Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Εισαγγελέας για την κατάρρευση οροφής στο σχολείο


Προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για το περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στο γυμνάσιο-λύκειο του Δρυμού Θεσσαλονίκης, όταν κατέρρευσε τμήμα οροφής στο διάδρομο του σχολικού συγκροτήματος, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Φωτεινή Κρεωνίδου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος των υπευθύνων.

Τα αδικήματα που θα ερευνηθούν είναι αυτά της παράβασης καθήκοντος και της παράβασης του πολεοδομικού κανονισμού.

Σύμφωνα με την παραγγελία της προς τον Πταισματοδίκη, ζητά να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις (ως ύποπτων δηλαδή τέλεσης αξιόποινων πράξεων) από τον κατασκευαστή του σχολικού συγκροτήματος και τον συντηρητή του, ενώ καλεί επίσης να καταθέσουν οι διευθυντές των δύο σχολείων κι όποιοι άλλοι κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας.

Το περιστατικό, που αναστάτωσε μαθητές, γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, σημειώθηκε μετά την αποχώρηση των περίπου 480 μαθητών από το σχολείο. Κάτοικοι της περιοχής επισήμαναν ότι «από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα», ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.



Διαβάστε περισσότερα...

Έβρος: Θανατώθηκαν 2.792 πρόβατα


Συνολικά 2.792 πρόβατα έχουν θανατωθεί το τελευταίο δίμηνο στην περιοχή του Έβρου, λόγω της εμφάνισης κλινικών κρουσμάτων της ευλογιάς σε είκοσι κτηνοτροφικές μονάδες.

Μέχρι στιγμής, από τις 16 Αυγούστου που εμφανίσθηκε το πρώτο κρούσμα της ζωονόσου έχουν θανατωθεί 2.500 αιγοπρόβατα, σε 17 εκτροφές των περιοχών Διδυμότειχου και Ορεστιάδας, καθώς και 292 ζώα στην περιοχή Σουφλίου.

Συνεργεία κτηνιάτρων συνεχίζουν την επιζωοτική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου, ενώ ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της επιζωοτίας.

Την ίδια ώρα και λόγω των υφιστάμενων εδώ και δυο μήνες περιοριστικών μέτρων που επιβάλουν τον εγκλεισμό των κοπαδιών στις εκτροφές τους, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση, καθώς είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν από τώρα τις αποθηκευμένες τροφές που προοριζόταν για την χειμερινή σίτιση των αιγοπροβάτων τους.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τα κρούσματα της ευλογίας και τις θανατώσεις ζώων, αύριο το απόγευμα στην Ορεστιάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Σταύρου Βαβία, του Διευθυντή Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρου Ντουντουνάκη, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και κτηνιάτρων από τη Βουλγαρία.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ο κόσμος μάς στέλνει σκουπίδια, εμείς μουσική»


Γνωρίστε τη μοναδική ορχήστρα με όργανα φτιαγμένα από σκουπίδια.

Μια ασυνήθιστη ορχήστρα αναπτύσσεται σε μια φτωχή πόλη της Παραγουάης. Αποτελείται από παιδιά που τα ενώνει η αγάπη τους για τη μουσική. Μόνο που υπάρχει και κάτι που διαφοροποιεί την ορχήστρα αυτή από τις υπόλοιπες ολόκληρου του κόσμου: Τα όργανα που χρησιμοποιούν είναι φτιαγμένα από σκουπίδια!

Άχρηστα υλικά συλλέχθηκαν και συναρμολογήθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να παράξουν μουσική. Και αν πιστεύετε ότι ο ήχος τους δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν που βγάζουν τα «κανονικά» όργανα», δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Favio δημιούργησε ένα μουσικό πρόγραμμα για παιδιά από την Cateura. Σύντομα όμως τα παιδιά ήταν περισσότερα από τα όργανα. Τότε ο Favio παρουσίασε κάτι πρωτάκουστο: ένα βιολί από σκουπίδια.

Σήμερα έχουν δημιουργήσει μια ολόκληρη ορχήστρα που φέρει την ονομασία Landfill Harmonic Orchestra, ενώ το μότο που χρησιμοποιούν είναι: «Ο κόσμος μάς στέλνει σκουπίδια. Εμείς στέλνουμε πίσω μουσική».

Δείτε το βίντεο…












Διαβάστε περισσότερα...

Αριστούχοι σε αναζήτηση μαθημάτων ακόμη και με 3 ευρώ την ώρα


Πάνω από 14.000 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στην ανεργία.

Πλησιάζουν τους περίπου 15.000 οι άνεργοι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της λιτής οικονομικής πολιτικής και των περιορισμό των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Ο αριθμός των κρατικών πιστώσεων ανέρχεται φέτος μόνο σε 2.000 με αποτέλεσμα ελάχιστοι εκπαιδευτικοί να καταφέρουν να εργαστούν στη δημόσια εκπαίδευση. Την κατάσταση διασώζει κάπως το ΕΣΠΑ που δυστυχώς ευνοεί συγκεκριμένους κλάδους και όχι το σύνολο των εκπαιδευτικών. Μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 2.730 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με τις 1.324 προσλήψεις να βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ 1.406 έχουν πραγματοποιηθεί με δαπάνες του ΕΣΠΑ.

Στους πίνακες αναπληρωτών του υπουργείου Παιδείας, που είναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο, ο αριθμός των δασκάλων και νηπιαγωγών ανέρχεται σε 17.624 με τους 8.852 εξ αυτών να είναι δάσκαλοι και 8.772 νηπιαγωγοί. Αν κανείς αφαιρέσει αυτούς που έχουν εξασφαλίσει μια θέση εργασίας ως αναπληρωτές διαπιστώνει ότι 14.894 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί είναι άνεργοι.

Παράλληλα οι λίστες του υπουργείου Παιδείας αυξάνονται κάθε χρόνο με νέους εκπαιδευτικούς που αποφοιτούν και καταθέτουν την αίτησή τους για εγγραφή στους πίνακες ελπίζοντας σε μια θέση εργασίας. Η κατάσταση που επικρατεί έχει αντίκτυπο και στις βάσεις εισαγωγής των παιδαγωγικών τμημάτων που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει την κατιούσα, ενώ όλο και περισσότεροι μαθητές στρέφουν την πλάτη τους στα παιδαγωγικά τμήματα λόγω της αυξημένης ανεργίας και της έλλειψης διεξόδων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα άλλη μια εργασιακή διέξοδος, αυτή των ιδιωτικών σχολείων, κλείνει καθώς λόγω της κρίσης, οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων έχουν μειωθεί γεγονός που συνεπάγεται και μείωση αναγκών για εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η ανεργία έχει οδηγήσει όλο και περισσότερους δασκάλους στο να αναζητούν εργασία παραδίδοντας μαθήματα με τιμές της τάξης των 4 και 5 ευρώ την ώρα για να εξασφαλίσουν ένα μικρό εισόδημα ενώ πολλοί νηπιαγωγοί προσπαθούν μέσω της φύλαξης παιδιών να κερδίσουν κάποια χρήματα για τα «προς το ζην».

Να θυμίσουμε ότι πολλοί από τους άνεργους δασκάλους είχαν εισαχθεί στα παιδαγωγικά τμήματα πριν από 6 χρόνια περίπου όταν οι βάσεις εισαγωγής των παιδαγωγικών δημοτικής εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν 18.197 μόρια και 18.224 αντίστοιχα.

Παραθέτουμε μερικές αγγελίες δασκάλων και νηπιαγωγών που έχοντας δαπανήσει χρόνο και χρήμα για σπουδές αναζητούν ιδιαίτερα μαθήματα ή παιδάκια για φύλαξη...

Δασκάλα με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, με εμπειρία και μεταδοτικότητα παραδίδει μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, περιοχές Γαλάτσι και γύρω, Νέο Ηράκλειο, τιμή 6 ευρώ την ώρα.

Δασκάλα απόφοιτη πανεπιστημίου παιδαγωγικών, κάτοικος Κερατσινίου με εμπειρία και υπευθυνότητα, αναλαμβάνει τη φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, μόνο πρωινές ώρες, τιμή 3 ευρώ.

Δασκάλα με τριετή εμπειρία σε ιδιωτικό σχολείο κ πολυετή εμπειρία όσον αφορά τα ιδιαίτερα μαθήματα , παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού/α' γυμνασίου, τιμή 5 ευρώ.

Νηπιαγωγός Ελληνίδα (μη καπνίστρια) με συστάσεις, αναλαμβάνει τη φροντίδα νηπίων και βρεφών με συνέπεια, αγάπη και μεταδοτικότητα, καθώς και εργασίες νοικοκυριού, Νίκαια, τιμή 4 ευρώ, συζητήσιμη.

Απόφοιτη νηπιαγωγός αναλαμβάνει με υπευθυνότητα φύλαξη, δημιουργική απασχόληση και μελέτη παιδιών για το σχολείο, βόρεια προάστια, τιμή 3 ευρώ.

Πτυχιούχος δασκάλα δημοτικού, κάτοχος μεταπτυχιακού στην ειδική αγωγή αναλαμβάνει τη μελέτη, φύλαξη, δημιουργική απασχόληση παιδιών δημοτικού. Περιοχές Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση και βορείων προαστίων, τιμή 5 ευρώ.


Ειδικότητα
Ποσοστό απορρόφησης στα δημόσια σχολεία
Ποσοστό ανέργων
Δάσκαλοι
22.32%
77.68%
Νηπιαγωγοί
8.59%
91.41%


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση για τους πόντιους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη


Ξεκινάει στις 21 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 5 Νοεμβρίου.

Έκθεση με τίτλο «Εγκατάσταση, κοινωνική πρόνοια και συλλογική οργάνωση των ποντίων προσφύγων. 90 χρόνια μετά…», από το Αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, στις 19:30.

Το σχετικό αρχείο παραχωρήθηκε ως δωρεά της κ. Θεοφυλάκτου στο δήμο Θεσσαλονίκης από το 2003 και περιλαμβάνει περίπου 10.000 αυθεντικές παλιές φωτογραφίες, ανατυπώσεις παλαιών φωτογραφιών, σύγχρονες φωτογραφίες από Πόντο, Αρμενία, Γεωργία, Καππαδοκία, Ιωνία και Κύπρο, διαφάνειες και αρχειακό υλικό. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, θα γίνει προβολή φωτογραφιών και παρουσίαση του θέματος από τη δωρήτρια.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, και οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 μέχρι τις 14:00 και από 18:00-21:00.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρουν τα στοιχεία για την φτώχεια στην Αθήνα


Την πρώτη μεγάλη κοινωνική έρευνα για τις ευπαθείς ομάδες στην Αθήνα, καθώς και τις πρωτοβουλίες του δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσίασαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Η έρευνα που δίνεται στην δημοσιότητα εν όψει της Διεθνούς Ημέρας κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού – 17η Οκτωβρίου-διεξήχθη από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις κοινωνικές δομές του δήμου και τα συμπέρασμα της θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών στον δήμο.

Ο Γιώργος Καμίνης επεσήμανε ότι, παρά την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα, στην Αθήνα, η δημοτική αρχή κατάφερε να κρατήσει τον δήμο όρθιο και αυτό έγινε εφικτό με την άσκηση μιας νέας πολιτικής διευρυμένων συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. «Με αυτήν την πολιτική, και ξεπερνώντας τα αυστηρά πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου, αφήσαμε πίσω μας τις παρωχημένες αντιλήψεις περί φιλανθρωπίας, στοχεύοντας στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια», σημείωσε ο κ. Καμίνης.

Σήμερα, περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πόλης στηρίζονται από τη δημοτική αρχή αυτό έγινε κατορθωτό - παρά τη μείωση 60% της κρατικής χρηματοδότησης - χάρη στη νέα αντίληψη που οδηγεί από την φιλανθρωπία στην αλληλοβοήθεια.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι στους άστεγους το 77% είναι άντρες, επί του συνόλου το 54% Έλληνες και το 46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια, το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι, ενώ το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα συσσίτια που προσφέρει το ΚΥΑΔΑ, το 73% από τους Έλληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στην λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια, όπου προσφέρεται ασφαλής διαμονή για την νύχτα, μπάνιο, πρωινό και στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες, σημειώνοντας ότι οι πρώτοι άστεγοι, ένα ποσοστό 22%, εξέφρασαν τη διάθεση να στεγαστούν και εγκατέλειψαν τους δρόμους και ήδη φιλοξενήθηκαν στις διαθέσιμες κλίνες του ΚΥΑΔΑ, ενώ σε σταθερή βάση, δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων, παρέχουν μονιμότερη φιλοξενία σε 130 άστεγους και απόρους.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε την βούληση να συνεχιστεί η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων κοινωνικής πολιτικής για την στήριξη των ασθενέστερων αλλά και η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, με τη συμβολή νέων δομών και δράσεων, με στόχο να κάνουμε πράξη όπως είπε το: «Μαζί θα κάνουμε την αλληλοβοήθεια, κίνημα!».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβούλιου του ΚΥΑΔΑ, κ. Νίκος Κόκκινος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και έκανε μια ιστορική ανάδρομη στην δημιουργία του ΚΥΑΔΑ, επισημαίνοντας την διαχρονική προσφορά του και στήριξη στις ευπαθείς ομάδες της Αθήνας.

Η αντιπρόεδρος του ΚΥΑΔΑ κυρία Ελένη Κατσούλη αναφερόμενη στα τα στοιχεία που αφορούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, τόνισε ότι το 76% των αιτούντων είναι άνεργοι, ενώ εξ αυτών το 77% είναι χωρίς επίδομα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ομαδικός βιασμός τενίστριας στον Μαραθώνα


Προφυλακίσθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή, τρεις Γάλλοι τενίστες, ένας Γερμανός και ένας Ρουμάνος υπάλληλος ξενοδοχείου, για βιασμό Αμερικανίδας αθλήτριας, κατά τη διάρκεια τουρνουά τένις, που είχε διεξαχθεί στον Μαραθώνα στις αρχές του Οκτωβρίου.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η παίκτρια του τένις, που συμμετείχε στη διοργάνωση, κατήγγειλε ότι, στις 4 Οκτωβρίου, βιάσθηκε στο δωμάτιό της από έναν Γερμανό και τρεις Γάλλους τενίστες, καθώς επίσης και από Ρουμάνο υπάλληλο του ξενοδοχείου, στον Μαραθώνα, όπου είχε καταλύσει η αποστολή των αθλητών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Παπανικολάου


Αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα Γεωργίου Παπανικολάου, με επίκεντρο το μνημειώδες ιατρικό του επίτευγμα που, όπως πολλάκις τονίστηκε, "χάρισε ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο", ήταν η χθεσινοβραδινή μεγάλη εκδήλωση στο κτίριο του Ιατρικού Συλλόγου Βιέννης.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση εφέτος 130 χρόνων από τη γέννηση του Γ. Παπανικολάου στην Κύμη της Εύβοιας, στις 13 Μαΐου του 1883, ήταν υπό την αιγίδα του Αυστριακού υπουργού Επιστημών της Αυστρίας Καρλ-Χάιντς Τέχτερλε, και την διοργάνωσαν η Αυστρο-Ελληνική Εταιρεία και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Βιέννης.



Στη σημασία της εκδήλωσης, «για να τιμηθεί ένας κορυφαίος ερευνητής που έσωσε και σώζει εκατομμύρια ζωές ανά τον κόσμο», αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Παθολογίας, καθηγητής Ζίγκουρντ Λαξ, και ο πρόεδρος της Αυστρο-Ελληνικής Εταιρείας, υφηγητής Γιόχαν Μπεκ-Μαναγκέτα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας Κώστας Φίζογλου, αναφερόμενος στις πολλές χιλιάδες Ελλήνων επιστημόνων που φεύγουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να υπάρξουν «πολλοί νέοι Παπανικολάου».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Βιέννης Γκέρχαρντ Μπράιτενεκερ, σε διάλεξή του με τίτλο "Γεώργιος Παπανικολάου: Η ζωή του, η έρευνά του", παρουσίασε διεξοδικά τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Έλληνα γιατρού, βιολόγου και ερευνητή με την παγκόσμια ακτινοβολία, ο οποίος, όπως επεσήμανε ο κ. Μπράιτενεκερ, αδικήθηκε με την μη απονομή του βραβείου Νόμπελ για το οποίο είχε προταθεί.

Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στην τεράστια σημασία που είχε και έχει η ανακάλυψη της μεθόδου Παπανικολάου, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, όπου οι ετήσιες κυτταρολογικές εξετάσεις αυξήθηκαν από τις 200.000 στα τέλη της δεκαετίας του 1960 σε ένα εκατομμύριο σήμερα, ενώ στο ίδιο διάστημα οι θάνατοι μειώθηκαν από τους 900 σε 200 κατ’ έτος.

Ως το πλέον επιτυχημένο προληπτικό ιατρικό μέτρο στην ιστορία της ανθρώπινης ιατρικής, χαρακτήρισε τη μέθοδο Παπανικολάου ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κυτταρολογίας Μάρτιν Τετς, στη διάλεξή του με τίτλο "Η σημασία του πρωτοποριακού έργου του Γεωργίου Παπανικολάου στο παρόν και στο μέλλον".

Στην εκδήλωση εκτέλεσαν έργα κλασικής μουσικής οι Πέτερ Γκέτσελ (βιόλα), Λουκία Λουλάκη (τσέλο) και Μαγκνταλένα Βιετσκόφσκα (βιολί).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη για τη ρύπανση


Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι έλεγχοι εκπομπών ρύπων σε λεβητοστάσια πολυκατοικιών, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Θεοφάνης Παπάς, μετά τη σύσκεψη για τη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπάς "τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβουμε τη σχετική υπό έκδοση εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και Εμπορίου, που καθορίζει τη διαδικασία και τον τρόπο δειγματοληψίας, βάσει της οποίας η αρμόδια υπηρεσία θα προχωρήσει σε ελέγχους στα μη βιομηχανικής χρήσης βιοκαύσιμα (π.χ. πέλετ)".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνό ρεύμα για φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο


Έκπτωση έως 70% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τους φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο (προνοιακές υποδομές στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικά συσσίτια κλπ.) θεσπίζεται με το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με τροποποίηση που εισήχθη στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελείς σκοπούς (προνοιακές υποδομές στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικά συσσίτια κλπ.), θα αποτελεί υπηρεσία κοινής ωφέλειας με σκοπό την υποστήριξη των εν λόγω φορέων κοινωφελούς χαρακτήρα που στηρίζουν Ευάλωτους Πελάτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

«Με απλά λόγια, θα δώσουμε έκπτωση έως και 70% στο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα Κοινωνικά, Δημοτικά και Εκκλησιαστικά Συσσίτια, σε όλα τα Δημοτικά και Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φαρμακεία, σε όλες τις σύγχρονες κοινωνικές δομές ανθρώπινης αλληλεγγύης» τόνισε ο υπουργός.

Στις δομές αυτές εντάσσονται, ενδεικτικά, τα Παιδικά Χωριά SOS, το Χαμόγελο του Παιδιού, το ΚΕΘΕΑ, η ΨΥΧΑΡΓΩ, κ.α.

Αναφορικά με τις Εκκλησίες, η έκπτωση θα αφορά μόνο τους χώρους (οικήματα, γραφεία, κλπ) όπου υπάρχουν μαγειρεία, ψυγεία και ανάλογος εξοπλισμός για να ετοιμαστούν και να διανεμηθούν τα κοινωνικά συσσίτια. Η μείωση του τιμολογίου δεν αφορά, δηλαδή, τις Μητροπόλεις, τους Ναούς και άλλες αντίστοιχες εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2011 ισχύει ειδικό, χαμηλότερο έως 40 % τιμολόγιο και για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που εφαρμόζεται σήμερα σε 430.000 νοικοκυριά της χώρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές


Τέλος οι «δωρεάν» θεραπείες στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Ο ΠΣΦ προχωρά την Παρασκευή σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, διαμαρτυρόμενος για την ακολουθούμενη πολιτική του υπουργείου Υγείας που, όπως σημειώνει, εξοντώνει τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, "κλείνοντας το μάτι" στις μεγάλες επιχειρήσεις των Κέντρων Αποκατάστασης, ετοιμάζοντας νέους Κανονισμούς Υγείας με στόχο να στέλνουν εκεί τους ασφαλισμένους.

Οι φυσικοθεραπευτές χαρακτηρίζουν αδιανόητη και κατάφορη την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, για μείωση του προϋπολογισμού της φυσικοθεραπείας από τα 70 εκ. ευρώ στα 49 εκ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αφού τα δεδουλευμένα τους θα περικοπούν σε ποσοστό άνω του 60%.

Ο ΠΣΦ ζητά αλλαγή πολιτικής διαφορετικά, όπως αναφέρει, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα υποχρεώνονται από την Δευτέρα να καταβάλουν στους φυσικοθεραπευτές τους ολόκληρο το αντίτιμο για τις συνεδρίες φυσικοθεραπειών και να διεκδικούν, στη συνέχεια, την αποζημίωσή τους από τις οικονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαεξάχρονος απειλούσε 12χρονη για να του δώσει λεφτά


Συνελήφθη και η μητέρα του.

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στο Ναύπλιο, από αστυνομικούς της ασφάλειας ένας 16χρονος μαθητής, γιατί προχθές το πρωί, εκφοβίζοντας και απειλώντας μια 12χρονη ότι θα την σκοτώσει, απαίτησε και της άρπαξε 100 ευρώ.

Επίσης, όπως προέκυψε, με τον ίδιο τρόπο, την περασμένη Παρασκευή, είχε αποσπάσει από την ίδια ανήλικη το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ. Για την ίδια υπόθεση, συνελήφθη η μητέρα του 16χρονου, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.


Διαβάστε περισσότερα...

Παντρεύτηκαν μαζί για να τις δει νύφες η ετοιμοθάνατη μητέρα τους


Η μητέρα των νυφών πέθανε 12 ώρες μετά την τέλεση του μυστηρίου.

Η Sarah, η Kaylee και η Jodie Swales είναι οι τρεις αδερφές ηλικίας 19, 21 και 22 ετών αντίστοιχα, που παντρεύτηκαν μαζί, ώστε η μητέρα τους που έπασχε από καρκίνο, να προλάβει να τις δει να παντρεύονται.

Οι τρεις κοπέλες είχαν προγραμματίσει να παντρευτούν στις 26 Οκτωβρίου, αλλά η κατάσταση της υγείας της μητέρας τους επιδεινώθηκε και έτσι αποφάσισαν να παντρευτούν την Κυριακή το απόγευμα εκπληρώνοντας την τελική επιθυμία της να τις καμαρώσει νυφούλες πριν πεθάνει.

Περιτριγυρισμένες από φίλους και συγγενείς και με την αγαπημένη τους μητέρα Becky και τον πατέρα τους Otis στην πρώτη σειρά, οι αδελφές παντρεύτηκαν με τη σειρά, η μια μετά την άλλη.

«Είμαστε πολύ χαρούμενες που η μητέρα μας βρίσκεται μαζί μας, αλλά γνωρίζουμε πως πιθανότατα αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα κάνουμε κάτι μαζί της και μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση», δήλωσαν οι νύφες με ένα στόμα.

Ο τριπλός γάμος πραγματοποιήθηκε στο Snellville, της Τζόρτζια και η μητέρα των νυφών πέθανε 12 ώρες αργότερα, χτυπημένη από καρκίνο στο ήπαρ, που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο χωρίς οι γιατροί να μπορούν να κάνουν τίποτα...

Δείτε τις φωτογραφίες από τον τριπλό γάμο...















Διαβάστε περισσότερα...

Η αστυνομία άφησε νεκρό άνδρα στην άσφαλτο προς... συμμόρφωση των οδηγών


«Ήθελαν να περάσουν το μήνυμα πως η ταχύτητα έχει κόστος», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Η κινεζική αστυνομία άφησε στη μέση του δρόμου το νεκρό σώμα ενός οδηγού που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, προς συμμόρφωση των υπολοίπων οδηγών!

Ο 28χρονος Tao Lung, οδηγώντας την αξίας σχεδόν 94.000 ευρώ Jaguar F-Type, προσπάθησε να προσπεράσει το προπορευόμενο αυτοκίνητο, όταν και έχασε τον έλεγχο και τη ζωή του.

Τα δύο αυτοκίνητα κινούνταν σε κατοικημένη περιοχή με υπερβολική ταχύτητα, που σύμφωνα με την αστυνομία έφτανε τα 240 χιλιόμετρα. όταν ένα άλλο αμάξι βγαίνοντας από ένα σπίτι ανάγκασε τον Lung, να βγει εκτός δρόμου, αφού δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Όταν κατέφθασε η αστυνομία και για μια ολόκληρη ώρα, έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες και να καθαριστεί ο δρόμος, το άψυχο σώμα του 28χρονου, έμεινε ακάλυπτο σε κοινή θέα.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, «Η αστυνομία άφησε το νεκρό σε κοινή θέα, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα πως η ταχύτητα έχει κόστος».

Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές στην αστυνομία για την υπερβολική ταχύτητα που ανέπτυσσαν οι οδηγοί στον συγκεκριμένο δρόμο.

Στην Κίνα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περισσότερα από 220.000 άτομα σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, τα περισσότερα από κάθε χώρα του κόσμου.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες...












Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές μαθαίνουν να σώζουν ζωές από καρδιακό


Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης μιας Καρδιάς.

Εκατοντάδες μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης εκπαιδεύτηκαν στο πώς να σώζουν μια ζωή σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής με την καρδιοαναπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης μιας Καρδιάς.

Από τις 8.30 μέχρι τις 11.00 το πρωί, μαθητές από δέκα σχολεία της πόλης πέρασαν από την πλατεία Αριστοτέλους, όπου με την καθοδήγηση εκπαιδευτών και χρησιμοποιώντας κούκλες σε φυσικό μέγεθος έμαθαν πώς να κάνουν θωρακικούς παλμούς σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής αλλά και το τι θα πρέπει να κάνουν στη συνέχεια. Η εκπαίδευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης.

«Περισσότεροι από 350.000 Ευρωπαίοι κάθε χρόνο πέφτουν θύματα καρδιακής ανακοπής σε οποιονδήποτε χώρο, ενώ ένα ποσοστό μικρότερο του 10% από αυτούς επιβιώνει. Η ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους πολίτες-μάρτυρες αυξάνει την επιβίωση 2-3 φορές, αλλά εφαρμόζεται μόνο σε μία από τις πέντε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Άρα, περισσότερο εκπαιδευμένοι πολίτες μπορεί να μεταφραστούν σε 100.000 και πλέον ζωές κερδισμένες κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με το πιο χαμηλό ποσοστό εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 10%, όταν σε χώρες όπως η Σουηδία ή η Ολλανδία είναι πολύ μεγαλύτερο από 50%. Αυτό σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο ότι από τις περίπου 500 κατά μέσο όρο εξωνοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης επιβιώνουν τελικά λιγότερο από το 10%, δηλαδή λιγότεροι από 50, ενώ εκπαιδεύοντας τους πολίτες και ιδίως τους νέους μπορεί να πολλαπλασιαστεί το ποσοστό επιβίωσης» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας Κώστας Φορτούνης.

Οι μαθητές που έμαθαν την τεχνική της ΚΑΡΠΑ υπό τον ήχο ρυθμικής μουσικής έμοιαζαν ενθουσιασμένοι.

«Πιστεύω ότι ήταν μια πολύ καλή εμπειρία γιατί μάθαμε πώς να σώζουμε ανθρώπους και σε κάποια στιγμή, αν χρειαστεί, πώς να μπορούμε να τους βοηθήσουμε» είπε Αγγελική, που είναι μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης. Ο συμμαθητής της, ο Τάσος, από την πλευρά του χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ. «Πολλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή και πιστεύω ότι αυτά που έμαθα θα μου χρειαστούν στην περίπτωση που κάποιος πάθει ανακοπή για να του σώσω τη ζωή» είπε.

«Μάθαμε πώς να κάνουμε πιέσεις στο θώρακα για να σώσουμε κάποιον που έπαθε ανακοπή, να του κάνουμε αναπνοές και επίσης ότι πρέπει να καλούμε το 166 για να έρθει το ασθενοφόρο» είπε ο Μανώλης, ένας άλλος μαθητής της ΣΤ΄ τάξης.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Απαράδεκτη εγκύκλιος του υπ. Παιδείας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.10.2013

Η χρήση εγκυκλίων για την αλλοίωση και παράκαμψη υποχρεώσεων που επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι αυτής είναι παλαιά μέθοδος που ακολουθείται από όσους στοχεύουν μεθοδικά στη διατήρηση παρωχημένων αντιλήψεων, πρακτικών κοινωνικού αποκλεισμού και εξυπηρέτησης μη δημοσίου συμφέροντος.

Με οργή και αγανάκτηση, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία πληροφορήθηκε την ύπαρξη απαράδεκτης εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» (αρ.πρωτ.51032/ΙΑ/12-04-2013/ΥΠΑΙΘΠΑ).

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η συγκεκριμένη εγκύκλιος θεσπίζει εντελώς αυθαίρετα ως υποχρεωτική τη «δυνατότητα πρόσβασης σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

(ορολογία ασύμβατη με το Σύνταγμα της χώρας)

σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον σε μία κτιριολογική μονάδα (κτήριο ή όροφο)” ΜΟΝΟ “για τους κάτωθι φορείς:
• Ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
• Κολλέγια,
• Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.),
• Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο,
• Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών δυναμικότητας άνω των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα, ανά αυτοτελές κτήριο ή όροφο σε πολυώροφο κτήριο» (κεφάλαιο Α.2, παρ.2.1), φάσκοντας και αντιφάσκοντας μάλιστα καθόσον μνημονεύει και την ισχύουσα νομοθεσία και ζητά την υποβολή οικοδομικής άδειας.

Παράλληλα η εγκύκλιος επαναφέρει την απαίτηση για «Πιστοποιητικό Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής για την υγεία και την αρτιμέλεια του αναγγέλλοντος» (κεφάλαιο Ζ) προκειμένου να γίνει αναγγελία έναρξης επαγγέλματος για τη διδασκαλία σε φροντιστήρια, κέντρα γλωσσών ή κατ’ οίκον, θεσπίζοντας απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος διδασκόντων με αναπηρία!

Το κατεξοχήν αρμόδιο για την καλλιέργεια νέας κουλτούρας υπουργείο Παιδείας παρουσιάζεται υπερασπιζόμενο αντιλήψεις και πρακτικές που δεν συνάδουν με την έννομη και συνταγματική τάξη της χώρας και τις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Η Εθνική Συνομοσπονδία απαιτεί την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, την προσαρμογή της σε όσα το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας ορίζουν, την συμπερίληψη σε αυτήν της υποχρέωσης για διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των υποδομών, εξοπλισμών, υπηρεσιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μεθόδων και διαδικασιών όλων των ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξαρτήτως είδους, επιπέδου κ.λπ. είτε αιτούν έκδοση νέας ή ανανέωση/ επικαιροποίηση / τροποποίηση παλαιάς ή κατέχουν εν ισχύ άδεια λειτουργίας!

Δηλώνει δε, με επιστολή της στον υπουργό Παιδείας, ότι η επόμενη πράξη θα είναι η γνωστοποίηση εξώδικης δήλωσης για την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών και αν αυτό δεν συμβεί, το αναπηρικό κίνημα θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας η απαράδεκτη, αντισυνταγματική και κοινωνικά ανάλγητη πράξη να κηρυχτεί παράνομη.

Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας παρέχει το Σύνταγμα, η νομοθεσία και οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και δεν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν!

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 145 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Ανακοίνωση 16.10.13

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σας καλεί να παρακολουθήσετε την Εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10:00, στην Αθήνα, (ώρα προσέλευσης 9:30) στο ξενοδοχείο “TITANIA”. (Πανεπιστημίου 52) με θέμα «Το Ε.Κ.Κ.Α. πυλώνας Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Δράσεις και καινοτομίες – ΣΥ.Σ.Π.Ε.Α.Π.».
Tην εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κος Ιωάννης Βρούτσης, ο Υφυπουργός κος Βασίλης Κεγκέρογλου, και η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κα Έφη Μπέκου.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 113 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με τις εξαιρέσεις του Ν. 4172/2013,και την αξιολόγηση των υπαλλήλων κατηγορίας ΥΕ


Ανακοίνωση 16.10.13.

Διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με τις εξαιρέσεις του Ν. 4172/2013,και την αξιολόγηση των υπαλλήλων κατηγορίας ΥΕ

Κατόπιν πλήθους ερωτημάτων προς την Υπηρεσία μας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Α) Υπάλληλοι με σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%:
προκειμένου οι υπάλληλοι να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα δυνάμει του ν. 4172/2013, διευκρινίζεται ότι, ειδικά για την περίπτωση αυτή, δηλ. του/της συζύγου δεν εξετάζεται ο Πίνακας 9 του Ε.1 (Στοιχεία Προσώπων που συνοικούν με τους φορολογούμενους και τους βαρύνουν) της φορολογικής δήλωσης (όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ.21634/2.8.2013 -ΦΕΚ 1914/Β/7.8.2013 Απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξαιρέσεις της περ. Δ της παρ.2 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013).

Β) Υπάλληλοι οι οποίες είναι μητέρες τέκνων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%:
προκειμένου να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας, στο έντυπο Ε.1 της δήλωσης φορολογίας του εισοδήματος, να εξετάζονται οι κωδικοί του υπόχρεου (ήτοι του συζύγου).
Οι εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα του ν. 4172/2013 είναι προνοιακού χαρακτήρα και δεν θα ήταν δυνατό να αφορούν μόνο τους άνδρες υπαλλήλους.

Γ) Υπάλληλοι για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση πιστοποιητικού ΚΕΠΑ:
εφόσον προσκομίσουν στις Υπηρεσίες τους το (πρόσφατο) πιστοποιητικό ΚΕΠΑ, προκειμένου να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας, θεωρείται αυτονόητο ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί πίνακες 3 ή 9 του έντυπου Ε.1 της φορολογικής δήλωσης του/της υπαλλήλου (καθότι κατά το χρόνο υποβολής των δηλώσεων, δεν υπήρχε το απαιτούμενο δικαιολογητικό πιστοποίησης της αναπηρίας, για να συνυποβληθεί (σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2013) και, συνεπώς, να συμπληρωθούν οι πίνακες 3 ή 9.

Δ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΥΕ:
Για τον υπολογισμό των μορίων που προκύπτουν από το βαθμό βασικού τίτλου σπουδών των υπαλλήλων κατηγορίας ΥΕ, με απολυτήριο δημοτικού, θα πρέπει οι Δ/νσεις Διοικητικού να προβούν σε αναγωγή του βαθμού στην αντίστοιχη κλίμακα (δηλαδή δια της απλής μεθόδου των τριών, να γίνει αναγωγή του βαθμού του απολυτηρίου στην κλίμακα του 20 και πολλαπλασιασμός του αποτελέσματος με τον προβλεπόμενο συντελεστή 0,70).


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία στις 6 Νοεμβρίου αποφάσισε η ΓΣΕΕ


Η 35η γενική απεργία από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 6 Νοεμβρίου και απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας, αποφάσισε να προχωρήσει η ΓΣΕΕ έπειτα από απόφαση της Ολομέλειας του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα.

Πρόκειται για την 35η γενική απεργία από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΔΕΔΥ πρόκειται να μετάσχει στην κινητοποίηση αφού προηγουμένως συντονίσει τις ενέργειές της με τη ΓΣΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη «για απεργίες με απεργούς και μαχητικά συλλαλητήρια». Απαντώντας ο κ. Παναγόπουλος στην κριτική που δέχεται από παρατάξεις της μειοψηφίας ότι δεν δέχθηκε το συντονισμό της δράσης της Συνομοσπονδίας με την ΑΔΕΔΥ, υποστήριξε ότι, όταν ζητήθηκε, ήταν τεχνικά ανεφάρμοστος και έκανε λόγο για «κομματικές σκοπιμότητες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εκδίκαση της προσφυγής της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο Επικρατείας για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και είπε ότι, ενώ η απόφαση αναμενόταν στις 3 Οκτωβρίου, έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη της υποστήριξης όχι μόνο του κόσμου της εργασίας αλλά και των ανέργων και σημείωσε ότι μπορεί το ποσοστό των νέων ανέργων να είναι υψηλό, αντιπροσωπεύει όμως μόνο το 25% των ανέργων τη στιγμή που το 75% των ανέργων είναι άνω των 50 ετών, «με οικογένειες και δάνεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της έντασης των κινητοποιήσεων τάχθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης, ενώ οι εκπρόσωποι της Αυτόνομης Παρέμβασης και της παράταξης ΕΜΕΙΣ κατηγόρησαν την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας ότι κρατά υποχωρητική στάση. Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ έκαναν λόγο για «κυβερνητικό συνδικαλισμό» και υποστήριξαν ότι χρειάζεται να ενισχυθεί ο ταξικός χαρακτήρας του εργατικού κινήματος.

Στο μεταξύ το πρωί σήμερα δυνάμεις της ΕΛΑΣ επενέβησαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας το οποίο είχε καταληφθεί εδώ και ένα μήνα από εργαζόμενους στα Τσιμέντα Χαλκίδας, τη NEOSET, τη SHELMAN, τη INTERCHEM, τη Σωληνουργία Τσαούσογλου από εργαζόμενους που ζητούσαν την καταβολή δεδουλευμένων. Η αστυνομία συνέλαβε 13 με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν το περιστατικό εξέδωσαν το ΠΑΜΕ και η παράταξη ΕΜΕΙΣ.


Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάρια πρώτων βοηθειών για όλους


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Θθα κάνει ενημέρωση στη Θεσσαλονίκη.

Δύο σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών πρόκειται να πραγματοποιήσει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου και, επαναληπτικά, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

Για το πρώτο προγραμματισμένο σεμινάριο στις 10 Νοεμβρίου το γκρουπ των εκπαιδευομένων έχει ήδη συμπληρωθεί.

Τα σεμινάρια θα έχουν εξάωρη διάρκεια (9.00 – 15.00), ενώ θα δημιουργηθούν γκρουπ λίγων ατόμων.

Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

- Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ – BLS)

- Χρήση απινιδωτή (AED)

- Πνιγμονή

- Πλάγια Θέση

Με το πέρας του σεμιναρίου όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.

Ο τόπος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί σύντομα.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία της Κεντρικής Διοίκησης της Ε.Ο.Δ. στο 2310 310649 ή στο inform@hrt.org.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Προτελευταία θέση για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας


Ιδιαίτερα υψηλό το κοινωνικό στάτους των καθηγητών.

Τη δεύτερη θέση στον κόσμο ως προς το κοινωνικό στάτους καταλαμβάνουν οι έλληνες εκπαιδευτικοί σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Varkley Gems, ενώ στην έρευνα καταγράφεται ιδιαίτερα μεγάλος σεβασμός για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας σε αντίθεση με τους διευθυντές των σχολείων που βρίσκονται πιο χαμηλά.

Παράλληλα στην ίδια έρευνα το εκπαιδευτικό σύστημα βαθμολογείται με 4,3/10 γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση.

Πιο αναλυτικά έλληνες εκπαιδευτικοί συγκέντρωσαν βαθμολογία 73,7 (κλίμακα 1-100) που τους έφερε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως και στην πρώτη στην Ευρώπη πίσω από τους εκπαιδευτικούς της Κίνας (βαθμολογία 100). Από εκεί και πέρα την 3η θέση κατέλαβαν οι τούρκοι εκπαιδευτικοί και την επόμενη οι Νοτιοκορεάτες.

Αρκετά πιο χαμηλά ήταν οι εκπαιδευτικοί της Φιλανδίας που κατατάχθηκαν στην 13η θέση σε σύνολο 21 χωρών της έρευνας ενώ την τελευταία θέση κατέλαβαν οι εκπαιδευτικοί του Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές προχώρησαν και σε μια βαθμολόγηση του σεβασμού των εκπαιδευτικών σε μια κλίμακα από το 1 (χαμηλότερο) έως το 14 (υψηλότερο). Στην κλίμακα αυτοί οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας είχαν βαθμολογία που άγγιζε το 9,5 με τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας να προηγούνται βραχεία κεφαλή έναντι των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας ως προς το σεβασμό της κοινωνίας.

Αντίθετα οι προϊστάμενοι- διευθυντές των σχολείων της χώρας μας βρίσκονται πιο χαμηλά από τους εκπαιδευτικούς ως προς το σεβασμό που αποπνέουν (βαθμολογία 8,5/14 και 8η θέση παγκοσμίως), γεγονός που το σχολιάζουν και οι ερευνητές καθώς μόνο σε Ελλάδα και Κίνα παρατηρείται οι διευθυντές να βρίσκονται χαμηλότερα από τους εκπαιδευτικούς. Στην εν λόγω έρευνα καταγράφονται και τα επαγγέλματα που είναι πιο κοντά σε αυτό του εκπαιδευτικού.

Για τη χώρα μας το 50% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι παραπλήσιο με αυτό του κοινωνικού λειτουργού και το 10% το παραλλήλισε με αυτό του γιατρού. Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς τους εκπαιδευτικούς για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 15η θέση σε σύνολο 21 χωρών με βαθμολογία κοντά στον μέσο όρο (6,1 έναντι 6,3 μ.ο).



Εκπαιδευτικούς θα ήθελαν τα παιδιά τους 2 στους 3 γονείς

Στην εν λόγω έρευνα οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν θα ενθάρρυναν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Όσον αφορά τη χώρα μας το 70% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι θα ωθούσε τα παιδιά του στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού.

Το ποσοστό αυτών που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν τα παιδιά τους να γίνουν εκπαιδευτικοί ανέρχονταν σε 9%. Το υψηλό ποσοστό όμως όσων επιθυμούν να γίνουν εκπαιδευτικοί δε συνάδει με τη στάση των παιδιών καθώς μέσα από την ανάλυση των στοιχείων των πανελληνίων εξετάσεων διαπιστώνεται ότι όλο και περισσότεροι μαθητές στρέφουν την πλάτη τους στα άλλοτε κραταιά παιδαγωγικά τμήματα λόγω της ανεργίας του κλάδου.



Σεβασμός μαθητών προς εκπαιδευτικούς: 11η θέση για την Ελλάδα

Οι ερευνητές κατέγραψαν και το σεβασμό που δείχνουν οι μαθητές προς τους εκπαιδευτικούς. Η χώρα μας κατατάχθηκε στην 11η θέση καθώς το 21% των ερωτηθέντων έχει την πεποίθηση ότι τα παιδιά σέβονται τους εκπαιδευτικούς.

Την 1η θέση στον κόσμο ως προς τον σεβασμό των μαθητών προς τους εκπαιδευτικούς καταλαμβάνει η Κίνα (73% περίπου) και ακολουθεί η Τουρκία (53%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι μαθητές δεν σέβονται τους εκπαιδευτικούς ποσοστό που δεν είναι αρκετά υψηλό αν συγκριθεί με άλλες χώρες αφού όπως προειπώθηκε η χώρα μας καταλαμβάνει την 11η θέση σε σύνολο 21 χωρών.

Μισθός εκπαιδευτικών και επιδόσεις μαθητών

Ένα από τα ερωτήματα της έρευνας καταγράφει τις απόψεις του δείγματος για το αν οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ανταμείβονται με βάση τα αποτελέσματα των μαθητών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες η πλειονότητα των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει σύνδεση των απολαβών των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών.

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στους ερωτηθέντες από την Αίγυπτο με ποσοστό 91% και στο χαμηλότερο στους Ισπανούς με 59%. Σύμφωνα με τους μελετητές ο μέσος όρος όσων συμφωνούν με τη σύνδεση απολαβών και επιδόσεων μαθητών φθάνει το 75%. Για τη χώρα μας οι 7 στους 10 συμφωνούν στην πιο πάνω θέση (12 η θέση)

Προτελευταία η Ελλάδα ως προς το εκπαιδευτικό σύστημα

Μόνιμο πρόβλημα για τη χώρα μας είναι το εκπαιδευτικός σύστημα. Στην έρευνα του ιδρύματος Varkley η χώρα μας καταλαμβάνει την 20 θέση σε σύνολο 21 χωρών. Αυτή η αρνητική πρωτιά οφείλεται στο εκπαιδευτικό της σύστημα που βαθμολογείται με 4,3 περίπου με άριστα το 10. Το μοναδικό εκπαιδευτικό σύστημα που είναι χειρότερο από αυτό της Ελλάδας είναι της Αιγύπτου που βαθμολογείται από τους ερευνητές με 4/10.

Στον αντίποδα το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα το έχει η Φιλανδία με βαθμολογία που αγγίζει το 8 και ακολουθούν Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ιαπωνία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τα Ε9


Απαιτείται η προσκόμιση των παραστατικών μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης.

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται από σήμερα η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη από το 2011 και μετά σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης για τη διαχείριση των τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικών προσώπων, οι οποίες υποβάλλονται μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο φορολογούμενος δύναται εντός τετραμήνου από την λήψη του αρχικού εκκαθαριστικού ΦΑΠ να υποβάλει περισσότερες από μία τροποποιητικές δηλώσεις, με την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί εκκαθάριση στην προηγούμενη υποβληθείσα τροποποιητική δήλωση.

Κατά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράψει σε εμφανιζόμενο πεδίο, στοιχεία που δικαιολογούν την εισαγωγή, μεταβολή ή διαγραφή εμπραγμάτου δικαιώματος.

Ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει την τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων, για διόρθωση της δήλωσης ΦΑΠ του οικείου έτους, με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής, ακόμα και στην περίπτωση που έχει υποβάλει χειρόγραφα στη ΔΟΥ τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Στις περιπτώσεις αυτές για την εκκαθάριση του ΦΑΠ λαμβάνεται υπόψη, η ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση.

Η εκκαθάριση των δηλώσεων θα πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών, και ο φορολογούμενος θα λαμβάνει γνώση της νέας εκκαθάρισης με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δύναται να προβάλει και να εκτυπώσει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής.

Με τη χρήση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής θα πραγματοποιείται και η υποβολή των εκπροθέσμων τροποποιητικών δηλώσεων.

Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αποβιωσάντων καθώς και οι αρχικές δηλώσεις που υποβάλλονται λόγω απόκτησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο προηγούμενο, από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης, έτος, εφόσον δεν έχει συντεθεί περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, θα υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται πως με ε νεότερη απόφαση θα καθοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέγονται δειγματοληπτικά οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση των παραστατικών μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης στην αρμόδια ΔΟΥ για τον έλεγχο της ορθής υποβολής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η λιτότητα προκαλεί ατυχήματα


Το ότι η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία είναι κάτι που έχει αποδειχθεί από τους πρώτους κιόλας μήνες του ξεσπάσματός της, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να κατέχουν τις πρώτες θέσεις στη λίστα των... ασθενειών της ύφεσης. Αυτό, ωστόσο που δεν ήταν γνωστό και το οποίο αποδεικνύει νέα μελέτη ερευνών είναι οτι ακόμα και η ανακοίνωση μέτρων λιτότητας είναι βλαβερή, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με το τιμόνι! Σύμφωνα με την έρευνα, οι δυσάρεστες ειδήσεις που αφορούν τον οικονομικό τομέα, όπως δηλαδή η ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας, έχουν άμεση επίδραση στην οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων και τις αμέσως επόμενες ημέρες παρατηρούνται περισσότερα τροχαία ατυχήματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίθετοι οι δάσκαλοι στο "παρουσιολόγιο"


Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση του Βιβλίου Παρουσίας Προσωπικού και του Ατομικού Δελτίου Παρουσίας Προσωπικού εκφράζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία που ζητά συνάντηση εργασίας με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη διευθέτηση του θέματος.

«Η προσέλευση και η αποχώρηση των εκπαιδευτικών από τις σχολικές μονάδες δεν υπήρξε ποτέ ανεξέλεγκτη. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών δεν φοβάται τον οποιοδήποτε έλεγχο, πολύ δε περισσότερο αυτόν που αφορά τη φυσική του παρουσία στα σχολεία. Εξάλλου, η απουσία του εκπαιδευτικού γίνεται άμεσα αισθητή στους μαθητές, στους γονείς και στους συναδέλφους του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου για έλλειψη αυτοκριτικής και τακτικές αιφνιδιασμού, επισημαίνει μια σειρά από προβλήματα του κλάδου και καταλήγει: «Το ΔΣ της ΔΟΕ ζητά άμεση συνάντηση εργασίας μαζί σας με στόχο την επίλυση των προβλημάτων εκφράζοντας την έκπληξή του αλλά και τη δυσαρέσκειά του διότι μέχρι σήμερα δεν αναλάβατε ως οφείλατε αυτή την πρωτοβουλία ενημέρωσης και συνεργασίας».


Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: Ανεστάλησαν 354 συντάξεις


Με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών γνωστοποιεί ότι την 1η Οκτωβρίου προέβη σε προσωρινή αναστολή καταβολής των συντάξεων 354 συνταξιούχων λόγω θανάτου.

Αναλυτικά:

«Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών προέβη την 1/10/2013 σε προσωρινή αναστολή καταβολής των συντάξεων 354 συνταξιούχων λόγω θανάτου, για τους οποίους, μετά από τις διενεργούμενες διασταυρώσεις στοιχείων από το Υπουργείο Εσωτερικών, προέκυπταν στοιχεία πιθανής παραβατικότητας (μη δηλωθέντες θάνατοι, ελλιπή στοιχεία οικογενειακής κατάστασης), από δε, την εν συνεχεία επεξεργασία των περιπτώσεων αυτών, από την Υπηρεσία του ΟΑΕΕ δεν κατέστη δυνατή η άρση της πιθανότητας παραβατικότητας.

Εάν οι συνταξιούχοι διαπιστώσουν ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για συνέχιση καταβολής της σύνταξής τους θα πρέπει οι ίδιοι να καταθέσουν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Αίτηση επαναφοράς της σύνταξης και κατάθεσης δικαιολογητικών με ταυτοπρόσωπη παρουσία του συνταξιούχου.

Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της Ταυτότητας του συνταξιούχου.

Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τελευταίου Εκκαθαριστικού Σημειώματος της Φορολογικής Δήλωσης του συνταξιούχου.

Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (τελευταίου δεκαημέρου), στο οποίο να αναγράφεται ο θάνατος του/της συζύγου.

Υπεύθυνη Δήλωση, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, όπου να δηλώνεται ότι από το θάνατο του/της συζύγου του συνταξιούχου δεν έχει τελεστεί άλλος γάμος και ότι τα στοιχεία που αναφέρει το Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης είναι ορθά.

Σε περίπτωση αδυναμίας φυσικής παρουσίας του συνταξιούχου απαιτείται, πλέον των παραπάνω, εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής και φωτοτυπία της ταυτότητας του εξουσιοδοτουμένου (Αίτηση επαναφοράς της σύνταξης και κατάθεσης δικαιολογητικών με εξουσιοδότηση).

Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος τελεί σε κατάσταση ανικανότητας για δικαιοπραξία απαιτείται απόφαση του δικαστηρίου για δικαστικό συμπαραστάτη/επίτροπο».


Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχετήρια για οφειλές 200 ευρώ


Σε κατάσχεση επιδομάτων πρόνοιας αλλά και του επιδόματος ανεργίας προχωρά το Δημόσιο, οι ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά Ταμεία για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, ακόμη και μικροποσών ύψους 200 ευρώ.


Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Σωτήρης Καψώχας στον Real Fm, στο στόχαστρο μπαίνουν οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και κοινωνικά επιδόματα όπως το επίδομα ανεργίας ή το φοιτητικό επίδομα.

Ακούστε το ηχητικό:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ.


Υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, για την ένταξη των δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, με την απόφαση καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά των υποψηφίων, καθώς και οι διαδικασίες αξιολόγησης και ένταξής τους στην Ελληνική Αστυνομία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, οι προς ένταξη δημοτικοί αστυνομικοί πρέπει να συγκεντρώνουν συγκεκριμένα προσόντα για να ενταχθούν στο Σώμα. Ενδεικτικά:

1) Πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχου πτυχίου ή διπλώματος ή απολυτηρίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στην κ.υ.α.

2) Να μην υπερβαίνουν το 45ο έτος και να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

3) Να είναι υγιείς και να διαθέτουν κατάλληλα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα.

4) Να έχουν ανάστημα οι άνδρες τουλάχιστον 1,70 μ. και οι γυναίκες 1,65.

5) Να μην έχουν καταδικαστεί ή να μην έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για ποινικά αδικήματα, τα οποία ρητά αναφέρονται στην κ.υ.α, καθώς και να μην έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για παραπτώματα που επισύρουν προσωρινή ή οριστική παύση και να μην τους έχει επιβληθεί τέτοια πειθαρχική ποινή.

Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής τους, όσοι δημοτικοί αστυνομικοί περιληφθούν στον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης του Α.Σ.Ε.Π., θα καλούνται με μέριμνα της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, να προσέλθουν μέσα σε καθορισμένες προθεσμίες, προκειμένου να εξεταστούν στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα από τις αρμόδιες Επιτροπές του Σώματος.

Στη συνέχεια, Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τη σειρά προτεραιότητας των ενδιαφερομένων και εκδίδει τον Τελικό Πίνακα Διάθεσης, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη τον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης του Α.Σ.Ε.Π., τα ειδικά πρόσθετα κριτήρια που τίθενται (δηλαδή την ενδεχόμενη εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και την κατοχή άδειας οδήγησης), καθώς και τα αποτελέσματα των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και υγειονομικών εξετάσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η απαγόρευση τους ξεσήκωσε


Έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής του Λαγκαδά έχει προκαλέσει απόφαση του δασαρχείου να απαγορεύσει την υλοτομία, προκειμένου να προστατευτεί το δάσος. Σύμφωνα με το δασαρχείο, από τις υλοτομίες των προηγούμενων ετών αλλά και λόγω των φαινομένων λαθροϋλοτομίας, έχει εξαντληθεί η ικανότητα του δάσους να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων για θέρμανση. Ωστόσο οι κάτοικοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενόψει του χειμώνα οι ανάγκες για καυσόξυλα πολλαπλασιάζονται και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Το πρόβλημα έθεσε σήμερα ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης, μαζί με τους αντιδημάρχους και ομάδα πολιτών στον δασάρχη Λαγκαδά, Γρηγόρη Ευαγγελόπουλο. "Ζητούμε ίσες ευκαιρίες και τις νόμιμες παροχές που δικαιούνται οι συνδημότες μας" ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και ζήτησε την άρση της απόφασης του δασαρχείου.

"Οι άνθρωποι στην περιοχή περνούν δύσκολα και θεωρώ ότι η απόφαση του δασαρχείου ήταν βεβιασμένη και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών λαθροϋλοτομίας. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί του χρόνου και να βρεθεί μέχρι τότε ένας καλύτερος τρόπος διαχείρισης των δημοτικών δασών και αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας" σημειώνει ο δήμαρχος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Διευκρινίζει, εξάλλου, ότι δεν έχει υπάρξει κάποια μελέτη από την οποία να προκύπτουν στοιχεία για τις διαστάσεις του προβλήματος.

"Η απόφαση ελήφθη για την προστασία και την ανάπτυξη των δασών της περιοχής μας καθώς κρίθηκε ότι έχει εξαντληθεί η ικανότητα να καλύπτουν τέτοιες ανάγκες" σχολιάζει, από την πλευρά του, ο κ. Ευαγγελόπουλος. Διευκρινίζει δε ότι το δασαρχείο δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να υλοτομήσουν δέντρα μέσα στα αγροκτήματά τους, να συλλέξουν ξερά όρθια ή κατακείμενα δέντρα και να μαζέψουν υπολείμματα υλοτομιών από τα δημόσια δάση στην περιοχή ή από καμένες εκτάσεις.

Η συνάντηση του δημάρχου με τον δασάρχη απέβη άκαρπη. Κατόπιν αυτής ο κ. Αναστασιάδης γνωστοποιεί ότι έχει ζητήσει συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρο Καράογλου και ο κ. Ευαγγελόπουλος επισημαίνει ότι το θέμα θα εξεταστεί ξανά από την πλευρά του δασαρχείου τον ερχόμενο Φεβρουάριο οπότε θα εκτιμηθεί πάλι η κατάσταση του δάσους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΟΥ διέγραψε ειδική εισφορά


ΔΟΥ διέγραψε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε φορολογούμενη, γιατί συμπεριλήφθηκε στο εισόδημά της το ποσό που έλαβε ως υπάλληλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συνυπολογιστεί και αυτή η αμοιβή για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αρχικά, η αρμόδια ΔΟΥ απέρριψε προφορικά το αίτημα για επανεκκαθάριση της ειδικής εισφοράς, λόγω της εγκατάστασης της φορολογούμενης στην Ελλάδα και ενημερώθηκε ότι θα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση αυτού του εισοδήματος, εφόσον εκείνη υπηρετούσε στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, η νομοθεσία (ν. 3986/2011) προβλέπει ότι επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014. Εντούτοις, βάσει της Σύμβασης «Περί Προνομίων και Ασυλιών των Ηνωμένων Εθνών» που κυρώθηκε από την Ελλάδα, ο μισθός των υπαλλήλων του ΟΗΕ απαλλάσσεται παντός εθνικού φόρου, άρα και από την ειδική εισφορά. Γενικότερα, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά συγκεκριμένες απολαβές που αποκτούν οι κάτοικοι Ελλάδος από οργανισμούς της αλλοδαπής, εφόσον αυτές απαλλάσσονται κάθε εθνικού φόρου, βάσει ρητών διατάξεων αυξημένης τυπικής ισχύος, σε σχέση με την ελληνική νομοθεσία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η εγκατάσταση της φορολογούμενης στην ημεδαπή δεν δικαιολογεί διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τους λοιπούς υπαλλήλους του ΟΗΕ, αφού όλοι απασχολούνται με το ίδιο υπηρεσιακό καθεστώς. Επίσης, πρότεινε στην αρμόδια υπηρεσία να προχωρήσει στην επανεκκαθάριση της εν λόγω εισφοράς, με έκπτωση αυτού του ποσού από το εισόδημα του αντίστοιχου έτους.

Μετά την παρέμβαση της Αρχής, η αρμόδια ΔΟΥ, κατόπιν οδηγιών που έλαβε και από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της φορολογούμενης για νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...