Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Τι γένους είναι η… Facebook ζήλεια;


Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ προσπάθησαν να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζήλειας μεταξύ των αντρών και των γυναικών. Οι επιστήμονες πήραν άντρες και γυναίκες και τους βάλανε να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό των συντρόφων τους στο facebook όπου μπορούσαν να βλέπουν οτιδήποτε κρυφό είχε στο facebook ο/η σύντροφος τους όπως τα κρυφά μηνύματα, κρυφές φωτογραφίες και διάφορα άλλα.

Με ένα δείκτη ζήλειας που κορυφωνόταν στον αριθμό 9, διαπιστώθηκε ότι οι άντρες ζήλεψαν κατά μέσο όρο με τον αριθμό 4 ενώ οι γυναίκες ζήλεψαν κατά μέσο όρο με τον αριθμό 6. Συνεπώς φάνηκε ότι σε γενικές γραμμές οι γυναίκες ζηλεύουν κάπως περισσότερο από τους άντρες, ίσως γιατί θεωρούνται το ασθενές φύλο και για αυτό το λόγο νοιώθουν και μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Για παράδειγμα, οι άντρες φάνηκε ότι μειωνόταν πολύ η ζήλεια τους όταν η σύντροφός τους δημοσίευε σε όλους μια φωτογραφία όπου η ίδια ήταν μαζί με κάποιον φίλο της ενώ στις γυναίκες η ζήλεια παρέμενε η ίδια ακόμη και αν η φωτογραφία των συντρόφων τους με μία άλλη φίλη ήταν δημοσιευμένη σε όλους.

Πάντως η έρευνα δε μπορεί να θεωρηθεί και τελείως αξιόπιστη διότι είναι γνωστό ότι πολλές παρεξηγήσεις μεταξύ ζευγαριών έχουνε γίνει από το facebook αφού μπορούν να γίνουν πολλές παρερμηνείες καταστάσεων οπότε καλό θα είναι να γίνει μία διαφορετικού είδους έρευνα όσον αφορά τη ζήλεια όχι μέσω του facebook αλλά μιας πιο αντικειμενικής πηγής ώστε να βγούνε ακόμη καλύτερα συμπεράσματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Άστεγος "πλούτισε" λόγω… εντιμότητας


Για την έντιμη πράξη του έγινε κι ο ίδιος πλουσιότερος κατά 100.000 δολάρια. Η Σάρα Ντάρλινγκ κατά λάθος έδωσε ως ελεημοσύνη το δαχτυλίδι του γάμου της, το οποίο διατηρούσε «για ασφάλεια» σε ένα πορτοφόλι, μαζί με τα κέρματα σε έναν άστεγο άνδρα, τον Μπίλι Ρέι Χάρις.

Η γυναίκα βρήκε τον Χάρις μετά από δύο ημέρες και προς έκπληξή της εκείνος της επέστρεψε το δαχτυλίδι της. Η Ντάρλινγκ συγκινήθηκε τόσο από την τιμιότητα του Χάρις, που αποφάσισε να οργανώσει γι’ αυτόν έρανο για να συγκεντρωθούν χρήματα μέσω του Διαδικτύου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για τον εντοπισμό προέλευσης του κρέατος


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα να εφαρμοσθεί η υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες και η εξειδικευμένη αναφορά των στοιχείων του κρέατος στα προπαρασκευασμένα εδέσματα ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός της προέλευσής του, εξασφαλίζοντας ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί στην Ευρώπη το διατροφικό σκάνδαλο με την χρήση κρέατος αλόγου.

«Καθίσταται αναγκαία η δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσης, αυτό είναι που εγώ απαιτώ από τις επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Ολάντ σήμερα, ενώ τη Δευτέρα οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας θα προσπαθήσουν στις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν στην αναγραφή των σχετικών στοιχείων στην ετικέτα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Χρειαζόμαστε την υποχρεωτική αναγραφή στην ετικέτα των κρεάτων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ετοίμων εδεσμάτων», πρόσθεσε ο Ολάντ, κατά την ομιλία του στην ετήσια Γεωργική Έκθεση στο Παρίσι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εν αναμονή μίας πανευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Γαλλία από την πλευρά της θα ενθαρρύνει τις αυτόβουλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης στην αναγραφή στοιχείων στις ετικέτες. Η ΕΕ επιθυμεί να εφαρμοσθεί μία αυστηρή νομοθεσία προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον ένα παρόμοιο σκάνδαλο με αυτό του εντοπισμού κρέατος αλόγου, αντί για βωδινό, σε διατροφικά προϊόντα στις αγορές της.

Τρεις από τις έξι σορούς αλόγων που είχαν σταλεί από τη Βρετανία στη Γαλλία και που περιείχαν ίχνη φενυλοβουταζόνης έχουν καταλήξει στην αγορά κρέατος και «πιθανότατα» έχουν εισέλθει στην διατροφική αλυσσίδα, υποστήριξε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.

Ο βρετανικός συναγερμός σήμανε εξαιρετικά αργά και αυτές οι σοροί, που έφθασαν στην χώρα τον Ιανουάριο, «έχουν μετατραπεί» σε διατροφικά προϊόντα, επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα προϊόντα αυτά που μπορούσαν να αποσυρθούν έχουν όντως απομακρυνθεί από τα ράφια, όμως αρκετά άλλα πιθανότατα έχουν καταναλωθεί ήδη, πρόσθεσε η ίδια πηγή, υποστηρίζοντας πως «οι κίνδυνοι» από την κατανάλωσή τους «είναι ελάχιστοι για την ανθρώπινη υγεία».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Εκτός ρύθμισης τα περισσότερα υπερχρεωμένα νοικοκυριά"

Εκτός ρύθμισης τα περισσότερα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφορά μόνο όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και οι υπόλοιποι, που είναι και οι περισσότεροι, μένουν απέξω», είπε στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, στον Real fm, ο δικηγόρος Νώντας Στυλόπουλος.

Ο κ. Στυλόπουλος ανέφερε ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμες. Δίνουν δε τη δυνατότητα για 4ετή περίοδο χάρητος στα δάνεια όσων μπουν στο πρόγραμμα, αλλά δεν προβλέπουν «κούρεμα» των δανείων. «Έτσι, είπε ο κ. Στυλόπουλος, δεν διαγράφεται το χρέος. Απλά μετατίθεται».  

Ακούστε το ηχητικό: 


Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά και έφηβοι με κατάθλιψη λόγω κρίσης


Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παιδοψυχολόγοι, καθώς βλέπουν όλο και περισσότερα μικρά παιδιά και εφήβους με ψυχοσωματικά προβλήματα. Η αγωνία για την ανεργία των γονιών εκφράζεται με ονυχοφαγία, αϋπνίες, άγχος, άγχος, πονοκεφάλους, καθώς και μελαγχολική διάθεση. Μόνο στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας, η αύξηση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών αγγίζει το 40% σε δύο χρόνια, με τις αιτίες να εντοπίζονται στην οικονομική κρίση. Αλλά και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, οι γιατροί δέχονται επισκέψεις από εννιάχρονα και δεκάχρονα παιδιά με κατάθλιψη.

Την ανησυχία του εκφράζει στον «Τύπο της Κυριακής» ο διοικητής του νοσοκομείου και παιδίατρος Ιωάννης Γιαννακόπουλος. «Μόνο τον Ιανουάριο του 2013 από την παιδοψυχιατρική μονάδα μας πέρασαν 200 παιδιά. Η ανάλυση των παιδοψυχολόγων δείχνει ότι τα συμπτώματά τους είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ύφεση στην Ελλάδα», αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Καραμανδάνειο επισκέπτονται από παιδιά τριών ετών έως εφήβους 16 ετών. «Παρατηρείται έντονο άγχος που τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με την απώλεια της εργασίας των γονέων τους. Τρώνε τα νύχια τους, έχουν αϋπνία ή κεφαλαλγίες», λέει ο Ι. Γιαννακόπουλος.

Στο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας, το 2010 ψυχολογική υποστήριξη ζήτησαν 1.420 παιδιά, αριθμός που το 2011 έφτασε τα 1.964, ενώ το 2012 παιδοψυχολόγο επισκέφθηκαν 2.000 παιδιά. «Η αύξηση είναι στο 38%. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός και φοβόμαστε ότι θα αυξηθεί και άλλο», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου. Μάλιστα, οι παιδοψυχίατροι τονίζουν ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τώρα τα παιδιά είναι περισσότερο «σκληρά» σε σχέση με το παρελθόν.

Στέρηση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Γιάννης Κούρος, πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής – Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού (ΕΨΨΕΠ). Όπως λέει χαρακτηριστικά στον «Τύπο της Κυριακής»: «Πριν από δύο χρόνια δεν είχαμε σχεδόν καθόλου παιδοψυχιατρικά περιστατικά. Πλέον είναι ένα φαινόμενο πολύ συχνό», λέει.

Ο Γ. Κούρος εξηγεί ότι πρόκειται κυρίως για παιδιά 12 ετών που δημιουργούν μελαγχολική διάθεση και εμφανίζουν έντονη γκρίνια, κλάμα, αϋπνία. «Τα παιδιά κλείνονται πολύ στον εαυτό τους. Δεν θέλουν να βγουν έξω γιατί δεν έχουν καινούργιο παντελόνι. Η στέρηση λόγω της κρίσης τούς επιβαρύνει ψυχολογικά. Δεν μπορούν να έχουν όσα είχαν παλαιότερα».

Ο αριθμός των γονέων που ζητούν να πάρουν τη γνώμη ενός ειδικού, καθώς ανησυχούν για τα παιδιά τους, αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Το εντυπωσιακό είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΨΨΕΠ, ότι οι περισσότεροι προσπαθούν τηλεφωνικά να δεχθούν τη συμβουλή των ψυχολόγων προκειμένου ν’ αποφύγουν την επίσκεψη. «Δεν έχουν τα χρήματα να μας επισκεφθούν. Οπότε ψάχνουν άκρη για το πρόβλημα του παιδιού τους μέσω του τηλεφώνου», αναφέρει.

Η Σταυρούλα Καραγιάννη, υπεύθυνη της ψυχιατρικής μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐα Κυριακού», επιβεβαιώνει με τη σειρά της την αυξητική τάση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών, χωρίς ωστόσο το νοσοκομείο να έχει πραγματοποιήσει καταγραφή των στοιχείων που δείχνουν αυτή την ανοδική πορεία. Πάντως, η Στ. Καραγιάννη αναφέρει στον «Τύπο της Κυριακής» ότι ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που επισκέπτονται παιδοψυχολόγο δεν συνδέεται απαραίτητα με την οικονομική κρίση, αλλά μπορεί να οφείλεται στο κλείσιμο ορισμένων παιδοψυχιατρικών μονάδων.

Συμπτώματα
Η απόγνωση λόγω της ύφεσης αγγίζει πλέον τα μικρά παιδιά που αγωνιούν για το μέλλον. Η διαπίστωση αυτή είχε παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου ψυχιατρικών μονάδων υγείας προ μερικών μηνών. Σύμφωνα με τον Ελευθέριο Λυξούρα, διευθυντή της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου, η κατάθλιψη στις τρυφερές ηλικίες σωματοποιείται. Τα Ελληνόπουλα προσέρχονται στο γιατρό με φαινομενικά ανεξήγητα συμπτώματα, όπως κοιλιακά άλγη, πόνους στα πόδια και τα χέρια και δυνατούς πονοκεφάλους.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιχείρηση "Καθαρά Χέρια" στο Δημόσιο


H επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» έχει ήδη ξεκινήσει και τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απομάκρυνση από το Δημόσιο μέχρι και 7.000 υπαλλήλων από το σύνολο των υποθέσεων, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προσπαθεί, μέσω των επίορκων να «πιάσει» τον στόχο της τρόικας.

Πλαστά πτυχία που έχουν κατατεθεί για τον διορισμό ή την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων, εκατοντάδες υπάλληλοι που είχαν εξαφανιστεί από τις υπηρεσίες τους λόγω... ψυχολογικών προβλημάτων, εργαζόμενοι του Δημοσίου που είχαν καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια και δεν είχαν απασχολήσει τα πειθαρχικά συμβούλια της υπηρεσίας τους αλλά και ξενόγλωσσοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν γνωρίζουν γρυ αγγλικά είναι τα ευρήματα των ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στόχο να ανακαλύψουν τα «τρωκτικά» του Δημοσίου και να τα οδηγήσουν στην έξοδο από τις κρατικές υπηρεσίες.

Η επιχείρηση «Καθαρά χέρια» στο Δημόσιο έχει ήδη ξεκινήσει καθώς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποιεί ελέγχους σε υπηρεσίες για τον εντοπισμό των κοπανατζήδων, στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών έχουν μπει οι προσωπικοί φάκελοι υπαλλήλων με στόχο να ανακαλυφθούν πλαστά έγγραφα, ενώ έχει κατατεθεί πόρισμα με πειθαρχικές υποθέσεις που οδηγούν στην αργία τους ελεγχόμενους υπαλλήλους.

Τα ευρήματα των μέχρι τώρα ελέγχων είναι αποκαλυπτικά και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να απομακρυνθούν από το Δημόσιο μέχρι και 7.000 υπάλληλοι από το σύνολο των υποθέσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο για τόνωση της λίμπιντο έπαιρνε ο Πιστόριους


Η τεστοστερόνη που βρέθηκε στο σπίτι του Όσκαρ Πιστόριους είναι μία θεραπεία με βότανα που χρησιμοποιείται από τους άνδρες για να ενισχύσουν τις ερωτικές τους επιδόσεις, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας City Press.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης αποκάλυψαν στο δικαστήριο ότι το φάρμακο που βρέθηκε μαζί με σύριγγες στο σπίτι του πρωταθλητή, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο της συντρόφου του, ήταν ένα συνένζυμο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Πιστόριους, το προϊόν που κατέσχεσε η αστυνομία είναι το νόμιμο ομοιοπαθητικό φάρμακο Testis compositum.

Ο γνωστός αθλητίατρος Τζον Πατρίκιος δήλωσε στην εφημερίδα City Press ότι η ουσία αυτή χρησιμοποιείται συχνά για να τονώσει τη λίμπιντο, αλλά οι αθλητές καλούνται να μη την χρησιμοποιούν γιατί μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης τους.

Οι εισαγγελικές αρχές παραδέχτηκαν ότι ο επικεφαλής αστυνομικός στην υπόθεση, Χίλτον Μπόθα, ο οποίος αντικαταστάθηκε, υπήρξε πολύ επιπόλαιος όταν κατέθεσε ότι η ουσία ήταν τεστοστερόνη.

"Δεν είναι σαφές περί ποίου προϊόντος πρόκειται αν δεν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Μεντούμπε Σιμασίκου και πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν αν είναι νόμιμη ή παράνομη η ουσία.

Οι δικηγόροι του Πιστόριους είπαν στο δικαστήριο ότι το κατασχεθέν προϊόν είναι ένα νόμιμο φάρμακο από βότανα, το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και ορισμένα φαρμακεία χωρίς τη συνταγή γιατρού.

"Δεν πρόκειται για αναβολικό στεροειδές και είναι απίθανο να προκαλέσει παράλογη οργή", είπε ο Πατρίκιος. Ωστόσο, οι αθλητές που κάνουν χρήση αυτού του σκευάσματος κινδυνεύουν να είναι θετικοί στην τεστοστερόνη.

Το προϊόν περιλαμβάνει ένα συνδυασμό βιταμινών και θεραπευτικών βοτάνων και παρασκευάζεται κυρίως από τα όργανα ζώων όπως η καρδιά και οι όρχεις, εξήγησε ο Πατρίκιος και συμπλήρωσε ότι χορηγείται σε ενέσιμη μορφή.

Στο παρελθόν, το προϊόν διατίθετο χωρίς συνταγή, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια απαιτείται για την αγορά του συνταγή από γενικό παθολόγο ή ομοιοπαθητικό γιατρό επειδή είναι ενέσιμο.

"Πολλοί αθλητές το χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν την εξάντληση", είπε ο ειδικός αθλητίατρος του πανεπιστημίου Free State University, δρ. Λούις Χόλτσχάουσεν.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα 15 αιτήματα των αγροτών


Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας αλλά και στα υπόλοιπα μπλόκα της χώρας ενόψει της συνάντησης που θα έχει αντιπροσωπεία αγροτών με τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος. Από τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα εξαρτηθεί και το μέλλον των κινητοποιήσεων που συμπληρώνουν 4 εβδομάδες με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Πάντως βάσει του σχεδιασμού οι αγρότες την Τρίτη θα συζητήσουν στα μπλόκα τα αποτελέσματα των επαφών αυτών και μετά θα κανονίσουμε την στάση τους.

Στη συνάντηση με τους υπουργούς οι αγρότες της Θεσσαλίας θα καταθέσουν υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω 15 αιτήματα όπως έχουν αποφασιστεί σε συνελεύσεις αγροτών το προηγούμενο διάστημα:

1. Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι για όλες τις χρονιές και να πληρωθούν και την συνδεδεμένη ενίσχυση.

2. Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

3. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.

5. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – δωρεάν νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.

6. Άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.

7. Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

8. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.

9. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις – χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.α.

10. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, (συν 5000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.

11. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

12. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.

13. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 – 2020.

14. Να μην μειωθούν κατά 30 ευρώ οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις, αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας. Η αγροτική σύνταξη να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

15. Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου και να προχωρήσουν τα άλλα έργα αγροτικής υποδομής – Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνικά προβλήματα και ελλείψεις ταλαιπωρούν τους ασθενείς


Δύσκολη η κατάσταση στο νοσοκομείο «Παναγία».

Τεχνικά προβλήματα και ελλείψεις υλικών καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του λιθοτρίπτη του παραρτήματος «Παναγία» του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», ενώ οι ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης υπονομεύουν τη λειτουργία του, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής της ουρολογικής κλινικής του «Παναγία» Γιάννης Ιωσηφίδης, ο λιθοτρίπτης, ο οποίος είναι μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα και μπορεί να εξυπηρετεί ασθενείς χωρίς λίστα αναμονής, δεν επισκευάζεται εδώ και δύο χρόνια, τη στιγμή που η προμήθεια ενός μόνο ηλεκτροδίου αξίας 500 ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει στο νοσοκομείο έσοδα 12.500 ευρώ.

Αυτό έχει ως συνέπεια να πηγαίνουν οι ασθενείς για λιθοτριψία σε ιδιωτικά κέντρα και να επιβαρύνονται με 200 ευρώ πλέον της κάλυψης των 480 ευρώ που προσφέρουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ Ιωσηφίδης δεν υπάρχει επίσης ισορροπία στην κατανομή προσωπικού ανάμεσα στο «Παναγία» και το «Άγιος Παύλος» καθώς το πρώτο διαθέτει 220 κλίνες και 110 νοσηλευτές, ενώ το δεύτερο με 80 κλίνες λιγότερες (δηλ. 150) λειτουργεί με 290 νοσηλευτές.

Μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν να κλείσουν διότι χρηματοδοτούνται πολύ λιγότερο από τα νοσοκομεία των Αθηνών και της περιφέρειας, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η χρηματοδότηση κλίνης ανά ημέρα στο Ιπποκράτειο είναι 82 ευρώ, στο ΑΧΕΠΑ 100, στο Παπανικολάου 106, ενώ στο Γεννηματάς των Αθηνών είναι 316, στο Αττικόν 269, στο Πανεπιστημιακό Λάρισας 245 και στο νοσοκομείο του Ρίου 256 ευρώ.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Παναγία» Ελένη Μπακιρλή από την πλευρά της επισήμανε ότι τα προβλήματα του παραρτήματος συνεχίζονται, παρά την ψήφιση της τροπολογίας που επιτρέπει τη λειτουργία του με την αναμενόμενη υπογραφή της σύμβασης με τη Euromedica. Πρόσθεσε δε ότι οι 65 εργαζόμενοι Euromedica στο Παναγία εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες ενώ τα προβλήματα του παραρτήματος συνεχίζουν να υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κατασκευή της νέας πτέρυγας δυναμικότητας 200 κλινών στο «Άγιος Παύλος».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το ΙΝΚΑ για τη νομοθεσία περί δωρεάς οργάνων


«Αναξιόπιστη η διαδικασία μεταμόσχευσης».

Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει το ΙΝΚΑ, για τη νομοθεσία σχετικά με την «εικαζόμενη συναίνεση» στη δωρεά οργάνων.

«Η δωρεά οργάνων είναι μια εθελοντική ανθρωπιστική προσφορά» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Ομοσπονδία καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) και προτείνει στους πολίτες να συμπληρώνουν τη σχετική δήλωση ότι «Αρνούμαι να γίνω δότης οργάνων», την οποία θα βρουν στις ιστοσελίδες και στα γραφεία της, με τις σχετικές κοινοποιήσεις και οδηγίες.

Η οργάνωση των καταναλωτών γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να προσβάλει δικαστικά το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στην «εικαζόμενη συναίνεση (opt out)» στη δωρεά οργάνων ανθρωπίνου σώματος και δηλώνει ότι θεωρεί «αναξιόπιστη και τελείως ανασφαλή τη διαδικασία μεταμόσχευσης, όπως πλέον διαμορφώθηκε».

Ο όρος «εικαζόμενη συναίνεση», που υπάρχει στο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις, σημαίνει ότι εφ’ όσον ο υποψήφιος δότης δεν είχε δηλώσει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων την αντίθεσή του στη δωρεά οργάνων του όσο ζούσε, θα μπορούν να αφαιρούνται τα όργανα μετά τον θάνατό του, χωρίς να απαιτείται συναίνεση από συγγενείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Δώδεκα θάνατοι από τη γρίπη


Συμβουλές από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπισή της.

Σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη στη χώρα μας σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 42 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (15 συνεχίζουν να νοσηλεύονται) ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 12 θάνατοι.

Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α Η1Ν1 2009. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά το γεγονός πως ήταν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων. Η επανεμφάνιση του πανδημικού στελέχους μπορεί να σχετιστεί με αυξημένο αριθμό σοβαρών περιστατικών ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Υπενθυμίζουμε ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται η προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

-Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. «Επισημαίνουμε την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού» αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

-Η έγκαιρη χρήση των αντιιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. «Υπενθυμίζουμε ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές» επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

-Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος. Επιπρόσθετα, συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας


Πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης
.
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ο ίδιος βαθμός συμφωνίας σχετικά με την ταξινόμηση του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους, όπως συμβαίνει με τους ενήλικες. Στους ενήλικες για να χαρακτηρίσουμε ένα άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο χρησιμοποιούμε το ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος που υπολογίζεται από το τύπο: ΔΜΣ= βάρος/(ύψος)^2 ενώ για τα παιδιά έχουν καθοριστεί καμπύλες αναφοράς άλλα δεν υπάρχει ένα καθολικά αποδεκτό όριο.

Έχουν δημιουργηθεί πίνακες αναφοράς για την ανάπτυξη, οι οποίοι βασίζονται στη σχέση βάρους προς ηλικία και ύψους προς ηλικία. Όμως αυτά τα στοιχεία αποτελούν ενδείξεις μόνο του μεγέθους του παιδιού και δεν παρέχουν καμιά ένδειξη του σχετικού πάχους του. Ένας γενικός κανόνας που θα μπορούσαμε να πούμε για τα παιδιά είναι ότι ο ΔΜΣ μεταβάλλεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, αυξανόμενος απότομα κατά τη βρεφική ηλικία, μειούμενος κατά την προσχολική ηλικία και αυξανόμενος και πάλι κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν το υπερβάλλον βάρος σε ένα παιδί οφείλεται σε καθυστέρηση ανάπτυξης ή σε περίσσεια λίπους.

Αίτια

Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας που μαστίζει ολοένα και περισσότερες χώρες, είναι πολλά:

- Γενετική προδιάθεση.

- Παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μητέρες.

- Υπερβολική σίτιση κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία.

- Τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία και πολλές θερμίδες.

- Ακατάστατοι χρόνοι γευμάτων.

- Έλλειψη άσκησης που συνδέεται με αυξημένες ώρες τηλεθέασης.

- Αυξημένο στρες.

Μελέτες – στατιστικά δεδομένα

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει υψηλός επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας και ότι τα ποσοστά αυτής αυξάνονται επικίνδυνα. Η παχυσαρκία τείνει να είναι γίνει η μάστιγα του 21ου αιώνα.

Δυστυχώς η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση! Σε μείζον εθνικό και κοινωνικό πρόβλημα εξελίσσεται η παχυσαρκία στη χώρα μας, η οποία αρχίζει να «χτυπά» τον ελληνικό πληθυσμό κυριολεκτικά από την κούνια. Πρόσφατη μελέτη ελλήνων επιστημόνων κατέδειξε ότι οι ελληνόπαιδες ξεπέρασαν σε βάρος ακόμη και τα παιδιά των ΗΠΑ, τα οποία επί σειρά ετών ήταν τα πλέον παχύσαρκα παιδιά του πλανήτη.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της παιδικής έχει τεράστιες προεκτάσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο: προοιωνίζεται αυξημένη νοσηρότητα σε νεαρή ηλικία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι επιβαρύνεται η ποιότητα ζωής ενός τμήματος του πληθυσμού που θα όφειλε να είναι υγιές και παραγωγικό

Επιπτώσεις του υπερβάλλοντος βάρους στην υγεία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία στα παιδιά και στους εφήβους περιλαμβάνουν:

- Ψυχοκοινωνικά προβλήματα: Τα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβική ηλικία συσχετίζουν το σχήμα ενός υπέρβαρου σώματος με χαμηλή κοινωνικότητα και κακή ακαδημαϊκή απόδοση, φυσική κατάσταση καθώς και με προβλήματα στο χαρακτήρα. Μεταξύ των εφήβων οι συγχρονικές μελέτες δείχνουν σταθερά μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ βάρους σώματος αφενός και συνολικής αυτοεκτίμησης και εικόνας σώματος, αφετέρου.

Το υπερβάλλον βάρος κατά την εφηβεία μπορεί επίσης να συνδέεται με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή. Μια μεγάλη προοπτική μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες κατά την εφηβεία τους και πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλό εισόδημα, μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας και χαμηλότερα ποσοστά γάμων σε σχέση με άλλες γυναίκες που εμφάνιζαν άλλες μορφές χρόνιων νοσημάτων κατά την εφηβεία

- Προβλήματα υγείας – αυξημένη νοσηρότητα: Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους, που συνδέεται με δυσλιπιδαιμία (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών στο αίμα) και υπέρταση που σχετίζεται με την αυξημένη συσσώρευση κοιλιακού λίπους.

- Διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης και αντίσταση της ινσουλίνης: Για πρώτη φορά καταγράφηκαν περιστατικά παιδιών τα οποία υπέφεραν από διαβήτη των ενηλίκων!

- Ορθοπεδικές επιπλοκές: Είναι καλά τεκμηριωμένο το γεγονός ότι τα παχύσαρκα παιδιά εμφανίζουν ορθοπεδικές διαταραχές που η πιο σοβαρές αφορούν την ολίσθηση της κεφαλής της μηριαίας επίφυσης και τη νόσο Blount (μια οστική παραμόρφωση που οφείλεται στην υπερανάπτυξη της κνήμης). Επίσης τα παιδιά με υπερβάλλον βάρος έχουν αυξημένη ευαισθησία για διαστρέμματα του αστραγάλου

- Άλλες επιπλοκές όπως: Ηπατικές και γαστρεντερικές διαταραχές, υπνική άπνοια και ενδοκρινικές διαταραχές

Η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη συνέπεια της παιδικής παχυσαρκίας είναι η διατήρηση της κατά την ενήλικη ζωή! Πιο συγκεκριμένα στην παιδική ηλικία έχουμε υπερπλαστική παχυσαρκία, ενώ στους ενήλικες συμβαίνει υπερτροφική παχυσαρκία. Η διαφορά είναι ότι στα παιδιά μεγαλώνει ο αριθμός των λιποκυττάρων, ενώ κατά την ενήλικη ζωή αυξάνει μόνο το μέγεθος αυτών (υπερτροφία).

Με απλά λόγια ένα παχύσαρκο παιδί που δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έγκαιρα είναι καταδικασμένο να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας. Επίσης τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων, η υπέρταση και η υπερινσουλιναιμία της παιδικής ηλικίας μεταφέρονται όλα στην ενήλικη ζωή και η παρουσία της παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία αποτελεί σημαντικό προγνωσιακό παράγονται για τις τιμές αυτών των μεταβλητών κατά την ενήλικη ζωή.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Οι αντικειμενικοί στόχοι των στρατηγικών αντιμετώπισης του βάρους για τα παιδιά διαφέρουν από εκείνους για τους ενήλικες, γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη η σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι ενώ η αντιμετώπιση των ενηλίκων μπορεί να αποσκοπεί στην απώλεια βάρους, η θεραπεία των παιδιών στοχεύει στην πρόσληψη της αύξησης αυτού.

Η μυϊκή μάζα του σώματος αυξάνεται με την ηλικία των παιδιών. Έτσι η ελάττωση του λίπους ή η διατήρηση αυτού σε σταθερά επίπεδα θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του βάρους του σώματος. Πιο απλά σε ένα παιδί φροντίζουμε να αναπτυχθεί (να αυξηθεί το ύψος του και η μυϊκή του μάζα) και όχι να χάσει κιλά στη ζυγαριά!

Αν και στο επόμενο κομμάτι του άρθρου γίνεται μια εκτενέστερη ανάλυση για το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αντιμετωπίσουν το υπερβάλλον βάρος των παιδιών θα συνοψίζαμε τις λύσεις σε δύο κεντρικούς άξονες:

Ελάττωση της ενεργειακής πρόσληψης και βελτίωση της ποιότητας διατροφής. Πιο αναλυτικά είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνονται όλα τα παιδιά, είτε είναι παχύσαρκα είτε όχι, να ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία και να τις διατηρούν κατά την ενήλικη ζωή.

Συντάσσοντας ένα διαιτολόγιο για ένα παχύσαρκο παιδί θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους ενεργειακούς περιορισμούς (πόσο υποθερμιδικό θα είναι το διαιτολόγιο) καθώς απαιτείται πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ενέργειας και θρεπτικών συστατικών ώστε να μη διαταραχθεί η φυσιολογική ανάπτυξη και αύξηση. Θεραπεία συστήνεται μόνο για παιδιά άνω των 6 ετών.

Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας: Όλα τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο σωματικά δραστήρια. Ωστόσο, η ενεργειακή κατανάλωση φαίνεται ότι μπορεί να αυξηθεί πιο αποτελεσματικά μέσα από μια αύξηση της γενικής σωματικής δραστηριότητας και το παιχνίδι παρά μέσα από αθλήματα ανταγωνισμού και οργανωμένες ασκήσεις.

Τα παχύσαρκα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη συμπεριφορά των συνομηλίκων τους σχετικά με το σχήμα του σώματός του και τις αθλητικές τους ικανότητες. Πέραν της αυξημένης ενεργειακής κατανάλωσης η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας συνδυάζεται και με άλλα πλεονεκτήματα, όπως:

Λιγότερη ώρα για πρόχειρα γεύματα και σνακ.

Αποτέλεσμα στη διαφοροποίηση της σύνθεσης του σώματος και στην αύξηση του μυϊκού ιστού που συνεπάγεται αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού και της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης.

Θετική επίδραση στην εμφάνιση και την αισθητική του σώματος.

Τέλος αύξηση της δραστηριότητας συνδέεται αναμφίβολα με ελάττωση της καθιστικής ζωής και σωματικής αδράνειας. Η απότομη αύξηση της εμφάνισης υπερβάλλοντος βάρος κατά την παιδική ηλικία συνοδεύεται από μια εκρηκτική αύξηση των παθητικών ενασχολήσεων των παιδιών, όπως είναι τα παιχνίδια με τους υπολογιστές και αύξηση της τηλεθέασης.

Η τηλεόραση αποτελεί την κύρια αιτία σωματικής αδράνειας και συνδυάζεται επίσης με αύξηση στην κατανάλωση ενεργειακά πλούσιων σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, γλυκά).

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι γονείς όπως φροντίζουν για την μόρφωση των παιδιών τους οφείλουν να φροντίζουν και για την υγεία τους. Έτσι ενώ το πρόγραμμα των παιδιών στη σημερινή εποχή είναι υπερβολικά φορτωμένο με ξένες γλώσσες, φροντιστήρια και άλλα μαθήματα σίγουρα θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να βρεθεί χρόνος για σωματική άσκηση γιατί από εκεί ξεκινάει η υγεία.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρομάζει ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών


Τι καταγγέλλουν παιδίατροι του Ηρακλείου Κρήτης.

Τρομάζει ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί στο Ηράκλειο. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ανεργία που μαστίζει τους νέους γονείς στην Ελλάδα έχει δυσκολέψει τόσο πολύ την κατάσταση ώστε να φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την παιδίατρο Ελένη Κόκορη, όλα τα παιδιά του Ηρακλείου που ανήκουν στη Πρόνοια δεν έχουν εμβολιαστεί με σοβαρές ασθένειες όπως αυτή του πνευμονόκοκκου και του κοκίτη να αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία τους.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αφού καθημερινά τα παιδιά προσβάλλονται από ασθένειες. Σύμφωνα με την κυρία Κόκορη, «μέχρι πρότινος το Υγειονομικό παρείχε 100 εμβόλια όμως αυτά δεν ήταν αρκετά» ενώ συνεχίζει τονίζοντας «πως υπάρχει σοβαρό έλλειμμα εμβολίων».

Καθημερινά τα παιδιά στα σχολεία έρχονται σε πολύ στενή επαφή μεταξύ τους και έτσι είναι πολύ εύκολο μια επιδημία να κάνει την εμφάνιση της. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Εταιρία Παιδιάτρων έχει ανοίξει λογαριασμό στην Αγροτική Τράπεζα με σκοπό να συγκεντρωθούν όσο τον δυνατόν περισσότερα χρήματα έτσι ώστε παιδιά που παραμένουν ανεμβολίαστα να εμβολιαστούν.


Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Facebook, Apple και Google ενώνουν τις δυνάμεις τους


Συγκεντρώνουν 33 εκατ. δολάρια για έρευνα στην «επέκταση της ζωής».

Από ότι φαίνεται οι «γίγαντες» της τεχνολογίας, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους (και τα κεφάλαιά τους) με σκοπό να δώσουν κίνητρο στις ιατρικές έρευνες πάνω στη θεραπεία σημαντικών ασθενειών αλλά και την «επέκταση της ζωής».

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg μαζί με τη γυναίκα του Priscilla Chan, συμμαχούν με τον συνιδρυτή της Google Sergey Brin και τη γυναίκα του Anne Wojcicki που ίδρυσε την 23andMe, τον πρόεδρο της Apple Art Levinson και το Ρώσο επενδυτή Υuri Milner, στην δημιουργία του «BreakthroughPrize Foundation».

Πρόκειται για έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που θα επιβραβεύει με πέντε βραβεία των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, τον χρόνο, τους επιστήμονες που θα καταφέρουν να κάνουν τεράστια βήματα σε τομείς όπως αυτός της φαρμακευτικής και της βιοτεχνολογίας αλλά και άλλους σχετικούς με τον τομέα της υγείας.

Ο Sergey Brin ανακοίνωσε τα βραβεία για τα οποία μάλιστα δήλωσε πως «η θεραπεία μίας ασθένειας θα πρέπει να αξίζει περισσότερο από ότι ένα touchdown (γκολ στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο)». Για τα εγκαίνια του οργανισμού, τα βραβεία ανήλθαν στα 33 εκατομμύρια δολάρια, βραβεύοντας 11 επιστήμονες, με 3 εκατομμύρια τον καθένα, για τις έρευνές τους πάνω στο γενετικό υλικό, την θεραπεία του καρκίνου και τα βλαστοκύτταρα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη της βιταμίνης Ε


Υπάρχει σε αφθονία στα τρόφιμα.

Η βιταμίνη Ε ή τοκοφερόλη (=γενώ και φέρω) ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση στα ανθρώπινα κύτταρα και στα τρόφιμα π.χ. κατά το τηγάνισμα ή την κατάψυξη. Προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και μυϊκών κυττάρων. Συμβάλει στην αντοχή του σώματος και την αφομοίωση του οξυγόνου από τα κύτταρα.

Χρησιμοποιείται κυρίως από τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και τους πνεύμονες δηλαδή όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση σε πολύακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), εμποδίζοντας τις αντιδράσεις των χημικών ενώσεων, -που οξειδώνουν τα λιπαρά οξέα και σταματούν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων -επιταχύνοντας τη γήρανση των ιστών. Έτσι την αποκαλούν την πιο σημαντική αντιγηραντική βιταμίνη η οποία υπάρχει σε αφθονία στα τρόφιμα, κυρίως σε λίπη, ελαία, σιτηρά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και θαλασσινά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε στο αίμα τους, είναι κατά 50% πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη όλων των μορφών καρκίνου.

Επιπλέον η επάρκεια της:

- Βελτιώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα: Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Ταφτς των ΗΠΑ, η χορήγηση βιταμίνης Ε -υπό μορφή συμπληρωμάτων σε δόσεις των 400 ή 800 IU ημερησίως- σε άτομα ηλικίας άνω των εξήντα ετών βελτίωσε κατά πολύ το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη: Είναι αρκετές οι μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε στο 50% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

- Μειώνει τον κίνδυνο για αλτσχάιμερ: Μελέτη έδειξε ότι όσοι παρουσίαζαν την υψηλότερη πρόσληψη της βιταμίνης εμφάνιζαν 67% μικρότερο κίνδυνο για αλτσχάιμερ. Διαφορετική μελέτη έδειξε ότι όσοι εμφάνιζαν πρώιμα συμπτώματα της νόσου και έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης Ε, δεν παρουσίασαν διαφορά με τους υπόλοιπους στο βαθμό εξέλιξης της ασθένειας.

- Στεφανιαία νόσος: Σε μελέτη που δόθηκαν συμπληρώματα με δόση 400-800Ι.U. βιταμίνης Ε βρέθηκε ότι μπορούν να μειωθούν τα μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια αποτρέποντας την οξείδωση των λιπιδίων, μεταβάλλοντας έτσι το μέγεθος της στεφανιαίας αθηρωματικής πλάκας.

- Νόσος του Πάρκινσον: Μελέτες προτείνουν ότι η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον και να μειώσουν τη σοβαρότητα άλλων νευρολογικών διαταραχών.

Οφέλη επαρκούς πρόσληψης (μέσω της τροφής, όπου δεν υπάρχει δυσαπορρόφηση)

Έντονη αντικαρκινική δράση.
Πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον.
Βελτίωση κατά την στεφανιαία νόσο.
Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος π.χ. κιρσοί.
Μετεγχειρητική επούλωση πληγών.
Ινοκυστική νόσος του μαστού.
Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Συσσώρευση αιμοπεταλίων (π.χ. γυναίκες με ευαισθησία στα αντισυλληπτικά).
Καπνιστές. Λόγω βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στους πνεύμονες.
Έντονη αντιπηκτική δράση. Προσοχή σε όσους παίρνουν αντιπηκτικά χάπια και ασπιρίνη καθημερινά.
Προστατεύει τις ίνες κολλαγόνου από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών που οδηγούν στις ρυτίδες.
Ενυδατώνει το δέρμα και ενισχύει την αντοχή των μαλλιών και των νυχιών.
Βοηθά στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών.
Προστατεύει από την ζημιά που προκαλεί η UV ακτινοβολία, περιορίζοντας τη δυνατότητα για ηλιακά εγκαύματα.
Αναζωογονεί και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ρυθμίζει τη βιοσύνθεση του DNA.

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε στον άνθρωπο είναι σπάνια και συμβαίνει σε:

Άτομα που έχουν πρόβλημα με την απορρόφηση των λιπών πχ άτομα με παγκρεατίτιδα, στεατόρροια (αποβολή λίπους από τα κόπρανα).
Εκτεταμένη εντεροκτοµή.
Άτομα σε κατάσταση ασιτίας.
Πρόωρα μωρά.
Παιδιά µε kwashiorkor.
Χρόνια ανεπάρκεια της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος.
Χρόνια ηπατοχολική νόσο.
Η απαίτηση σε βιταμίνη Ε αυξάνεται όταν αυξάνει η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Υπερκατανάλωση βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι η λιγότερο τοξική από όλες τις βιταμίνες. Η υπερκατανάλωση δεν προκαλεί τόσο έντονα συμπτώματα ή το θάνατο. Ωστόσο η λήψη συμπληρωμάτων σε άτομα χωρίς δυσαπορρρόφηση και ενώ η διατροφή είναι πλήρης, σχετίστηκε με αρνητικά αποτελέσματα.

Σε έρευνα που ξεκίνησε πριν μία δεκαετία στην Ουάσιγκτον και ονομάστηκε SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial) που στόχευε να διερευνήσει τυχόν προστατευτική δράση της βιταμίνης Ε έναντι του καρκίνου του προστάτη, διαπιστώθηκε ότι η συμπληρωματική χορήγηση της σε ποσότητες που ξεπερνούσαν, κατά πολύ ,την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυξήσανε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η ομάδα του πανεπιστημίου Keio στο Τόκιο διεξήγαγε μια μελέτη σε ποντίκια, για να διαπιστώσει τι συνέβαινε στην οστική μάζα, όταν είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης Ε, και τι, όταν τους δίνονταν συμπληρώματα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine». Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί ότι όσο αυξανόταν η χορήγηση τόσο μειωνόταν η οστική πυκνότητα.

Τα ευρήματά αυτά δεν σχετίζονται με τη λήψη της βιταμίνης Ε μέσω της διατροφής και σε άτομα με δυσαπορρόφηση που χρειάζονται συμπληρώματα.

Επιπλέον είναι πιθανό, σε περίπτωση υπερκατανάλωσης, να μειωθεί η ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες .

Προσοχή πρέπει να δοθεί σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό καθώς πρέπει να αποφεύγουν τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε.

Με σωστή διατροφή εφόσον δεν συντρέχουν προβλήματα δυσαπορρόφησης η αναγκαία ποσότητα βιταμίνης Ε καλύπτεται καθημερινά από την διατροφή, σε άλλη περίπτωση υπάρχουν υψηλά όρια ασφαλείας στα 800mg.

Σε υπερδοσολογία αρχίζουν να παρατηρούνται συμπτώματα κόπωσης, ναυτίας, ήπια γαστρεντερικά προβλήματα, ταχυπαλμίες και παροδική αύξηση της πίεσης του αίματος αλλά είναι αναστρέψιμα. Γι' αυτό καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό η το διατροφολόγο σας.

Οι ημερήσιες ανάγκες για τον άνθρωπο είναι μέσο όρο στα 15 mg.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H «Αποστολή» ξανά κοντά στους ακρίτες


Διανομή τροφίμων από τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής.

Κλιμάκιο του φιλανθρωπικού Οργανισμού τη Αρχιεπισκοπής Αθηνών, «Αποστολή» με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, βρέθηκε σήμερα στην Πάτμο με σκοπό την διανομή τροφίμων σε κατοίκους που έχουν ανάγκη.

Ο φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μετά από παρέμβαση του κ.κ. Ιερωνύμου ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του Δημάρχου Πάτμου κ. Γρηγόρη Στόικου, να ενισχυθούν οι 160 καταγεγραμμένοι άποροι του νησιού, αλλά και των γειτονικών Αρκιών, όπου ζουν λίγοι κάτοικοι που δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Η « Αποστολή», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Δήμτσας, ενισχύει αυτή την φορά εκτός από την Πάτμο και τους Αρκιούς και την Κάλυμνο και την Λέρο με τόνους τροφίμων, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, ευχαρίστησε την «Αποστολή» και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα τονίζοντας ότι σε αυτή την κρίση οι ακρίτες έχουν πληγεί και η Μητρόπολη περιθάλπει πάνω από 300 άπορους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρατήστε τα μικρόβια έξω από την κουζίνα


Πρακτικές συμβουλές για την υγιεινή του χώρου.

Ο πιο εύκολος τρόπος για μεταφορά μικροβίων και βακτηρίων είναι αυτά που τρώμε και ο επικίνδυνος χώρος του σπιτιού είναι η κουζίνα. Πρόσφατη μελέτη άλλωστε ανέδειξε το σφουγγαράκι των πιάτων ως το πιο βρώμικο αντικείμενο ενός σπιτιού, για την ακρίβεια 200.000 φορές πιο βρώμικο από τη λεκάνη της τουαλέτας!

Υπάρχει όμως τρόπος να διασφαλίσετε εσάς και τους αγαπημένους σας με απλές κινήσεις: Σωστό πλύσιμο των προϊόντων που καταναλώνετε, σωστή χρήση των εξαρτημάτων για την προετοιμασία του φαγητού και το μαγείρεμα και φυσικά σωστή αποθήκευση των προϊόντων διατροφής, κρατούν τα μικρόβια μακριά.

Πλύσιμο προϊόντων – προετοιμασία

Δεν αρκεί μόνο να πλένετε τα χέρια σας πριν την προετοιμασία φαγητού. Χρειάζεται να το κάνετε κατά τη διάρκεια και μετά από την επαφή με κάθε διαφορετικό προϊόν. Επίσης χρειάζεται σωστός καθαρισμός των ξύλων κοπής και των μπολ αποθήκευσης.

Πώς να κρατήσετε μακριά τα μικρόβια

- Χρησιμοποιήστε καθαρά ψαλίδια ή μαχαίρια για να ανοίγετε τις συσκευασίες των προϊόντων

- Οι φλούδες των φρούτων μπορεί να κουβαλάνε βακτήρια που μπορεί να μεταδοθούν όταν τα τρώτε, τα κόβετε ή τα ξεφλουδίζετε

- Να πλένετε όλα τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά λίγο πριν τα καταναλώσετε. Αυτό ισχύει για όλα τα φρούτα, ακόμη και αυτά που χρειάζονται ξεφλούδισμα όπως τα πορτοκάλια και οι μπανάνες.

- Καθαρίστε το εξωτερικό περίβλημα φρούτων και λαχανικών, όπως τα πεπόνια και τα αγγούρια με μια βούρτσα ή χαρτί.

- Να πετάτε πάντα μερικά εξωτερικά φύλλα από το μαρούλι και αντίστοιχες σαλάτες.

- Αφού τα καθαρίσετε να αποθηκεύετε πάντα τα τρόφιμα σε καθαρές συσκευασίες ή μπολ και ποτέ σε αυτά που αγοράστηκαν.

Σανίδες κοπή τροφίμων

- Να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον δύο διαφορετικές σανίδες κοπής τροφίμων.

- Να έχετε μια μόνο για να κόβετε ωμό κρέας, ψάρια και πουλερικά.

- Να κόβετε σε ξεχωριστή το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα.

- Να πλένετε αμέσως μετά τις σανίδες κοπής με ζεστό νερό και απορρυπαντικό τρίβοντάς καλά. Για καλύτερη απολύμανση χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων.

- Να πετάτε αμέσως όσες έχουν βαθιές χαρακιές από κοψίματα καθώς μπορεί να μετατραπούν σε ιδανικό χώρο ανάπτυξης βακτηριδίων.

Κουτιά και μπουκάλια

Σκουπίστε εξωτερικά τα κουτιά αναψυκτικού, τις συσκευασίες γάλακτος, τα βάζα και οποιαδήποτε συσκευασία περιέχει τρόφιμα, πριν την ανοίξετε.

Αυτό θα αποτρέψει μικρόβια από το εξωτερικό να εισχωρήσουν στα τρόφιμα. Να θυμάστε ότι καλό καθάρισμα χρειάζονται πριν και μετά την χρήση και τα εργαλεία για το άνοιγμα της κάθε συσκευασίας.



Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη του ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία


Επηρεάζονται βασικές ορμόνες με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο.

Η αϋπνία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό βασικές ορμόνες του οργανισμού, μία από τις οποίες είναι η λεπτίνη. Ο ρόλος της ορμόνης αυτής είναι η καταστολή της όρεξης.

Έτσι, λοιπόν, το κύριο χαρακτηριστικό που συνδέει την αϋπνία με την παχυσαρκία είναι αρκετά λιγότερος ύπνος, που μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, αυξάνοντας κατά πολύ το αίσθημα της πείνας.

Το αποτέλεσμα είναι τα άτομα αυτά να πεινούν περισσότερο και να καταφεύγουν σε όχι υγιεινά, πυκνά θερμιδικά και μεγάλης ποσότητας τρόφιμα!

Μία ακόμη ορμόνη είναι η αυξητική ορμόνη, όπου η ελαττωμένη παραγωγή της, εξαιτίας του προβληματικού ύπνου, συνδέεται με την παχυσαρκία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνίες παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, αφού προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην αϋπνία τους «τσιμπολογώντας». Υπάρχει όμως μία εξήγηση: τα άτομα αυτά παρουσιάζουν προβλήματα στην επεξεργασία της γλυκόζης του αίματος.

Έτσι, η ινσουλίνη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης και αυτό προκαλεί ένα συνεχόμενο συναίσθημα έντονης πείνας, κάτι παρόμοιο με τους διαβητικούς.

Από αϋπνίες επίσης υποφέρουν και άνθρωποι καταθλιπτικοί, στους οποίους παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό οφείλεται σε νυχτερινή υπερφαγία, καταφεύγοντας κυρίως στην κατανάλωση υδατανθράκων και γλυκών, εξαιτίας των μειωμένων επιπέδων σεροτονίνης του εγκεφάλου.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα «ενοχοποιεί» τα τελομερή για το κρυολόγημα


Επιστήμονες εξέθεσαν 152 υγιείς ενηλίκους 18-55 ετών σε ιούς του κοινού κρυολογήματος.

Γιατί κάποιοι κρυολογούν συνεχώς και με το παραμικρό, ενώ άλλους δεν τους «πιάνει» τίποτα; Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ υποστηρίζει ότι εν μέρει το μυστήριο μπορεί να εξηγηθεί με βάση το μήκος των τελομερών.

Τα τελομερή επενδύουν και προστατεύουν από τη φθορά τις άκρες των χρωματοσωμάτων. Συχνά παρομοιάζονται με τα πλαστικά προστατευτικά που έχουν τα κορδόνια των παπουτσιών.

Οι έρευνες έχουν συσχετίσει το μήκος τους -το οποίο μικραίνει με την ηλικία- με τον κίνδυνο λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, ακόμη και νεοπλασιών.

Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το μήκος των τελομερών και τη σημασία του στους νέους. Για να διερευνήσουν αυτόν τον συσχετισμό, οι ειδικοί εξέθεσαν 152 υγιείς ενηλίκους 18-55 ετών σε ιούς του κοινού κρυολογήματος. Παράλληλα, υπολόγισαν το μήκος των τελομερών τους στα T-λεμφοκύτταρα, που αποτελούν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μέσα σε πέντε ημέρες είχε κρυολογήσει το 22% των εθελοντών. Οι πιθανότητες κρυώματος ήταν υψηλότερες σε όσους είχαν πιο κοντά τελομερή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ανάμεσα στο 1/3 εκείνων με τα πιο κοντά τελομερή αρρώστησε το 26%, συγκριτικά με το 13% εκείνων με τα πιο μακριά τελομερή.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έρευνα, αν και προς το παρόν τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή για την αποφυγή του κοινού κρυολογήματος.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα θανατηφόρα εμφράγματα


Οι ερευνητές μελέτησαν το ιστορικό 154.204 ασθενών.

Καθοριστικό ρόλο στο αν ένα έμφραγμα αποδειχθεί θανατηφόρο ή όχι έχουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα οποία έχει εκτεθεί ο ασθενής υποστηρίζει βρετανική μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal».

Η νέα αυτή μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για την σχέση ανάμεσα στα αιωρούμενα σωματίδια και την εξέλιξη της υγείας ενός ασθενούς μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ερευνητές μελέτησαν το ιστορικό 154.204 ασθενών που είχαν υποστεί έμφραγμα από το 2004 μέχρι το 2007 και το συνέκριναν με τα στοιχεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το 2004 μέχρι το 2010.

Η ομάδα των ερευνητών, αφού συνεκτίμησε παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, η φαρμακευτική αγωγή, το κάπνισμα, το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο, αν δούλευαν ή ήταν άνεργοι και που έμεναν, διαπίστωσε ότι για κάθε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα που αυξάνονταν τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, υπήρχε αύξηση 20% στο ποσοστό θανάτων από οξύ καρδιακό επεισόδιο.

Η μείωση του επιπέδου συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κάτω των 2,5 μικρομέτρων που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των καρδιοπαθών κατά 12% και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την δημόσια υγεία, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Είναι άλλωστε γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι επιβλαβής για την καρδιά. Τα νέα στοχεία ενισχύουν την άποψη και καθοδηγούν όσους βρίσκονται σε επικίνδυνες ομάδες σε πιο «καθαρές» περιοχές διαμονής, αν είναι εφικτό.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρέη του ΕΟΠΥΥ πληρώνει η Τράπεζα Χανίων


Θα καλύψει το κόστος των φαρμάκων για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Επέκταση τής δράσης της για τα φαρμακεία της Κρήτης, που αφορά στην κάλυψη του κόστους των φαρμάκων από φαρμακοποιούς προς τους προμηθευτές, για μια νέα περίοδο δύο μηνών, αποφάσισε η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Η πρωτοβουλία τής Τράπεζας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 και μέσα από αυτή καλύπτει το κόστος των φαρμάκων, που δεν έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ, πληρώνοντας τους προμηθευτές και στην συνέχεια απαιτεί τα χρήματα από τον ασφαλιστικό οργανισμό, καθώς οι φαρμακοποιοί της εκχωρούν αυτό το δικαίωμα.

Με βάση την απόφαση, η Τράπεζα Χανίων συνεχίζει την προσφορά του χρηματοδοτικού προϊόντος της προς τα φαρμακεία όλης της Κρήτης, με στόχο να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που δεν έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ, για τους μήνες Δεκέμβριο του 2012 και Ιανουάριο τού 2013.

Με προηγούμενες πρωτοβουλίες της η Τράπεζα είχε καλύψει το αντίστοιχο κόστος για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2012, ενέργεια που είχε τύχει ιδιαίτερης αποδοχής από τους φαρμακοποιούς και γενικότερα από την κοινωνία της Κρήτης, καθώς οι ασφαλισμένοι πλέον μπορούσαν απρόσκοπτα να προμηθεύονται τα φάρμακά τους, ασχέτως των κινητοποιήσεων των φαρμακείων, απόρροια της έλλειψης ρευστότητας που τους είχε δημιουργήσει η καθυστέρηση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ανακοίνωση τής Τράπεζας επισημαίνεται ότι «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Τράπεζας είναι κομμάτι της γενικότερης φιλοσοφίας και πολιτικής της, προσπαθώντας με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα σε αυτές τις τόσο δύσκολες για τη χώρα μας εποχές, να στέκεται δίπλα στους πολίτες και να καλύπτει, στο βαθμό των δυνατοτήτων της, πραγματικές τους ανάγκες.

Δέσμευση τής Τράπεζας ήταν και παραμένει η υπεύθυνη παρουσία εντός του κοινωνικού ιστού, με συνέπεια και ευαισθησία», καταλήγει η ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Το γάλα και η ζάχαρη σχετίζονται με εμφάνιση ακμής


Η διατροφή παίζει ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας.

Ήταν θέμα συζήτησης για πολλά χρόνια, όμως τελικά φαίνεται ότι η διατροφή έχει όντως αντίκτυπο στην υγεία της επιδερμίδας του ατόμου.

Σύμφωνα με μια επισκόπηση-ορόσημο των ερευνών που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 50 χρόνια, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και το γάλα όχι μόνο επιδεινώνουν την ακμή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις την προκαλούν.

Εκατομμύρια έφηβοι –και σημαντικός αριθμός ενηλίκων- επηρεάζονται από την επίπονη πολλές φορές δερματική ασθένεια, εξαιτίας της οποίας εμφανίζονται αντιαισθητικά σπυράκια στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και την πλάτη.

Η ακμή εμφανίζεται όταν το δέρμα παράγει παραπάνω σμήγμα και εξαιτίας της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων στην επιδερμίδα, φράσσονται οι πόροι με αποτέλεσμα να προκαλείται τοπικά μια μικρή λοίμωξη, το γνωστό σε όλους «σπυράκι».

Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος προκαλείται από ορμονικές διακυμάνσεις, κάτι που εξηγεί γιατί το 80% περίπου των εφήβων εμφανίζουν ακμή κατά την εφηβεία τους.

Η ακμή σε σοβαρή μορφή μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση στο άτομο.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, οι ερευνητές συνέδεαν τη διατροφή με την εμφάνιση ακμής, με τη σοκολάτα, τη ζάχαρη και το λίπος να θεωρούνται οι κύριοι «ένοχοι».

Ωστόσο, οι έρευνες που διεξήχθησαν μετά τη δεκαετία του ’60, γράφει η Daily Mail, αποσυνέδεαν το διατροφολόγιο του ατόμου με την εμφάνιση ακμής ή όχι.

Το 2007 μελέτη αυστραλών επιστημόνων έδειξε ότι όταν τα νεαρά αγόρια ακολουθούν αυστηρά διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη σοβαρότητα της ακμής τους.

Το γάλα θεωρείται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ακμής, λόγω των ορμονών που περιέχει.

Έρευνα του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ από το 2007 ανέφερε ότι υπάρχει «καθαρή συσχέτιση» ανάμεσα στην εμφάνιση ακμής και της καθημερινής κατανάλωσης γάλακτος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίαζε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έπιναν άπαχο γάλα παρουσίαζαν τα χειρότερα συμπτώματα, με το 44% αυτών να έχει σοβαρές πιθανότητες να αποκτήσει σημάδια από την ακμή.

Θεωρείται ότι η επεξεργασία του γάλακτος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που περιέχει.



Διαβάστε περισσότερα...

Τις επιθέσεις κατά των γιατρών καταδικάζει ο ΙΣΑ


Ζητά επαρκή φύλαξη των νοσοκομείων με επιστολή στον υπουργό Υγείας.

Τις επιθέσεις κατά των ιατρών, οι οποίοι «ασκούν το λειτούργημά τους τελείως απροστάτευτοι», καταδικάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Αλέξανδρο Λυκουρέντζο, η πολιτεία να μεριμνήσει για την επαρκή φύλαξη των δημόσιων νοσοκομείων.

Η επιστολή του ΙΣΑ αναφέρει:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη αγανάκτηση λάβαμε γνώση της απρόκλητης επίθεσης που έλαβε χώρα στο ΓΝΑ «Ελπίς» κατά του συναδέλφου μας και μέλους μας κ. Βλάσση Γεωργίου. Ο ιατρός ως ειδικευόμενος της παθολογικής κλινικής του ΓΝΑ «ΕΛΠΙΣ», ο οποίος εφημέρευε την προηγούμενη Κυριακή 17/2/2013 και περί ώρα 23.00 μ.μ, δέχτηκε αναίτιο και απρόκλητη επίθεση με γρονθοκοπήματα και βωμολοχίες από ασθενή, που εισήλθε στα επείγοντα, καθώς επίσης και από τους συγγενείς του, οι οποίοι αποχώρησαν ανενόχλητοι από το Νοσοκομείο. Συνεπεία του γρονθοκοπήματος ήταν ο σοβαρότατος τραυματισμός του ιατρού.

Όλα τα ως άνω αναφερθέντα, προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε μορφής φύλαξης των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου, γεγονός το οποίο ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι είχε καταστήσει άλλους ιατρούς έρμαια ατόμων του υποκόσμου.

Αξιότιμοι Κύριε Υπουργέ ,

Καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες ιατρών, που έπεσαν θύματα φραστικών ή σωματικών επιθέσεων! Καθημερινά οι λειτουργοί της υγείας, οι οποίοι σώζουν ανθρώπινες ζωές, εργάζονται μέσα σε καθεστώς τρομοκρατίας. Δεν είναι δυνατό να αφήνετε το Νοσοκομείο αφύλακτο για τόσους μήνες και να το φυλάσσετε εν τέλει, ύστερα από ένα τέτοιο επαίσχυντο συμβάν, το οποίο δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αποτελεί μέρος μιας συνεχόμενης κατάστασης.

Καταγγέλλουμε λοιπόν την εγκληματική επίθεση κατά του εξαίρετου συναδέλφου μας, αλλά και κάθε συναδέλφου μας που καθημερινά, προσπαθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Θα πρέπει ίσως για άλλη μία φορά ότι να επισημάνουμε ότι αυτοί οι ιατροί εργάζονται με μισθούς πείνας και χωρίς να τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές για εφημερίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει: θα πρέπει τουλάχιστον να εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Καταγγέλλουμε την έλλειψη φύλαξης σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία, αυτή η αδράνεια είναι εγκληματική και σας καλούμε να μεριμνήσετε για τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, ούτε περιθώρια εφησυχασμού, εκ μόνου του γεγονότος ότι την επόμενη κιόλας ημέρα ανατέθηκε η φύλαξη σε ιδιωτική εταιρία, αποδεικνύεται ότι υπήρχε η δυνατότητα προστασίας των ιατρών και του λοιπού προσωπικού.

Πρέπει δε, να επισημανθεί ότι είναι ανήκουστο και απαράδεκτο, να μην λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος του ΓΝΑ «ΕΛΠΙΣ», το οποίο βρισκόταν σε γενική εφημερία. Τούτο υποχρέωσε τον τραυματισθέντα ιατρό (όπως ενδεχομένως και κατά συνέπεια ο ιατρός αναγκάστηκε να προβεί σε άλλο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου.

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να θρηνήσουμε θύματα και συγκεκριμένα να χάσουμε θαυμάσιους ανθρώπους, επιστήμονες και συναδέλφους που καθημερινά ασκούν το λειτούργημά τους με αυταπάρνηση, θεωρούμε χρέος μας να κοινοποιήσουμε την παρούσα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών για τη γνώση της και για κάθε νόμιμη εκ μέρους της ενέργεια και αναγκαία διερεύνηση για την τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

Σας καλούμε να μεριμνήσετε για την ασφάλεια των μελών μας, διότι φέρετε σοβαρότατες ευθύνες.

Τονίζουμε ότι ο ΙΣΑ θα στέκεται πάντα αρωγός στους συναδέλφους και θα συνδράμει ανά πάσα στιγμή άμεσα και καταλυτικά για την επίλυση των προβλημάτων, που μαστίζουν τον χώρο της Υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Κοινοποίηση:

1. Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

2. Διοίκηση του ΓΝΑ «Ελπίς»

Συνημμένο: Ιατρική Γνωμάτευση»



Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία σώζει διαβητικούς από τον ακρωτηριασμό


Βασίζεται στη μεταμόσχευση δερματικών κυττάρων.

Τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των άκρων, μπορούν να αποφύγουν οι ασθενείς με διαβήτη, χάρη σε μια θεραπεία με μεταμόσχευση δερματικών κυττάρων που έχει εφαρμόσει με επιτυχία το νοσοκομείο «Λαϊκό».

Ο ακρωτηριασμός μπορεί να προταθεί σαν λύση έπειτα από έλκος που δεν επουλώνεται. Βασικές αιτίες για τη δημιουργία έλκους στα πόδια των διαβητικών είναι σοβαρές επιπλοκές της πάθησης: η νευροπάθεια και η περιφερική αρτηριοπάθεια, που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Τα τελευταία 7 χρόνια, 10 διαβητικοί γλύτωσαν από τον ακρωτηριασμό των άκρων του έπειτα από μεταμόσχευση καλλιεργημένων δερματικών κυττάρων.

«Η θεραπεία δύσκολων ελκών με τη χρήση συσκευής αρνητικής πίεσης και η μεταμόσχευση καλλιεργημένων αυτόλογων δερματικών κυττάρων αποτελούν θεραπευτική λύση σε περιπτώσεις που η συμβατική αντιμετώπιση δεν αποδίδει και που ο ακρωτηριασμός του μέλους είναι ορατός. Το οικονομικό κόστος αυτής της θεραπείας υπερκαλύπτει αυτό του ακρωτηριασμού, τόσο σε ψυχοκοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο» επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας, Νίκος Τεντολούρης. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται μόνο σε δύσκολα περιστατικά ελκών που οφείλονται σε διαβητική νευροπάθεια τα οποία δεν επουλώνονται αλλά, όπως τονίζει ο κ. Τεντολούρης, δεν υπάρχει σωτηρία σε περίπτωση γάγγραινας.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την ομάδα του κ.Τεντολούρη, στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Λαϊκό» το 2005, σε έναν 48χρονο οδηγό φορτηγού ο οποίος έπασχε τρία χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και παρουσίαζε μικραγγειοπαθητικές επιπλοκές.

Ο ασθενής αυτός, όπως αναφέρει ο κ. Τεντολούρης παραπέμφθηκε στο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού από χειρουργική κλινική, λόγω έλκους στην ραχιαία επιφάνεια του αριστερού ποδιού. Παρά τους χειρουργικούς καθαρισμούς και την αντιμικροβιακή θεραπεία το έλκος επιδεινώθηκε και δύο πλαστικοί χειρουργοί και δύο ορθοπεδικοί συνέστησαν ακρωτηριασμό. Τελικά όμως το πόδι του ασθενή σώθηκε χάρη τη μεταμόσχευση αυτόλογων κυττάρων.

«Μετά από υπερηχογραφικό έλεγχο του αγγειακού δικτύου του ασθενούς και την αποστείρωση του τραύματος με χορήγησης αντιμικροβιακής αγωγής ενδοφλεβίως, ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργικό καθαρισμό. Με συσκευή συνεχούς αναρρόφησης υπό αρνητική πίεσης αφαιρέθηκε το πύον από την πληγή. Στο καθαρό πλέον άκρο τοποθετήθηκαν αυτόλογα κύτταρα σε στοιβάδα υαλουρονικού οξέος. Επτά εβδομάδες μετά τη τοποθέτηση των αυτόλογων κυττάρων το πόδι του ασθενούς παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση και πλήρη επούλωση» εξηγεί ο κ Τεντολούρης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία


Αύξηση στα ποσοστά όσων δεν έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη.

Όσο φτωχαίνουν οι Έλληνες φαίνεται πως φτωχαίνει και η υγεία τους σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Νέα μελέτη επιστημόνων του London School of Economics επιχείρησε να μετρήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην υγεία των Ελλήνων σε σχέση με την πρόσβαση των πολιτών σε υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ποσοστά όσων έχουν μικρή ή και καθόλου πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι επιστήμονες δίνουν δύο εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό. Η μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και, επίσης, η κρίση αυξάνει τις επικίνδυνες συμπεριφορές και συνήθειες όπως κατανάλωση αλκοόλ, κατανάλωση λιγότερο υγιεινού φαγητού και άλλες συνήθειες που οδηγούν σε επιδείνωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης.

Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση και των επιπέδων άγχους, που επηρεάζει το σύνολο σχεδόν των πνευματικών και σωματικών λειτουργιών του ατόμου.

Κρίσιμος είναι ο ρόλος της ανεργίας καθώς η ανεργία και δη η μακροχρόνια προκαλεί σειρά αλυσιδωτών αρνητικών επιπτώσεων όπως: αύξηση χρόνιου άγχους, μειωμένη κοινωνική συναναστροφή, μειωμένη αυτοεκτίμηση και κοινωνική αναγνώριση, αύξηση του καπνίσματος, του ποτού και μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Όλοι οι παράγοντες αυτοί έχουν σοβαρές επιδράσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία του ατόμου.

Τέλος, το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι οι ερευνητές συμπέραναν πως οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων, δεν έχουν κορυφωθεί, καθώς αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυθημερόν η απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις


Τι προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Την online σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τις τράπεζες και με το σύστημα taxis, καθώς και την καθημερινή απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των εσόδων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ανέφερε τον τρόπο που θα λειτουργήσει το εν λόγω σύστημα. Συγκεκριμένα, όταν μια συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, θα κρατά το κράτος τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν αργότερα θα υποβάλει ηλεκτρονικά ο επιτηδευματίας περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών συναλλαγών (αγορών-πωλήσεων).

Σε περίπτωση που κάποιος δεν χρησιμοποιεί κάρτα, αλλά μετρητά θα υπάρχει άμεση διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού, το οποίο αντιστοιχεί στον ΦΠΑ που αφορά κάθε απόδειξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη θεσμοθέτηση κινήτρων, ώστε το πλαστικό χρήμα να κυριαρχήσει στις αγοραπωλησίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Παράλληλα, το σχέδιο του υπουργείου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει δράσεις και για:

-την «αποκάλυψη» των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off-shore εταιρειών με ακίνητα

-τη φορολόγηση 24.700 πολιτών που φέρονται να έχουν βγάλει «μαύρο χρήμα» σε τράπεζες του εξωτερικού

-τη σύγκριση πραγματικών δαπανών και εσόδων, για να φανούν τα αληθινά εισοδήματα όλων των φορολογουμένων

-το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων

-τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ, προκειμένου να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο μελετάει κίνητρα για τους πολίτες, ώστε να ζητούν αποδείξεις. Μάλιστα, ένα από αυτά θα είναι ο αριθμός κάθε απόδειξης που θα λαμβάνει ο φορολογούμενος, να αποστέλλεται από τον καταναλωτή με μήνυμα sms από κινητό σε μια βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιείται ηλεκτρονική κλήρωση. Εφόσον κληρώνεται ο αριθμός της απόδειξης, τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος αυτής ή ολόκληρο το ποσό.



Διαβάστε περισσότερα...

Τριπλό σοκ για 100.000 τραπεζικούς υπαλλήλους


Προς κατάργηση τα επιδόματα γάμου και ισολογισμού.

Τριπλό σοκ για μισθούς, θέσεις εργασίας και συντάξεις φέρνουν για 100.000 τραπεζικούς οι αλλαγές που προωθούνται στις συλλογικές τους συμβάσεις, με την κατάργηση δύο επιδομάτων (γάμου και ισολογισμού) και τις απολύσεις που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και στο ύψος των συντάξεών τους με ένα νέο κούρεμα να βρίσκεται επί τάπητος μέσω ένταξης του ΕΤΑΤ στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο.

Η εξέλιξη είναι αυτή που αφορά το συνταξιοδοτικό των τραπεζοϋπαλλήλων και αποτελεί προπομπό ενός νέου γύρου μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλουν 35 ασφαλιστικά ταμεία, καθώς του υπουργείο Εργασίας απέρριψε τη μελέτη που είχε καταθέσει η ΟΤΟΕ για την εξαίρεση του ΕΤΑΤ από την ένταξή του στο «μεγάλο» επικουρικό των μισθωτών σε επαγγελματικό - ανεξάρτητο ταμείο, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι ασφαλισμένοι που πληρώνουν εισφορές στο ΕΤΑΤ, από τη στιγμή που ένας μεγάλος αριθμός τραπεζοϋπαλλήλων, από το 2006 και μετά, με βάση το νόμο Αλογοσκούφη, καταβάλλει εισφορές στο ΙΚΑ.

Οι μειώσεις, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα γίνουν ανά Ταμείο με περιορισμό των ποσοστών αναπλήρωσης ακόμη και κάτω από 20%. Μόνο 4 Ταμεία έχουν πάρει έγκριση για να λειτουργήσουν ως επαγγελματικά ταμεία, και είναι τα επικουρικά των υπαλλήλων στις εταιρείες τροφίμων, των ασφαλιστών, των υπαλλήλων στις φαρμακοβιομηχανίες και των πετρελαιοειδών.

Ανατροπές όμως έρχονται και για τις αποδοχές των 55.000 εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, είναι προς κατάργηση το επίδομα γάμου και το επίδομα ισολογισμού, μετά τις 15 Μαΐου που λήγει η ισχύς των όρων της σημερινής σύμβασης.

Σε μηνιαία βάση η αφαίρεση των δύο επιδομάτων σημαίνει μειώσεις που ξεκινούν από 10% και φτάνουν ως και 14%.

Ταυτόχρονα η επόμενη τριετία φέρνει δραστικές μειώσεις σε δίκτυα και προσωπικό, καθώς, όπως τονίζουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό που βρίσκεται κοντά στη σύνταξη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών ο αριθμός των υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 20.000 με 25.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2015 και παράλληλα στο 30%-40% των καταστημάτων θα μπει «λουκέτο».



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη Αμερικανίδα με ψυχικές διαταραχές για κτηνοβασία


Συνελήφθη από αστυνομικούς του Λας Βέγκας γιατί έκανε σεξ με ένα πίτμπουλ.
Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί του Λας Βέγκας σε μια 23χρονη που ήρθε σε ερωτική επαφή με ένα… πίτμπουλ.

Σύμφωνα με τη Huffington Post η 23χρονη Κάρα Βάντεργιεκ συνελήφθη από τις τοπικές Αρχές μετά από καταγγελίες των γειτόνων της οι οποίοι ανέφεραν πως την είδαν να έρχεται σε ερωτική επαφή με τον σκύλο της, ράτσας πίτμπουλ, στην αυλή του σπιτιού της σε δημόσια θέα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας η 23χρονη πάσχει από διπολική διαταραχή και δεν θυμόταν ούτε το όνομά της αλλά ούτε και τι χρονιά έχουμε, όταν συνελήφθη.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φαγητό οι μισοί φοιτητές των ΤΕΙ


Μειωμένος κατά 35 έως 40% ο αριθμός των δικαιούχων.

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για το σχέδιο «Αθηνά», η φοιτητική κοινότητα της Ηλείας τίθεται ξανά αντιμέτωπη με το εφιαλτικό πρόβλημα της σίτισης.

Από τις 5 Φεβρουαρίου τέθηκαν σε ισχύ και αναρτήθηκαν νέες λίστες για τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας, με μειωμένο αριθμό δικαιούχων κατά 35 έως 40%. Συγκεκριμένα, στον Πύργο, δικαίωμα σίτισης έχουν πλέον 260 φοιτητές από τους 450 που περιελάμβανε αρχικά η λίστα, ενώ στην Αμαλιάδα έμειναν εκτός λίστας 94 άτομα από τα 200.

Το παράδοξο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει και στους 450 το δικαίωμα να έχουν κάρτα σίτισης, μια και πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο των 45.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος (φτάνει και τις 60.000 ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών μιας οικογένειας).

Ωστόσο, η διοίκηση του ΑΤΕΙ Πατρών επικαλούμενη τον μειωμένο προϋπολογισμό, θέτει νέα -αυστηρότερα- κριτήρια, αφήνοντας ουσιαστικά εκτός λίστας διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό φοιτητών.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του φοιτητικού εστιατορίου του ΑΤΕΙ Πατρών, Χρήστο Ρετζέπη, κάρτα σίτισης έλαβαν αρχικά οι ειδικές κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί κλπ) και στη συνέχεια τέθηκε από τη διοίκηση του ΤΕΙ το εισοδηματικό κριτήριο των 13.500 ευρώ, γεγονός που οδήγησε στη δραματική μείωση των δικαιούχων φοιτητών.

Όπως δήλωσε ο κ.Ρετζέπης, το ΤΕΙ διαθέτει προϋπολογισμό για τη σίτιση 1.420 εκατ. ευρώ αντί 2.420 εκατομμύρια. Πρόσθεσε δε, ότι θα ξεκινήσουν προσπάθειες να δοθεί λύση στο θέμα, ενώ δήλωσε ότι για τη σίτιση στο ΤΕΙ της Αμαλιάδας έχει γίνει επαφή με τον δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη, προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα βοήθειας για να σιτίζονται όλοι οι δικαιούχοι.

Το ζήτημα της σίτισης αναμένεται να συζητηθεί άμεσα στην επόμενη συνέλευση των φοιτητών, καθώς αν συνεχιστεί η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, μεγάλος αριθμός φοιτητών θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα συνέχισης των σπουδών του.

Λαϊκή συνέλευση πολιτών το Σάββατο, γενική συνέλευση φοιτητών την ερχόμενη εβδομάδα

Για το Σάββατο στις 7 το απόγευμα έχει οριστεί νέα λαϊκή συνέλευση όλων των φορέων του Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο για να συζητηθεί το θέμα της παραμονής του ΤΕΙ στην πόλη, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συγκληθεί το ΔΣ του συλλόγου των φοιτητών προκειμένου να ορίσει ημερομηνία Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών στις αρχές της επόμενη εβδομάδας.


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Ποιοι θα ωφεληθούν.

Πάγωμα δόσεων, και ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή χρεών περιλαμβάνονται στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που προωθεί η κυβέρνηση, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Σκορδάς.

Ο κ. Σκορδάς, μιλώντας στην ΝΕΤ, σημείωσε ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες και διευκρίνισε ότι σ' αυτή θα μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 32% τα τελευταία χρόνια, καθώς και ανεξάρτητα περιορισμών οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι χρόνια πάσχοντες.

Τόνισε ακόμα ότι η ρύθμιση θα προβλέπει το «πάγωμα» της δανειακής δόσης για 4 χρόνια, την καταβολή μόνο της δόσης των τόκων με επιτόκιο 1,5%, χωρίς να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη, και τη συμφωνία με το 50%+1 των πιστωτών, αντί του 100% που ισχύει τώρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μισοί Έλληνες θεωρούν τους άλλους μισούς... φοροφυγάδες


Αποκαλυπτική έρευνα για τη φοροδιαφυγή.

Γιατροί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες εστιατορίων είναι οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της GPO για λογαριασμό των εμπόρων, που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής» και αφορά τη γνώμη των νοικοκυριών και των εμπόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι είναι «πολύ και αρκετά» έντονο το φαινόμενο της φοροδιαφυγής σε:

Ιατρεία 88,6%
Τεχνίτες (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) 85,4%
Δικηγορικά γραφεία - συμβολαιογραφεία 75,2%
Εστιατόρια - ταβέρνες 57,9%

Μικρότερα είναι τα ποσοστά σε:

Βενζινάδικα (44,1%)
Τα μικρά εμπορικά καταστήματα (37,6%)
Σούπερ μάρκετ (17,7%)

Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα (95,7%) θεωρεί η κοινή γνώμη το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, καθώς το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες τους (53%) φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μόλις όμως το 16,4% παραδέχεται ότι έχει φοροδιαφύγει αποκρύπτοντας εισοδήματα. Ωστόσο, το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας π.χ. απόδειξη).

Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι πολίτες απαντούν ότι σε ποσοστό 39,5%, η φοροδιαφυγή είναι «μέτρια» και το 22,1% «μικρή», ενώ μόνο το 34,9% υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή από τις μικρομεσαίες είναι «μεγάλη». Ταυτόχρονα, περίπου 6 τους 10 (58,4%) θεωρούν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρείες.

Ωστόσο, οι πολίτες αναγνωρίζουν σε ποσοστό 70% ότι η φοροδιαφυγή στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις σχετίζεται με την ανάγκη βιωσιμότητας αυτών και όχι με την προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου κέρδους.
Το 74,2% λέει «όχι» στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ 67% δηλώνει αντίθετο στο ενδεχόμενο ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υψηλά τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο


Το 28% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα έχει υποστεί κάποια κακοποίηση.

Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα της πρώτης παγκύπριας έρευνας που έγινε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, σε σχέση με την έκταση, τη συχνότητα, τις μόρφες και τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών.

Στην έρευνα, αριθμός 1.107 γυναικών απάντησε σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Από την έρευνα προέκυψε ότι:

-Τουλάχιστον 28% των γυναικών του δείγματος έχει υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση.

-Οι επιπτώσεις που αναφέρονται αφορούσαν τραυματισμούς, προβλήματα υγείας, αιμορραγία, κατάγματα, διακοπή εγκυμοσύνης (για κάθε 1.000 γυναίκες οι 30 ενδέχεται να χάσουν το παιδί τους, εξαιτίας ενδοοικογενειακής βίας που ασκείται εναντίον τους).

- Το 1/3 του δείγματος δήλωσε λίγο ή καθόλου ενημερωμένο σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται σε θύματα βίας στην οικογένεια.

- Ποσοστό 57% που δήλωσαν ότι ασκήθηκε βία εναντίον τους δεν ανέφεραν το περιστατικό σε οποιονδήποτε.

- 43% των γυναικών που κακοποιήθηκαν, δήλωσαν ότι δεν είχαν συμπαράσταση από κανένα.

- Μόνο το 1/3 των γυναικών του δείγματος που ανέφεραν ότι κακοποιήθηκαν, ζήτησαν βοήθεια.

- Μόνο 9% των γυναικών που κακοποιήθηκαν, έτυχαν ιατρικής περίθαλψης.

- Μόνο το 5% των γυναικών που αναφέρουν κακοποίησή τους απευθύνθηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο 1440 για ψυχολογική στήριξη.

-Μόνο το 2% κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία.

Η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Ζαββίδου δήλωσε ότι το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας εναντίον των γυναικών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω του σχετικού νόμου ή κανονισμών, αφού οι όποιες νομοθετικές μεταβολές δεν φέρνουν αποτέλεσμα, όταν δεν συνοδεύονται από αλλαγές σε στάσεις, νοοτροπίες και παγιωμένες αντιλήψεις και δεν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο όμοιας αντίληψης και προσέγγισης δικαιοπολιτικό πλαίσιο.

«Συνεπώς, σχετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν και σε άλλα νομοθετικά κείμενα, όπως στον περί δημοσίων βοηθημάτων και υπηρεσιών νόμο, στον περί αλλοδαπών και μετανάστευσης νόμο και στον περί νομικής αρωγής νόμο, ώστε να δημιουργείται ένα ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των θυμάτων που θα τα ενθαρρύνει να καταγγέλλουν τις πράξεις βίας που υπέστησαν και θα τα διευκολύνει στο να ξεφύγουν από τον κύκλο βίας και θυματοποίησης στον οποίο βρίσκονται», υπέδειξε η κ. Σαββίδου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 28/02 η πληρωμή των φόρων στα ακίνητα


Τι καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Διορία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το σχετικό ειδοποιητήριο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τον ΦΑΠ του 2010 δεν χρειάζεται να μεταβούν στις εφορίες ή τις τράπεζες για την πληρωμή του φόρου.

Θα περιμένουν μέχρι να τους ταχυδρομηθεί το σχετικό ειδοποιητήριο στο οποίο θα αναγράφονται και οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου. Το οικονομικό επιτελείο στηρίζεται στα έσοδα από τους φόρους στα ακίνητα δεδομένου ότι πλέον αποτελούν τη «σίγουρη» πηγή για τον προϋπολογισμό. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:

- Τη δεύτερη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010.

- Την τρίτη ή τέταρτη δόση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) του 2012 που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

- Την έβδομη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος του 2012.

Αμέσως μετά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει τα σημειώματα για την πληρωμή της τρίτης δόσης του ΦΑΠ του 2010 που θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου.

Με την ολοκλήρωση της πληρωμής του ΦΑΠ του 2010 θα ξεκινήσει η διαδικασία για την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011 και το 2012. Επίσης μέσα στον Μάρτιο θα καταβληθεί κατά περίπτωση η τέταρτη ή πέμπτη δόση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων το οποίο καταργείται.

Θα αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων (θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ) με το σχέδιο νόμου να κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Από τον ενιαίο φόρο στα κρατικά ταμεία θα εισέλθει το τρέχον έτος μόνο ένα μικρό ποσό και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν το 2014. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν οι αγρότες από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επιβαρύνει τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν οι αγρότες σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους αγρότες». Τόνισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι ο ενιαίος φόρος ακινήτων να ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όχι να επιβαρυνθούν, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...