Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Οι Έλληνες μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά



Η ανεργία στους στέλνει στο εξωτερικό.

Η ανεργία και η οικονομική κρίση στέλνουν χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό. Όλο και περισσότεροι, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε κάποια άλλη χώρα.

Οι Έλληνες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά.

Δείτε το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό παντοπωλείο στο δήμο Δυτικής Αχαΐας



Στόχος η δημιουργία δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών.

Την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Δήμαρχου Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Στόχος της δημιουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου είναι «να ολοκληρωθεί ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών το οποίο θα διευρύνεται καθημερινώς παρέχοντας στους συνδημότες που χρήζουν συμπαράστασης διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως τρόφιμα και μη ευπαθή προϊόντα», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Όπως αναφέρει το thebest.gr, κάποιος που βρίσκεται σε δυσμενή οικονομικά θέση, με κάποια απαιτούμενα δικαιολογητικά θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Επίσης, κάθε οικογένεια μέσα από ένα συνολικό πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες θα ενισχύεται με τακτική επιχορήγηση σε τρόφιμα είτε εντελώς δωρεάν είτε με μεγάλη έκπτωση για όσους έχουν μικρά εισοδήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να επιτυγχάνετε τους στόχους σας



Πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Από τo να κόψετε το τσιγάρο μέχρι το να χάσετε επιτέλους εκείνα τα παραπανίσια κιλά που σας ρίχνουν την ψυχολογία, όλοι λίγο πολύ έχετε κάποιους στόχους που προσπαθείτε μανιωδώς να πετύχετε αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνετε. Το μυστικό για να ξεπεράσετε τον ίδιο σας τον εαυτό και να πετύχετε το … ακατόρθωτο φαίνεται ότι είναι να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αποτυχίας και να μην παραιτήστε, λένε οι ειδικοί.

«Οι αλλαγές στη συμπεριφορά και στις συνήθειες δεν είναι κάτι εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά η επιτυχία φέρνει εκτός από ηθική ικανοποίηση και πολλά οφέλη», δηλώνει ο G. Alan Marlatt, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου εθισμού του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ας δούμε τι συμβουλεύει ο G. Alan Marlatt να κάνετε για να μπορέσετε να αλλάξετε μια για πάντα τις συνήθειες και τη ζωή σας.

1. Μην βάζετε πολλούς στόχους μαζί


Σύμφωνα με έρευνα του Marlatt οι άνθρωποι που έβαζαν περισσότερους από 3 στόχους μαζί, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην πετύχουν τελικά κανέναν. Ο ίδιος συνιστά να βάζετε στόχους που αλληλοσυμπληρώνονται. Για παράδειγμα, αν αποφασίσετε να αρχίσετε δίαιτα, μπορείτε επίσης, να αναλάβετε τη δέσμευση να ξεκινήσετε γυμναστική. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε πιο εύκολα αποτελέσματα και θα συνεχίσετε την προσπάθεια.

2. Μείνετε πιστοί στις επιλογές σας


«Οι άνθρωποι είτε παίρνουν την απόφαση να κόψουν μια κακιά συνήθεια, όπως το κάπνισμα είτε να αρχίσουν κάτι καινούριο, όπως η άσκηση», επισημαίνει ο Marlatt. Αν και οι δύο επιλογές ακούγονται μια χαρά, οι περισσότεροι τείνουν να αποτύχουν πιο συχνά με τις αποφάσεις να «μην» κάνουν κάτι πλέον. Αυτό συμβαίνει γιατί αν πάρετε όρκο να σταματήσετε να τρώτε γλυκά, αρκεί να φάτε μόνο ένα μπισκότο για να σπάσετε τον όρκο. Το κλειδί που θα σας επαναφέρει στον ίσιο δρόμο είναι η άμεση αντίδρασή σας όταν … ολισθαίνετε.

3. Μην εγκαταλείπετε τον αγώνα


Οι άνθρωποι που αποτυχαίνουν σε μία προσπάθεια και στη συνέχεια εκτοξεύουν εναντίον του εαυτού τους κατηγορίες του τύπου «αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχω τη δύναμη της θέλησης», είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Ένας πιο παραγωγικός εσωτερικός διάλογος θα έλεγε κάτι τέτοιο «έκανα ένα τσιγάρο, αλλά θα πω σε όλους τους φίλους μου ότι σκοπεύω να το κόψω μία για πάντα για να βεβαιωθώ ότι κάτι τέτοιο δε θα ξανασυμβεί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Marlatt. «Προσπαθήστε να αποδεχτείτε το γεγονός ότι μπορεί να κάνετε και λάθη».

Στην πραγματικότητα κατά τον πρώτο χρόνο προσπάθειας να απέχουν από το τσιγάρο ή το αλκοόλ, περίπου το 85% των ατόμων τα παρατάνε τουλάχιστον μία φορά. «Τα καλά νέα είναι ότι αν συνεχίσετε να προσπαθείτε, μάλλον έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε τελικά το στόχο σας», αναφέρει ο Marlatt.

4. Καταλήξτε σε μια στρατηγική


Εκτός από τα αρχικά κίνητρά σας, είναι καλό να έχετε σκιαγραφήσει μια πορεία σύμφωνα με τον Marlatt. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά, χρειάζεται να καταστρώσετε ένα σχέδιο για τον τρόπο καταπολέμησης των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φροντίσετε να υπάρχουν στο ψυγείο σας μόνο υγιεινά τρόφιμα. «Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω», τονίζει ο Marlatt. «Θα πρέπει απλά να επικεντρωθείτε στον τρόπο επίτευξης του στόχου σας.»

5. Κρατήστε ημερολόγιο


Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που παρακολουθούν την πορεία τους, τηρούν πιο συχνά τις υποσχέσεις τους. Το ημερολόγιο μπορεί να περιλαμβάνει καταστάσεις, κατά τις οποίες θα ήταν δύσκολο να πάτε στο γυμναστήριο ή να αντισταθείτε σε ένα τσιγάρο, μαζί με τους τρόπους που θα σας βοηθούσαν να χειριστείτε την κατάσταση στο μέλλον, προτείνει ο Marlatt.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τον προσωπικό τους κωδικό πρέπει να πάρουν οι μαθητές για τα μηχανογραφικά τους



Ηλεκτρονικά θα υποβάλουν και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων τα μηχανογραφικά δελτία για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Έτσι οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Α. Απόκτηση κωδικού ασφαλείας

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α' και Β') πρέπει από την Τρίτη 8-5-2012 ως και την Παρασκευή 18-5-2012 να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Με αυτό τον κωδικό, θα μπορούν σε επόμενη φάση, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και αργότερα τον Ιούνιο να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν αργότερα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία είναι απλή και φιλική προς το χρήστη, ενώ τα δικαιολογητικά για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) είναι ελάχιστα. Αναλυτικά:

Οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-Β') για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α' για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Οι υποψήφιοι ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β' για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Β. Υπαγωγή των υποψηφίων Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 - Διαδικασία και δικαιολογητικά:

Όπως είναι γνωστό, με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθορίστηκε ένα νέο πλαίσιο για τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων. Συνοπτικά, αίρονται τα ηλικιακά όρια, απαλείφεται το εισοδηματικό κριτήριο και καταργείται ο γεωγραφικός περιορισμός της μιας και μοναδικής περιφέρειας.

Για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, την ίδια περίοδο (8-5-2012 ως 18-5-2012) που όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), όσοι από αυτούς ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση, θα προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μαζί με το πρότυπο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ σχετικής αίτησης) και ύστερα από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν είτε από το Λύκειό τους είτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, όπου αναρτώνται όλα τα σχετικά έγγραφα, εγκύκλιοι, υποδείγματα αίτησης και υπεύθυνων δηλώσεων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κλπ. για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά γι' αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.

Οι υποψήφιοι, τόσο για τη δημιουργία προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) όσο και για την υποβολή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών για υπαγωγή σε κάποια ειδική περίπτωση, απευθύνονται στο Λύκειο, ως εξής:

Όσοι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα απευθυνθούν στο αντίστοιχο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

Όσοι απόφοιτοι-κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης 2010 ή 2011 από ημερήσιο ΓΕΛ ή ημερήσιο ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.

Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης. Αν αυτοί οι απόφοιτοι αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β' των ετών 2010 ή 2011), θα πρέπει τον Ιούνιο να προσέλθουν πάλι στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν θα το έχουν ήδη κάνει από 8-5-2012 ως και 18-5-2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα γονίδια ψάχνουν τα αίτια της οστεοπόρωσης



Εντοπίστηκαν περιοχές γονιδίων που σχετίζονται με την εξασθένηση των οστών.

Μία μεγάλη διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Γιάννη Ιωαννίδη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, εντόπισε δεκάδες νέες γενετικές περιοχές που συνδέονται με αυξημένο ή, αντίθετα, με μικρότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατάγματα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε νέα φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης.

Η έρευνα (μετα- ανάλυση), που αξιολόγησε και συνέκρινε 17 γενετικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, εντόπισε έξι περιοχές γονιδίων, οι οποίες σχετίζονται με τον κίνδυνο εξασθένησης των οστών και πρόκλησης κατάγματος στους μηρούς ή τη μέση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας



Πάσχουν δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας ή αλλιώς Μεσογειακής Αναιμίας. Έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Ο όρος θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία, αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος.

Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο.

Η θαλασσαιμία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα των Μεσογειακών χωρών -Ιταλία, Ελλάδα, Μέση Ανατολή- αλλά και της Νότιας Ασίας και της Αφρικής. Λόγω της συνεχούς μετανάστευσης πληθυσμών από τη μία χώρα στην άλλη, σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία χώρα στον κόσμο χωρίς θαλασσαιμία.

Ορισμένα άτομα είναι φορείς του γονιδίου της θαλασσαιμίας, αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με τη διαταραχή αυτή, πλην μιας ελαφράς αναιμίας.

Τα άτομα αυτά έχουν το αποκαλούμενο στίγμα μεσογειακής αναιμίας (ελάσσων β θαλασσαιμία).

Οι θαλασσαιμίες


Η θαλασσαιμία είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό του αίματος. Ελαττώνει την ποσότητα αιμοσφαιρίνης που μπορεί το σώμα σας να πάρει έτσι ώστε οδηγεί στην αναιμία.

Πως μεταδίδεται η θαλασσαιμία από τους γονείς στα παιδιά;


Το κάθε χαρακτηριστικό του σώματος σας συντονίζεται (ελέγχεται) από «γονίδια» τα οποία περιέχουν ένα λεπτομερή κώδικα που ελέγχει την ανάπτυξη σας από έμβρυο. Επίσης ελέγχει όλες τις σωματικές σας λειτουργίες.

Τα γονίδια βρίσκονται σε κάθε ένα από τα κύτταρα του σώματος σας. Ένα γονίδιο για κάθε χαρακτηριστικό σας προέρχεται από τη μητέρα., το άλλο από τον πατέρα. Έτσι, μεταξύ άλλων, έχετε και 2 γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο η αιμοσφαιρίνη «παρασκευάζεται» στο καθένα από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια.

Οι «φυσιολογικοί» άνθρωποι είναι τέτοιοι γιατί έχουν δύο φυσιολογικά γονίδια για την αιμοσφαιρίνη τους.
Οι υγιείς φορείς του στίγματος-β της θαλασσαιμίας, έχουν μόνο ένα φυσιολογικό γονίδιο για την αιμοσφαιρίνη, έχουν κι ένα διαφοροποιημένο: είναι υγιείς γιατί το γονίδιο εργάζεται κανονικά. Εφ΄όσον ένα γονίδιο κληρονομείται από τον καθένα γονέα, τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να είναι φορέας.

Άνθρωποι με μείζονα θαλασσαιμία-β έχουν δύο διαφοροποιημένα γονίδια για αιμοσφαιρίνη, ένα από κάθε γονέα, άρα και οι δύο γονείς πρέπει, εδώ να είναι φορείς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί συνεχίζουμε να τρώμε ακόμη και χορτάτοι;



Υπεύθυνη είναι η «γκρελίνη» - στέλνει ανάλογο μήνυμα στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου Southwestern στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, χρησιμοποιώντας ποντίκια, αποδείχθηκε πως η ορμόνη γκρελίνη, γνωστή ως ορμόνη της πείνας, μπορεί να μας κάνει αχόρταγους.Συγκεκριμένα παρατηρώντας τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής διαπίστωσαν πως η γκρελίνη, στέλνει σε ορισμένους ανθρώπους μήνυμα στον εγκέφαλο να συνεχίσει να τρώει τα νόστιμα φαγητά, ακόμα και αν ο οργανισμός αυτός έχει χορτάσει.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές αυτοί στην ιστοσελίδα του επιστημονικού εντύπου «Βiological Ρsychiatry»: «Δείξαμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα άτομο αποζητεί την κατανάλωση τροφών «επιβράβευσης», ακόμη και αν είναι χορτάτο, επειδή ο εγκέφαλός του δίνει αυτή την εντολή».

Τέλος, μετά από αυτή την μεγάλη ανακάλυψη της συγκεκριμένης ορμόνης, οι μελετητές θέλουν να προσδιορίσουν ποια ακριβώς νευρικά δίκτυα του εγκεφάλου ρυθμίζουν τις διαφορετικές δράσεις της γκρελίνης, με απώτερο στόχο να βρεθούν νέοι θεραπευτικοί τρόποι κατά της παχυσαρκίας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο μεσημεριανός ύπνος αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο



Κοιμηθείτε για να λειτουργεί καλύτερα το μυαλό σας.

Μην νιώθετε ενοχές, αν θέλετε να κοιμηθείτε λιγάκι το μεσημέρι. Ένας υπνάκος μέσα στην μέρα δεν διώχνει απλώς την κούραση, αλλά βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα του εγκεφάλου να απορροφά νέες πληροφορίες και να θυμάται, βοηθώντας έτσι τον άνθρωπο να μαθαίνει νέα πράγματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι εθελοντές που κοιμήθηκαν μιάμιση ώρα μετά το μεσημέρι (από τις 2 μ.μ. έως τις 3.30 μ.μ. κατά μέσο όρο), είχαν καλύτερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ που ακολούθησαν (στις 6 μ.μ.), σε σχέση με όσους δεν είχαν πάρει έναν υπνάκο. Μέχρι τώρα είχαν γίνει διάφορες μελέτες σχετικές με την “επιστήμη του ύπνου”, αλλά δεν υπήρχε οριστικό συμπέρασμα για τα οφέλη που έχει ο εμβόλιμος υπνάκος.

Η νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας Μάθιου Γουόκερ, σύμφωνα με το BBC. Τα πειράματα, με τη συμμετοχή 39 υγιών ενηλίκων, έδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι σε όσους κοιμούνται ενδιάμεσα μέσα στην μέρα, το μυαλό τους λειτουργεί καλύτερα. Από την άλλη, όσο πιο πολλή ώρα μένει κανείς ξύπνιος, τόσο πιο αργά δουλεύει ο νους του.

Η μελέτη ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται τον ύπνο για να επεξεργαστεί τις βραχυπρόθεσμες μνήμες, δημιουργώντας «χώρο» για την εκμάθηση νέων γεγονότων και δεδομένων. Η επεξεργασία αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, συμβαίνει στη φάση ανάμεσα στο βαθύ ύπνο και στον ύπνο με όνειρα, κατά την οποία οι μνήμες των γεγονότων της μέρας μεταφέρονται από την «προσωρινή αποθήκευσή τους» στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, σε μια άλλη περιοχή, τον προ-μετωπιαίο φλοιό, ο οποίος ίσως έχει περισσότερο «αποθηκευτικό χώρο».

Άλλοι ειδικοί εξέφρασαν την επιφύλαξή τους κατά πόσον η βελτίωση της μνήμης οφείλεται όντως στον υπνάκο τον ίδιο ή στο ότι απλώς ο άνθρωπος ξεκουράζεται. Πάντως ο Γουόκερ και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να μελετήσουν, σε επόμενο στάδιο, αν η μείωση του ύπνου στους ηλικιωμένους σχετίζεται με τη διαγνωσμένη μείωση της ικανότητας μάθησης κατά την τρίτη ηλικία, μια σχέση που, αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να οδηγήσει επίσης σε καλύτερη κατανόηση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πέντε κλειδιά της ευτυχίας



Μπορούμε να συμβάλουμε οι ίδιοι στο να γίνουμε ευτυχισμένοι.

Η πηγή της ευτυχίας αποτελεί πεδίο επιστημονικής διαμάχης με ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν ότι σχετίζεται αποκλειστικά με γονιδιακούς παράγοντες, με την υγεία και γενικά με συνθήκες που δεν μπορεί να ελέγξει ο άνθρωπος. Τον τελευταίο καιρό όμως διάφορες έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε, σε κάποιο επίπεδο τουλάχιστον, να συμβάλουμε και οι ίδιοι στο να βρισκόμαστε σε καλή ψυχική κατάσταση. Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας πραγματοποίησαν μετανάλυση 51 ερευνών και εντόπισαν πέντε συναισθήματα και ενέργειες οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, επιδρούν ευεργετικά στη διάθεση των ανθρώπων και αυξάνουν τα επίπεδα ψυχικής ηρεμίας και ικανοποίησης.

Ευγνωμοσύνη: Το αίσθημα ευγνωμοσύνης επιδρά ευεργετικά στη διάθεση. Το να εκφράσει κάποιος τις ευχαριστίες του σε κάποιον άλλο για τη βοήθεια που προσέφερε λειτουργεί θετικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη και το να αισθανθεί κάποιος ευγνώμων χωρίς να το εκφράσει είναι αρκετό. Αν, για παράδειγμα, γράψει κάποιος μια ευχαριστήρια επιστολή θα νιώσει καλά ακόμη και αν τελικά δεν τη στείλει στον αποδέκτη της.

Αισιοδοξία: Με πειράματα που έγιναν στο πλαίσιο πολλών ερευνών αποδείχθηκε ότι η θετική στάση απέναντι στα πράγματα και το να σκέφτεται κάποιος πάντοτε αισιόδοξα βελτιώνουν σημαντικά την ψυχική του κατάσταση.

Ημερολόγιο: Η καταγραφή σε ένα ημερολόγιο όλων των ευχάριστων πραγμάτων και καταστάσεων (μικρών και μεγάλων) που συμβαίνουν κάθε μέρα και η αποτίμησή τους σε εβδομαδιαία βάση κάνουν κάποιον να νιώθει καλύτερα και να βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Ενεργοποίηση των «δυνατών» σημείων: Η χρησιμοποίηση όσων στοιχείων του χαρακτήρα και της προσωπικότητας θεωρεί ο καθένας ότι είναι τα «δυνατά» του όπλα θα βελτιώσουν τη διάθεσή του. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει καλή αίσθηση του χιούμορ το να το χρησιμοποιεί στο επαγγελματικό ή φιλικό του περιβάλλον θα τον κάνει να νιώσει πολύ καλά.

Καλοσύνη: Το να είσαι καλός με τους συνανθρώπους σου, να βοηθάς κάποιον που έχει ανάγκη, να έχεις φιλανθρωπική δραστηριότητα κ.λπ. σε κάνουν να νιώθεις όμορφα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσες πιθανότητες έχετε να κολλήσετε Aids



Τι δείχνουν τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Πολλά έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες για τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV και την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Ποιες όμως είναι οι πιθανότητες μόλυνσης από τις διάφορες επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως είναι το σεξ χωρίς προφυλακτικό ή από τη χρήση μίας κοινής σύρριγας;

Ήδη γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το σάλιο, τον αέρα, τα κουνούπια ή το νερό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τα οποία είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το 2005, τις υψηλότερες πιθανότητες μετάδοσης του ιού έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, η μετάγγιση αίματος (90%).

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο μόλυνσης σε μία μόνο έκθεση στον ιό.
Από τη μητέρα στο βρέφος, δηλαδή σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς θεραπεία, οι πιθανότητες μετάδοσης αγγίζουν το 25%. Η χρήση κοινής σύριγγας έχει πιθανότητες μόλυνσης 0,67%, ενώ η παθητική πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη 0,5% μέχρι 1,7%.

Η ενεργητική πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη έχει πιθανότητες μετάδοσης σε ποσοστό 0,62% και η κολπική διείσδυση για τη γυναίκα 0,1%, ενώ ο κίνδυνος για τον άντρα ανέρχεται στο 0,05%. Η ενεργητική πεολειχία έχει πιθανότητες μόλυνσης 0,01%, ενώ η παθητική 0,005%. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός υπάρχει στα προσπερματικά και τα κολπικά υγρά και γι αυτό το λόγο υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί κατά τη σεξουαλική επαφή ακόμα και χωρίς εκσπερμάτιση.

Βέβαια, οι πιθανότητες μετάδοσης εκτιμώνται κατά προσέγγιση και ενδέχεται να αλλάζουν από έρευνα σε έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μεταδίδεται το AIDS κάνοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις



Τι πρέπει να αποφεύγετε.

Μετά την υγειονομική βόμβα που έχει ξεσπάσει με τις οροθετικές που έχουν εντοπιστεί σε οίκους ανοχής αλλά και τους περισσότερους από 4.000 πελάτες που αναζήτησαν λίγες στιγμές ηδονής σε κάποιο πορνείο κάνοντας σεξ χωρίς να πάρουν τις κατάλληλες προφυλάξεις και τώρα σπεύδουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να εξεταστούν, το θέμα της μετάδοσης του ιού του AIDS είναι, ίσως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο προσκήνιο.

Ο HIV είναι ένας ιός που δεν φεύγει ποτέ. Όπως λένε οι ειδικοί, είναι ένας ρετροϊός, έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγράφαση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου.

Πώς μεταδίδεται


Ο ιός, όπως λένε οι ειδικοί, εκτός από το αίμα, περιέχεται και στο σπέρμα καθώς και στα προσπερματικά υγρά, στη βλέννη του ορθού και στα κολπικά υγρά.

Περιέχεται επίσης και στο σάλιο αλλά σε ποσότητες που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι ικανές για τη μετάδοσή του.

Εάν για παράδειγμα, κάποιος βλεννογόνος ή πληγή στο δέρμα μας έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα, σπέρμα και τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό και δυνατό να μολυνθούμε.
Από τις σεξουαλικές πράξεις, οι πιο επικίνδυνες για τη μετάδοση του HIV είναι ο κολπικός και ο πρωκτικός έρωτας και για τους δύο συντρόφους.

Και το μόνο σίγουρο είναι ότι για αυτόν που διεισδύει, το αν θα εκσπερματώσει ή όχι δεν έχει καμία διαφορά. Ο κίνδυνος να κολλήσει παραμένει ο ίδιος.

Το στοματικό σεξ πάντως δεν θεωρείται σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου. Για εκείνον που του κάνουν, δεν υπάρχει κίνδυνος. Όμως, αυτοί που κάνουν στοματικό έρωτα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν υπάρχουν πληγές στο στόμα τους (άφθες, ουλίτιδα, πρόσφατο βούρτσιμα ή οδοντικό νήμα δύο ώρες πριν και μετά, επίσκεψη στον οδοντίατρο λίγες ώρες νωρίτερα, εξαγωγή δοντιού, τραυματισμός γλώσσας) και ο άλλος εκσπερματώσει μέσα στο στόμα του. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης του HIV σε αυτόν που δέχτηκε σπέρμα με αυτό τον τρόπο.

Επίσης, τα κολπικά υγρά και το αίμα της περιόδου περιέχουν τον HIV και έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης του ιού σε άνδρες από τις συντρόφους τους μέσω στοματικού σεξ.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται σωστή χρήση προφυλακτικού, η οποία ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Και στο στοματικό σεξ, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, πρέπει να αποφεύγεται η εκσπερμάτωση στο στόμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Γενετικό τεστ θα σώσει εκατομμύρια γυναίκες από καρκίνο



Επιστήμονες του Imperial College αναπτύσσουν νέα εξέταση.

Νέο γενετικό τεστ για τις γυναίκες θα μπορεί να προβλέψει αν θα εμφανίσουν καρκίνο του μαστού αρκετά χρόνια προτού γίνει η τελική διάγνωση και χρειαστεί να υποβληθούν σε αφαίρεση του όγκου.

Το τεστ αναπτύσσουν επιστήμονες από το Imperial College London και θα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια μεταλλάσσονται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι ορμόνες και το αλκοόλ, μια διαδικασία που ονομάζεται επιγενετική.

Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Cancer Research», μια τέτοια μετάλλαξη συμβαίνει περίπου στο 20% των γυναικών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο διπλάσιο. Κατά τη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.380 γυναίκες διαφόρων ηλικιών, από τις οποίες οι 640 εμφάνισαν στη συνέχεια καρκίνο του μαστού.

Σύντομα διαπίστωσαν ότι υπάρχει έντονη σχέση ανάμεσα στην ασθένεια και στη μοριακή τροποποίηση ενός συγκεκριμένου γονιδίου που λέγεται ATM και βρίσκεται στα λευκά αιμοσφαίρια. Στη συνέχεια αναζήτησαν στοιχεία που προκαλούν αυτή την τροποποίηση και ιδιαίτερα μια επίδραση χημικών ουσιών, που ονομάζεται μεθυλίωση και είναι γνωστό ότι ευθύνεται για τέτοιου είδους αλλαγές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρα James Flanagan, οι γυναίκες που παρουσίαζαν τα υψηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης για το συγκεκριμένο γονίδιο διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που παρουσίαζαν τα χαμηλότερα ποσοστά.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε απαγορεύεται το σολάριουμ



Τι πρέπει να προσέξετε.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πιο ακίνδυνο το σολάριουμ από την ηλιοθεραπεία με μεγάλη έκθεση στον ήλιο, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δεν συνίσταται.

Γι’ αυτό, όπως λένε, είναι πολύ σημαντικό οι κοπέλες που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους να αποφεύγουν να κάνουν. Εκτός από τις ανήλικες, όσες έχουν λευκό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια και πολλές (σε κάποιες περιπτώσεις δυσπλαστικές ελιές) ή ιστορικό παθήσεων.

Απαγορεύεται το σολάριουμ να γίνεται από άτομα που στην οικογένειά τους υπάρχει ιστορικό καρκίνου του δέρματος και βέβαια δεν επιτρέπεται σε άτομα που παίρνουν φάρμακα όπως αντιβιοτικά, αντιϊσταμινικά κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτάζουν την Κυριακή οι μαμάδες όλου του κόσμου!



Απαραίτητα τα μέτρα για την προστασία της μητρότητας, σύμφωνα με τη Unicef.

Στο πιο αγαπημένο πρόσωπο κάθε οικογένειας, τη μητέρα, είναι αφιερωμένη η Κυριακή 13 Μαΐου, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως να εορτάζεται ως η Γιορτή της Μητέρας.

Τα στοιχεία της Unicef, όμως, σχετικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τη μητέρα τους είναι ανησυχητικά και ταυτόχρονα απογοητευτικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις σχεδόν 1.000 μητέρες πεθαίνουν κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό (358.000 θάνατοι το 2008). Το 99% αυτών των θανάτων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες με το 87% να παρουσιάζεται στις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας.

Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου μια μητέρα διατρέχει 116 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (1 στα 37) σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες (1 στα 4.300).

Η βελτίωση της μητρικής υγείας αποτελεί έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (ΑΣΧ) που εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της χιλιετίας του 2000 με στόχο τη μείωση του ποσοστού της μητρικής θνησιμότητας κατά τρία τέταρτα μεταξύ 1990 και 2015.

Μέχρι σήμερα, εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός των θανάτων των μητέρων και τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας μειώθηκαν κατά ένα τρίτο από το 1990. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, η μέση ετήσια μείωση του παγκόσμιου ποσοστού μητρικής θνησιμότητας ήταν 2,3% - ανεπαρκής σε σχέση με την απαίτηση του ΑΣΧ για μέση ετήσια μείωση 5,5%.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef διαπιστώνει την απουσία ολοκληρωμένων πολιτικών προώθησης και προστασίας της μητρότητας και προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές και ιδιαίτερα:

· Για τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

- Εφαρμογή ελαστικού ωραρίου στις επιχειρήσεις για την διευκόλυνση του σχεδιασμού της ζωής της οικογένειας.

- Εναλλακτικές μορφές εργασίας για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων.

- Επέκταση της γονικής άδειας πέρα από τον καθιερωμένο χρόνο, για οικογενειακούς λόγους.

- Επέκταση απαλλαγής εγκύων γυναικών από την εργασία για προγεννητικές εξετάσεις, παρακολούθηση μαθημάτων τοκετού και διακοπή στο χώρο εργασίας για μητρικό θηλασμό.

- Δημιουργία ποιοτικών δομών στήριξης και φύλαξης παιδιών για εργαζόμενες, αλλά και τις μητέρες που αναζητούν δουλειά.

- Σχέδια εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας ιδιαίτερα την περίοδο των σχολικών διακοπών για τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων.

· Για τη μετάβαση από την Ιδρυματική Μέριμνα στη Φροντίδα από Αναδόχους Γονείς

- Διάδοση του θεσμού της αναδοχής με διασφάλιση της ποιότητάς του.

- Ενθάρρυνση του θεσμού της υιοθεσίας και θετική στάση στην απο-ιδρυματοποίηση με σταδιακή αντικατάσταση αυτών των υπηρεσιών με εναλλακτικές μορφές φροντίδας στην οικογένεια και την κοινότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα πήγε να πνίξει το μωρό της σε νοσοκομείο



Κάμερες την κατέγραψαν να του κλείνει το στόμα και τη μύτη.

Να πνίξει με τα ίδια της χέρια το πέντε μηνών αγοράκι της επιχείρησε μία γυναίκα από τις ΗΠΑ. Η Katie Lewis, πήγε το παιδί της στο νοσοκομείο ισχυριζόμενη ότι το παιδί συχνά έχανε την αναπνοή του και μελάνωνε το πρόσωπό του.

Προφανώς όμως στο άρρωστο μυαλό της αυτή ήταν η εικόνα που θα επιχειρούσε να δει στο παιδί της μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Οι γιατροί προσπάθησαν κάνοπντας πολλές εξετάσεις στο παιδί να δουν τι ακριβώς έχει χωρίς όμως να του βρίσκουν κάτι το ανησυχητικό.

Δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο, παρά να μείνει μόνη η μητέρα με τον μικρό στο θάλαμο. Οι κάμερες την κατέγραψαν να κλείνει τη μύτη του παιδιού και να καλύπτει με τα χέρια της το στόμα του. Δεν μπόρεσε όμως να ξεφύγει από το σύστημα βιοντεοσκόπησης του νοσοκομείου. Μία νοσοκόμα παρακολουθώντας τις κάμερες την είδε και έσπευσε να σώσει το παιδί. Το παιδί είναι ασφαλές και η Katie Lewis αντιμετωπίζει καηγορίες απόπειρας δολοφονίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποτέ μην το βάζεις κάτω



Η δύναμη ψυχής είναι το κλειδί.

Η ιστορία αυτού του ανθρώπου μοιάζει απίστευτη. Ο Άρθουρ Μπούρμαν είναι ένα βετεράνος του πολέμου του Κόλπου. Για 15 χρόνια ήταν καθηλωμένος και οι γιατροί του έλεγαν ότι δεν θα μπορούσε να περπατήσει κανονικά ποτέ. Εκείνος όμως είχε άλλη γνώμη...





Διαβάστε περισσότερα...

Απομονωμένος στο νοσοκομείο ο κινέζος ακτιβιστής



Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ περιμένει να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Σε νοσοκομείο του Πεκίνου συνεχίζει να νοσηλεύεται απομονωμένος ο τυφλός δικηγόρος ακτιβιστής Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι όταν διέφυγε από την κατοικία όπου βρισκόταν υπό περιορισμό.

Ο κινέζος ακτιβιστής δήλωσε σήμερα ότι περιμένει πάντα ένα διαβατήριο για τον ίδιο, αλλά και για την οικογένειά του για να μπορέσει να εγκαταλείψει την Κίνα, την ίδια ώρα που φίλοι του και αμερικανοί διπλωμάτες δεν μπορούν να τον επισκεφτούν στο νοσοκομείο. Μάλιστα είπε ότι έχει απαγορεύσει στη σύζυγο και τα παιδιά του να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο.

Ο Τσεν κατέφυγε στα τέλη Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, προκαλώντας διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να χορηγήσει άδεια εισόδου στη χώρα στον Τσεν για να σπουδάσει και διευκρίνισε πως ο ακτιβιστής μπορεί να ζητήσει να του δοθεί διαβατήριο για να εγκαταλείψει την Κίνα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τσεν διευκρίνισε πως χθες τον επισκέφτηκαν κινέζοι αξιωματούχοι και τον διαβεβαίωσαν πως θα αρχίσουν τις διαδικασίες που θα του επιτρέψουν να φύγει στο εξωτερικό.

«Ήρθαν χθες, τους ζήτησα να με βοηθήσουν στις διαδικασίες, δηλαδή στη χορήγηση διαβατηρίου. Είπαν ότι θα με βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρω αν πραγματικά θα το κάνουν. Οι φίλοι μου δεν μπορούν να με επισκεφτούν», είπε χαρακτηριστικά ο Τσεν και εξέφρασε την ελπίδα πως «η κινεζική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τα δικαιώματα του ως πολίτη και τις ατομικές του ελευθερίες».


Διαβάστε περισσότερα...

Τουρίστες καταγγέλλουν τα χάλια του ΕΟΠΥΥ



Επιστολή διαμαρτυρίας από το Νορβηγικό Σύστημα Υγείας.

Το Νορβηγικό Σύστημα Υγείας... μας την είπε! Με επιστολή διαμαρτυρίας που είχε ως παραλήπτη τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη κάνει λόγο για υποβάθμιση των παροχών ασθενείας σε είδος (δηλ. ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή κ.λ.π.) που χορηγούνται στην Ελλάδα κατ΄ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) 1408/71 σε Νορβηγούς πολίτες που επισκέπτονται ή διαμένουν στη χώρα μας.

Σε ανακοίνωσή του ο ελληνικός Οργανισμός εφιστά την προσοχή των συμβεβλημένων γιατρών, οι οποίοι εξυπηρετούν τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και τους καλεί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πάντως ούτε λόγος γιια την «ταμπακέρα» καθώς στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Βουδούρης εξηγεί πως «με νεότερη ανακοίνωσή θα ενημερωθείτε για τις δέουσες εκ μέρους σας ενέργειες τήρησης των παραστατικών για τη μετέπειτα αναζήτηση των δαπανών από τους Ευρωπαϊκούς φορείς».

Δηλαδή, ενώ καλεί τους γιατρούς να ειναι συνεπείς ως προς τις υγειονομικές παροχές στους τουρίστες, δεν έχει δώσει ακόμη εξηγήσεις για το τρόπο που αυτοί θα αποπληρωθούν για τις ιατρικές τους πράξεις.

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ


«Με αφορμή επιστολή διαμαρτυρίας του αρμόδιου Νορβηγικού φορέα για υποβάθμιση των παροχών ασθενείας σε είδος που χορηγούνται στην Ελλάδα κατ΄εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) 1408/71 σε Νορβηγούς πολίτες που επισκέπτονται ή διαμένουν στη χώρα μας, επισημαίνουμε εκ νέου προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ, και ιδίως τους ιδιώτες που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ (ιατρούς – διαγνωστικά κέντρα – ιδιωτικές κλινικές) ότι έχουν την υποχρέωση να παρέχουν την άμεση αναγκαία περίθαλψη ή καθιερωμένη ιατρική φροντίδα σε όλους τους ασφαλισμένους πολίτες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης ή τα έμμεσα μέλη αυτών που φέρουν έντυπο δικαιώματος, και συγκεκριμένα, Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) ή Βιβλιάριο Υγείας ΙΚΑ ΕΤΑΜ με ειδική ένδειξη που απορρέει από ασφαλιστικό δικαίωμα, με τους ίδιους όρους που αφορούν στους Έλληνες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (Εφιστούμε την προσοχή σας για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους Ευρωπαίους ασφαλισμένους καθώς οποιαδήποτε διαφορετική πρακτική ή συμπεριφορά εκ μέρους σας, θίγει τη δημόσια εικόνα του Οργανισμού και της χώρας γενικότερα.

Με νεότερη ανακοίνωσή μας θα ενημερωθείτε για τις δέουσες εκ μέρους σας ενέργειες τήρησης των παραστατικών για τη μετέπειτα αναζήτηση των δαπανών από τους Ευρωπαϊκούς φορείς».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δυσαρεστημένοι οι 30άρηδες από τη σεξουαλική τους ζωή



Το άγχος για την οικονομική αποκατάσταση ρίχνει τη λίμπιντο!
Απογοητευμένοι από τη σεξουαλική τους ζωή, συγκριτικά με άλλες ηλικιακές ομάδες, φαίνονται οι 30ρηδες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι ανησυχίες για την οικονομική τους κατάσταση και επαγγελματική αποκατάσταση και το άγχος για την απόκτηση οικογένειας και των ευθυνών συνοδεύουν μια τέτοια επιλογή έχουν… αρνητικό αντίκτυπο στην κρεβατοκάμαρά τους!

Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να απελπίζονται! Κι αυτό γιατί η καλύτερη ηλικία για σεξ είναι… στα 50, ενώ η σεξουαλική αυτοπεποίθηση του ατόμου, προσθέτουν, ότι κορυφώνεται στα 60 με 69!

Στην έρευνα Sex Census 2012 συμμετείχαν 25.000 άτομα. Το 25% των ατόμων που ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 30-39 δήλωσαν δυσαρεστημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και των απαιτήσεων του μοντέρνου τρόπου ζωής.

Το 35% του ίδιου γκρουπ ανέφερε ότι η ανατροφή των παιδιών έχει αρνητικό αντίκτυπο στησεξουαλική τους ζωή, καθώς ένιωθαν πολύ κουρασμένοι.

Η μειωμένη αυτοπεποίθηση αναφορικά με το πώς ένιωθαν για το σώμα τους και η κατάθλιψη έπαιζαν επίσης ρόλο στη μειωμένη τους επιθυμία για σεξουαλική επαφή.

Όσο όμως ανέβαινε το ηλικιακό όριο τόσο μεγάλωνε και το επίπεδο ικανοποίησης των συμμετεχόντων. Το 52% των ατόμων από 50 έως 59 ετών χαρακτήρισαν καλή τη σεξουαλική τους ζωή, με μόλις το 1/5 αυτών να δηλώνει δυσαρεστημένο.

Οι γυναίκες ηλικίας 18 ετών βαθμολόγησαν τη σεξουαλική τους ζωή με 4 στα 10 ενώ εκείνοι που ανήκαν στο ηλικιακό γκρουπ 60-69 με 6 στα 10.


Διαβάστε περισσότερα...