Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Πιο προσιτά θα γίνουν τα τερματικά αυτοεξυπηρέτησης με χρηματοδοτούμενο έργο από την ΕΕ



Ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ έχει ως στόχο να καταστήσει τα τερματικά αυτοεξυπηρέτησης, όπως είναι οι δημόσιες αυτόματες συσκευές πώλησης εισιτηρίων ή τα δημόσια περίπτερα πληροφόρησης και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, πιο προσιτά για τον 1 στους 6 Ευρωπαίους που έχουν κάποια αναπηρία ή για τα 87 εκατομμύρια Ευρωπαίων άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ, μόνο το 38% των τραπεζικών μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης (αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών ή ΑΤΜ) σε ολόκληρη την ΕΕ παρέχουν δυνατότητες φωνητικής συναλλαγής σε πελάτες με ειδικές ανάγκες, υστερώντας κατά πολύ σε σχέση με τις ΗΠΑ (61%) και τον Καναδά (σχεδόν όλα τα ΑΤΜ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει ποσό 3,41 εκατ. ευρώ, δηλαδή το μισό του συνολικού προϋπολογισμού, για το έργο «APSIS4All», το οποίο αποσκοπεί στον σχεδιασμό και την επικύρωση εξατομικευμένων διεπαφών, συμπεριλαμβανομένων ανεπαφικών καρτών (δηλ. χωρίς φυσική επαφή), ώστε να συμβάλει στην υπέρβαση των υφιστάμενων εμποδίων προσβασιμότητας. Οι δοκιμές θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο του 2011 σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και τον Ιανουάριο του 2012 σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων στο Paderborn της Γερμανίας. Οι δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν τρία χρόνια.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια επίτροπος για το ψηφιακό θεματολόγιο, κ. Neelie Kroes, δήλωσε: «Τα δημόσια τερματικά αυτοεξυπηρέτησης βρίσκονται παντού και ο αριθμός τους εξακολουθεί να αυξάνεται. Ωστόσο, πολλά συνιστούν πρόβλημα για τα άτομα με αναπηρία ή για ορισμένα ηλικιωμένα άτομα, με αποτέλεσμα να στερούνται τις υπηρεσίες τους».

Το έργο APSIS4All αποβλέπει στον σχεδιασμό και την επικύρωση, σε συνθήκες καθημερινότητας, καινοτομικών, εξατομικευμένων διεπαφών που θα υπερνικούν τους υφιστάμενους φραγμούς πρόσβασης. Σε πρώτη φάση, το έργο θα συλλέξει πληροφορίες από 3.000 χρήστες, που θα δοκιμάσουν διαφορετικές μηχανές με σκοπό την προσαρμογή των διεπαφών στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.

Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 σε 65 ΑΤΜ της τράπεζας la Caixa στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, καθώς και σε 24 μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Höft & Wessel AG στο Paderborn στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας, από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Στόχος αυτού του έργου είναι να προτείνει ένα τυποποιημένο πλαίσιο που θα μπορούσε να προωθήσει χαρακτηριστικά ηλε-προσβασιμότητας στον κλάδο των ATM και στους παρόχους υπηρεσιών. Αυτό θα μπορούσε τελικά να συμβάλει ώστε τα δημόσια ψηφιακά τερματικά (PDT) να καταστούν πιο προσιτά σε ευρύ φάσμα χρηστών, από άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία, άτομα με δυσκολίες ανάγνωσης, τουρίστες που δεν κατέχουν την τοπική γλώσσα ή ακόμη και άτομα που μπορεί να έχουν ξεχάσει τα γυαλιά τους.

Το APSI4All θα επικεντρωθεί σε πολυτροπική αλληλεπίδραση και σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η Near Field Communication (NFC) ή οι ασύρματες επικοινωνίες μικρής εμβέλειας.

Για παράδειγμα, οι δοκιμές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια προγραμματισμένη κάρτα που θα περιέχει τις προτιμήσεις του χρήστη. Όταν ο χρήστης πλησιάζει την κάρτα στο ΑΤΜ, το μηχάνημα προσαρμόζεται άμεσα στις ανάγκες του χρήστη (ενδεχομένως αλλάζοντας το μέγεθος της γραμματοσειράς ή την επιλογή γλώσσας).

Άλλες διεπαφές θα μπορούσαν να περιλάβουν ένα κινητό τηλέφωνο με δυνατότητες προσβασιμότητας που θα επιτρέπουν σε έναν πελάτη να αγοράζει εισιτήριο διαδικτυακά και να πληρώνει στο μηχάνημα που εκδίδει το εισιτήριο χρησιμοποιώντας ένα κωδικό ασφαλείας στο τηλέφωνό του.


Πηγή: http://www.balkans.com
Διαβάστε περισσότερα...

Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού στις Δαφνές

Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας θα ανεγερθεί στις Δαφνές Ηρακλείου και χθες υπεγράφη από τον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και τον ανάδοχο η σύμβαση κατασκευής του έργου.




Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.790.000,00 ευρώ και καλύπτεται από το "Περιφερειακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013" και το ελληνικό δημόσιο.

Η αποπεράτωση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 540 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Ο νέος σταθμός θα κατασκευασθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου Ηρακλείου εντός του οικισμού Δαφνών και συνολικής έκτασης 3.252,91 τ.μ.

Η ανέγερση του νέου βρεφονηπιακού σταθμού, συνολικής επιφάνειας 250,83 τ.μ. στο ισόγειο, 250,83 τ.μ. στο υπόγειο και 22,32 τ.μ σε ημιυπαίθριους χώρους θα εξυπηρετεί περίπου 30 παιδιά (βρέφη, νήπια και νήπια με αναπηρία).

Προβλέπονται τρεις αίθουσες απασχόλησης οι οποίες συνοδεύονται από τους υπόλοιπους αναγκαίους χώρους για τη λειτουργία τους, ενώ έχει προβλεφθεί η Βιοκλιματική ένταξη του Σταθμού στο περιβάλλον.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή της σύμβασης και την κατασκευή του έργου, και τόνισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι και παραμένει η εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, για την πλήρη κάλυψη σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των αναγκών όλων των δημοτών.

Διαβάστε περισσότερα...

Μισέλ Πετρουτσιάνι:«Στην αναπηρία, αληθινή ελευθερία σημαίνει κακία»

Γεννήθηκε με «γυάλινα κόκαλα» και για να επιβιώσει έγινε τζαζίστας. Η ιστορία του αναδεικνύεται στο ντοκυμαντέρ του Μάικλ Ράντφορντ που θα επισκεφθεί την Αθήνα για την πανελλήνια πρεμιέρα της στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.




Το όνομα Μισέλ Πετρουτσιάνι ενδεχομένως να είναι γνωστό μόνο στους φανατικούς της τζαζ και της κλασικής μουσικής- και δη της πατρίδας του της Γαλλίας. Παιδί ημιεπαγγελματιών μουσικών, ο Μισέλ Πετρουτσιάνι γεννήθηκε με όλα τα κόκαλά του σπασμένα στις 28 Δεκεμβρίου του 1962 στην Οράνζ της Νότιας Γαλλίας. Το ύψος του δεν ξεπερνούσε το ενάμισι μέτρο. Επασχε από ατελή οστεογένεση (Οsteogenesis imperfecta), μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τα οστά που σπάζουν εύκολα, συχνά από ελάχιστη ή καμία προφανή αιτία. Τα αποκαλούν «γυάλινα κόκαλα». Σε όλη τη σύντομη ζωή του- πέθανε το 1999 σε ηλικία 36 ετών- ο Πετρουτσιάνι πονούσε. Για να ξεπεράσει την αδυναμία του έγινε μουσικός.

Προτού αναλάβει να γυρίσει το ντοκυμαντέρ «Μichel Ρetrucciani» που θα παιχτεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας τον Σεπτέμβριο, ο βρετανός σκηνοθέτης Μάικλ Ράντφορντ - ο οποίος τη δεκαετία του 1990 είχε υπογράψει την παγκόσμια επιτυχία «Ο ταχυδρόμος» - δεν είχε ιδέα για τον Μισέλ Πετρουτσιάνι. «Δεν ήξερα καν το όνομά του » μας είπε ο Ράντφορντ στο Φεστιβάλ των Καννών όπου ο «Μichel Ρetrucciani» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του.

«Στη Βρετανία οι δίσκοι του Μισέλ Πετρουτσιάνι δύσκολα μπορούσαν να βρεθούν,ενώ πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν έδινε σημασία στη μουσική του». Λάτρης της τζαζ και μουσικός ο ίδιος ( «κακός σαξοφωνίστας» λέει για τον εαυτό του), ο Ράντφορντ δεν είναι ο μόνος που δεν γνώριζε τον Πετρουτσιάνι. Ρωτώντας κόσμο που ασχολείται με την τζαζ, το όνομα του ιδιοφυούς, όπως αποδείχθηκε, νάνου, δεν φαίνεται να φέρνει μνήμες στην επιφάνεια, παρ΄ ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Πετρουτσιάνι είχε δώσει συναυλία στην Ελλάδα, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Επομένως για ποιον λόγο ένα ντοκυμαντέρ για τον Μισέλ Πετρουτσιάνι θα μπορούσε να κάνει «κλικ» στο κοινό;

«Πέρα από το ότι ήταν ένας ιδιο φυής μουσικός καιπέρα από το ότι ήταν ανάπηρος, νομίζω ότι το γεγονός πως δεν παραδέχθηκε ποτέ την αναπηρία του λέει πολλά και προκαλεί το ενδιαφέρον» μας είπε ο Ράντφορντ στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών. «Ο Πετρουτσιάνι θεωρούσε ότι ζούσε μια φυσιολογική, για εκείνον,ζωή». Και φυσιολογική ζωή για τον Μισέλ Πετρουτσιάνι ήταν «όχι μόνο να βρει γυναίκα,αλλά καθ΄ ότι Μεσόγειοςαμέσως να την απατήσει» λέει χαμογελώντας ο Ράντφορντ, πατέρας ο ίδιος πέντε παιδιών. «Αν μου δινόταν η ευκαιρία να τον ρωτήσω κάτι, αυτό θα ήταν, πρώτον, “πώς νιώθεις στ΄ αλήθεια μέσα σου;” και,κυρίως, “ ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου με τις γυναίκες;”» συμπληρώνει και προσθέτει την προσωπική του εκτίμηση ως απάντηση:«Αγαπούσε πραγματικά τις γυναίκες».

Ποιος είναι φυσιολογικός;

«Τι είναι όμως τελικά φυσιολογικό;» δείχνει να αναρωτιέται η ταινία. Ποιος ορίζει το φυσιολογικό; «Ολοι έχουμε προβλήματα » λέει ο Ράντφορντ. «Στους αναπήρους είναιαπλώς περισσότερο ορατά. Για τον Πετρουτσιάνι η ζωή δεν ήταν ένα πρόβλημα.Γι΄ αυτό και η ιστορία του είναι ένα μάθημα ζωής για όλους μας: κάνε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις με τα υλικά που έχεις και χωρίς να σε νοιάζει τίποτε άλλο.Ποτέ μην παραιτείσαι,ποτέ μην παραπονιέσαι» .

Ο Ράντφορντ πέταξε το σενάριο του «Μichel Ρetrucciani» αμέσως όταν το έγραψε. «Οταν γυρίζεις ένα ντοκυμαντέρ η αλήθεια,θέλεις- δεν θέλεις,θα βγει και όχι πάντα με τον τρόπο που νομίζεις». Και η αλήθεια για τον Μισέλ Πετρουτσιάνι ήταν παράξενη. Από τη μία πλευρά υπήρξε ένας δοτικός άνθρωπος, μια γενναιόδωρη φύση που έδειχνε πραγματικό ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους του. Την ίδια ώρα όμως «μπορούσε να γίνει ένας μπάσταρδος» συνεχίζει ο Ράντφορντ. Μπορούσε να ακυρώσει τη γενναιοδωρία του και να την αντικαταστήσει με μια πολύ δυσάρεστη πλευρά του εαυτού του.

Μιλώντας με τον επίσης νάνο, 20χρονο γιο του Πετρουτσιάνι, τον Αλεξάντρ Πετρουτσιάνι που βρέθηκε και αυτός στο φεστιβάλ για την προώθηση της ταινίας, ο Ράντφορντ αντιλήφθηκε ότι «η αληθινή ελευθερία για κάθε ανάπηρο είναι να είναι κακός. Δυσάρεστος. Διότι, ενώ προσπαθείς όλη την ώρα να δείξεις στους άλλους ότι είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, ότι όλα είναι καλά, αυτό που πραγματικά θες να τους πεις είναι “άντε στον Διάολο”. Αλλά ποτέ δεν μπορείς να το πεις. Ισως αυτό να τον έκανε να νιώθει φυσιολογικός» .

«Οταν βρίσκεσαι στην κατάστασή μας δεν μπορείς να είσαι πάντα χαρούμενος με τον εαυτό σου,αλλά πρέπει πάντα να δείχνεις χαρούμενος προς τους άλλους» είπε ο Αλεξάντρ Πετρουτσιάνι. «Ορισμένες φορές αυτό δεν γίνεται.Είσαι περιστοιχισμένος από ανθρώπους που δεν γουστάρεις και απλώς πρέπει τους το πεις».

Σύμφωνα με την έρευνα του σκηνοθέτη, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια του Πετρουτσιάνι είναι εξαιρετικά ισχυρές προσωπικότητες. «Λες και κατά κάποιον τρόπο το σώμα αυτο-αποζημιώνεται για την οδύνη του- και είναι τρομερή οδύνη, ίσως μια από τις χειρότερες που μπορεί να φανταστεί κανείς». Ο Πετρουτσιάνι υπήρξε ένας ήρωας των αναπήρων, αλλά ο ίδιος έδινε την εντύπωση ότι είχε ξεχάσει την πάθησή του. «Και το έλεγε. “ Κοιτάξτε με! Είμαι μια χαρά!”.Την ίδια ώρα όμως θα έδινε τα πάντα για να μπορέσει να περπατήσει σε μια παραλία με μια κοπέλα»

Το χάρισμα του Πετρουτσιάνι βέβαια ήταν η μουσική του και αυτό του έδινε το προβάδισμα σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν ήταν μεν ανάπηροι αλλά ούτε και προικισμένοι. Εγινε ένας καταπληκτικός πιανίστας και όλος ο συναισθηματικός κόσμος του έβγαινε στη μουσική του και από εκεί, κατά μια έννοια, βγαίνει η μοναδική προσωπικότητά του. «Κάποιος τον απεκάλεσε “ξωτικό” που κατέβηκε για λίγο στη Γη για να γράψει τη μουσική του και στη συνέχεια εξαφανίστηκε » είπε ο σκηνοθέτης. «Αυτό τα λέει όλα».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Σύμφωνα με την ταινία αλλά και τον Μάικλ Ράντφορντ,οι σχέσεις του Μισέλ Πετρουτσιάνι με τον πατέρα του δεν ήταν καθόλου καλές.Ο πατέρας του Μισέλ αισθανόταν άσχημα που ο γιος του ήταν ανάπηρος και αργότερα τον ζήλευε αφού ως μουσικός έγινε διάσημος,κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ο ίδιος. «Το μόνο καλό με τον πατέρα του ήταν ότι τον δίδαξε μουσική υπό αυστηρότατες συνθήκες» είπε ο Ράντφορντ.Στη συνέχεια και ως τα 18 του ο Μισέλ Πετρουτσιάνι έγινε η «βιτρίνα»,ή καλύτερα ο «κράχτης» των γονέων του στα φθηνά κλαμπ όπου έπαιζαν μουσική.Τους άφησε για πάντα όταν ενηλικιώθηκε.

Από την πλευρά του ο Αλεξάντρ Πετρουτσιάνι,που είναι κάτοχος των δικαιωμάτων της μουσικής του Μισέλ Πετρουτσιάνι, δεν δέχθηκε να μιλήσει για τον παππού του αποκαλώντας τη σχέση τους «εξαιρετικά πολύπλοκη».Ο Ράντφορντ προσπάθησε να πάρει συνέντευξη από τον πατέρα του Πετρουτσιάνι αλλά δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις 100.000 ευρώ που ζήτησε ο δεύτερος για να μιλήσει.


ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Η ταινία «Μichel Ρetrucciani» θα προβληθεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ ΝύχτεςΠρεμιέρας Conn-x (14-25 Σεπτεμβρίου)


Διαβάστε περισσότερα...

Έγραψε ιστορία ο Πιστόριους

Μια θέση στα ημιτελικά των 400 μέτρων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Νταεγού, κέρδισε o Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, γράφοντας ιστορία.
.






Νοτιοαφρικανός δρομέας που έγινε ο πρώτος αθλητής με κινητική αναπηρία που συμμετέχει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, τερμάτισε τρίτος στην προκριματική σειρά που συμμετείχε με χρόνο 45.39, πίσω από τον Αμερικάνο Κρις Μπράουν και τον Βρετανό Μάρτιν Ρούνεϊ.
"Είμαι κουρασμένος. Πρέπει να ηρεμήσω, να ανασυγκροτηθώ και να μιλήσω με τον προπονητή μου. Έκανα καλό αγώνα. Είμαι ευχαριστημένος που συμμετέχω. Ήταν ο στόχος που είχα τόσα χρόνια. Δούλεψα τόσο πολύ για να βρίσκομαι εδώ. Υπήρχε μεγάλη πίεση πριν από τον αγώνα και με περιμένει αρκετή δουλειά μέχρι τη Δευτέρα", ήταν τα λόγια του Πιστόριους μετά τον ιστορικό του αγώνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μ. Κυπραίος: Ζω στον απέραντο κόσμο της σιωπής



Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος δεν ακούει. Ίσως να ακούσει σε 6 μήνες. Και δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς μπαστούνι, γιατί η χειροβομβίδα κρότου - λάμψης που του έριξαν τα ΜΑΤ στις 15 Ιουνίου 2011 διατάραξε την ισορροπία στον λαβύρινθο του εγκεφάλου.

"Δεν θα ξεχάσω ποτέ όμως πως είμαι ανάπηρος. Ακόμη κι αν το ήθελα. Είναι ένα στίγμα, που θα κουβαλάω μαζί μου έως τον θάνατό μου. Πάντα το ακουστικό, οι μεταλλικοί ήχοι, το σημάδι της τομής στο κρανίο, το μπαστούνι μου, θα μού το θυμίζουν, αλλά το σημαντικότερο: ποιοι και γιατί το έκαναν", λέει στην "Αυγή" της Κυριακής.


Γ. Δημαράς, Αλ. Τσίπρας: Να του απονεμηθεί σύνταξη


Σε μια ευνομούμενη πολιτεία ο Μ. Κυπραίος θα απολάμβανε της κρατικής μέριμνας - πιθανόν η πολιτεία να του ζητούσε και συγγνώμη για όσα του προκάλεσε. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα. Ο Μ. Κυπραίος αφήνεται να ξεχαστεί από τη συλλογική μνήμη. Να ζήσει μόνος τον Γολγοθά του. Ο αστυνομικός που του πέταξε την χειροβομβίδα παραμένει άγνωστος, συνεχίζει την καριέρα του - ίσως να του δώσουν προαγωγή.

Αφού λοιπόν κυβέρνηση και κράτος δεν υπάρχουν για τον Μ. Κυπραίο, ας υπάρξει η κοινωνία. Ο Γιάννης Δημαράς και ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσαν από κοινού ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη (ένας τίτλος υπουργείου που θα το βλέπει ο Μ. Κυπραίος και θα γελά πικρά…), Εργασίας και Υγείας, ζητώντας να απαγορευθεί η χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης κατά διαδηλωτών. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρουν το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής, απαιτώντας απόδοση ευθυνών, να αναλάβει η πολιτεία τα τεράστια έξοδα νοσηλείας και θεραπείας και να του απονεμηθεί αναπηρική σύνταξη.

Ο ίδιος ο Μ. Κυπραίος δεν κρύβει ότι η κατάστασή του "είναι δυστυχώς πολύ κακή. Αρκετά δύσκολη". "Προσπαθώ να αντιμετωπίσω και τα καθημερινά μου προβλήματα, εκτός από αυτά που προέκυψαν από την αναπηρία. Μέχρι τις 15 Ιουνίου ζούσα ως φυσιολογικός εργαζόμενος και άνθρωπος. Τώρα όλα έχουν γκρεμιστεί. Οι λογαριασμοί τρέχουν, τα έξοδα, είμαι άνεργος και δεν έχω καμία πηγή εσόδων. Στα 43 χρόνια μου, ούτε να πάω στο περίπτερο να πάρω τσιγάρα δεν μπορώ", λέει στην "Αυγή" της Κυριακής και προσθέτει: "Έτσι, μέσα σε αυτό τον απέραντο κόσμο της σιωπής, τον πόνο της επέμβασης και την αδυναμία βάδισης, της νέας σκληρής καθημερινότητας όπου κάποιοι αποφάσισαν να με οδηγήσουν, έχω και το άγχος του αύριο. Καταλαβαίνετε τι συζητάμε πως αντιμετώπισα, αντιμετωπίζω και έχω να αντιμετωπίσω".

Σε 6 μήνες ίσως ακούω μεταλλικούς ήχους

Για να επανακτήσει βασικές ανθρώπινες ικανότητες, όπως η ακοή και η κίνηση, ο Μ. Κυπραίος υποβάλλεται, και θα συνεχίσει να υποβάλλεται, σε συνεχείς, δύσκολες επεμβάσεις. "Έγινε περίπου πριν από 15 ημέρες επέμβαση κοχλιακού εμφυτεύματος στο δεξί μου αυτί από τον καθηγητή κ. Αριστείδη Σισμάνη στο 'Ιπποκράτειο'. Μια επέμβαση αρκετά επώδυνη. Πέρα από τον πόνο στην ψυχή και την αναπηρία μου, έχω να αντιμετωπίσω και τον πόνο στο σώμα. Οι γιατροί ευελπιστούν πως σε διάστημα έξι περίπου μηνών θα ακούω από το δεξί μου αυτί. Το 'ακούω' βέβαια είναι κάτι σχετικό. Μεταλλικούς ήχους θα λαμβάνω και κάποιες από τις συχνότητες. Σε καμία περίπτωση δεν θα ξανακούσω όπως πριν. Θα μπει το εξωτερικό ακουστικό με μια βεντούζα στο κρανίο για να στέλνει ηχητικά κύματα στο εσωτερικό μικρόφωνο που μου έχει εμφυτευτεί και από εκεί με είκοσι καλώδια στο ακουστικό νεύρο. Παράλληλα έχω να αντιμετωπίσω και το πρόβλημα της βάδισης. Δεν μπορώ να περπατήσω λόγω βλάβης στον λαβύρινθο και περπατάω με μπαστούνι. Γίνεται και γι’ αυτό ειδική θεραπεία για να δημιουργηθεί νέο δίκτυο ισορροπίας στον εγκέφαλο".

Ποιο κράτος; Ούτε μια συγγνώμη

Ο Μ. Κυπραίος είναι θύμα στον "πόλεμο" του ρεπορτάζ, ένα είδος δημοσιογραφίας που δεν ανθεί στην Ελλάδα. Είναι το είδος της δημοσιογραφίας που φέρνει τον δημοσιογράφο δίπλα στον διαδηλωτή και απέναντι από τις δυνάμεις τάξεως και καταστολής - όχι να κρύβεται πίσω από τις ασπίδες τους.

Ίσως γι’ αυτό γνώρισε από το κράτος αυτή τη συμπεριφορά - μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. "Κράτος είπατε; Ποιο κράτος; Ούτε μια συγγνώμη. Ή μάλλον είπε μια ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τρεις εβδομάδες μετά το συμβάν στην τηλεοπτική εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου, μετά το 'πυρ ομαδόν' που δέχθηκε τόσο από τον συνάδελφό μας όσο και από τους παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Ο κ. Χρήστος Παπουτσής όμως ή ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρης Οικονόμου, τίποτα. Είδαμε στη Βουλή μαζί με τον δικηγόρο μου τον κ. Σωτήρη Κοντονάσιο τον υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο, πήραμε κάποιες υποσχέσεις αλλά μέχρι τώρα τίποτα", τονίζει ο Μ. Κυπραίος συμπληρώνοντας: "Αλλά κάποιοι θεωρούν πως το να ζητήσεις συγνώμη είναι εξευτελιστικό. Κι όμως είναι το αντίθετο. Ειδικά στην πολιτική. Δείχνει το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Αλλά η εξουσία, όταν ασκείται με τρόπο λανθασμένο, κάνει τον 'άνθρωπο, διάβολο'".

Συμπαράσταση από πολίτες, ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ


Δεν είναι πως έχει ανάγκη τη συγγνώμη του κράτους. "Κάθομαι και αναλογίζομαι πολλές φορές μέσα σε αυτές τις ώρες της ατέλειωτης σιωπής, πως το 'συγγνώμη' και το 'κουράγιο', το έχω πάρει ήδη από τους συμπολίτες μας. Το έχω πάρει από την ίδια τη Δημοκρατία. Και αυτό με παρηγορεί", σημειώνει ο Μ. Κυπραίος.

Άλλωστε έχει και τη συγκινητική, όπως την χαρακτηρίζει, συμπαράσταση των συναδέλφων του: "Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό, στον χαλασμό, ανακάλυψα πως έχω και μια δεύτερη οικογένεια. Και η ΕΣΗΕΑ και ο ΕΔΟΕΑΠ μου έχουν σταθεί επίσης δίπλα μου από την πρώτη στιγμή. Χωρίς τη βοήθειά τους τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο άσχημα. Βέβαια, τα 'παρατράγουδα' πάντα υπάρχουν, αλλά ποιος ασχολείται με 'μια μαραμένη μαργαρίτα που δεν αντέχει τον ήλιο μέσα σ’ ένα λιβάδι';".

Επανερχόμαστε στη στάση της οργανωμένης πολιτείας. Τον ρωτάμε αν έχει εικόνα πού βρίσκεται η αστυνομική έρευνα. "Από ό,τι έχω μάθει, κάνει ΕΔΕ η ΕΛ.ΑΣ. Τώρα, ποια τα αποτελέσματα δεν το γνωρίζω. Αν θέλουν, ας τα δημοσιοποιήσουν εκείνοι. Αν και δεν νομίζω πως θα έχουν ακόμη καταλήξει κάπου, μιας και το ζυμάρι για να πλαστείσκλαβωμένου λαού μας -και σας παρακαλώ μη βάλετε εισαγωγικά γιατί είμαστε σκλαβωμένοι- και ο νοών νοείτω".

Αυτό που περιμένει πάντως ο Μ. Κυπραίος δεν είναι η τιμωρία, είναι η απόδοση δικαιοσύνης: "Εύχομαι η δημοκρατία και οι νόμοι, το δίκαιο και ορθό εν ολίγοις, να νικήσουν. Και πιστεύω πως θα νικήσουν. Γιατί όσοι παραβιάζουν τη δημοκρατία και το Σύνταγμα πρέπει να τιμωρούνται. Όχι από εκδίκηση. Η δημοκρατία δεν εκδικείται. Προστατεύει. Και σας υπενθυμίζω, πως ακόμη και οι ιδρυτές της -οι αρχαίοι Αθηναίοι- όταν κάποιοι ξεπερνούσαν τα όρια των νόμων, αντιμετώπιζαν ή τον εξοστρακισμό ή το βάραθρο…".


Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ



«Όλοι μαζί γκρεμίζουμε τα τείχη της ιδιαιτερότητάς μας! Γιατί η ζωή είναι ωραία!» κραυγή παιδιών της διπλανής μας πόρτας, φανερώνουν τη δίψα τους για ζωή, και ας έχουν επωμιστεί «πάσης φύσεως αναπηρία»!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑΜΕΑ) έχει αναλάβει τη φροντίδα τους. Έτσι ο πρόεδρος κ. Γιάννης Λημβαίος και ο γενικός γραμματέας κ. Χρήστος Νάστας που τυγχάνει και υπεύθυνος προγραμματισμού κατασκηνώσεως Αγίου Ανδρέα, οργανώνουν κατ’ έτος τρεις ομάδες από 10 μέρες εκάστη, όπου φιλοξενούνται 1.100 παιδιά μετά των γονέων και κηδεμόνων εκείνων που έχουν απόλυτη ανάγκη και είναι περίπου 600 άτομα. Σημειωτέον πως η εν λόγω κατασκήνωση ανήκε ως τώρα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής περιήλθε όμως, με τον Καλλικράτειο νόμο στο Δήμο Μαραθώνα. Πρόεδρος της κατασκήνωσης είναι ο κ. Στέργιος Τσίρκας. Αλλά η «καρδιά» της κατασκήνωσης είναι η κα Μαρτσέλα Καραμέρη, συντονίστρια καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής που κρατά τα σκήπτρα για 14 συνεχόμενα χρόνια. Αξιαγάπητη, τόσο από τα παιδιά όσο και από γονείς μ’ εμφανέστατες εκδηλώσεις πραγματικής λατρείας προς το πρόσωπό της, διαπιστώσαμε κατά την τελετή λήξεως της 2ης περιόδου όπου και είχαμε προσκληθεί ως τοπικός Τύπος, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου. Μας εντυπωσίασε το πλούσιο και πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει με πολύ μεράκι, τα παιδιά αυτά και τη συνεχή αναφορά τους στην κα Μαρτσέλα. Πράγματι η κατασκήνωση αυτή προσφέρει θεάρεστο έργο, όσον αφορά την κοινωνικοποίηση και ανάπαυση των παιδιών με πάσης φύσεως αναπηρία, έχοντας τα ίδια ενδιαφέροντα και ανησυχίες με τ’ άλλα παιδιά αυτά που έχουν δίδυμο και τρίδυμο αναπηρία.

Την εκδήλωση προλόγισαν, η συντονίστρια κα Καραμέρη η οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Τσίρκα, καθότι η φετινή οργάνωση της κατασκηνωτικής περιόδου υπήρξε κατά πολύ καλύτερη από προηγούμενα χρόνια, ο υπεύθυνος προγράμματος κ. Νάστας και ο «δικός μας άνθρωπος» πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα και πρόεδρος της κατασκήνωσης κ. Στέργιος Τσίρκας. Μεταξύ των παρόντων και ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα κ. Βασίλης Μεγαγιάννης, καθώς και η διαχειρίστρια της κατασκήνωσης κ. Κωνσταντίνα Ψύχα.

Στους παραβρισκόμενους προσφέρθηκαν εδέσματα και ποτά, ενώ τα παιδιά δείπνησαν πλουσιοπάροχα και διασκέδασαν γι αρκετές ώρες, αποχαιρετώντας έτσι, τις ευχάριστες ημέρες που πέρασαν στην κατασκήνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν γονίδιο για την καταπολέμηση του πόνου



Αισιοδοξία για δημιουργία νέων αναλγητικών φαρμάκων.

Ένα γονίδιο, το οποίο ευθύνεται για τη ρύθμιση του χρόνιου πόνου, εντόπισαν για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες, ένα επίτευγμα που αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών αναλγητικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Πίτερ Μακ Νότον, επικεφαλής του τμήματος φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέφεραν ότι αν καταστεί δυνατό να αναπτυχθούν φάρμακα που μπλοκάρουν την πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από το συγκεκριμένο γονίδιο HCN2, τότε θα υπάρξει καταπολέμηση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου, ο οποίος προέρχεται από κάποια βλάβη στα νεύρα (είναι διαφορετικός από τον χρόνιο πόνο μιας φλεγμονής) και ο οποίος σήμερα είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί με τα υπάρχοντα φάρμακα.

Όσοι ασθενείς υποφέρουν από νευροπαθητικούς πόνους, δύσκολα βρίσκουν ανακούφιση, αλλά η φαρμακευτική καταστολή της δράσης του συγκεκριμένου γονιδίου θα ανοίξει το δρόμο για την εύρεση επιτέλους μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ο πόνος, γενικότερα, αποτελεί μεγάλο βάρος για τα συστήματα υγείας διεθνώς, κοστίζοντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Ευρώπη (ένας στους πέντε Ευρωπαίους εκτιμάται ότι υποφέρει από κάποιο χρόνιο πόνο) και 150 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, το 22% των ανθρώπων με χρόνιο πόνο παθαίνουν κατάθλιψη και το 25% χάνουν τη δουλειά τους κάποια στιγμή.

Το γονίδιο HCN2 υπάρχει στις ευαίσθητες στον πόνο απολήξεις των νεύρων. Οι ερευνητές εξάλειψαν αυτό το γονίδιο σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η αφαίρεσή του οδηγούσε σε απάλειψη του νευροπαθητικού πόνου στα πειραματόζωα. Από την άλλη, το μπλοκάρισμα του γονιδίου δεν μειώνει τον κανονικό οξύ πόνο (π.χ. από κόψιμο ή κάψιμο), πράγμα που είναι σημαντικό, επειδή αυτό το είδος πόνου είναι αναγκαίο, ώστε ο οργανισμός να προειδοποιείται έγκαιρα για διάφορους κινδύνους, όπως ατυχήματα. Εκτιμάται ότι περίπου ένας άνθρωπος στους επτά υποφέρει από κάποιου είδους χρόνιο πόνο, είτε νευροπαθητικό, είτε λόγω φλεγμονής (π.χ. αρθρίτιδα). Χρόνιος πόνος θεωρείται ο πόνος που συμβαίνει τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας επί τουλάχιστον τρεις μήνες. Ο νευροπαθητικός πόνος, μεταξύ άλλων, υπάρχει σε διαβητικούς, σε καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία, σε όσους υποφέρουν από την μέση τους, μετά από έρπη κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόωρος ο θάνατος των γονιών που χάνουν τα μωρά τους



Η βρετανική έρευνα που προκαλεί σοκ.

Οι γονείς που χάνουν τα μωρά τους μέχρι και το δωδέκατο μήνα της ζωής τους είναι πιο πιθανό να πεθάνουν και οι ίδιοι πρόωρα, σύμφωνα με μία βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μάιρι Χάρπερ του πανεπιστημίου της Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «BMJ Supportive and Palliative Care», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν ότι η συνέπεια της τραγικής απώλειας για τους γονείς μπορεί να έχει αισθητές επιπτώσεις μέχρι και για την επόμενη 25ετία της ζωής τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι μητέρες είναι πιο ευάλωτες στον πόνο της απώλειας ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου γι’αυτές στα επόμενα 15 χρόνια είναι τετραπλάσιος σε σχέση με τους άντρες.

Αν και οι επιπτώσεις βαθμιαία αμβλύνονται, παρόλα αυτά ακόμα και μετά από 25 χρόνια μια μητέρα, αν έχει χάσει το μωρό της, είναι μιάμιση φορά πιθανότερο να πεθάνει πρόωρα, ενώ μετά από 35 χρόνια ο κίνδυνος είναι ακόμα αυξημένος κατά 20%.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, σε ένα ζευγάρι, αν ένας από τους δύο συντρόφους πεθάνει νωρίτερα τότε και ο άλλος συχνά πεθαίνει πρόωρα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει εξαιτίας της απώλειας ενός νηπίου, καθώς το τραγικό συμβάν προκαλεί μεγάλο και πιθανώς θανατηφόρο ψυχικό και βιολογικό στρες στον οργανισμό του γονέα, ειδικά της μητέρας, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, με συνέπεια τον πρόωρο θάνατο. Η κατάχρηση διαφόρων ουσιών, λόγω της απώλειας, επίσης επιδεινώνει την κατάσταση του οργανισμού του άτυχου γονιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Aπό 19 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2011 η υποβολή ηλεκτρονικού μηχανογραφικού υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για τη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια σε ποσοστό 5%



Δείτε πληροφορίες επίσης στο ακόλουθο θέμα: Εισαγωγή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την ποσόστωση του 5% για άτομα με σοβαρές παθήσεις

Υποβολή ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για τη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2011 σε ποσοστό θέσεων 5%, από 19 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2011.


Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για τη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2011 σε ποσοστό θέσεων 5% καλούνται να υποβάλουνηλεκτρονικά –μέσω διαδικτύου μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν,από 19 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2011.


Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr και οι υποψήφιοι μπορούν από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με τις προτιμήσεις σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν και να δηλώσουν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υποψηφιότητά τους. Η εφαρμογή συνοδεύεται από οδηγίες τις οποίες οι υποψήφιοι οφείλουν να μελετήσουν προσεκτικά και να ακολουθήσουν πιστά τα προτεινόμενα βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις αποκλειόμενες παθήσεις που έχουν ορίσει οι σχολές ή τα τμήματα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Α. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή και την εκτύπωση από το σύστημα του μηχανογραφικού δελτίου και της υπεύθυνης δήλωσης αποστέλλουν :

1) Υπογεγραμμένο αντίγραφο μηχανογραφικού δελτίου

2)Την υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 υπογεγραμμένη,

3 )Επικυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης.

4)Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, που έχει εκδοθεί από την αρμόδια επταμελή Επιτροπή του νοσοκομείου.

5) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

6)Σε περίπτωση υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, συνυποβάλλεται και η πρωτότυπη εξουσιοδότηση.

Καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης η 26η Σεπτεμβρίου 2011.

Η αποστολή θα πρέπει να γίνει Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Α ΚΑΙ Μ Ο Ν Ο με ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ ( COURIER ) στη:

«ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (ΤΜΗΜΑ Α΄ γρ. 0090, με την ένδειξη: για την επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου δικαιολογητικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για το έτος 2011)Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα»

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού (25 Σεπτεμβρίου) δεν θα γίνονται δεκτά εκπρόθεσμα μηχανογραφικά δελτία, καθώς κλειδώνει το σύστημα.

Μετά τον έλεγχο των στοιχείων και την ταυτοποίηση με το ηλεκτρονικό αρχείο οι υποψήφιοι ενημερώνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελέγχου και τον κωδικό αριθμό με τον οποίο θα αναζητήσουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, μόλις ανακοινωθούν.

Β. Οι υποψήφιοι καταθέτουν οι ίδιοι ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους στη γραμματεία της σχολής ή τμήματος επιτυχίας τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που απαιτούνται , η οποία και θα προβεί στον τελικό έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους. Σε περίπτωση διαπίστωσης, είτε κατά τον έλεγχο, είτε μετά την εγγραφή κατά οποιονδήποτε τρόπο, ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική κατηγορία, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος ή της σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές.

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της εγγραφής λόγω αποκλειόμενης πάθησης ο υποψήφιος εισάγεται σε επόμενη σχολή προτίμησης του μηχανογραφικού δελτίου με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με την προϋπόθεση ότι έχει βαθμό απολυτηρίου ή πτυχίου κατά περίπτωση ίσο ή μεγαλύτερο με αυτό του τελευταίου εισαχθέντα στο συγκεκριμένο τμήμα και ότι η πάθησή του του επιτρέπει την εισαγωγή του σε αυτό».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σύμφωνα με το νόμο 3966/2011( ΦΕΚ 118-Α) οι μετεγγραφές δεν ισχύουν.

Για την Ανακοίνωση Τύπου πατήστε εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...