Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Προεμμηνορρυσιακές διαταραχές

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΛΕΣΗΣ, MSc κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος georgemiles9@gmail.com



Αποδεικνύεται ότι μετά το πέρας της ωορρηξίας, η όρεξη για συγκεκριμένα τρόφιμα αυξάνεται προσωρινά. Ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων πριν από την εμμηνορρυσία, κάποιες γυναίκες εμφανίζουν προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή (λιγότερες) δυσφορική διαταραχή.
«...ναι, κάπου το έχω ξανακούσει ότι 1-2 μέρες, την εβδομάδα πριν αδιαθετήσω, θα πεινάω περισσότερο, δεν θα χορταίνω και γενικά θα σκέφτομαι συνέχεια το φαγητό. Δεν ξέρω, με μένα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν είναι 1-2 μέρες, νιώθω ότι είμαι διχασμένη προσωπικότητα, αφού τις μισές ημέρες του μήνα δεν μπορώ να κρατηθώ μακριά από τα γλυκά και το ψωμί. Ο,τι και να είναι, δεν μπορώ να κρατηθώ, δεν μπορώ να επιβληθώ στον εαυτό μου...».
Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο αφορά ήπια συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα, που λαμβάνουν χώρα στις περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια 1 ή 2 εβδομάδων πριν από την έμμηνο ρύση. Αν και μπορεί να προκαλέσουν σημαντική δυσφορία, δεν είναι τόσο σοβαρά ως συμπτώματα. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά συνίστανται σε πονοκέφαλο, ευαίσθητο/ επίπονο στήθος, κοιλιακό φούσκωμα και πρήξιμο στα άνω/ κάτω άκρα. Επιπλέον, προκύπτουν συχνά αίσθημα κόπωσης, ξεσπάσματα θυμού, εναλλαγές διάθεσης, ευερεθιστότητα, σύγχυση και κοινωνική απομόνωση. Τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πριν από τη 13η ημέρα του κύκλου.
Διαταραχή
Στον αντίποδα, η προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή (ΠΕΔΔ) αντιπροσωπεύει πιο σοβαρά προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα. Στην ουσία πρόκειται για μια συναισθηματική διαταραχή που επηρεάζει το 5-8% των γυναικών. Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως κατά την ωχρινική/ εκκριτική φάση, περιορίζονται κατά την εμμηνορρυσία και εξαφανίζονται κατά την παραγωγική φάση του κύκλου.
Αίτια
Από τη στιγμή που τα ακριβή αίτια της προεμμηνορρυσιακής δυσφορικής διαταραχής είναι ακόμα άγνωστα, έχουν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις, που εμπλέκουν το ενδοκρινικό σύστημα ή τους νευροδιαβιβαστές. Σε ασθενείς με ΠΕΔΔ έχει παρατηρηθεί διαταραγμένο ορμονικό προφίλ, καθώς φαίνεται πως έχουν χαμηλότερα επίπεδα προγεστερόνης, κατά την ωχρινική φάση. Πειραματικά ευρήματα υποδεικνύουν μικρότερες συγκεντρώσεις σεροτονίνης στο αίμα, σε σχέση με υγιή άτομα.
Γλυκό και αλμυρό...
Οι αλλαγές στην όρεξη, η αύξηση του αισθήματος πείνας, η αναζήτηση συγκεκριμένων τροφίμων, οι αλλαγές στο μέγεθος της μερίδας και των σνακ και η αύξηση ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης θεωρούνται χαρακτηριστικά σημεία του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, ενώ συνδέονται με διαταραχή του σεροτονεργικού συστήματος.
Ερευνητικά προκύπτει ότι η αρνητική διάθεση/ κατάθλιψη, χαρακτηριστικό των ΠΕΔ/ ΠΕΔΔ, συσχετίζεται θετικά με την αναζήτηση φαγητού. Στην προσπάθεια ερμηνείας αυτής της σχέσης, ενεπλάκη ο νευροδιαβιβαστής σεροτονίνη (5-υδροξυτρυπταμίνη, 5-ΗΤ), που θεωρείται η ορμόνη της διάθεσης, ως ενδιάμεσος μεσολαβητής στη σχέση διάθεσης και φαγητού.
Υποστηρίζεται ότι η αναζήτηση συγκεκριμένων τροφών συμβαίνει για να ανεβάσουμε τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Συνήθως πρόκειται για τρόφιμα υψηλά σε υδατάνθρακες και λίπη. Οι γυναίκες σε αυτή τη φάση γίνονται πολύ επιρρεπείς σε εξωτερικά ερεθίσματα που ευνοούν την κατανάλωση φαγητού. Οπωσδήποτε, η απώλεια ελέγχου είναι πιο εκτεταμένη σε άτομα με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή.
Αντιμετώπιση
Οι στόχοι της θεραπείας είναι ο περιορισμός των συμπτωμάτων και η βελτίωση της κοινωνικής και εργασιακής λειτουργίας τους. Η διαχείριση θυμού, η μείωση του άγχους, η εκπαίδευση θετικής σκέψης και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία βοηθούν σημαντικά την ασθενή να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή της και να βελτιώσει τις διαπροσωπικές της σχέσεις.
Διατροφικά
Η αεροβική άσκηση και οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής συχνά μειώνουν τα συμπτώματα. Η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να μειώσει την ανησυχία και την ευερεθιστότητα, ενώ ο περιορισμός αλατιού το οίδημα και το πρήξιμο. Από τα διατροφικά στοιχεία, αποδεικνύεται ότι η βιταμίνη Β6, σε δόσεις μέχρι 100 mg/μέρα, μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση των συμπτωμάτων και της προεμμηνορρυσιακής κατάθλιψης. Το ανθρακικό ασβέστιο, σε δόσεις 1.200-1.600 mg/μέρα, έχει επίσης καλά αποτελέσματα. Τόσο η βιταμίνη Ε (ως αντιοξειδωτικό) όσο και η τρυπτοφάνη (ως υπόστρωμα για τη σύνθεση σεροτονίνης) μπορούν να βοηθήσουν τις ασθενείς με ΠΕΔΔ.
Φαρμακολογικά
Τα σεροτονεργικά αντικαταθλιπτικά συνιστούν θεραπεία εκλογής σε ασθενείς με σοβαρή προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να μειωθεί το ρίσκο μακροπρόθεσμων παρενεργειών (π.χ. αύξηση σωματικού βάρους). Οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης καταπραΰνουν το σύνολο των συμπτωμάτων, όχι μόνο όσον αφορά τη διάθεση.
Ως θεραπεία δεύτερης εκλογής θεωρούνται οι βενζοδιαζεπίνες (π.χ. αλπραζολάμη), που έχουν αγχολυτική και ηρεμιστική δράση. Επίσης, η θεραπεία καλό θα είναι να περιοριστεί στην ωχρινική φάση.
Από εκεί και πέρα, η ορμονοθεραπεία πρέπει να χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση, καθώς συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες. Τα από στόματος αντισυλληπτικά, οι γοναδοτροπίνες ωοθηκών και η προγεστερόνη φαίνεται να έχουν πολύ περιορισμένη χρησιμότητα.
Συνολικά...
Η προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή συνιστά ένα βαρύ φορτίο για ένα μικρό ποσοστό γυναικών, από τη στιγμή που τα συνήθη συμπτώματα της προεμμηνορρυσιακής φάσης του κύκλου μεγεθύνονται σε μεγάλο βαθμό και ίσως διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σίγουρα, για να διαγνωσθεί σε μια γυναίκα, τα συμπτώματά θα πρέπει να παρατηρηθούν για 2 ή περισσότερους έμμηνους κύκλους (βλ. πίνακα δεξιά).
Σε κάθε περίπτωση, η ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον θεράποντα γυναικολόγο της. Η αλλαγή τρόπου ζωής, η αερόβια άσκηση και ο έλεγχος διατροφής και σωματικού βάρους αποδεικνύονται σε πολλές περιπτώσεις ευεργετικά μέτρα στην ανακούφιση από τα έντονα συμπτώματα χωρίς τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Κριτήρια για τη διάγνωση
1 Στους περισσότερους έμμηνους κύκλους κατά τα τελευταία 5 (ή περισσότερα) χρόνια εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας της ωχρινικής φάσης (αρχίζουν να υποχωρούν λίγες μέρες μετά την έναρξη της θυλακοειδούς φάσης και εξαφανίζονται την εβδομάδα μετά την εμμηνορρυσία), με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα να ανήκει στα 4 πρώτα κριτήρια:
* Αξιοσημείωτα καταθλιπτική διάθεση, αίσθημα απελπισίας ή σκέψεις αυτο-αποδοκιμασίας.
* Αξιοσημείωτη ανησυχία, ένταση, αίσθημα ανυπομονησίας.
* Αξιοσημείωτη συναισθηματική αστάθεια (π.χ. ξαφνική λύπη ή δακρύρροια ή αυξημένη ευαισθησία στην απόρριψη).
* Επίμονος και αξιοσημείωτος θυμός ή ευερεθιστότητα ή αυξημένες διαπροσωπικές διαμάχες.
* Μειωμένο ενδιαφέρον για τις συνήθεις δραστηριότητες (π.χ. εργασία, σχολείο, φίλοι, χόμπι).
* Υποκειμενική αίσθηση δυσκολίας συγκέντρωσης.
* Λήθαργος, εύκολη κόπωση ή αξιοσημείωτη έλλειψη ενέργειας.
* Αξιοσημείωτη αλλαγή στην όρεξη, υπερφαγία ή αναζήτηση συγκεκριμένων τροφίμων.
* Υπερ-υπνηλία ή αϋπνία.
* Υποκειμενική αίσθηση έλλειψης ελέγχου ή εξουθένωσης ή ασφυξίας.
* Σωματικά συμπτώματα, όπως π.χ. διόγκωση και ευαισθησία στήθους, πονοκέφαλος, μυϊκοί ή αρθρικοί πόνοι, αίσθημα πρηξίματος ή αύξηση σωματικού βάρους.
2 Η αδιαθεσία δυσχεραίνει σημαντικά την απόδοση στη δουλειά ή το σχολείο, τη συνήθη κοινωνική συναναστροφή και τις σχέσεις με τρίτους (π.χ. αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων).
3 Η διαταραχή δεν αποτελεί έξαρση συμπτωμάτων άλλης διαταραχής, όπως π.χ. η κατάθλιψη, η διαταραχή πανικού, η δυσθυμία ή η διαταραχή προσωπικότητας.
4 Τα 3 πρώτα κριτήρια πρέπει να επιβεβαιώνονται σε τουλάχιστον 2 συνεχόμενους έμμηνους κύκλους.
Σημείωση: Σε γυναίκες χωρίς εμμηνορρυσία (ή με υστερεκτομή) ο καθορισμός του χρόνου της ωχρινικής ή θυλακοειδούς φάσης μπορεί να απαιτεί μέτρηση των αναπαραγωγικών ορμονών στο αίμα.
Προσαρμογή από Bhatia SC, and SK. Bhatia, Am Fam Phys 2002; 66(7): 1239-48

Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη με θέμα τη μεταφορά μαθητών


Το οξυμμένο πρόβλημα με τις απρόβλεπτες διαστάσεις της μεταφοράς μαθητών όλων των κατηγοριών συζήτησαν οι Περιφερειάρχες σε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) που έγινε την Παρασκευή.
Ομόφωνα αποφασίστηκε να ζητηθούν από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων τα εξής:

1. Άμεση ψήφιση τροπολογίας για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών από τις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

2. Απόδοση στις Περιφέρειες του συνόλου των οφειλόμενων χρημάτων προηγούμενων ετών από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

3. Κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του «Καλλικράτη» για μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες στους Δήμους από την 1η Ιουλίου 2011, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά και νέες αρρυθμίες. 



Διαβάστε περισσότερα...

Ι.Χ: Μαζί με την απόσυρση έρχεται και το γρηγορόσημο

Του Γιώργου Ανδρή





Στην τελική ευθεία εισήλθε το θέμα της απόσυρσης παλιών αυτοκινήτων καθώς την Τρίτη υπεγράφη από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η Κοινή Υπουργική Απόφαση και ήδη έχει αποσταλεί προς τα συναρμόδια υπουργεία (Υποδομών & Περιβάλλοντος) για την τελική υπογραφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οπότε 10 ημέρες μετά, όπως ορίζει και ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή από τις 17 Δεκεμβρίου, ξεκινά και επίσημα η εφαρμογή του μέτρου.

Η διαδικασία μοιάζει με εκείνη της απόσυρσης του 2009 ωστόσο το Πιστοποιητικό Οριστικής Διαγραφής των οχημάτων που αποσύρονται δεν θα είναι προσωποποιημένο οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε το έχει στην κατοχή του...

Ωστόσο από το μέτρο της απόσυρσης εξαιρούνται όσα καινούρια ΙΧ έχουν ήδη εκτελωνιστεί όπως επίσης και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα. Παράλληλα εκτός του μέτρου της απόσυρσης έμειναν και τα επαγγελματικά αυτοκίνητα ασχέτως αν διαθέτουμε τον γηραιότερο στόλο στην ΕΕ.

Πάντως στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως ο πρώτος ιδιοκτήτης που θα αποκτήσει αυτοκίνητο κάνοντας χρήση του μέτρου της απόσυρσης στην καλύτερη περίπτωση θα το παραλάβει μετά την 1η Μαρτίου...

Οσον αφορά στην ισχύ του μέτρου οι καταναλωτές θα μπορούν να αποσύρουν τα παλιά τους ΙΧ έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2011.



“Γρηγορόσημο”...

Η δημοσιοποίηση της εκκίνησης του μέτρου της απόσυρσης φαίνεται πως “άνοιξε” την όρεξη των επιτήδειων οι οποίοι δεν διστάζουν πριν ακόμη αρχίσει το μέτρο να ζητούν “γρηγορόσημο” για να εξυπηρετούνται άμεσα οι αιτήσεις των καταναλωτών. Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς το φαινόμενο του “γρηγορόσημου” φαίνεται πως θα γνωρίσει μεγάλη έξαρση στην τωρινή απόσυρση εξαιτίας της μείωσης των μισθών στους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών. Μάλιστα για να εξυπηρετηθεί κανείς γρήγορα θα πρέπει να καταβάλλει τίμημα το οποίο είναι ανάλογο με την κίνηση που έχει η κάθε Υπηρεσία και είναι από 50 ευρώ και άνω!



Τα κίνητρα

Οι δικαιούχοι των κινήτρων είναι όλοι οι κάτοχοι παλαιών ΙΧ με 1η άδεια κυκλοφορίας έως τις 31.12.1998 και η έκπτωση του Τέλους Ταξινόμησης που θα ωφεληθούν κατά την αντικατάστασή του είναι ανάλογα της κατηγορίας που ανήκει το μοντέλο που ενδιαφέρονται να αγοράσουν.

Αν το καινούριο ΙΧ που επιθυμούν να αποκτήσουν έχει κινητήρα έως 900 κ.εκ. και εργοστασιακή αξία έως 6.000 ευρώ τότε απαλλάσσονται εντελώς από το Τέλος Ταξινόμησης το οποίο κυμαίνονταν στο 5%.

Αν το καινούριο ΙΧ έχει κινητήρα από 901 έως 1.400 κ.εκ. Και εργοστασιακή αξία έως 8.000 ευρώ τότε επίσης απαλλάσσεται από το Τέλος Ταξινόμησης το οποίο κυμαίνεται στο 12%.

Για καινούρια αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.401 έως 1.600 κ.εκ. και εργοστασιακή αξία έως 11.000 ευρώ το Τέλος Ταξινόμησης το οποίο υπολογίζεται σε 20% μειώνεται κατά 65% και διαμορφώνεται στο 8,5%.

Στα νέα ΙΧ με κινητήρες από 1.601 έως 2.000 κ.εκ. και εργοστασιακή αξία έως 14.000 ευρώ το Τέλος Ταξινόμησης μειώνεται κατά 50% και θα κυμαίνεται σε μόλις 20%.



Φόρος Πολυτελείας

Αλλαγές όμως έχουμε και στο Φόρο Πολυτελείας καθώς οι αυξήθηκαν οι εργοστασιακές αξίες των καινούριων αυτοκινήτων που αφορούν μόνο στην πρώτη και στη δεύτερη κατηγορία οχημάτων στις οποίες επιβάλλεται φόρος 10 και 30%. Ειδικότερα στην πρώτη κατηγορία στην οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας 10% αλλάζουν εντελώς οι εργοστασιακές αξίες των οχημάτων και πλέον αφορά τα ΙΧ με αξίες από 20.000 έως 22.000 ευρώ ενώ η δεύτερη κατηγορία με φόρο 30% αφορά ΙΧ με αξία από 22.000 έως 28.000 ευρώ. Η τρίτη κατηγορία στην οποία επιβάλλεται φόρος Πολυτελείας 40% δεν άλλαξε και αφορά καινούρια ΙΧ με εργοστασιακή αξία άνω των 28.000 ευρώ.

Αλλαγές ωστόσο είχαμε και στις εργοστασιακές αξίες των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στα οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας. Ειδικότερα φόρος πολυτελείας 10% επιβάλλεται σε όσα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ έχουν εργοστασιακή αξία από 16.000 έως 17.000 ευρώ και 30% στα ΙΧ με αξία από 17.000 έως 19.000 ευρώ. Στα ΙΧ με αξία άνω των 19.000 ευρώ των εργοστασιακών αξιών ο φόρος παραμένει 40%.




----------------------

Από τον ερχόμενο Μάρτιο θα εφαρμοστεί το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων Ι.Χ., όπως δήλωσε στον BHMA 99,5 o υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς. Καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 20ή Δεκεμβρίου 2011.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι έχει ήδη υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση (υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών) και από την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε τόνωση των εσόδων του Κράτους, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα ο κλάδος είχε σοβαρά προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Από 1η Απριλίου η εξόφληση με κάρτα ή επιταγή για ποσά άνω των 3.000 ευρώ


Αυξάνεται σε 3.000 ευρώ από 1.500 ευρώ το όριο των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η εξόφληση τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με επιταγές. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2011.

Στην συνέχεια και από 1ης Ιανουαρίου 2012 το όριο των 3000 ευρώ πέφτει εκ νέου στα 1500.

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι από 1η Απριλίου 2011:


- Όλα τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 3.000 ευρώ, που θα εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με επιταγές. Η εξόφληση με μετρητά θα επιτρέπεται δηλαδή μόνο για συναλλαγές μέχρι 3.000 ευρώ.

- Όλα τα φορολογικά στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων θα εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών.

- Για συναλλαγές επιτηδευματιών συνολικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ με άλλους επιτηδευματίες τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ.


Πηγή:
Εφημερίδα "Ημερησία"

Διαβάστε περισσότερα...

Υποβολή αιτήσεων έως 28/2 για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΓΑ

Έως τις 28 Φεβρουαρίου καλούνται να υποβάλουν συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων για το 2011 οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΓΑ, το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται ανά άτομο και διανυκτέρευση από 19 έως 24 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία αστέρων του ξενοδοχείου και 10 ευρώ για τα κάμπινγκ. Το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε κοινωνικός τουρίστας ανά διανυκτέρευση ανέρχεται σε 3 έως 15 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία αστέρων του ξενοδοχείου και την παροχή ή όχι πρωινού.


Το πρόγραμμα αφορά 180.000 δικαιούχους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ) και περιλαμβάνει 8ήμερες διακοπές (7 διανυκτερεύσεις) για κάθε δικαιούχο. Η διάρκειά του είναι από την 1η Ιουνίου του 2011 μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2012.



Στο πρόγραμμα δικαιούνται να συμμετέχουν τουριστικά καταλύματα, όλων των τύπων, με ειδικό σήμα λειτουργίας σε ισχύ. Συγκεκριμένα, αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν τα ξενοδοχεία όλων των μορφών και αστέρων, οι οργανωμένες κατασκηνώσεις (camping), τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, εξαιρουμένων των ενοικιαζομένων δωματίων-διαμερισμάτων ενός κλειδιού και οι επιπλωμένες κατοικίες-επαύλεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν ιδιαίτερο λουτρό και κλιματισμό-κεντρική θέρμανση εντός των δωματίων.

Oσοι επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και ενδιαφέρονται να συνάψουν σύμβαση με τον ΟΓΑ /ΛΑΕ, προκειμένου να δέχονται στα καταλύματά τους κοινωνικούς τουρίστες-δικαιούχους του οργανισμού μπορούν να ενημερωθούν για τους όρους του προγράμματος (προϋποθέσεις-διαδικασίες ένταξης-υποχρεώσεις κ.λπ.), αλλά και να προμηθευτούν το ειδικό έντυπο της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής, πρέπει να απευθυνθούν στον Κλάδο Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ (Πατησίων 30 - 10170 Αθήνα, τηλ.: 2103322233 begin_of_the_skype_highlighting            2103322233      end_of_the_skype_highlighting).
Οι αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται ταχυδρομικά ή με fax στον ΟΓΑ/ΛΑΕ.




---------------------------

Όσων αφορά τους δικαιούχους και γα προγράμματα δείτε εδώ: 

Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Ο φόβος της εμμηνόπαυσης

Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΙΚΟΝΤΕΣ, μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου «Διαγνωστική Ερευνα»


Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Το μόνο που πρέπει να προσεχθεί είναι
ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως η οστεοπόρωση και οι καρδιοπάθειες





Αν και η εμμηνόπαυση εμφανίζεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 50 ετών, δεν αποκλείεται μια γυναίκα να έχει πρόωρη εμμηνόπαυση, ακόμα και πριν από τα 40, η οποία οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς και ιατρικούς παράγοντες (π.χ. υστερεκτομή). Εξωγενείς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η διατροφή, έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν επίσης την ηλικία της εμμηνόπαυσης. Αντιθέτως, οι γυναίκες που έχουν καθυστερημένη εμμηνόπαυση είναι συνήθως οι πολύτοκες και υπέρβαρες γυναίκες.
Οι αλλαγές στην έμμηνο ρύση, που οφείλονται στη σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας των ωοθηκών, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων, αποτελούν την πρώτη ένδειξη.
Τα πρώτα συμπτώματα
Παράλληλα, η έναρξή της μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλα συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Ενδεικτικά, μερικά από αυτά είναι:
Εξάψεις, διαταραχές του ύπνου, νυκτερινές εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα, αυξημένη συχνότητα ουρολοιμώξεων και κολπίτιδων, πόνος κατά την ερωτική επαφή και μείωση της ερωτικής επιθυμίας, αλλαγές στην εμφάνιση και στην ψυχική διάθεση.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σταθερά ή μπορεί η γυναίκα να βιώνει περιόδους ύφεσης, που ακολουθούνται από περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων. Ωστόσο, κάποιες περνούν σχετικά ανώδυνα από την αναπαραγωγική στην μη αναπαραγωγική ηλικία.
Μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων. Ενα από τα σημαντικότερα είναι η οστεοπόρωση, η απώλεια δηλαδή οστικής μάζας.
Επίσης, χάνεται η δράση των οιστρογόνων, η οποία προστάτευε από εμφάνιση καρδιοπαθειών και οι γυναίκες γίνονται πιο ευάλωτες. Σε μεγάλο ποσοστό γυναικών παρατηρείται αύξηση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και μείωση της «καλής» χοληστερόλη (HDL), αύξηση των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης, του παράγοντα VII της πήξης και του σωματικού βάρους, αλλαγές ιδιαίτερα επιβαρυντικές και επικίνδυνες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών.
Η διάγνωση της εμμηνόπαυσης είναι απλή και γίνεται με εργαστηριακό έλεγχο των ορμονικών επιπέδων, ενώ η οριστική παύση της λειτουργίας των ωοθηκών βεβαιώνεται με την εύρεση υψηλών επιπέδων FSH.
Κολπική ξηρότητα
Οσον αφορά την κολπική ξηρότητα, επιβάλλεται κάθε γυναίκα που έχει μπει σε εμμηνόπαυση να πάρει μια θεραπεία από τον γυναικολόγο της, προκειμένου να την αποφύγει. Οσο η γυναίκα είναι σε αναπαραγωγική περίοδο, τα υγρά του κόλπου λειτουργούν προστατευτικά ως προς τις λοιμώξεις. Με την εμμηνόπαυση όμως μειώνονται, συνεπώς και η λίπανση του κόλπου, γεγονός που οδηγεί σε σχηματισμό μικρορωγμών που καθιστούν ευάλωτο τον οργανισμό σε προσβολές μικροβίων. Οπότε η γυναίκα υποφέρει συχνότερα από κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις. Οι αντιβιώσεις καταπολεμούν τα μικρόβια, όμως, αφού ο οργανισμός έχει χάσει την άμυνά του, ξαναπροσβάλλεται. Η λύση είναι η επαναφορά της λίπανσης του κόλπου που γίνεται είτε με χημικές ορμόνες, οι οποίες αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο, είτε με φυτοοιστρογόνα και ομοιοπαθητική, κατά προτίμηση από γυναικολόγο.
Η σωματική άσκηση λειτουργεί αποτρεπτικά στην αύξηση του βάρους που παρατηρείται στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η οποία προκαλείται από τη μείωση της μυϊκής μάζας και των καύσεων. Τριάντα λεπτά περπάτημα ημερησίως συμβάλλουν στην απώλεια βάρους αλλά και προστατεύουν τον οργανισμό από εμφάνιση καρδιοπαθειών. Η αεροβική γυμναστική, όπως το ποδήλατο και ο χορός, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ενώ οι ασκήσεις ενδυνάμωσης βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών. Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης βελτιώνει την πνευματική και ψυχική υγεία.
Σύμμαχος η ισορροπημένη διατροφή
Μια ισορροπημένη διατροφή, αποτελούμενη κυρίως από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, παρέχει στον οργανισμό φυτικές ίνες και φυτοοιστρογόνα, τα οποία καταπραΰνουν σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών. Προσοχή όμως θα πρέπει να δοθεί και στη βιταμίνη D και στον φώσφορο που συμβάλλουν στην απορρόφηση του ασβεστίου, αλλά και στο κάπνισμα, καθώς, πέραν όλων των άλλων, έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει την απορρόφησή του. Επίσης, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη λιπαρών τροφών και αλατιού.
Επιπρόσθετα, η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων και βοτάνων βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και λειτουργεί προληπτικά στην εμφάνιση των νόσων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα:
Συμπληρώματα:
Ασβέστιο, για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Ψευδάργυρος, για την αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Βιταμίνη Ε, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να αμβλύνει την ευαισθησία των μαστών.
Βότανα:
Αγγελική -συμβάλλει στην εξομάλυνση της ορμονικής ισορροπίας και βελτιώνει την ψυχική διάθεση.
Bodargo -πιστεύεται πως βελτιώνει τη σεξουαλική επιθυμία και την ψυχική διάθεση
Το χόρτο του Αϊ-Γιάννη κάνει καλό στα μαλλιά και συμβάλλει στη λίπανση του κόλπου.
Agnus castus -συμβάλλει στη λίπανση του κόλπου και αυξάνει την ερωτική επιθυμία.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης, της διατροφής, της λήψης συμπληρωμάτων και βοτάνων, αλλά και του είδους και της διάρκειας της σωματικής άσκησης πρέπει να λαμβάνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου, καθώς παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό, το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειές της παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Διαβάστε περισσότερα...

Πόνοι περιόδου και πώς αντιμετωπίζονται

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΥΠΝΗΤΟΣ, γενικός ιατρός, ΙΚΑ λεωφ. Αλεξάνδρας, μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας



Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την έμμηνο ρύση της κάθε μήνα και παρ' όλο που ορισμένες ούτε καν την καταλαβαίνουν, άλλες έχουν έντονους πόνους, με αποτέλεσμα να περνούν το μεγαλύτερο διάστημά της στο κρεβάτι, παίρνοντας παυσίπονα.
Κράμπες, ναυτίες, πονοκέφαλος, εμετοί, διάρροιες και η έμμηνος ρύση δεν είναι και τόσο ευχάριστη, κυρίως για όσες γυναίκες υποφέρουν από δυσμηνόρροια, και παρ' όλο που έχουν δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, καταλήγουν να ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει τελικά καμία λύση στο πρόβλημά τους.
Υπάρχουν, όμως, μερικά μικρά μυστικά που βοηθούν τις γυναίκες να απαλύνουν τον πόνο και να μετριάσουν τα υπόλοιπα συμπτώματα του εμμηνορρυσιακού κύκλου.
***Γιατί νιώθουμε πόνο κατά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο;
Φαίνεται πως το βάρος της ενοχής πέφτει στις προσταγγλαδίνες, τις ορμονικές ουσίες που αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως και εμποδίζουν τη μήτρα να οξυγονωθεί σωστά. Και η διαστολή της μήτρας, όμως, για να αποβάλει το αίμα, μπορεί να θεωρηθεί υπαίτια για τους πόνους.
Για να μετριάσετε τα επώδυνα συμπτώματα, τα αντισπασμωδικά ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι πολλές φορές αρκετά και καλό είναι να τα καταναλώνετε κατά τη διάρκεια του γεύματος και πίνοντας πολύ νερό προκειμένου να αποφύγετε τυχόν ερεθισμό του στομάχου.
Επίσης, δεδομένου ότι τα φάρμακα χρειάζονται κάποιο χρόνο μέχρι να δράσουν στον οργανισμό, καλό θα είναι να μην περιμένετε την ώρα που ο πόνος θα βρίσκεται σε παροξυσμό για να τα πάρετε. Προτιμήστε να πάρετε παυσίπονο την ώρα που θα νιώσετε τους πρώτους πόνους.
Ενα από τα σημαντικότερα αναλγητικά είναι η ιβουπροφαίνη (Nurofen), που σήμερα πλέον διατίθεται και σε δισκίο με ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και ειδικό σχήμα για εύκολη κατάποση. Η ιβουπροφαίνη διαλύεται εύκολα στο στομάχι, προσφέροντας γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση (15-30 λεπτά). Εχει βρεθεί ότι η χορήγηση 400mg Ibuprofen τρεις φορές την ημέρα οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.
Οσον αφορά δε το μεγάλο θέμα της ασφάλειας, μεγάλης κλίμακας μελέτη, που συνέκρινε ευθέως τα τρία πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αναλγητικά πρώτης εκλογής (παρακεταμόλη, ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη) στις εγκεκριμένες δοσολογίες τους για χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή, κατέδειξε ότι η συνολική ανεκτικότητα της ιβουπροφαίνης ήταν ισοδύναμη της παρακεταμόλης και καλύτερη από εκείνη της ασπιρίνης, η οποία βέβαια πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να παρατείνει την αιμορραγία.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, έλαβαν μέρος 1.108 ιατροί και 8.677 ασθενείς και διήρκεσε 1 έτος.
Γυναικολόγοι και παθολόγοι συνιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών προκειμένου να περιοριστεί ο πόνος της περιόδου. Για κάποιες γυναίκες αυτή η λύση αποδεικνύεται σωτήρια και για άλλες εντελώς αναποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση, για να κάνετε χρήση αντισυλληπτικών χαπιών θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Προσοχή! Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι αναφερόμαστε στην πρωτογενή δυσμηνόρροια, δηλαδή αυτή από την οποία υποφέρουν συνήθως τα κορίτσια που μόλις ξεκίνησαν να έχουν έμμηνο ρύση και δεν συνδέεται άμεσα με κάποια εμφανή παθολογία, και όχι στη δευτερογενή δυσμηνόρροια, που προκαλείται συνήθως έπειτα από αρκετά χρόνια από την πρώτη περίοδο και μπορεί να οφείλεται σε σαφή οργανικά αίτια, όπως ενδομητρίωση, επιπλοκές από την τοποθέτηση σπιράλ, ίνωμα στη μήτρα ή τον τράχηλο. Στην περίπτωση της δευτερογενούς δυσμηνόρροιας θα πρέπει απαραιτήτως να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας και να υποβληθείτε σε εξειδικευμένες εξετάσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Στοχευμένη θεραπεία σε δερματοπάθειες


Η θεραπεία της κοινής πέμφυγας που αποτελεί βαρύτατο αυτοάνοσο πομφολυγώδες νόσημα αποτελούσε πρόκληση.
Υπήρχαν κορτιζοάντοχες πέμφυγες που δεν ρυθμίζονταν ακόμα και με υψηλές δόσεις συστηματικής χορήγησης κορτικοειδών μ' όλα τα ανεπιθύμητα των δόσεων αυτών. Το μονοκλωνικό αντίσωμα ΑΝΤΙ-CD20 αποτελεί "στοχευμένη" θεραπεία για τους ασθενείς αυτούς και στο 6ο Πανελληνιο Δερματολογικό Συνέδριο παρουσιάστηκε η εμπειρία από τους ασθενείς με πέμφυγα που νοσηλεύτηκαν και θεραπεύτηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Οι ανταποκρίσεις των ασθενών στο μονοκλωνικό αυτό ΑΝΤΙ-CD20 αντίσωμα είναι 100% με ελεύθερο υποτροπής διάστημα πλέον του έτους και χωρίς να λαμβάνουν πια κορτικοστεροειδή.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεδρίου καθηγητής Δερματολογίας Νικόλαος Σταυριανέας, καθώς στο συνέδριο παρουσιάστηκαν νέα ερευνητικά και θεραπευτικά δεδομένα για διάφορες δερματολογικές παθήσεις, με ομιλητές απο διάφορες χώρες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ψωρίαση που τα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως έχει μελετηθεί σε βάθος, τόσο ερευνητικώς όσο και από πλευράς συννοσηρότητας.
Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα αυτή προσέφερε νέες θεραπευτικές δυνατότητες, τις λεγόμενες ''βιολογικές" θεραπείες, που στοχεύουν ειδικές κυτταροκίνες, οι οποίες εμπλέκονται στους μηχανισμούς της ψωρίασης. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι ψωριασικοί ασθενείς εμφανίζουν συννοσηρότητες.
Είναι επιρρεπέστεροι σε ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, εμφράγματος, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αρθριτικής προσβολής, ψυχολογικών και ψυχιατρικών προβλημάτων και άλλων εκδηλώσεων από άλλα συστήματα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ιατρείο Ψωρίασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», παρέχονται στην ιστοσελίδα www.dermattikon.gr, ενώ
από τις 8/2 έχουν τεθεί σε λειτουργία δύο νέες ιστοσελίδες, psoriasis-info.gr και www.athritis-info.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ινομυώματα ένας γυναικείος πονοκέφαλος

Γράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ, γυναικολόγος - μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στην ενδοσκοπική χειρουργική, τ. επιμελητής νοσοκομείων Hammersmith & Whipps Cross του Λονδίνου, http: www.ivf-embryo.gr, e-mail: paraschos@ivf-embryo.gr



Τα ινομυώματα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η εμφάνισή τους δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αφού, κατά κανόνα, πρόκειται για καλοήθη σφαιρικά ογκίδια μυϊκών ινών και ινώδους ιστού.
Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να έχετε ινομυώματα και να μη σας ενοχλήσουν ποτέ. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση τους.
Στον γιατρό θα καταφύγετε αν σας προκαλούν αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους (έστω και σταγόνες), ασυνήθιστα αυξημένη αιμορραγία ή έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, πόνους, κράμπες ή πρήξιμο στην κοιλιά ή στα πόδια, επίμονη δυσκοιλιότητα, συχνουρία ή ακράτεια, συχνές ουρολοιμώξεις, πόνους στην πλάτη, στα πόδια και κατά τη σεξουαλική επαφή.
Δευτερογενώς, η υπερβολική αιμορραγία της έμμηνης ρύσης που ίσως προκαλέσουν τα ινομυώματα είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναιμία. Επίσης, ο πόνος κατά την ερωτική διείσδυση είναι λογικό να υποβαθμίζει την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Τέλος, ενώ τα ίδια τα ινομυώματα είναι κατά κανόνα καλοήθη, σε περιπτώσεις που είναι μεγάλα ή πολλαπλά έχουν συνδεθεί με τετραπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου.
Ινομυώματα και γονιμότητα
Τα ινομυώματα μπορεί να μπλοκάρουν τη γυναικεία γονιμότητα αν αποφράξουν τις σάλπιγγες. Η ανάπτυξη ινομυωμάτων στο ενδομήτριο εμποδίζει την εμφύτευση των γονιμοποιημένων ωαρίων και αποτελεί συνηθισμένη αιτία των καθ' έξιν αποβολών. Ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση τους, μπορεί να συντελέσουν σε αδράνεια της μήτρας και να ωθήσουν το έμβρυο σε λάθος θέση, τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τον τοκετό. Παρ' όλα αυτά, με τη συνεχή ιατρική παρακολούθηση, η εγκυμοσύνη μπορεί να εξελιχθεί ομαλά.
Τα ινομυώματα «τρέφονται» από την αυξημένη ποσότητα οιστρογόνων που παρατηρείται κατά τη λήψη αντισυλληπτικών, την εγκυμοσύνη και την παχυσαρκία. Αντίθετα, στη φάση της εμμηνόπαυσης, όταν σταματά η παραγωγή οιστρογόνων, τα ινομυώματα συρρικνώνονται.
Αντιμετώπιση κατά περίπτωση
Αν, ύστερα από μία εξέταση Παπανικολάου ή υπερηχογραφήματος μήτρας-ωοθηκών, διαπιστώσετε ότι έχετε ινομυώματα που όμως δεν σας έχουν ενοχλήσει, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα παρακολουθείτε στο εξής με μια υπερηχογραφική εξέταση 2-3 φορές το χρόνο. Το ίδιο ισχύει και αν πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση ή σας έχει ήδη σταματήσει η περίοδος, οπότε αναμένεται η συρρίκνωσή τους.
Η υπερβολική αιμορραγία που προκαλούν τα ινομυώματα πιθανόν να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή ή με γοναδοτροπίνες που θα ανακόψουν την ανάπτυξή τους.
Οταν υπάρχουν μεγάλα ή πολλά ινομυώματα, η τεχνική του εμβολισμού αποκόπτει την αιμάτωσή τους, με αποτέλεσμα να μαραθούν.
Η αφαίρεση των ινομυωμάτων ενδείκνυται όταν η γυναίκα επιθυμεί να διατηρήσει την αναπαραγωγική της ικανότητα ή όταν κάποιο έντονο πρόβλημα που της προκαλούν τα ινομυώματα υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής της. Ενδειξη για ινομυωματεκτομή συνιστά και η ξαφνική ανάπτυξη των ινομυωμάτων και ιδιαίτερα κατά την εμμηνόπαυση. Στην τελευταία περίπτωση, τα ινομυώματα μπορεί να αφαιρεθούν και με υστερεκτομή.
Η αφαίρεση των ινομυωμάτων μπορεί να γίνει αναίμακτα μέσω του κόλπου (υστεροσκοπική ινομυωματεκτομή) ή σχεδόν αναίμακτα με τη λαπαροσκοπική ή τη ρομποτική χειρουργική. Με τις πρωτοποριακές αυτές τεχνικές, μπορείτε επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες ύστερα από μόλις μία ημέρα. Κι αυτό γιατί, με τις τεχνικές της ενδοσκοπικής χειρουργικής, δεν τραυματίζονται οι ιστοί και δεν προκαλείται πόνος, ενώ δεν δημιουργούνται ορατά σημάδια.

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΥ: Εκατομμύρια σκοτώνει το αλκοόλ κάθε χρόνο


Το αλκοόλ αποτελεί την αιτία για 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που ζητά από τις κυβερνήσεις να δραστηριοποιηθούν περισσότερο για να πατάξουν την κατάχρηση του οινοπνεύματος.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό περίπου το 4% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ.
Ασθένειες όπως ο καρκίνος, η κίρρωση του ήπατος, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και τα ατυχήματα σχετίζονται άμεσα με το αλκοόλ. Παγκοσμίως, το 6% των αντρών χάνει τη ζωή του από ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ, έναντι 1% των γυναικών.
Σχεδόν ένας στους 10 νέους ηλικίας 15 με 29 πεθαίνουν από την υπερβολική κατανάλωση του οινοπνεύματος, αυτό αντιστοιχεί σε 320 χιλιάδες ανθρώπους ετησίως.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους στο αλκοόλ προκειμένου οι πωλήσεις να περιοριστούν.
Επιπλέον συνιστά τη διοργάνωση εκστρατειών για την προώθηση της πρόληψης του αλκοολισμού, τον περιορισμό έως και την απαγόρευση των διαφημίσεων συγκεκριμένων προϊόντων.



Διαβάστε περισσότερα...