Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Μυστικοί πράκτορες σε αποστολή να... σώσουν τον πλανήτη Γη!


Συστήνονται ως πράκτορες, αλλά δεν εμπλέκονται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Είναι παιδιά
ηλικίας 8-10 ετών,  που έχουν βάλει ως στόχο τους να σώσουν τη Γη. Είναι οι «Πράκτορες του Πλανήτη».

Πριν από δύο χρόνια, δύο γυναίκες με έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες, η Ελένη Ανδρεάδη και η Νάντια Χατζητόλιου- Τακά, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία «Πράκτορες του Πλανήτη», ελπίζοντας ότι θα προσφέρουν μια περισσότερο διασκεδαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση στα παιδιά της πόλης.

«Με εξέπληξε το πόσες ανησυχίες έχουν τα παιδιά για τις αρνητικές επιδράσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος και συγχρόνως το πόσο αδύναμα αισθάνονται στο να καθορίσουν το μέλλον τους», εξηγεί η Ελένη Ανδρεάδη. «Τα παιδιά έχουν δύναμη στην οικογένεια και μπορούν να επιφέρουν αλλαγές, σε πρώτη φάση ασήμαντες, αλλά στο σύνολό τους πολύ σημαντικές» προσθέτει η ίδια.

Οι «Πράκτορες του Πλανήτη», σε συνεργασία με δασκάλους δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν στα παιδιά πρωτότυπα περιβαλλοντικά προγράμματα, επιστρατεύοντας το χιούμορ και την καινοτομία.

Μυστικές επιστολές με αποστολέα την… «Περιβαλλοντοπόλ», οι οποίες θα πρέπει να ανακυκλωθούν, προτού αυτοκαταστραφούν, κινούμενα σχέδια- συμπαραστάτες των πρακτόρων και αποστολές σχετικές με την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, τη μείωση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, ενεργοποιούν τη φαντασία των μικρών συμμετεχόντων.  Βέβαια, κάθε επιτυχημένη αποστολή επιβραβεύεται με ένα παράσημο, φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά.

Στόχος των προγραμμάτων που εφαρμόζονται είναι να μάθουν έμπρακτα τα παιδιά πώς μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και να μεταφέρουν τις καλές αυτές πρακτικές από το σχολείο στο σπίτι και στη συνέχεια σε όλο τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος Ευέλικτης Ζώνης του Υπουργείου Παιδείας. Μέχρι στιγμής, έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερα από 400 παιδιά σχολείων της Θεσσαλονίκης, ενώ στόχος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας είναι να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα...

Πλανήτης καταθλιπτικών τείνει να καταστεί η γη


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους, άνω των 45 ετών, πάσχει από κατάθλιψη, ενώ σε μία δεκαετία το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 50%.
Η συχνότητα εμφάνισής της στο «ασθενές φύλο» είναι τριπλάσια από ό,τι στους άνδρες. Τα νέα φάρμακα που κυκλοφορούν στις μέρες μας στοχεύουν στην πιθανή αιτία της κατάθλιψης, σε αντίθεση με τα παλαιότερα φάρμακα που αποσκοπούν στην άρση των συμπτωμάτων της.
Επειδή η κατάθλιψη είναι μια χρόνια και σημαντική πάθηση, η οποία δεν θεραπεύεται μόνο με την εξαφάνιση των συμπτωμάτων, ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή 1-2 χρόνια, ενώ μπορεί παράλληλα να χρειαστεί και ψυχολογική υποστήριξη.

Σε μία δεκαετία, η κατάθλιψη θα βρίσκεται στην πρώτη ή δεύτερη σειρά μεταξύ των πιο συχνά εμφανιζόμενων νόσων, ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νάντια Μπεργιαννάκη-Δερμιτζάκη. Με αφορμή ομιλία της για τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο, ανέφερε ότι ένα νέο φάρμακο, με δραστική ουσία την αγομελατίνη, στοχεύει στα πιθανά αίτια αυτής της διαταραχής, έχει αγχολυτική δράση χωρίς να είναι αγχολυτικό, δεν προκαλεί εξάρτηση και επιδρά μέσα στις πρώτες ημέρες από τη λήψη του, σε αντίθεση με τα παλαιότερα φάρμακα τα οποία επιδρούν σε 15-20 ημέρες.

«Μέχρι τώρα, προσπαθούσαμε να αυξήσουμε σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου την ποσότητα κάποιων νευροδιαβιβαστών, δηλαδή ουσιών, όπως η σεροτονίνη, η νοραδρεναλίνη και εν μέρει η ντοπαμίνη, που σχετίζονται με την πρόκληση κάποιων ψυχωτικών ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Με την αύξηση αυτών των ουσιών, αποσκοπούσαμε στην άρση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας. Τώρα έρχεται ένας εντελώς καινούργιος τρόπος, ο οποίος αποσκοπεί στην επίδραση σε ορισμένους υποδοχείς, οι οποίοι επαναπροσδιορίζουν τους ρυθμούς και μέσω αυτού του επαναπροσδιορισμού μπορεί να επιδράσει, έτσι ώστε να αρθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα πάρα πολλά συμπτώματα της κατάθλιψης, χωρίς να επιφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες. Δηλαδή, αντιμετωπίζουμε πλέον όχι το σύμπτωμα, αλλά τη πιθανή αιτία της διαταραχής» εξήγησε η κα Μπεργιαννάκη-Δερμιτζάκη.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ θα εξυπηρετούνται από γιατρούς άλλων ΤαμείωνΌχι μόνο για τις ημέρες της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ αλλά μέχρι τον Ιούνιο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας,που κατηγόρησε τους γιατρούς για ''επικοινωνιακή'' απεργία.


Σύμφωνα με τον Α.Λοβέρδο οι ασθενείς θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από περίπου 16.000 συμβεβλημένους με ταμεία γιατρούς, από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε το μήνυμα ότι αυτή την φορά την Πολιτεία δεν θα την σταματήσει ο “συντεχνιασμός”, αλλά θα προχωρήσει στη θέσπιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζοντας μέχρι τέλους τον αγώνα της υπέρ του πολίτη.

Ο υπουργός κατηγόρησε τους συνδικαλιστές γιατρούς λέγοντας πως εκείνοι είναι που δεν θέλουν “την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας” και όπως τόνισε “δεν την θέλουν γιατί από 7.000 - 8.000 οι γιατροί του ΙΚΑ θα αυξηθούν σε 36.000”.

Πριν από λίγη ώρα πάντως οι γιατροί αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους καθ' όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.


Με μοναδικό σκοπό την απαλλαγή πέντε εκατομμυρίων, άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, από την απαράδεκτη κατάσταση, που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν, με τις ατελείωτες ουρές στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται τα παρακάτω:
Από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου ιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ.
Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.
Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.
Οι συνταγές αυτές εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των ιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, σύμφωνα με το Π.Δ. 57/2005.
Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.
Γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, καλούνται να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο Διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr).
Οι παραπάνω όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΑΠΔ, στη βάση των όρων των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.Διαβάστε περισσότερα...

Μια ώρα παραμένει η γρίπη στο δωμάτιο μετά το φτέρνισμα

Ακόμη και ένα και μοναδικό φτέρνισμα από ασθενή που πάσχει από γρίπη, μπορεί να μολύνει για μία ώρα την ατμόσφαιρα ενός κλειστού δωματίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κολλήσουν όσοι μπουν ακόμη και μετά την αποχώρηση του ατόμου που φτερνίστηκε.


Η κατάσταση επιδεινώνεται σε περιπτώσεις χώρων συνάθροισης πολλών ανθρώπων όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή χώρων όπου συγκενρώνονται ασθενείς, όπως οι αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων και των ιατρείων.

Σε μόλις ένα κυβικό μέτρο αέρα εντοπίστηκαν, μετά από ένα φτέρνισμα, μέχρι και 16.000 μικροσωματίδια του ιού της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες που μπορεί να εισπνεύσει κάποιος είναι αρκετές για να μολυνθεί.

Ενα συνηθισμένο φτέρνισμα μπορεί να εκτοξεύσει έως και 40.000 σταγονίδια σάλιου, ορισμένα από τα οποία μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα ακόμη και μέχρι 100. χλμ την ώρα !

Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη στους χώρους που δεν χρησιμοποιούν κλιματισμό, διότι εκεί τα σωματίδια δεν απομακρύνονται μέσω της ανακύκλωσης του αέρα.

Οι ειδικοί έχουν ενδείξεις ότι κρυολογήματα τα οποία συνοδεύουν αρκετές φορές όσους ξεκινούν χειμερινές διακοπές, οφείλονται, μεταξύ άλλων, στα φτερνίσματα και το βήχα στις ουρές που σχηματίζουν οι ταξιδιώτες στα αεροδρόμια ή τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, περιμένοντας να παραδώσουν αποσκευές, να τσεκάρουν εισιτήρια ή να επιβιβαστούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρκίνος μπορεί να αποφευχθεί

Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στον Καρκίνο η σημερινήΈνας πιο υγιεινός τρόπος ζωής και ήπια άσκηση μπορεί να προλάβει την εμφάνιση του καρκίνου σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου (ΑICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF).

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν οι άνθρωποι γυμνάζονται περισσότερο, καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ, κόψουν το κάπνισμα και διατρέφονται υγιεινά.
Τόσο το ΑICR όσο και το WCRF, αναφέρουν ότι προβαίνοντας σε απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να αποφευχθεί περίπου το 40% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού μόνο στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, αλλά και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.
"Είναι λυπηρό ότι ακόμα και το 2011 οι άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα από καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν αν διατηρούμε ένα σωστό βάρος, κάνουμε υγιεινή διατροφή, έχουμε σωματική δραστηριότητα και από άλλου είδους αλλαγές στον τρόπο ζωής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γουάιζμαν, γιατρός και επιστημονικός σύμβουλος του WCRF.
Σύμφωνα με το WCRF, μόνο στην Κίνα, μπορούν να αποφευχθούν 620.000 κρούσματα ή 27% των καρκίνων, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 35% (340.000 κρούσματα), 37% στη Βρετανία, ενώ εάν εφαρμοσθεί ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προληφθούν 61.000 κρούσματα καρκίνου στη Βραζιλία και 79.000 στη Βρετανία.
Στις διαπιστώσεις των δύο φορέων φαίνεται να συναινεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο ΠΟΥ, αναφέρει ότι η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης περίπου του 21% με 35% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, του 27% των κρουσμάτων διαβήτη και του 30% των καρδιακών νοσημάτων παγκοσμίως.
Γι΄αυτούς τους λόγους, αναφέρει ο ΠΟΥ, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας γυμναστικής την εβδομάδα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με περπάτημα 30 λεπτών πέντε φορές την εβδομάδα ή πηγαίνοντας με ποδήλατο καθημερινά στη δουλειά. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο με συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο και 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από κάποια μορφή της νόσου. Σημειώνεται ότι υπάρχουν περίπου 200 γνωστές μορφές καρκίνου.
Επίσης σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), περισσότεροι από 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο μέχρι το 2030. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο αριθμό από τον αντίστοιχο του 2008, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων θα καταγράφονται στις φτωχότερες χώρες.Διαβάστε περισσότερα...

Ο παιδικός διαβήτης σχετίζεται με εντεροϊό


Τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από ένα εντεροϊό παρόμοιο με αυτόν του κρυολογήματος, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Ο εντεροϊός είναι μια συνηθισμένη μορφή ιού που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τύπου κρυολογήματος ή γρίπης, μυϊκούς πόνους ή ακόμα και μηνιγγίτιδα.
Παρόλο που έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη του Σίδνεϊ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των εντεροϊών και του διαβήτη, δεν έχει γίνει σαφής ο μηχανισμός που τους συνδέει.
Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι αν ο ιός προκαλεί τον διαβήτη ή αν ο διαβήτης καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στον ιό. Τρίτο ενδεχόμενο αποτελεί να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση, που καθιστά πιο πιθανό τόσο το παιδί να μολυνθεί από τον ιό όσο και να εμφανίσει διαβήτη.
Ο διαβήτης εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, όταν το πάγκρεας σταματά να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη και ο οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Περίπου 285 εκατ. άτομα είχαν παγκοσμίως διαβήτη το 2010, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στα 438 εκατ. το 2030.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal". Αναλύθηκαν τα ευρήματα 26 προηγούμενων μελετών, οι οποίες είχαν ελέγξει τα δείγματα αίματος και κοπράνων περίπου 4.500 ατόμων (διαβητικών και μη) για τον εντοπισμό γενετικού υλικού και πρωτεϊνών, που να προέρχονται από εντεροϊούς.Διαβάστε περισσότερα...

Συνδέουν τον καρκίνο με τα εμφυτεύματα στήθους


Πέντε γυναίκες στην Αυστραλία που έχουν εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη εμφάνισαν μία ιδιαίτερα σπάνια μορφή καρκίνου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Πλαστικών Χειρούργων της Αυστραλίας, Πίτερ Κάλαν, δήλωσε πως τα περιστατικά δεν θα πρέπει να θορυβήσουν τις γυναίκες που έχουν βάλει εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη, γιατί πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και αμελητέο ποσοστό, αν σκεφτεί κανείς ότι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες έχουν εμφυτεύματα.
Εκφράζονται φόβοι ότι η αιτία που προκάλεσε την εκδήλωση καρκίνου ήταν το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα εμφυτεύματα αυτά.Διαβάστε περισσότερα...

Τα smartphones μας γεμίζουν… ρυτίδες


Όπως υποστηρίζει ο πλαστικός χειρουργός δρ Ζαν-Λουΐ Σεμπά, οι γυναίκες μπορούν να αποκτήσουν πρόωρα ρυτίδες, εξαιτίας των… smartphones!
Ο Σεμπά ισχυρίζεται πως, όταν κοιτάζει κανείς με τις ώρες μια μικρή οθόνη, το πρόσωπό του συνοφρυώνεται, δημιουργώντας μια περιοχή έντασης γύρω και ανάμεσα στα φρύδια. Αυτό δημιουργεί λεπτές ρυτίδες, οι οποίες, για να λειανθούν, χρειάζονται θεραπείες, όπως η έγχυση λίγου μπότοξ.
Ο φημισμένος χειρούργος, που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο Παρίσι και στο Λονδίνο, και στο πελατολόγιό του έχει διασημότητες όπως το πρώην τοπ μόντελ Σίντι Κρόφορντ, λέει πως βλέπει το φαινόμενο αυτό σε πελάτισσές του οι οποίες «έχουν και χρησιμοποιούν συχνά BlackBerry και iPhone».
Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρήσει στις πελάτισσές της και η αισθητικός Νίκολα Τζος, από το Λονδίνο. «Τους τελευταίους 18 μήνες έχω παρατηρήσει μεγάλη διαφορά στο πρόσωπο των πελατισσών μου» λέει στην εφημερίδα «Daily Mail».
«Το κοινό χαρακτηριστικό όσων έχουν αυτές τις πρόωρα εμφανιζόμενες ρυτίδες είναι ότι κοιτάζουν συνεχώς στη μίνι οθόνη του iPhone τους».
Κατάχρηση
Οι προκαλούμενες από τα smartphones ρυτίδες είναι η νεότερη διαταραχή που αποδίδουν οι γιατροί στην κατάχρηση της τεχνολογίας, καθώς έχουν προηγηθεί μερικές άλλες:
* Οι «τενοντίτιδες των SMS» - ανήκουν στα σύνδρομα υπέρχρησης και εκδηλώνονται στο μεγάλο δάκτυλο του χεριού, εξαιτίας της μονότονης κίνησης που συνεπάγεται η συγγραφή των SMS.
* Το «εξάνθημα του κινητού» - είναι η δημιουργία εξανθήματος στο πρόσωπο, στα σημεία όπου το κινητό έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Οφείλεται σε αλλεργία στο νικέλιο, το οποίο αρκετά συχνά χρησιμοποιείται στις επιφάνειες των κινητών.
* Το «σύνδρομο της όρασης της οθόνης» - είναι η ξηροφθαλμία που προκαλείται σε όσους δεν βλεφαρίζουν αρκετά, όταν κοιτάζουν την οθόνη - έχει παρατηρηθεί και σε χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών.Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου


Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

• Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους.
• Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας.
• Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.
• Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.

Με τη λέξη «καρκίνο» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα Παραπληγίας - Τετραπληγίας από τον Ο.Α.Ε.Ε


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 5
ΠΛΗΡ.: Σ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ
ΤΗΛ: 210 5274376
FAX: 210 5274380
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 42
Αθήνα, 15 / 04 / 2009
Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1/ 7 /35823
ΠΡΟΣ : Αποδέκτες Πίνακα Α΄
ΘΕΜΑ: ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ. 

ΣΧΕΤ.: 1)Το άρθρο 42 του Ν. 1140/1981,
2) Η αρ. 8130/10-09-08 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Ε. .
3) Η αρ.πρωτ.Φ10035/25796/1144/20-12-06 Υπουργική Απόφαση.
4)Η αρ.27/2007 εγκύκλιος του Ο.Α.Ε.Ε.
Με την παρούσα εγκύκλιο και κατόπιν ερωτημάτων Περιφερειακών Διευθύνσεων, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε αναλυτικά τα ισχύοντα – διατάξεις, διαδικασία – για τη χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος.
Με το άρθρο 42 του Ν. 1140/1981 ορίστηκε η χορήγηση μηνιαίου εξωιδρυματικού επιδόματος σε ασφαλισμένους Φορέων Κοινωνικής Ασφαλίσεως που πάσχουν από τετραπληγία ως και παραπληγία, κρινόμενοι από Ειδική επιτροπή ως ανίκανοι προς πάσα βιοποριστική εργασία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Το ύψος του επιδόματος, οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απονομής του επιδόματος ρυθμίζονται από Υπουργικές αποφάσεις.

ΠΡΩΗΝ ΤΑΕ – ΤΕΒΕ

Με τις αρ.Φ407/57/1982(ΦΕΚ44Β/04-02-82) και αρ.Φ408/294/1982 (ΦΕΚ 112Β/18-03-82) Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες εκδόθηκαν κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 42 παρ.1 του Ν.1140/81, ορίστηκε ότι για την χορήγηση εξωιδρυματικού επιδόματος από το ΤΕΒΕ και το ΤΑΕ αντίστοιχα σε ασφαλισμένους και μέλη της οικογένειας αυτών, θα πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 40 μήνες στην ασφάλιση του αντίστοιχου Ταμείου. 
- Να έχουν αποκτήσει ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθενείας κατά τον χρόνο που κατέστησαν ανίκανοι.

ΠΡΩΗΝ ΤΣΑ

Με την αρ.Φ437/1272/1982/(ΦΕΚ867Β/2-11-82) Υπουργική Απόφαση, η οποία εκδόθηκε σε εξουσιοδότηση του άρθρου 42 παρ.1 του Ν.1140/81, ορίστηκε ότι για την χορήγηση εξωιδρυματικού επιδόματος από το ΤΣΑ σε ασφαλισμένους και μέλη της οικογένειας αυτών, θα πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Να έχουν πραγματοποιήσει στο ΤΣΑ τουλάχιστον 40 μήνες ασφάλισης. 
- Να έχουν αποκτήσει ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθενείας από 01/12/1976 και μετά. 
Από τις παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις προκύπτει ότι ο ασφαλισμένος δικαιούται το επίδομα εάν έχει πραγματοποιηθεί στην ασφάλιση χρόνος 40 μηνών και αν υπάρχει ασφαλιστική ικανότητα για Παροχές Ασθενείας.
Όμως ενώ στο πρώην ΤΕΒΕ και στο πρώην ΤΑΕ η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ερευνούνταν κατά τον χρόνο που κατέστη ο ασφαλισμένος ανίκανος, στο πρώην ΤΣΑ εξετάζονταν αν ήταν ανίκανος κάποιος κατά την αίτηση.
Ως εκ τούτου κατά την παράταση των σχετικών επιδομάτων δεν θα ελέγχεται για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΑ αν είχαν παροχές ασθενείας κατά την επέλευση της ανικανότητας και εάν δικαιούνται του επιδόματος, αλλά θα ελέγχεται μόνο εάν οι Υγειονομικές Επιτροπές κρίνουν ότι φέρει ποσοστό αναπηρίας και ότι εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου, μόνο ως προς τη χρονική διάρκεια, προκειμένου να παραταθεί η χορήγηση του.
Οι ως άνω διατάξεις των καταργούμενων Ταμείων εξακολουθούν να ισχύουν για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31/12/06 (σχετ. εγκύκλιος 27/2007).

ΟΑΕΕ

Για αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την 01/01/07, ανεξάρτητα από το Ταμείο προέλευσης, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δικαιούνται εξωιδρυματικό επίδομα με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως στα πρώην ΤΑΕ και ΤΕΒΕ, όπως καθορίζονται με την αρ.πρωτ.Φ10035/25796/1144/20-12-06 Υπουργική Απόφαση.
Προϋποθέσεις: 
- Να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 40 μήνες στην ασφάλιση του αντίστοιχου Ταμείου. 
- Να έχουν αποκτήσει ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθενείας κατά τον χρόνο που κατέστησαν ανίκανοι.
Ποσό: 
Το ποσό ισοδυναμεί με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης, εκτός από την περίπτωση του μονού ακρωτηριασμού, όπως αυτός αναλύεται παρακάτω, οπότε το ποσό ισοδυναμεί με το 10πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
Σε περίπτωση που ο συντ/χος λαμβάνει επίδομα απολύτου αναπηρίας και το ποσό είναι μικρότερο από το εξωιδρυματικό επίδομα διακόπτεται το απολύτου αναπηρίας και χορηγείται το εξωιδρυματικό. Σε περίπτωση που το απολύτου αναπηρίας είναι ίσο με το εξωιδρυματικό δεν δικαιούται εξωιδρυματικό επίδομα.
Όταν ασφαλισμένος λαμβάνει εξωιδρυματικό επίδομα από τον ΟΑΕΕ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, δικαιούται και σύνταξη λόγω γήρατος κατ΄ εφαρμογή του αρθ.1 του Ν.612/77 όπως αυτό επεκτάθηκε και ισχύει και για τους παραπληγικούς με το αρθ.40 του Ν.1902/90, χωρίς επίπτωση στη λήψη του εξωιδρυματικού επιδόματος.
Στους δικαιούχους του πρώην ΤΑΕ που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31/12/2006 και χορηγήθηκε επίδομα ίσο με το κατώτατο όριο σύνταξης προσαυξημένο κατά 50%, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται ως ευνοϊκότερο.
Δικαιούχοι: 
1)Ασφαλισμένοι
2)Συνταξιούχοι (γήρατος –αναπηρίας -θανάτου)
3)Προστατευόμενα μέλη οικογενείας ασφαλισμένων και συνταξιούχων που καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από αυτούς.
Παθήσεις για τις οποίες χορηγείται το επίδομα στους παραπάνω δικαιούχους: 
- τετραπληγία- παραπληγία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν.1140/81,
- μυασθένεια – μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3232/04,
- φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την παραπάνω περίπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3232/04,
- σκλήρυνση κατά πλάκας, που επιφέρει παραπληγία – τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3232/04,
- ακρωτηριασμός των δύο (2) άνω ή κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο (διπλός ακρωτηριασμός), ανεξάρτητα από το σημείο ακρωτηριασμού και ανεξαρτήτως από το γεγονός εάν επιδέχεται ή όχι εφαρμογή τεχνητού μέλους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν.3518/06,
- ακρωτηριασμός του ενός άνω ή κάτω άκρου (μονός ακρωτηριασμός) που δεν επιδέχεται εφαρμογή τεχνητού μέλους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν.3518/06,
- σύνδρομο κλάματος γαλής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν.3518/06,
- ατελή οστεογένεση με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν.3518/06,
- οστεοψαθύρωση με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν.3518/06.
ΣΗΜ.: Η αρ.434/2/429/12-08-03 απόφαση Δ.Σ. ΟΑΕΕ (ΤΑΕ), σύμφωνα με την οποία χορηγούνταν το επίδομα και για ασθένειες για τις οποίες οι Ειδικές Υγειονομικές Επιτροπές γνωμάτευαν αιτιολογημένα ότι επιφέρουν την ίδια μορφή αναπηρίας με την τετραπληγία – παραπληγία παύει να ισχύει στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με την νεότερη αρ.286/58/18-03-09 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ.
Ειδικές Υγειονομικές Επιτροπές
Με την αριθ.10035/25885/1152/20-12-06 απόφαση Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ειδική επιτροπή, που προβλέπεται από τη διάταξη του αρθ.42,παρ.1 του Ν.1140/81, για την εξέταση των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε., συνταξιούχων και μελών της οικογενείας τους ορίζεται η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Α.Υ.Ε.) του Ο.Α.Ε.Ε. εφόσον σε αυτή μετέχει γιατρός του Οργανισμού με ειδικότητα ορθοπεδικού ή νευρολόγου και επί ενστάσεων κατά της ως άνω Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής, επιτρέπεται η προσφυγή ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής σύμφωνα με το αρθ.22 του Π.Δ. 258/05 και του Κανονισμού Ασφαλιστικής Λειτουργίας (ΚΑΛ) του Ο.Α.Ε.Ε.( Υ.Α.Φ80000/7228/308/06 ΦΕΚ1397/14-9-06 Τ.Β.) – Σχετική η εγκύκλιος 27/2007.
Έναρξη – διάρκεια- αναστολή: 
Οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ λαμβάνουν το επίδομα από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης και για όσο χρόνο ορίζουν οι ειδικές Υγειονομικές Επιτροπές.
Η καταβολή του επιδόματος αναστέλλεται σε όλες τις περιπτώσεις όταν υπάρχει νοσηλεία, με δαπάνες του Φορέα, σε ιδρύματα ασυλιακής μορφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Με το αρ.πρωτ.ΔΙΠΣΥΝ/Φ12/82/72290/16-07-08 έγγραφο μας, προκειμένου να παρακολουθείται η χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Οργανισμού , κοινοποιήθηκε στις Περ/κες Δ/νσεις του Οργανισμού νεώτερος πίνακας Ιδρυμάτων κλειστής και αυξημένης φροντίδας που λειτουργούν σήμερα και εποπτεύονται από τη Δ/νση Προστασίας Α.Μ.Ε.Α. του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης .
Συμπληρωματικές διατάξεις: 
- Με το αρ.πρωτ.Φ7/1342/6-11-81 έγγραφο του Υπουργείου Κοιν. Υπηρεσιών χαρακτηρίστηκε το εξωιδρυματικό επίδομα ως «επίδομα τύπου σύνταξης».
- Με τη Φ21/9/ΟΙΚ3437/31-3-86 Υ.Α. ορίστηκε ότι: α)ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει αυτοτελώς δικαίωμα σε δύο (2) ή περισσότερους οργανισμούς, παίρνουν το επίδομα από το φορέα της προτίμησης τους , β) σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, το επίδομα καταβάλλεται από το φορέα με τους περισσότερους μήνες ασφάλισης και γ) στους συντ/χους καταβάλλεται από το φορέα συνταξιοδότησης τους.
- Με το άρθ.32 του Ν.1876/90 ορίστηκε ότι σε περίπτωση εργασίας αυτών που λαμβάνουν το επίδομα, οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί εξακολουθούν να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό του επιδόματος.
- Με το άρθ. 16 του Ν.2042/92 αντικαταστάθηκε το απαιτούμενο ποσοστό βιοποριστικής ανικανότητας με το ποσοστό ιατρικής αναπηρίας.
- Με το άρθ. 18 του Ν.2072/92 ορίστηκε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν παίρνουν εξωιδρυματικό επίδομα διατηρούν :
→ το επίδομα τους έστω και αν εργάζονται ή απασχολούνται
→ το δικαίωμα για παροχές ασθενείας ως μέλη οικογενείας (δυνατότητα επιλογής φορέα)
Οφειλές: 
Επειδή από τα πρώην Ταμεία τηρούνταν διαφορετική πρακτική, ύστερα από διευκρινήσεις που δόθηκαν από τη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών με την αρ. 8130/10-09-08 γνωμοδότηση, για την ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού, ασφαλισμένος που έχει ρυθμίσει την οφειλή του σε δόσεις και καταβάλλει αυτές εμπρόθεσμα, πληροί την προϋπόθεση της ασφαλιστικής ικανότητας για χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος.
Επίσης, σύμφωνα με την αρ. 239/14-1-09 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΕ, συνταξιούχος στα πρώην Ταμεία μέχρι την ενοποίηση αυτών και παράλληλα ασφαλισμένος που συνεχίζει στον ΟΑΕΕ, εφόσον δικαιούται το επίδομα και από τις δύο ιδιότητες του χορηγείται με αίτηση προτίμησής του. Ακόμη και στην περίπτωση που ως ασφαλισμένος έχει οφειλόμενες εισφορές και ως εκ τούτου δεν του χορηγείται το επίδομα ως ασφαλισμένος, δύναται να επιλέξει να του χορηγηθεί ως συνταξιούχος.
Παραδείγματα: 
1ο : ασφαλισμένος που πληροί την προϋπόθεση των 40 μηνών ασφάλισης αλλά κατά την επέλευση του κινδύνου οφείλει στο Ταμείο και συνεπώς δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας, μπορεί να δικαιωθεί του επιδόματος αν κατά την αίτηση σε μεταγενέστερο χρόνο έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές του σε δόσεις, οπότε έχει ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας κατά την αίτηση,
2ο : ασφαλισμένος ο οποίος κατά την επέλευση του κινδύνου έχει ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας αλλά δεν έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα των 40 μηνών, μπορεί να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μόλις συμπληρώσει τον παραπάνω χρόνο ασφάλισης και να δικαιωθεί,
3ο : ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ από 01/01/2007 μέχρι 31/10/07- ημερομηνία της αίτησης και της επέλευσης της ανικανότητας -, έχοντας 40μήνες διαδοχική ασφάλιση εκ των οποίων 10 μήνες ασφάλισης στον Οργανισμό, εάν έχει προηγούμενα πραγματοποιήσει 30 μήνες ασφάλισης στο ΙΚΑ, το επίδομα θα του χορηγηθεί από το ΙΚΑ επειδή σε αυτό το Ταμείο έχει τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης. Επίσης, στο ίδιο παράδειγμα εάν ασφαλισμένος είχε 10 μήνες ασφάλιση στο ΙΚΑ και 30 μήνες στον ΟΑΕΕ τότε δικαιούται το επίδομα από τον Οργανισμό.
4ο : ασφαλισμένος που κατά την επέλευση του κινδύνου δεν είχε ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθενείας, είτε γιατί δεν είχε υπαχθεί στην ασφάλιση (ο κίνδυνος προϋπήρχε της ασφάλισης) είτε όταν επήλθε ο κίνδυνος είχε μόλις ασφαλιστεί και δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο για χορήγηση παροχών ασθενείας, δεν δικαιούται του επιδόματος.
Παράταση: 
Με την αρ. 1244/11-4-95 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας παρατείνεται η χορήγηση του επιδόματος: α) σε ασφαλισμένο ανεξάρτητα εάν έχει διακόψει το επάγγελμα του , β) σε προστατευόμενο μέλος ανεξάρτητα εάν αυτό έχει αναλάβει εργασία αλλά δεν παρατείνεται η χορήγηση του επιδόματος σε σύζυγο στην περίπτωση που έχει επέλθει λύση του γάμου.
Σημείωση :
- ο όρος παραπάρεση ή τετραπάρεση σημαίνει μείωση της κινητικότητας των κάτω άκρων ή των 4 άκρων.
- ο όρος παραπάρεση είναι αντίστοιχος του όρου παραπληγία και ο όρος τετραπάρεση είναι αντίστοιχος του όρου τετραπληγία (1810/95 ΚΕΣΥ).
- Ο όρος τριπληγία συμπεριλαμβάνεται στον όρο παραπληγία – τετραπληγία και σημαίνει δυσμενή επίπτωση της κινητικότητας τριών άκρων.
- Ο όρος διπληγία είναι ταυτόσημος με τον όρο τετραπληγία – παραπληγία και σημαίνει πλήρης κατάργηση της κινητικότητας των κάτω ή των 4 άκρων (18/73/90 ΚΕΣΥ).
Η ΠΡΟΪΣΤ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ α.α. Σ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ
Ο ΠΡΟΪΣΤ. Δ/ΝΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ε. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Ο ΠΡΟΪΣΤ. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ Ε. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ή ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟ

Σημείωση: Το ύψος του επιδόματος (20πλάσιο του κατωτάτου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη), οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απονομής του επιδόματος ρυθμίζονται από υπουργικές αποφάσεις- Εγκύκλιος 42/09.

Χορηγείται σε ασφαλισμένους, σε συνταξιούχους και τα μέλη της οικογένειάς τους, που πάσχουν:
Α) από παραπληγία και τετραπληγία, πάρεση, τετραπάρεση
Β) από μυασθένεια - μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
Γ) έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω προερχόμενο από ακρωτηριασμό των δυο άνω ή κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο
Δ) έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους. Το ύψος του επιδόματος στην περίπτωση αυτή καθορίζεται στο δεκαπλάσιοτου κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, όπως ισχύει κάθε φορά.
Ε) από φωκομέλεια, που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την παραπάνω περίπτωση.
ΣΤ) από σκλήρυνση κατά πλάκας, που επιφέρει παραπληγία- τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
Ζ) από σύνδρομο κλάματος γαλής
Η) από ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
Θ) από οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα Παραπληγίας - Τετραπληγίας από το Ι.Κ.Α

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ-ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ
(άρθρο 42 παρ.1 Ν. 1140/81, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 16 Ν. 2042/92, Εγκ. 67/92, παρ. 2 άρθρου 5 Ν.3232/2004, Εγκ. 53/2004, άρθρο 61 Ν. 3518/2006, Εγκ. 1/2007)

  Δικαιούχοι-προϋποθέσεις
  Το εξωιδρυματικό επίδομα δικαιούνται: 


 • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη οικογένειάς τους, εφόσον πάσχουν από:
  1. παραπληγία-τετραπληγία, διπληγία, τριπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
  2. μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
  3. σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή
  4. το σύνδρομο κλάματος γαλής ή
  5. ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή
  6. οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  7. έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή δύο κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
  8. έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους ή
  9. έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την περίπτωση (7).


  • Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον πάσχουν από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 350 ημέρες ασφάλισης τα τελευταία τέσσερα χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία κατέστησαν ανίκανοι για εργασία, από τις οποίες οι 50 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15μηνο ή 1.000 ασφάλισης οποτεδήποτε (Εγκ. 150/81).
  • Τα μέλη οικογένειας του ασφαλισμένου, εφόσον πάσχουν από μία από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τις παραπάνω προϋποθέσεις ασφάλισης. Ως αφετηρία για τον έλεγχο των χρονικών προϋποθέσεων λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της ανικανότητας (Γ.Ε. 86408/Φ52-36/16.6.1982).

  Προσοχή: Η καταβολή του παρα-τετραπληγικού επιδόματος αναστέλλεται εφόσον ο δικαιούχος νοσηλεύεται σε Ίδρυμα ασυλιακής μορφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Επίσης, η χορήγηση του επιδόματος διακόπτεται εάν ο συνταξιούχος επιδοτηθεί λόγω παραπληγίας από άλλο φορέα.

  Το επίδομα χορηγείται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, πάντως όχι πριν από τη λήξη της επιδότησης λόγω ασθενείας.

  Ποσό
    
  Το ύψος του ποσού του εξωιδρυματικού επιδόματος στις ανωτέρω περιπτώσεις ισούται με 20 κατώτατα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ενώ στην (8) περίπτωση (του μονού ακρωτηριασμού) ισούται με το 10πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

  Δικαιολογητικά:
  1. Αίτηση (έντυπη)
  2. Ασφαλιστικά βιβλιάρια (ασφαλισμένου)
  3. Απόφαση συνταξιοδότησης (συνταξιούχου)
  4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 ότι ο δικαιούχος δεν νοσηλεύεται σε Ίδρυμα ασυλιακής μορφής και ότι δεν λαμβάνει το παραπληγικό επίδομα από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.
  5. Ιατρική βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου ή γιατρού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την πάθηση.
  Διαβάστε περισσότερα...