Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ιδιωτικές κλινικές



Απειλούν να κόψουν την πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων.

Η Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Υγείας, ζητά με επιστολή της προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και το διοικητή του ΙΚΑ, ζητά την άμεση πληρωμή μέρους τουλάχιστον των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων προς τις κλινικές, μέχρι να υλοποιηθεί η εξαγγελθείσα ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών.

Διαπιστώνουν με έκπληξη ότι ο ΕΟΠΥΥ «δεν έχει χρήματα προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες πληρωμές και καμία πρόβλεψη δεν έχει ληφθεί από εσάς για τη διάθεση των χρημάτων στις ιδιωτικές κλινικές».

Χαρακτηρίζουν αδιανόητο να παρέχουν υπηρεσίες «με απλήρωτους εργαζομένους, απλήρωτους προμηθευτές και πλέον οι περισσότεροι με εκκρεμείς ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις».

Κρούουν, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι «είναι πολλές οι κλινικές που τις επόμενες ημέρες θα οδηγηθούν σε αναστολή της λειτουργίας τους αφού αφενός δεν προσέρχονται οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, αφετέρου δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ασθενών λόγω έλλειψης φαρμάκων και υλικών».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όσες συνεχίσουν να λειτουργούν, θα αναγκαστούν, όπως υποστηρίζουν, να ζητούν από τους ασθενείς να πληρώνουν το αντίτιμο της νοσηλείας τους, γεγονός που θα οδηγήσει στην αναστολή της συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ. Ζητούν, επιπλέον, για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (όπως νοσηλευόμενοι νευροψυχιατρικών κλινικών, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς), «να ληφθεί ειδική μέριμνα για τη νοσηλεία τους».





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το τέλος της βελόνας για τη μέτρηση του σακχάρου



Κατασκεύασαν βιοτσίπ που μετράει τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο σάλιο.

Τέλος στα συνεχή τρυπήματα με τη βελόνα που αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά οι διαβητικοί προκειμένου να μετρήσουν τη γλυκόζη στο αίμα τους, φιλοδοξούν να βάλουν αμερικάνοι επιστήμονες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπράουν των ΗΠΑ, σχεδίασαν ένα ειδικό βιοτσίπ, μικρότερο από ένα εκατοστό, το οποίο είναι σε θέση να μετράει τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο σάλιο.

Για την κατασκευή του, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πλήθος μικροσκοπικών συμβολόμετρων τα οποία είναι σε θέση να εντοπίσουν και να υπολογίσουν τη γλυκόζη που υπάρχει στο σάλιο παρόλο που η συγκέντρωση της εκεί είναι 100 φορές μικρότερη απ’ ότι στο αίμα.

Τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι ερευνητές δημοσιεύτηκαν σε εξειδικευμένο, επιστημονικό περιοδικό και σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, το βιοτσίπ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και για τη μέτρηση πολλαπλών βιοδεικτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Εμφύλιος για τα παιδιά των Ρομά στην Καρδίτσα



Συγκεντρώσεις και τσακωμοί για την εφαρμογή αποφάσεων της Ε.Ε.

Ένα πολιτικό παιχνίδι παίζεται στις πλάτες 18 μικρών Ρομά στην περιοχή της Καρδίτσας, όπου βουλευτές, δήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες και μερίδα εκπαιδευτικών έχουν συσπειρωθεί γύρω από το αίτημα να παραμείνουν και την εφετινή χρονιά τα ελληνικά σχολεία... καθαρά.

Την περασμένη Πέμπτη οι γονείς των παιδιών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο, ξεχιόνισαν την αυλή του και μπήκαν μέσα με έναν και μόνο στόχο: να εμποδίσουν τη λειτουργία του ώστε να μην εγγραφούν σε αυτό τρεις Ρομά. Διακόσια πενήντα άτομα φώναζαν για αρκετή ώρα «μπράβο» και χειροκροτούσαν, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Γ. Μπαντράς εξηγούσε γιατί οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν τίποτε με τους Τσιγγάνους, αλλά τα παιδιά τους είναι πιθανό να μεταφέρουν ασθένειες, καθώς και τις παραβατικές συμπεριφορές των γονέων τους.

«Η Πολιτεία πρέπει να λύσει το πρόβλημα και να εντάξει τις οικογένειες των Ρομά προτού έρθουν εδώ τα παιδιά τους» φώναζαν εν χορώ οι συγκεντρωμένοι γονείς την περασμένη Πέμπτη, ενώ ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός δήλωνε στο «Βήμα», σε ερώτηση αν αντίστοιχες συμπεριφορές δίνουν στα παιδιά λάθος μηνύματα: «Είναι δράμα αυτό που γίνεται, αλλά ποιος μπορεί να πάρει την ευθύνη ότι κάποιο από τα παιδιά μας δεν θα νοσήσει από ένα παιδί Ρομά που δεν έχει εμβολιαστεί;».

Όχι μόνο στην πόλη της Καρδίτσας αλλά και στο χωριό Σοφάδες (με μεγάλη κοινότητα Ρομά) η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιχειρήσει την ένταξη των παιδιών Ρομά σε σχολεία της περιοχής (καθώς η χώρα μας απειλείται – εκτός των άλλων – με καταδίκη από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για άρνηση στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων κατά της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στην εκπαίδευση) έχει προκαλέσει μικρό εμφύλιο.

Τρία σχολεία της Καρδίτσας έκλεισαν για τρεις εβδομάδες επειδή οι γονείς των μαθητών δεν επέτρεψαν την εγγραφή παιδιών Ρομά που επελέγησαν από το υπουργείο Παιδείας για τη σταδιακή ένταξή τους στον μαθητικό πληθυσμό, καθώς είχαν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλα σχολεία, αλλά και εκεί δημιουργήθηκαν προβλήματα: Ενα μόνο από αυτά λειτουργεί υποτυπωδώς, οι μισοί μαθητές του δεν πηγαίνουν στα μαθήματά τους, ενώ οι γονείς τους τσακώνονται καθημερινά έξω από την είσοδό του με όσους τους κατηγορούν για ρατσιστική συμπεριφορά.

Στη μέση το υπουργείο Παιδείας, που επιχειρεί να λύσει το θέμα σύμφωνα με τους κανόνες της νομιμότητας. Οι πολέμιοι των αλλαγών που προωθούνται το κατηγορούν ότι επιχειρεί τη μεταφορά των μαθητών στα μέσα της χρονιάς και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του στην Καρδίτσα υπονόησαν πως θα μεταφερθούν όλα τα παιδιά των Ρομά της περιοχής και όχι μόνο εκείνα που είναι «εκπαιδευτικά έτοιμα»...

«Σέβομαι τις αμφιβολίες και τους φόβους μεταξύ των μη Ρομά γονέων» λέει από την πλευρά του υπουργείου η ειδική γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κυρία Αθηνά Λινού. «Πιστεύω όμως ότι η ισορροπία κανενός σχολείου δεν μπορεί να διαταραχθεί από την παρουσία τριών παιδιών έξι ετών που θα φοιτούν σε χωριστή τάξη υποδοχής. Μπορώ να τους διαβεβαιώσω και ως καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας ότι η υγεία κανενός παιδιού δεν κινδυνεύει από μαθητές που ακολουθούν ακριβώς τους ίδιους κανόνες εγγραφής και έχουν εμβολιαστεί σωστά. Αντίθετα, όλα τα παιδιά ωφελούνται από την ειρηνική συμβίωση και την κατανόηση της διαφορετικότητας».


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς εκλαμβάνει ο εγκέφαλος μας τις εικόνες γύρω του



Ένα απίστευτο βίντεο που θα σας ξαφνιάσει!
Οι νευροεπιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν και στη συνέχεια να ανασυνθέσουν, με τη βοήθεια του μαγνητικού τομογράφου, τις οπτικές εικόνες που «παίζονται» μέσα στον εγκέφαλο μας.

Μέσω τηλεοράσεων έδειχναν εικόνες σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα και στη συνέχεια κατέγραφαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, με τη βοήθεια ενός μαγνητικού τομογράφου. Στη συνέχεια πέρασαν τα δεδομένα σε ένα υπερ-κομπιούτερ που τούς έδωσε τις εικόνες που θα δείτε στο βίντεο.

Το αποτέλεσμα της έρευνας φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην οπτικοποίηση των ανθρώπινων σκέψεων, που σε λίγα χρόνια μπορεί να οδηγήσει στο διάβασμα της σκέψης!

Στο βίντεο η αριστερή πλευρά είναι οι πραγματικές εικόνες και στη δεξιά η απεικόνιση των όσων εκλαμβάνει το μυαλό μας πώς τα βλέπει. 




Διαβάστε περισσότερα...

Η φυσική «ασπίδα» ενάντια στο διαβήτη



Τα βότανα και οι φυτικές ουσίες που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας
.
Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς από μεγάλα πανεπιστήμια έδειξαν ότι τα βότανα και άλλες φυτικές ουσίες -πολλές εκ των οποίων βρίσκονται μέσα στην κουζίνα μας- βοηθούν ώστε να μειωθούν έως και 27% οι πιθανότητες εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2.

Είναι, όπως λένε οι επιστήμονες, η απάντηση που έχει δώσει η ίδια η φύση για τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και υιοθετήθηκαν σε βάθος χρόνου από πολλούς πολιτισμούς.

Ακολουθούν φυτικά προϊόντα που μπορούν να λειτουργήσουν σαν «ασπίδα» απέναντι στην εμφάνιση της νόσου:

Αλόη:
Η αλόη είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, μια εκ των οποίων είναι ο διαβήτης. Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση αλόης μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στους διαβητικούς.

Η θεωρία αυτή αποδείχτηκε και πειραματικά όταν σε ασθενείς που δεν είχαν εξάρτηση από την ινσουλίνη δόθηκε ένα κουταλάκι αλόης την ημέρα για χρονική περίοδο 14 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι η γλυκόζη στο αίμα τους είχε μειωθεί κατά 45% χωρίς να αλλάξει το βάρος τους.

Μαντζουράνα:
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά «αντιδιαβητικά» βότανα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ μετά από μελέτη για τα βότανα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Η δράση της είναι πολύ ισχυρή στην παρεμπόδιση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών. Πρόκειται για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εμφάνιση των πιο σημαντικών επιπλοκών που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από διαβήτη, δηλαδή το διαβητικό πόδι και τα προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Κανέλα:
Η κανέλα καταναλώνεται κυρίως ως μυρωδικό σε φαγητά και γλυκά, διατίθεται σε μορφή αιθέριου ελαίου, ενώ χρησιμοποιείται και για την παρασκευή αφεψήματος. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι μια κουταλιά κανέλα την ημέρα μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Αυτό συμβαίνει γιατί η κανέλα στηρίζει τη δράση της σε μια ουσία, την υδατοδιαλυτή πολυφαινόλη, που μιμείται τη δράση της ινσουλίνης. Πρέπει ωστόσο να καταναλώνεται σε ελεγχόμενες δόσεις γιατί η δράση της μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

Σκόρδο:
Το σκόρδο θεωρείται, εδώ και 5.000 χρόνια, ένα βότανο που δυναμώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό, προστατεύοντάς τον από πολλές ασθένειες. Ο διαβήτης είναι μια από αυτές. Έρευνες έχουν δείξει ότι χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση το σκόρδο παρέχει προστασία από τις εκφυλιστικές παθήσεις των αγγείων που προκαλεί ο διαβήτης. Οι πιθανότητες προσβολής από ασθένειες που σχετίζονται με τον διαβήτη όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νευροπάθεια και η διαβητική νεφροπάθεια μπορούν να μειωθούν με την κατανάλωση σκόρδου.

Βρώμη:
Η βρώμη θεωρείται από πολλούς επιστήμονες η πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Η δράση της αποδίδεται στην εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα που έχει σε φυτικές ίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις μισό φλιτζάνι βρώμης περιέχονται 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρυθμίζεται πιο ικανοποιητικά ο μεταβολισμός των υδρογονανθράκων που καταναλώνουμε. Επίσης βελτιώνεται σημαντικά η ινσουλινοαντίσταση, μια παθολογική κατάσταση που σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Καρότο:
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι το καρότο ήταν απολύτως ακατάλληλο για τους διαβητικούς επειδή τα ζάχαρα που περιέχονται σε αυτό μεταβολίζονται πολύ γρήγορα. Η θεωρία αυτή έχει καταρρεύσει πλήρως καθώς αποδείχτηκε ότι το γλυκαιμικό του φορτίο είναι χαμηλό και, επομένως, η κατανάλωση του δεν έχει κανένα κίνδυνο για την υγεία των διαβητικών.

Μολονότι το καρότο δεν περιέχει κάποια ουσία που «στοχεύει» αποκλειστικά στη ρύθμιση της ινσουλίνης, τα θρεπτικά του συστατικά είναι τόσο σημαντικά ώστε να βοηθούν τον ασθενή να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού του.

Λάχανο:
Από όλα τα πράσινα λαχανικά με φύλλα το λάχανο είναι αυτό που αποτελεί «ασπίδα» για τον οργανισμό στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Μελέτη που έγινε από την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ και δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal έδειξε ότι η κατανάλωση μιάμισης μερίδας λάχανου την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 14%.

Αυτές οι ιδιότητες του λάχανου αποδίδονται από τους επιστήμονες στις αντιοξειδωτικές ουσίες και στα υψηλά επίπεδα μαγνησίου που περιέχει.

Μήλο:
Το μήλο περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και πολλές ακόμα θρεπτικές ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να προλάβει και να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό παθήσεων. Ο διαβήτης είναι μια από αυτές τις παθήσεις, κυρίως χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή που αναστέλλουν ένζυμα όπως η α-αμυλάση και η α-γλυκοσιδάση με αποτέλεσμα τη μείωση της γλυκόζης που απορροφάται από τον οργανισμό.

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο μήλο μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης, βοηθούν στην αποτροπή της απότομης αύξησης του σακχάρου και ενεργοποιούν τα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη.

Ξηροί καρποί:
Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστες λιπαρές ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και να βοηθήσουν τη δράση της ινσουλίνης. Έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε περισσότερες από 80.000 γυναίκες έδειξε ότι όσες από αυτές κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών από μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες, ενώ ακόμα και η κατανάλωση φυστικοβούτυρου μείωσε τον κίνδυνο κατά 21%.

Τζίνσενγκ:
Στην ιατρική της Άπω Ανατολής, η οποία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χορήγηση βοτάνων, το τζίνσενγκ θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη.

Η βασική θεραπευτική του δράση είναι η ενίσχυση της διαδικασίας για τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Παράλληλα αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων της ινσουλίνης. Αυτή η δράση του τζίνσενγκ έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί το μασάζ ανακουφίζει τους σωματικούς πόνους;



Το κυτταρικό και γενετικό του μυστικό.

Ένα καλό μασάζ σίγουρα μπορεί να ανακουφίσει τους σωματικούς πόνους και γενικότερα να αναζωογονήσει το σώμα. Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο σε συνεργασία με τους ερευνητές του ινστιτούτου Buck, η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στον έμπειρο μασέρ αλλά και στα κύτταρα και το DNA.

Οι επιστήμονες έκαναν γενετική ανάλυση των βιοψιών μυών που πήραν από τετρακέφαλους 11 νεαρών ανδρών, αφού είχαν κάνει εξαντλητικό ποδήλατο σε όργανο γυμναστικής. Στη συνέχεια το ένα από τα δύο πόδια τους επιλέχθηκε κατά τύχη για να γίνει μασάζ και ακολούθησαν νέες βιοψίες δειγμάτων από τους μυϊκούς ιστούς.

Οι συγκριτικές αναλύσεις, πριν και μετά το μασάζ, έδειξαν ότι οι χειρομαλάξεις καταπολεμούν την εμφάνιση των κυτοκινών (των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυϊκά κύτταρα), ενώ παράλληλα προωθούν τη βιογένεση των μιτοχονδρίων (των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μασάζ ενεργοποιεί γονίδια που θεραπεύουν τους μυς και απενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.

Συγκεκριμένα, το πόδι στο οποίο είχε γίνει μασάζ είχε κατά μέσο όρο 30% περισσότερο «PGC-1 άλφα», ένα γονίδιο που βοηθά τα μυϊκά κύτταρα να δημιουργούν μιτοχόνδρια, σε σχέση με το πόδι στο οποίο δεν είχε γίνει μασάζ. Επίσης στο πόδι που είχε προηγηθεί χειρομάλαξη υπήρχε τρεις φορές λιγότερο NFkB, που ενεργοποιεί τα γονίδια τα οποία σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Η νέα έρευνα καταρρίπτει και την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το μασάζ ωφελεί επειδή διώχνει το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ και άλλες άχρηστες ουσίες από τους κουρασμένους μυς, καθώς δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.

«Υπάρχει γενική ομοφωνία ότι το μασάζ σε κάνει να νιώθεις καλά, τώρα έχουμε και μια επιστημονική βάση για αυτή την εμπειρία», δήλωσε ο ερευνητής Σίμον Μέλοβ.

Ο Μαρκ Ταρνοπόλσκι επεσήμανε ότι η νέα έρευνα έρχεται να προσδώσει επιστημονική τεκμηρίωση σε μια πρακτική που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. «Τα δυνητικά οφέλη του μασάζ μπορεί να αποβούν χρήσιμα σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, όσων υποφέρουν από μυοσκελετικά τραύματα και όσων πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις», είπε.

Το μασάζ, πέρα από τη χρήση του από τους φυσικοθεραπευτές, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές και θεραπευτικές πρακτικές, διεθνώς.


Διαβάστε περισσότερα...

Διάγνωση της κατάθλιψης με εξέταση αίματος


Ακρίβεια 90% έδειξαν οι πρώτες δοκιμές.
Μία εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry.

Η εταιρεία που ανέπτυξε και χρηματοδότησε την εξέταση αίματος και οι ερευνητές του Massachusetts General Hospital στη Βοστώνη ανέλυσαν τα επίπεδα εννέα βιο-δεικτών που θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν τους ασθενείς που έπασχαν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Οι βιοδείκτες που αναλύθηκαν συνδέονται με τη φλεγμονή σε εγκεφαλικές δομές, την ανάπτυξη των νευρώνων και την ανταπόκριση στο στρες. Οι εξετάσεις αίματος «βαθμολογούνταν» στη συνέχεια με μία κλίμακα που οι ερευνητές ανέπτυξαν για τη μελέτη αυτή.

«Παραδοσιακά οι διαγνώσεις της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και άλλων ψυχικών διαταραχών γίνονταν με βάση τα συμπτώματα των ασθενών αλλά η ακρίβεια της διαδικασίας ποικίλει», τόνισε ο Δρ. George Papakostas, επικεφαλής των ερευνητών. Αν προσθέσεις ένα αντικειμενικό βιολογικό τεστ, αυτό μπορεί να βελτιώσει τη διαγνωστική ακρίβεια και την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών».

Στην πιλοτική έρευνα συμμετείχαν 36 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και 43 υγιείς για την ομάδα ελέγχου. Η εξέταση εντόπισε με ακρίβεια 90% τους ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωστεί με κατάθλιψη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας του καρότου



Το βρίσκουμε φρέσκο και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας του Χειμώνα. Είναι ο μήνας του ρομαντισμού καθώς είναι σε λίγες μέρες του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και ο μήνας του... καρότου. Είναι η εποχή κατανάλωσης καρότου, αφού το βρίσκουμε πλέον φρέσκο.

Το καρότο κατά την αρχαιότητα ήταν από τα πιο πολύτιμα λαχανικά με φαρμακευτικές δράσεις.Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, ευεργετώντας την όραση, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η β-καροτίνη, η πορτοκαλί χρωστική ουσία (υπεύθυνη για το χρώμα του καρότου) διαθέτει ξεχωριστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αποτρέποντας την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και εν τέλει προστατεύοντας τα κύτταρα. Το βήτα-καροτένιο έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες, γιατί μετατρεπόμενο σε βιταμίνη Α ενισχύει την ίδια την παραγωγή της.

Τα καρότα αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Ε εμποδίζουν τη δημιουργία στένωσης στις , αναστέλλοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, ενώ έχουν και αντιγηραντική δράση.
Μάλιστα ο συνδυασμός της β-καροτίνης με τις βιταμίνες Ε και C, όπως συμβαίνει στα καρότα, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα.

Στη χώρα μας η μεγαλύτερη παραγωγή καρότων γίνεται στη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Επειδή το καρότο περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες Α,Ε, όταν συνοδεύεται με ελαιόλαδο ευνοείται η απορρόφησή τους.

Τρώγεται ωμό σκέτο (το καλύτερο), σε σαλάτες (αποτελεί πολύ καλό συνοδευτικό του λάχανου), τουρσί ή μαγειρεμένο (είναι βασικό συστατικό στη φασολάδα, επίσης ταιριάζει άριστα και με τον αρακά). Επειδή η β-καροτίνη ενισχύει τη δυνατότητα απορρόφησης του σιδήρου, είναι πολύ καλό να συνοδεύουμε με καρότο τις πηγές σιδήρου (πχ κόκκινο κρέας, φακές, σπανάκι κα).


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί υποτροπιάζουν οι τοξικομανείς;



Ερευνητική ανακάλυψη που θα βοηθήσει όσους βρίσκονται σε απεξάρτηση
.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσων προσπαθούν να απεξαρτηθούν από ναρκωτικές ουσίες είναι η υποτροπή που παρουσιάζουν όταν επιστρέφουν στο περιβάλλον που βρίσκονταν όταν έκαναν χρήση. Την αιτία που βρίσκεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά ανακάλυψαν αμερικάνοι επιστήμονες.

Όπως φαίνεται, υπεύθυνη είναι μια περιοχή στον εγκέφαλο που ταυτίζει τη χρήση των ουσιών με το περιβάλλον. Οι ερευνητές του ινστιτούτου για την χρήση ναρκωτικών ουσιών των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και τα πορίσματα που έβγαλαν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της θεραπευτικής αγωγής όσων βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης.

Στην πρώτη φάση του πειράματος, οι ερευνητές προκάλεσαν εξάρτηση από ηρωίνη σε ποντίκια τα οποία βρίσκονταν σε κλουβί με χαρακτηριστική διακόσμηση. Στη συνέχεια, τα υπέβαλαν σε απεξάρτηση. Όταν όμως επέστρεψαν στο αρχικό τους κλουβί, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι συγκεκριμένοι νευρώνες που βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του μετωπιαίου λοβού ενεργοποιήθηκαν.

Με τη χρήση ορισμένων ουσιών, οι ερευνητές μπόρεσαν να αδρανοποιήσουν τη δράση των νευρώνων κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της εξάρτησης. Όπως υποστηρίζουν, η ανακάλυψή τους αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην παρασκευή ειδικών σκευασμάτων που θα δρουν με παρόμοιο τρόπο σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απεξάρτηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Φόρο και στη ζάχαρη ζητούν οι επιστήμονες



Είναι τόσο εθιστική όσο και το αλκοόλ.

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη θα πρέπει να φορολογηθεί με ειδικό φόρο κατανάλωσης, ανάλογο με αυτόν που ισχύει στο αλκοόλ και τον καπνό, επειδή είναι επιβλαβής για την υγεία και εθιστική για τον οργανισμό.

Στο άρθρο με τίτλο «Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη», που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο νέος ειδικός φόρος είναι απαραίτητος για να μειωθεί η αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση της ζάχαρης και των άλλων γλυκαντικών ουσιών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Ρόμπερτ Λάστιγκ, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα παιδικής παχυσαρκίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης.

Τα προβλήματα έχουν τριπλασιαστεί διεθνώς κατά τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του διαβήτη και του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης με τον καρκίνο, την πρόωρη γήρανση και την εγκεφαλική άνοια.

Η ζάχαρη θεωρείται εξίσου τοξική για το ήπαρ όπως το αλκοόλ. «Ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι η φρουκτόζη μπορεί να πυροδοτήσει διαδικασίες που οδηγούν στην τοξικότητα του ήπατος και σε μια σειρά από άλλες χρόνιες παθήσεις. Λίγη ζάχαρη δεν είναι πρόβλημα, αλλά πολλή σκοτώνει με αργό τρόπο», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι ακόμα επισημαίνουν ότι σήμερα στον πλανήτη μας υπάρχουν 30% περισσότεροι παχύσαρκοι άνθρωποι σε σχέση με τους υποσιτισμένους.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη επιβάλει φόρους στις ανθυγιεινές τροφές, όπως, για παράδειγμα, η Δανία και η Ουγγαρία που φορολογούν τα κορεσμένα λίπη, ενώ η Γαλλία έχει εγκρίνει ένα φόρο στα αναψυκτικά. Τώρα, οι Αμερικανοί επιστήμονες προτείνουν μια ανάλογη μεταχείριση για τη ζάχαρη και τα άλλα πρόσθετα γλυκαντικά, καλώντας τα κράτη να επιβάλουν φόρους, να περιορίσουν τις πωλήσεις ζαχαρωδών προϊόντων και αναψυκτικών στα σχολικά κυλικεία ή ακόμα και να απαγορεύσουν τελείως την αγορά τέτοιων τροφών και ποτών κάτω από μια ορισμένη ηλικία (προτείνονται τα 17 έτη).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολιτική περιορισμού πρέπει να αφορά την πρόσθετη ζάχαρη, όχι αυτή που υπάρχει με φυσική μορφή στις τροφές.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στοιχεία για την εξάπλωση του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο



Η νόσος εξαπλώνεται σαν ιός από νευρώνα σε νευρώνα.

Δύο νέες επιστημονικές έρευνες επιβεβαίωσαν ότι η εξάπλωση του Αλτσχάιμερ οφείλεται σε μια ελαττωματική πρωτεΐνη.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής την Κάρεν Νταφ και τον Σκοτ Σμολ, του Ινστιτούτου Taub για την Έρευνα στο Αλτσχάιμερ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS ONE».

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον Μπράντλεϊ Χάιμαν, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών για το Αλτσχάιμερ του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δημοσιεύεται στο περιοδικό «Neuron».

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η νόσος αρχίζει να επεκτείνεται όταν κύτταρα γεμάτα με την πρωτεΐνη «Ταυ», εμφανίζονται στη μικρή περιοχή του εγκεφάλου, όπου οι μνήμες επεξεργάζονται και αποθηκεύονται. Από εκεί, το Αλτσχάιμερ αργά επεκτείνεται σε μεγαλύτερες περιοχές που εμπλέκονται στη νόηση.

Όμως για πάνω από 25 χρόνια, οι επιστήμονες δεν ήταν βέβαιοι αν η νόσος εξαπλώνεται επειδή μεταδίδεται σαν μόλυνση από νευρώνα σε νευρώνα, δηλαδή από το ένα εγκεφαλικό κύτταρο στο άλλο, ή αν ξεπηδά ταυτόχρονα σε μερικές περιοχές του εγκεφάλου, ανάλογα με το αν μερικές είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με άλλες και έτσι δεν πέφτουν το ίδιο εύκολα θύμα της νόσου.

Οι έρευνες, που βασίστηκαν σε μελέτες σε ποντίκια, επιβεβαιώνουν ότι η εξάπλωση σαν μόλυνση είναι πιο πιθανή, ενώ έδειξαν ότι μπορεί να μπει περιορισμός στη νόσο αν εμποδιστεί έγκαιρα η μετάδοση από κύτταρο σε κύτταρο.

Μετά τα νέα στοιχεία, προκύπτει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η έναρξή της γίνεται κατά πάσα πιθανότητα όταν μια άλλη πρωτεΐνη, το βήτα αμυλοειδές, συσσωρεύεται σταδιακά στον εγκέφαλο, συγκροτώντας σκληρές πλάκες.

Το βήτα αμυλοειδές διαφέρει από την πρωτεΐνη «Ταυ», επειδή εκκρίνεται και συγκεντρώνεται έξω από τα εγκεφαλικά κύτταρα και όχι μέσα σε αυτά, όπως η «Ταυ».

Ποτέ έως τώρα οι επιστήμονες δεν έχουν δει το βήτα αμυλοειδές να εξαπλώνεται από κύτταρο σε κύτταρο. Έτσι, μετά την αρχική τοπική ζημιά που κάνει το βήτα αμυλοειδές έξω από τους νευρώνες, έρχεται η «Ταυ» και γεμίζει το εσωτερικό των κυττάρων, ώσπου να τα καταστρέψει.

Στη συνέχεια, η «Ταυ» εξαπλώνεται κατά μήκος των συνδεδεμένων νευρωνικών κυκλωμάτων μέσω των σημείων σύνδεσης (των συνάψεων).

Αν όντως, όπως φαίνεται να συμβαίνει, η πρωτεΐνη «Ταυ» εξαπλώνεται από κύτταρο σε κύτταρο, τότε η θεραπεία τής- προς το παρόν ανίατης- νόσου πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το μπλοκάρισμα της αρχικής παραγωγής του βήτα αμυλοειδούς, όσο και το μπλοκάρισμα της εξάπλωσης της πρωτεΐνης «Ταυ» που ακολουθεί.

Η λογική αυτή, τελικά, είναι ανάλογη με την προσπάθεια να προληφθεί ο καρκίνος σε όσο το δυνατό πιο αρχικό στάδιο, προτού κάνει μεταστάσεις. Τα περισσότερα φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο στοχεύουν στο βήτα αμυλοειδές και όχι στην πρωτεΐνη «Ταυ».



Διαβάστε περισσότερα...

Αποκρυπτογραφούν τη συμπεριφορά των νέων μέσω Facebook



Για απαραίτητο μέρος της εφηβικής ζωής κάνουν λόγο οι ειδικοί.

Πριν από εκατό χρόνια, όταν το τηλέφωνο «εισέβαλε» στα σύγχρονα σπιτικά εκείνης της εποχής, πολλοί, πανικόβλητοι, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τρομερά δεινά που θα επέφερε η νέα τεχνολογία στην ανθρώπινη κοινωνία.

Η αύξηση της σεξουαλικής επιθετικότητας και η απόλυτη καταστροφή των ανθρώπινων σχέσεων δεν ήταν παρά η αρχή του εφιάλτη, που επρόκειτο να πάρει σάρκα και οστά εξαιτίας της μικρής συσκευής.

«Ολοι περίμεναν ότι θα κατέστρεφε την κοινωνία», επισημαίνει η δρ Μέγκαν Μορένο, ειδικός στην ιατρική της εφηβικής ηλικίας στο Πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν. «Οι άνδρες θα τηλεφωνούν στις γυναίκες και θα κάνουν απρεπή σχόλια, ενώ οι γυναίκες θα είναι ευάλωτες. Οι αξιοπρεπείς, πολιτισμένες συζητήσεις θα ανήκουν στο παρελθόν».

Η έλευση του τηλεφώνου γέννησε τις ίδιες ανησυχίες, που πολλοί εκφράζουν για τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. «Οταν γεννιέται ένα τόσο σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πανικοβάλλονται», εξηγεί η δρ Μορένο.

Πραγματικά, οι αρχικές μελέτες που έγιναν με αντικείμενα τους διαδικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης μοιάζουν σαν να είχαν σχεδιαστεί για να στερήσουν τον ύπνο των γονιών, σπέρνοντας τον τρόμο για μια τεχνολογική εξέλιξη που καλά καλά δεν κατανοούσαν ή καταλάβαιναν πολύ λιγότερο από τα παιδιά τους.

Φυσικά στο Διαδίκτυο ελλοχεύουν πραγματικοί κίνδυνοι, ενώ πολλοί έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Ομως, τώρα οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αποκρυπτογραφούν αυτήν τη νέα πραγματικότητα και να την κατανοούν περισσότερο. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί προσεγγίζουν σήμερα τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως απαραίτητο μέρος της εφηβικής ζωής, όπως ακριβώς είναι η οδήγηση.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι ερευνητές μελετούν το Facebook, το Twitter και τις άλλες ιστοσελίδες του ίδιου τύπου προσπαθώντας να εντοπίσουν τα προβλήματα, να αφουγκραστούν τις κραυγές για βοήθεια και να δώσουν πληροφορίες και στήριξη σε όποιον την έχει ανάγκη.

Ο δρ Ριτς, που παρακολουθεί πολλούς εφήβους να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που έχουν σχέση με το Διαδίκτυο, πιστεύει ότι είναι απολύτως απαραίτητο να αποφύγουμε τις γενικεύσεις και τη δαιμονοποίηση του Ιντερνετ.

«Γιατί να μη δούμε την κοινωνική δικτύωση σαν κάτι ουδέτερο, κάτι που δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που διαθέτουμε καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αυτά επηρεάζουν τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας», επισημαίνει .

Στην αρχική της έρευνα, η δρ Μορένο μελέτησε εφήβους που επεδείκνυαν επικίνδυνες συμπεριφορές στο MySpace. Αντικείμενο της μελέτης ήταν παιδιά που αναρτούσαν φωτογραφίες ή δηλώσεις για την επισφαλή σεξουαλική δραστηριότητα στην οποία επιδίδονταν ή την κατάχρηση εθιστικών ουσιών. Στους εφήβους αυτούς απεστάλησαν ηλεκτρονικές επιστολές με τις οποίες οι ερευνητές τούς ζητούσαν είτε να αλλάξουν το περιεχόμενο του προφίλ τους ή να περιορίσουν την πρόσβαση σε αυτό. Τα κορίτσια απαντούσαν καταφατικά στο αίτημα των ερευνητών περισσότερο από τα αγόρια, ενώ το περιεχόμενο που είχε σχέση με το σεξ αφαιρούνταν πιο εύκολα από ό,τι αυτό που είχε να κάνει με την κατανάλωση αλκοόλ.

Η τελευταία της μελέτη, ωστόσο, είναι διαφορετική. Αυτή τη φορά προσεγγίζει τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως ένα ανοιχτό παράθυρο, ως μια ευκαιρία κατανόησης και βελτίωσης της σωματικής και της ψυχικής υγείας. Σε έρευνα που πραγματοποίησε σχετικά με τους τρόπους που οι φοιτητές κολεγίου περιγράφουν τη λύπη που νιώθουν στις αναρτήσεις τους στο Facebook, φάνηκε ότι χρησιμοποιούσαν εκφράσεις οι οποίες συνδέονταν με την κατάθλιψη που ένιωθαν άλλοι φοιτητές οι οποίοι είχαν υποβληθεί στα σχετικά διαγνωστικά τεστ.

Καθώς η πρώτη χρονιά της φοιτητικής ζωής στο κολέγιο θεωρείται επικίνδυνη για την εκδήλωση της συγκεκριμένης διαταραχής της διάθεσης, πολλοί ψυχολόγοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Facebook προσπαθώντας να εντοπίσουν τους πιο ευάλωτους φοιτητές, επισημαίνει η δρ Μορένο. Ισως, λοιπόν, να είναι δυνατή η αναγνώριση τέτοιων «σημαδιών» μέσα από το Facebook. Και μπορεί βέβαια ο εντοπισμός των παιδιών που υποφέρουν να σώσει ζωές, αλλά, όπως παραδέχεται και η ίδια, γεννώνται πολλά θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας του βίου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινη» πόλη η Θέρμη



Παρουσιάστηκε μελέτη για την επίτευξη του στόχου.

Μελέτη για τη δημιουργία ενός αειφορικού ολοκληρωμένου δικτύου πρασίνου στο Δήμο Θέρμης που θα αξιοποιεί τις λειτουργίες της πόλης, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα κατατάσσει τη Θέρμη σε μια από τις πιο πράσινες πόλεις της Ελλάδας. παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με το Α.Π.Θ. «Διερεύνηση εφαρμογής καινοτόμου οικολογικού σχεδιασμού για τη δημιουργία αειφορικού ολοκληρωμένου δικτύου πρασίνου στο Δήμο Θέρμης» καταγράφηκε, αναλύθηκε και αξιολογήθηκε το αστικό και περιαστικό πράσινο του οικισμού και της επέκτασης Θέρμης και διερευνήθηκε ο ρόλος ενός ενιαίου δικτύου πρασίνου σε σχέση με τις λειτουργίες της πόλης, και τις δυνατότητες σύνδεσής του με πολιτιστικούς, ιστορικούς, και κοινωνικούς πόλους έλξης για την τελική εφαρμογή ενός καινοτόμου οικολογικού σχεδιασμού.

Έτσι, λοιπόν, προτάθηκαν τρεις μεγάλες κατηγορίες περιπάτων διαδρομών με διαφορετικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον.

- Αστικός περίπατος ο οποίος αποτελείται από ένα δίκτυο διαδρομών στα όρια της πόλης και συνδέει χώρους πολιτιστικού, ιστορικού και λειτουργικού ενδιαφέροντος, συνδέοντας μεταξύ τους τις βασικές λειτουργίες κάθε γειτονιάς

- Περίπατος νερού ο οποίος αποτελείται από άξονες που ενοποιούν τις διαδρομές των ρεμάτων καθιστώντας τους, πράσινες διαδρομές ενεργητικής και παθητικής αναψυχής και δίνουν τη δυνατότητα της συνεχούς κίνησης δίπλα στο νερό και

- Ποδηλατικός περίπατος ο οποίος διασχίζει τον περίπατο του νερού και τον αστικό περίπατο, με στόχο την εύκολη σύνδεση σημείων ενδιαφέροντος, λειτουργίες και πάρκα σε όλο το αστικό δίκτυο

Στο ίδιο πλαίσιο μελετήθηκε μια πρόταση διαχείρισης των πεζοδρομίων των οδών της περιοχής της επέκτασης του οικισμού της Θέρμης, λαμβάνοντας υπόψη το βιοκλιματικό σχεδιασμό των υπαίθριων χώρων και το δεδομένο της υφιστάμενης κατασκευής των κρασπέδων και προέκυψαν τρεις διαφορετικοί τύποι πεζοδρομίων οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν ανά πλάτος οδών του οδικού δικτύου της περιοχής, και δύο τύποι πεζοδρόμων μικτής χρήσης, καθώς επίσης και εναλλακτικές προτάσεις στρώσης δαπέδων.

Επίσης εξετάστηκε η χρήση του ποδηλάτου εντός και εκτός του πεζοδρομίου, καθώς και ο ρόλος της φύτευσης στον υπαίθριο αστικό χώρο. Προέκυψαν οκτώ κατηγορίες προτεινόμενου φυτικού υλικού ανάλογα με το σχεδιασμό και το είδος των οδών.

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει μια αύξηση του ποσοστού πρασίνου της συνολικής έκτασης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θέρμης από 14% που προβλέπεται με την υλοποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου σε 16,4% και την κατατάσσει σε μια από τις πόλεις με το περισσότερο πράσινο στην Ελλάδα.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πληρωμή φόρων ή εκχώρηση ενοικίων στο Δημόσιο



Δίκοπο μαχαίρι για ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αποφασίσουν αν τα ενοίκια που τους οφείλει ο ενοικιαστής τους για το 2011 θα τα διεκδικήσουν, ή θα τα απολέσουν, εκχωρώντας το σχετικό ποσό στο Δημόσιο.

Ιδιοκτήτης που δεν έχει εισπράξει ενοίκια 5 μηνών για το 2011, συνολικού ύψους 5.000 ευρώ τον Μάιο του 2012, θα πρέπει να υποβάλει φορολογική δήλωση και την ίδια στιγμή να αποφασίσει :

Είτε θα πληρώσει φόρο για τις 5.000 ευρώ δηλώνοντας κανονικά όλο το ποσό.
Είτε θα καταθέσει δήλωση εκχώρησης των εισοδημάτων στο Δημόσιο.


Ο ιδιοκτήτης στη μία περίπτωση πληρώνει φόρο και ρισκάρει να μην εισπράξει τα ενοίκια ποτέ, στη δεύτερη δεν πληρώνει φόρο, αλλά μηδενίζει τις πιθανότητες να εισπράξει τα ενοίκια.

Για την εκχώρηση των ενοικίων θα πρέπει να συνυποβληθούν και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Το συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου.
Η εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ή η πρόσκληση καταβολής των μισθωμάτων.
Η αγωγή απόδοσης του μισθίου ή η αγωγή μη καταβολής των μισθωμάτων.
Η δικαστική απόφαση απόδοσης του ενοικίου και καταβολής των μισθωμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν προγράμματα πληροφορικής από τη ΓΣΕΒΕΕ



Με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. και εθνικών πόρων.

Προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης για απασχολούμενους στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο αντικείμενο της πληροφορικής, θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, στο πλαίσιο πράξης που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικών πόρων και ως εκ τούτου οι ωφελούμενοι δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα παραμείνει ανοικτή καθόλη τη διάρκεια του 2012 και του 2013 μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου αριθμού αιτήσεων των εκπαιδευομένων στα κέντρα της ΓΣΕΒΕΕ σε όλη τη χώρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο εθιστικό το internet από το ποτό και το τσιγάρο



Και το κόστος ένας από τους λόγους.

Πρόκειται για κάτι που πάντοτε υποψιαζόμασταν. Αλλά τελικά μια πρόσφατη έρευνα το επιβεβαίωσε. Η ανάγκη να ελέγξεις το e-mail σου ή τον λογαριασμό σου στο Twitter, είναι τελικά πιο μεγάλη από αυτή που έχεις για να καπνίσεις ένα τσιγάρο ή να πιεις ένα ποτό. Ή μάλλον, για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντισταθείς σε αυτή την ανάγκη.

Οι λόγοι είναι κυρίως το πόσο εύκολα διαθέσιμο και προσβάσιμο είναι το e-mail σου ή το Twitter καθώς και η αίσθηση ότι δεν πρόκειται για κάτι σπουδαίο. Όταν είσαι στη δουλειά σου για παράδειγμα, είναι πολύ εύκολο να σκεφτείς, ένα κλικ θα κάνω μόνο για να δω τι μου έχουν στείλει. Ενώ για να καπνίσεις μπορεί να χρειάζεται να βγεις έξω.

Ένας ακόμη λόγος είναι φυσικά και το κόστος. Το να πιεις ένα ποτό κοστίζει. Το να δεις τι έχουν γράψει όσοι κάνεις follow στο Twitter, όχι!



Διαβάστε περισσότερα...

Κοπέλα ψήλωσε κατά 10 εκατοστά ύστερα από εγχείρηση!



Έπασχε από σπάνια μορφή σκολίωσης.

Όταν ο αδελφός της Λάουρα Φιτζγουόλτερ παρατήρησε τη δυσαναλογία των ώμων της αδερφής του, κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών το 2008, οι γονείς των παιδιών παραξενεύτηκαν αλλά δεν το θεώρησαν άξιο ιατρικής παρακολούθησης.

Η 13χρονη τότε κοπέλα φαινόταν να είναι σε άριστη υγεία και ποτέ δεν παραπονέθηκε για κάποιο πόνο αλλά η μαθήτρια και η οικογένειά της είχαν μείνει έκπληκτοι όταν μία ακτινογραφία αποκάλυψε ότι έπασχε από μια από τις χειρότερες περιπτώσεις καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης - σκολίωση - κάτι που οι γιατροί δεν είχαν δει ποτέ.

Προειδοποίησαν τη νεαρή μαθήτρια και την οικογένεια της ότι αν δεν υποβαλλόταν σε εγχείρηση –με το κίνδυνο της παράλυσης- η καρδιά και οι πνεύμονές της σιγά σιγά θα συνθλίβονταν.

Η μαθήτρια υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση τον Ιούλιο του 2010 στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, η οποία διήρκησε δέκα ώρες. Η βαρύτητα της συγκεκριμένης εγχείρησης είναι ισάξια με εκείνης της ανοιχτής καρδιάς.

Η σκολίωση προσβάλλει κάθε τέταρτο από τα 1000 παιδία στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για αυτοϊάσιμες νόσους.

Η μητέρα της Λάουρα, προσχολική βοηθός, δήλωσε: «Μας συγκλόνισαν οι ακτινογραφίες. Η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης της κόρης μας φαινόταν εξωπραγματική. Ο χειρούργος μας είπε ότι δεν είχε ξαναδεί παρόμοιο περιστατικό. Όταν μας είπε ότι θα συνθλίβονταν η καρδιά και τα πνευμονία της, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Η εγχείρηση εμπεριείχε το κίνδυνο της παράλυσης, ωστόσο ήταν η μόνη επιλογή για να ζήσει».

Η 16χρονη πλέον Λάουρα, έχει αναρρώσει πλήρως και μετά την εγχείρηση ψήλωσε κατά δέκα εκατοστά.

«Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι γύρισε σπίτι της κατά δέκα εκατοστά ψηλότερη. Έπρεπε να αγοράσει μια ολόκληρη ντουλάπα ρούχων, καθώς δεν τις έκανε πλέον τίποτα. Λατρεύει την ιππασία και είναι ευτυχισμένη που μπορεί να κάθεται πλέον ίσια στη σέλα. Ήταν μια επικίνδυνη εγχείρηση αλλά άξιζε το κόπο», τονίζει καταληκτικά η μητέρα της.




Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό φαρμακείο στα Χανιά



Δωρεάν φάρμακα σε απόρους και ανασφάλιστους πολίτες.

Ένα κοινωνικό φαρμακείο ξεκίησε τη λειτουργία στο Εργατικό Κέντρο Χανίων το οποίο θα παρέχει φάρμακα σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες δωρεάν.

Η πρωτοβουλία για την λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου ανήκει στον ιατρικό και φαρμακευτικό σύλλογο Χανίων, ενώ το Εργατικό Κέντρο της πόλης ανταποκρίθηκε στο αίτημα των δύο συλλόγων για τη διάθεση του χώρου που θα φιλοξενεί το φαρμακείο.

Τα φάρμακα θα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και το φαρμακευτικό υλικό θα συγκεντρώνεται από προσφορές πολιτών, οι οποίοι θα δίνουν φάρμακα που δεν χρειάζονται οι ίδιοι.

Παράλληλα κάποια απαραίτητα φάρμακα θα αγοράζονται με χρήματα που θα προσφέρονται στο κοινωνικό φαρμακείο από ιδιώτες και φορείς.

Όπως επισημαίνουν οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας, το φαρμακείο ιδρύθηκε από την αναγκαιότητα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία να υπάρξει αλληλεγγύη και να στηριχθούν ιδιαίτερα οι ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Το κοινωνικό φαρμακείο θα είναι ανοιχτό, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 10.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μεταβολή του καιρού φέρνει πονοκέφαλο



Συχνότερες ημικρανίες εξαιτίας της αλλαγής στις βαρομετρικές πιέσεις.

Ανάμεσα στις αιτίες των πονοκεφάλων που καταγράφουν οι επιστήμονες ενδέχεται να είναι και οι απότομες αλλαγές του καιρού, όπως για παράδειγμα αυτές που γίνονται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού περιοδικού «Neurology», όταν αλλάζει ο καιρός οι ημικρανίες είναι πιο συχνές εξαιτίας της αλλαγής στις βαρομετρικές πιέσεις.

Μέσα στα αίτια, βέβαια, μπορεί να είναι και το στρες ή η κακή διατροφή. Συγκεκριμένα το άγχος και το στρες, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, είναι η αιτία για το 80% των περιπτώσεων ημικρανίας στους ενήλικες.

Σημαντικό ρόλο στον πονοκέφαλο παίζει και η έλλειψη ύπνου. Όταν δηλαδή μένει σε χαμηλά επίπεδα η σεροτονίνη που είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου.

Σημειώνεται ότι τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται και στην εμφάνιση κατάθλιψης, ενώ η εν λόγω ουσία είναι αυτή που ηρεμεί τον οργανισμό μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα 2,88 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη το 2012



Λοβέρδος: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σπατάλη.

Παρά τις σκληρές προτάσεις της τρόικας, για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,1 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το τρέχον έτος, τελικά αποφασίσθηκε η δαπάνη αυτή να μην είναι μικρότερη από 2,88 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε το πρωί σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος.

Το υπουργείο Υγείας θα επιθυμούσε μία φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ για το 2012, οι εκπρόσωποι της τρόικας υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση και το υπουργείο συμφώνησε στα 2,88 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που αφορά στα νοσοκομειακά φάρμακα και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ είχε προϋπολογιστεί για το 2011 να μην ξεπεράσει τα 3,8 δισ. ευρώ, τελικά έφτασε στα 4,1 δισ. ευρώ.

Ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών και ιατρικών συλλόγων για την «Πολιτική Φαρμάκου για το 2012», ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σπατάλη. «Τα ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει σε ποια κατάσταση είναι η χώρα», είπε και διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις τιμών, αλλά θα εφαρμοστεί η μέθοδος του rebate (επιστροφές) απ' όλους όσους εμπλέκονται στη διάθεση του φαρμάκου, με στόχο να εξοικονομηθούν κάθε μήνα τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Α. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα φάρμακα που είναι εκτός λίστας και δεν χρειάζονται συνταγογράφηση να υπαχθούν στην ελεύθερη τιμολόγηση.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), ΣΦΕΕ (Σύνδεσμός Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), ΠΦΣ (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος), ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), ΦΣΑ (Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής), ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκαρίων.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοβιομήχανοι είπαν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν αντέχουν άλλη συμπίεση. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμός Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) κ. Φιλιώτης επισήμανε ότι το κράτος βάζει «πρόστιμο» μέσω του rebate στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις εάν εφοδιάζουν με φάρμακα την αγορά και εάν δεν το κάνουν το "πρόστιμο" αυτό έρχεται από τον ΕΟΦ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος, μιλώντας εκ μέρους των Ελληνικών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών τόνισε ότι «να μας πάρετε το κέρδος το καταλαβαίνουμε, αλλά εσείς προσπαθείτε να μας πάρετε και το κεφάλαιο, να μας στραγγαλίσετε».
Σε εξαιρετικά έντονο ύφος ο υπουργός υγείας Α. Λοβέρδος, απευθυνόμενος προς τους φαρμακοβιομήχανους τους κάλεσε να κάνουν προτάσεις λέγοντάς τους «δώστε μου λύση, τώρα!».



Διαβάστε περισσότερα...