Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Το αλκοόλ δε βοηθάει στον ύπνοΜελέτη έδειξε ότι προκαλεί εγρήγορση και δημιουργεί δυσκολίες.
Την εξαιρετικά διαδεδομένη άποψη σύμφωνα με την οποία το αλκοόλ βοηθάει στον ύπνο, έρχεται να ανατρέψει μια πρόσφατη μελέτη.

Οι περισσότεροι όταν δεν μπορούν να κοιμηθούν, πίνουν ένα ποτό πιστεύοντας ότι θα χαλαρώσουν και θα κοιμηθούν καλύτερα. Ενδεικτικό είναι ότι οι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ηλικίας 13-64 ετών έχουν αναφέρει ότι υποφέρουν από διαταραχές στον ύπνο τους, που δεν είναι άλλες από την αϋπνία.

Ωστόσο, μία μελέτη που κυκλοφόρησε τον τελευταίο χρόνο, έδειξε ότι το αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει μεγαλύτερη εγρήγορση και λιγότερο ξεκούραστο ύπνο!

Στη μελέτη που έγινε, οι γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από το αλκοόλ σε σχέση με τους άντρες. Διαπιστώθηκε ότι είχαν μειωμένη συνολική διάρκεια ύπνου ενώ ξυπνούσαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πολλοί ακόμη πιστεύουν ότι το αλκοόλ δρα και ως αγχολυτικό. Οι γιατροί διαφωνούν και συνιστούν άλλους τρόπους διαχείρισης του άγχους και του στρες. Μερικοί από αυτούς είναι οι τεχνικές αναπνοής και ο διαλογισμός. Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι ότι το αλκοόλ δεν βελτιώνει τον ύπνο, αντιθέτως δημιουργεί δυσκολίες.Διαβάστε περισσότερα...

«Αντίδοτο» στην υπέρταση το μαύρο τσάιΜειώνει τη συστολική και τη διαστολική πίεση σύμφωνα με έρευνα.

Τρία φλυτζάνια μαύρο τσάι κάθε μέρα κάνουν την υπέρταση παρελθόν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και της εταιρείας Unilever μετά από μελέτη σε 95 άτομα ηλικίας 35 ως 75 ετών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine», το μαύρο τσάι μειώνει τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Το τσάι αποτελεί το δεύτερο πιο δημοφιλές ποτό παγκοσμίως μετά το νερό. Περιέχει πολλές πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες έχει φανεί ότι βάζουν «φρένο» στην ανάπτυξη του καρκίνου. Παράλληλα, μελέτη ειδικών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ έχει δείξει ότι το τσάι ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τώρα οι αυστραλοί επιστήμονες βρίσκουν άλλο ένα σημαντικό όφελος από την κατανάλωση μαύρου τσαγιού που αυτή τη φορά αφορά την καρδιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Τζόναθαν Χόντσον «ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν ότι το τσάι κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς, ωστόσο η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι σημαντική αφού αποδεικνύει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και ενός σημαντικού παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η μείωση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης της τάξεως του 10% σε ό,τι αφορά την εμφάνιση υπέρτασης και καρδιοπαθειών στον πληθυσμό.

Όπως σημείωσε ο δρ Χόντσον «ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει αρτηριακή πίεση μέσα στο πλαίσιο των τιμών που περιελήφθησαν στη μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματά μας μπορούν να έχουν εφαρμογή σε πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πίεση πρέπει να μετριέται και στα δύο χέριαΗ διαφορά μπορεί να προμηνύει πρόβλημα υγείας.

Νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι οι γιατροί πρέπει να καθιερώσουν τη μέτρηση της πίεσης του αίματος και στα δύο χέρια. Αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό μπράτσο μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη προβλήματος υγείας και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αγγειακή βλάβη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Κλαρκ του Ιατρικού Κολλεγίου του πανεπιστημίου του Έξετερ, έκαναν τη δική τους έρευνα και παράλληλα επαναξιολόγησαν συγκριτικά 28 προηγούμενες επιστημονικές μελέτες πάνω στην μέτρηση της πίεσης.

Οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διαφορά της συστολικής πίεσης του αίματος της τάξης των 10 χιλιοστομέτρων του υδραργύρου (mm Hg) ανάμεσα στα δύο χέρια, μπορεί να δείξει ότι κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο ασυμπτωματικής περιφερικής αγγειακής νόσου.

Μια διαφορά 15 mm Hg και άνω της συστολικής πίεσης δείχνει αυξημένο αγγειακό κίνδυνο στον εγκέφαλο, αύξηση κατά 70% του κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο και αυξημένο κατά 60% κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι γιατροί, παρόλο που γνωρίζουν ότι κανονικά θα πρέπει να μετρούν την πίεση και από τα δύο χέρια, ιδίως σε ασθενείς με υπέρταση, συνήθως την παίρνουν μόνο από το ένα χέρι. Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι το χέρι με την υψηλότερη πίεση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πόσο μεγάλη είναι η διαφορά της πίεσης ανάμεσα στα δύο χέρια.

Η περιφερική αγγειακή νόσος, η οποία συχνά δεν εκδηλώνει συμπτώματα, προκαλείται από τη σκλήρυνση και τη στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα πόδια. Η πρόωρη διάγνωσή της θα ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς, επειδή θα κόψουν έγκαιρα το κάπνισμα και άλλες επιβλαβείς συνήθειες, ενώ μπορεί να αρχίσουν φαρμακευτική θεραπεία π.χ. με στατίνες.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί η διαφορά της πίεσης ανάμεσα στα δύο χέρια αποτελεί προγνωστικό δείκτη κινδύνου, αλλά υποθέτουν ότι αποκαλύπτει πως στη μια πλευρά του σώματος οι αρτηρίες είναι πιο στενές.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρότα και σέλερι κατά του καρκίνου του παχέος εντέρουΟυσία που περιέχουν εμποδίζει την εμφάνιση της νόσου.

Η συχνή κατανάλωση καρότων και σέλερι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Gastroenterology».

Εμπόδιο στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, που θεωρείται από τις πιο συνηθισμένες μεταξύ των μεσήλικων ανδρών, είναι η ουσία λουτεολίνη.

Η συγκεκριμένη ουσία που περιέχεται στα καρότα και το σέλερι, εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου και επιπλέον δρα ανασταλτικά σε δύο χημικές δραστηριότητες που συντελούν στην εμφάνιση του.

Η λουτεολίνη μπορεί ακόμη να βρεθεί και σε άλλα προϊόντα διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, οι πιπεριές και το θυμάρι.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ! - Αλλάζει ριζικά το σύστημα των Πανελλαδικών- Αφορούν τους μαθητές της Α Λυκείου που ήδη παρακολουθούν νέα προγράμματα
- Οι εξετάσεις θα γίνονται σε δυο ομάδες
- Για τα τμηματα με χαμηλή ζήτηση προτείνεται η εισαγωγή χωρίς εξετάσεις.

Το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ συζητήθηκε, σήμερα, στο υπουργείο Παιδείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για το νέο Λύκειο.

Σύμφωνα με αυτό, οι μαθητές που πηγαίνουν τώρα στην πρώτη τάξη Λυκείου και ήδη παρακολουθούν νέα προγράμματα, όταν θα πάνε στην τρίτη τάξη Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα ενδοσχολικά και σε κοινά θέματα, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τα μαθήματα, ωστόσο, θα χωρίζονται σε δύο ομάδες.

Οι εξετάσεις στην πρώτη ομάδα θα οδηγούν σε εθνικό απολυτήριο, ενώ τρία έως πέντε θα είναι τα μαθήματα της δεύτερης ομάδας και σε αυτά θα διαγωνίζονται εκείνοι που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές και να εισαχθούν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Τα παιδιά που πάνε τώρα στην τρίτη τάξη Γυμνασίου, όταν θα φτάσουν στην τρίτη τάξη Λυκείου, θα έχουν ήδη διδαχθεί τη δευτέρα και τρίτη Λυκείου με τα νέα μέτρα, ενώ όταν θα δώσουν εξετάσεις όπως ακριβώς και οι προαναφερόμενοι μαθητές, θα έχουν επιπλέον Τράπεζα Θεμάτων σταθμισμένης δυσκολίας, απ΄όπου θα αντλούνται τα θέματα όλων των εξετάσεων.

Επίσης, θα μπορούν να διαγωνίζονται πολλές φορές σε ένα μάθημα μέσα στην ίδια χρονιά, προκειμένου να επιτύχουν την εισαγωγή στη σχολή που θέλουν. Στις προτάσεις του υπουργείου είναι οι εξετάσεις να γίνονται την ίδια ημέρα και για τις δύο ομάδες μαθημάτων.

Ας σημειωθεί ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν λόγο και ρόλο, αφού θα ορίζουν μαθήματα και συντελεστές βαρύτητας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι θα υπάρχουν τμήματα χαμηλής ζήτησης, στα οποία θα εισάγονται υποψήφιοι χωρίς εξετάσεις, μόνον με μία αίτησή τους και προφανώς με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου.

Την πρόταση για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης, παρουσίασε σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή η επιστημονική ομάδα.

Πιο αναλυτικά:

- Οι μαθητές, που αυτή τη στιγμή φοιτούν στην Α' Λυκείου, θα παρακολουθήσουν στη Β' και Γ' Λυκείου προσαρμοσμένα προγράμματα σπουδών, που θα τους επιτρέπουν τη συμμετοχή στο καινούργιο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων. Θα πάρουν μέρος σε τελική γραπτή εξέταση που θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

- Η πρώτη ομάδα θεμάτων θα καθορίζει το βαθμό του απολυτηρίου και

- Η δεύτερη ομάδα θεμάτων θα περιλαμβάνει τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα καθορίζει το βαθμό πρόσβασης.

- Για τους σημερινούς μαθητές της Α' Λυκείου δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο διοργάνωσης των εξετάσεων.

Για το νέο σύστημα πρόσβασης:

- Στην πρόταση για το νέο σύστημα πρόσβασης, τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα είναι 3 - 5, για τα οποία θα έχουν λόγο τα τμήματα των ΑΕΙ, που θα καθορίζουν και το συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα. Να σημειωθεί ότι το ένα μάθημα θα είναι οπωσδήποτε η Νεοελληνική Γλώσσα.

- Οι μαθητές θα εξετάζονται σε δύο ομάδες μαθημάτων (για το απολυτήριο και για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

- Τα θέματα της πρώτης ομάδας, για το απολυτήριο, θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές πανελλαδικά. Οι μαθητές θα δίνουν όλα τα μαθήματα που διδάσκονται. Με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι μαθητές θα κάνουν επιλογές μαθημάτων και θα διδάσκονται 8 μαθήματα στη Γ' Λυκείου, άρα θα δίνουν εξετάσεις σε 8 μαθήματα.

- Αν οι μαθητές δεν θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν θα παίρνουν μέρος στην εξέταση της δεύτερης ομάδας μαθημάτων.

- Για τμήματα που έχουν χαμηλή ζήτηση προτείνεται εισαγωγή χωρίς εξετάσεις.Διαβάστε περισσότερα...

Πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια από σκουπίδιαΣτη Λάρισα το Μάρτιο οι Γερμανοί για την αξιοποίηση της πρότασης.

Πρόταση συνεργασίας για την αξιοποίηση των απορριμμάτων του νομού Λάρισας, προς την κατεύθυνση παραγωγής πετρελαίου, λιπασμάτων και ηλεκτρικής ενέργειας, απηύθηνε γερμανική εταιρεία προς τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης που είναι και πρόεδρος του Φορέα διαχείρισης, η πρόταση έγινε πριν από λίγες μέρες. Σύμφωνα με αυτή προτείνεται να συσταθεί κοινή εταιρία στην οποία το 65% θα έχει ο Φορέας (δηλαδή οι δήμοι του Νομού Λάρισας), το 35% η ίδια, η οποία και θα καλύψει το 90% της επένδυσης και το υπόλοιπο 10% ο φορέας, για την κατασκευή του εργοστασίου το οποίο και θα επεξεργάζεται τα απορρίμματα.

Για την περεταίρω διερεύνηση της πρότασης τον Μάρτιο, θα μεταβούν στην Γερμανία εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης προκειμένου να συζητήσουν με τους επικεφαλείς της εταιρείας και να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις της.


Διαβάστε περισσότερα...

Ακρωτηρίασε τα δάχτυλά της ισχυριζόμενη ότι τη καταδίωκε δολοφόνος!Η απίστευτη ιστορία μιας 41χρονης καθηγήτριας πιάνου.

Μια καθηγήτρια πιάνου αναστάτωσε άσκοπα τη κοινωνία του Λάνκασαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς προκάλεσε ένα απίστευτο ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι τη καταδίωκε ένας ψυχοπαθής δολοφόνος.

Η 41χρονη,Tracy Frankcom, ακρωτηρίασε τα ίδια της τα δάχτυλα με ένα κουζινομάχαιρο και χτυπούσε το πρόσωπό της, ισχυριζόμενη ότι της επιτιθόταν ένας αδίστακτος δολοφόνος στο κατάστημα που διατηρεί και στην αγροικία της.

Επιπλέον, ισχυριζόταν ότι ο κακοποιός της έστελνε απειλητικά σημειώματα με υβριστικό περιεχόμενο, τα οποία έγραφε η ίδια! Η αστυνομία, με τη βοήθεια των μαρτυριών της, κατάφερε να σκιαγραφήσει τον πλασματικό δράστη.

Ο σύζυγος της 41χρονης γυναίκας, ανησυχούσε για τη ζωή της συζύγου του και της αγόρασε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα όπλο αναισθητοποίησης για τη προστασία της.

Η αστυνομία του Λάνκασαϊρ οργάνωσε μια μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του δράστη και εξασφάλισε προστασία κατ’ οίκον για την 41χρονη γυναίκα. Χρησιμοποίησαν ακόμη και ελικόπτερο για την αναζήτηση του πλασματικού δράστη.

Η αστυνομία συνέλαβε τελικά έναν αθώο πολίτη, ο οποίος κρατήθηκε στο τμήμα για 18 ώρες και αφού ανακρίθηκε αφέθηκε ελεύθερος.

Οι αξιωματικοί άρχισαν να υποπτεύονται την 41χρονη Frankcom, μέχρι που η ίδια παραδέχτηκε την απάτη της. Ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια τέταρτη και μοιραία επίθεση στον εαυτό της. Οι αυτό-ακρωτηριασμοί έχουν προκαλέσει ισχυρές ζημιές στους τένοντες των δαχτύλων της και ενδέχεται να επηρεάσουν τη καριέρα της στο πιάνο.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας κόστισαν συνολικά 10.000 λίρες!

Η Tracy Frankcom λύγισε στο δικαστήριο και παραδέχτηκε τρεις κατηγορίες για διαστρέβλωση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταμοσχεύσεις σωτηρίας για διαβητικούςΞεκινά μία επαναστατική θεραπεία στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Μία επαναστατική θεραπεία για τους ασθενείς με «διαβήτη τύπου Ι» ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες στο «Λαϊκό» νοσοκομείο. Αρκεί μία τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή 3εκ. χαμηλά στην κοιλιά, από όπου εισέρχεται ο καθετήρας που εγχέει τα νησίδια - η όλη διδικασία δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά. Σε 5 ημέρες ξεκινούν να λειτουργούν κανονικά και να παράγουν ινσουλίνη.

Σύμφωνα με την κλινική εμπειρία: σταματούν τις επιπλοκές του διαβήτη και στις περισσότερες περιπτώσεις και τη χρήση ινσουλίνης για αρκετά χρόνια.

Οσον αφορά στη σειρά προτεραιότητας για όσους ασθενείς θέλουν να ενταχθούν στη νέα μονάδα του Λαϊκού νοσοκομείου για μία από τις πρώτες 20 μεταμοσχεύσεις παγκρέατος που θα γίνουν στην Ελλάδα, τα κριτήρια που θα ληφθούν υπ’ όψιν είναι η σοβαρότητα της κατάστασης των επιπλοκών και ο συνυπολογισμός τους, εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεόδωρος Καρατζάς.

Ο δέκτης μπορεί να πάρει μόσχευμα από οποιανδήποτε δότη έχει κοινή ομάδα αίματος. Δεν υπάρχει δηλαδή το θέμα της ιστοσυμβατότητας που έχουν τα άλλα όργανα. Αυτό σημαίνει ότι παίρνει λιγότερα φάρμακα και δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψης του μοσχεύματος, εάν γίνουν σωστά οι διαδικασίες.

Στην Ελλάδα...

Δεν υπάρχει κέντρο επεξεργασίας παγκρέατος, συνεπώς η μεταφορά και η συντήρηση του μοσχεύματος από το αντίστοιχο κέντρο της Γενεύης είναι αυτό που δυσκολεύει τη διαδικασία. Το μόσχευμα πρέπει μέσα σε 8 ώρες από τη λήψη του να φτάσει στη Γενεύη, σε ειδική συσκευασία που του παρέχει οξυγόνο, ώστε να μπορέσουν να αφαιρεθούν τα νησίδια, να τοποθετηθούν πάλι σε ειδική συσκευασία και να επιστρέψουν στη χώρα μας για να μεταμοσχευτούν στον ασθενή. Στην Ευρώπη υπάρχουν μόνο 2 κέντρα επεξεργασία παγκρέατος, στη Βρετανία και στη Γενεύη -αυτό με το οποίο συνεργάζεται η ελληνική επιστημονική ομάδα του «Λαϊκού».

Η νέα μονάδα μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος στο νοσοκομείο «Λαϊκό» θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του επίκουρου καθηγητή χειρουργικής Θεόδωρου Καρατζά, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ, το οποίο έχει διαθέσει περί τα 80.000 ευρώ για τις πρώτες μεταμοσχεύσεις του 2012.

Στη χώρα μας περίπου 1.000 παιδιά το χρόνο καταγράφονται με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη, από τα οποία περίπου το 20% μέχρι τα 30 θα αναπτύξει μια από τις επιπλοκές που προκαλεί η νόσος και θα χρίζει άμεσης μεταμοσχευτικής διαδικασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαοχτάχρονος πέθανε μέσα στη σχολική αίθουσαΤον πρόδωσε η καρδιά του.

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας από το θάνατο ενός 18χρονου μαθητή, ο οποίος χθες το πρωί ξεψύχησε μέσα στην αίθουσα του σχολείου του.

Ο νεαρός αισθάνθηκε ξαφνικά αδιαθεσία με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε έναν συμμαθητή του. Αμέσως καθηγητές του έκαναν μαλάξεις μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανακοπή.Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φάρμακα συμβολαιογράφοι-τραπεζικοί-αστυνομικοίΑναστολή της επί πιστώσει χορήγησης στη Θεσσαλονίκη.

Χωρίς φάρμακα θα μείνουν από τις 10 Φεβρουαρίου οι ασφαλισμένοι των ταμείων ΤΣΑΥ (υγειονομικών), τραπεζών Πίστεως, Γενικής, Αμέρικαν Εξπρές, ΤΑΣ (Συμβολαιογράφων), ΤΑΠ- ΟΤΕ και Εμπορικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στις εξοφλήσεις των λογαριασμών των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα συνεχίζεται η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού και της ΔΕΗ.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Συλλόγου μας με τηλεφωνήματα και επιστολές, δεν κατέστη δυνατό να ξεπεραστεί το πρόβλημα της εξόφλησης των εκπρόθεσμων οφειλών των παραπάνω ταμείων που ανέρχονται σε 8.000.000 ευρώ και αφορούν συνταγές που εκτελέστηκαν μέχρι και πριν από 8 μήνες!» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

«Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται και συνταγές με φάρμακα υψηλού κόστους, δηλαδή ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τα οποία οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει από την τσέπη τους για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν οδηγήσει τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης σε οικονομική ασφυξία και αδυνατούν πλέον να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων αυτών των ταμείων σε φαρμακευτική περίθαλψη» προσέθεσε ο κ. Θεοδοσιάδης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η απογραφή δικαιούχων προνοιακών επιδομάτωνΔημιουργείται ενιαίο μητρώο για την αποφυγή αναπήρων «μαϊμού».

Ξεκινά σήμερα η απογραφή των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και η δημιουργία ενιαίου μητρώου, με τα οποία το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να βάλει «φρένο» σε φαινόμενα «μαϊμού αναπήρων».

Στο υπουργείο η λίστα των καταγγελιών για τη χορήγηση επιδομάτων προνοιακής μορφής σε μη δικαιούχους είναι πολύ μεγάλη, είπε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, προσθέτοντας ότι μεγάλη είναι και η λίστα των υποθέσεων που έχουν φύγει για την Εισαγγελία.

Σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει οικογένεια η οποία χρησιμοποιώντας μία φορά τα χαρτιά της αναπηρίας, παίρνει 7 φορές το επίδομα.

«Ένας είναι ο ασθενής» είπε ο κ. Μπόλαρης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων αποκλείει όσους μέχρι σήμερα ελάμβαναν παράνομα επίδομα.

«Οι πολλαπλώς εγγεγραμμένοι δεν θα προσέλθουν», είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος δεν σταματά εδώ. «Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δίνουν ποσοστά για κάθε ασθένεια, μπορούμε να στοχεύσουμε ελέγχους. Εάν δηλαδή ξέρουμε πως μια ασθένεια υπάρχει και εμφανίζεται στο 0,5% του πληθυσμού και σε μια περιοχή έχουμε το 5% του πληθυσμού, είναι απολύτως βέβαιο πως εκεί προηγήθηκε μια διαδικασία φαλκίδευσης των διαδικασιών του νόμου».

Η απογραφή πραγματοποιείται μόνο μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, όσων το επώνυμο ξεκινά:

από Α έως Ι, θα απογραφούν από αύριο μέχρι 15-02-2012

από Κ έως Ο, θα απογραφούν από 15-02-2012 μέχρι 29-02-2012

από Π έως Ω, θα απογραφούν από 01-03-2012 μέχρι 16-03-2012

Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ, τότε η καταγραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα λαμβάνει το επίδομα, είπε ο υφυπουργός.

«Με τη διαδικασία που ακολουθούμε, είναι βέβαιο ότι τα χρήματα τα οποία ξοδεύει σήμερα η Πολιτεία για τα προνοιακά επιδόματα, θα μειωθούν, και αυτό όχι γιατί θα μειώσουμε το επίδομα προς το συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη, αλλά γιατί με τη λειτουργία της βάσης του Μητρώου, θα βγάλουμε απ' έξω αυτούς που δεν θα δικαιούνται», επισήμανε ο κ. Μπόλαρης.

Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα είτε περισσότερα επιδόματα από τη λίστα με τις κατηγορίες επιδομάτων που ακολουθεί:

1. Βαριάς αναπηρίας

2. Βαριάς νοητικής καθυστέρησης

3. Εγκεφαλικής παράλυσης

4. Κώφωσης

5. Κίνησης

6. Παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων

7. Παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ασφαλισμένων Δημοσίου

8. Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας/συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης

9. Τυφλότητας

10. Νόσου του Χάνσεν

11. Απροστάτευτων Ανηλίκων

12. Ομογενών

13. Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ

14. Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων).


Για περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινήσεις δείτε το ακόλουθο θέμα: 

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Το σχόλιό μας: Βέβαια κανείς δεν αποκλείει το ότι αν τελικά γίνει η απογραφή και ξέρουν ποιοι και πόσοι είναι, ως επόμενο βήμα να επιλέξουν πως πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια καταβολής των επιδομάτων. Στις εποχές που ζούμε είναι όλα ανοιχτά. Δεν κυνηγάνε πάντως  οι αρμόδιοι μόνο τους λεγόμενους "μαϊμού" αναπήρους, επόμενος στόχος είναι άτομα με αναπηρία που όμως δεν λαμβάνουν απολύτως νόμιμα και με όλους τους κανόνες και τα κριτήρια τα επιδόματα. Το τελευταίο βήμα θα είναι να ζητήσουν όλα τα λεφτά που έπαιρναν παράνομα πίσω.
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία για τους άστεγουςΈξω από το Πνευματικό Κέντρο ομάδα δικηγόρων και δημοσιογράφων.

Διαμαρτυρία στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί μία ομάδα περίπου 30 δικηγόρων και δημοσιογράφων. Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται εκεί, όπως είπαν στο προσωπικό του Πνευματικού Κέντρου, για το πρόβλημα των αστέγων.

Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών, άνοιξαν το πρώην καφενείο του δήμου, στο οποίο τώρα στεγάζονται γραφεία (αλλά δεν δουλεύει κανείς στη συγκεκριμένη αίθουσα). Ισχυρίζονται ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την αίθουσα συμβολικά για να μείνουν εκεί οι άνθρωποι που δεν έχουν σπίτι. Η απάντηση που πήραν είναι ότι ο δήμος έχει ανοίξει αρκετές αίθουσες για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ρύπανση φέρνει ...καρδιοχτύπιαΤο καυσαέριο κάνει κακό στην καρδιά.

Το καυσαέριο των μεγαλουπόλεων αποδεικνύεται τελικά πιο επικίνδυνο για την υγεία μας αφού εκτός των άλλων κάνει κακό και στην καρδιά.

Οι επιστήμονες είναι πλέον σαφείς: Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μεγαλώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, σε έρευνες που έγιναν, η αρτηριακή πίεση βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη σε ημέρες όπου η μόλυνση της ατμόσφαιρας ήταν αυξημένη. Οι μετρήσεις έγιναν σε μεγάλες πόλεις με υψηλό δείκτη ρύπανσης όπως είναι το Σαο Πάολο, και η Βοστόνη κλπ.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, από την ρύπανση του περιβάλλοντος αυξάνεται σημαντικά η νοσηρότητα και η θνητότητα από αμιγώς καρδιαγγειακά αίτια και μάλιστα αναλογικά με την συγκέντρωση σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αέρα.

Το μολυσμένο περιβάλλον ενεργοποιεί κυτταρικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα την αύξηση στοιχείων φλεγμονής, τα οποία οδηγούν σε αθηροσκλήρωση και στη δημιουργία ασταθούς αθηρωματικής πλάκας μεαποτέλεσματην δημιουργία θρόμβου.

Και ο θόρυβος όμως φαίνεται πως είναι «υπερτασιογόνος» παράγοντας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άτομα που ήταν εκτεθειμένα σε θορύβους εμφάνισαν αυξημένη πίεση.

Πάντως η αρτηριακή υπέρταση έχει και εποχικές διακυμάνσεις. Έχει παρατηρηθεί ότι είναι μικρότερη το καλοκαίρι και μεγαλύτερη τον χειμώνα. Η ίδια αναλογία ισχύει και για τις περιόδους νύκτας και ημέρας.

Να σημειωθεί ότι το 25-30% των ενηλίκων παρουσιάζει παθολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης. Επίσης το πρόβλημα αυξάνεται σε συνάρτηση με την ηλικία προσβάλλοντας περισσότερα από τα μισά άτομα ηλικίας 60-70 ετών και περισσότερο από το 75% των ατόμων άνω των 70 ετών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υπερ-εκπαίδευση βλάπτει ψυχικά τα παιδιάΗ πρόωρη ωριμότητα τα αφήνει συναισθηματικά ακάλυπτα ως ενήλικες.

Η ενασχόληση των παιδιών με πολλές διαφορετικές δραστηριότητες ακόμα και αν δεν είναι συμβατές με την ηλικία τους, έχει σαν αποτέλεσμα μια επίπλαστη ωριμότητα που τελικά τα αφήνει ακάλυπτα συναισθηματικά στη μετέπειτα ζωή τους.

Κι ενώ οι γονείς βιάζονται να δουν τα παιδιά τους μεγάλα, έστω και μέσα από διαδικασίες που τελικά τα καθηλώνουν σε διαρκή ανωριμότητα, από την άλλη, προσπαθούν, ώστε αυτά να μη στεναχωρηθούν ή ζοριστούν.

Επαναλαμβάνουν συστηματικά την επιταγή «μη μου στεναχωριέσαι» στους νέους, φροντίζουν για αυτούς πριν από αυτούς, δεν τους χαλούν χατίρι, τους παρέχουν όλο και πιο πολλά υλικά αγαθά, τείνουν να απορροφούν και κρύβουν την ενδεχόμενη οικογενειακή θλίψη, σπεύδουν να βρουν οι ίδιοι τη λύση των νεανικών προβλημάτων.

Οι γονείς εκπαιδεύουν με τον τρόπο αυτό τα παιδιά σε μία ψεύτικη αίσθηση προσωπικής αδυναμίας κι ανωριμότητας. Συναισθήματα, όπως αυτά του πόνου, της θλίψης, της απελπισίας, της στεναχώριας μοιάζουν απαγορευμένα στη ζωή και τείνουν να αποτελούν ένδειξη αδυναμίας. Σε συναισθηματικό επίπεδο τα παιδιά καλούνται τελικώς να μην αισθάνονται, προκειμένου να μην λυγίσουν ή πονέσουν.

Η «γυάλα της ευτυχίας», που μέσα της τοποθετούν οι γονείς τα μικρά παιδιά, για να μην πονέσουν ή πληγωθούν και η προσπάθεια κουκουλώματος της θλίψης είναι μια καταστροφική διαδικασία. Η αγωνιώδης γονεϊκή επίκληση «μη στεναχωριέσαι» απευθύνεται σε εκείνον που την διατυπώνει. Στην πραγματικότητα λέγεται: «μη στεναχωριέσαι, πέρνα καλά, γιατί δεν αντέχω δυσάρεστες καταστάσεις». Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αναπτύσσονται με υπερπροστασία και άγχος, διδάσκονται να κρύβουν ή να αρνούνται τη θλίψη και τον πόνο στη ζωή, καθηλώνονται σε ανώριμες σχέσεις και επιζητούν μάταια φροντίδα. Κι άρα, κι αυτή η ψεύτικη επιταγή της εποχής του «don’t worry, be happy” καταλήγει και αυτή να συμβάλει στην ενήλικη ανωριμότητα των νέων.

Και εν τέλει, το αποτέλεσμα συχνά είναι το αντίθετο, αφού με όλα τα παραπάνω συνδέεται και η καταθλιπτική διάθεση σε παιδιά κι εφήβους, η οποία αυξάνεται με ρυθμό μεταδιδόμενης νόσου. Οι νέοι δυσκολεύονται να αντλήσουν ικανοποίηση από την καθημερινή τους ζωή. Νιώθουν κουρασμένοι, γκρινιάζουν έντονα, εκφράζουν δυσθυμία και διασκεδάζουν με τρόπο ψυχαναγκαστικό και τραγικά μοναχικό. Δε μπορούν εύκολα να χαρούν και δείχνουν να απολαμβάνουν δραστηριότητες με έντονο το στοιχείο της αυτοκαταστροφικότητας. Η στέρηση της χαράς και της απόλαυσης τείνει να αποτελέσει αφόρητη πραγματικότητα, ενώ η απογοήτευση και η μελαγχολία αποκτούν νόημα και αξία στις νεανικές καρδιές.


Πηγή: iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλύτερη η συμπεριφορά των εργοδοτών που ασκούνταιΌσο πιο στρεσαρισμένοι οι προϊστάμενοι, τόσο πιο θιγμένοι οι εργαζόμενοι.

Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία αλλά και την πνευματική ευεξία των άλλων, καθώς εργοδότες που γυμνάζονται τείνουν να φέρονται καλύτερα στους υφισταμένους τους.

Αυτό αναφέρει έρευνα στο περιοδικό «Journal of Business and Psychology».

Ερευνητές ζήτησαν από 98 φοιτητές MBA που επίσης εργάζονταν με πλήρη απασχόληση να αξιολογήσουν πώς τους συμπεριφερόταν ο εργοδότης τους απαντώντας σε προτάσεις όπως με μειώνει μπροστά στους άλλους. Οι ερευνητές επίσης ζήτησαν από τους προϊσταμένους να συμπληρώσουν διαφορετικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τα επίπεδα στρες και την εβδομαδιαία άσκηση.

Όπως περίμεναν οι ερευνητές, όσο περισσότερο στρεσαρισμένοι ήταν οι προϊστάμενοι τόσο περισσότερο θιγμένοι αισθάνονταν οι εργαζόμενοι. Ωστόσο οι εργαζόμενοι αισθάνονταν καλύτερα για τον εργοδότη που ασκούνταν είτε με γιόγκα είτε με άρση βαρών. Μια ή δυο φορές την εβδομάδα αρκούσαν για να κάνουν τη διαφορά.

Η άσκηση δεν μείωσε απλώς το στρες-οι εργοδότες που ασκούνταν ανέφεραν ότι αισθάνονταν την ίδια πίεση με τους συναδέλφους που ακολουθούσαν καθιστική ζωή. Οι δραστήριοι εργοδότες παρέλειπαν τη λεκτική επίθεση προς τους υφιστάμενους.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παπούτσια με ενσωματωμένο GPSΓια να παρακολουθούν ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Ο αριθμός των συσκευών που αποσκοπούν στη παρακολούθηση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας αυξάνονται συνεχώς. Ένα παράδειγμα, είναι τα παπούτσια με ενσωματωμένο σύστημα GPS και ανιχνεύουν τις κινήσεις των πασχόντων οι οποίες στέλνονται στους συγγενείς τους.

Η εταιρία υποδημάτων Aetrex συνεργάστηκε με τους κατασκευαστές GPS συστημάτων GTX. Τα προϊόντα έλαβαν έγκριση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών και εισχώρησαν στην αγορά.

Τα παπούτσια διατίθενται για γυναίκες και άνδρες, με κορδόνια ή λουριά, και κοστίζουν 299$, ενώ το μηνιαίο πρόγραμμα της GPS υπηρεσίας κοστίζει 30-40$

Ο πομπός, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του δεξιού παπουτσιού, καταγράφει τη θέση του ατόμου σε πραγματικό χρόνο και στέλνει τα δεδομένα κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε έναν κεντρικό σταθμό παρακολούθησης. Από ‘κει στέλνονται μέσω του διαδικτύου στους συγγενείς των πασχόντων, ενώ αν κάποιο άτομο απομακρυνθεί αρκετά από την οικία του, τότε στέλνεται στους συγγενείς σήμα έκτακτης ανάγκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Kατά του ΕΟΦ εταιρεία εμπορίας ηλεκτρονικών τσιγάρωνΠροσφυγή για την απαγόρευση κυκλοφορίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου
.
Εταιρεία χονδρικού και λιανικού εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία επισημαίνει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) παράνομα απαγόρευσε την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η εταιρεία ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση του ΕΟΦ με την οποία απαγορεύθηκε η διακίνηση και η διάθεση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και πούρων, αλλά και όλων των υποκατάστατων του καπνίσματος που περιέχουν νικοτίνη.

Αρχικά, η επίμαχη απόφαση του ΕΟΦ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, τον Ιούνιο του 2008. Στη συνέχεια αναρτήθηκε και πάλι για δεύτερη φορά στις 9 Δεκεμβρίου 2011, με την προσθήκη ότι ο Οργανισμός έχει ήδη προβεί σε κατάσχεση και καταστροφή ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ επέβαλε και τα σχετικά πρόστιμα.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι κατά παράβαση της νομοθεσίας (Ν. 1316/1983, υπουργικές αποφάσεις ΔΥΓ3(α)83657/2006 και Υ3δ/515/1994) ο ΕΟΦ χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως «φαρμακευτικό προϊόν» και κατά συνέπεια για την κυκλοφορία του στην αγορά απαιτείται η σχετική άδεια κυκλοφορίας.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο -σύμφωνα με την εταιρεία- δεν αποτελεί φαρμακευτικό προϊόν, καθώς δεν έχει θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινες ασθένειες, αλλά ούτε μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους προκειμένου να αποκατασταθούν ή να διορθωθούν φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής της, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες, οι οποίες ατμοποιούν την νικοτίνη χωρίς να παράγεται φωτιά, στάχτη ή μονοξείδιο του άνθρακα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δηλαδή, δεν έχουν θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες, πολλώ δε μάλλον δεν αντιμετωπίζουν ανθρώπινη ασθένεια, αφού απλώς είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ατμοποίησης της νικοτίνης.
Η δε νικοτίνη, δεν έχει χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα και ούτε είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως ουσία με θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινη ασθένεια, προσθέτει η εταιρεία.

Τέλος, επισημαίνει η εταιρεία, ότι αναρμοδίως ο ΕΟΦ εξέδωσε την επίμαχη απαγορευτική απόφασή του, αφού το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν, ούτε προϊόν απωθητικό του καπνίσματος ή κατά του καπνίσματος, όπως απαιτεί η νομοθεσία. Δηλαδή, προσθέτει η προσφεύγουσα εταιρεία, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν προϊόν αρμοδιότητας του ΕΟΦ και -εκ του λόγου αυτού- δεν μπορεί να επιβάλλει οποιαδήποτε ρύθμιση ή απαγόρευση».


Διαβάστε περισσότερα...

Θα βγάζουν πάσο και οι μαθητές άνω των 18 ετώνΣυνεργασία ΟΑΣΑ με το υπουργείο Παιδείας.

Μαθητικά δελτία αστικών συγκοινωνιών και για μαθητές άνω των 18 ετών θα εκδίδει πλέον ο ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΟΑΣΑ ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία έκδοσης τέτοιων δελτίων τα οποία αφορούν μαθητές άνω των 18 ετών, που φοιτούν σε σχολεία δημόσιας εκπαίδευσης, στην Αττική.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΑΣΑ και του υπουργείου Παιδείας, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα πρέπει να προσκομίσουν στον ΟΑΣΑ αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των μαθητικών δελτίων που θα διατεθούν στους δικαιούχους μαθητές, το ΑΦΜ και η ΔΟΥ του σχολείου και να παραλάβουν τα μαθητικά δελτία έως την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012.

Κατά την παραλαβή των δελτίων θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό του ενός (1) ευρώ για κάθε δελτίο. Ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας είναι υπεύθυνος για το σφράγισμα και την παράδοση των δελτίων στους δικαιούχους.Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμα μία δικαίωση δανειολήπτριας στην ΚρήτηΜε απόφαση του Ειρηνοδικείου Βάμου Χανίων.

Σημαντική και ουσίας χαρακτηρίζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης τη νέα απόφαση του Ειρηνοδικείου Βάμου Χανίων, η οποία δικαιώνει δανειολήπτρια, συμβασιούχο υπάλληλο σε παιδικό Σταθμό στον Δήμο Αποκορώνου και η οποία έκανε χρήση του Νόμου 3869/2010 (για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).

Συγκεκριμένα η δανειολήπτρια είναι συμβασιούχος δημοτικός υπάλληλος του Δήμου Αποκορώνου, με σύζυγο άνεργο από το 2010, μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών, με εισόδημα από την εργασία της 950 ευρώ και 250 από ενοίκιο κατοικίας, που διαθέτει στην περιφέρεια της Αττικής.

Επίσης διαθέτει ένα οικόπεδο εκτάσεως 213, 60 τ.μ στο Δήμο Κορινθίας στην διάθεσή της, ακόμα, έχει ένα αυτοκίνητο 1200 κυβικών του 2000 και με χρέος σε δύο τράπεζες, συνολικού ύψους 34.423,54 ευρώ σε πιστωτική κάρτα και δάνειο. Η οικογένεια διαμένει σε οικία μισθωμένη σε περιοχή του νομού Χανίων, με 250 ευρώ το μήνα.

Το Ειρηνοδικείο Βάμου Χανίων, με την δεύτερη απόφαση σε επίπεδο ενδοχώρας, έκρινε ότι η συγκεκριμένη δανειολήπτρια βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών της και λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά της και εν γένει την οικογενειακή της κατάσταση αποφάσισε αφενός την ρύθμιση των οφειλών της (να πληρώσει 280 ευρώ/μήνα για τέσσερα χρόνια το συνολικό ποσό 13.440 ευρώ), να της χορηγηθεί περίοδος χάριτος τριών ετών, εξαιρεί από την ρευστοποίηση την πρώτη κατοικία (διαμέρισμα στην περιφέρεια της Αττικής) καθώς και την μη ρευστοποίηση του οικοπέδου της στο Δήμο Κορινθίας, καλώντας την να πληρώσει το υπόλοιπο του χρέους, σε βάθος οκταετίας (για 96 μήνες) το ποσό των 218,58 ευρώ /μήνα συνολικού ποσού 18.983,68 ευρώ. Δηλαδή επέβαλε «κούρεμα» περίπου 2000 ευρώ. Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δηλώνει ότι νοιώθει για μια ακόμα φορά δικαίωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η αύξηση του δικαστικού παραβόλουΠου αφορά την κατάθεση ανακοπής στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ο εικοσαπλασιασμός του παραβόλου εκείνου που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την κατάθεση ανακοπής στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Το επίμαχο παράβολο των 4,40 ευρώ, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την κατάθεση ανακοπής στη Διοικητική Δικαιοσύνη, αυξήθηκε το 2010 στα 100 ευρώ. Ειδικότερα, το παράβολο των 4,40 ευρώ από 8.6.2008 αναπροσαρμόστηκε με το Ν. 3659/2008 στα 25 ευρώ και εν συνεχεία από 1.1.2011 με το άρθρο 45 του Ν. 3900/2010 αυξήθηκε στα 100 ευρώ.

Το Πρωτοδικείο επισημαίνει ότι η αναπροσαρμογή αυτή του παραβόλου ισοδυναμεί για τον πολίτη με τρία ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με τις εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας των τελευταίων ετών, που προσδιορίζουν το ημερομίσθιο αυτό στα 33,57 ευρώ.

Η αύξηση αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ασήμαντη», υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση και «πολύ περισσότερο στην παρούσα διεθνή και ελληνική οικονομική συγκυρία».

Η αύξηση αυτή του παραβόλου, συνεχίζει το Πρωτοδικείο, είναι ικανή από τη φύση της να παρεμποδίσει το δικαίωμα του πολίτη να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Κατά συνέπεια, το αναπροσαρμοσμένο παράβολο θεσπίζει περιορισμό στο δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας και έτσι ο περιορισμός αυτός καθίσταται πλέον υπέρμετρος και μη ανεκτός από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος (δικαίωμα δικαστικής προστασίας) και του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη).

Μάλιστα, τονίζει η δικαστική απόφαση, στις περιπτώσεις που έχει καταβληθεί παράβολο των 100 ευρώ αυτό θα πρέπει να επιστρέφεται στο διάδικο-πολίτη ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης (δηλαδή, αν την κερδίσει ή χάσει).

Το δικαστήριο το απασχόλησε αίτηση πολίτη που ζητούσε την ανακοπή παραγγελίας του προϊσταμένου της ΙΗ' ΔΟΥ Αθηνών για κατάσχεση ακίνητης περιουσίας οφειλέτη λόγω του προστίμου ύψους 11.340 ευρώ που του είχε επιβληθεί και δεν είχε εξοφληθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας για ανέργουςΠρόγραμμα της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στόχος της ΓΓ Ισότητας των Φύλων είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για περίπου 20.000 γυναίκες και άνδρες που πλήττονται από την ανεργία και που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, θύματα trafficking και αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί οι δυνητικοί ωφελούμενοι να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ή στον Ειδικό Κατάλογο εκτός Μητρώου ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δικαιούχοι μπορεί να είναι υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, Συνεταιρισμοί, και συλλογικοί φορείς.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 5 Μαρτίου 2012, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.Διαβάστε περισσότερα...

Ολιγοήμερη φιλοξενία για αστέγους λόγω του ψύχουςΣτο Χολαργό και στον Πειραιά διαθέτει χώρους η Περιφέρεια Αττικής.

Δύο χώρους ολιγοήμερης φιλοξενίας αστέγων ανοίγει από σήμερα η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να φυλαχθούν οι άστεγοι από το δριμύ ψύχος.

Πρόκειται για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κεντρικού Τομέα Αττικής στη Λεωφόρο Μεσογείων 156, στη στάση ΜΕΤΡΟ «Εθνική Άμυνα» που θα είναι ανοικτή όλο το 24ωρο και για την αίθουσα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Πειραιά (Ζωσιμάδων 44) που θα λειτουργεί από τις 5.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ..

Οι δύο χώροι θα είναι διαθέσιμοι για όσες ημέρες διαρκεί το δριμύ ψύχος.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της 3ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο φιλοξενίας αστέγων στην ΚόρινθοΓια όσο διάστημα διαρκεί η κακοκαιρία.

Όσο διαρκεί η κακοκαιρία και παραμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, θα είναι ανοικτό στην πόλη της Κορίνθου, όλο το 24ωρο, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), προκειμένου να φιλοξενήσει αστέγους.

Το κέντρο βρίσκεται στην οδό Περιάνδρου 51Α.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη, με αντικείμενο την προστασία των ανήμπορων και των αστέγων, που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Κορινθίων, υπό την προεδρία του δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού, με τη συμμετοχή αντιδημάρχων, του προέδρου της Κοινωνικής Πολιτικής και του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΚΕΠΑΠ).


Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρουν τα στοιχεία για τους άστεγους στην ΕλλάδαΜη Κυβερνητικές Οργανώσεις τους υπολογίζουν στις 20.000.

Τελευταία έρευνα του ΙΣΤΑΜΕ αποκαλύπτει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον τομέα της στέγασης. «Με την οικονομική κρίση τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Η άνοδος του κόστους απόκτησης και διατήρησης μίας ιδιόκτητης κατοικίας, σε συνδυασμό με τα καθυστερούμενα δάνεια και τους πλειστηριασμούς έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση. Εάν οι πλειστηριασμοί δεν είχαν “παγώσει” τα τελευταία δύο χρόνια με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις οι άνθρωποι που ζουν σήμερα υπό την απειλή κατάσχεσης της κατοικίας τους διατρέχουν στο μέλλον τον κίνδυνο να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο», αναφέρεται σε μελέτη με θέμα «Το κοινωνικό πρόβλημα της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα» που αναρτήθηκε στη σελίδα του ΙΣΤΑΜΕ στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής έκδοσης της σειράς «Κείμενα Δημόσιας Πολιτικής».

Στην έρευνά της η συγγραφέας, επιστημονική συνεργάτης του ΙΣΤΑΜΕ κ. Κατερίνα Γιαννέτου, επικαλείται μεταξύ άλλων στοιχεία που δημοσιεύονται στον ελληνικό Τύπο, που αναφέρουν ότι περισσότερα από 50.000 ακίνητα βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού, από τα οποία τα 20.000 αφορούν την πρώτη κατοικία.

Για τα ακίνητα αυτά έχουν εκδοθεί ήδη διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες καταθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο επτάμηνο 2011 του εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο της Αθήνας περισσότερες από 16.000 διαταγές πληρωμής, όταν το 2010 το ίδιο δικαστήριο είχε εκδώσει περίπου 23.000 διαταγές πληρωμής και το 2008 είχε εκδώσει 8.000 διαταγές πληρωμής.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη η κατάσταση στον τομέα της ενοικιαζόμενης κατοικίας δεν είναι λιγότερο επισφαλής. Ιδιαίτερα για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας υπάρχουν αναφορές ότι οι ιδιοκτήτες δεν συνάπτουν συμβόλαια ενοικίασης και συχνά προχωρούν σε παράνομη αύξηση μισθώματος, σε αναγκαστική συγκατοίκηση ή σε έξωση.

Άστεγος πληθυσμός

Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τον άστεγο πληθυσμό είναι σπάνια στη χώρα μας, γεγονός που εμποδίζει την εκτίμηση των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος, ενώ αναστέλλει κάθε προσπάθεια για το σχεδιασμό μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπισή του, αναφέρεται στην μελέτη

Σε μία σχετικά πρόσφατη καταγραφή του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Απρίλιος 2009) οι άστεγοι στην Ελλάδα υπολογίστηκαν σε 7.720 άτομα, ένας αριθμός που έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση γιατί δεν περιλαμβάνει σημαντικές κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Τυπολογία (ETHOS) για την έλλειψη στέγης και τον αποκλεισμό από την κατοικία.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπολογίζουν τον αριθμό των άστεγων στη χώρα μας, στα 20.000 άτομα. Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Praksis», σήμερα (μόνο στην Αθήνα) οι άστεγοι υπολογίζονται πάνω από 11.000 (Έλληνες και μετανάστες).

Τα αιτήματα για στέγαση στην οργάνωση έχουν αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο προσεχές μέλλον.

Στην έρευνα της «Κλίμακα 55» για το ψυχοκοινωνικό προφίλ και το επίπεδο διαβίωσης των άστεγων που ζουν στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας (2005-2006, δείγμα 200 άτομα) έχουν καταγραφεί σημαντικά ευρήματα από σους ερωτηθέντες όπως το ότι το 90,7% είναι εγγράμματοι, το 50,3% είναι άγαμοι, το 46,5% ζουν χωρίς μόνιμη κατοικία τουλάχιστον 3 χρόνια και το 50,3% έχασαν το σπίτι τους λόγω οικονομικών προβλημάτων και χαμηλού εισοδήματος

Στη χώρα μας, οι άστεγοι άνθρωποι, λόγω της απουσίας άτυπου δικτύου υποστήριξης και ξενώνων επείγουσας ανάγκης, αναγκάζονται να καταφύγουν στα φθηνά ξενοδοχεία, τα οποία πληρώνουν, είτε ζητιανεύοντας, είτε από τα χρήματα επιδομάτων που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το κόστος ενός φθηνού ξενοδοχείου στην Αθήνα ποικίλλει από τα 8 Ευρώ για ένα τρίκλινο δωμάτιο, η πιο φθηνή επιλογή που αναφέρθηκε, έως τα 20 Ευρώ για ένα μονόκλινο δωμάτιο με μπάνιο, σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας.


Διαβάστε περισσότερα...