Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

«Δεν τα καταφέρνω πια όπως πριν…»: Εγκεφαλική βλάβη & ‘νοητικές αναπηρίες’



Πολλοί έχουν δει ή ακούσει για σωματικές αναπηρίες λόγω εγκεφαλικής βλάβης μετά από ατυχήματα ή εγκεφαλικά. Πόσοι όμως γνωρίζουν τις λιγότερο εμφανείς αλλά εξίσου τραυματικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η εγκεφαλική βλάβη στις νοητικές ικανότητες; Πάρτε για παράδειγμα έναν άντρα 50 χρονών που μετά από οδικό ατύχημα διστάζει να αναλάβει υποχρεώσεις και αγχώνεται με τα πιο απλά καθήκοντα. Η γυναίκα του δεν καταλαβαίνει γιατί ο άντρας της κάθεται έτσι άβουλα και περιμένει από εκείνη να κάνει τα πάντα. Γυρίζει από τη δουλειά της και βλέπει ότι ο άντρας της κάθεται στο σκοτάδι γιατί δεν άλλαξε μια καμένη λάμπα. Ούτε ένα σάντουιτς δεν έκανε για να φάει. Τον κατηγορεί ως τεμπέλη και κακομαθημένο. Ο άντρας δυσκολεύεται να εξηγήσει την απραγία του. Νιώθει ο ίδιος ανίκανος, τον κατακλύζει το άγχος και η απελπισία. Το πρώτο βήμα για να αντιστρέψει κανείς αυτόν τον φαύλο κύκλο ντροπής και κατηγόριας είναι η ενημέρωση. Ο άντρας έχει πάθει βλάβη στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Αυτό είναι το μπροστινό κομμάτι του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνο για μια σειρά εξαιρετικά σημαντικών νοητικών λειτουργιών. Πιο συγκεκριμένα η εγκεφαλική βλάβη έχει οδηγήσει σε αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών. Ο άλλοτε υπεύθυνος και δυναμικός πολιτικός μηχανικός δυσκολεύεται να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο απλές όπως να αγοράσει και να αλλάξει μια λάμπα. Επιπλέον η βλάβη έχει επηρεάσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού ενεργειών σε βαθμό που ο άντρας δυσκολεύεται να οργανώσει και εκτελέσει ακόμη και απλές ενέργειες, όπως να φτιάξει ένα σάντουιτς όταν πεινάει. Μας φαίνεται εξαιρετικά απλό να αποφασίσουμε να πάρουμε ψωμί και να κόψουμε 2 φέτες, μετά να ανοίξουμε το ψυγείο, να βγάλουμε φέτες τυρί και ζαμπόν και να τις βάλουμε ανάμεσα στις φέτες ψωμί. Για κάποιον όμως με βλάβη στον μετωπιαίο λοβό το να σχεδιάσει και να εκτελέσει αυτήν την ακολουθία ενεργειών είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό βήμα μετά την ενημέρωση είναι η αναζήτηση πρακτικών λύσεων που θα στηρίξουν το άτομο να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Στο παραπάνω παράδειγμα η γυναίκα μπορεί να γράψει και να κολλήσει στο ψυγείο μια λίστα που περιγράφει απλά και ξεκάθαρα τα βήματα που πρέπει να κάνει ο άντρας της για να προετοιμάσει το σάντουιτς το μεσημέρι. Τέτοιες πρακτικές λύσεις βοηθούν το άτομο να διατηρήσει έναν βαθμό ανεξαρτησίας όσο αυτό είναι δυνατό, το στηρίζουν στην προσπάθεια του να αναλάβει ευθύνες και να είναι δημιουργικό. Αυτό θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του ατόμου, θα βελτιώσει την διάθεσή του και θα συμβάλλει σε μια πιο δημιουργική και καλύτερα ποιοτικά ζωή. Οι πρακτικές λύσεις είναι σαν το αναπηρικό καρότσι στη σωματική αναπηρία. Χωρίς αυτό μένεις στο ίδιο μέρος, ανήμπορος. Με αυτό μπορείς να κινηθείς ανεξάρτητα, να συμμετέχεις στη ζωή, χαρά και δημιουργία που είναι δικαίωμα όλων.

Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
sophiamessari@gmail.com


Διαβάστε περισσότερα...

Στον κοινωνικό «Καιάδα» τα ΑμεΑ

Υποχρηματοδότηση από την πολιτεία.


Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει τα Ιδρύματα Πρόνοιας και τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα σε χιλιάδες ΑμεΑ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής τους από την πολιτεία.

Συνολικά 40 ιδρύματα, στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, απειλούνται με λουκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον χιλιάδων ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, που παρακολουθούν τα προγράμματα των δομών αυτών και κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ένα σύγχρονο «Καιάδα».

Την ίδια ώρα, σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής και στα Ιδρύματα, αφού στην πλειοψηφία τους παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο.

Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που είχε εγκριθεί το 2010 για τους φορείς αυτούς ήταν 25 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2011 εξαιτίας και των περικοπών από το μεσοπρόθεσμο (2/59950/0020/26-8-2011 απόφαση του ΓΛΚ) το ποσό αυτό στην αρχή μειώθηκε στα 19 εκατ. ευρώ και στην συνέχεια περιορίστηκε χωρίς καμιά εξήγηση στα 14.915.000 ευρώ (συνολική μείωση 40%).

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Παπαδημούλης παρουσίασαν έγγραφο του υπουργείου Υγείας (αριθμ. πρωτ. 24-11-2011/Π3β/Φ.ΟΙΚΟΝ/ΔΥ) και στο οποίο περιγράφεται το μέγεθος του προβλήματος.

«Οι ανωτέρω φορείς δεν αντιμετωπίζουν πλέον το πολύ έντονο πρόβλημα υποχρηματοδότησης αλλά την παντελή ανεπάρκεια πόρων, για να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους δαπάνες, σε σημείο, αναστολής, των εργασιών τους. Οι ανωτέρω φορείς σε εθνικό επίπεδο αντιπροσωπεύουν χιλιάδες Άτομα με Αναπηρίες και τις οικογένειες τους. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τα εν λόγω ΝΠΙΔ συμπληρώνουν τις κρατικές υπηρεσίες και το κλείσιμο τους θα φέρει το Κράτος αντιμέτωπο με την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ατόμων που μέχρι τώρα εξυπηρετούνται από τους ανωτέρω φορείς».

Οι παραπάνω φορείς χρηματοδοτούνται κατά 30%-40% από τον κρατικό προϋπολογισμό, το υπόλοιπο από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ένα 5% καλύπτεται από δωρεές και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μέχρι σήμερα όμως και μετά από 11 μήνες, μόνο τα 6,5 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί. Η καταβολή των υπόλοιπων προϋπολογισθέντων 8.369.000 ευρώ παραμένει στον «αέρα».


Διαβάστε περισσότερα...

Λεωφορείο για τη μεταφορά των ΑμεΑ με χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ




Ένα λεωφορείο για τη μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες προμηθεύεται ο Δήμος Σερρών, μετά την χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ, ο οποίος ανακοίνωσε την έγκριση της σχετικής αίτησης του Δήμου Σερρών στις 30 του περασμένου μηνός Νοεμβρίου.Συγκεκριμένα, η προμήθεια αυτού του ειδικού οχήματος ύψους 65 χιλιάδων ευρώ επιτυγχάνεται, μετά την αίτηση που κατέθεσε στις 31-3-2011 ο Δήμος, με εντολή του Δημάρχου κ. Πέτρου Αγγελίδη, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα χορηγιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης-Οικονομικών Ενισχύσεων του Οργανισμού.

Το εν λόγω ειδικό λεωφορείο θα συμβάλλει στις μεταφορές-μετακινήσεις ατόμων με κινητικές ανάγκες ΑΜΕΑ. 

Να σημειωθεί ότι πέραν των βασικών κοινωνικών αρμοδιοτήτων του, ο Δήμος Σερρών υλοποιεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», διαθέτει Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) με ειδικές ανάγκες κ.α. 

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών στα τρία ΚΔΑΠ (στις περιοχές Σφαγείων, Ομόνοιας και στο παλαιό κτήριο του Νοσοκομείου) ανέρχεται στον αριθμό των 64 ατόμων, η μεταφορά των οποίων θα γίνεται με το νέο λεωφορείο.

Ακριβώς γι αυτό το λόγο ο Δήμαρχος επισκέφθηκε επανειλημμένως τον ΟΠΑΠ, σε κάθε υπηρεσιακό ταξίδι του στην Αθήνα. Τέλος, επισημαίνεται ότι η προμήθεια του κατάλληλα διασκευασμένου λεωφορείου-μετά τον απαιτούμενο μειοδοτικό διαγωνισμό-θα γίνει το συντομότερο δυνατό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ούτε ιερό, ούτε όσιο!


 

Ποιος είπε ότι η αθλιότητα του κράτους έναντι των ανήμπορων συμπολιτών μας, έχει κάποιο όριο; Όπως αναφέρει η επώνυμη καταγγελία που έχουμε στα χέρια μας, του συμπολίτη μας συνταξιούχου κ. Παντελή Σαντορινιού, ο οποίος είναι κατάκοιτος με αναπηρία της τάξης του 80% στο σπίτι του, καμία εξαίρεση δεν προβλέπεται για τον ίδιο και καλείται να πληρώσει το ποσό των 200 σχεδόν ευρώ ως χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

Ποιός, που, πως και πότε θα αναζητήσει το δίκαιο και την εξαίρεση αυτού του ανθρώπου από τον άδικο νόμο, αφού καμία εγκύκλιος δεν έχει έρθει και δεν εφαρμόζεται;
Βέβαια, είμαστε σίγουροι ότι ο χριστιανός που χρωστά 200 ευρώ στο δημόσιο δεν πρόκειται να την γλιτώσει. Σε αντίθεση με εκείνους που έχουν εκατομμύρια χρωστούμενα και φαγωμένα και δεν τους ακουμπάει κανείς..!


Διαβάστε περισσότερα...

ΠΣΑΤ: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τους κορυφαίους του 2011



Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διενεργήθηκε μεταξύ των επαγγελματιών αθλητικών δημοσιογράφων-μελών του, για την ανάδειξη των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών του 2011.

Οι Σπύρος Γιαννιώτης (Κολύμβηση), Δημήτρης Διαμαντίδης (Μπάσκετ) και Δημήτρης Χονδροκούκης (Στίβος), αναδείχθηκαν, με αλφαβητική σειρά, στην πρώτη τριάδα για την ανάδειξη του κορυφαίου αθλητή, ενώ στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων αθλητριών, αναδείχθηκαν, επίσης με αλφαβητική σειρά, οι Αλεξάνδρα Ασημάκη (Υδατοσφαίριση), Νικόλ Κυριακοπούλου (Στίβος) και Μαριάννα Λυμπερτά (Κολύμβηση). Την τριάδα των κορυφαίων ομάδων, τέλος, συνθέτουν οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου και υδατοσφαίρισης Γυναικών, καθώς και η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

Οι τρεις πρώτοι ανά κατηγορία θα ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 (18:00), στη διάρκεια της μεγάλης γιορτής του ελληνικού αθλητισμού "Αθλητικά Βραβεία ΠΣΑΤ 2011", που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και θα μεταδοθεί απ΄ ευθείας από την τηλεόραση της ΝΕΤ, το ραδιόφωνο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ και την ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.psat.gr.

Η μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού, διοργανώνεται από τον ΠΣΑΤ εδώ και 58 χρόνια και έχει γίνει πλέον θεσμός για τα αθλητικά πράγματα της χώρας μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της φετινής ψηφοφορίας, στην οποία πήραν μέρος 451 μέλη του ΠΣΑΤ οι τρεις επικρατέστεροι για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή (με αλφαβητική σειρά) είναι οι: ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ Σπύρος (Κολύμβηση), ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ Δημήτρης (Μπάσκετ), ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ Δημήτρης (Στίβος).

Οι τρεις επικρατέστερες για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας (με αλφαβητική σειρά) είναι οι: ΑΣΗΜΑΚΗ Αλεξάνδρα (Υδατοσφαίριση), ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Νικόλ (Στίβος), ΛΥΜΠΕΡΤΑ Μαριάννα (Κολύμβηση).

Οι τρεις επικρατέστερες για τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας (με αλφαβητική σειρά) είναι οι: ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ (Ποδόσφαιρο), ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (Υδατοσφαίριση), ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μπάσκετ Ανδρών).

Επικρατέστεροι για τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή (με αλφαβητική σειρά) είναι οι: ΓΕΜΕΛΟΣ Νίκος (Κολύμβηση), ΜΟΡΦΕΣΗΣ Γιώργος (Υδατοσφαίριση), ΣΑΝΤΟΣ Φερνάντο (Ποδόσφαιρο).

Επικρατέστεροι για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή με αναπηρία (με αλφαβητική σειρά) είναι οι: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ Γρηγόρης (Μπότσια), ΣΤΑΘΕΛΑΚΟΣ Πασχάλης (Στίβος), ΤΑΜΠΑΞΗΣ Χρήστος (Κολύμβηση).

Επικρατέστερες για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας με αναπηρία (με αλφαβητική σειρά) είναι οι: ΕΛΑΤΙΦ Κατερίνα (Στίβος), ΚΟΡΔΑΛΗ Μαριάννα (Μπότσια), ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ Μαρία (Στίβος).

ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΡΙΑΔΑΣ


Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας για όλες τις θέσεις, εκτός της πρώτης τριάδας, είναι:

ΑΘΛΗΤΕΣ: 4. Ηλιάδης Ηλίας (Τζούντο): 538, 5. Τσολακίδης Βασίλης (Ενόργανη Γυμναστική): 228, 6. Φιλιππίδης Κώστας (Στίβος): 154, 7. Κοσμίδης Λευτέρης (Ενόργανη Γυμναστική): 145, 8. Μάρας Βλάσσης (Ενόργανη Γυμναστική): 101, 9. Τοροσίδης Βασίλης (Ποδόσφαιρο): 95, 10. Σισέ Τσιμπρίλ (Ποδόσφαιρο): 82, 11. Βολικάκης Χρήστος (Ποδηλασία): 67, 12. Μπακαούκας Χριστόφορος (Χάντμπολ): 47, 13. Μιραλάς Κέβιν (Ποδόσφαιρο): 39, 14. Μπατίστ Μάικ (Μπάσκετ): 32, 15. Καραγκούνης Γιώργος (Ποδόσφαιρο): 30, 16. Νικολαϊδης Αλέξανδρος (Ταεκβοντό): 30, 17. Σαμιλίδης Παναγιώτης (Κολύμβηση): 25, 18. Ταμουρίδης Γιάννης (Ποδηλασία): 24, 19. Χατζηθεοδώρου Θεόδωρος (Υδατοφαίριση): 23, 20. Κρεάνκα Καλλίνικος (Πιγκ Πογκ): 20, 21. Σπανούλης Βασίλης (Μπάσκετ): 17, 22. Αφρουδάκης Γιώργος (Υδατοσφαίριση): 15, 23. Σχορτσιανίτης Σοφοκλής (Μπάσκετ): 15, 24. Τσάκωνας Λυκούργος (Στίβος): 15, 25. Παπαχρήστος Στέργιος (Κωπηλασία): 12, 26. Γρηγοριάδης Άρης (Κολύμβηση): 9, 27. Κοκκαλάνης Βύρων (Ιστιοπλοϊα): 9, 28. Μαρτασίδης Αντώνης (Αρση βαρών): 9, 29. Μαυρομάτης Νίκος (Σκοποβολή): 9, 30. Βαζαίος Ανδρέας (Κολύμβηση): 7, 31. Παπαρούνας Στέφανος (Καταδύσεις): 7, 32. Πετρούνιας Λευτέρης (Γυμναστική): 7, 33. Καλάθης Νικ (Μπάσκετ): 9, 34. Φουντούλης Γιάννης (Υδατοσφαίριση): 6, 35. Σηφάκης Μιχάλης (Ποδόσφαιρο): 5, 36. Χαλκίδης Γιώργος (Χάντμπολ): 5, 37. Δάφνης Αλέξανδρος (Κωπηλασία): 4, 38. Δρυμωνάκος Γιάννης (Κολύμβηση): 4, 39. Σλούκας Κώστας (Μπάσκετ): 4, 40. Αλιχανίδης Μίμης (Υδατοσφαίριση): 3, 41. Γκαρσία Πάμπλο (Ποδόσφαιρο): 3, 42. Γκιώνης Παναγιώτης (Πιγκ Πογκ): 3, 43. Γκολομέεβ Κριστιάν (Κολύμβηση): 3, 44. Καλοβελώνης Μάρκος (Τένις): 3, 45. Κουτσιούμπας Ξενοφών (Πάλη): 3, 46. Μαγδανής Παναγιώτης (Κωπηλασία): 3, 47. Μελαδίνης Οδυσσέας Κολύμβηση): 3, 48. Μπουρούσης Γιάννης (Μπάσκετ): 3, 49. Ριγανάς Νίκος (Χάντμπολ): 3, 50. Φετφατζίδης Γιάννης (Ποδόσφαιρο): 3, 51. Φιλίποφ Δημήτρης (Βόλεϊ): 3, 52. Φράγκος Ανδρέας (Βόλεϊ): 3, 53. Χειμάριος Αλέξανδρος (Τρίαθλο): 3.

ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: 4. Τσιάβου Αλεξάνδρα (Κωπηλασία): 543, 5. Ρουμπέση Αντιγόνη (Υδατοσφαίριση): 389, 6. Μανωλιουδάκη Φιλιώ (Υδατοσφαίριση): 237, 7. Παπαχρήστου Παρασκευή (Στίβος): 232, 8. Μιλλούση Βασιλική (Ενόργανη Γυμναστική): 231, 9. Χατζηνίκου Ελευθερία (Βόλεϊ): 74, 10. Δράκου Νόρα (Κολύμβηση): 62, 11. Πρεβολαράκη Μαρία (Πάλη): 62, 12. Φακίδη Αναστασία (Ιστιοπλοϊα): 55, 13. Αραούζου Κέλλυ (Κολύμβηση): 44, 14. Κούβδου Ελένη (Υδατοσφαίριση): 41, 15. Μπουκουβάλα Ιουλιέτα (Τζούντο): 35, 16. Χάνταβα Ευαγγελία (Βόλεϊ): 28, 17. Δανιηλίδου Λένα (Τένις): 27, 18. Στεφανίδη Κατερίνα (Στίβος): 22, 19. Βουρνά Κριστέλ (Κολύμβηση): 21, 20. Γερόλυμου Αγγελική (Υδατοσφαίριση): 16, 21. Μπισμπίκου Στεφανί (Γυμναστική): 16, 22. Σπανού Άρτεμις (Μπάσκετ): 16, 23. Καλαμποκά Τριανταφυλλιά (Κωπηλασία): 15, 24. Μυτιληναίου Χάνα (Ιππασία): 14, 25. Σολωμού Δέσποινα (Συγχρονισμένη Κολύμβηση): 14, 26. Φίλιου Βαρβάρα (Ρυθμική Γυμναστική): 14, 27. Μαρτζινεάν Γκαμπριέλα 12, 28. Κορακάκη Άννα (Σκοποβολή): 10, 29. Χάλντ Γένσεν (Μπάντμιντον): 9, 30. Αρβανίτη Βάσω (beach volley): 8, 31. Γκουντούλα Κατερίνα (Ταεκβοντό): 8, 32. Μαλεφάκη Αθηνά (Πυγμαχία): 8, 33. Πιπεράκη Κατερίνα (Ταεκβοντό): 8, 34. Αντωνάκου Σταυρούλα (Υδατοσφαίριση): 7, 35. Δούκα Αθηνά (Σκοποβολή): 7, 36. Πλατανιώτη Ευαγγελία (Συγχρονισμένη Κολύμβηση): 7, 37. Ντέλβα Ντιάνα (Μπάσκετ): 5, 38. Σούκερα Ειρήνη (Καράτε): 5, 39. Τζίμα Μάγδα (Υδατοσφαίριση): 5, 40. Εξάρχου Βασιλική (Κολύμβηση): 4, 41. Καρακατσάνη Αναστασία (Στίβος): 4, 42. Καραχάλιου Βασιλεία (Ιστιοπλοϊα): 4, 43. Λαμπρούση Τζίνα (beachvolley): 4, 44. Μανού Λορέλα (Στίβος): 4, 45. Βουγιούκα Βάσω (Ξιφασκία): 3, 46. Δήμκου Σταυρούλα (Ξιφασκία): 3, 47. Καλέντζου Τούλα (Μπάσκετ): 3, 48. Πανέττα Νίκη (Στίβος): 3, 49. ΠαπαδοπούλουΠαπανελλοπούλου Ελπίδα (Στίβος): 3, 51. Ράιλι Ρουθ (Μπάσκετ): 3, 52. Ρεμπούλη Ουρανία (Στίβος): 3, 53. Σάκαρη Μαρία (Τένις): 3.

ΟΜΑΔΕΣ: 4. Ολυμπιακός (Βόλεϊ Ανδρών): 396, 5. Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών Κωπηλασία Γυναικών (Αλεξάνδρα Τσιάβου-Χριστίνα Γιαζιτζίδου): 299, 6. Εθνική Νεανίδων Υδατοσφαίρισης: 220, 7. Ολυμπιακός (Ποδόσφαιρο): 93, 8. Tornado Ιστιοπλοϊα Ανδρών (Κώστας Τριγκώνης-Ιορδάνης Πασχαλίδης): 84, 9. Τετράκωπος Άνευ Πηδαλιούχου Ανδρών Κωπηλασία (Σ. Παπαχρήστου-Ι. Τσίλης-Γ. Τζιάλλας-Ι. Χρήστου): 63, 10. Ολυμπιακός (Κολύμβηση): 56, 11. Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Ανδρών: 44, 12. Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών: 36, 13. ΑΕΚ (Χάντμπολ Ανδρών): 33, 14. ΑΕΚ (Ποδόσφαιρο): 27, 15. Ολυμπιακός (Υδατοσφαίριση Ανδρών): 15, 16. Παναθηναϊκός (Βόλεϊ Γυναικών): 15, 17. Εθνική Ομάδα Ταεκβοντό Νεανίδων: 10, 18. Αθηναϊκός (Μπάσκετ Γυναικών): 9, 19. Μάνος Αλέξανδρος-Παπαρούνας Στέφανος (Καταδύσεις): 8, 20. ΠΑΟΚ (Ποδόσφαιρο Γυναικών): 8, 21. Εθνική Ομάδα Νέων Ποδοσφαίρου: 7, 22. Εθνική Ομάδα Στίβου Ανδρών και Γυναικών: 7, 23. Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου Κωπηλασία Ανδρών (Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας) : 7, 24. Παπαγεωργίου Τζοάννα-Ρουμπάνη Χριστίνα (beach volley): 7, 25. ΑΣΕ Ορμή (Χάντμπολ Γυναικών): 7, 26. ΑΕΚ (Στίβος): 6, 27. Πανελλήνιος (Ξιφασκία): 6, 28. Α.Ο. Τρίκαλα (Ποδόσφαιρο): 5, 29. Σολωμού Δέσποινα-Πλατανιώτη Ευαγγελία (Συγχρονισμένη Κολύμβηση): 5, 30. Κέρκυρα (Ποδόσφαιρο): 5, 31. Εθνική Ομάδα Ανσάμπλ Γυναικών (Ρυθμική Γυμναστική): 4, 32. Α.Ο. Κασσιώπη Κέρκυρας (Ποδόσφαιρο): 4, 33. Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Εφήβων: 4, 34. Ολυμπιακός (Υδατοσφαίριση Γυναικών): 4, 35. ΠΑΟΚ (Ποδόσφαιρο Ανδρών): 4, 36. ΠΑΣ Γιάννινα (Ποδόσφαιρο): 4, 37. Α.Ο. ΤΑΤΑΥΛΑ (Πιγκ Πογκ): 3, 38. Ατρόμητος (Ποδόσφαιρο): 3, 39. Εθνική Ομάδα Ιππασίας: 3, 40. Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου κωπηλασίας εφήβων (Κωνσταντίνος Χρηστομάνης-Αλέξανδρος Λουλούδης): 3, 41. Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών κωπηλασία Ανδρών (Παναγιώτης Μαγδανής-Λευτέρης Κόνσολας): 3, 42. Ομάδα 420 Ιστιοπλοϊα Ανδρών (Αλέξανδρος και Γιώργος Καββάς): 3, 43. Ολυμπος Κέρκυρας (Ποδόσφαιρο): 3, 44. ΠΑΟΚ (Μπάσκετ Ανδρών): 3, 45. Π.Κ.Δ. Ταύρου (Πιγκ Πογκ): 3.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: 4. Ομπράντοβιτς Ζέλιμιρ (Μπάσκετ): 653, 5. Ποστιλιόνε Τζιοβάνι (Κωπηλασία): 545, 6. Καλμαζίδης Γιάννης (Βόλεϊ): 395, 7. Ζούρος Ηλίας (Μπάσκετ): 63, 8. Βαλβέρδε Ερνέστο (Ποδόσφαιρο): 58, 9. Κατσικάρης Φώτης (Μπάσκετ): 54, 10. Πετράκης Κώστας (Υδατοσφαίριση): 54, 11. Αρβανίτης Γιάννης (Χάντμπολ): 46, 12. Ηλιάδης Νίκος (Τζούντο): 35, 13. Ιωακειμίδης Αλέκος (Γυμναστική): 33. Δαμάσκος Περικλής (Υδατοσφαίριση): 17, 34. Κυτέας Δημήτρης (Στίβος): 13, 35. Νικολάκης Ιωάννης (Βόλεϊ): 12, 36. Παράσχος Γιώργος (Ποδόσφαιρο): 12, 37. Βασιλόπουλος Λάμπρος (Ποδηλασία): 11, 38. Χονδροκούκης Κυριάκος (Στίβος): 11, 39. Κρανάκης Γιώργος (Χάντμπολ): 9, 40. Τσιώλης Σάκης (Ποδόσφαιρο): 9, 41. Αγγέλου Γιώργος (Ενόργανη Γυμναστική): 8, 42. Νικολόπουλος Αλέξανδρος (Κολύμβηση): 8, 43. Ίβκοβιτς Ντούσαν (Μπάσκετ): 7, 44. Ράφτης Δημήτρης (Ενόργανη Γυμναστική): 7, 45. Βόκολος Λεωνίδας (Ποδόσφαιρο): 6, 46. Κανελλόπουλος Μίλτος (Κολύμβηση): 6, 47. Αγαθός Κώστας (Καράτε): 5, 48. Μπόλονι Λάζλο (Ποδόσφαιρο), 5, 49. Χάβος Μάκης (Ποδόσφαιρο): 5, 50. Χιμένεθ Μανόλο (Ποδόσφαιρο): 5, 51. Αθυμαρίτης Δημήτρης (Κολύμβηση): 4, 52. Μαρκόπουλος Σούλης (Μπάσκετ): 4, 53. Μπακατσάκη Σοφία (Στίβος): 4, 54. Χονδρογιάννης Ιωάννης (Ποδόσφαιρο): 4, 55. Αρκουδέας Παναγιώτης (Πάλη): 3, 56. Βαζάκας Γιώργος (Ποδόσφαιρο): 3, 57. Βοντετσιάνος Γιώργος (Καράτε): 3, 58. Γραμματικός Νίκος (Χάντμπολ): 3, 59. Θηβαίου Μαρία (Συγχρ. κολύμβηση): 3, 60. Κουρκούμπας Γιώργος (Κωπηλασία): 3, 61. Παναγιωτόπουλος Γιώργος (Στίβος): 3, 62. Πάτερος Βαγγέλης (Υδατοσφαίριση), 63. Χριστόπουλος Δρόσος (Στίβος): 3.

ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: 4. Κωστάκης Ιωάννης (Κολύμβηση): 348, 5. Νικολαϊδης Ευστράτιος (Στίβος): 323, 6. Μάμαλος Παύλος (Αρση βαρών): 312, 7. Λαζαρίδης Γιώργος (Τένις): 157, 8. Φυλακτός Μαρίνος (Στίβος): 153, 9. Μακροδημήτρης Αριστείδης (Κολύμβηση): 133, 10. Πρώτος Ιωάννης (Στίβος): 62, 11. Στεφανουδάκης Μανώλης (Στίβος): 34, 12. Στεφανάκης Χρήστος (Ποδηλασία): 30, 13. Γκουντάνης Νίκος (Αρση βαρών): 27, 14. Πανανός Νίκος (Μπότσια): 21, 15. Κυριακίδης Μιλτιάδης (Στίβος): 20, 16. Κωνσταντινίδης Αλέξανδρος (Στίβος): 13, 17. Μπαράκας Αθανάσιος (Στίβος): 12, 18. Πυλαρινός Γεράσιμος (Ξιφασκία): 6, 19. Τριανταφύλλου Παναγιώτης (Ξιφασκία): 6, 20. Τριανταφύλλης Δημήτρης Καράτε): 5.

ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: 4. Δημόγλου Αλεξάνδρα (Στίβος): 581, 5. Χαλκιαδάκη Αδαμαντία (Ποδηλασία): 574, 6. Τζίκα Άννα (Τοξοβολία): 233, 7. Ποιμενίδου Δωροθέα (Τοξοβολία): 79, 8. Καραγιάννη Ανθή (Στίβος): 7.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Το έπαθλο "Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους" θα δοθεί στους Νίκο Νταμπίζα και Δημήτρη Παπανικολάου, για τη συνολική τους προσφορά στο Ποδόσφαιρο και το Μπάσκετ, αντίστοιχα.

Το έπαθλο Fair Play (Ευ αγωνίζεσθαι) θα δοθεί από κοινού στον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βασίλη Τοροσίδη και τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Στέφανο Καπίνο, για τη συμβολή τους στην απολύτως ομαλή διεξαγωγή του αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011, στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και στην ανάδειξη της αξίας του "Ευ αγωνίζεσθαι".

Τα έπαθλα "ανερχόμενου ταλέντου" θα δοθούν στην αθλήτρια της Ιστιοπλοϊας Αθανασία Φακίδη (Έπαθλο Coca Cola Τρία Έψιλον), στους αθλητές του Τένις, Μαρία Σάκκαρη και Μάρκο Καλοβελώνη και στην αθλήτρια της Πάλης, Μαρία Πρεβολαράκη.

Το έπαθλο "Κοινωνικής Προσφοράς" θα δοθεί στην οικογένεια Κυριάκου και Δημήτρη Χονδροκούκη, για την προσφορά της στον Κλασικό Αθλητισμό.

Επίσης, τιμητικές διακρίσεις θα δοθούν στον Ευγένιο Γκέραρντ, για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στον γιατρό Παναγιώτη Τσαρούχα για τις μεγάλες υπηρεσίες του στα αθλούμενα νιάτα της χώρας μας και την πολύτιμη συμμετοχή του σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, στον Δημήτρη Θεοδωρακάκο και τη Σοφία Ρήγα, Έλληνα νικητή και Ελληνίδα νικήτρια του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στον Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από την ίδρυσή του, για την προσφορά του στον αθλητισμό, την κοινωνία και τα νιάτα της χώρας μας, στον Αριστείδη Καμάρα για την προσφορά του στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας για την προσφορά της στη διάδοση και ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε μεγάλη κλίμακα στη Βόρεια Ελλάδα και τέλος, στον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ FC και τον προπονητή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, σε αναγνώριση της εκπληκτικής πορείας της ομάδας στη φετινή διοργάνωση του Champions League και την πανηγυρική πρόκρισή της στην επόμενη φάση, γεγονός πρωτόγνωρο για το ποδόσφαιρο της Κύπρου.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΟΠΑΠ Α.Ε. και υποστηρικτές η Coca Cola Τρία Έψιλον, η WIND, η εταιρία "Μουσαμάδες Γ. Δριβάκος" και η εταιρία "Galanis Sports Data". Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε. και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ.


Διαβάστε περισσότερα...

Βazaar επώνυμων ρούχων



Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Εκείνοι που αναζητούν επώνυμα ρούχα σε πολύ χαμηλές τιμές μπορούν από αύριο να επισκευτούν την Αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός», στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναιών.

Οι πύλες του bazaar επώνυμων ρούχων θα ανοίξουν στις 18.00 από το «Τhe Eurostyle group» και τα ρούχα θα διετεθούν ακόμη και σε τιμές 70% κάτω. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Οικοτροφείου «Ελπίς», για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Info: Αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός», Τεχνόπολις-Γκάζι
Πειραιώς 100
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 24:00



Διαβάστε περισσότερα...

Τρώτε φρούτα και λαχανικά



Έχετε δέκα λόγους.

Γιατί να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;

1. Χρώμα & υφή. Τα φρούτα και λαχανικά προσθέτουν χρώμα και υφή… στο πιάτο σας.
2. Ευκολία. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι θρεπτικά σε οποιαδήποτε μορφή…φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα και χυμό, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι όταν τα χρειάζεστε

3. Φυτικές Ίνες. Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα.
4. Λίγες θερμίδες. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες.

5. Μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών. Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, υψηλή πίεση του αίματος, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου.

6. Βιταμίνες & Μέταλλα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που σας βοηθούν να αισθανθείτε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια.

7. Ποικιλία. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι διαθέσιμα σε μια σχεδόν άπειρη ποικιλία …υπάρχει πάντα κάτι νέο για να δοκιμάσετε!

8. Φυσικά Σνακ. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σνακ.
9. Διασκεδαστικά όταν τα τρώμε. Κάποια τα κόβουμε, μερικά τα τρώμε με τη φλούδα τους, μερικά όχι...
10. Τα φρούτα και λαχανικά είναι θρεπτικά και νόστιμα!!!


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάστε τα κιλά των εορτών με... σεξ!



Μπορείτε να χάσετε μέχρι και 300 θερμίδες λένε οι ερευνητές.

Είναι πλέον δεδομένο: ακόμη και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί μιας πρώτης τάξης άθληση για όσους θέλουν να απολέσουν θερμίδες ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όπου όλοι λίγο πολύ αυξήσαμε το βάρος μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι με μια εξαιρετικά έντονη σεξουαλική δραστηριότητα που μπορεί να διαρκέσει μία ώρα, μπορεί κανείς να χάσει ακόμη και 250 έως και 300 θερμίδες.

Ωστόσο αυτό δε φαίνεται να είναι το σύνηθες καθώς απαιτεί μάλλον ιδιαίτερη αντοχή και ...άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο όταν ένα ζευγάρι κάνει σεξ χάνει ο καθένας περίπου 80 με 85 θερμίδες.

Θα πρέπει κανείς να υπολογίσει για να χάσει τις περιττές θερμίδες πως θα είναι αναγκασμένος να... δραστηριοποιείται τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα και για τουλάχιστον 30 λεπτά για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ξεφορτωθεί ορισμένες θερμίδες που προστίθενται από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες.

Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος θερμίδων που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος είναι 2.000 αλλά εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος και την σωματική καταπόνηση.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε γάλα μολυσμένο με καρκινογόνο τοξίνη



Συχνό φαινόμενο τα διατροφικά σκάνδαλα στην Κίνα.

Οι κινεζικές αρχές εντόπισαν υπερβολικές ποσότητες μια καρκινογόνου τοξίνης στο γάλα που παρασκεύαζε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας.

Οι αρχές εντόπισαν αυξημένα επίπεδα αφλατοξίνης, μια τοξίνη που οφείλεται στη μούχλα, στο γάλα του ομίλου Mengniu Dairy Group, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.

Η τοξίνη βρέθηκε σε μια μονάδα του ομίλου στην επαρχία Σετσουάν. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι το μολυσμένο γάλα δεν έφτασε ποτέ στα ράφια των καταστημάτων. Το γάλα καταστράφηκε και η Mengniu ζήτησε συγγνώμη από τους καταναλωτές.

Τα διατροφικά σκάνδαλα στην Κίνα είναι συχνό φαινόμενο. Τους τελευταίους μήνες εντοπίστηκαν ανακυκλωμένο μαγειρικό λάδι, αβγά βαμένα με επικίνδυνες χρωστικές ουσίες, καρκινογόνα μανιτάρια, ακόμη και νοθευμένα κρασιά. Το 2008 έξι παιδιά πέθαναν και άλλα 300.000 αρρώστησαν σοβαρά όταν κατανάλωσαν γάλα μολυσμένο με μελαμίνη.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αντίο» στο άγχος με μαξιλαροπόλεμο



Οι Κινέζοι ρίχνονται για πέμπτη χρονιά στη μάχη.

Μαθητές, σπουδαστές και υπάλληλοι συγκρούονταν επί δύο νύχτες στη Σαγκάη για να αποβάλουν το... άγχος τους, σε μια αναίμακτη μάχη, αφού τα μοναδικά «όπλα» τους ήταν τα μαξιλάρια που κρατούσαν.

Φέτος ήταν η πέμπτη χρονιά που οργανώνεται ο μαξιλαροπόλεμος και οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να στήσουν δύο «μάχες», τα βράδια πριν από τα Χριστούγεννα, και σχεδιάζουν άλλη μία για τις 30 Δεκεμβρίου.

«Σήμερα υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι και φοιτητές που αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση στη δουλειά και το σχολείο. Ελπίζουμε να τους δώσουμε μια διέξοδο για να αποβάλουν το στρες πριν από το τέλος του έτους», είπε ο Ιλέβεν Γουάνγκ, ο ιδρυτής και «εγκέφαλος» του επικού μαξιλαροπόλεμου.

«Μερικές φορές πιεζόμαστε από τα αφεντικά, τους δασκάλους ή τις εξετάσεις, για αυτό σήμερα μπορούμε να ξεδώσουμε. Όλοι γράφουν στα μαξιλάρια τα ονόματα των αφεντικών και των καθηγητών ή τα θέματα των εξετάσεων και διασκεδάζουν. Αφού αποβάλουμε το άγχος μπορούμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε με χαρά την καθημερινότητα» πρόσθεσε.

Τα μαξιλάρια μοιράζονται στους συμμετέχοντες στην είσοδο. Ακολουθεί μια συναυλία ροκ μουσικής και η βραδιά ολοκληρώνεται με τον «πόλεμο». Κάποιοι πετούν απλώς τα μαξιλάρια τους στον αέρα, άλλοι χτυπιούνται με αυτά και λίγοι τα χρησιμοποιούν ως ασπίδες. Οι περισσότεροι ρίχνονται με ανυπομονησία στη μάχη.

Άλλοι είπαν ότι απόλαυσαν την εμπειρία, έστω και αν αντί για επιτιθέμενοι κατέληξαν αμυνόμενοι. "Δεν ξέρω ποιος με έσπρωξε αλλά ξαφνικά βρέθηκα σε μια στοίβα από μαξιλάρια, έγινα στόχος και με χτυπούσαν οι πάντες", είπε ένας φοιτητής.


Διαβάστε περισσότερα...

Χριστούγεννα χωρίς... παρατράγουδα!



Τι πρέπει να προσέξουμε.

Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι η εποχή που οι άνθρωποι μαζεύονται σε κοινωνικές συνεστιάσεις και γύρω από εορταστικά τραπέζια. Στο πλαίσιο των παραδοσιακών εθίμων που επικρατούν, οι καταναλωτές συνηθίζουν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων καθώς και μεγάλης ποικιλίας τροφίμων.

Έτσι, τις γιορτινές μέρες οι καταναλωτές έχουν να διαχειριστούν μεγαλύτερο όγκο τροφίμων σε σύγκριση με τις καθημερινές ημέρες, αυτή η ποσότητα των τροφίμων θα πρέπει να συντηρηθεί, να ψηθεί, να σερβιριστεί και τα υπόλοιπα περισσεύματα από το γιορτινό τραπέζι να συντηρηθούν μέχρι το επόμενο γεύμα.

Ακριβώς αυτές οι συνθήκες αυξάνουν τις πιθανότητες για τροφικές δηλητηριάσεις τις γιορτινές μέρες. Για ένα ασφαλές και υγιεινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ο καταναλωτής πρέπει να είναι προσεκτικός στην αγορά των τροφίμων του, στη διαχείριση, αποθήκευση, στο ψήσιμο, καθώς και στην διαχείριση των περισσευμάτων μετά το γεύμα.

Αγορά τροφίμων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Οι συμβουλές του ΕΦΕΤ για τις αγορές μας είναι σαφείς «θα πρέπει να αποφεύγονται οι οποιαδήποτε αγορές από πλανόδιους ή από δήθεν παραγωγούς». Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγεται η αγορά μη ελεγχόμενων προϊόντων (άγνωστης προέλευσης) που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή. Η οποιαδήποτε αγορά θα πρέπει να γίνεται από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, ενώ η αγορά πουλερικών ή κρεάτων θα πρέπει να γίνεται από τα ψυγεία και να αποφεύγουμε αυτά που είναι εκτεθειμένα σε τσιγκέλια στο περιβάλλον (σκόνες, μικρόβια κ.λπ.). Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι χωρίς τα σπλάχνα, χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (σφραγίδα η καρτελάκι).

Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες πρέπει να φέρουν την σήμανση καταλληλότητας, την χώρα προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης. Ζώα που έχουν γεννηθεί και σφαχτεί στην Ελλάδα φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδες καταλληλότητας με αναφορά στον κωδικό του εγκεκριμένου σφαγείου και με χρώμα λαμπρό κυανό, ενώ ζώα από τρίτες χώρες που σφάζονται όμως στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες καταλληλότητας και προέλευσης καφέ χρώματος.

Για τα γαλακτοκομικά οι κατευθύνσεις είναι και εδώ σαφέστατες «η αγορά τυριών πρέπει να γίνεται μοναχά από τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα» και σε καμιά περίπτωση από άγνωστους παραγωγούς, που τυροκομούν οι ίδιοι, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Αποθήκευση

Τα προϊόντα συντήρησης τοποθετούνται άμεσα μετά την αγορά μας στο ψυγείο και τα κατεψυγμένα μας στην κατάψυξη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, ώστε να μην γεμίσουμε την συντήρηση μας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του κρύου αέρα. Τα ωμά προϊόντα τοποθετούνται στο τελευταίο ράφι της συντήρησής μας, ώστε να αποφύγουμε τυχόν υγρά (αίματα) από την απόψυξη να μολύνουν άλλα τρόφιμα.

Απόψυξη

Φροντίζουμε να σχεδιάσουμε το χριστουγεννιάτικο μενού μας με τέτοιον τρόπο, ώστε να αφήσουμε χρόνο για την απόψυξη των κρεάτων μας στην συντήρηση, υπολογίζοντας ένα ελάχιστο χρόνο 24 ωρών για κάθε 2-2,5 kg τροφίμου.

Ψήσιμο

Όποιο και να είναι το είδος του κρέατος που θα ετοιμάσουμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί επαρκώς. Αν υπάρχει στη διάθεσή μας θερμόμετρο, τότε θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι η εσωτερική θερμοκρασία έχει φτάσει τους 75oC. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, τότε ο οπτικός έλεγχος του κρέατος και των υγρών από το ψήσιμο πρέπει να μας εξασφαλίζει το σωστό ψήσιμο (δηλαδή το κρέας στο εσωτερικό δεν πρέπει να είναι κόκκινο ροζ και τα υγρά από το κρέας να είναι καθαρά και όχι ροζ ή κόκκινα). Η γέμιση της γαλοπούλας καλό είναι να ψήνεται χωριστά και το γέμισμα να γίνεται στη συνέχεια.

Περισσεύματα από το τραπέζι

Από το περισσευούμενο κρέας που έχει μείνει θα πρέπει να αφαιρεθούν τα κόκαλα και να τοποθετηθεί σε ρηχούς περιέκτες με καπάκι και στη συνέχεια στη συντήρηση, μέσα σε δύο ώρες από την ώρα του σερβιρίσματος. Από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί στην συντήρηση θα πρέπει να καταναλωθεί σε τρεις ή τέσσερις μέρες. Τυχόν sauce ή ζωμοί που έχουν περισσέψει, θα πρέπει να μεταφερθούν και αυτές σε καθαρούς περιέκτες και μετά στη συντήρηση, η κατανάλωση και εδώ πρέπει να είναι μέσα σε δύο ημέρες.

Στην αμερικάνικη βιβλιογραφία πολύ συχνά αναφέρουν τον κανόνα (2 ώρες – 2 ιντσες - 4 ημέρες) θέλοντας να δώσουν έμφαση στον χρόνο που τα υπόλοιπα του γεύματος τοποθετούνται στην συντήρηση (2 ώρες), την χρήση χαμηλών περιεκτών για γρήγορη ψύξη (2 ίντσες) καθώς και τον χρόνο συνολικής παραμονής στην συντήρηση.

Σε αυτές τις δύσκολες εποχές η σωστή, λογική και ασφαλής χρήση των τροφίμων που αγοράζουμε είναι πλέον επιτακτική. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να πετάμε κανένα τρόφιμο και κάτω από το πρίσμα της ασφαλούς και υγιεινής χρήσης τους, θα εξασφαλίσουμε ένα άριστο, οικονομικό και ασφαλές εορταστικό γεύμα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαρίστε... χρόνια στον εαυτό σας!



Φάτε μεσογειακά.

Έως και τρία επιπλέον χρόνια ζωής μπορεί να κερδίσουν όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg στη Σουηδία. Στο πλαίσιο της έρευνας «H70» οι ερευνητές παρακολούθησαν χιλιάδες 70χρονους για περισσότερο από 40 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι τρέφονται μεσογειακά έχουν 20% υψηλότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο συγκριτικά με όσους καταναλώνουν μια δίαιτα πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα «κέρδος» δύο έως και τριών ετών για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που τρέφονται μεσογειακά, εξηγούν οι ερευνητές.

Επίσης, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών νόσων όπως τα καρδιαγγειακά, η νόσος του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου. Σύμφωνα μάλιστα με ισπανική έρευνα του 2009 από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα υποστηρίχθηκε ότι μπορεί ακόμη και να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου της κατάθλιψης κατά 30%.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικες... γαστρεντερίτιδες



Πώς θα τις προλάβουμε.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατέληξε σε μια... χριστουγεννιάτικη τροφική δηλητηρίαση. Λίγο το φαγητό, λίγο τα γλυκάκια λίγο η απροσεξία της μαγείρισσας, έφεραν πολλούς από εμάς στο κρεββάτι του πόνου ενώ οι υπόλοιποι συνέχιζαν κανονικά να απολαμβάνουν τις εορτές.

Τι είναι, πως θα την αντιμετωπίσουμε και κυρίως... πώς θα την προλάβουμε... Η οξεία γαστρεντερίτιδα ή αλλιώς τροφική δηλητηρίαση είναι, απλά, λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε μικρόβια και τις ουσίες που αυτά παράγουν (εξωτοξίνες). Τα μικρόβια (μικρόβια και ιοί) μεταφέρονται στις τροφές (από μολυσμένα χέρια, μολυσμένες επιφάνειες) και εκεί κάτω από την ανάπτυξη συγκεκριμένων θερμοκρασιών αρχίζουν να παράγουν ουσίες που ονομάζονται εξωτοξίνες. Η είσοδος των εξωτοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την τροφή οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση ή αλλιώς οξεία γαστρεντερίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα:

-εμετός
-διάρροια
-πυρετός, σε περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε διεισδυτικά βακτήρια όπως η Σαλμονέλλα.

Τροφές που μπορεί να ευθύνονται για την οξεία γαστρεντερίτιδα:

-Μολυσμένο νερό: Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των υπεύ­θυ­νων μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική ο­δός. Οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλή­ρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρ­χει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα υδρεύ­σεως.

-Κρέμα ή μαγιονέζα: Οφείλεται συνήθως σε μόλυνση της τροφής από σταφυλόκοκκο, που προέρχεται από τα χέρια ατόμων που προετοιμάζουν την τροφή πριν να σερβιριστεί. Ο σταφυλόκοκκος αφού μολύνει τη κρέμα πολλαπλασιάζεται και παράγει εξωτοξίνη, η οποία προκαλεί την οξεία γαστρεντερίτιδα.

-αυγά ή πουλερικά: Είναι γνωστό ότι όλα σχεδόν τα πουλερικά έχουν σαλμονέλλα. Οι σαλμονέλλες αυτές μπορεί να μολύνουν τα αυγά του εμπορίου και καταστρέφονται μόνο με τον έντονο βρασμό του αυγού (σφιχτό βρασμένο αυγό), ενώ στο μελάτο αυγό μπορούν να επιβιώσουν και να μετα­δοθούν στον άνθρωπο που θα το καταναλώ­σει. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να μεταδοθεί από ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά.

-Κινέζικα εστιατόρια: με μολυσμένο ρύζι.
-Οξεία ιογενής επιδημική γαστρεντερίτιδα

Οι ιοί Rοta και Noro εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι για το 25% της οξείας γαστρεντερίτιδας που απαντά στα παιδιά τόσο στους χειμερι­νούς, αλλά ιδιαίτερα στους θερινούς μή­νες. Δεν είναι όμως μόνο παιδική λοίμωξη, αλλά μπορεί να προσβλη­θούν ενήλικες και ηλι­κιωμένα άτομα. Η γαστρεντερίτιδα εκδηλώ­νεται σε πολλά συγχρόνως άτομα που ζουν στην ίδια πόλη (επιδημία). Οι ιοί Noro είναι υπεύθυνοι για επιδημίες σε κρουαζιερόπλοια.

-Οξεία γαστρεντερίτιδα από Hamburger: Το μικρόβιο με­τα­δίδε­ται από ατελώς ψημένο κιμά που χρησιμο­ποιείται στα χάμπουρ­γκερ και γι' αυτό ονομάζεται «νόσος των χάμπουρ­γκερ».

-Οξεία γαστρεντερίτιδα από ωμά θαλασσινά: Οξεία λοιμώδη γαστρεντερίτιδα μπορεί να παρουσιασθεί και από βρώση θαλασσι­νών, τα οποία έχουν συλλεγεί από θαλάσ­σιες περιοχές όπου εκβάλλουν λύματα πό­λεων. Συνήθως τα ωμά αυτά θαλασσινά εί­ναι μολυσμένα με παθογόνα κολοβακτη­ρίδια.

-Η διάρροια των ταξιδιωτών

Πρόληψη:


Βασική αρχή για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης είναι να τηρούνται ορισμέ­νοι κανόνες υγιεινής.

- Τα χέρια πρέπει πάντοτε να πλένονται πριν από το φαγητό.
- Η τροφή που καταναλώνεται πρέπει να είναι πρόσφατα μεγειρεμένη, να μην διατηρείται σε θερμοθα­λάμους εστιατορίων σε ακατάλ­ληλες θερμοκρασίες (π.χ. 40 βαθμών), που είναι θερμοκρασίες επωάσεως των μικρο­βίων.
-Τα εστιατόρια πρέπει να είναι μεγάλης κατανά­λωσης, ώστε οι τροφές να μην παραμένουν στα ψυγεία ή στους θερμο­θαλάμους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Το νερό πρέπει να είναι είτε εμφιαλω­μένο είτε από υδραγωγείο το οποίο να χλωριώνεται τακτικά.

Θεραπεία:


-Σε οξεία γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε εξωτοξίνες μικροβίων δεν απαιτείται ειδική θεραπεία αλλά μόνο ικανοποιητική ενυδά­τωση του ασθενούς. Συνήθως η οξεία γα­στρεντερίτιδα υποχωρεί μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα.

-Αντίθετα αν ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, δηλαδή το διαρροϊκό σύνδρομο οφείλεται σε διεισδυτικά μικρό­βια, πρέπει να αντιμετωπισθεί κατάλληλα με ενυδάτωση και αντιβιοτικά σε νοσοκομείο.
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη για τους γλουτούς η καθιστική ζωή



Προκαλεί συρρίκνωση και χαλάρωση.

Αγαπάτε τους γλουτούς σας και θέλετε να προλάβετε οποιαδήποτε χαλάρωση ή συρρίκνωση; Αν ναι, τότε αποφύγετε το καθισιό. Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, μελέτησε τα έλκη κατάκλισης, τις πληγές δηλαδή που αναπτύσσονται στους γλουτούς ή την πλάτη των ασθενών, που είναι παράλυτοι ή χρειάζεται να παραμείνουν στα κρεβάτια τους για αρκετό διάστημα.

Αφού έκαναν μαγνητικές τομογραφίες στους γλουτούς παράλυτων εθελοντών, διαπίστωσαν ότι οι μύες της περιοχής συρρικνώνονταν, εξαιτίας της ακινησίας, ενώ παρατήρησαν πως τα λιπώδη κύτταρα ευημερούν σε συνθήκες ακινησίας.

Κατόπιν, επαλήθευσαν εργαστηριακά τα ευρήματά τους, τοποθετώντας σε ένα κομμάτι ελαστικού προλιπώδη ή προλιποκύτταρα, ομάδα κυττάρων που αποτελούν πρόδρομες μορφές των λιπωδών κυττάρων.

Στη συνέχεια, τέντωσαν το ελαστικό μαζί με τα κύτταρα, ώστε να μιμηθούν την συνεχή πίεση που ασκείται στους γλουτούς όταν αυτοί είναι καθηλωμένοι σε μια καρέκλα ή κρεβάτι.

Σε ένα άλλο κομμάτι ελαστικού, τοποθέτησαν μία δεύτερη στοιβάδα προλιποκυττάρων, χωρίς όμως να το τεντώσουν, παρατηρώντας ότι και οι δύο στοιβάδες άρχισαν στη συνέχεια να τροφοδοτούνται με τα ίδια ακριβώς θρεπτικά συστατικά (με γλυκόζη ή ινσουλίνη), για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε λιπώδη κύτταρα.

Δύο εβδομάδες αργότερα, τα κύτταρα που είχαν τεντωθεί μαζί με το ελαστικό περιείχαν εμφανώς περισσότερο λίπος, ενώ μετά από τέσσερις εβδομάδες, όταν πια τα κύτταρα είχαν φτάσει στο σημείο της ωρίμανσης, τα επίπεδα λίπους σε αυτά ήταν κατά 50% υψηλότερα.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, οι παρατεταμένες περίοδοι μηχανικού φορτίου και πίεσης, είτε οφείλονται στην κατάκλιση είτε στο κάθισμα, έχουν ως συνέπεια αυξημένη παραγωγή λίπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πείτε «όχι» στη μελαγχολία των γιορτών



Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, έχουμε συνηθίσει να παρουσιάζονται ως μια περίοδος όπου όλα είναι χαρούμενα, λαμπερά και άφθονα - σχεδόν μυθικά. Μερικές φορές, όμως, μια γιορτινή περίοδος έρχεται να διαλύσει τέτοιους μύθους, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με το γεγονός ότι η ζωή δεν είναι πάντα ή για όλους τόσο θορυβωδώς χαρούμενη και τέλεια όσο έχουμε οδηγηθεί να πιστεύουμε.

Τι συμβαίνει;


Έρευνες έχουν δείξει ότι η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να είναι μέρες χαράς αλλά και πηγή αρνητικού άγχους για πολλούς ανθρώπους. Στατιστικά οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις αυξάνονται σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτή η περίοδος του χρόνου μπορεί να επιφέρει περισσότερο στρες, θόρυβο, άγχος και αναστάτωση απ’ ότι συνήθως. Ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μέρες μοναξιάς, ακόμα και απομόνωσης.

Από την άλλη, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, βιώνουν περισσότερη χαρά και ικανοποίηση από την πνευματική ή/και συναισθηματική διάσταση των γιορτών – π.χ. τα συμβολικά δώρα ή απλές πράξεις αγάπης, το να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο στη συνεύρεση με αγαπημένα πρόσωπα, τη χαλάρωση των διακοπών - παρά από αυτή καθ’ αυτή την υλική ή καταναλωτική πλευρά. Η υπερκατανάλωση προκαλεί πολλές φορές μεγάλο άγχος και οικονομική δυσχέρεια, που έχει αντίκτυπο και μετά το τέλος των γιορτών, όταν για παράδειγμα έρθουν οι νέοι λογαριασμοί των πιστωτικών καρτών.

Φαίνεται ότι μακρόχρονα οικογενειακά ή/και οικονομικά προβλήματα, προβλήματα εργασίας ή πένθος, θέματα σχέσεων ή προσωπικά ζητήματα έρχονται πιο έντονα στην επιφάνεια κατά την περίοδο των γιορτών. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η κατάθλιψη ή η καταθλιπτική διάθεση έχει υπολογιστεί ότι αυξάνεται σχεδόν κατά δέκα τοις εκατό την περίοδο αυτή.

Πώς μπορώ να ξέρω;

Όσο, λοιπόν, αφορά την κατάθλιψη, ένας στους τρεις ανθρώπους βιώνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μια φορά στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος κοντινός σου άνθρωπος να μη βιώσει κατάθλιψη.

Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουν πώς είναι κατά καιρούς να αισθάνεσαι τη διάθεσή σου πεσμένη. Όταν όμως αυτή η πεσμένη διάθεση συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει και όταν αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σου και να εισχωρεί ζημιογόνα στην καθημερινότητά σου, τότε ίσως είναι κατάθλιψη.

Τα περισσότερα είδη κατάθλιψης μπορούν να θεραπευτούν με σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες, όπως είναι ψυχολογικές θεραπείες (συμβουλευτική, ψυχοθεραπεία) ή/και με τη βοήθεια φαρμάκων σε κάποιες περιπτώσεις.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;


Στους ανθρώπους που βιώνουν κατάθλιψη μπορεί να τους είναι δύσκολο να ομολογήσουν ότι έχουν πρόβλημα και ότι χρειάζονται βοήθεια. Δώσε προσοχή στους φίλους και στην οικογένειά σου. Αν ανησυχείς για κάποιον δώσ’ του πολλές και κατάλληλες ευκαιρίες να σου μιλήσει. Προσκάλεσε αυτούς που φαίνονται να είναι απομονωμένοι σε ένα κοινωνικό γεγονός και συνέχισε να τους καλείς ακόμη κι αν αρνούνται.

Οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη δεν έχουν τη διάθεση να βρεθούν με κόσμο ή δεν αισθάνονται ότι έχουν κάτι να συνεισφέρουν. Προσπάθησε να το καταλάβεις και να το αποδεχτείς και βοήθησέ τους να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Ενημερώσου από έγκυρες πηγές για την κατάθλιψη και υπενθύμιζέ τους ότι η κατάθλιψη θεραπεύεται. Ενθάρρυνέ τους να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Μην περιμένεις να γίνουν ‘ο παλιός τους εαυτός’ μέσα σε μια μέρα.

Δώσε το δικό σου χρώμα στα Χριστούγεννα

Σκέψου, λοιπόν, τρόπους να κάνεις δικά σου αυτά τα Χριστούγεννα, παρά να μπεις σε ένα χείμαρρο προσδοκιών και απαιτήσεων που είναι έξω από εσένα και που είναι πιθανόν, απλά να σε γεμίσουν υπερβολικό άγχος, πίεση και εν τέλει θλίψη ή θυμό.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές προτάσεις που σαφώς είναι ενδεικτικές και μπορούν να εμπλουτιστούν με τις δικές σου:

Οι γιορτές των Χριστουγέννων τείνουν να συμβολίζουν την προσφορά στο συνάνθρωπο αλλά και στον εαυτό σου. Πρόσφερε ένα δώρο στον εαυτό σου με αγάπη. Μπορεί να είναι ακόμη και κάτι απλό όσο ένα φρέσκο μπουκέτο λουλούδια ή κάτι που σου αρέσει αλλά έχεις πολύ καιρό να το κάνεις για σένα. Μια πράξη φροντίδας και τρυφερότητας για σένα.

Οργάνωσε το χρόνο σου ανάλογα με τις ανάγκες σου, ώστε να αποφύγεις περιττές πιέσεις χρόνου και άγχος. Αν αισθάνεσαι ότι θέλεις απλά να κάτσεις σπίτι φέτος τις γιορτές, συζήτησέ το με τον σύντροφο ή την οικογένειά σου και αναζήτησε κοινό έδαφος για το πώς μπορεί να γίνει. Το ίδιο και στην περίπτωση που δεν θες να καθίσεις σπίτι σου αυτά τα Χριστούγεννα αλλά π.χ. θες να ταξιδέψεις κάπου που δεν έχεις ξαναπάει. Πιθανότατα του χρόνου ή σε κάποια άλλη γιορτή ή διακοπές να μπορείς να κάνεις αυτό που δεν έκανες φέτος.

Αν ‘πρέπει’ να κάνεις κάποιες επισκέψεις βάλε όρια και εκτίμησε πόσο χρόνο θα μπορούσες να αφιερώσεις σε αυτές. Σε κάποιες επισκέψεις ίσως θα ήθελες να περάσεις περισσότερο χρόνο, ενώ σε άλλες όχι. Και πάλι συζήτησέ το με όσους τους αφορά (π.χ. σύντροφο, οικογένεια, φίλους) και οργάνωσε ανάλογα το χρόνο σου.

Κράτησε κάποιο χρόνο για σένα . Οι μέρες των γιορτών μπορούν να αποστραγγίσουν την ενέργειά σου, ειδικά αν είσαι αυτός που οργανώνει, που κάνει όλες τις δουλειές ή που θέλει να τους ευχαριστήσει όλους. Είναι σημαντικό όταν υπάρχει υπερφορτισμένο κλίμα να δώσεις λίγο ήσυχο χρόνο στον εαυτό σου. Μπορείς να φύγεις για λίγο από το δωμάτιο ή το σπίτι. Τα Χριστούγεννα δεν έχουν να κάνουν με υπερβολικές προσδοκίες και ενοχές, ούτε με ασφυκτικό άγχος και εξαναγκασμούς. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο και αγάπη για να μπορείς να προσφέρεις ανάλογα και στους γύρω σου το χρόνο και την αγάπη σου.

Αν καλείς εσύ στο σπίτι σου φέτος συγγενείς και φίλους για την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, προσπάθησε να το κάνεις όσο πιο εύκολο γίνεται. Ακόμη κι αν δεν το συνηθίζεις, προσπάθησε να μοιραστείς τις δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια και τις ετοιμασίες με την οικογένεια ή τους φίλους σου. Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια – ο κυριότερος σκοπός είναι να περάσεις όμορφα με τους καλεσμένους σου.

Αποφορτίσου από τον υπερκαταναλωτικό χαρακτήρα των γιορτών. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις ακριβά δώρα ή δώρα για όλους. Αν υπάρχουν παιδιά, τα οποία βιώνουν πιο έντονα αυτές τις μέρες, ίσως μπορείς να πάρεις δώρα μόνο σε αυτά. Στους μεγαλύτερους μπορείς να κάνεις συμβολικά δώρα και να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στο πώς θα περάσετε όμορφα μαζί (π.χ. μια βραδιά παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια ή ως δώρο μπορείς να μαγειρέψεις ή να φτιάξεις ένα γλυκό). Μη διστάσεις να δωρίσεις ένα δώρο που σου έχουν κάνει αλλά δεν το θες ή δεν το χρειάζεσαι. Σε κάποιον άλλο ίσως φανεί χρήσιμο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επέλεξε την αντισύλληψη που σου ταιριάζει



Για να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι που βρίσκονται στη διάθεσή μας σήμερα είναι πολλές και αποτελεσματικές. Όμως οι Ελληνίδες επιμένουμε να καταλήγουμε στην ύστατη επιλογή: τη διακοπή εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διακοπές εγκυμοσύνης που γίνονται στη χώρα μας είναι περίπου όσοι και οι τοκετοί, γεγονός που μας καθιστά μια από τις χώρες με τις περισσότερες εκτρώσεις στην Ε.Ε. Αφού καταλάβουμε ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί αντισυλληπτική μέθοδο και πειστούμε ότι –αν δεν επιθυμούμε μια εγκυμοσύνη– η αντισύλληψη πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής, δεν θα δυσκολευτούμε να βρούμε τη μέθοδο που μας ταιριάζει. Το περιοδικό «Forma» προτείνει τις εξής μεθόδους:

Μη ορμονικές μέθοδοι

Μέθοδος του ρυθμού


Με αυτή τη μέθοδο εντοπίζονται οι γόνιμες μέρες του κύκλου κατά τις οποίες αποκλείεται το ελεύθερο σεξ. Σε έναν κύκλο 28 ημερών επικίνδυνο θεωρείται το δεύτερο δεκαήμερο. Η μέθοδος αυτή δεν θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής, καθώς το μέτρημα των ημερών μπορεί να μην γίνει σωστά.
Ιδανικό για γυναίκες:
• Που έχουν τακτικό κύκλο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες.
• Που έχουν περίοδο τουλάχιστον για δύο χρόνια από την έναρξή της (για να γνωρίζουν τον κύκλο τους και αν είναι σταθερός).
• Που έχουν σταθερή σχέση, καθώς τα ζευγάρια με μόνιμη σχέση είναι συνήθως πιο προσεκτικά.

Ανδρικό προφυλακτικό

Εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στον κόλπο της γυναίκας, ενώ παράλληλα προστατεύει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού κυκλοφορεί και γυναικείο προφυλακτικό. Είχε κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα, αλλά χωρίς επιτυχία, αφού θεωρήθηκε δύσκολο και ενοχλητικό. Η επιστροφή στη γονιμότητα γίνεται αμέσως μετά τη διακοπή της μεθόδου.
Ιδανικό για γυναίκες:
• Που δεν έχουν σταθερό σύντροφο.
• Που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάρουν ορμόνες.

Ορμονικές μέθοδοι
Αντισυλληπτικό χάπι

Πρόκειται για το συνδυασμό δύο ορμονών (οιστρογόνο και προγεστογόνο). Λαμβάνεται από το στόμα για 21 συνεχόμενες ημέρες μηνιαίως και αναστέλλει την ωορρηξία. Ακόμα όμως και αν υπάρξει ωορρηξία, κινητοποιούνται μηχανισμοί που εμποδίζουν μια πιθανή εγκυμοσύνη. Η γονιμότητα επιστρέφει στον αμέσως επόμενο κύκλο από τη στιγμή που διακόπτεται η λήψη του.
Ιδανικό για γυναίκες:
• Κάτω των 35 ετών.
• Που δεν έχουν σταθερό κύκλο.
• Που δεν καπνίζουν.
• Που δεν είναι υπέρβαρες.
• Που δεν έχουν ιστορικό καρδιοπαθειών ή θρόμβωσης.
• Με έντονο πόνο ή πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Κολπικός δακτύλιος

Έχει διάμετρο 5 εκ. και εφαρμόζεται ενδοκολπικά από την ίδια τη γυναίκα. Απελευθερώνει ορμόνες παρόμοιες με το αντισυλληπτικό χάπι, οι οποίες αναστέλλουν την ωορρηξία. Παραμένει στον κόλπο για 21 ημέρες, αφαιρείται από τη γυναίκα για μία εβδομάδα και κατόπιν τοποθετείται καινούργιος.
Η γονιμότητα επιστρέφει στον αμέσως επόμενο κύκλο από τη στιγμή της διακοπής της μεθόδου.
Ιδανικό για γυναίκες:
• Που ξεχνούν ή δεν θέλουν να παίρνουν φάρμακα καθημερινά.
• Με απρογραμμάτιστο τρόπο ζωής.

Ενδομήτριες μέθοδοι
Ενδομητρικό σπείραμα ή σπιράλ

Είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και περιέχει ένα χάλκινο σύρμα. Τοποθετείται στη μήτρα από γυναικολόγο στο τέλος της εμμήνου ρύσης και προσφέρει αντισυλληπτική προστασία για 3 ή 5 χρόνια, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε χαλκό. Προκαλεί την απελευθέρωση ορισμένων ουσιών (προσταγλανδίνες) και λευκών αιμοσφαιρίων στη μήτρα, που είναι τοξικές για τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια, ενώ και ο χαλκός που περιέχει είναι τοξικός για τα σπερματοζωάρια. Παράλληλα, θεωρείται ότι και η φλεγμονική του δράση εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου. Αμέσως μετά την αφαίρεσή του μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.
Ιδανικό για γυναίκες:
• Που θέλουν να αποφύγουν τη σύλληψη με ασφάλεια και για μακρύ χρονικό διάστημα.
• Που είναι σε μόνιμη και μονογαμική σχέση.
• Που έχουν ήδη τεκνοποιήσει (το σπιράλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, εφόσον όμως όπως αναφέρθηκε είναι σε μόνιμη μονογαμική σχέση).
• Που δεν έχουν ιστορικό φλεγμονώδους νόσου της πυέλου, εξωμήτριας κύησης ή αιμορραγικών διαταραχών.
• Που δεν μπορούν να πάρουν ορμόνες, π.χ. με ιστορικό θρόμβωσης.
• Που θηλάζουν.

Ενδομήτριο σύστημα

Είναι ένα μικρό πλαστικό αντικείμενο σχήματος Τ που τοποθετείται μέσα στη μήτρα από τον γυναικολόγο στο τέλος της περιόδου και μπορεί να παραμείνει εκεί έως και 5 χρόνια. Η διαφορά με το κλασικό ενδομητρικό σπείραμα είναι ότι περιέχει μέσα σε ένα κύλινδρο μια ορμόνη, η οποία αποδεσμεύεται σταδιακά. Το ενδομήτριο σύστημα δυσκολεύει την άνοδο των σπερματοζωαρίων στον τράχηλο, εμποδίζει τη γονιμοποίηση του ωαρίου και σε κάποιες περιπτώσεις αναστέλλει την ωορρηξία. Μετά την αφαίρεσή του η γονιμότητα επανέρχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα (2 μήνες).
Έχει τις ίδιες ενδείξεις με το ενδομητρικό σπείραμα, ενώ επιπλέον είναι ιδανικό για γυναίκες που έχουν πολύ αίμα ή πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οριστικές μέθοδοι
Στείρωση

Είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία οι σάλπιγγες καυτηριάζονται ώστε να μην μπορεί να γίνει γονιμοποίηση. Ωστόσο, υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα αυτόματης επανασύνδεσής τους.
Η παραγωγή των γυναικείων ορμονών, η σεξουαλική επιθυμία και ο κύκλος δεν επηρεάζονται. Σε περίπτωση που μια γυναίκα αλλάξει γνώμη, οι σάλπιγγες μπορούν να επανασυνδεθούν με μια δεύτερη επέμβαση, με ποσοστό 98% επανασύνδεσης και 65% κυήσεων. Επίσης, μπορεί να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υποβληθούν εκ νέου σε εγχείρηση.
Ιδανικό για γυναίκες:
• Που έχουν ήδη τεκνοποιήσει.
• Που δεν θέλουν ή δεν επιτρέπεται να πάρουν ορμόνες.
• Που επιθυμούν μόνιμη στείρωση.

Αυτά που περιμένουμε

Υπάρχουν hi tech μέθοδοι αντισύλληψης, από τις οποίες κάποιες κυκλοφορούν ήδη στην Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης ενώ κάποιες άλλες αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο μέλλον.
• Χάπι τεσσάρων εποχών
Επιτρέπει την έμμηνο ρύση κάθε τρεις μήνες. Λαμβάνεται συνεχώς επί 94 μέρες και διακόπτεται για μία εβδομάδα.
• Ενέσιμο
Αντισυλληπτικό με οιστρογόνα και προγεστογόνα σε ένεση, η οποία γίνεται μία φορά το μήνα.
• Τσιρότο
Τοποθετείται στην κοιλιά, στον κορμό ή στους γλουτούς και εκλύει συνεχώς και σε χαμηλές ποσότητες οιστρογόνα και προγεστογόνα. Αντικαθίσταται μία φορά την εβδομάδα επί τρεις εβδομάδες.
• Τσίχλα
Αντισυλληπτικό χάπι που μασιέται. Έχει τις ίδιες ορμόνες και θεωρείται εξίσου αποτελεσματικό.
• Ανδρικό χάπι
Σχεδιάζεται να εκλύει τεστοστερόνη και προγεστογόνα ώστε να εμποδίζει την παραγωγή σπέρματος.

Επείγουσα αντισύλληψη

Είναι το φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ύστερα από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό ή σε περίπτωση «ατυχήματος» κατά τις γόνιμες μέρες, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Λαμβάνεται ένα χάπι το συντομότερο δυνατό μετά την επικίνδυνη επαφή και ένα δεύτερο, το αργότερο εντός 72 ωρών, με σκοπό να σταματήσει την κύηση πριν από την έναρξή της. Το χάπι της επόμενης μέρας –όπως εναλλακτικά αποκαλείται– δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης και, παρόλο που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή, καλό είναι πριν το πάρετε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Μύθοι & αλήθειες

Μύθος: Δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη όταν ο παρτενέρ «τραβηχτεί» πριν εκσπερματίσει.
Αλήθεια: Μια ποσότητα υγρών που περιέχουν σπέρμα μπορεί να εκκριθεί πριν ακόμα ο άντρας μπει στη διαδικασία της κορύφωσης. Επιπλέον, μερικοί άντρες δεν καταφέρνουν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

Μύθος: Το σεξ σε όρθια στάση ή με τη γυναίκα από πάνω αποτρέπει την εγκυμοσύνη, αφού σε αυτές τις στάσεις το σπέρμα απομακρύνεται από τον κόλπο της γυναίκας.
Αλήθεια: Οι στάσεις κατά τη διάρκεια του σεξ δεν έχουν καμία σχέση με τη γονιμοποίηση. Από τη στιγμή που ο άντρας θα εκσπερματίσει το σπέρμα συσσωρεύεται στον κόλπο και ξεκινάει φυσιολογικά την άνοδό του προς τη μήτρα.

Μύθος: Το πλύσιμο ή η ούρηση αμέσως μετά το σεξ μπορεί να εκμηδενίσουν τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη.
Αλήθεια: Το πλύσιμο ή η ούρηση μετά το σεξ δεν πρόκειται να σταματήσουν το σπέρμα, το οποίο κατευθύνεται ήδη προς τη μήτρα.

Μύθος: Οι γυναίκες που θηλάζουν δεν μένουν έγκυες.
Αλήθεια: Αν και ο θηλασμός τείνει να αναβάλλει την ωορρηξία, αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο, γι’ αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μια μέθοδος αντισύλληψης που ενδείκνυται για θηλάζουσες.


Διαβάστε περισσότερα...