Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

«Βερεσέ» σε κυλικεία σχολείων



Αυξάνονται τα κρούσματα λιποθυμιών σε μαθητές που δεν τρέφονται σωστά.

Ατελείωτα τεφτέρια με βερεσέ έχουν πλέον τα κυλικεία των σχολείων. Καθημερινά, οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν δύσκολα περιστατικά με παιδιά που, δυστυχώς, δεν έχουν πια το παλιό χαρτζιλίκι για ένα σάντουιτς, ένα μπουκάλι γάλα, ένα χυμό ή λίγες καραμέλες.

«Η πτώση του τζίρου των σχολικών κυλικείων κυμαίνεται ανάμεσα στο 40% με 60%» δηλώνει στην Καθημερινή η εκπρόσωπος της πανελλήνιας ομοσπονδίας κυλικείων δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων κ. Κατερίνα Μπαλαγούρα.

Ορισμένες καταγγελίες μάλιστα προκαλούν σοκ, όπως αυτή που αφορά μαθητή που έψαχνε στα σκουπίδια του σχολείου ενώ η ομοσπονδία κάνει λόγο για συχνές λιποθυμίες μαθητών στα προαύλια των σχολείων.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ζωντανό» το κίνημα της πατάτας



Ομάδα φοιτητών διοργάνωσε διήμερο με φθηνά προϊόντα.

Η ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό τον ομότιμο καθηγητή κ. Χρ. Καμενίδη, διατηρεί «ζωντανό» το «κίνημα της πατάτας» στη Θεσσαλονίκη.

Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι δήμοι και άλλοι φορείς έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειες να παρακάμψουν τους μεσάζοντες για να φτάσουν φθηνά αγροτικά προϊόντα στους καταναλωτές, η ομάδα των φοιτητών διοργάνωσε άλλο ένα διήμερο με φθηνά προϊόντα από παραγωγούς κατευθείαν σε καταναλωτές.

Αυτή τη φορά, όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», διεύρυναν μάλιστα περισσότερο την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων, με αποτέλεσμα χθες να κατακλυστεί ο χώρος μπροστά από τη Γεωπονική Σχολή επί της Αγίου Δημητρίου από άτομα που είχαν ενημερωθεί για την έλευση νέων προϊόντων, μεταξύ των οποίων και ροδάκινα πρώιμης καλλιέργειας.

Η ποσότητα που διέθεσε παραγωγός από τη Βέροια «εξαφανίστηκε» πολύ γρήγορα. Το ίδιο συνέβη και με 50 πεντάκιλα ελαιολάδου, ομάδας 25 παραγωγών από το Κολυμπάρι Χανίων. Ειδικά για το λάδι, όπως αναφέρθηκε, δεν χρειάστηκαν παρά μόνο 10 λεπτά της ώρας.

Οι παραγωγοί, με τους οποίους είχε προηγηθεί συμφωνία, διέθεσαν επίσης ανθόμελο και πευκόμελο Χαλκιδικής προς 5,5 ευρώ/κιλό, ρύζι καρολίνα προς 1 ευρώ/κιλό, γλασέ 0,90 ευρώ/κιλό και νυχάκι 0,90 ευρώ/κιλό και φυσικά πατάτες από την Ανω Βροντού Σερρών προς 5 ευρώ/20 κιλά.

Αν και δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιες δράσεις, η εθελοντική ομάδα είχε συμφωνήσει με εκπροσώπους του συνεταιρισμού «Βοσκός» στο Λιβάδι Ολύμπου, οι οποίοι διέθεσαν τυροκομικά προϊόντα, κυρίως κασέρι και φέτα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιδρούν τα μάτια μας όταν μας αρέσει κάποιος



Ο ενθουσιασμός αποτυπώνεται στις κόρες των ματιών.

Υπάρχει κάτι πολύ χαρακτηριστικό που μας συμβαίνει όταν βλέπουμε κάποιο άτομο για το οποίο νιώθουμε έλξη, μια αυτόματη αντίδραση των ματιών μας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Συγκεκριμένα, όταν βλέπουμε κάποιον που μας αρέσει οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται. Αυτό συμβαίνει επειδή το νευρικό σύστημα ελέγχει τους μυς των ιρίδων με αποτέλεσμα η αντίδραση του νευρικού συστήματος στα διαφορετικά ερεθίσματα να οδηγεί στην ακούσια διαστολή των κορών.

Μια άλλη συνηθισμένη αιτία που οι κόρες διαστέλλονται είναι ο ενθουσιασμός ή η σεξουαλική διέγερση. Όταν ένα πρόσωπο βλέπει κάτι ή κάποιον που βρίσκει πολύ ελκυστικό, τα μάτια του μπορούν να διασταλλούν.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο χοντρό και πιο κοντό γίνεται το ανθρώπινο είδος



Σταμάτησε να εξελίσσεται.

Το ανθρώπινο είδος συνεχίζει να εξελίσσεται βιολογικά, αλλά ο μελλοντικός άνθρωπος μπορεί να μοιάζει περισσότερο στον… Ντάνι ντε Βίτο.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σειρά επιστημονικών ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες ο άνθρωπος όχι μόνο δεν έχει φθάσει στον τερματισμό της εξελικτικής του πορείας, αλλά συνεχίζει να κινείται προς άγνωστες -και…κοντόχοντρες – κατευθύνσεις.

Από τη στιγμή που ο Κάρολος Δαρβίνος διατύπωσε τη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής πριν από 150 χρόνια, οι επιστήμονες αναρωτιούνται αν η διαδικασία ακόμη ισχύει για τους ανθρώπους. Η εξέλιξη μας έκανε αυτό που είμαστε αλλά μήπως, κάποια στιγμή, σταματήσαμε να εξελισσόμαστε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε μοναδικοί στο ζωικό βασίλειο. Ενώ μία αρκούδα στην Αρκτική θα ανέπτυσσε ένα παχύ στρώμα λίπους προκειμένου να προφυλαχθεί από το κρύο, ο άνθρωπος θα έφτιαχνε ρούχα και θα άναβε φωτιά. Ή πολύ απλά θα κατασκεύαζε μία βάρκα και θα έφευγε.

Έτσι οι επιστήμονες υποψιάστηκαν ότι με το να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές του περιβάλλοντος – τον οδηγό της φυσικής επιλογής – χρησιμοποιώντας την εφευρετικότητά μας, σταματήσαμε να εξελισσόμαστε.

Ο Στίβεν Τζέι Γκουλντ, ένας από τους πλέον διάσημους εξελικτικούς βιολόγους, είχε πει: «Δεν έχει συντελεστεί κάποια βιολογική αλλαγή στους ανθρώπους εδώ και 40.000 – 50.000 χρόνια. Όλα όσα αποκαλούμε πολιτιστική παράδοση και πολιτισμό τα δημιουργήσαμε με το ίδιο σώμα και εγκέφαλο». Όμως φαίνεται ότι ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι έκαναν λάθος.

Η ικανότητά μας να χαρτογραφήσουμε το ανθρώπινο γονιδίωμα επέφερε την επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη εξέλιξη. Συγκρίνοντας το DNA ανθρώπων από όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες κατάφεραν να διαπιστώσουν πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι γενετικά. Η δρ. Παρντίς Σαμπέτι, γενετίστρια στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, λέει: «Είμαστε ζωντανά αρχεία του παρελθόντος μας και έτσι παρατηρώντας το DNA διαφορετικών ατόμων σήμερα, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί όλοι έχουν εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο».

Η δρ. Σαμπέτι και η ομάδα της βρήκαν 250 περιοχές στο γονιδίωμα που συνεχίζουν να υφίστανται αλλαγές μέσω της φυσικής επιλογής τα τελευταία περίπου 10.000 χρόνια. Μερικές από αυτές, όπως το χρώμα του δέρματος, είναι εμφανείς. Αλλά ο μεταβολισμός μας, διαπιστώνουν οι επιστήμονες, έχει επίσης αλλάξει ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να αφομοιώνει τροφές που στο παρελθόν δεν μπορούσε. Επίσης έχουν συντελεστεί μεταβολές στους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς μας. Πληθυσμοί που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα έχουν εξελιχθεί ώστε να αντεπεξέλθουν στην έλλειψη οξυγόνου. Και φυσικά, να μην ξεχνάμε έναν από τους πιο σημαντικούς «οδηγούς» της πρόσφατης εξέλιξης: τις ασθένειες.

Και παρότι στον ανεπτυγμένο κόσμο σήμερα, σχεδόν όλοι ζουν αρκετά ώστε να περάσουν τα γονίδιά τους στις επόμενες γενεές, πολλοί από εμάς απλά επιλέγουμε να μην το κάνουμε.

Η συνειδητοποίηση ότι τα διαφορετικά επίπεδα γονιμότητας μπορούν να οδηγούν σε αλλαγές στο είδος μας, προκάλεσε τον εξελικτικό βιολόγο Στίβεν Στέρνς από το πανεπιστήμιο του Γέιλ να εξετάσει την εξέλιξη με έναν μάλλον επαναστατικό τρόπο.

Αναλύοντας δεδομένα και πληροφορίες που συγκέντρωσε από την πόλη Φράμινγχαμ στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, ο δρ. Στερνς υποστηρίζει ότι κατάφερε να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η πόλη στις επόμενες γενεές. Οι υπολογισμοί του τον έπεισαν ότι όχι μόνο οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξελίσσονται αλλά εξελίσσονται με απροσδόκητο τρόπο.

«Αυτό που διαπιστώσαμε σχετικά με το ύψος και το βάρος είναι ότι η φυσική επιλογή δείχνει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνει το ύψος και να αυξάνει ελαφρά το βάρος» σημείωσε ο δρ. Στερνς, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στην «επιλογή» των ανθρώπων να τρώνε περισσότερο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτισμικές επιδράσεις σε πράγματα όπως το βάρος. Αλλά μπορούμε να βρούμε και το σχετικό γονίδιο, μελετώντας τις αποκλίσεις στο βάρος ή το ύψος» κατέληξε ο επιστήμονας.

Πηγή: ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιρρεπείς στο αλκοόλ οι έλληνες έφηβοι



Καπνίζουν λιγότερο αλλά πίνουν περισσότερο.

Οι μαθητές ηλικίας 15-16 ετών στην Ελλάδα καπνίζουν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο των συνομηλίκων τους των ευρωπαϊκών χωρών (21% έναντι 28%), αλλά κάνουν μεγαλύτερη χρήση εισπνεόμενων ουσιών (14% έναντι 9%) και ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού (9% έναντι 6%).

Τα παραπάνω τονίζονται στην ευρωπαϊκή έκθεση αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε σε σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs- ESPAD), υπό την αιγίδα του σουηδικού οργανισμού CAN, της Ομάδας Πομπιντού του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία.

Τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτουν από την αντίστοιχη διακρατική έρευνα του 2011 στην οποία συμμετείχαν 36 χώρες της Ευρώπης με ένα σύνολο πάνω από 100.000 μαθητών ηλικίας 15- 16 ετών.

Όσον αφορά το αλκοόλ, ιδιαίτερα επισημαίνεται η μεγάλη διαφορά των μαθητών 15- 16 ετών της Ελλάδας από τους συνομηλίκους τους της έρευνας ESPAD στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα: η Ελλάδα κατατάσσεται στις τέσσερις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά της έρευνας.

Εντούτοις η υπερβολική χρήση αλκοόλ (πέντε ή και περισσότερα ποτά στη σειρά) αναφέρθηκε από σχεδόν παρόμοιο ποσοστό μαθητών αυτής της ηλικίας της Ελλάδας (45%) συγκριτικά με τον μέσο όρο της έρευνας ESPAD (39%).

Επίσης, οι μαθητές 15- 16 ετών στην Ελλάδα φαίνεται να καταναλώνουν ποτά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ απ΄ ό,τι κατά μέσον όρο οι συνομήλικοί τους στις χώρες της έρευνας.

Συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών της έρευνας, χαμηλότερο είναι το ποσοστό των μαθητών ηλικίας 15- 16 ετών της Ελλάδας που έχουν κάνει χρήση κάνναβης (17% μέσος όρος ESPAD, έναντι 8% Ελλάδας). Τέλος, παρόμοιο είναι το ελληνικό ποσοστό με το αντίστοιχο μέσο όρο της έρευνας όσον αφορά τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας εκτός από κάνναβη (ηρωίνη, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, κρακ, έκσταση, LSD, μαγικά μανιτάρια, GHB) τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (6% και 5%, αντίστοιχα).

Η έρευνα ESPAD υλοποιείται από το 1995 με τη συμμετοχή 26 ευρωπαϊκών χωρών, μία εκ των οποίων ήταν και η Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Καθησυχαστικοί οι γιατροί για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας



Τονίζουν ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύτηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δέκα ασθενείς με μηνιγγίτιδα, προερχόμενοι από περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες.

Σύμφωνα όμως με τους γιατρούς τα περιστατικά δεν εμπνέουν καμία ανησυχία και τα περισσότερα έχουν πάρει εξιτήριο, καθώς δεν πρόκειται για μικροβιακή μηνιγγίτιδα.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Ραπτόπουλος, δήλωσε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς τα περιστατικά ήταν διάσπαρτα και αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εστία.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο επαναστατικό υλικό για την κατασκευή φακών επαφής



Μιμείται τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου κερατοειδούς.

Την ανακάλυψη ενός νέου επαναστατικού υλικού για την κατασκευή Φακών Επαφής το οποίο μιμείται τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου κερατοειδούς, παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο φακών επαφής του British Contact Lens Association το οποίο έγινε πρόσφατα.

Έτσι άτομα με διαθλαστικά προβλήματα όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό, φορώντας συγχρόνους φακούς επαφής που ελέγχουν και διορθώνουν σφάλματα υψηλών τάξεων έχουν την άνεση της επιλογής οποιονδήποτε απορροφητικών γυαλιών ηλίου σε συνδυασμό με τέλεια όραση και μεγαλύτερο οπτικό πεδίο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πνίγουν» τα παιδιά τους οι γονείς-καπνιστές



Μύθοι και Αλήθειες για το κάπνισμα.

«Πνίγονται» από τον καπνό των τσιγάρων τα παιδιά των καπνιστών, καθώς ο καπνός δυσχεραίνει την αναπνοή τους και προκαλεί βήχα.

«Με πειράζουν οι άνθρωποι που καπνίζουν , δεν μπορώ να παίρνω αναπνοή και μετά βήχω» λέει η Μαρία Μουρατίδου, μαθήτρια της 4ης τάξης του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού, η οποία μαζί με τους συμμαθητές της μετείχε στην συγκέντρωση κατά του καπνίσματος στην Πλατεία Αριστοτέλους.

«Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και πρέπει να πούμε στον κόσμο να μην καπνίζει επειδή το τσιγάρο κάνει κακό, προκαλεί ασθένειες και καρκίνο και μαυρίζουν τα πνευμόνια μας» προσθέτει στο ΑΜΠΕ.

«Με ενοχλούν πολύ οι άνθρωποι που καπνίζουν γιατί μυρίζουν καπνό. Ο καπνός μου φέρνει βήχα και δεν μπορώ. Ο μπαμπάς μου το έχει κόψει επειδή του είπε ο γιατρός, η μαμά μου όμως το συνεχίζει. Της λέω να το κόψει αλλά δεν με ακούει» λέει μια άλλη μικρή μαθήτρια η Μαρία Πετμεζά

«Λέω στο μπαμπά μου να το κόψει, ότι δεν είναι καλό, ότι με ενοχλεί πάρα πολύ. Δεν μ΄ αρέσει καθόλου να καπνίζουν μέσα στο σπίτι όποιος και να είναι αυτός που καπνίζει» τονίζει η Χριστίνα Σόνους.

«Τα παιδιά δυστυχώς γίνονται παθητικοί και δυστυχώς επειδή είναι μικρά είναι δύσκολο να κάνουν κάτι. Όμως καταλαβαίνουν ότι αυτοί που καπνίζουν τα καθιστούν παθητικούς καπνιστές και διεκδικούν τα δικαιώματά τους» υπγραμμίζουν οι επισκέπτριες υγείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Κατερίνα Καρυδέλη και Μαρία Νούσια , οι οποίες μετείχαν σήμερα σε εκστρατεία ενημέρωσης κατά του καπνίσματος που διοργάνωσε το ΨΝΘ . Παράλληλα αναφέρουν ότι το ΨΝΘ σε συνεργασία με σχολεία έχει ξεκινήσει δράσεις ενημέρωσης μαθητών 5ης και 6ης Δημοτικού σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος.

Μύθοι και Αλήθειες για το κάπνισμα

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατεία του ΨΝΘ οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το κάπνισμα.

Μύθος είναι :
• Ότι τα ελαφρά τσιγάρα δεν βλάπτουν
• Ότι μπορεί κανείς να κόψει το τσιγάρο όποτε θελήσει
• Ότι δύο τσιγάρα την ημέρα με τον καφέ και μετά το φαγητό δεν βλάπτουν
• Ότι με την πίπα, τα πούρα ή τον μάσημα καπνού δεν εισπνέει κανείς τον καπνό και επομένως ότι δεν κινδυνεύει
• Ότι όποιος καπνίζει κάνει κακό μόνο στον εαυτό του,
• Ότι όταν μια έγκυος καπνίζει λίγα τσιγάρα δεν βλάπτει το έμβρυο,
• Ότι αν καπνίζει κανείς πολλά χρόνια το κακό έχει γίνει και επομένως δεν ωφελεί να κόψει το κάπνισμα
• Ότι οι καπνιστές παρά το κάπνισμα αισθάνονται πολύ καλά στην υγεία τους και δεν έχουν πρόβλημα στις επιδόσεις.

Η αλήθεια είναι:
• Ότι κατά την καύση του τσιγάρου παράγονται 4000 βλαβερές ουσίες από τις οποίες οι 40 είναι καρκινογόνες
• Ότι είναι δύσκολη η διακοπή του τσιγάρου γιατί η νικοτίνη είναι εξαρτησιογόνος ψυχοτρόπος ουσία η οποία προκαλεί εθισμό και έξη.
• Όλοι οι καπνιστές ξεκίνησαν από τα δύο τσιγάρα
• Κάθε είδους χρήση καπνού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και καρδιαγγειακό νοσήματα
• Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές και αναπνευστικά προβλήματα , ιδιαίτερα στα παιδιά
• Έχει αποδειχτεί ότι και τα λίγα τσιγάρα που καπνίζει μια έγκυος βλάπτουν το έμβρυο γιατί η νικοτίνη περνάει στο αίμα του και έτσι μπορεί να γεννηθεί με μικρότερο σωματικό βάρος και αναπνευστικά προβλήματα. Το κάπνισμα ενοχοποιείται επίσης και για τον αιφνίδιο θάνατο νεογνών
• Έχει αποδειχτεί πως όσα χρόνια και αν καπνίζει κανείς με τη διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών και πνευμονικών νοσημάτων καθώς και καρκίνου
• Έχει αποδειχτεί ότι το κάπνισμα σταδιακά μειώνει τις φυσικές ικανότητες, τις αντιστάσεις του οργανισμού και τις σεξουαλικές δραστηριότητες του ατόμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί φοβούνται τον ύπνο τα παιδιά;



Ποιες είναι οι κυριότερες μορφές διαταραχών ύπνων.

Το να πάει ένα παιδί στο δωμάτιό του για να κοιμηθεί είναι, πολλές φορές, ένα βαρετό και όχι τόσο καλοδεχούμενο γεγονός. Είναι μία μοναχική πράξη και για ένα αγχώδες παιδί, μπορεί να γίνει κάτι πολύ τρομαχτικό. Σκοτεινές σκιές, μεγάλες και απειλητικές μορφές, είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο φόβου και παράλογων ανησυχιών για το παιδί.

Υπάρχουν διάφορες μορφές διαταραχών ύπνου. Οι κυριότερες από αυτές είναι: 1) Οι ελάσσονες διαταραχές του ύπνου (παραμιλητό, αϋπνία, υπνοβασία, πρόωρο ή συχνό ξύπνημα, ανήσυχος ύπνος), 2) οι νυχτερινοί εφιάλτες, 3) οι ενύπνιοι τρόμοι, 4) ο φόβος για το σκοτάδι.

Τα προβλήματα του ύπνου κατά κανόνα εμφανίζονται μετά από διάφορα αγχογόνα γεγονότα, όπως ο αποχωρισμός του παιδιού από τη μητέρα που μπήκε στο νοσοκομείο, η αλλαγή σχολείου, η διαμονή του παιδιού μακριά από τους γονείς του, η γέννηση ενός αδελφού. Στις περιπτώσεις αυτές, το άγχος που βιώνει το παιδί εκδηλώνεται με διαταραχές του ύπνου.

Οι ελάσσονες διαταραχές του ύπνου τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα τόσο της υπερδιέγερσης στην οποία βρίσκεται το παιδί μετά από μία έντονη και θορυβώδη μέρα όσο και λανθασμένων χειρισμών εκ μέρους των γονέων. Προσεκτική εξέταση τέτοιων καταστάσεων αποκαλύπτει συχνά μία επίμονη προσπάθεια του γονέα να επιβάλλει στο παιδί τις δικές του προτιμήσεις για το ωράριο του ύπνου, χωρίς καμία προσπάθεια να συνεκτιμήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες και τους ρυθμούς του δικού του παιδιού. Χρειάζεται λοιπόν να ζητείται από το παιδί να μένει ήρεμο στο κρεβάτι και να του δίνεται ο χρόνος που το ίδιο έχει ανάγκη για να εγκλιματιστεί και να ανταποκριθεί θετικά στο καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειας.

Οι νυχτερινοί εφιάλτες συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά που είχαν κάποιες εμπειρίες αποχωρισμού. Πάντως τα ενοχλητικά όνειρα επηρεάζουν το ένα τρίτο περίπου των παιδιών του δημοτικού σχολείου. Τα αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια αυτής της ηλικίας βλέπουν περισσότερα τρομακτικά όνειρα που αφορούν κυρίως ληστές και διαρρήκτες. Η εικόνα του γέρου ή της γριάς είναι ο μεγαλύτερος τρόμος στα όνειρα τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών. Τα ζώα είναι επίσης μια κοινή αιτία φόβου στα όνειρα των παιδιών. Γενικότερα, πάντως, έχει παρατηρηθεί ότι οι νυχτερινοί εφιάλτες μειώνονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Ο ενύπνιος τρόμος δεν σχετίζεται με άλλες διαταραχές του ύπνου παρότι έχει παρόμοιο με αυτές ιστορικό άγχους, ανασφάλειας και τραυματικών εμπειριών. Ο ενύπνιος τρόμος έχει την εξής μορφή: το παιδί σε κάποια προχωρημένη ώρα τη νύχτα παίρνει μία παράξενη στάση κουλουριασμένο από το φόβο του ή πετιέται επάνω γεμάτο αγωνία ξεφωνίζοντας και καρφώνοντας τα μάτια του ανοιχτά σε κάτι μπροστά του, με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Δεν έχει ξυπνήσει τελείως, δεν αναγνωρίζει κανέναν και δεν ξέρει πού βρίσκεται. Το πρωί δε θυμάται τι συνέβη τη νύχτα.

Καθώς το άγχος φαίνεται να είναι κοινός παράγοντας στις περισσότερες περιπτώσεις διαταραχών του ύπνου και νυχτερινού εφιάλτη, ο γονέας πρέπει να φροντίσει όχι μόνο να καθησυχάσει το παιδί την ώρα που βλέπει το άσχημο όνειρο, αλλά κυρίως να το ανακουφίσει από τις εσωτερικές εντάσεις που γενικότερα εκείνο νιώθει. Αυτό που περισσότερο χρειάζεται είναι η παρατήρηση των ανησυχιών και των προβλημάτων που απασχολούν το παιδί στο σπίτι, στο σχολείο, στη σχέση του με τους ενηλίκους και τους συνομηλίκους του. Επίσης αν το περιεχόμενο των ονείρων είναι επαναλαμβανόμενο, αποτελεί σημαντική ένδειξη για την πηγή των φόβων του παιδιού. Αν όμως τα παιδιά υποφέρουν από σοβαρές και επίμονες διαταραχές του ύπνου πιθανότατα να αντιμετωπίζουν και άλλες ψυχολογικές δυσκολίες γι’ αυτό απαιτείται η βοήθεια του ειδικού.

Επίσης τα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι, γεγονός που επιπλέον δημιουργεί προβλήματα στον βραδινό ύπνο. Τις περισσότερες φορές διαπιστώνεται ότι οι γονείς χωρίς να το καταλαβαίνουν είναι αυτοί που έχουν αναπτύξει το φόβο αυτό στα παιδιά. Το να μείνει κάποιο νεογέννητο μόνο του στο σκοτεινό δωμάτιο δεν αποτελεί για αυτό δυσάρεστη εμπειρία. Όταν όμως θα αισθανθεί τρομαγμένο από κάποιο όνειρο ή θα πεινάσει, τότε θα κλάψει.

Η μητέρα του, που θα το ακούσει, θα μπει στο δωμάτιό του, θα ανάψει το φως και θα αρχίσει να το παρηγορεί. Αυτή είναι μια κύρια περίπτωση κλασικής συνεξάρτησης όπου το σκοτάδι συνδέεται με τη δυσάρεστη κατάσταση (πείνα, εφιάλτης) και το φως με τη θετική ενίσχυση (στοργική μητέρα).

Πολλές φορές δε, παρατηρείται ένα παιδί να έχει μάθει να φοβάται το σκοτάδι από τρομαχτικές ιστορίες που του έχουν πει για φαντάσματα και ληστές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τιμωρία είναι εντελώς απρόσφορη. Δεν είναι δυνατόν με απειλές και τιμωρίες να εξαφανιστούν οι φόβοι του παιδιού. Μία αποτελεσματική προσέγγιση είναι να παραδεχτούμε πως είναι εντελώς φυσικό το παιδί να φοβάται το σκοτάδι ως κάτι άγνωστο και μυστηριώδες και να προσπαθήσουμε να τροποποιήσουμε την συμπεριφορά του χρησιμοποιώντας τεχνικές θετικής ενίσχυσης. Μπορούμε για παράδειγμα, να αφήσουμε το φως αναμμένο όταν πάει το παιδί να κοιμηθεί και να το σβήσουμε όταν το πάρει ο ύπνος ή να χρησιμοποιήσουμε μία φορητή λάμπα την οποία θα τοποθετήσουμε στο πάτωμα και θα μετακινούμε σταδιακά όλο και πιο μακριά κάθε βράδυ, προς την έξοδο του δωματίου μέχρι να την βγάλουμε οριστικά από το δωμάτιό του.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ομάδα αίματος συνδέεται με την υγεία



Όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα.

Είναι δυνατόν να επηρεάζει η ομάδα αίματος τον κίνδυνο που διατρέχουμε να αναπτύξουμε καρκίνο, υπογονιμότητα, πεπτικό έλκος ή και λοιμώδη νοσήματα ακόμα, όπως η ελονοσία; Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως – στην χειρότερη περίπτωση – είναι πάρα πολύ πιθανό…

Η νεώτερη μελέτη για τις ομάδες αίματος δείχνει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν αυτό το όφελος σε μελέτη με 20.000 εθελοντές. Η μελέτη τους, που πρόκειται να δημοσιευθεί σε μία από τις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις, την «The Lancet», έδειξε πως όσοι φέρουν το γονίδιο Adamts7 διατρέχουν σημαντικό υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Σε όσους φορείς όμως έχουν ομάδα αίματος Ο, το Adamts7 δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτό.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μέρντοκ Ράιλι, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο, λέει πως αυτή η γνώση θα μπορούσε να συμβάλει στην επινόηση νέων φαρμάκων για όσους κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα, τα οποία θα μιμούνται την ωφέλιμη δράση του γονιδίου όσων έχουν ομάδα αίματος Ο.

Φυσική εξέλιξη


Η ομάδα αίματος που έχει καθένας από εμάς καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του.

Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης οδήγησαν στην δημιουργία τεσσάρων ομάδων αίματος: την Α, την Β, την ΑΒ και την Ο. Υπολογίζεται ότι το περίπου 45% του πληθυσμού έχει ομάδα αίματος Ο, το 41% έχει ομάδα αίματος Α, το 10% έχει ομάδα αίματος Β και μόλις το 4% έχει ομάδα αίματος ΑΒ.

Κάθε μία από αυτές τις ομάδες φαίνεται πως εξελίχθηκε για να παράσχει προστασία από θανατηφόρες ασθένειες, αλλά κάθε μία έχει και τις αδυναμίες της.

Όσοι λ.χ. έχουν ομάδα αίματος Ο διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ελονοσία, σε σύγκριση με όσους έχουν οποιαδήποτε από τις άλλες τρεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι πιο ευάλωτοι στην χολέρα και στο πεπτικό έλκος που προκαλείται από βακτήρια.

Αρρώστιες του πεπτικού


Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζονται από αρκετά πειστικά στοιχεία. Την δεκαετία του ’50, μελέτη σε τέσσερα νοσοκομεία του Λονδίνου είχε δείξει ότι ο κίνδυνος εκδηλώσεως γαστρικού (στομαχικού) καρκίνου είναι πολύ υψηλότερος για όσους έχουν ομάδα αίματος Α απ’ ό,τι για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο.

Επιπλέον, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους να εκδηλώσουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου.

Πριν από λίγες ημέρες, το εύρημα αυτό επιβεβαίωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας, οι οποίοι παρακολούθησαν επί 35 χρόνια περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές.

Η μελέτη αυτή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Γκούσταφ Έντγκρεν από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του πανεπιστημίου, έδειξε πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Α είναι πιο επιρρεπείς στην υιοθέτηση παραγόντων κινδύνου για καρκίνους του πεπτικού, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Αντίστοιχα, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση με το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που προκαλεί πεπτικό έλκος.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ ή Β, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους έχουν ομάδα αίματος Α ή Ο.

Γυναικολογικά νοσήματα


Οι ομάδες αίματος έχουν επίσης σχετισθεί με γυναικολογικές διαταραχές και νοσήματα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άϊνσταϊν στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον δρα Έντουαρτ Νεγιάτ, ανακοίνωσαν πως η ομάδα αίματος μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος.

Μελετώντας περισσότερες από 560 γυναίκες οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπεία για υπογονιμότητα, διαπίστωσαν πως όσες είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παράγουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια, με συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν.

Επιπλέον, όσες είχαν ομάδα αίματος Α παρουσίαζαν με βραδύτερο ρυθμό την μείωση στον αριθμό των παραγόμενων ωαρίων με το πέρασμα του χρόνου.

Οι ομάδες αίματος έχουν σχετιστεί και με άλλα γυναικολογικά νοσήματα. Τον περασμένο μήνα, λ.χ., μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α ή Β διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου των ωοθηκών.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ διατρέχουν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να αναπτύξουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία οφείλεται στην επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης – και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει τη ζωή της εγκύου και του μωρού της.

Γαστρεντερίτιδες και παχυσαρκία


Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως, μολονότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μειωμένο κίνδυνο πεπτικών καρκίνων, είναι πιο ευάλωτα στον νοροϊό – το βακτήριο που προκαλεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα και ενδέχεται ακόμα και να απειλήσει τη ζωή.

Οι άντρες με ομάδα αίματος Ο, εξάλλου, μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να είναι επιρρεπείς στην συσσώρευση περιττών κιλών, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg, στην Κοπεγχάγη.

Η μελέτη τους έδειξε πως οι άντρες αυτοί διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας όταν εργάζονται σε χώρους με έντονη ρύπανση – ίσως διότι η ρύπανση ενεργοποιεί φλεγμονώδεις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό που τους οδηγούν στην συσσώρευση λίπους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χορός» μικροβίων στα αντρικά γραφεία



Είναι πιο βρώμικα από αυτά των γυναικών.

Φορτωμένα με μικρόβια φαίνεται πως είναι τα γραφεία των αντρών σε ποσότητες μεγαλύτερες έως και 20% από τα γραφεία των γυναικών, συμπέρανε αμερικανική μελέτη. Αιτία για αυτή τη διαφορά είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο σχολαστικές με τους κανόνες υγιεινής συγκριτικά με τους άντρες.

Οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 550 γένη βακτηρίων πάνω στα γραφεία των αντρών και τα πιο πολλά προέρχονταν από το ανθρώπινο δέρμα και τις κοιλότητες του ανθρώπινου σώματος (ρουθούνια, στόμα κ.α.). Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι αποικίες των βακτηρίων στα τηλέφωνα και τις καρέκλες σε σχέση με τις επιφάνειες των γραφείων, τα πληκτρολόγια και το ποντίκι του υπολογιστή.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα βακτήρια που εντοπίστηκαν προέρχονταν από απομακρυσμένα εξωτικά μέρη, τα οποία προφανώς κάποιοι εργαζόμενοι έφεραν μαζί τους από τις διακοπές. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα από τα βακτήρια του γραφείου, όπως άλλωστε και του σπιτιού, είναι αβλαβή για την ανθρώπινη υγεία - όχι όμως όλα.

Ο επικεφαλής της μελέτης Σκοτ Κέλι πάντως φρόντισε να απαλύνει την ενοχή των ανδρών, λέγοντας ότι γενικά τα γραφεία των ανδρών είναι μεγαλύτερα από εκείνα των γυναικών οπότε δικαιολογείται σε ένα βαθμό να φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει, όπως είπε, επειδή συνήθως τα χέρια ή τα στόματα των ανδρών είναι μεγαλύτερα από αυτά των γυναικών, πράγμα που διευκολύνει τον αποικισμό τους από τα μικρόβια.


Διαβάστε περισσότερα...

«Οι αυτοκτονίες του ΔΝΤ» έγιναν επιδημία



Παράπλευρες απώλειες της οικονομικής κρίσης.

Εφιαλτικές διαστάσεις αρχίζει να λαμβάνει παγκοσμίως το κύμα αυτοκτονιών σε χώρες όπου υπάρχει κρίση και παρουσία του ΔΝΤ.

Το φαινόμενο, όπως αναφέρουν τα Νέα, έκανε πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1998 στη Νότια Κορέα και τιτλοφορήθηκε από τον Τύπο ως «αυτοκτονίες του ΔΝΤ» επειδή οι αυτόχειρες φέρονταν να πιστεύουν ότι η απώλεια της εργασίας και των πόρων προς το ζην ήταν αποτέλεσμα των μεταρρυθμιστικών πολιτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο οι αυτόχειρες στη Νότια Κορέα είχαν αυξηθεί κατά 45%. Σύντομα ο όρος «IMF SUICIDES» θα εμφανιζόταν και στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.

Ο Αλέξανδρος Κεντικελένης, από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, μελέτησε την σχέση της αύξησης των ποσοστών της ανεργίας με τις αυτοκτονίες.

«Μια κύρια πτυχή των κρίσεων είναι η αύξηση της ανεργίας και μελέτες των κρίσεων στην Ευρώπη μεταξύ των κρίσεων στην Ευρώπη μεταξύ του 1970 και του 2007 έδειξαν ότι η αύξηση της τάξης του 1% στην ανεργία σχετίζονταν με αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες. Περιπτώσεις ραγδαίας αύξησης της ανεργίας σχετίζονταν με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό των αυτοκτονιών» λέει στα Νέα.

Σε έρευνα του πανεπιστημίου για τις ευρωπαϊκές χώρες έως και το 2009 περιελήφθησαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ. Από αυτήν προκύπτει ότι λίγο καιρό αφού σημείωσαν άνοδο τα ποσοστά της ανεργίας το 2008 αυξήθηκαν και οι αυτόχειρες για την ακρίβεια, άνοδος της ανεργίας κατά 3% συνδεόταν με αύξηση στις αυτοκτονίες κατά 4,45% για τις ηλικίες κάτω των 65.

Περικοπές

«Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις αυτοκτονίες από το 2009, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα» επισημαίνει ο Αλέξανδρος Κεντικελένης.

Όπως αναφέρει στα ΝΕΑ ο κ. Λύκουρας, διευθυντής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο, «από ιατροδικαστικά δεδομένα προκύπτει ότι οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας στο Λεκανοπέδιο έχουν αυξηθεί πάνω από 20%: από 158 περιστατικά το 2009 φτάσαμε στα 178 το 2010 και στα 198 το 2011».


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο καθαρές είναι οι πισίνες;



Τι δείχνει έρευνα στην Αμερική.

Ποια είναι η διαφορά της πισίνας από την τουαλέτα; Ένας στους πέντε Αμερικανούς μάλλον δεν τη γνωρίζει γι’ αυτό κάνει στην πρώτη τις φυσικές ανάγκες που θα έπρεπε να κάνει στη δεύτερη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Και όχι μόνο αυτό: όπως προκύπτει από την έρευνα του Συμβουλίου Ποιότητας Νερού και Υγείας, επτά στους δέκα χρήστες πισίνας δεν κάνουν ντους πριν βουτήξουν στο νερό. Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο αλλά στην πραγματικότητα αν δεν προηγηθεί ντους ό,τι έχουμε στο δέρμα μας- από σκόνη μέχρι όπου πάει το μυαλό του καθενός, διαλύεται στο νερό της πισίνας και ενώνεται με το χλώριο σε ένα μείγμα που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια.

Επίσης, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, το χλώριο δεν μπορεί να σκοτώσει όλα τα μικρόβια. Υπάρχουν και κάποια που ξεφεύγουν, όπως το Cryptosporidium, στο οποίο αποδίδονται σχεδόν τα μισά περιστατικά γαστρεντερίτιδας...


Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά το σεξ



Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων και κέντρο του Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, προειδοποιούν: Το κάπνισμα ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τα προβλήματα στύσης των ανδρών.

Από την πρώτη μελέτη που έγινε το 2003 και κατέδειξε με σαφήνεια τον συσχετισμό ανάμεσα στο κάπνισμα και τα προβλήματα στύσης, μέχρι σήμερα, το ίδιο γεγονός έχουν επιβεβαιώσει δεκάδες ακόμα νεώτερες έρευνες.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα ημερησίως έχουν 60% υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν κάπνισαν ποτέ.

Το κάπνισμα έχει αποδεδειγμένα βλαβερές επιπτώσεις στα αγγεία, επομένως συμμετέχει και στην αρτηριοσκλήρυνση. Επειδή οι αρτηρίες του πέους είναι από τις μικρότερες στο ανθρώπινο σώμα (σε διάμετρο το ¼ των στεφανιαίων) τα προβλήματα της στύσης ξεκινούν τρία χρόνια νωρίτερα από τα προβλήματα της καρδιάς. Για αυτό και η στυτική δυσλειτουργία σήμερα θεωρείται το βαρόμετρο της καρδιαγγειακής υγείας του άνδρα και το κάπνισμα γίνεται ο μεγάλος κοινός εχθρός. Επίσης η πλούσια σε κακά λιπαρά διατροφή και η έλλειψη άσκησης, μειώνουν ή «εξαφανίζουν» τις επιδόσεις των ανδρών στο κρεβάτι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός μεσογειακής διατροφής και καθημερινής ελαφριάς άσκησης για ένα τρίμηνο αποκαθιστά την στυτική δυσλειτουργία μέτριας ή ήπιας μορφής.

Παρότι οι περισσότερες έρευνες δείχνουν το κάπνισμα ως τον κύριο ένοχο για την σεξουαλική δυσλειτουργία των ανδρών, πρέπει να ειπωθεί ότι και οι γυναίκες δεν είναι ανεπηρέαστες από αυτό. Η σεξουαλική διέγερση αλλά και ο οργασμός της γυναίκας επιτυγχάνονται με την καλή αιμάτωση των αγγείων του κόλπου και της κλειτορίδας, κάτι που αντιστρατεύεται το κάπνισμα. Κατ’ επέκταση, η σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας που καπνίζει είναι δυνητικά μικρότερη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως, γράφουμε ιστορία



Την πρώτη διηπειρωτική διασταυρούμενη μεταμόσχευση νεφρού σε παγκόσμιο επίπεδο και με την ονομασία «Kidney Paired Donation-KPD», ανακοίνωσε ο έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, τονίζοντας ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σ' αυτό τον τομέα αποτελεί «ιστορικό ιατρικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο πρέσβης Κασκαρέλης, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην ελληνική πρεσβεία, ανέφερε ότι «η κοινή αυτή προσπάθεια επιβεβαιώνει τη μεγάλη διαφορά που μπορεί να κάνει ένα άτομο. Με τον κόσμο γύρω μας να αντιμετωπίζει οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, οι οποίες μερικές φορές φαίνονται ανυπέρβλητες, τέτοιες πράξεις επιβεβαιώνουν την πίστη μας στην ανθρωπότητα και μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το κοινό μας μέλλον. Ελπίζω αυτή να ήταν η πρώτη από πολλές τέτοιες μεταμοσχεύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρώπη και Ευρασία, πρέσβης Ερικ Ρούμπιν, που επίσης μίλησε στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι «το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της στενής σχέσης των λαών ΗΠΑ και Ελλάδας».

Ο κ. Ρούμπιν εξέφρασε τη συγκίνησή του, επισημαίνοντας ότι ο πεθερός του, δρ. Ρίτσαρντ Σάιμονς, υπήρξε πρωτοπόρος ιατρός στον τομέα μεταμόσχευσης νεφρού τη δεκαετία του '70, ενώ η πεθερά του, δρ. Ρομπέρτα Σάιμονς, δημοσίευσε την πρώτη μελέτη για την κοινωνική διάσταση της αλτρουιστικής δωρεάς νεφρών από ζώντες δότες.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η διαδικασία της διασταυρούμενης μεταμόσχευσης πραγματοποιείται όταν δωρητής, που είναι ασύμβατος με συγκεκριμένο λήπτη, υπόσχεται να δωρίσει το νεφρό του σε κάποιο άγνωστο άτομο, ώστε να μπορέσει ο αποδέκτης να αποκτήσει συμβατό νεφρό προς μεταμόσχευση από κάποιο άλλο άγνωστο άτομο.

Πρόκειται για διαδικασία που μπορεί να σώσει χιλιάδες νεφροπαθείς σ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι περιμένουν σε μακρές λίστες αναμονής για πολλά χρόνια, μέχρι να βρεθεί ο συμβατός δότης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άκουσε δύο χρόνια μετά



Γεννήθηκε με κώφωση αλλά "κατάφερε" να ακούσει για πρώτη φορά την φωνή της μαμάς του, δύο χρόνια μετά τη γέννησή του.


Το δύο ετών αγοράκι από την Αμερική φαίνεται να τσιρίζει από την χαρά του, μόλις ακούει τους πρώτους ήχους και τα λόγια της μητέρας του.

Χάρη στο ειδικό ακουστικό που φόρεσε, ή αλλιώς ένα ''βιονικό ηλεκτρονικό αυτί'', γελάει με τους θορύβους που ακούει, κουνάει τα χέρια του αφού πλεον ακούει τί γίνεται γύρω του.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ για τον Πασχάλη Σταθελάκο



Ο Παραολυμπιονίκης κατέρριψε το ρεκόρ Ευρώπης στη σφαίρα.

Νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ πέτυχε ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του Πεκίνου, Πασχάλης Σταθελάκος, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος αθλητών με αναπηρία, που διοργάνωσε η ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, ο Πασχάλης Σταθελάκος, περίπου τέσσερις μήνες μετά την κατάκτηση δύο μεταλλίων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας, κατέρριψε το ρεκόρ Ευρώπης στη σφαίρα (κατηγορία 40) με 12 μέτρα και 12 εκατοστά. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο ίδιος, με 12 μέτρα, από τη διοργάνωση της Νέας Ζηλανδίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγωμένο γιαούρτι για υγιεινή διατροφή!



Η νέα τάση για υγεία και ευεξία.

Σαν... μανιτάρια ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και σε άλλες ελληνικές πόλεις τα καταστήματα που πουλούν παγωμένο γιαούρτι, που αποτελεί τη νέα τάση στην υγιεινή διατροφή.

Πριν από μερικά χρόνια το γιαούρτι θεωρείτο «προνόμιο» των… υπερηλίκων. Σιγά- σιγά αυτό το κλίμα άρχισε ν’ ανατρέπεται με την εισαγωγή στο εμπόριο επιδορπίων με χαμηλά λιπαρά, με φρούτα και δημητριακά. Πλέον με τα νέα καταστήματα η πρωτοβουλία για την κατανάλωση παγωμένου γιαουρτιού πέρασε στη νέα γενιά, η οποία τα έχει εντάξει στα στέκια της.

Τα πρώτα καταστήματα έκαναν την εμφάνισή τους στις παρυφές του Θησείου, αλλά πλέον καλύπτουν όλο το φάσμα του λεκανοπεδίου από τα βόρεια προάστια, το κέντρο, μέχρι τις γειτονιές της Γλυφάδας και της Νέας Σμύρνης, αλλά και τα δυτικά.

«Πάνω από το 65% της πελατείας μας είναι γυναίκες, που επιλέγουν το παγωμένο γιαούρτι γιατί είναι πιο υγιεινό, μπορούν με αυτό να αναπληρώσουν ένα γεύμα και θυμίζει παγωτό», λέει στο ΑΜΠΕ υπεύθυνος καταστήματος που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, τα προϊόντα αυτά έχουν «υιοθετήσει» και αλυσίδες ζαχαροπλαστικής και τα έχουν στην πρώτη θέση της βιτρίνας τους, εκεί που άλλοτε δέσποζε το παγωτό μηχανής με τη σοκολάτα.

Το «νέο γιαούρτι» προσφέρεται σε δύο μορφές και η τιμή του ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τις… διαθέσεις του καταστηματάρχη. Η μία είναι η παραδοσιακή μορφή, αλλά με πολύ χαμηλά λιπαρά και η άλλη σε παγωτό που για την παρασκευή του δεν απαιτείται καθόλου ζάχαρη.

Οι τιμές ξεκινούν από 2,70 ευρώ το μικρό κύπελλο (στο χέρι, σερβιρισμένο φτάνει τα 3) και καταλήγουν στα 7,50 ευρώ, στα πιο ακριβά σημεία πώλησης. Μία μέση τιμή είναι τα 4 ευρώ το μεσαίο κύπελλο και 5 ευρώ το μεγάλο, ενώ η γαρνιτούρα κυμαίνεται από 70 λεπτά στην απλή της μορφή (σοκολάτα, μπισκότο ή πολύχρωμα καραμελάκια για τα παιδιά) και φτάνει το 1 ευρώ για τα γλυκά του κουταλιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο



Αυξημένη δραστηριότητα στο μέρος του εγκεφάλου που βρίσκεται κοντά στην κεραία.

Μια συνομιλία μεγάλης διάρκειας στο κινητό επηρεάζει και αλλάζει τον εγκέφαλό μας, ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα αν αυτές οι αλλαγές είναι επιβλαβείς.

Μελέτη που διεξήχθη από το Αγγλικό Ινστιτούτο Υγείας έδειξε ότι μια συνομιλία 50 λεπτών παράγει αυξημένη δραστηριότητα στο μέρος του εγκεφάλου που βρίσκεται κοντά στην κεραία του τηλεφώνου. Τα αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν αύξηση 7% στον μεταβολισμό της γλυκόζης, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι τα μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από τα τηλέφωνα έχουν κάποια επίδραση.

Ο καθηγητής Patrick Haggard, από το University College του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι η έρευνα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή.

Πάντως, το πανεπιστήμιο του Manchester, σε μελέτη εγκεφαλικών όγκων από το 1997 μέχρι το 2008 δεν διαπίστωσε σημαντική αύξηση σε αυτούς παρά τη διαδεδομένη χρήση των κινητών τηλεφώνων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο τραπέζι το πρόβλημα του HIV/AIDS στην Ελλάδα

Στο τραπέζι το πρόβλημα του HIV/AIDS στην Ελλάδα

Κοινό πρωτόκολλο προτείνουν ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες.

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου της Τοξικομανίας (EMCDDA), επισκέφθηκε τη χώρα μας 28 και 29 Μαΐου με αντικείμενο την αξιολόγηση του προβλήματος της HIV/AIDS λοίμωξης στην Ελλάδα.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες συζήτησαν με τους Έλληνες ομολόγους τους τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλα και πρόσφατα αποτελέσματα μοριακών αναλύσεων σχετικά με την HIV/AIDS λοίμωξη στην Ελλάδα, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και στις ευπαθείς ομάδες ατόμων. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με το ελληνικό σύστημα υγείας και τις αλλαγές που έχουν επέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες επισήμαναν ότι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αύξηση της συχνότητας της HIV λοίμωξης αφορά κυρίως τους άνδρες που έχουν ερωτική επαφή με άλλους άνδρες, καθώς και τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Συμφώνησαν με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, τόσο από τους κυβερνητικούς όσο και από τους μη-κυβερνητικούς φορείς, τονίζοντας παράλληλα την απόλυτη ανάγκη για επαρκή συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, των συναρμόδιων φορέων, της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ.

Τόνισαν δε, ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους κοινό πρωτόκολλο και κώδικας δεοντολογίας προκειμένου να εξασφαλίζεται η μέγιστη απόδοση των μέτρων που λαμβάνονται και να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πληθυσμούς.

Σκοπός της επίσκεψης των ευρωπαϊκών φορέων στη χώρα μας, η οποία διοργανώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΟΚΑΝΑ, ήταν η παροχή στοιχείων για την επικείμενη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με θέμα «AIDS και άλλα μεταδοτικά νοσήματα σε ευπαθείς και περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού στην Ευρώπη: Μετανάστες, εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ναρκωτικών ουσιών», την οποία θα διοργανώσει το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Υψηλό το «ανθρώπινο κόστος» της λιτότητας

Υψηλό το «ανθρώπινο κόστος» της λιτότητας

Για «κοινωνικό έλλειμμα» προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) Χουάν Σομάβια προειδοποίησε σήμερα τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το ανθρώπινο κόστος των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού τους ελλείμματος.

Αυτά τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά δημιούργησαν κοινωνικό έλλειμμα το οποίο θα έχει κόστος, δήλωσε ο Σομάβια μιλώντας στην έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΟΕ στη Γενεύη.

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ εξήγησε ότι «οι πολιτικές λιτότητας ως μοναδική λύση για τη δημοσιονομική ανάκαμψη οδηγούν στην οικονομική στασιμότητα, την απώλεια θέσεων εργασίας, στη μειωμένη προστασία και σε γιγάντια ανθρώπινα κόστη».

Περίπου 5.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων συναντώνται στη Γενεύη μέχρι τις 14 Ιουνίου, τελευταία ημέρα του συνεδρίου του ΔΟΕ, οπότε θα μιλήσει η βουλευτής της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κίι.

Στη διάρκεια του συνεδρίου οι εκπρόσωποι θα συζητήσουν κυρίως το θέμα της εργασίας των νέων, την ώρα που, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΔΟΕ, το παγκόσμιο ποσοστό της ανεργίας των νέων το 2012 παραμένει σταθερά στο πιο ψηλό του επίπεδο από την αρχή της κρίσης και δεν αναμένεται να μειωθεί πριν το νωρίτερο το 2016.

Σε παγκόσμια κλίμακα το 2012 καταγράφηκαν σχεδόν 75 εκατομμύρια άνεργοι ηλικίας 15 έως 24 ετών, αύξηση 4 εκατομμυρίων από το 2007.



Διαβάστε περισσότερα...

Το 45% των καπνιστών ετοιμάζεται να «κόψει» το τσιγάρο



Η 31η Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Αυξάνεται η τάση για διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα, καθώς 45% των καπνιστών δηλώνουν πως σκοπεύουν να κόψουν το κάπνισμα στους επόμενους 6 μήνες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), διπλασιάστηκε το ποσοστό των καπνιστών, που επιχείρησαν να κόψουν το τσιγάρο τα τελευταία δύο χρόνια. Ποσοστό 61% αυτών, είναι στο ηλικιακό γκρουπ 30-40 ετών. Ως ο κυριότερος λόγος για τη διακοπή του καπνίσματος καταγράφεται η υγεία, με 66%, ενώ ακολουθεί, με αυξητική τάση, ο οικονομικός παράγοντας (20%).

Συνολικά 60% των καπνιστών δήλωσαν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία προσπάθεια να κόψουν το κάπνισμα, χωρίς επιτυχία. Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο τη στιγμή που η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ισχυρότατη.

Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όταν γίνεται με ατομική και μόνο προσπάθεια (αναφερόμενα ποσοστά επιτυχίας 3-5%). Επιπλέον, ακόμη και οι λίγοι που τα καταφέρνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν μακριά από το τσιγάρο, συχνά υποτροπιάζουν.

Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλά ακόμη κι όταν υπάρχει ιατρικός λόγος που επιβάλλει τη διακοπή καπνίσματος, όπως στους εμφραγματίες (14%).

Τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται να αγνοούνται από τους καπνιστές, καθώς το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπορεί να κόψει το κάπνισμα μόνο με τη δύναμη της θέλησης του, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Τα ποσοστά επιτυχίας, σύμφωνα με την ΕΠΕ, για τη διακοπή του τσιγάρου πολλαπλασιάζονται στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος (ΙΔΚ) και αγγίζουν το 65%. Παρόλο που το 54% των καπνιστών δήλωσε ότι γνωρίζει τα ΙΔΚ, λιγότεροι από τους μισούς γνώριζαν την πραγματικότητα, δηλαδή ότι λειτουργούν στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και απαρτίζονται από ομάδα γιατρών ειδικών στη διακοπή καπνίσματος (μεγάλη μερίδα νομίζει ότι είναι ιδιωτικά κέντρα που πληρώνεις για εναλλακτικές μεθόδους).

Ακόμη κι αυτοί που είχαν καλύτερη εικόνα για τα ΙΔΚ δεν ήξεραν πώς μπορούν να κλείσουν ραντεβού (71%), δηλαδή ότι πρέπει να καλέσεις το 1535 (γραμμή ΙΑΣΙΣ), όπως γίνεται για όλα τα ραντεβού στα νοσοκομεία. Επίσης, μόλις 34% γνωρίζουν ότι πλέον υπάρχει και ασφαλές φάρμακο ειδικό για τη διακοπή του καπνίσματος.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση, που εξέδωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κατά του καπνίσματος, πνευμονολόγος - εντατικολόγος, Π. Μπεχράκης, μετά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα, τονίζει ότι η επίπτωση του καπνίσματος και η συνολική κατανάλωση τσιγάρων κατά έτος μειώνεται στην Ελλάδα όπως φαίνεται στις εικόνες 1 και 2. Ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλίσκεται από κάθε καπνιστή ημερησίως επίσης μειώνεται (εικ.3), ενώ μειώνεται και η μέση σωματιδιακή ρύπανση από το κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης (εικ.4). Εντυπωσιακή είναι και η μείωση του καπνίσματος σε νέους ενήλικες (εικ.5) όπου παρατηρείται μείωση από 61,9% σε 46,4% στους άνδρες και ανάκαμψη της αύξησης του καπνίσματος στο γυναικείο πληθυσμό που μέχρι το 2006 ήταν σε ραγδαία άνοδο.

«Τα αποτελέσματα αυτά εκφράζουν τη συνειδητή πορεία των Ελλήνων προς μία ευρωπαϊκού τύπου επαναδιαχείριση του όλου θέματος σύμφωνα με τις διεθνείς συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας» υπογραμμίζει ο κ. Μπεχράκης, στην ανακοίνωσή του.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατά του καπνίσματος στα γυμνάσια και τα λύκεια είναι σε εξέλιξη ερευνητικές δραστηριότητες παράγουν νέα γνώση, με τεκμηριωμένα ουσιαστικά επιχειρήματα κρατούν το όλο ζήτημα στην επικαιρότητα και πείθουν την κοινή γνώμη για το μεγάλο κέρδος που προκύπτει στη Δημόσια Υγεία και στην Οικονομία του τόπου από την διακοπή του καπνίσματος.

«Η ενημέρωση, παραδείγματος χάριν, από τους αρμόδιους οικονομικούς παράγοντες του χώρου της Υγείας ότι το κόστος του καπνίσματος βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό κατά 3 και πλέον δισ ευρώ ετησίως (εικ. 5) και η διαπίστωση ότι το κάπνισμα ουσιαστικά ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την οικονομική κρίση της χώρας έχει καταδειχθεί στα πλαίσια της εθνικής δράσης για τον έλεγχο του καπνίσματος. (The Greek Tobacco Epidemic. Harvard School of Public Health, HEART project, December 2011)» επισημαίνει ο καθηγητής.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη ή αρχίζουν την εφαρμογή τους πέντε προγράμματα EΣΠΑ (πίνακας 2) με αντικείμενο την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για την διακοπή και μείωση του καπνίσματος.

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς είναι επίσης πολύ ενεργή. Συμμετέχει επίσημα και σταθερά στις εργασίες του Framework Convention for Tobacco Control (FCTC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ελληνική είναι η προεδρεία στο European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), ενώ επίσης ελληνική είναι και η προεδρεία του τμήματος της European Respiratory Society για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης οι παράμετροι του προβλήματος είναι εντυπωσιακές καθώς η Ελλάδα διαθέτει μία πολύ προηγμένη νομοθεσία, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρώπης οι Έλληνες επιθυμούν την εφαρμογή της (eurostat) και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας γνωρίζει άριστα τα οφέλη που θα προκύψουν στη Δημόσια Υγεία και Οικονομία από την εφαρμογή του νόμου. Παρόλα αυτά, καταλήγει, ο κ. Μπεχράκης, ο νόμος δεν εφαρμόζεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε μαθητές ζητά η ΔΟΕ

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε μαθητές ζητά η ΔΟΕ

Για την επόμενη σχολική χρονιά.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) με έγγραφο που απέστειλε στους υπουργούς Υγείας Χ. Κίττα και Παιδείας Φρόσω Κιάου ζητά τη δωρεάν διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων για τους μαθητές, από τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, τα αγαθά της Παιδείας και της Υγείας πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε τη δυνατότητα δημιουργίας σοβαρών προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2012- 2013 θα πρέπει να γίνει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και χωρίς να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στους Έλληνες πολίτες».

Οι δάσκαλοι τονίζουν ότι «η παρουσία των μαθητών στις σχολικές αίθουσες συνδέεται με μια σειρά ιατρικών δικαιολογητικών (καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος) τόσο για την πρώτη εγγραφή στο σχολείο, όσο και για τις υπόλοιπες τάξεις.

Με δεδομένο τον όγκο των εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά και την ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι γονείς ταλαιπωρούνται και αναγκάζονται να πληρώσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο. Κάτι τέτοιο, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να το αντέξει η ελληνική οικογένεια».

Οι δάσκαλοι ζητούν από τους υπουργούς να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε το σύνολο των μαθητών της χώρας να εξεταστεί από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και από τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση. Είναι αναγκαίο, λέει η ΔΟΕ, να προβλεφθούν ημέρες και ώρες στις οποίες οι γονείς θα πηγαίνουν τα παιδιά τους για τον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο.


Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: “Ναι” σε προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου



"Πράσινο φως" για την πρόσληψη 1500 εποχικών πυροσβεστών, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, "άναψε" η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η επιτροπή γνωμοδότησε ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να επιτραπούν, κατά την προεκλογική περίοδο, οι συγκεκριμένες προσλήψεις.

Παράλληλα, η επιτροπή του ΣτΕ γνωμοδότησε υπέρ της πρόσληψης πέντε ιδιωτών χειριστών ελικοπτέρων, 120 ψυχολόγων, 120 κοινωνικών λειτουργών και 60 μεταφραστών-διερμηνέων.

Ακόμη, εγκρίθηκαν προσλήψεις και άλλων ειδικοτήτων που θα καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας πέντε μαθητικών κατασκηνώσεων.

Πιο αναλυτικά, η επιτροπή του ΣτΕ γνωμοδότησε υπέρ της πρόσληψης 1500 εποχικών πυροσβεστών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας τουλάχιστον πέντε και όχι πλέον των έξι μηνών. Επίσης, εγκρίθηκε η πρόσληψη πέντε ιδιωτών χειριστών ελικοπτέρων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας 24 μηνών. Τις προσλήψεις είχε ζητήσει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να καλυφθούν σοβαρές και επείγουσες ανάγκες δασοπυρόσβεσης κατά τη διάρκεια των αντιπυρικών περιόδων.

Ακόμη, κρίθηκε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για πρόσληψη 120 ψυχολόγων, 120 κοινωνικών λειτουργών και 60 μεταφραστών-διερμηνέων με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας έως 30.6.2013. Το σχετικά αίτημα είχε υποβάλει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγουσες και σοβαρές ανάγκες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την παράνομη μετανάστευση. Συμφώνα ακόμη με το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ., είναι αναγκαία η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απορρόφηση των πιστώσεων που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής, προκείμενου να υλοποιηθούν οι δράσεις του ετήσιου προγράμματος από 1.7.2012, χωρίς να προκύψουν χρονικά κενά.

Ακόμη, η επιτροπή του ΣτΕ έκανε δεκτό αίτημα του υπουργείου Παιδείας για να προσληφθούν τρεις φύλακες με σχέση εργασίας οκτάμηνης διάρκειας, καθώς και 66 άτομα διάφορων ειδικοτήτων (γιατροί, νοσοκόμοι, μάγειροι κ.λπ.) για ένα μήνα, για τις ανάγκες λειτουργίας πέντε μαθητικών κατασκηνώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τέλος, η επιτροπή του ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχει ανάγκη για πρόσληψη επιπλέον 406 εποχικών πυροσβεστών. Η επιτροπή γνωμοδότησε ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να επιτραπούν, κατά την προεκλογική περίοδο, οι συγκεκριμένες προσλήψεις.
Παράλληλα, η επιτροπή του ΣτΕ γνωμοδότησε υπέρ της πρόσληψης πέντε ιδιωτών χειριστών ελικοπτέρων, 120 ψυχολόγων, 120 κοινωνικών λειτουργών και 60 μεταφραστών-διερμηνέων.

Ακόμη, εγκρίθηκαν προσλήψεις και άλλων ειδικοτήτων που θα καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας πέντε μαθητικών κατασκηνώσεων.

Πιο αναλυτικά, η επιτροπή του ΣτΕ γνωμοδότησε υπέρ της πρόσληψης 1500 εποχικών πυροσβεστών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας τουλάχιστον πέντε και όχι πλέον των έξι μηνών. Επίσης, εγκρίθηκε η πρόσληψη πέντε ιδιωτών χειριστών ελικοπτέρων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας 24 μηνών. Τις προσλήψεις είχε ζητήσει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να καλυφθούν σοβαρές και επείγουσες ανάγκες δασοπυρόσβεσης κατά τη διάρκεια των αντιπυρικών περιόδων.

Ακόμη, κρίθηκε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για πρόσληψη 120 ψυχολόγων, 120 κοινωνικών λειτουργών και 60 μεταφραστών-διερμηνέων με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας έως 30.6.2013. Το σχετικά αίτημα είχε υποβάλει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγουσες και σοβαρές ανάγκες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την παράνομη μετανάστευση. Συμφώνα ακόμη με το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ., είναι αναγκαία η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απορρόφηση των πιστώσεων που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής, προκείμενου να υλοποιηθούν οι δράσεις του ετήσιου προγράμματος από 1.7.2012, χωρίς να προκύψουν χρονικά κενά.

Ακόμη, η επιτροπή του ΣτΕ έκανε δεκτό αίτημα του υπουργείου Παιδείας για να προσληφθούν τρεις φύλακες με σχέση εργασίας οκτάμηνης διάρκειας, καθώς και 66 άτομα διάφορων ειδικοτήτων (γιατροί, νοσοκόμοι, μάγειροι κ.λπ.) για ένα μήνα, για τις ανάγκες λειτουργίας πέντε μαθητικών κατασκηνώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τέλος, η επιτροπή του ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχει ανάγκη για πρόσληψη επιπλέον 406 εποχικών πυροσβεστών.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφει στους γονείς που την κακοποίησαν



Το 8χρονο κορίτσι από το Αγρίνιο αποφασίστηκε να γυρίσει στο σπίτι του.

Το 8χρονο κορίτσι του οποίου οι γονείς κατηγορούνται για την κακοποίησή του, αφού βρέθηκε για τρεις ημέρες σε ιδρύματα της περιοχής του Αγρινίου, αποφασίστηκε να επιστέψει σπίτι του.

Οι γονείς συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα και κατηγορούνται για την κακοποίησή του κοριτσιού. Αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, ενώ το κορίτσι, αφού αρχικά μεταφέρθηκε σε ίδρυμα της Μητρόπολης στο Μεσολόγγι και στη συνέχεια σε ίδρυμα στα Γιάννενα, το απόγευμα οδηγήθηκε με απόφαση ψυχολόγου στην κατοικία του.

Σύμφωνα με πληροφοριες του agrinionews.gr το παιδί δεν κρατήθηκε από τα ιδρύματα εξαιτίας της «επιθετικής συμπεριφοράς» του. Έτσι, κρίθηκε προτιμότερο να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου σύμφωνα με περιοίκους καταγράφτηκαν δραματικές σκηνές, αφού το παιδί αρνούνταν να κατέβει από το αυτοκίνητο που το συνοδεύει.

Από εκεί και πέρα οι αρμόδιες αρχές καλούνται να βρουν επειγόντως λύση, αφού η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση και αντιδράσεις μιας και κρίνεται απαράδεκτο το κορίτσι να επιστρέψει πάλι σε ένα περιβάλλον που επιβαρύνει την κατάστασή του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχολόγο εντάσσει το Ταμείο των Δημοσιογράφων

Ψυχολόγο εντάσσει το Ταμείο των Δημοσιογράφων

Ο πρώτος κύκλος θεραπείας θα πραγματοποιείται μετά τη γνωμάτευση του ΕΔΟΕΑΠ.

Το Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ, αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία της ψυχικής υγείας, την εντάσσει στο γενικότερο πλαίσιο πολιτικής Υγείας και θέτει σαν προτεραιότητα την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας με πρωταρχικό σκοπό την προάσπιση της υγείας των ασφαλισμένων και την πρόληψη. Για το λόγο αυτό σύναψε συνεργασία με την Ψυχολόγο κα Άρια Χριστοπούλου (MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου).

Η Ψυχολόγος του ΕΔΟΕΑΠ κα Άρια Χριστοπούλου θα δέχεται με ραντεβού από την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 καθημερινά από τις 09.00-14.00.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα ορίζεται η πρώτη διαγνωστική επίσκεψη (διάρκειας 50’ λεπτών) από την υπηρεσία των ηλεκτρονικών ραντεβού στη γραμμή 15315, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνεται αξιολόγηση του προβλήματος και πλάνο υποστήριξης. Κατόπιν συνεννόησης με την Ψυχολόγο, θα καθορίζεται η έναρξη όπου θα παρέχεται ένας κύκλος θεραπείας που θα ολοκληρώνεται σε 12 εβδομαδιαίες συνεδρίες (διάρκειας 45 λεπτών) συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, σε πλαίσιο απόλυτης εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας. Η προσέγγιση της θεραπείας θα γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς και θα τηρείται ηλεκτρονικά, ιστορικό και εκτίμηση κάθε περιστατικού στη διάθεση πάντα μόνον του Ασφαλισμένου και της Ιατρικής μας Υπηρεσίας.

Ο Α′ κύκλος θεραπείας θα πραγματοποιείται μετά τη γνωμάτευση του ΕΔΟΕΑΠ. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος χρειάζεται ψυχιατρική υποστήριξη, αυτό θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχιάτρου μας δρ. Βασ. Σιατερλή και με παραπομπή στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Ευγενίδειου, για Ψυχιατρική εκτίμηση πριν την έναρξη των συνεδριών. Σχετική προσωπική επιστολή θα λάβουν σύντομα όλοι οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι μας.

Στόχος των παρεχόμενων υπηρεσιών του Τμήματος Ψυχικής Υγείας ΕΔΟΕΑΠ είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των ασφαλισμένων με από τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης, την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, πρόληψη, ψυχοκοινωνική μέριμνα, συμβουλευτική παρέμβαση και ευαισθητοποίηση στον τομέα της ψυχικής υγείας, έτσι, ώστε, να εξασφαλίζεται η καλύτερη ποιότητα ζωής και η ψυχική υγεία των μελών μας ιδιαίτερα στις σημερινές τραγικές συνθήκες ζωής και εργασίας.

Το Τμήμα Ψυχικής Υγείας ΕΔΟΕΑΠ έχει τη δυνατότητα να δρα υποστηρικτικά– θεραπευτικά σε θέματα όπως: Κατάθλιψη, Άγχος, Φοβίες, Προβλήματα σχέσεων, εργασίας, Διατροφικές Διαταραχές (Ψυχογενής Ανορεξία, Ψυχογενής Βουλιμία), θέματα απώλειας/πένθους, Συμβουλευτική γονέων, θέματα Εφηβείας, κ.α. σε εφήβους άνω των 16 ετών και ενήλικες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...