Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

To περπάτημα κάνει καλό και στον εγκέφαλο


Το περπάτημα περίπου δέκα χιλιομέτρων την εβδομάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο ενάμιση χιλιόμετρο κάθε μέρα, είναι από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, για να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους από την συρρίκνωση, την κατάπτωση της μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον Κερκ Έρικσον του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας“Neurology”, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, παρακολούθησε περίπου 300 άτομα (χωρίς άνοια) με μέση ηλικία 78 ετών.

Διαπίστωσε ότι έπειτα από εννιά χρόνια όσοι περπατούσαν τουλάχιστον δέκα χιλιόμετρα την εβδομάδα, είχαν λιγότερα συμπτώματα εκφύλισης του εγκεφάλου τους σε σχέση με όσους βάδιζαν λιγότερο και, μετά από άλλα τέσσερα χρόνια, ένας δεύτερος έλεγχος επιβεβαίωσε ότι τα άτομα που είχαν κάνει περισσότερο περπάτημα στη ζωή τους, είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης σε σχέση με όσους περπατούσαν λίγο.

«Το μέγεθος του εγκεφάλου συρρικνώνεται με την ηλικία, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης. Η έρευνά μας θα πρέπει να ενθαρρύνει τη φυσική άσκηση στους μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες ως μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος για να καταπολεμήσουν την άνοια και το Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η αεροβική δραστηριότητα, όπως το βάδισμα, ευνοεί τα εγκεφαλικά κύτταρα και αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή και επικίνδυνη μορφή άνοιας, καταστρέφει σταδιακά τα κύτταρα του εγκεφάλου, τους νευρώνες. Δεν υπάρχουν ακόμα φάρμακα για την θεραπεία της πάθησης, που πλήττει περισσότερα από 26 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο σκύλος βοηθάει στις παιδικές αλλεργίες


Η ζωή με το σκύλο της οικογενείας δεν χαρίζει στα παιδιά μόνο ατέλειωτες ώρες χαράς και συντροφιά, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, κάνει καλό και στην υγεία τους.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Pediatrics αναφέρει ότι τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν έκζεμα, αν ζουν με σκύλο πριν ακόμη κλείσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Ωστόσο, ζώντας με γάτα αυξάνονται οι πιθανότητες, αν και μόνο μεταξύ των παιδιών που έχουν ευαισθησία στα αλλεργιογόνα της γάτας- ουσίες που βρίσκονται στο σάλιο και τα ούρα της.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας της κατάστασης είναι δύσκολο να δώσει κάποιος συγκεκριμένες συμβουλές για κατοικίδια, δήλωσε η Τόλι Έπσταϊν, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο Cincinnati College of Medicine στο Οχάιο, που ηγήθηκε της έρευνας. 

Πηγή: nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...