Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Νίκησε τη λευχαιμία και έζησε το όνειρο του Euro



Η ευχή του 13χρονου Στράτου έγινε πραγματικότητα.

Ο 13χρονος Στράτος Χριστοδούλου ήταν το νεαρό παιδί που έδωσε την μπάλα στον σουηδό διαιτητή Γιόνας Ερικσον για την έναρξη του αγώνα Ρωσίας - Ελλάδας. Κάτι που αποτελούσε έκπληξη για τον Στράτο, αφού δεν το γνώριζε όταν ξεκινούσε (μαζί με τον πατέρα του) για τη Βαρσοβία. Έμαθε τι ακριβώς θα κάνει μόνο λίγες ώρες πριν από την έναρξη του ματς, στη διάρκεια της πρόβας στο γήπεδο.

«Ντρεπόμουν. Είχα τρακ. Πρώτη φορά βγήκα μπροστά σε τόσο κόσμο», αναφέρει ο μικρός από την Ιτέα, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Έπειτα από μεγάλη περιπέτεια υγείας, είδε μια από τις ευχές που είχε κάνει να πραγματοποιείται. Λίγα 24ωρα ύστερα από εκείνο το παιχνίδι, ο Στράτος επέστρεψε στην Ελλάδα φορτωμένος με εμπειρίες που θα τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Αφού δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τις φωνές των ελλήνων παικτών κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο του Εθνικού Σταδίου της Βαρσοβίας: «Αντε, να τελειώνουμε να πάμε και για κάνα κοψίδι, φώναζε ο Καραγκούνης, ενώ άκουγα τους υπόλοιπους να λένε: πάμε γερά παιδιά», διηγείται ο Στράτος.

Το 2009, σε ηλικία μόλις 10 ετών, ο Στράτος δοκιμάστηκε 3 φορές στην ΑΕΚ. Ο Τόνι Σαβέφσκι είχε διακρίνει το ποδοσφαιρικό του ταλέντο και θέλησε να τον κρατήσει στις ακαδημίες της ομάδας. Ο πιτσιρικάς όμως είναι Ολυμπιακός και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αγωνιζόταν με οποιαδήποτε άλλη φανέλα εκτός από την ερυθρόλευκη. Ετσι έπεισε τον πατέρα του να τον πάει και στον Πειραιά. Και το έκανε ο Μάνθος Χριστοδούλου.

Η λευχαιμία

«Κι εκεί τον κράτησαν, γιατί θεώρησαν ότι ήταν ταλέντο. Μας ζήτησαν να πάμε για ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να τον γράψουν στις παιδικές ομάδες. Εκεί διαγνώστηκε ότι έπασχε από λευχαιμία», διηγείται ο πατέρας του μικρού.
Αντί για τα γήπεδα, ο Στράτος βρέθηκε στο νοσοκομείο να παλεύει για τη ζωή του. «Όταν έκανα τη μεταμόσχευση είχε έρθει και έμεινε μαζί μου στο δωμάτιο ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Μιλούσαμε για δύο ώρες ίσως και περισσότερο», θυμάται ο Στράτος. Και στην ερώτηση αν μίλησε με τον «Λύμπε» όταν τον συνάντησε στο γήπεδο της Βαρσοβίας, ο πιτσιρικάς απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Του είπα, γεια σας κ. Νίκο - κι εκείνος μου απάντησε, γεια σου αγόρι μου. Ίσως να μη με γνώρισε, επειδή όταν είχε έρθει στο νοσοκομείο δεν είχα μαλλιά».

Όταν ο μικρός βρισκόταν στο νοσοκομείο, είχε κάνει τρεις ευχές μέσω του Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος. Η μια ήταν να παρακολουθήσει έναν αγώνα της αγαπημένης του ομάδας, της Μπαρτσελόνα. Η δεύτερη να δει ένα παιχνίδι της Εθνικής και η 3η να φτιάξουν το δωμάτιό του από την αρχή. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το τελευταίο, είχε δώσει και τις ανάλογες εντολές, αφού ήθελε να μοιάζει με γήπεδο.

«Τελικά αυτό που συνέβη ήταν το καλύτερο. Πρέπει να σας πω ότι δεν το περίμενα», λέει ο Μάνθος Χριστοδούλου. Και συνεχίζει: «Δεν λέω ότι θα ήταν άσχημο ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη. Ομως το μόνο που θα κάναμε ήταν να δούμε ένα παιχνίδι της ομάδας από την εξέδρα. Τώρα δεν είδαμε απλώς ένα ματς της Εθνικής, αλλά μια από τις κορυφαίες στιγμές της και αυτό θα το θυμόμαστε και οι δύο για πάντα».

Στα Γήπεδα

Όσον αφορά το δωμάτιο - γήπεδο; Ο Στράτος δεν το χρειάζεται. Γιατί είναι πλέον υγιής και αγωνίζεται σε πραγματικά γήπεδα με τον Αστέρα Ιτέας. Η ευχή του Στράτου έγινε πραγματικότητα μέσω του Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος. Ο μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός πραγματοποιεί τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες, ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή, με χαρά ελπίδα και δύναμη.
Ο οργανισμός δραστηριοποιείται από το 1996. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 930 ευχές.


Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση και διατροφή η λύση κατά της παχυσαρκίας



Η μείωση του λίπους στο σώμα βοηθά στη μείωση ασθενειών.

Το κυριότερο κίνητρο για τα περισσότερα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος είναι η βελτίωση της εμφάνισης. Υπάρχουν, όμως εξίσου και ακόμη πιο σημαντικά οφέλη που επέρχονται με την σωστή διατροφή και συχνή άσκηση.

Η διαχείριση του σωματικού βάρους μέσω της μείωσης του υποδόριου λίπους παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση καλής υγείας, και δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες ιατρικές έρευνες που έγιναν επί του θέματος έδειξαν ότι η παχυσαρκία είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την υγεία και μακροζωία. Ο γενικός ορισμός της παχυσαρκίας είναι το ποσοστό λίπους πάνω από 25% για τους άνδρες, και πάνω από 32% για τις γυναίκες.

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, καρκίνος, διαβήτης. Σε αναπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, 3 στους 4 θανάτους οφείλονται σε καρδιοπάθειες ή καρκίνο και σύμφωνα με έρευνες, 80% από αυτούς τους θανάτους συνδέονται με κακές συνήθειες, συμπεριλαμβανόμενου και της καθιστικής ζωής. Για παράδειγμα τα άτομα που είναι παχύσαρκα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για την αναπνοή διότι η καρδία πρέπει να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για να στείλει το αίμα στους πνεύμονες και το περιττό λίπος στο σώμα. Αυτή η αυξημένη προσπάθεια μπορεί να προκαλέσει μεγαλοκαρδία (αυξημένο μέγεθος της καρδίας) και κατ’ επέκταση να προκαλέσει υπέρταση και αρρυθμίες.

Άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία συνήθως έχουν ψηλούς δείκτες χοληστερόλης, πράγμα που τους καθιστά υποψήφιους για αρτηριοσκλήρυνση (στένωση αρτηριών λόγω αποθεμάτων αθηροσκληρωτικής πλάκας). Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί όταν τα αγγεία στενέψουν σε μεγάλο βαθμό ή αποφρακτούν τελείως τότε ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδία, ή τα νεφρά στερούνται αιμάτωσης. Ταυτόχρονα, η στένωση των αρτηριών αναγκάζει την καρδία να συσπάτε με μεγαλύτερη ισχύ και να ανεβάζει την πίεση. Η υπέρταση προβάλλει αρκετούς κινδύνους για έμφραγμα, νεφροπάθεια, εγκεφαλικό. Γύρω στο 25% των καρδιαγγειακών προβλημάτων σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει τον σύνδεσμο παχυσαρκίας με τον καρκίνο. Το λίπος φαίνεται να είναι αποθηκευτικός χώρος για καρκινογόνες ουσίες σε άνδρες και γυναίκες. Στις γυναίκες, το περιττό λίπος έχει συνδεθεί με ψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού και της μήτρας, και στους άνδρες με καρκίνο του παχιού εντέρου και προστάτη.

Επίσης, το λίπος έχει μια λεπτή σχέση με το σάκχαρο και την ορμόνη ινσουλίνη. Περιττό σάκχαρο στο αίμα αποθηκεύεται στο συκώτι και άλλα όργανα και όταν αυτά τα όργανα «γεμίσουν», τότε το περιττό σάκχαρο μετατρέπεται σε λίπος. Όταν τα λιποκύτταρα «γεμίσουν» και αυτά με περιττό σάκχαρο, τότε τείνουν να αφαιρούν λιγότερο σάκχαρο από το αίμα και σε μερικές περιπτώσεις αναγκάζεται το πάνκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για την μείωση του σακχάρου στο αίμα. Τότε, το σύστημα υπερφορτώνεται και προκαλείται ο διαβήτης. Ο διαβήτης, με την σειρά του, σχετίζεται με καρδιοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, ακρωτηριασμό, οστεοαρθρίτιδα, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, εγκεφαλικά επεισόδια.

Μείωση υποδόριου λίπους = Μείωση παραγόντων κινδύνου

Στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh έγινε έρευνα 159 άτομα με σκοπό να ερευνήσουν κατά πόσο η μείωση του λίπους στο σώμα βοηθά στην μείωση ασθενειών. Τα άτομα αυτά ήταν ηλικίας κάτω των 45 ετών και είχαν 14-32 kg περιττό βάρος. Όλα τα άτομα μπήκαν σε πρόγραμμα άσκησης και υγιεινής διατροφής, αλλά όσοι κατάφεραν να χάσουν 10-15% από το βάρος τους και να το διατηρήσουν για 18 μήνες, είχαν βελτίωση στους δείκτες HDL (καλή χοληστερόλη) και τριγλυκερίδια, στην αναλογία περιμέτρου μέσης και περιφέρειας, και στην πίεση. Σύμφωνα δε με το ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, η μείωση του υποδόριου λίπούς είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών από την φαρμακευτική αγωγή.

Άτομα με κληρονομικότητα για καρδιοπάθειες, μπορούν να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν την πορεία τους προς την πάθηση όταν δραστηριοποιηθούν και ξεκινήσουν να γυμνάζονται τακτικά. Τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά όταν η άσκηση συνοδεύεται από υγιεινή διατροφή και διαχείριση του άγχους, σύμφωνα με τον διάσημο καρδιολόγο Dr. Dean Ornish. Ο λόγος που παρατηρείται η ραγδαία αύξηση βάρους και λίπους σε πολλούς ενήλικες είναι πολύπτυχος: Μετά την ηλικία των 25-30 ετών ο μεταβολισμός έχει μια πτωτική τάση, πράγμα που όταν συνδυαστεί με την καθιστική ζωή και την απώλεια 1kg μυϊκής μάζας κάθε δυο χρόνια, μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος και αυξάνει τις πιθανότητες για τραυματισμό.

Η λύση βρίσκεται στην άσκηση και υγιεινή διατροφή

Η μείωση του βάρους/λίπους και η δραστηριοποίηση και υγιεινή διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υγείας σε 90% των παχύσαρκων ατόμων. Άτομα που η φυσική τους κατάσταση βρίσκεται σε καλά επίπεδα έχουν 8 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθειες.

Χρειάζεται, όμως μακροχρόνια προσπάθεια και επιμονή. Το πιο δύσκολο εμπόδιο είναι να παρθεί η απόφαση για αλλαγές στις διάφορες συνήθειες. Μπορεί η όλη προσπάθεια να φαίνεται βουνό στην αρχή αλλά σημασία έχει να γίνει βίωμα η άσκηση και η υγιεινή ζωή.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψέματα είναι αντρική ή γυναικεία συνήθεια;



Κι όμως οι άντρες ψεύδονται πιο πολλές φορές το χρόνο!
Μία στις 10 γυναίκες λέει ψέματα για τον αριθμό των σεξουαλικών της συντρόφων.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, μάλιστα, όσο πιο μικρή είναι μια γυναίκα οι πιθανότητες να μη λέει την αλήθεια στο ερώτημα «με πόσους άντρες έχεις κοιμηθεί;» είναι διπλάσιες.

Βέβαια, το μεγαλύτερο ψέμα που λένε οι γυναίκες έχει να κάνει με το ποσό των χρημάτων που ξοδεύουν για αγορές ρούχων, με το 26% αυτών να μη λέει πάντα την αλήθεια για τις «εφορμήσεις» του στην αγορά.

Το 20% των γυναικών λέει ψέματα για το βάρος του ενώ το 6% αυτών δεν λένε την πραγματική τους ηλικία.

Τελικά όμως, όπως αναφέρει η έρευνα, αυτοί που λένε περισσότερα ψέματα κατά τη διάρκεια ενός έτους είναι οι άντρες, οι οποίοι ψεύδονται 650 φορές το χρόνο, συγκριτικά με τις γυναίκες που λένε ψέματα 537 φορές.

Το πιο κοινό ψέμα των αντρών είναι οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν όταν αργούν ή όταν προσποιούνται ότι θα γυρίσουν στο σπίτι νωρίτερα.

Το 20% των αντρών παραδέχτηκε ότι έχει πει ψέματα για την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλώσει σε μια βραδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Με 5,8 εκατ. ενισχύονται 4 δήμοι για προνοιακά επιδόματα



Το κονδύλι αφορά τους δήμους Γρεβενών, Παλλήνης, Ρεθύμνης και Ρόδου.

Το ποσό των 5.760.794 ευρώ κατανέμει το υπουργείο Εσωτερικών σε τέσσερις δήμους, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους αυτών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και «για όσο χρονικό διάστημα των μηνών αυτών καθίστανται δικαιούχοι λήψης αυτών», όπως σημειώνεται στην απόφαση του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη.

Το παραπάνω ποσό κατανέμεται στους δήμους Γρεβενών, Παλλήνης, Ρεθύμνης και Ρόδου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο με τα χέρια



Ο 31χρονος Spencer West δεν έχει πόδια από ηλικία 5 ετών.

Είναι ένας άθλος που οι περισσότεροι αρτιμελείς άνθρωποι θα δυσκολεύονταν να φέρουν εις πέρας. Δεν είναι και λίγο άλλωστε να αναρριχάται κανείς σε μία από τις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη.

Ο Spencer West όμως το κατάφερε… «περπατώντας» μόνο με τα χέρια του!

Ο 31χρονος από το Τορόντο του Καναδά, που έχασε και τα δύο κάτω άκρα του όταν ήταν πέντε χρονών, ανέβηκε στην κορυφή σε ύψος 5.895 μέτρων στο όρος Κιλιμάντζαρο την περασμένη Δευτέρα, ολοκληρώνοντας επιτυχώς ένα εξαντλητικό οδοιπορικό.



Ο Spencer γεννήθηκε με αγενεσία του ιερού οστού, μια γενετική διαταραχή που δεν επέτρεπε τη φυσιολογική ανάπτυξη του κάτω τμήματος της σπονδυλικής του στήλης, αφήνοντας τα πόδια του μονίμως σταυρωμένα.
Οι γιατροί ακρωτηρίασαν τα πόδια του κάτω από τα γόνατά του όταν ήταν 3 ετών και δύο χρόνια αργότερα τα αφαίρεσαν εντελώς στο ύψος της λεκάνης.



Οι ειδικοί είπαν τότε στο γενναίο αγόρι ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας, κάτι που ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ και αποφάσισε να διαψεύσει τους γιατρούς… και το κατάφερε!

Επί ένα χρόνο προπονούνταν για τον άθλο του. Να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή της Αφρικής στις 12 Ιουνίου, συνοδευόμενος από τους καλύτερούς του φίλους, David Johnson και Alex Meers.



Η αναρρίχηση διήρκεσε επτά μέρες. Ο Spencer έκανε το 80% της διαδρομής με τα χέρια του και χρησιμοποίησε το αναπηρικό του καροτσάκι μόνο στα σημεία που το επέτρεπε το έδαφος.

Μόνο το 50% των ανθρώπων που επιχειρούν να ανεβούν στο βουνό καταφέρνουν να ανέβουν μέχρι την κορυφή. Ο Spencer περιέγραψε τη στιγμή που έφτασε στην κορυφή ως «απίστευτο συναίσθημα».



«Το έβαλα σκοπό να ανέβω στο Κιλιμάντζαρο μόνο για να επαναπροσδιορίσω τι μπορώ να κάνω εγώ ο ίδιος και για να εμπνεύσω άλλους να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά τους και να προκαλέσουν τους εαυτούς τους και να προσφέρουν σε κοινότητες που έχουν ανάγκη. Οι πληγές και οι φουσκάλες που απέκτησα δεν είναι τίποτα μπροστά σε όλα αυτά» είπε ο ίδιος.



Ο ίδιος με τον άθλο του κατάφερε να συγκεντρώσει 371.000 ευρώ για την φιλανθρωπική οργάνωση «Free The Children», που προσφέρει τα μέσα σε παιδιά της Κένυας για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία.















 



Διαβάστε περισσότερα...

«Να είμαστε δίπλα στους πρόσφυγες»



Τι είπε ο περιφερειάρχης Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε ότι: «Πρόσφυγες είναι όλοι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την πατρίδα τους, για να σώσουν τη ζωή τους, όταν αυτή απειλείται από κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από κάθε μορφή βίας».

Εκτός αυτού όμως, ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι Έλληνες υπήρξαν πρόσφυγες για να έχουν μία καλύτερη ζωή.

«Εμείς οι Έλληνες», είπε «είμαστε ένας λαός που έχουμε ζήσει στο πετσί μας την προσφυγιά και γνωρίζουμε τι θα πει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή, σε έναν άλλο τόπο.

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι πρόσφυγες που καλούνται να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα, οφείλουμε με σεβασμό και ευαισθησία, να βρισκόμαστε στο πλευρό τους και να στηρίζουμε τα βήματα τους».





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζουν τη Δευτέρα τα Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης



Καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά 4-8 ετών.

Με αφορμή διαφορετικά αντικείμενα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τα παιδιά που συμμετέχουν στα καλοκαιρινά εργαστήρια του Μουείο Κυκλαδικής Τέχνης θα γυρίσουν πίσω στο χρόνο και θα ανακαλύψουν την αρχαιότητα, με τη βοήθεια μιας αυτοσχέδιας «μηχανής του χρόνου»! Θα μάθουν την ιστορία τους, θα γνωρίσουν τα υλικά τους, θα φανταστούν τους ανθρώπους που τα χρησιμοποίησαν, θα αναβιώσουν την καθημερινότητά τους. Κι όταν επιστρέψουν στην εποχή μας….

Ημέρα 1η: Φτιάχνουμε τα δικά μας αγγεία από πηλό και χαρτί, τα διακοσμούμε και ανακαλύπτουμε τη χρήση τους.
Ημέρα 2η: Αναπαριστούμε αρχαίους μύθους και αφηγούμαστε σημερινά παραμύθια.
Ημέρα 3η: Δημιουργούμε έργα με τη μορφή κυκλαδικών ειδωλίων χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές.
Ημέρα 4η: Κατασκευάζουμε αρχαία παιχνίδια από σημερινά υλικά και παίζουμε με αυτά.
Ημέρα 5η: Ντυνόμαστε με αντίγραφα αρχαίων ενδυμάτων και συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι ρόλων.

Διαδραστικές ξεναγήσεις, προβολές, αφηγήσεις, ζωγραφική και χειροτεχνία, κατασκευές, ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες σε μία εβδομάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
5 κύκλοι συναντήσεων: 25 – 29 Ιουνίου, 2 - 6 Ιουλίου, 9 - 13 Ιουλίου, 16 – 20 Ιουλίου, 23 – 27 Ιουλίου
Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-13.00 (με διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα)
Ηλικίες 4-8 ετών
Συμμετοχή 80€, 65€ αδέρφια στο ίδιο εργαστήριο
Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά
Υπεύθυνες εργαστηρίων: Κατερίνα Σταμίδη, Ιωάννα Ζαχαροπούλου.
Πληροφορίες/Κρατήσεις θέσεων: 210 7294220 (από Δευτέρα 18/06: 10.00 – 13.00)


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα αγόρι που το φωνάζουν... «ψάρι»



Η συγκινητική ιστορία του Min Anh από το Βιετνάμ.

Η φιλία της 78χρονης Brenda Smith και του Min Anh από το Βιετνάμ μετρά ήδη 15 χρόνια παρά τα χιλιόμετρα που τους χωρίζουν.

Η Brenda συνάντησε για πρώτη φορά τον Min Anh σε ένα ορφανοτροφείο όταν εκείνος ήταν τριών ετών. Ο μικρός Βιετναμέζος πάσχει από μια μυστηριώδη και σπάνια δερματική ασθένεια, εξαιτίας της οποίας του έχουν δώσει το παρατσούκλι «το ψάρι».

Η 78χρονη Βρετανίδα ταξιδεύει κάθε χρόνο στο χωριό Tu Du Peace στο μακρινό Βιετνάμ για να περάσει εκεί τρεις μήνες με το μικρό της φίλο, προσφέροντάς του λίγες στιγμές χαράς. Τον πηγαίνει βόλτες με μηχανάκια και τον βγάζει στον έξω κόσμο.



Οι υπεύθυνοι του ορφανοτροφείου αναγκαζόντουσαν να τον δένουν συχνά πολλές ώρες στο κρεβάτι του επειδή δε σταματούσε να ξύνεται. Όμως η Brenda από την πρώτη στιγμή που τον είδε το έκανε σκοπό της ζωής της να βρει θεραπεία για τον Min Anh και να βελτιώσει τουλάχιστον την καθημερινότητά του.

Η Brenda «ερωτεύτηκε» το Βιετνάμ το 1995 όταν ταξίδεψε εκεί με το δεύτερο σύζυγό της Baz για να συμμετάσχουν σε φιλανθρωπικό ποδηλατικό αγώνα. Το ζευγάρι τότε ήρθε σε επαφή με πολλά παιδιά σαν τον Min Anh με σοβαρές αναπηρίες και γενετικές ανωμαλίες, που προκαλούνται από ένα χημικό που υπάρχει στο έδαφος και στο νερό μετά από τον πόλεμο του Βιετνάμ.



Οι δυο τους επέστρεψαν στη Μεγάλη Βρετανία έχοντας βάλει ως σκοπό να βρουν τρόπο για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Όμως το νήμα της ζωής του Baz κόπηκε απότομα ενώ κολυμπούσε σε φιλανθρωπικό αγώνα. Έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε σε ηλικία 55 ετών.



Συντετριμμένη η Brenda αποφάσισε να ταξιδέψει ξανά στο Βιετνάμ στη μνήμη του άντρα της. Εργάστηκε εθελοντικά σε ένα ορφανοτροφείο, όπου γνώρισε και αγάπησε βαθιά τον «γενναίο» -όπως λέει η ίδια- Min Anh, τον οποίο είχαν παρατήσει οι γονείς του εξαιτίας της ασθένειάς του.



«Το μόνο που ήθελε ήταν να κάθεται στην αγκαλιά μου. Καθόμασταν επί ώρες και εκείνος δεν ήθελε να κουνηθεί καθόλου. Τον ερωτεύτηκα αμέσως» είπε η ίδια.



Η ιστορία τους έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο «A Boy They Call Fish» (Ένα αγόρι που το λένε ψάρι) και δείχνει αποσπάσματα από την πρόσφατη επίσκεψη της Brenda στο Βιετνάμ το 2012.






 



Διαβάστε περισσότερα...

Εντολές του υπ. Οικονομικών για την επίλυση φορολογικών διαφορών



Τι αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών επιλαμβάνεται του έργου της, εφόσον η αμφισβητούμενη από τον υπόχρεο διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου, υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή επιλαμβάνεται, ως αρμόδιο όργανο, της διοικητικής επίλυσης των μετά από έλεγχο φορολογικών διαφορών σε κάθε φορολογικό αντικείμενο, κατόπιν αίτησης του υπόχρεου, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Ο υπόχρεος σε βάρος του οποίου εκδόθηκε καταλογιστική πράξη για παράβαση της φορολογικής εν γένει νομοθεσίας, αμφισβητεί την ορθότητά της ως προς τον κύριο φόρο, τέλος, εισφορά, ή ως προς τον καταλογισμό παράβασης ή προστίμου.

-Η αμφισβητούμενη από τον υπόχρεο διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου, υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που η αμφισβητούμενη από τον υπόχρεο διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου, υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ, η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών καθίσταται αποκλειστικά αρμόδια για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς. Όσον αφορά στον ΦΠΑ, στον αμφισβητούμενο κατά τα ως άνω φόρο περιλαμβάνεται και η μείωση πιστωτικού υπολοίπου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτεκνοι κατέθεσαν τα παιδιά τους στην Εφορία!



Σε απόγνωση 600 τρίτεκνες οικογένειες στην Κόρινθο.

Σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησαν περίπου 600 τρίτεκνες οικογένειες στο νομό Κορινθίας, επιχειρώντας να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για τις αλλεπάλληλες φοροεισπρακτικές επιθέσεις που έχουν καταστήσει αδύνατη την επιβίωσή τους. Οι γονείς των τρίτεκνων οικογενειών πήγαν στη ΔΟΥ Κορίνθου και... κατέθεσαν τα τρίτα παιδιά τους «που η πολιτεία χαρακτηρίζει ως τεκμήριο διαβίωσης»!

Οι τρίτεκνοι καταγγέλουν ότι η υψηλή φορολογία που τους έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, η οποία συνεχώς αυξάνεται έχει ρίξει το βιοτικό τους επίπεδο σε σημείο να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα παιδιά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες προς... ταλαιπωρημένους φορολογούμενους



Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις.

Το δράμα του κλειδάριθμου βιώνουν καθημερινά χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι συνωστίζονται σε ατελείωτες ουρές στις εφορίες, αναζητώντας τους «μαγικούς» κωδικούς που θα τους επιτρέψουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, με εξαίρεση τους συνταξιούχους, λίγο πριν αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή τους.

Προκειμένου να… αποφευχθούν οι ουρές και η ταλαιπωρία των φορολογουμένων, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα έστελνε με συστημένες επιστολές τους κλειδάριθμους σε περίπου 350.000 νέους υπόχρεους.

Το γράμμα είτε άργησε να σταλεί (οι αποστολές ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαΐου), είτε δεν εστάλη σε όλους τους νέους υπόχρεους. Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό: ταλαιπωρία, εκνευρισμός και καθυστερήσεις στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα Νέα κωδικοποιούν σε ερωτήσεις - απαντήσεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Ποιοι έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής;
Φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή εισόδημα από αλλοδαπή όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι;
Εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Αν ο ένας σύζυγος είναι συνταξιούχος και ο άλλος μισθωτός;
Ο συνταξιούχος «καλύπτει» και τον υπόχρεο και παύει να ισχύει η υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης για το ζευγάρι.

Τι χρειάζεται για ηλεκτρονική υποβολή;
Ο κλειδάριθμος και κωδικοί πρόσβασης στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις.

Δεν έχω κωδικούς, τι πρέπει να κάνω;
Αρχικά δείτε, πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ σας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) και στην παραπομπή «Ενημέρωση για ταχυδρομική αποστολή κωδικών TAXISnet», στην ενότητα «Υπηρεσίες προς τους πολίτες», αν έχει εκδοθεί κλειδάριθμος και σας έχει αποσταλεί από τη ΓΓΠΣ.

Δεν έχουν εκδοθεί αυτόματα κωδικοί. Τι να κάνω;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε αυτοπροσώπως στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ με ταυτότητα και ΑΦΜ.

Εχω κωδικούς από πέρυσι, ισχύουν;
Ναι, ισχύουν. Εως το τέλος του έτους, όμως, θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέους κλειδάριθμους, με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Μητρώο, εξαιτίας της προγραμματισμένης αναβάθμισης του TAXISnet.

Είμαι υπόχρεος σε ηλεκτρονική υποβολή αλλά δεν έχω πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τι θα κάνω;
Φορολογούμενοι που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές ή μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του Διαδικτύου, παίρνοντας άδεια από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, μπορούν να υποβάλουν κατ' εξαίρεση, χειρόγραφα τις δηλώσεις τους.

Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής αφορά και τροποποιητικές δηλώσεις;
Ηλεκτρονικά υποβάλλονται μόνο οι αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, αντιθέτως οι τροποποιητικές ή οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα υποβάλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Πότε λήγουν οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης για φυσικά πρόσωπα;
Στις 16 Ιουλίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκό μουσικό πανηγύρι!



Και η Ελλάδα συμμετέχει με δρώμενα στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Επτά χορωδίες- φιλαρμονικές ορχήστρες, 56 dj's, 187 δημιουργοί- ερμηνευτές, 279 συγκροτήματα, είναι οι 2.500 καλλιτέχνες που ενώνουν και φέτος τις μουσικές τους δυνάμεις, καλύπτοντας όλο το φάσμα της μουσικής και γιορτάζουν μαζί με το κοινό, για 13η φορά την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Όπως και κάθε χρονιά έτσι και φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου -τη μεγαλύτερη δηλαδή μέρα του έτους-, στις 21 Ιουνίου.

Έως και το Σάββατο 23 Ιουνίου, σε 27 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, το κοινό θα απολαύσει δωρεάν, σε 582 μουσικές εκδηλώσεις, διαφορετικούς ήχους και μελωδίες στην απόλυτη μουσική γιορτή.

Καλλιτέχνες και συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που εκπροσωπούν όλα τα είδη της μουσικής - κλασική, τζαζ, έντεχνη, έθνικ, ροκ, ηλεκτρονική, ως και παραδοσιακή - παίρνουν μέρος σε αυτό το μουσικό πανηγύρι και γιορτάζουν μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της κάθε πόλης.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής προσφέρει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες, να δουν από κοντά -και πάντα δωρεάν- ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό δρώμενο, επιλέγοντας μεταξύ δεκάδων εκπροσώπων όλων των ειδών μουσικής, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να ακουστούν σε ένα ευρύ κοινό.

Σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, σε πεζόδρομους και πλατείες, στην Τεχνόπολη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στήνεται μια μεγάλη μουσική γιορτή που ικανοποιεί όλα τα γούστα.

Μαζί όμως με την Αθήνα, γιορτάζουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, η Αμαλιάδα, η Αντίπαρος, ο Βόλος, η Δομοκός, η Ζαχάρω, το Μεσολόγγι, η Καβάλα, το Κιάτο, το Κιλκίς, η Κομοτηνή, τα Κύθηρα, η Λάρισα, η Λειβαδιά, η Μονεμβασιά, η Νάξος, η Ξάνθη, η Πάρος, η Πρέβεζα, η Ρόδος, η Σαντορίνη, οι Σέρρες, η Σκύρος, η Φιλιππιάδα.

Στόχος του μουσικού αυτού θεσμού, είναι η ενθάρρυνση στην ανταλλαγή καλλιτεχνών, με την υποστήριξη δημοτικών, κρατικών, ιδιωτικών και θεσμικών φορέων, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερες μουσικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ζακ Λανγκ, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, το 1982. Τότε καθιέρωσε τον εορτασμό της Ημέρας της Μουσικής στο Παρίσι και σύντομα η πρωτοβουλία αυτή ξεπέρασε τα όρια της Γαλλίας. Σήμερα, περισσότερες από 22 χώρες συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή, μετατρέποντάς την σε μια πολιτιστική διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας.

Η Αθήνα μάλιστα ήταν η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η γιορτή. Αυτό έγινε το 1985 και την αφορμή έδωσε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα που είχε οργανωθεί τότε στην ελληνική πρωτεύουσα από την Μελίνα Μερκούρη.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και ο θεσμός της Γιορτής επισημοποιήθηκε μέσα από ένα Δίκτυο συντονιστικών γραφείων και δήμων ευρωπαϊκών πόλεων, το οποίο έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπουργείων Πολιτισμού κάθε χώρας. Στην Αθήνα την πρωτοβουλία αγκάλιασε ο Δήμος της πρωτεύουσας μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το συντονισμό της προσπάθειας έχει αναλάβει η εταιρεία Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση).

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα europeanmusicday.


Διαβάστε περισσότερα...

Με ποιες δαπάνες οι φορολογούμενοι μειώνουν το φόρο



Οδηγίες της τελευταίας στιγμής για να γλιτώσετε φόρους.

Οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λήγουν στις 16 Ιουλίου, ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης για όσους υποβάλουν χειρόγραφα τις δηλώσεις τους.

Περίπου δύο εβδομάδες πριν την λήξη της πρώτης καταληκτικής προθεσμίας περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση φορολογία εισοδήματος.

Παρακάτω παρατίθενται διευκρινήσεις (ερωτήσεις - απαντήσεις) σχετικές με τα στοιχεία που πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για δικαιολογήσουν εισοδήματα, αλλά κυρίως για να μειώσουν το φόρο.

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τις δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων;
Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων απαιτείται βεβαίωση από την τράπεζα, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας (αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση), ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό μόνο των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε και κατέβαλε αυτός μέσα στο έτος 2011, καθώς και το έτος σύναψης του δανείου. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, τα δικαιολογητικά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο για τυχόν έλεγχο.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη δαπάνη ενοικίου;
Αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του, ή υπεύθυνη δήλωση του ενοικιαστή για το ποσό που κατεβλήθη μαζί με τα στοιχεία των δικαιούχων στους οποίους κατέβαλε το ενοίκιο και ο αριθμόςτου φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών. Ποσοστό 10% της δαπάνης ενοικίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, μειώνει τον συνολικό φόρο.

Τι ισχύει για τα ασφάλιστρα ζωής;
Απαιτείται απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από τις οποίες προκύπτει το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων, χωριστά από τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση του ασφαλισμένου.

Επίσης, τα στοιχεία του συμβαλλομένου και των ασφαλιζόμενων προσώπων, καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία της σχετικής σύμβασης.

Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια, μειώνει τον συνολικό φόρο. Το ποσό της δαπάνης μειώνει τον φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

Ποιες άλλες δαπάνες μειώνουν τον φόρο;
Αποδείξεις απαιτούνται για δαπάνες διδάκτρων (έκπτωση 10% από τον φόρο με μέγιστο ποσό μείωσης φόρου τα 1.000 ευρώ), ασφαλιστικές εισφορές (10% της δαπάνης μειώνει τον συνολικό φόρο), δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης (έκπτωση 10%, με μέγιστο ποσό μείωσης 3.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο), δωρεών, διατροφής, εγκατάστασης συστημάτων φυσικού αερίου και δαπάνες απόσβεσης του δημόσιου χρέους. Με εξαίρεση τις δαπάνες για την απόσβεση του δημόσιου χρέους (απαιτείται αποδεικτικό κατάθεσης ποσού στην Τράπεζα της Ελλάδος ή άλλη τράπεζα) για τις οποίες η εφορία αναγνωρίζει έκπτωση φόρου 20%, σε όλες τις λοιπές φοροαπαλλαγές ισχύει έκπτωση 10% μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα.

Ποιες αντικειμενικές δαπάνες λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογουμένου;
- Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες.

- Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ.

- Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων.

- Δαπάνη οικιακών βοηθών, οδηγών αυτοκινήτου κ.λπ.

- Δαπάνες σκαφών αναψυχής.

- Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων.

- Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης.

- Στις προαναφερόμενες αντικειμενικές δαπάνες προστίθεται ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, που ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Ποιο ποσό κεφαλαίου προηγούμενων ετών που φορολογήθηκε ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τη φορολογία αναγνωρίζεται για την κάλυψη της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης;
Για την κάλυψη της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί κεφάλαιο προηγούμενων ετών προς ανάλωση, για όσα χρόνια ο ίδιος έχει στοιχεία που το αποδεικνύουν και εφόσον βέβαια αυτά γίνονται δεκτά από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Εξάλλου, για την κάλυψη της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης ο φορολογούμενος, φέροντας το βάρος της απόδειξης, μπορεί να επικαλεστεί πραγματικά εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή συναλλάγματος εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή του στην αλλοδαπή, δάνεια, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

Τα δάνεια που λαμβάνονται για αγορά, ανέγερση ή επισκευή κατοικίας δεν λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια μπορεί να ληφθούν υπόψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων στην Παιδαγωγική του ΑΠΘ



Θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή.

Ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων και dvd διοργανώνεται στο φουαγιέ του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και καθηγητές προσήλθαν από χθες, που ξεκίνησε το παζάρι τη λειτουργία του και αντάλλαξαν βιβλία από τη βιβλιοθήκη τους, cd και dvd.

Το παζάρι θα λειτουργήσει έως την Παρασκευή 22 Ιουνίου από τις 11.30 έως τις 15.30.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν τρόφιμα για τους άπορους στο Ηράκλειο



Διανεμήθηκαν συνολικά 8 τόνοι τροφίμων.

Πέντε τόνοι ντομάτας και πάνω από τρεις τόνοι από άλλα τρόφιμα μοιράζονται σήμερα από το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Οι ντομάτες είναι προσφορά του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, ο οποίος και στο παρελθόν έχει διαθέσει κηπευτικά προϊόντα σε ιδρύματα και την Εκκλησία προκειμένου να προσφερθούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Επίσης, οι τρεις τόνοι τροφίμων συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας των Δημοσιογράφων Ηρακλείου με το έργο της Έλλης Παπαδημητρίου «Κοινός Λόγος» που δόθηκαν στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις».


Διαβάστε περισσότερα...

Ακυρώνονται αιμοδοσίες!



Θα χαθούν φέτος παραπάνω από 100.000 μονάδες αίματος λόγω της έλλειψης των ασκών συλλογής του στο 80% των δημόσιων νοσοκομείων.

Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Χ. Πρωτόπαππας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα μέλη της Ομοσπονδίας, σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, να ενισχύσουν την προσπάθεια αγοράς ασκών αίματος, αφού πλέον είναι καθημερινό το φαινόμενο ακύρωσης προγραμματισμένων εξορμήσεων για αιμοληψίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσματα φυματίωσης στην Κρήτη



Στο ΠΑΓΝΗ για τις απαραίτητες εξετάσεις νοσηλεύονται δύο μικρά κοριτσάκια, τα οποία διαγνώστηκε ότι πάσχουν από φυματίωση.

Τα κοριτσάκια, από την Ελλάδα και την Αλβανία δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο, ενώ, όπως διαβεβαιώνει καθησυχαστικά ο γιατρός δημόσιας υγείας, Μανόλης Λουμπούνης, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς η φυματίωση δε μεταδίδεται από βρέφη σε βρέφη ή σε ενήλικες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθως τέτοιες περιπτώσεις προκύπτουν, κατά 99%, από το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση ΙΣΑ στον ΟΗΕ



«Xιλιάδες Έλληνες ασθενείς βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, με την αδυναμία των νοσοκομείων να καλύψουν τη φαρμακευτική τους περίθαλψη και τα φαρμακεία, λόγω στάσης πληρωμών από τους Ασφαλιστικούς Φορείς, να αδυνατούν να χορηγήσουν πλέον φάρμακα στους ασφαλισμένους».

Με αυτά τα μελανά χρώματα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας κάνει λόγο για «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα, σε αναφορά που απέστειλε στον ΟΗΕ και στην οποία επισημαίνει ότι «μία κρίση χρέους μετατράπηκε αίφνης σε μία ανθρωπιστική κρίση, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, αλλά και δεν θα πρέπει να επισφραγιστεί με την απώλεια ανθρώπινων ζωών» .

Ο ΙΣΑ τονίζει οτι οι αναποτελεσματικοί χειρισμοί των υπευθύνων, η έλλειψη πρόνοιας σε τοπικό, αλλά και η αδυναμία κατανόησης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον ευαίσθητο τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης, κινδυνεύουν να οδηγήσουν ακόμη και σε θανάτους ασθενών.

Αναφέρει επίσης οτι η πρωτοβουλία του αποσκοπεί ώστε να εξασφαλισθεί η προσβαση των Ελλήνων ασθενών σε στοιχειώδες επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα...

"Έμφραγμα" η Κρήτη



Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στην Κρήτη, καθώς έχουν κατακλυστεί από ασθενείς οι μονάδες εντατικής θεραπείας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και συνεχώς αυξάνουν τα κρίσιμα περιστατικά.

Αυτά επισημαίνουν εργαζόμενοι στην υγεία που σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ενώ έντονη είναι καθημερινά η αγωνία συγγενών των ασθενών, καθώς δεν είναι δυνατόν να βρεθεί κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε ολόκληρο το νησί για τους δικούς τους ανθρώπους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στην Πελοπόννησο



Οι φαρμακοποιοί είδαν να μπαίνουν στα ταμεία τους οφειλές τμήματος του Απριλίου.

Οι φαρμακοποιοί της Πελοποννήσου έληξαν την κινητοποίηση, μετά και την αποπληρωμή οφειλών και τμήματος του Απριλίου 2012 και χορηγούν και πάλι με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αντίθετα, τη συνέχιση της αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, αποφάσισαν με ευρεία πλειοψηφία οι φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας, κατά τη χθεσινή γενική τους συνέλευση σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας.

Παράλληλα αποφάσισαν πως μόνο σε περίπτωση αποπληρωμής από τον ΕΟΠΠΥ, του Απριλίου 2012, θα σταματήσουν αυτόματα τις κινητοποιήσεις και θα ξεκινήσουν να χορηγούν και πάλι φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ταμείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα ή Τρίτη οι βαθμολογίες



Άρχισε η ανατίστροφη μέτρηση για χιλιάδες υποψηφίους.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, Δευτέρα ή Τρίτη, θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των φετινών περίπου 110.000 υποψηφίων οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις 76.094 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι βαθμοί θα αναρτηθούν στα λύκεια της χώρας, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα δημοσιοποιήσει τη συγκεντρωτική εικόνα των επιδόσεων, η οποία βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το ύψος της πτώσης ή της ανόδου των βάσεων εισαγωγής, οι οποίες θα ανακοινωθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η πτώση θα είναι εντονότερη στις σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου και μικρότερη στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου. Αντίθετα, ανοδικά θα κινηθούν οι βάσεις των νομικών και κοινωνικών επιστημών και στα ίδια με πέρσι οι βάσεις των σχολών οικονομίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε γυναίκα με «υπεράνθρωπη» όραση



Πρόκειται για την σπάνια περίπτωση της τετραχρωματοψίας.

Η καθηγήτρια Gabriele Jordan, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών, έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια αναζητώντας για κάποιον με υπεράνθρωπη όραση και τελικά τον βρήκε στο πρόσωπο μιας γυναίκας αγνώστου ταυτότητας, η οποία μπορεί να δει 99 εκατομμύρια περισσότερα χρώματα από έναν μέσο άνθρωπο.

Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τρία χρώματα, το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε και την ένταση του φωτός στο ορατό φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ανθρώπινες παθήσεις που σχετίζονται με την αντίληψη των χρωμάτων είναι η δυσχρωματοψία, η μερική αχρωματοψία και η ολική αχρωματοψία. Στη περίπτωση της δυσχρωματοψίας, γίνεται σύγχυση μεταξύ βασικών χρωμάτων και παραγώγων τους, ενώ η αχρωματοψία σημαίνει τη μη αντίληψη ενός εκ των τριών χρωμάτων.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Discover», η καθηγήτρια Jordan και η ερευνητική της ομάδα βρήκε αρκετά άτομα με τετραχρωματική όραση, αλλά μόνο μία γυναίκα πέρασε με επιτυχία τα τεστ της έρευνας.

«Γνωρίζαμε ότι υπάρχει η τετραχρωματοψία, αλλά δεν το είχαμε επιβεβαιώσει επιστημονικά. Η συγκεκριμένη γυναίκα μπορεί να δει 99 εκατομμύρια χρώματα περισσότερα από έναν μέσο άνθρωπο και σε πολύ μεγαλύτερο βάθος. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε η ερευνήτρια.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξελίξεις για τα προνοιακά επιδόματα



Συγκέντρωσα μερικά άρθρα των τελευταίων ωρών και ημερών που διαφωτίζουν όσο γίνεται την κατάσταση με το πρόβλημα της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων.

-------------------



16,7 εκατ. ευρώ σε οκτώ δήμους της χώρας για τα προνοιακά επιδόματα



Το ποσό των 16.762.677 ευρώ κατανέμει το υπουργείο Εσωτερικών σε οκτώ δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νομό δικαιούχους αυτών και για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2012 «και για όσο χρονικό διάστημα των μηνών αυτών καθίστανται δικαιούχοι λήψης αυτών», όπως σημειώνεται στην απόφαση του υπουργείου.

Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στους δήμους Τρικκαίων, Λιβαδέων, Κομοτηνής, Χαλκιδέων, Καλαμάτας, Αλεξανδρούπολης, Λαμιέων και Πατρέων.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr



-------------------


Κατατέθηκαν τα χρήματα για τα προνοιακά επιδόματα 


Ανακοίνωση του δήμου Πατρέων για τα προονοιακά επιδόματα:

"Mετά από την επίπονη διαδικασία ταυτοποίησης των απογραφέντων δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και τις σχεδόν καθημερινές πιέσεις της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων προς το Υπουργείο Εσωτερικών, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση, σήμερα Τρίτη 19 Ιουνίου κατετέθησαν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


Απαιτούνται οκτώ εργάσιμες ημέρες έως ότου τα χρήματα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, δηλαδή στις 29 Ιουνίου.
Από το Δήμο Πατρέων ρητά και κατηγορηματικά διευκρινίζεται ότι ουδεμία ολιγωρία υπήρξε από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρόνοιας, όπως ψευδώς υποστηρίχθηκε.
Αντιθέτως δε, άπαντες οι υπάλληλοι, υπερέβαλαν εαυτούς και με μεγάλη ευαισθησία έφεραν εις πέρας τη διαδικασία της ταυτοποίησης, την οποία όφειλε να κάνει το Υπουργείο χωρίς να αφήσει ανεκμετάλλευτους 2,5 μήνες (από μέσα Μαρτίου έως τέλη Μαϊου)".


Πηγή: http://www.pelop.gr


-------------------



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δήμου Ρεθύμνης για την καθυστέρηση καταβολής των προνοιακών επιδομάτων 



Σχετικά με την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους συμπολίτες μας, θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε να έχουν μια σαφή εικόνα:

Όπως όλοι γνωρίζουν, η διαδικασία καταβολής των επιδομάτων άλλαξε και απαιτείται πλέον, από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, η ηλεκτρονική απογραφή και η δημιουργία Εθνικού Μητρώου των δικαιούχων προνοιακού επιδόματος, σε όλους τους Δήμους της χώρας, στους οποίους ανατέθηκε, με τον Καλλικράτη και αυτή η αρμοδιότητα.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο, έγκυρο σύστημα μηχανογράφησης με το οποίο θα διασταυρωθούν και θα καταγραφούν επακριβώς τα στοιχεία των δικαιούχων ώστε να διευκολύνονται και να εξυπηρετούνται χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις ενώ θα αποκλειστούν οι μη δικαιούχοι.

Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Ρεθύμνης, έφτασαν τα ηλεκτρονικά αρχεία του Εθνικού Μητρώου μόλις στα μέσα Μαΐου. Από τότε μέχρι και σήμερα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Μητρώου, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρόνοιας του Δήμου μας, κατέβαλλαν σοβαρές προσπάθειες για να φέρουν σε πέρας το συγκεκριμένο έργο. Τονίζεται ότι, ως διαδικασία είναι επίπονη και απαιτεί χρόνο και εξειδίκευση, ζήτημα που δεν λύνεται αριθμητικά αφού μόνον αυτοί οι υπάλληλοι που γνωρίζουν, αφενός το περιεχόμενο των 1100 φακέλων που αντιστοιχούν στους δικαιούχους των επιδομάτων και, αφετέρου, το χειρισμό του ηλεκτρονικού συστήματος που έστειλε το Υπουργείο, μπορούσαν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εργασίας.

Η Υπηρεσία κλήθηκε αρκετές φορές να διαχειριστεί τεχνικά προβλήματα που παρουσίασε το σύστημα ενώ μεγάλη ήταν και η δυσκολία στην προσεκτική διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που διαπιστώθηκε ότι είχαν δοθεί ελλιπή ή εσφαλμένα στοιχεία στην Υπηρεσία μας. Γι' αυτό το λόγο κλήθηκαν οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων, το π. Σάββατο, για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις και να αποφευχθούν λάθη στην οριστική καταγραφή τους.

Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, μόλις σε διάστημα ενός μηνός, η σύνταξη του Εθνικού Μητρώου του Δήμου μας και χθες εστάλη στο Υπουργείο Υγείας.

Αυτό που εκκρεμεί τώρα είναι η έγκριση της πίστωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε, στη συνέχεια, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με τις τράπεζες και το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πληρωμής αφού ως γνωστόν από δω και πέρα τα επιδόματα θα καταβάλλονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και όχι μέσω ταχυδρομικών επιταγών, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Αναμένεται ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και θα μπορούν να τα εισπράξουν.

Ο Δήμος Ρεθύμνης, πάντως, εκφράζει, ούτως ή άλλως, τη βαθιά του λύπη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συμπολίτες μας αλλά τους διαβεβαιώνει ότι η Υπηρεσία του κατέβαλλε και συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την ελαχιστοποιήσει.

Εξάλλου, σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας που υπεβλήθησαν στην ίδια με μας διαδικασία.
Γεγονός πάντως είναι ότι με την ολοκλήρωση της Σύνταξης του Εθνικού Μητρώου πλέον δε θα παρουσιάζεται καμία καθυστέρηση και η καταβολή των επιδομάτων θα γίνεται κανονικά τις προγραμματισμένες ημερομηνίες.


Πηγή: http://www.rethymnoguide.gr

-------------------

ΥΠΕΣ Κατέβαλε σε άλλους 7 δήμους την επιχορήγηση για τα προνοιακά επιδόματα

Ομαλοποιείται η κατάσταση με τα προνοιακά επιδόματα, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε χθες στην καταβολή 18.193.804 ευρώ, που προορίζονται στους δικαιούχους άλλων επτά δήμων. Πρόκειται για τους δικαιούχους των δήμων Αθήνας, Ελευσίνας, Ιωαννιτών, Ζακύνθου, Κιλκίς, Πύργου και Σάμου και αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2012 -«και για όσο χρονικό διάστημα των μηνών αυτών καθίστανται δικαιούχοι λήψης αυτών», όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου.
Παράλληλα, με άλλη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών κατανέμεται το ποσό των 7.402.813 ευρώ στις περιφέρειες της χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών αντιμισθίας των αιρετών οργάνων.
Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας (Δυτικής και Στερεάς Ελλάδος, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) το ποσό των 850.335 ευρώ για την καταβολή αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους τού διατροφικού επιδόματος. Συγκεκριμένα, στους δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών, σε όσους έχουν υποβληθεί σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς. 



-------------------


Μεσολόγγι: τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα 

Από το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας – Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου γίνεται γνωστό ότι κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής για την σύνταξη του Εθνικού Μητρώου δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, δικαιούχοι από τους Δήμους Μεσολογγίου και Ξηρομέρου δεν προσήλθαν εγκαίρως προκειμένου να δηλώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να ανασταλεί η πληρωμή τους για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2012.

Για την απρόσκοπτη συνέχεια της καταβολής του επιδόματος, θα πρέπει να προσέλθουν με την αστυνομική τους ταυτότητα στην υπηρεσία (Ελ Βενιζέλου 1 Μεσολόγγι), προκειμένου να υποβάλλουν ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ΙΒΑΝ.



-------------------

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ:


Συνεδριάζουν κατεπειγόντως για τα προνοιακά επιδόματα

Σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο παίρνουν αποφάσεις προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως τα επιδόματα.

Με κατεπείγουσα πρόσκληση καλούνται να συνεδριάσουν σήμερα στη μία και μισή το μεσημέρι, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Καβάλας.

Η Ημερήσια Διάταξη έχει δύο θέματα και το πρώτο είναι καθαρά διαδικαστικό δηλαδή η έγκριση του κατεπείγοντος.

Όπως επεξηγεί η ίδια η πρόσκληση της Ημερήσιας Διάταξης, «το κατεπείγον της συνεδρίασης συνίσταται στο γεγονός ότι επιβάλλεται να ληφθεί άμεσα η απόφαση για την έγκαιρη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων».

Το άλλο θέμα είναι η «έγκριση Προτάσεων Ανάληψης Υποχρέωσης και ψήφιση πίστωσης προϋπολογισμού του δήμου οικονομικού έτους 2012» και αφορά σε 13 προτάσεις που έρχονται να εγκριθούν και ταυτόχρονα να γίνει ψήφιση των πιστώσεων ανά κωδικό αριθμό του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την κατάσταση τα ποσά που θα χορηγηθούν για κάθε κατηγορία προνοιακών επιδομάτων είναι:

*** 3.336.856,01 ευρώ για επίδομα ατόμων με ανάγκες βαριάς αναπηρίας

*** 221.790,87 ευρώ για επίδομα αιμολυτικών νοσημάτων, αιμολυτικής αναιμίας, αιμοφιλίας, AIDS

*** 50.000 ευρώ για επίδομα εγκεφαλικής παράλυσης, σπαστικά

*** 812.262,14 ευρώ για επίδομα βαριάς νοητικής στέρησης

*** 149.684,55 ευρώ για επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς, ακρωτηριασμένους

*** 55.056,32 ευρώ για επίδομα ανασφάλιστων παραπληγικών και τετραπληγικών

*** 2.065.324,19 ευρώ για επίδομα τυφλότητας

*** 145.799,22 ευρώ για επίδομα παραπληγικών, τετραπληγικών ασφαλισμένων του δημοσίου

*** 140.586,41 ευρώ για επίδομα σε κωφάλαλα άτομα

*** 70.661,02 ευρώ για επίδομα ομογενών προσφύγων

*** 112.742,85 ευρώ για επίδομα απροστάτευτων παιδιών

*** 24.629,61 ευρώ για επίδομα Χάνσεν

*** 45.097,19 ευρώ για επίδομα στεγαστικής συνδρομής.


Πηγή: http://www.evdomi.gr



-------------------

Δείτε επίσης: 

Ποιοι και που θα πάρουν προνοιακά επιδόματα από αύριο!



Αν ο δήμος σας δεν αναφέρεται σε αυτή την λίστα δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:
α) ή να μην έχει δικό του γραφείο πρόνοιας άρα ελέγξτε την λίστα ξανά και δείτε που υπάγεστε και
β) να μην υπάρχει πληροφόρηση.

Νότης

Διαβάστε περισσότερα...

Έκανε ενέσεις ηρωίνης στην κόρη της



Μητέρα έθισε το παιδί της στα ναρκωτικά για να έχει και η ίδια πρόσβαση σε ουσίες.

Μία 38χρονη γυναίκα από τις ΗΠΑ κατηγορείται ότι είχε κάνει περισσότερες από 200 φορές ένεση ηρωίνης στην 16χρονη κόρη της, με σκοπό να την μεταφέρει στο νοσοκομείο και έτσι να καταφέρνει η ίδια να έχει πρόσβαση σε φάρμακα.

Το 16χρονο κορίτσι είχε ξεκινήσει να κάνει χρήση κάνναβης, μαζί με τη μητέρα της Brandi Baumgardner σε ηλικία 12 ετών και μέχρι τα 16 της είχε σε μεγάλο βαθμό αποκτήσει εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τις Αρχές το παιδί είχε μεταφερθεί τουλάχιστον 200 φορές σε νοσοκομείο μετά από ένεση ηρωίνης, ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της μητέρα το γεγονός αυτό είχε συμβεί μόνο δύο φορές.

Η μητέρα συνελήφθη, καθώς έθεσε σε κίνδυνο την υγεία της κόρης της και η 16χρονη βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Η 38χρονη φαίνεται ότι στο παρελθόν μάλιστα είχε επιχειρήσει να αγοράσει ναρκωτικά προσφέροντας ως αντάλλαγμα ερωτικές υπηρεσίες.

(Φωτογραφία από τον προσωπικό λογαριασμό της μητέρας στο facebook).


Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα ευνούχισε το 5 εβδομάδων μωρό της




Καταδικάστηκε σε 99 χρόνια φυλάκιση.

Πριν από πέντε χρόνια ο ηλικίας μόλις πέντε εβδομάδων Holden Gothia κοιμόταν ήρεμος στο κρεβάτι του σε προάστιο του Χιούστον, στο διαμέρισμα των γονιών του… μέχρι τη στιγμή που η μητέρα του, υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, αποφάσισε να τον ευνουχίσει!

Η Katherine Nadal ισχυρίστηκε στις αρχές ότι ένας σκύλος επιτέθηκε στο γιο της και τον τραυμάτισε στα γεννητικά όργανα, όμως οι ένορκοι την έκριναν ένοχη και το δικαστήριο την καταδίκασε σε φυλάκιση 99 χρόνων!

Το δικαστήριο έγινε τον Αύγουστο του 2009.

Μετά από αρκετά χρόνια ψυχολογικής υποστήριξης και πάμπολλες χειρουργικές επεμβάσεις ο μικρός Holden συμπεριφέρεται σαν κάθε φυσιολογικό παιδάκι της ηλικίας του. Του αρέσει το ποδόσφαιρο, τρέχει, τραγουδάει και παίζει με το μεγαλύτερο αδερφό του.

Όμως δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ακόμη ακριβώς τι του έχει συμβεί. «Νομίζω ότι στο μυαλό του τα γεννητικά όργανα είναι κάτι που αποκτά κανείς όταν μεγαλώσει. Κι εμείς αυτό του λέμε. Ότι έχει δίκιο, ότι θα αποκτήσει όταν μεγαλώσει, που δεν είναι κάτι αναληθές» λέει η θεία του –που ο ίδιος αποκαλεί μαμά- Patches DeShazo.

«Το σωματικό μπορεί να διορθωθεί, το συναισθηματικό κομμάτι όμως είναι αυτό που με ανησυχεί περισσότερο» είπε.

Διαβάστε περισσότερα...