Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Συναυλία για την ενίσχυση των παιδικών χωριών SOS



Την Κυριακή 13 Μαΐου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

Στα Παιδικά Χωριά SOS θα διατεθεί το 50% των εσόδων της φιλανθρωπικής συναυλίας με τραγούδια της Ρομαντικής Ευρώπης που θα δώσουν έντεκα τραγουδιστές, σπουδαστές και απόφοιτοι μονωδίας της τάξης της σοπράνο Μαρίνας Βουλογιάννη, την επόμενη Κυριακή, 13 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στο Τελλόγλειο.

Οι τραγουδιστές Βάλεια Μαυρίδου, Βλαδίμηρος και Γιώργος Σιαμέτης, Δημήτρης Ψαθάς, Ελένη Χρονοπούλου, Ευτέρπη και Χριστίνα Κατσαμάτσα, Έλσα Καριώτη, Ιππολύτη Κατσάρα, Μιχάλης Αγγελιδάκης και Μαρία Πρέκα, με συνοδεία στο πιάνο από τον Χρήστο Σιγκούνη, θα ερμηνεύσουν δημοφιλείς γερμανικές, γαλλικές, ιταλικές και ισπανικές μελωδίες των σημαντικότερων συνθετών του είδους «Lied».

Το «Lied» (τραγούδι) περιγράφει ένα είδος σύνθεσης ρομαντικής μουσικής του 19ου αιώνα, βασισμένης σε ποιητικά κείμενα, σε μια εποχή άνθισης της λογοτεχνίας και της ποίησης.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των κυριακάτικων πρωινών με κλασική μουσική που συνεχίζει να διοργανώνει το Τελλόγλειο και πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.

Η τιμή του εισιτηρίου γενικής εισόδου έχει οριστεί στα 7 ευρώ και στα 5 ευρώ για άτομα έως 32 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέος «πράσινος δακτύλιος» θα ισχύσει από 1 Σεπτεμβρίου



Με ειδικό σήμα η ελεύθερη κυκλοφορία στην Αθήνα.

Έπεσαν οι υπογραφές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «πράσινο δακτύλιο» η οποία τροποποιεί το σημερινό σύστημα του δακτυλίου με την θέσπιση μέτρων αποτροπής της κυκλοφορίας των παλαιών φορτηγών και λεωφορείων στην Αθήνα με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Ο νέος «πράσινος δακτύλιος» θα ισχύσει από 1 Σεπτεμβρίου 2012.

Αναλυτικά τα βασικά μέτρα που προτείνονται είναι:

1.Επιτρέπεται η κυκλοφορία στο μικρό δακτύλιο χωρίς περιορισμό των ΙΧ αυτοκινήτων και των φορτηγών οχημάτων κάτω των 2,2 τόνων, εφόσον είναι τεχνολογίας Euro 5 ή μεταγενέστερης και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά οχήματα. Ειδικά για τα υβριδικά επιτρέπονται και αυτά που είναι τεχνολογίας Euro 4 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Τα υπόλοιπα οχήματα επιτρέπεται να κινούνται εντός του μικρού δακτυλίου με το εκ περιτροπής σύστημα «μονών – ζυγών».

2.Απαγορεύεται η κυκλοφορία στο μεγάλο δακτύλιο των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1 Ιανουαρίου 1990. Για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους η προαναφερθείσα απαγόρευση εφαρμόζεται για τα ανωτέρω οχήματα πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1984. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λεωφόρο Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

3.Η ημερομηνία της 1 Ιανουαρίου 1990 επικαιροποιείται αυτόματα κάθε νέο ημερολογιακό έτος, έτσι ώστε κάθε φορά να απαγορεύονται τα οχήματα που είναι μεγαλύτερα των 22 ετών.

4. Τα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα λαμβάνουν ειδικό σήμα πράσινου χρώματος.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τον Νοέμβριο του 2011, προχωρήσαμε σε μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση για την αύξηση των επιλογών καυσίμων στους πολίτες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στις τελευταίες δύο πόλεις της Ελλάδας που ίσχυε καθίσταται δυνατή από την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τεχνολογία, που μειώνει δραστικά τους ρύπους που εκπέμπουν τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Σήμερα, ολοκληρώνουμε την θεσμική αυτή παρέμβαση, υπογράφοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του σύνοδου μέτρου του «Πράσινου Δακτυλίου». Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την βελτίωση των συστημάτων ελέγχου νοθείας καυσίμων και την εντατικοποίηση των ελέγχων διασφαλίζουν για τους κατοίκους της Αθήνας και όλης της Αττικής ένα πιο καθαρό περιβάλλον, μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα».


Διαβάστε περισσότερα...

Πού γίνεται δωρεάν έλεγχος για τον ιό του AIDS



Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση.

Στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» λειτουργεί το Διαγνωστικό Εργαστήριο και Κέντρο Αναφοράς STDs (Sexually Transmitted Diseases) και AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) υπό την επίβλεψη της Δρ. Μαρίας Χατζηβασιλείου, Βιοπαθολόγου - Επίκ. Καθηγήτριας, στο οποίο γίνονται ανάμεσα σε πολλά άλλα και τεστ αντισωμάτων HIV1 και HIV2. Το εργαστήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο με ειδικευμένο προσωπικό. Σε αυτό το εργαστήριο γίνονται κατά μέσο όρο 100.000 εξετάσεις το χρόνο και έχει ροή 10.000 ασθενών.

Πού ακριβώς βρίσκεται το Εργαστήριο;
Στην οδό Ι. Δραγούμη 5 στην Καισαριανή εντός του Νοσοκομείου « Ανδρέας Συγγρός». Το Νοσοκομείο διαθέτει 4 εισόδους. Η πιο εύκολη είσοδος για το Εργαστήριο βρίσκεται επί της οδού Ι. Δραγούμη. Στο τέλος του υπαίθριου διαδρόμου, ανεβείτε δεξιά την μεταλλική σκάλα και μπείτε στην είσοδο.

Το Εργαστήριο βρίσκεται στα αριστερά σας, απέναντι από το Γραφείο 11 ( Ταμεία 1 & 2). Έξω από το εργαστήριο υπάρχει αναρτημένη πινακίδα με τίτλο: «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ STDs ΚΑΙ AIDS».

Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού για να κάνω τεστ αντισωμάτων HIV;
Πρέπει να τηλεφωνήσετε στη Γραμματεία του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» στο νούμερο 210 7249025 από τις 08.00 εώς τις 13.00 Δευτέρα εως Παρασκευή εκτός των επίσημων αργιών. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού ακόμα και για την επόμενη ημέρα εκτός σπανίων περιπτώσεων.

Εάν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, σημειώστε ότι αρκετοί προσέρχονται για τεστ μετά από κάποια συνταρακτική είδηση σχετικά με την μετάδοση του ιού (βλ. ειδήσεις για άτομα που μεταδίδουν σκόπιμα τον ιό σε άλλους) ή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πότε μπορώ να κάνω το τεστ;
Αιμοληψίες γίνονται από το Εργαστήριο καθημερινά από τις 08.30 εως τις 11.00, εκτός Σαββάτου, Κυριακής και επίσημων αργιών.

Είναι υποχρεωτικό να κλείσω ραντεβού για να κάνω το τεστ;
Ναι. Εξαιρούνται όσοι έχουν παραπεμπτικό σημείωμα ιατρού για εξέταση αντισωμάτων HIV. Οι τελευταίοι μπορούν να παρουσιαστούν αυθημερόν στη Γραμματεία του Εργαστηρίου και να κάνουν αμέσως το τεστ.

Ποια προσωπικά στοιχεία πρέπει να δηλώσω για να κλείσω ραντεβού για το τεστ;
Για να κλείσετε ραντεβού για το τεστ πρέπει να δηλώσετε ένα όνομα (πραγματικό ή ψεύτικο).

Πού πρέπει να αποτανθώ αφού φτάσω στο Εργαστήριο;
Στην Γραμματεία στο εσωτερικό του Εργαστηρίου STDs και AIDS. Εκεί θα πάρετε μια ροζ φόρμα όπου θα αναγράφεται το όνομα που έχετε δηλώσει και ότι θέλετε να κάνετε εξέταση ΕΙΑ HIV1 & EIA HIV2.

Πόσο κοστίζει η εξέταση;
Η εξέταση είναι απολύτως δωρεάν για όλους (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, έλληνες και αλλοδαπούς). Μόλις πάρετε την ροζ φόρμα από την Γραμματεία του Εργαστηρίου, πρέπει να την δώσετε σε ένα από τα δύο ταμεία του Γραφείου 11 που βρίσκεται απέναντι από το Εργαστήριο για να πάρετε το χαρτί της δωρεάν εξέτασης. Με αυτά τα δύο χαρτιά επιστρέφετε στη Γραμματεία του Εργαστηρίου και περιμένετε να σας καλέσουν για την αιμοληψία.

Ποια προσωπικά έγγραφα πρέπει να προσκομίσω για να κάνω το τεστ;
Ούτε στη Γραμματεία αλλά ούτε και στα ταμεία του νοσοκομείου θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε την ταυτότητα ή το βιβλιάριο υγείας σας.

Αν ζητήσω να κάνω το τεστ, προηγείται κάποια συνάντηση με σύμβουλο ή ψυχολόγο;
Όχι, εκτός αν το ζητήσετε εσείς ο ίδιος για να προετοιμασθείτε καλύτερα. Για αυτόν τον σκοπό υπάρχει μέσα στο νοσοκομείο ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Κ.Ε.Ε.Λ και η τηλεφωνική γραμμή για το AIDS που απαντά στον αριθμό 2107222222.

Μπορώ να συνοδεύομαι κατά την διάρκεια του τεστ από κάποιον φίλο μου;
Βεβαίως. Αν νομίζετε ότι πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιο οικείο πρόσωπο για να σας στηρίζει, μπορείτε να ζητήσετε την παρουσία του ακόμα και μέσα στην αίθουσα αιμοληψίας.

Σε ποιες περιπτώσεις το τεστ είναι υποχρεωτικό;
Μόνον αν είστε νομίμως εκδιδόμενα άτομα ή αν είστε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και θέλετε να ενταχθείτε σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης των Ελληνικών Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

Σε ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσω πριν κάνω το τεστ;
Θα ερωτηθείτε από την Γραμματεία του Εργαστηρίου για τα ακόλουθα:

Το όνομα με το οποίο κλείσατε το ραντεβού
Την ημερομηνία γέννησης σας
Την χώρα γέννησης σας
Την χώρα διαμονής σας
Το επίπεδο μόρφωσής σας
Αν είστε οικονομικός πρόσφυγας
Γιατί θέλετε να κάνετε τεστ HIV

Τι πρέπει να απαντήσω στην ερώτηση «γιατί θέλετε να κάνετε τεστ HIV;»
Θα πρέπει να είστε όσο πιο ειλικρινής μπορείτε γιατί έτσι θα βοηθήσετε το προσωπικό του εργαστηρίου να αντιληφθεί καλύτερα πως πρέπει να σας συμπεριφερθεί. Αν είχατε κάποια σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη στο παρελθόν ή αν κάνατε κοινή χρήση ενδοφλέβιων ουσιών, πείτε το. Κανείς δεν θα σας κοιτάξει παράξενα και κανείς δεν θα σας επιπλήξει.

Πότε μπορώ να πάρω το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα της αιμοληψίας.

Πώς μπορώ να παραλάβω το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Το αποτέλεσμα μπορεί να το παραλάβει μόνο ο ίδιος ο εξεταζόμενος αφού προσκομίσει στη Γραμματεία του Εργαστηρίου το χαρτί που του δόθηκε κατά την στιγμή του τεστ. Για την διασφάλιση του απορρήτου της διαδικασίας, σε καμμία περίπτωση το αποτέλεσμα της εξέτασης δεν δίνεται τηλεφωνικά ή με φαξ.

Τι θα συμβεί αν το τεστ βγει θετικό;
Όταν μετά από 3 εργάσιμες ημέρες πάτε για να πάρετε το αποτέλεσμα του τεστ από το Εργαστήριο, θα σας ζητηθεί να επαναλάβετε το τεστ διότι σε ελάχιστες περιπτώσεις το τεστ μπορεί να βγει θετικό από άλλες ανοσολογικές αντιδράσεις όπως μετά από εμβολιασμούς γρίππης ή καταστάσεις εγκυμοσύνης ή από την λήψη μερικών φαρμάκων. Για αυτό το λόγο, πρέπει να ακολουθήσει το τεστ επιβεβαίωσης με την μέθοδο Western Blot που διαχωρίζει τα αντισώματα HIV από όλα τα άλλα. Μετά από 6 εργάσιμες μέρες πρέπει να καλέσετε τη Γραμματεία του Εργαστηρίου να ορισθεί ένα νέο ραντεβού με κάποιον γιατρό όπου εκεί θα σας εξηγηθεί αναλυτικά το αποτέλεσμα του τεστ και οι επιλογές που έχετε όσον αφορά την ιατρική παρακολούθησή σας και την θεραπεία σας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τηγανητά και γλυκά προκαλούν κατάθλιψη



Μάθετε τους κινδύνους που κρύβουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν πως όσοι προτιμούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως τα τηγανητά, τα γλυκά, τα προϊόντα κρέατος) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αντιθέτως όσοι προτιμούν τα φυσικά (όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια) είναι προστατευμένοι από αυτήν.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία της διατροφής 3.500 εθελοντών ηλικίας 40 έως 50 ετών, και τα συνέκριναν με την κατάθλιψή τους πέντε χρόνια αργότερα.

Όπως έγραψαν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής», χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες αναλόγως με την διατροφή τους: σε όσους έτρωγαν πολλά φυσικά προϊόντα (όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια) και σε όσους προτιμούσαν τα επεξεργασμένα (όπως τηγανητά, γλυκά, προϊόντα κρέατος, ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος).

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης (μεταξύ αυτών το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την φυσική δραστηριότητα και τις χρόνιες νόσους), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ό,τι τρώμε σήμερα μπορεί να επηρεάσει στο μέλλον τις πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που έτρωγαν τα περισσότερα φυσικά τρόφιμα είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να έχουν παρουσιάσει κατάθλιψη έπειτα από 5 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα.

Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης στο μέλλον σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν απολύτως οι εθελοντές με την κατάθλιψη να στράφηκαν στα πλούσια σε λίπη και λευκή ζάχαρη φαγητά για παρηγοριά, πιστεύουν ότι είναι απίθανο να ευθύνεται αυτή η στροφή για τα ευρήματά τους. Και αυτό, διότι κανένας εθελοντής δεν είχε πρότερο ιστορικό κατάθλιψης.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης συμφωνούν με αυτά προγενέστερων που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή έχει (και) αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο με ποιον τρόπο μπορούν μερικά τρόφιμα να θωρακίζουν την ψυχική μας υγεία ή κάποια άλλα να την υπονομεύουν.

Οι επιστήμονες, πάντως, πιστεύουν ότι μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο η ανάπτυξη φλεγμονής λόγω της κακής διατροφής, καθώς η φλεγμονή παίζει ρόλο σε πάρα πολλά χρόνια νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος και θα μπορούσε να επηρεάζει και τον εγκέφαλο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί λένε πως ολοένα περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την διατροφή με την ψυχική υγεία – και δεδομένου ότι η υγεία της ψυχής και του σώματος είναι αλληλένδετες, συνιστούν να τρώμε όσο πιο υγιεινά μπορούμε για να διαφυλάξουμε (και) την ψυχική υγεία μας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έβαλε το παιδί της να κάνει solarium



Βαριά εγκαύματα για ένα 5χρονο κοριτσάκι.

Αρνήθηκε στις Αρχές ότι τα εγκαύματα στο σώμα της 5χρονης κόρης της προκλήθηκαν από έκθεση σε solarium, μία γυναίκα από το New Jersey. Παρόλα αυτά όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το παιδί φέρει εγκαύματα από τεχνητό μέσο και όχι από έκθεση στον ήλιο, όπως δήλωσε η μητέρα του παιδιού.

Η μητέρα συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες, όταν οι Αρχές ειδοποιήθηκαν από το νηπιαγωγείο στο οποίο πήγαινε το 5χρονο κοριτσάκι. Ο νόμος απαγορεύει την έκθεση σε σολάριουμ για ηλικίες κάτω των 14ων ετών.

Ο ιδιοκτήτης του κέντρου μαυρίσματος δεν συνελήφθη, καθώς θεωρείται ότι δεν γνώριζε πως η μικρή μπήκε στην κάψουλα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η 6χρονη που θυσιάστηκε για να σώσει την αδερφή της



«Χωρίς την αυτοθυσία της Ramona, η Trixie δεν θα ήταν ζωντανή».

Συγκίνηση προκαλεί η ιστορία μιας 6χρονης που έσωσε την ζωή της μικρότερης αδερφής της βάζοντας όμως σε κίνδυνο την δικιά της. Η Ramona Gibbs έσπρωξε την αδερφή της όταν είδε ένα αυτοκίνητο να έρχεται κατά πάνω της. Όμως δεν πρόλαβε να σώσει και τον ίδιο της τον εαυτό, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να βρεθεί κάτω από αυτό αυτοκίνητο.

Τραυματίστηκε σοβαρά, όμως η Ramona αποδείχτηκε πολύ θαρραλέα και τα κατάφερε. Μάλιστα τιμήθηκε με βραβείο για την αυτοθυσία της αυτή.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που πήρα αυτό το βραβείο….! Ανυπομονώ να το δείξω στους φίλους μου!» είπε η Ramona.



Οι δύο αδερφούλες έπαιζαν αμέριμνα έξω από το σπίτι τους όταν ξαφνικά μία 94χρονη οδηγός επιχείρησε να κάνει έναν ελιγμό. Η ηλικιωμένη πάτησε κατά λάθος το γκάζι με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί προς το πεζοδρόμιο εκεί που τα δύο κορίτσια έπαιζαν. Η Ramona που «έβλεπε» τι πήγαινε να συμβεί, έσπρωξε την αδερφή της ενώ η ίδια «καρφώθηκε» ανάμεσα στο όχημα της ηλικιωμένης και σε ένα παρκαρισμένο αμάξι.



Τελικά ένας γείτονας κατάφερε να την απεγκλωβίσει ενώ η μικρότερη αδερφή της χτύπησε λιγάκι στο κεφάλι.

Η κατάσταση της Ramona ήταν πιο σοβαρή. Είχε πάθει ζημιά στο συκώτι και στον πνεύμονά της, είχε σπάσει το πόδι της και τα πλευρά της, είχε καταστρέψει το γόνατό της, είχε χτυπήσει την λεκάνη της και είχε εσωτερική αιμορραγία.



Χρειάστηκε να κάνει πέντε επεμβάσεις συμπεριλαμβανομένης και μια πλαστικής προκειμένου να επιδιορθώσει το γόνατό της. Το σίγουρο είναι ότι χάρη στην αυτοθυσία της Ramona, η Trixie είναι πλέον ζωντανή και οι δύο τους θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν μαζί.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκατοντάδες οι αιτήσεις στο Κοινωνικό Παντοπωλείο



Βοήθεια ζητούν πολλές οικογένειες στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες από 700 αιτήσεις έχουν καταθέσει μέσα σε μόλις δέκα ημέρες στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης πολίτες που ζητούν να μπουν στη λίστα των οικογενειών που θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο.

Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητες, αφού η δομή μπορεί να τροφοδοτήσει μόνο 200 οικογένειες, οι οποίες εναλλάσσονται ανά εξάμηνο.

«Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί επιβεβαιώνει την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις των πολιτών για συμμετοχή σε τέτοιου είδους δομές κοινωνικής βοήθειας», τονίζει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. σε αδύνατες οικονομικά οικογένειες, οι οποίες επιλέγονται από κοινωνικούς λειτουργούς με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Σε οικογένειες με τέσσερα και πλέον μέλη παρέχονται προϊόντα αξίας 250 ευρώ μηνιαίως, σε αυτές με τρία μέλη το ποσό ανέρχεται στα 200 ευρώ μηνιαίως, στις διμελείς οικογένειες παρέχονται προϊόντα αξίας 150 ευρώ μηνιαίως και σε μονομελείς το ποσό φτάνει στα 100 ευρώ κάθε μήνα.

Διπλάσιοι -σε σχέση με τις δυνατότητες του δήμου- είναι και οι δημότες Καλαμαριάς που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε 50 δημότες ανά δεκαπενθήμερο.

Μεγαλώνει επίσης ανησυχητικά και η λίστα των οικογενειών που ενδιαφέρονται να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες από το Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί στο Ασβεστοχώρι και τη Μηχανιώνα, αλλά και από την τράπεζα Κοινωνικής Συμπαράστασης του δήμου Νεάπολης - Συκεών. Περισσότερες από 120 οικογένειες εξυπηρετούνται στη Θέρμη, ενώ άλλες 100 αντλούν ρούχα και τρόφιμα από τη δομή που λειτουργεί επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 152 στους Αμπελώνες Σταυρούπολης στο δήμο Παύλου Μελά.


Διαβάστε περισσότερα...

Φοιτήστε διαδικτυακά σε Χάρβαρντ και ΜΙΤ



«Συμμαχία» των πανεπιστημίων για δωρεάν online μαθήματα παγκοσμίως.

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα online μαθήματα που θα προσφέρουν δωρεάν το Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, σε μια συνεργασία που θα δώσει τη δυνατότητα σε σπουδαστές από όλο τον κόσμο να πάρουν μια γεύση από εκπαίδευση υψηλότατου επιπέδου.

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούν βιντεομαθήματα, θα συμμετέχουν σε online εργαστήρια και θα δίνουν διαδικτυακά τεστ, ενώ στο τέλος -με ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο- αν θέλουν, θα αποκτούν και το σχετικό έγγραφο αποδεικτικό φοίτησης.

Τα δύο διάσημα ακαδημαϊκά ιδρύματα προχωρούν από κοινού στη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας «edX» και το καθένα θα προσφέρει 30 εκατ. δολάρια.

Πριν πέντε μήνες είχε προηγηθεί η δημιουργία από το ΜΙΤ μίας πλατφόρμας online σπουδών (MITx), που επιτρέπει στους φοιτητές να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως.

Βέβαια για να αποκτήσει κανείς ένα πραγματικό διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ή το Χάρβαρντ, θα πρέπει να γίνει κανονικά δεκτός σε κάποιο από αυτά.

Τα δύο πανεπιστήμια παραμένουν άκρως επιλεκτικά, όσον αφορά τις αιτήσεις εισδοχής στην αρχή κάθε πανεπιστημιακής χρονιάς. Φέτος το μεν ΜΙΤ δέχτηκε μόνο το 8,9% των ενδιαφερομένων φοιτητών, το δε Χάρβαρντ ακόμα λιγότερους (μόλις το 5,9%).

Σύμφωνα με το ΜΙΤ, στην αρχή της σχολικής χρονιάς περίπου 120.000 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στο πρώτο online μάθημα («Εισαγωγή στα Κυκλώματα και στην Ηλεκτρονική»), γεγονός του τεράστιου ενδιαφέροντος για την εξ αποστάσεως μάθηση. Κάπου στο μέσον του έτους, γύρω στα 20.000 άτομα συνεχίζουν να παρακολουθούν ενεργά το μάθημα μέσω του διαδικτύου.


Διαβάστε περισσότερα...

Μάθε πού ψηφίζεις τηλεφωνικά



Οι τηλεφωνικές γραμμές θα λειτουργούν και την ημέρα των εκλογών.

Δέκα τηλεφωνικές γραμμές θα λειτουργούν στο υπουργείο Εσωτερικών για να ενημερώνουν τους πολίτες, που δεν έχουν πρόσβαση στο Internet , σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν για τις εκλογές του 2012.

Τα τηλέφωνα είναι :

2131511125,

2131511143,

2131511153,

2131511119,

2131511146,

2131361154,

2131361160,

2131361161,

2131361165,

2131361182.

Οι τηλεφωνικές γραμμές θα λειτουργούν την Παρασκευή 4 Μαΐου και το Σάββατο 5 Μαΐου από τις 8:00-20:00 και την Κυριακή των εκλογών από τις 8:00-19:00.

Οι πολίτες μπορούν να αναζητούν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις».


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος προσέχει τις θέσεις των ΑΜΕΑ;



Επιτέλους, μπαίνει μία τάξη...
Μπαίνει μια τάξη στο χρόνιο πρόβλημα των ειδικών θέσεων παρκαρίσματος για τους ΑμεΑ στα διάφορα πάρκινγκ. Δείτε την ακόλουθη φωτογραφία και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Εύβοια: Μοιραία πτώση από άλογο - Δάκρυα για το νεαρό αναβάτη!



Αφού έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο νοσοκομείο τελικά δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα το evianews.gr από αργά σήμερα το απόγευμα, η περιοχή στην Αμάρυνθο έχει βυθιστεί στο πένθος μιας και ένα 26χρονο παιδί αφού πάλεψε στο νοσοκομείο για να κρατηθεί, τελικά δεν τα κατάφερε.

Πρόκειται για έναν ελεύθερο επαγγελματία που διατηρούσε επιχείρηση στην Αμάρυνθο. Ο άτυχος νέος πριν από μερικές ημέρες για άγνωστο λόγο έπεσε από ένα άλογο κατά την διάρκεια βόλτας.

Δυστυχώς το πέσιμο στο έδαφος αποδείχθηκε μοιραίο. Αν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πάλεψε για να κρατηθεί στην ζωή, τελικά δεν τα κατάφερε, βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς του ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Μοιράζουν ξανά πατάτες στο Ηράκλειο



Μεγάλη η ανταπόκριση από τις τρίτεκνες οικογένειες.

Περισσότεροι από 25 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου θα διατεθούν και σήμερα σε τρίτεκνες οικογένειες του Ηρακλείου, που δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση.

Η προσπάθεια του συλλόγου τριτέκνων του νομού Ηρακλείου, βρίσκει τεράστια ανταπόκριση καθώς δεκάδες οικογένειες περιμένουν για να προμηθευτούν πατάτες σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Οι 25 τόνοι από πατάτες θα διατεθούν προς 10 ευρώ το σακί (30 κιλά), στο χώρο του λιμανιού, δίπλα στο καρνάγιο

«Προσπαθούμε όσο μπορούμε να βοηθήσουμε τα μέλη μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι, κάθε σπίτι έχει ένα ή και περισσότερα άνεργα μέλη. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους, όπως μπορούμε. Η ανταπόκριση είναι πραγματικά μεγάλη και σύντομα θα διαθέσουμε και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς από το καθημερινό μας τραπέζι λείπουν πλέον και τα βασικά", αναφέρει στο Prismanews ο πρόεδρος του συλλόγου Τριτέκνων Μανώλης Αχλαδιανάκης.

Επόμενος σταθμός του κινήματος της πατάτας θα είναι την ερχόμενη Παρασκευή το Λασίθι.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα σε χήρα με εννέα ορφανά



Επανασύνδεση από τον Σύλλογο ανέργων
.
Συνεργείο της ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση στο σπίτι μιας γυναίκας με εννέα παιδιά. Το περιστατικό συνέβη στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Αικατερίνης στην Κρήτη.

Ο Σύλλογος Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου, μέλη του δηλαδή,προχώρησαν στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σχολείο για τους μαθητές της σεισμόπληκτης Ερυμάνθειας



Στεγάζονται σε προκατασκευασμένους οικισμούς από το 2008.

Θετική εξέλιξη είχε η προσπάθεια του Δήμου Ερυμάνθου για την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. της κατασκευής νέου σχολικού συγκροτήματος στην Ερυμάνθεια.

Οι μαθητές των σχολείων της Ερυμάνθειας στεγάζονται από το 2008 που έγινε ο καταστρεπτικός σεισμός, σε προκατασκευασμένους οικίσκους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί.

Ο νεοσύστατος Δήμος Ερυμάνθου, σύμφωνα με το pelop.gr, θέτοντας από τη πρώτη στιγμή ως προτεραιότητα την μεταφορά των μαθητών σε νέα και ασφαλή κτήρια προχώρησε σε συνεργασία και με την Περιφέρεια, στην σύνταξη των απαραίτητων μελετών και στην εξασφάλιση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων, που του επέτρεψαν να καταθέσει πλήρη και ολοκληρωμένο φάκελο μέσα στο προβλεπόμενο χρόνο στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Έτσι η υποβληθείσα πρόταση έλαβε την οριστική της έγκριση, μετά από απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ.Ελλάδος, για την χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ» προϋπολογισμού 4.700.000 ευρώ.

Το έργο αφορά στη κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου και αποτελείται από τους παρακάτω χώρους.

Νηπιαγωγείο (ισόγειο)
Δημοτικό (διώροφο κτίριο)
Γυμνάσιο - Λύκειο (τριώροφο κτίριο)
Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων (ισόγειο)
Υπόγειο

Η συνολική κάλυψη των κτιρίων είναι 1.871 τ.μ.

Η δημοπράτηση του έργου από τον Δήμο, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου σχολικού συγκροτήματος, θα γίνει άμεσα.


Διαβάστε περισσότερα...

Βραβείο «αειφόρου σχολείου» θεσπίζει ο δήμος Νεάπολης -Συκεών



Η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
.
Στην θέσπιση ειδικού «Βραβείου Αειφόρου Σχολείου» θα προχωρήσει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Την απόφαση αυτή θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που πραγματοποιείται στο δημοτικό θέατρο, στο πρώην δημαρχείο Νεάπολης.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και αποσκοπεί στην καθιέρωση κινήτρων για την ενίσχυση της φιλοπεριβαλλοντικής λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων, με κύρια επιδίωξη την ενσωμάτωση της ιδέας της αειφορίας σε κάθε πλευρά της ζωής στο σχολείο, δηλαδή στη διοίκηση, στη μαθησιακή διαδικασία, στη διαχείριση των κτηρίων, στις μετακινήσεις από και προς το σχολείο, στις σχέσεις του σχολείου με τη σχολική κοινότητα, στον τρόπο που καταναλώνεται η ενέργεια, το χαρτί, κ.ά. Θα διεξαχθεί πανελλήνιος διαγωνισμός, που θα συντονίσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Δημήτρης Καλαϊτζίδης.

«Στο δήμο μας, εκτός των άλλων, δίνουμε έμφαση στα βιοκλιματικά σχολεία, τα οποία φιλοδοξούμε να καταστήσουμε ως τους πρώτους θεματοφύλακες και εφαλτήρια της προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι, η υλοποίηση του προγράμματος αυτού, με την καθιέρωση του ειδικού βραβείου, πιστεύουμε ότι θα δώσει νέα δυναμική ώθηση στη συντονισμένη προσπάθειά μας» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Διαβάστε περισσότερα...

«Μαϊμού» τυφλοί έπαιρναν επιδόματα



Δύο νέες περιπτώσεις στο Ηράκλειο.

Δύο νέες περιπτώσεις ατόμων που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας, χωρίς να το δικαιούνται, εντόπισε ο δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο εξυγίανσης του συστήματος παροχής προνοιακών επιδομάτων.

Σε έλεγχο του αρχείου επιδομάτων τυφλότητας, σύμφωνα με τα haniotikanea.gr βρέθηκαν δύο φάκελοι με παρατυπίες και παραλείψεις στα ιατρικά πιστοποιητικά, εκδόσεως 2008. Με απόφαση της αντιδημάρχου Δέσποινας Συγγελάκη, οι δύο επιδοματούχοι παραπέμφθηκαν για επανεξέταση στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ασθένεια/αναπηρία ενώ ανεστάλη η καταβολή του επιδόματος τυφλότητας.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο η επιβεβαίωση των στοιχείων και του περιεχομένου των ιατρικών πιστοποιητικών.

Σε απάντησή του, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου ανέφερε, ότι το βιβλίο ασθενών, στα σημεία που αφορούσε τα δύο πιστοποιητικά, ήταν εμφανώς παραποιημένο ενώ υπήρχαν παρατυπίες και αλλοιώσεις στα ιατρικά πιστοποιητικά.

Άμεσα και με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, με έγγραφη αναφορά, η αντιδήμαρχος απέστειλε όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα, ζητώντας τη διερεύνηση και την απόδοση, τυχόν, ποινικών ευθυνών.


Διαβάστε περισσότερα...

Δόθηκε παράταση στα δάνεια πυρόπληκτων



Αφορά στα δάνεια των επιχειρήσεων, που έχουν εγγύηση του δημοσίου.

Ικανοποιημένα δηλώνουν τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών της Πελοποννήσου, διότι απέδωσε καρπούς η προσπάθειά τους και υπογράφηκε η υπουργική απόφαση με την οποία παρέχεται αναστολή της πληρωμής των δανείων και των οφειλών των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Ειδικότερα, με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ευβοίας και στην περιοχή της Αιγιαλείας στην Αχαΐα (που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το 2007) και έχουν ρυθμίσει τις έως 25 Αυγούστου του 2007 ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ζητήσουν την αναστολή καταβολής των οφειλόμενων δόσεων για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Επίσης, παρέχεται η ευχέρεια στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, στους οποίους χορηγήθηκαν δάνεια για κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, να ζητήσουν την αναστολή καταβολής των οφειλόμενων δόσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, οι τόκοι, στο ποσοστό που δεν επιδοτούνται, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες, ενώ οι δόσεις των δανείων, των οποίων η καταβολή ανεστάλη, προσαυξάνουν ισόποσα και αποπληρώνονται μαζί με τις τελευταίες δύο εναπομείνασες δόσεις.

Για την υπαγωγή στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης, οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση ως τις 29 Ιουνίου, με την προϋπόθεση οι ήδη ληφθείσες εξασφαλίσεις να παραμένουν σε ισχύ και η εκμετάλλευση ή η επιχείρηση να βρίσκεται σε λειτουργία. Επίσης, είναι απαραίτητη η πιστοποίηση από το οικείο Πρωτοδικείο για την υπαγωγή ή μη στις διατάξεις του Ν.3388/2007, για περιπτώσεις δανείων που έχουν καταγγελθεί. Οι δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής, προκειμένου να ενταχθούν στις διατάξεις, θα πρέπει να καταβάλουν τα ποσά των τόκων με τα οποία βαρύνονται.

Τα Επιμελητήρια σημειώνουν πως, σύντομα, αναμένεται συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση για όσα δάνεια δεν υπάρχει εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία δεν καλύπτονται με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.


Διαβάστε περισσότερα...