Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Οι κωφοί αξιώνουν να ακουστούν από το υπουργείο Παιδείας

Πέμπτη 19 Μαίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο

«Αποφασίστηκαν σημαντικές αλλαγές για την εκπαίδευσή μας δίχως να προηγηθεί ο παραμικρός διάλογος» καταγγέλουν





ΟΜΚΕ : Η διαμαρτυρία της 19ης Μαίου θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.ΟΜΚΕ : Η διαμαρτυρία της 19ης Μαίου θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.


Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελλήνων κωφών, αύριο 19 Μαϊου 11 το πρωί έξω από το υπουργείο παιδείας, προαναγγέλλεται από την ομοσπονδία τους ως “η μεγαλύτερη και μαχητικότερη των τελευταίων χρόνων”.Πυρήνας της διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) είναι η κάθετη αντίθεσή της στην νέα χαρτογράφηση των σχολικών μονάδων των κωφών και βαρηκόων μαθητών . “Πόσο μάλλον όταν”, τονίζουν οι της Ομοσπονδίας “οι αλλαγές που συρρικνώνουν την ήδη υποβαθμισμένη εκπαίδευση των κωφών ,αποφασίστηκαν δίχως να προηγηθεί ο παραμικρός διάλογος” .



Οι της ΟΜΚΕ αναφέρονται συγκεκριμένα στην αποφασισθείσα αιφνιδίως από το ΥΠΔΒΜΘ κατάργηση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας (Αμπελόκηποι), καθώς και την κατάργηση του Γενικού Λυκείου Κωφών & Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής με αντισταθμιστική ίδρυση λυκειακών τάξεων στο ήδη υπάρχον Γυμνάσιο Κωφών & Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής. Εκτιμούν ότι “οποιαδήποτε περαιτέρω συρρίκνωση της ήδη υποβαθμισμένης εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι κωφοί μαθητές θα είναι καταστροφική” και αντιπροτείνουν “έναν σοβαρό σχεδιασμό που θα διασφαλίζει τόσο τα στοιχειώδη κεκτημένα όσο και την παραπέρα ανάπτυξη της εκπαίδευσης των κωφών.”

Επιγραμματικά, οι προτάσεις της ΟΜΚΕ έχουν ως εξής :

*Διατήρηση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας και συνέχιση της ολοήμερης λειτουργίας του

*Μετατροπή σε ολοήμερα όλων των Ειδικών Σχολείων Κωφών και Βαρήκοων, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας

*Αξιοποίηση των μεγάλης έκτασης χώρων του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών μέσω: 1) Της μεταστέγασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρήκοων της Πεύκης στους χώρους του ΕΙΚ. 2) Της ίδρυσης ενός Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) ειδικά για Κωφούς και Βαρήκοους 3) Της ίδρυσης Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) ή εναλλακτικά της μεταστέγασης του ΤΕΕ Κωφών και Βαρήκοων της Αγίας Παρασκευής στο ΕΙΚ.

*Διατήρηση της λειτουργίας του Γενικού Λυκείου Κωφών & Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής ως πλήρους λυκείου, σε ισότιμη βάση με τις λυκειακές μονάδες της Γενικής Εκπαίδευσης και μη υποβάθμισή του σε απλές λυκειακές τάξεις

*Αναβάθμιση των λυκειακών τάξεων του Γυμνασίου Κωφών & Βαρήκοων Αργυρούπολης και του Γυμνασίου Κωφών & Βαρήκοων Θεσσαλονίκης (Πανοράματος) σε πλήρη λύκεια, κατ’ αντιστοιχία με το προηγούμενο αίτημα.

Το “δια ταύτα” όπως το διατυπώνει η ΟΜΚΕ : “Αυτό που βάναυσα έχει ενοχλήσει τους Ελληνες κωφούς είναι ότι το υπουργείο παιδείας έλαβε κρίσιμες αποφάσεις για την εκπαίδευσή τους χωρίς καν να τους ακούσει”. Τουλάχιστον επ’ αυτού έχουν απόλυτο δίκιο.


Δείτε επίσης: 

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν αναπληρωτές και συμβασιούχοι ειδικής αγωγής

Καλούν σε συμπαράσταση τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς μαθητών με αναπηρία

Οι αναπληρωτές και συμβασιούχοι στην Ελλάδα είναι περίπου οι μισοί εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια. Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ!Οι αναπληρωτές και συμβασιούχοι στην Ελλάδα είναι περίπου οι μισοί εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια. Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ!

Σε διήμερη απεργία κατεβαίνουν σήμερα και αύριο οι αναπληρωτές/συμβασιούχοι στον χώρο της ειδικής αγωγής, απευθύνοντας κάλεσμα συμπαράστασης σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τις οργανώσεις των ανθρώπων με αναπηρία.Το κάλεσμα αφορά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο παιδείας (ώρα 11 π.μ.). Επεται το μεσημέρι (4μ.μ.) συνέλευση στα γραφεία της ΔΟΕ, όπου οι απεργούντες αξιώνουν την συμμετοχή όλων των “υποκειμένων της εκπαίδευσης” ώστε να δοθεί με τρόπο ηχηρό το μήνυμα “ως εδώ και μη παρέκει”.



Δυό λόγια για τους αναπληρωτές/συμβασιούχους στο χώρο της ειδικής αγωγής. Αποτιμώντας ποσοτικά είναι περίπου οι μισοί (!) από τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κανένας, ποτέ δεν διορίστηκε, παραμένουν αναπληρωτές/συμβασιούχοι εδώ και μιά δεκετία καλύπτοντας κενά. Μετά από αγώνες χρόνων έλαβαν πέρυσι υπόσχεση για προκήρυξη ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής και 500 θέσεις διορισμών, τους επιδείχθη και η σχετική απόφαση για την ύλη του διαγωνισμού ώστε να μην έχουν αμφιβολίες. Το πιστέψανε, αγόρασαν βιβλία και σημειώσεις να ναι έτοιμοι για να διεκδικήσουν την ... ευκαιρία. Η υπόσχεση απεδείχθη ψευδής. “Ενας σους δέκα και εάν” η νέα από πλευράς υπουργείου “προσφορά” κατατέθηκε προ λίγων μηνών, για τις εκπτώσεις επί της προηγούμενης τους προσεφέρθη ως δικαιολογία το Μνημόνιο και το ΔΝΤ. Οπως και νάχει με 10χρονη ήδη θητεία ως αναπληρωτές/συμβασιούχοι και τον χρόνο να τρέχει, οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής είναι οι πλέον μόνιμοι ... προσωρινοί στον χώρο της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης!

Η έκκληση συμπαράστασης που απευθύνουν οι απεργούντες χαρακτηρίζεται από δικαιολογημένη φόρτιση, ιδιαίτερα στο σημείο που απευθύνεται σε οργανώσεις αναπήρων και γονείς. Επί λέξει : “Ζητάμε από τους γονείς των μαθητών μας, τις οργανώσεις που αφορούν παιδιά με αναπηρία, να μας στηρίξουν. Για πολύ καιρό, εργαζόμενοι ,γονείς και αναπηρικές οργανώσεις, πορευόμαστε μόνοι. Και με δική μας ευθύνη, των εκπαιδευτικών. Ας ενώσουμε επιτέλους τις δυνάμεις μας ...”

Σε ότι αφορά τα αιτήματα, ξεχωρίζει ανάμεσά τους ως άμεσης προτεραιότητας αυτό που σχετίζεται με την εκπλήρωση των από πλευράς υπουργείου παιδείας υπεσχημένων. Οπως δηκτικά επισημαίνουν οι αναπληρωτές/συμβασιούχοι ειδικής αγωγής, “ζητάμε την άμεση διεξαγωγή του ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής ο οποίος είχε αποφασιστεί από την Πολιτεία, καθώς επίσης και διορισμούς για την κάλυψη του πλήθους των κενών στην Ειδική Αγωγή”. Ειδικά σε ότι αφορά την δυνατότητα διορισμών τονίζεται ότι “αυτή τη στιγμή οι διορισμοί μπορούν να γίνουν και μόνο με την προϋπηρεσία, αφού εκατοντάδες εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής έχουν συμπληρώσει και 40 και 70 και ... πολύ περισσότερους ακόμα μήνες προϋπηρεσία!”. Kοινώς, γεράσανε να περιμένουνε...


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"


Δείτε επίσης: 

ΕΣΑμεΑ: Συμπαράσταση στους απεργούς αναπληρωτές καθηγητές ειδικής αγωγής


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητείται λύση για τα αδιέξοδα των Κέντρων εκπαίδευσης και απασχόλησης ΑμεΑ

«Υπάρχει κάποιο σχέδιο διάσωσης ;» ρωτούν οι Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γ. Ψαριανός




Εξηγήσεις για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα Κέντρα απασχόλησης και εκπαίδευσης ΑμεΑ ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Οικονομικών οι βουλευτές της Δημ.Αρ. Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γ. Ψαριανός.

Οπως επισημαίνεται στην επερώτηση “ενώ από την μιά η χώρα μας διοργανώνει τους αγώνες Special Olympics προβάλλοντας την εικόνα χώρας που στηρίζει τους ανθρώπους με αναπηρία, από την άλλη έχει για μήνες εγκαταλείψει τα Ιδρύματα, Σωματεία και Κέντρα της Αττικής που φιλοξενούν πάνω από 1000 ΑμεΑ δείχνοντας πρωτοφανή αδιαφορία για την τύχη τους”

Οι βουλευτές της Δημ.Αρ. τονίζουν ότι “η συνέχιση της λειτουργίας των ιδρυμάτων ΝΠΙΔ είναι πλέον επισφαλής, αφού όχι μόνο δεν τους έχουν δοθεί χρήματα από την Πολιτεία για το 2011 αλλά και οι τελευταίες επιχορηγήσεις του 2010 ήταν περικομμένες κατά το ήμισυ”. Kαι επιπρόσθετα εξηγούν: “Από 1/1/2011 μετά τις αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη, δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι σήμερα σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα της διάθεσης της κρατικής επιχορήγησης. Υποτίθεται ότι αρμόδια είναι η Περιφέρεια Αττικής, όμως το ποσό των επιχορηγήσεων δεν έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της , ούτε έχει οριστεί αρμόδιο πρόσωπο για τα θέματα Πρόνοιας. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε στις 5/4/11 ότι το ποσό της α΄ δόσης της επιχορήγησης (1.800.000 ευρώ) για όλη την Αττική βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφέροντας, όμως, συρρίκνωση κονδυλίων και περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων. Τα Κέντρα ακόμη δεν έχουν λάβει ακόμα τίποτα”.

“Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσετε ότι η χρηματοδότησή των Κέντρων απασχόλησης και εκπαίδευσης ΑμεΑ θα είναι επαρκής και πάγια προκειμένου για την απρόσκοπτη λειτουργία τους;” το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται στους τρεις συναρμόδιους υπουργούς, αντανακλά την αγωνία χιλιάδων ΑμεΑ και των οικογενειών τους, αλλά και χιλιάδων εργαζομένων που εδώ και μήνες προσφέρουν υπηρεσίες απλήρωτοι ώστε τα Κέντρα να μην βάλουν οριστικό “λουκέτο”.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Ε.Α.Π αρνείται προφορική εξέταση σε φοιτητές με μαθησιακές δυσκολίες

Αντ' αυτού τους «προσφέρει» μισή ώρα πρόσθετο χρόνο στις γραπτές εξετάσεις




Το δικαίωμα στην προφορική εξέταση για τους ανθρώπους με δυσλεξία θεωρείται διεθνώς αδιαπραγμάτευτο. Πλην Ελληνικής επικράτειας;Το δικαίωμα στην προφορική εξέταση για τους ανθρώπους με δυσλεξία θεωρείται διεθνώς αδιαπραγμάτευτο. Πλην Ελληνικής επικράτειας;

Με απόφασή του που πάρθηκε στις 6 Μαϊου το Εθνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) αρνείται το δικαίωμα της προφορικής εξέτασης στους φοιτητές με μαθησιακές δυσκολίες.Στην πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των ελληνικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απόφαση, κατέληξε κατόπιν συνεδρίασης το Τμήμα Ακαδημαϊκών Οργάνων του ΕΑΠ, λαμβάνοντας υπόψη – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά – “την εισήγηση του Τμήματος Εκπαίδευσης, σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασίας εξέτασης φοιτητών με μαθησιακές δυσκολίες”. Επίσης, στα “υπόψη” που χρησιμοποιούνται ως δικαιολογητικά της απόφασης, αναφέρεται και εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας πεντέμισι χρόνια πριν (από 4 Ιανουαρίου 2006, με την υπογραφή του τότε υφυπουργού Σπ. Ταλιαδούρου!), σύμφωνα με την οποία οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες “πρέπει να εξετάζονται με τρόπους που επιβάλλονται ανάλογα με την περίπτωση”. “Αναυδη” για την πρωτόγνωρη απόφαση του ΕΑΠ δηλώνει η επίτιμη πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας δυσλεξίας Αλίκη Τζεν, πόσο μάλλον όταν – όπως εξηγεί - το “ανάλογα με την περίπτωση για την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών με μαθησιακές δυσκολίες σημαίνει προφορική εξέταση. Αυτή, δηλαδή, που το Ανοικτό Πανεπιστήμιο καταργεί”.


“Η επίκληση της εγκυκλίου του 2006 είναι προφανέστατα ατυχής και εξώφθαλμα σκόπιμη” επισημαίνει η Α. Τζεν, “το οποίον αποδεικνύεται από την επίκληση ως επιχειρήματος για την απόφαση κατάργησης του δικαιώματος στην προφορική εξέταση ενός πρόσφατου εγγράφου της νυν ηγεσίας του υπουργείου παιδείας”. Οντως, η απόφαση επικαλείται σε άλλο σημείο της την πρόσφατη απάντηση σε σχετικό ερώτημα της Διεύθυνσης Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου Παιδείας ότι “όσον αφορά στον τρόπο εξέτασης των φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με δυσλεξία, δεν υπάρχει σχετική διάταξη νόμου”.

Oπως και νάχει το (αυτονόητο σε όλο τον κόσμο) δικαίωμα προφορικής εξέτασης για τους φοιτητές με μαθησιακές δυσκολίες για τους φοιτώντες στο ΕΑΠ πλέον δεν ισχύει, προς επιβεβαίωση (του αδιανόητου) αντιγράφουμε επί λέξει την σχετική απόφαση: “Το Τμήμα Ακαδημαϊκών Οργάνων αποφάσισε όπως από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, οι φοιτητές που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσορθοργραφία, δυσαριθμησία κ.λ.π.) να μη δίνουν προφορικές εξετάσεις, αλλά να παρατείνεται, μόνο γι’ αυτούς, ο χρόνος των τελικών και επαναληπτικών εξετάσεων, κατά μισή ώρα”. Aπό πλευράς Ελληνικής Εταιρείας Δυσλεξίας προαναγγέλεται “η προσβολή σε όποιο εγχώριο ή διεθνές δικαιοδοτικό όργανο κριθεί αναγκαίο, της απόφασης που παραβιάζει βάναυσα τα δικαιώματα των φοιτητών με μαθησιακές δυσκολίες, μέχρι την οριστική της κατάργηση”...


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα εκατομμύρια ζωές θέλει να σώσει ο Μπιλ Γκέιτς



Καλεί να ενταθεί η εκστρατεία εμβολιασμού.

Ο ιδρυτής της εταιρίας λογισμικού Microsoft και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς κάλεσε σήμερα να ενταθούν τα προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών με στόχο να σωθούν τέσσερα εκατομμύρια ζωές ως το 2015 και 10 εκατομμύρια ζωές ως το 2020, τονίζοντας πως θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μια «δεκαετία εμβολίων».

Ο αμερικανός επιχειρηματίας είπε ότι πέντε ή έξι νέα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα ως το τέλος της δεκαετίας και κάλεσε τις φαρμακευτικές βιομηχανίες να τα διαθέσουν σε προσιτές τιμές στις φτωχές χώρες.

«Εάν οι δωρητές είναι γενναιόδωροι, θα αποτρέψουμε 4 εκατομμύρια θανάτους ως το 2015. Ως το 2020, μπορούμε να αποτρέψουμε 10 εκατομμύρια θανάτους», είπε ο Γκέιτς, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, σε ομιλία του στους υπουργού Υγείας που παρευρέθηκαν στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι προλαμβάνονται έως 80%



Οι Ελληνίδες αμελούν τις τακτικές εξετάσεις.

Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου συμβάλλουν στη μείωση της θνητότητας των γυναικών από καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30% έως 80%.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού έχουν συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας έως και 30%, αποτρέποντας 5,7 θανάτους για κάθε 1.000 γυναίκες που ελέγχονται.

Εξάλλου, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας κατά 80%, ενώ σε συνδυασμό με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ικανός να μειώσει τα κρούσματα των καρκίνων έως και 95%.

Τι γίνεται όμως στη χώρα μας; Μόνο το 5% των γυναικών, ηλικίας 50-69 ετών, στη χώρα μας ακολουθεί τη συχνότητα ελέγχου για καρκίνο το μαστού (2-3 χρόνια) που προτείνουν τα Εθνικά Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου διεθνώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, στο συνέδριο, με θέμα «Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου-Τελευταίες εξελίξεις», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυριόπουλος, προκύπτει ότι το 53,8% των γυναικών, ηλικίας 50 έως 69 ετών, έχουν κάνει μαστογραφία τα τελευταία τρία χρόνια, εκ των οποίων το 20,1% έχει κάνει μια μαστογραφία, το 22,7% περισσότερες από πέντε, το 34,5% επαναλαμβάνει την εξέταση ετησίως, το 40,6% κάθε 2-3 έτη και το 21,6% σε άτακτα χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, το 60,8% των γυναικών, οι οποίες δεν έκαναν μαστογραφία τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσαν ότι δεν το θεωρούν απαραίτητο, ενώ το 85,3% των γυναικών που έκαναν ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει ειδοποίηση για την επανάληψη της εξέτασης.

Όσον αφορά τον έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το 59,4% των γυναικών έχουν κάνει τεστ Παπανικολάου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. «Όπως προκύπτει τόσο από τις απόψεις των ειδικών, όσο και από πρόσφατες διεθνείς μελέτες και κατευθυντήριες οδηγίες, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η εισαγωγή του HPV DNA test στον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δύναται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των προγραμμάτων, που αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωσή του», επισημαίνει ο κ. Κυριόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των μελετών οικονομικής αξιολόγησης επιβεβαιώνει την αποδοτικότητα του εμβολιασμού έφηβων γυναικών. Παρόλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοτικότητα του εμβολίου αποτελεί:

• η εφόρου ζωής διάρκεια ανοσίας,

• η υψηλή κλινική αποτελεσματικότητα (75%-100%),

• η υψηλή πληθυσμιακή κάλυψη (70% έως 95% ) και

• ο πληθυσμός-στόχος, έφηβες γυναίκες (12-14 ετών)

Μια συνδυαστική στρατηγική προσυμπτωματικού ελέγχου και εμβολιασμού έχει ως αποτέλεσμα τη φθίνουσα οριακή αποτελεσματικότητα των ελέγχων και την αύξηση του συνολικού κόστους. Επομένως, λέει ο κ Κυριόπουλος, υπό την προϋπόθεση της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης (70%-95%), η αποδοτικότητα τόσο του προσυμπτωματικού ελέγχου, όσο και του εμβολίου θα ήταν ελκυστικότερη, αν μειωθεί η συχνότητα διεξαγωγής των ελέγχων και μετατεθεί χρονικά η έναρξή τους.

«Δεδομένου ότι το σύστημα υγείας εμφανίζει φαινόμενα φθίνουσας οριακής παραγωγικότητας επιβάλλεται η αλλαγή της 'τεχνολογίας παραγωγής' και η αναζήτηση της μεγιστοποίησης της παραγωγικής και κατανεμητικής αποδοτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ένα νέο 'παράδειγμα' και ως εκ τούτου εναλλακτικά 'εργαλεία' άσκησης πολιτικής υγείας είναι αναγκαία και ενδεχομένως ικανή συνθήκη ανασυγκρότησης του υγειονομικού τομέα. Η δεσπόζουσα πρακτική του ευκαιριακού προσυμπτωματικού ελέγχου στη χώρα μας είναι κλινικά αναποτελεσματική και οικονομικά μη αποδοτική. Η υιοθέτηση Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου συνιστά μια ιατρικά αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική απάντηση στην κρίση ιατρικής περίθαλψης, η οποία ενδημεί στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Κυριόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο για τα Σπάνια Νευρολογικά Νοσήματα




Πρόσκληση

Σας καλούμε στο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, στο HILTON, το οποίο θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 21 Μαΐου όπου συμμετέχουμε στις 20 Μαΐου 2011 και ώρα 9:30 – 11:30 με θέμα:

‘Σπάνια Νευρολογικά Νοσήματα’, αίθουσα Τερψιχόρη Α.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου θα βρισκόμαστε απέναντι στην Γραμματεία του Ε.Π.Ι.Σ και θα έχουμε την δυνατότητα να ενημερώνουμε τους επισκέπτες του Συνεδρίου για τις Σπάνιες Παθήσεις.


Περίληψη

Διεταιρική Τράπεζα που συνδιοργανώνεται από τις:

1. Ελληνική Παιδονευρολογική Εταιρεία

2. Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως και Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων

Σπάνια νευρολογικά νοσήματα στην παιδική και εφηβική ηλικία

Συντονιστές: Βούδρης Κ., Γιουρούκος Σ.

Εισηγητές: Βουτσινάς Γ., Ζαφειρίου Δ., Θεοδώρου Β., Καλέγιας Ι., Ξαϊδάρα Α., Παπαβασιλείου Α.

Περίληψη

Σπάνια θεωρούνται τα νοσήματα των οποίων η επίπτωση είναι μικρότερη από μία περίπτωση ανά 2,000 άτομα. Ο συνολικός αριθμός των σπάνιων νοσημάτων ξεπερνά τις 5-6,000 και τα περισσότερα πρωτοεμφανίζονται στην παιδική ηλικία. Σημαντικό ποσοστό των νοσημάτων αυτών έχουν γενετικό υπόστρωμα. Η αναγνώριση και διάγνωση ενός σπάνιου νοσήματος είναι δυσχερής καθώς οι κλινικοί ιατροί συνήθως δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά. Στα σπάνια νοσήματα υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και στη ανάπτυξη νέων θεραπειών. Ο μικρός αριθμός ασθενών αποτελεί αντικίνητρο για τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και οι κλινικές μελέτες είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν.

Η στρογγυλή τράπεζα περιλαμβάνει εισηγήσεις που αφορούν νεώτερες εξελίξεις σε επιλεγμένα σπάνια νευρολογικά νοσήματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Για την οζώδη σκλήρυνση γίνεται αναφορά στην μοριακή βάση και τις νεώτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις (Γ. Βουτσινάς). Για τα λυσοσωμικά αθροιστικά νοσήματα αναλύεται η κλινική προβολή στις διάφορες ηλικίες (Δ. Ζαφειρίου). Για το σύνδρομο Rett παρουσιάζεται η κλινική προβολή και ο διαγνωστικός έλεγχος (Β. Θεοδώρου). Αναλύονται τα κλινικά χαρακτηριστικά της ναρκοληψίας, ο διαγνωστικός έλεγχος και η θεραπευτική αντιμετώπιση (Ι. Καλέγιας). Η εισήγηση για την νευρινωμάτωση τύπου 1 περιλαμβάνει ανάλυση των διαγνωστικών κριτηρίων και τις σύγχρονες απόψεις για την κλινικο-εργαστηριακή διερεύνηση των ασθενών στις διάφορες ηλικίες (Α. Ξαϊδάρα). Τέλος από την ομάδα των νευρομυϊκών νοσημάτων θα παρουσιαστούν οι νεώτερες εξελίξεις στην θεραπευτική των δυστροφινοπαθειών (Α. Παπαβασιλείου).
Διαβάστε περισσότερα...

«Νέα ζωή» μετά από απίστευτη χειρουργική επέμβαση



Όσο απίστευτο και «λάθος» να σας φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα στη φωτογραφία που βλέπετε, μάθετε ότι η χειρουργική επέμβαση στον 13χρονο Dugan Smith θεωρείται απόλυτα επιτυχής!

Ο Dugan λατρεύει τα αθλήματα, κυρίως το μπέιζμπολ και το μπάσκετ. Όταν έχασε τμήμα του δεξιού του ποδιού από καρκίνο, ήρθε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μείνει για ολόκληρη τη ζωή του στην… εξέδρα. Ο 13χρονος αποδείχτηκε πολύ περισσότερο δυνατός από ό,τι η μοίρα υπολόγιζε…

Συμφώνησε να υποβληθεί σε μια πρωτοποριακή επέμβαση για να μπορέσει να φορέσει στο μέλλον και πάλι αθλητικά παπούτσια. Η επέμβαση που έκανε είναι γνωστή ως «rotationplasty» (roatation=περιστροφή, plasty=”πλαστική”). Οι γιατροί αρχικά αφαίρεσαν τμήμα του ποδιού του. Συγκεκριμένα το έκοψαν λίγο κάτω από το γόνατο μέχρι και τη μέση περίπου του μηρού του. Έτσι αφαίρεσαν πλήρως τον καρκινικό όγκο. Στη συνέχει ένωσαν τα δύο μέρη του υπόλοιπου ποδιού. Μόνο που το κάτω μέρος, με τον αστράγαλο και το πέλμα, συγκολλήθηκε ανάποδα, σε γωνία 180 μοιρών, με το υπόλοιπο του μηρού.

Τώρα ο αστράγαλος του 13χρονου λειτουργεί σαν γόνατο, το καλάμι του έχει αντικαταστήσει τον μηρό του και το πέλμα μπορεί πλέον να προσδεθεί πλέον σε ειδικό προσθετικό κάτω άκρο. Οι γιατροί συνέδεσαν επίσης και τους εναπομείναντες μύες του ποδιού με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί ο Dugan να κινεί το νέο του πόδι.

Δείτε το βίντεο:



Πηγή: http://www.newstoday.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπληκτικό ζευγάρι χορευτών με αναπηρία

Ένα εκπληκτικό ζευγάρι Κινέζων χορευτών με αναπηρία.
Όταν η αγάπη για κάτι ξεπερνά κάθε σωματικό εμπόδιο...
Δείτε το βίντεο...


Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: Άρπαξαν τον σκύλο που κρατούσε παρέα σε παιδί με αναπηρία



Άγνωστοι δράστες έκλεψαν την σκυλίτσα από την περιοχή Κατσαμπά βυθίζοντας στη θλίψη το νεαρό αφεντικό της.

Οι δράστες έβαλαν την σκυλίτσα σε ένα μαύρο αγροτικό όχημα, όμως δυστυχώς εκείνοι που είδαν τι συνέβη δεν συγκράτησαν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος!

Οι ιδιοκτήτες έβαλαν αγγελία και ζητούν πίσω την Κίρκη καθώς κρατούσε παρέα σε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και μάλιστα, σύμφωνα με το flashnews.gr, δίνουν και αμοιβή.


Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε και εσείς ένα χεράκι



Είναι ένα μικρό "σχολείο" στο Παγκράτι.
Ή τουλάχιστον έτσι θέλησα να παρουσιάσω στις κόρες μου το πρωινό της Παρασκευής που βρεθήκαμε στο κέντρο της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων) στο Παγκράτι.

Η εκδήλωση είχε τίτλο, "Βάλε και εσύ ένα χεράκι" και εκείνο που τους είχα εξηγήσει ήταν ότι θα πηγαίναμε να ζωγραφίσουμε και να βοηθήσουμε ορισμένα παιδιά που έχουν ανάγκη από αγκαλιά, καινούργιες φίλες, χαμόγελα...
Εμπειρία ζωής, κι ας είναι κλισέ.
Τα παιδιά εκτονώθηκαν με μπογιές και πινέλα, βούτηξαν χέρια σε κουβαδάκια με χρώμα, έβαλαν τα δικά τους χεράκια σε ζωγραφιές με παλάμες που έγιναν δέντρα, θάλασσα, ζούγκλα, πίνακες του Τζάκσον Πόλοκ ή του Πάμπλο Πικάσο, χωρίς διάθεση μιμητισμού. Κι εγώ, σαν παρατηρητής, έμεινα στις "λεπτομέρειες".

Όταν δεν ζωγράφιζα, με τις πλαστικές ποδιές μιας χρήσης και τα ειδικά γάντια, κοιτούσα τους χαρούμενους τοίχους που είχαν φιλοτεχνήσει φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών από τη Γαλλία, όπως έμαθα.

Άνθρωποι που είχαν αφήσει τα αποτυπώματά τους και σε μονάδες εντατικής θεραπείας, γνωρίζοντας πόση σημασία έχει το χρώμα στην ψυχολογία όλων.

Είδα νεαρές κοπέλες, δασκάλες, ψυχολόγους, με ροζ ποδιές, εθελόντριες, γονείς, να φροντίζουν τους νέους μας φίλους που έβαλαν και τα δικά τους χεράκια για να περηφανευτούν για τις ζωγραφιές τους, ομαδικές ή ατομικές.

Μέσα στις τάξεις είδα παιδιά με κινητικές κυρίως αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες να ανθίζουν.

Κάθε χρόνο 1.600 παιδιά με αναπηρία "αποφοιτούν" με άριστα.
Αντί να γκρινιάζουμε, ας ξυπνήσουμε.

Μια τόσο απλή ιδέα...
Όσες περισσότερες παλάμες συγκεντρωθούν στους πίνακες ζωγραφικής, τόσο περισσότερα τα χρήματα από τη δωρεά.

Και τον Ιούνιο θα γίνει και δημοπρασία.
Όποιος σηκώσει το χεράκι, θα ξέρει ότι κάτι αλλάζει.
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν πρόσβαση στα μνημεία και τις παραλίες της Ρόδου



Την προμήθεια από τον δήμο Ρόδου ηλεκτρονικών αναπηρικών αμαξιδίων και ειδικών μηχανημάτων με τα οποία θα διευκολύνεται η πρόσβαση επισκεπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας τόσο σε μνημεία όσο και σε παραλίες της πόλης, ζήτησε με επιστολή του προς τον δήμαρχο, Στάθη Κουσουρνά, ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Επαρχίας Ρόδου.

«Τα άτομα με κινητική αναπηρία είναι αδύνατον να περπατήσουν την Παλιά Πόλη. Οι επισκέπτες του νησιού μας έχουν δικαίωμα όμως να απολαμβάνουν τις παραλίες μας και να επισκέπτονται την Μεσαιωνική Πόλη και τους Αρχαιολογικούς χώρους του νησιού μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Διαβάστε περισσότερα...

Τάι-τσι και στην τρίτη ηλικία




Ωφελεί την ισορροπία, τον εγκέφαλο και την ψυχολογία.

Η αρχαία κινεζική πρακτική τάι τσι έχει πλέον κατακτήσει και τη Δύση. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα τα οφέλη από τις ήπιες σωματικές, αναπνευστικές και πνευματικές ασκήσεις είναι σημαντικά και για την ψυχική ευεξία και τη νοητική υγεία των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανατολικής Ιατρικής της Ν. Κορέας και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ αξιολόγησαν και συνέκριναν τα ευρήματα των σημαντικότερων τριάντα πέντε ιατρικών μελετών -στην αγγλική, κινεζική και κορεατική γλώσσα- που έχουν γίνει ως τώρα σχετικά με το τάι-τσι.

Κατέληξαν έτσι ότι υπάρχουν «θετικώς πειστικά» στοιχεία πως οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι ασκούνται στο τάι-τσι, αποκτούν καλύτερη ισορροπία (πέφτουν έτσι πιο σπάνια) και αυξημένο αίσθημα ευεξίας από σωματική και ψυχολογική πλευρά. Από την άλλη όμως, το τάι-τσι «φαίνεται να είναι αναποτελεσματικό» για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων καρκίνου ή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και γενικότερα δεν φαίνεται αποτελεσματικό κατά των χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.

Πιο αντιφατικά είναι τα ευρήματα των έως τώρα μελετών σχετικά με το κατά πόσο το τάι-τσι βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, το διαβήτη τύπου 2, τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, την οστεοπόρωση, τη μυϊκή εξασθένηση κ.α.

Πολλές ιατρικές έρευνες που έχουν γίνει ως σήμερα πάνω στο ζήτημα, κρίνονται ανεπαρκείς ή προβληματικές λόγω κακού σχεδιασμού ή υψηλού κινδύνου για (συνήθως θετική) προκατάληψη εκ μέρους των ερευνητών. Συχνά τέτοιες μελέτες για το τάι-τσι γίνονται σε μικρό δείγμα του πληθυσμού, ενώ σπάνια υπάρχει μια παράλληλη «ομάδα ελέγχου» από άτομα που δεν κάνουν τάι-τσι, ώστε να γίνεται σύγκριση και να εξασφαλίζεται ότι τα ευρήματα είναι αντικειμενικά.

Το τάι-τσι περιλαμβάνει κυρίως βαθιές αναπνοές και τεχνικές χαλάρωσης, σε συνδυασμό με αργές και απαλές κινήσεις. Από φιλοσοφική πλευρά, βασίζεται σε ένα μίγμα βουδιστικών, ταοϊστικών και κομφουκιανικών πεποιθήσεων, με κεντρικό δόγμα την ύπαρξη μιας αρσενικής-θετικής (γιανγκ) και μιας αρνητικής-θηλυκής δύναμης (γιν), που υποτίθεται ότι κυβερνούν τη σωματική και πνευματική υγεία. Η ασθένεια θεωρείται ότι πηγάζει από μια ανισορροπία αυτών των δύο δυνάμεων -που υπάρχουν γενικότερα στη φύση και ειδικότερα στο σώμα κάθε ανθρώπου- και σκοπός του τάι-τσι είναι η αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας.

Η νέα έρευνα πάντως συνιστά το τάι-τσι στους ηλικιωμένους, καθώς σε αυτούς φαίνεται πως αποδεδειγμένα έχει να προσφέρει μια σειρά από φυσικά και ψυχικά οφέλη.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο φάρμακο κατά της χρόνιας ηπατίτιδας Β



Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την 1η Μαρτίου η εντεκαβίρη (Baraclude) έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας B (ΧHB) σε ενήλικες ασθενείς με ενδείξεις μη-αντιρροπούμενης ηπατικής νόσου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Bristol-Myers Squibb (NYSE:BMY) η εντεκαβίρη είχε ήδη εγκριθεί στην Ευρώπη τον Ιούνιο του 2006 για χορήγηση σε ενήλικες ασθενείς με ΧΗΒ με αντιρροπούμενη ηπατική νόσο και ένδειξη ενεργού ιικού αναδιπλασιασμού, εμμένοντα αυξημένα επίπεδα αλανινικής αμινοτρανσφεράσης (ALT) του ορού και ιστολογική ένδειξη ενεργούς φλεγμονής και/ή ίνωση.

Η έγκριση αυτή παρέχει στην εντεκαβίρη άδεια κυκλοφορίας στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις Η.Π.Α., ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την εντεκαβίρη για την ένδειξη της μη-αντιρροπούμενης νόσου τον Οκτώβριο του 2010.

Η μη-αντιρροπούμενη ηπατική νόσος χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια του ήπατος να διατηρήσει επαρκή λειτουργία, συνήθως λόγω εκτεταμένης δημιουργίας ουλών, που οδηγεί σε ίνωση και/ή κίρρωση η οποία προκαλείται από χρόνια ηπατική φλεγμονή. Αντιπροσωπεύει το τελικό στάδιο της ηπατίτιδας. Στοιχεία δείχνουν ότι έως 40% των ασθενών με ΧΗΒ αναπτύσσουν κίρρωση στη διάρκεια της ζωής τους, με αναφερόμενο ποσοστό 2-6% ανά έτος.

Μεταξύ των ασθενών με ΧΗΒ με κίρρωση, 3-5% ανά έτος μεταβαίνουν σε μη-αντιρροπούμενη κίρρωση και 2-5% εμφανίζουν ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HΚΚ). Σήμερα, ο διάμεσος χρόνος επιβίωσης σε μη-αντιρροπούμενους ασθενείς είναι δύο έως τρία έτη, με μόνο το 28% των ασθενών να επιβιώνουν για περισσότερα από πέντε έτη. Όταν η ηπατική νόσος προχωρήσει στο μη- αντιρροπούμενο στάδιο, είναι συχνά απαραίτητη η μεταμόσχευση ήπατος.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η εντεκαβίρη παρουσίασε μεγαλύτερη ιική καταστολή συγκριτικά με την αδεφοβίρη στις 24 και τις 48 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Στις 48 εβδομάδες, ποσοστό 57% (57/100) των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με εντεκαβίρη πέτυχαν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο (≤300 αντίγραφα/ml) σε σύγκριση με ποσοστό 20% (18/91) των ασθενών που έλαβαν αδεφοβίρη.

Σημαντικές Πληροφορίες για την εντεκαβίρη
Η εντεκαβίρη αποτελεί ανακάλυψη της Bristol-Myers Squibb και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας B (HBV) σε ενήλικες με:

• Αντιρροπούμενη ηπατική νόσο και ένδειξη ενεργού ιικού αναδιπλασιασμού εμμένοντα αυξημένα επίπεδα αλανινικής αμινοτρανσφεράσης (ALT) και ιστολογική ένδειξη ενεργού φλεγμονής και/ή ίνωσης.
• Μη-αντιρροπούμενη ηπατική νόσο.

Μεγαλύτερη συχνότητα σοβαρών ηπατικών ανεπιθύμητων ενεργειών (ανεξαρτήτως αιτίας) έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με μη-αντιρροπούμενη ηπατική νόσο, συγκεκριμένα σε αυτούς με την ασθένεια Child-Turcotte-Pugh (CTP) κλάσης C, σε σύγκριση με την συχνότητα σε ασθενείς με αντιρροπούμενη ηπατική λειτουργία. Επίσης, οι ασθενείς με μη- αντιρροπούμενη ηπατική νόσο μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για γαλακτική οξέωση και συγκεκριμένα ανεπιθύμητες ενέργειες στα νεφρά, όπως το ηπατονεφρικό σύνδρομο. Οι κλινικές και εργαστηριακές παράμετροι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά σε αυτό τον πληθυσμό ασθενών.

* Για πλήρεις πληροφορίες συνταγογράφησης της εντεκαβίρης, παρακαλούμε συμβουλευθείτε την Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Σχετικά με τη Χρόνια Ηπατίτιδα Β (ΧΗΒ)
Η χρόνια ηπατίτιδα Β αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα υγείας, παγκόσμιου ενδιαφέροντος: Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό της ηπατίτιδας B, ενώ περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χρονίως νοσούντες.

Σχετικά με την Μη-Αντιρροπούμενη Ηπατική Νόσο
Η μη-αντιρροπούμενη ηπατική νόσος χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια του ήπατος να διατηρήσει επαρκή λειτουργία, συχνά λόγω εκτεταμένης δημιουργίας ουλών που οδηγεί σε ίνωση και/ή κίρρωση, η οποία προκαλείται από χρόνια ηπατική φλεγμονή. Τα συμπτώματα της μη- αντιρροπούμενης ηπατικής λειτουργίας μπορεί να περιλαμβάνουν, ενδεικτικώς και όχι περιοριστικώς, τα ακόλουθα: ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών), ασκίτη (πρησμένη κοιλία λόγω μη φυσιολογικής συγκέντρωσης υγρού), κιρσούς του οισοφάγου (παραμορφωμένα αιμοφόρα αγγεία που ενδέχεται να προκαλέσουν δυνητικά θανατηφόρο αιμορραγία) και ηπατική εγκεφαλοπάθεια (νευροψυχιατρική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα μεταβολές στην προσωπικότητα, διανοητική βλάβη και ελαττωμένα επίπεδα συνείδησης).


Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη ύπνου… φαίνεται στη ζυγαριά



Οι διαταραχές στον ύπνο αυξάνουν το σωματικό βάρος.

Η έλλειψη ύπνου επιμηκύνει την ημέρα και επιβραδύνει τον μεταβολισμό, κάνοντας τον οργανισμό να χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια. Σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα, που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, ενισχύεται η άποψη ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους, όχι μόνο αυξάνοντας το αίσθημα της πείνας, αλλά επιβραδύνοντας το ρυθμό καύσης των θερμίδων.

«Από την έρευνα προκύπτει ότι όταν κοιμόμαστε πολλές ώρες προλαμβάνουμε την αύξηση του βάρους μας», υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα, Κρίστιαν Μπένεντικτ.

Προηγούμενες μελέτες συνέδεαν τη στέρηση ύπνου με την αύξηση του σωματικού βάρους και έδειξαν ότι ο διαταραγμένος ύπνος διαταράσσει επίσης και τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με την πείνα και το στρες κατά τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι.

Για να μπορέσουν να εντοπίσουν τους ακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων η έλλειψη ύπνου προκαλεί αυτά τα φαινόμενα, ο Μπένεντικτ και οι συνεργάτες του υπέβαλαν 14 φοιτητές πανεπιστημίου σε μία σειρά «συνθηκών» ύπνου - διακεκομμένο ύπνο, καθόλου ύπνο και φυσιολογικό ύπνο- για αρκετές ημέρες, στη συνέχεια κατέγραψαν τις αλλαγές στην ποσότητα της τροφής που κατανάλωσαν, στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, στα ορμονικά επίπεδα και στους δείκτες του μεταβολικού ρυθμού τους.

Διαπίστωσαν ότι ακόμη και μία βραδιά αϋπνίας επιβραδύνει τον μεταβολισμό το επόμενο πρωί, μειώνοντας κατά 5 έως 20% την κατανάλωση ενέργειας για οργανικές δραστηριότητες όπως η αναπνοή και η χώνευση, σε σύγκριση με το πρωινό μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι όσοι κοιμούνται πέντε ώρες ή και λιγότερες είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους και σε ασθένειες που συνδέονται με το βάρος, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Αλλά αυτές οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί την αύξηση βάρους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17.05.11

Η ΕΣΑμεΑ και το ελληνικό αναπηρικό κίνημα χαιρετίζει και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί την Πέμπτη 19 Μαΐου και ώρα 11 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται ώστε η Ομοσπονδία Κωφών, μαζί με γονείς και μαθητές να εναντιωθεί στα σχέδια του υπουργείου για συρρίκνωση της ήδη υποβαθμισμένης εκπαίδευσης των Κωφών και Βαρήκοων μαθητών. Το υπουργείο έχει ήδη αποφασίσει την κατάργηση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας (Αμπελόκηποι), καθώς και την κατάργηση του Γενικού Λυκείου Κωφών & Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής.

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας ζητά:

- Διατήρηση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας και συνέχιση της ολοήμερης λειτουργίας του
- Μετατροπή σε ολοήμερα όλων των Ειδικών Σχολείων Κωφών και Βαρήκοων ανά την Ελλάδα, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας
- Αξιοποίηση των μεγάλης έκτασης χώρων του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών μέσω:
▪ της μεταστέγασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρήκοων της Πεύκης στους χώρους του ΕΙΚ
▪ της ίδρυσης ενός Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) ειδικά για Κωφούς και Βαρήκοους
▪ της ίδρυσης ενός Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) ή, εναλλακτικά, της μεταστέγασης του ΤΕΕ Κωφών και Βαρήκοων της Αγίας Παρασκευής στο ΕΙΚ, αποσυμφορώντας έτσι τους χώρους της Αγίας Παρασκευής, αφού εκεί ήδη συστεγάζονται τόσο το Γυμνάσιο όσο και το Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων της Αγίας Παρασκευής
- Διατήρηση της λειτουργίας του Γενικού Λυκείου Κωφών & Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής ως πλήρους λυκείου, σε ισότιμη βάση με τις λυκειακές μονάδες της Γενικής Εκπαίδευσης και μη υποβάθμισή του σε απλές λυκειακές τάξεις
- Αναβάθμιση των λυκειακών τάξεων του Γυμνασίου Κωφών & Βαρήκοων Αργυρούπολης και του Γυμνασίου Κωφών & Βαρήκοων Θεσσαλονίκης (Πανοράματος) σε πλήρη λύκεια.
- Τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος στη διαβούλευση του τόσο σοβαρού αυτού θέματος, που έχει ήδη αναστατώσει την κοινότητα των Κωφών.

Για την ΕΣΑμεΑ η συνένωση - συγχώνευση των σχολείων δεν μπορεί να λειτουργεί στη λογική της συνένωσης των ελλειμμάτων και αδυναμιών, γιατί αυτό γιγαντώνει τα διαχρονικά προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα για τα άτομα με αναπηρία. Εάν δεν σχεδιαστούν επείγοντα και άμεσα μέτρα για την μεθοδική επίλυση των προβλημάτων, ακόμα και απλές σκέψεις για τη συγχώνευση - συνένωση σχολικών μονάδων θα διαιωνίσουν και θα πολλαπλασιάσουν τα υπάρχοντα λειτουργικά προβλήματα.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:

Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 89 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συμπαράσταση στους απεργούς αναπληρωτές καθηγητές ειδικής αγωγής



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17.05.11

Η ΕΣΑμεΑ συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα του Συντονιστικού Συλλόγων Αποφοίτων Ειδικής Αγωγής των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας - Μακεδονίας και στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Μαΐου, καθώς και την συγκέντρωση την Τετάρτη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας.

Το Συντονιστικό επισημαίνει: «Εδώ και 10 χρόνια εργαζόμαστε μόνο ως αναπληρωτές (συμβασιούχοι) χωρίς να ισχύσει για τον κλάδο μας τρόπος διορισμού είτε με την προϋπηρεσία (30μηνο κ.τ.λ.) είτε με τον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. Πριν ένα χρόνο μάλιστα καταργήθηκε η δυνατότητα διορισμού βάσει προϋπηρεσίας και η μοναδική προοπτική μονιμοποίησης δίνεται μέσα από τη διενέργεια διαγωνισμού Α.Σ.Ε.Π. Έκτοτε το Υπουργείο Παιδείας έχει αρκετές φορές ανακοινώσει τη διενέργεια διαγωνισμού Α.Σ.Ε.Π. για τους κλάδους μας αλλά η μία αναβολή έρχεται μετά την άλλη με σημερινή κατάληξη το πάγωμα της διαδικασίας και οποιουδήποτε διορισμού εκπαιδευτικού».

Τα αιτήματα του Συντονιστικού Συλλόγων Αποφοίτων Ειδικής Αγωγής είναι τα εξής:

- Καμία περικοπή στη Δημόσια Χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής και της Εκπαίδευσης γενικότερα.

- Προώθηση της Συνεκπαίδευσης/Ένταξης των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στη Γενική Εκπαίδευση

- Σταθερή και Αξιοπρεπή Εργασία όλων των εκπαιδευτικών.


- Αύξηση του αριθμού των ΚΕΔΔΥ – Προσλήψεις Προσωπικού,

- Η Πολιτεία να καταργήσει και να μην υποστηρίζει τη βιομηχανία «προσόντων» στην Ειδική Αγωγή.

Το Δελτίο Τύπου του Συντονιστικού επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (application/msword, 122 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 39 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Νέα εμπόδια στην απασχόληση των ατόμων με αναπηρία




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.05.11

Πράξη πολιτικής αδιαφορίας είναι για την ΕΣΑμεΑ η εισαγωγή της διάταξης παρ. 38 του άρθρου 280 του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, Πρόγραμμα-Καλλικράτης», σύμφωνα με την οποία στις υπηρεσίες των αποκεντρωμένων περιφερειών «μεταφέρεται η άσκηση αρμοδιοτήτων σχετικών με την απασχόληση ειδικών κατηγοριών, κατά τις ρυθμίσεις του ν. 2643/98». Η διάταξη αυτή εισάγεται χωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της στους προστατευόμενους του ν. 2643/98, αλλά και χωρίς να τεθεί το θέμα σε διαβούλευση με τους αρμόδιους Κοινωνικούς Φορείς που εκπροσωπούν τις προστατευόμενες κατηγορίες του συγκεκριμένου νόμου.

Στην παρούσα οικονομική περίοδο και με δεδομένη την αύξηση της ανεργίας που μαστίζει ιδιαίτερα τον χώρο των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, επιβάλλεται η λήψη ενισχυτικών μέτρων για την απασχόλησή τους και όχι θέσπιση διατάξεων όπως η προαναφερθείσα που θέτουν νέα εμπόδια στην εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την απασχόληση των ΑμεΑ.

Παράλληλα, την παρούσα περίοδο βασικά αιτήματα της Ε.Σ.ΑμεΑ. είναι:
• Η ολοκλήρωση των διαδικασιών τοποθέτησης της προκήρυξης του έτους 2008 (των θέσεων του άρθρου 3) και της ειδικής προκήρυξης των τυφλών τηλεφωνητών έτους 2010, για τις οποίες έχουν αποφασίσει βάσει της κείμενης νομοθεσία οι Α/Βάθμιες Επιτροπές του άρθρου 9 του ν. 2643/98,
• Η άμεση έκδοση της επόμενης προκήρυξης των θέσεων του δημοσίου τομέα και της ειδικής προκήρυξης των τυφλών τηλεφωνητών, οι οποίες έχουν ήδη παρακρατηθεί από τις γενικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ μετά το 2008 από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας,
• Η μοριοδότηση των αιτήσεων των αιτούντων της προκήρυξης των θέσεων του ιδιωτικού τομέα και ο εντοπισμός των υγιών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην παρούσα περίοδο με τις ενέργειες που ήδη έχει ξεκινήσει η γενική γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

Η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι η μεταφορά της άσκησης των αρμοδιοτήτων εφαρμογής του νόμου στους Δήμους και τις Περιφέρειες το μόνο που επιφέρει είναι φραγμό στην ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων, αδικαιολόγητη σύγχυση στις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Υπουργείων και τεράστια αναστάτωση στον αναπηρικό χώρο.

Η επιστολή της ΕΣΑμεΑ στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικής Προστασίας επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:

Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 88 KB)
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (application/msword, 113 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Kανονικά στις 1-5 Ιουνίου το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Boccia 2011

Θα πραγματοποιηθεί, εν τέλει, κανονικά στις 1-5 Ιουνίου το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Boccia 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ.


Η ανακοίνωση αναφέρει: 



Οι επαφές του Προέδρου της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ), Γιώργου Φουντουλάκη, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απέφερε άμεσα καρπούς. Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο αλλά και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας, Χρήστο Αηδόνη και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου, Κώστα Παταβούκα, ο κ. Φουντουλάκης έλαβε διαβεβαιώσεις για άμεση χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού της χώρας μας από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το έγγραφο που εστάλη από το Υφυπουργείο Υγείας προς την Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, εγκρίθηκε η απόφαση σκοπιμότητας για τη δεύτερη δόση της επιχορήγησης της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ ύψους 250.000€, ενώ διευκρινίστηκε πως το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για τα σωματεία της αθλητικής ομοσπονδίας, για το 2011, θα κυμανθεί περίπου στις 900.000€.

Ακόμη, μετά από αίτημα του κ. Φουντουλάκη, το Υφυπουργείο Υγείας θα στείλει λίστα στο Υπουργείο Εσωτερικών με τα ονόματα των αθλητών τριων, που ανήκουν στο Σχεδιασμό 2011 προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες υπηρεσιακές διευκολύνσεις για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους ενόψει Λονδίνου. Παράλληλα, το Υφυπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει ένα ποσό από την ΟΠΑΠ Α.Ε. για τη χρηματοδότηση δράσεων που θα προταθούν από την Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ και τα σωματεία της, ενώ όσον αφορά στην επιχορήγηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής για το 2011, υπήρξε η δέσμευση πως θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν.

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έδειξε να κατανοεί τα προβλήματά μας. Τόσο ο κ. Αηδόνης με τον οποίο συναντήθηκα κατ’ ιδίαν, όσο και ο κ. Λοβέρδος με τον οποίο συνομίλησα τηλεφωνικά, έλαβαν γνώση του συνόλου των προβλημάτων μας και δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για τη χώρα ενόψει Λονδίνου 2012. Μάλιστα, οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έχουν επίσημο χαρακτήρα αφού τις λάβαμε και εγγράφως, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα βγούμε σύντομα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Η υλοποίηση των αγωνιστικών μας πλάνων, εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα αρνητική εξέλιξη από πλευράς Πολιτείας, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα στο δρόμο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λοδνίνου», είπε ο κ. Φουντουλάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτο δείγμα θετικό



Σοβαρή υποψηφιότητα για να βρεθούν το καλοκαίρι του 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έθεσαν ο Θανάσης Μπαράκας και ο Γιώργος Πρώτος που το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν στη Βαρκελώνη για τη συμμετοχή τους σε διεθνές μίτινγκ στίβου γι’ αθλητές - αθλήτριες με αναπηρία.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες τη μέρα του αγώνα, με κρύο, βροχή κι αέρα, οι δύο Ροδίτες αθλητές του ΑΣ «Δωδεκάνησος» υπό τις οδηγίες του προπονητή τους Άκη Μίαρη κατάφεραν να σημειώσουν καλές επιδόσεις, δείχνοντας ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο Θανάσης Μπαράκας στο μήκος της κατηγορίας F11 πήρε τη δεύτερη θέση, έχοντας καλύτερο άλμα στα 5,62μ. και πιάνοντας το α’ όριο για τους αγώνες του Λονδίνου, ενώ ο Γιώργος Πρώτος στα 100μ. σημείωσε 12.36 με αντίθετο άνεμο και πήρε την 1η θέση στη σειρά του στην κατηγορία Τ12. Ο ίδιος αθλητής δοκίμασε και στο μήκος, έχοντας επίδοση 6,15μ. κι έπιασε όριο της κατηγορίας Τ13, κάτι ενθαρρυντικό ενόψει της συνέχειας.

Εξαιτίας της απόδοσής τους οι δύο αυτοί αθλητές κλήθηκαν και σ’ άλλα μίτινγκ σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, ενώ με την ειδική κάρτα που έχουν αποκτήσει μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς συναντήσεις και να μετρούν οι επιδόσεις τους για τα όρια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η επόμενη σημαντική διοργάνωση της κατηγορίας τους εντός συνόρων είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα γίνει 27-29 Μαΐου στο ΟΑΚΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στις πισίνες με χλώριο




Νέα ισπανική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή και Έλληνα επιστήμονα δείχνει ότι η κολύμβηση σε πισίνες που περιέχουν χλώριο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου.

Ερευνητές του Κέντρου Ερευνών στην Περιβαλλοντική Επιδημιολογία (CREAL) της Βαρκελώνης και του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Νοσοκομείου Ντελ Μαρ, υπό τον Έλληνα συν-διευθυντή του Κέντρου CREAL επιδημιολόγο Μανόλη Κογεβίνα, σε μελέτη που δημοσίευσαν στο αμερικανικό περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν σε μια ομάδα ατόμων που κολυμπούσαν σε κλειστές πισίνες, τις αλλαγές που υπήρξαν σε μια σειρά από δείκτες που δείχνουν μόνιμες γενετικές μεταλλάξεις.

Τοξικές για το DNA επιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε 49 υγιή άτομα μετά από κολύμβηση μόλις 40 λεπτών σε μια κλειστή χλωριωμένη πισίνα, όπως ανακοίνωσε το CREAL.

Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε υγιείς ανθρώπους, αλλά και για πιθανά αναπνευστικά προβλήματα από το χλώριο που χρησιμοποιείται ως μικροβιοκτόνο.

Ο Κογεβίνας, ο οποίος επίσης συνεργάζεται με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Αθήνας, δήλωσε πάντως ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να κολυμπάνε σε πισίνες, καθώς, όπως είπε, «οι θετικές επιπτώσεις για την υγεία από την κολύμβηση μπορούν να αυξηθούν, αν μειωθούν τα επίπεδα αυτών των χημικών (στις πισίνες)».

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σταματήσουμε την κολύμβηση, αλλά να ενθαρρύνουμε την μείωση των χημικών στις πισίνες», ανέφερε ο Κογεβίνας και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα μειώνονται αν οι κολυμβητές κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα, αν φορούν σκουφάκι και δεν ουρούν μέσα στο νερό.

Νέα ισπανική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή και Έλληνα επιστήμονα δείχνει ότι η κολύμβηση σε πισίνες που περιέχουν χλώριο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου.

Ερευνητές του Κέντρου Ερευνών στην Περιβαλλοντική Επιδημιολογία (CREAL) της Βαρκελώνης και του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Νοσοκομείου Ντελ Μαρ, υπό τον Έλληνα συν-διευθυντή του Κέντρου CREAL επιδημιολόγο Μανόλη Κογεβίνα, σε μελέτη που δημοσίευσαν στο αμερικανικό περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν σε μια ομάδα ατόμων που κολυμπούσαν σε κλειστές πισίνες, τις αλλαγές που υπήρξαν σε μια σειρά από δείκτες που δείχνουν μόνιμες γενετικές μεταλλάξεις.

Τοξικές για το DNA επιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε 49 υγιή άτομα μετά από κολύμβηση μόλις 40 λεπτών σε μια κλειστή χλωριωμένη πισίνα, όπως ανακοίνωσε το CREAL.

Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε υγιείς ανθρώπους, αλλά και για πιθανά αναπνευστικά προβλήματα από το χλώριο που χρησιμοποιείται ως μικροβιοκτόνο.

Ο Κογεβίνας, ο οποίος επίσης συνεργάζεται με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Αθήνας, δήλωσε πάντως ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να κολυμπάνε σε πισίνες, καθώς, όπως είπε, «οι θετικές επιπτώσεις για την υγεία από την κολύμβηση μπορούν να αυξηθούν, αν μειωθούν τα επίπεδα αυτών των χημικών (στις πισίνες)».

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σταματήσουμε την κολύμβηση, αλλά να ενθαρρύνουμε την μείωση των χημικών στις πισίνες», ανέφερε ο Κογεβίνας και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα μειώνονται αν οι κολυμβητές κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα, αν φορούν σκουφάκι και δεν ουρούν μέσα στο νερό.

Διαβάστε περισσότερα...