Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Βότανα, συμβάλλουν στη διατήρηση της γραμμής μας!



Δώστε γεύση στο φαγητό και μειώστε τις θερμίδες από το λίπος.

Σε κάθε χώρα και σε κάθε κουζίνα χρησιμοποιούνται βότανα και αρτύματα, για να δώσουν γεύση και χαρακτήρα στο φαγητό.

Εκτός από γεύση, τα βότανα και τα αρτύματα μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει την δίαιτα με βραστά και άγευστα φαγητά. Προσθέτοντας βότανα/ αρτύματα στο φαγητό, αμέσως εμπλουτίζουμε τη γεύση του και κάνουμε το φαγητό πιο ενδιαφέρον.

Με το να βάλουμε μπαχαρικά στο φαγητό, μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση λαδιού ή λίπους στο φαγητό μας, αφού το φαγητό μας θα πάρει γεύση από τα αρτύματα. Έτσι, μειώνουμε αισθητά τις θερμίδες από το λίπος, ενώ η γεύση του παραμένει πλούσια.

Ένα άλλο θετικό από τη χρήση βοτάνων/ αρτυμάτων είναι ότι μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση του αλατιού, αφού τα φαγητά μας θα έχουν αρκετή γεύση και δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε αλάτι. Έτσι, τα άτομα που πρέπει να έχουν διατροφή χαμηλή σε αλάτι (άτομα με ψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφροπαθείς) μπορούν να χρησιμοποιούν τα βότανα και τα αρτύματα για να δίνουν γεύση στο φαγητό τους.

Εκτός από την ιδιότητα τους να δίνουν γεύση και να χρησιμοποιούμε λιγότερο λίπος και αλάτι στο φαγητό, ορισμένα αρτύματα έχουν την ιδιότητα της θερμογένεσης, δηλαδή της παραγωγής θερμότητας από τον οργανισμό, άρα και την αύξηση του μεταβολισμού και την οξείδωση του λίπους. Μερικά από αυτά τα βότανα/ αρτύματα είναι οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, το μαύρο πιπέρι και η πιπερόριζα.

Επίσης, αυτά τα αρτύματα μας βοηθούν να χορτάσουμε πιο γρήγορα και να καταναλώσουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού. Άτομα με ευαισθησία στο στομάχι, έλκος ή οισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να αποφεύγουν την χρήση των μπαχαρικών.

Μερικά βότανα/αρτύματα έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες:


Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια ουσία, την καψαϊκίνη, που αυξάνει τον μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη για φαγητό. Εκτός από τα οφέλη των καυτερών πιπεριών στη διατήρηση του βάρους, είναι καλά και για την υγεία, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C.

Η κανέλα δίνει μια ιδιαίτερη και γλυκιά γεύση, οπότε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη στον καφέ με λίγη κανέλα. Επίσης, σε διάφορα κέικ και γλυκά μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια ποσότητα ζάχαρης, αν προσθέσουμε λίγη κανέλα.

Η μουστάρδα μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα σε πολλά φαγητά. Προσδίδει το 1/10 των θερμίδων της μαγιονέζας, ενώ παράλληλα αυξάνει τη θερμότητα του οργανισμού (θερμογένεση), άρα αυξάνει και τον μεταβολισμό.

Το σκόρδο χρησιμοποιείται στην κουζίνα ως μυρωδικό, για να εμπλουτίσει τη γεύση στο φαγητό. Εκτός από γεύση, έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, αλλά αυτό δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Βάζοντας σκόρδο στο φαγητό, μας κάνει να νιώσουμε πιο νωρίς τον κορεσμό και έτσι να καταναλώσουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι τα αρτύματα και τα βότανα δίνουν γεύση και χαρακτήρα στο φαγητό μας. Χωρίς αυτά, τα φαγητά θα ήταν άγευστα και ανούσια. Τα καυτερά αρτύματα και βότανα έχουν την ιδιότητα της θερμογένεσης, άρα μας αυξάνουν τον μεταβολισμό και βοηθούν στην διατήρηση του βάρους. Πάλι όμως δεν μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες καυτερού φαγητού, με την προϋπόθεση ότι θα χάσουμε βάρος, γιατί αυτό δεν θα συμβεί. Και σε αυτήν την περίπτωση, το μέγεθος της μερίδας μετράει!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρειάστηκαν τρεις υπέρηχοι για να δουν τα… τρίδυμα



Τριπλή χαρά για το ζευγάρι από τη Μεγάλη Βρετανία.

Με μία προσπάθεια… έφτιαξαν πολύτεκνη οικογένεια! Το νεαρό ζευγάρι από τη Μεγάλη Βρετανία έμαθε ότι επρόκειτο να αποκτήσει τρίδυμα, μόνο όταν ήρθε η ώρα για τον τρίτο υπέρηχο!

Ο Paul και Chamille Thompson την πρώτη φορά που πήγαν στο γιατρό ενημερώθηκαν ότι όλα πήγαιναν καλά. Στο δεύτερο υπέρηχο τους είπαν ότι η Chamille κυοφορούσε δίδυμα και… στον τρίτο ο αριθμός ανέβηκε στα τρία μωρά!

Η Amelie, η Lori και η Sofia γεννήθηκαν υγιέστατες και αφού έμειναν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, τώρα πια πήγαν στο σπίτι μαζί με τους πανευτυχείς γονείς τους!


«Είναι τρελό αυτό που ζούμε. Κανείς δε μπορεί να σε προετοιμάσει για κάτι τέτοιο. Δεν κοιμόμαστε σχεδόν καθόλου! Ετοιμάζω 12 μπουκάλια καθημερινά, τις αλλάζω κάθε 4 ώρες και χρειαζόμαστε άπειρες πάνες» λέει η 34χρονη μητέρα.


«Ήμουν στους πεζοναύτες για 10 χρόνια και έχω συνηθίσει να έχω τα πάντα υπό έλεγχο. Αυτό δεν υπάρχει τώρα, αλλά δε θα το άλλαζα με τίποτα στον κόσμο» είπε ο ευτυχής πατέρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές «ασπίδα» κατά του διαβήτη



Μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας σύμφωνα με έρευνες.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του διαβήτη τύπου 2 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 (Van Dam, 2002) και στη συνέχεια μελετήθηκε από πολλούς άλλους ερευνητές.

Η μετα-ανάλυση που ακολούθησε το 2005 έδειξε επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της σταδιακής υποβάθμισης του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (Van Dam, 2005).

Πρόσφατη επισκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών σε συνολικό δείγμα 500.000 ανθρώπων έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν πάνω από 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από αυτούς που πίνουν μία-δύο κούπες καφέ ή λιγότερο. Μάλιστα για κάθε κούπα καφέ που καταναλώνουν έχουν 5-10% λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν αυτή την αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Επιπλέον, οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι τα ίδια αποτελέσματα έχει και η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ. Τέλος, μια πρόσθετη φινλανδική έρευνα σε δείγμα περισσότερων από 4.000 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 έδειξε μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις για εκείνους που έπιναν τρεις ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ από το Ιδρυμα «Θεοτόκος»



Στις 24 Νοεμβρίου στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα».

Την ετήσια χριστουγεννιάτικη γιορτή του διοργανώνει στις 24 Νοεμβρίου στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» το Κέντρο Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης για παιδιά και νέους με νοητική υστέρηση και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, η «Θεοτόκος».

Εκεί μπορεί κανείς να επιλέξει χριστουγεννιάτικα στολίδια, παιχνίδια και διάφορα χρηστικά αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί από τους νέους με νοητική υστέρηση στα Εργαστήρια Κατάρτισης ή έχουν προσφερθεί από δωρητές που στηρίζουν το έργο του.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχοντες με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο: Τους απειλεί με θάνατο ο νέος κανονισμός αναπηρίας


Μειώνει στο 50% το ποσοστό αναπηρίας τους και τους αφήνει ανασφάλιστους, χωρίς τις απαραίτητες μεταγγίσεις αίματος και την πανάκριβη θεραπεία που χρειάζονται!

Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται η ζωή χιλιάδων πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο με το νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ). Συγκεκριμένα καταδικάζει στην κυριολεξία σε θάνατο όσους πάσχοντες είναι πάνω από 26 ετών, άνεργοι, ανασφάλιστοι και δεν έχουν να πληρώσουν για τις πανάκριβες θεραπείες και μεταγγίσεις αίματος. Στο νέο ΚΕΒΑ, που αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα, καθορίζεται ως βάση ποσοστό αναπηρίας 50% και όχι 67% που είναι σήμερα, με αποτέλεσμα τα όποια κοινωνικά «προνόμια» είχαν, να καταργούνται και χιλιάδες ασθενείς να μένουν ανασφάλιστοι! Αναδεικνύεται και μέσα από αυτή την εξέλιξη η αναγκαιότητα να έχουν όλοι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται, αλλά και η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και στο Φάρμακο, αλλιώς και τα δύο θα είναι εμπορεύματα, είτε στα χέρια του κράτους, είτε των επιχειρηματικών ομίλων.

«Είναι πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου για μας», σημειώνει στον «Ρ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος. «Διότι αν κάποιος πάρει 50% αναπηρία και είναι άνεργος, μένει ανασφάλιστος. Δικαιούται δε την ασφάλιση των γονιών του - αν υποθέσουμε ότι και αυτοί έχουν - μέχρι τα 26 χρόνια του! Εμείς κάθε 8 - 10 μέρες το μήνα πηγαίνουμε στο νοσοκομείο για μετάγγιση αίματος. Αν δεν έχεις Ασφάλιση, δεν σε δέχονται. Κάθε βράδυ κάνουμε θεραπεία αποσιδήρωσης με ακριβά φάρμακα - κοστίζουν κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ το μήνα. Μέχρι ώρας τα πληρώνουν όλα τα Ταμεία. Αν ρίξουν το ποσοστό αναπηρίας μας στο 50% καταργούνται όλα αυτά. Πλήττονται κυρίως οι άνεργοι πάσχοντες άνω των 26 ετών, δηλαδή το 80% από τους 4.500 - 5.000 πάσχοντες της χώρας.Με το νέο ΚΕΒΑ καταρρέει η όποια κοινωνική μέριμνα υπήρχε. Για παράδειγμα οι φοροαπαλλαγές, η πρόωρη συνταξιοδότηση, η επαγγελματική αποκατάσταση, όλα δίνονταν με βάση το 67% ποσοστό αναπηρίας. Φανταστείτε, ένας πάσχων να μην μπορεί να πάρει σύνταξη με ευνοϊκές ρυθμίσεις και να πρέπει να βγει στα 65 χρόνια του. Απλά δεν θα πάρει ποτέ του σύνταξη...».

Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, το ποσοστό αναπηρίας 50% - 80% που προβλέπεται στο νέο ΚΕΒΑ, δεν λαμβάνει υπόψη του σημαντικές επιπλοκές της νόσου.

Για παράδειγμα στη β-Θαλασσαιμία (σ.σ. Μεσογειακή Αναιμία) ομόζυγη, δεν λαμβάνονται υπόψη: Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, διαταραχές στη σπλήνα, άτονα έλκη, εξωμυελική ερυθροποίηση, αυτόματα κατάγματα, ηπατική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά. Εν ολίγοις, πρόκειται για ασθενείς που χρειάζονται συνεχή και εξειδικευμένη, υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και αυτούς η κυβέρνηση αφήνει ανασφάλιστους και άρα έκθετους στο θάνατο. Επιπλέον, η κυβέρνηση στο νέο ΚΕΒΑ θέτει εσκεμμένα κριτήρια που «ξεκόβουν» χιλιάδες πάσχοντες από τα όποια δικαιώματα είχαν.

Για παράδειγμα, στη Δρεπανοκυτταρική Αναιμία αναφέρεται ως «δείκτης κλινικής βαρύτητας της νόσου ο αριθμός εισαγωγών σε νοσοκομείο ανά έτος», χωρίς να αναφέρεται κάποιος συγκεκριμένος αριθμός και μάλιστα τη στιγμή που αρκετές από τις κρίσεις των ασθενών αυτών αντιμετωπίζονται είτε στο σπίτι με οδηγίες γιατρού, είτε στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, καθώς είναι ευάλωτοι σε μικρόβια και λοιμώξεις και αποφεύγεται η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο!


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΑΑΝ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.



Οδηγούν στο θάνατο ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, αφού μειώνουν το ποσοστό αναπηρίας για αυτή την κατηγορία από 67% που είναι σήμερα σε 50%! Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πάρουν επιδόματα και να κάνουν μεταγγίσεις

«Δεν τους νοιάζει τι περνάμε εμείς και τα παιδιά μας. Φορτώνουν όλα τα βάρη των ατόμων με αναπηρία στην οικογένεια».

Αυτή η «κραυγή» αγωνίας και οργής εκφράστηκε χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας στην κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) για την αδίστακτη πολιτική που κόβει τα πάντα από τους ανάπηρους, τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια και δίνει απλόχερα τον κόπο τους στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε ένα ακόμη κυβερνητικό μέτρο - λαιμητόμος στις ήδη πενιχρές αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑμΕΑ. Πρόκειται για το νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), ο οποίος εισάγει την έννοια της «λειτουργικότητας» ως μια ακόμη προϋπόθεση. Η έννοια της «λειτουργικότητας» αφορά τόσο την αυτοεξυπηρέτηση των αναπήρων, τη δυνατότητά τους για ένταξη στην κοινωνία, όσο και εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, συνδέεται και με την οικογενειακή κατάσταση του ανάπηρου, με το κατά πόσο ο ίδιος έχει αποδεχτεί το πρόβλημά του, ενώ αν κάποιο άτομο με αναπηρία (σ.σ. από επαγγελματική ασθένεια ή «ατύχημα») μπορεί να ασκεί το ίδιο ή συναφές επάγγελμα ή έχει άλλους οικονομικούς πόρους, δεν θα δικαιούται αναπηρική σύνταξη, παρότι γι' αυτό πλήρωνε ασφάλιστρο ως τότε.

«Θα πέσουν κυριολεκτικά "κορμιά"», σχολίασε ο Νίκος Ανδρακάκος, μέλος της ΣΕΑΑΝ, μιλώντας στον «Ρ» και τόνισε πως «γι' αυτό το λόγο μιλούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τους λεγόμενους "ανάπηρους - μαϊμού". Εμείς δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αν φύγουν οι "ανάπηροι - μαϊμού", θα δώσουν σε μας περισσότερα. Αυτοί παίρνουν τα μέτρα τους, να πάρουμε κι εμείς τα δικά μας».
Μειώνουν τη ζωή των χρονίως πασχόντων!

Τα αποτελέσματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής θα είναι δραματικά για τη ζωή χιλιάδων χρονίως πασχόντων. «To τέλος για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο σημαίνει η τροποποίηση του ΚΕΒΑ. Συγκεκριμένα, στις προτάσεις που ανακοινώθηκαν από τη ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπεται ποσοστό αναπηρίας 50% και όχι 67% που ίσχυε μέχρι σήμερα», καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. Δηλαδή, πλέον οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυταρρική νόσο θα θεωρούνται ότι έχουν ποσοστό αναπηρίας 50 και όχι 67%! Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Αυτό σημαίνει ότι οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο θα ζουν μέχρι τα 26 τους, διότι δεν τους παρέχεται πια από την Πολιτεία βιβλιάριο ασθενείας για τις μεταγγίσεις και τα φάρμακά τους, αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να έχουν ποσοστό αναπηρίας 67%, όταν είναι πάνω από 26 ετών, για να ασφαλιστούν ισοβίως σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης»!



Διαβάστε περισσότερα...

Απέκλεισαν την ράμπα για ΑμεΑ στα Τρίκαλα

Η απάθεια της Δημοτικής Αρχής Τρικάλων που αφορά τα κλαδιά εξοργίζουν δικαιολογημένα ακόμα και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.


Ότι η πόλη των Τρικάλων, βρίσκεται σε …κατάληψη από κλαδιά σε πεζοδρόμια, ότι η Δημοτική Αρχή Τρικάλων, το παραδέχεται, ότι το μόνο που κάνει είναι να βγάζει ανακοινώσεις για κλάδεμα δέντρων και να απειλεί με πρόστιμα όσους κόβουν κλαδιά από δέντρα που βρίσκονται σε πεζοδρόμια, τα έχουμε αναφέρει.

Σήμερα το trikalanews.gr, αποκαλύπτει και κάτι πολύ εξοργιστικό.


Την ώρα που μαζεύονται κλαδιά μην τυχόν και …θυμώσουν τα …ξωτικά στο πάρκο Ματσόπουλου, τα κλαδιά που εμποδίζουν την πρόσβαση ΑμΕΑ στο κτήριο τους, που βρίσκεται επί της οδού Καβράκου, παραμένουν αμάζευτα και αποτρέπουν τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες να προσεγγίζουν την Στέγη του Συλλόγου «Συμπαράστασης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Τρικάλων».

Μήπως να βρίσκαμε …χορηγούς για να φιλοτιμηθείτε εκεί στην Δημοτική Αρχή Τρικάλων να τα μαζέψετε;






Διαβάστε περισσότερα...

Σωτηρούλα: “Όραμα μας η οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους”



Όραμα του Υπουργείου Εργασίας είναι η οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, το οποίο να προωθεί έμπρακτα την κοινωνική ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη, σημείωσε η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε χαιρετισμό της στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, η Υπουργός είπε ακόμα ότι ''βασική επιδίωξη της κοινωνικής πολιτικής μας είναι να προσφέρουμε στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού την ασφάλεια και τη θαλπωρή ενός κράτους πρόνοιας όχι μόνο μέσω των κοινωνικών παροχών, αλλά και με θεσμικά μέτρα που θα θέσουν νέες βάσεις ενδυνάμωσης των πολιτών''.

Σε ό,τι αφορά στα άτομα με αναπηρίες, πρόσθεσε η Υπουργός ''βασική επιδίωξη του Υπουργείου μας είναι η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης τους, παρέχοντάς τους ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και συμμετοχής, καθώς και κοινωνική προστασία και ενσωμάτωση με συνεπακόλουθο τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους'', σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Αναφέρθηκε ακόμα σε σημαντικά βήματα που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση σημειώνοντας ότι η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες με την εφαρμογή του Νόμου για την Ποσόστωση και το σχέδιο Κινήτρων προς εργοδότη του ιδιωτικού τομέα για πρόσληψη ανάπηρων ανέργων, οδήγησαν στην πρόσληψη 52 εκπαιδευτικών στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία και 90 ατόμων στον ιδιωτικό τομέα.

Είπε ακόμα ότι η βελτίωση του σχεδίου παροχής τεχνικών μέσων και η υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νέου σχεδίου για κοινωνικό συνοδό ''δείχνουν ότι είμαστε σε μια κατεύθυνση προόδου και αναβάθμισης των πολιτικών μας για τα άτομα με αναπηρίες''.

Η Υπουργός διευκρίνισε παράλληλα ότι στον Προϋπολογισμό του 2012 δεν έχει γίνει περικοπή στα κονδύλια που αφορούν στα σχέδια και προγράμματα για τα άτομα με αναπηρίες.

Η κ. Χαραλάμπους έδωσε ακόμα τη διαβεβαίωση ''ότι η Συνομοσπονδία σας, ως κοινωνικός εταίρος του κράτους, αποτελεί σημαντικό συνοδοιπόρο μας κατά το σχεδιασμό μέτρων και πολιτικών για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρίες''.

Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, το οποίο έχει αναλάβει τον ρόλο του κεντρικού σημείου για την εφαρμογή της Σύμβασης, ''θα συμβάλει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με την ΚΥ.Σ.Ο.Α., στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων και προγραμμάτων μέσω ενός Σχεδίου Δράσης, στη βάση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020'' σημείωσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπαίνει σε εφαρμογή η μοριοδότηση στις λαϊκές αγορές

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.



Η Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα έχει ήδη αποφανθεί για τον τρόπο μοριοδότησης των ενδιαφερομένων να πάρουν άδεια.

Από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρόκειται να περάσει πλέον, στην προσεχή συνεδρίαση του την Πέμπτη, το θέμα των κριτηρίων των πενταμελών επιτροπών του άρθρου 11 ΠΔ 51/2006 για την τοποθέτηση πωλητών στις κενές ή στις νέες θέσεις των Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σημειώνεται ότι το θέμα είχε απασχολήσει την Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας η οποία και είχε καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση. Έτσι το πρακτικό αυτής της απόφασης, ως εισήγηση, έρχεται τώρα προς συζήτηση και έγκριση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα «αποφασίσθηκε ομόφωνα η τοποθέτηση των πωλητών (επαγγελματιών και παραγωγών) στις Λαϊκές Αγορές της Π. Α. Μ. Θ. ανά Περιφερειακή Ενότητα, να πραγματοποιείται με βάση τη συνολική βαθμολογία που θα προκύπτει από την αξιολόγηση των κριτηρίων του άρθρου 11 παρ. 2 περ. στ του ΠΔ 51/2006 με συντελεστή βαρύτητας ανά κριτήριο όπως παρακάτω: α) Η οικογενειακή κατάσταση του πωλητή: 3 μόρια για κάθε παιδί, εφόσον είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας, β) Ο χρόνος κτήσης της άδειας: 1 μόριο ανά έτος, γ) Η ηλικία του δικαιούχου: 1 μόριο ανά έτος από την ηλικία των 20 ετών, δ) Η αναπηρία που προκύπτει από βεβαίωση της δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής: 5 μόρια με ποσοστό αναπηρίας μέχρι 50%, 10 μόρια με ποσοστό αναπηρίας από 50% μέχρι 67% και 15 μόρια με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, εφόσον δεν λαμβάνει αναπηρική σύνταξη ή προνοιακό επίδομα, και ε) Λαϊκές Αγορές και αριθμός ημερών κατεχόμενων θέσεων: Με βάση εκκίνησης τα 20 μόρια, αφαιρούνται για κάθε συμμετοχή, 0 μόρια για καμία συμμετοχή σε λαϊκή αγορά, -2 μόρια για κάθε συμμετοχή σε Λ.Α. σε πόλη μέχρι 15.000 κατοίκους, -5 μόρια για κάθε συμμετοχή σε Λ.Α. σε πόλη μέχρι 25.000 κατοίκους, -10 μόρια για κάθε συμμετοχή σε Λ.Α. σε πόλη άνω των 25.000 κατοίκων».


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αμπράμοβιτς και οι ανάπηροι υπάλληλοί του




Συνεχίζεται η δίκη στο Λονδίνο για την αγωγή που κατέθεσε ο Μπόρις Μπερέζοφσκυ εις βάρος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για επιχειρηματικές διαφορές. Αξίζει να αναφερθεί πως στο ακροατήριο ο Ρόμαν Αμμπράμοβιτς δήλωσε πως στις εταιρείες του προσλαμβάνονταν κυρίως άτομα με αναπηρία. 

Λόγος ήταν... οι φοροαπαλλαγές στη Ρωσία. Τόνισε βέβαια πως αντιμετωπίζονταν όπως οι αρτιμελείς και πληρώνονται πολύ καλά.



Το σχόλιό μας: Είναι κι αυτό ένα υπερασπιστικό στοιχείο;;; Όποια και αν είναι η αιτία το αποτέλεσμα μετρά πάντα.
Διαβάστε περισσότερα...

"Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης" στη Ροδόπη

Θα είναι το όνομα της Μονάδας, που θα παρέχει φροντίδα, στέγη και αγάπη στα άτομα με νοητική υστέρηση.



«Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρία», θα είναι το όνομα της Μονάδας, που θα παρέχει φροντίδα, στέγη, αγάπη, στα άτομα με νοητική υστέρηση, στη Ροδόπη.

Πρόκειται για ένα θαύμα θέλησης, εκείνων των ανθρώπων, της προέδρου του φιλανθρωπικού συλλόγου ‘Σύλλογος μέριμνας Α.μεΑ. νοητικής υστέρησης Νατάσσας Λιβεριάδου, της αντιπροέδρου Γεωργίας Συμεωνίδου (σ.σ. με τις προσπάθειες της οποίας στήθηκε το Ειδικό Σχολείο), αλλά και όλων των ανθρώπων που σχεδόν στρατεύτηκαν με αυτό το εγχείρημα.

Πριν αρκετά χρόνια, σχεδόν 30 είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια υποστήριξης της καθημερινότητας των παιδιών αυτών και έτσι στήθηκε το ειδικό σχολείο. Τα παιδιά όμως θα έπρεπε να το εγκαταλείψουν στα 14 τους χρόνια. Χωρίς κανένας να νοιάζεται τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά και ποιος θα τα επιβλέπει, ή θα τα απασχολεί. Δημιουργήθηκε έτσι ο Σύλλογος Μέριμνας Α.εμΑ νοητικής υστέρησης Ροδόπης και στεγαζόταν στο χώρο του Ειδικού Σχολείου, όπου του είχε παραχωρηθεί χώρος(σ.σ. ότι παρείχε, το παρείχε με ιδίους πόρους…με εκδόσεις ημερολογίων, λαμπάδες κ.α.) Η σκέψη…αγάπης και αγωνίας, προχώρησε σε: τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά και ποιος θα τα φροντίζει, αν φύγουν από τη ζωή οι γονείς των παιδιών αυτών. Έπεσε τότε μια ιδέα στο τραπέζι για την κατασκευή ενός ξενώνα…Πριν από 2,5 χρόνια παραχωρήθηκε ένα οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στην Ε.Ο Κομοτηνής- Ιάσμου στο 6ο χλμ(δίπλα στο Βράχο Νούμερο 2).

Τώρα βρεθήκαμε στην φάση της αδειοδότησης από την Πολεοδομία και προσκαλεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος τους Μηχανικούς, για την ανέγερση της Μονάδας. Πρόκειται για την κατασκευή μιας βασικής μονάδας 250 τμ με εστιατόριο, γυμναστήριο, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ιατρείο, σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση στην κατασκευή εννέα σπιτιών των τεσσάρων δωματίων, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ! Για το σκοπό αυτό έχει ανοιχθεί ένας λογαριασμός στην Τράπεζα Κύπρου, στο όνομα «Άγιοι Θεόδωροι», για την οικονομική ενίσχυση. «Ακόμα και το ένα ευρώ, έχει την αξία και τη σημασία του», τόνισε η πρόεδρος Νατάσσα Λιβεριάδου. Πρόσθεσε δε ότι η μονάδα είναι ιδιωτική και θα αφορά παιδιά που θα έχουν περάσει από το Ειδικό Σχολείο και μόνο. «Αργότερα η μονάδα αυτή θα μπορεί να λειτουργήσει βάσει προγράμματος, με τα επιδόματα των παιδιών, σε εθελοντική βάση και υπ’ όψιν ότι και θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει.

ΥΓ1: Η κ. Λιβεριάδου έσπευσε δε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέδραμαν για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα και προσβλέπει στη συνεργασία των πολιτών και στην συμβολή τους την οικονομική από το πολύ βαθύ υστέρημά τους.

ΥΓ2: Ορίστε οι Βουλευτές, οι Τοπικοί Άρχοντες και όλοι οι φορείς, ας στηρίξουν τη Μονάδα και ας μην μας στείλουν κάρτες για τα Xριστούγεννα.


Πηγή: http://www.eparousia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βραβείο “Νησίδων Ποιότητας 2011” στον “Περπατώ”

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.


“Μάθε και εσύ... μπορείς να βοηθήσεις!” Αυτό τον έξυπνο τίτλο είχε η ημερίδα που διοργάνωσαν στην Κομοτηνή οι φοιτητές του τμήματος Κοινωνική Διοίκησης του ΔΠΘ, που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο σύλλογο “Περπατώ”. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τους ασκούμενους κοινωνικούς λειτουργούς σε συνεργασία με τα μέλη του συλλόγου και υπό τον συντονισμό της επίκουρης καθηγήτριας του ΔΠΘ Σεβαστής Χατζηφωτίου. Αφορμή στάθηκαν οι απορίες που κατά καιρούς έχουν εκφράσει οι φοιτητές, για το τι είναι η τετραπληγία-παραπληγία, ο ακρωτηριασμός και γενικά η αναπηρία. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση, είπε ο πρόεδρος του “Περπατώ” Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. Επίσης τόνισε πως πέρσι στο πλαίσιο ανάλογης εκδήλωσης ο σύλλογός μας παρουσίασε ντοκιμαντέρ, ενώ φέτος, σαν άσκηση μέσα από τους φοιτητές βρήκε την ιδέα και οργάνωσε αυτή την ημερίδα, η οποία πιο πολύ είχε ως στόχο να ενημερώσει τους φοιτητές, που βρίσκονται στο 3ο – 4ο έτος και κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Στόχος πέρα από την ενημέρωση των ασκούμενων κοινωνικών είναι να αυξηθούν και οι εθελοντές του “Περπατώ” που στηρίζουν το σύλλογο πολλά χρόνια.

“Και μόνο να ακούσουν μια φορά τους όρους τετραπληγία, παραπληγία, ακρωτηριασμό, είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι πράγματα που στα τέσσερα παιδιά που έρχονται κάθε χρόνο και κάνουν πρακτική στο “Περπατώ”, εγώ τα κάνω εισήγηση και μάθημα, αλλά είναι ευκαιρία να το ακούσουν και περισσότερα παιδιά. Στην ουσία επρόκειτο για μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από θέματα παραπληγίας, τετραπληγίας, ακρωτηριασμών και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, όταν υπάρχει άτομο με αναπηρία”, είπε η κοινωνική λειτουργός του “Περπατώ” Βασιλική Χατζοπούλου. Στην διάρκεια της ημερίδας μάλιστα οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους, και να ενημερωθούν σχετικά. “Είναι μια ευκαιρία, από τη στιγμή που υπάρχει ο σύλλογος στην Κομοτηνή να μάθουν κάποια πράγματα γύρω από τον χώρο της αναπηρίας, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να τύχει στον οποιονδήποτε από εμάς ή σε κάποιον από το οικογενειακό μας ή το ευρύτερο περιβάλλον μας”.

Ο κοινωνικός λειτουργός σε ένα σύλλογο, όπως ο “Περπατώ”, που ασχολείται με άτομα με αναπηρία, ενημερώνει για το τι δικαιώματα έχουν, τι δικαιούνται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, τι δικαιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης, στο χώρο της εργασίας. Πέρα από αυτό, όμως ο ρόλος του είναι να εμψυχώνει τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειες τους και τους φροντιστές κυρίως και να τους παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη πάντα σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες και φορείς. Στο σύλλογο, όπως είπε η κ. Χατζοπούλου, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων, ψυχολόγοι, ψυχίατροι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, στηρίζουν το έργο του “Περπατώ” και βοηθούν τα μέλη του.




Κέντρο εκπαίδευσης αυτόνομης διαβίωσης

Στις 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και η Βασιλική Χατζοπούλου, εκπροσωπώντας το σύλλογο “Περπατώ” προκειμένου να παραλάβουν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια το βραβείο Νησίδων Ποιότητας 2011. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που αφορά ομάδες, οι οποίες δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστές, αλλά προσφέρουν έργο εθελοντισμού. Ως «Νησίδα Ποιότητας» θεωρείται η εθελοντική πρωτοβουλία, που αναπτύσσει ποιοτική, συλλογική, πρωτοποριακή, μη κερδοσκοπική και μη ευρέως γνωστή δραστηριότητα και που μπορεί να προέρχεται είτε από ΜΚΟ, είτε από εθελοντική οργάνωση είτε από άτυπη ομάδα.

Στο διαγωνισμό μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή οι εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (MKO), καθώς και οργανωμένες ομάδες συλλογικής δράσης πολιτών που δραστηριοποιούνται στους τομείς φυσικού, πολιτιστικού ή κοινωνικού περιβάλλοντος, στην προώθηση της ισότητας των φύλων, της ισότητας ευκαιριών, και στην προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Είναι μια τεράστια τιμή για εμάς, που την κερδίσαμε για φέτος για το έργο μας, από εκεί και πέρα ετοιμάζουμε να τρέξουμε το πρόγραμμα μέσα από το υπουργείο υγείας για να γίνει εδώ το κέντρο εκπαίδευσης αυτόνομης διαβίωσης”, είπε ο πρόεδρος του Περπατώ”. Ο σύλλογος εκτός των άλλων διοργανώνει και για φέτος την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης, ενώ νωρίτερα θα διοργανώσει το μπαζάρ με τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα που κάνουν τα μέλη του συλλόγου σε συνεργασία με τους εθελοντές.



Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο Υποστήριξης για ΑμεΑ στην Καρδίτσα



Ξεκίνησαν τα μαθήματα Γυμναστικής για τους νέους-ες του ¨Θεοδωρίδειου Κέντρου –Ορίζοντες¨ του Δήμου Καρδίτσας, από την εθελόντρια του Κέντρου Ευγενία Καρβούνη - Γυμνάστρια Ειδικής Αγωγής.

Η Ειδική Φυσική Αγωγή αποσκοπεί στην εξασφάλιση της λειτουργικής ανάπτυξης των νέων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους, μέσω συνειδητών κινητικών δραστηριοτήτων. Έτσι το άτομο μέσω του αθλητισμού, οδηγείται στην ατομική ανάπτυξη, στην προσωπική ανάδειξη, στην κοινωνική ενσωμάτωση και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Οι νέοι-ες του Κέντρου και το Δ.Σ. ευχαριστούν πολύ την εθελόντρια για αυτήν την προσφορά της.



Διαβάστε περισσότερα...