Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών


Τρία χρόνια λειτουργίας για την υπηρεσία Ασύλου

Έχει καταγράψει 41.026 αιτήσεις.

Η Υπηρεσία Ασύλου συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας, καθώς στις 10 Ιουνίου 2013 καταγράφηκε η πρώτη αίτηση διεθνούς προστασίας στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής. Κατά την περίοδο αυτή η Υπηρεσία έχει καταγράψει 41.026 αιτήσεις, 11.371 από γυναίκες, 29.655 από άνδρες και 1.598 από ασυνόδευτους ανήλικους. Καθεστώς διεθνούς προστασίας είχε χορηγηθεί σε πρώτο βαθμό σε 6.828 περιπτώσεις έως το τέλος Μαΐου 2016.

Κατά τις τρείς πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της, η Υπηρεσία Ασύλου είχε καταγράψει 500 αιτήσεις διεθνούς προστασίας, ενώ κατά την ίδια περίοδο φέτος κατέγραψε 3.201 αιτήσεις.

Έτσι, ενώ το 2013 η Υπηρεσία παρελάμβανε κατά μέσο όρο 688 αιτήσεις διεθνούς προστασίας σε μηνιαία βάση, το 2014 786, το 2015 1.100, το 2016 παρουσιάζεται σταθερή σημαντική αύξηση, με αποτέλεσμα το Μάιο 2016 να έχουν παραληφθεί 4288 αιτήσεις. Από αυτές οι 2.859 έχουν κατατεθεί στα νησιά του Αιγαίου από τις 20 Μαρτίου 2016 (δηλαδή από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την επιστροφή όσων εισήλθαν παράτυπα και μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία με ασφάλεια), όπου επίσης εκκρεμούν 5.919 αιτήσεις που δεν έχουν καταγραφεί ακόμη πλήρως.

Για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας η Υπηρεσία, μαζί με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (European Asylum Support Office), αναπτύσσει μεικτά κλιμάκια εξέτασης αιτήσεων διεθνούς προστασίας στα νησιά, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από άλλα κράτη-μέλη που έχουν τη σχετική εξειδίκευση και διερμηνείς, ώστε να γίνει η διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων. Ήδη έχουν αναπτυχθεί μεικτά κλιμάκια στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, και αναμένεται και η ανάπτυξη και άλλων στη Λέρο και την Κω. Η ανάπτυξη των κλιμακίων αυτών περιλαμβάνει την εγκατάσταση και τoν τεχνικό εξοπλισμό δεκάδων θέσεων εργασίας.

Η Υπηρεσία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το EASO, υλοποιεί πρόγραμμα προ-καταγραφής όσων βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, μετά τον εγκλωβισμό τους στη χώρα από το Φεβρουάριο.

Υπολογίζεται ότι θα προ-καταγραφούν περίπου 50.000 αιτούντες. Η διαδικασία θα αναδείξει πόσοι αιτούντες θα μπορούν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη-μέλη, πόσοι θα μπορούν να συνενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλα κράτη-μέλη, πόσοι θα ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα προκειμένου να παραμείνουν εδώ εάν αυτή τους δοθεί, και πόσοι θα ζητήσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Κατά τη διαδικασία αυτή γίνεται εντοπισμός των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων περιπτώσεων, ώστε σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να υπάρξει ειδική μέριμνα για αυτούς.

Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση, που η Υπηρεσία σε συνεργασία με το EASO και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης υλοποιεί τους τελευταίους μήνες, και αφορά κυρίως Σύρους και Ιρακινούς υπηκόους, έως τις 19 Μαρτίου είχαν αναχωρήσει από την Ελλάδα 2.191 αιτούντες, ενώ εκκρεμεί και η άμεση μεταφορά άλλων 1.608 αιτούντων.

Αναμένεται ότι τουλάχιστον 25.000 ακόμη άτομα θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό.

Σημειώνεται ότι το έργο της Υπηρεσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκδοση αδειών παραμονής σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας, καθώς και την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, την αναθεώρηση ανά τριετία του κατά πόσο ισχύουν ακόμη οι αρχικοί λόγοι για τους οποίους χορηγήθηκε το καθεστώς διεθνούς προστασίας, τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία σε θέματα δημόσιας ασφάλειας στις περιπτώσεις αιτούντων άσυλο ή δικαιούχων, τη συνεργασία με τις αρχές που είναι αρμόδιες για τις συνθήκες στέγασης και τη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους που υποβάλλουν αίτηση ασύλου, και την εξέταση των αιτήσεων που υποβάλλονται για οικογενειακή επανένωση.

Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια το στελεχικό δυναμικό της Υπηρεσίας έχει διπλασιαστεί, και αριθμεί σήμερα 328 υπαλλήλους, το ένα τρίτο από τους οποίους έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η Υπηρεσία συνεχίζει να αναπτύσσεται, νέα γραφεία της πλέον λειτουργούν σε όλα τα νησιά όπου βρίσκονται hotspots, και νέα γραφεία θα δημιουργηθούν στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Πάτρα.

-----------

Συνεχίζονται οι εργασίες στην εσωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα οι εργασίες συντήρησης στην εσωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα θα γίνει κοπή βλάστησης στο οδικό τμήμα μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου Αεροδρομίου - Ν. Μουδανιών (Κ12) και του ανισόπεδου κόμβου στα Κωνσταντινουπολίτικα (Κ10) και με κατεύθυνση προς τα δυτικά. Αποκατάσταση προστατευτικών στηθαίων, χωματουργικές εργασίες και καθαρισμός θα γίνουν στο οδικό τμήμα μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου στην Τούμπα (Κ9) και του ανισόπεδου κόμβου Αεροδρομίου - Ν. Μουδανιών (Κ12), με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.

Σημειώνεται ότι την άλλη Παρασκευή οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ως τις 12:00 το μεσημέρι.

-----------

Ολοκληρώνονται το 2017 οι μελέτες για τις στάσεις της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη

Οι εν λόγω εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018.

Ολοκληρώνονται στις αρχές του 2017 οι μελέτες για τις στάσεις της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό κόλπο, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», Απόστολος Αντωνούδης.

«Υπολογίζουμε σε δημοπράτηση του έργου κατασκευής των στάσεων εντός του 2017 και, εφόσον αναδειχτεί ο ανάδοχος που θα προχωρήσει στην κατασκευή, εκτιμούμε ότι οι εν λόγω εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018», αναφέρει.

Ερωτηθείς για το φορέα που θα λειτουργήσει τελικά τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία, διευκρινίζει ότι τις διαδικασίες ανάδειξής του θα αναλάβουν οι κύριοι του έργου, που είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού. «Αν όλα πάνε καλά θα βλέπουμε τα καραβάκια το 2019 στο Θερμαϊκό» προσθέτει.

Σημειώνει πάντως, ότι το σχήμα αναμένεται να διευρυνθεί με τη συμμετοχή των Δήμων Δέλτα, Πυλαίας - Χορτιάτη και Θέρμης γιατί πέρα από τις 6 στάσεις που προβλέπονταν αρχικά, θα προστεθούν άλλες τέσσερις. «Οι προτάσεις για τις νέες στάσεις προέκυψαν εντός του 2015, καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους αντίστοιχους δήμους, συνεπώς θα συμπεριληφθούν στις μελέτες που κάνουμε. Επιπλέον πρέπει να γίνει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας και θα πρέπει να υποστηριχτεί το έργο για να έχει ένα αίσιο τέλος καθώς απαιτούνται έργα συγκοινωνιακά, πάρκινγκ, λεωφορειακές γραμμές, μέσω των οποίων θα προσεγγίζει κανείς τις στάσεις», υπογραμμίζει.

Ειδικά για τις στάσεις της θαλάσσιας συγκοινωνίας ο διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού υποδομών και μεταφορών της Θεσσαλονίκης της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», Μιχάλης Τσιτώτας, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι οι στάσεις που μελετήθηκαν σε πρώτη φάση προβλέπεται να γίνουν στην Πλατεία Ελευθερίας, το δημαρχιακό μέγαρο, το Μέγαρο Μουσικής, τη μαρίνα Καλαμαριάς, το αεροδρόμιο και τους Νέους Επιβάτες.

Παράλληλα διερευνάται η υλοποίηση και πρόσθετων στάσεων στο Δήμο Δέλτα και στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη αλλά και στη Μηχανιώνα και τη Μίκρα.

Για τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής των στάσεων ο κ. Αντωνούδης διευκρινίζει ότι έχουν δεσμευτεί 4 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια και τονίζει ότι θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση που θα πρέπει να εξασφαλιστεί εντός του 2017.

Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις ακτές από τη δημιουργία των υποδομών των στάσεων και των υπόλοιπων τεχνικών έργων (κυματοθραύστες, εξέδρες), ο κ. Τσιτώτας διευκρινίζει ότι οι προβλέψεις για τέτοιου είδους ζητήματα λαμβάνονται από την περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα προβλέπει όλα τα απαιτούμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη μελέτη και κατασκευή του έργου για να ελαχιστοποιηθεί η περιβαλλοντική όχληση που θα μπορούσε να προκύψει.

Οι κ.κ. Αντωνούδης και Τσιτώτας μιλούν απόψε σε σχετική δημόσια εκδήλωση που διοργανώνει η δημοτική κίνηση «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, στους Νέους Επιβάτες.

-----------

Πράσινο «φως» στο σχέδιο αποκατάστασης του εμπορικού τριγώνου του δήμου Αθηναίων

Καμίνης: Θέλουμε να κάνουμε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στην πόλη.

Φθορές σε δάπεδα, καθιζήσεις δρόμων και πεζοδρομίων, κακότεχνες αποκαταστάσεις, κατάληψη πεζοδρόμων από αυτοκίνητα, εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα, παράνομες κατασκευές σε στοές.

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα σε πολλά σημεία το ιστορικό εμπορικό τρίγωνο του κέντρου της Αθήνας και την οποία θέλει να αλλάξει ο δήμος Αθηναίων μέσα από το σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής.

Το σχέδιο αποκατάστασης του ιστορικού εμπορικού τριγώνου της Αθήνας στην περιοχή ανάμεσα στο Σύνταγμα, την Ομόνοια και το Μοναστηράκι παρουσιάστηκε σήμερα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τα μέλη του οποίου το ενέκριναν θέτοντας ορισμένους επιμέρους όρους.

Το σχέδιο αποκατάστασης θα γίνει σε πρώτη φάση πιλοτικά σε μια έκταση 110 στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Ευρυπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς. Η φιλοσοφία της παρέμβασης είναι όχι απλώς να περιορίζεται σε τεχνικές και αισθητικές επεμβάσεις, αλλά να περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στον περιορισμό της αυθαιρεσίας και παραβατικότητας.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώπιον του συμβουλίου, "θέλουμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Αθήνας και όπου μέχρι τώρα γίνονταν αποσπασματικές παρεμβάσεις. Θέλουμε να δώσουμε την εικόνα μιας πόλης, όπως θα έπρεπε να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος είναι η δράση αυτή να επεκταθεί σε όλο το τρίγωνο Σύνταγμα - Ομόνοια - Μοναστηράκι και στη συνέχεια και στο υπόλοιπο ιστορικό κέντρο, όπως την Πλάκα και το Θησείο.

«Αν αυτό το σχέδιο πάει καλά, θα έχουμε μια νέα Αθήνα", σχολίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, και ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε από την πλευρά του ότι "το ζητούμενο είναι πώς θα κρατήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στην ιστορικότητα και σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη».

Το σχέδιο, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, αφορά σε βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο επίπεδο των υποδομών, της λειτουργίας, της συντήρησης και της φύλαξης της περιοχής. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν διαμόρφωση πεζοδρόμων, ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα και επισκευή πεζοδρομίων, μικρές επισκευές, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της περιοχής, ενίσχυση φύτευσης και οδοφωτισμού, ανανέωση αστικού εξοπλισμού, χωροθέτηση στάθμευσης ποδηλάτων και εικαστικές παρεμβάσεις. Επίσης, θα γίνει αποκατάσταση της προσβασιμότητας, οργάνωση της τροφοδοσίας των καταστημάτων, οργάνωση της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, οργάνωση χώρων τραπεζοκαθισμάτων, έλεγχος της παραβατικότητας και επιβολή κυρώσεων.

Επιφυλάξεις διατύπωσε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, Ευγενία Γατοπούλου, η οποία επισήμανε ότι θα έπρεπε το σχέδιο να ξεκινήσει με ένα master plan, που θα επιλύσει θέματα χρήσεων γης και στάθμευσης.

«Προτιμήσαμε με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο να κάνουμε μια ταχεία παρέμβαση γιατί η περιοχή κινδυνεύει να εκφυλιστεί, όπως του Ψυρρή ή το Γκάζι. Δεχόμαστε διαρκώς αιτήσεις για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να προλάβουμε να δείξουμε ότι εκεί λειτουργεί η νομιμότητα ως κίνητρο για τον καλό επιχειρηματία και ως αντικίνητρο για τον ασυνείδητο», εξήγησε ο Γιώργος Καμίνης και πρόσθεσε ότι σε ιδιόκτητο κτίριο του δήμου στην οδό Αιόλου θα εγκατασταθεί ειδικό γραφείο για την περιοχή, που θα επιτηρεί σε καθημερινή βάση το τί γίνεται.

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο συμβούλιο Νίκος Φιντικάκης, υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και της περαιτέρω επιστημονικής επεξεργασίας στους τομείς της φυσικής περιβάλλοντος, της κυκλοφοριακής αντιμετώπισης, της αρχιτεκτονικής, μορφολογικής επεξεργασίας και της πολεοδομικής αντιμετώπισης.

Οι παρεμβάσεις είναι προϋπολογισμού 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, κονδύλια που όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων έχουν ήδη βρεθεί τόσο από πόρους του δήμου, όσο και από ιδιωτικούς πόρους.

-----------

Παρεμβάσεις σε σχολεία του Γαλατσίου με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών

Στόχος του έργου η αποκατάσταση κάθε είδους φθορών
.

Προγραμματική σύμβαση για την επισκευή αύλειων χώρων σχολικών κτιρίων του δήμου Γαλατσίου, συνολικού προϋπολογισμού 165.000 ευρώ, υπέγραψαν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα, Δούρου, και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρκόπουλος.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση κάθε είδους φθορών που έχουν δημιουργηθεί λόγω του χρόνου από την καθημερινή και συνεχή χρήση τους, και η διαμόρφωσή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των συνθηκών χρήσης τους από τους μαθητές.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει εργασίες στους αύλειους χώρους τεσσάρων δημοτικών σχολείων, οι οποίοι λειτουργούν πλέον των 10 ετών και αφορούν, μεταξύ άλλων, επίστρωση αθλητικού δαπέδου, συντήρηση αθλητικού εξοπλισμού, εξωτερικούς χρωματισμούς, επισκευή-αποκατάσταση δικτύου απορροής ομβρίων, καθώς και συντήρηση καθιστικών.

-----------

Η «Αποστολή» στηρίζει 2674 οικογένειες στη Θράκη και στο Β. Αιγαίο

Διανεμήθηκαν 2.983 πακέτα τροφίμων.

Mε την παράδοση δεμάτων σε 200 οικογένειες στη Λήμνο ολοκληρώθηκε, η πρώτη παράδοση τροφίμων στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που υλοποιεί η «Αποστολή» σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις. Στην πρώτη παράδοση διανεμήθηκαν 2.983 πακέτα τροφίμων, σε 2674 οικογένειες.

Η “Αποστολή”, μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει με το Υπουργείο Εργασίας, παρέχει ξηρά, νωπά και κατεψυγμένα τρόφιμα σε οικογένειες της Θράκης και των νησιών του Βορείου Αιγαίου που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις στην Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Λέσβο, Χίο και Λήμνο, πραγματοποιήθηκε διαδικασία συλλογής αιτήσεων από άτομα που αδυνατούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειάς τους και μέσω οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων αναδείχθηκαν οι ωφελούμενοι του εν λόγω προγράμματος.

Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν μηνιαίως ξηρά και νωπά τρόφιμα, όπως όσπρια, ζυμαρικά, λάδι, γάλα, τυρί κ.α.

Τις ευχαριστίες τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμo και την «Αποστολή», εξέφρασαν οι Μητροπολίτες της Θράκης και των νησιών Β. Αιγαίο επισημαίνοντας ;oτι: «Η Εκκλησία είναι η μάνα μας και η πνευματική μας τροφός, η οποία -μαζί με το σώμα και το αίμα του Χριστού το οποίο μας μεταγγίζει εις εφόδιο ζωής αιωνίου- δεν αδιαφορεί και για την καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων. Γι’ αυτό σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή και την «Αποστολή» υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα».

Ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, χαρακτήρισε : προτεραιότητά την ανακούφιση των εμπερίστατων οικογενειών στις ακριτικές περιοχές. Και πρόσθεσε « Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για την Ελλάδα μέλημα μας είναι να σταθούμε ο ένας στο πλευρό του άλλου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Σεβασμιώτατους για την άριστη συνεργασία που έχουμε στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού καθώς και το δίκτυο εθελοντών που έχει κινητοποιηθεί για την στήριξη των μηνιαίων διανομών».

-----------

Πληρωμές 20,4 εκατ. ευρώ σε αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πώς μοιράστηκαν τα ποσά.

Το ποσό των 20,4 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε αγρότες από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Αναλυτικότερα, 6 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν στους δικαιούχους καλλιεργητές του «καθεστώτος μικρών νησιών του Αιγαίου», 12,2 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους συνδεδεμένων ενισχύσεων και 2,2 εκατ. ευρώ για τη στήριξη κτηνοτρόφων που το ζωϊκό τους κεφάλαιο έχει υποστεί ζημιά εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του Οργανισμού, έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που έχουν ενταχθεί στο νέο Πρόγραμμα 2014-2020. Συγκεκριμένα, γίνονται πληρωμές για τα Σχέδια Βελτίωσης και θα συνεχιστούν με τις επενδύσεις της Μεταποίησης, τα Δημόσια Έργα, το Leader και την Εξισωτική Αποζημίωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , 
Διαβάστε περισσότερα...

Χουλιαράκης: Δεν έχουμε λάβει τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια


Δεν έχει παραλάβει ακόμη το υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις των αρμόδιων υπουργείων για την αναστολή των μισθολογικών προαγωγών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διετία 2017-2018 και τα άλλα ειδικά μισθολόγια, αλλά υπάρχει περιθώριο τριών μηνών για να τις καταθέσουν, ενημέρωσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «ολοκληρώνεται η επεξεργασία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να ψηφιστούν τα νέα ειδικά μισθολόγια πριν από το τέλος του 2016» και να ισχύσουν από την 1-1-2017.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Θανάση Δαβάκη, ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι πρέπει να υπάρξουν «ισοδύναμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις».

«Δεν είμαστε αρμόδιοι για την επεξεργασία των προτάσεων αυτών. Θα μεριμνήσουν τα αρμόδια υπουργεία τις δικές τους προτάσεις. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παραλάβει προτάσεις με ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει σύντομα» τόνισε.

«Μας δώσατε είδηση, γιατί δεν ήταν σε αόριστο χρόνο η αναφορά του υπουργού Άμυνας» σχολίασε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης.

«Η αναφορά Καμμένου ήταν ότι «έχω βρει τους κωδικούς και τους έχω στείλει στο υπουργείο Οικονομικών», είπε ο κ. Δαβάκης, εκτιμώντας ότι μετά την απάντηση του Χουλιαράκη «τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να ανησυχούν περισσότερο».

«Και εγώ έχω ακούσει τον υπουργό να τοποθετείται και να τοποθετείται με νούμερα, περιμένω» απάντησε ο Γιώργος Χουλιαράκης δηλώνοντας ότι «είμαι βέβαιος ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Άμυνας, Παιδείας, Δικαιοσύνης θα μεριμνήσουν. Έχουν άφθονο χρόνο, έχουν διάστημα τριών μηνών, να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Οι προτάσεις πρέπει να είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα».



---------

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για τα ειδικά μισθολόγια: Υπάρχει τρίμηνο περιθώριο για την εξεύρεση ισοδύναμων


Απάντηση στα δημοσιεύματα που θέλουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη να δήλωσε πως «δεν υπάρχουν ισοδύναμα για να μην παγώσουν οι μισθοί στις Ένοπλες Δυνάμεις (ειδικά μισθολόγια) δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει «για την αποκατάσταση της αλήθειας, παρατίθεται η τοποθέτηση του κ. Χουλιαράκη, όπως περιλαμβάνεται στα από 01.07.2016 πρακτικά της Βουλής.

«Ο ν. 4393/2016 προβλέπει το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων μόνο σε περίπτωση –και το τονίζω- που τα αρμόδια υπουργεία δεν προσδιορίσουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών μόνιμου χαρακτήρα και έχουν βέβαια το περιθώριο να το κάνουν αυτό από σήμερα 1/7/2016 έως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2016, δηλαδή ακριβώς τρεις μήνες.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι αρμόδιο για την επεξεργασία των προτάσεων αυτών. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και τα άλλα αρμόδια υπουργεία, θα μεριμνήσουν και θα καταθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις δικές τους προτάσεις για αξιολόγηση».

Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετά τους Ιταλούς οι Έλληνες οι χειρότεροι οδηγοί της Ευρώπης


Αμετανόητοι παραμένουν οι Έλληνες οδηγοί, όπως δείχνει και πανευρωπαϊκή έρευνα. Βρίζουν, εκνευρίζονται, μιλούν στο κινητό αλλά και περνούν με κόκκινο.

Δείτε πως δικαιολογούνται οδηγοί που πιάστηκαν επ' αυτοφώρω από την κάμερα του ALPHA να παρανομούν.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την έπιασαν στο κρεβάτι με παντρεμένο και βγήκε γυμνή στο δρόμο


Προσπαθούσε να κρύψει τα επίμαχα σημεία με τα χέρια της - Δείτε φωτογραφίες.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι περαστικοί στην πόλη Perm της Ρωσίας όταν είδαν μια νεαρή γυναίκα να περπατά γυμνή μέσα στο δρόμο, προσπαθώντας να καλύψει με τα χέρια της τη γύμνια της.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η γυναίκα είχε πιαστεί στο κρεβάτι με τον εραστή της, που ήταν παντρεμένος, κι έτσι βγήκε στο δρόμο χωρίς καν να προλάβει να φορέσει τα ρούχα της.

Οι περαστικοί δεν δίστασαν να βγάλουν τα κινητά τους τηλέφωνα για να φωτογραφίσουν το ασυνήθιστο θέαμα της γυμνής γυναίκας μέσα στο δρόμο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν το περιστατικό ανέφεραν πως είχε σχέση με έναν παντρεμένο και είχε αναγκαστεί να πηδήξει από το… παράθυρο όταν η γυναίκα του επέστρεψε απροειδοποίητα στο σπίτι.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζουλού παρίστανε τον… αναστημένο σταρ τραγουδιστή που τον είχαν απαγάγει ζόμπι


Δικαστήριο της Ν. Αφρικής τον καταδίκασε σε 22 χρόνια φυλάκιση επειδή εκμεταλλεύτηκε την χήρα του… πραγματικού νεκρού.

Αν σας μπέρδεψε ο τίτλος του θέματος, έχετε απόλυτο δίκιο! Η ιστορία, όμως, δεν είναι τόσο απλή... Ένας Νοτιοαφρικανός που υποστήριζε ότι είναι η μετενσάρκωση ενός δημοφιλούς Ζουλού καλλιτέχνη ο οποίος πέθανε το 2009 καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της πόλης Πιετερμάριτσμπουργκ σε κάθειρξη 22 ετών για σωρεία αδικημάτων.

Ζουλού παρίστανε τον… αναστημένο σταρ τραγουδιστή που τον είχαν απαγάγει ζόμπι

«Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών για βιασμό, απαγωγή, επίθεση, απάτη και απόπειρα απόδρασης» ανέφερε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Νατάσα Ράμκισον-Κάρα.

Ο 33χρονος Σιμπουσίσο Γκαμπάσε είχε πείσει τη χήρα του Κουλεκάνι Κουμάλο, ενός γνωστού τραγουδιστή της μουσικής μασκάντι (παραδοσιακή μουσική των Ζουλού) ότι ήταν η μετενσάρκωση του συζύγου της ο οποίος πέθανε το 2009. Μάλιστα είχε και ερωτικές επαφές μαζί της.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε στη γενέτειρα του τραγουδιστή, το χωριό Νκούτου, το 2012, προκάλεσε σάλο με τους ισχυρισμούς του αφού έλεγε ότι τον είχαν απαγάγει... ζόμπι που τον κρατούσαν όμηρο για δύο χρόνια και τον έβαζαν να τραγουδάει. Χιλιάδες θαυμαστές του Κουμάλο συγκεντρώθηκαν στο χωριό για να ξαναδούν το αναστημένο ίνδαλμά τους.

Στην απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γκαμπάσε «εκμεταλλεύτηκε τη νεαρή χήρα (...) και την αφέλειά της», όπως εξήγησε η Ράμκισον-Κάρα. Πρόκάλεσε επίσης «συναισθηματικά τραύματα» στην ευάλωτη οικογένεια του τραγουδιστή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τάφοι 6.000 ετών έπαιζαν και ρόλο μυητικού «τηλεσκοπίου»


Η αστροπαρατήρηση συνδυαζόταν με την τελετή μύησης των εφήβων.

Προϊστορικοί τάφοι στην Πορτογαλία, ηλικίας περίπου 6.000 ετών, πιθανότατα είχαν διπλή λειτουργία και ως μυητικά «τηλεσκόπια» χωρίς φακό, σύμφωνα με τους επιστήμονες που έκαναν τις σχετικές μελέτες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πορτογαλικής καταγωγής δρα Φάμπιο Σίλβα του Πανεπιστημίου της Ουαλίας Trinity Saint David, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στην εθνική συνάντηση της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας στο Νότιγχαμ, σύμφωνα με τη Guardian και το New Scientist.



Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σκοτεινοί στενοί είσοδοι που οδηγούσαν στους υπόγειους νεολιθικούς τάφους, βοηθούσαν τους ανθρώπους εκείνης της εποχής -στο πλαίσιο κάποιου μυητικού τελετουργικού- να στρέφουν το βλέμμα τους στον ουρανό και να βλέπουν, την αυγή προς το τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου, την εμφάνιση του λαμπρού άστρου Αλδεβαράν, του πιο φωτεινού στον αστερισμό του Ταύρου.



«Φανταστείτε ένα νεαρό αγόρι που υποχρεωνόταν να περάσει όλη τη νύχτα σε αυτό το διάδρομο του τάφου, πιθανώς τρομαγμένο μέχρι θανάτου, και το πρωί μπορούσε να δει το εν λόγω άστρο να ανατέλλει, αρκετές μέρες προτού μπορέσει να το δει η υπόλοιπη φυλή του. Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα είδους μυστική γνώση», ανέφερε ο Σίλβα.

Παρόμοιοι πανάρχαιοι τάφοι με στενές και μακριές εισόδους έχουν ανακαλυφθεί σε πολλά μέρη της Δυτικής Ευρώπης, από την Πορτογαλία έως τη Σκανδιναβία. Το ερώτημα είναι κατά πόσο πολλοί από αυτούς λειτουργούσαν και ως αστρονομικά παρατηρητήρια, χιλιάδες χρόνια πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.



Οι αρχαιοαστρονόμοι θεωρούν πολύ πιθανό ότι αυτοί οι διάδρομοι χρησιμοποιούνταν για τον πρόωρο εντοπισμό άστρων, όταν ακόμη τα αυτά ήταν πολύ αχνά. Η βελτιωμένη όραση οφείλεται στο ότι όταν κανείς κοιτάζει προς τα έξω μέσα από ένα σκοτεινό άνοιγμα, μπορεί να δει καλύτερα κάτι στον ουρανό. Αυτό θα επέτρεπε στους ανθρώπους να διακρίνουν πρώτοι κάποια άστρα, όταν αυτά πρωτοεμφανίζονταν μέσα στο έτος, ενώ έως τότε ήταν κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα.



Πολλές αρχαίες κοινωνίες ρύθμιζαν διάφορες δραστηριότητές τους, από τις γεωργικές καλλιέργειες ως τις μεταναστεύσεις με τα κοπάδια τους, με βάση ορισμένα αστρονομικά συμβάντα, ιδίως την εμφάνιση συγκεκριμένων άστρων στον ουρανό όπως ο Αλδεβαράν. Σύμφωνα με τον Σίλβα, η αστροπαρατήρηση συνδυαζόταν με την τελετή μύησης των εφήβων, οι οποίοι έπρεπε να περάσουν τη νύχτα τους έξω από ένα τάφο. Υποτίθεται πως ήταν οι πρόγονοι εκείνοι που «χάριζαν» το προνόμιο της παρατήρησης του άστρου.

Η σχέση αρχαίων μνημείων και αστρονομίας είναι πολύπλοκη και φαίνεται, μεταξύ άλλων, να αφορά διάσημα μνημεία όπως το Στόουνχετζ και οι πυραμίδες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το χωριό των 800 κατοίκων όπου χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να μείνουν


Έχουν κατατεθεί περισσότερες από 5.000 αιτήσεις για εγκατάσταση.

Το χωριό Καϊτανγκάτα της Νέας Ζηλανδίας που προσπαθεί να προσελκύσει νέους κατοίκους προσφέρει πολύ συμφέρουσες προϋποθέσεις σε μερικές οικογένειες που θα πάνε να εγκατασταθούν εκεί, έχει κατακλυστεί από χιλιάδες αιτήσεις ενδιαφερομένων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ανακοίνωσε ο δήμαρχός του.

Το χωριό έχει 800 κατοίκους, ενώ η τοποθεσία αυτή και ο αγροτικός τομέας που ανθεί στα περίχωρά του μπορεί να απασχολεί περισσότερους από χίλιους ανθρώπους. Το χωριό επιδιώκει εδώ και καιρό να προσελκύσει κόσμο. Έπειτα από μια έκθεση για την απασχόληση, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προσφέρει σε οκτώ οικογένειες ένα σπίτι και ένα κτήμα αντί 230.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (σχεδόν 150.000 ευρώ), ενώ η μέση τιμή σε εθνικό επίπεδο για την αγορά ενός τέτοιου περιουσιακού στοιχείου είναι σχεδόν η τριπλάσια.



Αποτέλεσμα: περισσότερες από 5.000 αιτήσεις από όλη τη χώρα και τον πλανήτη κατατέθηκαν.

«Έχουμε κατακλυστεί» από αιτήσεις, δήλωσε ο δήμαρχος Μπράιαν Κάντογκαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ΤV3. «Νομίζω ότι η γραμματέας μου θα με στραγγαλίσει. Έχω περισσότερα από 5.000 μηνύματα στο τηλέφωνό μου. Η ιστοσελίδα του δημοτικού συμβουλίου έχει γεμίσει. Είναι πολύ απλά εντυπωσιακό».

Ο δήμαρχος ελπίζει ότι, παρά το γεγονός ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να επωφεληθούν από την προσφορά αυτή -το δημοτικό συμβούλιο θα μπορούσε ωστόσο να αποφασίσει να επεκτείνει λίγο την προσφορά του- καθώς πολλοί άνθρωποι αναμένεται να εγκατασταθούν στο Καϊτανγκάτα.

Το χωριό βρίσκεται σε καταπράσινη κοιλάδα, απέχει μια ώρα από το Ντούνεντιν και έχει ένα ανθρακωρυχείο, πριονιστήρια ξυλείας και εργοστάσια αγροδιατροφικών προϊόντων για τη γαλακτοκομική βιομηχανία.

«Υπάρχει τόση δουλειά εδώ... πράγματι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα σπίτια δεν είναι ακριβά, η ζωή είναι ευχάριστη. Είμαστε πολύ τυχεροί», τόνισε ο δήμαρχος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε με σήψη στα πόδια μετά από μαραθώνιο ηλεκτρονικού παιχνιδιού


Έπαιζε έξι μέρες συνεχόμενα...

Ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια στη χώρα της Κίνας είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και πρόσφατα αναφέρθηκε ένα ακόμη ανησυχητικό παράδειγμά της.

Ο 19χρονος παίκτης ανακαλύφθηκε στο Hangzhou, στην ανατολική Κίνα με πολύ σοβαρά μολυσμένα πόδια όταν έπαιζε ασταμάτητα για έξι μέρες ένα παιχνίδι στο διαδίκτυο. Μόλις τα χρήματά του τελείωσαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Mirror, περιπλανήθηκε στους δρόμους της πόλης, χωρίς τροφή ή νερό για τρεις ημέρες πριν καταρρεύσει από την κούραση. Ο έφηβος ανακαλύφθηκε από την αστυνομία χωρίς τις αισθήσεις του ανάμεσα σε κάποιους θάμνους δίπλα σε σιδηροδρομικές γραμμές.

Σύμφωνα με τις αναφορές, είχε αιμορραγία ορατές λοιμώξεις στα πέλματα των ποδιών του και η μυρωδιά ήταν τόσο άσχημη ώστε οι αστυνομικοί δεν έχασαν χρόνο να καλέσουν ασθενοφόρο. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι τα πόδια του υπέφεραν από νέκρωση, με τα κύτταρα να αυτοκαταστρέφονται. Ουσιαστικά είχαν αρχίσει να σαπίζουν και έπασχε από σήψη σύμφωνα με τους ίδιους. To ιατρικό προσωπικό αφαίρεσε τις πληγείσες περιοχές του δέρματος και εξήγησε ότι η κατάσταση πιθανότατα προκλήθηκε από την κακή υγιεινή και την έλλειψη ύπνου από τις τόσες μέρες που έπαιζε συνεχόμενα το ηλεκτρονικό παιχνίδι στον υπολογιστή.

Όταν οι αρχές ήρθαν σε επαφή με τον πατέρα του εφήβου, είπε ότι δεν είχε νέα από το γιο του τις τελευταίες δέκα μέρες. Δεν είναι σαφές ποιο παιχνίδι έπαιζε ακριβώς αλλά τέτοιου είδους περιπτώσεις γίνονται όλο και πιο συχνές. Τον περασμένο Μάρτιο ένας 24χρονος πέθανε παίζοντας ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για 19 συνεχόμενες ώρες. Ο εθισμός στο Διαδίκτυο - καθώς και μια γενικότερη προσκόλληση στις ηλεκτρονικές συσκευές - είναι ένα θέμα που επηρεάζει τα 24 εκατομμύρια από τα 632 εκατομμύρια χρηστών του διαδικτύου της Κίνας, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα έπιασε το χέρι της σε βαγόνι τρένου και σύρθηκε στην αποβάθρα


Αίσιο τέλος στη επικίνδυνη περιπέτειά της - Δείτε φωτογραφίες.

Στιγμές τρόμου έζησε μια γυναίκα στο σταθμό Hayes and Harlington στο βόρειο Λονδίνο όταν η πόρτα βαγονιού του τρένου «έκλεισε» το χέρι της με αποτέλεσμα αρχίζοντας να κινείται ο συρμός να τη σύρει στην αποβάθρα για περίπου δέκα μέτρα.

Η γυναίκα, σύμφωνα με τη Daily Mail, τραυματίστηκε στο κεφάλι και το σώμα της ενώ εάν είχε τραβηχτεί στις γραμμές θα είχε κινδυνεύσει και η ζωή της.

Το ατύχημα συνέβη τον περασμένο Ιούλιο και το Rail Accident Investigation Branch δημοσιοποίησε χθες την έκθεσή του, κρίνοντας πως ο οδηγός δεν είχε ελέγξει εάν ήταν ασφαλές να ξεκινήσει η αμαξοστοιχία.

Φαίνεται όμως πως ο οδηγός είδε να ανάβει το φωτάκι που ειδοποιεί πως οι πόρτες είναι κλειστές- παρότι μία είχε εγκλωβίσει το χέρι της γυναίκας.

Το περιστατικό εγείρει φόβους για το ενδεχόμενο η πόρτα να πιάσει το χέρι ή τα ρούχα κάποιου επιβάτη και ο οδηγός να μην το αντιληφθεί. Στην έκθεση προτείνεται να εξεταστεί αφενός εάν οι σιδηροδρομικές εταιρείες μπορούν να εγκαταστήσουν πιο εξελιγμένη τεχνολογία στις πόρτες των βαγονιών και αφετέρου η συμπεριφορά των ταξιδιωτών ώστε να αναδειχθούν οι παράγοντες που προκαλούν τέτοια ατυχήματα.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατέγραψε σε βίντεο φάλαινες ανοιχτά της Γαύδου


Η ανέλπιστη εμφάνιση δυο φαλαινών στα ανοιχτά της Γαύδου όπως είχαμε δημοσιοποιήσει πριν δυο μέρες, καταγράφηκε στο βίντεο του Gavdos Cruises σε ένα από τα δρομολόγιά του.

Πρόκειται για φάλαινες φυσητήρες, ένα είδος που συναντάται στα νερά νότια της Κρήτης.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε το Gavdos Cruises στον λογαριασμό του στο Facebook:




Πηγή: http://flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στρώμα έπεσε πάνω σε μοτοσικλετιστή


Δείτε το βίντεο.

Ένα σοκαριστικό βίντεο στο οποίο καταγράφεται καρέ καρέ το τροχαίο ενός μοτοσυκλετιστή στη Μινεσότα κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Στα πλάνα αρχικά απεικονίζεται ένα μαύρο τζιπ, που στο πίσω μέρος του μεταφέρει με τρέιλερ ένα σκάφος. Ξαφνικά, ένας μοτοσικλετιστής που ακολουθούσε τη λωρίδα του, είδε ένα στρώμα να πέφτει από το προπορευόμενο όχημα!

Στην προσπάθειά του να το αποφύγει φρέναρε αλλά ήταν ακατόρθωτο να γλιτώσει τη σύγκρουση. Για καλή του τύχη τα διερχόμενα αυτοκίνητα σταμάτησαν, αποφεύγοντας έτσι τα χειρότερα, ενώ ο ίδιος τραυματίστηκε από την πτώση.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία στην Κίνα: Φονική κατολίσθηση με 20 νεκρούς


Τουλάχιστον 20 άνθρωποι καταπλακώθηκαν από κατολίσθηση που έπληξε σήμερα ένα χωριό στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Γκουϊτζόου, στην Κίνα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανοιχτά σχολεία» τον Ιούλιο στην Αθήνα


Η συμμετοχή των παιδιών είναι δωρεάν.

Συνεχίζεται και το καλοκαίρι η πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων για τα «Ανοιχτά Σχολεία» και αυτό το μήνα θα ανοίξουν 10 σχολεία σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας: Πλατεία Βάθη, Εξάρχεια, Πλάκα, Παγκράτι, Βοτανικός, Άνω Πετράλωνα, Τέρμα Αχαρνών, Γκράβα, Γκύζη και Κυψέλη.

Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» έχει ως στόχο να ανοίξουν τα σχολεία στη γειτονιά και στην κοινωνία, να γίνουν πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα αλληλεπίδρασης των κατοίκων. Η ιδέα είναι να φιλοξενούν τα σχολεία, σε ώρες που συνήθως ήταν κλειστά, δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες από διάφορους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, συλλόγους, σωματεία αλλά και άτυπες μορφές συλλογικότητας που επιθυμούν να προσφέρουν στη γειτονιά τη γνώση τους, τις ιδέες τους, αυτό που αισθάνονται ότι χρειάζονται οι συνάνθρωποί τους, ή κάτι στο οποίο ήδη δραστηριοποιούνται με επιτυχία και αρμόζει να παρουσιαστεί και στον οικείο χώρο του σχολείου. Συγκεκριμένα για το καλοκαίρι επιλέχθηκαν, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης συμμετοχής, κυρίως δράσεις ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης. Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δράσεις που θα υλοποιηθούν τον Ιούλιο 2016:

Διακοπές στο Σχολείο σε συνεργασία με το ΕΛΙΞ, προγράμματα εθελοντικής εργασίας.Πρόκειται για καθημερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, τις ώρες 8:00 - 14:00, με διάρκεια 2 εβδομάδες. Ειδικευμένοι παιδαγωγοί και ομάδες εθελοντών της ΕΛΙΞ από όλο τον κόσμο, θα αναπτύξουν δραστηριότητες και θα περάσουν μέρος των διακοπών τους δημιουργικά, στον οικείο χώρο του σχολείου. (6-12 ετών) - 26ο ΔΣ, 135ο ΔΣ, 39ο/141ο ΔΣ

Δημιουργική απασχόληση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε συνεργασία με το ΕΛΙΞ, προγράμματα εθελοντικής εργασίας.

Περιλαμβάνει ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης μέσω της μουσικής, του θεάτρου, της ζωγραφικής και των παιχνιδιών καθημερινά 9:30 - 14:30. Στόχος είναι η προετοιμασία των παιδιών στην ομαλή ένταξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, και η προσφορά υποστηρικτικής επίδρασης στον πληθυσμό των προσφύγων. (6-12 ετών) 87ο ΔΣ, 35ο ΔΣ

Σχολεία χωρίς σύνορα, σε συνεργασία με το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Μια εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτικών, θα προετοιμάζουν καθημερινά 9:00-13:00, τα παιδιά πρόσφυγες για την ένταξή τους στο ελληνικό σχολείο: Εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Παράλληλη διδασκαλία της ελληνικής στους συνοδούς ενήλικες μαζί με δράσεις ενημέρωσης, αθλητισμού, ψυχαγωγίας, συναντήσεων κοινωνικοποίησης. (6-12 ετών) 51ο ΔΣ

Δημιουργικό Παιχνίδι, σε συνεργασία με το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης από εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτικών του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού. Ομαδικά παιχνίδια που υποστηρίζουν τα «σχολεία χωρίς σύνορα», καθημερινά 12:00-14:00. (6-12 ετών) 51ο ΔΣ

Η ορχήστρα του καλοκαιριού, σε συνεργασία με την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΩΝ. Πρόκειται για καθημερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, 7:30-15:15, με διάρκεια 2 εβδομάδες, που περιλαμβάνει βιωματικές δημιουργικές δραστηριότητες καλοκαιρινής απασχόλησης γύρω από τους άξονες των εικαστικών, της μουσικής, και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. (6-12 ετών) 76ο ΔΣ, 17ο ΓΥΜΝ.

Παρουσίαση χορών από τη Λατινική Αμερική σε συνεργασία με τους GRIEGO LATINO. Διδασκαλία και παρουσίαση στο κοινό λάτιν χορών από μεικτό χορευτικό συγκρότημα: ΑΜΕΑ και άτομα τυπικής ανάπτυξης από όλη την Αθήνα. Κάθε Κυριακή 14:00-15.30, ανοικτή δραστηριότητα για κάθε ενδιαφερόμενο κάθε ηλικίας: χορογραφίες ομαδικές ή σε ζευγάρια, με στόχο τη δημιουργία ακαδημίας χορού και την ανάπτυξη ταλέντων. 76ο ΔΣ

Τα Μουσεία ταξιδεύουν στα Σχολεία, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΤΕΑΠΗ.

Τα μουσεία θα μεταφέρουν τις μουσειοσκευές τους και θα δημιουργούν συνθήκες διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Οι δράσεις αυτές είναι ανοιχτές σε ομάδες παιδιών από τη γειτονιά ώστε να υπάρξει αλληλεπίδραση με τα παιδιά της Αθήνας και με τα παιδιά της Ανοιχτής Δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα. Κάθε Τρίτη 17.30-19:00 &Πέμπτη 11:00-12:30. (7-13 ετών) 132ο ΔΣ

Γνωριμία με την εκπαίδευση STEM, μάθε παίζοντας με τη SciCo, σε συνεργασία με την Επιστήμη-Eπικοινωνία SciCo.

Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με δύο από τους πυλώνες του όρου «εκπαίδευση STEM» και συγκεκριμένα με την Επιστήμη (Science) και την Μηχανολογία (Engineering). Μέσα από θεατρικό παιχνίδι και τη διερευνητική μάθηση τα παιδιά θα ανακαλύψουν βασικές έννοιες επιστήμης (με έμφαση στη βιολογία και την ιατρική) και προγραμματισμού/ ρομποτικής, τις οποίες θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ένα τελικό προϊόν. Μικρές ομάδες παιδιών για μία εβδομάδα καθημερινά 9:00-12:00. (9-15 ετών) 132ο ΔΣ

Καλοκαιρινά βήματα Επικοινωνίας σε συνεργασία με την ΑΕΡΙΝΗ ΠΟΛΗ.

Μέσα από την τέχνη του χοροθεάτρου και ομαδικά παιχνίδια, η δράση εστιάζει στα 4 βήματα της Επικοινωνίας Δίχως Βία (Παρατήρηση – συναίσθημα – ανάγκες – διατύπωση αιτήματος, με τη μη βίαιη φωνή επικοινωνίας). Σκοπός του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να περάσουν όμορφα και δημιουργικά, να εκφραστούν και μέσα από το χοροθέατρο, να μυηθούν σε έναν ουσιαστικό τρόπο επικοινωνίας τόσο με τον εαυτό τους, όσο και με τους άλλους. Μικρές ομάδες παιδιών για μία εβδομάδα καθημερινά 16:00-20:00. (6-17 ετών) 132ο ΔΣ

Λιλιπούτειοι Μηχανικοί & Ρομποτική, σε συνεργασία με τον Oργανισμό Εκπαίδευσης Ρομποτικής, Τεχνολογίας & Μαθηματικών STEM education.

Πρόκειται για καθημερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, 9:00 - 14:30, με διάρκεια 2 εβδομάδες. Μέσα από μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τα βασικά δομικά υλικά μιας κατασκευής, ανακαλύπτουν τις Απλές Μηχανές (τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες, μοχλοί) και εξερευνούν τους διάφορους τρόπους λειτουργίας τους. (6-12 ετών) 1ο ΠΕΙΡ. ΓΥΜΝ.

Ανοιχτός διάλογος εξοικείωσης με την αναπηρία σε συνεργασία με το Σωματείο Σ.Κ.Ε.Π. – «Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους».

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης για την πραγματικότητα της αναπηρίας το οποίο απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς κοινωνικούς λειτουργούς κλπ. Στόχος: Η δημιουργία «αντανακλαστικών» και αντιλήψεων κοινωνικής ευθύνης και η προώθηση της ίσης συμμετοχής στην κοινωνία όλων των πολιτών - με και χωρίς αναπηρία.

Δράση ψυχαγωγίας: Αφιέρωμα στην τέχνη και την μουσική, σε συνεργασία με το ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ.

Τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα ταξίδια και η φύση παρουσιάζονται μέσα από γνωστούς πίνακες ζωγραφικής. Πολλοί από τους πίνακες προβάλλονται με την τεχνική του animation, ώστε να κινούνται και να ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών. Η παρουσίαση συνοδεύεται με τραγούδια και μουσική. Η δράση διαρκεί μία ώρα και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες προσεχώς. (3-8 ετών)

Οι διευθύνσεις των σχολείων είναι:

1η Δημοτική Κοινότητα: 51ο Δημοτικό Σχολείο Ακομινάτου 40 10438 Πλ. Βάθη, 35ο Δημοτικό Σχολείο Κωλέττη 34 10682 Εξάρχεια, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αδριανού 114, Πλάκα 10557

2η Δημοτική Κοινότητα: 17ο Γυμνάσιο Κυνίσκας 29 Παγκράτι 11636

3η Δημοτική Κοινότητα: 87ο Δημοτικό Σχολείο Ορφέως 58 Βοτανικός 11854, 76ο Δημοτικό Σχολείο Κυκλώπων 6 Άνω Πετράλωνα 11852

5η Δημοτική Κοινότητα: 39ο/141ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών 399 και Τσούντα Τέρμα Αχαρνών 11143, 132ο Δημοτικό Σχολείο Ταϋγέτου 60 Γκράβα 11255

6η Δημοτική Κοινότητα: 26ο Δημοτικό Σχολείο Φωκ. Νέγρη 63 Κυψέλη 11361

7η Δημοτική Κοινότητα: 135ο Δημοτικό Σχολείο Μομφεράτου 94 Γκύζη 11474

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να στείλουν άμεσα email στο athensopenschools@gmail.com αναφέροντας το όνομα του ωφελούμενου, την ηλικία και τη δράση στην οποία επιθυμεί να συμμετέχει μαζί με στοιχεία επικοινωνίας του γονέα/κηδεμόνα, τηλέφωνο και email. Για κράτηση θέσης, εκτός από email, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τις ώρες 10:00-16:00 στο τηλέφωνο 2105277089.

Όσοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν επικοινωνήσει για να κρατήσουν θέση θα ενημερωθούν έως και σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία», ανακοινώσεις, αλλαγές στο πρόγραμμα καθώς και αναλυτικά πληροφορίες για τις καλοκαιρινές δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν εδώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τρύπα του όζοντος έχει αρχίσει να συρρικνώνεται


Η τρύπα στην στιβάδα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική έχει αρχίσει να συρρικνώνεται, αποτελώντας μια θετική είδηση, δεκαετίες μετά από μια διεθνή συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων ρυπογόνων ουσιών, είπαν επιστήμονες χθες σε έκθεσή τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η τρύπα του όζοντος έχει συρρικνωθεί κατά 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα - μια περιοχή σε μέγεθος περίπου όσο η Ινδία - από το 2000.

"Είναι μεγάλη έκπληξη", είπε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας σύνταξης της έκθεσης Σούζαν Σόλομον, ειδική στην ατμοσφαιρική χημεία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) , σε συνέντευξή της στο περιοδικό Science. "Δεν περίμενα να γίνει τόσο νωρίς", πρόσθεσε.



Η έκθεση απέδωσε την αποκατάσταση της στιβάδας του όζοντος στη "συνεχιζόμενη μείωση της ατμοσφαιρικής χλωρίνης η οποία προέρχεται από χλωροφθοράνθρακες (CFCs)", ή χημικές ουσίες οι οποίες εκλύονταν κάποτε από στεγνοκαθαριστήρια, ψυγεία, σπρέι μαλλίων, και άλλα αερολύματα.

"Μπορούμε τώρα να πούμε με αυτοπεποίθηση ότι αυτά που έχουμε κάνει έχουν βάλει τον πλανήτη σε τροχιά αποκατάστασης", τόνισε η Σόλομον.

Η συνεργάτιδα της στην έκθεση Άνια Σμιτ, ακαδημαϊκή ερευνήτρια σε ηφαιστειακές επιπτώσεις στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, συμφώνησε, περιγράφοντας το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ ως "πραγματική ιστορία επιτυχίας που προσέφερε μια λύση σε ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό θέμα".

Η τρύπα στη στιβάδα του όζοντος ανακαλύφθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950.

Έφτασε μέγεθος-ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2015, αλλά η Σόλομον και οι συνάδελφοί της αποφάνθηκαν ότι αυτό μπορούσε να αποδοθεί στην έκρηξη του χιλιανού ηφαιστείου Καλμπούκο την ίδια χρονιά. Η έκρηξη επιβράδυνε την αποκατάσταση του όζοντος, το οποίο επηρεάζεται από τη χλωρίνη, τη θερμοκρασία και το φως του ήλιου.

Η στιβάδα του όζοντος διανύει έναν σταθερό κύκλο κάθε χρόνο που ξεκινά στο τέλος του Αυγούστου, στο τέλος δηλαδή του σκοτεινού χειμώνα στην Ανταρκτική, και φτάνει το αποκορύφωμα συνήθως τον Οκτώβριο, όταν η τρύπα έχει την μεγαλύτερή της έκταση.

Η γενικότερη τάση αποκατάστασης του όζοντος έγινε εμφανής όταν οι επιστήμονες μελέτησαν τις μετρήσεις από δορυφόρους, επίγεια μηχανήματα και ατμοσφαιρικά μπαλόνια τον Σεπτέμβριο, αντί του Οκτωβρίου.

"Νομίζω ότι όλοι, μεταξύ των και εγώ, είχαμε εστιαστεί υπερβολικά στον Οκτώβριο, γιατί τότε η τρύπα του όζοντος είναι τεράστια", είπε η Σόλομον, "αλλά ο Οκτώβριος είναι και ο μήνας που επηρεάζεται εύκολα και από πολλαπλούς παράγοντες που παρουσιάζουν διακυμάνσεις, όπως ελαφρές μεταβολές στη μετεωρολογία".

Ο Ράιαν Νίλι, μέλος της ερευνητικής ομάδας της έκθεσης και λέκτορας σε ατμοσφαιρική επιστήμη άμεσης παρατήρησης στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, είπε ότι η έκταση της έρευνας επέτρεψε στην ομάδα να "καταμετρήσει τις επί μέρους επιπτώσεις των τεχνητών ρυπογόνων ουσιών, των αλλαγών στη θερμοκρασία και των ανέμων στο μέγεθος και το εύρος της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική".

"Οι παρατηρήσεις και τα μοντέλα βάσει υπολογιστών συμφωνούν - η αποκατάσταση του όζοντος στην Ανταρκτική έχει αρχίσει", τόνισε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσε πεζό και οδηγούσε με τη σορό του καρφωμένη στο παρμπρίζ της


Για τραυματική εμπειρία κάνουν λόγο οι αυτόπτες μάρτυρες που είδαν μια 29χρονη οδηγό να σκοτώνει πεζό με το αυτοκίνητό της στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια να οδηγεί με το πτώμα του θύματος καρφωμένο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου της.



Η Esteysi Sanchez δήλωσε στις αρχές ότι επέστρεφε στο σπίτι της, γύρω στις 6:20 οδηγώντας στη λεωφόρο Mission, όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της και χτύπησε έναν πεζό.

Η Sanchez παραδέχτηκε στην αστυνομία ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ την ώρα της σύγκρουσης και δεν είχε αντιληφθεί τι, ακριβώς είχε συμβεί. Όπως υποστηρίζει οδήγησε περίπου ένα χιλιόμετρο και σταμάτησε όταν έφτασε σε ένα αδιέξοδο δύο τετράγωνα μακριά από το σπίτι της. Εκεί εγκατέλειψε το όχημα και κατευθύνθηκε προς την οικία της, όπου και ακινητοποιήθηκε από τις αρχές.

Η σορός του άτυχου άνδρα δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, ενώ η 29χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φορτηγατζής σώζει μοτοσυκλετίστρια


Κάνει ασπίδα τη νταλίκα του στον αυτοκινητόδρομο μέχρι να απονακρυνθεί σώα - Δείτε το βίντεο.

Συχνά αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των αυτοκινητόδρομων, αφού πάνω από το παραμικρό λάθος των οδηγών τους πλανιέται το φάσμα του πολύνεκρου. Μιλάμε για τα μεγάλα φορτηγά των διεθνών μεταφορών που έχουν αρκετές φορές πρωταγωνιστήσει σε βίντεο με φρικαλέα δυστυχήματα.

Αυτή τη φορά ο λόγος που θα σάς δείξουμε τα έργα και τις ημέρες ενός φορτηγατζή στον αυτοκινητόδρομο είναι τελείως διαφορετικός. Διότι όπως θα δείτε, μια μοτοσυκλετίστρια μοιάζει να έχει μείνει από βλάβη με τη μηχανή της στην κεντρική λωρίδα του διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου 90 (στις ΗΠΑ), ο οποίος διασχίζει στο συγκεκριμένο σημείο το Νότιο Σικάγο.

Η αναβάτις είναι ακινητοποιημένη και χωρίς διάδρομο διαφυγής, αφού λόγω της ταχύτητας και της πυκνότητας των οχημάτων γύρω της, τής είναι αδύνατον να διασχίσει λοξά τις λωριδες κυκλοφορίας ώστε να βγει στα πρανή του δρόμου. Ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δυστύχημα που περιμένει να συμβεί.



Ο δημιουργός του βίντεο (με το παρόνομα JBG TRAVELS’ στο YouTube) αντιλαμβάνεται από μακριά την κατάσταση και χρησιμοποιεί το φορτηγό του σαν ασπίδα, προστατεύοντας τη γυναίκα από τα επερχόμενα οχήματα, όσο εκείνη προσπαθεί να βάλει μπροστά τη μοτοσυκλέτα της.

Όταν γίνεται φανερό πως η προσπάθειά της δεν έχει καμία τύχη, ο οδηγός του φορτηγού αρχίζει να το κινεί αργά προς τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας. Ετσι δημιουργεί ένα κινητό τείχος που επιτρέπει στη μοτοσυκλετίστρια να βγει με ασφάλεια από τον δρόμο.

Αναζητώντας και άλλα βίντεο του JBG TRAVELS' στο δίκτυο μαθαίνουμε ότι τελικά είναι και ο ίδιος μοτοσυκλετιστής, φιλμάροντας συχνά τα ταξίδια του με μια Honda Goldwing.

Τελικά ο κόσμος δεν τόσο κακός όσο τον νομίζουν ή τον θέλουν κάποιοι. Συχνά είναι γεμάτος από θετικές εκπλήξεις, που απλά πρέπει να είμαστε ώριμοι για να τις εκτιμήσουμε.

Απολαύστε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανεύθυνα» τα δημοσιεύματα για τις συντάξεις εκπαιδευτικών


Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας.

«Ανεύθυνα» και «ανακριβή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι είναι «στον αέρα» οι συντάξεις 10.000 εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο διευκρινίζει, με ανακοίνωση που εξέδωσε, πρώτον, ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης ανέρχεται στους 1.350 και όχι σε 10.000. Επίσης, αναφέρεται ότι οι συντάξεις των εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση παραίτησης από 21-4-16 έως 4-5-16 υπολογίζονται σύμφωνα με τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου όπως αυτές ίσχυαν πριν την ψήφιση του νέου νόμου [ν.4387/16 (αρ.33 παρ. 2 ν.4386/16)]. Ωστόσο, για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου νόμου, ο οποίος ρυθμίζει τον χρόνο παραμονής των εκπαιδευτικών αυτών στην υπηρεσία μέχρι τις 31-8-16, το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα τα αντιμετωπίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε άρθρο στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στο οποίο γινόταν λόγος για 10.000 εκπαιδευτικούς που «κινδυνεύουν» να γυρίσουν στην αίθουσα διδασκαλίας, παρόλο που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «μπλόκαρε» τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να υπαχθούν στο νέο νομικό καθεστώς, κάτι που θα σήμαινε ότι κάποιοι δεν θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και ότι όσοι δικαιούνταν να βγουν στη σύνταξη και με το νέο νόμο, θα λάμβαναν σύνταξη με βάση τα νέα δεδομένα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαρίτσης: Το φθινόπωρο το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»


«Δίνουμε λύση στο πρόβλημα 8.000 - 10.000 δικαιούχων».

Στις αρχές του φθινοπώρου (Σεπτέμβρη με Οκτώβρη) θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, το οποίο μαζί με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών και τα δάνεια θα κινητοποιήσει πόρους συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ελληνογερμανικό συνέδριο με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τη Γερμανία - Προοπτικές για το 2020 και μετά».

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός ανέφερε ότι για το νέο «Εξοικονομώ» έχουν εξειδικευθεί πόροι ύψους 250 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ του νέου ΕΣΠΑ και οι προσκλήσεις θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας.

Μέρος αυτών των πόρων, όπως είπε, θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν άτοκο δάνειο για την παρέμβασή τους. Με αυτόν τον τρόπο η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω του νέου «Εξοικονομώ» (grants, δάνεια και ίδια συμμετοχή) υπολογίζεται να φτάσει τα 500 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η κυβέρνηση προχωρά στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παλιού προγράμματος «εξοικονομώ» με Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί.

«Δίνουμε λύση στο πρόβλημα 8.000 - 10.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον", σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η διαδικασία ενίσχυσης των δικαιούχων του παλιού «Εξοικονομώ» ξεκινάει μέσα στον Ιούλιο», είπε ο υφυπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα διατεθούν συνολικά 110 εκατ. ευρώ.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε αναλυτικά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, για την κατασκευή «έξυπνων» δικτύων, τη διασύνδεση των νησιών, την υποστήριξη της έρευνας, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε 170.000 οικιακούς καταναλωτές, προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε τέλος ότι στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση από το «πρόγραμμα Γιούνκερ» περιλαμβάνονται 20 ενεργειακά έργα προϋπολογισμού 2,2 δις. ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι περιλαμβάνει η πρόταση νόμου για την απλή αναλογική


Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ψήφος στα 17.

Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής θα κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο της κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, ώστε τις επόμενες μέρες να ετοιμαστεί η σχετική έκθεση και να ακολουθήσει ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα η ψήφιση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το δικαίωμα ψήφου στους νέους που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

- επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση της ενίσχυσης («μπόνους») του πρώτου κόμματος, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό θεσμό της ελληνικής κοινωνίας και να εκφράζονται εντός της με δημοκρατικά δίκαιο τρόπο όλες οι απόψεις και οι πολιτικές αποχρώσεις.

- ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος, δίνοντας ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νέους, καθώς αποτελούν τη γενιά εκείνη που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, αλλά την ίδια στιγμή είναι και το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για μια βιώσιμη και δίκαιη υπέρβαση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας.

Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

Ειδικότερα:

1. Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 1, ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος. Το νέο όριο εκλογικής ηλικίας έχει ως στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων. Η απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών ενισχύει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης της πολιτικής. Εξάλλου, ήδη από το 2011, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το υπ’ αριθμ. 1826 ψήφισμά της κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την χορήγηση του δικαιώματος ψήφου, μειώνοντας την εκλογική ηλικία στα 16 έτη.

2. Με το άρθρο 2 του παρόντος σχεδίου νόμου, καταργείται η κοινοβουλευτική ενίσχυση («μπόνους») των πενήντα (50) εδρών, που καθιερώθηκε με τον ν. 3231/2004 (Α’ 45), σε συνδυασμό με το ν. 3636/2008 (Α’ 11), και προσαρμόζονται ανάλογα οι προβλέψεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, κατά τρόπον ώστε το σύνολο των εδρών του κοινοβουλίου (300) να κατανέμεται πλέον με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, βάσει των ψήφων που λαμβάνουν. Η, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.

Διαβάστε ΕΔΩ πλήρες κείμενο της πρότασης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίθετοι στη θέσπιση του «αναβολόσιμου» οι δικηγόροι


Αντιδρούν επίσης στην αύξηση των μεγαρόσημων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με ανακοίνωση του, εκφράζει την αντίθεσή του στην θέσπιση «αναβολόσιμου» και στην αύξηση των μεγαρόσημων, όπως επίσης διαφωνεί με το νέο σύστημα νομικής βοήθειας.

Ειδικότερα, στον ΔΣΑ γνωστοποιήθηκαν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορούν τα «παράβολα και τέλη ενδίκων βοηθημάτων και διαδικαστικών πράξεων και τα δικαστικά έξοδα» και «την παροχή νομικής βοήθειας». Στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ διαμαρτύρεται καθώς το «δικηγορικό σώμα αγνοήθηκε επιδεικτικά», ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει «στη διαμόρφωση των ως άνω νομοσχεδίων, καίτοι αφορούν ευθέως την απονομή της Δικαιοσύνης και την καθημερινή δικηγορική πραγματικότητα» και προσθέτει ότι «ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός παραγνωρίζει άλλη μια φορά απροκάλυπτα τον θεσμικό ρόλο των Δικηγορικών Συλλόγων», ενώ «είναι ευνόητο ότι τα νομοσχέδια δεν πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής χρόνος για ουσιαστική -και όχι προσχηματική- διαβούλευση».

Παράλληλα, ο ΔΣΑ αναφέρει ότι «η επιβολή παραβόλων και τελών δυσχεραίνει την πρόσβαση στην Δικαιοσύνη, που αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη και τα μέτρα που εισάγονται, όπως το «αναβολόσιμο» και οι αυξήσεις στα μεγαρόσημα, έχουν αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα» και προσθέτει: «Είναι, βεβαίως, θετικό ότι ικανοποιείται το πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος τα τελευταία έτη, για κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, και ότι μειώνονται ορισμένα εκ των προβλεπομένων παραβόλων».

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «πέραν του γεγονότος ότι το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα των επιμέρους ρυθμίσεων παραμένει άγνωστο, ελλείψει μελέτης οικονομικών επιπτώσεων, οι επιβαρύνσεις, στο μέτρο που διατηρούνται και αυξάνονται, θίγουν ανεπίτρεπτα το δικαίωμα δικαστικής προστασίας».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που εισάγει ένα νέο σύστημα νομικής βοήθειας, ο ΔΣΑ σημειώνει ότι είναι «πρακτικά ανεφάρμοστο και απαξιώνει προκλητικά το δικηγορικό λειτούργημα» και προσθέτει: «Αντί να αποτελεί στόχο η ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού και να τίθενται εγγυήσεις για την αποτελεσματική εκπροσώπηση των αδυνάμων πολιτών, σύμφωνα με τις θέσεις και προτάσεις που έχουν διαχρονικά διατυπωθεί από το δικηγορικό σώμα, επιδιώκεται αποκλειστικά η μείωση της κρατικής δαπάνης. Επιλέχθηκε προς τούτο η υπαλληλοποίηση των συμμετεχόντων δικηγόρων, με τη σύναψη ψευδεπίγραφων «συμβάσεων έργου», που απάδουν στο δικηγορικό λειτούργημα. Στο πλαίσιο των συμβάσεων αυτών, οι δικηγόροι θα κληθούν, έναντι σταθερής, πλην άγνωστης ακόμα αμοιβής, να αντιμετωπίσουν εκ των πραγμάτων, υπέρογκο αριθμό υποθέσεων παραλλάσσουσας βαρύτητας. Τούτο δε, συμβαίνει μόνο για τους δικηγόρους, για τους οποίους -σε αντίθεση με τους άλλους επαγγελματίες που μετέχουν του θεσμού της νομικής βοήθειας- καταργείται η έννοια της νόμιμης αμοιβής.

Τέλος, ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας του συστήματος νομικής βοήθειας που προτείνεται, έχοντας ως επιχειρησιακό κέντρο την καθημερινή (!) λειτουργία μιας Επιτροπής που θ' απαρτίζεται από τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ, είναι απολύτως ανέφικτος. Αν σ' αυτόν προστεθεί και η έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας στήριξης της Πολιτείας προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους για την διοίκηση και λειτουργία του συστήματος που -ορθώς- καλούνται να παρέχουν, χειριζόμενοι και διεκπεραιώνοντας καθημερινά, στην περίπτωση της Αθήνας ιδιαίτερα, χιλιάδες αιτήσεις πολιτών, οδηγούμαστε με βεβαιότητα στην ακύρωση του θεσμού της νομικής βοήθειας στην πράξη».

Επίσης, αναφέρει ότι «Αντί γι' αυτές τις προβλέψεις του σχεδίου, θα αρκούσε μία νομοθετική εξουσιοδότηση προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους να οργανώσουν, με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, τις λεπτομέρειες της καθημερινής λειτουργίας του θεσμού και τον τρόπο επιλογής των δικηγόρων (με αδιάβλητες διαδικασίες, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και δημόσιας κλήρωσης για την κατάταξη στη σειρά του καταλόγου κ.λπ.), καθώς και μία δέσμευση για την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση της εκ μέρους των Δικηγορικών Συλλόγων διοικητικής υποστήριξης του προγράμματος.

Δεδομένου όμως ότι σε επίπεδο Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης νέας Οδηγίας για την αναμόρφωση του θεσμού της Νομικής Βοηθείας πανευρωπαϊκά, με συμμετοχή μάλιστα στη σχετική διαβούλευση και του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE), ενόψει και των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζει το κυβερνητικό σχέδιο, καλούμε το υπουργείο να ξεκινήσει σε συνεργασία μαζί μας -για την οποία δηλώνουμε την άμεση διαθεσιμότητά μας- την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του και τις προαναφερόμενες εξελίξεις, τις οποίες ούτως ή άλλως, πολύ σύντομα, θα κληθεί και η χώρα μας να εφαρμόσει».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...