Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

«Μη φοβάστε να φύγετε από τη νόρμα»


Η νηπιαγωγός Χ. Παναγοπούλου μιλάει στο Newsbeast για τις δυσκολίες των Ελλήνων νηπιαγωγών στη Βρετανία.

Ο περιορισμός των διορισμών στα δημόσια σχολεία έχει αυξήσει την ανεργία στους νηπιαγωγούς. Ήδη στους πίνακες του Υπουργείου Παιδείας είναι εγγεγραμμένοι 8.726 νηπιαγωγοί ενώ μόνο τη διετία 2011 -2012 1880 νηπιαγωγοί προστέθηκαν σε όσους περιμένουν μια θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με 1.600 εισακτέους κάθε χρόνο (2013-14) στα 9 τμήματα νηπιαγωγών ανά την Ελλάδα τα ποσοστά της ανεργίας θα αυξηθούν περαιτέρω.

Πολλοί απόφοιτοι των τμημάτων προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση αναζητούν εργασιακή διέξοδο στο εξωτερικό. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή σε διαδικτυακούς τόπους και εφημερίδες αγγελίες για προσφορά εργασίας στη Γερμανία άλλα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η γνώση ξένης γλώσσας

Μία αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων νηπιαγωγών είναι και η Αγγλία καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν την Αγγλική γλώσσα σε καλό έως και άριστο επίπεδο οπότε δεν έχουν πρόβλημα επικοινωνίας. Όπως ανέφερε στο newsbeast.gr η νηπιαγωγός Παναγοπούλου Χριστίνα ,που εργάζεται σε νηπιαγωγείο στην Αγγλία από το 2008, δημιουργός του blog nipiagogoistinagglia, δεν απαιτείται κάποιο πτυχίο αγγλικών. Πρέπει ο υποψήφιος να είναι όμως σε θέση να μπορεί να μιλήσει σχετικά ικανοποιητικά και να γράφει σωστά χωρίς τραγικά συντακτικά λάθη!

Ο πανεπιστημιακός τίτλος είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των Ελλήνων

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των Ελληνίδων νηπιαγωγών, μας ανέφερε η κα Παναγοπούλου είναι το πανεπιστημιακό τους πτυχίο, που κατατάσσει τον υποψήφιο για εργασία σε επίπεδο NVQ 5 – 6(τα επίπεδα ξεκινούν από NVQ1 με καταληκτικό το NVQ9). Σε αντίθεση με τις Ελληνίδες, οι περισσότεροι νηπιαγωγοί στην Αγγλία λόγω του υψηλού κόστους σπουδών δεν διαθέτουν πανεπιστημιακούς τίτλους. Προτιμούν λοιπόν να εργάζονται ως ανειδίκευτες. Η κα Παναγοπούλου δεν παρέλειψε να μας δηλώσει ότι η έλλειψη προϋπηρεσίας στην Αγγλία είναι ένα πλεονέκτημα για τις Ελληνίδες νηπιαγωγούς. Ο λόγος είναι ότι οι εργοδότες προτιμούν μια πτυχιούχο νηπιαγωγό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης χωρίς εμπειρία γιατί ο μισθός της είναι αντίστοιχος μια έμπειρης ανειδίκευτης νηπιαγωγού.

Απαραίτητες ενέργειες για εργασία στην Αγγλία
Τα πτυχία των Ελληνικών πανεπιστημίων αναγνωρίζονται στην Αγγλία όμως είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί στον οργανισμό UK NARIC που είναι αρμόδιος για την αναγνώριση της εγκυρότητας των ξένων πανεπιστημιακών τίτλων. Η κα Παναγοπούλου μας περιγράφει αναλυτικά τα βήματα που οφείλει να κάνει μια νηπιαγωγός.

1. Μια νηπιαγωγός που θα επιλέξει να εργαστεί στην Αγγλία θα πρέπει να επισκεφτεί μια μεταφραστική υπηρεσία στην Ελλάδα και να μεταφράσει το πτυχίο της, την αναλυτική βαθμολογία και το πιστοποιητικό σπουδών στην Αγγλική γλώσσα.

2. Ακολούθως κάνει μια on line αίτηση στο UK NARIC για την αντιστοίχιση του πτυχίου. Παράλληλα πληρώνει το ποσό των 60 ευρώ και στέλνει τα αντίγραφα των εγγράφων της συνοδευόμενα από την Αγγλική μετάφραση. Η αποστολή γίνεται είτε με φαξ είτε ταχυδρομικά. Τα έγγραφα συνοδεύονται από επιστολή στην οποία ο ενδιαφερόμενος αναφέρει το λόγο ή τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί την αντιστοίχιση (πχ εργασία) Σε 15 μέρες από τη μέρα που θα παραλάβουν τα έγγραφα θα λάβει ο αιτών τη βεβαίωση από τον Αγγλικό φορέα NARIC, που θα πιστοποιεί την αναγνώριση του Πτυχίου ως UK BA Honor´s Degree. Από εκείνη τη στιγμή μπορεί και επίσημα να αναζητήσει ο ενδιαφερόμενος εργασία. Σε κάθε συνέντευξη θα πρέπει να έχει μαζί του τη βεβαίωση του NARIC ώστε οι εργοδότες να διαπιστώσουν την εγκυρότητα του πτυχίου του.

3. Με την έλευση του ενδιαφερομένου νηπιαγωγού στην Αγγλία είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί το τρίτο γραφειοκρατικό βήμα. Θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Αγγλική εφορία γνωστή ως Inland Revenue, ώστε να γίνει η έκδοση του Αγγλικού ΑΦΜ, γνωστό ως National Insurance Number. Η κα Παναγοπούλου περιγράφει την όλη διαδικασία: «Αυτό γίνεται απλά με ένα τηλεφώνημα που θα κάνει ο ενδιαφερόμενος. Θα του κλείσουν ένα ραντεβού σε περίπου 10 μέρες από τη μέρα που θα τηλεφωνήσει, στο κοντινότερο Jobcentre της περιοχής του (κάτι σαν τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ). Ακολούθως θα πάει στο ραντεβού με το διαβατήριο του, μια απόδειξη διεύθυνσης, ένα γράμμα που θα του έχει σταλεί σπίτι με τη βεβαίωση του ραντεβού του, και θα του κάνουν μερικές τυπικές ερωτήσεις. Αφού λάβουν χώρα οι ερωτήσεις θα συμπληρώσει μια αίτηση και μέσα σε 7-15 μέρες θα παραλάβει στην οικία του μια επιστολή που θα περιέχει τον προσωπικό αριθμό ΑΦΜ ( National Insurance Number). Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητος και θα ζητηθεί όταν βρει εργασία ο ενδιαφερόμενος για να φορολογηθεί.

Η κα Παναγοπούλου μας τόνισε ότι για να βγάλει κάποιος ΑΦΜ θα πρέπει ήδη να βρίσκεται στην Αγγλία, όπως επίσης και για να κλείσει το ραντεβού του για συνέντευξη με την αρμόδια υπηρεσία. Επίσης καλό είναι να έχει προηγηθεί και αίτηση για την έκδοση τραπεζικού λογαριασμού στην Αγγλία. Αν, λοιπόν, κάποιος επιθυμεί πραγματικά να βρει εργασία θα πρέπει να πάρει το ρίσκο και να έρθει για ένα διάστημα να μείνει στην Αγγλία. Η όλη διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από την Ελλάδα.

Το ωράριο εργασίας

Η κα Παναγοπούλου προς γνώση των υποψηφίων νηπιαγωγών μας παρέθεσε και το πρόγραμμα μιας τυπικής μέρας σε ένα νηπιαγωγείο της Αγγλίας. Μπορεί βέβαια να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις όμως ο σκελετός του προγράμματος είναι περίπου ο ίδιος.

Μια τυπική μέρα σε ένα Baby Room (βρεφική αίθουσα).

8.00-9.00 Άφιξη παιδιών- Πρωινό- Ελεύθερο παιχνίδι

9.00- 9.15 Circle time (Καλωσόρισμα, τραγούδια με τα παιδιά καθισμένα σε κύκλο, διάβασμα ιστορίας, χορός)

9.15-10.30 Οργανωμένες δραστηριότητες (κυρίως καλλιτεχνικής φύσεως), παιχνίδι με άμμο, νερό ή άλλα υλικά. ελεύθερο παιχνίδι, και nappy change (αλλαγή πάνας των παιδιών από μέρος του προσωπικού).

10.30-10.40 Snack time

10.45-11.30 Garden time (ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών στον κήπο)

11.30- 11.45 Προετοιμασία για το μεσημεριανό

11.45-12.15 Μεσημεριανό φαγητό

12.15- 2.30 Ύπνος

2.30- 3.00 Ελεύθερο παιχνίδι, ντύσιμο των παιδιών, αλλαγή πάνας

3.00-3.10 Απογευματινό snack

3.10- 4.00 Garden time

4.00- 4.30 Tea time (ελαφρύ απογευματινό γεύμα)

4.30-6.30 Τελευταία αλλαγή πάνας, ελεύθερο παιχνίδι, αποχώρηση των παιδιών.
Μια τυπική μέρα σε ένα Preschool Room (τάξη νηπίων)
8.00-9.00 Άφιξη παιδιών- Πρωινό- Ελεύθερο παιχνίδι

9.00- 9.15 Circle time (Καλωσόρισμα, τραγούδια με τα παιδιά καθισμένα σε κύκλο, και συζήτηση για το θέμα της ημέρας)

9.15-10.30 Οργανωμένες δραστηριότητες βασισμένες στο θέμα της ημέρας, παιχνίδι με άμμο, νερό ή άλλα υλικά. ελεύθερο παιχνίδι, παιχνίδια με αριθμούς και γράμματα ανάλογα με το ενδιαφέρον των παιδιών.

10.30-10.40 Snack time

10.45-11.30 Garden time (ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών στον κήπο)

11.30- 11.45 Προετοιμασία για το μεσημεριανό

11.45-12.15 Μεσημεριανό φαγητό

12.15- 2.30 Ύπνος (σε πολλά Νηπιαγωγεία ο ύπνος αντικαθίσταται στα μεγαλύτερα παιδιά με DVD η χαλαρή μουσική και διάβασμα βιβλίων.)

2.30- 3.00 Ελεύθερο παιχνίδι

3.00-3.10 Απογευματινό snack

3.10- 4.00 Garden time

4.00- 4.30 Tea time (ελαφρύ απογευματινό γεύμα)

4.30-6.30 Ελεύθερο παιχνίδι, πρόσθετες οργανωμένες δραστηριότητες, αποχώρηση των παιδιών.

Είναι εργασιακός παράδεισος η Αγγλία για τους νηπιαγωγούς;

Η κα Παναγοπούλου μας δήλωσε ότι δε μπορούμε να μιλάμε για εργασιακό παράδεισο. Η κατάσταση και εκεί δεν είναι τόσο εύκολη όπως ίσως παρουσιάζεται από διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει και στην Αγγλία μεγάλος ανταγωνισμός και εργασιακή κρίση. Προσωπικά μπορεί η ίδια πριν μερικά χρόνια να βρήκε άμεσα δουλειά όμως αυτό το αποδίδει στην καλή της τύχη. Η εύρεση εργασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα του καθενός, το πόσο έχει προετοιμαστεί και φυσικά τις συγκυρίες της κάθε στιγμής. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλά για την εργασιακή της εμπειρία και τη ζωή της στην Αγγλία.

-Ήταν η ανεργία ένας από τους λόγους που σας οδήγησαν στην Αγγλία;

Έφυγα από την Ελλάδα το 2008, αμέσως μετά την αποφοίτηση μου από το Πανεπιστήμιο. Έφυγα σε μια εποχή που στην Ελλάδα δεν είχε ξεσπάσει ακόμη η μεγάλη ύφεση, και μάλιστα ακριβώς την ίδια περίοδο όπου σύντομα θα λάμβαναν χώρο οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Επομένως ο λόγος για τον όποιο έφυγα δεν ήταν σε καμιά περίπτωση η ανεργία, αλλά η ανάγκη μου να ζήσω σε διαφορετικές χώρες και να αποκτήσω εμπειρία σε διάφορα Προσχολικά συστήματα. Σαν άνθρωπος ήμουν πάντα ιδιαίτερα διαπολιτισμική, και πάντα μου άρεσε να ζω σε διαφορετικές χώρες και να κατανοώ τον κόσμο σφαιρικά, ενώ απολάμβανα ιδιαίτερα το να δουλεύω με πολύγλωσσα παιδιά. Ωστόσο την περίοδο που έφυγα, είχα ως σκοπό να ζήσω στην Αγγλία για δυο περίπου χρόνια, και μετά είτε να μετακομίσω στην Ισπανία για ένα διάστημα, είτε να επιστρέψω στην Ελλάδα. Ωστόσο οι εξαιρετικές εργασιακές ευκαιρίες στο Λονδίνο, το ταυτόχρονο ξέσπασμα της κρίσης σε Ελλάδα και Ισπανία, καθώς και το γεγονός οτι συνήθισα τον διαφορετικά οργανωμένο τρόπο ζωής της Αγγλίας, με οδήγησαν στο να μείνω μακροπρόθεσμα, αν όχι μόνιμα.

-Υπάρχει προκατάληψη από γονείς και συναδέλφους σας επειδή δεν είστε Αγγλίδα;

Η Αγγλία είναι μια ιδιαίτερα διαπολιτισμική χώρα. Στο Λονδίνο και πιο συγκεκριμένα στα σχολεία, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί προέρχονται από κάθε μέρος της γης, και ανήκουν σε διάφορες ηλικιακές, πολιτισμικές και θρησκευτικές κατηγορίες. Είναι δε, πολύ συνηθισμένο πολλοί Βρετανοί πολίτες να μην είναι Άγγλοι από άποψη ιθαγένειας, αλλά να προέρχονται από άλλες χώρες καταγωγής. Η νομοθεσία περί σεβασμού και ισότητας ανάμεσα στους λαούς είναι ιδιαίτερα ισχυρή και αυστηρή, ενώ η οποιαδήποτε ρατσιστική νύξη η συμπεριφορά τιμωρείται αυστηρά από το νόμο. Στην Αγγλία δεν έχει σημασία από που είναι οι δικοί σου. Όταν έχεις γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγγλία έχεις Βρετανικό διαβατήριο και θεωρείσαι Άγγλος. Ως εκ των πραγμάτων, γι αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο να συναντήσει κάποιος ρατσιστική συμπεριφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχον εξατομικευμένες περιπτώσεις.

Το μόνο σημείο στο όποιο στην αρχή συνάντησα πρόβλημα, ήταν στο ότι κάποιες συμπεριφορές και εκφράσεις που στη χώρα μας θεωρούνται φυσιολογικές, στην Αγγλία μπορεί να ερμηνεύονται ως αγένεια. Γι αυτό και ένα άτομο χρειάζεται χρόνο και λίγη προσπάθεια ώστε να αποβάλλει τον δικό του πολιτισμικό κώδικα επικοινωνίας και να προσαρμοστεί σε αυτόν της χώρας υποδοχής. Κατά τα άλλα, συνεργάζομαι με άτομα από όλες τις χώρες της γης, και καταβάλλουμε όλοι μεγάλες προσπάθειες ώστε να κατανοήσουμε ο ένας τον αλλο.

-Σε περίπτωση που σας διόριζαν στην Ελλάδα θα εγκαταλείπατε την Αγγλία;

Από τότε που τελείωσα τις σπουδές μου, είχα επιλέξει να μην ασχοληθώ με το Δημόσιο. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και μου λείπει, αλλά σαν άνθρωπος δεν ελκύομαι από την έννοια του μόνιμου διορισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε σέβομαι τις συναδέλφους που το επιλέγουν. Εκτός από τον εργασιακό τομέα, στην Αγγλία έχω συνηθίσει ιδιαίτερα τον πολύ οργανωμένο τρόπο ζωής, το απλό σύστημα φορολογίας, την τήρηση των νόμων, και τον εύκολο τρόπο με τον όποιο γίνονται τα πάντα. Πιστεύω οτι ακόμη και αν διοριζόμουν στην αγαπημένη μου Ελληνική πόλη, με τον ιδανικό μισθό, θα μου ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να προσαρμοστώ ξανά στον τρόπο ζωής στην Ελλάδα, και κυρίως στο σύστημα φορολογίας και στη γενικότερη οργάνωση. Άλλωστε μεταξύ 2011-2012 έκανα την προσπάθεια να επιστρέψω στην Ελλάδα όταν μου προσφέρθηκε μια θέση από ένα ιδιαίτερα καλό σχολείο, αλλά στο τέλος επέλεξα να γυρίσω στην Αγγλία μετά από μερικούς μήνες.

-Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά της εργασίας μιας νηπιαγωγού στην Αγγλία;

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα, καταρχήν θα έλεγα οτι μια νηπιαγωγός στην Αγγλία έχει πάρα πολλές προοπτικές ανέλιξης, εκπαίδευσης και καριέρας. Μια νηπιαγωγός παρακολουθεί αμέτρητα σεμινάρια με έξοδα του νηπιαγωγείου, ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές όσον αφόρα την καριέρα της, αφού μπορεί να επιλέξει μετά από μερικά χρόνια να ασχοληθεί είτε με παιδιά με ειδικές ανάγκες, είτε να αποκτήσει διευθυντική θέση στο νηπιαγωγείο, είτε να ασχοληθεί με την κατάρτιση ενηλίκων. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα θα συμπεριλάβω την ιδιαίτερη οργάνωση του συστήματος, το γεγονός οτι ξέρεις πόσο φόρο πληρώνεις κάθε μήνα και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Επίσης το γεγονός οτι δικαιούσαι δωρεάν ιατρική περίθαλψη ανεξάρτητα από το αν είσαι άνεργος η όχι. Επιπλέον στην Αγγλία όλα είναι οργανωμένα και στην ώρα τους, και σαν πολίτης νιώθεις προστατευμένος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Επίσης το Λονδίνο έχει υπέροχη νυχτερινή ζωή, και διάφορες μορφές διασκέδασης για όλα τα γούστα.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, θα έλεγα οτι κατά την προσωπική μου άποψη ο καιρός είναι ένα σημείο στο οποίο οι Έλληνες συναντούμε δυσκολία. Επίσης ο τρόπος ζωής είναι διαφορετικός και ο ρυθμός ζωής ταχύτατος. Οι υποχρεώσεις πολλές και ο χρόνος λίγος, γι’ αυτό και η κάθε μέρα είναι οργανωμένη και ακολουθεί μια συγκεκριμένη δομή. Δεν υπάρχει η δυνατότητα ελευθερίας κινήσεων όπως στην Ελλάδα όπου μέσα στη μέρα έχεις χρόνο να δουλέψεις, να πιεις καφέ, να δεις φίλους κλπ. Τα ενοίκια είναι σχετικά ακριβά, και απαιτείται αρχικά η συγκατοίκηση, αν και οι μισθοί τις περισσότερες φορές αρκούν ώστε να μπορέσεις να ζήσεις. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως αυτός είναι και ένας υποκειμενικός τομέας καθότι έχει σχέση με την προσωπικότητα, την προσαρμοστικότητα και την κρίση του καθενός.

-Τι θα συμβουλεύατε νέες νηπιαγωγούς;

Εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να συμβουλεύσω τις συναδέλφους μου, είναι να μη φοβούνται να φύγουν από τη νόρμα και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Η διαπολιτισμικότητα για εμένα είναι το μέλλον, και αυτός ο πλανήτης κρύβει πολλά να δουν και να μάθουν, και το να δουλέψουν στο εξωτερικό για λίγο καιρό θα είναι μια εμπειρία ζωής, ακόμη και αν το κάνουν για λίγο.

Υπάρχει ελπίδα και δυνατότητα για μια αξιοπρεπή ζωή, απλώς κάποιες φορές δε φανταζόμαστε την εναλλακτική επιλογή καθότι περιμένουμε να τη συναντήσουμε στην Ελλάδα με τον τρόπο που έχουμε μάθει, και φοβόμαστε το διαφορετικό. Επίσης θα ήθελα να τις συμβουλεύσω να παλεύουν και να αγωνίζονται για αυτό που θέλουν, γιατί τίποτα δυστυχώς δεν έρχεται έτοιμο. Θα πρέπει να περάσουμε από σαράντα κύματα μέχρι να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανθρωπολογική έρευνα μέσω... Facebook


Η ανάλυση δεδομένων των χρηστών οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το Facebook έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και ο λογαριασμός του καθενός δείχνει πολλά στοιχεία για τους φίλους μας, τις προτιμήσεις μας και μη, ακόμα και το πόσο αυτές αλλάζουν όσο περνούν τα χρόνια.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη μηχανή αναζήτησης «Wolfram», ο Steven Wolfram πραγματοποίησε μια έρευνα, αναλύοντας δεδομένα που δώρισαν ανώνυμα διάφοροι χρήστες του Facebook, και ανακάλυψε πολλά και ενδιαφέροντα για τους ανθρώπους και τις προτιμήσεις τους.

Ο Wolfram εξηγεί ότι πάντα ενδιαφερόταν για τους ανθρώπους και το πώς εξελίσσεται η ζωή τους όσο μεγαλώνουν και με αυτή την έρευνα κατάφερε να συνδυάσει το ενδιαφέρον του με την επιστήμη. Ο ίδιος παραδέχεται ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα της έρευνας τον ξάφνιασαν, ενώ άλλες φορές απλώς επιβεβαιώθηκαν οι σκέψεις που είχε κατά καιρούς.

Συγκεκριμένα, τα δείγματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνθρωποι δημιουργούν περισσότερες ομάδες φίλων με την πάροδο των ετών, ενώ ο μέσος δεκαπεντάχρονος που έχει ληφθεί ως δείγμα έχει από δυο μέχρι τρεις ομάδες φίλων στο Facebook.

Επίσης, σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα οι άνθρωποι έχουν λιγότερους φίλους στο Facebook κατά μέσο όρο, γιατί σε αυτές τις χώρες οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευρέως. Αντίθετα, απορία προκαλεί το γεγονός ότι σε χώρες όπως η Ισλανδία, η Βραζιλία και οι Φιλιππίνες ο αριθμός των φίλων του καθενός στο Facebook είναι μεγαλύτερος.



Σχετικά με τις ασχολίες των ανθρώπων και για το τι τους αρέσει να μιλάνε, η έρευνα έδειξε ότι γενικά οι άνθρωποι μιλάνε πιο πολύ για την πολιτική και τον καιρό όσο μεγαλώνουν, παρά για βιντεοπαιχνίδια. Επιπλέον, οι άνδρες μιλούν περισσότερο για σπορ και τεχνολογία από τις γυναίκες, παραδόξως όμως μιλάνε πιο πολύ από τις γυναίκες και για ταινίες, τηλεόραση και μουσική!

Από τη μεριά τους οι γυναίκες ανοίγουν πιο εύκολα διάλογο για ζώα και κατοικίδια, οικογένεια και φίλους, σχέσεις γενικότερα, αλλά και για την υγεία, ειδικά όταν είναι σε αναπαραγωγική ηλικία.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι στην ηλικία των 20 χρόνων μιλάμε πιο πολύ από ποτέ για το σχολείο και το πανεπιστήμιο, που είναι φυσιολογικό, ενώ αξιοπερίεργο είναι ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ενδιαφέρονται λιγότερο να ανταλλάξουν απόψεις για τα γενέθλιά τους στα εφηβικά χρόνια, αλλά αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον αργότερα στη ζωή τους για το συγκεκριμένο θέμα.





Ο Wolfram έμεινε εντυπωσιασμένος συνολικά από την έρευνα, παρά το ότι κάποια αποτελέσματα ήταν εντελώς αναμενόμενα και στερεοτυπικά.

Ωστόσο, θεωρεί αξιοσημείωτο το πώς μπορούμε μέσω μιας τέτοιας δειγματοληπτικής διαδικασίας μέσω Facebook να δούμε ποσοτικές λεπτομέρειες για τους ανθρώπους και τον τρόπο με τον οποίο η σκέψη τους διαφοροποιείται όσο μεγαλώνουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Υπ. Παιδείας κλείνει ελληνικό σχολείο στη Γερμανία


Όπως αποκαλύπτει η Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας, με επιστολή της, το Υπουργείο Παιδείας, «με πρόφαση το οικονομικό», όπως υποστηρίζει, αποφάσισε να κλείσει «ίσως το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο στην Γερμανία».

«Για μια ακόμη φορά ξαναχτυπάει ο μοναδικός εχθρός που έχουμε. Για μια ακόμη φορά η Kυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, μοναδικός εχθρός της ελληνόγλωσσης παιδείας και εκπαίδευσης στο εξωτερικό, με συνοπτικές και αδιαφανής διαδικασίες βάζει λουκέτο σε ένα ακόμη σχολείο στην περιοχή μας», τονίζει στην αρχή της επιστολής της η Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας, η οποία έχει αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον αρμόδιο Υπουργό αλλά και την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

Κυρίες και Κύριοι,

Για μια ακόμη φορά ξαναχτυπάει ο μοναδικός εχθρός που έχουμε!

Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, μοναδικός εχθρός της ελληνόγλωσσης παιδείας και εκπαίδευσης στο εξωτερικό, με συνοπτικές και αδιαφανής διαδικασίες βάζει λουκέτο σε ένα ακόμη σχολείο στην περιοχή μας.

Ο μοναδικός αντίπαλος των ελληνοπαίδων και των μεταναστών είναι το ελληνικό κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, που με ψεύτικα επιχειρήματα προσπαθεί να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες αποφάσεις του και είναι Αυτοί, που ο ελληνισμός και τα ελληνόπουλα πρέπει δυστυχώς να αντιπαλέψουν, για να καταφέρουν τα αυτονόητα.

Να συνεχίσουν να έχουν Ελληνικά Σχολεία, Ελληνική Παιδεία και μόρφωση!
Με την απόφασή τους αυτή, αναγκάζουν τα ελληνόπουλα ή να πάνε σε γερμανικό σχολείο, ή να μεταφέρονται κάθε πρωί και απόγευμα με λεωφορεία, χιλιόμετρα μακριά σε άλλο ελληνικό σχολείο του Μονάχου.

Κυρίες και κύριοι,

Το σχολείο που αποφάσισε αυτή τη φορά να κλείσει το Υπουργείο Παιδείας, με πρόφαση το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, είναι ίσως το αρχαιότερο στην Γερμανία.

Συνοπτικά λίγα λόγια για το σχολείο του Νταχάου.

Το σχολείο μέχρι πριν 3 χρόνια είχε 150 μαθητές.

Τα τελευταία χρόνια με την συνεχή υποβάθμιση των σχολείων και την συκοφαντική δυσφήμηση από μεριάς των αρμόδιων ότι θα μας διώξει ο ιδιοκτήτης, πολλοί γονείς, πήγαν τα παιδιά τους στα γερμανικά σχολεία ή στα ελληνικά σχολεία του Μονάχου ή ακόμα και σε συγγενείς στην Ελλάδα.

Το σχολείο σήμερα έχει 70 μαθητές με ανοδική τάση, λόγω προσέλευσης νέων μεταναστών που δεν έχουν άλλη επιλογή για τα παιδιά τους.

Το σχολείο σήμερα έχει ενοίκιο 11.000€ .

Το σχολείο δεν έχει γυμναστήριο, και οι μαθητές μεταφέρονται με λεωφορεία σε γυμναστήριο της περιοχής.

Το Γερμανικό κράτος πληρώνει στο σχολείο, 1.700€ για κάθε μαθητή, όπως προβλέπεται από το Βαυαρικό νόμο.

Έσοδα:1.700Χ70μαθητές=119.000€.

Ενοίκιο: 7500€ κρύο+κοινόχρηστα φόροι 3.500€

Έξοδα Σύνολο: 11.000€Χ12=132.000 €.

Έξοδα για ενοίκιο Γυμναστηρίου και μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία από και πρός αυτό.

Ενοίκιο Γυμναστηρίου: 10.000€

Μεταφορά μαθητών: 25.000€

Σύνολο εξόδων 35.000

Γενικό σύνολο: 132.000+35.000 =167.000€

Επιβάρυνση για το ελληνικό κράτος -48.000€ το χρόνο.

Μπορεί να είναι και λιγότερα μπορεί και λίγο περισσότερα, όμως δεν έχει καμία σημασία γιατί:

Το νέο κτήριο που βρήκαν οι γονείς και η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ, (όπως μας ζητήθηκε από το αρμόδιο Συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης και το Προξενείο Μονάχου να κάνουμε) είναι καλύτερο και πολύ φθηνότερο με αποτέλεσμα, να έχει και πλεόνασμα το ελληνικό κράτος για την οικονομική στήριξη άλλων σχολείων στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα:

Ο Ιδιοκτήτης Ernst Hindelang, με τον οποίο συναντήθηκε στης 18.04.2013 και ώρα 14:30 η Γενική Πρόξενος κα. Γραμματά, ο Συντονιστής εκπαίδευσης κο. Μακρής και ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Καρλσφελντ με τα συλλογικά όργανα των γονέων, δήλωσε την πρόθεση, να νοικιάσει το κτήριο στο ελληνικό Δημόσιο.

Όνομα Ιδιοκτήτη:
Ernst Hindelang
Ernst Hindelang jun. und Carolin Hindelang
Gundackersdorf 1
85229 Markt Indersdorf
Διεύθυνση κτηρίου και περιοχή:
Ohmstr. 12, 85757 Karlsfeld.
Στην περιοχή Νταχάου/ Κάρσφελντ, η πλειοψηφία στους ξένους είναι Έλληνες! Πάνω από 2800 Έλληνες κατοικούν στην περιοχή γύρω από το Σχολείο, μιας και στην περιοχή υπάρχουν 2 μεγάλα εργοστάσια με πάνω από 15.000 εργάτες (ΜΑN,ΜΤU) όπου απασχολείτε και μεγάλος αριθμός ελλήνων εργατών.

Ενοίκιο κτηρίου:
6.800€! Ζεστό και με πληρωμένους τους φόρους.
6.800€Χ12=81.600 € με όλα τα έξοδα πληρωμένα και γυμναστήριο!
Οι φόροι επιστρέφονται πίσω, μιας και είναι σχολείο και όχι επιχείρηση.

Περιγραφή κτηρίου:
Το Κτήριο λειτουργεί σήμερα σαν γερμανικό σχολείο !
Έχει όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τους νόμους και έχει την σχετική άδεια να λειτουργήσει (αφού είναι σχολείο) σαν σχολείο αμέσως! (Θέματα ασφάλειας κτηρίου , Πυρόσβεσης, έξοδοι κινδύνου, προαύλιο για τους μαθητές, τα προβλεπόμενα τετραγωνικά μέτρα για κάθε μαθητή κλπ.)

Το κτήριο έχει δικό του γυμναστήριο και αυτό σημαίνει:

Οικονομία σε πρόσθετα έξοδα, σε πολύτιμο χρόνο, καλύτερη οργάνωση στο ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά και λιγότερη κούραση για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Τα πλεονεκτήματα του Νέου Σχολείου έναντι του σημερινού:
Το σημερινό σχολείο έχει πρόσθετα έξοδα για το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 48.000€ το χρόνο.
Έσοδα 1.700€Χ70μαθητές.=+119.000€ . Ενοίκιο 11.000€Χ12=-132.000 έξοδα.
Στα έξοδα πρέπει να προσθέσουμε και 35.000€ για Γυμναστήριο/Μεταφορά.
Επιβάρυνση για το ελληνικό κράτος -48.000€ το χρόνο.

Το Νέο Σχολείο που μπορούμε να νοικιάσουμεκαι να λειτουργήσει αμέσως.
Έσοδα: 1.700€Χ70μαθητές.=+119.000€ .
Ενοίκιο 4.500€ κρύο +2300€ εφορία και κοινόχρηστα 6.800€
Ενοίκιο: 6.800€Χ12=-81.600 € , συμπεριλαμβανομένου έξοδα γυμναστηρίου, μεταφορά μαθητών κλπ.
Κέρδος για το ελληνικό Δημόσιο +85.400€!!!

Χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν άλλες σχολικές μονάδες, εκτός αν έχετε και εφαρμόζετε πιστά το Σχέδιο: ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ και ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ των Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι Άρχοντες αλλά και Υπηρέτες του ελληνικού λαού,
Ζητάμε, από τον καθένα σας προσωπικά, να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει ότι περνάει από το χέρι του μέσα και έξω από την Βουλή, έτσι ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία, να μην κλείσει ένα ακόμη ελληνικό σχολείο, να μην χαθούν και άλλες γενεές ελληνοπαίδων, είτε από πρόθεση, είτε από ανικανότητα, είτε και ελπίζουμε αυτό να είναι το σωστό, από λανθασμένες πληροφορίες και στοιχεία που πήρατε.

Χάθηκε ήδη πολύτιμος χρόνος, όμως δεν είναι αργά αν η Τρικομματική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας το θέλει, να δώσει άμεσα λύση και διέξοδο στο πρόβλημα του σχολείου.
Αν αυτό δεν είναι και έτσι δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα τότε:

Ζητάμε τα Κόμματα που έχουν την ίδια άποψη και γνώμη για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και Παιδείας στο εξωτερικό με τους Έλληνες μετανάστες και τα παιδιά τους, να ελέγξουν τα στοιχεία και να στηρίξουν την προσπάθειά μας έμπρακτα.

Ζητάμε, κάθε βουλευτής προσωπικά, που πιστεύει στον δίκαιο αγώνα των ελλήνων της Διασποράς και των παιδιών τους, για ελληνόγλωσση παιδεία και εκπαίδευση, ενάντια στην ολοκληρωτική αφομοίωση που επιδιώκεται, να:

Καταθέσουν ΟΛΟΙ μαζί, ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή για το Σχολείο μας, και ας γίνει αρχή για κοινές προσπάθειες σε οτιδήποτε μας/σας ενώνει, ξεκινώντας με την στήριξη του ελληνικού σχολείου Νταχάου, με 70 ελληνόπουλα, που επιμένουν ενάντια στην πλήρη αφομοίωση, στο «η γλώσσα μου να είναι ελληνική»!

Η πληροφορίες που έχουμε είναι ότι, ήδη η Τρικομματική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχουν Διατάξει και υπογράψει το κλείσιμο του Σχολείου.

Σας καλούμε να μας στηρίξετε και να καταφέρουμε ΟΛΟΙ μαζί μια ΝΙΚΗ,
Ενάντια στο κλείσιμο του σχολείου, ενάντια στην πλήρη αφομοίωση των παιδιών μας, για τον Απόδημο Έλληνα, για τον Πολιτισμό μας, για την Ελλάδα!



Διαβάστε περισσότερα...

32.000 διακοπές ρεύματος στη Θεσσαλία


Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Γραφείου ΓΕΝΟΠ Θεσσαλίας Θωμά Κοντογιάννη κατά μέσο όρο τον περασμένο Απρίλιο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία στάλθηκαν εντολές για 32.000 διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε μεγάλους καταναλωτές της ΔΕΗ, κυρίως σε επιχειρήσεις, που αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι καταναλωτές που προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους με την ΔΕΗ , προκειμένου τελικά να μην κοπεί το ρεύμα.

Κατά μέσο όρο την ημέρα γίνονται 200 διακοπές ενώ κατ' εκτίμηση τον μήνα 1.460 και πάντα αφού περάσουν 40 ημέρες από την λήξη του δεύτερου λογαριασμού.

Οι διακοπές ωστόσο δεν αφορούν τους καταναλωτές που έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς οι πολίτες που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μπορούν να τύχουν της ευνοϊκής έκπτωσης στην τιμή του ρεύματος.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου ανέρχεται στο 1 εκατ. σε όλη τη χώρα, η δόση δεν ξεπερνά το 25% ενός διμηνιαίου λογαριασμού χωρίς το χαράτσι ενώ οι δόσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 40 άτοκες.

Το πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών πάντως γίνεται αντιληπτό από τις καθημερινές ουρές που σχηματίζονται στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Λάρισα ενώ για άλλη μια φορά οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ στην περιοχή φέρνουν στο προσκήνιο τις σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό της επιχείρησης που δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη δεν γίνονται διακοπές ρεύματος την περίοδο από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο και από Ιούλιο μέχρι Αύγουστο μετά από απόφαση της ΡΑΕ.

«Αγκάθι» οι κλοπές μετασχηματιστών

Στο μεταξύ, πονοκέφαλο αλλά και ανυπολόγιστη ζημιά στη ΔΕΗ προκαλούν τα συνεχή κρούσματα κλοπών σε μετασχηματιστές και καλώδια που σημειώνονται στους αρδευτές και παρατηρούνται πιο έντονα σε περιόδους αργιών.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη λόγω της έλλειψης προσωπικού πολλές φορές η αποκατάσταση των ζημιών δίνεται σε εργολάβους , με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση σε βάρος των αρδευτών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχει ανθρωπιά ακόμα


Οι Ρώσοι με ένα συγκινητικό βίντεο, απέδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το συνανθρωπό τους σε μια κοινωνία που ο εγωισμός, ο υλισμός και ο ανταγωνισμός είναι τα κυρίαρχα γνωρίσματα.

Βοηθούν μια ηλικιωμένη να διασχίσει το δρόμο, ανοίγουν τον καθρέφτη ενός αυτοκινήτου, σταματούν για να πάρουν ένα γατάκι, δίνουν χείρας βοηθείας σε έναν άγνωστο! Υπάρχουν, βέβαια, μερικές καταστάσεις, που θα μας "ανάγκαζαν" όλους να σταματήσουμε το αυτοκίνητο και να βοηθήσουμε. Υπάρχουν όμως κι εκείνες, που φαίνονται τόσο απλές, που απλά τις προσπερνάς. Κι όμως, είναι το ίδιο σημαντικές...

Το βίντεο αυτό τιτλοφορείται "Good people" και αναρτήθηκε στο youtube πριν από λίγες ημέρες και όπως γράφει η λεζάντα στο βίντεο "Ο κόσμος δεν υπάρχει χωρίς καλούς ανθρώπους"...




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Κλεισμένα στα σπίτια τους παιδιά με αναπηρία, καθώς με το επίδομα που λαμβάνουν “συντηρούνται” οι οικογένειές τους


Για την υποστήριξη της διαβίωσης των οικογενειών τους χρησιμοποιούνται, σε πολλές περιπτώσεις, τα επιδόματα που λαμβάνουν παιδιά με αναπηρία, τα οποία παραμένουν κλεισμένα κατ' οίκον, χωρίς να επωφελούνται από την ειδική αγωγή που παρέχει η δημόσια εκπαίδευση ή από προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, που τουλάχιστον θα μπορούσαν να τους δώσουν μια διέξοδο από το σπίτι.

Λόγω κόστους, οικογένειες με ΑΜΕΑ φαίνεται να επιλέγουν να μην στέλνουν τα παιδιά τους σε τέτοιου είδους δραστηριότητες προκειμένου με τα χρήματα του επιδόματος να καλύψουν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα έξοδα της καθημερινής τους διαβίωσης.
"Τα ποσοστά των ανηλίκων που δεν συμμετέχουν στην ειδική αγωγή, σε προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης ή σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 20% την τελευταία διετία" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπεύθυνη στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Έφη Βασιλειάδου, με αφορμή σχετική παρέμβασή της σε ημερίδα του υπουργείου Εργασίας. Η ίδια επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει από όλη την Περιφέρεια, προέκυψε αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των καταγεγραμμένων επιδοματούχων και εκείνον των συμμετεχόντων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.



Πηγή: http://www.ota.gr
Διαβάστε περισσότερα...

11 Μαΐου: «Lamia Night Run – Στηρίζουμε την Actionaid»


Lamia Night Run – Στηρίζουμε την Actionaid.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Lamia Night Run σας καλεί σε μια μεγάλη Γιορτή με αφορμή τους αγώνες που θα διεξαχθούν στις 11η Μαϊου 2013. Οι αγώνες είναι 10 χιλιομέτρων, 3 χιλιομέτρων και αγώνας για άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες (ΑΜΕΑ).

Φιλοσοφία μας είναι ότι ο αθλητισμός είναι πρώτα από όλα πράξη πολιτισμού και δημιουργεί κουλτούρα. Η Λαμία είναι η πρώτη επαρχιακή πόλη που τόλμησε να οργανώσει έναν Αγώνα το Βράδυ. Έναν αγώνα που θα δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να απολαύσουν μια διαφορετική εικόνα ενός αστικού ιστού μιας αρκετά μεγάλης πόλης σαν τη Λαμία.

Όλες οι πόλεις της χώρας μας μπορούν να αναδείξουν και να προάγουν τέτοιες εκδηλώσεις με πολύ μικρό κόστος, εκδηλώσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να βιώσουν τη χαρά της συμμετοχής, της συντροφιάς και του εθελοντισμού και που αφήνουν τα ίχνη τους ως αθλητικές και πολιτισμικές δραστηριότητες και δράσεις στην περιοχή τους.

Δικός μας στόχος είναι η συμμετοχή όλων και οπωσδήποτε εφήβων, ατόμων νέων ηλικιών, αλλά και παιδιών με τους γονείς τους. Μια συμμετοχή από ανθρώπους που θα διαμορφώσουν το αύριο σε αυτό τον πονεμένο τόπο.

Θα χαρούμε πολύ αν σε αυτή τη γραμμή εκκίνησης στις 11 Μαϊου σταθούν δίπλα - δίπλα από πρωταθλητές μέχρι απλά αθλούμενα άτομα, αλλά και άτομα που μέχρι χθες δεν είχαν καμία δραστηριότητα, αλλά έχουν τη διάθεση να δοκιμάσουν αυτή τη χαρά και να ζήσουν μερικές ώρες ψυχαγωγίας και αισιοδοξίας. Και βέβαια θα είναι πολύ τιμητικό για μας να δούμε να τρέχουν στους δρόμους της Λαμίας συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας με λευκασμένη κόμη και νεανική ορμή.

Με τη συμμετοχή σας αγαπητοί μας συμπολίτες και όσοι μπορέσετε να έλθετε στους αγώνες αυτούς από τις όμορες περιοχές ή και μακρύτερα (που προϋποθέτει την κατάθεση ενός μικρού χρηματικού ποσού) θα ενισχύσετε με ένα μέρος αυτών των χρημάτων σας την μη κυβερνητική αναπτυξιακή οργάνωση actionaid, σύμφωνα με απόφασή μας που έχουμε δημοσιοποιήσει.

Μέσα στην κουλτούρα μας είναι να σχεδιάζουμε και να μεριμνούμε όσο γίνεται για περισσότερες ή και για όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Στον διαρκώς εξελισσόμενο σχεδιασμό μας έχουμε υπόψη μας και άλλες δράσεις, τις οποίες θα σας γνωστοποιούμε και οι οποίες συνεξαρτώνται από το πλήθος των συμμετοχών σας.

Πιστεύουμε στη Πόλη μας. Στηρίξτε το πείραμά μας.

Η οργανωτική επιτροπή

Κώστας Αποστολόπουλος
Πέτρος Καραγιώργος
Λουκάς Πρατίλας
Ηλίας Αρβανίτης
Γκέκας Στέλιος

Πληροφορίες

http://lamianightrun.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/groups/303567983076604/
https://twitter.com/LamiaNightRun


Πηγή: http://www.star.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Η καθιερωμένη συνάντηση...


Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες έδωσε στη δημοσιότητα χθες την προκήρυξη για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2013 που θα γίνει στις 7 και 8 Ιουνίου στο κεντρικό στάδιο του Ο.Α.Κ.Α.

Τα αθλητικά σωματεία θα πρέπει να δηλώσουν τις συμμετοχές των αποστολών τους μέχρι την Πέμπτη 9 Μαΐου ενώ αναμένεται να υπάρξει και μια δυνατή εκπροσώπηση από τους Δωδεκανήσιους.

Ο Θανάσης Μπαράκας του ΑΣ «Δωδεκάνησος» στα άλματα και ο Ιωάννης Πρώτος από τους Αετούς Αθηνών στα δρομικά αγωνίσματα αθλητών με προβλήματα όρασης, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν πάλι ,επιθυμώντας και της συμμετοχή τους από κει και πέρα σε διοργανώσεις εκτός συνόρων.

Το ενδεικτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης:
Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013: Αξιολόγηση αθλητών από Αθήνα

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013: ʼφιξη αποστολών από επαρχία, Αξιολόγηση αθλητών από επαρχία, Τεχνική Σύσκεψη
Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013: Πρωινή και Απογευματινή Αγωνιστική Περίοδος

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013: Πρωινή και Απογευματινή Αγωνιστική Περίοδος
Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013: Αναχώρηση Αποστολών

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές-αθλήτριες των σωματείων ΑμεΑ - μελών της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, που έχουν Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας-Υγείας και είναι άνω των 14 ετών.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων υποχρεούνται να τα προσκομίσουν θεωρημένα στη Γραμματεία των Αγώνων κατά την Τεχνική Σύσκεψη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

Οι αθλητές-αθλήτριες που δε θα προσκομίσουν το θεωρημένο δελτίο τους δεν θα μπορούν να αγωνιστούν.

Τα σωματεία θα πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την έκδοση νέων Δελτίων το αργότερο έως και την Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013, διαφορετικά δεν θα έχουν την απαιτούμενη εκπροσώπηση στους αγώνες.

Επίσης, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 2010 της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, αναφέρεται ότι στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων της οι αθλητές-αθλήτριες που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε, οι Κύπριοι και οι αποδεδειγμένα (με δημόσια έγγραφα) ομογενείς αθλητές, όπως επίσης έως δύο αλλοδαποί προερχόμενοι από χώρες εκτός Ε.Ε, οι οποίοι έχουν εγγραφεί/μετεγγραφεί στη δύναμη σωματείων-μελών της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εγγραφών-Μετεγγραφών, αγωνίζονται εκτός συναγωνισμού.

Οι ηλικιακές Κατηγορίες:
- Ανδρών & Γυναικών (Open)
- Νέοι κάτω των 20 χρονών (U/20): γεννημένοι 1994-1995
- Νέοι κάτω των 18 χρονών (U/18): γεννημένοι το 1996-1997

- Νέοι κάτω των 16 χρονών (U/16): γεννημένοι το 1998-1999
Αθλητές-αθλήτριες που ανήκουν στις κατηγορίες U/20, U/18 και U/16 έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να αγωνιστούν ή στην κατηγορία Open ή στην κατηγορία που ανήκουν, όχι και στις δύο.

-Κάθε αθλητής-αθλήτρια έχει δικαίωμα να δηλώσει συμμετοχή σε δύο ατομικά αγωνίσματα και ένα ομαδικό. Αθλητής-αθλήτρια, που δηλωθεί σε περισσότερα από τα επιτρεπόμενα αγωνίσματα, αυτόματα θα διαγραφεί από εκείνα που ακολουθούν.

-Οι αθλητές-αθλήτριες οφείλουν να φορούν αθλητική περιβολή του σωματείου τους και να συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανονισμούς του αθλήματος.

-Η παραμονή των προπονητών ή άλλων παραγόντων μέσα στο αγωνιστικό χώρο απαγορεύεται. Μόνοι οι αθλητές-αθλήτριες των κατηγοριών 11, 12, 51, 52, 53, 32, 33 δικαιούνται να έχουν συνοδούς στον αγωνιστικό χώρο.

-Οι αθλητές-αθλήτριες υποχρεούνται να φοράνε τα νούμερα τους κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων τους, που θα δοθούν στους εκπροσώπους των συλλόγων κατά την Τεχνική Σύσκεψη.

-Αθλητής-αθλήτρια που δεν εμφανίζεται σε ένα αγώνισμα, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα που έχει δηλώσει. Μόνο για λόγους υγείας και με την κατάθεση ιατρικής βεβαίωσης δικαιολογείται η μη συμμετοχή.

-Το Αγωνιστικό Πρόγραμμα θα σταλεί στους συλλόγους μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής.
Η απονομή των μεταλλίων θα γίνει στους τρεις πρώτους νικητές (1ος, 2ος, 3ος) κάθε αγωνίσματος που προκηρύσσεται ανά αγωνιστική και ηλικιακή κατηγορία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ντροπή: Υπεξαίρεσε 3 εκατ. ευρώ και… ζητάει τους μισθούς της!


Υπάλληλος κέντρου αποθεραπείας παιδιών με αναπηρία υπεξαίρεσε 3 εκατομμύρια 815 χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία και τώρα ζητάει τους μισθούς της!!!

Η γυναίκα καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη. Πέρασε η υπόθεση από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό το οποίο την έθεσε σε δυνητική αργία και το υπηρεσιακό συμβούλιο την έθεσε σε οριστική παύση και σβήστηκε από τους καταλόγους. Έτσι λοιπόν το κέντρο δεν κατέβαλε τους μισθούς.

Όμως το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό μετά από ένσταση της την δικαίωσε για τυπικούς λόγους καθώς την έπαυσαν χωρίς να την εξετάσουν. Δεν κρατήθηκαν οι τύποι δηλαδή. Η ίδια λοιπόν ζητά μισθούς 9 μηνών με το αιτιολογικό ότι την απέλυσαν το 2010 πριν εκπνεύσει ο ένας χρόνος κατά τον οποίο είχε τεθεί σε δυνητική αργία.

Μάλιστα την απόφαση του δευτεροβάθμιου την έμαθε η διοικήτρια σήμερα το πρωί.

Η γυναίκα θα πρέπει να ξαναπεράσει από πειθαρχικό του υπουργείου Εργασίας αυτή τη φορά και όχι του υγείας που υπαγόταν το κέντρο...αλλά μέχρι πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Εργασίας δεν είχε συγκροτήσει πειθαρχικό. Τώρα το κέντρο έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της, διεκδικώντας τα υπεξαιρεθέντα.


Πηγή: http://www.star.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για 150.000 δανειολήπτες η ρύθμιση χρεών


Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των δικαιούχων που μπορεί να υπαχθούν στους 150.000 δανειολήπτες από 200.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση, όταν τα ενήμερα δάνεια υπολογίζονται σήμερα στις 800.000 - 850.000. Τι προβλέπει και ποιους αφορά η υπαγωγή στη ρύθμιση.

Λιγότερο γενναιόδωρη σε σχέση με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης, που προέβλεπε 4ετές πάγωμα της τοκοχρεολυτικής δόσης και πληρωμή μόνο τόκων, αλλά διαμορφωμένη ώστε να αφορά διευρυμένη εισοδηματική κατηγορία ενήμερων δανειοληπτών, είναι τελικώς η ρύθμιση χρεών για τα ενυπόθηκα δάνεια.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση, που εκτός από το εισοδηματικό κριτήριο θα συνοδεύεται με αυστηρές προϋποθέσεις, συνεπάγεται για ένα μεγάλο μέρος δανειοληπτών τη συνέχιση επιβάρυνσης με το επιτόκιο που προέβλεπε η δανειακή σύμβαση που έχουν συνάψει με την τράπεζα, αλλά την ελάφρυνση της μηνιαίας δόσης, η οποία δεν θα ξεπερνά το 30% του μισθού.

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, η δραστηριότητα των οποίων παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο και άνεργοι. Στη ρύθμιση υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

Οι όροι για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση πρέπει να πληρούνται σωρευτικά και είναι:

1. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ.

2. Το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.

3. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Οι δανειολήπτες που μπορούν να επωφεληθούν της ρύθμισης διακρίνονται σε:

1.Οσους έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και έχουν υποστεί μείωση του μισθού τους κατά 20% την τελευταία τριετία. Για 48 μήνες καταβάλλουν δόση που ανέρχεται στο 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος με το επιτόκιο της αρχικής δανειακής σύμβασης με την τράπεζα.

2.Το όριο του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ, φτάνει δηλαδή στα 30.000 ευρώ για πάσχοντες από βαριά ασθένεια, μόνιμη αναπηρία, τρίτεκνους και πολύτεκνους. Για την κατηγορία αυτή ισχύει ό,τι και στην πρώτη.

3.Οσοι έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Για 48 μήνες καταβάλλουν δόση στο 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος με επιτόκιο 0,75% +βασικό επιτόκιο ΕΚΤ (σήμερα 1,5%).

4.Ανεργοι με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας. Για έξι μήνες εντός της περιόδου διευκόλυνσης προβλέπονται μηδενικές καταβολές και πλήρης απαλλαγή από τους τόκους. Μετά τους έξι μήνες καθορίζεται δόση με βάση τα όσα προβλέπονται για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μηδενικού εισοδήματος συνεχίζονται οι μηδενικές καταβολές.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ’ ελάχιστον 48 μήνες και μετά την περίοδο διευκόλυνσης η αποπληρωμή συνεχίζεται με βάση τους όρους της αρχικής σύμβασης, ενώ το υπόλοιπο των τόκων που δεν καταβάλλεται κεφαλαιοποιείται.

Η συνέχιση καταβολής τοκοχρεολυτικής δόσης και η κεφαλαιοποίηση των τόκων περιορίζει ουσιαστικά το κόστος για τις τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υποχρεωθούν σε πρόσθετες προβλέψεις, θέμα που αποτελούσε και τη βασική επιχειρηματολογία της τρόικας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των δικαιούχων που μπορεί να υπαχθούν στους 150.000 δανειολήπτες από 200.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση, όταν τα ενήμερα δάνεια υπολογίζονται σήμερα στις 800.000 - 850.000.

Στον νόμο 3869/2010 που αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι αλλαγές προβλέπουν:

1.Συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού.

2.Κατάργηση του δικαστικού συμβιβασμού που προβλεπόταν πριν από τη ρύθμιση χρεών.

3.Καταβολή δόσης από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

4.Δυνατότητα αναστολής της απόφασης για αναγκαστική εκτέλεση, με έφεση του οφειλέτη εντός μηνός.

5.Θέσπιση θεσμού διαμεσολάβησης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε αλλαγές και στον «Τειρεσία», στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός point system, όπου η τράπεζα θα αξιολογεί το συνολικό προφίλ του δανειολήπτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η "Λάρα" μας δείχνει τον δρόμο. Όταν ένας σκύλος γίνεται τα "μάτια" του αφεντικού του


Ποια είναι η Σχολή Σκύλων-Οδηγών "Λάρα" που αναλαμβάνει την εκπαίδευση του πρώτου Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών Τυφλών για την Ελλάδα, καθώς και ενός Σκύλου-Οδηγού.

Είναι τυφλό άτομο και εκτός από το λευκό μπαστούνι του, έχει μαζί του έναν πιστό ακόλουθο. Ένα σκύλο - οδηγό που τον βοηθάει να επιβιώσει μέσα στον λαβύρινθο της πόλης. Εικόνα που δυστυχώς, δεν είναι πολύ συνήθης για τα ελληνικά δεδομένα.

Τη Δευτέρα, 14 Απριλίου, η Σχολή Σκύλων-Οδηγών τυφλών "Λάρα" παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην οποία παρουσίασε το πρόγραμμα εκπαίδευσης του πρώτου Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών Τυφλών για την Ελλάδα, καθώς και ενός Σκύλου-Οδηγού με την πλήρη υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη της "Royal Canin Hellas".

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία "σταθμό" για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς εν έτη 2013 δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευτής σκύλων-οδηγών τυφλών στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες με ολική ή μερική απώλεια όρασης ξεπερνούν τους 50.000.

Στην συνέντευξη Τύπου μίλησαν, το ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Σχολής "Λάρα", Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου (άτομο με ολική απώλεια όρασης), ο εκπαιδευόμενος Πάρις Διαμαντίδης και η Διευθύντρια του Επιστημονικού Τμήματος και Εταιρικής Επικοινωνίας της "Royal Canin Hellas", Ειρήνη Τάτλα.





















Την πρώτη της εμφάνιση έκανε και η Crystal (ένα συμπαθέστατο Labrador Retriever), συνοδευόμενη από τους σκύλους-οδηγούς της Σχολής "Λάρα".

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης θα λάβουν μέρος ο Πάρις Διαμαντίδης και η Crystal, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στη Φλωρεντία από την Εθνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών της Ιταλίας με την συμβολή της Ευθαλίας Σταβοράβδη (Ελληνίδας εκπαιδεύτριας σκύλων-οδηγών τυφλών που διαμένει στη Βασιλεία της Ελβετίας).

Η ολοκλήρωση της κατάρτισης του Έλληνα εκπαιδευόμενου, αναμένεται στα τέλη του 2014, ενώ η Crystal, ολοκληρώνοντας αισίως την εκπαίδευσή της,θα δοθεί σε έναν/μια Έλληνα/Ελληνίδα με ολική απώλεια όρασης το φθινόπωρο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία τελεί υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών (International Guide Dog Federation).

Η σχολή μέχρι σήμερα, έχει εκπαιδεύσει τρεις ομάδες σκύλων-οδηγών τυφλών και μια σκύλου-βοηθού κωφών. Τα έξοδα εκπαίδευσης του σκύλου-οδηγού και του χειριστή του καλύπτονται εξ' ολοκλήρου από χορηγίες που λαμβάνει η Σχολή. Το ίδιο ισχύει και για τον εξοπλισμό (σαμάρια, μπαστούνια), τα κτηνιατρικά έξοδα (στειρώσεις, εμβόλια) και τα έξοδα διαβίωσης του σκύλου (τροφή).




















Μια ΜΚΟ στον αγώνα υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία

"Η σχολή σκύλων-οδηγών "Λάρα", ιδρύθηκε το 2008. Μέχρι τότε δεν υπήρχε κανένας φορέας σχετικός με την εκπαίδευση σκύλων-οδηγών στην Ελλάδα", είπε η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου.

"Το κύριο έργο της σχολής "Λάρα", είναι η εκπαίδευση και χορήγηση σκύλων-οδηγών σε άτομα με απώλεια όρασης. Όμως, αυτό δεν είναι το μοναδικό καθήκον σε μια τέτοια σχολή. Η σχολή, μεριμνά για την καταγραφή των ατόμων με απώλεια όρασης, την κατασκευή εργαλείων αξιολόγησης χειριστών και σκύλων-οδηγών, την εφ’ όρου ζωής παρακολούθηση της ομάδας σκύλου-οδηγού/χειριστή με απώλεια όρασης, την ανάπτυξη εκτροφικών γραμμών και την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού", συμπλήρωσε.

"Όλες οι υπηρεσίες της σχολής παρέχονται εντελώς δωρεάν. Τα λειτουργικά της έξοδα καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από ιδιωτικές χορηγίες ιδρυμάτων, τραπεζών κι εταιριών, όπως η Royal Canin", είπε στη συνέχεια.

Και όλα αυτά, χωρίς κρατική βοήθεια, αφού η Σχολή "Λάρα", είναι ΜΚΟ και στηρίζεται αποκλειστικά από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

"Έχουμε απευθυνθεί σε πολιτικούς αλλά οι φωνές μας πέσαν στο κενό", δήλωσε η πρόεδρος της ΜΚΟ και θυμήθηκε τη συνάντηση της με τον κ. Αβραμόπουλο, τον καιρό που διατελούσε υπουργός Υγείας. "Μου είχε πει χαρακτηριστικά, πως αν χρειάζονται 30.000 ευρώ για να εκπαιδευτεί ένας σκύλος στο εξωτερικό, τότε γιατί δεν αγοράζουμε 30.000 μπαστούνια για τους τυφλούς; Ξέρετε τι έγινε; Ποτέ δεν αγόρασε ούτε ένα μπαστούνι. Τα μπαστούνια τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Συγκεκριμένα, αγόρασα ένα νέο μπαστούνι από το Ισραήλ για 3 ευρώ, την ώρα που στην Ελλάδα, κοστίζει 45".

Προβλήματα με τη νομοθεσία

Πέραν της κρατικής αδιαφορίας, οι άνθρωποι της "Λάρα", που εργάζονται εθελοντικά, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα κενά της νομοθεσίας. "Ο νόμος 3868 του 2010 και οι τροπολογίες του για τις οποίες δώσαμε μάχη, αφήνουν πολλά κενά για τα τυφλά άτομα και τους σκύλους - οδηγούς τους", μας είπε η κ. Γκέρτσου. "Για παράδειγμα, τα σκυλιά μπορούν πλέον να εισέρχονται μαζί με τον χειριστή τους σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και ΜΜΜ, αλλά φορώντας φίμωτρο, κάτι που τα μπερδεύει και δυσκολεύει το έργο τους. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως τα σκυλιά αυτά είναι εκπαιδευμένα και ακίνδυνα.

Επίσης, ο νόμος δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των σκυλιών που εκπαιδεύονται. Κάτι που είναι παράλογο γιατί έτσι μαθαίνουν. Τέλος, έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα σε παραλίες, όπου δεν διευκρινίζεται ρητά ότι μπορούν να ακολουθούν τα σκυλιά - οδηγοί και πολλοί δημιουργούν προβλήματα. Ο νόμος πρέπει να ξεκαθαρίσει τι ισχύει και τι επιτρέπεται προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών".




















Το "κλειστό" επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων - οδηγών τυφλών

"Το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων-οδηγών, είναι ένα πολύ υπεύθυνο καθήκον που απαιτεί αλτρουισμό, προσήλωση, ευελιξία, διαθεσιμότητα και σεβασμό προς ανθρώπους και ζώα", είπε από τη μεριά του ο Πάρις Διαμαντίδης.

"Θεωρώ ότι η αναγκαιότητα στην Ελλάδα για εκπαιδευτές σκύλων-οδηγών είναι μείζονα και είμαι πολύ χαρούμενος που θα αποτελέσουμε το θεμέλιο λίθο ώστε να ξεκινήσει μια αντίστοιχη πορεία και στη χώρα μας, όπως γίνεται εξάλλου εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό", συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση γίνεται σε αναγνωρισμένες σχολές σκύλων-οδηγών. Απαιτεί 2 χρόνια πρακτική και 2 χρόνια θεωρητική κατάρτιση.

Τέλος, η Ειρήνη Τάτλα, Διευθύντρια του Επιστημονικού Τμήματος και Εταιρικής Επικοινωνίας της "Royal Canin Hellas", στάθηκε στην προσφορά της Σχολής.

"Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία γιατί αποτελεί μια προσπάθεια ανιδιοτελούς προσφοράς προς μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας στην Ελλάδα, αυτών με προβλήματα ολικής ή μερικής απώλειας όρασης. Αξιέπαινη, γιατί ο σκύλος οδηγός δεν είναι μια παροχή που συντηρεί την αναπηρία, αλλά ένα μέσο, ένα έμψυχο εργαλείο που προάγει την ισότιμη μεταχείριση και την αυτόνομη διαβίωση των ανθρώπων αυτών, αλλά και τη συμμετοχή τους στα κοινά".

Η σχέση της Ελληνικής Σχολής Σκύλων-Οδηγών "Λάρα" με τη Royal Canin Hellas ξεκίνησε το 2012 με την ολική κάλυψη των εξόδων της Σχολής για τη σίτιση των σκύλων οδηγών, την υποστήριξή της και αποκλειστική συνεργασία σε σχετικές εκδηλώσεις.

Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου για τη ζωή της και την εμπειρία της με τα σκυλιά:




















Ποιος μπορεί να πάρει έναν σκύλο-οδηγό τυφλών;

Σκύλο-Οδηγό μπορεί να αποκτήσει όποιο άτομο είναι νομικά τυφλό ή με μειωμένη όραση, είναι πάνω από 18 ετών, γνωρίζει άριστη κινητικότητα με το λευκό μπαστούνι, είναι εκπαιδευμένο στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, εξοικειωμένο με τα ζώα και ζει αυτόνομα ή ανεξάρτητα.

Ποια τα καθήκοντα ενός χειριστή σκύλου-οδηγού τυφλών;

Ο σκύλος-οδηγός είναι ένα έμβιο ον που χρειάζεται προσοχή και φροντίδα. Από την στιγμή που κάποιος γίνεται χειριστής σκύλου – οδηγού, καθίσταται ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τη σωστή διαβίωση του ζώου και πρέπει να καλύπτει όλα τα έξοδα διατροφής και κτηνιατρικής του περίθαλψης. Ο σκύλος-οδηγός πρέπει να βγαίνει βόλτα τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα ώστε να τρέξει και να παίξει σαν φυσιολογικός σκύλος. Ζει μέσα στο σπίτι και όχι έξω στον κήπο. Χρειάζεται καθημερινό καλλωπισμό για να είναι ευπρόσδεκτος στα δημόσια μέρη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία. Ο χειριστής οφείλει να ακολουθεί αυστηρά την εκπαιδευτική ρουτίνα του σκύλου-οδηγού. Τέλος, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε μορφής σωματικής ή / και ψυχολογικής βίας επάνω σε έναν σκύλο-οδηγό.

Ποια τα πλεονεκτήματα ενός σκύλου-οδηγού τυφλών;

Οι σκύλοι-οδηγοί είναι προσεκτικοί στη δουλειά τους και αφοσιωμένοι. Ένα άτομο με τύφλωση που συνοδεύεται από έναν τέτοιο σκύλο θα περάσει με ευκολία ανάμεσα από τον κόσμο και θα μπορέσει να εντοπίσει εύκολα μια διάβαση ή μια πόρτα. Σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει να ξεφύγει από την πορεία του, να χτυπήσει επάνω σε κάποιο εμπόδιο, να τραυματιστεί από τα αυτοκίνητα, να πέσει επάνω σε έναν άνθρωπο, στο έδαφος ή από τις σκάλες. Ο σκύλος-οδηγός γίνεται εύκολα διακριτός από το πλήθος που παραμερίζει.

Επίσης εντοπίζει εμπόδια που δύσκολα γίνονται αντιληπτά με την χρήση του λευκού μπαστουνιού όπως αμυχές στο κράσπεδο, χαμηλά μπαλκόνια και σκαλωσιές. Προσφέρει και κοινωνικό έργο αφού αποτελεί ένα δυνατό ερέθισμα για μία ωραία κουβέντα στο δρόμο, ή ακόμη και για καινούργιες γνωριμίες. Το άτομο δένεται με το σκυλί που το βοηθά και νιώθει απεριόριστη αγάπη. Γνωρίζει πως με τη βοήθειά του δεν κινδυνεύει όταν βγει στο δρόμο και έτσι αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Ο σκύλος-οδηγός βλέπει το πράσινο φανάρι και περνά τον δρόμο;

Όχι. Εάν ο σκύλος-οδηγός αναγνώριζε το φανάρι δεν θα μπορούσε να εργαστεί σε διαβάσεις με χαλασμένα ή ανύπαρκτα φανάρια. Επίσης ο σκύλος-οδηγός είναι υποχρεωμένος να σταματά στο ρείθρο του πεζοδρομίου και να περιμένει την επόμενη εντολή από τον τυφλό χειριστή του. Είναι ο χειριστής που κρίνει το αν θα πρέπει να διασχίσουν το δρόμο ή όχι και δίνει τη σχετική εντολή στο σκύλο-οδηγό. Όμως ο σκύλος-οδηγός θα υπακούσει μόνο εάν διαπιστώσει πως η διέλευση είναι ασφαλής.


Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην αυτονομία εκπαιδεύονται άτομα με αναπηρία στην Κομοτηνή


Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ.
Στόχος της λειτουργίας του κέντρου είναι μέσα από εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των εκπαιδευόμενων προγραμμάτων, να επιτυγχάνεται η ένταξη και αφομοίωση του συστήματος υποστηριζόμενης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία


Ο πρόεδρος του συλλόγου «Περπατώ» Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ο παραολυμπιονίκης και εκπαιδευτής ΑμεΑ Μάκης Καλαράς και ο οδηγός του «Περπατώ» Μανώλης Γεράκης

Στην αυτόνομη διαβίωση άρχισαν να εκπαιδεύονται άτομα με αναπηρία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ που ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία του χθες στην Κομοτηνή. Πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία του συλλόγου ατόμων με αναπηρία «Περπατώ» που υποστηρίζεται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του κέντρου, που βρίσκεται στο χώρο της λαϊκής αγοράς. Σε αυτό συμμετείχαν συνολικά έξι άτομα με παραπληγία και τετραπληγία. Σκοπός ήταν τα άτομα να συμβάλλουν σημαντικά με την εμπειρία τους στη βελτίωση του προγράμματος, στις τυχόν ανάγκες που ίσως προκύψουν και τέλος, στη γενικότερη αξιολόγηση της λειτουργίας και των χώρων του Κέντρου. Η φάση αυτή ολοκληρώθηκε και όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ», ο πρόεδρος του συλλόγου «Περπατώ» Αλέξανδρος Ταξιλδάρης από την Τρίτη 16 Απριλίου, ξεκίνησε η επίσημη εφαρμογή του προγράμματος. 


Η ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος κατέστη δυνατή μέσω χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στόχος της χορηγίας είναι η εκπαίδευση ατόμων που έχουν κινητική αναπηρία, στην αυτόνομη διαβίωση. Με τη βοήθεια του Ιδρύματος το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα ο σύλλογος «Περπατώ», μετατράπηκε σε ένα χώρο όπου θα εκπαιδεύονται παιδιά που έχουν κινητική αναπηρία, στην αυτόνομη διαβίωση. Θα εκπαιδευτούν στην καλύτερη χρήση αναπηρικού αμαξιδίου, θα έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό. Θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με οτιδήποτε έχει να κάνει με την αυτόνομη κινητικότητα και διαβίωσή τους. 


Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ειδικότερα στόχος της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Α.μεΑ, είναι μέσα από εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των εκπαιδευόμενων προγραμμάτων, να επιτυγχάνεται η ένταξη και αφομοίωση του συστήματος υποστηριζόμενης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, αποσκοπώντας: στην προαγωγή της αυτονομίας και της ικανότητας αυτό-φροντίδας μέσω της βελτίωσης της λειτουργικότητας, των ικανοτήτων και του δυναμικού των Α.μεΑ. Στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των Α.μεΑ. και στην καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος. Στην ενθάρρυνση της κοινωνικής τους συμμετοχής των Α.μεΑ. και της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου στην κοινότητα. Στη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των Α.μεΑ. στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε εκπαιδευόμενου. Στην πρόληψη του ιδρυματισμού και του στιγματισμού των Α.μεΑ. Στη μείωση του στίγματος και των διακρίσεων και στην παροχή υποστήριξης για την κοινωνική ένταξη των Α.μεΑ. Στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των Α.μεΑ. Στην υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαμονή των εκπαιδευόμενων. Στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή των εκπαιδευόμενων. Στην ιατρική φροντίδα και την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή των εκπαιδευόμενων. Στην κατάλληλη ψυχαγωγία και τη συμμετοχή κάθε εκπαιδευόμενου σε κατάλληλες κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις ανάλογα με τις επιθυμίες του. Στην εκπαίδευση και αγωγή για τη βελτίωση των προσωπικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, όπως και στην ανάπτυξη των αθλητικών δυνατοτήτων κάθε εκπαιδευόμενου, ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος δυνατός βαθμός αυτονομίας και συνύπαρξης. Στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα κοινωνικής φροντίδας. Στην ενδυνάμωση της εθελοντικής συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής είτε στην γραμματεία του συλλόγου «Περπατώ» είτε μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του κέντρου(www.keada.gr), είπε ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. «Το Κέντρο ξεκινάει τώρα τη λειτουργία του, αλλά εμείς με αυτή την ιστορία ασχολούμαστε περίπου ένα χρόνο. Σε αυτό το διάστημα έπρεπε να οργανωθεί ο χώρος, να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Να γίνει ένα τεστ λειτουργίας του χώρου και ορίστηκε ότι από την Τρίτη σιγά-σιγά θα γίνονται οι αιτήσεις. Θα αξιολογούνται οι περιπτώσεις και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται στο χώρο του «Περπατώ» και να εκπαιδεύονται πάνω στην αυτόνομη διαβίωση τους». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκπαιδευτούν από το προσωπικό του συλλόγου Περπατώ αλλά και από άτομα με αναπηρία που ήδη έχουν εκπαιδευτεί το ζήτημα της αυτονομίας τους. Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε στο Κέντρο ημιαυτόνομης διαβίωσης ο παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς προκειμένου να εκπαιδεύσει άτομα με αναπηρία για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα παρά την κινητική τους αναπηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Άδικες οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές


Εντελώς άδικες θεωρεί η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών τις πολιτικές που υλοποιούνται στο πλαίσιο της λεγόμενης «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και εκφράζει την αντίθεση της στις πολιτικές αυτές, που συμπεριλαμβάνουν μέτρα περικοπών σε κοινωνικές παροχές που όχι μόνο οδηγούν τα άτομα με αναπηρία βαθύτερα στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό αλλά αναπόφευκτα και στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους που με αγώνες και θυσίες δεκαετιών των ατόμων με αναπηρίες και των οργανώσεων τους άρχισε δειλά - δειλά να λαμβάνει σάρκα και οστά στην Κύπρο.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο της Οργάνωσης, γίνεται ειδική αναφορά στην εκδήλωση «Περπατώ - Διεκδικώ με τους Τυφλούς», η οποία υλοποιήθηκε τελικά από την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών και τους συνεργαζόμενους φορείς η εκδήλωση στη Λεμεσό και στη Λάρνακα.

Η Πορεία στη Λεμεσό τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκου Κενεβέζου. Πήραν επίσης μέρος οι Δήμαρχοι Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού, η Αναπληρώτρια Έπαρχος και ο Αστυνομικός Διευθυντής της πόλης.

Η Πορεία στη Λάρνακα τέθηκε κάτω από την αιγίδα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος.

Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης των Τυφλών, που απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, αντίστοιχα, αναγνώρισαν ότι παρ’ όλο που σε καμιάν περίπτωση τα θέματα της κοινωνικής ευθύνης και της υλοποίησης υπεύθυνων πολιτικών, από μέρους της πολιτείας και της κοινωνίας γενικότερα, δεν έφθασαν στη χώρα μας σε επίπεδα, που θα μπορούσαν να τα ζηλέψουν οι «φίλοι» μας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, αυτοί εξακολουθούν να υπαγορεύουν και επιβάλλουν τη λήψη επώδυνων μέτρων και εκδίδουν διατάγματα διαχείρισης όχι μόνον εθνικών αλλά και απόλυτα προσωπικών ζητημάτων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, των ατόμων με αναπηρίες μη εξαιρουμένων.



Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα


Οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση για όσες αυθαίρετες κατασκευές υφίστανται προ του 1983, για τις μικροπαραβάσεις και για τις μεσαίου μεγέθους αυθαιρεσίες (παραβίαση έως 40% κάλυψης - δόμησης και έως 20% ύψους) προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τρίτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση για όσες αυθαίρετες κατασκευές υφίστανται προ του 1983, για τις μικροπαραβάσεις και για τις μεσαίου μεγέθους αυθαιρεσίες (παραβίαση έως 40% κάλυψης - δόμησης και έως 20% του ύψους).

Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια. Στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν όσα αυθαίρετα βρίσκονται εντός δασών και στον αιγιαλό.

Για τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων με 80% αναπηρία η έκπτωση, για την καταβολή των προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, είναι 85%. Για τους πολύτεκνους, η έκπτωση είναι 80%, γι' αυτούς με αναπηρία 67% και ατομικό εισόδημα 8.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 80% και τέλος οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα 25.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 ευρώ έχουν ελάφρυνση 70%.

Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία των πολιτών και προκειμένου, να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατασκευών να υπαχθούν στον νέο νόμο, το νομοσχέδιο αυξάνει τον αριθμό των δόσεων. Ειδικότερα, οι 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που ορίζει ο ισχύον νόμος (4014/11), γίνονται 10 εξαμηνιαίες (όχι κατ' ανάγκη ισόποσες) με ελάχιστη καταβολή 5%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για:

- Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του 1975 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ποσό 500 ευρώ. Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης,

-Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του 1983 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, καταβολή παραβόλου και 15% του ειδικού προστίμου (με βάση τον 4014/11). Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, έντυπο προστίμου

-Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις (πέργκολες, μπάρμπεκιου, διαμερισματοποίηση κλπ) προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με καταβολή εφάπαξ ποσού 500 ευρώ (για όσες μικροπαραβάσεις κι αν έχει το κτίριο). Απαιτούνται αίτηση στο σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση και τεχνική έκθεση μηχανικού.

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση έως 40% κάλυψης και δόμησης και έως 20% ύψους (σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια).

Προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση μετά την συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου με καταβολή του παραβόλου και ειδικού προστίμου.

Για όσα έχουν χτιστεί μεταξύ 1983 και 2003 θα καταβάλλεται το 80% του ειδικού προστίμου.

Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, σχέδια, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, έντυπο προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση έως 40% κάλυψης και δόμησης και έως 20% ύψους (σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια) εντός προκηπίου ή ακαλύπτου. Προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη με καταβολή του παραβόλου και ειδικού προστίμου. Για όσα έχουν χτιστεί μεταξύ 1983 και 2003 θα καταβάλλεται το 80% του ειδικού προστίμου. Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, σχέδια, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, έντυπο προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις με περαιωμένη διαδικασία των νόμων 3775/09 και ν. 3843/10. Προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση μετά την συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου με καταβολή του παραβόλου κατά περίπτωση και ειδικού προστίμου (συμψηφίζεται). Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, σχέδια, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, έντυπο προστίμου

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης εκτός όλων των ανωτέρων κατηγοριών (χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπέρβαση άνω του 40%). Προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου. Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, σχέδια, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, έντυπο προστίμου.

- Για τις πρόχειρες αυθαίρετες κατασκευές, προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου. Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, τοπογραφικό διάγραμμα, τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, αποδεικτικά δικαιώματος υπαγωγής, γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής έντυπο προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε παραδοσιακό οικισμό. Προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου. Απαιτούνται αίτηση προς αρμόδια επιτροπή συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα, τεχνική έκθεση μηχανικού, υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για υποβολή ταυτόσημων στοιχείων στο σύστημα, αποδεικτικά χρόνου κατασκευής και δικαιώματος υπαγωγής. Ακόμη χρειάζονται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, τεχνική έκθεση μηχανικού αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, παράβολο και έντυπο προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε διατηρητέο κτίριο (εντός όγκου κτιρίου ή προσθήκες καθ' ύψος μικρότερο του 10% της συνολικής δόμησης). Προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου.

Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, τεχνική έκθεση μηχανικού, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, παράβολο έντυπο προστίμου.

Ακόμη, χρειάζεται αίτηση προς το ΚΕΣΑ συνοδευόμενη από φωτογραφική τεκμηρίωση κτιρίου, τοπογραφικό διάγραμμα, πλήρη αποτύπωση κτιρίου, τεχνική έκθεση με το ιστορικό του κτιρίου, υπεύθυνη δήλωση περί μη χαρακτηρισμού του κτιρίου από άλλο φορέα, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας, τεχνική έκθεση μηχανικού.



Πηγή: http://news.in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ αποκλείει τους γονείς ΑμεΑ"


Την αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με ευνοϊκούς όρους για τους γονείς ΑμΕΑ σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ, επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με παρέμβαση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση.

Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του: «η Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ ερμηνεύει, με πρόσφατη εγκύκλιό της, με τέτοιο τρόπο τις διατάξεις που αφορούν στο άρθρο 37 του ν. 3996/2011, εμποδίζοντας τους γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων ευνοϊκής συνταξιοδότησης τους, λόγω της φροντίδας και υποστήριξης των τέκνων τους με βαριά αναπηρία».

Η σχετική διάταξη του άρθρου 37 του ν. 3996/23011 είναι συγκεκριμένη και θέτει ως προϋπόθεση ο έτερος γονέας να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2400 ημέρες ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης. Από αυτές τις 2400 ημέρες οι 600 ημέρες ή τα 2 έτη πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία 4αετία. Τέλος εισάγει και την προϋπόθεση ο έτερος γονέας να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό.


«Η ερμηνεία της εγκυκλίου στην ουσία αποκλείει από τον γονέα να κάνει χρήση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, βάσει του άρθρου 37 του ν. 3996/2011 και από την άλλη δεν προστατεύει το δικαίωμα του έτερου γονέα να επιλέξει εάν θέλει να συμπληρώσει τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για να λάβει πλήρη σύνταξη γήρατος», επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης.

Και προσθέτει ότι, «ο Ν. 3232/2004, «προστάτευε το άτομο με βαριά αναπηρία δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη της οικογενείας του να του παρέχουν ουσιαστική φροντίδα παράλληλα με τη στοιχειώδη εξασφάλιση του εισοδήματος αυτών των οικογενειών, το οποίο είναι γνωστό ότι επιβαρύνεται από την αδυναμία της πολιτείας να προσφέρει ουσιαστικές υποστηρικτικές υπηρεσίες».

Τέλος, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης, ζητά τη διόρθωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου που αποκλείει τους γονείς ΑμΕΑ από το δικαίωμα ευνοϊκής συνταξιοδότησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ειδικές κατηγορίες και πανελλήνιες εξετάσεις


Ποιοι εντάσσονται και ποια είναι τα κριτήρια.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει τρεις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Πρώτη είναι η ειδική κατηγορία πολυτέκνων: Σε αυτή την ειδική κατηγορία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί υπό προϋποθέσεις οικογένειες με τρία ή και με δύο παιδιά μπορούν να έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.

Ακολουθούν οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος πολύτεκνος, όπως αυτές αναφέρονται στην ΑΣΠΕ.

Α) Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς ή οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.

Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

Β) Ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα ή εκτός γάμου γεννηθέντα, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα μας ή στο εξωτερικό ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Γ) Αν ο ένας από τους γονείς κατέστη ανάπηρος από οποιαδήποτε αιτία ή ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, αυτός θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα εκ των υπαγομένων σε μία από τις περιπτώσεις της πρώτης παραγράφου.

Δ) Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων, τα παιδιά αν είναι τουλάχιστον δύο, θεωρούνται πολύτεκνα και των τέκνων των πολυτέκνων, υπό τους περιορισμούς της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.

Από τη στιγμή που κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί πολύτεκνος διατηρεί για πάντα την ιδιότητα του πολυτέκνου. Οπότε και οι μαθητές που είναι τέκνα πολύτεκνων οικογενειών δεν έχουν ηλικιακούς περιορισμούς. Δηλαδή από τη στιγμή που οι γονείς τους απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα στο παρελθόν όσο μεγάλα ηλικιακά και αν είναι τα αδέρφια τους ή ακόμα και αν έχουν παντρευτεί και έχουν τις δικές τους οικογένειες οι μαθητές αυτοί διατηρούν την πολυτεκνική ιδιότητα και το δικαίωμα ένταξης στην εν λόγω κατηγορία.

Δεύτερον: Ειδική κατηγορία τριτέκνων: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οικογένειες με τρία παιδιά ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Επίσης εντάσσονται και οικογένειες με περισσότερα των τριών τέκνων που όμως δεν διαθέτουν πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, γιατί όταν απέκτησαν το τέταρτο παιδί τους ένα από τα μεγαλύτερα τέκνα είχε ξεπεράσει το όριο των 23 ή και 25 ετών.

Τρίτον: Κατηγορία κοινωνικών κριτηρίων. Σε αυτήν υπάρχουν αρκετές υποπεριπτώσεις.

Α) Με αδερφό ή αδερφή που είναι ενεργός φοιτητής πρώτου κύκλου σπουδών και σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από την πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων του.

Στο σημείο αυτό προστίθεται ότι η πόλη όπου σπουδάζουν θα πρέπει στην ουσία να είναι εκτός του νομού όπου διαμένουν οι γονείς τους. Επίσης, μαθητές που τα αδέρφια τους σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές, σχολές εμπορικού ναυτικού δεν έχουν το δικαίωμα ένταξης στην ειδική κατηγορία κοινωνικών κριτηρίων.

Β) Υποψήφιοι που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα

Γ) Μαθητές με γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους, που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% (δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 67%). Στην κατηγορία αυτή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Το υπουργείο με την εγκύκλιό του οριοθετεί τις παθήσεις με αποτέλεσμα υποψήφιοι που έχουν γονείς ή αδέρφια με αναπηρία 67% και άνω από άλλες παθήσεις να μην έχουν το δικαίωμα ένταξης στην εν λόγω κατηγορία.

Δ) Υποψήφιοι που είναι τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (ΦΕΚ 120 Α΄)

Ε) Μαθητές που είναι δίδυμα κλπ., εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται ουσιαστικά οι δίδυμοι, τρίδυμοι κλπ. Πρέπει να αναφερθεί ότι εάν δυο αδέρφια δίνουν μαζί πανελλήνιες ο ένας για πρώτη φορά και ο άλλος για δεύτερη δεν εντάσσονται στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν γεννηθεί την ίδια ημερομηνία.

Αξίζει να τονιστεί ότι αν ένας υποψήφιος πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης σε δύο ή και περισσότερες ειδικές κατηγορίες επιλέγει υποχρεωτικά μία από αυτές. Αν για παράδειγμα ένας υποψήφιος είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας και παράλληλα έχει αδελφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στην ειδική κατηγορία τριτέκνων ή κοινωνικών κριτηρίων.

Πως γίνεται η επιλογή των μαθητών των ειδικών κατηγοριών

Κάθε υποψήφιος που ανήκει σε μία από τις ειδικές κατηγορίες που παρουσιάστηκαν εξετάζεται για κάθε σχολή που έχει δηλώσει μία προς μία με βάση τα συνολικά του μόρια. Σε περίπτωση που με τα μόρια που συγκέντρωσε δεν κατάφερε να εισαχθεί τότε εξετάζεται, αν είναι πολύτεκνος, για τις θέσεις των πολυτέκνων και αντίστοιχα για τους υποψηφίους των άλλων κατηγοριών.

Δηλαδή οι μαθητές που ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία έχουν για κάθε σχολή ή τμήμα δύο ευκαιρίες για να εισαχθούν. Παρουσιάζεται ακολούθως ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η διαδικασία σε μαθητές και γονείς.

Πολύτεκνος υποψήφιος της θετικής κατεύθυνσης συγκεντρώνει στις πανελλήνιες εξετάσεις 18.578 μόρια. Ο υποψήφιος αυτός είχε ως πρώτη του επιλογή την Ιατρική Αθηνών. Ο τελευταίος όμως υποψήφιος που κατάφερε να εισαχθεί στην Ιατρική Αθήνας είχε 19.170 μόρια. Ο μαθητής αυτός χάνει την πρώτη του ευκαιρία, να εισαχθεί δηλαδή με τη γενική σειρά. Έχει όμως, όπως προαναφέρθηκε, άλλη μια ευκαιρία. Ακολούθως διεκδικεί μία από τις περίπου 15 θέσεις που προσφέρονται για την κατηγορία των πολυτέκνων. Με τα 18.578 μόρια ο εν λόγω υποψήφιος πετυχαίνει την εισαγωγή του, με βάση τα περσινά δεδομένα, στην Ιατρική Αθηνών καθώς η βάση για τους πολύτεκνους διαμορφώθηκε στα 18.578 μόρια.

Στην περίπτωση που δεν κατάφερνε να εισαχθεί στην Ιατρική Αθηνών ως πολύτεκνος η πιο πάνω διαδικασία θα επαναλαμβανόταν για κάθε σχολή που δήλωσε στο μηχανογραφικό του.

Οι υποψήφιοι λοιπόν των ειδικών κατηγοριών έχουν ένα κέρδος σε μόρια που όμως δεν είναι σταθερό κάθε έτος και δεν μπορεί να το οριοθετήσει κανείς καθώς εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι ο αριθμός των πολυτέκνων που θα δηλώσουν τη σχολή, η βαθμολογική τους επίδοση κλπ. Χαρακτηριστικά όμως αναφέρεται ότι για το προηγούμενο έτος για την ιατρική Αθηνών οι πολύτεκνοι εισαχθέντες χρειάστηκαν 592 λιγότερα μόρια από τους υποψηφίους της γενικής σειράς, οι τρίτεκνοι είχαν βάση εισαγωγής κατά 87 μόρια μικρότερη της γενικής σειράς και οι μαθητές της κατηγορίας κοινωνικών κριτηρίων κατά 72 μόρια.



Διαβάστε περισσότερα...