Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Καθυστερεί η καταβολή των συντάξεων



Η διοίκηση του ΙΚΑ ρίχνει την ευθύνη σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Δεν ευθύνεται το ΙΚΑ για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους, που έχουν κάνει συμφωνία με την Εμπορική και την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να λαμβάνουν τη σύνταξη μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Σε ανακοίνωση της η Διοίκηση του Ιδρύματος, τονίζει, ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχει πιστώσει κανονικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα, να απευθυνθούν στις συγκεκριμένες τράπεζες και στα καταστήματα των ΕΛΤΑ.

Από την πλευρά τους τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα των τραπεζών , τα οποία ξεπεράστηκαν από το μεσημέρι της Παρασκευής και η διανομή των επιταγών στους δικαιούχους γίνεται κανονικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Αξιοποιούν τους ανάπηρους για την καταλήστευση του λαού



Οτι δεν έχει άλλα περιθώρια το κράτος για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τις απολύσεις, από τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, από τις μειώσεις μισθών και των συντάξεων ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, σε συνάντηση που είχε με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών. Την ίδια ώρα, το υπουργείο - και συγκεκριμένα ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού - δήλωνε ότι τα κοινωνικά προγράμματα - όπως π.χ. το «Βοήθεια στο Σπίτι» - και η φροντίδα των ΑμΕΑ θα χρηματοδοτούνται από έναν ειδικό λογαριασμό, ο οποίος θα τροφοδοτείται είτε από αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, είτε από ειδικό φόρο! Δηλαδή, πάλι από τους εργαζόμενους.

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) απαίτησε να γίνουν άμεσα προσλήψεις με ευθύνη του κράτους, να αυξηθούν τα προνοιακά επιδόματα και να μην πληρώνονται φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις. Οπως σημειώνει στον «Ρ» η ΣΕΑΑΝ, «αποκαλύπτεται ξεκάθαρα αυτό που χρόνια κατάγγελλε το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, ότι δηλαδή το κράτος θέλει να ξεφορτωθεί τελείως την προνοιακή πολιτική και να τη φορτώσει στους ίδιους τους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά Ταμεία και τα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ το 1998 σχεδίαζε αντίστοιχο φόρο και ειδικό ταμείο για τη στήριξη των ΑμΕΑ - κάτι που επιδοκίμασε η ηγεσία της ΕΣ ΑμΕΑ. Κάτω από την κατακραυγή του αναπηρικού κινήματος και του ΚΚΕ αναγκάστηκαν να το πάρουν πίσω. Αντίστοιχη προσπάθεια έκαναν το 2001: Ηθελαν να θεσπίσουν ειδικό φόρο στα επιδόματα των ΑμΕΑ για τη χρηματοδότηση της ΕΣ ΑμΕΑ για να αναπτύξει το "κοινωνικό" της έργο!». Οι σφαγείς όλων των δικαιωμάτων δε διστάζουν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τους ανάπηρους για να καταληστέψουν τις λαϊκές οικογένειες.


Διαβάστε περισσότερα...

Με παρέμβαση της Περιφέρειας λύθηκε το πρόβλημα στέγης της "ΡΟΔΑΥΓΗ"



Θετική κατάληξη είχε τελικά το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετώπιζε ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και φίλων ατόμων με νοητική υστέρηση η «Η ΡΟΔΑΥΓΗ».


Μετά από διαβουλεύσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ο σύλλογος πρόκειται να στεγαστεί στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου Κρήτης (Κ.Α.Α.Π.Α.Η.Κ.).

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα κοινωνικής πολιτικής Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη πρόκειται να παραχωρηθούν 3 αίθουσες στον 1ο όροφο του κτηρίου του Κ.Α.Α.Π.Α.Η.Κ. για να φιλοξενήσει τους νέους της «ΡΟΔΑΥΓΗ», αποτελώντας ουσιαστικά μια διάδοχη δομή μετά την αποφοίτηση των παιδιών του ειδικού αυτού Κέντρου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη με στόχο τη συνέχιση του εν λόγω προγράμματος ανάπτυξης επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων ατόμων με ειδικές ανάγκες, απαραίτητες για την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

«Η «Ροδαυγή» κάνει μια εξαιρετική δουλειά αναφορικά με την εκπαίδευση των παιδιών. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε όλες τις επαφές προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της στέγης, και ευτυχώς το θέμα λύθηκε μετά τις σχετικές παρεμβάσεις», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη.
Τους συγκεκριμένους χώρους επισκέφθηκαν μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, μαζί με αντιπροσωπεία της «ΡΟΔΑΥΓΗ» αλλά και του Κ.Α.Α.Π.Α.Η.Κ.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπάρτη: Μείωση τελών ύδρευσης 30% από τον δήμο Μονεμβασιάς σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού




Μείωση που φτάνει το 30% στα τιμολόγια ύδρευσης, αποφάσισε ο δήμος Μονεμβασιάς, που καλύπτει όλο το ανατολικό σκέλος της Λακωνίας, σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ειδικότερα, θέλοντας να στηρίξει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών, ο δήμος αποφάσισε τη μείωση των τελών ύδρευσης κατά 30%, για τους δημότες του που είναι πολύτεκνοι και ΑμεΑ και για κατανάλωση έως 200 κυβικά το εξάμηνο.

Επίσης, μείωση των τελών ύδρευσης κατά 30%, αποφασίστηκε και για τους τριτέκνους, αλλά για κατανάλωση έως 150 κυβικά το εξάμηνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρκαρισμένο αυτοκίνητο μπροστά σε ράμπα ΑΜΕΑ έξω από τη Δημοτική Αστυνομία



Την έντονη αντίδραση των κατοίκων του Βόλου έχει προκαλέσει η ύπαρξη ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου μπροστά από ράμπα ΑΜΕΑ έξω από το κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου.

Όπως καταγγέλλουν, το όχημα είναι σταθμευμένο εδώ και ημέρες επί της οδού Γιαννιτσών, με τους άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας να μην κάνουν τίποτα προκειμένου να το απομακρύνουν.

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο χρώματος μπλε, με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, το οποίο είναι σταθμευμένο απέναντι από το Δημοτικό Παντοπωλείο. Μάλιστα, υπάλληλοι του Δημοτικού Παντοπωλείου, έχουν αφήσει σημείωμα στο μπαμπριζ του αυτοκινήτου στο οποίο αναγράφονται τα εξής:

«Σας παρακαλώ μην παρκάρετε μπροστά στη ράμπα όταν το δημοτικό παντοπωλείο είναι ανοικτό».


Πηγή: http://www.newskosmos.com
Διαβάστε περισσότερα...

Με 50 ένσημα η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας



Ισχύει για τους άνεργους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει στους ανέργους τη δυνατότητα να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμη και αν έχουν συμπληρώσει πολύ λίγα ένσημα, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στο εξής οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες με 50 ένσημα ετησίως.

Επίσης, επεκτείνεται στα τρία χρόνια αντί για δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι άνεργοι, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μετά την απώλεια της θέσης εργασίας τους.

Στην εισηγητική έκθεση της σχετικής τροπολογίας, την οποία έχει καταθέσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέρεται, ότι οι ρυθμίσεις αυτές κρίθηκαν αναγκαίες «λόγω των σοβαρών προβλημάτων ανεργίας ή υποαπασχόλησης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα την παραμονή τους σε κατάσταση ανεργίας ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που συνεπάγεται την αδυναμία θεμελίωσης των ελαχίστων χρονικών προϋποθέσεων χορήγησης παροχών υγειονομικής περίθαλψης τόσο για τους ίδιους όσο και για τα μέλη οικογενείας τους».

Η συγκεκριμένη διάταξη, θα ισχύει για έναν χρόνο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2012 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Οι ασφαλισμένοι, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχουν «κολλήσει» 50 ένσημα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2011) ή κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Επίσης, στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών, που έχουν ή είχαν βιβλιάριο ασθενείας, που η ισχύς του έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 ή λήγει εντός του 2012, η χρονική περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται, έως την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Με εγκύκλιό του προς τις διοικήσεις του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσων και του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, το υπουργείο Εργασίας ζητά «μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας, για την χρονική περίοδο έως 30.04.2012» να προχωρήσουν,

i. στη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος στους ασφαλισμένους σας, με τη συμπλήρωση πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2011), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

ii. στην παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος των ανέργων ηλικίας 29 έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α΄273) και των μελών οικογενείας τους και είχαν βιβλιάριο ασθενείας που η ισχύς έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 ή λήγει εντός του 2012.

Για το κατ' οίκον απασχολούμενο προσωπικό που ασφαλιζόταν με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.2639/1998 (Α΄ 205), οι αποδοχές του οποίου υπολειπόταν του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, η ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας για την περίοδο από 01.03.2012 έως 28.02.2013 και μόνο, θα γίνεται με τη συμπλήρωση ογδόντα (80) ημερών ασφάλισης, είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2011), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Για ασφάλιση βάση του δεκαπενταμήνου (15μήνου), με αποκλειστική προϋπόθεση ημέρες που προκύπτουν από αμοιβή με εργόσημο, θα απαιτούνται 150 ημέρες ασφάλισης.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς σύνταξη έμειναν 48.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ



Μπορεί και 18.000 χιλιάδες διπλοεγγεγραμμένοι ανάμεσα σε αυτούς
.
Χωρίς σύνταξη έμειναν περισσότεροι από 48.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που πληρώνονται κάθε μήνα μέσω των ΕΛΤΑ μετά από σχετική εγκύκλιο του Τομέα Πληρωμών και Πωλήσεων των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Ο αρμόδιος διευθυντής των ΕΛΤΑ αποφάσισε να μην γίνουν πληρωμές προς τους συνταξιούχους, με το σκεπτικό ότι ανάμεσα στους δικαιούχους, υπήρχε πιθανότητα να υπάρχουν 17.000-18.000 χιλιάδες διπλοεγγεγραμμένοι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών, Γιώργος Βασιλόπουλος, μιλώντας στο «Βήμα FM» ανέφερε πως ορισμένες τράπεζες πίστωσαν τους λογαριασμούς των συνταξιούχων, αλλά εξέδωσαν και επιταγές.

Οι συνταξιούχοι αναμένεται να πληρωθούν τη Δευτέρα, ενώ όσοι πληρώνονται μέσω τραπεζών πληρώθηκαν κανονικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρνε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας του



Στη «φάκα» 50χρονος στο Χαϊδάρι.

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ένας 50χρονος από το Χαϊδάρι ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια έπαιρνε κανονικά τη σύνταξη της μητέρας του από το Δημόσιο, η οποία είχε πεθάνει από το 2010.

Ο συλληφθείς δήλωνε άνεργος και, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η σύνταξη της μητέρας του έφτανε τα 1.500 ευρώ το μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα 7 βήματα για την επίτευξη μακροζωίας



Τι να κάνετε για να ζήσετε περισσότερα χρόνια…
Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν ένα πράγμα, να ζήσουν μια ευτυχισμένη και υγιής ζωή. Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να το επιτύχουν αυτό, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που υποκύπτουν στους διάφορους πειρασμούς της ζωής.

Πολλές άσχημες συνήθειες ξεκινούν από μικρή ηλικία, λόγω κακής ανατροφής και πίεσης από συνομηλίκους. Υπάρχουν όμως 7 βήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να αυξήσουν τα χρόνια μας πάνω στη γη.

Για να δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα 7 βήματα…

1. Κόψτε το κάπνισμα



Όλοι ξέρουμε ότι το κάπνισμα σκοτώνει, καθώς βλάπτει την καρδιά και μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση.


2. Ξεκινήστε κάποιο άθλημα



Η αερόβια άσκηση κάνει καλό στην καρδιά, καθώς αυξάνει το ποσοστό του οξυγόνου που δέχεται το σώμα, βοηθάει στη διατήρηση των κιλών σας και τέλος βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και την μείωση της πίεσης του αίματος.


3. Διατηρείστε την πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα



Να πηγαίνετε συχνά για εξέταση για να μπορέσετε να προλάβετε οποιοδήποτε πρόβλημα.


4. Διατηρείστε το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα



Άμα έχετε υψηλά επίπεδα γλυκόζης, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη. Με συχνή εξέταση μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση διαβήτη.


5. Διατηρείστε την χοληστερίνη σας σε φυσιολογικά επίπεδα



Αν η χοληστερίνη σας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αντιμετωπίσετε καρδιαγγειακά προβλήματα καθώς και ανακοπή καρδιάς.


6. Να προσέχετε τα κιλά σας



Καλό θα ήταν να κάνετε μια μέτρηση του λίπους του σώματος σας.


7. Να τρώτε υγιεινά



Να αποφεύγετε φαγητά με υψηλά ποσοστά ζάχαρης και χοληστερίνης. Να προτιμάτε φαγητά όπως ψάρια, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Σας ζήτησε γιατρός του ΕΟΠΥΥ να πληρώσετε;



Τι συστήνει το υπουργείο Υγείας.

Πως θα πρέπει να αντιδράσετε στην περίπτωση που ο γιατρός σας, ενώ είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, δεν δέχεται να σας εξυπηρετήσει και σας ζητάει το αντίτιμο των 10 ευρώ;

Το υπουργείο Υγείας παρακαλεί τα 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που επισκέπτονται γιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, σε περίπτωση που τους ζητείται χρηματικό αντίτιμο για την ιατρική επίσκεψη λόγω συμπλήρωσης των ραντεβού, να ζητούν και να κρατούν την απόδειξη.

Η απόδειξη είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο το οποίο μπορούν να κοινοποιούν στον ΕΟΠΥΥ, ώστε με το ηλεκτρονικό σύστημα που υπάρχει, να γίνεται άμεση διασταύρωση για το αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί των γιατρών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα μικρόβιο-κλειδί στην εμφάνιση διαβήτη



Ο ρόλος του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού παίζει ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη στους ενηλίκους, σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ. Νέα μελέτη, την οποία διεξήγαγαν ερευνητές του NYU Langone Medical Center, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμογλοβίνης (HbA1c), ενός σημαντικού βιοδείκτη για τη «μέση» παρουσία της γλυκόζης στο αίμα, σε διάστημα τριών μηνών. Μάλιστα, η σχέση αυτή είναι πολύ πιο έντονη στα παχύσαρκα άτομα, τα οποία έχουν υψηλό δείκτη σωματικής μάζας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βακτήριο επηρεάζει τα επίπεδα δύο στομαχικών ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και θεωρούν ότι η εξάλειψή του, με τη χρήση αντιβιοτικών, θα παρουσίαζε πολύ καλά αποτελέσματα, κυρίως στα παχύσαρκα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες έρευνες, ώστε να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι επιδράσεις του στην υγεία, καθώς και η εξάλειψή του σε σχέση με την ηλικία και το επίπεδο της παχυσαρκίας.

«Αν οι μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν την ανακάλυψή μας, τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη θα μπορούν να κάνουν μια εξέταση που θα δείχνει αν έχουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ώστε να το θεραπεύσουν και πιθανόν να προλάβουν την εμφάνιση του διαβήτη» είπε η δρ Γιου Τσεν, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Κατά καιρούς αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την ύπαρξη του ελικοβακτηριδίου με τον διαβήτη, όμως η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση που ασκεί στην HbA1c (σημαντικός βιοδείκτης για τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα μακροπρόθεσμα). «Η παχυσαρκία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη και είναι γνωστό ότι ο μεγάλος δείκτης σωματικής μάζας σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα της HbA1c. Μαζί τους, όμως, σχετίζεται και η παρουσία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο τα αυξάνει ακόμη περισσότερο όταν υπάρχει μεγάλος δείκτης σωματικής μάζας» εξηγεί ο δρ Μάρτιν Μπλέιζερ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eργοθεραπεία για τα... «δύσκολα» παιδιά



Πότε ένα παιδί από 3-12 ετών χρήζει εργοθεραπευτικής παρέμβασης;
Με βάση τον Αμερικάνικο Σύλλογο Εργοθεραπείας, εάν το παιδί σας παρουσιάζει συστηματικά 3 ή περισσότερες δυσκολίες, σε σχέση με τα αναμενόμενα για την ηλικία του μέτρα, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε εργοθεραπευτική αξιολόγηση :

• Έχει δυσκολία να κάνει φίλους της ίδιας ηλικίας
• Δυσκολεύεται να κατανοήσει την δομή και το νόημα ενός παιχνιδιού
• Είναι αδέξιο σε δραστηριότητες αδρής κίνησης ( σκοντάφτει σε εμπόδια, δεν έχει καλή ισσοροπία, πέφτει συχνά )
• Έχει ελαττωμένο μυϊκό τόνο, μοιάζει να είναι αδύναμο , έχει μικρή αντοχή
• Χάνεται εύκολα σε χώρους που δεν γνωρίζει καλά
• Δυσκολεύεται να υπολογίσει καλά τη θέση του σώματός του στο χώρο (χτυπάει εύκολα )
• Σπάει συχνά τα παιχνίδια του
• Δεν του αρέσει να χοροπηδά, να κάνει κούνια ούτε ο εξοπλισμός παιδικής χαράς,
• Έχει φτωχό έλεγχο στις λεπτές κινήσεις, δυσκολεύεται να ζωγραφίσει μέσα σε πλαίσιο, να κάνει παζλ, να κόψει με ψαλίδι, δε μπορεί να χειριστεί μικρά αντικείμενα
• Υπάρχει εμφανής καθυστέρηση στον λόγο και στην ομιλία, δεν αρθρώνει σωστά
• Δυσκολεύεται να ντυθεί, να φάει μόνο του, να δέσει τα κορδόνια του
• Είναι υπερκινητικό, δε μπορεί να ησυχάσει
• Είναι παθητικό, αποτραβηγμένο
• Δεν εξερευνά το περιβάλλον
• Αποφεύγει με ασυνήθιστο τρόπο δραστηριότητες καθημερινής περιποίησης , όπως μπάνιο, χτένισμα, βούρτσισμα δοντιών, κόψιμο νυχιών
• Δεν του αρέσουν οι αγκαλιές , τα φιλιά
• Δείχνει υπερευαίσθητο σε οσμές, γεύσεις, θορύβους, άγγιγμα
• Έχει δυσκολίες στον ύπνο
• Έχει δυσκολίες στο φαγητό, λερώνεται υπερβολικά ή τρώει μόνο συγκεκριμένες τροφές/ υφές
• Διασπάται εύκολα η προσοχή του, ή συγκεντρώνεται υπερβολικά σε μία δραστηριότητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταβεί σε άλλη
• Χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση από άλλα παιδιά για να μάθει καινούρια πράγματα
• Δυσκολεύεται να πιάσει σωστά το μολύβι
• Γράφει με υπερβολική πίεση στο χαρτί ή πολύ απαλά, ο γραφικός του χαρακτήρας είναι κακός
• Αντιστρέφει γράμματα και αριθμούς, δεν αφήνει διάστημα μεταξύ γραμμάτων και λέξεων, δυσκολεύεται να διακρίνει και αναπαράγει γράμματα
• Κουράζεται εύκολα
• Δεν ακολουθεί προφορικές οδηγίες
• Έχει ελαττωμένη αυτοπεποίθηση
• Δεν μιμείται
• Δείχνει να μην ακούει όταν του μιλούν


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνδέεται με τη θεραπεία της κατάθλιψης το ηλεκτροσόκ;

Συνδέεται με τη θεραπεία της κατάθλιψης το ηλεκτροσόκ; 

Έρευνες δείχνουν ότι αποσυμφορίζει τον εγκέφαλο των ασθενών
.
Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα φωτίζει για πρώτη φορά τον τρόπο που το ηλεκτροσόκ, μια επίμαχη θεραπεία της κατάθλιψης, έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στον εγκέφαλο των ασθενών. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών.

Το ηλεκτροσόκ χρησιμοποιείται εδώ και οκτώ δεκαετίες στην ψυχιατρική, αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρως κατανοήσει με ποιο μηχανισμό αλλάζει τον εγκέφαλο και το νου των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ίαν Ράιντ και την Τζένιφερ Πέριν, χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής νευροαπεικόνισης (fMRI) για να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εννέα ενηλίκων με σοβαρή κατάθλιψη, πριν και μετά την υποβολή τους σε ηλεκτροσόκ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ηλεκτροσόκ αυτό που κυρίως κάνει, είναι να αμβλύνει τις συνδέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου των καταθλιπτικών ανθρώπων, συγκεκριμένα ανάμεσα σε αυτές που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση και το συναίσθημα, και σε αυτές που ελέγχουν τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως έχουν μια υπερβολική διασύνδεση μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου τους και το ηλεκτροσόκ μειώνει αυτές τις συνδέσεις, δρώντας θεραπευτικά με αυτό τον τρόπο.

Μολονότι φαίνεται απίθανο ότι οι σοβαρά καταθλιπτικοί άνθρωποι, που συχνά βρίσκονται σε λήθαργο, έχουν μια τέτοια εγκεφαλική υπερδραστηριότητα, αυτό όντως συμβαίνει και εξηγεί πιθανώς γιατί η προσοχή τους είναι στραμμένη στον εαυτό τους και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Η υπερδιέγερση εστιάζεται κυρίως στον πλαγιοπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και εκεί ακριβώς φάνηκε πως δρα το ηλεκτροσόκ, μειώνοντας τις υπέρμετρες εγκεφαλικές διασυνδέσεις. Όπως είπαν οι ερευνητές, το ηλεκτροσόκ είναι σαν να κατεβάζει τον ήχο ενός στερεοφωνικού που παίζει στη διαπασών.

Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της θεραπείας με ηλεκτροσόκ, σύμφωνα με τον καθηγητή νευροαπεικόνισης Κρίστιαν Σβαρτσμπάουερ του πανεπιστημίου του Αμπερντίν.

Στο ηλεκτροσόκ οι γιατροί τοποθετούν ηλεκτρόδια στο κρανίο του ασθενούς, ο οποίος βρίσκεται σε αναισθησία, και διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλό του. Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται και στους δύο κροτάφους του κεφαλιού και όχι μόνο στον ένα, όμως έτσι αυξάνονται και οι πιθανές παρενέργειες. Τα παλαιότερα χρόνια, το ηλεκτροσόκ γινόταν χωρίς αναισθησία του ασθενούς και με ρεύμα μεγαλύτερης ισχύος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο το τεστ ΠΑΠ;



Η εξέταση που σώζει.

Τo test Παπανικολάου ή test Pap όπως συνηθίζεται να λέγεται είναι μία εξέταση στην οποία ο κυτταρολόγος εξετάζει στο μικροσκόπιο τα κύτταρα του τραχήλου, του ενδοτραχήλου αλλά και του κόλπου για την έγκαιρη ανεύρεση άτυπων μορφών κυττάρων.

Είναι μία εξέταση που επιβάλλεται να κάνουν όλες οι γυναίκες με την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής και να επαναλαμβάνουν στην συνέχεια ανά έξι έως δώδεκα μήνες ή και νωρίτερα αν τους το συστήσει ο Γυναικολόγος τους.

Η λήψη του test Pap πρέπει να γίνεται από γυναικολόγο, που έχει εκπαιδευτεί όχι μόνο στο να κάνει την σωστή λήψη του επιχρίσματος αλλά επιπλέον κατά την διάρκεια της λήψης του test να μπορεί να αναγνωρίσει και οτιδήποτε παθολογικό συνυπάρχει στα έξω γεννητικά όργανα, τον κόλπο αλλά και τον τράχηλο ενώ με την γυναικολογική εξέταση μπορεί να ψηλαφήσει και να αναγνωρίσει κάποιο ευμέγεθες μόρφωμα ή να διαγνώσει κάποια φλεγμονή όπως πχ εξαρτηματίτιδα.

Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται οι προσφορές από διάφορα διαγνωστικά κέντρα όπου έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου, προσωπικό που δεν είναι εκπαιδευμένο ειδικά πάνω σ’ αυτήν την λήψη, ούτε φυσικά είναι Γυναικολόγοι, που μπορούν να διακρίνουν συνυπάρχουσα παθολογική κατάσταση, προβαίνουν σε λήψη test Pap με την αντίστοιχη επίπτωση στην ολοκληρωμένη εξέταση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα διαγνωστικά κέντρα απλά δίνουν αποτελέσματα εξετάσεων. Στην περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος, το προσωπικό δεν μπορεί ούτε να αξιολογήσει αλλά και ούτε να εξηγήσει στην γυναίκα το αποτέλεσμα ενός παθολογικού test Pap, ή να της προτείνει την ενδεικνυόμενη θεραπευτική λύση, όπου και αν αυτή χρειάζεται.

Το test Pap δεν αντικαθιστά την γυναικολογική εξέταση, που μόνο ο γυναικολόγος μπορεί να κάνει. Κάθε γυναίκα στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου οφείλει να προγραμματίζει μία επίσκεψη στον γυναικολόγο της, όπου θα γίνεται η ορθή λήψη του test Pap, η απαραίτητη γυναικολογική εξέταση και ο έγχρωμος διακολπικός υπέρηχος και Doppler μήτρας και ωοθηκών, που μπορεί να διαγνώσει παθολογικές καταστάσεις στις ωοθήκες. Αρκετές γυναίκες παραμελούν την συστηματική τους παρακολούθηση από τον γυναικολόγο τους πιστεύοντας πως αφού οι ίδιες νιώθουν υγιείς, αρκεί η διενέργεια ενός test Pap αποκλειστικά για να τους πιστοποιήσει την ισχύ της πεποίθησής τους.

Η υγεία όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι εύκολα αντιληπτό από όλους πως όπου υπάρχουν εκπτώσεις στην τιμή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να συνυπάρχουν εκπτώσεις και στην ποιότητα. Όσο πιο γρήγορα ανακαλυφθεί ένα πρόβλημα, τόσο μικρότερο είναι το κόστος αντιμετώπισής του αλλά και ο αντίκτυπός του στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή μίας γυναίκας. Η επιλογή δηλαδή ενός διαγνωστικού κέντρου, που διαθέτει σε προσφορά ένα test Pap είναι μια «φθηνή» λύση, που σε βάθος χρόνου όμως αποδεικνύεται πολύ πιο ακριβή από την ενδεδειγμένη, την επίσκεψη δηλαδή σε έναν γυναικολόγο. Κάθε γυναίκα αξίζει το καλύτερο και είναι στην διακριτική της ευχέρεια να το προσφέρει στον εαυτό της.

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ, MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός - Γυναικολόγος - Μαιευτήρ
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας


Διαβάστε περισσότερα...

Δε θα είναι υποχρεωτική η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών



Χιλιάδες υποθέσεις θα οδηγηθούν πιο γρήγορα στο Ειρηνοδικείο.

Δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών και έτσι χιλιάδες υποθέσεις θα οδηγηθούν πιο γρήγορα στο Ειρηνοδικείο.

Διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι:

-Δεν θα είναι στο εξής υποχρεωτική η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών, καθώς η εμπειρία έδειξε ότι υπάρχει απροθυμία από τις τράπεζες να επεξεργαστούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο.

-Το χρέος θα μπαίνει σε διαδικασία ρύθμισης που θα διαρκεί πέντε χρόνια με την κατάθεση της αίτησης και όχι με την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

-Για οφειλέτες με πλήρη αδυναμία καταβολής, η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα 3 χρόνια.

-Το ποσό μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, που πρέπει να ρυθμίσει ο οφειλέτης για να την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση, θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται και σε διάστημα μεγαλύτερο της 20ετίας.

-Στην περίπτωση που οι τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει δάνεια και τα έχουν εκχωρήσει σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό, πρέπει να ορίζουν αντίκλητο στην Ελλάδα, ώστε να διευκολύνεται η συμπερίληψή τους στην αίτηση του οφειλέτη.

-Καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη σε έναν ακατάσχετο λογαριασμό. Συγκεκριμένα ποσό κατάθεσης μέχρι το ύψος των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό, θα είναι ακατάσχετο και θα προστατεύεται και από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα στα τέσσερα δεκάχρονα καπνίζει



Θλιβερές παιδικές «επιδόσεις» αποτυπώνει έρευνα.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία έρευνας, που δείχνουν ότι το 16% των εφήβων στην Ελλάδα, ηλικίας 13 έως 15 ετών, είναι συστηματικοί καπνιστές, ενώ 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 10 ετών έχει δοκιμάσει τσιγάρο!

Ανήλικα παιδιά, που δεν έχουν πάει ακόμα στο Γυμνάσιο, έχουν εμπειρίες ενηλίκων, που μπορεί να αποβούν καταστροφικές για την ζωή τους.

Όπως διαπιστώθηκε σε άλλη έρευνα που παρουσίασε η παιδίατρος της ΕΣΔΥ, Αν. Μπαρμπούνη, ο μέσος όρος ηλικίας, που οι νέοι κάνουν σεξ έχει πέσει στα 15,5 χρόνια, ενώ μέχρι τα 18 οι ερωτικοί σύντροφοι είναι κατά μέσο όρο δύο και για αγόρια και για κορίτσια.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η κατάσταση είναι δραματική, αφού σε αυτά έρχεται να προστεθεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων HIV μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, η κατακόρυφη άνοδος στα περιστατικά μεσήλικων με κατάθλιψη και η θλιβερή πρωτιά της παχυσαρκίας των νέων.

Θλιβερές παιδικές «επιδόσεις»:

- Τα ελληνόπουλα 4-6 ετών είναι μαζί με αυτά της Ισπανίας τα πιο παχύσαρκα του κόσμου
- Το 16% των εφήβων μεταξύ 13-15 ετών καπνίζει συστηματικά
- Ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας δέκα ετών έχει δοκιμάσει τσιγάρο
- Το 15% των παιδιών έχει βιώσει λεκτική, ψυχολογική ή σωματική βία.


Διαβάστε περισσότερα...

Πυροβόλησε τη γυναίκα του ενώ κοιμόταν



«Δεν ήθελα να την βλέπω να υποφέρει», είπε.

Ο Randall Willis, ένας 61χρονος άνδρας από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε τη γυναίκα του ενώ εκείνη κοιμόταν. Αμέσως μετά κάλεσε τις πρώτες βοήθειες.

Ο Randall Willis, ομολόγησε την πράξη του, τονίζοντας ότι η γυναίκα του έπασχε από χρόνια και ανίατη ασθένεια και είχε υποφέρει ήδη πάρα πολύ. «Έπρεπε να παίρνει συνεχώς χάπια. Έχουμε περάσει μία κόλαση μαζί. Δεν ήθελα να τη βλέπω να υποφέρει άλλο. Είχε πάθει πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια και είχε κάνει μεταμόσχευση ισχίου, εγχείριση στους αδένες κ.α.», είπε.

Ο Randall Willis, ο οποίος φέρεται να πάσχει από προβλήματα αλκοολισμού, περίμενε την αστυνομία στο μπαλκόνι του σπιτιού του, για να έρθουν να τον συλλάβουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρείτε δουλειά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης



«Τρέχουν» ένα εκατομμύριο αγγελίες.

Μπορεί μέχρι πρόσφατα να μην ήταν ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα αλλά πλέον το δίκτυο Eures, την πύλη εύρεσης δουλειάς σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., τραβά όλο και περισσότερο την προσοχή όσων ψάχνουν δουλειά καθώς τα ποσοστά της ανεργίας ανεβαίνουν.

Στην πύλη Eures κοινοποιούνται οι αγγελίες των εταιρειών μέσω του ΟΑΕΔ της κάθε χώρας, οι οποίες αφορούν αρκετές ειδικότητες τόσο για μόνιμη όσο και για εποχιακή απασχόληση και περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες για τα απαραίτητα προσόντα και την υποβολή αιτήσεων.

Αυτή την ώρα «τρέχουν» σχεδόν 1,5 εκατομμύριο αγγελίες επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους ενώ σε κάθε χώρα η ζήτηση αφορά διαφορετικές ειδικότητες.

Όποιος αναζητεί δουλειά μέσω Eures είναι καλό να ξέρει τη γλώσσα του κράτους στο οποίο θέλει να εργαστεί. Μόνο στις θέσεις ανειδίκευτου εργάτη αυτό μπορεί να παρακαμφθεί ενδεχομένως με καλή γνώση αγγλικών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το 00800 3222112 (στα ελληνικά ή να έρθουν σε επαφή με τους συμβούλους του ΟΑΕΔ που ασχολούνται με το Eures στην Ελλάδα.

Για την ιστοσελίδα στα ελληνικά δείτε εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αντικαρκινικές δράσεις της παπάγιας



Τα οφέλη του εκχυλίσματος από τα φύλλα του φρούτου.

Σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες φαίνεται ότι έχει η παπάγια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας ισχυρίζονται ότι το εκχύλισμα από τα φύλλα του εξωτικού φρούτου αλλά και το ρόφημα από την παπάγια μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκινικών όγκων στον τράχηλο, το μαστό, το ήπαρ, τον πνεύμονα και το πάγκρεας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχύλισμα που παρασκευάστηκε από αποξηραμένα φύλλα παπάγιας και τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα όταν τα κύτταρα έλαβαν μεγαλύτερες δόσεις ροφήματος από φύλλα παπάγιας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εκχύλισμα από φύλλα παπάγιας ενισχύει την παραγωγή σημαντικών μορίων που λέγονται κυτοκίνες τύπου Th1που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπευτικές αγωγές που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να πολεμούν τον καρκίνο. Η παπάγια χρησιμοποιείται σαν παραδοσιακό φάρμακο για ποικιλία παθήσεων σε πολλές περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ασία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «πράσινοι σούπερ» ήρωες των φαγητών



Ποια φαγητά κάνουν καλό στην υγεία σας.

Τα burger, τα σουβλάκια και η πίτσα αποτελούν μερικά από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Δυστυχώς τα φαγητά αυτά δεν αποτελούν θρεπτικές τροφές και δεν προσφέρουν στον οργανισμό τις βιταμίνες και τα στοιχεία που χρειάζονται.

Υπάρχουν μερικά πράσινα λαχανικά που είναι πολύ υγιεινά και βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Για να δούμε ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι σουπερ ήρωες…


Το σπαράγγι περιέχει κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες Α, Β6 και C. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με λεμόνι και ψάρι για ένα υγιεινό μεσημεριανό.



Μια χούφτα σπανάκι περιλαμβάνει τις απαραίτητες αλλά και παραπάνω ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός βιταμίνης Κ και Α. Περιλαμβάνει φυτικές ίνες, ασβέστιο και πρωτεΐνες. Μπορείτε να το φάτε σκέτο σε μια σαλάτα ή να το προσθέσετε σε μια σαλάτα ή ομελέτα.



Τα μπιζέλια περιέχουν βιταμίνη C και σίδηρο. Μπορείτε να τα σοτάρετε ή να τα προσθέσετε σε μια σαλάτα.



Οι αγκινάρες περιέχουν αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου και βιταμίνη C. Μπορείτε να τα φάτε μαζί με μια σως, όπως vinaigrette.



To μπρόκολο περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, C, K και Ε. Μπορεί να το προσθέσετε σε μια μακαρονάδα ή σε μια σούπα.




Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία θανατηφόρων παθήσεων του πνεύμονα με βλαστοκύτταρα



Πρωτοποριακή τεχνική από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
.
Με βλαστοκύτταρα από το λιπώδη ιστό αντιμετωπίζονται σοβαρές και θανατηφόρες παθήσεις των πνευμόνων, χάρη σε μία παγκοσμίως πρωτοπόρα τεχνική που αναπτύχθηκε από τη Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ).

Ασθενείς από την Αμερική, την Αγγλία, τη Ρουμανία και την Κύπρο απευθύνονται πλέον στην Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ για την αντιμετώπιση της πάθησής τους με τη μέθοδο αυτή.

«Βλαστοκύτταρα από το λιπώδη ιστό απομονώνονται και, αφού γίνει η κατάλληλη επεξεργασία, χορηγούνται 3-6 φορές μηνιαίως ενδοβρογχικά ή ενδοφλεβίως σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση ή με πνευμονικό εμφύσημα.

Τα βλαστοκύτταρα αυτά δρουν ανοσορυθμιστικά και παρακρινώς, δηλαδή επηρεάζουν τη λειτουργία των πνευμόνων, μειώνουν την παθογένεια του νοσήματος και σταθεροποιείται η κατάσταση του ασθενούς.

Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει. Ακόμη και στην περίπτωση μεταμόσχευσης πνεύμονα, η επιβίωση είναι 5 χρόνια» ανάφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Πνευμονολογικού Συμποσίου του ΔΠΘ, το οποίο διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη.

Η ασφάλεια της τεχνικής αυτής που αναπτύχθηκε στο ΔΠΘ έχει ήδη επιβεβαιωθεί ύστερα από εφαρμογή της σε 12 ασθενείς και τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν, πέρυσι, σε διεθνές συνέδριο στο Αμστερνταμ. Ήδη, η μελέτη έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο, στο οποίο μετέχουν 60 πάσχοντες από πνευμονική ίνωση ή πνευμονικό εμφύσημα, οι οποίοι, μέχρι το καλοκαίρι που θα ολοκληρωθεί η έρευνα, αναμένεται να φτάσουν τους 100.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ έχει εξασφαλίζει κατ’ αποκλειστικότητα στη χώρα μας και μάλιστα δωρεάν για ένα χρόνο, ένα νέο ακριβό φάρμακο για την πνευμονική ίνωση, το οποίο έχει πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πιρφενιδόνη, η οποία είναι το πρώτο φάρμακο για τη νόσο αυτή, όπως αναφέρει ο κ. Μπούρος.

Η πνευμονική ίνωση και το πνευμονικό εμφύσημα είναι δύο παθήσεις που προκαλούν σταθερή και μόνιμη αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να ζει στο σπίτι του συνδεμένος με οξυγόνο.

«Το πνευμονικό εμφύσημα είναι πολύ συχνή πάθηση και συνδέεται με το κάπνισμα. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων από πνευμονικό εμφύσημα υπολογίζεται στις 500.000-800.000 και οι ασθενείς αυτοί αποτελούν το 50% των νοσηλευόμενων στις πνευμονολογικές κλινικές.

Η πνευμονική ίνωση είναι προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος και αν δεν αντιμετωπιστεί, η επιβίωση είναι μόλις 28 μήνες. Είναι σπάνια νόσος και η συχνότητα εμφάνισης είναι 10-15 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού.

Αποδίδεται στο κάπνισμα, σε ιογενείς και σε γενετικούς παράγοντες και στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται στους 1000. Ένας στους τρεις πάσχοντες από πνευμονική ίνωση παρουσιάζει και εμφύσημα» εξηγεί ο κ Μπούρος.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκύλος κατασπάραξε τρίχρονη



Σώθηκε χάρη στο χοντρό παλτό που φορούσε.

Η 3 ετών Phoebe McInally έκανε βόλτα με την αδερφή και τη μητέρα της μετά το σχολείο σε ένα πάρκο στο Blantyre του Lanarkshire όταν δέχτηκε άγρια επίθεση από ένα σκυλί ράτσας Boerboel!

Το σκυλί δάγκωσε το μικρό κορίτσι δυνατά στην πλάτη και την τραυμάτισε και σε άλλα σημεία του σώματός του, ενώ από τη «μάχη» ξεριζώθηκε και μια πολύ μεγάλη τούφα από τα μαλλιά της.

Η 32χρονη μητέρα της Lucy ανήμπορη να βοηθήσει παρακολουθούσε έντρομη το σκυλί να κατασπαράσσει την κόρη της, το οποίο έστρεψε στη συνέχεια την «προσοχή» του στην 5 ετών αδερφή της Phoebe, Alix!



Προσπάθησε να το απομακρύνει κλωτσώντας το αρκετές φορές μέχρι που τα κατάφερε λίγη ώρα μετά.

Η μητέρα της μικρής πιστεύει ότι η κόρη της σώθηκε από τις δαγκωματιές του σκύλου, επειδή φορούσε το παλτό της.



Οι δύο αδερφές υπέστησαν σοκ και φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους, ενώ υποφέρουν και από εφιάλτες.

«Οι ιδιοκτήτες ζώων θα πρέπει να είναι πιο υπεύθυνοι» πρόσθεσε η ταραγμένη μητέρα.







Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε τρίδυμα και πέθανε μετά από μια εβδομάδα



Οι γιατροί δεν εντόπισαν το πρόβλημα που είχε στην καρδιά της.

Όταν ο Paul και η Isabel Mason έμαθαν ότι περιμένουν τρίδυμα η ζωή τους ξαφνικά απέκτησε άλλο νόημα. Όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια…

Η χαρά τους για τον ερχομό των παιδιών τους στον κόσμο μετατράπηκε σε θλίψη, όταν η Isabel έχασε τη ζωή της μία εβδομάδα μετά!

Οκτώ ημέρες μετά τη γέννα η 34χρονη γυναίκα ξαφνικά κατέρρευσε και πέθανε εξαιτίας μιας σπάνιας καρδιακής πάθησης, η οποία πιθανόν προκλήθηκε από την εγκυμοσύνη και δεν έγινε αντιληπτή από τους γιατρούς.

Ο σύζυγός της ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη…



Όπως είπε ο ίδιος η γυναίκα του ήταν πάρα πολύ χαρούμενη που κρατούσε στην αγκαλιά της τα τρία μωράκια της: τον Mattias, τον Lukas και τη Sarah.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι ο θάνατός της ίσως οφείλεται σε αιμοπερικάρδιο, δηλαδή αίμα στην κοιλότητα του περικαρδίου, που οφείλεται σε ρήξη του καρδιακού τοιχώματος μετά από τραυματισμό ή έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο καρδιολόγος του νοσοκομείου Royal Hampshire County Hospital όπου νοσηλεύτηκε, η ασθένεια αυτή συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Άλογο πεθαίνει μία ημέρα πριν τον ιδιοκτήτη του



Φωτογραφίες από την Έμμα και τη Λάβεντερ.

Η 23χρονη Έμμα Σμιθ έδινε εδώ και ένα χρόνο μάχη με τη λευχαιμία. Στις 20 Ιανουαρίου η ασθένεια τη νίκησε και η νεαρή έχασε τη ζωή της. Την προηγούμενη ημέρα είχε με παράξενο τρόπο εκπνεύσει και το αγαπημένο άλογο της Έμμα, η Λάβεντερ, με την οποία είχαν ένα πολύ στενό «δέσιμο».

Το άλογο πέθανε από μία σπάνια μορφή κολικού παρότι δεν είχε ασθενήσει ποτέ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι γονείς της Έμμα λένε πως η κόρη τους και η Λάβεντερ ήταν πάρα πολύ δεμένες και πιστεύουν πως το άλογο ήξερε πως κάτι δεν πάει καλά.



«Η Λάβεντερ δεν είχε αρρωστήσει ποτέ στο παρελθόν, οι κτηνίατροι δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν, πιστεύουμε πως πέθανε από τη θλίψη της», είπε η μητέρα της Έμμα, «η κόρη μου πάντα τη φρόντιζε και την τελευταία φορά δεν μπόρεσε επειδή ήταν άρρωστη. Η Έμμα τη μεγάλωσε από μωρό, της έμαθε όλα όσα ήξερε. Είμαστε συντετριμμένοι που τη χάσαμε. Η Λάβεντερ ήταν μέρος της οικογένειάς μας για οκτώ χρόνια και είχε προσφέρει τόση χαρά στην Έμμα, η οποία ζούσε για τα άλογά της».

Όταν η οικογένεια αγόρασε τη Λάβεντερ πριν από οκτώ χρόνια το άλογο ήταν απείθαρχο και το έσκαγε. Όταν όλοι είχαν παραιτηθεί η Έμμα συνέχισε να δουλεύει μαζί της.

Την ίππευσε όμως μόνο δύο φορές αφότου άρχισε τη χημειοθεραπεία στις αρχές του 2011 και η οικογένειά της πιστεύει πως το αφοσιωμένο άλογο απλά δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς τον ιδιοκτήτη του.



«Η Λάβεντερ ήταν ένα πανέμορφο άλογο αλλά όταν την πήραμε ήθελε πολλή δουλειά, έκανε του κεφαλιού της. Αλλά η Έμμα ήταν υπομονετική και δεν δέχθηκε να τη στείλουμε πίσω, ήταν πολύ αφοσιωμένη στη Λάβεντερ. Μέχρι την ημέρα που έμαθε για τη λευχαιμία την ίππευε και φρόντιζε τα άλογά της, ήταν το πάθος της και δεν άφηνε τίποτα να μπει στη μέση», προσθέτει η μητέρα της.

Η Έμμα και η Λάβεντερ είχαν συμμετάσχει μαζί σε πολλούς διαγωνισμούς.






Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχουν τέλος οι φόροι στα ακίνητα



Πολλαπλό χαράτσι τα τεκμήρια στους ημιυπαίθριους.

Ακόμα ένα φορολογικό βάρος έρχεται μα προστεθεί στα ήδη πολλά, που σηκώνουν - ή αδυνατούν πλέον - οι φορολογούμενοι και ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων την τελευταία διετία.

Το γεγονός ότι όσες σοφίτες, πατάρια και υπόγεια νομιμοποιήθηκαν θα μετράνε στα τεκμήρια ως βοηθητικοί χώροι με 40 ευρώ το τετραγωνικό, σημαίνει ότι οι πολίτες, που πλήρωσαν ή συνεχίζουν να πληρώνουν σε δόσεις τη συγκεκριμένη ρύθμιση νομιμοποίησης ημιυπαιθρίων, θα πρέπει να μπορούν να δικαιολογήσουν τους χώρους αυτούς σύμφωνα με τα εισοδήματα τους, αλλιώς θα πρέπει να ξαναπληρώσουν! Δείτε γιατί :
Οικία 100 τετραγωνικών μέτρων
Ημιυπαίθριος 20 τ.μ.

Τεκμήριο 2010 3.400
2011 5.800
Αύξηση 71%

Η επιπλέον διαφορά των 2.400 ευρώ οφείλεται, πέραν της συγκεκριμένης απόφασης, και στην κατακόρυφη αύξηση των τεκμηρίων, που ισχύει για τα εισοδήματα του 2011.

Έτσι, σε συνδυασμό με την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, δηλαδή το φόρο πάνω στο φόρο, πολλοί χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότατο φόρο, όταν δεν πλήρωναν καθόλου !

Το παράδειγμα, που ακολουθεί, είναι χαρακτηριστικό και απολύτως πραγματικό:

Συνταξιούχος ετών 62
Ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ
ΙΧ 1.400 κ.εκ.
Σπίτι 90 τ.μ. στον Κολωνό
Τεκμαρτό Εισόδημα Φόρος

2010 12.000 ευρώ 0

2011 14.050 ευρώ 1.069

Αν λάβουμε υπόψη ότι για το φόρο του τεκμηρίου ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πληρώσει προκαταβολή 588 ευρώ και ότι θα πρέπει να καταβάλει και έκτακτη εισφορά 140 ευρώ, τότε το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 1.797 ευρώ!

Κι αυτό, γιατί επιβαρύνεται και με τη μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, με το ένα ή το άλλο τέχνασμα, η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται με γεωμετρικό ρυθμό κάθε χρόνο στις πλάτες των φορολογούμενων, που είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να αποκρύψουν εισοδήματα και να φοροδιαφύγουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκολύνσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ



Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την υπαγωγή τους κατά μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν που βρίσκονται εφόσον δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν τις δόσεις τους με συνέπεια σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που εισάγει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η ισχύς της διάταξης λήγει τον Ιανουάριο του 2015.

Παράλληλα, επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένοι, για τους οποίους εκκρεμεί διαδικασία εξυγίανσης - και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές προς το Ι.Κ.Α., μπορούν, αφού υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Απριλίου να υπαχθούν στον προσωρινό διακανονισμό, ενώ η προθεσμία αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Ακόμη, από την 1η Απριλίου, οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταβάλουν υποχρεωτικά , τη μισθοδοσία ,τις εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών ταυτόχρονα μέσω τραπεζών ώστε να ελέγχεται αν οι εισφορές που καταβάλλονται αντιστοιχούν στους μισθούς. Επιπλέον, οι εργοδότες που καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα ασφάλιστρα θα έχουν μείωση των εισφορών κατά 5% από τις αρχές Οκτωβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος τα εμπόδια στις μετεγγραφές πολυτέκνων - τριτέκνων



Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή.

Τις ανισότητες και αδικίες που είχαν υποστεί παιδιά πολυτέκνων και τρίτεκνων οικογενειών στην κατάταξή τους στα Πανεπιστήμια, θεραπεύουν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από το υπουργείο Παιδείας απόψε στη Βουλή.

Οι διατάξεις πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν ήδη προετοιμαστεί πριν από την τοποθέτηση του Γ. Μπαμπινιώτη στη θέση του υπουργού Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το σύστημα μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχει καταργηθεί. Οι υποψήφιοι που ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες μπορούσαν να διεκδικήσουν το σύνολο των θέσεων που απευθύνονταν σε όλους τους υποψήφιους, αλλά ταυτόχρονα είχαν και ένα ποσοστό 20% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στην κατηγορία τους. Όμως υπήρχαν τρία κριτήρια: τα μόρια στις εξετάσεις, η σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό και το οικογενειακό εισόδημα.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, απαλείφονται προϋποθέσεις και όροι που είχαν μπει και αποτέλεσαν εμπόδια για την δίκαιη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων κατηγοριών υποψηφίων. Έτσι αίρεται το ηλικιακό όριο που υπήρχε για τα αδέλφια των υποψηφίων και συγκεκριμένα για να μετεγγραφούν θα έπρεπε τα αδέλφια τους να ήταν κάτω των 23 ετών εφόσον επρόκειτο για πολύτεκνους και 26 εφόσον επρόκειτο για τρίτεκνους. Παράλληλα υπήρχε και όριο εισοδήματος 60.000 ευρώ συν 10.000 για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου.

Στην τροπολογία επίσης ορίζεται ότι «προσδιορίζεται κατ' αρχάς ρητά ότι από τη στιγμή που θα κτηθεί κατά νόμο η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα και με την σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 ν. 3454/2006». Ωστόσο ο συνολικός αριθμός εισακτέων των ειδικών αυτών κατηγοριών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των θέσεων των εισακτέων.

Επίσης κατατέθηκαν και τροπολογίες για την λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και συγκεκριμένα αλλάζει η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που μέχρι σήμερα ελέγχονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Η αρμοδιότητα περνάει στους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «ουσιαστικά ζητήματα και κυρίως η καταχρηστικότητα της καταγγελίας , ελέγχονται μόνο δικαστικώς και όχι διοικητικώς». Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταγγέλλουν την απόλυση τους στα δικαστήρια και όχι στα υπηρεσιακά συμβούλιά τους όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Πάντως, τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να απολύουν περισσότερους από έναν εκπαιδευτικό το χρόνο.

Με τη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, δίδεται ακόμη στα ιδιωτικά σχολεία η δυνατότητα επιλογής των ξένων γλωσσών που θα διδάξουν, ενώ διατηρείται η προϋπόθεση διδασκαλίας τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.

Επίσης με την τροπολογία που κατατέθηκε δίδεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να νοικιάζουν, όταν δεν έχουν μαθήματα, τις εγκαταστάσεις τους για «πολιτιστικούς, επιμορφωτικούς, ψυχαγωγικούς και αθλητικούς σκοπούς εφόσον συμπλέουν με τη φύση του χώρου ως σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζεται η παροχή υπηρεσιών γενικής εκπαίδευσης».


Διαβάστε περισσότερα...