Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Τυφλά ποντίκια ξαναβρήκαν το φως τους


Μετά από μεταμόσχευση κυττάρων στα μάτια τους.

Βρετανοί επιστήμονες αποκατέστησαν την όραση σε ποντίκια που ήσαν τελείως τυφλά, χάρη στη μεταμόσχευση νέων φωτοευαίσθητων κυττάρων στα μάτια τους.

Μελλοντικά τέτοιου είδους θεραπείες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους που πάσχουν από εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών.

Οι ερευνητικές εξελίξεις στον τομέα αποκατάστασης της όρασης είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια, αν και αποτελεί ακόμα ερωτηματικό η ποιότητα της όρασης που αποκαθίσταται. Έτσι, σε μια πρόσφατη παραπλήσια εξέλιξη, επιστήμονες (υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Άλι που την παρουσίασαν στο περιοδικό «Nature») ανακοίνωσαν μερική αποκατάσταση της όρασης σε ποντίκια που έπασχαν από νυκταλωπία, δηλαδή αδυνατούσαν να δουν τη νύχτα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτήν τη φορά, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ ΜακΛάρεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με ποντίκια που είχαν παντελή έλλειψη κυττάρων φωτο-υποδοχέων στον αμφιβληστροειδή τους κι έτσι δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το φως από το σκοτάδι.

Στους ανθρώπους, η εν λόγω πάθηση ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και συμβαίνει όταν σταδιακά καταστρέφονται οι κυτταρικοί φωτο-υποδοχείς των ματιών, με συνέπεια τη μερική ή ολική τύφλωση.

Οι Βρετανοί ερευνητές εισήγαγαν στα μάτια των πειραματόζωων πρόδρομα κύτταρα που βαθμιαία, μέσα σε δύο εβδομάδες, αναπτύχθηκαν και σχημάτισαν έναν φυσιολογικό αμφιβληστροειδή. «Αναδημιουργήσαμε όλη τη δομή.

Βασικά, είναι η πρώτη απόδειξη ότι μπορεί κανείς να πάρει ένα τελείως τυφλό ποντίκι, να του εισάγει κύτταρα και να ανακατασκευάσει όλο το στρώμα (των κυττάρων) που είναι ευαίσθητο στο φως», δήλωσε ο ΜακΛάρεν.

Τα προηγούμενα πειράματα είχαν πετύχει κάτι ανάλογο, αλλά με αμφιβληστροειδείς που ήταν μόνο εν μέρει κατεστραμμένοι από την εκφύλιση. Όπως είπε ο ΜακΛάρεν, η νέα μελέτη «είναι σαν να αποκαθιστάς όλη την οθόνη του υπολογιστή, αντί να επισκευάζεις επιμέρους εικονοστοιχεία (πίξελ)».

Η ομάδα του ΜακΛάρεν έκανε διάφορα τεστ (ευαισθησίας στο φως, απεικόνισης εγκεφάλου κ.α.) για να βεβαιώσει ότι όντως οι οπτικές πληροφορίες από το περιβάλλον είχαν αρχίσει να επεξεργάζονται από το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου των ζώων.

Όμως ο καθηγητής Πιτ Κόφι του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου (UCL), αν και χαιρέτισε το νέο επίτευγμα ως σημαντικό βήμα προόδου για την αποκατάσταση της όρασης στους ανθρώπους μελλοντικά, επισήμανε ότι θα χρειαστεί να αποδειχτεί πόσο όντως καλή είναι η όραση που αποκαθίσταται με αυτό τον τρόπο.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, σε ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλες παρεμφερείς παθήσεις, δοκιμές εναλλακτικών τεχνικών όπως η μεταμόσχευση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων, η εμφύτευση ειδικών «τσιπ» στον αμφιβληστροειδή και η χρήση βιονικών ματιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Βελτιώσεις στην κοινωνική προστασία των ανασφάλιστων


Άρση αδικιών στην παροχή δωρεάν πρόσβασης σε φάρμακα και περίθαλψη.

Στην βελτίωση του πλαισίου που αφορά στην κοινωνική προστασία στων ευρισκόμενων σε ένδεια ανασφάλιστων πολιτών προχωρά το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο κατάρτισης νέων όρων υπαγωγής στο πρόγραμμα παροχής δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, με άρση των αδικιών που αποκλείουν σήμερα πολλούς εν δυνάμει δικαιούχους.

Το υφιστάμενο πρόγραμμα που ορίζει τους δυνητικούς δικαιούχους, το είδος των παροχών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, λόγω των νέων κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων είναι πλέον αναντίστοιχο προς τις πραγματικές ανάγκες, υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης στο έγγραφό του με το οποίο ενημερώνει για το θέμα τη Βουλή.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι σε άδικους αποκλεισμούς από το σύστημα οδηγούν σήμερα:

- Οι αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας που αφορούν στα αυξημένα τεκμήρια εισοδήματος, που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του εισοδήματος για τη χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου.

- Η ανελαστικότητα στην επιβολή των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου.

«Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να δημιουργούνται συχνά συνθήκες πλήρους αδυναμίας εφαρμογής του προγράμματος σε πολίτες χωρίς κανένα ή ελάχιστο πραγματικό εισόδημα, αλλά με τεκμαρτά εισοδήματα, καθώς και σε πολίτες με ασθένειες που χρήζουν υψηλού κόστους συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι οποίοι λόγω της είσπραξης προνοιακών επιδομάτων, τα οποία συχνά αποτελούν τα μοναδικά πραγματικά τους εισοδήματα, υπερβαίνουν τα τιθέμενα εισοδηματικά κριτήρια, παρότι το κόστος θεραπείας τους συχνά αγγίζει ή και υπερβαίνει το σύνολο των αποδοχών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης ενημερώνει επίσης ότι «σοβαρό ζήτημα προκύπτει και για την παροχή κάλυψης σε ανήλικα παιδιά, των οποίων το δικαίωμα (συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού) συμπαρασύρεται λόγω της εξάρτησής του από αυτό των γονέων τους», αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας σε περίπτωση ανασφάλιστων με μεταδοτικά νοσήματα.

«Ενόψει των ανωτέρω η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μας βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας πρότασης αναθεώρησης της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία θα τεθεί υπόψη του συναρμόδιου υπουργείου Υγείας με κατεύθυνση την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του ΝΔ 57/73 και των σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων εφαρμογής του, που προβλέπουν ρητά ότι η καταβολή των δαπανών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη δεν θα πρέπει να περιάγει τον αιτούντα και την οικογένειά του σε αδυναμία ανταπόκρισης επί των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών του» ενημερώνει ο κ. Βρούτσης για τις αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέφτουν στις ρόδες αυτοκινήτων για 50 ευρώ!


Ένα νέο κόλπο για να κερδίζουν γρήγορα και εύκολα χρήμα έχουν βρει στην Πάτρα απατεώνες, ιδίως αλλοδαποί που επιβιώνουν μέσω της μικροεγκληματικότητας.

Στήνουν καρτέρι σε δρόμους- κατά προτίμηση όταν αυτοί δεν έχουν κίνηση-και πετιούνται ξαφνικά μπροστά στις ρόδες των αυτοκινήτων, με κίνδυνο ακόμα και να τραυματιστούν σοβαρά.

Στη συνέχεια αρχίζουν να επιτίθενται στους οδηγούς υποδυόμενοι τα θύματα και επικαλούμενοι απροσεξία από την πλευρά τους και αντί να μεταφερθούν σε κάποιο νοσοκομείο, προτιμούν να ζητήσουν χρήματα για να μην κάνουν μήνυση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα για τη δουλειά επιλέγονται παιδιά.

Τα περιστατικά έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα και οι παθόντες φοβούμενοι ότι θα μπλέξουν προτιμούν να πληρώνουν ποσά που κυμαίνονται από 50 έως 200 ευρώ (τόσα ζητούν ανάλογα με τη ...σοβαρότητα του ατυχήματος).

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή της Μεσσάτιδας, αλλά και στα Βραχνέικα και στην περιοχή των Μποζαϊτίκων ιδίως βραδινές ώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προετοιμάζονται για πανελλήνιες χωρίς καθηγητές


Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου στα Χανιά, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Με επιστολή τους, στο flashnews.gr , αναφέρουν ότι στα μέσα του Γενάρη τα παιδιά τους που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες, στερούνται 31 ώρες εβδομαδιαίως σε φιλολογικά μαθήματα καθώς δεν υπάρχει φιλόλογος στο σχολείο.

«Επί σειρά ετών, παλεύουμε με τα προβλήματα μας, την έλλειψη προσωπικού για την συντήρηση του τεράστιου αυτού σχολικού συγκροτήματος. Φέτος, το πρόβλημα της στελέχωσης ξεπέρασε κάθε όριο. Βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου και ακόμη δεν έχουν διοριστεί ένας φιλόλογος και δύο καθηγητές για τα τμήματα ένταξης με άμεση συνέπεια: α) να μην διδάσκονται φιλολογικά μαθήματα κατεύθυνσης στα οποία τα παιδιά μας θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και φιλολογικά μαθήματα γενικής παιδείας. β) τα παιδιά του ειδικού σχολείου να μην έχουν καθηγητές», αναφέρει αρχικά η επιστολή και συνεχίζει:

«Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πριν λίγες ημέρες μία άλλη φιλόλογος δήλωσε παραίτηση καθόσον έγινε δεκτή από κάποιο πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκωθεί ακόμη περισσότερο. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη στοιχειώδη καθημερινή λειτουργία του σχολείου, ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητές μας για την επίλυσή τους. Σε καμία όμως περίπτωση, τόσο οι καθηγητές, όσο και οι γονείς των μαθητών δεν θα σταματήσουμε να αγωνιούμε και να αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση των παιδιών μας».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, κ. Καρπαθάκης αναφέρει ότι οι γονείς προτίθεται να προβούν σε κινητοποιήσεις ενώ κάνει έκκληση σε βουλευτές και φορείς του νομού Χανίων να θέσουν το πρόβλημά τους στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να βρει άμεσα λύση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Στείλτε τα στοιχεία για τη μεταφορά μαθητών"


Να αποστείλουν άμεσα οι δήμοι και οι περιφέρειες τα αναγκαία στοιχεία, που αφορούν στη μεταφορά των μαθητών, ζητεί με επείγον έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αποστείλουν, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους συγκεκριμένα στατιστικά και αριθμητικά δεδομένα.

Μεταξύ των στοιχείων οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να αποστείλουν χάρτες δρομολογίων, πίνακες, σε ηλεκτρονική μορφή λογιστικών φύλλων, οι οποίοι θα περιέχουν τα στοιχεία των δρομολογίων (ονομασία δρομολογίου, σχολικές μονάδες που εξυπηρετεί, αριθμό μεταφερόμενων μαθητών, χιλιόμετρα κλπ).


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοί έδιναν τις συντάξεις "μαϊμού";


Με ερώτησή του προς τον υπουργό εργασίας ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος ζητά να δοθούν στοιχεία στη δημοσιότητα όχι για εκείνους που έπαιρναν επί χρόνια τις συντάξεις "μαϊμού" αλλά για εκείνους που τις έδιναν. Το ερώτημα του Βασίλη Καπερνάρου στηρίζεται στις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό για τις παράνομες συντάξεις και ζητά να γίνουν γνωστές και οι υπογραφές εκείνων που ενέκριναν αυτές τις συντάξεις που ήδη έχουν χαρακτηριστεί "μαϊμού".

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση

"Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, ήδη έχουν αρχίσει να εκδικάζονται υποθέσεις, με κατηγορούμενους εκείνους που εξαπάτησαν την Ελληνική κοινωνία και το Ελληνικό Δημόσιο λαμβάνοντας συντάξεις που δεν τους αναλογούσαν. Είναι σαφές, πως σε αυτούς τους πολίτες πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, καθώς λειτούργησαν έκνομα και ανήθικα. Από την άλλη, όμως, πλευρά, δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία, τουλάχιστον που να έχει δημοσιοποιηθεί, που να αφορά στην τιμωρία των δημόσιων υπαλλήλων, των μελών διάφορων συσχετιζόμενων με το Δημόσιο επιτροπών, των προϊσταμένων τους αλλά και υπουργών, που συναίνεσαν βάζοντας την υπογραφή τους, συμβάλλοντας έτσι στην διαιώνιση της εξαπάτησης και καταλήστευσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Επειδή, το Σύνταγμα ορίζει ρητά την ισότητα των Ελλήνων πολιτών απέναντι στον νόμο,

Επειδή, πρέπει να ελεγχθούν και τιμωρηθούν οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, που ενεπλάκησαν, ανεξαρτήτως ιεραρχικής κλίμακας,

Ερωτάσθε:

1) Ποιες είναι οι ενέργειες των υπηρεσιών του υπουργείου σας, για τον εντοπισμό των εμπλεκόμενων δημόσιων υπαλλήλων ανεξαρτήτως βαθμού, που ενδεχομένως συμμετείχαν στην έκδοση τέτοιων συντάξεων; Έχουν ελεγχθεί οι υπογραφές στα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τις συντάξεις «μαϊμού», προκειμένου να εντοπιστούν εκείνοι που τις ενέκριναν;

2) Αν έχουν γίνει οι παραπάνω ενέργειες, πόσοι υπάλληλοι διώχθηκαν πειθαρχικά και ποινικά και ποια τα στοιχεία και ποιες οι παραβάσεις τους; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα"


Διαβάστε περισσότερα...

Αναξιόπιστοι οι γαλανομάτηδες


Μήπως σας βλέπουν καχύποπτα και δε γνωρίζετε το λόγο; Η απάντηση είναι απλή: Έχετε γαλανά μάτια!

Τσέχοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι βλέπουν τους καταστανομάτηδες ως πρόσωπα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σε σχέση με τους γαλανομάτηδες, εκτός και αν οι τελευταίοι έχουν φαρδύ πρόσωπο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας, ζήτησαν από μια ομάδα 238 εθελοντών να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες 40 ανδρών και 40 γυναικών. Οι άνδρες με γαλανά μάτια και λεπτό μακρύ πρόσωπο βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο αξιόπιστοι, αν και το ίδιο δεν φάνηκε να συμβαίνει με τα γυναικεία πρόσωπα.

Το σχήμα του προσώπου μιας γυναίκας -πέρα από τα μάτια- δεν φαίνεται να επηρεάζει την εντύπωση, που σχηματίζουν οι άλλοι για το βαθμό αξιοπιστίας της. Από την άλλη, σημειώνουν οι ερευνητές, τα γυναικεία πρόσωπα κρίνονται γενικά ως πιο αξιόπιστα σε σχέση με τα ανδρικά.

Πάντως, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με καστανά μάτια θεωρήθηκαν πρόσωπα άξια μεγαλύτερης εμπιστοσύνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης λόγω της κρίσης


Το υπ. Υγείας προωθεί δράσεις που προάγουν την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Το υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας ή από το ΕΚΑΒ, σχετικά με τους αριθμούς των περιστατικών ή τις απόπειρες αυτοκτονίας, καθώς μέχρι στιγμής δεν γίνεται πλήρης και συστηματική καταγραφή των αντίστοιχων περιστατικών, αναφέρει η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο έγγραφό της που διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη, Κωνσταντίνου Μπάρκα, Μαρίας Μπόλαρη, Βασίλη Κυριακάκη και Χρήστου Καραγιαννίδη, αναφέρεται ωστόσο ότι «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των ολοένα αυξανόμενων ποσοστών ανεργίας, υπάρχει αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης και ενδεχόμενα να έχει υπάρξει και αύξηση των αυτοκτονιών».

Το υπουργείο Υγείας, όπως εξάλλου αναφέρεται, έχει προωθήσει δράσεις που προάγουν την πρόληψη των αυτοκτονιών, όπως το Κέντρο Ημέρας για την αυτοκτονία, την Τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης και το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Η κ. Σκοπούλη παραθέτει μόνο τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν τους αριθμούς των αυτοκτονιών στην Ελλάδα μέχρι και το 2010 καθώς για το 2011, δεν έχουν δοθεί ακόμη, όπως αναφέρεται, στοιχεία και ποσοστά αυτοκτονιών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2008 καταγράφηκαν 373 αυτοκτονίες, το 2009 καταγράφηκαν 391 αυτοκτονίες και το 2010 καταγράφηκαν 377 αυτοκτονίες.

Στην ίδια ερώτηση των βουλευτών έχει απαντήσει εγγράφως και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, διαβιβάζοντας στοιχεία από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που δείχνουν ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας από τον Μάιο του 2010 έως και το Δεκέμβριο του 2012 ανήλθαν σε 837.

Στην απάντησή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ενημέρωνε τους βουλευτές ότι έχει αποφασιστεί η σύστασης ειδικής επιτροπής στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για τις περιπτώσεις αναγγελιών αυτοκτονιών μέσω διαδικτύου, η οποία θα έχει ως έργο να εξετάσει το υφιστάμενο νομικό και επιστημονικό πλαίσιο και να καθορίσει την ακολουθητέα διαδικασία- βασικές ενέργειες (μνημόνιο ενεργειών), από νομικής και επιστημονικής πλευράς αλλά και να προτείνει νομοθετική ρύθμιση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή στοιχεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τα οποία προέκυπτε ότι οι τελεσθείσες αυτοκτονίες και μαζί και οι απόπειρες ανήλθαν το διάστημα της κρίσης, δηλαδή, από 1.1.2009 έως 23.08.2012, σε 3.124 πανελλαδικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάγκη για ρούχα και τρόφιμα σε παιδιά στην Καβάλα


Προβληματισμός στην τοπική κοινωνία.

Ένα άρθρο υπό μορφή χρονογραφήματος στον τοπικό Τύπο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Νίκου Γεωργιάδη, που κάνει λόγο για 99 μαθητές όλων των ηλικιών που χρήζουν «άμεσης ανάγκης και υποστήριξης», προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά από έρευνα που διενήργησε το Δεκέμβριο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων της περιοχής. Από τα στοιχεία προκύπτουν ότι συνολικά 99 παιδιά έχουν άμεση ανάγκη και υποστήριξη σε ρούχα, κυρίως, σε τρόφιμα και άλλα είδη.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Καβάλας Χριστόδουλος Μιχαλάκης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο δήμος Καβάλας μέχρι σήμερα δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για το αν πραγματικά υπάρχουν ανάγκες σε μαθητές σχολείων που φοιτούν σε σχολεία του δήμου. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι από την αρχή της σχολικής χρονιά μέσω των Σχολικών Επιτροπών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας είχαν ζητήσει από τους διευθυντές να τους ενημερώσουν για τυχόν περιπτώσεις μαθητών που έχουν ανάγκη από κάθε είδους υποστήριξη.

«Στον προϋπολογισμό τόσο του 2012 όσο και του 2013», σημειώνει ο κ. Μιχαλάκης, «υπάρχει κωδικός και διαθέσιμη χρηματική πίστωση η οποία μπορεί άμεσα να διατεθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και στήριξης όχι μόνο των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους εφόσον διαπιστωθεί τέτοια ανάγκη. Μόλις μας δοθούν τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία θα αναλάβουμε δράση ώστε να δοθεί λύση στο όποιο πρόβλημα υπάρχει και να ανακουφιστούν αυτές οι οικογένειες με απόλυτη διακριτικότητα και εχεμύθεια» λέει ο κ. Μιχελάκης.

«Στο πλαίσιο αυτό ενδεικτικά αναφέρω», συνεχίζει «ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς μετά από παρέμβαση του διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Καβάλας διατίθεται καθημερινά μεσημεριανό φαγητό σε μαθητές του σχολείου που έχουν ανάγκη σίτισης, καθώς πρόκειται για παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και οι γονείς τους είναι άνεργοι».



Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για τη θεραπεία του διαβήτη χωρίς ενέσεις


Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του διαβήτη χωρίς ενέσεις ινσουλίνης. Οι επιστήμονες, κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τον τρόπο που απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη που θα χορηγούνται χωρίς ένεση.

Η επιστημονική ομάδα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature, έλυσαν τον "γρίφο" του πώς η ορμόνη ινσουλίνη δεσμεύεται στον υποδοχέα της που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα--μία διαδικασία απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο από το αίμα και για τη θεραπεία του διαβήτη.

"Όλη η μέχρι σήμερα εργασία έχει πραγματοποιηθεί χωρίς μία λεπτομερή απεικόνιση του πώς στην ουσία αλληλεπιδρά η ινσουλίνη με το κύτταρο ειδοποιώντας το να απορροφήσει την γλυκόζη από το αίμα", δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής των ερευνητών Μάικ Λόρενς του αυστραλιανού Ινστιτούτου Walter και Eliza Hall στη Μελβούρνη.

"Αυτό που κάναμε είναι να απεικονίσουμε αυτή τη διαδικασία", είπε αναφερόμενος στην τρισδιάστατη απεικόνιση της ινσουλίνης προσκολλημένης στον υποδοχέα της, έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα στο Nature.

Οι παρασκευαστές φαρμάκων θα χρησιμοποιήσουν τις εργασίες των επιστημόνων, για την επόμενη γενιά συσκευών χορήγησης ινσουλίνης κλπ".

Σήμερα ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως ανέρχεται σε 371 εκατομμύρια από 366 εκατομμύρια που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σακούλες ελπίδας στους άστεγους


Σάκος άμεσης βοήθειας που θα περιέχει υπνόσακο, χαρτί υγείας, είδη προσωπικής υγιεινής, μπουκάλι νερό και ξηρά τροφή θα μοιράζεται για τους αστέγους, από τον Δήμο Ηρακλείου.

Όπως επεσήμανε η αντιδήμαρχος Δέσποινα Συγγελάκη ο δήμος Ηρακλείου μαζί με εμπλεκόμενες εθελοντικές ομάδες θα δημιουργήσει ένα κινητό συνεργείο που θα προσεγγίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θα βλέπει τι θέλουν, και θα προσπαθεί να βρει λύση.

Παράλληλα θα μοιράζεται ένας σάκος άμεσης βοήθειας που θα περιέχει υπνόσακο, χαρτί υγείας, είδη προσωπικής υγιεινής, μπουκάλι νερό, ξηρά τροφή προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες μερικών ημερών για τους ανθρώπους αυτούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δηλητηριάσεις από τα τζάκια


Τώρα που η οικονομική κρίση έχει κάνει δύσκολη τη ζωή σε όλους τους Έλληνες και πολλοί έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, τα κακοσυντηρημένα τζάκια και η λανθασμένη χρήση τους φαίνεται ότι απειλούν ανθρώπινες ζωές και στέλνουν στο νοσοκομείο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Τα τζάκια και η λανθασμένη χρήση τους φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο Ηράκλειο αφού δεν είναι λίγοι οι ηλικιωμένοι – κυρίως – άνθρωποι που καταλήγουν στο νοσοκομείο με αναπνευστικό πρόβλημα.

Οι ηλικιωμένοι δε γνωρίζουν ότι το τζάκι που καίει μέρα και νύχτα μέσα στο σπίτι τους, ενώ πόρτες και παράθυρα είναι κλειστά, τραβά το οξυγόνο στο χώρο και απειλεί τη ζωή τους. Έτσι κάθε βράδυ στην πόλη του Ηρακλείου το ΕΚΑΒ δέχεται τουλάχιστον δύο κλήσεις ανθρώπων για αναπνευστικό πρόβλημα. Όταν πηγαίνουν οι διασώστες στο σημείο όμως για να παραλάβουν τον ασθενή, διαπιστώνουν ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για γέροντα που έχει κλείσει πόρτες και παράθυρα και έχει αποκοιμηθεί μπροστά στο τζάκι.

Τώρα πια τα κουφώματα στα σπίτια, τα αλουμίνια ασφαλίζουν το χώρο και δεν αφήνουν χαραμάδες για τον αέρα. Όταν καίει το τζάκι, με κλειστά πορτοπαράθυρα όμως, ρουφά το οξυγόνο του χώρου. Αν είναι νύχτα και κοιμάται κάποιος μπροστά στο τζάκι, αν είναι και μεγάλος στην ηλικία, τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσει αναπνευστικό πρόβλημα. Είναι ακριβώς αυτό που πάθαιναν πριν 20 χρόνια οι ηλικιωμένοι με τα μαγκάλια. Το συναντήσαμε όταν πρωτομπήκαμε στη δουλειά πριν 20 -25 χρόνια και τώρα πάλι το φαινόμενο είναι εξαιρετικά συχνό, μας υπογράμμισαν παλιοί διασώστες του ΕΚΑΒ που κάθε νύχτα έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά που γυρίζουν το ρολόι 30 χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οι άνθρωποι που καταλήγουν κάθε νύχτα στα νοσοκομεία της πόλης με αναπνευστικό από τα τζάκια δεν είναι λίγοι. Αυτό, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα ξύλα που καίγονται, ούτε με τις αιθαλομίχλες που το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελούν τον εφιάλτη κάποιων. Το πρόβλημα λύνεται με έναν απλό και μόνο τρόπο, σύμφωνα και με τους διασώστες του ΕΚΑΒ: να αφήσουν οι χρήστες του τζακιού ένα παράθυρο στην ανάκληση έτσι ώστε να μπαίνει στο χώρο φρέσκος αέρας. Εξάλλου και οι κατασκευαστές των παραδοσιακών τζακιών ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες ότι θα πρέπει να αφήνουν πάντα ένα παράθυρο λίγο ανοικτό για να μπαίνει οξυγόνο στο χώρο. (Αυτό δεν ισχύει για τα ενεργειακά τζάκια).

Ουσιαστικά πρόκειται για δηλητηρίαση και όταν αρχίζουν να νοιώθουν δυσφορία καλούν το ΕΚΑΒ που τους μεταφέρει στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, μας επεσήμαναν οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα συμπτώματα αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο δράσης για τους νέους


Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των νέων παρουσίασαν νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Παιδείας Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» ενσωματώνει δράσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που απευθύνονται αποκλειστικά στους νέους και τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Δείτε το βίντεο από το MEGA:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ειρηνοδικείο μείωσε κατά 90% τα χρέη άνεργης


Κατά 90% μείωσε τα χρέη, από δάνεια και πιστωτικές κάρτες, άνεργης μητέρας δυο παιδιών το Ειρηνοδικείο Συκιωνίων στο Κιάτο Κορίνθου.

Το δικαστήριο μείωσε τη συνολική οφειλή από τα 24.000 ευρώ σε 2.400 ευρώ και επέβαλε μηνιαία δόση ύψους 50 ευρώ για 48 μήνες, προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ χαρακτηρίζει την απόφαση ανακουφιστική για την άνεργη μητέρα και καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στις Ενώσεις Καταναλωτών και στους Δικηγορικούς Συλλόγους για τη ρύθμιση των χρεών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε χρόνο γεννιούνται 25.000 παιδιά από ανασφάλιστους γονείς


Σοκάρουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Είκοσι πέντε χιλιάδες παιδιά υπολογίζεται ότι γεννιούνται στην Ελλάδα από ανασφάλιστους γονείς, όπως προκύπτει από έγγραφο της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερωτήσεων βουλευτών για την εμβολιαστική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Η υφυπουργός επισημαίνει ότι με την εγκύκλιο που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο για τον εμβολιασμό άπορων, παιδιών και εφήβων, πραγματοποιείται δωρεάν ο εμβολιασμός των πληθυσμιακών αυτών ομάδων με εμβόλια που χορηγούνται από το υπουργείο Υγείας.

Η εγκύκλιος αυτή είχε στόχο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αύξησης των ανασφάλιστων πολιτών με τρόπο που να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία μέσω της εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμιακών ομάδων απόρων και ανασφάλιστων και αυτών που δεν δύνανται να έχουν υγειονομική περίθαλψη για οποιουσδήποτε λόγους, παιδιών και εφήβων νομίμως και μη διαμενόντων στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η κ. Σκοπούλη ενημερώνει επίσης ότι από το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε στις Περιφέρειες ζητώντας να εκτιμήσουν τους ανασφάλιστους.

«Υπολογίζεται ότι τα παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο από γονείς χωρίς ασφάλεια δεν ξεπερνούν τα 25.000 σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει η υφυπουργός Υγείας και ενημερώνει ότι η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου έχει αιτηθεί την ενίσχυση του κωδικού της, προκειμένου να καλύψει το αυξημένο κόστος.

Ήδη έχουν διατεθεί 25.000 εμβόλια για την εποχική γρίπη και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Γενικές Διευθύνσεις των Περιφερειών προκειμένου να καλυφθούν οι αναδυόμενες ανάγκες.

Το έγγραφο της υφυπουργού Υγείας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Κατερίνας Μάρκου, Βασίλη Οικονόμου και Θωμά Ψύρρα, στην οποία επικαλούνταν στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τους ανασφάλιστους ενήλικες και παιδιά που προσέρχονται στα Κοινωνικά Ιατρεία.

Αντίστοιχη ερώτηση είχε καταθέσει και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά με την οποία είχε καταγγείλει ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν εμβόλια για ανασφάλιστους πολίτες.



Διαβάστε περισσότερα...

Η φροντίδα των παιδικών δοντιών


Η τερηδόνα απειλεί ακόμη και τα μωρά.

Το πρώτο δόντι αρχίζει να ξεμυτίζει ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα της ζωής, ωστόσο, ο ακριβής χρόνος του πρώτου δοντιού διαφέρει από μωρό σε μωρό. Στην ηλικία των 3 ετών θα έχουν εμφανιστεί όλα.

Το γεγονός πως τα νεογιλά θα αρχίζουν να αλλάζουν περίπου στην ηλικία των 6 ετών για να αντικατασταθούν από τα μόνιμα, έως την ηλικία των 12-13 ετών, είναι ένας λόγος παραπάνω για να τα φροντίζουμε. Επιπλέον, η καλή τους κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη τόσο της στοματικής κοιλότητας του παιδιού όσο και της ομιλίας του.

Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί στο παιδί στα πρώτα νεογιλά δοντιών. Πρόκειται για μια πάθηση των δοντιών που προκαλείται από μικρόβια της οδοντικής πλάκας, τα οποία τρέφονται από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες στο στόμα και παράγουν οξέα που με τη σειρά τους προκαλούν τη διάλυση της αδαμαντίνης (σμάλτου) των δοντιών με αποτέλεσμα να ξεκινά η διαδικασία της δημιουργίας τερηδόνας.

Κακές συνήθειες που χαλούν τα δόντια

Στις μικρές ηλικίες οι γονείς έχουμε την αποκλειστική ευθύνη για τη στοματική υγεία του παιδιού. Ωστόσο, άθελά μας κάνουμε σοβαρά λάθη που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία τερηδόνας:

- Το κοιμίζουμε με το μπιμπερό στο στόμα: Κατά τη διάρκεια του ύπνου η ποσότητα του σάλιου στο στόμα μειώνεται, ενώ το γάλα παραμένει στα δόντια προκαλώντας τερηδόνα.

- Του μεταδίδουμε τα δικά μας μικρόβια: Δοκιμάζουμε το γάλα ή το φαγητό του μωρού με το ίδιο κουτάλι που στη συνέχεια το ταΐζουμε.

- Του προσφέρουμε απλόχερα ζάχαρη: Εννοείται ότι το παιδί θα φάει μπισκότα και θα πιει φρουτοχυμό. Ωστόσο, δεν πρέπει να του τα προσφέρουμε πριν το βραδινό ύπνο, γιατί το στόμα δεν προλαβαίνει να «ξεπλυθεί» καλά με νερό και σάλιο τις επόμενες ώρες.

Πρόληψη, το καλύτερο όπλο

Παράλληλα με την υγιεινή των δοντιών, μετά τα πρώτα γενέθλια του μωρού, ενδείκνυται μια οικογενειακή επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα ώστε στο πρόσωπο του παιδιού να λάμπει πάντα ένα αστραφτερό χαμόγελο!

Ώρα για βούρτσισμα

Το καθάρισμα των δοντιών θα πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που εμφανίζονται τα δόντια στο στόμα του παιδιού.

- Μόλις βγει το πρώτο δόντι: Καθαρίζετε τα πρώτα νεογιλά δόντια του μωρού με μια βρεγμένη γάζα μετά από το μπάνιο του ή ακόμη καλύτερα μετά το βραδινό τάισμα.

- 1-2 ετών: Χαρίστε του μια παιδική οδοντόβουρτσα και αφήστε το να παίξει και να πειραματιστεί μαζί της κατά τη διάρκεια του μπάνιου, αφού πρώτα του υποδείξετε πώς να τη χρησιμοποιεί.

- 2-3 ετών: Βοηθήστε το παιδί να βουρτσίσει τα δόντια του κάθε βράδυ με μια μικρή παιδική οδοντόβουρτσα και παιδική οδοντόκρεμα.

- 3 ετών+: Κάντε το βούρτσισμα των δοντιών μέρος της καθημερινής του ρουτίνας (πρωί και βράδυ).


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Τάσεις αυτοκτονίας έχουν οι έφηβοι


Σχεδόν ένας στους 25 Αμερικανούς εφήβους έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και ένας στους οκτώ έχει σκεφτεί να το πράξει, σύμφωνα με εθνική έρευνα που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με χιλιάδες εφήβους.

Οι ερευνητές, τα συμπεράσματα των οποίων εμφανίστηκαν στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry, δήλωσαν ότι τα ποσοστά αυτά είναι αντίστοιχα με εκείνα που καταγράφηκαν σε ενήλικες και τόνισαν ότι τα εφηβικά χρόνια είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου.

"Αυτό που λένε οι ενήλικες είναι ότι η περίοδος που έχει κάποιος τις περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει να σκέφτεται την αυτοκτονία είναι η εφηβεία", λέει ο Μάθιου Νοκ, ψυχολόγος που συμμετείχε στην έρευνα στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε προσωπικές συνεντεύξεις περίπου 6.500 εφήβων στις ΗΠΑ και στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς τους. Οι ερευνητές, εκτός από τις ερωτήσεις προς τους εφήβους για το αν σκέφτηκαν, σχεδίασαν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, προέβησαν σε αξιολόγηση για το ποιοί από τους ερωτηθέντες πληρούν τις προϋποθέσεις για εμφάνιση ψυχικής διαταραχής.

Σχεδόν λίγο παραπάνω από το 12% έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει, 4% το έχει σχεδιάσει και 4% έχει αποπειραθεί.

Ο Νοκ και οι συνεργάτες του συμπέραναν ότι σχεδόν όλοι οι έφηβοι που σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν ή αποπειράθηκαν έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή--περιλαμβανομένων της κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής (ή σύνδρομο υπερκινητικότητας), κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς λάμβαναν ήδη θεραπεία όταν ανέφεραν τάσεις αυτοκτονίας, κάτι που ο Νοκ χαρακτήρισε τόσο ενθαρρυντικό όσο και ανησυχητικό.

"Γνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά που κινδυνεύουν και σκέπτονται να αυτοκτονήσουν λαμβάνουν θεραπεία. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πώς να τα αποτρέψουμε--δεν έχουμε καμία θεραπεία για τις τάσεις αυτοκτονίας που να βασίζεται σε αποδείξεις", δήλωσε στο Ρόιτερς.

Τα επιστημονικά πορίσματα αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά.

Σύμφωνα με τον Νοκ, επειδή οι περισσότεροι έφηβοι που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν δεν προχωρούν ποτέ στην υλοποίηση του σχεδίου τους, οι γιατροί χρειάζεται να γίνουν καλύτεροι στη διάγνωση του ποιοι κινδυνεύουν.

Μόλις εντοπιστεί αυτή η κατηγορία, οι ερευνητές θα πρέπει επίσης να βρουν την καλύτερη θεραπεία γι αυτούς καθότι είναι σαφές ότι πολλές από τις τρέχουσες μεθόδους δεν αποτρέπουν τις τάσεις αυτοκτονίας, είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, η αυτοκτονία είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 10 έως 24 ετών και κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περίπου 4.600 νέοι άνθρωποι.

Παρότι τα κορίτσια αυτοκτονούν συχνότερα--κάτι που επιβεβαιώνεται από την έρευνα του Νοκ--στα αγόρια τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι υψηλότερα καθώς συνήθως επιλέγουν πιο βίαιους τρόπους να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, όπως τα όπλα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπευτείτε από το ίντερνετ με... ιππασία!


Η Κορέα προσπαθεί να σταματήσει τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Μάστιγα έχει γίνει στη Νότια Κορέα ο εθισμός των νέων στο ίντερνετ, με τα κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν ότι 680.000 παιδιά, ηλικίας 10 με 19, είναι εθισμένα στο διαδίκτυο, δηλαδή περίπου το 10% της ηλικιακής αυτής ομάδας.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση η κυβέρνηση ψήφισε πέρσι το «Νόμο της Αποσύνδεσης», που εμποδίζει τους χρήστες κάτω των 16 ετών να μπαίνουν στο Διαδίκτυο από τα μεσάνυχτα ως τις 6 το πρωί. Ωστόσο, η ισχύς του είναι περιορισμένη καθώς οι έφηβοι μπορούν και τον παρακάμπτουν χρησιμοποιώντας το λογαριασμό των γονιών τους.

Τη λύση ήρθε να δώσει το Θεραπευτικό Κέντρο Ιππασίας, μία θεραπευτική οργάνωση που χρησιμοποιεί την ιππασία για την καταπολέμηση των συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών, που θεωρεί ότι είναι η αιτία του εθισμού στο ίντερνετ.

Η Κορεατική Ένωση Ιππασίας διαθέτει δύο θεραπευτικά κέντρα και καθημερινά σχεδόν 50 άτομα παρακολουθούν προγράμματά της για να αντιμετωπίσουν μία σειρά προβλημάτων όπως κατάθλιψη, εθισμό στο διαδίκτυο και σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Η Ένωση σχεδιάζει να κατασκευάσει 30 ακόμη κέντρα σε όλη τη Νότια Κορέα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι το 2022 ώστε να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια και οι ρυθμίσεις των διαδικασιών μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων


Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τις μετακινήσεις υπαλλήλων.

Δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση και η διευκρινιστική και κατατοπιστική εγκύκλιος που τη συνοδεύει, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια και οι ρυθμίσεις των διαδικασιών μετάταξης και μεταφοράς προσωπικού του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας των υπαλλήλων.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, με τον ν. 4039/2012 εισήχθη και κατοχυρώνεται η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων ως πάγια και διαρκής διαδικασία, με στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και τη βέλτιστη αξιοποίησή του, με πρωταρχικό κριτήριο το συμφέρον της δημόσιας υπηρεσίας.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ορίζεται η διοικητική διαδικασία και καθορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα οποία θα υλοποιηθεί η μεταφορά του προσωπικού που πρόκειται να μετακινηθεί για να καλυφθούν ορθολογικά οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών καθ' όλη τη διάρκεια του 2013.

Η συμμετοχή του ΑΣΕΠ, που καταρτίζει τους τελικούς πίνακες Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης του προσωπικού παρέχει τα εχέγγυα μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης διαδικασίας. Ειδική ρύθμιση γίνεται για τη μετακίνηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης της θέσης του, με την οποία λαμβάνεται πρόνοια για την άμεση εργασιακή του αποκατάσταση.

Οι διευκρινίσεις της εγκυκλίου

Αναλυτικότερα, με την εγκύκλιο, που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διαδικασία της μετάταξης, που πραγματοποιείται με τις εγγυήσεις διαφάνειας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει συνοπτικά τα ακόλουθα στάδια:

1. Υποβολή αιτημάτων από τα υπουργεία που έχουν ανάγκες σε προσωπικό.

2. Ανακοίνωση υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την κάλυψη των αναγκών, μετά από αξιολόγηση των αιτημάτων και γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 4024/11.

3. Υποβολή δήλωσης προτίμησης στο ΑΣΕΠ από τους υπαλλήλους που τελούν σε διαθεσιμότητα και έλεγχος των στοιχείων τους από τους φορείς προέλευσης.

4. Έκδοση πίνακα βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης από το ΑΣΕΠ.

5.΄Εκδοση απόφασης για τη μετάταξη των υπαλλήλων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά από γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, τα υπουργεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού κατηγορίας ΔΕ, διοικητικών καθηκόντων (ιδίως σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν πολίτες ή αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω καθυστερήσεων και χρονοβόρων διαδικασιών) θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας. Υπενθυμίζεται ότι τα υπουργεία που έχουν ήδη υποβάλει αιτήματα δεν έχουν υποχρέωση επανυποβολής.

Με το αίτημα προσδιορίζεται ο αριθμός του αναγκαίου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ, διοικητικών καθηκόντων, τόσο συγκεντρωτικά όσο και αναλυτικά, ανά κεντρική / περιφερειακή υπηρεσία Υπουργείου, Ανεξάρτητη Αρχή που αναφέρεται σ' αυτό, εποπτευόμενο ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ. Σε περίπτωση που οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες, καθώς και τα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ του υπουργείου λειτουργούν ή έχουν την έδρα τους σε περισσότερους του ενός δήμους τα αιτήματα πρέπει να προσδιορίζονται όχι μόνο ανά κεντρική/περιφερειακή υπηρεσία, αλλά και ξεχωριστά ανά δήμο.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των αιτημάτων προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τα υπουργεία, ενώ τα αιτήματα συνοδεύονται από αιτιολόγηση σχετικά με το περιεχόμενο των αναγκών και τους λόγους για τους οποίους οι ανάγκες αυτές ανέκυψαν.

Αξιολόγηση αιτημάτων και γνωμοδότηση

Το τριμελές συμβούλιο (εκπρόσωποι από ΑΣΕΠ, υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), αφού συγκεντρώσει το σύνολο των αιτημάτων των υπουργείων, εκδίδει, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών αιτιολογημένη γνώμη σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθεί σε κάθε υπουργείο, τόσο συγκεντρωτικά, όσο και ανά υπηρεσία και εποπτευόμενο απ' αυτούς ΝΠΔΔ Ή ΝΠΙΔ, προτείνοντας και τη σειρά προτεραιότητας των υπουργείων στην κάλυψη των αναγκών.

Στη συνέχεια, εκδίδεται η Ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπως προβλέπεται και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αποδέκτες της Ανακοίνωσης είναι όλοι οι φορείς, προσωπικό των οποίων έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης θέσεων.

Με την Ανακοίνωση καθορίζεται:

α) Η σειρά προτεραιότητας των υπουργείων που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα, με την οποία θα καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες τους.

β) Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα διατεθεί σε κάθε υπουργείο.

γ) Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κατάταξη των υπαλλήλων.

Επίσης, σημειώνεται ότι σχετικά με το κριτήριο της «ομοεδρικότητας», σημειώνεται ότι αυτή ορίζεται με βάση την έδρα των φορέων προέλευσης και υποδοχής. Ομοεδρικότητα υπάρχει όταν οι φορείς προέλευσης και υποδοχής έχουν την ίδια έδρα. Για τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση μετάταξης πριν τη δημοσίευση του ν. 4093/2012 (12.11.2012), ως έδρα της υπηρεσίας προέλευσης θεωρείται η έδρα της υπηρεσίας για την οποία υπέβαλαν την αίτηση μετάταξης. Ομοίως, για τους αποσπασμένους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Υποβολή αιτήσεων προτίμησης

Εντός προθεσμίας 20 ημερών από τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης, οι προς μετάταξη υπάλληλοι των Φορέων Προέλευσης υποβάλλουν Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με Υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους Φορείς Προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού/ Προσωπικού, στην οποία δηλώνουν αν επιθυμούν τη μετάταξή τους, και τους Φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους. Η Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση απευθύνεται προς το ΑΣΕΠ.

Μαζί με την Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει, εντός της εικοσαήμερης προθεσμίας, κάθε δικαιολογητικό απαραίτητο για την αξιολόγηση των σχετικών κριτηρίων, ιδίως όταν δεν περιλαμβάνεται ήδη στο προσωπικό του μητρώο.

Επίσης, πρέπει να δοθεί προσοχή από τις υπηρεσίες διοικητικού/προσωπικού των φορέων προκειμένου να μεριμνήσουν άμεσα για την επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ζητώντας τους να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που τυχόν λείπουν.

Η μη υποβολή Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης. Επειδή, όμως, η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους Φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού, συνιστάται στις υπηρεσίες προσωπικού να καταστήσουν το πιο πάνω σαφές στους υπαλλήλους.

Στον Πίνακα περιλαμβάνονται όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης της θέσης τους, ανεξάρτητα από το έχουν υποβάλει αίτηση προτίμησης.

Το ΑΣΕΠ κατατάσσει

Το ΑΣΕΠ, στο οποίο έχουν διαβιβασθεί οι Πίνακες και οι Αιτήσεις Προτίμησης, εφαρμόζοντας την πάγια διαδικασία που προβλέπεται καταχωρίζει τη βαθμολογία και ακολούθως εκδίδει ενιαίο Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης των υπαλλήλων.

Με τον Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης του ΑΣΕΠ καθορίζεται και η υπηρεσία στην οποία μπορεί να μεταταχθεί ο υπάλληλος, σύμφωνα με την κατάταξή του στον Πίνακα και την τυχόν υποβληθείσα δήλωση προτίμησής του. Αν δεν έχει υποβληθεί τέτοια δήλωση ή αυτή που υποβλήθηκε δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, για τον καθορισμό του φορέα υποδοχής λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογική κατάταξη του υπαλλήλου και η σειρά προτεραιότητας των φορέων, όπως καθορίσθηκε με την Ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη συνολική βαθμολογία, στην κατάταξη προηγείται κατά σειρά ο υπάλληλος με περισσότερα ανήλικα παιδιά, με περισσότερες μονάδες στο κριτήριο χρόνου προϋπηρεσίας κλπ.

Κατά του ανωτέρω Πίνακα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 5 ημερών από την επομένη της καταχώρισης στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.

Ακολούθως, και μετά τη γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου, εκδίδεται η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη μετάταξη των υπαλλήλων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η μετάταξη γίνεται με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που ο υπάλληλος κατείχε πριν τη μετάταξη του. Με την απόφαση καθορίζεται επίσης η ημερομηνία εμφάνισης των υπαλλήλων στους φορείς υποδοχής.

Τέλος, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι ως προς τις συνέπειες της υπαίτιας μη εμφάνισης του υπαλλήλου στο φορέα υποδοχής κατά την ορισθείσα ημερομηνία εφαρμόζονται οι διατάξεις του σχετικού νόμου. Αν ο υπάλληλος δεν εμφανισθεί με υπαιτιότητά του στο φορέα υποδοχής κατά την ημερομηνία που ορίσθηκε, εκδίδεται αμελλητί πράξη απόλυσης από το όργανο διοίκησης του φορέα υποδοχής.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση για τη βράβευση εθελοντικών οργανώσεων στην Κρήτη


Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στο λιμάνι Ηρακλείου.

Εκδήλωση για τη βράβευση των Εθελοντικών Οργανώσεων - Εθελοντών που δραστηριοποιούνται στις Υγειονομικές Μονάδες ευθύνης της, διοργανώνει η Δ/νση Προγραμματισμού της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013, στις 12.00 στην αίθουσα κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πλ. Κουντουριώτη, στο λιμάνι Ηρακλείου.

Στόχος της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, μέσω της εκδήλωσης είναι, η ανάδειξη του ρόλου και της σημαντικής προσφοράς του εθελοντισμού και κάθε εθελοντή, η ευαισθητοποίηση- ενημέρωση του κοινού και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη που επιθυμεί να συμβάλλει, και κυρίως η ανάπτυξη ενός συγκροτημένου πλαισίου συνεργασίας και σχεδιασμού στοχευμένων δράσεων μεταξύ Εθελοντών με την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης και τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και δομές ψυχικής υγείας αρμοδιότητας της. Γιατί μόνο με την πλήρη οργάνωση των δράσεων και την συνεργασία θα επιτύχουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συνοχή που όλοι οραματιζόμαστε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης θα απονείμει τιμητική πλακέτα εις μνήμην του γιατρού Δημήτρη Βουρβαχάκη Δ/ντή ΕΚΑΒ και του Διασώστη Βαγγέλη Κελαράκη, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την ανεκτίμητη προσφορά τους σε υπηρεσίες υγείας σε συνανθρώπους μας.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή φρούτων και λαχανικών στο Λαγκαδά


Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου από 11:00-14:00.

Διανομή φρούτων και λαχανικών στους δημότες Λαγκαδά θα γίνει την Κυριακή 13 Ιανουαρίου από τις 11:00-14:00 στην κεντρική πλατεία, μπροστά από το δημαρχείο.

Η δράση αυτή γίνεται μετά από πρωτοβουλία του αντιδημάρχου παραγωγικών τάξεων Γιάννη Κολασίδη με τη στήριξη του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, του Σωματείου μικροπωλητών και παραγωγών «Μακεδονία» και του Σωματείου μικροπωλητών και παραγωγών Θεσσαλονίκης «Ομόνοια», οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς τα προϊόντα που θα διανεμηθούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό των αναξιοπαθούντων οι ασφαλιστές


Προσέφεραν ρούχα και τρόφιμα στο δήμο Αθηναίων.

Περισσότερες από 350 κούτες με τρόφιμα, ρούχα, σκεπάσματα και παιχνίδια προσέφερε ο κλάδος των ασφαλιστών στο
Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ),

Η δράση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη εκπροσώπων της ΕΑΕΕ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, όπου ενημερώθηκαν για το κοινωνικό έργο που επιτελεί από τον πρόεδρο του οργανισμού κ. Αδαμόπουλο και τη διευθύντρια κ. Νούση.

Διαβάστε περισσότερα...

Φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις θύματα ληστειών και κλοπών


H ζημιά θα εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της.

Τη φορολογική ελάφρυνση επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιά από ληστεία ή κλοπή προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία ευνοεί κυρίως τράπεζες, κοσμηματοπωλεία, ενεχυροδανειστήρια, αλλά και εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής πώλησης ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογικών συσκευών, εφεξής η ζημιά που υφίσταται κάποια επιχείρηση λόγω ληστείας ή κλοπής εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της, κατά τη διαχειριστική περίοδο στην οποία έλαβε χώρα το ζημιογόνο γεγονός.

Ο κ. Μαυραγάνης έκανε δεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία η ζημιά που υφίσταται επιχείρηση λόγω απώλειας περιουσιακού της στοιχείου λόγω ληστείας ή κλοπής εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της, κατά τη χρήση στην οποία έλαβε χώρα το ζημιογόνο γεγονός, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την κρίση της φορολογικής αρχής, η ζημιά αυτή είναι οριστική, δηλαδή βέβαιη ως προς την ύπαρξή της και εκκαθαρισμένη κατά το ποσό, ήτοι έχει προσδιορισθεί επακριβώς η οικονομική ζημία.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα βρείτε δουλειά στο εξωτερικό


Οι νέοι και οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες μετακινούνται ευκολότερα.

Η ανεργία που «σκαρφάλωσε» στο 26% το Σεπτέμβρη του 2012, αλλά και οι χαμηλοί μισθοί όσων εξακολουθούν να εργάζονται στη χώρα μας, φέρνει πολλούς Έλληνες πιο κοντά στην αναζήτηση ευκαιριών για δουλειά στο εξωτερικό.

Οι νέοι εργαζόμενοι όπως και οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες μετακινούνται ευκολότερα, ωστόσο η εύρεση εργασίας σε άλλες χώρες δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Ένας στους δύο Έλληνες που βρίσκονται σε «εργάσιμη ηλικία» αναζητούν απασχόληση στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα του ομίλου παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού «Adecco», σχετικά με τις τάσεις αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα.

Μάλιστα το 49% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και ένα επιπλέον 3% δήλωσε ότι έχει ήδη δεχθεί σχετική πρόταση, την οποία και εξετάζει. Ως ισχυρότερα κίνητρα για μετακίνηση στο εξωτερικό προβάλουν η υψηλή ανεργία και η ύφεση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι χαμηλοί μισθοί στην Ελλάδα.

Η γενιά η οποία φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη πρόθεση να μεταναστεύσει είναι η γενιά των 25 ως 35 ετών, κυρίως πτυχιούχοι και απογοητευμένοι από την αγορά εργασίας. Επίσης, υπάρχει η κατηγορία των υψηλόβαθμων στελεχών, η οποία έχει επηρεαστεί δυσμενώς από την ύφεση και επιλέγει το εξωτερικό ως λύση για τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού τρόπου ζωής.

Ενδεικτικό της τάσης φυγής που επικρατεί στη χώρα μας είναι το γεγονός πως πέρυσι, μόνο στην Γερμανία βρήκαν δουλειά 123.000 Έλληνες σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 11% σε σύγκριση με το 2011.

Ο δημοφιλέστερος εργασιακός προορισμός για όσους αναζητούν εργασία παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως οι Σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται για χώρες όπως η Αμερική, ο Καναδάς και η Αυστραλία, όπου συχνά υπάρχουν συγγενείς πρόθυμοι να υποστηρίξουν τους μετανάστες στα πρώτα τους βήματα εκτός συνόρων. Προσωπικό αναζητούν πλέον εντονότερα και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, κυρίως τους τομείς των θετικών επιστημών, της πληροφορικής και των κατασκευών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μεταναστευτικό ρεύμα προς τις χώρες του Κόλπου.

Όπως και να έχει, η εύρεση εργασίας στο εξωτερικό επιβάλλει την εξαιρετικά προσεγμένη στρατηγική και προετοιμασία του υποψηφίου. Ο εντονότερος ανταγωνισμός και η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στον τρόπο σύνταξης του βιογραφικού/συνοδευτικής επιστολής ως μέσο κατανόησης για την προσωπικότητα του υποψηφίου, αφήνουν στο κάθε υποψήφιο ελάχιστα περιθώρια για λάθη εάν θέλει να διεκδικήσει τις θέσεις που τον ενδιαφέρουν με αξιώσεις. «Κλειδί» για την ανεύρεση του κατάλληλου εργοδότη σε κάποια από τις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί το Europass CV.

Ευρώπη, η ασφαλής επιλογή

Μια καλή αφετηρία για τους εργαζόμενους που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια ευρωπαϊκή σταδιοδρομία αποτελεί το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Απασχόλησης (EURES), συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες εργοδότες που αναζητούν προσωπικό, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική κινητικότητα κάτω από την ίδια ευρωπαϊκή «στέγη».

Στον δικτυακό τόπο http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=el οι Έλληνες υποψήφιοι μπορούν να βλέπουν τις διαθέσιμες κενές θέσεις στην ειδικότητά τους και να ενημερώνονται σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στη χώρα της επιλογής τους. Η γνώση της αγγλικής γλώσσας και η κατοχή του απαραίτητου τίτλου σπουδών που αφορά την ειδικότητα, συνιστούν συχνά "διαβατήριο" για την απασχόληση στις χώρες της Ε.Ε.

Αυτή την περίοδο το δίκτυο EURES «φιλοξενεί» 1.110.437 ανοικτές θέσεις στην Αυστρία (33.138), στο Βέλγιο (1.989), στη Βουλγαρία (20), στην Ελβετία (11.737), στην Κύπρο (1.466), στην Τσεχική Δημοκρατία (24.438), στη Γερμανία (311.604), στην Δανία (31.542), στην Εσθονία (1.592), στην Ισπανία (1.872), στη Φινλανδία (23.606), στη Γαλλία (50.156), στην Ουγγαρία (3.808), στην Ιρλανδία (2.804), στην Ισλανδία (45), στην Ιταλία (7.628), στο Λιχνενστάιν (76), στη Λιθουανία (2.823), στο Λουξεμβούργο (266), στη Λετονία (2.874), στη Μάλτα (142), στις Κάτω Χώρες (20.159), στη Νορβηγία (6.118), στην Πολωνία (18.888), στην Πορτογαλία (683), στη Ρουμανία (2.945), στη Σουηδία (39.396), στη Σλοβενία (1.390), στη Σλοβακία (3.966) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (452.605).

Πρωταθλήτρια στο σκέλος των εργοδοτών είναι η Γερμανία, με 3.779 εταιρείες εγγεγραμμένες στο δίκτυο. Ακολουθεί η Αγγλία με 3.226 ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναζητούν προσωπικό και η Νορβηγία με 2.516. Η πλειοψηφία των ατόμων που αναζητούν εργασία μέσω EURES ανήκουν στον κλάδο της Διοίκησης, των Οικονομικών και των Νομικών, ενώ ακολουθούν οι τομείς των Πωλήσεων, του Μάρκετινγκ, των Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και της Πληροφορικής.

«Η τάση αναζήτησης εργασίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάθηκε το 2012» επισημαίνει η Κατερίνα Φλάκα, συντονίστρια του δικτύου EURES στην Ελλάδα.

Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφει ο νοσηλευτικός κλάδος, καθώς διπλασιάστηκε ο αριθμός των νοσηλευτών που επιθυμούν να μεταναστεύσουν κυρίως σε Αγγλία, Σουηδία, Κύπρο και Γερμανία. Σταθερά προσανατολισμένοι στο εξωτερικό παραμένουν οι γιατροί, καθώς η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού δημιουργεί θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγία και Δανία. Μηχανικούς αναζητούν χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Μ. Βρετανία, ενώ καθηγητές διαφόρων κλάδων στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία.

«Στο μόνο κλάδο που υπάρχει μεγάλη ζήτηση επαγγελματιών αλλά μικρή προσφορά από Έλληνες, είναι εκείνος των σερβιτόρων και των μαγείρων. Χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία αναζητούν γερμανόφωνο εποχικό προσωπικό στον τομέα του χειμερινού τουρισμού και της εστίασης. Ωστόσο οι Έλληνες με τα απαραίτητα τυπικά προσόντα, επιλέγουν να μείνουν στη χώρα τους μόνο με το ταμείο ανεργίας τον χειμώνα, αντί να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό», τονίζει η κα Φλάκα.

Μεγάλες δεξαμενές απορρόφησης επιστημόνων αλλά και ανειδίκευτων εργατών παραμένουν οι αγορές εργασίας της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας, ενώ Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας αποτελούν τις πόλεις με τη μεγαλύτερη εκροή εργατικού δυναμικού.

Αυστραλία: Κυνηγώντας το όνειρο

Όταν ξέσπασε η κρίση στη χώρα μας, οι Έλληνες άρχισαν και πάλι να σκέφτονται την Αυστραλία, περίπου 40 χρόνια μετά το 1975, όταν σταμάτησε το μεταναστευτικό ρεύμα που είχε ξεκινήσει και αφού πλέον κατοικούν –μόνο στη Μελβούρνη- περί του 220.000 Έλληνες ομογενείς.

Παρά τη γεωγραφική της απόσταση, αναρίθμητες είναι οι επαγγελματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Αυστραλία για τους Έλληνες που πρόκειται να μεταναστεύσουν εκεί,αναζητώντας το εργασιακό τους μέλλον.

Το επαγγελματικό μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας βασίζεται στις ανάγκες της οικονομίας της χώρας και είναι ανοιχτό για όλα τα άτομα που έχουν τις ειδικότητες και τα προσόντα που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων.

Η τελική επιλογή των μεταναστών γίνεται με το σύστημα της μοριοδότησης, ενώ βασικά κριτήρια επιλογής είναι η ηλικία και η γλώσσα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτω των 50 ετών και να μιλούν την αγγλική γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Οι πλέον περιζήτητες ειδικότητες είναι μηχανικοί (όλων των κατηγοριών), χημικοί μηχανικοί για τους τομείς της εξορυκτικής βιομηχανίας, ανώτερα διοικητικά στελέχη για επιχειρήσεις, γεωλόγοι, μαθηματικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί (όλων των κλάδων), νοσηλευτικό προσωπικό, δάσκαλοι, λογιστές, ελεγκτές, μηχανικοί πλοίων, επιστήμονες αγροτικού τομέα, δικηγόροι, πτυχιούχοι πληροφορικής κλπ.

Προτεραιότητα δίνεται στους αιτούντες που έχουν εξασφαλίσει από Αυστραλό εργοδότη προσφορά θέσης εργασίας. Προκειμένου κάποιος να πάρει βίζα μόνιμης παραμονής, θα πρέπει να έχει συγγενείς στην Αυστραλία, οι οποίοι θα δεχθούν να λειτουργήσουν ως εγγυητές και να γνωρίζει καλά την Αγγλική γλώσσα.

Οι επιλογές για βίζα είναι πολλές, με την πιο συνηθισμένη εκείνη της κατηγορίας General Skilled Migration που εξαρτάται από τους πόντους που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος σε συγκεκριμένα κριτήρια. Η βάση για τη βίζα είναι το 65 και η αίτηση κοστίζει 2.200 ευρώ. Η γραφειοκρατία δεν είναι αμελητέα – μεταφράσεις, επικυρώσεις πτυχίων κ.α.- και η συνολική διάρκεια αναμονής εξαρτάται από το είδος της βίζας (μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες).

Σύμφωνα με στοιχεία της Αυστραλιανής Πρεσβείας στην Αθήνα, το ενδιαφέρον για χορήγηση βίζας το 2011 τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ το 2012 υποχώρησε και πάλι κοντά στο επίπεδα του 2010.

Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει πολύ οργανωμένη ιστοσελίδα προκειμένου να βοηθήσει τους μελλοντικούς κατοίκους της να αναζητήσουν το μελλοντικό εργοδότη τους (www.immi.gov.au/allforms/foreign/994igre.pdf).

Οι υποψήφιοι που ψάχνουν για δουλειά στην Αυστραλία, μπορούν να επισκεφτούν τις δύο μεγαλύτερες ιστοσελίδες για αγγελίες εργασίας (www.seek.com.au και www.mycareer.com.au) και να ενημερωθούν για τα προσφερόμενα επαγγέλματα αλλά και για τις αμοιβές τους.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως η χώρα μας εξετάζει από κοινού με την Αυστραλία τη χορήγηση της WorkingandHolidayVisa σε 500 νέους Έλληνες πτυχιούχους έως 30 ετών, προκειμένου να ταξιδέψουν στη μακρινή χώρα και να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία για ένα έτος, ενώ ίσος αριθμός Αυστραλών να εργαστεί στην ελληνική επικράτεια για το ίδιο χρονικό διάστημα.

ΗΠΑ- Καναδάς: Δουλεύοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Το αμερικάνικο όνειρο υπήρξε ανέκαθεν "μαγνήτης" για τους Έλληνες που ήθελαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Οι πολυάριθμες ευκαιρίες εργασίας σε διάφορους τομείς, οι υψηλές αμοιβές και οι ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης τροφοδοτούν πλέον και το σύγχρονο κύμα της ελληνικής μετανάστευσης.

Καταλυτικό ρόλο στην διαδικασία επιλογής των υποψηφίων από κάποια εταιρεία των ΗΠΑ παίζουν τα εξειδικευμένα προσόντα, η εργασιακή εμπειρία και το υψηλό επίπεδο σπουδών. Στην Αμερική, οι κλάδοι της πληροφορικής και των θετικών επιστημών είναι συνήθως οι κλάδοι που δέχονται πιο εύκολα μετανάστες από το εξωτερικό.

Το πρώτο και αναγκαίο βήμα για να εργαστεί κάποιος στις ΗΠΑ, είναι να έχει προσφορά εργασίας από Αμερικανό εργοδότη σε κλάδο που απαιτεί πανεπιστημιακές σπουδές – όχι δηλαδή το εστιατόριο κάποιου συγγενή. Με λίγες εξαιρέσεις για άτομα με εξαιρετικές και σπάνιες ικανότητες (επιστήμονες διεθνούς αναγνώρισης κ.α.), η προσφορά εργασίας είναι απόλυτα αναγκαία, αφού όλη η νομική διαδικασία για την εργασία στις ΗΠΑ ξεκινά με πρωτοβουλία του Αμερικανού εργοδότη και όχι του αλλοδαπού.

Ο πιο προσφιλής τρόπος για να βρει κανείς δουλειά στις ΗΠΑ είναι να έχει σπουδάσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, όπου μπορεί με σχετική ευκολία να προσεγγίσει μεγάλες εταιρίες. Επίσης, η φοιτητική βίζα που παρέχεται σε φοιτητές (F-1) επιτρέπει την εργασία στις ΗΠΑ για δώδεκα μήνες, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Ένας ακόμα αρκετά συνηθισμένος τρόπος αναζήτησης εργασίας είναι με μετάθεση, εφόσον ο αλλοδαπός εργάζεται ήδη σε κάποια εταιρία που διαθέτει γραφεία στις ΗΠΑ. Η βίζα τύπου L-1 απευθύνεται ειδικά σε εκείνους που έχουν εργαστεί για τουλάχιστον έναν χρόνο εκτός ΗΠΑ και θέλουν να μετατεθούν στα γραφεία της ίδιας εταιρίας στις ΗΠΑ. Η μετάθεση με βίζα L-1 παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα, το σημαντικότερο από τα οποία είναι ότι μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να προχωρήσει σε αίτηση για πράσινη κάρτα, που παρέχει το δικαίωμα μόνιμης διαμονής.

Με λίγη τύχη και πολύ δυνατά προσόντα, μπορεί κανείς να κάνει αιτήσεις για δουλειά απευθείας σε αμερικανικές εταιρίες. Σε αυτή την περίπτωση, η εταιρία μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία για βίζα τύπου Η1-Β.

Οι βίζες αυτές είναι περιορισμένες ανά έτος και αρχίζουν να ισχύουν την 1η Οκτωβρίου του κάθε έτους. Αν δηλαδή οι βίζες δηλαδή του τρέχοντος έτους έχουν εξαντληθεί, θα πρέπει ο υποψήφιος να περιμένει έως την 1η Οκτωβρίου του επομένου έτους για να ξεκινήσει εργασία. Ας σημειωθεί ότι η βίζα Η1-Β είναι για προσωρινή εργασία για συγκεκριμένο εργοδότη, δεν παρέχει δηλαδή τα δικαιώματα της πράσινης κάρτας, που έχει αρκετά υψηλότερες απαιτήσεις. Συνήθως οι εργοδότες δοκιμάζουν τον εργαζόμενο πρώτα με προσωρινή βίζα πριν ξεκινήσουν την διαδικασία για την πράσινη κάρτα.

Τέλος, ορισμένες ειδικές κατηγορίες ατόμων, όπως άτομα με εξαιρετικές ικανότητες στις επιστήμες, στις τέχνες, στην εκπαίδευση, στις επιχειρήσεις ή στον αθλητισμό ή ερευνητές με διεθνή αναγνώριση και άλλοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για πράσινη κάρτα απευθείας, χωρίς έτοιμη προσφορά εργασίας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην Πρεσβεία των ΗΠΑ (http://athens.usembassy.gov)

Πέμπτη χώρα σε προσλήψεις στον κόσμο είναι ο Καναδάς, με τον μεταλλευτικό τομέα, τις κατασκευές, τις μεταφορές και το λιανικό εμπόριο να πρωταγωνιστούν στο νέο εργασιακό τοπίο. Μάλιστα πρόσφατα η καναδική κυβέρνηση εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να αναβαθμίσει το σύστημα υποδοχής μεταναστών έως το 2014, προκειμένου να συνδέει απευθείας τους υποψήφιους μετανάστες με τους εργοδότες που θέλουν να τους προσλάβουν.

Βασική προϋπόθεση για να εργαστεί κανείς στον Καναδά είναι η επαγγελματική ειδικότητά του να βρίσκεται μέσα στη λίστα που εκδίδει κάθε χρόνο η καναδική κυβέρνηση. Ο ενδιαφερόμενος που διαπιστώνει πως το επάγγελμά του είναι στη λίστα, πρέπει να κάνει αίτηση για την έκδοση κάρτας βίζα και να αναμένει τα αποτελέσματα, ή εναλλακτικά να έχει δεχτεί πρόταση εργασίας από Καναδό εργοδότη. Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης βίζας είναι εξαιρετικά απλή και γίνεται μέσω διαδικτύου (www.canadainternational.gr.ca/greece-grece ). Σημαντικό κριτήριο για να βρει κάποιος δουλειά στον Καναδά είναι και η καλή γνώση αγγλικών και γαλλικών, των δύο επίσημων γλωσσών της χώρας. Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά υπάρχει μια μικρή αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που βρήκαν μόνιμη ή προσωρινή εργασία στη χώρα την τελευταία διετία, ίσως όμως πρόκειται για ομογενείς που είχαν φύγει από τον Καναδά και επέστρεψαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως από πέρυσι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με σύνθημα «Hire a Greek» (προσέλαβε και εσύ έναν Έλληνα) από επιχειρηματίες του εξωτερικού με ελληνική καταγωγή. Σκοπός της είναι η απορρόφηση ανέργων από τη χώρα μας σε εταιρίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε αρχικά από την Αμερική μέσω του ειδησεογραφικού portal www.greekreporter.com όμως σύντομα βρήκε ανταπόκριση από τους επιχειρηματικούς κύκλους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ευρώπης. Οι υποψήφιοι δεν έχουν παρά να υποβάλλουν online το βιογραφικό τους στην ιστοσελίδα www.hireagreek.com και να αναζητήσουν το επαγγελματικό τους μέλλον, εκτός συνόρων.

Οι εργασιακές προκλήσεις στις χώρες του Περσικού Κόλπου

Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και η ανυπαρξία φορολογίας συνιστούν δέλεαρ για οποιονδήποτε Ευρωπαίο -πόσο μάλλον Έλληνα- προκειμένου να μεταναστεύσει στις αραβικές χώρες.

Παρά τις πολιτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή, τα αυταρχικά καθεστώτα και τις αυστηρές ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των νόμων, οι έξι αραβικές χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (GCC) (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ, Ομάν και Μπαχρέιν), αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς εργασιακούς προορισμούς για Δυτικοευρωπαίους που αναζητούν διαφυγή από την Ευρώπη της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της ιστοσελίδας GulfTalent.com για την εργασία και τους μισθούς στην περιοχή του Κόλπου, οι χώρες που συγκεντρώνουν τους περισσότερους μετανάστες είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Οι περισσότεροι υπήκοοι δυτικών χωρών επιλέγουν ως τόπο μετανάστευσής τους το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καταλαμβάνοντας το 46% και το 26% του συνολικού ποσοστού των μεταναστών τους. Στην τρίτη θέση προτίμησης έρχεται η πρωτεύουσα του Κατάρ, η Ντόχα, όπου το 21% των ξένων υπηκόων της προέρχεται από τη Δύση.

Σχεδόν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι στις χώρες του Κόλπου δημιουργούν ευκαιρίες εργασίας, ωστόσο οι περισσότερες νέες θέσεις προέρχονται από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την υγεία, τις λιανικές πωλήσεις, την τεχνολογία πληροφοριών και τη μηχανική.

Οι ξένοι υπήκοοι καταλαμβάνουν στην πλειονότητά τους θέσεις μηχανικών (όλων των ειδικοτήτων), λογιστών, μάνατζερ, αναλυτών και πωλητών.

Ειδικά για τους μηχανικούς (ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανολόγους, μηχανικούς υπολογιστών και μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων) οι αραβικές χώρες συνιστούν «εργασιακό παράδεισο», αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν τους βασικούς τίτλους σπουδών, εργασιακή πείρα και άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Οι εργοδότες επιχειρήσεων, εθνικών και πολυεθνικών, στις χώρες του Κόλπου επικεντρώνονται ιδιαίτερα στα βιογραφικά υποψηφίων από τις χώρες της Δύσης, καθώς η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μία τεράστια δεξαμενή από υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό που δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί στον υπόλοιπο κόσμο.

Μάλιστα, οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν υψηλότερους μισθούς στους ξένους υπηκόους σε σχέση με τους Ασιάτες, ώστε να τους δελεάσουν να εργαστούν γι' αυτές.

Όπως φανερώνουν και τα στατιστικά, πάνω από το 80% των ξένων εργαζόμενων στις έξι αραβικές χώρες μεσοσταθμικά (στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας φτάνει το 98%) βεβαιώνουν ότι οι απολαβές τους είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές που είχαν στην πατρίδα τους.

Για τους Έλληνες πολίτες δεν απαιτείται θεώρηση (visa) για την είσοδό τους στα ΗΑΕ. Ωστόσο, αν η παραμονή τους πρόκειται να ξεπεράσει τις 60 ημέρες, τότε χρειάζεται προηγούμενη επικοινωνία με τις αρμόδιες εμιρατινές αρχές. Στα ΗΑΕ ζουν και εργάζονται περί τους 1.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται στο Ντουμπάι (στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες κ.α.).


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ραβασάκια σε δύο εκατ. φορολογούμενους


Κοσκινίζουν ληξιπρόθεσμες σε βάθος 12ετίας.

Ειδοποιητήρια σε δύο εκατομμύρια φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη ετοιμάζεται να στείλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να τους ενημερώσει για τις οφειλές τους προς την εφορία και δεν ενημερώθηκαν ποτέ.

Η λίστα θα περιλαμβάνει φορολογούμενους που συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν γνώση της οφειλής τους, όχι με δική τους ευθύνη.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, οι υποθέσεις έχουν φτάσει σε βάθος 12ετίας, και όπως δείχνουν οι έλεγχοι δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ οι αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία και στη συνέχεια να καλέσουν τους ενδιαφερόμενους φορείς να διευθετήσουν τα χρέη τους.

Οι οφειλές ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ τα ειδοποιητήρια θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται περί τα τέλη Φεβρουαρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Επανέρχεται η βάση του 10


Κατά περίπου 130 λιγότερα θα είναι τα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα βρουν φέτος στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την επαναφορά της βάσης του δέκα.

Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» κοντεύει να πάρει την τελική του μορφή από το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνει περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και ιδρυμάτων, ενώ τα ΤΕΙ της περιφέρειας -όπως ήταν αναμενόμενο- είναι οι μεγάλοι... χαμένοι, αφού θα υποστούν το μεγαλύτερο ψαλίδι.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χάρτη των ΑΕΙ άρχισε. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να μην έχει διαμορφώσει πλήρως το σχέδιο, αλλά απο σήμερα αρχίζουν και οι άτυπες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο υπουργός Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι τα τελικά σχέδια θα ανακοινωθούν σύντομα, διότι οι όποιες αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το καλοκαίρι, οι οποίοι επίσης αναμένουν να μάθουν εάν θα επανέλθει φέτος η βάση του 10, κάτι που θεωρείται βέβαιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκορδάς: 30.000 θέσεις εργασίας


Η επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων από τον Απρίλιο, θα δημιουργήσει 30.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκορδάς στα περισσότερα μεγάλα οδικά έργα έχει αποκατασταθεί η συμφωνία με τους παραχωρησιούχους για τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις
Ο κ. Σκορδάς αναφέρθηκε και στη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία, αφότου εγκριθεί από την τρόικα, θα καταργηθεί ουσιαστικά ο Τειρεσίας, όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα.
«Θα πάμε σε λειτουργία συνολικής αποτίμησης της εικόνας ενός πελάτη, κι αν η τράπεζα κρίνει ότι είναι πιστοληπτικά ικανός θα τού δίνει ένα νέο προϊόν» σημείωσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες αποδείξεις δεν αναγνωρίζει η εφορία


Στη μάχη για τη συλλογή αποδείξεων θα «ριχθούν» και φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη έκπτωση φόρου.

Για να συμβεί αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, να συλλέξουν αποδείξεις που ανέρχονται στο 25% του εισοδήματός τους, με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν θα επιβάλλεται φορολογική «ποινή» 22%.

Αναλυτικότερα, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου (2.100 ευρώ για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έως 25.000 ευρώ) ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός της Ε.Ε. (μέχρι σήμερα περνάνε μόνο οι «ελληνικές» αποδείξεις) αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος.

Το μέγιστο όριο των αποδείξεων που απαιτούνται είναι 10.500 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά μόνο όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δηλώνουν εισόδημα από 42.000 ευρώ και πάνω.

Ποιες αποδείξεις περνάνε

Μετά την κατάργηση της συντριπτικής πλειονότητας των φοροαπαλλαγών, η εφορία θα αναγνωρίζει και αποδείξεις που εκδίδονται στη χώρα μας, αλλά και σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός άλλων των αποδείξεων έγκυρες θα είναι από φέτος και:

• Αποδείξεις από δίδακτρα φροντιστηρίων

• Αποδείξεις για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, και

• Οι αποδείξεις από ταξί

Δεν περνάνε στην εφορία δαπάνες:

• Πετρελαίου θέρμανσης

• Ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης

• Η καταβαλλόμενη διατροφή μεταξύ συζύγων

• Κάθε είδους ασφάλιστρα

• Οι δωρεές και οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν είτε φοροαπαλλαγές, είτε τεκμήρια.








Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγωμένος στον πεζόδρομο


Ο ηλικιωμένος άστεγος πέρασε τη νύχτα στο κρύο. Κοιμήθηκε στον πεζόδρομο στο κέντρο της Πάτρας και αυτή η θλιβερή εικόνα που προκαλεί σοκ, εγείρει ερωτήματα αν πραγματικά υπάρχει κράτος. Η θερμοκρασία εκείνες τις ώρες ήταν 6 βαθμοί κελσίου και κάποιοι ανησύχησαν μήπως ο άστεγος δεν είναι στη ζωή.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι παίρνουν το εφάπαξ


Λίστα πληρωμών των εφάπαξ, που θα καταβάλλονται τμηματικά κάθε μήνα, σε όσους δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιοδοτήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2010 έως και τον Ιούνιο του 2012, ετοίμασε το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οι πρώτες πληρωμές (περίπου 1.100 δικαιούχοι) ξεκίνησαν το Δεκέμβριο και θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2014.

Μέσα στο 2013 θα πληρωθούν 27.042 δικαιούχοι και άλλοι 3.230 θα πάρουν το εφάπαξ τον Ιανουάριο του 2014.

Δείτε τους πίνακες:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρήτη: Έδιωξαν το παιδί τους λόγω κρίσης - Μια αιμορραγία αποκάλυψε στο σχολείο το δράμα του μαθητή!


- Σφίγγει το στομάχι η ιστορία του 18χρονου Νίκου που πηγαίνει στο Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου
- Οι γονείς του είπαν πως δεν έχουν χρήματα για να τον συντηρήσουν και του έδειξαν την πόρτα της εξόδου
- Το εξαντλημένο παιδί οδηγήθηκε σε νοσοκομείο και οι καθηγητές ειδοποίησαν τους γονείς του
- Συγκλονιστική η έκκληση του διευθυντή του, μέσω του NewsIt, για τον επιμελή μαθητή του
- Οι συμμαθητές του, ζητούν βοήθεια μέσω facebook - Διαβάστε πως μπορείτε να βοηθήσετε...
Η κρίση χωρίζει μέχρι και οικογένειες και ο 18χρονος μαθητής του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, που από το σπίτι της οικογένειάς του βρέθηκε στο δρόμο, αποτελεί το πιο τραγικό παράδειγμα.

Οι πολύτεκνοι γονείς του αδυνατούν να συντηρήσουν όλα τα παιδιά της οικογένειας με αποτέλεσμα να δείξουν την έξοδο στο 18χρονο, αφήνοντάς τον να αναζητήσει την τύχη του, στους δρόμους, μόνος και αβοήθητος.

Την κατάσταση του νεαρού συνειδητοποίησαν οι συμμαθητές του στο σχολείο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν μετά από μία αιμορραγία οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Το παιδί είχε ανεβάσει πίεση από τη στεναχώρια και του άνοιξε η μύτη. Σε επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς του, απάντησαν πως δεν τους ενδιαφέρει και οι εκπαιδευτικοί "να κάνουν ότι καταλαβαίνουν με το παιδί". 





Η κορύφωση του δράματος


Όταν το παιδί πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, με παρέμβαση του εισαγγελέα (επειδή τότε ήταν ανήλικος), επέστρεψε στο σπίτι του, στο Ηράκλειο. Ένα μήνα αργότερα όμως, όταν ενηλικιώθηκε οι γονείς του, τον έδιωξαν. Ο 18χρονος πήγε στο σπίτι της γιαγιάς του και λίγες μέρες αργότερα, βρήκε τον διευθυντή του σχολείου και του είπε πως δεν έχει που να μείνει!


Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Newsit o Διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, Ανδρέας Τσεπαπαδάκης "έχουμε δυστυχώς και 4 ακόμη παιδιά σε παρόμοια θέση με αυτή του Νίκου. Φέτος πρέπει να ξέρετε οτι πάρα πολλά παιδιά λόγω έλλειψης εργασίας σταμάτησαν το σχολείο γιατί δεν είχαν ούτε το εισιτήριο να πληρώσουν για να έρθουν στο σχολείο. Και μου έλεγε ένας συγκεκριμένα: "να έρχομαι στο σχολείο να πίνουν οι άλλοι καφέ ή να με κερνάνε και εγώ να μη μπορώ να κάνω τίποτα; Οχι ευχαριστώ, θα μείνω στο σπίτι μου". Το αντιλαμβάνεστε; Θέλουν να τελειώσουν το Γυμνάσιο και δε τα αφήνει η κατάσταση, η συγκυρία των πραγμάτων, ο κοινωνικός περίγυρος, χωρίς δουλειά είναι πρόβλημα".

Ακούστε πως περιέγραψε ο κ.Τσεπαπαδάκης στο NewsIt την κατάσταση που επικρατεί...





Για τον 18χρονο Νίκο, ο διευθυντής του σχολείου λέει: "Το συγκεκριμένο παιδί είναι ένας καλός μαθητής, μέτριος προς το καλό, είναι τακτικός και δεν κάνει απουσίες. Το σχολείο έχω την αίσθηση οτι είναι το σπίτι του. Εμείς το προβλημα του Νικου το καταλάβαμε όταν έγινε ένα γεγονός στα τέλη Νοεμβρίου. Ενώ ήταν μέσα στο μάθημα, προφανώς από τη στεναχώρια, του ανέβηκε η πίεση και άνοιξε η μύτη του. Και εμείς ειδοποιήσαμε το ΕΚΑΒ και πηγε στο νοσοκομείο.

Τον είχε διώξει ο πατέρας του αλλά εμείς δε το ξέραμε εκείνη τη στιγμή. Πήραμε τους γονείς του και τους ενημέρωσαμε για το περιστατικό και εκεί αντιμετωπίσαμε τον πατέρα ο οποίος είπε "δε με ενδιαφέρει, κάντε ότι θέλετε". Τότε καταλάβαμε το πρόβλημα και το παιδί μας είπε οτι δεν τον θέλουν οι γονείς του στο σπίτι γιατί δεν έχουν λεφτά να το συντηρήσουν.


Το παιδι τότε ήταν ανήλικο, πήγε στον εισαγγελέα και κατήγγειλε το περιστατικό και επέστρεψε στο σπίτι του. Αλλά μόλις ενηλικιώθηκε το παιδί αρχές Δεκεμβρίου τον ξαναδιώξανε. Πήγε στη γιαγιά του για ένα χρονικό διάστημα μέσα στις γιορτές και εμείς του δώσαμε τρόφιμα. Οταν όμως άνοιξαν τα σχολείο μετά τις γιορτές μας είπε οτι δεν έχει που να μείνει, κοιμάται δεξιά και αριστερά και από τότε αρχίσαμε και εμείς να τρέχουμε για να τον βοηθήσουμε

Το σημαντικό για τον Νίκο είναι να βρεθεί μια δουλειά πρωϊνή για να μπορέσει μετά να έρχεται στο σχολείο. Πηγαίνει στην πρώτη τάξη Γυμνασίου και το όνειρό του είναι να γίνει μάγειρας. Αλλά τώρα για να δείτε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, το παιδί σκέφτεται να πάει στο στρατό εθελοντής για να έχει στέγη και τροφή για 9 μήνες. Ας βοηθησουμε όλοι το παιδι να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα να γίνει μάγειρας.

Ακούστε τι είπε ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου στο NewsIt για τον 18χρονο Νίκο...



Οι συμμαθητές του, στη σελίδα του σχολείου στο Facebook, ανήρτησαν έκκληση για βοήθεια προς το 18χρονο. Σύμφωνα με το cretalive.gr, οποιοσδήποτε μπορεί κι επιθυμεί να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο το 18χρονο μπορεί να επικοινωνήσει, απογευματινές ώρες, με το σχολείο στο 2810 223 434 και κινητό εξυπηρέτησης 6984 445879
.


Στο σχολείο τοποθετούνται κουτιά για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Νίκο αλλά κι άλλους τέσσερις μαθητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ για το 18χρονο, μαθητές και καθηγητές συγκέντρωσαν τις ημέρες των γιορτών δύο σακούλες με τρόφιμα.



Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα κόβεται το ρεύμα; Ποιες αλλαγές έρχονται από την ΔΕΗ και στον τρόπο πληρωμής;


Πληρωμή λογαριασμών με δόσεις.
Τέλος στις διακοπές ηλεκτροδότησης στις αδύναμες οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος μέσα από δόσεις, είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το κείμενο του ετοιμάστηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εστάλη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να τον θέσει σε ισχύ με υπουργική απόφαση.

Μεταξύ άλλων προβλέπει την απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης στους ευάλωτους καταναλωτές, τη δυνατότητα ειδικών διακανονισμών για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος, ενώ δίνει στους προμηθευτές την ευχέρεια να κάνουν ειδικές τιμές για τις καταναλώσεις που γίνονται σε ώρες μέσα στο 24ωρο αλλά και σε εργάσιμες και μη εργάσιμες μέρες.

Πιο συγκεκριμένα ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας:

1. Διακρίνει τις κατηγορίες των πελατών σε Οικιακούς και μη Οικιακούς και περαιτέρω σε Μικρούς και Μεγάλους. Στους Μικρούς ανήκουν οι οικιακοί ανεξαρτήτου παροχής και οι μη οικιακοί με παροχή έως 25 kVA. Καθιερώνεται και η κατηγορία των ευάλωτων πελατών.

2. Για τους Μικρούς Πελάτες, προβλέπει την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας να είναι ένα έτος. Ορίζει πως η εγγύηση που πρέπει να δίνουν οι Μικροί Πελάτες δεν πρέπει να είναι πάνω από δύο διαδοχικούς λογαριασμούς και οι λογαριασμοί μπορούν να εκδίδονται ανά δύο μήνες κατά ανώτατο όριο.

3. Οι εταιρίες προμήθειας, σύμφωνα με τον Κώδικα, διατηρούν υποχρεωτικά Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών.

4. Καθορίζονται, μέσα από τα άρθρα και τις διατάξεις του, με σαφήνεια και διαφάνεια οι συμβατικές και οι προ- συμβατικές υποχρεώσεις των πελατών και προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

5. Για τους μικρούς πελάτες, ορίζει την προθεσμία πληρωμής των λογαριασμών στις 20 μέρες από την ημέρα αποστολής τους. Αν δεν πληρωθεί ο λογαριασμός μεταφέρεται στον επόμενο. Αν ούτε τότε δεν εξοφληθεί ο προμηθευτής κάνει αίτηση απενεργοποίησης της παροχής και την κοινοποιεί στον πελάτη. Αν δεν εξοφληθεί σε 10 μέρες τότε κόβεται και καταγγέλλεται η σύμβαση.

6. Προβλέπει τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών με ειδικές δόσεις.

7. Δίνει τη δυνατότητα ειδικών τιμών ανάλογα με την ώρα και την ημέρα.

8. Για τους Ευάλωτους Πελάτες, ορίζεται ότι η προθεσμία εξόφλησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 40 μέρες.

9. Στους Ευάλωτους Πελάτες δίνεται ειδική δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για το ρεύμα.

10. Για τους Ευάλωτους Πελάτες οι Προμηθευτές, σύμφωνα με τον Κώδικα, δεν θα δίνουν εντολή διακοπής ρεύματος το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου και Ιουλίου – Αυγούστου.

11. Για τους Ευάλωτους Οικιακούς Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας απαγορεύεται η διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σημειώνεται ότι Ευάλωτοι Πελάτες είναι όσοι πλήττονται από την ενεργειακή πενία (οικονομικά δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για ρεύμα), άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, άτομα άνω των 70 ετών κι εφόσον ζουν μόνοι τους ή με συνομήλικο, ΑΜΕΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...