Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

10 τρόποι να χάσεις κιλά στις διακοπές


Οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρονται για να βελτιώσετε την εμφάνιση του σώματός σας και, γιατί όχι, να απαλλαγείτε από μερικά περιττά κιλά. Η βρετανίδα γυμνάστρια Πέτα Μπι, συνεργάτης της εφημερίδας «Τάιμς» του Λονδίνου, έχει μερικές συμβουλές για όσους θέλουν να κάψουν περισσότερες θερμίδες στις διακοπές τους.

1. Να παίζετε μπιτς βόλεϊ. Ένα παιχνίδι διαρκείας 75 λεπτών (με άφθονα άλματα, πλάγιες αποκρούσεις και «βουτιές» για να κτυπηθεί η μπάλλα) αρκεί για να κάψετε έως 420 θερμίδες.

2. Περπατήστε στο νερό. Ουσιαστικά είναι η νέα «τρέλα» στις παραλίες της Καλιφόρνια, όπου οι λουόμενοι σπεύδουν να περπατούν όση περισσότερη ώρα μπορούν, με το νερό να φτάνει μέχρι στην μέση τους. Αν καταφέρετε να περπατήσετε επί μισή ώρα, θα έχετε κάψει 240 θερμίδες.

3. Παίξτε φρίσμπι. Σε μία ώρα μπορεί να κάψετε έως 230 θερμίδες, αναλόγως με το πόσο ακριβείς είναι οι ρίψεις του συμπαίκτη σας. Όσο περισσότερο σας αναγκάζει να τρέχετε γύρω-γύρω για να πιάσετε το φρίσμπι, τόσο περισσότερο λίπος θα κάψετε.

4. Νοικιάστε ένα ποδήλατο θαλάσσης. Καθώς θα κάνετε πεντάλ για να απολαύσετε τις χάρες της ακτής, θα καίτε έως 280 θερμίδες την ώρα - όσες περίπου θα καίγατε στο γυμναστήριο, ασκούμενοι στο στατικό ποδήλατο.

5. Χορέψτε όλη νύκτα. Πηγαίνετε στο τοπικό κλαμπ, χορέψτε με την ψυχή σας επί ένα δίωρο και θα έχετε απαλλαγεί από 520 θερμίδες - χώρια που θα έχετε εκτονωθεί και θα έχετε διασκεδάσει όσο δεν φαντάζεστε (για παν ενδεχόμενο... γρίπης, όμως, φροντίστε να είναι ανοικτό).

6. Γράψτε κάρτες. Μπορεί να μην φαντάζει ιδιαίτερα δραστήριος τρόπος για να κάψει κανείς θερμίδες, αλλά η αλήθεια είναι πως αν γράφετε επί μία ώρα κάρτες για τους φίλους σας θα κάψετε 100 θερμίδες!

7. Κτίστε παλάτια στην άμμο. Μετά από μισή ώρα σκάψιμο και κτίσιμο, θα έχετε κάψει 150 θερμίδες.

8. Βάλτε αντηλιακό. Αν τρίβετε το δέρμα σας (ή το δέρμα των δικών σας) με αντηλιακό επί δύο λεπτά, θα καίτε 80 θερμίδες - συνεπώς, αν επαναλάβετε τις επαλλείψεις πέντε φορές την ημέρα, θα καίτε συνολικά 400 θερμίδες! Απαραίτητη προϋπόθεση: να τρίβεστε με αντηλιακό, όχι να... χαϊδεύεστε.

9. Ψάξτε για κοχύλια. Μισή ωρίτσα αναζήτηση στα βράχια σημαίνει 90 θερμίδες λιγότερες.

10. Παίξτε ρακέττες. Προκαλέστε το ταίρι σας για ένα παιχνίδι διαρκείας μίας ώρας και... αποχαιρετήστε 400 θερμίδες.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Laser για μυωπία και πρεσβυωπία: Τι πρέπει να προσέχουμε


Η επέμβαση LASIK είναι η πιο δημοφιλής ανάμεσα στους υποψηφίους. Αυτό για δύο πολύ απλούς και σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είναι ανώδυνη, δηλ. το ίδιο βράδυ της επέμβασης ο ασθενής αισθάνεται άνετα, χωρίς να πονάει. Το δεύτερο πολύ μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι επανέρχεται η όραση σε πολύ καλά επίπεδα μέσα σε ώρες. Είναι, δηλαδή, ρουτίνα ότι ένας ασθενής που υποβάλλεται σε επέμβαση LASIK, ακόμα και για 10 βαθμούς μυωπίας, μπορεί την επόμενη μέρα να οδηγήσει πάρα πολύ άνετα το αυτοκίνητό του σε φυσιολογικές συνθήκες ημέρας ή νύχτας.

Στην τεχνική LASIK, σαν πρώτο βήμα, γίνεται μία τομή στον κερατοειδή για την δημιουργία ενός κρημνού (flap).

Το δεύτερο βήμα είναι η σμίλευση του κερατοειδή με laser κάτω από το flap για την διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού.

Το flap ξαναέρχεται στην αρχική του θέση, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του ματιού να είναι σχεδόν άθικτη.

Απαιτεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα θεραπείας με κολλύρια, συνήθως μία εβδομάδα, με κολλύριο αντιβιοτικό και κορτιζόνης.

Η τεχνική LASIK είναι η κύρια τεχνική που εφαρμόζεται σε υπερμετρωπίες και μπορεί να εφαρμοστεί για μυωπίες από το ελάχιστο όριο, συνήθως 1 βαθμό μέχρι και σχεδόν 13-14 βαθμούς. Αυτό, βέβαια, εάν το επιτρέπει το πάχος του κερατοειδή.

Οι πιο σημαντικές παράμετροι που αξιολογούνται στις μέρες μας, πριν από μία διαθλαστική επέμβαση είναι ουσιαστικά η σταθερότητα και το ποσό της μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού. Αυτό όπως είναι αυτονόητο, απαιτεί πολύ αυστηρές και αντικειμενικές μετρήσεις.

Κατ’αρχήν γίνεται η μέτρηση του διαθλαστικού σφάλματος δηλ. της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού στο κάθε μάτι, τόσο υποκειμενικά, αυτό που ορίζει ό ίδιος ο ασθενής, όσο και αντικειμενικά, αυτό που γίνεται από αυτόματα μηχανήματα.

Εκτός της μέτρησης του διαθλαστικού σφάλματος, άλλες σημαντικές παράμετροι είναι:
το πάχος του πιο λεπτού σημείου του κερατοειδή. Το σύνηθες πάχος κερατοειδή για Έλληνες είναι περίπου 540 μικρά(χιλιοστά του χιλιοστού).
το πόσο ομαλός είναι ο κερατοειδής, όχι μόνο στην πρόσθια επιφάνειά του αλλά στην οπίσθια επιφάνειά του. Αυτό απαιτεί τεχνολογία, η οποία μπορεί να αποτυπώσει την πρόσθια και την οπίσθια επιφάνεια του κερατοειδή (παλαιότερα το Οrbscan και πρόσφατα η πολύ πιο λεπτομερής επεξεργασία με την τεχνολογία Pentacam).
η αυστηρή μελέτη του μεγέθους της κόρης του ματιού, τόσο σε φωτεινές συνθήκες όσο και σε σκοτεινές. Αυτό καθορίζει την ποιότητα της όρασης που μπορεί να έχει ένα άτομο μετά την επέμβαση.

Φυσικά, άλλες παράμετροι είναι η γενική υγεία των ματιών, κάποια προβλήματα βυθού τα οποία απαιτούν μια λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση, όπως και κάποιοι εξειδικευμένοι παράγοντες του κερατοειδή, π.χ. η κυρτότητά του.

Πιστεύω ότι η σημασία στην λεπτομέρεια προεγχειρητικά, είναι αυτή που επιβραβεύει τόσο το αποτέλεσμα σαν καθαρότητα και ποιότητα όρασης, όσο και την ασφάλεια των αποτελεσμάτων, το πιο σημαντικό από όλες τις παραμέτρους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην τεχνική LASIK η κατασκευή flap, παραδοσιακά γινόταν με μηχανικό μικροκερατόμο, ένα μηχάνημα το οποίο είχε ένα πολύ μικρό χειρουργικό νυστέρι μέσα του. Αυτό δημιουργούσε την τομή στον κερατοειδή, κάτι που είναι αρκετά ασφαλές και έχει πολύ καλά αποτελέσματα

Η φυσική εξέλιξη, όμως, της τεχνολογίας στην Οφθαλμολογία, μας έχει δώσει την αξεπέραστη τεχνολογία του FEMTOSECOND Laser, το οποίο αφορά το πρώτο μέρος της επέμβασης LASIK και έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει το flap, δηλ. να προετοιμάζει το επίπεδο σμίλευσης του Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού στο βάθος του κερατοειδή χωρίς να χρησιμοποιείται πια νυστέρι.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών μπορούμε υποδιορθώνοντας με το laser τον μη κυρίαρχο οφθαλμό να επιτύχουμε ώστε ο ένας οφθαλμός να βλέπει καλά μακριά και ο άλλος κοντά. Αυτή τη στιγμή η μέθοδος αυτή είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας. Σε ηλικίες άνω των 55 ετών υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης με κυριότερο τη χρήση ενδοφθαλμίων πολυεστιακών ή προσαρμοστικών φακών.

Χιλιάδες επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα σε διάφορα κέντρα. Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων οφθαλμιάτρων που ασχολούνται με τη διαθλαστική χειρουργική όσο και τα πολύ καλά από τεχνολογικής άποψης μηχανήματα που υπάρχουν σε όλα τα κέντρα, επιτρέπουν στους υποψηφίους να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς προκειμένου να διορθώσουν τη διαθλαστική τους ανωμαλία.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην εστίαση


Σε αλαλούμ εξελίσσεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Πριν από λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα σχετική εγκύκλιος από την οποία προκύπτουν σημαντικές εξαιρέσεις. Από το μέτρο, το οποίο θα τεθεί πιλοτικά σε εφαρμογή από την Πέμπτη, εξαιρούνται τα κέντρα διασκέδασης, που προσφέρουν ποτά και όχι μόνο αλλά και τα ξενοδοχεία.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιχειρήσεις από τους «ράμπο» σε όλη τη χώρα


Στόχος η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.

Πραγματικό σάρωμα της χώρας με σχεδιασμένες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, θα πραγματοποιήσουν από την 1η Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σε όλη τη χώρα 563 στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι λεπτομέρειες της δράσης καθορίστηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου και εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ., ο διοικητής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Κοντογιάννης και ο διοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας, Φώτης Λιάχας.

«Η έννοια του πατριωτισμού έχει σήμερα ένα νέο διευρυμένο περιεχόμενο μια νέα διάσταση. Καθίσταται συνώνυμη με τη νομιμότητα και τη συνέπεια», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό των δράσεων και τόνισε ότι «η καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά για την κυβέρνηση».

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι εργοδότες», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, «ότι με το να συμπεριφέρονται άνομα σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, είτε να αξιοποιούν καταχρηστικά το άλλοθι της κρίσης, υπονομεύουν εντέλει την ίδια τη βιωσιμότητά τους πριονίζουν το "κλαδί που κάθονται"» σημείωσε ο κ. Βρούτσης και κατέληξε:

«Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο λογαριασμός θα γυρίσει ξανά σε αυτούς μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών».

Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΣΕΠΕ ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι μόνο για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας κατά το α' εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πράξεις επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πράξεων επιβολής προστίμου ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ έχει επιβληθεί το μέτρο του κλεισίματος σε 28 επιχειρήσεις για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει το σύστημα «Εργάνη», το οποίο παρέχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για κάθε μεταβολή προσωπικού σε όλη τη χώρα, σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό των ελέγχων.

Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα νησιού των Κυκλάδων, όπου ενώ από την 1/7 και έως τις 19/7 στο ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων εμφάνιζε τέσσερις προσλήψεις περισσότερες, την επομένη του ελέγχου που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν 86 προσλήψεις.

«Η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτημα δικαιοσύνης και προστασίας του ανταγωνισμού», τόνισε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η αδήλωτη εργασία αυξάνεται συνεχώς από την αρχή της κρίσης, όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο υπουργός Εργασίας. Από 25% το 2010 και 30% το 2011, έφθασε στα 38,2 το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ.

Τα στοιχεία αυτά είναι απλά ενδεικτικά αφού οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία σε περιοχή της Κρήτης, σε σύνολο 51 εργαζομένων εντοπίσθηκαν 49 ανασφάλιστοι.
Ο νόμος πάντως δίνει τη δυνατότητα, πέραν του καταλογισμού διοικητικών προστίμων, να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη εργοδότες που παρανομούν ιδιαίτερα αν απασχολούν αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Οι έλεγχοι του επόμενου διμήνου θα είναι εστιασμένοι σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και θα διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα είναι κυρίως νησιωτικές περιοχές αλλά και ηπειρωτικές με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Πρόκειται για τις περιοχές των Ιονίων Νήσων, των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και των νησιών του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Έλεγχοι θα γίνουν επίσης στην Ήπειρο, τη Χαλκιδική, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μαγνησία και τις ακτές του Πηλίου και την Πελοπόννησο.



Διαβάστε περισσότερα...

Θέσεις κοινωφελούς εργασίας ζητούν στο δήμο Τριφυλίας


Την ημερομηνία για τις αιτήσεις θα ανακοινώσει ο δήμος
.
Εκατόν έξι θέσεις κοινωφελούς εργασίας ζητεί ο δήμος Τριφυλίας από το υπό εκτέλεση πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η ΚΕΔΕ.

Οι θέσεις καλύπτουν διάφορες ειδικότητες με βάση τις ανάγκες του δήμου και πιο συγκεκριμένα κατανέμονται ως εξής: ΠΕ Πληροφορικής 3, ΤΕ Πληροφορικής 4, ΙΕΚ Πληροφορικής 4, ΔΕ Διοικητικού 4, ΠΕ Διοίκηση Επιχειρήσεων 1, ΠΕ Οικονομικού - Λογιστικού 4, ΤΕ Λογιστικού 4, ΤΕ Διοικητικού 4, ΤΕ Διοίκηση Επιχειρήσεων 1, ΔΕ Διοικητικού 10, ΠΕ -ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών 3 , ΠΕ-ΤΕ Κοινωνιολόγων 3, ΠΕ Ψυχολόγων 2, ΤΕ - ΔΕ Νοσηλευτών 4, ΠΕ - ΤΕ Βρεφοκόμων 4, ΤΕ - ΔΕ Φυσικοθεραπευτών 2, ΔΕ Βοηθών Βρεφοκόμων 4, ΥΕ Γενικών Καθηκόντων 45.

Από τη στιγμή που θα εγκριθούν οι παραπάνω θέσεις θα ανακοινωθεί από το δήμο και η ημερομηνία για τις αιτήσεις που μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.


Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλούνται μπρατσάκια λόγω ελαττωματικής παρτίδας


Τι αναφέρει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

H Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, εκτελεί πρόγραμμα προληπτικο ελέγχου μπρατσάκια για κολύμβηση με σχέδια Carrefour OD 14932.

Συγκεκριμένα ενημερώνονται όλοι οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν ΜΠΡΑΤΣΑΚΙΑ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ CARREFOUR, το οποίο διακινείται στην Ελλάδα από την επιχείρηση 'Μαρινόπουλος Α.Ε.', με γραμμοκώδικα (bar code): 3608 142 995 306, ότι η εταιρεία προχωρά σε οικειοθελή απόσυρση των προϊόντων αυτών για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας υποψίας προβλήματος στη ραφή που εντοπίστηκε σε συγκεκριμένη παρτίδα, SJ20120801.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί στην χώρα μας καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το ανωτέρω προϊόν.

"Παρακαλούνται όλοι οι πελάτες που αγόρασαν το προϊόν αυτό το 2013, να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα που το έχουν αγοράσει προκειμένου να τους επιστραφεί ποσό ίσο με την αξία της αγοράς του προϊόντος. Αντίστοιχα, καλούνται οι καταναλωτές να ενημερώσουν τα άτομα στα οποία έχουν ενδεχομένως δωρίσει το συγκεκριμένο προϊόν ότι μπορούν να το επιστρέψουν χωρίς την απόδειξη αγοράς", όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε. στο τηλέφωνο 801 802 5000. (ώρες λειτουργίας από 08.00πμ έως 22:00μμ).



Διαβάστε περισσότερα...

«Κύκλωψ» από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο


Στα δύο εισιτήρια το ένα δώρο.

Την παράσταση «Κύκλωψ» του Ευριπίδη, θα παρουσιάσει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 2 και 3 Αυγούστου, το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, καθώς με την αγορά ενός εισιτηρίου, αξίας 13 ευρώ, στο άνω διάζωμα, το δεύτερο θα προσφέρεται δωρεάν.

Ο Κύκλωψ του Ευριπίδη είναι το μόνο ακέραια σωζόμενο σατυρικό δράμα. Κατά πάσα πιθανότητα γράφτηκε ανάμεσα στο 410 με 415 π.Χ., ενώ δεν είναι γνωστό σε ποια τετραλογία ανήκε.

Η υπόθεση του δράματος αντλείται από την ένατη ραψωδία της Ομηρικής Οδύσσειας και πραγματεύεται, με μια άλλη οπτική εξαιτίας της παρουσίας των Σατύρων, τη γνωστή περιπέτεια του Οδυσσέα με τον Πολύφημο.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης επιμελείται ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Ο Δημήτρης Πιατάς κρατά τον ομώνυμο ρόλο, ο Νίκος Καραθάνος υποδύεται τον Οδυσσέα και ο Νίκος Χατζόπουλος τον Σιληνό.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεατρική παράσταση στις φυλακές Ιωαννίνων


Η ιδέα ανήκει στη διευθύντρια των φυλακών.

Μία πρωτόγνωρη εμπειρία έζησαν χθες το βράδυ οι κρατούμενοι στις Φυλακές Ιωαννίνων, στο Σταυράκι. Για πρώτη φορά, επιχειρήθηκε από θεατρική ομάδα να ανεβάσει παράσταση μέσα στη φυλακή.

Σε σκηνοθεσία Γιολάντας Καπέρδα, η «Θεατρική Συμπαιγνία» ανέβασε το έργο «Αντιγόνη και Αντιγόνη» και όπως ανέφερε η διευθύντρια των φυλακών, Ελένη Αγαπητού «έδωσαν ένα ηχηρό μάθημα, πιο ηχηρό και από το μήνυμα του Σοφοκλή».

Η κ. Αγαπητού, η οποία είχε την ιδέα για την παράσταση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σημείωσε ότι «άνθρωπος υπάρχει παντού, μέσα και έξω από τη φυλακή. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο θα έπρεπε να υπάρχει παντού. Χθες, η τέχνη συναντήθηκε με τον άνθρωπο και του έδειξε τον δρόμο για την κάθαρση».

Ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Μαρίνος Σκανδάμης με επιστολή του, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς την κ. Αγαπητού υπογραμμίζοντας: «Σε μία εποχή εσωστρέφειας, μέσα και από αυτή την εξαίρετη πρωτοβουλία, δίδετε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, πολιτισμού και ανθρωπιάς, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος


Οδηγίες προφύλαξης από το υπουργείο Υγείας.

Οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς, σύμφωνα με μετρήσεις του δικτύου παρακολούθησης ατμόσφαιρας της Αθήνας, σήμερα παρατηρήθηκε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης κοινού στις τιμές του όζοντος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στις 15:00 καταγράφηκαν οι εξής υπερβάσεις: Στον σταθμό της Λυκόβρυσης, με τιμή 202 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στον σταθμό της Νέας Σμύρνης, με τιμή τα 200, της Γεωπονικής τα 190, των Λισίων τα 188, ενώ στο σταθμό του Περιστερίου η τιμή έφθασε τα 187 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σημειώνεται, ότι το όριο ενημέρωσης κοινού είναι τα 180 μικρογραμμάρια και το όριο συναγερμού τα 240. Τέλος, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται η σταδιακή μείωση των τιμών όζοντος από αργά το απόγευμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Να οριστεί ημερομηνία αποπληρωμής οφειλών ΕΟΠΥΥ ζητούν οι φαρμακοποιοί


«Έχουμε χάσει το μέτρημα των υποσχέσεων από την κυβέρνηση».

Άμεσο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών τους ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι «έχουν χάσει το μέτρημα των υποσχέσεων που έχουν κατά καιρούς λάβει από την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για τα χρέη περασμένων ετών προς τα φαρμακεία τους».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επισημαίνει ότι σήμερα ενημερώθηκε πως «ο ΕΟΠΥΥ, για γραφειοκρατικούς λόγους, αδυνατεί να εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς, αφού έχει δοθεί εντολή σε ορισμένα ταμεία που τον αποτελούν να προβαίνουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες του στυλ "καταγραφή όλων των τιμολογίων, όλων των μηνών" από ελάχιστους έως ανύπαρκτους υπαλλήλους, πράγμα το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τελικά, στη μη πληρωμή μας».

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει πως για τα χρήματα αυτά που ποτέ δεν εισπράχτηκαν, οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν οδηγηθεί σε δανεισμούς και χρεοκοπίες αναμένοντας την αποπληρωμή των χρεών αυτών.

«Επειδή το θέμα αυτό, μαζί με τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις των τρεχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ, επιτείνει την ήδη τραγική κατάσταση των φαρμακοποιών που έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων τους, που θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία, ζητάμε από τον Οργανισμό να μας δηλώσει εγγράφως και εμπεριστατωμένα για το πότε επιτέλους θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και θα εξοφλήσει τα παλαιά του χρέη» καταλήγει η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τις δηλώσεις Στουρνάρα για τους ψυχικά ασθενείς


«Ο υπουργός έχει δείξει έμπρακτα τον σεβασμό του στα άτομα με αναπηρία».

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών ότι ο υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, προέβη στις δηλώσεις που του αποδίδονται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση-διάψευση του υπουργείου, «δεν χρειάζεται να ανακαλέσει, όπως του ζητείται, λόγια που του αποδίδονται από τρίτους εξυπηρετώντας, προφανώς, συγκεκριμένους σκοπούς».

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο, εάν δεν πρόκειται για στοχευμένη παραποίηση της αλήθειας, τότε αναμφισβήτητα πρόκειται για παρερμηνεία των λεγομένων του υπουργού, ο οποίος με τη στάση και τις ενέργειές του έχει δείξει έμπρακτα τον σεβασμό και τη στήριξή του στα άτομα με αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ σε χθεσινή της ανακοίνωση είχε επικαλεστεί δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Στουρνάρας, στη συνάντηση που είχε με την ΟΛΜΕ αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, φέρεται να είπε ότι «πρώτοι θα δουν την έξοδο οι ψυχικά ασθενείς, οι χρόνια πάσχοντες, οι αναξιοπαθούντες». Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΕΣΑμεΑ που κάλεσε μέσω της ίδιας ανακοίνωσης των υπουργό Οικονομικών να διαψεύσει ότι έκανε τέτοια δήλωση.



Διαβάστε περισσότερα...

«Με επιείκεια θα αντιμετωπισθούν οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν εκπρόθεσμα δηλώσεις»


Θεοχάρης: Δε θα δοθεί άλλη παράταση.

Με επιείκεια θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογούμενους που κατέθεσαν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι δε θα δοθεί άλλη παράταση , ωστόσο εμφανίστηκε επιεικής με όσους κατέθεσαν μέχρι σήμερα εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους με ΑΦΜ που έληγε σε 1 και 2 λέγοντας ότι σε αυτές και μόνον τις περιπτώσεις θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν τα πρόστιμα.

Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους και πιο συγκεκριμένα για εκείνους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 3 και 4, κ.ο.ε, είπε πως για αυτούς δεν χρειάζεται να δοθεί παράταση καθώς το σύστημα δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα.

Ο Θεοχάρης τόνισε πως χθες Δευτέρα σημειώθηκε ρεκόρ κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων, καθώς ξεπέρασαν τις 197 χιλιάδες οι υποβολές, ενώ οι συνολικές υποβολές έχουν ξεπεράσει τα 3,6 εκατομμύρια.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προανήγγειλε ότι μαζί με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 που έχει ήδη αποσταλεί, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου θα αποσταλεί και ο ΦΑΠ του 2012 ενώ ο ΦΑΠ του 2013 θα πρέπει να αποσταλεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι υπόχρεοι να έχουν εξοφλήσει τις δόσεις τους το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2014.

Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε χθες και τα στοιχεία 499.366 εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011, τα οποία έχουν ήδη ταχυδρομηθεί στους φορολογουμένους. Τα εκκαθαριστικά αυτά αντιστοιχούν σε φόρο 502,59 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 1.006 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Αύγουστο 2013.

Ο Θεοχάρης αποκάλυψε πως μόλις 40.000 φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς τις εφορίες στα πλαίσια της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες και οι φόροι που έχουν καταβληθεί αντιστοιχούν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών ταυτόχρονα με τα στοιχεία για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσε χθες πως είναι ήδη διαθέσιμη στην διεύθυνση http://www.gsis.gr η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αίτησης για την πάγια ρύθμιση 12 δόσεων (και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 24) για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέσα στο 2013.

Τέλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έφεραν 8 στους 10 φορολογουμένους να καλούνται πριν την εκκαθάριση της δήλωσης τους στην Εφορία προκειμένου να προσκομίσουν τα σχετικά παραστατικά ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως το υπουργείου κάνει προσπάθειες προκείμενου η διαδικασία των ελέγχων και διασταυρώσεων να είναι πιο στοχευόμενη και να επικεντρώνεται σε επίφοβους κωδικούς.

Πάντως, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών στα πλαίσια αξιολογήσεως με βάση τα νέα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, οι φορολογούμενοι που καλούνται να στείλουν δικαιολογητικά είναι μόλις 86.000 εκ συνόλου 3,3 εκατομμυρίων δηλώσεων, δηλαδή το 2,5% περίπου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Σφίγγουν τα λουριά» στο Δημόσιο


Σε τρεις άξονες κινείται το σχέδιο ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης.

Στην περαιτέρω ενίσχυση του «πειθαρχικού ελέγχου και της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο», προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς γι' αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, που αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη διαφάνεια και την εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη δημόσια διοίκηση, όπως τονίζει.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, το σχέδιο ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης αποτελεί και ασφαλιστική δικλείδα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο στόχος για έναν μικρότερο δημόσιο τομέα επιτυγχάνεται. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι για έναν πιο υγιή και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Όχι, όμως, στα λόγια, αλλά στην πράξη. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και συγκροτημένο βηματισμό, που ξεκινάει με την απομάκρυνση οποιουδήποτε υπαλλήλου διαπράττει αποδεδειγμένα σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Το οφείλουμε πρωτίστως στους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους».

Το ολοκληρωμένο αυτό σχέδιο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:
1. Στην ενίσχυση και απρόσκοπτη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων με στόχο τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους και την κατά το δυνατόν ταχύτερη εξέταση και ολοκλήρωση των υποθέσεων.
2. Στην αντιμετώπιση του φαινομένου των αδικαιολογήτως απόντων με τον συστηματικό έλεγχο της τήρησης του ωραρίου εργασίας σε όλο τον δημόσιο τομέα και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασής του.
3. Στην επικαιροποίηση των ατομικών μητρώων των δημοσίων υπαλλήλων με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του φαινομένου των πλαστών δικαιολογητικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπέγραψε εγκύκλιο για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και για την άρση πιθανών αιτιών ακυρότητας αυτών των διαδικασιών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια οφείλουν πλέον να αποστέλλουν στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο πλήρεις τους φακέλους των υποθέσεων, συνοδευόμενους και από κατάλογο περιεχομένων εγγράφων.

Εξάλλου, προχωράει η επικαιροποίηση των ατομικών φακέλων των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στον έλεγχο των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιτόπιοι έλεγχοι του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για την τήρηση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο και κατά συνέπεια τον εντοπισμό των χρονίως απουσιαζόντων υπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή προχωρούν οι διαδικασίες τόσο των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους και η έξοδος σε αυτοδίκαιη αργία για πειθαρχικούς λόγους όσο και η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών διαφοροποιώντας με αυτό τον τρόπο το κλίμα αδράνειας και ατιμωρησίας των προηγουμένων ετών.

Ενδεικτικό της συγκεκριμένης επιτάχυνσης, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ότι τον τελευταίο μήνα απολύθηκαν για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 104 δημόσιοι υπάλληλοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από τον Ιούλιο του 2012 σε 204, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιούλιος 2012- Ιούλιος 2013) φθάνουν τους 993.

Επιπλέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα εξετάστηκαν στα Πειθαρχικά Συμβούλια, περίπου 500 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 350 στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι υπόλοιπες 150 στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

«Έξυπνα» συστήματα για τη διευκόλυνση ηλικιωμένων


Πληροφόρηση μέσω του Περιφερειακού Κόμβου Καινοτομίας.

Στην υπηρεσία των ηλικιωμένων για την καθημερινή τους διαβίωση έχουν τεθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ηλεκτρονικά συστήματα νέας τεχνολογίας ώστε να αποτρέπουν τυχόν ατυχήματα, να διευκολύνουν την κίνησή τους μέσα στην κατοικία τους, να παρέχουν δυνατότητες όπως η αποστολή ιατρικών δεδομένων ηλεκτρονικά στον θεράποντα ιατρό.

Τέτοιες τεχνολογίες ανιχνεύουν την κίνηση ενός ανθρώπου μέσα σε έναν σκοτεινό χώρο και ενεργοποιούν αυτόματα τον φωτισμό του δωματίου, κλείνουν άμεσα την παροχή ρεύματος στην ηλεκτρική κουζίνα αν αυτή παραμένει ανοιχτή για πολλή ώρα, προβλέπουν την κατασκευή επίπλων κουζίνας με ελεύθερο χώρο κάτω από το νεροχύτη ώστε να μετακινούνται εύκολα άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί επιδαπέδια συστήματα ανίχνευσης κίνησης ή ενδεχόμενης πτώσης, συστήματα συναγερμού ή ακόμη και παροχής τηλεβοήθειας από ειδικούς σε περίπτωση ανάγκης.

Πληροφορίες για τέτοιου είδους πρακτικές αλλά και τον τρόπο υλοποίησής τους θα δίνει από τον ερχόμενο Νοέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα, ο Περιφερειακός Κόμβος Καινοτομίας, ένας φορέας που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο έργο «Innovage» που υλοποιείται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg ICV. Αποστολή του Κόμβου (Innovation Hub) θα είναι να φέρει κοντά τους εταίρους του προγράμματος, που είχε αντικείμενο τον εντοπισμό καλών πρακτικών για την ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων, με κάθε φορέα που επιθυμεί να τις υλοποιήσει (για παράδειγμα δήμους, περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις, φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή ακόμη και μεμονωμένους πολίτες).

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο τεχνικός σύμβουλος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Βασιλειάδης, όσοι ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους τεχνολογίες θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση για τις εταιρείες που τις αναπτύσσουν ώστε στη συνέχεια να έρχονται σε επαφή μαζί τους. Θα υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα κάθε φορέας να ζητήσει από συγκεκριμένες εταιρείες που εδρεύουν εντός ή εκτός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εφαρμογές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες συγκεκριμένων πληθυσμών.

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης αλλά και του κόστους που συνεπάγεται η αγορά και εφαρμογή νέων και καινοτόμων τεχνολογιών ο κ. Βασιλειάδης εκτιμά ότι μπορεί ένα τέτοιο εγχείρημα να μην είναι προσιτό στο ευρύ κοινό ωστόσο θα μπορούσαν να προκύψουν μεσοπρόθεσμα πολλαπλά οφέλη για κάποιον φορέα κοινωνικής ασφάλισης, για παράδειγμα, ο οποίος μέσω της εφαρμογής ενός ηλεκτρονικού συστήματος αποστολής ιατρικών δεδομένων από ηλικιωμένους ασθενείς σε γιατρούς θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά από έξοδα ιατρικών εξετάσεων και νοσηλείας.

«Ένας ηλικιωμένος υποβοηθείται σημαντικά όταν υποστηρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να στέλνει απλά ιατρικά δεδομένα στο γιατρό του. Έτσι δεν χρειάζεται να επισκέπτεται συχνά το νοσοκομείο, ωστόσο βρίσκεται διαρκώς υπό ιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα, συστήματα όπως αυτά που αναπτύσσονται υπό τον γενικό όρο "έξυπνο σπίτι" για την εξ αποστάσεως διαχείριση ηλεκτρικών συσκευών ή την αποστολή ηλεκτρονικών παραγγελιών στο σούπερ μάρκετ, μπορούν είτε να προλάβουν κάποιο ατύχημα είτε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε κοινωνικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων» σημείωσε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση κεντρικός άξονας του ευρωπαϊκού έργου «Innovage» είναι η εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών που υποστηρίζουν τη μεγαλύτερη αυτο-εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Σε επόμενη φάση, μάλιστα, δεν αποκλείεται και η ανάπτυξη εξειδικευμένων τεχνολογιών στο πλαίσιο του προγράμματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαζί στη ζωή, μαζί και στο θάνατο


Η ιστορία της Helen και του Len Brown είναι από τις ιστορίες εκείνες, που μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από την μεγάλη οθόνη.

Γεννήθηκαν την ίδια ημέρα, πήγαν στο ίδιο σχολείο, ερωτεύτηκαν, "κλέφτηκαν" και πέθαναν με μια ημέρα διαφορά, μετά την 75η επέτειο του γάμου τους.

Το ζευγάρι "κλέφτηκε" στις 19 Σεπτεμβρίου 1937, γιατί οι γονείς του Len, που ήταν ευκατάστατοι, δεν ήθελαν για νύφη τους, μια κοπέλα που προερχόταν από την αστική τάξη.


Ο γιος τους, όμως, δεν τους άκουσε και την παντρεύτηκε. Απέκτησαν παιδιά και διέψευσαν όλους όσοι μιλούσαν για χωρισμό.

Έμειναν μαζί για 75 χρόνια και ήταν κάθε μέρα μαζί.

Στις 16 Ιουλίου 2013, η Helen "έφυγε" αφού έπασχε από καρκίνο του στομάχου. Ο σύζυγός της, Len, πέθανε την επόμενη ημέρα, 17 Ιουλίου. Εκείνος έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον.

Ήταν 95 ετών.

Ο γιος τους, με μια πρότασή του, αναδεικνύει το μέγεθος του έρωτα των γονιών του. " Η μητέρα, έλεγε συχνά, ότι δεν ήθελε να δει τον πατέρα να πεθαίνει κι εκείνος δεν ήθελε να ζήσει χωρίς εκείνη".

Τελικά, έμειναν μακριά ο ένας από τον άλλον, μόνο για λίγες ώρες.

Η ιστορία της Helen και του Len αποδεικνύει ότι υπάρχουν δυνατοί έρωτες, που δεν σβήνουν ποτέ!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδεια παραμονής λόγω αυτοθυσίας


Πριν από περίπου ένα χρόνο τρεις Πακιστανοί με κίνδυνο της ζωής τους προσπάθησαν να σώσουν δύο ηλικιωμένους οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητο τους πάνω στις σιδηροφρομικές γραμμές στην περιοχή του Κρυονερίου.

Οι δύο Πακιστανοί Hamayun Anwar και Wakar Ahmed 32 ετών, μπήκαν μέσα στο αυτοκίνητο, για να τους απεγκλωβίσουν και ο τρίτος, ο Masood Ahmed, προσπαθούσε από έξω να τραβήξει τους δύο ηλικιωμένους.

Όμως δεν πρόλαβαν…. Η αμαξοστοιχία που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη έπεσε με ταχύτητα πάνω τους με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο, τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι δύο Πακιστανοί. Ο τρίτος Πακιστανός τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης αποφάσισε να χορηγήσει – για την γενναία πράξη αυτοθυσίας - στον Masood Ahmed άδεια παραμονής στην χώρα μας, για εξαιρετικούς λόγους.

Αύριο στις 16:00 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θα δεχτεί τον 41χρονο Masood Ahmed από το Πακιστάν.

Η Ακαδημία Αθηνών έχει απονείμει βραβείο μετά θάνατο στους Hamayun Anwar και Wakar Ahmed για υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ολόκληρη η εγκύκλιος για τον ΦΠΑ


Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Όπως είναι γνωστό η μείωση θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί στην περίπτωση που δεν παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εσόδων.

Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγχοι για τη «μαύρη εργασία»


Πραγματικό σάρωμα της χώρας με σχεδιασμένες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, θα πραγματοποιήσουν από την 1η Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σε όλη τη χώρα 563 στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι λεπτομέρειες της δράσης καθορίστηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου και εκ μέρους της ΕΛΑΣ, ο διοικητής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Κοντογιάννης και ο διοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας Φώτης Λιάχας.

«Η έννοια του πατριωτισμού έχει σήμερα ένα νέο διευρυμένο περιεχόμενο μία νέα διάσταση. Καθίσταται συνώνυμη με τη νομιμότητα και τη συνέπεια», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας το σχεδιασμό των δράσεων και τόνισε ότι «η καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά για την κυβέρνηση».

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι εργοδότες», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, «ότι με το να συμπεριφέρονται άνομα σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε είτε να αξιοποιούν καταχρηστικά το άλλοθι της κρίσης, υπονομεύουν εντέλει την ίδια τη βιωσιμότητά τους πριονίζουν το "κλαδί που κάθονται"», σημείωσε ο κ. Βρούτσης και κατέληξε:

«Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο λογαριασμός θα γυρίσει ξανά σε αυτούς, μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών».

Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι μόνο για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, κατά το α' εξάμηνο του 2013, έχουν επιβληθεί 6.074 πράξεις επιβολής προστίμου, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πράξεων επιβολής προστίμου, ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ έχει επιβληθεί το μέτρο του κλεισίματος σε 28 επιχειρήσεις για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει το σύστημα "Εργάνη", το οποίο παρέχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για κάθε μεταβολή προσωπικού σε όλη τη χώρα, σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό των ελέγχων.

Ανέφερε, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα νησιού των Κυκλάδων, όπου, ενώ από την 1/7 και έως τις 19/7 στο ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων εμφάνιζε τέσσερις προσλήψεις περισσότερες, την επομένη του ελέγχου που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν 86 προσλήψεις.

«Η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτημα δικαιοσύνης και προστασίας του ανταγωνισμού», τόνισε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η αδήλωτη εργασία αυξάνεται συνεχώς από την αρχή της κρίσης, όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο υπουργός Εργασίας. Από 25%, το 2010 και 30%, το 2011, έφθασε στα 38,2, το 2012 και 38,4%, το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ.

Τα στοιχεία αυτά είναι απλά ενδεικτικά, αφού οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία σε περιοχή της Κρήτης, σε σύνολο 51 εργαζομένων εντοπίσθηκαν 49 ανασφάλιστοι. Ο νόμος, πάντως, δίνει τη δυνατότητα, πέραν του καταλογισμού διοικητικών προστίμων, να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη εργοδότες που παρανομούν ιδιαίτερα αν απασχολούν αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Οι έλεγχοι του επόμενου διμήνου θα είναι εστιασμένοι σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και θα διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα είναι, κυρίως, νησιωτικές περιοχές, αλλά και ηπειρωτικές με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Πρόκειται για τις περιοχές των Ιονίων Νήσων, των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και των νησιών του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Έλεγχοι θα γίνουν, επίσης, στην Ήπειρο, τη Χαλκιδική, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μαγνησία και τις ακτές του Πηλίου και την Πελοπόννησο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απολύθηκαν 104 επίορκοι τον Ιούλιο


Επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης των πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν για τους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, μόνο τον τελευταίο μήνα απολύθηκαν για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 104 δημόσιοι υπάλληλοι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από τον Ιούλιο του 2012 σε 204, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιούλιος 2012 – Ιούλιος 2013) ανέρχεται σε 993.

Επιπλέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα εξετάστηκαν στα Πειθαρχικά Συμβούλια, περίπου 500 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 350 στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι υπόλοιπες 150 στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2013.

«Ο στόχος για ένα μικρότερο Δημόσιο Τομέα επιτυγχάνεται. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι για έναν πιο υγιή και αποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα. Όχι, όμως, στα λόγια, αλλά στην πράξη» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκη και συνέχισε: «Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και συγκροτημένο βηματισμό, που ξεκινάει με την απομάκρυνση οποιουδήποτε υπαλλήλου διαπράττει αποδεδειγμένα σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Το οφείλουμε πρωτίστως στους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους».

Το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ενίσχυση του πειθαρχικού ελέγχου στο Δημόσιο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Στην ενίσχυση και απρόσκοπτη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων με στόχο τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους και την κατά το δυνατόν ταχύτερη εξέταση και ολοκλήρωση των υποθέσεων.

2. Στην αντιμετώπιση του φαινομένου των αδικαιολογήτως απόντων με το συστηματικό έλεγχο της τήρησης του ωραρίου εργασίας σε όλο το Δημόσιο Τομέα και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασής του.

3. Στην επικαιροποίηση των ατομικών μητρώων των δημοσίων υπαλλήλων με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του φαινομένου των πλαστών δικαιολογητικών.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H απόφαση για τα προνοιακά επιδόματα


Ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία κατανέμεται το συνολικό ποσό των 114.620.678,30 ευρώ σε 63 Δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νομό δικαιούχους αυτών, για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο του 2013.

Το παραπάνω ποσό κατανέμεται από το λογαριασμό που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ο οποίος ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Επιπλέον ο κ. Γιάννης Μιχελάκης υπέγραψε απόφαση με την οποία κατανέμεται το ποσό των 5.598.175,00 ευρώ στις Περιφέρειες, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νόμο δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς για το μήνα Ιούλιο του 2013.

Το παραπάνω ποσό προέρχεται από το λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αφορά στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Περιφερειών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες υπηρεσίες και προϊόντα εστίασης υπάγονται σε ΦΠΑ 13%


Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στα προϊόντα και στις υπηρεσίες εστίασης δίνει με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Το μέτρο του μειωμένου συντελεστή, όπως είναι γνωστό, θα ισχύει από μεθαύριο Πέμπτη και η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει σε ποια προϊόντα και ποιες υπηρεσίες θα εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής. Για παράδειγμα ο συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν θα ισχύει για τα μη αλκοολούχα ποτά που παραλαμβάνονται από τον πελάτη για κατανάλωση εκτός καταστήματος όπως και όταν παραδίδονται μέσω ντελίβερι. Επίσης για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλες τις περιπτώσεις, είτε αυτή γίνεται εντός καταστήματος, είτε εκτός αυτού θα ισχύει συντελεστής ΦΠΑ 23%. Διευκρινίζεται ακόμη ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν ισχύει για τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι με την υπαγωγή της εστίασης στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται μείωση των τελικών τιμών, της τάξεως του 8,1%, ώστε η μείωση του φόρου να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα «μέτρο προσωρινό», το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2013 «με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του στην τόνωση της αγοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποφασισθεί η περαιτέρω εφαρμογή του, εφόσον δεν παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εσόδων»

Αναλυτικά σύμφωνα με την εγκύκλιο:

- η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, εκτός από την εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης και τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Συνεπώς, για τους τελευταίους πέντε μήνες του 2013 η παροχή υπηρεσιών εστίασης από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, εκτός των κέντρων διασκέδασης, δηλαδή η διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών και μη αλκοολούχων ποτών υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

- η παράδοση, κατόπιν παρασκευής ή χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, τροφίμων και ποτών, η οποία συνοδεύεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η διάθεση επιτραπέζιων σκευών και λοιπού εξοπλισμού, η υπηρεσία σερβιρίσματος, ο καθαρισμός του χώρου και των τραπεζιών κ.α., οι οποίες είναι αναγκαίες για την άμεση επιτόπια κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών στους χώρους των καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και συναφών επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ - μπαρ, τα γαλακτοπωλεία και τα καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κλπ υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Πρόκειται στην ουσία, όπως διευκρινίζεται, για παροχή εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικά φαγητών και ποτών, όπου προέχει η «υπηρεσία» η οποία αποσκοπεί να καταστήσει περισσότερο ευχάριστη την άμεση επιτόπια κατανάλωση σε κατάλληλο περιβάλλον, ενώ η παράδοση τροφής αποτελεί ένα μόνο από τα κριτήρια επιλογής της επιχείρησης από τον πελάτη.

Κατά συνέπεια, σημειώνεται, τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς αποτελούν μέρος της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Παροχή υπηρεσίας εστίασης αποτελεί και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού.

- υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και οι παραδόσεις έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε «πακέτο» (παραδόσεις αγαθών) από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφείς επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων (π.χ. κινέζικων, διαίτης ή υγιεινής διατροφής), σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς κ.α., για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης των πράξεων αυτών και για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων εστίασης που διαθέτουν φαγητό για επιτόπια κατανάλωση και αυτών που το παραδίδουν σε «πακέτο».

- σε περίπτωση παράδοσης έτοιμου φαγητού ή λοιπών ειδών ως «πακέτο» για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ανεξάρτητα από το εάν το «πακέτο» παραλαμβάνεται από τον ίδιο τον πελάτη (take away) ή αποστέλλεται από την επιχείρηση στον υποδεικνυόμενο από τον πελάτη τόπο (delivery), εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για κάθε είδος. Όσον αφορά λοιπόν την παράδοση μη αλκοολούχων ποτών (χυμοί, ροφήματα, αναψυκτικά γενικά) εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (23%).

- στο μειωμένο συντελεστή εξακολουθούν να υπάγονται τα τυποποιημένα είδη διατροφής.

- η διάθεση αλκοολούχων ποτών συνεχίζει να υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν αποτελεί παράδοση αγαθού ή παροχή υπηρεσίας.

- στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

- οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός των δωματίων αποτελούν παραδόσεις αγαθών, οι οποίες χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή ΦΠΑ κάθε αγαθού. Όσον αφορά στα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, αναψυκτικά κλπ), τα είδη αυτά υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% στην περίπτωση που παραδίδονται ως αγαθά στους πελάτες. Αντιθέτως, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ όταν αποτελούν παροχή υπηρεσίας εστίασης, δηλαδή στην περίπτωση που σερβίρονται στο δωμάτιο στο πλαίσιο της υπηρεσίας εξυπηρέτησης δωματίου ή διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση στους χώρους εστίασης του ξενοδοχείου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών (λήψη παραγγελιών από σερβιτόρους ή self service).

- στην περίπτωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής εντός των επιχειρήσεων αυτών υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή (6,5%), όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.):

- 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.

- 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.

- 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.



Διαβάστε περισσότερα...

Δουλειά μέσω ίντερνετ


Με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο το διαδίκτυο πλέον γίνεται πλέον η πιο διαδεδομένη μορφή αναζήτησης δουλειάς. Εργοδότες προσελκύουν υποψήφιους χρησιμοποιώντας την εταιρική τους σελίδα αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε το βίντεο του ALPHA.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρατούμενος σε κρίσιμη κατάσταση


Με εγκεφαλική αιμορραγία μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τις φυλακές Κασσαβέτειας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του νοσοκομείου Βόλου 20χρονος κρατούμενος και χειρουργήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο κρατούμενος, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου, από τις φυλακές Μικροθηβών, χειρουργήθηκε τα ξημερώματα.

Ο νεαρός, που κατάγεται από χώρα της Μέσης Ανατολής, νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ. σε κρίσιμη κατάσταση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30.07.2013

Σε λιγότερο από ενάμιση μήνα αρχίζει το νέο σχολικό έτος 2013-2014 και οι πόρτες των σχολείων πρέπει να είναι ανοιχτές παρέχοντας ουσιαστική εκπαίδευση στα άτομα με αναπηρία, χωρίς τις ελλείψεις που σημειώθηκαν το έτος 2012-2013.

Δυστυχώς οι μαθητές με αναπηρία και οι γονείς τους κάθε νέα χρονιά αντιμετωπίζουν ολοένα και εντονότερες ελλείψεις σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, τα σχολικά βιβλία, το εκπαιδευτικό προσωπικό, το σύστημα μετακίνησης κ.λπ. Θλιβερή, καθολική και εξοργιστική η διαπίστωση από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους ίδιους τους μαθητές με αναπηρία και τους γονείς τους ότι η σχολική χρονιά 2012-2013 για τα άτομα με αναπηρία ήταν η χειρότερη των τελευταίων σχολικών ετών, όπως άλλωστε αναφέραμε σε ανοιχτή επιστολή μας προς εσάς το μήνα Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Αυτή η απογοητευτική εικόνα που έχει μετατραπεί σε οργή και αγανάκτηση απαιτείται να αλλάξει για να είναι ανοίξουν οι πόρτες των σχολείων στους μαθητές με αναπηρία την ίδια μέρα με όλους τους άλλους μαθητές. Για να μην καταστούν άλλη μια χρονιά οι μαθητές με αναπηρία παρίες του εκπαιδευτικού συστήματος. Για να μην καταστούν τα σχολεία απλοί χώροι φύλαξης των μαθητών ειδικά με βαριές και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, αλλά χώροι ουσιαστικής μάθησης και εκπαίδευσης.

Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο απαιτείται πιο ισχυρή πολιτική βούληση για να προστατευτούν ζωτικοί τομείς που αφορούν στη ζωή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Εδώ και τώρα οριστική και ριζική λύση στα θέματα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία!

Η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 144 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Θερμά συγχαρητήρια στην ελληνική ομάδα στίβου ΑμεΑ


Ανακοίνωση 30.07.13

Με περηφάνια καλωσορίζουμε την ελληνική ομάδα στίβου ΑμεΑ στην επιστροφή της από τη Λυών και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου! Άξιοι συγχαρητηρίων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι οι αθλητές, αλλά και οι προπονητές, η Ομοσπονδία, οι σύλλογοι και οι οικογένειές των αθλητών, που τους στήριξαν σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί αρωγός του εθνικού αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία, που όταν σβήνουν τα φώτα αντιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Θέλουμε τους πρωταθλητές μας πρωταθλητές και μπροστάρηδες και στους κοινωνικούς αγώνες!


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο θηλασμός κάνει καλό στο μωρό


Ο θηλασμός του μωρού, ο οποίος διαρκεί αρκετό καιρό, φαίνεται να βελτιώνει τη νοημοσύνη του παιδιού αργότερα στη ζωή του. Συγκεκριμένα, αυξάνει τις γλωσσικές επιδόσεις του στην ηλικία των τριών ετών, καθώς επίσης τη λεκτική και τη μη λεκτική νοημοσύνη του στην ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τα οφέλη του θηλασμού, μεταξύ άλλων, και στο επίπεδο του εγκεφάλου και του νου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μάντι Μπέλφορτ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό "JAMA Pediatrics" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσαν ότι τα στοιχεία, που αφορούσαν περίπου 1.300 παιδιά, δείχνουν πως ο παρατεταμένος θηλασμός του βρέφους σχετίζεται με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης στην προσχολική και σχολική ηλικία.

Για κάθε πρόσθετο μήνα θηλασμού, υπήρχε μια περαιτέρω βελτίωση στην επίδοση τόσο των τρίχρονων, όσο και των επτάχρονων παιδιών στα γλωσσικά τεστ, καθώς επίσης στα τεστ λεκτικής και μη λεκτικής νοημοσύνης. Από την άλλη, πάντως, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια ανάλογη βελτίωση στα τεστ κινητικών ικανοτήτων, μνήμης και δεξιότητας στο σχέδιο.

Όπως είπαν οι ερευνητές, η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων πως το μωρό πρέπει να διατρέφεται αποκλειστικά μέσω του θηλασμού τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, ενώ ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί τουλάχιστον για άλλους έξι μήνες, σε συνδυασμό με το συνθετικό βρεφικό γάλα.

Στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, ο ελληνικής καταγωγής γιατρός Δημήτρης Χρηστάκης του Ινστιτούτου Ερευνών του Νοσοκομείου Παίδων του Σιάτλ επισημαίνει πως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο θηλασμός του μωρού επί ένα έτος αναμένεται να αυξήσει τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού κατά περίπου τέσσερις μονάδες.

Σήμερα, το πρόβλημα, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι ότι οι περισσότερες μητέρες ξεκινούν μεν τον θηλασμό, όμως τον διακόπτουν σχετικά γρήγορα. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ περίπου το 70% των γυναικών θηλάζουν το βρέφος τους, όμως μετά από έξι μήνες μόνο οι μισές (35%) συνεχίζουν.

Όπως αναφέρει ο Δ. Χρηστάκης, οι χώροι εργασίας πρέπει να διευκολύνουν τις θηλάζουσες μητέρες, ενώ ο δημόσιος θηλασμός πρέπει να αποστιγματιστεί, με τις κατάλληλες καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίαιτα: Τα ρόδια κόβουν την όρεξή μας!


Η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος από ρόδια μπορεί να ελαττώσει το αίσθημα της πείνας και να αυξήσει εκείνο του κορεσμού της, βοηθώντας μας έτσι να τρώμε λιγότερο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία.
Ομάδα εθελοντών που έπαιρναν καθημερινά και επί τρεις εβδομάδες ένα συμπλήρωμα ροδιού ανέφεραν ότι χόρταιναν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τελικά κατά 22% την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν.
Συνολικά 29 εθελοντές συμμετείχαν στην μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο.

Οι μισοί έπαιρναν το συμπλήρωμα, που περιείχε φλούδα, σπόρους και ψίχα από ρόδι, και οι υπόλοιποι ένα χαπάκι δίχως καμία δραστική ουσία (ψευδοφάρμακο).
Έπειτα από τρεις εβδομάδες, όλοι οι εθελοντές ήπιαν ένα ποτήρι χυμό ροδιού πριν καθίσουν στο εργαστήριο των επιστημόνων για να απολαύσουν ένα γεύμα ζυμαρικών με σάλτσα ντομάτας.

Πριν αρχίσουν να τρώνε και στη συνέχεια ανά 15 λεπτά και επί 2 ώρες μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, οι εθελοντές κατέγραφαν σε ειδικό ερωτηματολόγιο πόσο πεινούσαν, αν ένιωθαν λαχτάρα για το φαγητό, πόσο χορτάτοι ένιωθαν και πόσο ικανοποιημένοι ήταν από το φαγητό τους.

Όσοι είχαν πάρει το συμπλήρωμα ροδιού ανέφεραν κατά μέσον όρο 12% λιγότερη πείνα, 21% χαμηλότερη λαχτάρα για φαγητό, 16% εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και 15% υψηλότερη ικανοποίηση από το φαγητό τους.


Κατανάλωσαν επίσης 447 γραμμάρια ζυμαρικών με σάλτσα έναντι 574 που έφαγαν οι εθελοντές οι οποίοι είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο – μία διαφορά της τάξεως του 22%.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Εμάντ Αλ-Ντουτζαίλι, λέκτορα Βιοχημείας στο Τμήμα Διαιτητικής, Διατροφής & Βιολογικών Επιστημών του Queen Margaret, προγραμματίζει τώρα μελέτη με περισσότερους εθελοντές για να προσπαθήσει να καθορίσει που οφείλεται η ανορεξιογόνος δράση του ροδιού.


Μία θεωρία πρεσβεύει ότι μία ομάδα θρεπτικών συστατικών του ροδιού, οι πολυφαινόλες, δρα ως κατασταλτικό της ορέξεως.


Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιασθούν το φθινόπωρο στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής, το οποίο διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Διατροφικής Επιστήμης (IUNS) στην Γρανάδα της Ισπανίας.


Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού ενδέχεται να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, να μειώνει το στρες και να καταπολεμά την συσσώρευση περιττών κιλών στην περιοχή της κοιλιάς κατά την μέση ηλικία.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί βλέπω μυγάκια;


Ένα από τα πιο συχνά ενοχλήματα που αναφέρουν οι ασθενείς που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο είναι τα μικροσκοπικά κινούμενα έντομα (μυγάκια) που γίνονται αντιληπτά στο οπτικό τους πεδίο, κυρίως όταν κοιτούν σε ανοιχτόχρωμο φόντο και ακολουθούν με κάποια καθυστέρηση τις κινήσεις της κεφαλής. Αλλιώς περιγράφονται σαν ενοχλητικά μικρά στίγματα, μαύρες κηλίδες, ιστοί αράχνης, ή κόκκοι σκόνης.

ΑΙΤΙΕΣ ΜΥΟΨΙΩΝ:

Οι «μυοψίες» οφείλονται συνηθέστερα σε ηλικιακή εκφυλιστική αλλοίωση του υαλοειδούς. Το υαλοειδές είναι η διαφανής γέλη (gel) που υπάρχει στο εσωτερικό του οπισθίου μέρους των ματιών μας και φυσιολογικά βρίσκεται προσκολλημένο στα εσωτερικά τοιχώματα του οφθαλμού (στον αμφιβληστροειδή, το οπτικό νεύρο και την οπίσθια επιφάνεια του κρυσταλοειδούς φακού).

Με τα χρόνια, το υαλοειδές , χάνει την ομοιογένειά του και ρευστοποιείται κυρίως κεντρικά και λιγότερο περιφερικά. Το κεντρικό ρευστοποιημένο υαλοειδές δεν μπορεί πλέον να στηρίξει το περιφερικό που είναι πιο συμπαγές, με αποτέλεσμα το τελευταίο να αποκολλάται από τα εσωτερικά τοιχώματα του οφθαλμού και από την πρόσφυσή του στο οπτικό νεύρο (οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς). Μικρά κομματάκια συμπαγούς υαλοειδούς «πλέουν» στο κεντρικό ρευστοποιημένο υαλοειδές και γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή σαν «μυγάκια».

Δεν είναι όμως μόνο εκφυλιστικής αιτιολογίας οι μυοψίες. Άλλες αιτίες που μπορεί να έχουν ανάλογη κλινική εκδήλωση είναι:

α) Η υψηλή μυωπία ακόμα και σε νέα άτομα λόγω αύξησης προσθιοπίσθιας διαμέτρου του οφθαλμού.

β) Η ενδοφθάλμια φλεγμονή (πχ. ραγοειδίτιδο, ενδοφθαλμίτιδα) λόγω ύπαρξης εξιδρωματικών στοιχείων στο υαλοειδές.

γ) Η ενδοϋαλοειδική αιμορραγία και η διαφυγή έμμορφων στοιχείων του αίματος προς το υαλοειδές λόγω διαβητικής, αποφρακτικής, τραυματικής ή ιατρογενούς αιτιολογίας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΥΟΨΙΩΝ:

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Ο εγκέφαλος γενικά έχει την τάση να αγνοεί ότι δεν χρειαζόμαστε οπότε σχετικά σύντομα το φαινόμενο των μυοψιών μειώνεται και τελικά σταδιακά εκλείπει (fade out).

Εάν ένα στίγμα εμφανίζεται ακριβώς μπροστά στον οπτικό σας άξονα, μπορείτε μετακινώντας το βλέμμα σας σε διάφορες κατευθύνσεις να το βοηθήσετε να αλλάξει θέση.

Όταν τα «μυγάκια» επηρεάζουν την όρασή σας αισθητά και δεν βελτιώνονται με τον χρόνο, τότε μπορούμε να επιχειρήσουμε βιτρεκτομή (χειρουργική επέμβαση με την οποία «καθαρίζουμε» το υαλοειδές). Η μέθοδος αυτή ωστόσο πρέπει να εφαρμόζεται μετά από πολύ σκέψη, αφού συχνά συνοδεύεται από σημαντικές επιπλοκές (ρωγμές ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη κα)

Αν τα «μυγάκια» αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά σε οποιοδήποτε φόντο (όχι μόνο σε φωτεινό περιβάλλον), αυξηθούν αιφνίδια σε αριθμό ή συνοδεύονται από λάμψεις, ή αισθητή μείωση της όρασής σας, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο για μια βυθοσκόπηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Mick πάλεψε με την ασθένεια και βγήκε νικητής


Βίντεο με τη συγκινητική ιστορία ενός μπόστον τεριέ.

Ο Mick είναι ένα αξιαγάπητο μπόστον τεριέ που είχε την ατυχία να γεννηθεί με μια σοβαρή πάθηση (Swimmer Puppy Syndrome) η οποία οδηγεί σε αδυναμία του τετράποδου να κάτσει, να σταθεί στα πόδια του καθώς και να περπατήσει.

Το Mick σε ηλικία 6 εβδομάδων, πήραν μέλη της οργάνωσης «The Mia Foundation», η οποία στόχο έχει τη βοήθεια των ζώων με εκ γενετής παθήσεις.

Οι άνθρωποι της οργάνωσης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν το αξιαγάπητο ζώο και μέσα σε μικρό διάστημα οι προσπάθειές τους ανταμείφτηκαν…

Στη συνέχεια έφτιαξαν ένα βίντεο όπου αφηγούνται την ιστορία του Mick, υπό το τίτλο «Ο εκπληκτικός Mick».

Στην αρχή του βίντεο εξηγούν πως παρέλαβαν το σκυλί με την πάθηση. Αφού περιγράψουν τα συμπτώματα και ενημερώσουν ότι τα περισσότερα σκυλιά οδηγούνται σε ευθανασία καθώς η θεραπεία είναι μακροχρόνια, ενημερώνουν ότι αποφάσισαν να φροντίσουν το Mick.

Η θεραπεία περιλάμβανε κολύμπι σε νερό και ενδεικτικά παρατίθεται η πρώτη εμπειρία του Mick στο υγρό στοιχείο. Το παιχνίδι βοήθησε επίσης, ενώ μια ειδική συσκευή από την οποία «κρέμονταν» συνέβαλε ώστε τα πόδια του να έρθουν στη σωστή θέση. Κάθε μέρα δέχονταν 5 θεραπευτικές συνεδρίες 15 λεπτών με στόχο την ανάπτυξη των μυών του. Γι' αυτό και συχνά έδεναν τα πόδια του.

Μέρα με τη μέρα ο Mick δυνάμωνε. Μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του, να περπατήσει και τελικά ακόμη και να τρέξει! Σύμφωνα με το βίντεο, ο Mick εξακολουθεί να δέχεται θεραπείες και να δυναμώνει.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο με την ιστορία του Mick…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το δικέφαλο χελωνάκι απέκτησε σελίδα στο Facebook


Μεγάλη δημοφιλία για τη Θέλμα και Λουίζ.

Το χελωνάκι με τα δύο κεφάλια που γεννήθηκε τον περασμένο μήνα στο ζωολογικό κήπο του Σαν Αντόνιο είναι τόσο αγαπητό που απέκτησε δική του σελίδα στο Facebook.

Η Θέλμα και Λουίζ, όπως την ονόμασαν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου, αντλώντας έμπνευση από την ομώνυμη ταινία του 1991 που βραβεύτηκε με Όσκαρ, μεγαλώνει φυσιολογικά, τρώει και κολυμπάει.
Το δικέφαλο χελωνάκι απέκτησε σελίδα στο Facebook

Η σελίδα της στο Facebook, σύμφωνα με το NBC, έχει φωτογραφίες της και φανταστικούς διαλόγους ανάμεσα στη Θέλμα και τη Λουίζ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεσυνεδρίαση, τηλεκατάθεση και εικονοτηλεδιάσκεψη στα δικαστήρια


Καθιερώνεται από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η καθιέρωση της τηλεσυνεδρίασης, τηλεκατάθεσης και εικονοτηλεδιάσκεψης στα ελληνικά δικαστήρια αρχίζει με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, που ξεκινά στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, το οποίο κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αρχικά διευκρινίζεται ότι τηλεκατάθεση είναι η προφορική εξέταση των προσώπων που δεν παρευρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η εξέταση γίνεται με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας τα οποία επιτρέπουν τη διεξαγωγή της εξέτασης από το δικαστήριο, μολονότι τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται εκτός της δικαστικής αίθουσας και σε άλλο τόπο.

Τηλεσυζήτηση είναι η διαδικασία συζήτησης με τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, τα οποία επιτρέπουν τη διεξαγωγή της συζήτησης από το δικαστήριο, μολονότι ορισμένα από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη βρίσκονται σε άλλο τόπο εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου.

Εικονοτηλεδιάσκεψη είναι η χρησιμοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας, με την οποία καθίσταται δυνατή η μέσω τηλεπικοινωνιακής ζεύξης σε πραγματικό χρόνο μετάδοση εικόνας και ήχου με την οποία τα πρόσωπα, που μολονότι δεν παρευρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου, μπορούν να βλέπουν, να ακούν και να επικοινωνούν ταυτόχρονα με τα πρόσωπα που βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα και αντίστροφα. Επίσης, πρόσωπα που δεν παρευρίσκονται στη δικαστική αίθουσα θεωρούνται οι διάδικοι, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, οι μάρτυρες, οι πραγματογνώμονες και οι διερμηνείς ή άλλα πρόσωπα που ορίστηκαν από το δικαστήριο να βοηθούν τους μάρτυρες ή την όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος η δικαστική αίθουσα στην οποία θα γίνει η τηλεοπτική συνεδρίαση πρέπει να είναι εξοπλισμένη με σύγχρονο ηλεκτρονικό και άλλο υποστηρικτικό εξοπλισμό, που να επιτρέπει τη λήψη και μετάδοση εικόνας και ήχου σε πραγματικό χρόνο χωρίς να αλλοιώνει τα πρόσωπα και τα αντικείμενα. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα αποτελείται από κάμερες υψηλής ευκρίνειας και γωνίας λήψης, μικρόφωνα υψηλής ευαισθησίας, καθώς και οθόνες μεγάλων διαστάσεων υψηλής ευκρίνειας και μεγάλης γωνίας θέασης.

Ακόμη, η διαδικασία τηλεσυζήτησης, τηλεξέτασης και τηλεκατάθεσης μπορεί να μαγνητοφωνηθεί, ενώ τα έγγραφα τα οποία απαιτούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί (εφόσον αυτό είναι τεχνικώς δυνατό) να παρουσιάζονται με τη χρησιμοποίηση χωριστής μηχανής εικονοληψίας εγγράφων. Σε περίπτωση που δεν διατίθεται τέτοιος εξοπλισμός, οι δικαστικές αίθουσες πρέπει να διαθέτουν fax.

Παράλληλα, ο δικαστής, ο γραμματέας και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην τηλεοπτική συνεδρίαση, οφείλουν να παρευρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της μετάδοσης, ενώ δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη δικαστή στον συνδεδεμένο τηλεοπτικά απομακρυσμένο τόπο (εκτός της δικαστικής αίθουσας). Τον τηλεξοπλισμό τον χειρίζεται ο δικαστής και στην περίπτωση της προξενικής αρχής ο χειρισμός γίνεται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Η συζήτηση στην τηλεοπτική συνεδρίαση διεξάγεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ ο δικαστής ορίζει τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στις αίθουσες, διευθύνει τη συζήτηση, καθοδηγεί και δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στα παρευρισκόμενα και στις δύο αίθουσες πρόσωπα. Κάθε μέλος του δικαστηρίου ή παράγοντας της δίκης έχει δικαίωμα να απευθύνει ερωτήσεις στους διαδίκους, τους μάρτυρες και τους πραγματογνώμονες που παρίστανται.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής συνεδρίασης υπογράφονται τα σχετικά πρακτικά, τα οποία αναφέρουν την ημερομηνία και τον τόπο της εξέτασης, την ταυτότητα των παρασταθέντων ή εξετασθέντων προσώπων, την ταυτότητα και την ιδιότητα αυτών που παρευρέθησαν, την όρκιση, καθώς και τις τεχνικές συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η εξέταση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...