Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η πορνογραφία θεματοφύλακας των πνευματικών δικαιωμάτων


Ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου είναι ο απόλυτος τιμωρός της ηλεκτρονικής πειρατείας!

Ποιος καταθέτει τις περισσότερες μηνύσεις για online παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την Αμερική;

Όχι κάποιος από τους διαβόητους ηλεκτρονικούς κολοσσούς, όχι το Χόλιγουντ, όχι η μουσική βιομηχανία, αλλά μια ιστοσελίδα πορνογραφικού υλικού!

Αν η πειρατεία είναι μάστιγα λοιπόν για τον χώρο της ψυχαγωγίας, τότε η ενήλικη ψυχαγωγία είναι που βάλλεται στις μέρες μας περισσότερο, αν πιστέψουμε τουλάχιστον την X-Art.com, που έχει κηρύξει τον ανένδοτο σε όποιον της κλέβει το πολύτιμο περιεχόμενό της!

Σύμφωνα με τον New Yorker, η X-Art.com, παρά το γεγονός ότι είδε τον αριθμό των συνδρομητών της να πέφτει καθοριστικά τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να αυξήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της κατά 2 εκατ. δολάρια, κι αυτό γιατί οι πειρατές της πορνογραφίας πληρώνουν και πληρώνουν καλά.

Πέρυσι μόνο, η εταιρία που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα κατέθεσε πάνω από 1.300 αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, περισσότερες από κάθε άλλη φίρμα που δραστηριοποιείται στο ίντερνετ.

Και όταν λέμε περισσότερες, οι νομικές περιπέτειες της X-Art.com ισοδυναμούν με το 1/3 του ετήσιου αριθμού των αγωγών που κατατέθηκαν στις ΗΠΑ για θέματα ηλεκτρονικής πειρατείας!

Η ιστοσελίδα παίρνει λοιπόν πολύ στα σοβαρά τις υποθέσεις κλοπής των ταινιών της, και γιατί όχι άλλωστε αφού αποτελεί πια μια ικανοποιητικότατη πηγή εσόδων.



Διαβάστε περισσότερα...

Η δίκη διεκόπη λόγω… σεξ


Οι δικαστικοί υπάλληλοι ήταν απασχολημένοι.

Σε μια αίθουσα δικαστηρίου κανείς περιμένει να τα ακούσει όλα! Άλλωστε η πραγματικότητα τις περισσότερες φορές ξεπερνά τη φαντασία.

Η δικαστής Anna Ivaldi, ωστόσο, μάλλον δε θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι θα αναγκαζόταν να διακόψει την εκδίκαση μιας υπόθεσης λόγω… ανεβασμένης θερμοκρασίας στη δικαστική αίθουσα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η δικαστής ζήτησε από την εισαγγελέα να σταματήσει την αγόρευσή του, όταν κοιτώντας στο βάθος της αίθουσας είδε δύο δικαστικούς υπαλλήλους να… επιδίδονται σε ερωτικές περιπτύξεις.

Φαίνεται ότι οι δύο… ξαναμμένοι υπάλληλοι, πίστευαν ότι το σκουρόχρωμο γυαλί πίσω από το οποίο βρίσκονταν θα έκρυβε τις ερωτοτροπίες τους, ωστόσο η δικαστίνα –και όλο το ακροατήριο- είδε τα πάντα!

Το περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε δικαστήριο της Γένοβας, ενώ ο ένας από τους δύο υπαλλήλους φέρεται να είναι παντρεμένος.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι η εισαγγελέας Sabrina Monteverde είχε μόλις ξεκινήσει να συνοψίζει την υπόθεση της δολοφονίας ενός ανθρώπου στο λιμάνι της πόλης την περασμένη χρονιά από ένα Μαροκινό.

«Ξαφνικά ακούστηκαν περίεργοι θόρυβοι και η δικαστής ζήτησε να γίνει διακοπή. Κοιτώντας προς το βάθος της αίθουσας είδε δύο… γυμνά σώματα. Όταν όλοι γύρισαν προς εκείνο το μέρος, ήταν εντελώς ξεκάθαρο τι συνέβαινε μέσα σε εκείνη την αίθουσα. Κάποιοι έκαναν σεξ. Θα πίστευαν ότι δε μπορούσαν να τους δουν, χάρη στο σκουρόχρωμο γυαλί» ανέφερε μια πηγή από το δικαστήριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι βλέπουν τα ζώα σε έναν καθρέφτη


Ένα πείραμα για την αυτογνωσία στο ζωικό βασίλειο.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός εργαλείου που θα εξετάζει τη βάση της συνείδησης ήρθε στον Gordon G. Gallup Jr. ενώ ξυριζόταν. «Συνέβη έτσι απλά. Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν άλλα πλάσματα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους στον καθρέφτη» είχε πει ο ίδιος.

Το να δείχνει την αντανάκλαση της εικόνας τους σε μερικούς χιμπατζήδες έμοιαζε πολύ ενδιαφέρον ως πείραμα, όταν το πρωτοδοκίμασε, το καλοκαίρι του 1969.

Αυτό που δε φαντάστηκε όμως τότε, ήταν ότι αυτό θα γινόταν ένα από τα πιο σημαίνοντα και αμφιλεγόμενα πειράματα της συγκριτικής ψυχολογίας, σπρώχνοντας τη σκέψη στη σφαίρα της πειραματικής επιστήμης και προαναγγέλλοντας ερωτήσεις γύρω από το από πού ξεκινά η ταλαιπωρία ενός ζώου.

«Το σημαντικό δεν είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε ένα καθρέφτη, αλλά το τι λέει αυτό για την ικανότητά σου να συλλαμβάνεις τον εαυτό σου» πρόσθεσε.

Ο Gallup ήταν καινούριος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Tulane της Λουιζιάνα –αργότερα έγινε γνωστό ως Tulane National Primate Research Center- όπου είχε πρόσβαση σε χιμπατζήδες και γορίλες.

Οι χιμπατζήδες είχαν αιχμαλωτιστεί σε μικρή ηλικία και είχαν μεταφερθεί από την Αφρική στην Αμερική, όπου χρησιμοποιούνταν σε βιοϊατρικές έρευνες.

Το πείραμα του Gallup ήταν λιγότερο επεμβατικό. Απομόνωνε δύο χιμπατζήδες σε κλουβιά και τοποθετούσε έναν καθρέφτη σε κάθε κλουβί επί οκτώ ώρες τη φορά για διάστημα 10 ημερών. Μέσα από μια τρύπα στον τοίχο παρατηρούσε τις αλλαγές στη συμπεριφορά των χιμπατζήδων.



Στην αρχή συμπεριφέρονταν στην αντανάκλαση του εαυτού τους σαν να ήταν ένας άλλος χιμπατζής, προβαίνοντας σε ένα συνδυασμό κοινωνικών, σεξουαλικών και επιθετικών χειρονομιών.

Με τον καιρό, όμως, άρχισαν να χρησιμοποιούν τους καθρέφτες για να εξερευνούν τα σώματά τους.

«Κοιτούσαν στον καθρέφτη το εσωτερικό της στοματικής τους κοιλότητας, έκαναν διάφορες γκριμάτσες, επιθεωρούσαν τα γεννητικά τους όργανα και έβγαζαν τις τσίμπλες από τα μάτια τους» συνέχισε ο Gallup, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας nautil.us.

Προκειμένου να πείσει και άλλους ερευνητές, ότι οι χιμπατζήδες όντως μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους, προχώρησε στη δεύτερη φάση του πειράματος.

Αφού αναισθητοποίησε τα ζώα, έβαψε το ένα τους φρύδι και το ένα τους αυτί με μπογιά, που δε θα μπορούσαν να μυρίσουν ή να νιώσουν.

Αν όντως μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, τότε θα προσπαθούσαν να περιεργαστούν αυτά τα σημάδια.
Όπως και έκαναν.

«Επρόκειτο για την πρώτη πειραματική απόδειξη αυτο-αντίληψης σε υπανθρώπινη μορφή» είχε γράψει ο ίδιος σε μια έκθεση στο επιστημονικό περιοδικό Science το 1970.

Ωστόσο, τα πιο συναρπαστικά αποτελέσματα ήρθαν όταν έκανε το ίδιο πείραμα με μαϊμούδες και ανακάλυψε ότι δεν συμπεριφέρονταν με τον ίδιο τρόπο.

Η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς την αντανάκλαση του εαυτού του δε φαινόταν να είναι ζήτημα ικανοτήτων μάθησης, οι οποίες σε ορισμένα είδη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες όσο σε άλλα.

Αντίθετα, ήταν ζήτημα υψηλότερης πνευματικής ικανότητας.

Ο Gallup είχε καταφέρει να έχει στα χέρια του τις πρώτες καλές αποδείξεις, ότι οι κοντινότεροι συγγενείς μας μοιράζονται μαζί μας ένα είδος αυτογνωσίας ή ακόμη και συνείδησης, ενώ άλλα ζώα αποκλείονται.

Στις αρχές του 1990 επέβλεψε ένα παρόμοιο πείραμα, που διεξήγαγε ένας από τους διδακτορικούς φοιτητές του, αυτή τη φορά σε δελφίνια.

Όπως και οι χιμπατζήδες, τα δελφίνια έμαθαν να χρησιμοποιούν τον καθρέφτη με διάφορους τρόπους.

Τα αποτελέσματα των ερευνών τους, πέρα από πειστικά, αποτέλεσαν και το έναυσμα για μια άλλου είδους δράση.

Οι ερευνητές, μαζί με άλλους, ισχυρίζονται ότι το πείραμα του καθρέφτη αποδεικνύει ένα επίπεδο αυτογνωσίας τέτοιο, που κάνει ανήθικο το να κρατά κανείς σε αιχμαλωσία αυτά τα είδη.

«Αυτά τα ζώα έχουν τουλάχιστον κάποιο επίπεδο αυτογνωσίας, κάτι που σημαίνει ότι γνωρίζουν πού είναι και μπορεί να αντιλαμβάνονται τους περιορισμούς του φυσικού τους περιβάλλοντος» ανέφερε η ερευνήτρια Lori Marino.

Ο Gallup, που τώρα είναι στα 70 του, πιστεύει ότι η επιτυχία των δοκιμών με τον καθρέφτη δείχνουν ένα βαθύ επίπεδο συνείδησης, που περιλαμβάνει την ικανότητα των ζώων να συλλογίζονται γύρω από τις εμπειρίες τους και να κάνουν τις δικές τους σκέψεις καθώς επίσης και να φαντάζονται τι θα μπορούσαν να σκέφτονται και να βιώνουν άλλοι.

Η ικανότητα αυτή ονομάζεται «θεωρία του νου».

Υπάρχουν, όμως και οι ερευνητές, σαν τον Daniel Povinelli, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι δοκιμές με τον καθρέφτη δε λένε τίποτα για τη θεωρία του νου στα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

Βέβαια, οι περισσότεροι συγκριτικοί ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει κάτι πίσω από την αναγνώριση στον καθρέφτη, αφού αν μη τι άλλο παρατηρείται στα πνευματικά ανώτερα ζώα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Αυστραλία έργο του Κώστα Βάρναλη


Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας και το Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ, μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, και το φεστιβάλ Αντίποδες θα παρουσιάσουν στην ομογένεια το θεατρικό έργο «Το φως που (πάντα) Καίει», του Κώστα Βάρναλη σε δραματουργική επεξεργασία-διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κολοβού.




Πρόκειται για ένα έργο-σχόλιο για την εξουσία με πρωταγωνιστές τον Χριστό και τον Προμηθέα, δύο προσωπικότητες-σύμβολα του μύθου και της ιστορίας.

Οι παραστάσεις στο Σίδνεϊ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιουνίου στο Factory Theatre. Η παράσταση στη Μελβούρνη θα γίνει το Σάββατο 5 Ιουλίου στης 7.30μμ στο Athenaeum Theatre.

Ο Βασίλης Κολοβός είναι γνωστός στην Ομογένεια από προηγούμενες επισκέψεις και συμμετοχές του στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σϊδνεϊ.



Διαβάστε περισσότερα...

Το μουσείο της Ακρόπολης στα κορυφαία μουσεία του 21ου αιώνα


Ανάμεσα στα καλύτερα μουσεία του 21ου αιώνα είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό ιντερνετικό περιοδικό Archdaily.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των Μουσείων που γιορτάστηκε στις 18 Μαΐου, οι συντάκτες του περιοδικού επέλεξαν τα είκοσι πιο εντυπωσιακά μουσεία από αρχιτεκτονικής και λειτουργικής άποψης σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσά τους υπάρχουν μουσεία κλασικών αρχαιοτήτων όπως το Μουσείο Ακρόπολης και το MAXXI, αλλά και πολύ λιγότερα γνωστά διαμάντια όπως το Medieval Museum, το Natural History Museum of Utah, και το Muritzeum.

Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Μάιο οι «Financial Times» τοποθέτησαν το μουσείο της Ακρόπολης τρίτο στη λίστα με τα 50 καλύτερα μουσεία του κόσμου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαράδεκτος πατέρας τιμωρεί την 23 μηνών κόρη του


23χρονος πατέρας πετάει την 23 μηνών κόρη του σε πισίνα για να την τιμωρήσει.

Ο Corey McCarthy, από την πόλη Φοίνιξ της Αριζόνα, εκνευρίστηκε με την κόρη του καθώς πέταξε το κουτάβι στην πισίνα με αποτέλεσμα να πνιγεί.

Η μητέρα της μικρής αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της πριν ρίξει την κόρη του στην πισίνα την βασάνισε με το λάστιχο του ποτίσματος.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Γερμανοί θέλουν 35ωρη εργασία


Σχεδόν το 70% των Γερμανών μισθωτών επιθυμούν να εργάζονται 35 ώρες ή λιγότερο την εβδομάδα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του συνδικάτου των εργαζομένων στον τομέα του μετάλλου, του IG Metall, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500.000 ανθρώπων, μελών του συνδικάτου και μη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το 45% των ερωτηθέντων θα ήθελε μια εργάσιμη εβδομάδα 35 ωρών, το 18,5% μεταξύ 21 και 34 ωρών και το 4,8% ακόμα μικρότερη, την ώρα που στην παρούσα φάση το 17,9% μεταξύ εκείνων εργάζεται 35 ώρες και ένα περίπου 9% λιγότερο. Η επίσημη εργάσιμη εβδομάδα στη Γερμανία διαρκεί 40 ώρες.

«Ο κόσμος θέλει μια νέα ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής» σχολίασε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Ντέτλεφ Βέτσελ, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου όπου συμμετείχαν σχεδόν χίλια μέλη προκειμένου να τους παρουσιάσει αυτά τα στατιστικά στοιχεία στη Φρανκφούρτη.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα αυτό θα είναι ένα «από τα κοινωνικά θέματα των επόμενων ετών» και ζήτησε «η εργασία να προσαρμόζεται στην ζωή των εργαζομένων και όχι μόνο το αντίθετο».

Η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες, που είχε προσκληθεί στο συνέδριο, εξεπλάγη από το μέγεθος των στοιχείων όμως συμπέρανε ότι οι Γερμανοί θα ήθελαν «περισσότερη ευελιξία», για να μπορούν να αφιερωθούν στα παιδιά τους ή τους γονείς τους.

Η ευελιξία που ζητείται από τους εργαζόμενους δε μπορεί να αποτελεί «ένα μονόδρομο» ανέφερε ωστόσο το εργατικό συνδικάτο. Αν και η έρευνα καταδεικνύει ότι το 78% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην ευελιξία που ζητούν οι εργοδότες τους, το IG Metall ζητεί επίσης μεγαλύτερη ευελιξία και από την πλευρά των εργοδοτών.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στη Γαλλία, σχεδόν 7 στους 10 Ευρωπαίους μισθωτούς (67%) δηλώνουν ότι τους έχει ζητηθεί να εργάζονται υπερωρίες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το βαρόμετρο Edenred-Ipsos, μια έρευνα η οποία διενεργήθηκε τον Ιανουάριο σε δείγμα 8.800 Ευρωπαίων μισθωτών σε 8 χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία και Βρετανία), μεταξύ των βασικών επαγγελματικών ανησυχιών περιλαμβάνονται το ύψους του μισθού (40%), η εργασιακή ασφάλεια (38%), όπως επίσης και ο χρόνος που αφιερώνεται στην εργασία (22%). Το τελευταίο ζήτημα αποτελεί μια ανησυχία που αυξάνεται διαρκώς σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία (+12% σε ένα χρόνο).



Διαβάστε περισσότερα...

«Να λύσει η Ευρώπη το πρόβλημα της απεγνωσμένης μετανάστευσης»


Συνεργασία Ε.Ε.-ΗΠΑ-αφρικανικών κυβερνήσεων «ζητούν» οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

Οι τραγωδίες με μετανάστες που προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη και αρκετές φορές φτάνουν να καταλήγουν… στα νερά της Μεσογείου -και δη η πρόσφατη στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα- έκαναν τους «Νιου Γιουρκ Τάιμς» να «φωνάξουν» στην Ευρώπη: «Λύστε επειγόντως το πρόβλημα της μετανάστευσης».

Μάλιστα, η αμερικάνικη εφημερίδα αποκαλεί την εν λόγω μετανάστευση «απεγνωσμένη», εξηγώντας πως τα ρεύματα μεταναστών από την Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Συρία διαρκώς αυξάνονται. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιταλίας περίπου 800.000 μετανάστες από τα συγκεκριμένα μέρη φτάνουν στη Λιβύη με τελικό προορισμό τη χώρα (Ιταλία), την ώρα που ο Λίβυος «μεταβατικός» υπουργός Εσωτερικών, Σάλαχ Μάζεκ «απειλεί» ότι «ήρθε η ώρα της Ευρώπης για να πληρώσει», καθώς βαρέθηκε να αποτελεί η χώρα του έναν «ενδιάμεσο σταθμό». Γι’ αυτό και οι «Τάιμς» χαρακτηρίζουν το πρόβλημα «επείγον» για τη «γηραιά» ήπειρο, η οποία πρέπει να βρει λύση.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνει δύο καλέσματα. Από τη μία στους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών , ζητώντας τους -κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο, στις αρχές Ιουνίου, με θέμα συζήτησης το ζήτημα της μετανάστευσης- να δεσμευθούν για συντονισμό και λήψη μέτρων. Από την άλλη, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι πρέπει να συνεργαστούν με τις αφρικανικές κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο την αντιμετώπιση των αιτίων και των συνεπειών της μετανάστευσης που καταλήγει να γίνεται λαθρομετανάστευση.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο «τελεσίγραφο» που έδωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, στην Ε.Ε. Ο Αλφάνο τόνισε ότι εάν δεν βοηθηθεί η Ιταλία στη διαχείριση του προβλήματος της μετανάστευσης, θα αρχίσει να στέλνει τους μετανάστες στις γειτονικές της χώρες.

Ένα αίτημα της Ιταλίας, όπως αναφέρει το άρθρο, είναι να αποζημιωθεί από την Ε.Ε. για τις δαπάνες διάσωσης των λαθρομεταναστών. Εκτός αυτού όμως, θέλει να αναλάβει η Ένωση το πρόγραμμα «Mare Nostrum», που εφαρμόζει η Ιταλία από τον περασμένο Οκτώβριο -σε συνέχεια του πολύνεκρου ναυαγίου στη Λαμπεντούζα- το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ζωές.Σύμφωνα με το ιταλικό Ναυτικό, πρόσφατα σώθηκαν 4.362 άνθρωποι μέσα σε πέντε ημέρες.

Τέλος, στο κύριο άρθρο τονίζεται ότι αυτό το κόστος είναι πιθανό να αυξηθεί δραματικά εξαιτίας των συγκρούσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ μια νέα στρατιωτική συμβουλευτική έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιεί και για «άλλες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις» λόγω της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψάρι… κανίβαλος εμφανίστηκε στις ΗΠΑ


Κατασπαράζει το θήραμα του στο άψε σβήσε.

Άλλοι φοβήθηκαν, άλλοι είδαν το… αστείο (;) του πράγματος και θέλησαν να το απαθανατίσουν παρέα με τον εαυτό τους. Ένα ψάρι… χάνιμπαλ -όπως είναι το παρατσούκλι του- ξεβράστηκε προ ημερών στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας.

Το θέαμα ήταν τρομακτικό… Το σπάνιο ψάρι με τα μεγάλα κοφτερά δόντια και το πτερύγιο –που ζει στα βαθιά νερά του Ατλαντικού- έκανε την εμφάνιση του στην ακτή. Βέβαια, κάποιοι δεν πτοήθηκαν και έσπευσαν να φωτογραφηθούν με το «lancet fish» («ψάρι-νυστέρι», όπως λέγεται το είδος του), όπως ανέφερε η «Daily Mail».

Το τεράστιο στόμα του δεν τους φόβισε. Ίσως βέβαια, να μην γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο ψάρι είναι ένας από τους πλέον… ατρόμητους κυνηγούς των θαλασσών, καθώς τα δόντια του το διευκολύνουν για να κατασπαράξει το εκάστοτε θήραμα του με αστραπιαία ταχύτητα. Παράλληλα, τα πτερύγια του το κάνουν εξαιρετικά ευέλικτο. Και πέραν όλων αυτών, το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα πέντε μέτρα!

Δεν είχαν άδικο μάλλον όσοι βρίσκονταν στην παραλία και δεν ήθελαν να ξαναμπούν στη θάλασσα μετά απ’ αυτό.






Διαβάστε περισσότερα...

Του κάηκε το αυτοκίνητο που πήγε να αγοράσει!


Απίστευτη γκαντεμιά στο Ηράκλειο για έναν επίδοξο αγοραστή.

Μια απίστευτη ιστορία εξελίχθηκε στο Ηράκλειο, όταν επίδοξος αγοραστής πήγε να αγοράσει αυτοκίνητο από μάντρα μεταχειρισμένων.

Ο επίδοξος αγοραστής, ζήτησε να δοκιμάσει ένα αυτοκίνητο της επιλογής του, προκειμένου να δει εφόσον του αρέσει για να προχωρήσει στην αγορά του. Ενώ όμως η βόλτα εξελίσσονταν ομαλά, κάτι άρχισε να... μυρίζει!

Του κάηκε το αυτοκίνητο που πήγε να αγοράσει!

Μέσα σε λίγα λεπτά το αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στο ύψος του κόμβου Γιόφυρο, στο Ηράκλειο, προκαλώντας αναστάτωση σε ολόκληρη την περιοχή. Ευτυχώς ο επίδοξος αγοραστής δεν είχε προχωρήσει στην αγορά του οχήματος.

Άγνωστο βέβαια παραμένει ακόμα ποιος θα κληθεί να πληρώσει τα... καμένα.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις στη Σάμο για τη νέα ματαίωση ακτοπλοϊκού δρομολογίου


«Απαράδεκτη κατάσταση» τη χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Οργή και αγανάκτηση αισθάνονται οι κάτοικοι της Σάμου, μετά τη νέα ματαίωση δρομολογίου του «EUROPEAN EXPRESS», που σύμφωνα με ανακοίνωση, οφείλεται σε πρόβλημα που προέκυψε στον ανεφοδιασμό καυσίμων.

Για «απαράδεκτη κατάσταση που δεν πάει άλλο» κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, εκ νέου υποψήφιος Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους. «Σήμερα όσοι διεκδικούν την εκλογή τους στην ηγεσία της περιφέρειας και αντιπεριφέρειας του Βορείου Αιγαίου σιωπούν γι άλλη μια φορά μπροστά στα γεγονότα, όπως έκαναν τρεισήμισι χρόνια τώρα, συναγωνιζόμενοι ποιος θα έχει τον καλύτερο ρόλο μαριονέτας στο ξαναπαιγμένο έργο της έλλειψης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για τα νησιά μας».

Εξάλλου, με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Κυριαζής, εκφράζει την αγωνία των επαγγελματιών του νομού.

«Τα νησιά µας δεινοπαθούν καθημερινά. Βλάβες, ανεκτέλεστα δρομολόγια, πολύωρα ταξίδια. Η τοπική µας οικονομία ζημιώνεται ανεπανόρθωτα και η ζωή των συμπατριωτών µας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Σας καλούμε για ακόμα µια φορά, τελευταία ίσως, να ενεργήσετε άμεσα και να εξασφαλίσετε επιτέλους συνθήκες ζωής παρόμοιες µε αυτές της χερσαίας Ελλάδος» τονίζει ο κ. Κυριαζής.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου Ικαρίας, ζητώντας από το υπουργείο «να υποχρεώσει την εταιρεία να μην αναβάλει κανένα δρομολόγιο, ούτε τώρα προεκλογικά, ούτε βέβαια και μετά, και να εκτελέσει το δρομολόγιο που ανέβαλε τώρα προεκλογικά, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι».

Επίσης ζητά, την εβδομάδα αυτή, να μπει εκτάκτως καθημερινά το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ» που κάνει το δρομολόγιο «ΦΟΥΡΝΟΙ-ΘΥΜΑΙΝΑ-ΙΚΑΡΙΑ-ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ», με επιστροφή.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμέτωπος με το ανθρωποφάγο ανακόντα


Ο Τζέρεμι Γουέιντ, παρουσιαστής της εκπομπής του Animal Planet, River Monsters, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στον Αμαζόνιο, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα ανακόντα μήκους έξι μέτρων και βάρους 90 κιλών.

Το συγκεκριμένο ανακόντα, πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για τον θάνατο ενός ανθρώπου στην περιοχή.

Ο Βρετανός παρουσιαστής, ακολουθούμενος από το τηλεοπτικό συνεργείο του Animal Planet, βρισκόταν στη Βραζιλία, ψάχνοντας τον «ένοχο» για μία σειρά πρόσφατων θανάτων ατόμων από φίδια σφικτήρες στο Πόρτο ντε Μοζ, βαθιά στα δάση του Αμαζονίου.



Η δραματική συνάντηση, που βγήκε στον αέρα της τηλεόρασης το βράδυ της Δευτέρας, παρουσίαζε τον 58χρονο παρουσιαστή που κολυμπούσε στα λασπωμένα νερά του ποταμού, όταν ξαφνικά ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το έξι μέτρων ανακόντα.



«Κοιτάξτε το μέγεθος αυτού του φιδιού! Βρέθηκα μπροστά σε ένα –πιθανόν- ανθρωποφάγο φίδι», δήλωσε ο Τζέρεμι.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σάλος στην Ισπανία με χιλιάδες αντισημιτικά tweets


Εβραϊκές οργανώσεις κατέθεσαν αγωγές για τα μηνύματα μετά τη νίκη της Μακαμπί.

Πολλές εβραϊκές οργανώσεις της Ισπανίας κατέθεσαν αγωγές σήμερα μετά τη ανάρτηση 17.500 μηνυμάτων στο Twitter με αντισημιτικό περιεχόμενο, στον απόηχο της νίκης την Κυριακή της ομάδας μπάσκετ Μακαμπί Τελ Αβίβ εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Ευρωλίγκας του μπάσκετ.

Η ισραηλινή ομάδα πέτυχε μια τεράστια έκπληξη κερδίζοντας τον αγώνα (98-86 στην παράταση), ενώ η Ρεάλ έχασε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό της διοργάνωσης.



Αμέσως όμως μετά τους πανηγυρισμούς, μια σωρεία μηνυμάτων αντισημιτικού χαρακτήρα κατέκλυσε το Twitter στην Ισπανία, σε τέτοιο βαθμό που το hashtag «#putosjudios» αποτέλεσε για κάποιες ώρες το πλέον δημοφιλές του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

«Βλέποντας τις αντιδράσεις στη νίκη της Μακαμπί όπως "οι Εβραίοι στους φούρνους" ή "οι Εβραίοι στα ντους", αποφασίσαμε να καταθέσουμε αγωγές» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρούμπεν Νομπόα, μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Καταλονίας, η οποία ξεκίνησε αυτή τη δικαστική διαδικασία και στην οποία συμμετέχουν άλλες 11 οργανώσεις.

Οι ενάγοντες κατέθεσαν ενώπιον της δικαιοσύνης περισσότερα από 17.500 μηνύματα που θεωρούν αντισημιτικού περιεχομένου και δημοσιεύθηκαν μετά τον αγώνα, εκ των οποίων 5 προέρχονται από χρήστες που μπορούν να κατονομαστούν.

Οι οργανώσεις κατηγορούν αυτά τα πέντε πρόσωπα για «υποκίνηση μίσους και διακρίσεων», ένα αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί στην Ισπανία με ποινή κάθειρξης 1 έως 3 ετών, ενώ ζητούν να αναγνωριστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και οι υπόλοιποι χρήστες που δημοσίευσαν μηνύματα με ανάλογο περιεχόμενο στο Twitter.

Για το Ρούμπεν Νομπόα, αυτά τα μηνύματα αποδεικνύουν το «αντισημιτικό υπόβαθρο» που παραμένει στην Ισπανία, η οποία χαρακτηρίζεται -σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Anti-Defamation League (ADL)-, η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, πίσω από την Ελλάδα και τη Γαλλία, όπου συναντάται ο μεγαλύτερος βαθμός αντισημιτισμού, παρά το γεγονός ότι στη χώρα δεν ζουν παρά ελάχιστοι Εβραίοι ήδη από τους διωγμούς του 1492.

«Εδώ σχεδόν κανένας δε γνωρίζει κάποιον Εβραίο τα στερεότυπα εξακολουθούν να υφίστανται, τα τροφοδοτεί κι η καθολική θρησκεία» σημείωσε ο ίδιος.

Η διαμάχη αυτή ξεσπά λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη τριών χρηστών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης με την κατηγορία της «επιδοκιμασίας δολοφονικών πράξεων» στα σχόλια και τις αντιδράσεις που ανήρτησαν σχετικά με τον φόνο, τη 12η Μαΐου, μιας περιφερειακής αξιωματούχου του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, της Ισαβέλ Καράσκο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ είχε στην περίπτωση εκείνη εκφράσει τη βούλησή του να ασκούνται διώξεις εναντίον κάθε «επιδοκιμασίας εγκλήματος και υποκίνησης μίσους» στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Εβραϊκές οργανώσεις ζητούν να υπάρξει μια παρόμοια αντίδραση σε αυτήν την υπόθεση, εκφράζοντας τη λύπη τους διότι «οι αρχές αντιδρούν με τόσο μεγάλη ταχύτητα σε ορισμένες υποθέσεις, και με τόσο λίγη σε άλλες», όπως υπογράμμισε ο Νομπόα.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπό αξιολόγηση φορείς του υπουργείου Παιδείας


Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου.

Μια σειρά από δομές του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να αξιολογηθούν σύμφωνα με τον υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο.

Συγκεκριμένα θα αξιολογηθούν οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Για την αξιολόγηση των πιο πάνω δομών παροχή έργου συμβούλου θα αναλάβει ανάδοχος που έργο του θα είναι:

- Συλλογή βασικών δεδομένων για το φορέα και τις πολιτικές του.

- Συλλογή πληροφοριών για την αξιολόγηση των φορέων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

- Ανάλυση και έκθεση αξιολόγησης της πληροφορίας που συγκεντρώθηκε για την κατάρτιση προτάσεων/σεναρίων αναδιοργάνωσης, συγκριτική αξιολόγηση και κατάθεση συγκεντρωτικής έκθεσης-πρότασης.

Ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου ο οποίος και βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών και έως τώρα δεν έχουν κατατεθεί ενστάσεις.

Όσον αφορά σχετική ερώτηση για την ενίσχυση των δημόσιων βιβλιοθηκών ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών των βιβλιοθηκών, ενώ για το θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού τους υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες έχουν ανασταλεί βάσει εγκυκλίου, καθώς αναμενόταν η ψήφιση νέου σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ΑΣΕΠ κατάρτισε τους πίνακες των εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα


Υλοποιήθηκαν οι απαιτούμενες μεταβολές.

Το ΑΣΕΠ κατάρτισε τους οριστικούς πίνακες των εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έπειτα από την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταβολών που εξέτασε το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο

Το ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας του προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας (εκπαιδευτικοί), το οποίο έχει τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ανακοινώνει, ότι μετά το πέρας της υποβολής των αιτήσεων θεραπείας και της εξέτασης αυτών από το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας, προέβη στην υλοποίηση των απαιτούμενων μεταβολών και στην κατάρτιση των οριστικών πινάκων.

Ειδικότερα, καταρτίστηκαν από την Αρχή οι οριστικοί πίνακες κατάταξης, ο πίνακας απορριπτέων και ο οριστικός πίνακας διάθεσης, καθώς και ο πίνακας των υπαλλήλων που παραμένουν σε διαθεσιμότητα, διότι δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους. Οι πίνακες αναρτήθηκαν, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, ενώ ο οριστικός πίνακας διάθεσης αναρτήθηκε και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και διαβιβάζεται στο υπουργείο Παιδείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook έκλεισε τη σελίδα Ιταλίδας εξαιτίας φωτογραφίας λεσβιακού φιλιού


Υπήρξαν αναφορές χρηστών για «αποκρουστικό περιεχόμενο».

Μια Ιταλίδα είδε το Facebook να της κλείνει το λογαριασμό που διατηρούσε στο κοινωνικό δίκτυο, αφού ανέβασε μια φωτογραφία με δύο γυναίκες να φιλιούνται.

Η 28χρονη Carlotta Trevisan, πληροφορήθηκε ότι παραβίασε τους όρους χρήσης του Facebook αναφορικά με το «γυμνό και την πορνογραφία» όταν ανέβασε τη συγκεκριμένη φωτογραφία το Σάββατο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και την Τρανσφοβία, όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της Independent.

Η ίδια δήλωσε στην ιταλική «La Stampa» ότι ένας χρήστης έκανε αναφορά στη φωτογραφία για «αποκρουστικό περιεχόμενο» και κάποιος άλλως παραπονέθηκε ότι έχουν «να προστατέψουν μικρά παιδιά».

Το Facebook επικοινώνησε με την Trevisan προκειμένου να της ζητήσει να αφαιρέσει την εικόνα. Όταν εκείνη αρνήθηκε, ενημερώθηκε ότι το προφίλ της θα διαγραφεί για «παραβίαση των όρων της κοινότητας».

Ωστόσο, η φωτογραφία που ανέβασε, χρησιμοποιείται ευρέως στο διαδίκτυο σε θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο, ωστόσο αργότερα και έπειτα από διαμαρτυρίες η λειτουργία του προφίλ της αποκαταστάθηκε και η γυναίκα ξανανέβασε την επίμαχη φωτογραφία.




Διαβάστε περισσότερα...

4 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της μελισσοκομίας


Περίπου 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν φέτος για την αντικατάσταση κυψελών και την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας, στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έως το 2016. Το 50% της εν λόγω δαπάνης προέρχεται από πόρους της Ε.Ε., ενώ το υπόλοιπο 50% βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Με γνώμονα την εμπειρία των προηγούμενων ετών», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, «επιδίωξή μας είναι η περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μελισσοκομικών προγραμμάτων και η μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας των διαθέσιμων πόρων, μέσω δράσεων όπως οι παραπάνω, προς όφελος των Ελλήνων μελισσοκόμων και της ελληνικής παραγωγής μελιού».

Διαβάστε περισσότερα...

Ο τερματοφύλακας με το ένα πόδι


Ο Alexandre Toledo,από τη Βραζιλία, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι με την ισχυρή θέληση μπορεί ο κάθε άνθρωπος να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και όλα τα εμπόδια. Ο Alexandre το 1996 τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα με την μοτοσικλέτα του, με αποτέλεσμα οι γιατροί να προχωρήσουν στον ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού.



Ωστόσο αυτός ο σκόπελος δεν στάθηκε αρκετός για να μην συνεχίσει το ποδόσφαιρο που είναι το μεγάλο του πάθος. Παρά το γεγονός ότι έχει ένα πόδι βάζει τα γάντια του και υπερασπίζεται την εστία της ομάδας του, της Moleque Travesso. Ο Alexandre 18 χρόνια μετά τον σοβαρό τραυματισμό του συνεχίζει να εμπνέει με την θέληση του και το πάθος του όλους τους ανθρώπους.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

29χρονος βίαζε ηλικιωμένες γυναίκες


Ένας 29χρονος που συνελήφθη στην Χαλκίδα κατηγορείται πως βίαζε ηλικιωμένες στα ποιμνιοστάσια τους.
Ο 29χρονος εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή της Ερέτριας, όταν είχε βιάσει μία 69χρονη. Το θύμα ενημέρωσε αμέσως την αστυνομία και οι αστυνομικοί της ασφάλειας Χαλκίδας, κατάφεραν γρήγορα να εντοπίσουν τον δράστη ο οποίος αναγνωρίστηκε από την ηλικιωμένη.

Οι αστυνομικοί συνέχισαν την έρευνα και κατάφεραν να συνδέσουν τον 29χρονο με τον βιασμό μιας ακόμη ηλικιωμένης σε ορεινή περιοχή στο Γυμνό της Ερέτριας. Μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση επιτέθηκε στον άνδρα της 70χρονης με μαχαίρι και λοστό τραυματίζοντας τον στο θώρακα και το κεφάλι.

Σε βάρος του 29χρονου, ο οποίος είναι ήδη είναι προσωρινά κρατούμενος στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, σχηματίσθηκε συμπληρωματική δικογραφία για βιασμού, επικίνδυνων σωματικών βλαβών και παράβασης του νόμου για τα όπλα, η οποία με την ολοκλήρωση του προανακριτικού έργου θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή στοιχείων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, η οποία διενεργείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Οι δύο επίσημες στατιστικές έρευνες διενεργούνται παράλληλα, με στόχο την παραγωγή αξιόπιστων εγχώριων δεικτών για την καινοτομία, καθώς και δεικτών για την Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) στις επιχειρήσεις.

Οι περισσότερες από τις 4.500 επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα σχετικά ερωτηματολόγια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΤ, καλούνται να τα συμπληρώσουν έγκαιρα, συμβάλλοντας έτσι στην αξιόπιστη καταγραφή και δημιουργία επίσημων στατιστικών δεικτών σε τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η σημασία των δύο αυτών ερευνών θεωρείται μεγάλη, καθώς θα καταγράψουν τη δυναμική και τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας. Οι σχετικοί δείκτες θα αποσταλούν στη Eurostat και θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση των εθνικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών πολιτικών, των χρηματοδοτικών εργαλείων και των δράσεων ενίσχυσης της καινοτομίας και της Ε&Α. Από φέτος, σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, οι δαπάνες Ε&Α καταγράφονται ως πάγιο κεφάλαιο και συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση του εθνικού ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, το ερωτηματολόγιο για την "Καινοτομία στις επιχειρήσεις" συλλέγει στοιχεία για τις καινοτομίες σε προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες, σε διαδικασίες, στην οργάνωση και στο μάρκετινγκ μιας επιχείρησης, στο διάστημα της τριετίας 2010-2012.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ερωτηματολόγιο για τις "Στατιστικές Ε&Α στις επιχειρήσεις" συλλέγει στοιχεία για το προσωπικό που απασχολήθηκε και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις στο πεδίο της Ε&Α, με συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2012, αναλυτικά στοιχεία για το έτος 2013 και εκτιμήσεις για το 2014.

Το ΕΚΤ έχει αναλάβει να υλοποιήσει την παραγωγή των σχετικών επίσημων στατιστικών δεικτών, μετά από απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας το 2012. Στην Ελλάδα τα συνολικά αποτελέσματα δημοσιεύονται μέσω του ειδικού δικτυακού τόπου του ΕΚΤ για τους Δείκτες Έρευνας-Ανάπτυξης-Καινοτομίας (http://metrics.ekt.gr), καθώς και με ειδικές εκδόσεις που διατίθενται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα http://metrics.ekt.gr/el/ekdoseis.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας στη Βρέμη συμμετείχε ο ΟΛΠ


«Κοινή και δημιουργική πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε δρόμους ανάπτυξης».

Στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας, που διεξάγονται φέτος στη Βρέμη συμμετείχε ο ΟΛΠ.

Εκ μέρους της πόλης του Πειραιά και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ως διοργανωτών των εκδηλώσεων το 2015 στην Ελλάδα, απηύθυνε χαιρετισμό ο γενικός διευθυντής του ΟΛΠ Σταύρος Χατζάκος, ο οποίος και παρέλαβε από τον δήμαρχο και την Περιφέρεια της Βρέμης, τη σκυτάλη της επόμενης επίσημης διοργάνωσης.

Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε ότι μετά από συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίσθηκε το θέμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας το 2015, να είναι: «Παράκτιες Πόλεις και Περιφέρειες: μηχανές αειφόρου ανάπτυξης».

Όπως τόνισε ο κ. Ανωμερίτης είναι ένα θέμα, που συνδέει τα λιμάνια με τις πόλεις εντός των οποίων λειτουργούν και των οποίων η κοινή και δημιουργική πορεία μπορεί να οδηγήσει σε δρόμους ανάπτυξης.

Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας 2015» θα εορτασθεί τον Μάιο του 2015 στον Πειραιά και προς αυτό τον σκοπό, ο ΟΛΠ, ο δήμος Πειραιά οι φορείς της ναυτιλίας και οι επαγγελματικοί φορείς, ήδη βρίσκονται σε συνεννοήσεις για την ολοκλήρωση των οργανωτικών διαδικασιών, προκειμένου ο Πειραιάς και το λιμάνι του να μπορέσει να διοργανώσει επάξια ως κυρίαρχη δύναμη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ως ιστορική ναυτική πόλη και ως μεγάλη λιμενική πύλη, τις εκδηλώσεις της ημέρας αυτής.



Διαβάστε περισσότερα...

Μνημόνιο θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κίνας


Διοργανώνεται φόρουμ από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου.

Την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για τη Θαλάσσια Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, καθώς και τη διοργάνωση Φόρουμ για τη Θαλάσσια Συνεργασία, η οποία θα λάβει χώρα κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου, συμφώνησαν ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος και αντιπροσωπεία της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών (ΚΔΩ) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο μίας εποικοδομητικής συνάντησης που είχαν χθες οι δύο πλευρές, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη διακρατική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, τον Μάιο του 2013.

Ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, Chen Lianzeng, αφού αναφέρθηκε στον ρόλο της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών, καθώς και τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα που υπάγονται σε αυτήν, ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκειά της.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης, με το υπουργείο Εξωτερικών να προσφέρει τη συνδρομή του. Η θεματική του Φόρουμ θα επικεντρωθεί σε θέματα οικονομικής, εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας, με ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στη ναυτιλιακή συνεργασία.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ


Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.

Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2013 από τους αγρότες για δύο επιπλέον μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2014 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έλαβε την παραπάνω απόφαση εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αδυναμία ορισμένων παραγωγών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που έληγε στις 30 Απριλίου 2014.

Με δεδομένο ότι μετά τις 30 Ιουνίου 2014 δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση, επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές το 2013 θα πρέπει εντός της παραπάνω προθεσμίας να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2013 διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν.

Σημειώνεται επίσης ότι οι παραγωγοί που είχαν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς του 2013 την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛΓΑ και για οποιονδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2013 προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Λάδι, μέλι και αυγοτάραχο για τη… σωτηρία της Ελλάδας


Bloomberg: Τα προϊόντα αυτά μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την ύφεση.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλεί τους μεταποιητές παραδοσιακών τροφίμων και ποτών, από τους παραγωγούς αυγοτάραχου έως τους παραγωγούς μελιού, να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον μετασχηματισμό της χώρας σε μία εξαγωγική οικονομία, γράφει σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.

Στο δημοσίευμα, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρατίθεται δήλωση του κ. Σαμαρά σε εκπροσώπους του κλάδου, την περασμένη εβδομάδα στη Μυτιλήνη, ότι οι εταιρείες τροφίμων και ποτών πρέπει να φθάσουν στο επίπεδο άλλων εξαγωγικών κλάδων, όπως των πετρελαιοειδών, και να συμβάλουν περισσότερο στην έξοδο της χώρας από την ύφεση. Περισσότερες ελληνικές εταιρείες τροφίμων πρέπει να επικεντρωθούν στην «επεξεργασία αγροτικής παραγωγής για να φέρουν τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το 85% της παραγωγής αντιστοιχεί σήμερα σε 200 μεγάλες εταιρείες, ενώ 17.000 μικρές και μεσαίες εταιρείες έχουν τεράστιες δυνατότητες».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων -που περιλαμβάνουν τρόφιμα, ποτά και φυτικά έλαια- αυξήθηκαν 3,5% σε αξία το 2013, φθάνοντας στα 4,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Με περίπου το 17% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών υπολείπεται των πετρελαιοειδών και των βιομηχανικών προϊόντων, όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα χημικά προϊόντα.

Ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων, όπως η Gaea Products, που παράγει ελαιόλαδο και ψημένες κόκκινες πιπεριές, ξεκίνησαν την επιχείρησή τους εστιάζοντας μόνο στο εξωτερικό, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τις εξαγωγές για να καλύψουν τη μείωση των πωλήσεων τους στην Ελλάδα. «Η επιβίωση εξαρτάται από την επιτυχία στις εξαγωγές των καλύτερων προϊόντων της ελληνικής μητέρας γης» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άρης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του. Η Gaia διαθέτει το 82% των πωλήσεών της στο εξωτερικό. Οι διεθνείς πωλήσεις της αυξάνονται κατά μέσο όρο 18% ετησίως και η εταιρεία πουλά σε 26 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία κέρδισε τον περασμένο μήνα χρυσό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης.

Αν και ο Χρήστος Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CC SA, που παράγει από ξύδι μπαλσάμικο έως μουστάρδα, δηλώνει ότι οι εγχώριες πωλήσεις έχουν επανέλθει στα «προ κρίσης επίπεδα» η εταιρεία σχεδιάζει να μείνει επικεντρωμένη στις ξένες αγορές, όπου οι πωλήσεις τώρα υπερβαίνουν τα έσοδα από την Ελλάδα. «Όλα τα προϊόντα μας έχουν αναπτυχθεί με βασική εστίαση στις ανάγκες των ξένων αγορών» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο ιδρυτής της Carpo Hellas Κώστας Κοντόπουλος στοιχημάτισε τον Δεκέμβριο του 2011, στο απόγειο της κρίσης, ότι θα μπορούσε να έχει κέρδη πουλώντας πολυτελή τρόφιμα, όπως αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. «Όλοι είχαν τρομάξει και μου είπαν ότι ήμουν τρελός να ανοίξω μαγαζί στο μέσο μίας τόσο ασταθούς περιόδου» δήλωσε ο κ. Κοντόπουλος. Η επιτυχία της μεθόδου του, καθώς οι πελάτες ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν πριν αγοράσουν», οδήγησε σε ένα νέο κατάστημα στην περιοχή του Πικαντίλι στο Λονδίνο πέρυσι και σε σχέδια για άνοιγμα στη Ρώμη, το Παρίσι, το Μιλάνο και τη Μέση Ανατολή. Μία παρουσία με λιανικές πωλήσεις στο εξωτερικό αντί απλώς εξαγωγών είναι σημαντική, λόγω της «συνείδησης της φίρμας που αποκτούμε» δήλωσε ο Θωμάς Δούζης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ergon, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.




Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε αρνί με... ανθρώπινο πρόσωπο


Δείτε το βίντεο.

Βγαλμένη σαν από ταινία τρόμου μοιάζει η εικόνα του νεογέννητου αρνιού, το οποίο μοιάζει να έχει ανθρώπινο πρόσωπο!

Το εν λόγω αρνάκι γεννήθηκε προ ημερών στην Τουρκία και συγκεκριμένα στη Σμύρνη. Έχει πηγούνι, μια μικρή μύτη και χείλη που μοιάζουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε ανθρώπινα, όπως αναφέρει το περιοδικό «unilad» και μάλιστα μοιάζουν να χαμογελούν.

Το προσωπικό της κτηνιατρικής κλινικής έμεινε άναυδο όταν είδε το πλάσμα που γεννήθηκε με καισαρική. Για να πιστέψουν αυτό που αντίκριζαν τράβηξαν αρκετές φωτογραφίες.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ανοίξεις το δικό σου σουβλατζίδικο


Τα οβελιστήρια, αλλιώς σουβλατζίδικα, ανθούν παρά την κρίση. Αλλά πόσο εύκολο είναι να ανοίξει κανείς σουβλατζίδικο στις μέρες μας;

Οι ψηφισμένες νομοθετικές διατάξεις που προωθούν την προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών έχουν απλουστεύσει κάπως την διαδικασία. Παρόλα αυτά, λόγω του υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις, η έναρξή τους παραμένει δαιδαλώδης. Το newsbeast.gr, παρουσιάζει πλήρη οδηγό, με τις διαδικασίες βήμα-βήμα, για την έναρξη ενός σουβλατζίδικου.

Για να ιδρυθεί μία Ατομική Επιχείρηση θα πρέπει:

1. Nα υπάρχει ή να εξευρεθεί ο χώρος εγκατάστασης της. Η ύπαρξη επαγγελματικής εγκατάστασης αποδεικνύεται, είτε με συμβόλαιο ιδιοκτησίας ακινήτου, είτε με μισθωτήριο, είτε με παραχωρητήριο.

2. Να ασφαλιστείτε στο Υποχρεωτικό Ασφαλιστικό Ταμείο που στην περίπτωση αυτή είναι ο Ο.Α.Ε.Ε.

3. Να πάρετε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο: «Βεβαίωση Πληροφόρησης Προκατοχύρωσης» για το δικαίωμα χρήσης του Διακριτικού Τίτλου που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε στην επιχείρησή σας αφότου έχετε ελέγξει την επωνυμία καθώς και να εγγραφείτε σε αυτό.

4. Να πάρετε «Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας» και ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην περιφέρεια της οποίας θα εγκατασταθεί ή υπάγεται η επιχείρησή σας.

5. Να εκδοθεί «Άδεια Λειτουργίας»

Αρμόδιες υπηρεσίες και έγγραφα που απαιτούνται

Οι υπηρεσίες που ο δυνητικός καταστηματάρχης πρέπει να επισκεφτεί για να αποκτήσει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι οι παρακάτω.

1. Πολεοδομία ή ΥΠΕΚΑ ανάλογα με την περιοχή.

2. Δημοτική Αρχή για την αίτηση προέγκρισης αδείας. Σε ειδικές περιπτώσεις περιοχών υπάρχει περίπτωση να πρέπει να προηγηθεί επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού.

3. Επιμελητήριο για προσωρινή εγγραφή

4. ΟΑΕΕ για Βεβαίωση Εγγραφής στον ασφαλιστικό φορέα, η οποία θα προσκομιστεί στη συνέχεια στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

5. Εφορία για έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος και Α.Φ.Μ.

6. Επιμελητήριο για οριστική εγγραφή

7. Πυροσβεστική Υπηρεσία για πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας

8. Δημοτική Αρχή για την οριστική άδεια.

1) Πολεοδομία ή ΥΠΕΚΑ ανάλογα με την περιοχή.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση που πρόκειται να ανοίξετε είναι σουβλατζίδικο, πρέπει η αρχική επίσκεψη να είναι στην πολεοδομική αρχή της περιοχής του καταστήματος. Από την πολεοδομία θα πάρετε την βεβαίωση χρήσης γης καθώς και τα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Απαιτείται να γνωρίζετε την συγκεκριμένη θέση του ακινήτου, δηλαδή το οικοδομικό τετράγωνο του καταστήματος ή την ονομασία των τεσσάρων οδών που το περικλείουν, και το νούμερο της οικοδομικής άδειας, το οποίο παρέχεται από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος για να κατατεθούν οι δύο αιτήσεις που χρειάζονται. Σε μερικές περιπτώσεις την επίσκεψη αυτή πραγματοποιεί ο μηχανικός που επιβλέπει το χώρο.

Η Πολεοδομία είναι απαραίτητα το πρώτο βήμα εφόσον μας ενημερώνει εάν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιου τύπου καταστήματος στην περιοχή και από εκεί παρέχονται τα οικοδομικά σχέδια που θα χρειαστούν για τα επόμενα βήματα. Βέβαια, για την περίπτωση της Αθήνας, εάν το κατάστημα βρίσκεται στις περιοχές : Πλάκα , Ψυρρή, Εμπορικό Τρίγωνο Θησείο, Εξάρχεια, Αρδηττός, Μεταξουργείο, και Κέντρο, η βεβαίωση χρήσης γης λαμβάνεται από το ΥΠΕΚΑ. Στις περιπτώσεις δε όπου εμπλέκεται το υπουργείο, από το ρεπορτάζ προκύπτει πως μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις μηνών.

2) Δημοτική αρχή για προέγκριση αδείας

Δικαιολογητικά προέγκρισης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Για την προέγκριση ο ενδιαφερόμενος οφείλει να καταθέτει αίτηση- υπεύθυνη δήλωση με όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά στη δημοτική αρχή της περιοχής που βρίσκεται το κατάστημα που θέλει να ανοίξει.

- Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86
Στην Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση που συμπληρώνει ο ενδιαφερόμενος αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του και η διεύθυνση κατοικίας του, εφόσον, δε, πρόκειται για εταιρεία, η επωνυμία και η έδρα αυτής. Όταν πρόκειται για υπό σύσταση εταιρεία, η υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης γίνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο των ιδρυτών, όπως αυτός δηλώνεται στο κείμενο της αίτησης.

Στην αίτηση-δήλωση δηλώνεται επίσης, το είδος του καταστήματος (κατηγορία στην οποία εντάσσεται η επιχείρηση, υποκατηγορία αν υπάρχει και εντός παρενθέσεως η δραστηριότητα της επιχείρησης) και περιγράφεται πλήρως η τοποθεσία του αντίστοιχου οικήματος ή ακινήτου (περιοχή - οικισμός, οδός, αριθμός ή οικοδομικό τετράγωνο).Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και από τρίτους νομίμως εξουσιοδοτημένους για τον σκοπό αυτό.

- Χρήση γης ( πρωτότυπη ) από την Δ/νση Σχεδίου Πόλεως & Πολεοδομίας ή από το ΥΠΕΚΑ ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το κατάστημα
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει κατά την αίτηση για προέγκριση άδειας και πρωτότυπη βεβαίωση χρήσης γης την οποία έχει λάβει ήδη από την επίσκεψή του στην Πολεοδομία.

- Κανονισμός πολυκατοικίας, εφόσον το κατάστημα στεγάζεται σε χώρο οριζόντιας ιδιοκτησίας
Σε περίπτωση που το κατάστημα που σκοπεύει να ανοίξει ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε πολυκατοικία θα πρέπει να προσκομίσει κατά την αίτηση προέγκρισης και τον κανονισμό της πολυκατοικία ή την υπεύθυνη Δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας. Εν ελλείψει ή άρνησης του διαχειριστή να παραχωρήσει τέτοια άδεια μπορεί να προσκομίσει αντίστοιχη του ιδιοκτήτη του χώρου, στον οποίο θα εγκατασταθεί το κατάστημα.

Εκεί πρέπει να δηλώνεται πως ο Κανονισμός της Πολυκατοικίας δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος. Όταν δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας θα πρέπει να προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας που να βεβαιώνει πως δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου αυτού για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος.

- Σχεδιάγραμμα για την ακριβή θέση του καταστήματος
Για την προσκόμιση του εν λόγω σχεδιαγράμματος, διευκρινίζεται πως για περιοχές που βρίσκονται εντός αρχαιολογικής ζώνης απαιτείται πρωτότυπη έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και σε αυτήν την περίπτωση η απόκτησή της μπορεί να αποδειχθεί εξίσου χρονοβόρα.

Μετά την κατάθεση της αίτησης με τα παραπάνω δικαιολογητικά ο δήμος υποχρεούται να εκδώσει την προέγκριση της άδειας εντός 15 ημερών. Εάν παρέλθει η προθεσμία και η προέγκριση δεν έχει χορηγηθεί, θεωρείται πως χορηγείται σιωπηλά. Σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από τη Δημοτική Αρχή.

3) Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Με την ταυτότητά του ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφτεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της περιοχής που επιθυμεί να ανοίξει το κατάστημά του ούτως ώστε να γίνει η προεγγραφή του και ο έλεγχος της επωνυμίας.

4) Ο.Α.Ε.Ε.

Στη συνέχεια πρέπει να επισκεφτεί τον Ο.Α.Ε.Ε. για να αποκτήσει τη βεβαίωση εγγραφής που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιήσει έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία.

Για την επίσκεψη στον Ο.Α.Ε.Ε. πρέπει να έχει μαζί του:
- επικυρωμένη φωτοτυπία ταυτότητας

- ΑΜΚΑ( αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης)

- το μισθωτήριο συμβόλαιο της έδρας της επιχείρησης ή παραχωρητήριο

- βεβαίωση από άλλο ταμείο αν είναι ή ήταν ασφαλισμένος

- Εκκαθαριστικό τελευταίας 5ετίας.

- 110,10 ευρώ

5) Εφορία για την Βεβαίωση Έναρξης Επιτηδεύματος και Α.Φ.Μ.

Με το φωτοαντίγραφο της χορηγηθείσας προέγκρισης της δημοτικής αρχής ή την βεβαίωση που χορηγείται σε περίπτωση σιωπηρής προέγκρισης μετά το πέρας των 15 ημερών, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πραγματοποιήσει έναρξη στην εφορία. Σε περίπτωση που τίποτα από τα προηγούμενα δεν έχει χορηγηθεί από τον αρμόδιο δήμο και έχουν παρέλθει οι δεκαπέντε μέρες για να προχωρήσει τις διαδικασίες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. οφείλει να έχει μαζί του το αντίγραφο της Βεβαίωσης Υποβολής Αιτήματος και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση ως εξής:

Κείμενο υπεύθυνης δήλωσης

«Ο/Η κάτωθι υπογράφων/ουσα δηλώνω υπεύθυνα ότι υπέβαλα αίτηση για τη χορήγηση προέγκρισης για την ίδρυση καταστήματος …………………………..( εδώ πρέπει να αναφέρει το είδος του καταστήματος) στο Δήμο ………………..( εδώ το δήμο στον οποίο την έχει υποβάλει) με αριθ. πρωτ. ……………………. Επί της αιτήσεως αυτής ο Δήμος δεν έχει μέχρι σήμερα αποφανθεί, ούτε έχει απαντήσει αρνητικά και συνεπώς τεκμαίρεται ότι η προέγκριση έχει χορηγηθεί».

Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που πρέπει κάποιος να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. είναι

- Φωτοτυπία ταυτότητας επικυρωμένη από δημόσια αρχή

- Βεβαίωση εγγραφής στον Ο.Α.Ε.Ε. την οποία έχει αποκομίσει κατά το βήμα 4

- Βεβαίωση προεγγραφής στο Επιμελητήριο την οποία έχει αποκομίσει κατά το βήμα 3

- Αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου θεωρημένο από την εφορία του ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση που πρόκειται για ιδιόκτητο κτίριο χρειάζεται φωτοτυπία του συμβολαίου αγοράς, Ε9 ή ΕΤΑΚ και αν το ίδιο κτίριο δηλώνει και σαν κατοικία του, υπεύθυνη δήλωση του ιδίου ότι θα χρησιμοποιηθεί μέρος της κατοικίας - πρέπει να διευκρινίζεται πόσα τετραγωνικά μέτρα - ως επαγγελματική έδρα. Σε περίπτωση που το κτίριο παραχωρείται δωρεάν στον μελλοντικό καταστηματάρχη ή υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/86 με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή αρκεί.

Στην αρμόδια Δ.Ο.Υ θα συμπληρώσει τη Δήλωση Έναρξης - Μεταβολής (Μ2-Μ1) http://www.newsbeast.gr/files/1/2014/05/16/M1M2A.pdf, στη συνέχεια θα περάσει από τον έφορο για την λεγόμενη Αυτοψία(σφραγίδα). Με αυτά ολοκληρώνεται η διαδικασία της εφορίας και έχει στα χέρια του την Έναρξη.

6) Επαγγελματικό Επιμελητήριο για οριστική εγγραφή

Αφού αποκτηθεί ή Έναρξη από την εφορία ο επιχειρηματίας θα πρέπει και πάλι να επισκεφθεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και με την έναρξη και την ταυτότητά του να ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής πληρώνοντας 66 ευρώ.

7) Πυροσβεστική

Για την τελική φάση της αδειοδότησης θα χρειαστεί να προσκομιστεί στον δήμο και πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας ώστε να βεβαιώνεται η τήρηση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας που προβλέπονται κατά περίπτωση στις ισχύουσες διατάξεις. Το πιστοποιητικό χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του πυροσβεστικού σώματος της περιοχής που είναι το κατάστημα. Για την χορήγηση άδειας από την υπηρεσία πυρασφάλειας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι:

- οικοδομική άδεια

- μισθωτήριο συμβόλαιο

- μελέτη και κάτοψη του χώρου η οποία συντάσσεται από τον μηχανικό του χώρου

- υπεύθυνη δήλωση καταστημάτων διάθεσης πυροσβεστήρων και λοιπών μέτρων πυροπροστασίας που να βεβαιώνει πως έχουν αγοραστεί τα απαραίτητα μέσα πυρόσβεσης.

Τέλος στην υπηρεσία πυρασφάλειας καταθέτονται δύο υπεύθυνες δηλώσεις του νόμου 1599/1986. Η μια αφορά στον ιδιοκτήτη–εκμεταλλευτή της επιχείρησης, όπου δηλώνεται ότι έχουν εγκατασταθεί όλα τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας και την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία πυροπροστασίας. Η δεύτερη υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνεται από τον μελετητή ή επιβλέποντα μηχανικό του χώρου και δηλώνεται ότι τηρούνται και λειτουργούν καλώς τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας και την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία πυροπροστασίας. Στην υπηρεσία πυροπροστασίας απαιτείται και η αγορά παράβολου αξίας 10 ευρώ.

8) Δημοτική Αρχή για την απόκτηση μόνιμης άδειας

Δικαιολογητικά έγκρισης άδειας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
Μετά τη χορήγηση της προέγκρισης από την δημοτική κοινότητα και αφού έχετε επισκεφτεί τις προαναφερθείσες υπηρεσίες, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την απόκτηση της μόνιμης άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Αιτήσεις υποβάλλονται και από τρίτα άτομα νομίμως εξουσιοδοτημένα για τον σκοπό αυτό αρκεί να έχουν τα εξής δικαιολογητικά.

Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση
Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει κατά την επίσκεψή του στο δήμο αίτηση υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το υπόδειγμα.

Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας
Επικυρωμένο αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή άλλου εγγράφου (σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων) πρέπει επίσης να προσκομιστεί. Εάν ο αιτών είναι αλλοδαπός – πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να προσκομίσει φωτοαντίγραφο ισχύουσας άδειας διαμονής που του επιτρέπει την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Ενώ για την περίπτωση που είναι ομογενής οφείλει να υποβάλει ειδική ταυτότητα ομογενούς ή προξενική θεώρηση για επαναπατρισμό.

Αν την αίτηση υποβάλει εταιρεία τότε αντιστοίχως πρέπει να υποβάλλονται:

α) Αντίγραφο του ισχύοντος και καταχωρημένου στο μητρώο καταστατικού της εταιρείας, θεωρημένο από την αρμοδία για την τήρηση του μητρώου αυτής Αρχή.

β) Πιστοποιητικό της αρμόδιας για την τήρηση του μητρώου διοικητικής ή δικαστικής αρχής περί τροποποιήσεων καταστατικού / μη λύσης της εταιρείας.

γ) Υποβάλλεται επίσης υπεύθυνη δήλωση ορισμού του υγειονομικώς και αγορανομικώς υπευθύνου από τον εκπρόσωπο της εταιρείας και υπεύθυνη δήλωση αποδοχής από τον ορισθέντα.

Βεβαίωση χώρου κυρίας χρήσης υπογεγραμμένη από μηχανικό.
Στο εν λόγω έγγραφο πρέπει να βεβαιώνεται ότι ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις κυρίας χρήσης σύμφωνα με τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον Κτιριακό Κανονισμό , του Κανονισμού Πυροπροστασίας καθώς και των εκάστοτε ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων για την αιτουμένη χρήση. Πρέπει επίσης να περιγράφονται αναλυτικά τα νομιμοποιητικά στοιχειά αυτού όπως άδεια δόμησης , δήλωση αυθαίρετου , εξαίρεση από την κατεδάφιση κ.ά. Η ανωτέρω βεβαίωση πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφα των στοιχείων νομιμότητας του χώρου: άδεια δόμησης , δήλωση αυθαίρετου με τις εκάστοτε περί αυθαίρετων διατάξεις ,απόφαση εξαίρεσης από κατεδάφιση , βεβαίωση παλαιότητας κ.ο.κ καθώς και από σχεδιαγράμματα του καταστήματος εις τριπλούν, σε κλίμακα που να αναφέρεται ρητά επί των σχεδίων. Στα σχέδια πρέπει να αποτυπώνονται όλοι οι χώροι Κ.Υ.Ε περιλαμβανομένων και αυτών που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου ( π.χ αποχωρητήρια Α.Μ.Ε.Α)

Υπεύθυνη Δήλωση για μη ύπαρξη καταδίκης
Στην περίπτωση των σουβλατζίδικων επειδή υπάγονται στα καταστήματα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ 180/1979, πρέπει να υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986. Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση έχει πλέον αντικαταστήσει την προσκόμιση πιστοποιητικού ποινικού μητρώου που ίσχυε παλαιότερα και αποτελεί μια από τις απλουστεύσεις που μειώνει το χρόνο συγκέντρωσης των απαιτούμενων εγγράφων. Στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να βεβαιώνονται τα παρακάτω:

«Ο/Η κάτωθι υπογράφων/φουσα ... δεν έχω καταδικαστεί τελεσίδικα για κανένα από τα αδικήματα που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του Π.Δ/τος 180/1979, όπως αυτό ισχύει».

Στην περίπτωση όπου την αίτηση υποβάλλει εταιρεία, υποβάλλονται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 του εκπροσώπου της εταιρείας και του υγειονομικώς υπευθύνου, όλων των μελών προσωπικής εταιρείας (ΟΕ ή ΕΕ), όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ΑΕ, όλων των διαχειριστών ΕΠΕ, όλων των εκπροσώπων ΙΚΕ με το ίδιο περιεχόμενο.

Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας
Σε αυτή τη φάση της διαδικασίας κατατίθεται και το πιστοποιητικό πυροπροστασίας που αποκομίσαμε από την πυροσβεστική υπηρεσία. Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως ο νομοθέτης διευκρινίζει πως στην περίπτωση που δεν προσκομιστεί κατά την αίτησή μας στη δημοτική αρχή το εν λόγω πιστοποιητικό αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον δήμο. Απλώς εάν προσκομιστεί από τον ενδιαφερόμενο είναι πιθανό να περιοριστούν επιπρόσθετες καθυστερήσεις.

Παράβολο
Για τα σουβλατζίδικα το παράβολο κοστίζει 185 ευρώ για πόλεις με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων αλλά 75 ευρώ στην περίπτωση που οι κάτοικοι είναι λιγότεροι των 5.000.

Διάγραμμα Ροής Δραστηριότητας της επιχείρησης εις τριπλούν
Εφόσον τα οβελιστήρια αποτελούν επιχείρηση τροφίμων, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει επίσης αναλυτικό επικαιροποιημένο διάγραμμα ροής της δραστηριότητας της επιχείρησης με περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας,εις τριπλούν. Το εν λόγο διάγραμμα συντάσσεται και υπογράφεται είτε από τον υγειονομικά υπεύθυνο είτε από επιστήμονα σχετικής ειδικότητας.

Δημοτική Ενημερότητα
Από τον δήμο πρέπει να ληφθεί δημοτική ενημερότητα εφόσον προϋπόθεση για την αδειοδότηση, είναι η μη ύπαρξη, εις βάρους του ενδιαφερομένου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη δημοτική αρχή. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις εκκρεμοδικίας καθώς και εκείνες του διακανονισμού καταβολής αυτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Εάν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι οφειλέτης του Δήμου, δεν μπορεί να χορηγηθεί η άδεια μέχρι να εξοφληθεί το ποσό.

Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας
Η βεβαίωση ασκήσεως επιτηδεύματος που αποκτήσαμε από την Δ.Ο.Υ. πρέπει να κατατεθεί στη δημοτική αρχή γα την έγκριση της άδειας.

Αίτηση για αδειοδότηση μουσικής
Στην περίπτωση που ο καταστηματάρχης θέλει στο κατάστημά του να ακούγεται μουσική οι αρχές στις οποίες πρέπει να απευθυνθεί είναι αρχικά η ΑΕΠΙ και στη συνέχεια ο δήμος.

α) Για την ΑΕΠΙ ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ορισμένο για την περιοχή υπάλληλο της υπηρεσίας για να επισκεφτεί τον χώρο που θα ανοίξει το κατάστημα. Μετά την επίσκεψη με βάση τα τετραγωνικά του καταστήματος και την μουσική που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ο καταστηματάρχης ορίζεται το μηνιαίο ποσό που πρέπει να καταβάλλει στην υπηρεσία. Μια ενδεικτική τιμή για 65-70 τμ καταστήματος είναι αυτή των 29 ευρώ ενώ για μεγαλύτερο εμβαδόν καταστήματος μπορεί να αγγίξει και τα 33. Αυτό που απαραιτήτως πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος είναι πως το κόμιστρο που πρέπει να καταβάλει δεν πληρώνεται μηνιαίως. Προκαταβάλει το συνολικό ποσό από την μέρα που θα ανοίξει το μαγαζί έως και το τέλος του τρέχοντος έτους στην ΑΕΠΙ.

β) Αφού η ΑΕΠΙ του χορηγήσει την άδεια αναπαραγωγής μουσικής στο κατάστημά του πρέπει με αυτή να αιτηθεί για την απόκτηση άδειας αναπαραγωγής μουσικής από τον δήμο. Σε αυτή την περίπτωση απλώς συμπληρώνει μία αίτηση και καταβάλει παράβολο 75 ευρώ για ένα έτος, 150 ευρώ από ένα έως τρία έτη και 300 ευρώ για τρία έτη και άνω.

Για την περίπτωση των σουβλατζίδικων ο καταστηματάρχης υποχρεούνται επίσης να τηρεί στο κατάστημα αρχεία όπως πιστοποιητικά υγείας , εκπαίδευσης , εντομοκτονιών τα οποία επιδεικνύει σε κάθε υγειονομικό έλεγχο. Πρέπει να σημειωθεί όμως πως τα προαναφερθέντα αρχεία δεν αποτελούν προϋπόθεση αδειοδότησης του καταστήματος.

Άξια αναφοράς είναι και η διευκρίνιση για την αδειοδότηση των τραπεζοκαθισμάτων. Στην περίπτωση έναρξης καταστημάτων ΥΑ(υγειονομικού ενδιαφέροντος) που θα περιλαμβάνει τραπεζοκαθίσματα, πρέπει κατά την αίτηση αδειοδότησης να δηλωθούν στις κατόψεις τόσο ο αριθμός τους όσο και η τοποθέτηση τους εντός και εκτός του καταστήματος.

Διευκρινίζεται δε πως με το εκτός καταστήματος νοείται η όποια ιδιόκτητη αυλή ανήκει στο κατάστημα. Με αυτό τον τρόπο η άδεια θα αναφέρει τον νόμιμο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων που έχει δικαίωμα να διαθέτει το κατάστημα. Για την περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να προσθέσει τραπεζοκαθίσματα, πέραν των οριζόμενων στην άδεια, επί κοινόχρηστου χώρου, δηλαδή σε πεζοδρόμιο ή σε πλατεία, κάνει ειδική αίτηση στην δημοτική αρχή. Εφόσον ο δήμος παραχωρήσει την άδεια ο ιδιοκτήτης καταβάλει το αντίστοιχο κόμιστρο, το εύρος του οποίου διαφέρει όχι μονάχα από δήμο σε δήμο, αλλά και από περιοχή σε περιοχή.

Μετά τη συμπλήρωση του, ο φάκελος διαβιβάζεται εντός 5 ημερών στις συναρμόδιες υπηρεσίες δηλαδή στην υγειονομική υπηρεσία για τον υγειονομικό έλεγχο του καταστήματος και στην πυροσβεστική υπηρεσία στην περίπτωση που δεν έχει προσκομιστεί το πιστοποιητικό πυροπροστασίας από τον ενδιαφερόμενο . Οι υπηρεσίες αυτές οφείλουν μέσα σε 20 ήμερες από την παραλαβή του, να έχουν προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να επιστραφεί ο φάκελος στο δήμο. Αφού ο φάκελος επιστραφεί στο δήμο η άδεια λειτουργίας πρέπει να εκδοθεί μέσα στις επόμενες 5 μέρες. Αν παρέλθει η προθεσμία των 30 ημερών λογίζεται ότι η άδεια έχει εκδοθεί και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει την χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από τον Δήμο ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί την επιχείρησή του.

Ο εκτιμώμενος χρόνος εάν κάποιος συγκεντρώσει και καταθέσει εγκαίρως τα δικαιολογητικά μπορεί να περιοριστεί σε 50 ημέρες, έχοντας υπολογίσει μια ημέρα σχεδόν για κάθε δημόσια υπηρεσία. Βέβαια από την στιγμή της προέγκρισης ο επιχειρηματίας έχει περιθώριο 5 μηνών για να προσκομίσει τα δικαιολογητικά για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Το κόστος του όλου εγχειρήματος από πλευρά αδειοδότησης και μόνο ξεκινά από 371,10 ευρώ χωρίς να υπολογίσουμε την αμοιβή του πολιτικού μηχανικού της οποίας το εύρος ποικίλλει και χωρίς να συμπεριλάβουμε το κόστος αδειοδότησης για μουσική και επιπρόσθετα τραπεζοκαθίσματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η GM πληρώνει ακριβά την καθυστέρηση


Πρόστιμο-μαμούθ για το πρόβλημα με τις κλειδαριές που εμπλέκονται σε 13 δυστυχήματα.

Από τις σχετικές έρευνες είχε προκύψει η ευθύνη σε κάποια μοντέλα της GM για 13 θανάτους σε τροχαία περιστατικά και τώρα η εταιρεία, αποδεχόμενη όσα της καταλογίζουν, δέχεται να πληρώσει το τίμημα με τη μορφή προστίμου.

Το πρόστιμο αυτό φτάνει τα 35 εκατομμύρια δολάρια και επιβάλλεται γιατί η GM καθυστέρησε να προχωρήσει σε ανάκληση των 2,5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, έχοντας στοιχεία που υποδείκνυαν πως το πρόβλημα ήταν η κλειδαριά της μίζας. Αποδεχόμενη πλήρως την ποινή που προκύπτει από την παραβίαση του νόμου περί αστικής ευθύνης, η GM ανακοίνωσε πως θα πληρώσει το πρόστιμο, που είναι το υψηλότερο του είδους που έχει επιβληθεί ποτέ.


Πηγή: http://www.gocar.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι προσλήψεις ανέργων και οι επιδοτήσεις νέων επιχειρήσεων


Ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες οι προσλήψεις των 10.000 ανέργων, ηλικίας 30 έως 66 ετών, από επιχειρήσεις που επιδοτούνται για την πρόσληψη τους από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Πρόκειται για θέσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης με πλήρη μισθό και ασφάλιση. Η επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους των προσλαμβανομένων διαρκεί ένα χρόνο και ανέρχεται στα 450 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο, το δε υπόλοιπο του ποσού καλύπτεται από την επιχείρηση.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και ήδη οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα, καλούν τους ενδιαφερόμενους και προχωρούν στη «σύζευξη», όσων έχουν επιλεγεί με τις επιχειρήσεις που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την πρόσληψη τους.

Επιδοτήσεις νέων επιχειρήσεων

Στη φάση των πληρωμών βρίσκεται και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για 2.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 35 ετών, που επιδοτεί την επιχειρηματικότητα με έμφαση στην καινοτομία. Το πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόσφατα εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις. Τις τελευταίες μέρες, οι υπηρεσίες του Οργανισμού καλούν τους δικαιούχους να εισπράξουν την πρώτη δόση από τις 10.000 ευρώ, που είναι το σύνολο της επιδότησης και να ξεκινήσουν την επιχείρηση τους. Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες και το ποσόν θα καταβληθεί σε τρείς δόσεις.

«Η υλοποίηση και των δυο αυτών προγραμμάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις ερχόμενες δυο εβδομάδες», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Θοδωρής Αμπατζόγλου και πρόσθεσε ότι «η μάχη που δίνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση στα μέτωπα της ανεργίας είναι καθημερινή».

Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, αμέσως μετά θα ξεκινήσει η υλοποίηση των τεσσάρων νέων προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης για 35.500 ανέργους, ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για 49.761 ανέργους. Ο κ. Αμπατζόγλου εκτιμά, ότι συνολικός αριθμός των ωφελουμένων, από όλες τις δράσεις, θα ανέλθει σε 119.861.

Πρόγραμμα δωρεάν διακοπών

Σε εξέλιξη, όμως, βρίσκονται και δυο προγράμματα ολιγοήμερων δωρεάν διακοπών για ανέργους χαμηλόμισθους και τα μέλη των οικογενειών τους. Την προηγούμενη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα των παιδικών κατασκηνώσεων.

Με το πρόγραμμα αυτό, 35.000 παιδιά ανέργων και χαμηλόμισθων εργαζομένων, θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν για 15 μέρες σε παιδικές κατασκηνώσεις, με επιδότηση του ΟΑΕΔ. Η φιλοξενία των παιδιών στις κατασκηνώσεις ξεκινά από τις 15 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Ανάλογους στόχους έχει και το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού που ξεκινά την 1η Αυγούστου. Το πρόγραμμα, εξασφαλίζει δωρεάν πενθήμερες διακοπές σε 120.000 ανέργους και χαμηλόμισθους, που μετά την ολοκλήρωση της επιλογής, θα λάβουν από τον ΟΑΕΔ την «κοινωνική επιταγή» που θα καλύπτει το κόστος της διαμονής στα τουριστικά καταλύματα διαφόρων περιοχών.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θα υλοποιηθεί από την 1.8.2014 έως την 30.06.2015.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τα προγράμματα αυτά «δείχνουν, ότι το κοινωνικό κράτος υπάρχει και ξαναχτίζεται σε υγιείς και στέρεες βάσεις», ο δε διοικητής του ΟΑΕΔ Θοδωρής Αμπατζόγλου επισημαίνει, ότι «εκτός από τη στήριξη που παρέχουν στις κοινωνικές ομάδες, που το έχουν ανάγκη, οι δράσεις αυτές, τονώνουν και τις τουριστικές επιχειρήσεις πολλών περιοχών».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο τηλέφωνο για τυφλούς


Η Βρετανική OwnFone είχε γίνει γνωστή πριν από μερικά χρόνια για το ομώνυμο smartphone που μπορούσε να διαμορφώσει ο χρήστης για να καλεί μόνο συγκεκριμένες επαφές. Αυτή τη φορά, η εταιρεία επιστρέφει με το πρώτο κινητό τηλέφωνο στον κόσμο με κουμπιά Braille για τυφλούς.



Όπως αναφέρει το techgear.gr, το προϊόν της OwnFone είναι το πρώτο που κυκλοφορεί στην αγορά και με πολύ προσιτή τιμή (£60), λόγω του χαμηλού κόστους κατασκευής με την τεχνολογία 3D printing.

«Οι χρήστες μπορούν να παραγγείλουν το τηλέφωνο τους με 2 έως 4 κουμπιά Braille, τα οποία είναι εξαρχής προγραμματισμένα για κλήσεις σε οικογένεια, φίλους, φροντιστές ή επείγοντα. Είναι το πρώτο τηλέφωνο με 3D printed keypad και για όσους δεν μπορούν να διαβάσουν Braille μπορούμε να εκτυπώσουμε κανονικά γράμματα επάνω στα κουμπιά», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.



Διαβάστε περισσότερα...