Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ξεκινά το πρόγραμμα του ΕΟΤ "Τουρισμός για όλους" για το 2011





Το πράσινο φως πήρε το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" για το έτος 2011-2012, με ισχύ από αρχές Ιουλίου 2011 έως 31 Μαΐου 2012, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από το αρμόδιο υπουργείο. Ήδη αυτόν τον καιρό γίνονται οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες του χώρου των ξενοδοχείων ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων ξενοδοχείων και τουριστικών μονάδων του προγράμματος, θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Αυτό θα συμβεί πιθανότατα στις πρώτες μέρες του προγράμματος.


Ένα πρόγραμμα, δύο υποδιαιρέσεις

Α) Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών 2011 – 2012, το οποίο θα ισχύσει από Ιούλιο 2011 έως 31.5.2012.
Οι κάτοχοι των δελτίων «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια.
Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή την 31η Μαΐου 2012.

Τα δελτία Εξαήμερων διακοπών, θα διατίθενται από τα Κ.Ε.Π. (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) όλης της Επικράτειας, καθημερινά εκτός αργιών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και μέχρις εξαντλήσεως των 100.000 δελτίων που θα διατεθούν συνολικά για το συγκεκριμένο υποπρόγραμμα.

Β) το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας 2011 – 2012, το οποίο θα ισχύσει από 1.10.2011 έως 31.5.2012.

Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή 31η Μαΐου 2012.



Οι κάτοχοι των Δελτίων   «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας  έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια.

Τα Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας, θα διατίθενται από τα Κ.Ε.Π. (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) όλης της επικράτειας, καθημερινά εκτός αργιών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και μέχρι εξαντλήσεως των 10.000 δελτίων που θα διατεθούν συνολικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
·        

· Όλες οι πληροφορίες του Προγράμματος, τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα Κ.Ε.Π., από τις κατά τόπους Π.Υ.Τ. και γραφεία του ΕΟΤ, από το site του Ε.Ο.Τ. www.visitgreece.gr και από ειδικό τετραψήφιο αριθμό του ΕΟΤ 1572 και από τα τηλέφωνα της Δ/νσης Μελετών & Επενδύσεων 210-87.07.720, 87.07.707

Λεπτομέρειες για τα δικαιολογητικά των δικαιούχων με το που θα βγουν οι εγκύκλιοι σε λίγες ημέρες.

(Για το περσινό πρόγραμμα πληροφορίες δείτε στο ακόλουθο θέμα: Πρόγραμμα του ΕΟΤ "Τουρισμός για όλους" για το 2010)

-------------------------------

Για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες που θέλουν να ενταχθούν στα προγράμματα αυτά οι επιχειρήσεις τους πληροφορίες θα βρουν στις ακόλουθες εγκυκλίους:

  • Εγκύκλιος για τους επιχειρηματίες για το υποπρόγραμμα εξαήμερων διακοπών 2011-2012
Κάντε κλικ σε κάθε ένα από τα παρακάτω αρχεία  για να τα κατεβάσετε ή κάντε κλικ εδώ για να τα κατεβάσετε όλα μαζί σε συμπιεσμένη μορφή.   

  • Εγκύκλιος για τους επιχειρηματίες για το υποπρόγραμμα Γ΄ηλικίας 2011-2012
Διαβάστε περισσότερα...

Τυχαίες οι αιτίες του αυτισμού



Στις οικογένειες που δεν υπάρχει ιστορικό.

Τυχαίες και σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις αποτελούν την κυριότερη αιτία του αυτισμού στις οικογένειες που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν κληρονομικό ιστορικό της διαταραχής, σύμφωνα με τέσσερις νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες που έρχονται να επιβεβαιώσουν τη θεωρία ότι ο αυτισμός έχει γενετική βάση και πιθανώς ανοίγουν το δρόμο για νέες εξατομικευμένες φαρμακευτικές θεραπείες.

Δύο μελέτες από ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ και του εργαστηρίου γενετικής Cold Spring Harbor της Νέας Υόρκης εντόπισαν μια σειρά από γενετικές ποικιλομορφίες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού.

Ακόμα μία μελέτη ρίχνει φως στον τρόπο που αυτά τα μεταλλαγμένα γονίδια έχουν επίπτωση στον σχηματισμό των συνάψεων του εγκεφάλου, δηλαδή των συνδέσεων ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα (τους νευρώνες).

Οι δύο πρώτες μελέτες εξέτασαν τα γονιδιώματα σε περισσότερες από 1.000 οικογένειες, στις οποίες το ένα παιδί είναι αυτιστικό, αλλά όχι τα αδέλφια του, ούτε οι γονείς του. Τα πορίσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο αυτισμός σε ένα σημαντικό ποσοστό είναι προϊόν τυχαίων μεταλλάξεων του γενετικού κώδικα.

Οι ερευνητές εστίασαν ιδιαίτερα σε μια περιοχή του ανθρωπίνου γονιδιώματος που όταν υποστεί μεταλλάξεις τείνει είτε να προκαλεί αυτισμό, είτε το τελείως αντίθετο, το λεγόμενο σύνδρομο Γουίλιαμς το οποίο δημιουργεί μια προσωπικότητα άκρως φιλική και κοινωνική.

Ο αυτισμός μπορεί να προκύψει όταν μερικά γονίδια μεταλλάσσονται και δημιουργούν έξτρα αντίγραφά τους. Όταν, αντίθετα, ορισμένα τμήματα της συγκεκριμένης περιοχής του γονιδιώματος (7q11.23) λείπουν τελείως, τότε μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο Γουίλιαμς.

Η τρίτη μελέτη εστίασε στο μοριακό δίκτυο του εγκεφάλου, το οποίο διαταράσσεται από τις παραπάνω μεταλλάξεις γονιδίων με συνέπεια τη λεγόμενη «διαταραγμένη συναπτογένεση», η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές συνιστά την «καρδιά» του αυτισμού. Η έρευνα μάλιστα έδειξε ότι για να προκληθεί αυτισμός στα κορίτσια, χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες μεταλλάξεις σε σχέση με τα αγόρια, πράγμα που εξηγεί γιατί σ' αυτά ο αυτισμός είναι τέσσερις φορές πιο συχνός.

Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, προκύπτουν λόγω προβληματικών συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων, οι οποίες με τη σειρά τους αποδίδονται στη διαταραχή ενός δικτύου πρωτεϊνών.


Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο κάνει την καρδιά να αναγεννάται


Το «ιερό δισκοπότηρο της καρδιολογικής έρευνας».
Να αποκαθιστά μόνη της τις βλάβες της έπειτα από έμφραγμα, ώστε η ζημιά να μην είναι μόνιμη, κάνει την καρδιά ένα πρωτοποριακό φάρμακο που έχει προς το παρόν δοκιμαστεί με επιτυχία μόνο σε ποντίκια, όμως οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους.

Θα χρειαστούν πάντως τουλάχιστον δέκα ακόμα χρόνια, μέχρι να υπάρξει μια τέτοια ασφαλής θεραπεία, η οποία θα λειτουργεί προληπτικά για την αποφυγή του εμφράγματος.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η φυσική πρωτεΐνη θυμοσίνη βήτα 4 (Tβ4), αν χρησιμοποιηθεί πριν το έμφραγμα μπορεί να βάλει την καρδιά στον δρόμο της αυτο-ίασης, κάτι που θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο της καρδιολογικής έρευνας».

Οι επιστήμονες εστίασαν την έρευνά τους σε μια ομάδα κυττάρων (των λεγόμενων προγονικών κυττάρων της καρδιάς), τα οποία, όπως τα βλαστικά, μπορούν να μετασχηματιστούν σε διαφορετικά είδη ιστού της καρδιάς στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, αλλά φαίνεται να χάνουν αυτή την ικανότητα μετά τη γέννηση του μωρού.

Τα κύτταρα αυτά του εξωτερικού στρώματος της καρδιάς (του επικάρδιου) παραμένουν σε φάση ύπνωσης στους ενήλικες, αλλά, όπως αποδεικνύεται τώρα, μπορούν να «ξυπνήσουν» χάρη στο νέο φάρμακο και να αναδημιουργήσουν έτσι τον καρδιακό ιστό.

Ο μηχανισμός δράσης δεν είναι ακόμα σαφής, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι η Tβ4 επιδρά μέσω μιας χημικής μεταβολής στο DNA, η οποία αλλάζει την έκφραση των γονιδίων, με τελικό αποτέλεσμα τα προγονικά-βλαστικά κύτταρα της καρδιάς να ενεργοποιούνται ξανά.

Με τον τρόπο αυτό, όπως έδειξαν τα πειράματα, μειώθηκαν αισθητά οι ζημιές στον ουλώδη ιστό (που προκλήθηκαν από το έμφραγμα και την έλλειψη οξυγόνου), αυξήθηκε μέχρι 25% η άντληση του αίματος από την καρδιά και τα τοιχώματα της καρδιάς έγιναν πιο παχιά. Αν οι βελτιώσεις αυτές μπορούσαν να «μεταφραστούν» και στους ανθρώπους, θα έφερναν δραστική βελτίωση στην αντιμετώπιση των εμφραγμάτων.

Επειδή το φάρμακο, για να είναι αποτελεσματικό στα ποντίκια, έπρεπε να ληφθεί προκαταβολικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα παρόμοιο για τους ανθρώπους χάπι θα μπορούσε να λαμβάνεται εκ των προτέρων προληπτικά, όπως π.χ. οι στατίνες, ιδίως από όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για έμφραγμα. Ακόμα, το φάρμακο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο αν λαμβανόταν κατά τα πρώτα στάδια ενός εμφράγματος.

Περαιτέρω πειράματα και κλινικές δοκιμές θα πρέπει να αποδείξουν κατά πόσο η Τβ4 «δουλεύει» το ίδιο στις καρδιές των ανθρώπων με τις καρδιές των πειραματόζωων.

Πάντως οι ερευνητές, εκτός από την θυμοσίνη βήτα 4, αναζητούν και άλλες χημικές ουσίες και πρωτεΐνες που θα μπορούσαν εξίσου - ή και ακόμα πιο αποτελεσματικά- να ενεργοποιήσουν την «επαναγέννηση» της καρδιάς, γυρνώντας προς τα πίσω το «ρολόι» των κυττάρων της.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για τη θεραπεία του μελανώματος



Η ουσία ιπιλιμουμάμπη παρέτεινε τις ζωές των ασθενών.

Ελπίδες για τη θεραπεία του μελανώματος δίνουν τα αποτελέσματα από μια δεύτερη τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη Φάσης 3 που κατέδειξε ότι η ουσία ιπιλιμουμάμπη παρέτεινε τις ζωές των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα.

Τα δεδομένα δημοσιεύθηκαν στο «New England Journal of Medicine» και παρουσιάστηκαν στην 47η Ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

«Διαθέτουμε πλέον δεδομένα Φάσης 3 που καταδεικνύουν ότι η ιπιλιμουμάμπη βελτίωσε την επιβίωση σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα σε συνθήκες θεραπείας πρώτης και δεύτερης γραμμής», δήλωσε ο Jedd Wolchok, M.D., Ph.D., του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan-Kettering και παρουσιαστής των αποτελεσμάτων της μελέτης.

«Για τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, η βελτίωση της συνολικής επιβίωσης είναι εκείνο για το οποίο αγωνιζόμαστε με τους ασθενείς μας και πιστεύω ότι η ιπιλιμουμάμπη αποτελεί θεμελιώδη θεραπεία για το μεταστατικό μελάνωμα» πρόσθεσε.

«Σε αυτή τη μελέτη, τα εκτιμώμενα ποσοστά επιβίωσης στο ένα, τα δύο και τα τρία έτη καταδεικνύουν παρατεταμένη επιβίωση για ασθενείς στο σκέλος με ιπιλιμουμάμπη και δακαρβαζίνη», δήλωσε η Caroline Robert, M.D., του Ινστιτούτου Gustave Roussy στο Παρίσι της Γαλλίας και επικεφαλής συγγραφέας στη δημοσίευση στο «New England Journal of Medicine». «Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη είναι σημαντικά σε μια νόσο τόσο καταστροφική όσο το μεταστατικό μελάνωμα».

Μεταστατικό μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι μία μορφή του καρκίνου του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα) και βρίσκονται στο δέρμα. Το μεταστατικό μελάνωμα αποτελεί την πιο θανατηφόρο μορφή καρκίνου η οποία παρουσιάζεται όταν ο καρκίνος επεκτείνεται πέραν της επιφάνειας του δέρματος σε άλλα όργανα, όπως οι λεμφαδένες, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος ή άλλες περιοχές του σώματος. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποφύγουν ενεργά την εποπτεία από το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας στους όγκους να επιβιώσουν.

Το μελάνωμα είναι κυρίως ιάσιμο όταν αντιμετωπιστεί στα πρώιμα στάδια. Ωστόσο, στα όψιμα στάδια, το μέσο ποσοστό επιβίωσης είναι μόλις 6 μήνες με ποσοστό θνητότητας 75% στο 1 έτος, γεγονός που το καθιστά μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου. Αυτά τα ποσοστά βασίζονται σε μία μετα-ανάλυση 42 μελετών Φάσης 2 με περισσότερους από 2.100 ασθενείς που είχαν λάβει στο παρελθόν θεραπεία, καθώς και πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα Σταδίου IV, η οποία διεξήχθη από πολλαπλές συνεργατικές ομάδες το διάστημα 1975-2005. Η επίπτωση του μελανώματος αυξάνεται τουλάχιστον εδώ και 30 έτη. Η διάμεση ηλικία κατά τη διάγνωση του μελανώματος είναι 57 και η διάμεση ηλικία κατά το θάνατο είναι 67.

Η ουσία είναι ένα ανασυνδυασμένο, ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, είναι η πρώτη αντικαρκινική ανοσοθεραπεία που εγκρίνεται από τον FDA η οποία αναστέλλει το κυτταροτοξικό T- λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4 (CTLA-4).
Το CTLA-4 είναι ένας αρνητικός ρυθμιστής της ενεργοποίησης των Τ κυττάρων. Η ιπιλιμουμάμπη συνδέεται στο CTLA-4 και αναστέλλει την αλληλεπίδραση του CTLA-4 με τους συνδέτες του: CD80 / CD86.

Η αναστολή του CTLA-4 έχει δείξει πως αυξάνει την ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων. Η επίδραση του μηχανισμού δράσης της ιπιλιμουμάμπης στους ασθενείς με μελάνωμα είναι έμμεση, πιθανότατα διαμέσου επαγόμενων από Τ- κύτταρα ανοσολογικών, αντινεοπλασματικών απαντήσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουν ακόμα τον ένοχο για το E.coli




ΔΕΙΤΕ: Το γράφημα με τα θύματα του βακτηρίου

Το βακτήριο E.coli έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο συνολικά 25 ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, από τους οποίους οι 24 έχουν καταγραφεί στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία. Μυστήριο παραμένει η προέλευση της επιδημίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ζέστη και μυκητιάσεις



Προσβάλλουν το 15% του πληθυσμού.

Αν τώρα που καλοκαιριάζει αισθάνεστε φαγούρα γύρω από τα δάκτυλα των ποδιών σας και το δέρμα στην περιοχή να γίνεται ξηρό και να ξεφλουδίζει, διερευνήστε μήπως προσβληθήκατε από μυκητίαση των ποδιών. Ένα δηλαδή πρόβλημα, το οποίο προσβάλλει το 15% του πληθυσμού, πολλοί από τους οποίους ταλαιπωρούνται για μεγάλο διάστημα, αν και η θεραπεία διαρκεί έως τέσσερις εβδομάδες.

Ο μεγάλος αίτιος: η ζέστη

Η ζέστη εκτός των άλλων δημιουργεί και ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη μυκητιάσεων στο πόδι. Τα πόδια μας αποβάλλουν καθημερινά ιδρώτα, ο οποίος μπορεί να γεμίσει μια θήκη αβγού. Η ποσότητα είναι μεγάλη, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 24 ώρες να εξατμιστεί από τα παπούτσια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έντονη εφίδρωση, η παραμονή για πολλές ώρες των ποδιών στα παπούτσια, η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων και συνθετικών καλτσών είναι προδιαθεσικοί και επιβαρυντικοί παράγοντες για τη δημιουργία μυκητιάσεων στα πόδια.

Η ισορροπία του pH (όξινο/βασικό) στα πόδια επηρεάζεται από την έντονη εφίδρωση. Η διαταραχή της φυσιολογίας της επιδερμίδας έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον μόλυνση (επιμόλυνση) από μικρόβια που ονομάζονται κορυνοβακτηρίδια. Ο μεταβολισμός αυτών των μικροβίων παράγει ουσίες που ευθύνονται κατά ένα μεγάλο μέρος για τη δυσάρεστη μυρωδιά των ποδιών.

Συμπτώματα

Η μυκητίαση των κάτω άκρων είναι μια πάθηση που γίνεται αμέσως αντιληπτή:
• Αρχικά, το δέρμα γύρω από τα δάκτυλα παίρνει λευκό χρώμα και φαίνεται «νοτισμένο».
• Είναι πιθανόν να υπάρχει δυσάρεστη οσμή στα πόδια και μικρά σχισίματα ή εκδορές στο δέρμα, που συνοδεύονται από κνησμό ιδιαίτερα κατά τις ώρες που αυξάνεται η θερμοκρασία στα πόδια, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά το πλύσιμο.
• Σε μικρές περιοχές του δέρματος μπορεί να υπάρχει ερεθισμός και κοκκινίλα που συνοδεύονται από την εμφάνιση εξανθημάτων που μοιάζουν με φουσκάλες.
• Αργότερα, η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί στο εσωτερικό κοίλο τμήμα του πέλματος ή και σε ολόκληρο το πόδι.

Προσοχή!

Οι περισσότεροι δε συνειδητοποιούμε πόσο ευαίσθητα είναι τα άκρα μας. Επειδή ορισμένα σημεία του ποδιού συνδέονται άμεσα με σημεία του σώματος μας και για κάθε όργανο του σώματος υπάρχει στο πόδι μια αντανακλαστική θέση, γι’ αυτό λοιπόν όταν υποφέρουμε από μυκητίαση στο πόδι, νιώθουμε να επηρεάζεται το σώμα μας και η αίσθηση της υγείας μας.

Θεραπευτικά λάθη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι με μυκητιάσεις στα πόδια, ξεκινούν μεν θεραπεία, αλλά το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε λίγους. Εκτιμάται ότι το 23% των ανθρώπων υποφέρουν για 10 χρόνια από υποτροπή της μόλυνσης και το 64% από αυτούς προσβάλλονται περισσότερο από τέσσερις φορές το χρόνο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι περισσότερες θεραπείες καθιστούν το μύκητα προσωρινά αδρανή, αντί να τον σκοτώνουν, με αποτέλεσμα την πιθανότητα επιμόλυνσης. Επιπλέον, οι νοσούντες –αντί να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή– προτιμούν να χρησιμοποιήσουν καλλυντικές κρέμες και πούδρες, που επιδεινώνουν την κατάσταση.
Επίσης, οι μισοί από τους ασθενείς δεν τηρούν τη δοσολογία που τους προτείνει ο δερματολόγος, ενώ ένας στους τέσσερις σταματά τη θεραπεία όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα γιο-γιο δε βλάπτει



Μη σταματήσετε την προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους και η επαναπρόσληψή του είναι καλύτερη για την υγεία σε σύγκριση με το να παραμείνει κάποιος παχύσαρκος, σύμφωνα με νέα έρευνα σε ποντίκια.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η δίαιτα γιο-γιο δεν είναι τόσο βλαβερή για την υγεία όσο νόμιζαν μέχρι τώρα οι ειδικοί.
Ποντίκια που ακολούθησαν δίαιτα γιο-γιο έζησαν όσο ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Ποντίκια που ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε υψηλά λιπαρά έζησαν λιγότερο.

Αν και είναι ιδανική η διατήρηση σταθερού υγιούς βάρους, ο επικεφαλής της έρευνας, Edward List, του Πανεπιστημίου του Οχάιο, δήλωσε ότι οι άνθρωποι δε θα πρέπει να σταματήσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους αν έχουν την τάση να παχαίνουν συχνά και να προσπαθούν να χάσουν κιλά.

Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε 3 ομάδες. Σε αυτά που ακολούθησαν διατροφή με υψηλά επίπεδα λιπαρών, σε αυτά που έτρωγαν λίγα λιπαρά και σε ποντίκια που ακολούθησαν δίαιτα γιο-γιο, που κυμαινόταν μεταξύ υψηλών και χαμηλών λιπαρών, για διάστημα 4 εβδομάδων.

Ποντίκια που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά έτρωγαν περισσότερο, ζύγιζαν περισσότερο, είχαν περισσότερο λίπος και σάκχαρο σε σχέση με τα ποντίκια που ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Ποντίκια που ακολούθησαν τη δίαιτα γιο-γιο είχαν επίσης αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά μόνο κατά την περίοδο διατροφής με υψηλά λιπαρά. Κατά την περίοδο με χαμηλά λιπαρά ήταν πιο υγιή.

Τα ποντίκια που ακολούθησαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά και όσα ακολούθησαν δίαιτα γιο-γιο έζησαν περίπου 2 χρόνια κατά μέσον όρο. Αντίθετα τα ποντίκια με τη διατροφή υψηλή σε λιπαρά έζησαν περίπου 1,5 χρόνο.

Τα ευρήματα συμφωνούν με άλλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους, δήλωσε ο Dr. Louis Aronne, του Weill-Cornell Medical στη Νέα Υόρκη. Δήλωσε ότι δεδομένου ότι μαθαίνουμε για την παχυσαρκία και την επίδρασή της στη νόσο είναι λογικό ότι η δίαιτα γιο-γιο όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει.

Τα λιποκύττατα παράγουν ορμόνες που μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό με την αυξημένη φλεγμονή και τα επίπεδα σακχάρου. Όταν οι άνθρωποι χάσουν βάρος, ακόμα και για μικρό διάστημα, η παραγωγή των συγκεκριμένων ορμονών μειώνεται επίσης.

Έρευνα του 2002 σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ανακάλυψε ότι ποσοστό 7% απώλειας βάρους μειώνει κατά 58% την πιθανότητα διαβήτη, δήλωσε ο Aronne. Οι συμμετέχοντες αρχικά έχασαν 7% του βάρους τους, αλλά διατήρησαν μόνο 4% της απώλειας βάρους σε διάστημα 4 ετών.

Μικρή απώλεια βάρους σημαίνει αρκετά όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας, δήλωσε. Δεν χρειάζεται να φτάσει κάποιος στο ιδανικό βάρος για να εμφανιστούν τα οφέλη στην υγεία.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ενδοκρινολόγων στη Βοστόνη.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξι βήματα κατά της κυτταρίτιδας



Απλές συμβουλές ενάντια στον χειρότερο εφιάλτη κάθε γυναίκας.

Κρέμες, βότανα, θαυματουργά μηχανήματα και άλλα πολλά έχουν επιστρατευθεί στη «μάχη» κατά του άσπονδου εχθρού (κυρίως της γυναίκας), χωρίς ωστόσο τέτοιου είδους προσεγγίσεις να συμμαχούν με τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: η κυτταρίτιδα είναι ο συνδυασμός της κληρονομικότητας με την κακή διατροφή και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Επειδή τα γονίδια μας, με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα υπόλοιπα.

1. Αύξηση φυσικής δραστηριότητας

Αναμφίβολα η καθιστική ζωή συντείνει τα μέγιστα στη αύξηση της κυτταρίτιδας. Προτιμούμαι την πολυθρόνα από το γυμναστήριο, το ασανσέρ από τις σκάλες, το λεωφορείο από το περπάτημα. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μέσα από την καθημερινή μας ρουτίνα αρκεί για να βελτιώσουμε την εικόνα μας. Ας βάλουμε ως στόχο να περπατάμε 1 ώρα κάθε μέρα μετά τη δουλειά, ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, ή να ασχοληθούμε με την καθαριότητα του σπιτιού πιο συχνά. Αν βέβαια καταφέρουμε να βρούμε χρόνο και για το γυμναστήριο μας τότε αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση.

2. Μειώνουμε τις παραγγελίες έτοιμων φαγητών

Τι πιο συνηθισμένο: Γυρνάμε κουρασμένοι στο σπίτι το βράδυ, που όρεξη για να μαγειρέψουμε κάτι, ας παραγγείλουμε. Οι τροφές αυτές κατά βάση είναι πλούσιες σε λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα λιπαρά, που ευθύνονται τόσο για διάφορα προβλήματα υγείας (καρδιοαγγειακά, καρκίνος κα), όσο και για την δημιουργία και αύξηση της κυτταρίτιδας. Τα λιπαρά αυτά δύσκολα μεταβολίζονται από το σώμα και συνήθως (όταν συνυπάρχει και υψηλή ενεργειακή πρόσληψη) αποθηκεύονται στις ευαίσθητες περιοχές των μηρών και γλουτών, επιτείνοντας το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Παράλληλα οι τροφές αυτές είναι πλούσιες και σε αλάτι και σε άλλα ενισχυτικά γεύσης που αποτελούν εχθρούς της κυτταρίτιδας. Ετσι για παράδειγμα μπορούμε να ετοιμάσουμε εμείς οι ίδιοι μια πίτσα με τις μσές θερμίδες και αλάτι που έχει η έτοιμη και το σημαντικότερο με μεγαλύτερη θρεπτική αξία, καθώς θα έχει τα αγνά συστατικά που εμείς χρησιμοποιήσαμε.

3. Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί

Όσο κι αν βιάζεστε, ποτέ μην ξεκινάτε τη μέρα σας νηστικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της νύχτας τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν, οπότε εάν φύγουμε από το σπίτι έχοντας πιει μόνο ένα σκέτο καφέ, μέχρι να φτάσουμε στο γραφείο θα έχουν ήδη… πέσει στο πάτωμα. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού είναι μία από τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ενεργειακού ισοζυγίου και συνεπώς και σε τοπική εναπόθεση λίπους. Φάτε λοιπόν κάτι που θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε –ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά με γάλα ή ένα αβγό- και θα βοηθήσει να μην υποκύψετε στον πειρασμό ενός παχυντικού σνακ πριν το μεσημεριανό. Προτιμήστε στο πρωινό σας μαύρο ψωμί με λίγη μαργαρίνη και μέλι ή αν βιάζεστε φάτε 3-4 κράκερς ολικής άλεσης ή απλά μπισκότα τύπου πτι-μπερ μαζί με ένα ποτήρι ημίπαχο γάλα.

4. Δημητριακά ολικής άλεσης

Μακαρόνια ολικής, ψωμί μαύρο, πληγούρι, κους-κους, κράκερς ολικής άλεσης ή ακόμα και μπισκότα με αγνά δημητριακά, προσφέρουν εκτός από άμεση ενέργεια (υδατάνθρακές) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς αποτελούν απαραίτητα «εξαρτήματα» ενζυμικών συστημάτων που χωρίς αυτά δεν γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Ταυτόχρονα προμηθεύουν τον οργανισμό μας με φυτικές ίνες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, απομακρύνοντας την ίδια στιγμή επικίνδυνες ουσίες (τοξίνες, νιτρικά, συντηρητικά) που παραφυλούν σε αυτό με κακούς σκοπούς. Οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν δύο πολύ καλούς συμμάχους για τη μείωση της κυτταρίτιδας.

5. Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων, βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, δηλαδή ενέργειας και των στοιχείων εκείνων που βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια αυτή. Αν νιώθετε μια αδυναμία ή μια υπογλυκαιμία δοκιμάστε να φάτε λίγες φράουλες, ή ένα ακτινίδιο. Το φρούτο λειτουργεί ως μια τονωτική ένεση για την περιοχή της κυτταρίτιδας καθώς την προμηθεύει εκτός από ενέργεια και βιταμίνες και με νερό, συμβάλλοντας έτσι στην σωστή ενυδάτωση της περιοχής. Ταυτόχρονα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές κυρίως βιταμίνης C, Ε και φλαβονοειδών που αποτελούν συμμάχους στον πόλεμο κατά της κυτταρίτιδας.

6. Αναψυκτικά και κυτταρίτιδα

Πολλοί είναι αυτοί που μειώνουν την κατανάλωση αναψυκτικών (και πιθανώς αυξάνουν κάτι άλλο πχ γλυκό) στο διαιτολόγιο τους, νομίζοντας ότι συμβάλλουν στη μείωση της κυτταρίτιδας. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τόσο η κατανάλωση καφεΐνης όσο και ανθρακικού σχετίζεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Μάλιστα αν το αναψυκτικό είναι light τότε θα λέγαμε ότι δρα προστατευτικά καθώς προστατεύει τον οργανισμό από το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή την αύξηση της εναπόθεσης λίπους στην περιοχή.

Συμπερασματικά η άφθονη κατανάλωση υγρών, μαζί με άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, φαίνεται να συνθέτουν το πλαίσιο προστασίας κατά της ενοχλητικής κυτταρίτιδας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα πρόοδος για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ



Αντισώματα σχετικά με τη νόσο των τρελών αγελάδων μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία του.

Βρετανοί και Iρλανδοί επιστήμονες που ανέπτυσσαν θεραπείες κατά της εγκεφαλικής νόσου Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ, της γνωστής ως νόσου των τρελών αγελάδων, κατάφεραν απρόσμενα να μπλοκάρουν την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από την αναπάντεχη ανακάλυψη ότι δύο αντισώματα που μελετώνται σε σχέση με τη νόσο των τρελών αγελάδων, μπορούν επίσης να έχουν μεγάλη σημασία για το Αλτσχάιμερ και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα ανακαλύφθηκε ότι κατά βάση οι ασθενείς διακρίνονται σε δύο ομάδες: σε αυτούς που τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ προχωρούν γρήγορα και σε όσους εξελίσσονται αργά, ενώ ένας άνθρωπος δεν είναι δυνατό να μεταπηδήσει από την μία ομάδα στην άλλη.

Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια οι βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δύο συγκεκριμένα αντισώματα (τα ICSM 18 και 35) μπλοκάρουν τις καταστροφικές συνέπειες του βήτα αμυλοειδούς, μιας τοξικής πρωτεϊνης που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους, με όλες τις γνωστές συνέπειες (απώλεια μνήμης κ.α.).

Αν τα νέα φάρμακα με αντισώματα, οι κλινικές δοκιμές των οποίων θα ξεκινήσουν το 2012, αποδειχτούν ασφαλή κατά της νόσου των τρελών αγελάδων, τότε θα μπορούσαν να γίνουν μελέτες για την αξιοποίησή τους και στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ πλήττει περίπου 20 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Ένας στους 14 ενηλίκους άνω των 65 ετών και ένας στους έξι άνω των 80 ετών έχει άνοια, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι Αλτσχάιμερ, για το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Μύθος ότι χρησιμοποιούμε το 10% του εγκεφάλου μας




Ερευνητές καταρρίπτουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Θεωρείται μύθος πως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το 10% του μυαλού του στη διάρκεια της ζωής του. Ομιλητές και σύμβουλοι αυτοβοήθειας, γκουρού και ψυχολόγοι από το 1907 έχουν προωθήσει αυτή την άποψη, με στόχο να εκμεταλλευτούν τη λανθάνουσα παραγωγική ικανότητα του ατόμου, σύμφωνα με τους Βρίμαν και Άαρον Κάρολ, του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Θεωρούν δε, πως κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δε βασίστηκε σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα.

«Σήμερα, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στη λειτουργία της «σάρωσης» του εγκεφάλου, τη μέτρηση της δραστηριότητας σε κάθε δεδομένη στιγμή και μου φέρνουν γέλια αυτές οι θεωρίες μυθοπλασίας», δήλωσε ο ερευνητής Βρίμαν.

Γιατί λοιπόν η ιδέα εξακολουθεί να καθυστερεί το λαϊκό πολιτισμό;
«Νομίζω ότι μας αρέσει», είπε ο Βρίμαν. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε επιτύχει να λειτουργήσουμε το πλήρες δυναμικό μας».
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχουν άνθρωποι με προδιάθεση για λιποθυμία


Νέα έρευνα ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία προγνωστικών τεστ.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν προδιάθεση για λιποθυμία, όπως δείχνουν στοιχεία μελέτης, που εκπόνησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας.

Μάλιστα, στους ερευνητές αυτούς απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης, που διεξήχθη πρόσφατα στην Κομοτηνή.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές του παραπάνω Ινστιτούτου ζήτησαν από 15 εθελοντές να ξαπλώσουν ανάσκελα σε μια δεξαμενή με νερό, θερμοκρασίας 42 βαθμών Κελσίου.

Όταν η θερμοκρασία βαθιά στον πυρήνα του σώματος των εθελοντών (δίπλα στην καρδιά) αυξήθηκε κατά μισό βαθμό Κελσίου, οι ερευνητές τους ζήτησαν να σηκωθούν όρθιοι, όπως θα σηκώνονταν από ένα κρεβάτι. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν τρεις από τους 15 εθελοντές να λιποθυμήσουν, αφότου σηκώθηκαν.

Σε όλη τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές κατέγραφαν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των εθελοντών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν προδιάθεση για λιποθυμία, αφού το νευρικό και το καρδιαγγειακό τους σύστημα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, όταν αυξάνονται οι ανάγκες για παροχή αίματος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν την αρχή για τη δημιουργία προγνωστικών τεστ, τα οποία θα μπορούν να διαγνώσουν, αν κάποιος έχει προδιάθεση για λιποθυμία.

Η μελέτη αυτή έγινε από το Εργαστήριο Μελέτης της Λειτουργικής Αρχιτεκτονικής του Ανθρώπου στο Περιβάλλον του, με υπεύθυνους τον Δρσ. Ανδρέα Φλουρή και τον Δρα. Andres Carrillo.

«Μέχρι τη δημιουργία και δημοσίευση των προαναφερομένων προγνωστικών τεστ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η λιποθυμία μπορεί να έχει προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, βουητό στα αυτιά, ζαλάδα, εφίδρωση, ξαφνικό χασμουρητό και προβλήματα στην όραση όπως μείωση της αίσθησης του φωτός», επισημαίνουν οι δύο ερευνητές.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε να σηκωνόμαστε απότομα όρθιοι, κυρίως όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη, ενώ τα άτομα που λιποθυμούν συχνά πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημεία και να ξαπλώνουν, αν είναι δυνατό με τα πόδια σε ψηλότερο σημείο από ότι το κεφάλι, αποτρέποντας έτσι τη λιποθυμία.

Η λιποθυμία


Η λιποθυμία, αναφέρουν οι δύο ερευνητές, ή άλλως συγκοπή είναι η ξαφνική και προσωρινή απώλεια των αισθήσεων, που συμβαίνει συνήθως, όταν υπάρχει πτώση της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συνεχής παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Τις πιο πολλές φορές, η λιποθυμία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και μετά επανακτούμε τις αισθήσεις μας, χωρίς να χρειαστούμε ιδιαίτερη βοήθεια.

Επίσης, υπάρχουν φορές που μπορεί να μην λιποθυμήσουμε πλήρως, αλλά να φτάσουμε πολύ κοντά στη λιποθυμία και να αισθανθούμε μείωση του επιπέδου συνείδησης και αισθήσεων, αλλά χωρίς την πλήρη απώλειά τους.

Είναι γνωστό ότι η λιποθυμία κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο αποτελεί. Μάλιστα, είναι τόσο συχνό φαινόμενο, που περίπου το 2%-3% των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και το 6% των εισαγωγών στα νοσοκομεία σχετίζονται με συμπτώματα λιποθυμίας. Επίσης, υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους θα λιποθυμήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.

Αντίθετα με αυτό που νομίζει ο περισσότερος κόσμος, η συντριπτική πλειοψηφία των λιποθυμιών δεν σχετίζονται με τη λειτουργία της καρδιάς ή με καρδιακές παθήσεις, επισημαίνουν οι δύο ερευνητές.

Οι περισσότερες λιποθυμίες οφείλονται σε αγγειοκινητικά προβλήματα, δηλαδή στην αδυναμία του σώματος να μετακινήσει το αίμα από τα πόδια στον εγκέφαλο, σημειώνουν και συμπληρώνουν πως αυτό μπορεί να οφείλεται σε αφυδάτωση, διαβήτη, ή σε παρενέργειες φαρμάκων, αλλά πιο συχνά συμβαίνει όταν το σώμα υποβάλλεται σε κάποια σχετικά δύσκολη δοκιμασία (π.χ. ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύ έντονος πόνος, ζεστό ντους). Η πλέον συνηθισμένη κατάσταση δε, η οποία οδηγεί συχνά σε λιποθυμία είναι η ζέστη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ήλιος και δερματικές βλάβες



Προλάβετε την πρόκληση βλάβης!

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και προκαρκινικών βλαβών του δέρματος αυξάνει συνεχώς στις δυτικές χώρες. Οι επιταγές της μόδας, η ευκολία έκθεσης στον ήλιο και η αύξηση του χρόνου επιβίωσης συνιστούν μερικούς από τους λόγους του προβλήματος.

Παρότι τελευταία σημειώνεται πρόοδος στην ηλιοπροστασία, οι βλάβες που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι δύσκολα αναστρέψιμες. Η προδιάθεση για πρόκληση βλάβης από την ηλιακή ακτινοβολία εξαρτάται από:

-Τον τύπο δέρματος
-Τη συνολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
-Την ηλικία του ατόμου
-Την έκταση του δέρματος που έχει εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία

Ηλιακό έγκαυμα


Το πρώτο οξύ σύμπτωμα της βλάβης από τον ήλιο είναι το ηλιακό έγκαυμα .Μπορεί να συμβεί για πρώτη φορά στην παιδική ηλικία και ακολουθείται από την εμφάνιση εφηλίδων (φακίδων). Προκαλείται κυρίως από την υπεριώδη ακτινοβολία τύπου Β (UVB, 290 – 320 nm) και εμφανίζεται αρχικά με απολέπιση και έντονο ή και επώδυνο ερύθημα (κοκκινίλα) και μερικές φορές οίδημα και πομφόλυγες.

ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Τύπος Ι Πάντοτε έγκαυμα , ποτέ μαύρισμα
Τύπος ΙΙ Πάντοτε έγκαυμα , μερικές φορές μαύρισμα
Τύπος ΙΙΙ Μερικές φορές έγκαυμα , πάντοτε μαύρισμα
Τύπος ΙV Ποτέ έγκαυμα , πάντοτε μαύρισμα
Τύπος V Νέγροι

Aκτινική υπερκεράτωση


Πρόκειται για προκαρκινωματώδη κατάσταση που εμφανίζεται σε ηλιοεκτεθειμένο δέρμα. Αρχίζει σαν μια πολύ μικρή περιοχή με κοκκινίλα με σαφή όρια και εξελίσσεται με ανώμαλη όψη και προσκολλημένα λέπια που αναιρούνται με δυσκολία. Πολύ επιρρεπές είναι το δέρμα της κεφαλής άνδρα που είναι φαλακρός, το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια, οι βραχίονες κ.λ.π. Βαθμιαία παχύνεται και μπορεί να εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Η θεραπευτικά αντιμετώπιση γίνεται με υγρό άζωτο (κρυοθεραπεία), χειρουργική αφαίρεση και τοπική θεραπεία με κρέμες.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (επιθηλίωμα)


Είναι κακοήθης όγκος, που προέρχεται από τα κερατινοκύτταρα και μπορεί να μεθίσταται. Είναι επικίνδυνος όγκος, γιατί αφού προκαλέσει δερματική διήθηση μπορεί να μεθίσταται στους λεμφαδένες και τα εσωτερικά όργανα. Εμφανίζεται σαν μία πάχυνση του δέρματος που εξελίσσεται σε πλάκα ή οζίδιο, ενώ με το χρόνο η επιφάνειά του μπορεί να μετατραπεί σε έλκος. Συνήθως εμφανίζεται σε ηλιοεκτεθιμένες περιοχές.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από την περιοχή της βλάβης και είναι κατεξοχήν η πλήρης χειρουργική αφαίρεση.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (επιθηλίωμα)


Είναι ο πιο συχνός κακοήθης όγκος του δέρματος. Είναι περισσότερο συχνός στους τύπους δέρματος Ι , ΙΙ και σχετίζεται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και με τη γήρανση του δέρματος. Παρουσιάζεται συχνότερα στο πρόσωπο και αρχίζει σαν ένα μικρό οζίδιο που μεγαλώνει και είναι δυνατόν να ελκούται κεντρικά και κάποτε μοιάζει με κύστη. Είναι δυνατόν να αιμορραγεί και αν και ανώδυνο ποτέ δεν υποχωρεί τελείως. Έχει χρώμα κόκκινο ή λευκό και συμβαίνει πιο συχνά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας αλλά συναντάται και σε νεώτερους, άνω των 35 ετών. Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση, ακτινοθεραπεία, κρυοθεραπεία και τοπική θεραπεία με κυτταροτοξικούς παράγοντες.

Κακόηθες μελάνωμα


Πρόκειται για δυνητικά μοιραίο δερματικό καρκίνωμα που προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα, πιθανόν σαν αποτέλεσμα της υπερδιέγερσής τους από την υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να μεθίσταται δια μέσου των λεμφαγγείων και της αιματικής κυκλοφορίας. Αν και οι ακτινικές υπερκερατώσεις, τα βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα εμφανίζονται σε άτομα που περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα στο ύπαιθρο και τον ήλιο, το επιφανειακά επεκτεινόμενο και το οζώδες κακόηθες μελάνωμα εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα που εργάζονται σε κλειστούς χώρους.

Η έντονη και περιστασιακή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και όχι η χρόνια έκθεση είναι σημαντικότερη για τη νόσο.Το κακόηθες μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στις δεκαετίες 20 – 30 και 30 – 40. Μπορεί να παρουσιαστεί είτε σαν μία επίπεδη μελαγχρωματική βλάβη που βαθμιαία αυξάνει (τύπος κακοήθους φακής και επιφανειακά επεκτεινόμενο) είτε σαν ερυθρόφαιο ή μαύρο οζίδιο που μπορεί να αιμορραγεί και να ελκωθεί.

Η χειρουργική εξαίρεση αποτελεί τη μόνη επιτυχή θεραπεία του μελανώματος. Στη φάση της οριζόντιας επέκτασης η βλάβη συνήθως αφαιρείται ολικά εύκολα, ενώ εάν ο όγκος βρίσκεται στη φάση της κάθετης διείσδυσης τότε η χειρουργική επέμβαση είναι πιο επιθετική, με ευρεία αφαίρεση του όγκου και τοποθέτηση μοσχεύματος. Ο σημαντικότερος παράγοντας στην αντιμετώπιση του κακόηθους μελανώματος είναι η ενημέρωση γύρω από τους κινδύνους της υπεριώδους ακτινοβολίας και των ηλιακών εγκαυμάτων, όπως επίσης και η αναγνώριση πρώιμων κλινικών σημείων του όγκου που υποσημαίνουν κακοήθεια.

Στοιχεία ενδεικτικά κακοήθους μελανώματος


Ύποπτα Σημεία


Αύξηση ανάπτυξης
Αλλαγή στο χρώμα, ειδικότερα πιο μελανό
Αλλαγή στο σχήμα
Μερικές φορές κνησμός και αιμορραγία.

Ύποπτα Χαρακτηριστικά


Μέγεθος μεγαλύτερο του 0.5cm
Ανομοιογενής κατανομή χρώματος
Ανώμαλο περίγραμμα
Σχηματισμός οζιδίου μελανού χρώματος.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία για την πρόληψη της εξέλιξης κακοήθους δερματικής νόσου είναι η ενημέρωση του κοινού για τις ύποπτες δερματικές βλάβες και η έγκαιρη διάγνωση από τον δερματολόγο. Οι ασθενείς που παρουσίασαν μία κακοήθη δερματοπάθεια θα πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά από δερματολόγο που μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη πρώιμων εκδηλώσεων της νόσου και να τις αντιμετωπίσει κατάλληλα.

Γενικά, η ασφαλέστερη θεραπευτικά αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος περιλαμβάνει τη ριζική αφαίρεση του όγκου από τον δερματοχειρουργό. Επίσης πολύ σημαντική είναι η φωτοπροστασία με τη χρήση ειδικών αντιηλιακών που μπορεί να προλαμβάνουν μελλοντική εμφάνιση παρόμοιου τύπου βλάβης.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...