Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Το Αvastin σώζει πρόωρα βρέφη από τύφλωση


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το φάρμακο Αvastin, που χορηγείται για διαφορετικούς καρκίνους όπως ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού, μπορεί επίσης να προλάβει την τύφλωση σε πρόωρα βρέφη των οποίων τα μάτια δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως τη στιγμή της γέννησης.

Περί τα 50.000 άτομα παγκοσμίως είναι τυφλά εξαιτίας της αποκαλούμενης «αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας» (ένα γνωστό παράδειγμα είναι ο τραγουδιστής Στίβι Γουόντερ ). Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine», μία και μόνο ένεση του φαρμάκου Αvastin (δραστική ουσία μπεβασιζουμάμπη) στα μάτια πρόωρων βρεφών ήταν πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της τύφλωσης σε σύγκριση με τη διεξαγωγή επέμβασης με λέιζερ (αποτελεί τη συνήθη μέθοδο που ακολουθείται όταν το πρόωρο βρέφος εμφανίσει προβλήματα όρασης).
Απλή και με μικρό κόστος εφαρμογή
Παρ΄ ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με το θέμα, σύμφωνα με την επικεφαλής της νέας μελέτης Ελεν Μιντζ-Χίτνερ από το Κέντρο Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας η καινούργια προσέγγιση είναι πολλά υποσχόμενη αφού η εφαρμογή της είναι πολύ απλή και γρήγορη ενώ και το κόστος της μικρό. Την ίδια στιγμή η επέμβαση με λέιζερ απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, γενική αναισθησία ενώ συνδέεται και με υψηλότερο κόστος.

Τα νέα ευρήματα προέκυψαν έπειτα από μελέτη σε 150 πρόωρα βρέφη με βλάβες του αμφιβληστροειδούς, τα μισά εκ των οποίων έλαβαν ένεση Αvastin ενώ τα υπόλοιπα υποβλήθηκαν σε επέμβαση με λέιζερ. Οπως φάνηκε μετά τη λήψη του Αvastin, μόνο το 6% των βρεφών εμφάνισε υποτροπή της αμφιβληστροειδοπάθειας σε σύγκριση με ποσοστό 42% στην ομάδα της επέμβασης.
 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Διαβάστε περισσότερα...

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διάλεξη για την παιδική παχυσαρκία με τον Κωνσταντίνο Ξένο


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - στο πλαίσιο των παιδικών προγραμμάτων της Κυριακής - φιλοξενεί στους χώρους του τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Κωνσταντίνο Ξένο την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011, στις 11:30. Ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος θα μιλήσει για την παιδική διατροφή σε μία διάλεξη με θέμα «Διαχείριση βάρους: θέτοντας τις σωστές βάσεις στα παιδιά».
Οι κύριες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας είναι η κληρονομικότητα, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και η ελλιπής σωματική δραστηριότητα. Η υιοθέτηση, λοιπόν, υγιεινών διατροφικών συνηθειών μέσα από τη σταδιακή τροποποίηση του καθημερινού διαιτολογίου του παιδιού, αποτελεί σήμερα το μόνο ουσιαστικό και πραγματικά αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της παχυσαρκίας, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει μέγιστα οφέλη στην πρόληψη σχεδόν όλων των χρόνιων νοσημάτων.
Στην ομιλία θα αναλυθούν τα σημεία-στόχος για την επίτευξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά και οι «διπλωματικές» κινήσεις, που οι γονείς πρέπει να κάνουν ώστε τα παιδιά τους να αποφύγουν ή να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία.
?
Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Ξένο
O κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Leeds Metropolitan University στον τομέα της διατροφής και διαιτολογίας και κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, ένα στην Κλινική Διαιτολογία από το ίδιο Πανεπιστήμιο και ένα στη Διατροφική Ιατρική (Nutritional Medicine) από το Πανεπιστήμιο του Surrey.
Το φθινόπωρο του 2008 ίδρυσε μαζί με μία ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) με ακρογωνιαίο άξονα δράσης τη διατροφική ενημέρωση του έλληνα πολίτη. Από το 1996 έως σήμερα, παρουσιάζει σε εβδομαδιαία συχνότητα θέματα διατροφής στην τηλεόραση, άλλοτε ως καλεσμένος ενημερωτικών εκπομπών και άλλοτε ως μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης. Παράλληλα, ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου.

Ελεύθερη είσοδος

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ώρα: 11.30 – 12.30

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4

Τηλέφωνο 210 7228321-3 / www. cycladic.grΠηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"


Διαβάστε περισσότερα...

(Yπο)λειτουργούν τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της χώρας


Με προϋπολογισμούς πείνας λειτουργούν τα διάσπαρτα ανά την Ελλάδα Κέντρα εκπαίδευσης κοινωνικής υποστήριξης και κατάρτισης ΑμεΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ). Οι διοικήσεις τους από τον Σεπτέμβριο και μετά “θυσιάζουν” χρόνια προσφερόμενες υπηρεσίες λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης.

Οι υποχρεωτικές “θυσίες”, δυστυχώς, αφορούν υπηρεσίες κρίσιμες για την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Τα σχετικά παραδείγματα είναι πάμπολλα, όσα και τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της χώρας. Το τελευταίο “ενδεικτικό” μας κομίζουν μέσα από καταγγελτικό τους κείμενο οι γονείς της Πρέβεζας. Αφορά την “θυσία” του εργαστηρίου δημιουργικής απασχόλησης του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πρέβεζας  που επί χρόνια αποτελούσε την μοναδική διέξοδο κοινωνικοποίησης των παιδιών με αναπηρία της περιοχής. Η “θυσία” του εργαστηρίου υποχρεώνει δεκάδες παιδιά με αναπηρία της περιοχής να παραμένουν επί μήνες κλεισμένα στα σπίτια τους δίχως την παραμικρή προοπτική.
Το κρίσιμο ερώτημα προς τον υπουργό υγείας απευθύνεται από τους γονείς των παιδιών του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πρέβεζας, στο όνομα των παιδιών όλων των ανίστοιχων Κέντρων της χώρας: Υπέρ ποίου ανώτερου σκοπού και προσδοκώμενου – έστω μεσοπρόθεσμα – όφελους γίνονται αυτές οι “θυσίες” που καταδικάζουν οριστικά και αμετάκλητα χιλιάδες νέα παιδιά με αναπηρία σε κοινωνική περιθωριοποίηση και χιλιάδες οικογένειες σε απελπισία;  

Διαβάστε περισσότερα...

Μόλις ένας στους πεντακόσιους Ελληνες αναπήρους συμετέχει σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης

Σχεδιασμό για αύξηση του χαμηλού ποσοστού ζητά με επερώτησή του ο Μίμης ΑνδρουλάκηςΟ μέσος όρος των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα που μετέχουν στα προγράμματα Διά Βίου Μάθησης, υπολλείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το ελληνικό ποσοστό είναι 0,2% έναντι 3,4% του μέσου ευρωπαϊκού (στοιχεία Eurostat).
Η συντριπτική υστέρηση έχει επανειλλημμένα καταγγελθεί από αναπηρικούς φορείς. Το όλο θέμα της συντριπτικής υστέρησης επαναφέρει με ερώτησή του προς την υπουργό παιδείας ο κυβερνητικός βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας ως “απαραιτήτως αναγκαία την ύπαρξη ειδικής μέριμνας για άτομα με αναπηρία ιδιαίτερα στο θέμα της Διά Βίου Μάθησης”.
Επισημαίνουμε ότι το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής ΑμεΑ στα προγράμματα Δια Βίου μάθησης συνδέεται άμεσα τόσο με το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (η σχολική διαρροή αγγίζει το 90%) όσο και με το υψηλό ποσοστό αποκλεισμού τους (στα επίπεδα του 84%) από την αγορά εργασίας. Η αλυσίδα των αποκλεισμών είναι ενιαία, οι όψεις του αποκλεισμού είναι αλληλένδετες.
Η ρίζα του προβλήματος αποτυπώνεται στην επερώτηση Ανδρουλάκη στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι :
1)  Ολα τα συστήματα ένταξης των ΑμεΑ – σε εκπαίδευση, εργασία, αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία κ.λ.π. – στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται από θεμελιώδεις ατέλειες και αδυναμίες.
2)  Ειδικότερα σε ότι αφορά τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση, αυτός οφείλεται στην δραματική έλλειψη υποδομών , ειδικών προγραμμάτων και εκπαιδευτών.
Με άλλα λόγια, ο αποκλεισμός των ΑμεΑ από την Διά Βίου Μάθηση είναι συνειδητή πολιτική επιλογή και όχι προσωπική αδυναμία! Το πνεύμα της επερώτησης Ανδρουλάκη είναι οτι η άνοδος του ποσοστού συμμετοχής των ΑμεΑ στην Δια Βίου Μάθηση μπορεί να συμβάλλει στην άρση των ευρύτερων αποκλεισμών που βιώνουν. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “η ενίσχυση της Δια Βίου Μάθησης για τα άτομα με αναπηρία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην αποπεριθωριοποίηση τους, στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους και στη γενικότερη ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας. Έτσι θα μπορεί να υπάρξει υπέρβαση στερεοτύπων και να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός ρατσισμός που σε πολλές περιπτώσεις είναι εμφανής.”
 Tα ερωτήματα που τιθενται στην υπουργό παιδείας έχουν ως εξής :
►   Με τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται το υπουργείο να ενισχύσει τη Δια Βίου Μάθηση για άτομα με αναπηρία, να αυξήσει τη χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων, την κάλυψη διδακτικών κενών και κενών υποδομής;
►  Υπάρχει η πρόθεση εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδίου για τα άτομα με αναπηρία από τη στιγμή που θα εισέρχονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τη στιγμή που να είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο εργασιακό περιβάλλον, και που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους;  Διαβάστε περισσότερα...

SOS για τις δομές πρόνοιας εκπέμπει το αναπηρικό κίνημα

ΕΣΑμεΑ : «Είναι ανήθικο να δίνονται εκατομμύρια στα Special Olympics όταν η πρόνοια καταρρέει»“Τα πάμπολλα στην χώρα μας ιδρύματα τύπου ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δεν αποτελούν δομές κοινωνικής φροντίδας όπως ψευδεπίγραφα αποκαλούνται αλλά δομές κοινωνικού εγκλεισμού που παραβιάζουν κατάφωρα τα συταγματικά δικαιώμτα των ΑμεΑ” επισημαίνει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ με αφορμή των συνεχόμενων δημοσιευμάτων της “Ε” για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.
Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ “απαιτούνται δράσεις για να μπει φρένο στην συνολική κατάρρευση του προνοιακού συστήματος, όπως αυτή καθρεπτίζεται στις τραγικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και όλες τις συναφείς δομές”. Η συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι “ο τομέας της πρόνοιας αποτελεί διαχρονικά τον φτωχό συγγενή του τομέα της υγείας” και αξιώνει “την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την άμεση ενίσχυσή του”
Στο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την ύπαρξη ή μη πόρων για την διάσωση του καταρρέοντος τομέα της πρόνοιας η επιχειρηματολογία της ΕΣΑμεΑ είναι αφοπλιστική. Η συνομοσπονδία εξηγεί ότι “η ελληνική πολιτεία χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια τα Special Olympics, ενώ δεν έχει φροντίσει πρώτα να ανταποκριθεί στην βασική της υποχρέωση εξασφάλισης ανθρώπινων όρων ζωής για τους ανθρώπους με αναπηρία” .
Οπως με έμφαση η ΕΣΑμεΑ  λέει “η κατασπατάληση σημαντικών δημοσίων πόρων για διοργανώσεις φιλανθρωπικών φορέων όταν τα προνοιακά προγράμματα και υπηρεσίες καταρρέουν, συνιστά λογική ανεπίτρεπτη και αδικαιολόγητη”... 
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάληψη πανεπιστημιακού χώρου με αίτημα την ανεμπόδιστη πρόσβαση των φοιτητών με αναπηρία!

Η πρώτη και μοναδική (μέχρι σήμερα) στην ιστορία του ελληνικού πανεπιστημίου


Οι δεσμεύσεις της τεχνικής υπηρσίας του ΑΠΘ δεν υλοποιήθηκαν, η μάχη συνεχίζεται ...

Η κατάληψη της τεχνικής υπηρεσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πριν μερικές εβδομάδες, είναι η πρώτη και μοναδική στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων κατάληψη με θέμα – αίτημα την αποκατάσταση της προσβασιμότητας των πανεπιστημιακών χώρων!

Στις 18 Ιανουαρίου 2011, λοιπόν, δεκαπέντε φοιτητές με αναπηρία και μη εισέβαλλαν λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα στα γραφεία της τεχνικής υπηρεσίας αξιώνοντας το αυτονόητο : Προσβάσιμο πανεπιστήμιο στους φοιτητές με αναπηρία, το οποίον σημαίνει δυνατότητα πρόσβασής τους σε όλους τους χώρους όπου βιώνεται η πανεπιστημιακή ζωή. Οι δεκαπέντε καταληψίες υπό την κωδική ονομασία “Ομάδα Προσβασιμότητας” ιεράρχησαν τα αιτήματα και έθεσαν ως πρώτο και άμεσης προτεραιότητας την πρόσβαση των φοιτητών με αναπηρία στην φοιτητική λέσχη.
Η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ που συγκεντρώνει εκατοντάδες καθημερινά φοιτητές βρίσκεται σε όροφο. Οι φοιτητές με αναπηρία είναι ...εξόριστοί της. Εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια ο ανελκυστήρας είναι χαλασμένος, παρά τα συνεχή αιτήματα η τεχνική υπηρεσία δεν καταδέχεται να τον επιδιορθώσει.”Δεσμευτείτε ότι θα τον επιδιορθώσετε άμεσα” αξίωσε η Ομάδα  Προσβασιμότητας διαπραγματευόμενη τους όρους αποχώρησής της από τις κατειλλημμένες τεχνικές υπηρεσίες. “Δεσμευόμαστε ότι θα τον επιδιορθώσουμε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου” η απάντηση που αρμοδίως δόθηκε κρίθηκε – μιάς και το χρονικό περιθώριο ήταν τόσο εύλογο όσο και σαφές – ως ικανοποιητική.
Αργά τα απόγευμα της 18ης Ιανουαρίου και μετά από δωδεκάωρη παραμονή οι καταληψίες αποχώρησαν. “Προσωρινά, εν αναμονή της υλοποίησης της δέσμευσης” προειδοποίησαν τους ... ανακουφισμένους της τεχνικής υπηρεσίας. Χθες το ημερολόγιο έδειχνε 15 Φεβρουαρίου. Ο ανελκυστήρας – μονόδρομος πρόσβασης στην φοιτητική λέσχη για τους φοιτητές με αναπηρία παρέμενε χαλασμένος. Η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε.
Διαβάστε περισσότερα...

«Τα Σαββατόβραδα με νόημα πρέπει να γίνουν θεσμός»

Συνέντευξη του σκηνοθέτη Αντώνη Ρέλλα, υπεύθυνου για τα «νοηματικά σαββατόβραδα» του θεάτρου κωφών


Αντώνης Ρέλλας : "Το μέτωπο ενάντια στον ρατσισμό πρέπει να είναι ενιαίο"

“Νιώθω βέβαιος ότι γεννήθηκε ένας νέος θεσμός” δηλώνει σε συνέντευξη που μας παραχωρεί ο σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας, ειδικός συνεργάτης του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος και υπεύθυνος για την σειρά από “Σαββατόβραδα με νόημα” που θα φιλοξενούνται μέχρι το Σάββατο 2 Απριλίου στον φιλόξενο χώρο του Θεάτρου (Σαχτούρη 8 -10).

Στην συνέντευξή του ο Α. Ρέλλας προαναγγέλλει “σειρά ενεργειών μετά τις 2 Απριλίου ώστε να εξελιχτεί η φετινή πρωτοποριακή παρέμβαση του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος σε μόνιμο θεσμό” .
ΕΡΩΤΗΣΗ: ToΘέατρο Κωφών Ελλάδος επί τρεις σχεδόν δεκαετίες έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο το “ανέβασμα” παραστάσεων από μεικτά σχήματα κωφών και ακουόντων ηθοποιών. Πως προέκυψε άξαφνα το φετινό “άνοιγμα” σε προβολές ταινιών με θεματολογίες που αφορούν ευρύτερα τον ρατσισμό και τον στιγματισμό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Περίπου συμπτωματικά όπως όλα τα καινούρια πράγματα στην ζωή. Το Θέατρο Κωφών χρηματοδοτείται από το περίσσευμα αγάπης των συντελεστών του, τα έξοδα και τα χρέη τρέχουν. Απευθύνθηκαν λοιπόν στις αρχές του χρόνου οι άνθρωποι του Θεάτρου στο υπουργείο πολιτισμού για επιχορήγηση, δεν τους δόθηκε. Η οικονομική δυσπραγία γεννά χώρο για συζήτηση, η συζήτηση γεννά χώρο για σκέψη, η σκέψη πάντα εξελίσσεται και εμβαθύνει. Με αφορμή τον φράκτη που το Θέατρο Κωφών ένιωσε να ορθώνεται μπροστά του, η σκέψη έτρεξε στους φράκτες που ορθώνονται τους τελευταίους μήνες στους μετανάστες, αυτό ήταν. Τα Σαββατόβραδα με νόημα ήταν το αποτέλεσμα της ανάγκης να διατυπώσουμε ενιαίο λόγο για τους φράκτες του αποκλεισμού στο σύνολό τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο εύκολη ή δύσκολη απεδείχθη η μετεξέλιξη της ιδέας σε πράξη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :  Το βασικό πρόβλημα ήταν το οικονομικό. Το δικαίωμα προβολής των αντιρατσιστικών ταινιών ή ντοκιμαντέρ που θα επιλέγαμε συνεπάγεται κόστος, δεν ξέραμε ποιό μπορεί να ναι αυτό και αν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Οταν μεταφέραμε την πρότασή μας στους δημιουργούς, η ανταπόκρισή τους ήταν πλήρης, ούτε καν τέθηκε προς συζήτηση θέμα οικονομικής αμοιβής. Η προθυμία και συμπόρευσή τους, ήταν για μας η βέβαιη απόδειξη ότι αξίζει τον κόπο. Απεδείχθη για μιά ακόμη φορά σε τούτη την ζωή, ότι αυτό που στην σκέψη είναι αντιληπτό σαν πρόβλημα στην πράξη μπορεί να είναι το έναυσμα για την λύση. Αρκεί να τολμάμε ...
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου τα “Σαββατόβραδα με νόημα” έχουν ξεκινήσει την πορεία τους. Η πρώτη αποτίμηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρώτο Σάββατο το θέατρο ήταν κατάμεστο, βάσει των κρατήσεων που έχουν γίνει περιμένουμε να συμβεί το ίδιο μέχρι και τις 2 Απριλίου. Προσωπικά νιώθω βέβαιος ότι γεννήθηκε ένας θεσμός που θα ζήσει για πολλά χρόνια. Αναμένω να αγκαλιαστεί από το αναπηρικό κίνημα στο οποίο έχουμε απευθύνει κάλεσμα, αλλά και από όλα τα λεγόμενα αντιρατσιστικά κινήματα. Διότι πέρα και πάνω από όλα τα Σαββατόβραδα με νόημα είναι μιά πρόταση αντιρατσιστικής στρατηγικής. Δηλώνουν με έμφαση και ένταση ότι οι ρίζες του ρατσισμού – είτε αυτός στοχοποιεί τον ανάπηρο είτε τον μετανάστη είτε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα – είναι ενιαίες, άρα ενιαία πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στρατηγική σημαίνει υιοθέτηση μεσοπρόθεσμων  στόχων. Υπάρχουν τέτοιοι; Εχουν δουλευτεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως. Προηγείται βέβαια το στάδιο της πρώτης αποτίμησης που θα γίνει μετά τις 2 Απριλίου. Κατόπιν, έχουμε σαν στόχο την πιό ενεργό συμμετοχή και στήριξη των αντιρατσιστικών κινημάτων. Ηδη μελετάμε τους καλύτερους όρους και τρόπους για την οργάνωση μεγάλης εκστρατείας που θα μυήσει όλους τους αντιρατσιστικά σκεπτόμενους στα θέματα αναπηρίας. Ο χώρος της αναπηρίας παραμένει ακόμα ... άγνωστη χώρα για τα περισσότερα αντιρατσιστικά κινήματα, παρότι η ατζέντα διεκδικήσεων των αναπήρων είναι αξιακά αμιγώς αντιρατσιστική. Το σχήμα είναι κοινωνικά οξύμωρο και θέλουμε να κάνουμε την αρχή ώστε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία του ...
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μας διατυπώσατε τον στόχο ολίγον θεωρητικά. Στην πράξη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Στην πράξη τα πράγματα εξελίσσονται βήμα βήμα. Εχουμε σχεδιάσει σειρά ενεργειών ώστε να εξελιχθεί η φετινή πρωτοποριακή παρέμβαση του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος σε μόνιμο θεσμό. Το πρώτο βήμα μας είναι συνάντηση που έχουμε ήδη αιτηθεί στον δήμαρχο Αθηναίων και αναμένουμε να οριστεί. Στην συνάντηση θα αξιώσουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα το επιτύχουμε, να δοθεί οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το Θέατρο Κωφών τα τελευταία χρόνια. Στρατηγική θεσμοποίησης χωρίς βέβαιη στέγη δε νοείται, όπως επίσης δε νοείται η μη στήριξη του δήμου της Αθήνας. Το Θέατρο Κωφών και η αντιρατσιστική του στρατηγική είναι θεσμοί Αθήνας . Αν θέλετε να το διατυπώσω διαφορετικά, είναι θεσμοί που συνάδουν με τις αρχές που έχει στην θεωρία αγκαλιάσει η σημερινή δημοτική αρχή της πόλης. Αναμένουμε, λοιπόν, την εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη. Ο,τι πιό αυτονόητο. Γι’ αυτό και νιώθουμε βέβαιοι ότι θα προχωρήσουμε...  Διαβάστε περισσότερα...

Δεν εφαρμόζεται το δικαίωμα διορισμού των εκπαιδευτικών με αναπηρία

«Θα αγωνιστούμε μέχρι να δικαιωθούμε» δηλώνει ο πανελλήνιος σύλλογός τουςΤο βάσει νόμου δικαίωμα διορισμού των εκπαιδευτικών με αναπηρία 67% και άνω που έχουν συμπληρωμένη δωδεκάμηνη προϋπηρεσία δεν ασκείται στην πράξη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Σύλλογου Εκπαιδευτικών με Σοβαρές Αναπηρίες 67% και άνω, η μεταβατική περίοδος μέχρι τους διορισμούς για την οποία είχε μιλήσει από τον περσινό Σεπτέμβριο το υπουργείο παιδείας είναι ... ατελείωτη. Στο μέσον της εκπαιδευτικής χρονιάς πολλοί εκπαιδευτικοί με σοβαρή αναπηρία και συμπληρωμένη δωδεκάμηνη προϋπηρεσία περιμένουν να διοριστούν, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε.
Εκτός από το “αν και πότε” ιδιαίτερη σημασία για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία έχει και το “που” του διορισμού τους. Ο νόμος τους αναγνωρίζει ρητά το δικαίωμα άμεσης μετάθεσης ή απόσπασης στον τόπο κατοικίας τους. Και το συγκεκριμένο δικαίωμα σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου τους δεν ισχύει στην πράξη : “Δυστυχώς, ο νόμος έχει καταστρατηγηθεί, πολλοί από τους ... ολίγους που έχουν διοριστεί εστάλησαν σε τόπους πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους”.
 Οπως αποδεικνύει μικρή δική μας έρευνα, τουλάχιστον δύο (ενδεχομένως είναι πολύ περισσότεροι) διορισθέντες μακριά από τον τόπο κατοικίας τους εκπαιδευτικοί με αναπηρία, δεν ανταποκρίθηκαν. Αμφότερες οι “περιπτώσεις” είχαν μεγάλη ανάγκη εργασίας, όμως υπερίσχυσε η ανάγκη επιβίωσης. Οι τόποι διορισμού δεν διέθεταν βασικές υποδομές και υπηρεσίες για την στοιχειώδη παρακολούθηση των προβλημάτων υγείας τους.
“Δεν ανεχόμαστε την καταπάτηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας” τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, καλώντας τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία – μέλη του “να δώσουμε τον αγώνα μας με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση και αυτοπεποίθηση”.Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για τον ενιαίο φορέα ΥγείαςΤην 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα η λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε. Ο. Π. Υ. Υ.), όπως ενημερώθηκαν στη χθεσινή τους συνάντηση από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας οι Σύλλογοι γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντιάτρων.

Στο διάλογο δεν προσήλθαν οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, Νοσοκομειακών Γιατρών, γιατρών του ΙΚΑ και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Οι εκπρόσωποι αυτών των φορέων με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, ζήτησαν διάλογο ουσίας που θα συμβάλλει στην εξεύρεση πραγματικών λύσεων. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Καλοκαιρινός που παραβρέθηκε στη συνάντηση χαρακτήρισε την ενοποίηση των φορέων «ακανθώδες θέμα» που χρειάζεται χρόνο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εξέφρασε τη θετική άποψη του για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αλλά ζήτησε από τον υπουργό να «διασφαλίσει πρώτα τη χρηματοδότηση του νέου φορέα», καθώς ακόμη δεν έχει συνταχθεί καμία οικονομοτεχνική μελέτη. Παράλληλα, του υπενθύμισε τα χρέη της κυβέρνησης προς τα φαρμακεία. «Έχουν να πληρωθούν συνταγές από τον Απρίλιο» είπε ο κ. Αμπατζόγλου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθ. Κατσίκης ζήτησε ανακοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων, σύναψη ελεύθερων ανοικτών συμβάσεων με όλους τους Οδοντιάτρους και υλοποίηση θεσμού του αγροτικού οδοντιάτρου.

Όσον αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων, μετά από ενημέρωση που είχε από τους αρμόδιους για τα χρονοδιαγράμματα των ιδρυμάτων, ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι «έχουμε επιτύχει μέσα σε πέντε μήνες τους τρεις πολύ βασικούς στόχους, που καλύπτουν τις υποχρεώσεις των Ελλήνων ασθενών, αλλά και τις δεσμεύσεις μας προς την τρόικα».

Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκε πως το 2010 μειώθηκε 9% η προσέλευση ασθενών στην πρωτοβάθμια υγεία, αυξήθηκε 24% η νοσηλεία στα νοσοκομεία, μειώθηκαν 11% οι εξετάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4% λιγότερα χειρουργεία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι από τις 3.800 προσλήψεις γιατρών που εκκρεμούσαν, θα γίνουν μόνο οι 2.000, αφού ισχύει πλέον το καθεστώς για κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους νοσηλευτές που θα προσληφθούν 3.000 αντί για 5.000, καθώς πέρυσι εμμείναν σε εκκρεμότητα στον ΑΣΕΠ 2.000 θέσεις νοσηλευτών. Μετατάξεις 315 εργαζομένων σε θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στην Υγεία θα γίνουν από τον ΟΣΕ - ΤΡΕΝΟΣΕ.Διαβάστε περισσότερα...

Τα video games έχουν και προτερήματα


Μέχρι τώρα όλες οι έρευνες κατηγορούσαν τα video games για όλα σχεδόν τα προβλήματα συμπεριφοράς και όρασης που παρουσιάζονται στους εφήβους, κάνοντας τους γονείς να αρνούνται πεισματικά να αγοράσουν στα παιδιά τους τις νέες κονσόλες με ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Όμως σε νέα μελέτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες παίζοντας βίντεο γκέιμς στον υπολογιστή τους μπορεί να συνάπτουν φιλίες και να καλλιεργούν τις κοινωνικές δεξιότητές τους. Όπως έγραψε η South China Morning Post, αντί να τα βλάπτουν, τα παιχνίδια στον υπολογιστή μπορεί να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των συνεσταλμένων ανηλίκων και να αυξάνουν την ικανοποίησή τους.
Τα βίντεο γκέιμς θεωρούνται εξίσου ευεργετικά με το να συνάπτει κάποιος φιλίες με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή όχι διαδικτυακά, συμπεραίνουν οι επιστήμονες του κινεζικού πανεπιστημίου στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι βασίστηκαν στις απαντήσεις 600 μαθητών δημοτικού που περνούσαν καθημερινά, κατά μέσο όρο, 67 λεπτά, παίζοντας στον υπολογιστή.Διαβάστε περισσότερα...

«Κυνήγι θησαυρού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού


Κυνήγι θησαυρού διοργανώνει την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, -για πρώτη φορά φέτος- το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθήνας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού (21 Φεβρουαρίου).

Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, του οποίου ο σκοπός είναι οι γονείς με τα παιδιά τους και οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους να ανακαλύψουν μουσεία της Αθήνας.

Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι Αθηναίοι και η διαδικασία είναι πολύ απλή:

Αφετηρία του παιχνιδιού είναι το Σύνταγμα. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από τις 10:00 μέχρι τις 12:00, στο καφέ «Παναθήναιον», στην πλατεία Συντάγματος, δίπλα στην είσοδο του Μετρό. Σε κάθε διαγωνιζόμενο θα παρέχονται ένας χάρτης, όπου θα αναγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία των πέντε μουσείων, και ένας κατάλογος στον οποίο θα απεικονίζεται ένα συγκεκριμένο, ζητούμενο, έκθεμα από κάθε μουσείο.

Τα μουσεία που θα συμμετάσχουν στο παιχνίδι είναι τα Βυζαντινό, Κυκλαδικής Τέχνης, Μπενάκη, Νομισματικό και Λαϊκής Τέχνης. Στα μουσεία, στις αίθουσες των εκθεμάτων του «κυνηγιού», θα υπάρχουν ξεναγοί. Δίπλα στον κατάλογο με τα εκθέματα του παιχνιδιού θα υπάρχει και μία ερώτηση, της οποίας η απάντηση θα δίνεται γραπτώς από τον ξεναγό σε ένα καρτελάκι.

Αναλυτικά, οι συμμετέχοντες στο κυνήγι του θησαυρού πρέπει να πάνε στα μουσεία, να εντοπίσουν το έκθεμα, τον ξεναγό, να του κάνουν την ερώτηση και να πάρουν μία γραπτή απάντηση. Όταν οι παίκτες συγκεντρώσουν τις απαντήσεις και λάβουν και εκείνη από το τελευταίο μουσείο, το Κυκλαδικής Τέχνης (παραμένει ανοιχτό έως τις 17:00), θα τις παραδώσουν στον ξεναγό που θα συναντήσουν εκεί. Όσοι ολοκληρώσουν την αποστολή θα κερδίσουν δώρα, που θα παραλάβουν είτε επί τόπου (προσφορές από τα μουσεία που συμμετέχουν) είτε θα δηλώσουν συμμετοχή σε δωρεάν ξεναγήσεις, πού θα πραγματοποιηθούν από τα μέλη της Σωματείου Ξεναγών, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.

«Ελπίζουμε ότι η διοργάνωση αυτή θα αποτελέσει θεσμό, ούτως ώστε ο κόσμος να το αγκαλιάσει και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Κρίτων Πιπέρας, και πρόσθεσε: «Για το μέλλον, υπάρχει και η σκέψη, το κυνήγι να μεταφερθεί στο Κεραμεικό, στην Αρχαία Αγορά, το Μουσείο του Κεραμεικού, το Μουσείο του Καραγκιόζη του Δήμου Αθηναίων, ώστε να καλύπτονται διαφορετικές περιοχές κάθε φορά».

Σε ερώτηση για το αν λείπουν από την Αθήνα τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ο πρόεδρος του Σωματείου απάντησε: «Η Αθήνα έχει ανάγκη αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Βρήκαμε κι εμείς έναν τρόπο να γνωρίσει ο Αθηναίος την Αθήνα, που δεν τον πληγώνει, να γνωρίσει δηλαδή μια άλλη Αθήνα, που έχει να προσφέρει πράγματα, όπως γνώση και διασκέδαση».

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Πιπέρας, μελετάται το ενδεχόμενο, η διοργάνωση να πραγματοποιείται και τα καλοκαίρια, ώστε να συμμετέχουν και τουρίστες που επιθυμούν να γνωρίσουν την Αθήνα.Διαβάστε περισσότερα...

Η σωματική άσκηση ενάντια στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης


Όσοι άνθρωποι πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν πρέπει να αποδέχονται την κατάστασή τους και να προσαρμόζονται σε ένα «χαλαρό» και τελικά περιορισμένο στιλ ζωής.
Αντίθετα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, θα πρέπει, με ενεργητικό τρόπο, να κάνουν ένα συνδυασμό σωματικής άσκησης και συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας, για να βελτιώσουν την υγεία τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τρούντι Τσάλντερ του King's College του Λονδίνου και τον καθηγητή Μάικλ Σαρπ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», συνιστούν στους ασθενείς να «δοκιμάζουν» σιγά σιγά τα όρια τους, αντί να επαναπαύονται, αν θέλουν να βγουν μια ώρα αρχύτερα από την κατάστασή τους.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 60% των ασθενών παρουσίασε αισθητή βελτίωση, όταν οι θεραπευτές τούς ενθάρρυναν σταδιακά να κάνουν ολοένα και περισσότερα πράγματα (ο κάθε ασθενής με τον δικό του ξεχωριστό ρυθμό). Ενώ, όταν οι θεραπευτές συμβούλευαν τους ασθενείς να αποδεχθούν το «σύνδρομό» τους και να προσαρμόσουν ανάλογα την καθημερινή τους ζωή, οι ασθενείς έδειξαν σημαντικά μικρότερη βελτίωση σε χρονικό διάστημα 52 εβδομάδων.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια μακροχρόνια εξουθενωτική πάθηση, που κάνει τον άνθρωπο να νιώθει σωματική και νοητική εξάντληση, έλλειψη συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, ανήσυχο ύπνο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις κ.ά.. Είναι, επίσης, γνωστή ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα και εκτιμάται ότι πλήττει περίπου 17 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ενώ, δεν υπάρχει ακόμα κάποια θεραπεία και οι γιατροί δεν ξέρουν την αιτία της. Μερικοί πιστεύουν ότι αφορμή είναι κάποια μόλυνση από ιό (κάτι που όμως δεν έχει επαληθευθεί) και υπάρχει διαφωνία και για τους τρόπους καταπολέμησης της πάθησης, ενώ αρκετοί ασθενείς αντιδρούν στην ιδέα ότι μπορούν να βοηθηθούν από ψυχοθεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα...

Εμβολιασμό των παιδιών κατά της φυματίωσης ζητεί το Υπ. Παιδείας
Με εγκύκλιό του, το Υπουργείο Παιδείας καλεί να εμβολιαστούν κατά της φυματίωσης τα παιδιά μέχρι 12 ετών που, για διαφόρους λόγους, δεν έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί. Ενώ, καλεί τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ακτινογραφίες θώρακος, ανά πενταετία, και τονίζει:

«Σε περίπτωση που κατά το μεσοδιάστημα εμφανιστεί στους εκπαιδευτικούς επίμονος βήχας, ο οποίος διαρκεί πάνω από μήνα, πέραν της κλινικής εξέτασης, πρέπει να γίνεται έλεγχος με ακτινογραφία θώρακος. Αν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα, επιβάλλεται έλεγχος του ευρύτερα κοινωνικού και ιδιαίτερα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά της φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού, η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού, ο οποίος εξακολουθεί να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών.

Οι εμβολιασμοί διενεργούνται από όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, όπως οι νομαρχιακές υγειονομικές υπηρεσίες, τα κέντρα υγείας, τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα λειτουργούντα αντιφυματικά κέντρα, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α..
Επιπροσθέτως, οι εμβολιασμοί καταγράφονται στο βιβλιάριο υγείας των μαθητών - μαθητριών. Η φυματίωση είναι υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, το υπουργείο καλεί τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να διευκολύνουν τις υγειονομικές υπηρεσίες που επιθυμούν να εξετάσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ενημερώσουν σχετικά τους συλλόγους γονέων & κηδεμόνων των σχολείων τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Κάν' το όπως η αρκούδα


Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες μελέτησαν σε βάθος το φαινόμενο της χειμερίας νάρκης μεγάλων ζώων όπως οι αρκούδες, διαπιστώνοντας ορισμένα απρόσμενα δεδομένα, που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στους ανθρώπους.
Στόχος είναι στο μέλλον οι άνθρωποι «να το κάνουν όπως οι αρκούδες», δηλαδή να πετυχαίνουν κατά βούληση σημαντική επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους γιατρούς π.χ. σε θύματα δυστυχημάτων, μέχρι τους αστροναύτες στα διαπλανητικά ταξίδια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον φυσιολόγο-ζωολόγο καθηγητή, Μπράιαν Μπαρνς του Ινστιτούτου Αρκτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Αλάσκα στις Η.Π.Α., που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», παρακολούθησαν σε συνεχή βάση, για έναν ολόκληρο χειμώνα, τη φυσιολογία των αρκούδων. Πάνω στα ζώα, που είχαν πέσει σε χειμέρια νάρκη, είχαν τοποθετήσει ραδιοπομπούς και ειδικούς αισθητήρες (καταγραφής της θερμοκρασίας, του καρδιακού ρυθμού, της κατανάλωσης οξυγόνου, της κίνησης των μυών, της εγκεφαλικής δραστηριότητας κ.α.), ενώ στον χώρο υπήρχαν και υπέρυθρες κάμερες.

Έπειτα από πέντε μήνες παρατηρήσεων, οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι στις αρκούδες -σε αντίθεση με άλλα μικρά ζώα που επίσης πέφτουν σε νάρκη τον χειμώνα- η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει μόνο κατά πέντε έως έξι βαθμούς Κελσίου το πολύ (από 38 σε 33 βαθμούς), ενώ ο μεταβολισμός και η κατανάλωση οξυγόνου μειώνονται κατά 75%, πράγμα που δείχνει ότι κάποιος άλλος άγνωστος βιοχημικός μηχανισμός εμπλέκεται, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας. Όταν κοιμούνται, έχουν μόνο μια έως δύο αναπνοές ανά λεπτό, για να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η καρδιά τους λειτουργεί στιγμιαία μόνο κατά την εισπνοή και στο ενδιάμεσο μεταξύ δύο εισπνοών ουσιαστικά σταματά, με συνέπεια οι σφυγμοί τους να είναι μόλις τέσσερις το λεπτό κατά μέσο όρο.

Στόχος των επιστημόνων είναι βρουν  τρόπους, ώστε να αναπαράγουν και στους ανθρώπους αυτό τον χαμηλό μεταβολικό ρυθμό και τη μείωση των απαιτήσεων για οξυγόνο. Διαβάστε περισσότερα...

Βοήθεια στα παιδιά που έχουν ανάγκη


Κοντά στα παιδιά και κυρίως σε αυτά που το έχουν ανάγκη, βρέθηκε για όγδοη συνεχή χρονιά ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια.
Στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στο Μέγαρο του Οργανισμού στο Μαρούσι, οι υπεύθυνοι του ΟΤΕ παρέδωσαν το ποσό των 200.000 ευρώ σε εκπροσώπους σωματείων που πραγματοποιούν δράσεις για παιδιά που έχουν ανάγκη, με στόχο να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Μεταξύ των σωματείων περιλαμβάνονται:
-Η ένωση «Μαζί για το Παιδί», στην οποία συμμετέχουν 10 διαφορετικά σωματεία.
-Το MDA Ελλάς, Σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων µε Νευροµυϊκές Παθήσεις και
-Ο σύλλογος «το Χαµόγελο του Παιδιού».         
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ, προσέφερε 85 λεπτά για κάθε αγορά που πραγματοποιήθηκε στα OTESHOP, το 13888 ή το oteshop.gr, στο διάστημα από 20 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και 20 Ιανουαρίου 2011. Συνολικά, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο ΟΤΕ έχει προσφέρει περισσότερα από 1,9 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τους σκοπούς φορέων που πραγματοποιούν δράσεις για παιδιά που έχουν ανάγκη.Διαβάστε περισσότερα...

«Πάλεψε» με τρεις μορφές καρκίνου


Η ομογενής Κατερίνα Τζίκα από τη Μελβούρνη, η οποία «πάλεψε» με τρεις από τις φοβερότερες μορφές καρκίνου, τα τελευταία επτά χρόνια, έφθασε μέχρι το... κατώφλι του θανάτου και γύρισε πίσω. Τώρα, δηλώνει με θάρρος ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να μάχεται.

Την περίπτωσή της παρουσίασε η εφημερίδα «Herald Sun» και όπως αναφέρει, πριν από τρία χρόνια, οι γιατροί τη βεβαίωσαν ότι έχει λιγότερο από δώδεκα μήνες ζωής.

Η κα Τζίκα δέχθηκε να δοκιμαστεί σε εκείνη για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο που είχε ανακαλυφθεί. Το αποτέλεσμα;  «Ο καρκίνος είχε απλωθεί παντού και είχε προσβάλει όλα σχεδόν τα ζωτικά μου όργανα. Μετά όμως από δύο κύκλους θεραπείας με  νέο φάρμακο, ο καρκίνος είχε εντελώς φύγει από πάνω μου. Δεν μπορούσαν να βρουν οι γιατροί ούτε έναν μικρό κόκκο. Ήταν υπέροχο. Ήταν ένα πραγματικό θαύμα».
Αναγκάστηκε, όμως, να σταματήσει τη θεραπεία, γιατί οι παρενέργειες ήταν φοβερές. Σε τρεις μήνες ο καρκίνος επέστρεψε. Αυτήν τη φορά στον λαιμό της. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε προχωρήσει και στα οστά της. Ξανάρχισε τη θεραπεία και ο καρκίνος φάνηκε να υποχωρεί.

Ωστόσο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο καρκίνος επέστρεψε εκ νέου, απειλητικότερος όσο ποτέ, προσβάλλοντας το συκώτι της. Πώς το αντιμετωπίζει; Mε χαμόγελο, λέγοντας ότι «πρόκειται για ακόμη ένα σκουντούφλημα σ' έναν ανώμαλο δρόμο».Διαβάστε περισσότερα...

Κινητό μετράει το σφυγμό και καλεί το ασθενοφόρο!Τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα ΕΡΙ Life, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια παγκόσμια συνδιάσκεψη-έκθεση κινητής τηλεφωνίας της Βαρκελώνης και τα οποία δημιουργήθηκαν στη Σιγκαπούρη, έχουν πολύ ασυνήθιστες δυνατότητες.
Συγκεκριμένα, αν ο χρήστης πιέσει το δάχτυλό του σε μια υποδοχή, τότε το κινητό θα του κάνει ένα μίνι-ηλεκτροκαρδιογράφημα, ελέγχοντας τον σφυγμό του.

Στη συνέχεια, η συσκευή θα στέλνει αυτόματα τα αποτελέσματα, μέσω διαδικτύου, σε ένα 24ωρης λειτουργίας ιατρικό κέντρο, το οποίο, αν χρειαστεί, θα φροντίσει να στείλει άμεσα ένα ασθενοφόρο. Ο ανυποψίαστος χρήστης απλώς θα λάβει ένα γραπτό μήνυμα στην οθόνη του που θα λέει «το ασθενοφόρο έρχεται». Αν τα πράγματα δεν είναι τόσο επείγοντα, απλώς θα έρθει ένα γραπτό μήνυμα με μια σύντομη διάγνωση.

Το τηλέφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, οπουδήποτε στον κόσμο, σαν κανονικό κινητό, όταν χρειαστεί όμως, μετατρέπεται σε «γιατρό». Η συσκευή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κοστίζει 700 δολάρια και απευθύνεται κυρίως σε καρδιοπαθείς.

Υπάρχει και μια μίνι-συσκευή EPI Life, με κόστος μόνο 99 δολαρίων, η οποία έχει μια μικρότερη υποδοχή για έλεγχο του σφυγμού, που συνδέεται μέσω Bluetooth με οποιοδήποτε «έξυπνο» κινητό και η οποία σύντομα θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία και την Ισπανία.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook προκαλεί άγχος


Με μια «νευρωτική φυλακή» παρομοιάζουν το Facebook οι επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι η συχνή ενασχόληση των χρηστών - ιδίως όσων έχουν πολλούς «φίλους»- με το προφίλ τους μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες.

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Νάπιερ του Εδιμβούργου κατέδειξε ότι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι στη ζωή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια ομάδα χρηστών που υποφέρει από «σοβαρό άγχος το οποίο σχετίζεται με το Facebook».

Αισθήματα ανησυχίας και ενοχής

Περισσότεροι από ένας στους 10 ερωτηθέντες (12%) δήλωσαν ότι Facebook τους κάνει να αισθάνονται «ανήσυχοι», ενώ πάνω από τρεις στους 10 (32%) ανέφεραν ότι αισθάνονται «ένοχοι» επειδή στο παρελθόν απέρριψαν αιτήσεις «φιλίας».

Το γεγονός ότι πολλοί χρήστες αισθάνονται άβολα όταν καλούνται να διαχειριστούν αιτήματα «φιλίας» τους ωθεί στο να «φοβούνται» και να αντιπαθούν αυτή τη διαδικασία.

Το 12% των μαθητών που ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι δεν του αρέσει να λαμβάνει αιτήσεις «φιλίας», ενώ σχεδόν τα 2/3 (63%) δήλωσαν ότι καθυστερούν να απαντήσουν σε αιτήματα «φίλων».

Η δρ Κάθι Τσαρλς, επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια στη Σχολή Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου, σημείωσε ότι «τα ευρήματα έδειξαν μια σειρά από παραδοξότητες. Για παράδειγμα, παρότι υπάρχει μεγάλη πίεση να είναι κανείς στο Facebook, παρατηρείται μεγάλη αμφιθυμία μεταξύ των χρηστών σχετικά με τα οφέλη του site».

Γιατί αγχώνονται οι χρήστες

«Εκείνοι που έχουν τις περισσότερες επαφές, εκείνοι που έχουν επενδύσει περισσότερο χρόνο στο site, είναι όσοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι στρεσαρισμένοι», τόνισε η δρ Τσαρλς.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πίεση που (αισθάνονται ότι) δέχονται οι χρήστες να δημοσιεύουν διαρκώς ενημερώσεις (updates) στο προφίλ τους για το τι κάνουν στη ζωή τους.

«Είναι σαν ένα μίνι ειδησεογραφικό κανάλι του εαυτού σας. Όσο περισσότερους ανθρώπους έχετε (ως «φίλους»), τόσό πιο πολύ θεωρείτε ότι υπάρχει ένα ακροατήριο που σας περιμένει. Είστε περίπου μια μικρή διασημότητα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ακροατήριο, τόσο μεγαλύτερη πίεση αισθάνεστε να παράξετε περιεχόμενο για τον εαυτό σας», εξήγησε η καθηγήτρια.

Φοβούνται να «ξεκολλήσουν»

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι το ενδεχόμενο να διαγράψουν το προφίλ τους στο Facebook τους κάνει «ανήσυχους», επειδή φοβούνται ότι έτσι θα χάσουν σημαντικές κοινωνικές πληροφορίες και εξελίξεις ή θα προσβάλουν τους «φίλους» τους.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το καλύτερο πράγμα στο Facebook είναι ότι «σε κρατά σε επαφή».

«Όπως ο τζόγος, έτσι και το Facebook κρατά τους χρήστες σε μια ‘’νευρωτική φυλακή’’. Οι χρήστες δεν ξέρουν αν πρέπει να μείνουν ή να φύγουν, με τον φόβο ότι θα χάσουν κάτι καλό», είπε η δρ Τσαρλς.

Πριν από λίγες ημέρες, η Μισέλ Ομπάμα, σύζυγος του προέδρου των Η.Π.Α., είχε καταφερθεί δημόσια εναντίον της χρήσης του Facebook από τους ανήλικους, αποκαλύπτοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν απαγορεύσει στις δύο κόρες της να ανοίξουν λογαριασμό στο Facebook, γεγονός που την χαροποιεί ιδιαίτερα. «Δεν είναι κάτι που χρειάζονται. Δεν είναι απαραίτητο», είχε δηλώσει.

Τους στρεσάρει η διαγραφή «φίλων»

Μεταξύ των αιτιών που προκαλούν ένταση στους χρήστες του Facebook, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Νάπιερ, συγκαταλέγονται η πίεση του να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εφευρετικοί και διασκεδαστικοί, η υποχρέωσή τους να συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με τον «φίλο» με τον οποίο έρχονται σε επαφή κάθε φορά και, κυρίως, το ενδεχόμενο διαγραφής των ανεπιθύμητων επαφών.

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των Η.Π.Α., που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, κατέδειξε ότι το 57% των χρηστών του κοινωνικού δικτύου έχει διαγράψει κάποιον «φίλο» του.

Οι ερευνητές έκαναν λόγο για το φαινόμενο του «unfriending» (η πρακτική της διαγραφής μιας επαφής σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης), το οποίο, μάλιστα, επελέγη το 2009 από το λεξικό New Oxford American Dictionary ως «Λέξη της χρονιάς».

Η έρευνα είχε καταγράψει ως λόγους διαγραφής μιας επαφής την έλλειψη «καλής συμπεριφοράς», τις συχνές αναρτήσεις με ανόητα ή επαναλαμβανόμενα σχόλια και τις δημοσιεύσεις για θέματα που ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις.

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου Νάπιερ συμμετείχαν περίπου 200 χρήστες του Facebook, το οποίο αριθμεί πλέον περισσότερα από 600 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Socialbakers.com.

Στην χώρα μας πάνω από ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 9-16 ετών διαθέτει προφίλ σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης (ποσοστό 54%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Διαβάστε περισσότερα...

Η λειτουργία εξειδικευμένων κέντρων τραύματος θα έσωζε ζωές


Σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής τραύματος του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας (University of Southern Carolina) του Λος Άντζελες, Δημήτρη Δημητριάδη, η λειτουργία οργανωμένων κέντρων και συστημάτων αντιμετώπισης τραύματος θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των θανάτων από τραυματισμό, σε ποσοστό 25-30%.
«Το τραύμα είναι επιδημία και κατάρα του αιώνα μας. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες κάτω των 44 ετών. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν άριστοι γιατροί, δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές για την αντιμετώπιση του τραύματος και δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για τη δημιουργία κέντρων τραύματος» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει πριν από 5-6 χρόνια στη χώρα μας για τη δημιουργία κέντρων τραύματος δεν ευοδώθηκε.

Στη χώρα μας η Αθήνα, έχει ανάγκη από 5-6 Κέντρα Τραύματος και η Θεσσαλονίκη από δύο, σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής στο Α.Π.Θ., Θωμά Γερασιμίδη. «Το 80% των θανάτων από τραύματα θα μπορούσε να προληφθεί. Δυστυχώς, όμως η ανταπόκριση της Πολιτείας είναι μηδενική έως αρνητική» πρόσθεσε ο κ. Γερασιμίδης. Στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής τραύματος στο Πανεπιστήμιο Γουιτγουότερσραντ (Witwatersrand) του Γιοχάνεσμπουργκ, Ηλία Δεγιάννη, το 40% των εισαγωγών στα χειρουργεία οφείλεται σε τραύμα. Όμως, τα περιστατικά αυτά, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Νότιας Αφρικής, αντιμετωπίζονται σε Κέντρα Τραύματος που έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ως «δίκοπο μαχαίρι» τη βοήθεια που επιχειρούν να προσφέρουν οι περαστικοί στους τραυματίες σε περίπτωση ατυχήματος. «Για να μπορεί κανείς να βοηθήσει έναν τραυματία θα πρέπει να ξέρει τις βασικές αρχές αντιμετώπισης του τραυματία, να ξέρει πώς να προστατέψει τη σπονδυλική στήλη και τις αεροφόρους οδούς. Αυτό μπορεί να γίνει με μια απλή εκπαίδευση» εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, αναφέροντας παράλληλα ότι στις Η.Π.Α., σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, διδάσκεται το μάθημα «Βασικές αρχές αντιμετώπισης τραυματία».Διαβάστε περισσότερα...