Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ο πιο σίγουρος τρόπος να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο


Φίλα το βάτραχό σου!

Αφήστε στην άκρη τις ιστοσελίδες γνωριμιών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προσεκτική «μελέτη» και ανάλυση των προφίλ πιθανών, υποψηφίων συντρόφων που συναντάτε στο διαδίκτυο.

Ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να βρείτε τον ιδανικό σύντροφό είναι το παλιό, κλασικό ραντεβού!

Βγείτε ραντεβού, γνωρίστε κόσμο και… φιλήστε όσο πιο πολλούς μπορείτε, λέει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, σε πρόσφατο δημοσίευμά της, επικαλούμενη μια έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η «φιλιματολογία», ή αλλιώς η επιστήμη του φιλιού, μπορεί να σας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να βρείτε τον «κ. Κατάλληλο».

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το φιλί δεν είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης της αγάπης, ή του πάθους, αλλά ένας από τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να φιλάμε τους συντρόφους μας, είναι επειδή θέλουμε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης για τους… μελλοντικούς!

Με ένα φιλί μεταδίδεται γεύση, μυρωδιές, ήχοι και σήματα αφής, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο ένας σύντροφος τον άλλον και αν και κατά πόσο θέλει μια… επανάληψη της διαδικασίας.

Οι γυναίκες τείνουν να ελκύονται από άντρες με διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα από το δικό τους, κάτι που ανιχνεύεται υποσυνείδητα μέσω της μυρωδιάς κατά τη διάρκεια ενός φιλιού.

Αν το DNA δεν είναι το «σωστό» οι νευρώνες αρχίζουν να στέλνουν μηνύματα απόρριψης του προσώπου που έχουμε απέναντί μας, σε απόσταση αναπνοής!

Και ενώ εσείς μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε το λόγο για τον οποίο σταματήσατε να ποθείτε κάποιον για τον οποίο κάνατε σαν τρελοί στον παρελθόν… η Φύση δεν ξεγελιέται!

Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα που έγινε σε 1.000 φοιτητές, βρήκε ότι το 59% των αντρών και το 66% των γυναικών σταμάτησε να νιώθει έλξη για κάποιον, τον οποίο φαντασιωνόταν για καιρό, μετά το πρώτο τους φιλί.

Βέβαια, οι λόγοι που απορρίπτουμε κάποιον για τον τρόπο που μας φιλάει δεν είναι πάντα βιολογικοί. Πολλές φορές, φταίει το γεγονός ότι ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας… απλά δεν ξέρει να φιλάει καλά!

Μην ανησυχείτε όμως, γιατί ενώ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για τη βιολογία μας, με την τεχνική υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης!

Φιληθείτε λοιπόν!



Διαβάστε περισσότερα...

Ανιχνευτής ψεύδους για… τιτιβίσματα


Θα ξεχωρίζει την αλήθεια από το ψέμα στις δημοσιεύσεις του Twitter.

Οι φήμες διαδίδονται πολύ γρήγορα και χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, η ταχύτητα διάδοσής τους είναι… αστραπιαία, ακόμη κι αν προέρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου.

Κάποιες φορές αποδεικνύονται αληθινές, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Πώς όμως μπορεί κανείς να το γνωρίζει αυτό;

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Sheffield αναπτύσσουν ένα διαδικτυακό ανιχνευτή ψεύδους, ο οποίος θα μπορεί να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα μέσα σε… 140 (ή λιγότερους) χαρακτήρες –όσοι δηλαδή και οι χαρακτήρες που επιτρέπονται στα τιτιβίσματα του Twitter.

Ο ανιχνευτής πήρε το όνομα «Pheme» (Φήμη) από την θεά της ελληνικής μυθολογίας, η οποία θεωρούνται η προσωποποίηση της μετάδοσης του λόγου, των παραδόσεων, των εξιστορήσεων κ.ά.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες στους χρήστες, αλλά και ψευδείς. Το πρόβλημα υπάρχει επειδή όλα συμβαίνουν τόσο γρήγορα, που δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα… καθώς όλα αναμεταδίδονται με τεράστιες ταχύτητες» ανέφερε η επικεφαλής του προγράμματος Kalina Boncheva στη Daily Mail.

Η «Pheme» θα κατατάσσει τις φήμες σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες:

-κερδοσκοπία: για παράδειγμα για ειδήσεις που αφορούν την αύξηση των επιτοκίων

- αμφισβήτηση: όπως για παράδειγμα ο σάλος που προέκυψε για το εμβόλιο MMR

-παραπληροφόρηση από άγνοια: όταν ένα ψέμα διαδίδεται εν αγνοία, και

- εσκεμμένη παραπληροφόρηση: όταν διαδίδεται σκόπιμα μια ανακριβής είδηση

Η Boncheva ελπίζει ότι ο ανιχνευτής ψεύδους θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη ο αλλοδαπός "δράκος" του Ρεθύμνου


Εφιαλτικές στιγμές στα χέρια ενός 30χρονου αλλοδαπού έζησε μια 46χρονη στο Ρέθυμνο. Ο 30χρονος παρέσυρε με τη βία την ανυποψίαστη γυναίκα σε ερημικό μέρος και αφού την κακοποίησε σεξουαλικά προσπάθησε να την σκοτώσει χωρίς ευτυχώς να τα καταφέρει. Δείτε το βίντεο του STAR.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πτώμα βρέφους βρέθηκε σε κατάψυξη


Το πτώμα ενός νεογέννητου, το οποίο είχε πεθάνει πριν από περίπου δύο χρόνια, βρέθηκε στην καταψύκτη ενώ ψυγείου στο Λισμπούργκ, στη βόρεια Γαλλία.

Το πτώμα ανακάλυψαν άνδρες της χωροφυλακής μετά από υπόδειξη του συντρόφου της μητέρας του παιδιού και βρισκόταν πιθανόν μέσα στον καταψύκτη «εδώ και δύο χρόνια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πιερ Ροΐ, βοηθός εισαγγελέα στην Μπετούν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το παιδί «έζησε για λίγες ημέρες» και η γέννησή του δεν δηλώθηκε στο ληξιαρχείο.

Οι συνθήκες του θανάτου του «δεν έχουν διευκρινιστεί και δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων πραγματικά υποπτευόμαστε μια δολοφονία του παιδιού από πρόθεση» προσέθεσε ο Ροΐ, διευκρινίζοντας ότι «είναι λίγο δύσκολο να συγκεντρώσουμε στοιχεία για τη μητέρα» που είναι «λίγο χαμένη».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βία στην άσφαλτο, ε και;


Η ιδεολογία του μοιραίου κρύβει τη βία, το έγκλημα και την ατιμωρησία στον βωμό της ασφάλτου και της ταχύτητας. Τα νούμερα (πηγή η Τροχαία) είναι ανακοινωθέντα πολέμου και μάλιστα εμφυλίου.

Η ιδεολογία του μοιραίου κρύβει τη βία, το έγκλημα και την ατιμωρησία στον βωμό της ασφάλτου και της ταχύτητας



«Ελεύθερος αφέθηκε ο Χρήστος Πανόπουλος, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Skoda Ξάνθης. 33 και 47 ετών ήταν τα δύο (ανώνυμα!) θύματα του τραγικού δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκη. Τα πτώματα των δύο πεζών, διαμελίστηκαν από τη σφοδρή σύγκρουση. Ο ιδιοκτήτης της Skoda αφέθηκε ελεύθερος, όπως προβλέπεται για τις περιπτώσεις των ανθρωποκτονιών εξ αμελείας». Κάπου εδώ θα τελειώσει και το ελάχιστο ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τον διαμελισμό των συνανθρώπων μας και όλα θα αφεθούν πλέον στις έρευνες της Τροχαίας, στους εμπειρογνώμονες και στο δραματικό μέλλον που από εδώ και μπρος περιμένει τις οικογένειες των δύο ανθρώπων, στην αναζήτηση απαντήσεων μέσω μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών, για την τρομερή τους απώλεια.
 


Τα νούμερα (πηγή η Τροχαία) και σήμερα είναι ανακοινωθέντα πολέμου και μάλιστα εμφυλίου. Το 2013 είχαμε 855 νεκρούς. Από αυτούς οι 295 ήταν οδηγοί δικύκλων και 153 πεζοί που παρασύρθηκαν. Η παράσυρση πεζού και συχνά η εγκατάλειψη μέχρι να παρέλθει το αυτόφωρο δεν αποτελεί είδηση εκτός αν κάποιος επώνυμος εμπλέκεται στο δυστύχημα. Οσο για την κράτηση των ενόχων δεν ξεπερνάει τα λίγα 24ωρα, δηλαδή πολύ λιγότερο από μια τυχαία σύλληψη ενός μετανάστη χωρίς χαρτιά. Ούτε υποχρεωτική ποινή σε κοινωνικό έργο, ούτε στέρηση του διπλώματος, ούτε καμιά ουσιαστική τιμωρία. Ολα πλέον περνάνε στους εμπειρογνώμονες και στις ασφαλιστικές για άγνωστο χρονικό διάστημα. Ενα αόρατο έγκλημα δεν μπορεί να απασχολεί ούτε τα ΜΜΕ εφόσον παραμένει αόρατο και θα παραμένει αόρατο εφόσον κανείς δεν του δίνει σημασία.

Η άγνοια… σκοτώνει!

Ποιος γνωρίζει άραγε τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη χωρών με βάση τα τροχαία εγκλήματα και ότι από το 1990 έχουμε 40.000 νεκρούς από τροχαία δηλαδή όσοι ήταν οι νεκροί στο Ναγκασάκι ή όσο ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης;

Ποιος γνωρίζει ότι αν ζήσει κάποιος πάνω από 30 ημέρες στην εντατική μετά από τροχαίο και πεθάνει για παράδειγμα την 31η ημέρα τότε ο θάνατός του παύει να αποδίδεται σε τροχαίο δυστύχημα; Η μάστιγα που στοιχίζει όχι μόνο κατεστραμμένες ανθρώπινες ζωές αλλά και σε τεράστια σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων (νοσοκομεία, εντατικές, απώλεια παραγωγικού δυναμικού, πρόωρες συντάξεις κ.λπ.) λόγω ανυπαρξίας σοβαρών μέτρων πρόληψης είναι αδιάφορη στην Ελλάδα.

Η ημερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» στο Μουσείο Μπενάκη το Σάββατο 8/2 άφησε άφωνους τους μη υποψιασμένους παρευρισκόμενους. Παρουσιάστηκαν συγκλονιστικά στοιχεία από τους ειδικούς γιατρούς, τους διασώστες και από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον σύλλογο ώστε να αποκτήσει η ελληνική κοινωνία τη γνώση και να περάσει κάποτε και στην πρόληψη. Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των διασωστών του ΕΚΑΒ Κρήτης, Δημήτρη Βουρβαχάκη και Βαγγέλη Κελλαράκη που έχασαν σε τροχαίο συμβάν τη ζωή τους στις 12/12/2012.

Την ημερίδα άνοιξε ο μηχανικός Φαίδωνας Καρυδάκης που έχασε τον 15χρονο γιο του Σόλωνα σε τροχαίο έγκλημα όταν το παιδί παρασύρθηκε και εγκαταλείφθηκε από οδηγό Ι.Χ.που έτρεχε ιλιγγιωδώς στην Κηφισίας. «Το δύσκολο δεν είναι να καταλάβεις το μέγεθος. Το δύσκολο είναι να καταλάβεις γιατί το αγνοούμε, γιατί το κρύβουμε, γιατί δεν το αντιμετωπίζουμε, γιατί δεν το προλαβαίνουμε», είπε ο κ. Καρυδάκης και συμπλήρωσε «τότε, πριν από 4 χρόνια έξω από την εντατική άκουσα έναν πολίτη να ρωτάει τον γιατρό τι θα έπρεπε να προσέχει με τη γρίπη των πτηνών και το εμβόλιο. Και ο γιατρός τού έδωσε την αφοπλιστική απάντηση: Να προσέχετε φυσικά τα αυτοκίνητα!»

Η διεθνής Δεκαετία Δράσης


Ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ παρουσίασε την παγκόσμια έκθεση για την οδική ασφάλεια. Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισαν το 2010 να καλέσουν όλα τα κράτη-μέλη σε μια Δεκαετία Δράσης για την οδική ασφάλεια (2011-2020).

Σήμερα 4 χρόνια μετά:

88 χώρες μείωσαν τους θανάτους

28 χώρες έχουν ολοκληρωμένη νομοθεσία που καλύπτει τους 5 παράγοντες κινδύνου (ζώνες, κράνος, ταχύτητα, αλκοόλ, παιδικά καθίσματα)

59 χώρες έχουν θεσπίσει όριο ταχύτητας μέσα στις πόλεις

111 χώρες έχουν ενιαίο τηλεφωνικό αριθμό για τα επείγοντα

59 χώρες έχουν υπηρεσία ασθενοφόρων ικανή να μεταφέρει πάνω από το 75% των τραυματιών ενώ κάτω από το 50% των νοσηλευτών και των γιατρών είναι εκπαιδευμένοι στην επείγουσα βοήθεια.

Μόνο το 17% των χωρών έχουν συνδυασμό βάσεων δεδομένων πέρα από τα στοιχεία της Τροχαίας.

Τα μισά θύματα της ασφάλτου ανήκουν σε ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου (πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί δικύκλων). Οι περισσότεροι θάνατοι παρατηρούνται σε χώρες μεσαίων εισοδημάτων. Το ανατριχιαστικό στοιχείο που προέκυψε από τη διεθνή μελέτη είναι ότι σε κάθε ένα πρόσωπο που πεθαίνει αντιστοιχούν 20 τραυματίες, ενώ ο ένας θα ζήσει με μόνιμη αναπηρία.

Οι συστάσεις του ΟΗΕ και του ΠΟΥ για πολλές χώρες παραμένουν κενό γράμμα:

-Εφαρμογή μιας αυστηρής νομοθεσίας για την οδική ασφάλεια που πρέπει να συνοδεύεται από την κοινωνική επαγρύπνηση.

-Περιορισμό των θανάτων από τροχαία με έμφαση στις ανάγκες των πεζών, των ποδηλατών και των μοτοσικλετιστών.

-Ασφαλέστερες υποδομές, crash tests με ενιαία κριτήρια, και βελτίωση της μετά την σύγκρουση φροντίδα και τις βάσεις δεδομένων για την οδική ασφάλεια.


…και η εφαρμογή στην Ελλάδα

Τα πράγματα ξεφεύγουν εντελώς στην αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γιατρός Γιώργος Κουβίδης και ιδρυτικό μέλος του SOSTE. «Η Ελλάδα είναι αδιαφιλονίκητη πρωτοπόρος στο τροχαίο τραύμα». Ανάμεσα στις χώρες και στην προσπάθειά τους να μειώσουν τους θανάτους από τροχαία στη δεκαετία δράσης που διανύουμε η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις. Η Ελλάδα είναι σήμερα ΚΑΤΩ από τον μέσο όρο μείωσης θανάτων στην Ευρώπη, ενώ το 2010 ήταν στη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά. «Κυκλοφορώ στην Ελλάδα σημαίνει: Διπλάσια πιθανότητα θανάτου στο οδικό δίκτυο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Μηδενική είναι η ελληνική συμμετοχή στις διεθνείς πρωτοβουλίες. Αν και διανύουμε το 4ο έτος δράσης στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια στην Ελλάδα δεν έχει γίνει αντιληπτό. Το 2010 επανασυστάθηκε η διυπουργική επιτροπή υπό τον υπουργό Μεταφορών (Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Υγείας) αλλά ποτέ δεν λειτούργησε, δεν εκπόνησε σχέδιο περιορισμού των τροχαίων ενώ ο όποιος σχεδιασμός υπήρχε απλά δεν υλοποιείται.

Το ίδιο υπουργείο Υγείας δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα θανάτων από τροχαία ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η μόνη (μη ασφαλής) πηγή για τα στοιχεία παραμένει η τροχαία, όπως απεικονίζεται στη διεθνή έρευνα, την ώρα που ο αριθμός θανάτων από τροχαία είναι πολλαπλάσιος από τον αριθμό θανάτων από ναρκωτικά και HIV. Η μέριμνα για την πρόληψη απουσιάζει εντελώς, δεν χρηματοδοτείται κρατικά η έρευνα, ούτε η συλλογή στοιχείων και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός. Στα στοιχεία που παραθέτει ο ΟΗΕ-ΠΟΥ αλγεινή εντύπωση προκαλούν τα συμπεράσματα για την Ελλάδα (ενώ το υπουργείο ούτε καν έχει μεταφράσει τα στοιχεία του ΟΗΕ-ΠΟΥ).

-Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα ούτε πολιτικές που να προωθούν το βάδισμα και το ποδήλατο με ασφάλεια.

-Υπάρχει αναγκαιότητα για κατασκευή νέων δρόμων και διαπιστώνεται παντελής έλλειψη τακτικής επιθεώρησης στους υπάρχοντες δρόμους.

-Επισημαίνεται η απουσία Σταθμών Αμεσης Ανάγκης και η ανυπαρξία ενιαίας τηλεφωνικής κλήσης. Δεν υπάρχει ειδική εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών για έκτακτες καταστάσεις.

-Οι τοπικές αρχές αφήνονται μόνες να καθορίζουν τα (μεγάλα) όρια ταχύτητας μέσα στις πόλεις.

-Υπάρχουν και εφαρμόζονται οι νόμοι για τα κράνη, το αλκοόλ και τις ζώνες αλλά παρατηρείται πολύ χαλαρή εφαρμογή της απαγόρευσης χρήσης κινητού στην οδήγηση.

-Την πρώτη θέση σε θύματα κατέχουν τα δίκυκλα και τη δεύτερη οι πεζοί και η ποδηλάτες ενώ το μικρότερο ποσοστό σε νεκρούς κατέχουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Στη διεθνή κατάταξη με τις χώρες και τους κρίσιμους παράγοντες αντιμετώπισης τροχαίων συμβάντων η Ελλάδα (ξανα)αποδεικνύει την ανυπαρξία της, μη καταγράφοντας καν τις «επιδόσεις» της στην άμεση ανταπόκριση του συμβάντος (τηλέφωνο, ασθενοφόρο, σταθμός πρώτων βοηθειών και φροντίδας κ.λπ.) ενώ ακόμα δεν διαθέτει ειδικές υπηρεσίες για τα τροχαία. Για παράδειγμα, η Γκάνα και η Γουατεμάλα έχουν και υπηρεσίες αλλά και σύνθετη καταγραφή δεδομένων. Στη στήλη δίπλα στην λέξη Ελλάδα υπάρχει απλά μια παύλα!

Το ΕΚΑΒ παλεύει με τον Χάρο

 

Η τραγικότητα της κατάστασης αποτυπώθηκε στην ομιλία του διασώστη του ΕΚΑΒ Γ. Καλτσούδα που τόνισε ότι οι άνθρωποι της υπηρεσίας αυτής πραγματοποιούν ένα τιτάνιο έργο με ελλείψεις σε προσωπικό, στον εξοπλισμό, με πολλά ασθενοφόρα σαράβαλα που κυκλοφορούν μόνο χάρη στην προσπάθεια του ειδικού συνεργείου.

Ο κ. Καλτσούδας αναφέρθηκε στην πρώτη του διάσωση όταν βρέθηκε δίπλα σε μια γυναίκα με ένα φορείο, γάζες και οξυζενέ (αυτό ήταν τότε ο εξοπλισμός του) ενώ η γυναίκα του τροχαίου είχε σπάσει τον αυχένα της. Τώρα πλέον οι διασώστες είναι δύο, διαθέτουν την ειδική σανίδα για την ακινητοποίηση, έχουν εξοπλισμό ενώ υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για το εφημερεύον και κατάλληλο νοσοκομείο χάνοντας την κρίσιμη πρώτη «χρυσή ώρα» φροντίδας που συχνά είναι μοιραία για το θύμα. Αν το τροχαίο γίνει στην Εθνική Οδό και το ΚΑΤ δεν εφημερεύει πρέπει να διασχίσει τη μισή Αθήνα για να φτάσει, για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό. Το ΕΚΑΒ διαθέτει τη μικρότερη αναλογία ανά κατοίκους σε ειδικευμένους διασώστες, γιατρούς και ασθενοφόρα από όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Παράλληλα:

-Δεν υπάρχει η σωστή υποδοχή Triage (είναι η διαδικασία καθορισμού της προτεραιότητας των θεραπειών των ασθενών με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασής τους).

-Μεγάλη διάρκεια αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

-Ασκοπη χρήση ασθενοφόρων (ακόμα και για τη διασφάλιση προτεραιότητας στα νοσοκομεία).

-Ανομοιομορφία υλικών του ΕΚΑΒ και του τμήματος Επειγόντων που συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα.

-Πολλές χρονοβόρες διανοσοκομειακές διακομιδές (επειδή δεν υπάρχουν τομογράφοι, κρεβάτια, χειρουργοί κ.λπ.).

Υπάρχουν, τέλος, περιπτώσεις σε νησιά και στην επαρχία που δεν έχουν ασθενοφόρο ή που ο διασώστης του ΕΚΑΒ κάνει και τον οδηγό αδυνατώντας να παρέχει βοήθεια πλην της μεταφοράς.

Το τραύμα… εξαιρείται από τις ασθένειες


 

Οι εξειδικευμένοι γιατροί επιστήμονες που μίλησαν στην ημερίδα σκιαγράφησαν τη φροντίδα του τραύματος στην Ελλάδα σύμφωνα με τα δικά τους επιστημονικά στοιχεία αλλά και τη ζοφερή πραγματικότητα.

Την πολυσέλιδη μελέτη της ομάδας του καθηγητή και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και επείγουσας ιατρικής. κ. Στυλιανού Κατσαραγάκη παρουσίασε ο Δ. Θεοδώρου, επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής.

Στους πίνακες με τις περιπτώσεις τραύματος τα τροχαία κατέχουν φυσικά την πρώτη θέση: 63,8% στους κάτω από 24 ετών.

«Δεν έχει ποτέ επιχειρηθεί μια συστηματική προσπάθεια συλλογής στοιχείων, και ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης του τραύματος και ο ποιοτικός έλεγχος της φροντίδας του αποτελούν άγνωστα πεδία για την ελληνική πραγματικότητα», είπε ο κ. Θεοδώρου. Στην Ελλάδα, οι τραυματίες αντιμετωπίζονται σε ένα τοπικό επίπεδο όπως ο κάθε άλλος ασθενής των επειγόντων.

Ενα τρομερό στοιχείο της μελέτης αυτής είναι ότι η ώρα αναμονής αυξάνεται (!) όσο ο τραυματισμός είναι βαρύτερος. Η έλλειψη συντονισμού και εξειδικευμένης διάγνωσης, οι επικίνδυνες μεταφορές, η ελλιπής δυνατότητα άμεσης χειρουργικής παρέμβασης, ή έλλειψη ΜΕΘ κ.λπ., έχουν αποτέλεσμα τον θάνατο όχι από το τραύμα, αλλά από τις ελλείψεις στην παροχή ιατρικής βοήθειας.

 

Η αντιμετώπιση του πολυτραυματία απαιτεί γιατρούς με ειδική εξειδίκευση και κατάλληλη πιστοποίηση. Ο βασικός στόχος ενός συστήματος τραύματος είναι να εξασφαλίζει στον κάθε τραυματία τον σωστό τύπο νοσοκομείου μέσα στο σωστό χρονικό διάστημα. Διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα το 50% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν τα πέντε (5) πρώτα λεπτά. Από τα δέκα (10) λεπτά έως και τις επόμενες δύο (2) ώρες συμβαίνει ένα πρόσθετο 30% θανάτων. Κατά τον χρόνο αυτό, οι τραυματίες βρίσκονται είτε καθ΄ οδόν προς κάποιο νοσοκομείο είτε μέσα στα εξωτερικά ιατρεία. Το υπόλοιπο 20% των θανάτων συμβαίνει μέσα στις επόμενες μέρες στα νοσοκομεία, συνήθως εντός των μονάδων εντατικής θεραπείας. Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση σε κάθε μία από αυτές τις φάσεις επηρεάζει τόσο την τελική έκβαση όσο και την επόμενη φάση της αντιμετώπισης του τραυματία. Το πρώτο 50% των θανάτων είναι ιατρικώς μη αποτρέψιμοι θάνατοι διότι για την αντιμετώπισή τους θα χρειαζόταν ένα μεγάλο νοσοκομείο σε κάθε τόπο ατυχήματος. Η μόνη ελπίδα να μειωθούν αυτοί οι θάνατοι είναι η πρόληψη από την πολιτεία που έχει εδώ τον πρώτο λόγο. Η περίοδος από τα 10 λεπτά έως και τις 2 ώρες που ο τραυματίας βρίσκεται στα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ) του νοσοκομείου αναφέρεται στην παγκόσμια βιβλιογραφία ως η «χρυσή ώρα» και το 30% των θανάτων που συμβαίνουν σε αυτό το διάστημα είναι δυνητικά αποτρέψιμοι θάνατοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης δυστυχώς ακόμα και περιστατικά με χαμηλό δείκτη βαρύτητας (ISS) τραύματος καταλήγουν σε θάνατο στην Ελλάδα.

Ο νευροχειρουργός Π.Γ. Παπανικολάου (Κρατικό Νίκαιας) παρουσίασε με τη σειρά του τα ανατριχιαστικά στοιχεία των τραυμάτων (54,1 % τροχαία) και την αντιμετώπισή τους. Μίλησε αναλυτικά ειδικά για τις επικίνδυνες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (ΚΕΚ) για τα συμπτώματα και τις απαραίτητες εξετάσεις που οφείλουν να γίνονται από εξειδικευμένους γιατρούς. Παρατηρείται και σε αυτό το θέμα υπερπληθώρα μη αναγκαίων εξετάσεων του τραυματία με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα του αξονικού τομογράφου σε άλλους που την έχουν ανάγκη, να χάνεται χρόνος και να ταλαιπωρείται χωρίς λόγο ο τραυματίας. Ο χρόνος αναμονής αυξάνεται για τους βαρύτερα τραυματισμένους, καθώς για ένα κρεβάτι ΜΕΘ φτάνει κατά μέσον όρο τις 3:40 ώρες, ενώ ένα επείγον χειρουργείο τις 2 ώρες. Σε σύνολο 389 τραυματιών με ΚΕΚ (κυρίως από τροχαία) 51 πέθαναν περιμένοντας στα επείγοντα.



Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής εντατικής στο «Αττικό» Α. Αρμαγανίδης παρουσίασε τις βασικές αρχές αντιμετώπισης του επείγοντος (τόπος και τρόπος μεταφοράς). H επίτευξη του θεραπευτικού στόχου έχει κυριολεκτικά χρονικό όριο. Ο κ. Αρμαγανίδης έδωσε τα πενιχρά ελληνικά στοιχεία για τις ΜΕΘ (κλειστές και ανοιχτές) με αναλογίες πολύ κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 8% ανά 100000 πολίτες. Μόνο οι ακριβές ιδιωτικές κλινικές φτάνουν αυτά τα όρια σε αριθμό ΜΕΘ. Οι λόγοι που κρατούν κλειστές τις μονάδες είναι η έλλειψη προσωπικού (που και αυτό υπολείπεται σε αριθμό ανά ασθενή από την υπόλοιπη Ευρώπη). Ενα μικρό κόστος σε μισθούς ειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού δημιουργεί μελλοντικά πολλαπλάσιο κόστος σε χρήματα και φυσικά σε ζωές. Το άνοιγμα και μόνο των κλειστών μονάδων θα συνέβαλε αποφασιστικά σε πρώτη φάση για ένα μικρό βήμα προς την φροντίδα των βαριά τραυματισμένων που θα μπορούσαν να κερδίσουν τη μάχη της ζωής.

Οπως τόνισε κλείνοντας ο Αλέξης Μπένος, η πρόληψη είναι μονόδρομος για τον περιορισμό του τροχαίου τραύματος. Πέρα από τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν ένα ασφαλές σύστημα, η λατρεία της ταχύτητας αναγκαστικά οφείλει να αντικατασταθεί με την προάσπιση της υγείας των ευάλωτων χρηστών του δρόμου. Διαφορετικά και σε αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει στην τελευταία θέση. Αυτό όμως αφορά την κουλτούρα, τις αξίες και την αφύπνιση μιας κοινωνίας που θα αποφασίσει -κάποτε- να δράσει!
…………………………………………………………………………………………………

Είσαι ό,τι δηλώσεις!

Την απίστευτη ελληνική πραγματικότητα των πραγματογνωμόνων στα τροχαία σκιαγράφησε στην ημερίδα η δικηγόρος Αναστασία Χριστοδουλοπούλου

Οι πραγματογνώμονες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και υπάρχουν σε καταλόγους που διαθέτουν τα δικαστήρια. Γιατροί, ψυχίατροι, ειδικοί για το DNA, μηχανικοί. Υπάρχουν όμως και οι πραγματογνώμονες τροχαίων. Αυτοί συχνάζουν σε δίκες (αστικές ή ποινικές), παρακολουθούν και συντάσσουν κάποια τεχνική έκθεση για το πώς συνέβη ένα δυστύχημα και πόσο είναι το οικονομικό κόστος της ζημιάς. Δεν έχουν κάποια επιστημονική κατάρτιση ή συγκεκριμένο πτυχίο που να τους έχει εφοδιάσει με ειδικές γνώσεις. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που ο πραγματογνώμονας ορίζεται με τη δική του βούληση. Πάει δηλαδή ένας άνθρωπος στην Εφορία και κάνει την έναρξη επαγγέλματος χωρίς να του ζητείται τίποτα. Το δηλώνει και επομένως ισχύει. Υπάρχει μια απόλυτη ασυδοσία στην επαγγελματική τάξη για το επάγγελμα του πραγματογνώμονα. Είναι πρωτοφανές και απίστευτο, αλλά ισχύει.

Οι άλλες χώρες απαιτούν πανεπιστημιακή κατάρτιση και εξειδίκευση με συνδυασμό από διάφορες επιστήμες. Στα μεγάλα τροχαία ήρθανε από το εξωτερικό ειδικοί για να συντάξουν τις εκθέσεις. Κανένα σοβαρό δικαστήριο δεν μπορεί να αναθέσει στους εδώ πραγματογνώμονες των τροχαίων να συντάξουν έκθεση όταν υπάρχουν δεκάδες απώλειες ζωών νέων ανθρώπων.

Σε κάποια δημόσια συζήτηση πριν από χρόνια που εκφράστηκε η απορία για το «πώς είναι δυνατόν να ορίζουν τις τύχες ανθρώπων, την αναπηρία, τη ζωή τους, άνθρωποι που δεν έχουν κανένα προσόν», ο τότε πρόεδρος των ασφαλιστικών εταιρειών ο Δ. Κοντομηνάς και είχε πει το εξής αμίμητο: «Είμεθα σε ελεύθερη αγορά, η κάθε εταιρεία επιλέγει τον πραγματογνώμονα που χρησιμοποιεί. Αυτό συνέβαινε, αυτό συμβαίνει και αυτό πιστεύω ότι θα συμβαίνει, δεν υπάρχει κάποια αρχή που να ασχολείται με αυτά τα πράγματα». Αν σήμερα ανοίξετε το διαδίκτυο θα δείτε ότι οι πραγματογνώμονες που αυτοδιαφημίζονται δίπλα στο όνομά τους έχουν την πελατεία τους «οι κάτωθι ασφαλιστικές εταιρείες, Εισαγγελία Αθηνών, ιδιώτες». Και εδώ γεννιέται το εξής ερώτημα: Πώς ένας ιδιώτης που έπειτα από ένα σοβαρό τροχαίο καταφεύγει σε ένα πραγματογνώμονα για σύνταξη μιας έκθεσης, εκτός των σοβαρού ποσού χρημάτων που θα πρέπει να δώσει, θα έχει ασφάλεια δικαίου; Συνήθως αυτή την έκθεση θα τη χρησιμοποιήσει εναντίον μιας ασφαλιστικής εταιρείας που δεν τον πληρώνει. Αυτή όμως η ασφαλιστική εταιρεία θα είναι συστηματικός πελάτης του πραγματογνώμονα. Αυτός ο άνθρωπος που δεν έχει συστρατευτεί σε κάποια επιστήμη για να την υπηρετήσει, δεν έχει κανένα πάθος σε αυτό που κάνει και απλά βιοπορίζεται, θα στραφεί ενάντια στον συστηματικό πελάτη για το χατίρι ενός τυχαίου ιδιώτη; Μήπως δίνει έστω όρκο στο δικαστήριο; Αν συντάξει έκθεση ούτε όρκο δεν δίνει. Είναι μια υποκειμενική κρίση, η έκφραση μιας γνώμης, άλλωστε και η ετυμολογία της λέξης πραγματογνώμονας το αποδεικνύει. Ούτε όρια ούτε δεσμεύσεις. Κι εδώ δεν μιλάμε μόνο για τις ζημιές, αλλά για θανάτους. Σε ένα τροχαίο με νεκρό αν ισχυριστεί ο πραγματογνώμονας της μίας πλευράς ότι ο νεκρός δεν φορούσε ζώνη, τότε ο πελάτης του μειώνει την ευθύνη του ακόμη κι αν η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια που και με δέκα ζώνες δεν θα είχε σωθεί ο νεκρός. Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για να τα λύνουν αυτές οι φιγούρες των πραγματογνωμόνων των ασφαλιστικών εταιρειών που συντελούν μέσα σε μια ούτως η άλλως υπονομευμένη δικαστική διαδικασία, όταν τόσο σοβαρά αδικήματα δικάζονται με την πιο επιεική μορφή ως ανθρωποκτονίες εξ αμελείας. Η «κοινή» αντίληψη της ιδεολογίας του μοιραίου, ότι όλοι είναι συνυπεύθυνοι, η ταχύτητα, οι δρόμοι, η παιδεία, οδηγούν συγγενείς να μετατρέπουν όλα αυτά που τους πλήγωσαν εκτός από την απώλεια, σε ένα ιδιωτικό πένθος. Οταν όμως το πένθος γίνεται ιδιωτικό συντελεί ώστε όλη αυτή η βαρβαρότητα να μη γίνεται γνωστή δημόσια. Μόνο όμως αν όλα αυτά γίνουν δημόσια, υπάρχει ελπίδα να αφυπνιστεί αυτή η κοινωνία.


Πηγή: https://www.efsyn.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον πηγαιμό για την Ιθάκη


Ένας νόμος που απορρίπτει την εισαγωγή ενός μαθητή στην ανώτατη εκπαίδευση συγκατοικεί στο ίδιο Σύνταγμα με έναν άλλο, νόμο που υποστηρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση!

Ο Αργύρης Κουμτζής με τον Ρ.Β. έχουν κάτι κοινό. Ως μαθητές συμμετείχαν σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθηματικών. Ο ένας πήρε το αργυρό και ο άλλος το χάλκινο μετάλλιο. Και οι δύο αγαπούν το σκάκι και έχουν σημαντικές διακρίσεις και σε αυτό. Ο Αργύρης είναι τυφλός και ο Ρ.Β. κρατούμενος στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα.


Ο Αργύρης Κουμτζής με τις διακρίσεις του από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθηματικών


Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Ρ.Β. πέτυχε στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο αριστούχος μαθητής Αργύρης ήθελε να μπει στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά αποκλείστηκε εξαιτίας ενός αναχρονιστικού νόμου.

Αν την ψυχή του Αργύρη προσπάθησαν να την ανακατέψουν στις φουρτούνες της χώρας, εκείνη στον αφρό παρέμεινε. Αν την ψυχή του Ρ.Β. προσπάθησαν να την κρύψουν περισσότερο στο βυθό, κι εκείνη στον αφρό παρέμεινε...

Από τη Λιθουανία

 

Ο Αργύρης Κουμτζής με τον πατέρα τουΟταν ο Ρ.Β. πρωτοήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του από τη Λιθουανία δεν άργησε μετά από μια διαολιά να μπει στη φυλακή. Πιτσιρικάκι. Δεν ήξερε γρι ελληνικά. Τα έμαθε γρήγορα με τη βοήθεια των δασκάλων του εκεί. Δεν άργησε να εξελιχθεί σε αριστούχο μαθητή. Αυτό που δεν έμαθε τόσο γρήγορα όσο ήθελαν οι δάσκαλοί του ήταν ότι πρέπει να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Κάποια στιγμή που ένας καθηγητής του ζήτησε να γράψει κάτι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Ρ.Β. του απάντησε: «Δεν ξέρω, κύριε, εάν δικαιούμαι να έχω αιτήματα»!

Ο Αργύρης δεν θα το 'λεγε αυτό ποτέ, ο πατέρας του τον δίδαξε καλά πώς να διεκδικεί τη ζωή. Με τον Ρ.Β. συνιστούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Ενός νομίσματος που σου σφίγγει την ψυχή. Που κάθε φορά που στριφογυρνά και μέχρι να προσγειωθεί σε κάτι στέρεο σε πείθει για τη συνταγματική και κυρίως την κοινωνική αναπηρία που ενίοτε επιδεικνύει τούτη η χώρα.

Το δικαίωμα

Ενας νόμος που απορρίπτει την εισαγωγή ενός μαθητή στην ανώτατη εκπαίδευση, συγκατοικεί στο ίδιο Σύνταγμα με έναν άλλο νόμο που υποστηρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση!

Αν όλοι οι άνθρωποι είχαν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, τότε ο πατέρας του Αργύρη, ο Σωτήρης Κουμτζής, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Κεντρικής Μακεδονίας, δεν θα πάσχιζε για χρόνια να πείσει υπουργούς ώστε να πράξουν τα αυτονόητα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που επέλεξαν ένα δημόσιο σχολείο για «πολλούς» και όχι ένα ειδικό σχολείο για «λίγους», γιατί απλώς αυτό ήθελαν.

 

Ο Ρ.Β. πέρασε στο Πολυτεχνείο, διαβάζοντας μέσα στις Φυλακές
Τον Δεκέμβριο του 2009 ο πατέρας του Αργύρη έγραφε: «Εδώ και εννέα χρόνια ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ τέτοια εποχή, φωνάζω, ουρλιάζω, να λειτουργήσουν οι νόμοι της εκπαίδευσης για την παράλληλη στήριξη των δύο τυφλών παιδιών μου». Γιατί; Διότι κάθε χρόνο, για εννέα χρόνια, εκείνος και η γυναίκα του αντέγραφαν τα βιβλία του σχολείου σε σύστημα Braille, διότι το υπουργείο δεν έστελνε νωρίς αυτά τα βιβλία και τα παιδιά αλλιώς δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση. Ακόμη και στο Πανεπιστήμιο φοίτησε δημοτική εκπαίδευση αυτός ο πατέρας για να μπορεί να βοηθήσει τα δυο του παιδιά. Στη δημόσια διαμαρτυρία του, τότε, ο Σ. Κουμτζής έγραφε: «Περνούσαμε δακτυλογραφώντας όλα αυτά τα βιβλία, για το σχολείο αλλά και για το φροντιστήριο αγγλικών» και ξαναέγραφε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να γίνομαι ζητιάνος και να παρακαλώ από τον εκάστοτε υπουργό να λειτουργήσουν οι νόμοι»!

Αν όλοι οι άνθρωποι είχαν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα θα επέτρεπε στον κρατούμενο μαθητή του Λυκείου Ρ.Β. να παραλάβει το χάλκινο μετάλλιο που είχε κερδίσει στον διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Αντ' αυτού το παρέλαβε ο λυκειάρχης του από το σχολείο του σωφρονισμού με κλάματα στα μάτια και μετά το έδωσε στο νεαρό αγόρι σε μια μικρή τελετή μέσα στις φυλακές.

Αν δεν είχε δίπλα του τους καθηγητές των Φυλακών Αυλώνα, θα περίσσευε πείσμα για ν' αλλάξει τη ζωή του;

«Προσπαθούσα να διαβάζω μόνος μου, αν και με τόση φασαρία σε θάλαμο με 22 συγκρατούμενους, δύσκολα μπορείς να συγκεντρωθείς. Παρ' όλα αυτά, όσο άντεχα, το πάλευα», είπε ο Ρ.Β.

Με την επιτυχία του στο Πολυτεχνείο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου είχε ανακοινώσει ότι θα χορηγήσει συμβολικά ως χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ στον Ρ.Β., αλλά και σε κάθε επιτυχόντα από τις φυλακές.

Αλλά και ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε τις προάλλες (μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας) για το θέμα του Αργύρη, ότι θα επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μα τι σημασία έχουν οι υποσχέσεις, τα έπαθλα, οι χορηγίες, τα βραβεία; Σημασία έχει ότι σε ένα πλάσμα που παλεύει σκληρά, εσύ να μην του βάζεις εμπόδια, είτε μπει στο Πανεπιστήμιο είτε να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του εκεί. Αλλιώς σ' αυτό το πλάσμα κόβεις με βία τα φτερά ακυρώνοντας την ισονομία στην πράξη. Κι αν τη θάλασσα τούτης της χώρας ανακατέψουμε, ίσως να βρούμε πολλά τέτοια πλασματάκια με σπασμένα τα φτερά...


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα απίστευτα ιατρικά λάθη που έγιναν σε χειρουργεία ελληνικών νοσοκομείων


Ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, μετά την απόφαση για εγκατάσταση συστήματος φραγής του σήματος των κινητών τηλεφώνων στις χειρουργικές αίθουσες, έφερε ξανά στην επιφάνεια απίστευτα ιατρικά λάθη που έχουν γίνει σε νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Εξι χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει το Έθνος, στα οποία περιλαμβάνονται από αδράνεια ιατρών, αδιανόητα λάθος ιατρικές εκτιμήσεις, μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος και ακόμα και σφάλματα που οδήγησαν ασθενή στην αναπηρία.

Τα έξι ιατρικά λάθη που έμειναν στην ιστορία

1.Σε νοσοκομείο της Κεντρικής Ελλάδας, κατά τη διάρκεια μία επέμβασης ρουτίνας και συγκεκριμένα σε εγχείρηση αφαίρεσης πολύποδα, η ασθενής από παρατεταμένη υποξαιμία του εγκεφάλου και από την αδράνεια των γιατρών, έπεσε σε κώμα. Επιδικάστηκε αποζημίωση 500.000 ευρώ.

2.Σε νοσοκομείο στη Βόρειο Ελλάδα, μετά από χειρουργείο για αφαίρεση ογκιδίου στο επινεφρίδιο, ο ασθενής αναγκάστηκε να ξανακάνει επέμβαση, καθώς είχε αφόρητους πόνους. Τότε διαπιστώθηκε πως στο πρώτο χειρουργείο, οι γιατροί, δεν είχαν αφαιρέσει το ογκίδιο, αλλά ένα άλλο υγιές τμήμα του δεξιού επινεφριδίου. Επιδικάστηκε αποζημίωση 100.000 ευρώ.

3.Από ιατρικό λάθος στη διάρκεια επέμβασης σε θυρεοειδή, τραυματίστηκαν οι φωνητικές χορδές ασθενούς και παρέλυσαν. Η γυναίκα αντιμετώπισε σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα, η φωνή της σταδιακά μετατράπηκε σε τραχιά και μπάσα και αργότερα έπεσε σε αφωνία. Επιδικάστηκε αποζημίωση 100.000 ευρώ.

4.Κατά τη διάρκεια αποστείρωσης και απονεύρωσης δοντιού, ο οδοντίατρος χρησιμοποίησε λάθος βελόνα και το καυστικό υγρό έπηξε και με την πίεση πετάχτηκε στο μάτι ασθενούς, προκαλώντας της έγκαυμα και αναπηρία. Επιδικάστηκε αποζημίωση 30.000 ευρώ.

5.Σε νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα κοπέλα μολύνθηκε από τον ιό του AIDS, μετά από μετάγγιση μολυσμένου αίματος. Επιδικάστηκε αποζημίωση 700.000 ευρώ, ενώ κρίθηκε πως δεν είχε προηγηθεί κατάλληλη ενημέρωση προς τους αιμοδότες.

6.Μετά από ιατρικό σφάλμα κατά τη διάρκεια πλαστικής χειρουργικής, ασθενής έμεινε ανάπηρη. Το νοσοκομείο υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημίωση 500.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησαν τα έργα για τις φοιτητικές εστίες


Έτοιμες σε 18 μήνες από τώρα…

Με εντατικούς ρυθμούς και με σφιχτό χρονοδιάγραμμα ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση των Φοιτητικών Εστιών στο οικόπεδο του Κληροδοτήματος Δημοσθένη Ραπτέλλη, απέναντι από το συγκρότημα των ΕΠΑΛ Μυτιλήνης στα «Υφαντήρια». Το εργοτάξιο στήθηκε τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και η πρώτη φάση των χωματουργικών εργασιών προχωρά κανονικά.

Σε καθημερινή βάση, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου, αλλά και της Διαχειριστικής Αρχής, επιβλέπουν τις εργασίες, ενώ ταυτόχρονα διευθετείται και η ομαλή ροή της χρηματοδότησης για να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Τα εγκαίνια του εργοταξίου από τις πρυτανικές αρχές προγραμματίζονται για την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.



Ξεκινούν και τα κτήρια…
Μετά την πρώτη φάση των χωματουργικών εργασιών, θα αρχίσει η ανέγερση των δύο από τα συνολικά τέσσερα κτήρια που πρόκειται να χτιστούν. Οι σκελετοί των δύο κτηρίων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ παράλληλα θα προχωρούν και οι χωματουργικές εργασίες για τα υπόλοιπα. Δεν έχει σημειωθεί κάποια αξιόλογη δυσκολία μέχρι στιγμής, πέρα από το βραχώδες υπέδαφος που δε διευκολύνει τις εκσκαφές. Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία «Κοινοπραξία Ιφικλής Α.Ε. - Τάλως ΑΤΕ» και το τελικό του κόστος, μετά την έκπτωση που δόθηκε στο διαγωνισμό, διαμορφώνεται στα 6,37 εκατ. ευρώ.

Το συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών θα είναι δυναμικότητας 130 κλινών και θα έχει ωφέλιμους χώρους 3.800 τ.μ.. Ο περιβάλλων χώρος θα περιλαμβάνει εσωτερικό δρόμο κυκλοφορίας, 10 θέσεις πάρκινγκ, φυτεύσεις, παγκάκια κ.ά.. Όλα τα κτήρια θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και απολύτως εξοπλισμένα, ενώ θα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες μονώσεις σε δάπεδα και τοίχους, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών να είναι οι καλύτερες δυνατές. Τέλος, όλο το συγκρότημα θα είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Συναντήσαμε στο χώρο του εργοταξίου το μηχανικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ιγνάτη Κουτσαγκιόζη, ο οποίος ανέφερε στο «Ε»: «Το μέλημά μας ως Τεχνική Υπηρεσία είναι να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα. Η ενασχόλησή μας με το έργο είναι καθημερινή και η συνεργασία μας με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως η Διαχειριστική Αρχή, είναι άψογη. Ο στόχος των 18 μηνών είναι εφικτός, αλλά δεν επιτρέπει την παραμικρή καθυστέρηση.»

Το θέμα όμως της μελλοντικής επέκτασης των Φοιτητικών Εστιών έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί τις πρυτανικές αρχές. Το ενδεχόμενο για απόκτηση όμορου ή έστω κοντινού οικοπέδου είναι κάτι που εξετάζεται, αν και παρουσιάζονται αρκετές αντικειμενικές δυσκολίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γολγοθάς ενός ατόμου με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη


Η περιπέτεια του 30χρονου Τάσου που δεν έχει περπατήσει ποτέ στη ζωή του: Η απίστευτη ταλαιπωρία στις επιτροπές αναπηρίας και η εξέταση στο... πεζοδρόμιο. Κραυγή αγανάκτησης από τη μητέρα του Τάσου.

Ο Τάσος είναι 30 χρονών, μένει τη Θεσσαλονίκη και πάσχει από νοτιαία μυϊκή ατροφία, μια βαρύτατη ασθένεια, που τον έχει καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι από τότε που ήταν μωρό, χωρίς να μπορεί να κινήσει καθόλου τα άκρα του.

Ο Τάσος, όπως και δεκάδες χιλιάδες ακόμη Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (AμΕΑ) στην Ελλάδα, εκτός από τον καθημερινό Γολγοθά που αντιμετωπίζουν για την επιβίωσή τους, αποτελούν θύματα μιας σχεδόν ανύπαρκτης κοινωνικής πολιτικής. Η απαράδεκτη ελληνική γραφειοκρατία, η πολύμηνη ταλαιπωρία στις επιτροπές αναπηρίας και η τραγική έλλειψη των απαραίτητων υποδομών – τόσο για τη μετακίνηση όσο και για την εξέτασή τους – αποτελούν μερικές μόνο από τις δραματικές εκφάνσεις της πραγματικότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η περίπτωση του Τάσου είναι ενδεικτική της ταλαιπωρίας που υφίστανται τόσο οι ασθενείς με βαριές αναπηρίες όσο και οι οικείοι τους, που μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει. Η μητέρα του Τάσου εξομολογείται στη Voria.gr την απίστευτη περιπέτεια του γιου της, όταν πέρασε από επιτροπή αναπηρίας και εξετάστηκε κυριολεκτικά στο πεζοδρόμιο.

Όπως εξηγεί η κα Στέλλα, ο γιος της, που ενώ όταν ήταν μικρό παιδί είχε διαγνωστεί με 100% αναπηρία εφ' όρου ζωής, τελικά κλήθηκε να περάσει από επιτροπές για τρεις φορές. Την τελευταία φορά το επίδομά του τελείωσε τον Μάιο του 2013 και έπρεπε να ξαναπεράσει από επιτροπή, κάτι που έγινε με καθυστέρηση τριών μηνών, τον Σεπτέμβριο. Η εξέταση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που στεγάζεται στο κτήριο του ΙΚΑ επί της Αριστοτέλους. Ωστόσο, ήταν αδύνατον να ανεβεί στην αίθουσα των συνεδριάσεων, γιατί το ηλεκτρικό του καροτσάκι δεν χωρούσε στο ασανσέρ του κτηρίου. Η απάντηση που πήρε η μητέρα του από τους υπευθύνους του ΚΕΠΑ ήταν πρωτοφανής: «Μου είπαν να τον βάλω σε ένα από τα δικά τους καροτσάκια και να τον ανεβάσω. Τι είναι το παιδί μου, τσουβάλι; Στην κατάσταση που είναι δεν μπορεί να κουνήσει κανένα άκρο του, ούτε να κρατήσει όρθιο το κεφάλι του και τα καροτσάκια του ΚΕΠΑ είναι ανεπαρκέστατα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα απίστευτα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Αφού μητέρα και γιος δεν κατάφεραν να ανεβούν στον όροφο όπου θα πραγματοποιούνταν η εξέταση, κατέβηκαν δύο γιατροί και εξέτασαν υποτυπωδώς τον 30χρονο στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κτήριο. «Δεν ήταν καν εξέταση. Κατέβηκαν δύο γιατροί και ο ένας με σφυράκι τον χτύπησε στο γόνατο, του είπε να σηκώσει και να κουνήσει το πόδι του, πράγμα αδύνατον. Εκεί τελείωσε η διαδικασία και αφού έριξαν την αναπηρία του στο 85%, μας είπαν ότι πρέπει να ξαναπεράσουμε από επιτροπή σε τρία χρόνια. Γιατί να ξαναμπεί το παιδί μου στη διαδικασία της εξέτασης, αφού ούτως ή άλλως γίνεται χειρότερα κάθε χρόνο και το ξέρουν οι γιατροί; Για πόσο καιρό θα είμαστε καλά εγώ και ο πατέρας του για να τον μετακινούμε; Καλώς προσπαθούν να βρουν τους μαϊμού – ανάπηρους, αλλά δεν μπορούν να ταλαιπωρούν αυτούς που προφανώς έχουν αναπηρία», τονίζει η αγανακτισμένη μητέρα.

Η κα Στέλλα κατέθεσε ένσταση κατά της γνωμάτευσης και ζήτησε νέα κατ' οίκον εξέταση. «Μας είπαν ότι πρέπει να προσκομίσουμε χαρτί από γιατρό που να δείχνει ότι ο γιος μου δεν μπορεί να μετακινηθεί. Μα εγώ μπορώ να τον μετακινήσω, απλά δεν μπορώ να τον πάω στο κέντρο της εξέτασης, γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές. Ο χώρος που περνούν από επιτροπή πολλά παιδιά είναι προφανώς ακατάλληλος και μη προσβάσιμος. Είναι παράλογα αυτά τα πράγματα», σημειώνει.

Ο Τάσος βέβαια δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον παραλογισμό των υπηρεσιών πρόνοιας, αλλά και την παντελή έλλειψη υποδομών στη Θεσσαλονίκη. Πολλές μπάρες πεζοδρομίων είναι κλειστές, καθώς δεκάδες ασυνείδητοι οδηγοί παρκάρουν μπροστά τους, ενώ υπάρχουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, όπου ενώ υπάρχει μπάρα στη μία πλευρά, δεν υπάρχει στην άλλη, κάτι που δυσχεραίνει τον ήδη υπεράνθρωπο αγώνα που καταβάλλουν τα άτομα με μεγάλα προβλήματα κινητικότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι 22 παγίδες στις δηλώσεις


Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία περιέχει η φετινή φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Το νέο έντυπο που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες «κρύβει» 22 παγίδες.

Ειδικότερα καταργούνται 12 κωδικοί-κλειδιά που αφορούν τις αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα κα που πλέον δεν θα δηλώνονται αφού δεν αναγνωρίζονται από την εφορία.

Επίσης στο νέο έντυπο υπάρχουν προσθήκες και αλλαγές σε 10 σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η μη συμπλήρωση τους η τυχόν λάθη θα στερήσουν τους φορολογούμενους από ελαφρύνσεις και θα φουσκώσουν το τελικό φόρο στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πρόκειται για όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος την 1-1-2013, είναι μισθωτοί και αμείβονται με μπλοκάκια, είναι άνω των 18 ετών, νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, εισέπραξαν τόκους από καταθέσεις σε τράπεζες, είχαν αμοιβές από εργόσημο, είχαν οικοδομικά ένσημα και αυτασφάλιση και είναι προστατευόμενα τέκνα η συγγενείς με αναπηρία

Οι παραπάνω μεταβολές φέρνουν:

• έξτρα φόρους λόγω κυρίως της κατάργησης των φοροαπαλλαγών
• υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης καθώς στην επιφάνεια των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση θα προσμετράται και η έκταση των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν πέρυσι
• φορολόγηση των νέων άνω των 18 ετών που δεν είναι προστατευόμενα τέκνα η έχουν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ
• χαμηλότερη φορολογία σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες των μισθωτών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και είχαν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη
• απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για πέντε χρόνια
• φακέλωμα των φορολογούμενων με καταθέσεις στις τράπεζες, η εισόδημα από εργόσημο, καθώς και εκείνων που είχαν οικοδομικά ένσημα και προχώρησαν σε αυτασφάλιση.

Στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος έχουν εξαλειφθεί οι κωδικοί για τις εκπτώσεις φόρου που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και στους οποίους δηλώνονταν το στεγαστικό επίδομα, η διεύθυνση κατοικίας όταν βρίσκονταν σε παραμεθόρια περιοχή, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα ενοίκια των φορολογούμενων η των παιδιών τους, τα ασφάλιστρα ζωής, τα δίδακτρα σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και οι δαπάνες για αποκατάσταση ακινήτων.

Παραμένει η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους αλλά δηλώνονται πλέον σε άλλο έντυπο (Ε3), ενώ αν και καταργήθηκε η απαλλαγή για τα ενοίκια, θα πρέπει να δηλωθούν.

Η κατάργηση των αφορολόγητων δαπανών θα επιφέρει αύξηση του τελικού φόρου που θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας που θα αποσταλεί στους υπόχρεους.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που κατέβαλλε για τόκους στεγαστικού δανείου το 2013 το ποσό των 8.000 ευρώ δεν θα έχει πλέον έκπτωση 800 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει το 2014 να είναι αυξημένος ισόποσα.

Στο φετινό έντυπο δεν θα υπάρχει ο ειδικός κωδικός τον οποίο το 2013 συμπλήρωναν όσοι είχαν γεννηθεί πριν την 01/01/1982, δηλαδή συμπλήρωναν το 18ο έτος της ηλικίας τους που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα.

Η κατάργηση αυτή έχει να κάνει με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης από όλους όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν είναι προστατευόμενα τέκνα.

Επισημαίνεται ότι για να θεωρηθεί κάποιος προστατευόμενο τέκνο θα πρέπει να συνοικεί με τους γονείς του και το πραγματικό η τεκμαρτό εισόδημα του να μην ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ.

Οι φοιτητές θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα μέχρι το 25ο έτος της ηλικίας τους και συνεπώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης.

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς για να αποφευχθούν περιπέτειες με την εφορία (πρόστιμα για μη υποβολή δήλωσης και πρόσθετοι φόροι) τα τέκνα που είναι προστατευόμενα να δηλωθούν από τους γονείς τους στη τελευταία σελίδα του εντύπου με την αναγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ.

Κωδικοί - κλειδιά

Στο νέο έντυπο θα υπάρχει ειδικός κωδικός τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση για να μην φορολογηθούν με τη κλίμακα των επιτηδευματιών με 26% από το πρώτο ευρώ αλλά με τη κλίμακα των μισθωτών με πρώτο συντελεστή 22% και έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ.

Επίσης υπάρχει κωδικός για όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος για πρώτη φορά την 1-1-2013 και οι οποίοι δεν θα καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος για πέντε χρόνια.

Για πρώτη φορά φέτος οι φορολογούμενοι που νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα θα κληθούν να δηλώσουν την επιφάνεια τους στον πίνακα με την ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την ιδιοκατοίκηση κύριας η δευτερεύουσας κατοικίας με αποτέλεσμα να προκύψει υψηλότερο ποσό για τεκμήριο διαβίωσης που θα πρέπει να καλύπτεται από το δηλωθέν εισόδημα τους.

Σε διαφορετική περίπτωση θα φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο.

Στο έντυπο θα υπάρχουν ακόμη δύο νέοι κωδικοί που πρέπει να συμπληρώσουν όσοι το 2013 παρείχαν εργασία με εργόσημο έλεγχοι ή είχαν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται.

Σε ξεχωριστό κωδικό θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων στις τράπεζες επί των οποίων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του ποσού.

Επίσης, είναι αναγκαία πλέον και η αναγραφή του ΑΜΚΑ για τους ανιόντες γονείς και παππούδες των συζύγων καθώς και για ανήλικους συγγενείς και ανάπηρους που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, ενώ ο σχετικός κωδικός για την αναγνώριση του αυξημένου αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ για αναπηρία 67% και πάνω έχει αλλάξει διατύπωση και έχει αντικατασταθεί με τη μείωση φόρου 200 ευρώ.

Τέλος, το εισόδημα όσων συμμετείχαν σε ομόρρυθμες η ετερόρρυθμες εταιρείες θα φορολογηθεί στο όνομα της εταιρείας με συντελεστή 26% καθώς καταργήθηκε η φορολόγηση της επιχειρηματικής αμοιβής τους με βάση τη κλίμακα των μισθωτών που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια ενώ δεν θα αναγνωρίζεται ζημιά προηγούμενων οικονομικών ετών απ¨ο ατομικές επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι παραμένει η απαλλαγή για ιατρικά και νοσοκομειακά έξοδα με έκπτωση φόρου σε ποσοστό 10% της δαπάνης Προϋπόθεση για την αναγνώριση των εξόδων για την υγεία είναι οι συνολικές δαπάνες του φορολογούμενου να υπερβαίνουν το 5% του δηλωθέντος εισοδήματος

Επίσης παραμένει η υποχρέωση αναγραφής του ποσού των αποδείξεων για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικής αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και μέχρι 10.500 ευρώ με το πέναλτι φόρου να είναι 22% επί της διαφοράς

Οι 22 φοροπαγίδες

Με το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος καταργούνται οι κωδικοί για:

• το στεγαστικό επίδομα
• όσους γεννήθηκαν πριν την 01/01/1982
• μισθωτούς ή συνταξιούχους που διαμένουν σε παραμεθόρια περιοχή
• τον αριθμό των ανήλικων τέκνων
• τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας
• τα ποσά των δανείων.
• τα ασφάλιστρα ζωής
• τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων.
• τη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων
• τα φροντιστήρια των παιδιών
• τις υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.α)
• την επιχειρηματική αμοιβή για ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή κοινωνίες κληρονομικού δικαίου
• τις ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση

Την ίδια ώρα επέρχονται προσθήκες και αλλαγές στους κωδικούς που αφορούν:

• όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 01/01/2013 και μετά
• το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος για μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση
• όσους παρέχουν εργασία με «εργόσημο»
• όσους έχουν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται
• όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα
• στην αναγραφή τόκων καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες Και επί των τόκων θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4%.
• στον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων μελών
• στο έξτρα αφορολόγητο για αναπηρία 67% και πάνω
• στο ενοίκιο για την κύρια κατοικία ή για τα παιδιά που σπουδάζουν στο εσωτερικό.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ – ΔΕΚΟ – ΔΗΜΟΙ: Ελαφρύνσεις για εκατομμύρια πολίτες με τα κοινωνικά τιμολόγια


Ελαφρύνσεις σε εκατομμύρια πολίτες ανεμένεται να φέρει η θέσπιση των κοινωνικών τιμολογίων καθώς, μέσω αυτών μπορούμε να πετύχουμε μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των ΔΕΚΟ που παρέχουν υπηρεσίες στους καταναλωτές, αλλά και από τους δήμους που εντάσσουν κατηγορίες πολιτών στα μειωμένα τιμολόγια.

Οπως αναφέρει το dikaiologitika.gr αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 460.000 καταναλωτές που έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ μέχρι τον Δεκέμβρη του 2013, ενώ χιλιάδες είναι οι δικαιούχοι που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη πιθανότατα εξαιτίας ελλιπούς ενημέρωσης.

Επιπλέον, χιλιάδες είναι οι πολίτες που δεν γνωρίζουν πως οι δήμοι παρέχουν επίσης Κοινωνικά Τιμολόγια για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους οικονομικά αδύναμους δημότες.

Ωστόσο, εκτός από τη ΔΕΗ και τους δήμους, και οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, συμμετέχουν στο θεσμό των Κοινωνικών Τιμολογίων προσφέροντας εκπτώσεις σε πολύτεκνους, υπερήλικες και οικονομικά αδύναμους καταναλωτές.

Πως μπορούν τα Κοινωνικά Τιμολόγια να μειώσουν του λογαριασμούς

Τι ισχύει για τη ΔΕΗ και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Για να ενταχθεί κάποιος στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ μπορεί να το κάνει με ένα απλό τηλεφώνημα ή μια αίτηση, ενώ, το τιμολόγιο αυτό παρέχεται και από τους υπόλοιπους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Οποια και να είναι η εταιρεία παροχής ισχύουν τα ίδια κριτήρια.
Εκτός όμως από την έκπτωση στους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ παρέχετε και ακόμη μία ευνοϊκή για τους καταναλωτές παροχή.

Δικαιούχοι είναι οι ευπαθείς ομάδες καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο Κοινωνικό Τιμολόγιο όλοι οι δικαιούχοι καταναλωτές, ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει.

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, παρέχεται καθ όλη τη διάρκεια του έτους, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων των αιτήσεων, από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, ΟΑΕΔ). Οσοι υποβάλλουν αιτήσεις στο χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου και εγκρίνονται οι αιτήσεις τους, είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου από την έναρξη του επόμενου έτους.

Αιτήσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια έκαστου έτους και για όσες εγκρίνονται, παρέχεται το Κοινωνικό Τιμολόγιο για το υπόλοιπο διάστημα του έτους.

Διευκρινίζεται ότι για τους δικαιούχους στους οποίους χορηγήθηκε το Κοινωνικό Τιμολόγιο για ένα χρόνο, εφόσον δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της αρχικής τους αίτησης, αυτό εξακολουθεί να χορηγείται και για το επόμενο έτος, χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης. Στην περίπτωση όμως που έχει μεταβληθεί κάποιο από τα στοιχεία της αρχικής τους αίτησης (όπως για παράδειγμα μία από τις προϋποθέσεις χορήγησης ή ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Πληρωμής) τότε απαιτείται υποχρεωτικά η υποβολή νέας αίτησης. Επιπρόσθετα, εάν κατά τον έλεγχο των στοιχείων μέσω των αρμόδιων φορέων (Υπ. Οικονομικών, ΟΑΕΔ) αποδειχθεί ότι δεν είναι πλέον δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, τότε θα διακόπτεται η χορήγησή του.

Για να δείτε λεπτομέρειες και να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ (http://www.deddie.gr).

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ

Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ ισχύουν υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες, καθώς, το Κοινωνικό Τιμολόγιο παρέχεται σε πιο συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ προσφέρεται μόνο σε τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες με τρία παιδιά καθώς και σε υπερήλικες άνω των 75 ετών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρώτη ομάδα:
Για 4μελείς (μονογονεϊκή με τρία παιδιά) έως 6μελείς οικογένειες, έκπτωση 10% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.
Για 7μελείς και 8μελείς οικογένειες, έκπτωση 35% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.
Για 9μελείς έως 13μελείς οικογένειες, έκπτωση 60% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.
Στους δικαιούχους της πρώτης ομάδας η έκπτωση χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται προσέλευση του ενδιαφερόμενου σε Περιφερειακό Κέντρο.

Οσον αφορά τους υπερήλικες:

Εκπτωση 30% ετησίως στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης εφόσον:

α) είναι άνω των 75 ετών και ζουν μόνοι (δεν φιλοξενούνται)

β) έχουν εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως και

γ) ο ετήσιος λογαριασμός ύδρευσης – αποχέτευσης δεν υπερβαίνει τα 150.

Για την χορήγηση της έκπτωσης, οι ενδιαφερόμενοι (ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους) απαιτείται να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο της ΕΥΔΑΠ με τα εξής δικαιολογητικά:

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (ή διαβατήριο εν ισχύ),

Πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σημειώνεται ότι το κοινωνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου 2013 και η διάρκειά του είναι ένα έτος.

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΕΥΑΘ

Στο θεσμό του Κοινωνικού Τιμολογίου συμμετέχει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και η ΕΥΑΘ στους λογαριασμούς της οποίας προβλέπονται μειώσεις έως και 50%.

Ειδικότερα, η έκπτωση θα αφορά σε:
οικογένειες με τρία προστατευόμενα παιδιά και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 17.000 ευρώ ετησίως.
υπερήλικες άνω των 75 ετών που ζουν μόνοι (δε φιλοξενούνται), με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως και κατανάλωση που δεν υπερβαίνει 30 κ.μ. ανά τετράμηνο.
μακροχρόνια ανέργους ή άτομα χαμηλού εισοδήματος με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Το κοινωνικό τιμολόγιο θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2014 και οι ενδιαφερόμενοι (απαραίτητα υπόχρεοι οι ίδιοι του λογαριασμού ύδρευσης) ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους απαιτείται να υποβάλουν σχετικό αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό, Ε1 και Ε9) στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (Εγνατία 127, 6ος όροφος, Πρωτόκολλο).

Τι προσφέρουν οι Δήμοι

Πολλοί είναι πλέον και οι δήμοι της χώρας που παρέχουν μειωμένα δημοτικά τέλη, αλλά και μειωμένες χρεώσεις στους λογαριασμούς από τις Δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Με βάση τα κριτήρια που θεσπίζει ο εκάστοτε δήμος οι ευπαθείς ομάδες δημοτών και οι οικονομικά αδύνατοι, όπως άνεργοι και πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, μπορούν να απευθύνονται στους δήμους για να λάβουν εκπτώσεις σε λογαριασμούς ή στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Για παράδειγμα σε μειώσεις των ανταποδοτικών τελών προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών για το 2014 ενώ για πρώτη φορά καθιερώνει κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο θα καλύψει περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες νοικοκυριά.

Επίσης ο δήμος Πάτρας θέσπισε το Κοινωνικό Τιμολόγιο Απόρων, ΑμεΑ, Πολύτεκνων-Τριτέκνων για τους λογαριασμούς νερού της ΔΕΥΑΠ

Δικαιούχοι είναι:
Εγγεγραμμένοι στην Τράπεζα Τροφίμων και σιτιζόμενοι από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πατρέων: Παρέχονται 120 κυβικά ανά τετράμηνο δωρεάν με μόνη χρέωση παγίου 6 ευρώ / δίμηνο.
Πολύτεκνοι και Τρίτεκνοι: 30% έκπτωση στην αξία του νερού που καταναλώνεται με εισοδηματικό κριτήριο 10.000,00 ευρώ αυξανόμενο κατά 3.000,00 ευρώ για κάθε παιδί.
AΜΕΑ με αναπηρία 67 % και άνω ή προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67 % και άνω που βαραίνουν τον υπόχρεο της παροχής: 50 % έκπτωση στην αξία του νερού που καταναλώνεται με εισοδηματικό κριτήριο 10.000,00 ? αυξανόμενο κατά 5.000,00 ? για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, δεν είναι λίγοι οι δήμοι που παρέχουν απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς ομάδες των δήμων τους.

Για παράδειγμα ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής παρέχει εξολοκλήρου απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη:
Σε ΑμεΑ πάνω από 67% με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
Σε ΑμεΑ πάνω από 80% χωρίς όριο εισοδήματος.
Σε απόρους οικονομικά αδύνατους που διαθέτουν βιβλιάριο ανασφάλιστου και απορίας καθώς και σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενον κατά 2.000 για κάθε παιδί πλέον του τέταρτου, εφ΄όσον τα τέκνα αποτελούν προστατευόμενα μέλη.

Οι πολίτες των δήμων της χώρας το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ρωτήσουν στον δήμο τους εάν παρέχονται οι εν λόγω διευκολύνσεις κα
ι εάν τις δικαιούνται ώστε να μειώσουν έστω και λίγο τους λογαριασμούς τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διακοπές για 28.400 Έλληνες


Εγκρίθηκε η υλοποίηση της Β’ Φάσης του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» 2013-2014, με ισχύ από το Μάρτιο 2014 έως 30 Ιουνίου 2014.

Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί επίσης μέσω δύο υποπρογραμμάτων (εξαήμερων διακοπών και Γ’ ηλικίας). Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της Β φάσης του προγράμματος θα ανακοινωθεί με ανάλογες εγκυκλίους , προς τους επιχειρηματίες και τους δικαιούχους.

Στο πλαίσιο διαχείρισης του προγράμματος θα εφαρμοστεί μηχανισμός παρακολούθησης και καταγραφής των δεδομένων και διενεργείται η σχετική αξιολόγηση του. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του Προγράμματος, ανέρχεται μέχρι το ποσό των 2.000.000€.
Β’ Φάση: Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» 2013-2014»

Για την Β’ φάση του Προγράμματος ''Τουρισμός για όλους 2013-2014" θα υλοποιηθούν δύο υποπρογράμματα μέσω των οποίων θα διατεθούν συνολικά 28.400 ατομικά δελτία «Τουρισμού για όλους» σε αντίστοιχους δικαιούχους ως εξής: Υποπρόγραμμα εξαήμερων διακοπών (πέντε διανυκτερεύσεων)

Στο πλαίσιο του υποπρογράμματος εξαήμερων διακοπών, που θα υλοποιηθεί από τον Μάρτιο 2014 έως 30 Ιουνίου 2014, θα διατεθούν συνολικά 23.400 ατομικά δελτία. Οι κάτοχοι των δελτίων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια, σε ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, καθώς και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, τουριστικές επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, όλων των τάξεων, που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σε ισχύ.

Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2014 (η ημερομηνία αυτή θα είναι η ημέρα αναχώρησης του δικαιούχου από το κατάλυμα).
Δικαιούχοι του Προγράμματος

Στο Πρόγραμμα 6ήμερων Διακοπών μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας (για λογαριασμό της οποίας υλοποιεί προγράμματα ο ΟΑΕΔ) ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας καθώς και των μελών του Ταμείου Νομικών και με τις προϋποθέσεις της Παραγράφου Ι.Β. Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.

Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της τέως Εργατικής Εστίας (ΟΑΕΔ), και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων του. Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε. ,Τ.Σ.Α, , πρώην ΤΑΕ οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας. Εξαιρούνται τα μέλη του Ταμείου Νομικών (το οποίο υλοποιεί για τα μέλη του δικό του Πρόγραμμα).
• Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε., πρώην ΤΑΕ και Τ.Σ.Α., με την προϋπόθεση ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το ΙΚΑ και οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας(νυν δικαιούχοι ΟΑΕΔ).
• Oι ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ
• Οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Β ΔΝΣΗ (πρώην ΤΑΥΣΙΤ) στους οποίους δεν γίνονται κρατήσεις για την τέως Εργατική Εστία (νυν ΟΑΕΔ).
• Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ (εν ενεργεία και συνταξιούχοι)
• Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005) Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη κύριων ασφαλισμένων δικαιούχων του Προγράμματος αυτού.

Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενα του Ι.Κ.Α προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό. Άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ με αυτασφάλιση και εφ όσον τα περισσότερα ένσημά τους προέρχονται από την αυτασφάλιση. Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου.

Τα άτομα με αναπηρία και τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν δελτία του Προγράμματος, κάθε χρόνο σε ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και πάντα εφόσον δεν δικαιούνται Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας (ΟΓΑ) ή από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Εστίας( νυν ΟΑΕΔ) και ως μέλη του Ταμείου Νομικών.

Στην περίπτωση που είναι μεμονωμένα άτομα, χωρίς δηλαδή οικογένεια είτε γιατί δεν υπάρχουν ενήλικα άτομα για να τους συνοδέψουν ή τα ενήλικα άτομα της οικογένειας τους δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματός μας, τότε δικαιούνται δελτίου για το συνοδό τους με τη προϋπόθεση, ότι η αναγκαιότητα συνοδείας βεβαιώνεται από την υγειονομική επιτροπή ή τα ΚΕΠΑ, που πιστοποιούν και το ποσοστό αναπηρίας. Η επιλογή του συνοδού γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση και η χορήγηση του δελτίου γίνεται με μόνο δικαιολογητικό το φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής του ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

Δεν δικαιούνται συνοδού τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω των οποίων οι σύζυγοι είναι ήδη δικαιούχοι του προγράμματος μας, εφόσον βέβαια δεν είναι και αυτοί άτομα με αναπηρία. Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμου στην οικογένεια με αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται ξεχωριστού συνοδού για τον καθένα από τους δικαιούχους, υπό την προϋπόθεση, ότι η αναγκαιότητα συνοδείας βεβαιώνεται από την υγειονομική επιτροπή ή ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί και το ποσοστό αναπηρίας.

Τα ανήλικα άτομα με αναπηρία 67% και άνω δικαιούνται δελτίου για τους εαυτούς τους και για το γονέα ο οποίος ασκεί την επιμέλεια, με την προϋπόθεση ότι ο γονέας ανήκει σε μία από τις κατηγορίες επαγγελμάτων της παραγράφου Ι.Α. της παρούσης. Και σ’ αυτή την περίπτωση το δικαίωμα για τη χορήγηση δελτίου εφαρμόζεται ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο.
Πολύτεκνοι (τέσσερα τέκνα και άνω):

Οι πολύτεκνοι, που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων, δικαιούνται δελτίου για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο για ένα από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους».

Ειδικές Διευκρινίσεις: Οι διαζευγμένοι δικαιούχοι του Προγράμματος εφόσον έχουν υπό την προστασία τους τέκνα των οποίων έχουν τη δικαστική επιμέλεια (θα προσκομίζουν το ανάλογο πιστοποιητικό στο Κ.Ε.Π.) δικαιούνται δελτίου για τους εαυτούς τους και τα προστατευόμενα τέκνα τους, ανεξάρτητα αν τα τέκνα είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους διαζευγμένους γονείς.

Οι εν διαστάσει γονείς, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, στην οποία συμπεριλαμβάνουν και τα τέκνα τους, δικαιούνται δελτίου για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα τέκνα τους ανεξάρτητα αν αυτά είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους εν διαστάσει γονείς.

Τα νεόνυμφα ζευγάρια τα οποία δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση από κοινού θα προσκομίζουν ληξιαρχική πράξη γάμου και τα ατομικά εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας, προκειμένου να υπολογισθεί το οικογενειακό εισόδημα από το άθροισμα των δύο φορολογητέων ποσών.

Σημειώνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά) των δικαιούχων, όπως προκύπτει από το βιβλιάριο του ασφαλιστικού φορέα, δικαιούνται των παροχών μέχρι της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας τους, ή του 24ου εφόσον είναι άνεργοι, ή του 26ου εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν, και ανεξαρτήτου ηλικίας εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρία 67% και άνω. Επισημαίνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών δεν είναι υποχρεωτικό να καταλύσουν μαζί με τους γονείς.

Διευκρινίζεται επίσης ότι δελτίο Εξαήμερων διακοπών του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» χορηγείται και σε συνταξιούχους (συζύγους-τέκνα), που λαμβάνουν σύνταξη από τα ως άνω ταμεία λόγω θανάτου του κυρίως ασφαλισμένου, εφόσον η σύνταξη αυτή αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων τους.
Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών έτους 2013-2014, είναι οι εξής: Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι το ατομικό (στην περίπτωση των μεμονωμένων δικαιούχων) ή το οικογενειακό (για τις λοιπές των περιπτώσεων) φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία της οικείας Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την παράγραφο περί δικαιολογητικών της παρούσης, να μην υπερβαίνει τα αναγραφόμενα ποσά του παρακάτω πίνακα :
1) Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα: € 16.000,00
2) Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα: € 28.000,00
3) Τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα: € 35.000,00 Στα ανωτέρω 2 και 3 το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500,00 € για κάθε προστατευόμενο τέκνο Στην περίπτωση του οικογενειακού εισοδήματος τα έσοδα υπολογίζονται αθροιστικά από το σύνολο των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι ή μη του Προγράμματος.

Δεν υπολογίζονται ως πηγή εισοδημάτων τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Μεμονωμένοι δικαιούχοι θεωρούνται οι άγαμοι και τα άτομα που δεν έχουν προστατευόμενα μέλη. Στην περίπτωση μεμονωμένου δικαιούχου που βρίσκεται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένος και υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα τέκνα, το ατομικό εισόδημα υπολογίζεται αφαιρουμένου του μηνιαίου ποσού που έχει επιδικαστεί για καταβολή διατροφής.

Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα θεωρούνται οι έγγαμοι δικαιούχοι και οι δικαιούχοι που έχουν υπό την προστασία τους προστατευόμενα μέλη. Αναλυτικά σ αυτήν την κατηγορία εντάσσονται: τα ζευγάρια δικαιούχων, τα ζευγάρια όπου ο ένας είναι δικαιούχος και το άλλο μέλος είναι ή δικαιούχος άλλου Προγράμματος ή μη δικαιούχος ή είναι απλά προστατευόμενο μέλος του κύριου δικαιούχου. Στη κατηγορία αυτή εντάσσονται όλες οι μορφές μονογονεϊκής οικογένειας και οι ανύπαντρες μητέρες.

Πολύτεκνες οικογένειες θεωρούνται οι οικογένειες με τέσσερα τέκνα και άνω ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται οι σύζυγοι οι οποίοι τελούν υπό την οικονομική προστασία των κύριων δικαιούχων καθώς και τα προστατευόμενα τέκνα. Προστατευόμενα τέκνα θεωρούνται όλα τα ανήλικα τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών ή των 24 ετών εφόσον είναι άνεργοι ή των 26 ετών εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν και τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα τέκνα τα οποία αποφοίτησαν μέσα στο 2013 συμπεριλαμβάνονται στα προστατευόμενα μέλη. Δεν δικαιούνται Δελτίου Εξαήμερων διακοπών οι εξής :
- Οι δικαιούχοι Προγραμμάτων της τέως Εργατικής Εστίας (ΟΑΕΔ), του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας (ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α.) και τα μέλη του Ταμείου Νομικών όσοι δηλ. έχουν δημιουργήσει προγράμματα για τους ασφαλισμένους τους
- Όσοι πήραν Δελτίο ενός από τα υποπρογράμματα (εξαήμερων διακοπών, ή Γ΄ Ηλικίας) του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του Ε.Ο.Τ. κατά το διάστημα 3-08-2012 έως 31-05-2013, ή συμμετείχαν στην Α Φάση του τρέχοντος Προγράμματος του Ε.Ο.Τ. (από16-7-2013 έως 31-12-13) δεδομένου, ότι το δικαίωμά τους για χρήση δελτίων κοινωνικού τουρισμού ισχύει εναλλάξ, χρόνο παρά χρόνο.
Δικαιολογητικά:

Οι δικαιούχοι, προκειμένου να λάβουν Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών, θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω δικαιολογητικά:
• Φωτοαντίγραφο, του εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου έτους 2013 που αφορά εισοδήματα του 2012. Δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, και οι πολύτεκνοι.
• Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ.
• Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.
• Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του Ε.Ο.Τ., για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή του δικαιούχου μπορεί να υποβληθεί απόδειξη κράτησης μέσω ΕΛ.ΤΑ. η οποία όμως θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι πρόκειται για κράτηση σε συγκεκριμένο κατάλυμα καθώς και με απόδειξη καταβολής μέσω ebanking.
• Κάθε αποδεικτικό έγγραφο ή βεβαίωση που τεκμηριώνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι δικαιούχος του Προγράμματος. Το βάρος της απόδειξης έχει πάντα ο δικαιούχος.
Πρόσθετα δικαιολογητικά:

- Οι μισθωτοί από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου (δηλ. ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) θα προσκομίζουν βεβαίωση του εργοδότη, ότι δεν είναι δικαιούχοι της τέως Εργατικής Εστίας και δεν τους παρακρατούνται εισφορές για το σκοπό αυτό.
- Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας. Η αναγκαιότητα συνοδείας προκειμένου να χορηγηθεί Δελτίο σε συνοδό θα προκύπτει μόνο από σχετική βεβαίωση της Υγειονομικής Επιτροπής Ή ΚΕΠΑ. Δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση για την αναγκαιότητα συνοδείας μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις αναπηρίας: o Ολική τύφλωση o Βαριά Νοητική Στέρηση o Βεβαιωμένη αναπηρία άνω του 80%
- Οι άποροι και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω που λαμβάνουν επίδομα Πρόνοιας ή αναπηρίας θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο του επιδόματος απορίας ή και του βιβλιαρίου ασφάλισης.
- Για τα προστατευόμενα τέκνα λόγω σπουδών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών ή φωτοαντίγραφο φοιτητικής ή σπουδαστικής ταυτότητας. Η ηλικία των προστατευομένων μελών θα αποδεικνύεται από την αστυνομική τους ταυτότητα (για τους άνω των 14 ετών) ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τα άνεργα τέκνα ως 24 ετών θα προσκομίζεται σχετικό αποδεικτικό από τον ΟΑΕΔ.
- Οι πολύτεκνοι θα συνυποβάλλουν αντίγραφο της κάρτας πολυτέκνων ή σχετική πρόσφατη βεβαίωση της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων.
- Οι κατηγορίες των δικαιούχων που δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων θα συνυποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί της μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης.
- Οι αλλοδαποί θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο της άδειας παραμονής και εργασίας.
- Τα άτομα που είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α. θα προσκομίζουν σχετική βεβαίωση του Ι.Κ.Α.
- Οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Β ΔΝΣΗ (πρώην ΤΑΥΣΙΤ) θα προσκομίζουν βεβαίωση ότι δεν τους γίνονται κρατήσεις για την τέως Εργατική Εστία (νυν ΟΑΕΔ).

Σημείωση: Οι δικαιούχοι που υποβάλλουν τα δικαιολογητικά σε φωτοαντίγραφα και τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισχύ, θα πρέπει να προσκομίζουν στα ΚΕΠ και τα πρωτότυπα για την απαραίτητη ταυτοποίηση. Διάθεση των Δελτίων και ηλεκτρονική ενημέρωση των δικαιούχων
• Όλες οι πληροφορίες του Προγράμματος, τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα Κ.Ε.Π., από τις κατά τόπους Π.Υ.Τ. και γραφεία του ΕΟΤ, από το siteτου Ε.Ο.Τ. www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr .
• Τα δελτία Εξαήμερων διακοπών, θα διατίθενται από τα Κ.Ε.Π. (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) όλης της Επικράτειας, καθημερινά εκτός αργιών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και μέχρις εξαντλήσεως των 23.400 δελτίων
Επιδότηση ΕΟΤ

Ο Ε.Ο.Τ. επιδοτεί τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ανά άτομο / ανά διανυκτέρευση ως εξής: Ξενοδοχεία, τουριστικές επιπλωμένες : € 14,00 κατοικίες και επαύλεις Ενοικιαζόμενα Δωμάτια / Διαμ/τα : € 12,00 ή Οικίσκοι Κατασκηνώσεων Κατασκηνώσεις (θέση Σκηνής, Τροχόσπιτου) : € 6, 00 Σημείωση: Τα ανωτέρω ποσά υπόκεινται σε:
- 8% προείσπραξη φόρου εισοδήματος ( χορηγείται η ανάλογη βεβαίωση από την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ.) 3% κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) Οικονομική συμμετοχή δικαιούχο Το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων και των προστατευομένων μελών τους, ανά άτομο ανά διανυκτέρευση για παραμονή σε δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό Ξενοδοχείων, Ενοικιαζόμενων Δωματίων / Διαμερισμάτων, Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών και Επαύλεων, οικίσκων camping και για θέσεις τοποθέτησης σκηνών και τροχόσπιτων σε camping, καθορίζεται ελεύθερα από τις τουριστικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα βάσει των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τον ΕΟΤ και αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του Προγράμματος με τον περιορισμό να είναι κατ΄ ελάχιστο ένα € (1,00 ευρώ) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.

Προσοχή! Στην περίπτωση, που δεν εισπραχθεί τουλάχιστον 1,00 ευρώ/άτομο/διανυκτέρευση, δεν θα καταβάλλεται από την Υπηρεσία μας η επιδότηση για το συγκεκριμένο δελτίο. Το ποσό συμμετοχής θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο λειτουργικό επίπεδο και στις ποιοτικές παροχές της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση οι προσφερόμενες υπηρεσίες των καταλυμάτων θα είναι ανάλογες της κατηγορίας στην οποία έχουν καταταγεί ,σύμφωνα με το ΕΣΛ.

Το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων μπορεί να συμπεριλαμβάνει και το πρωινό και την ημιδιατροφή για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συμμετέχουν με ανάλογες υπηρεσίες. Το ποσό της προκαταβολής που θα αποστέλλεται από τους δικαιούχους για την κράτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20 % του συνόλου της τιμής διανυκτέρευσης (συμμετοχής και επιδότησης) για όλες τις ημέρες της διαμονής που έχουν παραγγελθεί. Στην περίπτωση που δικαιούχοι διαμείνουν σε οικίσκο camping θα πρέπει να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση για τον τρόπο διαμονής τους την οποία θα επισυνάπτει στα δελτία ο επιχειρηματίας προκειμένου να πληρωθεί από τον Ε.Ο.Τ. Διευκρινίζεται ότι η τιμή συμμετοχής του δικαιούχου, συμπεριλαμβάνει όλες τις νόμιμες επιβαρύνσεις (Φ.Π.Α. κλπ).
• Σε περίπτωση διαμονής δικαιούχων στο ίδιο δωμάτιο με προσθήκη κλίνης, θα μειώνεται η συμμετοχή όλων των ενοίκων του δωματίου κατά : 30% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής απλής διανυκτέρευσης 20% σε σχέση με τη δηλωθείσα από τον επιχειρηματία τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με πρωινό. 10% σε σχέση με τη δηλωθείσα από τον επιχειρηματία τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με ημιδιατροφή. Η επιδότηση όμως του Ε.Ο.Τ. θα καταβληθεί εξ’ ολοκλήρου και κανονικά όπως προβλέπεται.

Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται τα ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις. Για τα εν λόγω καταλύματα οι ένοικοι θα επιβαρύνονται με την αναφερόμενη στον ηλεκτρονικό κατάλογο τιμή, χωρίς το δικαίωμα έκπτωσης. Διευκρινίζουμε ότι είναι δυνατή η προσθήκη μίας μόνο κλίνης ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα ενός χώρου και εφόσον συμφωνεί ο δικαιούχος του Προγράμματος. Για τα διαμερίσματα δύο χώρων με βάση το Ειδικό Σήμα λειτουργίας επιτρέπεται ανάλογα η προσθήκη δύο κλινών ανά διαμέρισμα.

Σε περίπτωση που προστεθούν περισσότερες των προαναφερόμενων κλινών ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα δεν θα καταβάλλεται από την Υπηρεσία μας η επιδότηση που αφορά την προσθήκη κλινών πέρα των ανωτέρω οριζόμενων. Σε περίπτωση, που μη δικαιούχος του προγράμματος διαμένει στο ίδιο δωμάτιο με κάτοχο Δελτίου του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών, θα επιβαρύνεται με το άθροισμα του ποσού που έχει δηλωθεί από τον επιχειρηματία ως τιμή συμμετοχής στο πρόγραμμα και αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο και του ποσού της ημερήσιας επιδότησης που καταβάλλεται από τον Ε.Ο.Τ., ανάλογα με τη λειτουργική μορφή του καταλύματος.

Σε περίπτωση μεμονωμένου δικαιούχου για την διαμονή του σε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο η συμμετοχή του θα προσαυξάνεται με το 50 % του ποσού της επιδότησης του Ε.Ο.Τ. που αναλογεί στο κατάλυμα και επιπρόσθετα κατά: 50% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής απλής διανυκτέρευσης 40% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με πρωινό 30% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με ημιδιατροφή. Για παιδιά γεννηθέντα από 1-1-2012 και μετά, είναι δυνητική η χορήγηση ατομικού δελτίου (αποτελεί επιλογή του δικαιούχου).

Εφόσον επιλεγεί η μη χορήγηση ατομικού δελτίου, τα παιδιά θα παραμένουν δωρεάν στο ίδιο δωμάτιο με τον ή τους γονείς τους ακόμα και στην περίπτωση που θα προστεθεί κλίνη για το νήπιο. Στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος δικαιούται έκπτωσης 50% στην τιμή πόρτας για γεύμα που τυχόν θα λάβουν τα νήπια, ενώ το πρωινό θα διατίθεται δωρεάν.
Παροχές - Υπηρεσίες

Τουριστικοί προορισμοί: Οι κάτοχοι των δελτίων «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια, ανάλογα της επιλογής τους και κράτησης από τον κατάλογο των τουριστικών καταλυμάτων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Διάρκεια διακοπών: Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή την 30 η Ιουνίου 2014 (η ημερομηνία αυτή είναι η ημερομηνία αναχώρησης του δικαιούχου από το κατάλυμα).



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρίδη: "Η κυβέρνηση αφήνει τους συμπολίτες μας με αναπηρία χωρίς καμία ελπίδα επιβίωσης"


Το οξύ πρόβλημα των καθυστερήσεων, που παρατηρούνται στην πιστοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, έφερε στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.

Ένα χρόνο μετά την αρχική ερώτηση της για το ίδιο θέμα, η βουλευτής Δωδεκανήσου, ύστερα και από ενημέρωση που είχε από συμπολίτες της, επανήλθε με νέα ερώτηση, με δεδομένο ότι πολλοί από όσους δικαιούνται το επίδομα δεν το λαμβάνουν, γιατί δεν έχουν περάσει πιστοποίηση.

«Ακόμη και ο ένας μήνας καθυστέρησης του επιδόματος για αυτούς τους ανθρώπους, είναι ζωτικής σημασίας» σημειώνει η Μίκα Ιατρίδη, προσθέτοντας ότι, πολλές φορές, το επίδομα είναι και ο μοναδικός πόρος για την επιβίωση των ατόμων με αναπηρία και καλεί τον Υπουργό Εργασίας να δώσει ουσιαστική λύση, στο πρόβλημα χιλιάδων συμπολιτών μας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Συνεχίζονται οι λίστες της ντροπής για τα ΑΜΕΑ, σε αναμονή της πιστοποίησης τους από τα ΚΕΠΑ».

Με ερώτηση μου πριν ένα χρόνο (6236/24-1-2013), είχε τεθεί το θέμα της απίστευτης ταλαιπωρίας, στην οποία υποβάλλονται οι συνάνθρωποι μας με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι καλούνται να «πιστοποιηθούν» για την αναπηρία τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Το Υπουργείο Εργασίας αφιέρωσε τρεις περίπου σελίδες στην απάντηση του, για να αποδειχθεί, έναν χρόνο μετά, ότι η κατάσταση είναι χειρότερη. Το πρόβλημα είναι οξύτερο στη νησιωτική Ελλάδα, όπως στα Δωδεκάνησα, με δεδομένο ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών και της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ακυρώνονται ραντεβού και οι νησιώτες υποβάλλονται σε επιπλέον έξοδα. Επειδή η γενική αναφορά δεν φαίνεται να συγκινεί το Υπουργείο, παραθέτονται δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις της τραγικής κατάστασης που βιώνουν Έλληνες πολίτες με αναπηρία.

Συμπολίτης μας, καρκινοπαθής, κατά τη διάρκεια του 2013 έπαιρνε επίδομα αναπηρίας με ποσοστό 80%. Πριν τη λήξη του έτους, τον Οκτώβριο του 2013, κατέθεσε αίτηση στο ΚΕΠΑ για να περάσει πάλι από επιτροπή γιατρών, προκειμένου να πάρει το επίδομα και το 2014. Η επιτροπή δεν τον κάλεσε ακόμη, με αποτέλεσμα από το 2014 το επίδομα να έχει κοπεί. Δυστυχώς και η σύζυγος του δεν εργάζεται, άρα ο μοναδικός πόρος εισοδήματος της οικογένειας δεν υπάρχει πια.

Άλλη περίπτωση είναι ενός κατοίκου Ρόδου με νοητική υστέρηση, ο οποίος δεν μπορεί να εργαστεί. Κατέθεσε εκ νέου αίτηση για να περάσει από το ΚΕΠΑ, προκειμένου να λάβει ποσοστό αναπηρίας 67%, ώστε να δικαιούται το επίδομα. Ακόμη δεν έχει περάσει από την επιτροπή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ζήσει.

Επειδή είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν πιστοποιούνται από τα ΚΕΠΑ. Επειδή, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, τα επιδόματα κόβονται και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανέναν άλλο πόρο για να επιβιώσουν, όπως προκύπτει από τις παραπάνω περιπτώσεις. Επειδή, ακόμη και ο ένας μήνας καθυστέρησης του επιδόματος για αυτούς τους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβει, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες «πιστοποίησης» των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από τα ΚΕΠΑ;

2. Τι θα πράξει με τα επιδόματα που κόβονται, χωρίς να είναι υπαίτιοι οι άνθρωποι με αναπηρία και για τους οποίους το επίδομα αυτό, αποτελεί το μόνο πόρο για την επιβίωση τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη



Πηγή: http://tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι δικαιώματα έχουν άνεργοι σε περίθαλψη και ασφάλιση


Αναλυτικά ο χρηστικός οδηγός για ανέργους - ανασφάλιστους και τα δικαιώματά τους. Όλες οι συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζετε για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Έναν χρηστικό οδηγό για τους ανέργους και τους ανασφάλιστους κάτι έπρεπε να έχουν κάνει τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το δημιούργησε η ομάδα εθελοντών του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

Τον οδηγό συμπλήρωσε το dikaiologitika.gr, σύμφωνα με τα όσα θα ισχύσουν το 2014 ,με τις αλλαγές στην ασφάλιση που ήδη έχουν προαναγγελθεί και θα πραγματοποιηθούν άμεσα.

Συγκεκριμένα , ο οδηγός αφορά όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ανέργων και των ανασφάλιστων χωρίς να αναφέρονται οι κοινωνικές δράσεις που καθημερινά βοηθούν τους ανασφάλιστους που δεν έχουν περίθαλψη , όπως τα κοινωνικά ιατρεία και οι δωρεάν ιατρικές εξετάσεις που παρέχουν φορείς ,κάτι που έχει κριθεί αναγκαίο πλέον σε ένα κράτος που η υγεία είναι δημόσια και αποτελεί Συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών.

Να σημειώσουμε ότι το δικαίωμα στην υγεία είναι Συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών του Ελληνικού Κράτους (άρθρο 21 παρ. 3 και 5 παρ. 5 Συντάγματος).

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης

Όταν είσαι άνεργος είσαι και ανασφάλιστος

Οι νέοι από 18-29 ετών με κάρτα ανεργίας σε ισχύ μπορούν να έχουν βιβλιάριο ασθενείας του ΙΚΑ με εξάμηνη ανανέωση μέχρι τα 29 έτη. Οι μακροχρόνια άνεργοι (12 μήνες ανεργίας) άνω των 55 ετών με 3.000 ένσημα από οποιοδήποτε φορέα μπορούν να έχουν βιβλιάριο ασθενείας από το ΙΚΑ με ετήσια ανανέωση.

Με πόσα ένσημα μπορείς να έχεις ασφάλεια από το ΙΚΑ για το 2014 και χωρίς να εργάζεσαι

Σε πολύ λίγες ημέρες έρχεται τροπολογία θα προβλέπει ότι στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1.3.2014 έως 28.2.2015, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2013), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Ασφάλιση ανέργων άνω των 29 ετών και το 2014

Σύμφωνα τα όσα έχει κάνει από τον υπουργό Εργασίας θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα παρατείνει την ρύθμιση που λήγει στις 28/2/2014 και παρέχει ασφάλιση στους ανέργους από 29 ετών έως και 55 ετών.

Έτσι με την παράταση αυτή που προωθείται από το υπουργείο Εργασίας η ασφάλιση ανέργων για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται και για το 2014 έως την 28η Φεβρουαρίου 2015

Οι προϋποθέσεις για την συνέχιση της ασφάλισης των ανέργων είναι ότι οι ανασφάλιστοι άνεργοι ηλικίας από 29 έως 55 ετών καλύπτονται για 2 χρόνια από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι πριν από τη διακοπή της εργασίας τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει 600 ημέρες ασφάλισης. Από το 30ο έτος οι ημέρες ασφάλισης αυξάνονται κατά 100 ημέρες για κάθε έτος.

Όλοι οι Έλληνες πολίτες άνω των 67 ετών έχουν σύνταξη υπερηλίκων;

Δικαίωμα σύνταξης υπερηλίκων έχουν όσοι δεν παίρνουν άλλη σύνταξη, έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, μένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και το ατομικό και οικογενειακό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 4.320 και 8.640 αντίστοιχα.

Αυτό θα αλλάξει σύμφωνα με εξαγγελία του υπουργού Εργασίας και θα υπάρξει η προϋπόθεση των 10 ετών διαμονής στην χώρα ανοίγοντας τον δρόμο για επιστροφή της σύνταξης σε περίπου 20.000 συνταξιούχους που είχε κοπεί η σύνταξη.

Το πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας εκδίδεται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων όταν το ζητήσει ο ίδιος ο πολίτης;

Το πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας εκδίδεται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων μόνο μετά από αίτημα μιας Δημόσιας Υπηρεσίας προκειμένου κάποιος να τύχει ευεργετικές προβλέψεις για οικονομικά αδύνατους που αναφέρονται σε ισχύουσες διατάξεις ( νόμοι, υπουργικές αποφάσεις κλπ). Η πιστοποίηση οικονομικής αδυναμίας από την Κοινωνική Υπηρεσία γίνεται με τον έλεγχο του εκκαθαριστικού εφορίας. Δύναται να διεξαχθεί και επί τόπου κοινωνική έρευνα.

Το βιβλιάριο ανασφάλιστου είναι διαφορετικό από το βιβλιάριο πρόνοιας ή απόρου

Το βιβλιάριο ανασφαλίστου είναι το ίδιο με το βιβλιάριο Πρόνοιας ή απόρου

Το βιβλιάριο ανασφαλίστου μπορούν να το βγάλουν όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες;

Βιβλιάριο ανασφαλίστου μπορούν να βγάλουν οι Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής (ομογενείς) οι οποίοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, είναι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύνατοι, οι Αλλοδαποί με άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (υγείας).

Οι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες , Οι αλλοδαποί οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για αναγνώριση προσφυγικής ιδιότητας και η οποία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Επίσης ειδικές κατηγορίες όπως α. Παιδιά που διαμένουν σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας των Πε.Σ.Υ.Π. ή άλλα ιδρύματα Ν.Π.Δ.Δ ή Ν.Π.Ι.Δ.

β. Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

γ. Μοναχοί και λαϊκοί της Ιεράς Μονής Σινά και Έλληνες κληρικοί των Πατριαρχείων

δ. Ανασφάλιστες άγαμες επίτοκες και μητέρες ως και τα παιδιά αυτών

ε. Παιδιά που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες. στ ε. Άτομα που φιλοξενούνται στις θεραπευτικές κοινότητες για απεξάρτηση, ΟΚΑΝΑ, Νόστος ή παρακολουθούνται ως εξωτερικοί ασθενείς.

Το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά τα 6.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και κατά 20% για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το εισόδημα δεν προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να του παρέχει την δυνατότητα ασφάλισης.

Το καθορισθέν αυτό εισόδημα, αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω. Εκδίδεται από τους Δήμους ή στην περίπτωση που ο Δήμος δεν έχει αναλάβει αυτήν την υποχρέωση, από το Δήμο που τους εξυπηρετεί. Ισχύει για 1 έτος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτων εισαγωγών για νοσηλεία, είναι δυνατή η έκδοση βιβλιαρίου με αναδρομική ισχύ.

Το πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας είναι το ίδιο με το Βιβλιάριο Ανασφάλιστου;

Το πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας δεν είναι το ίδιο με το βιβλιάριο ανασφαλίστου και εκδίδεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αποδεδειγμένο πρόβλημα υγείας και για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες όπως

α. Ομογενείς που διαθέτουν βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για απόκτηση ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

β. Αλλοδαποί με άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (υγείας)

γ. Οι υπήκοοι των Κρατών Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη δ. Αλλογενείς σύζυγοι Ελλήνων ή ομογενών ή Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα τέκνα.

Ο φοιτητής όταν δεν εργάζεται είναι ανασφάλιστος;

Υγειονομική περίθαλψη, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή δικαιούνται οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των Δημόσιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ημεδαποί, ομογενείς και αλλοδαποί για διάστημα ίσο προς τα έτη φοίτησης που προβλέπεται ως ελάχιστη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών ενός Τμήματος προσαυξανόμενο κατά το ήμισυ. Για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ δια διάστημα ίσο προς τα έτη φοίτησης προσαυξανόμενο κατά το ήμισυ.

Δεν χρειάζεται κανένα δικαιολογητικό για να βγάλεις κάρτα ανεργίας ;

Για την έκδοση κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

1) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο κατατεθειμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος - Ε1.

2) Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

3) Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.)

4) Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ 6)Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.

Οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ δεν υποχρεούνται σε ασφαλιστικές εισφορές;

Ο ΟΓΑ παρέχει ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη στους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ πληρώνουν εισφορές στον ΟΓΑ ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης (health voucher) μπορούν να το έχουν όλοι οι πολίτες και να έχουν απεριόριστη δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο σύστημα υγείας;

Με αίτηση τους στο ΚΕΠ μπορούν να εκδώσουν Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης (health voucher) αυτοί που πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Ήταν κάποτε ασφαλισμένοι είτε άμεσα είτε έμμεσα σε κάποιο ασφαλιστικό φορέα του ΕΟΠΥΥ

2. Το ατομικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ και τα 25.000 ευρώ οικογενειακό.

3. Έχουν την Ελληνική Υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα και είναι νόμιμοι κάτοικοι αυτής.

Το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης (ΕΕΠ) παρέχει υπηρεσίες ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία) και πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία). Διαρκεί 8 μήνες και οι συνολικές επισκέψεις είναι τρείς (3).

Για τις έγκυες εκτός των παραπάνω δίνεται η δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση βασικού πακέτου εξετάσεων ελέγχου κύησης, σύμφωνα με το τρίμηνο κύησης που διανύει η έγκυος, και καθ" όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ και Αξιολόγηση /διάγνωση, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας προς την έγκυο σύμφωνα με την επιστήμη και την ιατρική ένδειξη κατά την επίσκεψη για έλεγχο-παρακολούθηση κύησης. Διαρκεί 9 μήνες και για 7 επισκέψεις αν η έγκυος είναι στο πρώτο μήνα, 6 μήνες και 5 επισκέψεις αν η έγκυος είναι μετά το 3ο μήνα και 3 μήνες και 3 επισκέψεις αν η έγκυος είναι μετά τον 6ο μήνα.

Όλοι οι ανασφάλιστοι μπορούν να κάνουν αυτασφάλιση (προαιρετική ασφάλιση);

Για «Παλαιό» ασφαλισμένο του ΙΚΑ, προ της 1/1/93.

Πρέπει α) Να μην εργάζεται

β) Να έχει συμπληρώσει 500 ημέρες ασφάλισης μέσα στην αμέσως προηγούμενη πενταετία πριν την διακοπή της ασφάλισής του στο ΙΚΑ, οπότε η αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέσα σε 12 μήνες από την τελευταία ημέρα ασφάλισης ή 3.000 ημέρες ασφάλισης, οπότε η αίτηση μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε.

Για τον «Νέο» ασφαλισμένο του ΙΚΑ, μετά την 1/1/93 πρέπει να έχει πραγματοποιήσει στην υποχρεωτική ασφάλιση 1500 ημέρες τουλάχιστον, από τις οποίες 300 εντός της τελευταίας 5ετίας πριν από την υποβολή της αίτησης η οποία πρέπει να γίνει μέσα σε 12 μήνες από την τελευταία ημέρα ασφάλισης.

Οι εισφορές διαμορφώνονται με βάση τον μέσο όρο του μισθού του τελευταίου έτους πριν από την διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης (αναπροσαρμοσμένου με το εκάστοτε ποσοστό αυξήσεως των συντάξεων).

Για τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. από 1/1/93 για να κάνουν αυτασφάλιση πρέπει να έχουν κάνει διακοπή της δραστηριότητάς τους στο ΟΑΕΕ.

Όλοι οι μετανάστες έχουν ροζ κάρτα;

Η ροζ κάρτα είναι μια κάρτα που κανονικά λέγεται δελτίο αιτήσαντος ασύλου. Όταν υποβάλει κάποιος αίτηση για άσυλο, η αρμόδια Αρχή παραλαβής πρέπει να του δώσει ένα ειδικό ατομικό δελτίο (δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού), το οποίο θα έχει τη φωτογραφία του και του επιτρέπει την παραμονή του στην Ελλάδα. Με αυτή τη κάρτα έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στις υπηρεσίες του ΕΣΥ.



Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...