Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Χαμόγελα στην οικογένεια Σουμάχερ για τον 16χρονο Μικ


Την ώρα που η οικογένεια Σουμάχερ συνεχίζει να ζει το δικό της δράμα, μετά από το σοβαρό πρόβλημα υγείας του θρύλου της F1, ο 16χρονος γιος του, Μικ, δίνει μερικές νότες χαράς, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, με τον πρώτο του επίσημο αγώνα στο χώρο της Formula και την διάκριση του ως "καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος".

Δείτε το βίντεο από τον Ant1




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεπάλ: Ο σεισμός που άφησε πίσω του μεγάλες πληγές και αλλαγές


Θέμα χρόνου να ξανασυμβεί ίσως και ισχυρότερος σεισμός στο Νεπάλ


Η Ινδία «σπρώχνει» συνεχώς με δύναμη προς τα πάνω, συμπιέζοντας την υπόλοιπη Ασία, πράγμα που από τη μία έχει δημιουργήσει τα πανύψηλα Ιμαλάια και από την άλλη, προκαλεί μεγάλους σεισμούς κατά διαστήματα.

Αυτή είναι η απλή εξήγηση, γιατί ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έλαβε χώρα στο Νεπάλ και γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί, πιθανώς, ακόμη πιο ισχυρός, αν και πότε ακριβώς αυτό θα συμβεί παραμένει φυσικά απρόβλεπτο. Η ιστορική στατιστική ανάλυση δείχνει ότι είναι πιθανό να συμβεί μετά από τέσσερις ή πέντε δεκαετίες, αλλά η Γη αρέσκεται στις εκπλήξεις, συνεπώς κανείς στην περιοχή δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον 25 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Ινδία, που έως τότε ήταν μία απομονωμένη μάζα ξηράς, σαν ένα μεγάλο νησί, «γλιστρώντας» πάνω σε μία τεκτονική πλάκα που κινείτο από τα νότια προς τα βόρεια, έπεσε πάνω στην ηπειρωτική Ασία. Οι δύο γιγάντιες πλάκες, της Ινδίας και της Ευρασίας, συνεχίζουν να συγκρούονται με ταχύτητα περίπου τεσσάρων έως πέντε εκατοστών κάθε χρόνο, με την ινδική πλάκα να καταβυθίζεται αργά κάτω από την ευρασιατική. Το αντίστοιχο τεκτονικό ρήγμα, όπου συσσωρεύεται η γεωλογική ένταση, «τρέχει» για περίπου 2.200 χιλιόμετρα κατά μήκος των νοτίων συνόρων του Νεπάλ.

Αν και για την ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου η ταχύτητα σύγκρουσης των τεσσάρων έως πέντε εκατοστών ετησίως δεν φαίνεται μεγάλη, για τα γεωλογικά δεδομένα θεωρείται πολύ γρήγορη. Έως τώρα ήταν υπεραρκετή για να έχει δημιουργήσει τα υψηλότερα βουνά στον κόσμο (που συνεχίζουν να ψηλώνουν περίπου ένα εκατοστό ετησίως) και, κατά περιόδους, να «πυροδοτεί» καταστροφικούς σεισμούς. Ο προηγούμενος σεισμός στο Νεπάλ, το 1934 (πριν 81 χρόνια), ήταν ακόμη πιο ισχυρός, της τάξης των 8,1 Ρίχτερ, σκοτώνοντας πάνω από 10.600 ανθρώπους.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους εδώ και πολύ καιρό. Ο νέος σεισμός -κατά τον οποίο εκτιμάται ότι η ινδική πλάκα προχώρησε απότομα κατά περίπου δύο μέτρα προς τον Βορρά- δεν αποτελεί παρά μία οδυνηρή υπενθύμιση. Όποιος ζει σε αυτή την περιοχή ή την επισκέπτεται για να περιηγηθεί στο Κατμαντού ή να σκαρφαλώσει στο Έβερεστ, πρέπει να έχει επίγνωση των κινδύνων.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό εκτίμησης γεωκινδύνων GeoHazards International, κατά μέσο όρο, μετά το 1255, ένας ισχυρός σεισμός γύρω στους 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Νεπάλ και τις γύρω περιοχές, κάθε 75 χρόνια. Ο ίδιος οργανισμός εκτιμά ότι αν -ή μάλλον όταν- ξανασυμβεί ένας σεισμός ανάλογος του 1934, δηλαδή των 8,1 βαθμών, οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 40.000, καθώς η περιοχή είναι πλέον πολύ πιο πυκνοκατοικημένη, με δεδομένο ότι στην κοιλάδα του Κατμαντού, της πρωτεύουσας του Νεπάλ, ο πληθυσμός (σήμερα είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι) αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 6,5%.

Υπολογίζεται ότι ο σεισμός της 25ης Απριλίου όχι μόνο ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού, αλλά, επίσης, μετακίνησε όλη την πόλη κατά περίπου τρία μέτρα προς τα νότια. Η τεκτονική ενέργεια που απελευθερώθηκε, ισοδυναμούσε με τουλάχιστον 20 βόμβες υδρογόνου (κάθε μία από αυτές πολύ ισχυρότερη από την ατομική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα). Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, στο Νεπάλ έχουν γίνει τέσσερις σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ.

Άλλες πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές που κινδυνεύουν από ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με τους γεωλόγους, είναι η Τεχεράνη (Ιράν), η Αϊτή, η Λίμα (Περού), η Παντάνγκ (Ινδονησία) και η Κωνσταντινούπολη, που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα τεκτονικά ρήγματα.

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει συμβεί παγκοσμίως μετά το 1900, έγινε στις 22 Μαϊου 1960 στη βόρεια Χιλή και ήταν μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχερ, προκαλώντας τσουνάμι και σκοτώνοντας πάνω από 1.700 ανθρώπους.

--------------

Επικοινώνησαν με τις οικογένειές τους οι Ελληνίδες που βρίσκονται στο Νεπάλ


Σύμφωνα με τα στοιχεία του προξενείου 10 Έλληνες είχαν ζητήσει βίζα για να επισκεφθούν την περιοχή του Νεπάλ. Από αυτούς οι 7 επέστρεψαν στη χώρα μας, πριν εκδηλωθεί ο σεισμός, ενώ οι τρεις δεν έχουν επικοινώνησει, ακόμα, με το προξενείο.

Ωστόσο, οι δύο ήρθαν σε επικοινωνία με την οικογένειά τους. Πρόκειται για μία κοπέλα από την Κρήτη και μία από το Γύθειο.

Η κοπέλα, από την Κρήτη, η οποία είχε εγκλωβιστεί σε ορεινό χωριό του Νεπάλ, κατάφερε να μιλήσει μέσω Facebook με τον πατέρα της κι έτσι ζήτησε βοήθεια. Η κοπέλα είχε πάει στο Νεπάλ με μία πολυμελή ομάδα, πριν το Πάσχα, κι ενώ όλα τα μέλη είχαν επιστρέψει, αυτή παρέτεινε τη διαμονή της στη χώρα.

Η δεύτερη περίπτωση, αφορά μία 29χρονη από το Γύθειο, η οποία βρίσκεται στο Νεπάλ από τον Οκτώβριο του 2014. Η μητέρα της πληροφορήθηκε για το σεισμό από τα μέσα ενημέρωσης και τελικά κατάφερε να επικοινωνήσει με την κόρη της, η οποία περιμένει να αποκατασταθεί η συγκοινωνία για να μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, όμως, με τον Έλληνα Πρόξενο στο Νεπάλ, εκκρεμή η επικοινωνία με δύο αδερφές από την Αθήνα, οι οποίες δεν είχαν αφήσει στοιχεία τους στο Προξενείο και γι αυτό το λόγο δεν τις έχουν εντοπίσει.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ:



--------------

Οι πληγές του Νεπάλ από ψηλά


Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος στο Νεπάλ. Τα 7,8 ρίχτερ που χτύπησαν την περιοχή προκάλεσαν την κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων με τη λίστα των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 3.200 όπως αναφέρουν πήγες της τοπικής αστυνομίας. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν από το σεισμό κοιμήθηκαν για δεύτερη ημέρα στην ύπαιθρο καθώς υπάρχει φόβος ότι αρκετά κτίρια θα καταρρεύσουν.



--------------

Παπαζάχος: Ψήλωσαν τα Ιμαλάια κατά 10 εκατοστά


"Ψήλωσαν" τα... Ιμαλάια όρη από το μεγάλο – καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το Νεπάλ το περασμένο Σάββατο.

Όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος, το γεωλογικό αυτό φαινόμενο, εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια και οφείλεται στη σύγκρουση δύο πλακών (της Ινδικής με την Ασιατική). Με απλά λόγια, η Ινδία "σπρώχνει", προς τα επάνω και "συμπιέζει" την υπόλοιπη Ασία, η οποία μετατοπίζεται με τη σειρά της, ετησίως, κατά περίπου 10 εκατοστά , με αποτέλεσμα να αυξάνεται, αντίστοιχα, κατά μερικά εκατοστά και το υψόμετρο των Ιμαλαΐων.

"Οι συγκλίσεις και οι συγκρούσεις των δύο αυτών πλακών είναι πολύ μεγάλες, και κατά συνέπεια στην περιοχή αυτή σημειώνονται πολύ μεγάλοι, σε μέγεθος, σεισμοί. Στο Αιγαίο, για παράδειγμα, η αφρικανική πλάκα συγκρούεται με την ευρασιατική και βυθίζεται κατά 4 περίπου εκατοστά το χρόνο, ενώ στην περίπτωση του Νεπάλ ξεπερνά τα 10 εκατοστά", υπογραμμίζει ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Παζάχος πάντως, διαβεβαιώνει ότι είναι πολύ δύσκολο, έως απίθανο, το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα από τον ισχυρό – φονικό σεισμό, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, από το λεγόμενο "φαινόμενο ντόμινο". "Εκτός ότι η Ελλάδα απέχει πάρα πολύ από το Νεπάλ, είναι σχεδόν απίθανο να "συντονιστεί" ο ευρύτερος σεισμογόνος χώρος της Ινδίας με τα ρήγματα του Αιγαίου και να προκληθεί σεισμική διέγερση και στη χώρα μας", υπογραμμίζει ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος αναφέρει επίσης, ότι υπάρχει, επίσης και πολύ μικρή πιθανότητα να επηρεαστούν από το σεισμό των 7,9 Ρίχτερ άλλες χώρες, με υψηλή σεισμική δραστηριότητα, όπως η Ιαπωνία.

Ωστόσο, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, σ΄ ό,τι αφορά τη σεισμική εξέλιξη στο Νεπάλ, καθώς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί, το επόμενο χρονικό διάστημα, με μεγέθη που μπορεί να φθάσουν ακόμα και τα 7 Ρίχτερ.

Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει νέες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές, πιθανόν να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι άνθρωποι. "Οι μετασεισμοί μπορεί να φθάσουν σε μέγεθος και τα 7 Ρίχτερ. Με δεδομένο ότι όλα τα κτίρια και οι υπόλοιπες κτιριακές υποδομές έχουν υποστεί ζημίες δεν είναι απίθανο να προκληθούν και νέες καταρρεύσεις, ενδεχομένως να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι άνθρωποι, κάτι που απευχόμαστε όλοι", τονίζει. Αναφέρει χαρακτηριστικά μετά το μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6,2 R, που "χτύπησε" το Σεπτέμβριο του 1986 την Καλαμάτα, λίγες μέρες αργότερα σημειώθηκε μεγάλος μετασεισμός, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μια πολυκατοικία. "Σώθηκαν δεκάδες άνθρωποι επειδή είχαν ειδοποιηθεί να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και στο Νεπάλ η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, αν δεν εκτονωθεί η μετασεισμική δραστηριότητα", λέει.

Ο ομότιμος καθηγητής, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι νεκροί από το σεισμό στο Νεπάλ ξεπέρασαν τις 3.500 και οι καταστροφές είναι σχεδόν βιβλικές, λέει χαρακτηριστικά ότι οι επιπτώσεις ενός σεισμού είναι ανάλογες με το βιωτικό επίπεδο κάθε χώρας. "Οι κατασκευές στο Κατμαντού ήταν ευτελείς, σε σχέση με ευρωπαϊκές πόλεις, ακόμα και με την Ελλάδα. Όσο φτωχή είναι μια χώρα τόσο μεγαλύτερες είναι οι καταστροφές από ένα μεγάλο σεισμό", λέει χαρακτηριστικά. Επαναλαμβάνει, πάντως, για άλλη μια φορά ότι ο προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, "σώζει ζωές" από τον Εγκέλαδο και επισημαίνει ότι παρά την οικονομική κρίση, θα πρέπει τα κτίρια να ελέγχονται.

Στο Νεπάλ οι μεγάλες βλάβες σε κτίρια και υποδομές, προκλήθηκαν σε μια ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, ενώ κάθε 50 χρόνια περίπου, είναι πιθανόν να σημειωθεί ένας σεισμός που να αγγίζει σε μέγεθος τα 8 Ρίχτερ. Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός είχε σημειωθεί το 1933, είχε μέγεθος 8 Ρίχτερ και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι.

Το σεισμικό ρήγμα από το οποίο προκλήθηκε ο σεισμός της 25ης Απριλίου, φθάνει σε μήκος τα 100 χιλιόμετρα και η ενέργεια που προκλήθηκε είναι τεράστια και ισοδυναμεί με έκρηξη πυρηνικής βόμβας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σεισμολόγων στο ΑΠΘ, οι οποίοι προβλέπουν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανόν ακόμα και 2 – 3 χρόνια.

--------------

Τραγωδία χωρίς τέλος στο Νεπάλ - Περισσότεροι από 4.000 οι νεκροί

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Νεπάλ. Σύμφωνα με νέο απολογισμό, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό.

Στο Κατμαντού, η υπηρεσία του Νεπάλ που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των καταστροφών ανακοίνωσε πως ο απολογισμός έχει φθάσει πλέον τους 4.010 νεκρούς.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό άνω των 7.500 ανθρώπων, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ ως αρωγή.

--------------

Ανέστειλε η Κίνα ορειβατικές αποστολές στο Έβερεστ

Μέτρα μετά τη φονική χιονοστιβάδα στην περιοχή.

Όλες τις ανοιξιάτικες ορειβατικές εξορμήσεις στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ ανέστειλε η Κίνα, μετά τον σεισμό στο γειτονικό Νεπάλ που προκάλεσε φονική χιονοστιβάδα σε άλλη περιοχή της υψηλότερης κορυφής του κόσμου.

Επικαλούμενο το γραφείο αθλητισμού της περιοχής, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), ανέφερε πως περισσότεροι από 400 ορειβάτες έχουν κατέβει στο Θιβέτ μετά τον προχθεσινό σεισμό.

Στο τμήμα του Έβερεστ που ανήκει στο Νεπάλ, ξεκίνησε με ελικόπτερα, έπειτα από τη βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών, η επιχείρηση διάσωσης των αλπινιστών που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και δύο ημέρες σε μεγάλο υψόμετρο.

Από την πλευρά του, το Νεπάλ δεν έχει αποφασίσει αν θα διακόψει ή όχι τις εξορμήσεις στο όρος αυτό που το υψόμετρό του φθάνει τα 8.848 μέτρα.

Εκπρόσωπος του γραφείου Τουρισμού του Νεπάλ, το οποίο εκδίδει τις θεωρήσεις που είναι απαραίτητες για την ανάβαση στη "στέγη του κόσμου", ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών από την προχθεσινή χιονοστιβάδα ανέρχεται σε 14 (σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι νεκροί ανέρχονται σε 17).

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε διαφορετικά υψόμετρα στο Έβερεστ.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που χώρισε το σύντροφό της για να ζήσει με τις κούκλες της


«Δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ…».

Άβυσσος η ψυχή των γυναικών! Η 30χρονη, April Brucker δηλώνει ότι χώρισε με τον αρραβωνιαστικό της, προκειμένου να ζήσει με τις μαριονέτες της για να τους δώσει τα καλύτερα!

Η γυναίκα από το Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ ξοδεύει περί τις 14.000 λίρες Αγγλίας ετησίως, προκειμένου να ικανοποιήσει τα… καπρίτσια των κούκλων της.

Η ίδια υποστηρίζει πως οι κούκλες της είναι «τα παιδιά» της, οπότε τους δίνει τα πάντα. Η τραγουδίστρια, μοντέλο και συγγραφέας λέει σημειώνει σχετικά: «Ναι, κοστίζουν πολύ, αλλά αν χρειάζονται πράγματα, χρειάζονται πράγματα. Αν χρειαστεί, δεν θα έχω εγώ ρούχα-είμαι γονέας, τι να κάνω;».

Η 30χρονη γνώρισε τον μετέπειτα αρραβωνιαστικό της στη Νέα Υόρκη και όπως εκείνη διατείνεται, «δυστυχώς, ζήλευε τις κούκλες μου. Όταν μάλιστα μου έθεσε το δίλημμα ‘ή εκείνες ή εγώ’, τότε χωρίσαμε. Εκείνες, δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ…».






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eurostat: Πρώτη στην "υποαπασχόληση" η Ελλάδα και οι γυναίκες


Σχεδόν 10 εκατ. εργαζόμενοι είναι «υποαπασχολούμενοι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι θα ήθελαν και μπορούν να δουλεύουν περισσότερες ώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2014. Τα 2/3 είναι γυναίκες.



Συνολικά σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (part-time) βρίσκονται 44,1 εκατ. άτομα στην Ε.Ε.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων με part-time δουλειά βρίσκεται στην Ελλάδα (72,1%), με το 70% γυναίκες.

Ακολουθούν η Κύπρος (65,9%) και η Ισπανία (57,3%).

Δείτε όλη τη μελέτη της Eurostat


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστή για 8 ώρες η Κορίνθου-Πατρών


Θα γίνουν εκτροπές της κυκλοφορίας μέχρι αύριο το πρωί.

Από τις 10 σήμερα το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί της Τρίτης θα μείνει κλειστή η εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών εξαιτίας εργασιών συντήρησης.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης:

- το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα μεταξύ των κόμβων Δερβενίου (Χ.Θ. 142,440) και Ακράτας (Χ.Θ. 148,800) θα εκτρέπεται στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών.

- το ρεύμα προς Αθήνα δεν επηρεάζεται και θα λειτουργεί κανονικά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά Έλληνα αντισυνταγματάρχη στην Κύπρο


Την είδηση επιβεβαίωσε η κόρη του.

Η Μαρία Καλμπουρτζή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, επιβεβαίωσε σήμερα τις χθεσινές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν ταυτοποιηθεί με την μέθοδο του DNA οκτώ οστά του πατέρα της Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος το 1974 ήταν αντισυνταγματάρχης του Ελληνικού στρατού και το 2011 η Ελληνική Πολιτεία του απένειμε για την ηρωϊκή θυσία του στην Κύπρο τον βαθμό του αντιστράτηγου.

«Είναι μια θετική εξέλιξη και για μένα προσωπικά είναι μια ιδιαίτερη ανακούφιση, παρ' όλα τα αντιφατικά και ανάμικτα συναισθήματα που έχω», δήλωσε η κα Καλμπουρτζή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά την συνάντηση της με τον Κύπριο Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου.

Το θέμα του Καλπουρτζή,ανέφερε,«φαίνεται να έχει μπει στην τελική του ευθεία,καθώς υπάρχει αυτή η ταυτοποίηση».

Η διαδικασία ταυτοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη,ανέφερε η κα Καλμπουρτζή και εξέφρασε την ελπίδα να ταυτοποιηθούν και άλλα οστά του πατέρα της.

Ο Στυλιανός Καλμπουρτζής, αντισυνταγματάρχης το 1974 και διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ) μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του Τουρκικού στρατού,έπεσε ηρωϊκά στις 23 Ιουλίου μαζί με 37 άνδρες του,στην διάβαση Πέλλα Πάϊς -Συγχαρί, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Τα οστά βρέθηκαν σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης, στο πλαίσιο εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής για Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

Η κα Καλμπουρτζή, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκο Θεοδοσίου,επισκέφθηκε το στρατόπεδο Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς, λίγο έξω από την Λευκωσία, το οποίο φέρει το όνομα του πατέρα της. Συναντήθηκε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς,αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη και το διοικητή του στρατοπέδου, αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Λοϊζου. Στην προτομή του πατέρα της, η οποία βρίσκεται στο στρατόπεδο,ο αντιστράτηγος Μπασιακούλης και η κ. Καλμπουρτζή κατέθεσαν στεφάνια.

Τα νέα για τα θετικά αποτελέσματα ταυτοποίησης οστών του πατέρα της η κ. Καλμπουρτζή τα πληροφορήθηκε, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη της στην Κύπρο ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.

Η κα Καλμπουρτζή χαιρέτισε ημερίδα για τους Αγνοουμένους και είχε χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ Νέστορα Νέστορος, την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για θέματα Αγνοουμένων, Σκεύη Κουκουμά , και άλλους αρμόδιους παράγοντες.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν τρόποι καλύτερου συντονισμού για να υπερπηδηθούν προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή όσον αφορά την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου διαβεβαίωσε ότι η θέση της Κυπριακής Πολιτείας είναι ότι «με το ίδιο ενδιαφέρον που αυτή την στιγμή ενεργούμε για τους δικούς μας αγνοούμενους, το ίδιο κάνουμε και για τους αδελφούς Ελλαδίτες αγνοούμενους».

Τόνισε ότι οι έρευνες της ΔΕΑ δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, διότι «η Τουρκία συνεχώς θέτει και προβλήματα και θέματα τα οποία δημιουργούν καθυστερήσεις».

Ο κ.Φωτίου,απαντώντας σε ερώτηση για τις έρευνες που θα αρχίσουν στην περιοχή του Τύμβου της Μακεδονίτισσας όπου κατέπεσε το 1974 από φίλια πυρά ελληνικό αεροσκάφος, είπε ότι οι θα αρχίσουν τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου.

Η κα Καλπουρτζή δήλωσε πως θεωρεί ότι «νομικά πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και να λύσουμε και τα κενά τα δικά μας Κύπρου και Ελλάδας, που είναι προβλήματα συνεργασίας και συντονισμού».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο φως» για την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στις Σκουριές


Την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δικαίωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στην θέση Σκουριές στη Χαλκιδική μπορεί να προχωρήσει η Ανώνυμη Εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» μετά το πράσινο φως που άναψε, με την απόφαση του, το Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δικαιώνοντας την εταιρία, έκρινε μη νόμιμη την αιτιολογία με την οποία απορρίφθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας το αίτημα για «την έγκριση παρέκκλισης» κατασκευής εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στις Σκουριές.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι για την ανέγερση βιομηχανικών μονάδων και άλλων υποστηρικτικών της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων, που χωροθετούνται μέσα στην μεταλλευτική παραχώρηση δεν ισχύουν οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ούτε και το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 περί ελάχιστου προσώπου γηπέδου επί κοινοχρήστου δρόμου, αλλά αποκλειστικά η σχετική διάταξη του Μεταλλευτικού Κώδικα (άρθρο 161 παράγραφος 2).

Όπως υπογραμμίζουν στην απόφαση τους (1449/2015) η διάταξη αυτή του Μεταλλευτικού Κώδικα αναφέρει ότι για την ανέγερση εργοστασίων που εξυπηρετούν την εκμετάλλευση και την επεξεργασία μεταλλευμάτων, μέσα στον μεταλλευτικό χώρο, απαιτείται άδεια της πολεοδομικής αρχής, η οποία όμως χορηγείται «κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας».

Τέλος, διευκρινίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι η νομοθεσία ορίζει ότι οι επίμαχες άδειες δύνανται να χορηγούνται κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, ωστόσο «η διατύπωση αυτή δεν έχει την έννοια ότι καθιερώνει διακριτική ευχέρεια της πολεοδομικής αρχής να χορηγεί ή όχι την παρέκκλιση, αλλά εισάγει δέσμια αρμοδιότητα αυτής να εγκρίνει την παρέκκλιση».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα ξεκινήσουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και έως πότε θα διαρκέσουν


Σε Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια.

Στις 19 Μαΐου θα αρχίσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα 15 Ιουνίου σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης. Όσον αφορά τα Γενικά Λύκεια οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν επίσης στις 19/5 και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 18 Ιουνίου για τις τάξεις Α και Β Λυκείου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ακολουθεί αναλυτικά το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας.

Σας γνωρίζουμε ότι μετά τη λήξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2014-2015, την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, σύμφωνα με τη με αρ. πρ. 58567/ Δ2/09-04-2015 Υ.Α. (Β΄ 629), για τις προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ισχύσουν τα ακόλουθα:
ΓΥΜΝΑΣΙΑ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΑ)

-Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα αρχίσουν την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 και θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015.
- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015.
- Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων των προαγωγικών – απολυτηρίων εξετάσεων Ιουνίου, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σχολείο, όπου φοιτούν, με την οποία ζητούν την αναβαθμολόγηση ενός ή περισσότερων γραπτών δοκιμίων. Η αίτηση συνοδεύεται με το προβλεπόμενο παράβολο για κάθε γραπτό δοκίμιο.

ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΑ)

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. θα αρχίσουν την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015.
 Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. θα αρχίσουν την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015.
- Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΓΕ.Λ. και Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα αρχίσουν την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015.
- Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΓΕ.Λ. και Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, θα αρχίσουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
- Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015.
- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων Γενικού Λυκείου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τρίτη 23 Ιουνίου 2015.
- Σημειώνεται ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
- Το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ανακοινωθεί στους μαθητές πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων (αρ. 14 του Π.Δ. 60/2006).
- Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο μάθημα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων και γι΄ αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το ΓΕ.Λ. τους.
- Σύμφωνα με την παρ. 2 του αρ. 24 του Π.Δ. 60/2006: «Μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σχολείο, όπου φοιτούν, με την οποία ζητούν την αναβαθμολόγηση ενός ή περισσότερων γραπτών δοκιμίων. Η αίτηση συνοδεύεται με το προβλεπόμενο παράβολο για κάθε γραπτό δοκίμιο.».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ (ΕΠΑ.Λ.)

-Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ & B’ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 μέχρι και την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015.
- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, B΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 μέχρι και την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015.
- Οι πανελλαδικές εξετάσεις της τελευταίας τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Β΄) θα αρχίσουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
- Οι πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
- Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 μέχρι και τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015.
- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015.
- Το πρόγραμμα των εξετάσεων θα ανακοινωθεί στους μαθητές των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., το αργότερο δύο (2) ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων σύμφωνα με την Υ.Α. 80033/Γ2/12-09-2006 (Β΄1286).
- Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι΄ αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το ΕΠΑ.Λ. τους.
- Σύμφωνα με την παρ. 2 του αρ. 17 του Π.Δ. 50/2008: «Μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων της εξεταστικής περιόδου, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο ΕΠΑ.Λ. όπου φοιτούν, με την οποία ζητούν την αναβαθμολόγηση ενός ή περισσότερων γραπτών δοκιμίων. Η αίτηση συνοδεύεται με το προβλεπόμενο παράβολο για κάθε γραπτό δοκίμιο.».

Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων θα ανακοινωθεί στους μαθητές πέντε (5) εργάσιμες μέρες πριν τη λήξη των μαθημάτων, για τα Ημερήσια και τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια (αρ. 16, Π.Δ. 60/2006) και πέντε (5) εργάσιμες μέρες τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων, για τα Επαγγελματικά Λύκεια (αρ. 12, Π.Δ. 50/2008). Η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της οικείας σχολικής μονάδας.

Επίσης, για την αξιολόγηση των κατ΄ ιδίαν διδαχθέντων και των στρατεύσιμων μαθητών ισχύει, για τα Γυμνάσια, το άρθρο 2 του Π.Δ. 182/1984 και το άρθρο 6 του Π.Δ. 39/2014, και για τα Γενικά Λύκεια, το άρθρο 33 του Π.Δ. 60/2006 και η παρ. 14 του άρθρου 1 του Π.Δ. 48/2012. Για την αξιολόγηση των κατ΄ ιδίαν διδαχθέντων στα Επαγγελματικά Λύκεια ισχύει το άρθρο 25 του Π.Δ. 50/2008, όπως τροποποιήθηκε με τις παρ. 7, 8 του αρ. 1 του Π.Δ. 43/2010 (Φ.Ε.Κ. 86 Α΄), την παρ. 14 του άρθρου 1 του Π.Δ. 61/2012 (ΦΕΚ 112 Α΄) και την παρ. 11 του άρθρου 1 του Π.Δ. 112/2013 (Φ.Ε.Κ. 145 Α΄).

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι Διευθυντές Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να μεριμνήσουν για την εφαρμογή της παρούσας, ώστε να τηρηθούν οι προβλεπόμενες ημερομηνίες, καθώς και για την ορθολογική κατάρτιση του προγράμματος των εξετάσεων, προκειμένου οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων


Οι υπόχρεοι θα μπορούν να υποβάλλουν τα αρχεία μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, που είναι προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, παρατείνεται έως και τις 10 Μαΐου 2015 η προθεσμία για την χωρίς πρόστιμο ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών αρχείων των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών αρχείων μέχρι και την 31.12.2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στόχος η καταπολέμηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου


Το υπουργείο Παιδείας για τη συνέχιση των Προγραμμάτων Εκπαίδευσης παιδιών Ρομά.

Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τους αρμόδιους εποπτευόμενους φορείς, σχεδιάζει μια συνεκτική, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πολιτική για την καταπολέμηση της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, η οποία περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης, παρέμβασης και αντιστάθμισης και καλύπτει όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα μέτρα αυτά με τη μορφή ολοκληρωμένων πράξεων, στην πλειονότητά τους, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθηση κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού κ. Μαυρωτά με θέμα «Συνέχιση Προγραμμάτων Εκπαίδευσης των Παιδιών Ρομά».

Επίσης γίνεται γνωστό ότι στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-20 και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος» και στον Ειδικό Στόχο 1 προβλέπονται δράσεις για τη μείωση του ποσοστού πρόωρης εγκατάλειψης της σχολικής εκπαίδευσης και για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση.

Οι στοχευμένες αυτές δράσεις για την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά θέτουν ως στόχο τη συστηματική απεικόνιση της υφιστάμενης κατάστασης των Ρομά σε επίπεδο εκπαίδευσης και την ένταξη των παιδιών Ρομά στη σχολική πραγματικότητα, με στόχο τη μείωση της σχολικής διαρροής και αποτυχίας, και τέλος την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με σκοπό την αύξηση του επιπέδου του λειτουργικού εγγραμματισμού τους.

Ο κ. Κουράκης τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνέχιση των Προγραμμάτων Εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι σταρ του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι τετράποδοι


Οχτώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βρίσκουν παιδιά που εξαφανίζονται.

Είναι οι τετράποδοι φύλακες - άγγελοι των παιδιών που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, όταν εξαφανίζονται από τα σπίτια τους και κινητοποιείται το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την εύρεσή τους.

Οι σταρ του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι τετράποδοι

Η Εστρέγια, ο Ρίνο, η μαύρη και η άσπρη Αθηνά, η Μπαλού, η Άστρα, η Άιλα και η Λώρα είναι τα οχτώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά του οργανισμού που μαζί με τους χειριστές τους, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εντοπισμού εξαφανισμένων παιδιών ακολουθώντας τη... μυρωδιά των ρούχων τους!

«Πρόκειται για την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης "Θανάσης Μακρής", που συστάθηκε το 2011 στη μνήμη του Θανάση Μακρή, ο οποίος υπηρετούσε στο Λιμενικό Σώμα, συμμετείχε εθελοντικά στη συντονιστική επιχειρησιακή ομάδα διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης παιδιών και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 33 ετών» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 20 χρόνων του «Χαμόγελου του Παιδιού», που πραγματοποιήθηκαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο περίπτερο 12 τής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τέσσερα από τα σκυλιά της Ομάδας, που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους χειριστές τους, ήταν οι αδιαφιλονίκητοι σταρ της εκδήλωσης, αφού τα παιδιά δεν σταματούσαν να τα χαϊδεύουν, να παίζουν και να ζητούν να φωτογραφηθούν μαζί τους.

«Πρόκειται για σκυλιά που είναι ειδικά εκπαιδευμένα για την εύρεση συγκεκριμένου ανθρώπου, μέσα σε αστική περιοχή» εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε την αδυναμία του στην άσπρη Αθηνά, ένα πανέμορφο Λαμπραντόρ που μοιάζει, όπως εκμυστηρεύθηκε, με το σκυλί που συντρόφευε τον γιο του Ανδρέα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Μέλος της Ομάδας, η δράση της οποίας είναι εθελοντική, είναι και ο Τίμης Δεληδημήτρης, ο οποίος, με τη σκυλίτσα του Εστρέγια, έχει συμμετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις εντοπισμού εξαφανισμένων παιδιών.

«Θυμάμαι την περίπτωση ενός 12χρονου που είχε εξαφανισθεί από το σπίτι του στο Μαρούσι. Πήγαμε εκεί, η Εστρέγια μύρισε ένα φορεμένο ρούχο του και μας οδήγησε σε σταθμό τρένου, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά. Εκεί ψάχναμε εναγωνίως μέχρι που είδα την Εστρέγια να κάθεται μπροστά σε ένα παιδί και να μην φεύγει μέχρι να πάμε και μεις, για να διαπιστώσουμε τελικά ότι ήταν ο αγνοούμενος» αφηγείται ο κ. Δεληδημήτρης. Μια άλλη ιδιαίτερη περίπτωση θυμάται η Μιχαέλα Ζανάκη, το σκυλί της οποίας συμμετείχε σε επιχείρηση εντοπισμού ενός παιδιού που είχε εξαφανισθεί στο Σχιστό.

«Το σκυλί κατάφερε να εντοπίσει ότι το παιδί είχε χρησιμοποιήσει όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να μας οδηγήσει σταδιακά μέχρι το ΚΤΕΛ απ' όπου είχε επιβιβασθεί σε λεωφορείο» λέει χαρακτηριστικά.

Το σημαντικότερο, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, σε περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών, είναι η άμεση κινητοποίηση, με τη συμβολή, ανάλογα της περίστασης, των ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. «Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε να περνάει ούτε λεπτό χαμένο» είπε.

«Εκτός από τον επιτυχή εντοπισμό των παιδιών, τα σκυλιά βοηθούν στις έρευνες, ακόμα και αποκλείοντας αρχικά ολόκληρες περιοχές, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος στον γεωγραφικό προσανατολισμό των ερευνών» κατέληξε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αποθέωση της φιλίας


Μεταφέρει τον ανάπηρο φίλο του κάθε μέρα επί 3 χρόνια στις πλάτες του.

Η φιλία είναι σπάνια, η αληθινή φιλία είναι θαύμα και τύχη. Η ιστορία του 18χρονου Xie Xu και του συμμαθητή και φίλου του Zhang Chi, από την Κίνα όχι μόνο συγκινεί, αλλά και αποτελεί μάθημα ζωής.

Ο Xu αποθεώθηκε από τα μίντια της χώρας του και γνώρισε διεθνή αναγνώριση, για την ανιδιοτελή πράξη του να σηκώνει στις πλάτες του τον 19χρονο φίλο του, παιδί με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να μη χάσει ούτε μια μέρα στο σχολείο.

Ο Guo Chunxi, αναπληρωτής διευθυντής του Λυκείου Daxu στο Xuzhou, όπου οι δυο φίλοι φοιτούν μαζί τα τελευταία τρία χρόνια, περιέγραψε την ιστορία «συγκινητική και τόσο εμπνευσμένη».

Όπως είπε, ο 18χρονος βοηθά τον φίλο του που πάσχει από μυϊκή δυστροφία, με συγκινητικό τρόπο: «Δεν είναι οικογένεια, αλλά ο Xie το κάνει αυτό επί τρία χρόνια». Οι φωτογραφίες των δυο φίλων, που ανέβηκαν στο διαδίκτυο, έχουν δεχτεί άπειρα θετικά σχόλια.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εγκληματικό λάθος η καύση των απορριμμάτων»


Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας.

Προειδοποιήσεις για τους κίνδυνους από την ανεξέλεγκτη καύση των σκουπιδιών, που τις τελευταίες ημέρες, επιλέγεται αυθαίρετα από αρκετούς δημότες ως λύση στο πρόβλημα της παρατεταμένης συσσώρευσης τους, απεύθυνε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας, επανερχόμενος για ακόμα μια φορά στην ανάγκη άμεσης και πλήρους αποκομιδής των απορριμμάτων.

Όπως επισημαίνεται, η καύση των πλαστικών τμημάτων των σκουπιδιών, προκαλεί την απελευθέρωση εξαιρετικά τοξικών ουσιών, ιδίως καρκινογόνων διοξινών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα υγείας τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. «Ακόμη και η καύση των υπολοίπων τμημάτων των απορριμμάτων, όπως το ξύλο, προκαλεί την άθροιση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα τα οποία μπορούν να βλάψουν τις αεροφόρους οδούς ιδίως σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Συνεπώς η καύση των απορριμμάτων εντός του Δήμου αποτελεί εγκληματική, ανεύθυνη πρακτική η οποία προξενεί πολύ περισσότερα προβλήματα απ’΄ όσα ενδεχομένως πιστεύουν κάποιοι πολίτες ότι μπορεί να επιλύσει. Καλούμε συνεπώς όλους τους συμπολίτες μας να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και όχι μόνο να αποφεύγουν τέτοιου είδους πρακτικές αλλά και να αποτρέπουν όσους από τον κοινωνικό τους περίγυρο καταφεύγουν σε αυτές».

Επιπρόσθετα ο Ι.Σ.Π.Ο. τονίζει την ανάγκη να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα, κατά την μερική αποκομιδή των απορριμμάτων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, στην απομάκρυνση τους από θέσεις κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς ώστε την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν, όπως τονίζει το ilialive.gr. Επίσης τονίζεται ότι είναι αναγκαίο μετά την απομάκρυνση των απορριμμάτων, να ακολουθήσει απολύμανση με χλωριούχα διαλύματα, όχι μόνο της εστίας εναπόθεσής τους αλλά και του προαύλιου τουλάχιστον χώρου των σχολείων. «Ανάλογη απολύμανση πρέπει να ακολουθεί την αποκομιδή από κάθε σημείο της πόλης. Η απολύμανση μόνο με ασβέστη δεν αρκεί. Ο Ι.Σ.Π.Ο. καλεί τους αρμόδιους να υλοποιήσουν άμεσα τα παραπάνω μέτρα ώστε να διασφαλισθεί η υγεία των παιδιών και των πολιτών, από του κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία των αθροιζόμενων απορριμμάτων πλησίον των σχολείων αλλά και πολλών σημείων της πόλης».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φροντιστήριο το πρωί αντί για σχολείο


Αδειάζουν οι σχολικές αίθουσες από τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

Παράδοση τείνουν να γίνουν οι άδειες σχολικές αίθουσες ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλοί μαθητές της Γ' τάξης εγκαταλείπουν τα σχολικά θρανία για να προετοιμαστούν εντατικά για τις εξετάσεις που πλησιάζουν. Μια βόλτα σε ένα λύκειο θα πείσει τους περισσότερους για την αλήθεια των όσων γράφονται.

Μαθητές δήλωσαν στο newsbeast.gr, ότι ελάχιστοι πηγαίνουν πλέον στο σχολείο. Ειδικά στα μαθήματα κατεύθυνσης υπάρχουν περιπτώσεις όπου από τους 22 μαθητές παρακολουθούν 3-4, συνήθως όσοι δεν ενδιαφέρονται για τις πανελλαδικές και έχουν πολλές απουσίες. Όσο περνάνε οι μέρες και πλησιάζουμε προς τη λήξη των μαθητών όλο και αυξάνονται οι απόντες.

Βέβαια δε συμβαίνει το ίδιο με τα φροντιστήρια. Οι μαθητές της Γ' τάξης συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, που συνήθως αυξάνονται όσο πλησιάζουν οι πανελλαδικές. Όπως δήλωσαν στο newsbeast.gr καθηγητές φροντιστηρίων, οι μαθητές σε πολλές περιπτώσεις ζητούν να αλλάξει το πρόγραμμα και να μεταφερθούν τα μαθήματα πρωινές ώρες αφού δεν πηγαίνουν σχολείο.

Οι συνολικές απουσίες που μπορούν να πραγματοποιήσουν υπό προϋποθέσεις οι μαθητές ανέρχονται σε 164. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τη νομοθεσία για να εξασφαλίσει ο μαθητής τις 164 απουσίες θα πρέπει να έχει μέσο όρο τουλάχιστον 15, διαγωγή κοσμιοτάτη και να προσκομίσει δικαιολογητικά για την ασθένειά του.

Χαρακτηρισμός φοίτησης

1.1. ΕΠΑΡΚΗΣ (Π.Δ. 485/83, Υ.Α. Γ2/2209/18-03-98, Π.Δ. 60/06, Π.Δ. 50/08)

α. Αν το σύνολο των απουσιών, ανεξάρτητα από το λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνει τις πενήντα (50).

β. Αν το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατόν - δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες.

γ. Με ειδική πράξη του Συλλόγου των Διδασκόντων χαρακτηρίζεται επαρκής η φοίτηση μαθητή ο οποίος σημείωσε περισσότερες από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες και όχι πέρα των εκατόν εξήντα τεσσάρων (164), με την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται από δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα ή σχολιατρική υπηρεσία ή από οποιοδήποτε ιδιώτη γιατρό που να πιστοποιούν το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας, έχει Γενικό Μέσο Όρο της προφορικής βαθμολογίας τουλάχιστο δεκαπέντε (15) και η διαγωγή του είναι κοσμιωτάτη.

δ. Στη περίπτωση μαθητών αθλητών που συμμετέχουν σε συγκεκριμένες διοργανώσεις (διεθνείς, πανελλήνιους αγώνες ... ) με βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Οι πραγματοποιούμενες απουσίες θεωρούνται ως μη γενόμενες (Υ.Α. Γ2/34293/13-04-2002).

Οι μαθητές, των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής, προσέρχονται κανονικά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου.

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από πενήντα απουσίες και δεν εμπίπτει σε καμία από τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.

Οι μαθητές, των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη

Για τους μαθητές, που φοιτούν στα Εσπερινά και Μουσικά Λύκεια, τα αριθμητικά όρια των 114 και 164 απουσιών για το χαρακτηρισμό της φοίτησης προσαυξάνονται κατά δεκαέξι.

Ο υπεύθυνος καθηγητής για την παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών τμήματος ή τάξεως, αφού ενημερώσει το ∆ιευθυντή του σχολείου ότι ο μαθητής συμπλήρωσε ήδη 24 απουσίες, δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κηδεμόνα με ταχυδρομική επιστολή, η οποία στέλνεται με τη μέριμνα του σχολείου από την 1η έως την 5η κάθε μήνα για τις απουσίες του μήνα που προηγήθηκε.

Παραθέτουμε πληροφορίες για τη δικαιολόγηση των απουσιών όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα του 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης

Δικαιολόγηση απουσιών

Για τη δικαιολόγηση απουσιών ενός μαθητή είναι απαραίτητο να προσέλθει ο κηδεμόνας στο γραφείο της Διευθύντριας στο σχολείο και να συμπληρώσει το ειδικό έντυπο, προσκομίζοντας, εφόσον υπάρχει, βεβαίωση από ιατρό.

1. Για την δικαιολόγηση απουσιών δύο ημερών, λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων, αρκεί ενυπόγραφο σημείωμα του κηδεμόνα που προσκομίζεται από τον ίδιο αποκλειστικά δέκα μέρες από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο. Με τον τρόπο αυτό ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει το πολύ δέκα ημέρες αθροιστικά για όλο το έτος.

2. Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή που απουσίασε για λόγους υγείας από το σχολείο περισσότερο από δύο μέρες, είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ο ίδιος το βραδύτερο μέχρι και τη δεκάτη μέρα από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο, βεβαίωση δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος ή σχολιατρικής υπηρεσίας ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και την διάρκεια της ασθένειας.

Η βεβαίωση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογητικό για τις αντίστοιχες απουσίες. Μετά την ανωτέρω προθεσμία κανένα δικαιολογητικό υποβαλλόμενο εκπρόθεσμα δεν γίνεται δεκτό. Κάθε βεβαίωση υποβάλλεται με αίτηση και καταχωρίζεται στο πρωτόκολλο απαραιτήτως.

3. Ο κηδεμόνας μπορεί να υποβάλει δικαιολογητικά για απουσίες του μαθητή μιάς ή δύο ημερών, μόνο όταν απουσιάζει σε όλη τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος λειτουργίας του σχολείου. Οι μεμονωμένες ώρες (μία, δύο, τρείς κ.λ.π.) δικαιολογούνται μόνο με ιατρική βεβαίωση. Οι μέρες αυτές δεν μπορεί να είναι αθροιστικά για όλο το έτος περισσότερες των δέκα.

4. Την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, ο υπεύθυνος καθηγητής της τάξης ενημερώνει τον κηδεμόνα του οποίου το παιδί έχει ξεπεράσει τις 25 απουσίες

5. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν δεσμεύουν το σύλλογο, όταν ο ίδιος γνωρίζει με ικανά και επαρκή στοιχεία τους πραγματικούς λόγους απουσίας του μαθητή.

6. Μπορεί ο Σύλλογος των διδασκόντων του Σχολείου, αποφασίζοντας σχετικά με την δικαιολόγηση απουσιών μαθητών, να κάνει δεκτά ή να απορρίπτει εκπρόθεσμα δικαιολογητικά:

α. ιατρικές βεβαιώσεις, β. αιτήσεις - βεβαιώσεις κηδεμόνων που προσκομίστηκαν μετά από δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο, εξετάζοντας κάθε περίπτωση αναλυτικά και χωριστά και έχοντας τη δυνατότητα να συγχωρήσει την εκπρόθεσμη υποβολή τους με αιτιολογημένη απόφασή του.

7. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων του Σχολείου έχει τη δυνατότητα να δικαιολογεί απουσίες μαθητών για λόγους υγείας, με ιατρική βεβαίωση ή χωρίς ιατρική βεβαίωση αν η πάθηση είναι εμφανής και μη χρήζουσα απόδειξης:

α. Για μεμονωμένες ή συνεχείς ώρες ημερήσιου προγράμματος και χωρίς την άδεια του Διευθυντή αν δεν καταχωρίστηκε σχετική παρατήρηση στο ημερήσιο δελτίο απουσιών (π.χ. γιατί από αμέλεια δεν ζητήθηκε άδεια ή από αμέλεια δεν καταχωρίστηκε σχετική παρατήρηση), εφόσον εξετάζοντας κάθε περίπτωση αναλυτικά και χωριστά ο σύλλογος κρίνει ότι αδικούνται άλλως οι μαθητές από υπαιτιότητα του Σχολείου,

β. για πρώτες ώρες, εφόσον δικαιολογείται η μη έγκαιρη προσέλευση στο Σχολείο (κινητικά προβλήματα - αναπηρία)


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και συνεκτίμηση της επίδοσης για τις μετεγγραφές


Δημοσιεύτηκε αναλυτικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δημοσιεύτηκε στον δικτυακό τόπο του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση για την αντισυνταγματικότητα των μετεγγραφών στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης που μεταξύ των άλλων ακυρώνει τις αποφάσεις οι οποίες αφορούν ρυθμίσεις θεμάτων μεταφοράς θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων, ειδικών κατηγοριών και οικονομικών κριτηρίων.

Στο σκεπτικό της απόφασης και συγκεκριμένα στη 10η σκέψη αναφέρεται ότι «επειδή, περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος, είναι επιβεβλημένη η εύρυθμη λειτουργία των σχολών και των τμημάτων των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθ’ όλο τον χρόνο των σπουδών των εισαγομένων. Συνεπώς, κάθε εισαγόμενος πρέπει, κατ’ αρχήν, να φοιτά στη σχολή ή στο τμήμα, όπου εισάγεται, μέχρι την αποφοίτησή του. Κατ’ εξαίρεση ο κοινός νομοθέτης δύναται να θεσπίζει διατάξεις που επιτρέπουν τις μετεγγραφές εκείνων των φοιτητών, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη σχολή ή στο τμήμα, όπου έχουν εισαχθεί, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας και ζητούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος που εδρεύει σε άλλη πόλη, όπου αποδεδειγμένα θα έχουν την αναγκαία για τη φοίτησή τους ιατρική ή οικονομική, κατά περίπτωση, υποστήριξη».

Πλαφόν 10% και συνεκτίμηση της επίδοσης των αιτούντων για μετεγγραφή

Το ΣτΕ κάνει λόγο και για πλαφόν 10% στις μετεγγραφές που όμως δεν υποχρεούνται οι σχολές να το εξαντλήσουν ενώ γίνεται λόγος και για συνεκτίμηση της επίδοσης των αιτούντων για μεταφορά της θέσης εισαγωγής αφού ορίζεται στη 10η σκέψη πως «Επιπροσθέτως, χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το άρθρο 16 του Συντάγματος επιβάλλει στον κοινό νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών:

α) να προβλέπει ανώτατο όριο για τις καθ’ έκαστο ακαδημαϊκό έτος επιτρεπόμενες μετεγγραφές, το οποίο ευλόγως δεν δύναται να υπερβαίνει – συνολικά για τα εξάμηνα σπουδών – ποσοστό 10% επί των κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος εισαγομένων σε κάθε σχολή ή τμήμα υποδοχής και

β) να καθιστά τα όργανα των σχολών και των τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν, με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση και χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ως άνω ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητές τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και, ακολούθως, να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων συνεκτιμώντας και την επίδοση εκάστου εξ αυτών στις σπουδές του».

Στην 13η σκέψη αναφέρεται ότι επειδή, με τη θέσπιση των νέων διατάξεων – περί «μεταφοράς θέσης εισαγωγής» – ο νομοθέτης δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις που τίθενται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα εκτεθέντα στη σκέψη 10, χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά επέβαλε στα ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές φοιτητών. Συνεπώς, οι διατάξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες, οι δε προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή τους πρέπει να ακυρωθούν, όπως βασίμως προβάλλεται με το δικόγραφο της κρινομένης αιτήσεως.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δε θα γεράσω με τον άνδρα μου ούτε θα δω την κόρη μου να μεγαλώνει»


Αντιμέτωπη με την πιο σκληρή αλήθεια η 27χρονη - Δείτε τις φωτογραφίες.

Η 27χρονη Courtney Terry ανυπομονεί να παντρευτεί. Δεν έχει όμως τη συνηθισμένη αγωνία ορισμένων κοριτσιών που ονειρεύονται νύφες. Ανυπομονεί γιατί θέλει να προλάβει να παντρευτεί πριν πεθάνει.

Η νεαρή από το Λονδίνο ήταν 19 χρονών όταν πρωτοδιαγνώστηκε με την ίδια ασθένεια που κόστισε τελικά πριν επτά χρόνια τη ζωή του 23χρονου αδελφού της: μια πολύ σπάνια μορφή καρκίνου των νεφρών, τόσο σπάνια που δεν έχει ακόμα ονομαστεί, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Η Courtney υποβλήθηκε σε αφαίρεση του νεφρού, χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες και νόμισε πως η ζωή της έδινε μια δεύτερη ευκαιρία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όμως, το 2009, ο καρκίνος επέστρεψε.

Ο σύντροφός της από τότε που ήταν παιδιά, Billy Webb, και η 27χρονη προγραμμάτιζαν να παντρευτούν σε επτά μήνες. Αλλά οι γιατροί τη συμβούλεψαν να επιταχύνει τις διαδικασίες…



Τώρα η ίδια και η οικογένειά της στηρίζονται στην καλοσύνη των αγνώστων συγκεντρώνοντας χρήματα για τον γάμο των ονείρων της που θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και η τελευταία της επιθυμία.

Η οικογένεια επιχειρεί να συγκεντρώσει περίπου 28.000 ευρώ για να διοργανώσει έναν γάμο που τουλάχιστον θα αφήσει αναμνήσεις ευτυχίας στον Billy και την 5χρονη κόρη τους, Dolcie.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία, δεν έχουν μείνει άλλες επιλογές θεραπείας για την 27χρονη.

«Είναι πολύ αργά πια για μένα, δεν υπάρχει άλλη επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Ξέρω πως θα πεθάνω, δεν θα γεράσω με τον άνδρα που αγαπώ ούτε θα δω την κόρη μου να μεγαλώνει. Το τελευταίο πράγμα που μπορώ να κάνω πριν να είναι πολύ αργά είναι να γίνω Κυρία Webb», λέει η Courtney. «Περίμενα και περίμενα ώστε να παντρευτώ αφού γίνω καλά, πάντα υπήρχε άλλη μια επέμβαση που έπρεπε να γίνει ή άλλο ένα δοκιμαστικό φάρμακο που έπρεπε να περιμένω. Τώρα θέλω απλώς να παντρευτώ πριν να είναι πολύ αργά», προσθέτει. «Βλέπω το μέλλον μου και ξέρω πού τελειώνει. Θα πεθάνω χωρίς να μάθω ποτέ ακριβώς τι είχα, χωρίς να έχει ονομαστεί κάπως. Αλλά αυτός ο γάμος είναι η ευκαιρία μου να δημιουργήσω αναμνήσεις για την οικογένειά μου που θα διαρκέσουν μια ζωή, ακόμα κι αφού εγώ θα έχω φύγει. Προσεύχομαι να συγκεντρώσουμε εγκαίρως τα χρήματα…»



Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 19.000 λίρες- περίπου 26.500 ευρώ.

«Η Courtney είναι απίστευτα δυνατή, τα βγάζει πέρα με τις θεραπείες και τις παρενέργειές τους και συχνά ακούει κακές ειδήσεις ενώ είναι μητέρα και μεγαλώνει ένα μικρό κοριτσάκι. Είχαν προγραμματίσει το γάμο το Νοέμβριο αλλά αυτή την εβδομάδα οι γιατροί της είπαν πως μπορεί τότε να μην είναι σε καλή κατάσταση, αφού η ασθένειά της βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Οι συνέπειες ήταν τεράστιες στην οικογένειά μας, δεν περιμέναμε πως ο θάνατος είναι τόσο κοντά. Ονειρευόμασταν έναν παραμυθένιο γάμο για να δημιουργήσουμε χαρούμενες αναμνήσεις στην Dolcie και τον Billy», ανέφερε σε δήλωσή της η οικογένεια της 27χρονης.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τριετής η φοίτηση στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας


Τροποποιήσεις από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.

Τροποποιήσεις είχαμε σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ΦΕΚ στον κανονισμό της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Συγκεκριμένα προστίθεται μια ακόμα ειδικότητα αυτή της πληροφορικής ενώ η διάρκεια φοίτησης στη σχολή από δυο έτη αυξάνεται σε τρία έτη γεγονός που μας το επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παρατίθεται το σχετικό χωρίο: Στην παράγραφο «1» του άρθρου «49» η φράση «… δύο χρόνια» αντικαθίσταται με τη φράση «…τρία (3) έτη».

Το άρθρο 49 (ΦΕΚ 36Β/1990), παράγραφος 1 ανέφερε ότι η διάρκεια φοίτησης στη Σχολή είναι δυο χρόνια.

Όσον αφορά τις ειδικότητες αυτές σύμφωνα με το ΦΕΚ 305Β/2003 άρθρο 7 ήταν:

Α. ΜΗΧΑΝΟΣΥΝΘΕΤΗΣ
Β. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ & ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
Γ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
Δ. ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥΡΓΟΥ
Ε. ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΣΤ. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ
Ζ. ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΩΣ
Η. ΥΛΙΚΟΝΟΜΟΣ

Όπως σημειώθηκε στην παράγραφο «1» του άρθρου «7» προστίθεται υποπαράγραφος «θ» ως εξής:

«θ. Πληροφορικής»

Επίσης αντικαταστάθηκαν αρκετές παράγραφοι για παράδειγμα η παράγραφος «7» του άρθρου «53» αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Δόκιμος κρίνεται επανεξεταστέος εάν συγκεντρώσει βαθμολογία μικρότερη από 50% σε ένα (1) έως τρία (3) το πολύ μαθήματα. Η επανεξέταση διενεργείται για μεν τους αποτυχόντες Α’ εξαμήνου (1ο, 2ο και 3ο έτος σπουδών), πριν από τις εξετάσεις Β’ εξαμήνου, για δε τους αποτυχόντες Β’ εξαμήνου (1ο, 2ο και 3ο έτος σπουδών), εντός 10−30 ημερών από το πέρας των εξετάσεων του εξαμήνου. Οι επανεξεταζόμενοι εάν επιτύχουν, λαμβάνουν στο μάθημα που εξετάσθηκαν βαθμολογία 50%, ανεξάρτητα από εκείνη που πέτυχαν κατά την επανεξέταση».

Το άρθρο 62 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 62»

Διακοπή - Αναβολή Εκπαίδευσης

1. Σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης ή γενικής επιστράτευσης, μπορεί με απόφαση του ΓΕΑ να διακόπτεται ή να συντομεύεται η εκπαίδευση των Δοκίμων της Σχολής.

2. Όταν διακόπτεται η εκπαίδευση, οι Δόκιμοι της Σχολής εντάσσονται προσωρινά στα μόνιμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας ως εξής:

α. Οι Δόκιμοι της 1ης τάξης με το βαθμό του Υποσμηνία και σειρά αρχαιότητας αυτή που πέτυχαν κατά την εισαγωγή τους στη Σχολή. Τοποθετούνται δε σε διάφορες Μονάδες της ΠΑ για κάλυψη των αναγκών ανάλογα με τις ειδικότητες που έδωσε η Σχολή. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν τους έχει απονεμηθεί ειδικότητα, αυτοί κατανέμονται σε διάφορες εργασίες ως ανειδίκευτοι.

β. Οι Δόκιμοι της 2ης τάξης με το βαθμό του Υποσμηνία και με σειρά αρχαιότητας αυτή που πέτυχαν κατά τις τελικές εξετάσεις προαγωγής τους από την 1η στη 2η τάξη. Αυτοί τοποθετούνται στις διάφορες Μονάδες της ΠΑ για την κάλυψη των αναγκών, ανάλογα με την ειδικότητα που πήραν στη Σχολή.

γ. Οι Δόκιμοι της 3ης τάξης με το βαθμό του Σμηνία και με σειρά αρχαιότητας αυτή που πέτυχαν κατά τις τελικές εξετάσεις προαγωγής τους από τη 2η στη 3η τάξη. Αυτοί τοποθετούνται στις διάφορες Μονάδες της ΠΑ για την κάλυψη αναγκών, ανάλογα με την ειδικότητα που πήραν στη Σχολή.

3. Μετά τη λήξη της εμπόλεμης κατάστασης ή γενικής επιστράτευσης ή όταν αποφασισθεί η επανάληψη της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια αυτής, τότε:

α. Οι Δόκιμοι της 1ης και 2ης τάξης επανέρχονται στη Σχολή με το βαθμό που έχουν και συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους μέχρι να αποφοιτήσουν, οπότε και εντάσσονται στα μόνιμα στελέχη της ΠΑ με τον προβλεπόμενο βαθμό (Σμηνία) και σειρά αρχαιότητας αυτή που πέτυχαν μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή.

β. Για τους Δόκιμους της 3ης τάξης αποφασίζει το ΓΕΑ, αν θα επιστρέψουν στη Σχολή για συνέχιση της εκπαίδευσής τους ή αν θα θεωρηθεί αυτή ότι τελείωσε και πρέπει να ενταχθούν στα Μόνιμα στελέχη της ΠΑ».

θ. Το άρθρο «68» αντικαθίσταται ως εξής:

Σχολής, Αρχηγός της πρώτης τάξης και Αρχηγός στην ειδικότητα ή στο τμήμα που ανήκει. Ο αρχαιότερος κάθε ειδικότητας ή τμήματος σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας στις εισαγωγικές εξετάσεις, ονομάζεται Αρχηγός αντίστοιχης ειδικότητας ή τμήματος.

2. Ο πρώτος Δόκιμος μετά το τέλος της 1ης τάξης και σύμφωνα με τον Τελικό Πίνακα Συνολικής Βαθμολογίας που έχει κυρωθεί από τη ΔΑΕ, ονομάζεται με ημερήσια Διαταγή της Σχολής, Αρχηγός της δεύτερης τάξης και Αρχηγός στην ειδικότητα ή στο τμήμα που ανήκει. Ο αρχαιότερος κάθε ειδικότητας ή τμήματος σύμφωνα με τον Τελικό Πίνακα Συνολικής Βαθμολογίας που έχει κυρωθεί από τη ΔΑΕ, ονομάζεται Αρχηγός αντίστοιχης ειδικότητας ή τμήματος.

3. Ο πρώτος Δόκιμος μετά το τέλος της 2ης τάξης και σύμφωνα με τους Τελικούς Πίνακες Συνολικής Βαθμολογίας που έχουν κυρωθεί από τη ΔΑΕ, ονομάζεται Αρχισμηνίας Αρχηγός των Δοκίμων της Σχολής. Από τους επόμενους κατά σειρά επιτυχίας, ο Δκτής της Σχολής με Ημερήσια Διαταγή, ονομάζει βαθμοφόρους Δοκίμους (Επισμηνίες, Σμηνίες και Υποσμηνίες), τόσους, όσους απαιτούν οι ΠΟΥ της Σχολής. Η ονομασία αυτή είναι προσωρινή για την κάλυψη διοικητικών αναγκών της Σχολής και παύει να ισχύει με το πέρας της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης της 3ης τάξης».

ι. Η παράγραφος «1» του άρθρου «89» αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Μετά το τέλος της εκπαίδευσης της 3ης τάξης, συντάσσεται από την αρμόδια υπηρεσία της Σχολής ο τελικός πίνακας συνολικής βαθμολογίας, που περιλαμβάνει τη σειρά επιτυχίας των Δοκίμων ανεξάρτητα από την ειδικότητα».

2. Η ισχύς της άρχεται από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για τους εισακτέους στη ΣΤΥΑ από το Ακαδημαϊκό Έτος που έπεται της δημοσίευσης.

Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό ΦΕΚ


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε στάση εργασίας το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής


Δεύτερο μήνα χωρίς να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15:00 και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ), καθώς όπως υποστηρίζουν, διανύουν τον 2ο μήνα χωρίς καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Αναφέρουν επίσης, ότι έχουν δημιουργηθεί «συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» στις μονάδες ψυχικής υγείας του ΕΚΕΨΥΕ, καθώς, «για το πρώτο τετράμηνο του 2015 δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από την εγκεκριμένη τακτική χρηματοδότηση για το τρέχον έτος, ενώ από την επιχορήγηση του 2014 δεν καταβλήθηκε ποσό που ανέρχεται περίπου στο 1.000.000 ευρώ». Επιπλέον, δεν έχει οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο, αν και η θητεία του προηγούμενου έληξε τον Ιανουάριο του 2015.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, αξιοπρεπείς συνθήκες για επαρκή και ποιοτική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, διορισμό ΔΣ και ανασυγκρότηση του φορέα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με ανακοίνωσή της στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση των Μονάδων Υγείας, που έχει ως αποτέλεσμα δυσχέρειες στη λειτουργία τους, επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες και καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάρτε μολύβι και σημειώστε: Όλες οι αργίες μέχρι το τέλος του 2015


Το Πάσχα πέρασε, αλλά ακόμα υπάρχουν αρκετές αργίες μέχρι το τέλος του 2015. Η πιο κοντινή είναι αυτή της Πρωτομαγιάς την Παρασκευή. Όσοι θέλετε να κανονίσετε τις αποδράσεις σας δείτε τις αργίες που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πρωτομαγιά, Παρασκευή 1η Μαΐου 2015

Αγίου Πνεύματος, Δευτέρα 1η Ιουνίου 2015

Κοίμηση της Θεοτόκου, Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

28 Οκτωβρίου, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Χριστούγεννα, Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Η 17η Νοεμβρίου επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί αργία μόνο στους χώρους της παιδείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

86.900 οφειλέτες ρύθμισαν τις ασφαλιστικές οφειλές τους


Τους 86.900 έχουν φτάσει οι οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους οφειλών. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 2.319.443.308,44 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 52.588.086,91 ευρώ.

Τα στοιχεία αφορούν το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς και τους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ (από τις 2/4/2015), του ΟΓΑ (από τις 27/4/2015) και του ΕΤΑΑ (από τις 30/3/2015) που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και τα στοιχεία για τους οφειλέτες του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από 3/4/2015. Από τις 86.900 αποφάσεις ρύθμισης οι 13.690 αφορούν αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση που υποβλήθηκαν μέσω διαδικτύου με χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Ρύθμιση οφειλών».

Σημειώνεται ότι από τις 86.900 αποφάσεις ρύθμισης που εκδόθηκαν, ποσοστό 5,94% (4.231 οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 233.299.947,23 ευρώ και 934 οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 7.644.747,24 ευρώ) αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στο νέο σχήμα ρύθμισης του Ν.4321/2015, ενώ το υπόλοιπο 94,06% αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αντιφάσεις της μητέρας της 4χρονης - Τι λέει η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων


Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση της 4χρονης από την περιοχή της Ομόνοιας. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η μητέρα της έχει πέσει σε σοβαρές αντιφάσεις καθώς κατάθεσε πως είχε δώσει το παιδί της σε μια φίλη της επειδή ήθελε να ταξιδέψει στη Βουλγαρία.

Όταν επέστρεψε, η φίλη της δήλωσε πως έβγαλε βόλτα το παιδί και τότε η 4χρονη χάθηκε. Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η μητέρα γνωρίζει μόνο το μικρό όνομα της φίλης στην οποία εμπιστεύτηκε την κόρη της. Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ.



H Υποδιεύθυνση Ανηλίκων στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 4χρονης - Τι καταγγέλλει η μητέρα της

Την καταγγελία που έκανε 25χρονη από τη Βουλγαρία, το μεσημέρι της 24ης Απριλίου, στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, σύμφωνα με την οποία εξαφανίστηκε η τετράχρονη κόρη της, μαζί με τη γυναίκα στην οποία την είχε εμπιστευθεί για να τη φυλάει όσο θα έλειπε στη Σόφια, ερευνά η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη μητέρα υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι εμπιστεύθηκε την κόρη της σε μία γνωστή της, επίσης από τη Βουλγαρία, προκειμένου να την κρατήσει για όσο διάστημα εκείνη θα απουσίαζε, ενώ της αγόρασε ένα καρτοκινητό τηλέφωνο για να επικοινωνεί μαζί της. Παράλληλα, ισχυρίζεται, ότι όταν επικοινώνησε τελευταία φορά με τη νεαρή γυναίκα, εκείνη της απάντησε ότι έχασε την τετράχονη. Στη συνέχεια, πάντα όπως υποστηρίζει η 25χρονη μητέρα, η νεαρή γυναίκα απενεργοποίησε το κινητό τηλέφωνο με το οποίο επικοινωνούσαν.

Για την εξαφάνιση της τετράχρονης έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία αναζήτησης «Amber Alert», ενώ ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελέας ανηλίκων.

Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπογράφηκε και αναρτήθηκε η εγκύκλιος για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων για τους μήνες Μαρτίου - Απριλίου 2015


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ T.A
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ

Ταχ.Δ/νση: Σταδίου 27
Ταχ.Κωδ.: 101 83- ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Β. Καρακικέ
Τηλέφωνο: 213 136 4733
e mail: b.karakike@ypes.gr

Αθήνα 27 Απριλίου 2015
Αριθμ. Πρωτ.:14057

ΘΕΜΑ: Επιχορήγηση Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2015 με ποσό 112.644.099,82 € προς καταβολή προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2015.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ


'Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 3β, περίπτωση 17 και του άρθρου 259 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».

2. Τη με αριθμό 23 (Α.Π 7479/15-2-2011) εγκύκλιό μας «Καταβολή από τους Δήμους των Προνοιακών Επιδομάτων στους δικαιούχους».

3. Τη με αριθμό 61 (Α.Π 74894/30.12.2010) εγκύκλιό μας « Άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τους δήμους, από την 1η Ιανουαρίου 2011, του ‘’Προγράμματος Καλλικράτης ’’».

4. Τις πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό έτους 2015 και αφορούν στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων.

5. Τη με αριθμό 29530/25.7.2014 (ΦΕΚ 2059 Β΄) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για την κατάρτιση προϋπολογισμού των Δήμων, οικονομικού έτους 2015.

6. To Π.Δ 24/27.1.2015 (ΦΕΚ 20’ Α) «Σύσταση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων»

7.Την με Α.Π ΔΙΔΙΚ/Φ.1/2/27098/12-10-2007 (ΦΕΚ 2023 Β΄) Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στους Προϊσταμένους των Οργανικών Μονάδων του Υπουργείου.

8. Το χρηματικό υπόλοιπο του τηρούμενου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λογαριασμού του Υπουργείου με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών».


Αποφασίζουμε

Α. Κατανέμουμε, από το λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών», συνολικό ποσό 112.644.099,82 € στους παρακάτω Δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους αυτών, που αφορούν στους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο έτους 2015 καθώς και στην παράταση χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 8 του Ν. 4237/2014(ΦΕΚ 36Α΄) ως ακολούθως:

(τον πίνακα θα τον βρείτε και στο πιο κάτω αρχείο)

Β. Τα ανωτέρω ποσά αποτελούν έσοδο του Κ.Α.E 0621 « Κάλυψη δαπάνης προνοιακών επιδομάτων», του προϋπολογισμού των δικαιούχων Δήμων και θα αποδoθούν σε αυτούς, με χρηματική εντολή του Υπουργείου μας προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Γ. Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι οι αποδιδόμενες με την παρούσα Απόφαση πιστώσεις, αφορούν στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο 2015 ή για όσο διάστημα των μηνών αυτών καθίστανται δικαιούχοι λήψης τους καθώς και ποσά που μας ζητήθηκαν από τις αρμόδιες πρόνοιες και αφορούν στη παράταση χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 8 του Ν.4237/2014(ΦΕΚ 36Α΄).

Δ. Τέλος παρακαλούνται οι Δήμοι να μας γνωρίσουν έως τη Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 τα ποσά που απαιτούνται προκειμένου να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα του διμήνου Μαϊου – Ιουνίου 2015.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
1. Γραφείο Υπουργού
2. Γραφείο Γεν. Γραμματέα
3. Γραφείο Γεν. Διευθυντή Οικονομικών
Υπηρεσιών & Διοικητικής Υποστ/ξης
4. Δ/νση Οικονομικής και Αναπτυξιακής
Πολιτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Τμήμα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Γενικός Διευθυντής
Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος


Η απόφαση υπάρχει και εδώ.
------------

Το σχόλιό μας: Για περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία καταβολής των επιδομάτων και της κατάθεσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε κάθε δήμο ξεχωριστά, καλό είναι ο κάθε αναγνώστης να επικοινωνεί με την πρόνοια που ανήκει ή τον δήμο που κατοικεί και είναι αρμόδιος για τις πληρωμές, για να μαθαίνει το τι θα γίνει ακριβώς στην περιοχή του. 

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...