Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Γιατί δεν μπορώ να αρχίσω δίαιτα;


«Από Δευτέρα δίαιτα!». Πόσες φορές έχουμε δώσει και μάλιστα με κατηγορηματικό τόνο αυτή την υπόσχεση στον εαυτό μας, χωρίς όμως να το επιτύχουμε;

Ποια αίτια μας κάνουν αναβλητικούς;

Η αναβλητικότητα αποτελεί πρόβλημα για αρκετούς ανθρώπους. Με αυτή την «κακιά συνήθεια» χάνουμε ευκαιρίες που εμφανίζονται στη ζωή μας, συσσωρεύουμε τις υποχρεώσεις μας, φρενάρουμε τις επιθυμίες μας και εντείνουμε το αίσθημα πίεσης και άγχους που νιώθουμε.

Το να θέλουμε να πετύχουμε ένα στόχο τον οποίο όμως συνεχώς αναβάλλουμε είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και στον τομέα της διατροφής. Από τη μία θέλει κάποιος να χάσει μερικά κιλά, από την άλλη όμως δεν κάνει τίποτα γι αυτό.

Πώς εξηγείται αυτό;

Οι λόγοι πολλοί και ίσως διαφορετικοί για κάθε άτομο.

Άλλοι «τρομάζουν» και μόνο στη σκέψη ότι η επιτυχία προϋποθέτει την τήρηση ενός αυστηρού διατροφικού πλάνου με αρκετούς περιορισμούς και απαγορεύσεις, γεγονός που δεν ισχύει αλλά όμως δημιουργεί πίεση. Κάποιοι ανυπομονούν για το «τέλειο» αποτέλεσμα: θέλουν π.χ να χάσουν 20 κιλά, αλλά ξέρουν ότι αυτό χρειάζεται χρόνο και δεν αντέχουν να περιμένει. Δεν τους αρκεί να χάνουν 3-4 κιλά το μήνα, αλλά θέλουν να χάσουν και τα 20 κιλά πολύ γρηγορότερα. Αρκετοί φοβούνται ότι δε θα τα καταφέρουν και ότι θα χαλάσουν τη δίαιτα, ιδίως εάν έχει προηγηθεί κάποια αποτυχημένη προσπάθεια στο παρελθόν.

Υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι που οδηγούν σε αναβλητικότητα;

Βεβαίως. Το γεγονός π.χ ότι για να εφαρμόσει κάποιος ένα πρόγραμμα διατροφής πρέπει να έχει μία στοιχειώδη οργάνωση στην καθημερινότητά του όπου μία φορά την εβδομάδα θα πηγαίνει στο σούπερ-μάρκετ και μέσα στην εβδομάδα θα αφιερώνει λίγο χρόνο για την προετοιμασία των γευμάτων, μπορεί να μπλοκάρει την προσπάθεια. Ή επίσης η λανθασμένη αντίληψη που έχουν πολλοί ότι όποιος κάνει δίαιτα δεν μπορεί να ακολουθήσει την οικογένειά του ή την παρέα του σε κάποια κοινωνική εκδήλωση για φαγητό ή ποτό. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι η αναβλητικότητα προκαλείται από το ότι δεν είναι η προσωπική επιθυμία του ίδιου του ατόμου να αρχίσει δίαιτα αλλά επιθυμία κάποιου άλλου όπως της μητέρας, του φίλου ή της συζύγου.

Τι πρέπει να κάνω για να μην είμαι αναβλητική;

Αρχικά πάρτε χαρτί και μολύβι και καταγράψτε τους στόχους σας. Οι στόχοι για να μπορούν να πραγματοποιηθούν πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένοι και ρεαλιστικοί.
Βάλτε προτεραιότητες σε αυτά που θέλετε να πετύχετε και κάντε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα θέλατε να τα έχετε ολοκληρώσει.
Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Σε αντίθετη περίπτωση εάν ξεγελάτε κάποιον, ξεγελάτε μόνο εσάς.
Διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας οργανώνοντας την κάθε ημέρα ξεχωριστά. Αν παρακολουθήσετε μία ημέρα προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ποια πράγματα σπαταλούν το χρόνο σας άσκοπα.
Ανακαλύψτε για ποιο λόγο είστε αναβλητικοί. Η αναβλητικότητα δεν είναι πάντα ένδειξη έλλειψης πειθαρχίας και τεμπελιάς αλλά συχνά σχετίζεται με αρνητικές σκέψεις οι οποίες μας μπλοκάρουν και οδηγούν σε άγχος και φόβο. Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας κρατάει μακριά από το να πετύχετε το στόχο σας. Φοβάστε μήπως αποτύχετε; Μήπως δεν είστε αρκετά καλή; Τι θα συμβεί εάν δεν τον πετύχετε;
Σκεφτείτε με διαφορετικό τρόπο. Εάν πριν ξεκινήσετε έχετε προβλέψει ότι θα αποτύχετε και εάν έχετε τόσο υψηλές προσδοκίες , τότε αποθαρρύνεστε πριν καν προσπαθήσετε και έτσι ενισχύετε την αναβλητικότητα.
Δημιουργήστε το σχέδιο σας, εφαρμόστε το και πετύχετε το στόχο σας. Αν δείτε ότι κάτι δε λειτουργεί αλλάξτε το. (Για παράδειγμα ο στόχος μου είναι να αδυνατίσω. Για να το πετύχω αυτό πρέπει να ψάξω έναν διαιτολόγο που θα μου ταιριάζει, θα του μιλήσω ανοικτά για τα θέλω μου, τις ανησυχίες μου και τον τρόπο ζωής μου, θα μου ετοιμάσει ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής σύμφωνα με τις συνήθειές μου, θα με συμβουλεύει και θα με βοηθάει σε οτιδήποτε προκύπτει μέχρι την ολοκλήρωση του στόχου μου). Η επιθυμία χωρίς σχεδιασμό και δράση είναι απλώς ένα όνειρο.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς επηρεάζει η κρίση την ψυχολογία των παιδιών;


Παιδιά που γίνονται βίαια, παιδιά που κλείνονται στον εαυτό τους ή παρουσιάζουν προβλήματα λόγου είναι μερικές από τις συχνότερες συνέπειες της σημερινής δύσκολης συγκυρίας.

Πώς νιώθουν τα παιδιά μέσα από αυτήν την τεράστια κρίση που περνά η χώρα, καθώς κάθε μέρα εισπράττουν μέσα από τα συναισθήματα των γονιών τους φόβους, τις αγωνίες και την απειλή που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας;

Δυστυχώς έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ τα παιδιά, ιδίως τα παιδιά που βρίσκονται μέσα σε οικογένειες που έχουν επηρεαστεί δυσμενώς οικονομικά. Όταν υπάρχει κάποιος άνεργος γονιός ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι ή έχει μειωθεί πάρα πολύ το εισόδημα, τα παιδιά είναι πιεσμένα ή αγχωμένα. Πολλές φορές επηρεάζεται και ο λόγος τους, αρχίζουν να τραυλίζουν, ιδίως σε μικρότερες ηλικίες. Σε παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών εντοπίζονται προβλήματα και συναισθηματικής φύσης. Πάντως, ανάλογα με την ψυχοσύνθεση τους και τον τρόπο που μεγαλώνουν, αρκετά παιδιά κλείνονται στον εαυτό τους είτε βγάζουν επιθετικότητα.

Πώς εκδηλώνεται αυτή η επιθετικότητα; Μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουν στερηθεί βασικά πράγματα;

Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν με φωνές, με εκρήξεις θυμού, με εντάσεις τα προβλήματά τους είτε μεταξύ τους είτε στην ευρύτερη οικογένεια, τότε τα παιδιά μπορεί να αντιγράφουν αυτές τις συμπεριφορές. Τα παιδιά κυρίως αντιγράφουν αυτά που βλέπουν από τους γονείς τους.

Η απομόνωση του παιδιού είναι ακόμη πιο επικίνδυνη σε σχέση με τον θυμό;

Ακριβώς, είναι πιο ανησυχητική αυτή η αντίδραση, γιατί τα παιδιά δεν εκδηλώνονται τόσο άμεσα και οι γονείς δεν ζητούν γρήγορα τη βοήθεια.

Αντιμετωπίζετε περιπτώσεις με διαταραχές στο φαγητό;

Βεβαίως, η ανορεξία και η βουλιμία καταγράφονται συνέχεια. Μάλιστα, αρκετές φορές χρειάζονται αντιμετώπιση ενδονοσοκομειακή, από πολλές ειδικότητες, καθώς δεν αρκεί μόνο η ψυχολογική παρέμβαση. Πρέπει να υπάρχει κάποιος παιδίατρος, ενδοκρινολόγος.

Διαπιστώνετε έξαρση της κατάθλιψης στους εφήβους;

Δυστυχώς, διότι συνδέεται με την κατάθλιψη των γονιών. Και είναι πολλοί οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν πλέον τέτοια ψυχικά θέματα. Όταν υπάρχει θέμα ψυχικής υγείας μέσα στο σπίτι, οι γονείς αδυνατούν να εκπληρώσουν τον γονεϊκό τους ρόλο, σε οποιαδήποτε πρόκληση και αν υπάρχει.

Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη στην εφηβεία;

Με ψυχοθεραπεία όταν υπάρχει πρόβλημα που κρατάει πάνω 6 μήνες .

Φαρμακευτική αγωγή, από ποια ηλικία και μετά χορηγείται;

Ακόμη και από τα 12 χρόνια μπορούν να δοθούν αντικαταθλιπτικά σε παιδιά. Παλιότερα δεν ήταν αποδεκτό από τις επιστημονικές κοινότητες ότι υπάρχει κατάθλιψη στα παιδιά. Έχει βρεθεί όμως ότι ακόμη και σε ηλικία 5 ετών μπορεί να εμφανιστούν τέτοια συμπτώματα.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη αυτοπεποίθησης;


Η κ. Κία Καραγιάννη, lifecoach, «προπονητής ζωής» επί το ελληνικότερον, μας εξηγεί τι αντίκτυπο έχει στην ψυχολογία μας η έλλειψη αυτοπεποίθησης και κυρίως πως μπορεί να ανακτηθεί.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά το πώς βλέπετε τον εαυτό σας και τι εικόνα δίνετε στους άλλους.

Γιατί προκαλείται έλλειψη αυτοπεποίθησης;

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για την έλλειψη αυτοπεποίθησης και χαμηλής αυτοεκτίμησης, που αναζητούνται στην παιδική ηλικία, την οικογένεια, τη σχολική ζωή, τον τρόπο που βιώνει κάποιος τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες, τις σχέσεις με τους άλλους κοκ. Το βέβαιον είναι ότι η εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του, επηρεάζει σίγουρα και την εικόνα που δείχνει στους άλλους. Μια αρνητική εικόνα προσελκύει αρνητικές εμπειρίες ενώ μία θετική εικόνα προσελκύει θετικές εμπειρίες.

Πώς επηρεάζει τη ζωή του ατόμου η χαμηλή του αυτοπεποίθηση;

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και μοναξιάς. Πολλοί συχνά τα άτομα περιορίζουν τις κοινωνικές τους εξόδους και την επαφή τους με φίλους και έτσι μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο που νιώθουν ακόμη πιο μόνοι. Επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και στη σχέση με το αντίθετο φύλο γιατί τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση τείνουν να προσκολλώνται στα αρνητικά σημεία μίας κατάστασης και να παραμελούν τις προσωπικές τους ανάγκες και την εξωτερική τους εμφάνιση. Δε δέχονται την κριτική από τους άλλους και όταν αυτή συμβαίνει, τότε πληγώνονται εύκολα.

Μπορεί να αλλάξει αυτό;

Βεβαίως, διότι το ότι νιώθει κάποιος χαμηλή αυτοπεποίθηση δε σημαίνει ότι έχει χαμηλές ικανότητες. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι μάλλον συγκρίνει τις πραγματικές του ικανότητες με μία ιδανική κατάσταση ή έχει εξωπραγματικές προσδοκίες από τον εαυτό του ή επίσης μπορεί να έχουν οι άλλοι για αυτόν.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απλήρωτοι Έλληνες οικοδόμοι στο Ιράκ


Μια μεγάλη απάτη με πρόσχημα την εύρεση εργασίας στο εξωτερικό, καταγγέλλουν άνεργοι οικοδόμοι. Όπως ισχυρίζονται, εργολάβος τους έστειλε μέσω αγγελίας για δουλειά στo Ιράκ. Όταν, όμως, ζήτησαν να πληρωθούν βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένοπλους, οι οποίοι τους απειλούσαν.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσωεν του Alpha
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για την κακοκαιρία


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο δίνει οδηγίες στους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, που αναμένεται να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αναλυτικά:

"Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2013, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17/7/13) στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), τις Σποράδες, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το μεσημέρι και το απόγευμα στην Πελοπόννησο με ισχυρές καταιγίδες, που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους.

Ειδικότερα για την Αττική είναι πιθανόν, πρόσκαιρα μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης 17 Ιουλίου 2013, να σημειωθούν ισχυρές βροχές ή καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια του νομού. Ταυτόχρονα, θα επικρατήσουν βοριάδες εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδων και πιθανής χαλαζόπτωσης). Ειδικότερα:

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

• Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης, να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο".


Διαβάστε περισσότερα...

Χάλκινο η Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Φυσικής


Στις 15 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η 44η Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής, που διοργανώθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Ο Σταύρος Ευθυμίου, τυλιγμένος με την ελληνική σημαία, μας έκανε υπερήφανους κατακτώντας την τρίτη θέση.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής είναι από τις πλέον απαιτητικές διοργανώσεις.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απλήρωτοι γιατροί σταματούν τις εφημερίες


Σταματούν τις εφημερίες οι γιατροί του νοσοκομείου της Λαμίας, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε σήμερα η γενική συνέλευση. Σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι γιατροί τονίζουν ότι οι εφημερίες σταματούν από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο έως σήμερα δεν τις έχουν πληρωθεί.

Μάλιστα, όπως τους διεμήνυσαν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, δεν πρόκειται να πληρωθούν πριν από τις 27 Αυγούστου. Ο λόγος των καθυστερήσεων παραμένει ακόμη άγνωστος, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου επιρρίπτει ευθύνες στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Στην ανακοίνωση σημειώνουν ότι δεν βρήκαν ανταπόκριση από τη διοίκηση, γεγονός που τους αναγκάζει να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο. Όπως υπογραμμίζουν, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί κάποια λύση και προσθέτουν ότι ο τομέας υγείας σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα βρίσκεται υπό παράλυση.

«Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή την έχουν ακέραια το αρμόδιο υπουργείο, η Ενιαία Αρχή Πληρωμών και η διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας» υπογραμμίζουν οι γιατροί.


Διαβάστε περισσότερα...

Τιμοκατάλογος και στα ταξί


Την έκδοση ενημερωτικών εντύπων με ενδεικτικές τιμές διαδρομών καθώς και χρήσιμες πληροφορίες, τα οποία θα έχουν στην κατοχή τους όλα τα ταξί που εξυπηρετούν τουρίστες στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, συμφώνησαν χθες η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο και εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Ταξί.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε τη συμβολή του κλάδου των ταξί στη διαμόρφωση της τουριστικής εικόνας της χώρας. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν κυρίως το μεταφορικό και τουριστικό έργο των ταξί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδονται τα προβλήματα στο Taxinet


Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα ανακοινώνει ότι:

1. Δεν παρατηρείται καμία υπερφόρτωση των συστημάτων της ούτε τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων, πόσο μάλλον «κατάρρευση» του συστήματος όπως εσφαλμένα μεταδίδουν κάποια Μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 Ιουνίου μέχρι και χθες, οι ημερήσιες υποβολές φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται μεταξύ των 65 και 75.000 Ε1 τις εργάσιμες ημέρες και 35.000 με 40.00 τα Σαββατοκύριακα, περίπου στο μισό της δυναμικότητας και της αντοχής του συστήματος το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 υποβολές ημερησίως.

2. Η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων ολοκληρώνεται μέχρι αύριο, παρά το ότι μέχρι και προχθές συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος μορφότυπος με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στις μεταφορτώσεις.

H ΓΓΠΣ συνεχίζει να μένει προσηλωμένη στον στόχο της που είναι η εξυπηρέτηση του Έλληνα φορολογούμενου και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν αυθαίρετα το δρόμο


Σλάλομ ανάμεσα σε παντός είδους αυθαίρετες κατασκευές και εμπόδια απαιτείται να κάνει όποιος επιχειρήσει να περάσει από τις κεντρικές πλατείες και τα πεζοδρόμια της Αθήνας.


Ο βαθμός δυσκολίας για να ανταπεξέλθει ο απλός πολίτης στην πίστα διέλευσης από τα σημεία αυτά είναι μεγάλος: τραπεζοκαθίσματα, σιδερένιες κολόνες για να στηρίζονται οι τέντες, μεγάλες τσιμεντένιες βάσεις ομπρελών το καλοκαίρι ή σόμπες τον χειμώνα, ζαρντινιέρες ή ημιμόνιμες κατασκευές για "περιφρούρηση" του χώρου είναι μερικά μόνο από όσα χρησιμοποιούν τα διάφορα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα. Την εικόνα συμπληρώνουν διάφορα σταθμευμένα μηχανάκια, ακόμη και αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα τα δικαιώματα των πεζών να πηγαίνουν... περίπατο!

Ανάλογη τύχη έχουν, όμως, και τα δικαιώματα των μόνιμων κατοίκων σε περιοχές όπως Κολωνάκι, Κεραμικός, Γκάζι, οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτές όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός παρατυπιών. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν από το Δήμο Αθηναίων, εκτός από τα τραπεζοκαθίσματα και τις παραβάσεις στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, μία μεγάλη κατηγορία παρατυπιών αφορά τη χρήση μουσικής. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη και όταν το κατάστημα διαθέτει άδεια, καταγράφετε συχνότατα υπέρβαση του ωραρίου ή μεγαλύτερη ένταση της μουσικής από την οριζόμενη.

Μέσα πάντως στο 2012 από τους 9.480 ελέγχους, που έγιναν από τη Δημοτική Αστυνομία, οι 6.665 αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κ.α.). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, κατά το προηγούμενο έτος υποβλήθηκαν 3.135 μηνυτήριες αναφορές και είναι χαρακτηριστικό πως από αυτές ποσοστό 42,2% σχετιζόταν με παρατυπίες ως προς την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση:








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρτέμιδα: Το 1ο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου


Το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, για φέτος το καλοκαίρι, επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το περιστατικό αφορά ηλικιωμένο ασθενή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ από την Αττική υποδηλώνουν ότι στην περιοχή της Αρτέμιδας, όπου καταγράφηκε και το πρώτο περιστατικό, έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου 2013, ενώ, πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε για την κυκλοφορία του συγκεκριμένου ιού και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται και φέτος η εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, τόσο σε περιοχές που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα έτη, όσο και σε νέες.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφάνιση ανήλικης


Εξαφανίστηκε η 15χρονη Ελένη Τριανταφύλλου από τα Άνω Πατήσια Αττικής στις 12/07/2013 στις 18:30 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Χαμόγελου του Παιδιού, η Ελένη έχει μαύρα μακριά μαλλιά, καστανά μάτια, ύψος 1,70 μ. και βάρος 64 κιλά. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μπλε μπλούζα, μπλε μακριά φούστα (με δύο κύκλους), μαύρα πέδιλα και μωβ τσάντα χειρός.




Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του οργανισμού, λόγω της πολυήμερης παραμονής της ανήλικης μακριά από την οικία της και των κινδύνων που ελλοχεύουν από αυτή, κρίνεται αναγκαία η άμεση εύρεσή της.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Χαμόγελο του Παιδιού όλο το εικοσιτετράωρο, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000 καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΡ: Νόμιμη η λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης


Ερωτώμενος για την έναρξη λειτουργίας της «Δημόσιας Τηλεόρασης» (ΔΤ), ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, χαρακτήρισε νόμιμη τη λειτουργία της και σχολιάζοντας το πρόγραμμα του μεταβατικού φορέα αρκέστηκε να πει πως πρόκειται για μία «έκτακτη, προσωρινή κατάσταση» και πως το Συμβούλιο παρακολουθεί τις εξελίξεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός


Τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνει σταθερός ο κατώτατος μισθός έδωσε Γιάννης Βρούτσης.

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο, o υπουργός Εργασίας απάντησε σε καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί νέας μείωσης του κατώτατου μισθού λέγοντας : "ο κατώτατος μισθός με την σημερινή του μορφή θα παραμείνει σταθερός. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Δεν πρέπει να τρομοκρατούμε ή να σπέρνουμε να καλλιεργούμε εικόνα που δεν είναι πραγματική. Μέχρι και το 2017, οπότε και θα αρχίσει να λειτουργεί ο νέος μηχανισμός".

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι δημιουργεί απορία η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. "Εμείς εχουμε ξεκαθαρίσει ότι παμε με ένα νέο σύστημα που συγκλίνει στην ευρωπαική πραγματικότητα. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα παρέμβετε νομοθετικά για να φέρετε τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ. Η πρόταση είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου; Σαφέστατα όχι", είπε.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι δεν είναι όλα μαύρα. "Αύριο θα δημοσιευτεί έκθεση του ΣΕΠΕ που το αποδεικνύει", τόνισε. Όπως ανέφερε στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 είχαμε αύξηση απασχόλησης κατά 37,29% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 που δείχνει ότι ισορροπεί η αγορά εργασίας, καθώς και ότι το πρώτο 6μηνο του 2013 υπήρξαν 268.262 πλήρεις συμβάσεις απασχόλησης έναντι 167.549 το 2012 αύξηση 51,55%.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη «μαϊμού» υπάλληλος του Σ.Δ.Ο.Ε.


Συνελήφθη χθες ένας 69χρονος ο οποίος προσποιούμενος υπάλληλο του Σ.Δ.Ο.Ε., εξαπατούσε συστηματικά καταστηματάρχες.

Ο συλληφθείς αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά για να «τακτοποιήσει» δήθεν καταγγελίες που είχαν περιέλθει στην υπηρεσία του σε βάρος των καταστημαρχών. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Αττική, κατήγγειλε ότι άγνωστο άτομο, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες «συστήθηκε» ως υπάλληλος του Σ.Δ.Ο.Ε. και της ζήτησε να καταθέσει με τραπεζική εντολή χρηματικό ποσό.

Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στα αδικήματα της αντιποίησης κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία και της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, ενώ σήμερα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον οκτώ άτομα εξαπατήθηκαν από τον 69χρονο, ενώ αναζητεί άλλο ένα που φέρεται να έχει συμμετοχή στην υπόθεση.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το προφίλ, τον τρόπο και τη μεθοδολογία δράσης που ακολουθούσε, εντοπίστηκε ο δράστης, ως το πρόσωπο που εμφανιζόταν με στοιχεία ταυτότητας υπαρκτού υπάλληλου του ΣΔΟΕ καθώς και το τραπεζικό υποκατάστημα που χρησιμοποιούσε για τις συναλλαγές του, στην Καλλιθέα –όπου και συνελήφθη αφού πρώτα είχε παραλάβει τα χρήματα, τα οποία είχε καταθέσει η καταστηματάρχης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 69χρονος μαζί με άλλο ένα άτομο, για το οποίο εκκρεμούν πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων, χρησιμοποιώντας τον ίδιο ακριβώς τρόπο κατάφεραν, από τον περασμένο Μάιο, να εξαπατήσουν άλλους δυο καταστηματάρχες. Πρόκειται για έναν ιδιοκτήτη «καφέ» στην Αθήνα, από τον οποίο απέσπασαν 600 ευρώ και έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου, επίσης στην Αθήνα, από τον οποίο απέσπασαν 750 ευρώ, ενώ σε άλλη περίπτωση, ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στην Αττική, δεν ενέδωσε στην απαίτησή τους.

Παράλληλα, εξακριβώθηκε ότι στο ΣΔΟΕ εκκρεμούσαν σε βάρος του συλληφθέντα υποθέσεις εξαπάτησης άλλων τεσσάρων επιχειρηματιών, από τους οποίους ζήτησε με τον ίδιο τρόπο να του δώσουν χρηματικά ποσά, για να μην πραγματοποιηθούν έλεγχοι στα καταστήματά τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακάλυψε ζωντανά σκουλήκια μέσα στο κεφάλι της!


Μύγες γέννησαν αυγά και οι προνύμφες έτρωγαν το εσωτερικό των αυτιών της
.
Μια γυναίκα από τη Μεγάλη Βρετανία ανακάλυψε ότι οι πονοκέφαλοι που ένιωθε και οι «περίεργοι θόρυβοι» που άκουγε μέσα στο κεφάλι της προέρχονταν από… ζωντανά σκουλήκια που τήν έτρωγαν!

Η Rochelle Harris μίλησε για τη συγκλονιστική ιστορία της στο ντοκιμαντέρ «Bugs, Bites and Parasites» (Έντομα, Δαγκώματα και Παράσιτα) του Discovery Channel.

Η 27χρονη από το Derby είχε μόλις επιστρέψει στην Αγγλία από ένα συναρπαστικό ταξίδι στο Περού.

Όπως είπε η ίδια άρχισε να νιώθει έντονους πονοκεφάλους στην πτήση της επιστροφής στην πατρίδα και μέσα σε λίγες ώρες οι πονοκέφαλοι συνοδεύτηκαν με αφόρητους πόνους στη μία πλευρά του προσώπου της. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Rochelle άκουγε και περίεργους θορύβους μέσα στο κεφάλι της.

Το επόμενο πρωί σηκώθηκε και βρήκε το μαξιλάρι της ποτισμένο με ένα υγρό από τα αυτιά της και έτσι αποφάσισε να πάει στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου της περιοχής της.

Αρχικά οι γιατροί δεν έδειξαν να ανησυχούν με τα συμπτώματα που τούς περιέγραφε, λέγοντας ότι μάλλον πρόκειται για κάποια μόλυνση στο αυτί ή φλεγμονή που προέκυψε από δάγκωμα μολυσμένου κουνουπιού.

Την παρέπεμψαν όμως σε ειδικευμένη ομάδα ωτορινολαρυγγολόγων, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου πιο σοβαρού προβλήματος.

Όπως εξομολογήθηκε η ίδια, όταν ο ειδικός γιατρός εξέτασε το αυτί της, επικρατούσε «νεκρική σιγή». Τής είπε ότι είχε βρει κάτι σαν «τρύπα» στο ακουστικό κανάλι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μετά από περίπου μια ώρα εξέτασης η Rochelle, που συνοδευόταν από τη μητέρα της, ρώτησε αν μπορούσαν να τής δώσουν μια διάγνωση.

Ο γιατρός προσπάθησε να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο, όμως η Rochelle τον πίεσε να τής πει τι έχει.

«Έχετε σκουλήκια στα αυτιά σας» είπε ο γιατρός και εκείνη ξέσπασε σε κλάματα.

Όσο οι γιατροί προσπαθούσαν να βγάλουν τα σκουλήκια από τα αυτιά της, τόσο οι προνύμφες έμπαιναν πιο βαθιά στο κεφάλι της, αναφέρει άρθρο της Daily Mail.

Υποβλήθηκε σε επείγουσα μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, προκειμένου οι γιατροί να ανακαλύψουν πόση ζημιά είχε γίνει, καθώς επίσης και πόσα… σκουλήκια είχε μέσα στο κεφάλι της!

Ευτυχώς για την ίδια, δεν υπήρχε ζημιά στο τύμπανο του αυτιού της, τα αγγεία και τα νεύρα του προσώπου της.
Τα σκουλήκια είχαν όμως… «μασήσει» 12mm, ανοίγοντας μια τρύπα στο ακουστικό της κανάλι.

Οι γιατροί έριξαν μέσα στο αυτί της ελαιόλαδο, για να δουν αν θα απομακρυνθούν τα σκουλήκια, προσθέτει το δημοσίευμα.

«Έπρεπε να περιμένω όλη τη νύχτα, για να δούμε αν θα είχε αποτέλεσμα. Ήταν οι χειρότερες ώρες της ζωής μου. Ήθελα να βγουν έξω και γνωρίζοντας τί είναι αυτό που μου προκαλεί τους πονοκεφάλους και τους ήχους που άκουγα, ένιωθα ακόμη χειρότερα» είπε.

Προς απογοήτευσή τους οι γιατροί ανακάλυψαν την επόμενη μέρα ότι τα σκουλήκια ήταν ακόμη ζωντανά!

Κατάφεραν να αφαιρέσουν δύο, όμως περαιτέρω εξετάσεις με ειδικό μικροσκόπιο τούς έφεραν μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα!

Καθώς προχωρούσαν στο εσωτερικό του αυτιού τους βρήκαν «μια ζωντανή μάζα από προνύμφες». Πέρα από τις δύο που είχαν αφαιρέσει ήδη ανακάλυψαν ότι μέσα στο κεφάλι της Rochelle «φιλοξενούνταν» οκτώ μεγάλα σκουλήκια.

Τα σκουλήκια εστάλησαν στο εργαστήριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς μύγες είχαν κάνει τα αυγά τους μέσα στο αυτί της.

Όπως ανέφερε η Rochelle, θυμάται να περνούν μέσα από ένα σμήνος μυγών στο Περού και ότι μια είχε μπει μέσα στο αυτί της, όμως τότε δεν έδωσε και μεγάλη σημασία.

Από τότε που απαλλάχτηκε από τα… σκουλήκια της, η Rochelle δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα, ενώ μάλιστα δήλωσε ότι η όλη εμπειρία είχε και κάτι θετικό!

«Δε σιχαίνομαι πια τα έντομα. Πώς να το κάνω άλλωστε, όταν αυτά έχουν ζήσει μέσα στο κεφάλι μου;» λέει η ίδια.





Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα με το μούσι


Αποκάλυψε το πρόσωπό της για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια.

Η 38χρονη Agustina Dorman έκρυβε το πρόσωπό της τα τελευταία 19 χρόνια πίσω από μια φορεσιά που φορούν οι μουσουλμάνες (νικάμπ), όχι τόσο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά γιατί ήθελε να αποφύγει τα πειράγματα για το… μούσι της!

Η Agustina, που ζει στο χωριό Penaga της Ινδονησίας, ήθελε να προστατέψει τα παιδιά της καθώς δεν ήθελε να τα κάνει να ντρέπονται γι’ αυτήν.

Τα… γένια της άρχισαν να μεγαλώνουν μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού, όταν ήταν 25 ετών.



Όσες φορές προσπάθησε να τα κόψει ή να τα ξυρίσει, ένιωσε αφόρητο πόνο, γράφει η Daily Mail.

Πλέον αποφάσισε να αποδεχτεί την εμφάνισή της και να αδιαφορεί για τα έντονα βλέμματα και την προσοχή που τραβά επάνω της η… ανδρική εμφάνισή της.



Παρά τα «προστατευτικά» μέτρα που πήρε ωστόσο, τελικά δε γλίτωσε από τις «κακές γλώσσες». Ο μεγαλύτερος γιος της, τώρα 19 χρονών, έγινε αποδέκτης πειραγμάτων για την περίεργη εμφάνιση της μητέρας του.



Έτσι η ίδια αποφάσισε να αποκαλύψει το πρόσωπό της στο χωριό, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα την αποδεχτούν όπως είναι.




Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΕΣ: €5,4 εκατ. στις περιφέρειες για το επίδομα νεφροπαθών


Στην επιχορήγηση των περιφερειών με 5,4 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καταβάλουν το διατροφικό επίδομα στους νεφροπαθείς, προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Για την απόφαση με την κατανομή ανά περιφέρεια εδώ.




Διαβάστε περισσότερα...

"Μπλακ άουτ" στις δηλώσεις


"Μπλάκ άουτ" στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λόγω της σωρείας προβλημάτων στη λειτουργία του ΤΑΧΙS και τα "κενά" στις βεβαιώσεις για αποδοχές και τόκους των καταθέσεων. Οι φοροτεχνικοί κάνουν λόγο για κατάσταση σύγχυσης και πανικού και ζητούν παράταση των προθεσμιών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αν και το Taxisnet έχει "ανοίξει" από τις 24 Μαΐου, μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί μόλις το 30% των δηλώσεων ή περίπου 1.800.000 σε σύνολο περίπου 6.000.000 δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος.

Με τις προθεσμίες να "τρέχουν" και να λήγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων, οι σύλλογοι των φοροτεχνικών - λογιστών έχουν ήδη ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση των προθεσμιών κρίνεται αναγκαία καθώς τα προβλήματα είναι πολλά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν "φαίνεται" να καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα


Ούτε κουβέντα για τα προνοιακά επιδόματα Μαΐου Ιουνίου 2013, αν υπολογίσει κανείς ότι από την... υπογραφή του υπουργού έως την κατάθεση στους λογαριασμούς των δικαιούχων, χρειάζονται 10 μέρες, σίγουρα δεν θα καταβληθούν στις 15-16 Ιουλίου όπως θα έπρεπε, αν συνυπολογίσουμε τώρα και τις απεργίες των δημοτικών υπαλλήλων... Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα για το γ δίμηνο του 2013.




Το σχόλιό μας: Δυστυχώς ο υπουργός δεν φαίνεται να τηρεί την υπόσχεσή του για το πότε θα καταβληθούν. Λεπτομέρειες για το τι είχε πει θα βρείτε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

10 κίνδυνοι για τη γονιμότητα του άνδρα


Η λαχτάρα για την απόκτηση ενός παιδιού και ο κοινωνικός πολλές φορές πόνος της στειρότητας αποτελούσαν από τις αρχές της ανθρωπότητας κομμάτι της ζωής. Το πρόβλημα της υπογονιμότητας είναι πολύ συχνό. Μόνο στην Ευρώπη, η συχνότητα της υπογονιμότητας είναι περίπου 14% (σύμφωνα με τα στοιχεία του National Collaborating Centre for Women’s and Children’s Health). Υπολογίζεται πως στο 40-50% των υπογόνιμων ζευγαριών το πρόβλημα εντοπίζεται στον άντρα αποκλειστικά ή και σε συνδυασμό με αναπαραγωγικά προβλήματα και της συντρόφου του, αν και μερικοί άντρες, ακόμη και σήμερα, αμφισβητούν σθεναρά την πιθανή συμμετοχή τους στο πρόβλημα της γονιμότητας. Το κακό είναι ότι οι παθήσεις που προκαλούν υπογονιμότητα στον άντρα δεν δίνουν κατά κανόνα συμπτώματα κι έτσι αναγνωρίζονται μόνο μετά από άκαρπη προσπάθεια του ζευγαριού για τεκνοποίηση.
Από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.
1. Παχυσαρκία

Το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος < 20kg/m2) επηρεάζουν αρνητικά τις παραμέτρους του σπέρματος. Πιθανοί λόγοι, η επίδραση του λίπους σε μία σειρά από ορμόνες και πεπτίδια, όπως η διαταραχή της σχέσης ανδρογόνων/οιστρογόνων. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένο σωματικό βάρος, έχει βρεθεί πως, όταν τελικά ο δείκτης μάζας σώματος ξεπεράσει το 25-30 kg/m2, υπάρχουν σημαντικές αλλοιώσεις τόσο στην μορφολογία των σπερματοζωαρίων όσο και στο γενετικό υλικό (στο DNA) που μεταφέρουν.
2. Κάπνισμα και εξαρτησιογόνες ουσίες

Γνωρίζουμε πως ο καπνός αλλά και τα προϊόντα της καύσης του λευκού χαρτιού που τον περικλείει έχουν βλαπτική επίδραση στην γονιμότητα ενός άντρα. Έτσι, υπάρχουν αρκετές μελέτες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, που αποδεικνύουν πως το κάπνισμα και οι εισπνεόμενες ουσίες προκαλούν το λεγόμενο «οξειδωτικό stress» και βλάπτουν τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος, ακόμη και αν οι παράμετροι του σπέρματος είναι φυσιολογικές. Στους καπνιστές 20 τσιγάρων ημερησίως και πάνω, έχει βρεθεί ότι τα σπερματοζωάρια δεν μπορούν να «κολλήσουν» πάνω στο ωάριο – ακόμη και βλάβες στο DNA έχουν παρατηρηθεί, δηλαδή το γενετικό υλικό. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικότερες στους άντρες που δεν έχουν φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος, αφού το κάπνισμα επιδεινώνει τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Και μην ξεχνάμε ότι ο όρχις διαθέτει υποδοχείς νικοτίνης, αλλά και κανναβιδοειδών, και επομένως αρνητική επίπτωση έχουν και η μαριχουάνα και η κάνναβις. Επίσης, η κοκαΐνη επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, αφού μειώνει την κινητικότητα και διαταράσσει τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος και χρήσης ουσιών αναστρέφει αυτήν την κατάσταση.
3. Κινητό τηλέφωνο και άλλες ακτινοβολίες

Πολλά ακούμε, αλλά λίγα γνωρίζουμε για το θέμα, αφού δυστυχώς υπάρχει μόνο μία επιστημονική μελέτη που δείχνει πως η πολύωρη χρήση του κινητού μπορεί να επηρεάσει σημαντικότατα τη γονιμότητα των αντρών. Βέβαια, ήδη ήταν γνωστό πως κάθε είδους έντονη και πολύωρη ακτινοβολία μπορεί να βλάψει την παραγωγή των σπερματοζωαρίων. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος για τον οποίο αποτελεί πάγια πλέον τακτική για την ιατρική κοινότητα η κρυοσυντήρηση του σπέρματος των αντρών με καρκίνο πριν από την έναρξη της ακτινοθεραπείας/χημειοθεραπείας τους, αλλά και όσων έχουν πτώση της ποιότητας του σπέρματος και δεν βρίσκονται ακόμη σε προσπάθεια τεκνοποίησης.
4. Διατροφή

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αναπαραγωγική υγεία ενός άντρα. Αντιοξειδωτική δράση έχουν οι πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Α (όπως το τυρί), σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή) και σε βιταμίνη Ε (ηλιόσποροι), καθώς επίσης τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά (ψάρια), σε ψευδάργυρο (στρείδια) και σε φολικό οξύ (μπρόκολο). Τέλος, φασόλια και αγκινάρες έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών.
5. Συμπληρώματα άγνωστης προέλευσης και αναβολικά

Τα συμπληρώματα, πολλές φορές, περιέχουν ουσίες βλαβερές και για τη γονιμότητα και πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά τη σύσταση γιατρού. Και, φυσικά, όπως επανειλημμένως έχει τονιστεί, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της γονιμότητας είναι η χρήση αναβολικών από τους άντρες! Τα αναβολικά και ιδιαίτερα η χορήγηση τεστοστερόνης διακόπτει τη σπερματογένεση και προκαλεί τεράστιες ορμονικές μεταβολές. Τελευταίες μελέτες, επίσης, έχουν δείξει πως ο ζεστός καφές ή το τσάι, που σερβίρονται σε πλαστικά ποτήρια, προκαλούν την παραγωγή οιστρογόνων που με καθημερινή συχνή χρήση βλάπτουν τη γονιμότητα.
6. Αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων

Αν αντιλαμβάνονταν τα μηνύματα του σώματός τους, οι άντρες θα φρόντιζαν, ώστε οι όρχεις να μην εκτίθενται σε μεγάλες θερμοκρασίες. Ενώ οι ωοθήκες στις γυναίκες βρίσκονται προστατευμένες στο εσωτερικό του σώματός τους, οι όρχεις βρίσκονται έξω από το σώμα. Και αυτό όχι για αισθητικούς λόγους, αλλά λειτουργικούς. Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτήν του υπόλοιπου σώματος, για να λειτουργούν! Έτσι, οτιδήποτε διαταράσσει αυτήν τη θερμοκρασιακή διαφορά μπορεί να βλάψει την αντρική γονιμότητα (γι’ αυτό και στα παιδιά που έχουν κρυψορχία, δηλαδή οι όρχεις παραμένουν μέσα στο σώμα, πρέπει να παρέμβουμε νωρίς και να αποκαταστήσουμε τη θέση τους στο όσχεο). Αρνητικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, η καθιστική εργασία, τα στενά εσώρουχα, που είτε δεν αποτελούνται αποκλειστικά από βαμβάκι είτε φέρνουν τους όρχεις σε στενή επαφή με το θερμότερο ανθρώπινο σώμα, τα στενά παντελόνια αλλά και η πολύωρη χρήση των laptops (η θερμοκρασία τους μπορεί να φτάσει τους 70ο C) – όταν τους έχει κανείς στα γόνατά του, εκπέμπουν τη θερμότητα στους όρχεις. Μελέτες έχουν δείξει αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων από χρήση φορητών υπολογιστών στα γόνατα κατά 2-3ο C, που είναι ικανή να περιορίσει τη σπερματογένεση. Όλα αυτά δίνουν μία καλή ιδέα για το πώς πολλές καθημερινές συνήθειες μπορεί να βλάψουν την αντρική γονιμότητα. Φαρδιά εσώρουχα και παντελόνια, συχνά διαλείμματα στους εργαζόμενους σε καθιστική θέση είναι απλές συμβουλές γονιμότητας. Επίσης, μία συχνή πάθηση, η κισροκήλη, που διαγιγνώσκεται στο 15-20% των αντρών, θεωρείται ότι έχει αρνητική επίδραση στο σπέρμα και λόγω αύξησης της θερμοκρασίας στους όρχεις. Το 40% των αντρών με κιρσοκήλη θα έχουν επηρεασμένες παραμέτρους σπέρματος. Η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης είναι χειρουργική. Σήμερα, εφαρμόζεται η μικροχειρουργική θεραπεία, που είναι και πιο αποτελεσματική, με ελάχιστες επιπλοκές, και πρακτικά δεν έχει επίπτωση στον ασθενή, αφού επανέρχεται την επόμενη ημέρα από το χειρουργείο στις ασχολίες του.
7. Λοιμώξεις

Στους κινδύνους που πιθανόν μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα, όπως πλέον είναι γνωστό, υπεισέρχονται τόσο τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όσο και η ύπαρξη διάφορων μικροοργανισμών που δεν μπορούν φυσικά να ανιχνευθούν με μία απλή παρατήρηση στο μικροσκόπιο. Οι N. gonorrhoeae, C. trachomatis, Trichomonas vaginalis, Ureaplasma urealiticum, είναι μερικοί μόνο από τους μικροοργανισμοίαυτούς που, για το καλό της γονιμότητας, δεν θα ήταν καλό να ανιχνεύονται στο σπερματικό υγρό! Η ύπαρξή τους ή οι φλεγμονές των γεννητικών οργάνων (π.χ. προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα) που είναι δυνατόν να προκαλέσουν έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στην ποιότητα του σπέρματος. Πολλές φορές, οι λοιμώξεις αυτές γίνονται χρόνιες και δεν δίνουν συμπτώματα. Γι’ αυτό πρέπει κάθε άτυπη ενόχληση στη γενετική περιοχή να διερευνάται. Και δεν είναι μόνο αυτό: μία χρόνια λοίμωξη σε έναν άντρα μπορεί να οδηγήσει στην απόφραξη των πόρων από όπου μεταφέρονται τα σπερματοζωάρια και συνεπώς μπορεί μεν να παράγονται φυσιολογικά, αλλά ίσως δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην ουρήθρα (αποφρακτική αζωοσπερμία).
8. Τραυματισμοί γεννητικών οργάνων

Τραυματισμοί των όρχεων που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της ζωής, εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορεί να έχουν συνέπειες στη γονιμότητα μακροπρόθεσμα. Μπορεί όλοι να μιλούν για τη σημασία της άσκησης στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, ωστόσο η αντρική γονιμότητα και πιο συγκεκριμένα οι όρχεις μπορεί να «τραυματιστούν» κατά τη διάρκεια αθλημάτων, όπως οι πολεμικές τέχνες αλλά και η ποδηλασία και η ιππασία, εφόσον οι όρχεις δεν προστατεύονται. Η χρήση σπασουάρ κατά την άσκηση, ενός ειδικού τύπου εσωρούχου που διατίθεται σε καταστήματα αθλητικών ειδών, προστατεύει τους όρχεις.
9. Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι ένα πολύ συχνό αίτιο αντρικής υπογονιμότητας. Και μάλιστα ύπουλο, αφού δεν δίνει συμπτώματα. Πρόκειται για διάταση και ανεπάρκεια των φλεβών των όρχεων (αντίστοιχο με τους κιρσούς στα κάτω άκρα), με αποτέλεσμα διαταραχή στη λειτουργία των όρχεων. Η κιρσοκήλη επιδρά αργά και πολλοί άντρες με κιρσοκήλη, εάν τεκνοποιήσουν σε νέα ηλικία, δεν θα έχουν πρόβλημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η κιρσοκήλη παρουσιάζεται και σε παιδιά, με αποτέλεσμα την αδυναμία περαιτέρω ανάπτυξης των όρχεων. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική (η πλέον αξιόπιστη μέθοδος είναι η μικροχειρουργική), τα δε αποτελέσματα εξαρτώνται από το πόσο επηρεασμένες είναι οι παράμετροι του σπέρματος πριν από την εγχείρηση.
10. Ηλικία

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα χρόνια δεν μετρούν στους άντρες παρά μόνο στις γυναίκες, αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Οι παράμετροι του σπέρματος μειώνονται με τα χρόνια και μελέτες από τράπεζες σπέρματος έχουν δείξει ότι, μετά τα 40 έτη, η μείωση είναι αισθητή. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ένας άντρας στα 50 ή 60 δεν μπορεί να γονιμοποιήσει, αλλά σίγουρα θα είναι πιο δύσκολη η σύλληψη. Αυτό, φυσικά, εξαρτάται από τη γενικότερη υγεία του και από το πόσο έχει εκτεθεί στα προαναφερθέντα που παίζουν αρνητικό ρόλο στη γονιμότητα. Εδώ κρύβεται και η απάντηση στην τυπική ερώτηση των αντρών που έχουν τεκνοποιήσει στο παρελθόν, αλλά 5, 10 ή 15 χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού παρουσιάζουν πρόβλημα γονιμότητας.

Τα μυστικά αυτά δείχνουν και τους τρόπους πρόληψης που θα βοηθήσουν κάθε άντρα να διατηρήσει τη γονιμότητά του σε καλύτερο επίπεδο. Πάντως, πριν αρχίσει τις προσπάθειες για σύλληψη, καλό είναι κάθε άντρας να κάνει μία εξέταση σπέρματος σε ένα κέντρο γονιμότητας ή ειδικό εργαστήριο, μαζί με καλλιέργεια σπέρματος, για τη διάγνωση τυχόν λοίμωξης και με τα αποτελέσματα να επισκεφτεί ειδικό Ουρολόγο/Ανδρολόγο.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες δίαιτες γερνάνε το πρόσωπό μας;


Λένε πως οτιδήποτε συμβαίνει στο σώμα μας, επηρεάζει και το δέρμα, ιδίως στο πρόσωπο. Μπορεί λοιπόν η δίαιτα που κάνουμε να το «σπάσει» και να το δείχνει θαμπό και γερασμένο; Δύο ειδικοί απαντούν «ναι» – και προτείνουν λύσεις…

Ποια δίαιτα διαλέγετε για να χάσετε τα περιττά σας κιλά; Μία που περιέχει πολλά κρέατα και σαλάτες, και ελάχιστα έως καθόλου ψωμιά, ζυμαρικά και μαγειρευτά φαγητά ή μήπως κάποια «επώνυμη», μία με ελάχιστες θερμίδες ή κάποιο «πρόγραμμα» γρήγορου αδυνατίσματος;

Όσο πιο αυστηρή και στερητική είναι μια δίαιτα, τόσο περισσότερο ανθυγιεινή θεωρείται – όχι μόνο επειδή τα όποια οφέλη της στη ζυγαριά σημαίνουν απώλεια μυϊκής μάζας και νερού αντί για σωματικό λίπος, οπότε εξ ορισμού έχουν «ημερομηνία λήξεως», αλλά και επειδή μπορεί να διαταράξει πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού.

Οι ειδικοί χρόνια τώρα λένε πως ο μοναδικός τρόπος για να αδυνατίσουμε μια για πάντα είναι «να αλλάξουμε μυαλά» (πρακτικά αυτό σημαίνει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και να μην επιστρέψουμε ποτέ στις παλιές) και να αδυνατίzουμε με όσο το δυνατόν πιο αργό ρυθμό. Ποιος όμως έχει την υπομονή να τους ακούσει;

Απ’ ότι φαίνεται ελάχιστοι – γι’ αυτό και οι περισσότερες γυναίκες αλλά και πολλοί άντρες έχουν κάνει άπειρες «δίαιτες», που συνήθως διαρκούν μερικές εβδομάδες και έπειτα από λίγο καιρό συνοδεύονται από ανάκτηση των χαμένων κιλών, μαζί με κάνα-δυο επιπλέον.

Τα «γαϊτανάκια» αυτά, σε συνδυασμό με την έλλειψη θρεπτικών συστατικών που χαρακτηρίζει τις περισσότερες δίαιτες της μόδας και όλες τις δίαιτες-αστραπή, αποτυπώνονται τελικά στο δέρμα του προσώπου, το οποίο μοιάζει θαμπό, γερασμένο και αφυδατωμένο.

Οι κυρίες Αστερία Σταματάκη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονική συνεργάτις στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, και Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγούν πως μπορεί να επηρεάσουν μερικές δημοφιλείς δίαιτες το δέρμα – και εξηγούν τι πρέπει να κάνουμε για να το σώσουμε.

Δίαιτα Άτκινς

Είναι ο πιο γνωστός εκπρόσωπος των προγραμμάτων αδυνατίσματος που περιέχουν πολλές πρωτεϊνες (κρέας, ψάρια, κοτόπουλο, όσπρια) και ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, αλεύρι, φρούτα). Η συγκεκριμένη απαγορεύει εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ, τα μακαρόνια, το άσπρο αλεύρι, το άσπρο ψωμί και το γάλα. Δεν απαγορεύει αλλά συνιστά να αποφεύγονται τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ από γαλακτοκομικά επιτρέπει μόνο το τυρί, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.

Η σύνθεσή της μπορεί να είναι καταστροφική για το δέρμα. Οι υπερβολικά πολλές πρωτεϊνες που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα και η απώλεια οστικής μάζας στο πρόσωπο το κάνει να γερνάει πρόωρα.

Επιπλέον, η οξύτητα των διαιτολογίων που βασίζονται στο κρέας μπορεί να διαταράξει το pH του δέρματος και να αυξήσει την ευαισθησία του στις βλάβες που ούτως ή άλλως του προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου.

Τι να κάνετε: Αν θέλετε ντε και σώνει να ακολουθήσετε ένα τέτοιου είδους διαιτολόγιο, χρειάζεστε συμπλήρωμα ασβεστίου. Απαραίτητο είναι ακόμα να μην το ακολουθείτε κατά γράμμα, αλλά να προσθέσετε μόνοι σας λίγα φρούτα και λαχανικά. Αυτά είναι αλκαλικά και θα εξισορροπήσουν κάπως την οξύτητα του κρέατος, ενώ ταυτοχρόνως θα σας τροφοδοτήσουν με τις απαραίτητες για λαμπερό δέρμα αντιοξειδωτικές ουσίες. Φροντίστε επίσης αντί για κρέας και μπέικον, να τρώτε πολύ συχνά ψάρια.

Δίαιτα South Beach

Αντιπροσωπεύει τα διαιτολόγια που στην αρχή «κόβουν» τους υδατάνθρακες, αλλά σε επόμενα στάδιά τους τα εντάσσουν ξανά – αλλά βαθμιαία – στη διατροφή. Θεωρείται παραλλαγή της Άτκινς, γιατί και αυτή περιέχει πολλές πρωτεϊνες, αλλά είναι λίγο καλύτερη διότι μέχρι να ολοκληρωθεί το μόνο που δεν έχει φάει κανείς (αν αντέξει) είναι γλυκά και άμυλο.

Από την στιγμή που επιτρέπουν να αρχίσει κανείς να τρώει υγιεινούς υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι), τα διαιτολόγια σαν την δίαιτα South Beach είναι κατάλληλα για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακμής, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως τα διαιτολόγια με τρόφιμα που πέπτονται αργά και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, ελαττώνουν τις εξάρσεις της.

Επιπλέον, η πλήρης απαγόρευση των γλυκών είναι καλή για το δέρμα, διότι η ζάχαρη ευνοεί την φλεγμονή και αυξάνει τις φθορές στην ελαστίνη και στο κολαγόνο, θέτοντας έτσι τις βάσεις για πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Τι να κάνετε: Όσο καιρό απαγορεύει το διαιτολόγιό σας σχεδόν όλους τους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα, πατάτες, ρύζι, δημητριακά, φρυγανιές), πρέπει να το «σπάτε» έστω με λίγα φρούτα, για τους ίδιους λόγους που ισχύουν στην δίαιτα Άτκινς. Για να διατηρήσετε το δέρμα σας λαμπερό, εξάλλου, πρέπει καθ’ όλη τη διάρκειά της να πίνετε άφθονο νερό και να τρώτε άφθονα ψάρια.

Χορτοφαγική δίαιτα

Όταν τρώει κανείς φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια, ασφαλώς τροφοδοτεί τον οργανισμό του με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν τρώει ζωικές πρωτεϊνες (η αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα δεν περιέχει καν αυγά ή αγελαδινό γάλα), γεγονός που μπορεί να κάνει το δέρμα να χάσει τον τόνο του. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πρωτεϊνες επιδιορθώνουν και ανανεώνουν το δέρμα και τα μαλλιά, και η έλλειψή τους μπορεί να κάνει και το μεν και τα δε να δείχνουν ξηρά, θαμπά και άρρωστα.

Τι να κάνετε: Πρέπει οπωσδήποτε να τρώτε φυτικής προέλευσης τρόφιμα που περιέχουν άφθονες πρωτεϊνες, όπως οι φακές, ο αρακάς, τα αμύγδαλα, το τόφου και το φυστικοβούτυρο. Πρέπει επίσης να τρώτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, και όχι να περιορίζεστε σε όσα σας αρέσουν.

Μεσογειακή διατροφή

Είναι η πλέον κατάλληλη για καλή υγεία όλου του σώματος – και το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας.

Εάν την τηρήσετε πιστά, ο οργανισμός σας θα κάνει… πάρτι, διότι περιέχει άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ωφέλιμα λίπη όπως το ελαιόλαδο, και λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα, που ωφελούν με πολυάριθμους τρόπους το δέρμα.

Το ελαιόλαδο, λ.χ., έχει αποδειχτεί ότι κρατάει την επιδερμίδα ενυδατωμένη και προστατεύει από τον δερματικό καρκίνο, ενώ τα ψάρια περιέχουν πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την φλεγμονή της ακμής και βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Τι να κάνετε: Τίποτε απολύτως! Απλώς να πίνετε στην υγειά σας ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα, διότι η ρεσβερατρόλη και το ελλαγικό οξύ που περιέχει βοηθούν το δέρμα να διατηρείται σφικτό.

Δίαιτες-αστραπή

Εάν ακολουθείτε το οποιοδήποτε υποθερμιδικό διαιτολόγιο για να αδυνατίσετε γρήγορα, μπορεί να καταλήξετε με ξερό δέρμα, τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια, εξαιτίας της έλλειψης αρκετών θερμίδων αλλά και βασικών λιπαρών οξέων τα οποία αδυνατεί να παράγει ο οργανισμός από μόνος του.

Τι να κάνετε: Αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια δίαιτα-αστραπή, φροντίστε να της προσθέσετε λίγα καρύδια και ψάρια, διότι αποτελούν άριστες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Καλό είναι επίσης να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών τροφίμων ολικής αλέσεως, όπως το καφέ ρύζι και το πλιγούρι. Να θυμάστε ότι η επιδερμίδα σας είναι σαν ένας τοίχος από τούβλα και τα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφίμων είναι σαν το τσιμέντο που κρατάει τις δομές της ενωμένες και στη θέση τους.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια συγκινητική διάσωση σκύλου


Ένας σκύλος έπεσε σε μια λίμνη, σε μια περιοχή της Κίνας. Το σκυλί, όμως, δεν μπορούσε να κολυμπήσει και κινδύνευε να πνιγεί. Ο κόσμος παρακολουθούσε αλλά δεν έκανε τίποτα. Κάποιος όμως, ευαισθητοποιήθηκε και βούτηξε για να το σώσει.

Το σκυλάκι σώθηκε, βγήκε στη στεριά και έφυγε...




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη 43χρονος για απάτες σε βάρος φαρμακοποιών, ιατρών και του ΕΟΠΥΥ


Στο παρελθόν, είχε συλληφθεί από την αστυνομία για παρόμοιες πράξεις.

Για απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατ' εξακολούθηση, καθώς και για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής σε βάρος φαρμακοποιών, κατηγορείται 43χρονος, που συνελήφθη στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που διεξήγαγε η ασφάλεια Καλαμάτας, προέκυψε ότι ο 43χρονος, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, αφού πήγαινε σε φαρμακεία σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, αποσπούσε αυτοκόλλητα κουπόνια, τα οποία είναι επικολλημένα σε συσκευασίες φαρμάκων ή σε ορισμένες περιπτώσεις προμηθεύονταν τα φάρμακα χωρίς να καταβάλει το αντίτιμο, με το πρόσχημα ότι θα τα συνταγογραφούσε και θα επέστρεφε τα κουπόνια, χωρίς βέβαια να το πράττει.

Στη συνέχεια, πήγαινε σε γιατρούς, με ειδικότητα που θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα που αντιστοιχούσαν στα κουπόνια και ζητούσε να του τα χορηγήσουν, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ. Για να μη προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας του, παρουσίαζε κάθε φορά διαφορετικούς ΑΜΚΑ, τους οποίους έβρισκε από κάρτες και βιβλιάρια ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ που αφαιρούσε από νοσοκομεία και οι οποίοι ανήκαν σε ηλικιωμένα άτομα που νοσηλεύονταν και, για να εξαπατά τους ιατρούς, ισχυριζόταν ότι οι ΑΜΚΑ ανήκαν σε συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία ήταν κατάκοιτα.

Ακολούθως, με το κουπόνι και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πήγαινε εκ νέου σε φαρμακεία και αφού ισχυριζόταν πως είχε αγοράσει τα φάρμακα λίγες ημέρες πριν, τους έπειθε να του παραδώσουν το αντίτιμο αγοράς τους.

Από την παράνομη δράση του, προκλήθηκε οικονομική ζημία στους φαρμακοποιούς, τόσο σε εκείνους από τους οποίους αφαιρούσε τα κουπόνια, όσο και σε εκείνους που επέστρεφαν το αντίτιμο των φαρμάκων καθώς και στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει τη συμμετοχή στην αξία των φαρμάκων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, είχε χρησιμοποιήσει τους ΑΜΚΑ τεσσάρων ατόμων, τους οποίους βρήκε από βιβλιάρια και κάρτες ασφάλισης, που είχε αφαιρέσει από τα νοσοκομεία της Κορίνθου, του Ναυπλίου και της Τρίπολης. Επιπλέον, προέκυψε ότι είχε εξαπατήσει πέντε φαρμακοποιούς και τέσσερις γιατρούς -ενώ αποπειράθηκε να εξαπατήσει ακόμα έναν φαρμακοποιό- στις περιοχές της Αχαΐας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Ηλείας.

Επίσης, είχε αφαιρέσει δύο κουπόνια φαρμάκων, ένα φάρμακο με το επικολλημένο κουπόνι, ενώ είχε αποπειραθεί να αφαιρέσει ακόμα ένα κουπόνι φαρμάκου, από τέσσερα, συνολικά, φαρμακεία στην Αρκαδία, στη Λακωνία και τη Μεσσηνία.

Ο 43χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή Καλαμάτας. Σημειώνεται ότι, στο παρελθόν, είχε συλληφθεί από την αστυνομία για παρόμοιες πράξεις. Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από την Ασφάλεια Καλαμάτας, για να εξακριβωθεί το εύρος της παράνομης δράσης του.


Διαβάστε περισσότερα...

Φίδι βγήκε από τη λεκάνη και τον δάγκωσε στα γεννητικά όργανα


Εφιαλτικές στιγμές έζησε άνδρας στο Ισραήλ.

Ο χειρότερος εφιάλτης που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποτέ ένας άνδρας έγινε πραγματικότητα για έναν άνδρα στο Ισραήλ. Για την ακρίβεια, την ώρα που πήγε στην τουαλέτα φίδι έκανε την εμφάνισή του από τη λεκάνη και τον δάγκωσε στα γεννητικά όργανα.

Όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο 35χρονος έσπευσε στο νοσοκομείο, ωστόσο, αντιμετώπισε μάλλον με χιούμορ το συμβάν σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς.

Οι γιατροί που περιέθαλψαν τον 35χρονο στο νοσοκομείο της Χάιφα δήλωσαν ότι ο άνδρας είναι καλά στην υγεία του και ότι στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του επειδή το φίδι δεν ήταν δηλητηριώδες.

Το συγκεκριμένο συμβάν δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς πέρσι 29χρονος τσιμπήθηκε επίσης στα γεννητικά όργανα ενώ βρισκόταν στην Τασμανία. Ζήτησε μάλιστα από τον καλύτερο του φίλο να ρουφήξει το δηλητήριο ωστόσο εκείνος αρνήθηκε.

Συνεπώς, το θύμα αναγκάστηκε να ρισκάρει τη ζωή του οδηγώντας για 40 λεπτά μέχρι το πλησιέστερο νοσοκομείο όπου και οι γιατροί του έδωσαν το απαραίτητο αντίδοτο στο δηλητήριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η λίστα των ξενοδοχείων για τις δωρεάν διακοπές του ΕΟΤ


Η Α’ φάση του προγράμματος θα ισχύσει από 19/7 και θα διαρκέσει έως και 31/12.

Ανακοινώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού η λίστα με τα καταλύματα που θα φιλοξενήσουν τους δικαιούχους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους – Εξαήμερες Διακοπές», του οποίου η Α’ φάση θα ισχύσει από 19 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και 31 Δεκεμβρίου 2013.

Στην λίστα περιλαμβάνονται καταλύματα σε όλη τη χώρα και όλων των ειδών, όπως ξενοδοχεία, επιπλωμένες κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ.

Αναλυτικά η λίστα των ξενοδοχείων με ένα κλικ εδώ.

Στο Πρόγραμμα 6ήμερων Διακοπών μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας ή του Ταμείου Νομικών:

- Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.

- Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας, και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της.

- Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, πρώην ΤΑΕ οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας. Εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, του Ταμείου Νομικών.

- Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε., το οποίο ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε., πρώην ΤΑΕ Τ.Σ.Α.,ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, με την προϋπόθεση ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το ΙΚΑ και οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας.

- Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.

- Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005)

- Ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοιαέστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.

- Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α. προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.

- Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου. Τα άτομα με αναπηρία και τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν δελτία του Προγράμματος, κάθε χρόνο σε ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και πάντα εφόσον δεν δικαιούνται Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας ή από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Εστίας.

- Πολύτεκνοι (τέσσερα τέκνα και άνω): Οι πολύτεκνοι που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων δικαιούνται δελτίου για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο για ένα από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους».

Προϋποθέσεις και όροι για συμμετοχή στο πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαθεσιμότητα 10.000 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές


Περαιτέρω μείωση των σχολικών μονάδων.

Περί τους 10.000 εκπαιδευτικούς αναμένεται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας τους επόμενους 17 μήνες μετά τους 2.500 που βγαίνουν άμεσα.

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, τόσοι υπολογίζεται να είναι οι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές που θα θεωρηθούν υπεράριθμοι ή η οργανική τους θέση θα καταργηθεί μετά τη ριζική μείωση των σχολικών μονάδων και των τμημάτων και την αύξηση του ωραρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η αύξηση ωραρίου έχει δρομολογηθεί, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 σχεδιάζεται η μείωση κατά 7% ως 10% των σχολικών μονάδων και των τμημάτων μέσω συγχωνεύσεων.

Με τα σημερινά δεδομένα υψηλού κινδύνου ειδικότητες είναι οι γυμναστές, οι καθηγητές πληροφορικής και ξένων γλωσσών, αλλά και οι θεολόγοι, οι κοινωνιολόγοι, οι μουσικοί και οι καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων.

Ωστόσο, μετά την αύξηση του ωραρίου μπαίνουν στο «στόχαστρο» και φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί.


Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία


«Σαφάρι» για τους οφειλέτες που δεν τακτοποιούν τα χρέη τους.

Με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι οφειλέτες δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτή τη φάση είναι σε εξέλιξη... σαφάρι για τον εντοπισμό των οφειλετών, ενώ χωρίς ανταπόκριση είναι η νέα ρύθμιση χρεών.
Η κατάσταση είναι πλέον οριακή, καθώς τα Ταμεία βλέπουν τα έσοδά τους να ακολουθούν κατηφορική πορεία.

Σε περίπτωση που... ναυαγήσει η νέα ρύθμιση, οι ασφαλιστικοί φορείς θα βρεθούν σε οικονομική ασφυξία και με την επιστροφή της τρόικας θα τεθεί θέμα νέων μέτρων.

Ενδεικτικό του περιορισμένου ενδιαφέροντος είναι πως μέχρι τώρα στο ΙΚΑ μόλις 3.200 άτομα έχουν μπει στη νέα ρύθμιση χρεών.

Ανάλογα είναι τα «μηνύματα» και στον ΟΑΕΕ, όπου 1.350 άτομα έχουν προχωρήσει στην τακτοποίηση των χρεών τους.

Όπως αναφέρει το Έθνος, όσοι όμως δεν ανταποκριθούν στη νέα ρύθμιση που δίνει εξόφλησης έως και σε 48 δόσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών. Αρχικά, το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε πρώτη φάση θα ενημερώνει τον οφειλέτη για το ποσό που χρωστά και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση θα προχωρεί στην έκδοση παραγγελιών κατάσχεσης και υποθηκών και στην προετοιμασία για τη διενέργεια πλειστηριασμών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικός σκύλος τον δάγκωσε στα γεννητικά όργανα


Αποζημίωση 22.000 ευρώ στο φοιτητή.

Πάνω από 80.000 ευρώ αποζημίωση καλείται να καταβάλει η αστυνομία του Yorkshire στη Βρετανία, σε τέσσερις νεαρούς που δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικούς σκύλους κατά τη διάρκεια αστυνομικής επέμβασης σε πάρτι.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την υποχρέωση να αποζημιώσουν με περίπου 19.000 ευρώ τον καθένα.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο χώρο που γινόταν το πάρτι, στο Leeds, το 2007, έπειτα από καταγγελίες πως τα πράγματα είχαν βγει εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι δεν άκουσαν τις εντολές να διαλύσουν το πάρτι και εκτόξευσαν πράγματα προς τα όργανα της τάξεως, με αποτέλεσμα εκείνοι να εξαπολύσουν τα σκυλιά για να διαλυθεί το πλήθος.

Ο 27χρονος σήμερα Will Hillier είχε συμμετάσχει στη διοργάνωση του πάρτι. Παραδέχθηκε πως είχε μαζευτεί πολύς κόσμος αλλά χαρακτήρισε υπερβολική και την αντίδραση της αστυνομίας. «Οι περισσότεροι κατάλαβαν τι γίνεται όταν δέχθηκαν επίθεση. Ακούσαμε πως τα αστυνομικά σκυλιά δάγκωσαν κάποιον στα γεννητικά όργανα, ένας άλλος μας είπε πως δέχθηκε επίθεση ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει τη φίλη του. Ο χειρισμός της αστυνομίας χειροτέρεψε το πρόβλημα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής, πάντως, της αστυνομικής μονάδας που ανέλαβε να διαχειριστεί την κατάσταση στο πάρτι, οι αστυνομικοί πέρασαν μιάμιση ώρα καλώντας το πλήθος να διαλυθεί, αλλά τους αγνόησαν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή-βασανιστήριο για να πάρουν κιλά με το ζόρι


Οι γυναίκες-σύμβολα ευημερίας στη Μαυριτανία.

Στις περισσότερες χώρες της Δύσης οι γυναίκες ξοδεύουν χρήματα και χρόνο για να διατηρηθούν σε ένα καλό κι ενίοτε υπερβολικά μικρό βάρος. Σε πολλές χώρες της Αφρικής οι γυναίκες διατηρούνται χωρίς να το θέλουν, λόγω της έλλειψης φαγητού. Στη Μαυριτανία ωστόσο, είναι τόσο δυνατή η πεποίθηση πως οι γυναίκες πρέπει να είναι πολύ παχιές που οι ζωές τους τίθενται σε κίνδυνο για να πάρουν πολλά κιλά.

Τα κορίτσια, ήδη από την ηλικία των 8 ετών, προτρέπονται να πάρουν όσο περισσότερο βάρος μπορούν για να θεωρούνται ελκυστικά- και επιθυμητά για σύζυγοι. Το να έχει ένας άνδρας μια παχύσαρκη σύζυγο θεωρείται ένδειξη πλούτου και πρεστίζ στη χώρα, όπου επίσης τα τρόφιμα δεν αφθονούν.

Στην προσπάθειά τους να βρουν άνδρα, πολλές γυναίκες εξωθούνται σε επικίνδυνα σημεία για να πάρουν βάρος, από την αναγκαστική σίτιση μέχρι τη λήψη χαπιών που δεν προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Thomas Morton ταξίδεψε στη Μαυριτανία για να κάνει ρεπορτάζ με αυτό το θέμα για το ντοκιμαντέρ «Vice» του δικτύου HBO. Αλλά δεν πήγε μόνο ως παρατηρητής: έκανε τη διατροφή που κάνουν οι γυναίκες της χώρας και πήρε τα σκευάσματα που λαμβάνουν εκείνες για να δει από πρώτο χέρι ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ανακάλυψε πως τα κορίτσια παίρνουν δια της βίας κιλά από την ηλικία των 8 ετών, μία πρακτική που ονομάζεται «gavage», γαλλική λέξη που σημαίνει αναγκαστική σίτιση και περιγράφει τη βίαιη σίτιση στις χήνες για να παραχθεί το φουα γκρα.


Όταν φτάσουν σε ηλικία γάμου, τα κορίτσια φεύγουν σε «κατασκηνώσεις πάχους» στην έρημο, όπου καταναλώνουν 15.000 θερμίδες την ημέρα.

Για πρωινό τα κορίτσια τρώνε τριμμένη πίτα μουλιασμένη σε ελαιόλαδο, πίνοντας γάλα καμήλας. Έχουν συχνά γεύματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας που περιλαμβάνουν κατσικίσιο κρέας. Ψωμί, κους κους, σύκα και φυσικά γάλα καμήλας.



Περιέγραψαν στον Morton την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ως βασανιστήριο και μάλιστα του εξομολογήθηκαν πως κάποιοι γονείς έσπαγαν τα δάχτυλα των ποδιών των κοριτσιών αν αντιδρούσαν.

Ο Morton ακολούθησε τις ίδιες διατροφικές συνέπειες και πήρε σχεδόν 6 κιλά μέσα σε δύο ημέρες ενώ ένιωθε πρησμένος και βαρύς.

«Ένιωθα λες και το φαγητό γέμισε το θώρακά μου και πιέζει τους πνεύμονές μου», περιέγραψε ο ίδιος, προσθέτοντας πως ένιωθε αηδία και ναυτία από το φαγητό που έπρεπε να καταναλώνει. Αλλά στη Μαυριτανία έχει βρεθεί λύση και γι’ αυτό: παρά τους κινδύνους για την υγεία τους, τα κορίτσια παίρνουν χάπια.

«Τα χάπια είναι ο σύγχρονος τρόπος της αναγκαστικής σίτισης. Οι γυναίκες παίρνουν στεροειδή και χάπια που δεν προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους», του είπε μία από τις γυναίκες.

Οι αυξητικές ορμόνες που κανονικά είναι για ζώα δίνουν στις γυναίκες που τις παίρνουν δυσανάλογα σώματα: μεγάλη κοιλιά, πρόσωπο και στήθος αλλά λεπτά, κατ’ αναλογία, χέρια και πόδια.



«Μοιάζουμε πιο πολύ με φώκιες παρά με ανθρώπους», του είπε.



Η λήψη χαπιών μπορεί επίσης να έχει παρενέργειες, από υπογονιμότητα μέχρι καρδιακά προβλήματα.

«Οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά λόγω αυτού του "gavage" και οι περισσότερες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους. Υπάρχουν συνέπειες», πρόσθεσε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...