Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτη στον κόσμο η εθνική μας ομάδα μπότσια

Με έξι νίκες σε έξι αγώνες κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο.




Η εθνική ομάδα μπότσια αποτελούμενη από τον ασημένιο Παραολυμπιονίκη του Πεκίνου, Γρηγόρη Πολυχρονίδη και τους Νίκο Πανανό και Μαρία-Ελένη Κορδαλή, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο που διεξάγεται στο Μπέλφαστ στο αγώνισμα των ζευγαριών, πετυχαίνοντας το απόλυτο με έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

Η επιτυχία λογίζεται ως “ιστορική” για τον παραολυμπιακό μας αθλητισμό. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα μπότσια φτάνει στην κορυφή μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης. Η ομάδα μας πλέον έχει ανεβεί στην πρώτηυ θέση της παγκόσμιας κατάταξης και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι πριν λίγους μήνες η συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στο παγκόσμιο κύπελλο ήταν λόγω οικονομικής δυσπραγίας αμφίβολη. Η συμμετοχή δηλώθηκε ύστατη ώρα και μετά από έντονες πιέσεις της ηγεσίας του παραολυμπιακού μας αθλητισμού. Στο Μπέλφαστ τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους, οι έλληνες αθλητές επικράτησαν με συντριπρικό τρόπο των αντιπάλων τους. Για την ιστορία: Τρεις νίκες σημειώθηκαν στο προκριματικό γκρουπ, κατά σειρά επί της Ισπανίας (4-2), της Κροατίας (11-0) και της Σιγκαπούρης (4-2). Στα προημιτελικά νίκη – θρίαμβος 7-0 επί της Ταϊλάνδης, ενώ με το ίδιο σκορ κατεβλήθη και η Πορτογαλία στα ημιτελικά. Στον τελικό σημειώθηκε η έκτη σερί νίκη με το συντριπτικό 6-0 επί του Βελγίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκατοντάδες γονείς ΑμεΑ αποκλείονται από το δικαίωμα συνταξιοδότησης

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ προς τον υπουργό εργασίας.




Εκατοντάδες γονείς παιδιών με αναπηρία που πληρούσαν τα κριτήρια συνταξιοδότησης βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας, πλέον και μετά την ψήφιση τον φετινό Αύγουστο του Ν3996 (άρθρο 17) στερούνται το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σχετικά με το μείζον θέμα, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της συνομοσπονδίας “πολλοί από αυτούς που είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης - ακόμα και ένα χρόνο πριν την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου - των οποίων δεν έχει ακόμα εκδοθεί η τελική απόφαση συνταξιοδότησης τους, είχαν προχωρήσει στη διακοπή του επαγγέλματός τους, μιας και πληρούσαν τα κριτήρια”. Η ΕΣΑμεΑ ναρωτιέται και ρωτά με ένταση “τι θα γίνει με τη συνταξιοδότηση των αιτούντων, οι οποίοι έχουν καταθέσει εδώ και ένα χρόνο την αίτηση συνταξιοδότησής τους, και αντικειμενικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται με τις λοιπές διατάξεις του νέου άρθρου; Πως θα ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους;”.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ (και την κοινή λογική) “η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την εφαρμογή της διάταξης μόνο για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου”.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητείται ανάσα ζωής για το Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού και Προσαρμοσμένου Αθλητισμού στην Περαία

Ημιτελείς μη εκμεταλλεύσιμες οι εγκαταστάσεις, αλλά και έντονα τα άμεσα χρηματοδοτικά αδιέξοδα.




Μιά πληρέστατη μαρίνα ανεκμετάλλευτη. Ενα κέντρο προετοιμασίας παραολυμπιακών ιστιοπλόων που δεν μπορεί να λειτουργήσει...Μιά πληρέστατη μαρίνα ανεκμετάλλευτη. Ενα κέντρο προετοιμασίας παραολυμπιακών ιστιοπλόων που δεν μπορεί να λειτουργήσει...
Απογυμνωμένο από πόρους το Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού και Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΚΑΠΠΑ 2000) στην Περαία αντιμετωπίζει έντονα την απειλή λουκέτου.

Το Κέντρο, στις εγκαταστάσεις του οποίου γυμνάζονται περίπου 300 αθλητές οι περισσότεροι των οποίων είναι αθλητές με αναπηρία, αντιμετωπίζει σήμερα συνθήκες εγκατάλειψης. Τα χρέη προς το προσωπικό και τους προμηθευτές ανέρχονται σε 60.000 ευρώ, πλην όμως δεν είναι αυτό το κρισιμότερο. Στον χώρο παραμένουν ελλείψει χρηματοδότησης εγκαταστάσεις ανολοκλήρωτες – ξενώνες, εστιατόριο – η ολοκλήρωση των οποίων θα μπορούσε να προσφέρει στο ΚΑΠΠΑ 2000 σταθερή και βιώσιμη ανάσα ζωής. Το Κέντρο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραολυμπιακή προετοιμασία ελλήνων και ξένων αθλητών (διαθέτει έως και μαρίνα με ολοκαίνουργια σκάφη που σήμερα λιμενίζονται εγκαταλελλειμμένα), αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους δημιουργίας του προ επταετίας.

Η επικείμενη προγραμματισθείσα συνάντηση της διοίκησης του Κέντρου με τους υπευθύνους του υπουργείου Υγείας, έχει ως διακύβευμα τη χρηματοδότηση με ποσό 80.000 ευρώ ώστε να δοθεί μία παράταση ζωής στο Κέντρο. Το πραγματικό διακύβευμα όμως που ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των ημιτελών εργασιών είναι πολλαπλάσιο, ανέρχεται σε περίπου 500.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι το “ογδοντάρι” δεν αποτελεί παρά μιά πρόσκαιρη ανάσα ζωής, κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο η όλη συζήτηση να εστιάσει στο εφικτό ή όχι της πραγματικής, μακροπρόθεσμης επιβίωσης.




Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Στοιχειώδεις παρεμβάσεις προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου

Χρηματοδοτούμενες από πρόγραμμα ΕΣΠΑ.



Πρόσβαση μέχρι ενός σημείου, από κει και πέρα μόνο ...οπτική επαφή για τους επισκέπτες με αναπηρία!Πρόσβαση μέχρι ενός σημείου, από κει και πέρα μόνο ...οπτική επαφή για τους επισκέπτες με αναπηρία!
Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου σε πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,65 εκ. ευρώ ενταγμένο στο ΕΣΠΑ μεταφράζεται σε στοιχειώδη αναβάθμιση της πρόσβασης των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία που επισκέπτονται κάθε χρόνο την ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των έργων οι αναβαθμισμένες υποδομές πρόσβασης θα είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους επισκέπτες με αναπηρία πριν από την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου. Αφορούν την δυνατότητα πρόσβασης κατά μήκος του υπάρχοντος πλακόστρωτου προς το ιερό Ποσειδώνος ως το σημείο που η μορφολογία του εδάφους επιτρέπει, καθώς επίσης και τη δημιουργία στάσης με ενημερωτική πινακίδα για ΑμεΑ αλλά και την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου σε μορφή Braille.

Σχόλιο: Οι παραπάνω αναβαθμίσεις με μιά πρώτη ματιά δείχνουν στοιχειώδεις. Μοιάζουν να υπόκεινται στην εξουσία του σχήματος κόστος – ωφέλεια, δηλαδή να μην αντανακλούν την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανάγκη/υποχρέωση πλήρους – ανεμπόδιστης προσβασιμότητας των επισκεπτών με αναπηρία. Η προσβασιμότητα “ως το σημείο που η μορφολογία του εδάφους επιτρέπει”, από κει και πέρα δε “μόνο οπτική επαφή των ΑμεΑ με το ιερό Ποσειδώνος” είναι μερική και όχι πλήρης προσβασιμότητα. Περισσότερα μετά την ολοκλήρωση του έργου.




Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Κουρδίστε το βιολογικό σας ρολόι



Για να είστε υγιείς.

Το σώµα µας έχει το δικό του «ρολόι», που είναι σηµαντικό να λαµβάνουµε υπόψη αν θέλουµε να έχουµε όχι µόνο καλύτερη απόδοση, αλλά και καλύτερη υγεία.

Κάθε µορφή ζωής στη γη, από τα πιο εξελιγµένα θηλαστικά ώς τα φυτά και τους µονοκύτταρους οργανισµούς, φαίνεται να ρυθµίζεται από το δικό της εσωτερικό βιολογικό ρολόι. Σχεδόν όλες οι φυσιολογικές και βιοχηµικές διεργασίες στο σώµα µας παρουσιάζουν µια περιοδικότητα σε καθηµερινή βάση. Αυτή η περίπου 24ωρη περιοδικότητα είναι γενετικά προγραµµατισµένη και ακολουθεί την περιφορά του πλανήτη γύρω από τον ήλιο. Επειδή διαρκούν όσο µία ηµέρα–circa diem στα λατινικά–έχουν ονοµαστεί κιρκάδιοι ρυθµοί.

Οι επιπτώσεις στην υγεία µας

Συχνά ο τρόπος ζωής µας µάς επιβάλλει διαφορετικά ωράρια, µε αποτέλεσµα να µπερδεύουµε ή να χάνουµε βασικούς χρονοδότες και το εσωτερικό µας ρολόι να απορυθµίζεται. Τις πιο πολλές φορές αυτό µεταφράζεται σε προβλήµατα στον ύπνο. Συχνά όµως ένα απορυθµισµένο βιολογικό ρολόι µπορεί να οδηγήσει και στην εµφάνιση κάποιων παθήσεων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτοµα που ζουν µε διαφορά φάσης στον ύπνο µακροπρόθεσµα µπορεί να εµφανίσουν κατάθλιψη αλλά και γαστρεντερικά και καρδιαγγειακά προβλήµατα, σακχαρώδη διαβήτη, ή ακόµη και παχυσαρκία.

Πώς λειτουργεί το βιολογικό ρολόι

Το σώµα και ο εγκέφαλός µας είναι προγραµµατισµένα έτσι ώστε η φυσιολογία και η συµπεριφορά µας να προσαρµόζονται ανάλογα µε το αν είναι µέρα ή νύχτα και κάθε λειτουργία να γίνεται στη σωστή ώρα. Το βιολογικό µας ρολόι όµως δεν είναι ενιαίο, αλλά αποτελείται από πολλά επί µέρους «χρονόµετρα» διάσπαρτα σε διάφορα σηµεία του σώµατος –ακόµη και σε επίπεδο κυττάρων– τα οποία συντονίζονται από ένα κύριο ρολόι, το οποίο βρίσκεται στην υπόφυση, στον υποθάλαµο του εγκεφάλου. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι καθηµερινά χρειαζόµαστε ορισµένα σήµατα για να συγχρονίσουµε τον εσωτερικό βιολογικό µας χρόνο µε τον εξωτερικό κύκλο ηµέρας - νύχτας που διαρκεί ακριβώς 24 ώρες. Τα σήµατα αυτά λέγονται χρονοδότες και είναι τα εξής:
• το φως που φτάνει στους υποδοχείς του αµφιβληστροειδούς των µατιών.
• η µελατονίνη, ορµόνη που εκκρίνεται το βράδυ και δίνει στον εγκέφαλο το σήµα ότι είναι νύχτα.
• η θερµοκρασία του σώµατος.
• τα προγραµµατισµένα γεύµατα µέσα στη µέρα.
• διάφορες κοινωνικές συνθήκες όπως το ξυπνητήρι.
Ο πιο σηµαντικός χρονοδότης πάντως είναι το φυσικό φως της ηµέρας και η εναλλαγή του µε το σκοτάδι της νύχτας. Όταν για κάποιο λόγο χάνουµε αυτό το χρονοδότη, το εσωτερικό ρολόι µας και κατά συνέπεια οι καθηµερινές µας λειτουργίες αποσυντονίζονται.

«Πρωινός» ή «βραδινός» τύπος;

Ο καθένας µας έχει διαφορετικό χρονότυπο, µε απλά λόγια άλλοι είµαστε «πρωινοί», ενώ άλλοι «βραδινοί» τύποι.
Οι πρώτοι προτιµούν να κοιµούνται και να ξυπνούν νωρίς και έχουν µεγαλύτερη εγρήγορση στο πρώτο διάστηµα της ηµέρας, ενώ οι δεύτεροι προτιµούν να κοιµούνται και να ξυπνούν αργά και έχουν µεγαλύτερη εγρήγορση στο δεύτερο µισό της ηµέρας.

Η πλειονότητα των ανθρώπων βρίσκεται κάπου στη µέση, µε τα δύο άκρα να διαφέρουν κατά περίπου 2 ώρες.
Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι, ενώ στους «πρωινούς» χρονότυπους η θερµοκρασία σώµατος κατεβαίνει στο ελάχιστο επίπεδό της στις 4.00 τα ξηµερώµατα, στους «βραδινούς» αυτό συµβαίνει γύρω στις 6.00 το πρωί. ∆εν υπάρχει σωστός ή λάθος χρονότυπος, ωστόσο όταν οι χρονικές αποκλίσεις είναι µικρές, τόσο οι «πρωινοί» όσο και οι «βραδινοί» χρονότυποι καταφέρνουν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά µέσα στο 24ωρο. Τα προβλήµατα εµφανίζονται όταν οι διαφορές είναι µεγάλες. Για παράδειγµα, ένας ακραία «βραδινός» χρονότυπος µπορεί να δυσκολευτεί να προσαρµοστεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας, του σχολείου ή της δουλειάς του, ενώ ένας ακραία «πρωινός» µπορεί να δυσκολευτεί αν χρειάζεται να είναι παραγωγικός ή ενεργητικός κατά το δεύτερο µισό της µέρας.

Ο χρονότυπός µας δεν είναι κάτι που µπορούµε να αλλάξουµε εύκολα. Έτσι, αν είστε «βραδινός» τύπος και δεν µπορείτε να πάτε για ύπνο πριν από τις 3.00 τα ξηµερώµατα, δεν φταίτε εσείς αλλά τα γονίδιά σας. Η καλύτερη λύση είναι να οργανώνουµε τα ωράριά µας ώστε να ταιριάζουν µε το χρονότυπό µας.

Συγχρονιστείτε µε το βιολογικό σας ρολόι

1. Εκτεθείτε στο φυσικό φως το πρώτο µισό της ηµέρας.
2. Προτιµήστε απαλό φωτισµό το βράδυ και µειώστε την έκθεσή σας σε έντονο τεχνητό φως γιατί καταστέλλει την παραγωγή της µελατονίνης.
3. Τηρήστε τα τρία βασικά γεύµατα (πρωινό, µεσηµεριανό, βραδινό) σε όσο το δυνατόν πιο σταθερές ώρες.
4. Αποφύγετε την παράλειψη γευµάτων, και ειδικότερα του πρωινού.
5. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ µετά τις 6 µ.µ.
6. Αποφύγετε τα πλούσια λιπαρά γεύµατα τις βραδινές ώρες γιατί έτσι καταστέλλονται οι κινήσεις των εντέρων.
7. Γυµναστείτε τις πρωινές ή απογευµατινές ώρες και όχι τις βραδινές γιατί έτσι προκαλείται διέγερση κάποιων οργανικών λειτουργιών.
8. Τηρήστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου (πηγαίνετε στο κρεβάτι και ξυπνάτε κάθε µέρα την ίδια ώρα).
9. Κοιµηθείτε σε σκοτεινό και ήσυχο χώρο.

Μάθετε ότι…

• Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για να πιείτε χυµό πορτοκαλιού ή γάλα, γιατί τότε απορροφώνται σε µεγαλύτερο βαθµό ορισµένα διατροφικά στοιχεία που οποιαδήποτε άλλη στιγµή της ηµέρας είναι πιο δύσκολο να απορροφηθούν, όπως για παράδειγµα η βιταµίνη C και το ασβέστιο.
• Τα δύο τρίτα των τυφλών ανθρώπων δεν συγχρονίζονται µε την 24ωρη ηµέρα. Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, γι’ αυτό και πιστεύουν ότι πάσχουν από διαταραχές του ύπνου, ενώ στην πραγµατικότητα έχουν απλώς πρόβληµα συγχρονισµού. Μια λύση είναι να παίρνουν σε καθορισµένη ώρα κάθε βράδυ µία δόση µελατονίνης που µπορεί να διευκολύνει τη διέλευση του ύπνου.

Το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι

12.00 Μεσηµέρι
14.30 Καλύτερος συντονισµός
15.30 Ταχύτερος χρόνος αντίδρασης
17.00 Μεγαλύτερη καρδιαγγειακή αποδοτικότητα και µικρή δύναµη
18.00
18.30 Υψηλότερη αρτηριακή πίεση
19.00 Υψηλότερη θερµοκρασία σώµατος
21.00 Αρχίζει η έκκριση της µελατονίνης
22.30 Οι κινήσεις των εντέρων καταστέλλονται
00.00 Μεσάνυχτα
Βαθύτερος ύπνος 2.00
Χαµηλότερη θερµοκρασία σώµατος 4.30
Η πιο απότοµη άνοδος της αρτηριακής πίεσης 6.45
Η έκκριση της µελατονίνης σταµατά 7.30
Αρχίζουν ξανά οι κινήσεις των εντέρων 8.30
Υψηλότερη έκκριση τεστοστερόνης 9.00
Υψηλή εγρήγορση 10.00

Διαβάστε περισσότερα...

Καφές από φιστίκια χωρίς καφείνη!



Δεν θα διεγείρει τον οργανισμό.

«Αυπνία» στους παραγωγούς του παραδοσιακού καφέ αναμένεται να φέρει η ανακάλυψη μιας ομάδας βρετανών χημικών που έφτιαξαν καφέ από... φιστίκια!

Οι μέχρι τώρα έρευνες για την εύρεση ενός πραγματικού υποκατάστατου, που θα έχει την κανονική γεύση του καφέ, αλλά όχι τη διεγερτική ουσία της καφεΐνης, δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση σε ένα είδος φιστικιών (Pistacia terebinthus), πολύ μικρότερων από τα συνηθισμένα φιστίκια, τα οποία, αν καβουρδιστούν, προσφέρουν τη γεύση του καφέ και επιπλέον, είναι αρκετά φθηνότερα από αυτόν.

Οι καρποί αυτού του δένδρου έχουν την ίδια χημική «υπογραφή» με τον πραγματικό καφέ, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν δυνατό να παρέχουν ροφήματα με γεύση και άρωμα εφάμιλλο του καφέ.

Οι δοκιμές πάντως σε εθελοντές, τις οποίες έκανε η εφημερίδα Telegraph έδειξαν ότι οι καταναλωτές αντιλαμβάνονταν σαφώς τη διαφορά του κανονικού καφέ από το ρόφημα που προερχόταν από καβουρδισμένα φιστίκια, το οποίο γενικά άρεσε μεν και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά, όπως είπαν, δύσκολα θα το μπέρδευε κανείς με τον παραδοσιακό καφέ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά από ένα εσπρέσο.


Διαβάστε περισσότερα...

Γελάστε! Κάνει καλό στην κυκλοφορία του αίματος



Ευεργετικά τα αποτελέσματα για την υγεία.

Θετική επίπτωση στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων έχει η παρακολούθηση μιας κωμωδίας, σε αντίθεση με τα θρίλερ που προκαλούν στρες και στένωση των αρτηριών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Μίλερ, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στο Παρίσι, ανέφεραν ότι τα θετικά συναισθήματα γενικά και το γέλιο ειδικότερα κάνουν καλό στο κυκλοφορικό σύστημα, αντίθετα με το άγχος.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές τη μία μέρα να παρακολουθήσουν κωμωδίες και την επόμενη μέρα πιο αγχωτικές ταινίες (όπως η «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν»). Στη δεύτερη περίπτωση, παρατηρήθηκε ότι οι εθελοντές εμφάνιζαν αγγειακή στένωση και συνεπώς περιορισμό της ροής του αίματος στον οργανισμό τους.

Το γέλιο έχει για τα αιμοφόρα αγγεία παρόμοιο όφελος με την αερόβια σωματική άσκηση και τη χρήση των στατινών, γι' αυτό είναι χρήσιμο να ενσωματωθεί σε ένα γενικότερο υγιεινό στιλ καθημερινότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγώνας δρόμου για τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη



Πρέπει να είναι έτοιμες την 1η Σεπτέμβρη.

Οκτώ νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ θα λειτουργούν σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του ερχόμενου μήνα και οι διοικήσεις των νοσοκομείων κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα.

Οι μονάδες, που θα χορηγούν βουπρενορφίνη, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας, ανεβάζουν σε 11 τον αριθμό των μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Τα νοσοκομεία που θα φιλοξενήσουν τις μονάδες είναι ο Άγιος Παύλος, ο Άγιος Δημήτριος, το Ιπποκράτειο, Ειδικών Παθήσεων και Παπαγεωργίου, όπου έχουν βρεθεί χώροι στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων αυτών, καθώς και για τα νοσοκομεία Θεαγένειο και Γ. Γεννηματάς, όπου οι μονάδες θα φιλοξενηθούν σε προκάτ κατασκευές. Η όγδοη μονάδα θα στεγαστεί στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου αρχικά θα εγκατασταθεί σε χώρο εντός του νοσοκομείου και αργότερα σε προκάτ κτίσμα.

«Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στα νοσοκομεία της πόλης μας, προκειμένου να είναι έτοιμες οι νέες μονάδες υποκατάστασης έως την 1η Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα τις στελεχώσει, το οποίο θα προκύψει από συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση κάθε νοσοκομείου με τον ΟΚΑΝΑ. Κάθε μονάδα απαιτεί περίπου 6-7 άτομα προσωπικό, όπως γιατρό, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, γραμματεία και τρεις νοσηλευτές, ενώ εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περίπου 100-150 άτομα έκαστη», δηλώνει στην εφημερίδα Μακεδονία ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Χρήστος Ζηλίδης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιδανική η αεροβική άσκηση για απώλεια λίπους από την κοιλιά



Σύγκριση με την άσκηση με βάρη έκαναν οι επιστήμονες
.
Η αεροβική άσκηση είναι καλύτερη από την άσκηση με βάρη, αν κάποιος επιθυμεί να χάσει κοιλιακό λίπος που θέτει την υγεία σε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με επιστήμονες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke συνέκριναν επί 8 μήνες την αποτελεσματικότητα της αεροβικής άσκησης, όπως το jogging, την άσκηση με αντιστάσεις, όπως άρση βαρών, ή συνδυασμού των 2 δραστηριοτήτων σε 196 υπέρβαρους ενήλικες ηλικίας 18 έως 70 ετών, που ακολουθούσαν καθιστική ζωή.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα της αεροβικής άσκησης ασκήθηκαν με το ισοδύναμο 12 μιλίων jogging την εβδομάδα, με 80% μέγιστο παλμό, ενώ όσοι ανήκαν στην ομάδα της άσκησης με αντιστάσεις έκαναν 3 σετ των 8 έως 12 επαναλήψεων τρεις φορές την εβδομάδα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα δύο αυτά είδη άσκησης μειώνουν το λίπος που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιά και γεμίζει τα διαστήματα ανάμεσα στα όργανα. Το σπλαχνικό και ηπατικό λίπος συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και ορισμένων ειδών καρκίνου.

Η αεροβική άσκηση μείωσε σημαντικά το σπλαχνικό και ηπατικό λίπος και βελτίωσε παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, ηπατικά ένζυμα και επίπεδα τριγλυκεριδίων. Η άσκηση με αντιστάσεις δεν οδήγησε στα παραπάνω οφέλη. Η αεροβική σε συνδυασμό με άσκηση αντίστασης οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα με την αεροβική, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι η άσκηση με αντιστάσεις είναι καλή για τη βελτίωση της δύναμης και την αύξηση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, αν κάποιος είναι υπέρβαρος και επιθυμεί να χάσει κοιλιακό λίπος η αεροβική άσκηση είναι καλύτερη επιλογή επειδή καίει περισσότερες θερμίδες.

Η αεροβική οδήγησε στο κάψιμο 67% περισσότερων θερμίδων σε σχέση με την άσκηση με αντιστάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα του παγωτού



Ετοιμάζεται το παγωτό που θα μας βοηθάει να χάσουμε κιλά.

Το παγωτό που θα ωφελεί την υγεία μας, προσφέροντας στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα θα μας βοηθά να χάσουμε κιλά, ετοιμάζουν πυρετωδώς αμερικανοί επιστήμονες.

Το συγκεκριμένο παγωτό θα περιέχει διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά που θα προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προβιοτικά που βοηθάνε στην πέψη. Όπως υποστηρίζουν, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί κάλλιστα να εμπλουτιστεί με το παγωτό που θα προσφέρει λίγες θερμίδες για να καταφέρουμε να αδυνατίσουμε.

Οι ειδικοί ελπίζουν το «σούπερ» παγωτό να είναι έτοιμο σε έξι μήνες, ωστόσο υπολογίζουν πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε δύο περίπου χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για 100.000 ανέργους στους δήμους




Θα μπορούν να εργαστούν για 135 ημερομίσθια τον χρόνο.
Μακροχρόνιο πρόγραμμα απασχόλησης για 100.000 ανέργους, ετησίως, στους δήμους όλης της χώρας, ξεκινά άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι άνεργοι που θα απασχοληθούν σε έργα μικρής κλίμακας στους δήμους θα μπορούν να εργαστούν για 135 ημερομίσθια τον χρόνο.

Όπως δήλωσε το πρωί στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, το πρόγραμμα αφορά ανέργους τεχνίτες, για δημοτικά έργα, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος, 1 δισ. ετησίως, δεν θα επιβαρύνει επιπλέον τον κρατικό προυπολογισμό αλλά θα αντληθεί από κοινοτικούς και άλλους πόρους.



Διαβάστε περισσότερα...

Φιλικός αγώνας βετεράνων του ποδοσφαίρου για φιλανθρωπικό σκοπό



Στο πλαίσιο του «Μαραθώνιου Αγάπης».

Ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία στα ελληνικά κι ευρωπαϊκά γήπεδα, θα μετάσχουν στο φιλικό αγώνα που θα γίνει στα Γιάννενα, στις 5 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των βετεράνων του ΠΣΑΠ και του ΠΑΣ.

Ο αγώνας γίνεται στο πλαίσιο του «Μαραθώνιου Αγάπης», που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβoμένων Ποδοσφαιριστών με τη συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της «Φλόγας».

Εκ μέρους του ΠΣΑΠ, έχουν δηλώσει συμμετοχή για το ματς των Ιωαννίνων οι: Σαραβάκος, Βαζέχα, Λυκουρίνος, Γιαννακόπουλος, Φραντζέσκος, Βαμβακούλας, Ξανθόπουλος, Σαργκάνης, Γεωργάτος, Τζόρτζεβιτς, Αποστολάκης, Μανωλάς, Μαυρογενίδης, Γκουλής, Ζαγοράκης, Βρύζας, Καραισαρίδης, Μπορμπόκης, Καπετανόπουλος, Λαγωνίδης, Κυζερίδης, Γκιτσιούδης και Ατματζίδης.

Απέναντί τους θα συναντήσουν τον Σύνδεσμο Βετεράνων του ΠΑΣ Γιάννινα, ποδοσφαιριστές δηλαδή, που επίσης έχουν γράψει την δική τους ιστορία στα γήπεδα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης, με ανακοίνωσή του ευχαριστεί τον ΠΣΑΠ, αλλά και τον Σύνδεσμο Βετεράνων του ΠΑΣ, για την επιλογή τους να αγωνιστούν σε ένα και μοναδικό παιχνίδι που πέρα από το θέαμα θα έχει και ουσία, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για έναν πολύ σημαντικό φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο αγώνας θα γίνει τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στις 4 το απόγευμα στο εθνικό στάδιο Ζωσιμάδων. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ και η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει. Πληροφορίες: 26510 83965 (Πνευματικό Κέντρο).

Ο ΠΣΑΠ εξέτασε και δέχθηκε τα αιτήματα που έγιναν προς τον σύνδεσμο από 12 δήμους σε όλη την Ελλάδα και ήδη προγραμματίστηκαν οι αναμετρήσεις της ομάδας μας για το διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο.
Το πρόγραμμα των παιχνιδιών που θα πραγματοποιηθούν, με τη συνεργασία των τοπικών δήμων και με σκοπό να συγκεντρωθούν έσοδα που θα διατεθούν για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποδοσφαιριστών που έχουν ανάγκη την αρωγή μας, περιλαμβάνει συναντήσεις στις παρακάτω πόλεις-δήμους:

Γιάννινα 5 Σεπτεμβρίου 2011
Ρέθυμνο 12 Σεπτεμβρίου 2011
Καρδίτσα 19 Σεπτεμβρίου 2011
Αιγάλεω 26 Σεπτεμβρίου 2011
Μαντούδι Λίμνης Αγ. Άννης 3 Οκτωβρίου 2011
Δήμος Σαρωνικού 10 Οκτωβρίου 2011
Βόλος 17 Οκτωβρίου 2011
Στυλίδα 24 Οκτωβρίου 2011
Μύκονος 31 Οκτωβρίου 2011


Διαβάστε περισσότερα...

«Πόλεμος» για το «χαράτσι» των πέντε ευρώ



Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι των Ανωγείων.

Ετοιμοπόλεμοι φαίνεται πως είναι οι κάτοικοι των Ανωγείων στην Κρήτη για το χαράτσι των 5 ευρώ που εισπράττεται, πλέον, και από ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Αν και ως τις 25 Ιουλίου αναξιοπαθούντες, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας εξαιρούνταν από την καταβολή των 5 ευρώ, διάταξη της 25ης Ιουλίου, από το διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργο Μοσχοβάκη, αναγκάζει να πληρώνουν όλοι!

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται, πιθανότατα, σύμφωνα με το cretalive, σε χαμηλά έσοδα που εμφάνισε το Κέντρο Υγείας Ανωγείων σε σύγκριση με άλλα Κέντρα του νομού.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ανωγείων, με επικεφαλής το Γ. Δραμουντάνη έβαλε κάτω τα νομικά «κιτάπια» κι εντόπισε ότι δεν υπάρχει νομική κάλυψη για την είσπραξη των χρημάτων από τις ειδικές αυτές κατηγορίες πληθυσμού.

Συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ της 31ης Δεκεμβρίου 2010 και προβλέπει την επιβολή του αντιτίμου των 5 ευρώ, αναφέρει ότι «Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς».

Η παράταξη έχει θέσει ήδη στη διάθεση του διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου τις διατάξεις αυτές, ζητώντας έως χθες μια επίσημη απάντηση, η οποία, όμως, δεν ήρθε, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από Δευτέρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελεφαντίνα με προσθετικό μέλος



Έχασε το πόδι της από ναρκοπέδιο.

Μία 50χρονη ελεφαντίνα, που ζει στην Ταϊλάνδη, που είχε χάσει το αριστερό μπροστινό πόδι της πριν από μερικά χρόνια, μπορεί να σταθεί και πάλι χάρη σε ένα προσθετικό άκρο που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτή.

Η ελεφαντίνα, που ακούει στο όνομα Motola, έχασε σε ατύχημα το πόδι της πατώντας πάνω σε μία νάρκη, ενθύμιο από τις συνεχείς συγκρούσεις που σημειώνονται κατά μήκος των συνόρων Ταϋλάνδης με Μιανμάρ. Εκείνη την περίοδο την χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά κορμών, ενώ η ίδια την τροφή την αναζητούσε στο δάσος, όπου και σημειώθηκε το ατύχημα.

Οι ιδιοκτήτες της προσπάθησαν να διασώσουν το πόδι της, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να την ακρωτηριάσουν. Και δεν ήταν μέχρι το 2006, που κατάφερε να «αποκτήσει» το πρώτο τεχνητό πόδι της, το οποίο ήταν προσωρινό έως ότου συνηθίσει να περπατάει με το νέο μέλος. Το 2009 πια, αντικαταστάθηκε με ένα πιο μόνιμο προσθετικό άκρο.

Επειδή τα προσθετικά άκρα, πρέπει να αλλάζουν ανάλογα με τις αλλαγές του βάρους, η ελεφαντίνα που δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει σταθερό το βάρος της, έχει κιόλας αλλάξει τρία.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...