Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Γυναίκα κρατάει σκορ με τους εραστές της


Τους βαθμολογεί ανάλογα με την εξωτερική ομορφιά και τις ερωτικές επιδόσεις.

Οι περισσότεροι κρατούν ημερολόγιο στο οποίο καταγράφουν τις σκέψεις τους. Αλλά η Sandy Nardo αποφάσισε να καταγράψει σε ένα τετράδιο, τις εμπειρίες της από τους 140, όπως ισχυρίζεται εραστές της, που είχε από την ηλικία τω 19 ετών-οπότε και έχασε τη παρθενιά της-, μέχρι τα 53 όπου είναι σήμερα.

Η γυναίκα από το Δουβλίνο, αποφάσισε να μη βασιστεί στη μνήμη της για όλες τις ερωτικές της περιπέτειες, αλλά να καταγράφει και να κρατάει το σκορ, βαθμολογώντας τους εραστές της ανάλογα με την εξωτερική εμφάνιση και τις ερωτικές τους επιδόσεις-φυσικά.

«Ταξιδεύω ανά τον κόσμο όλη μου τη ζωή και έχω κοιμηθεί με άντρες από πάνω από 30 χώρες. Απολαμβάνω τη ζωή, και γιατί όχι άλλωστε; Μου αρέσει να με κακομαθαίνουν οι άντρες», λέει η 53χρονη στη Βρετανική Metro.












Διαβάστε περισσότερα...

Η Ινδία έχει υπουργό Γιόγκα!


Στόχος η προώθηση της αγιουβέρδα.

Τον Shripad Yesso Naik, πρώην υπουργό τουρισμού, όρισε ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ως τον νέο υπουργό Γιόγκα, στο πλαίσιο ευρέως ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, την ηγεσία της οποίας ανέλαβε τον Μάιο.

Ο λάτρης της γιόγκα Μόντι προχώρησε αργά χθες Κυριακή σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ορίζοντας 21 νέους υπουργούς με στόχο την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας.

Ανάμεσα στα νέα χαρτοφυλάκια είναι κι εκείνο του AAYUSH (Yoga, Naturopathy, Unani, Siddha, Homeopathy), ο υπουργός του οποίου θα είναι επιφορτισμένος, μεταξύ άλλων, με την προώθηση της αγιουρβέδα, του πανάρχαιου αυτού ινδικού, παραδοσιακού συστήματος Ιατρικής, της γιόγκα, της ομοιοπαθητικής και άλλων εναλλακτικών θεραπειών.

Ο εθνικιστής και ινδουιστής Μόντι είναι χορτοφάγος, κάνει καθημερινά στη γιόγκα και τον Σεπτέμβριο ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να εξετάσουν την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας της Γιόγκα. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Μόντι συζήτησε, μάλιστα, για τη γιόγκα με τον Μπαράκ Ομπάμα στο δείπνο που του παρέθεσε ο αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.

«Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους που ορκίστηκαν σήμερα. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να επιταχύνουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», έγραψε χθες στο Twitter ο Ινδός πρωθυπουργός. Ο Μόντι όρισε τέσσερις νέους υπουργούς και 17 υφυπουργούς στην 66μελή, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού, κυβέρνηση.



Το AAYUSH αποτελούσε στο παρελθόν τμήμα του υπουργείου Υγείας , αλλά μετά τον ανασχηματισμό της Κυριακής έγινε ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο με τον πρώην υπουργό Τουρισμού, Shripad Yesso Naik, ως επικεφαλής του.

Μεταξύ των άλλων αλλαγών, ο Μανοχάρ Παρικάρ ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας με στόχο τον εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ο Παρικάρ υπήρξε υπουργός Τουρισμού της πολιτείας Γκόα κι έχει αποκτήσει καλή φήμη ως αδιάφθορος. Αναμένεται να επισπεύσει τις αμυντικές παραγγελίες, οι οποίες έχουν καθυστερήσει εν μέρει εξαιτίας μίας σειράς σκανδάλων.

Ο Τζαγιάντ Σίνχα, ο γιος ενός πρώην υπουργού Οικονομικών με σπουδές στο Χάρβαρντ, ορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών, γεγονός που υποδηλώνει τη βαρύτητα που δίνει ο Μόντι στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το υπουργείο Σιδηροδρόμων ανέλαβε ο Σουρές Πραμπού, ο βετεράνος ηγέτης του σκληροπυρηνικού ινδουιστικού περιφερειακού κόμματος Σιβ Σένα, ο οποίος λίγο πριν από την ορκωμοσία εντάχθηκε στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP).


Διαβάστε περισσότερα...

Δώδεκα απίθανες και ξεκαρδιστικές γαμήλιες ιστορίες


«Ο πατέρας μου σε όλη τη διάρκεια του λόγου που έβγαλε, αποκαλούσε τη γυναίκα μου με το όνομα της πρώην συζύγου μου».
Ποιος είπε ότι η ημέρα του γάμου ενός ζευγαριού είναι η πιο ευτυχισμένη της ζωής τους; Πιθανότατα όσοι το λένε αυτό, δεν έχουν γνωρίσει τους παρακάτω γαμπρούς και νύφες οι οποίοι διηγήθηκαν τις ιστορίες τους στο Reddit.

Ιδού 12 ιστορίες γαμήλιας αποτυχίας:
1 «Έπαθα υποθερμία (είμαι από τροπική περιοχή και ο γάμος έγινε χειμώνα στον Καναδά) κατά φωτογράφηση σε εξωτερικό χώρο και έτσι δεν πήγα στη δεξίωση, επειδή ήμουν στο νοσοκομείο – μαζί με την σύζυγο μου που ήταν μαζί μου με το νυφικό της»

2 «Η καλύτερη φίλη της μητέρας μου και κουμπάρα, ήρθε στο γάμο της μητέρας μου με ξυρισμένο κεφάλι. Προφανώς, ήταν ερωτευμένη με τον γαμπρό και με αυτό τον τρόπο διαμαρτυρήθηκε σιωπηλά. Ο γάμος διήρκεσε μόλις δυο χρόνια και ο γαμπρός τελικά παντρεύτηκε με τη κουμπάρα»

3 «Ο δικαστής που θα μας πάντρευε, άργησε υπερβολικά. Όταν επιτέλους ήρθε, φώναζε ότι είχε εντερικά προβλήματα και ότι δεν μπορούσε να βγει από την τουαλέτα. Όταν τη ρωτήσαμε γιατί δεν πήρε ένα τηλέφωνο να ενημερώσει, είπε απλά άρχισε να στριγγλίζει ‘λοιπόν, τώρα είμαι εδώ’. Μετά το τέλος της τελετής, μας έβαλε να διαβάσουμε ένα ποίημα για τα δεινά των ιθαγενών Αμερικανών. Και εμείς δεν είμαστε ιθαγενείς».

4 «Ο πατέρας μου έπαιζε με τη μπάντα του στο γάμο και ένας θείος της νύφης έπεσε νεκρός στην πίστα, ενώ χόρευαν μαζί»

5 «Φίλοι μας, είχαν κλείσει να κάνουν το γάμο τους στο ράντσο The Flying W στο Κολοράντο, αλλά καταστράφηκε από φωτιά στο δάσος. Έτσι, προγραμμάτισαν το γάμο τον επόμενο χρόνο στο ράντσο B&B στην ίδια περιοχή. Ωστόσο καταστράφηκε και αυτό από φωτιά. Ο γάμος τελικά έγινε σε ένα δημόσιο πάρκο».

6 «Ο 3χρονος αδελφός μου χτύπησε τον συναγερμό κατά τη διάρκεια της τελετής…»

7 «Κάποτε ήμουν ιδιοκτήτης ενός φωτογραφικού θαλάμου που χρησιμοποιούνταν κυρίως σε γάμους. Το χειρότερο που έχω δει είναι μια οργανωτή γάμου η οποία εμφανίστηκε μεθυσμένη ή υπό την επήρεια ναρκωτικών και ‘εξαφανίστηκε’ με τον κουμπάρο. Έτσι, η τελετή καθυστέρησε, ενώ οι καλεσμένοι έψαχναν τον κουμπάρο.

8 «Οι μισοί καλεσμένοι δεν ήρθαν στο γάμο, ο κουνιάδος μου που προσφέρθηκε να παίξει μουσική δεν έφερε εξοπλισμό για DJ… Επιπλέον, μας είπε ότι δεν έγραψε σε βίντεο την τελετή γιατί ξέχασε να φέρει την κάμερα».

9 «Στο γάμο της αδελφής μου. Παντρεύτηκε στον Καναδά σε Καθολική εκκλησία. Ο πεθερός της είναι από τη Βενεζουέλα και δε μιλάει καλά Αγγλικά. Δεν καταλάβαινε τι έλεγε ο ιερέας και κατά τη διάρκεια της τελετής είχε μπει μπροστά από το ζευγάρι και έβγαζε φωτογραφίες. Ο ιεράς, στη μέση της τελετής δεν άντεξε και νευριασμένος όπως ήταν έκλεισε τη Βίβλο και του φώναξε μπροστά σε όλους».

10 «Κατά το γάμο της κολλητής της αδελφής μου, ο κουμπάρος έβγαλε λόγο που πραγματικά προκάλεσε πόνο: Είπε ‘Ο Mike, ήταν πάντα ένας άπληστος μπάσταρδος. Θυμάμαι μια φορά που είχαμε πάει στο Άμστερνταμ για να βρούμε πόρνες, και εκείνος κατέληξε με τρεις’. Δεν του ξαναμίλησε κανείς από την οικογένεια».

11 «Από το μέρος της δεξίωσης μου τηλεφώνησαν για να μου πούνε ότι είχαν κλείσει και έναν άλλο γάμο την ίδια ημέρα. Με ρώτησαν αν ήθελα να το μεταφέρω τον γάμο για άλλη μέρα».

12 «Ο πατέρας μου σε όλη τη διάρκεια του λόγου που έβγαλε, αποκαλούσε τη γυναίκα μου με το όνομα της πρώην γυναίκας μου»


Διαβάστε περισσότερα...

Απάτη με κάρτες χρόνου ομιλίας αποκάλυψε η ΕΛΑΣ


Οδηγίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Διαβάστε τι πρέπει να προσέχετε.

Ένα νέο είδος απάτης αποκάλυψε η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας αυτή τη φορά σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων και επιχειρήσεων που εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες και κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων, που διαθέτουν τερματικά μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών και καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας, σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησής τους από άγνωστους δράστες, που αποσκοπούν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την μεθοδολογία δράσης τους, άγνωστα άτομα πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και δηλώνοντας ότι φέρουν την ιδιότητα τεχνικού της εταιρείας, που έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα, τους πείθουν να εκδώσουν κάρτες, με το πρόσχημα ότι ενεργούν έλεγχο για τη διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων, ενώ τους διαβεβαιώνουν ότι στην συνέχεια οι κάρτες θα ακυρωθούν.

Οι ιδιοκτήτες αφού εκδώσουν τις κάρτες, αποκαλύπτουν τον μυστικό κωδικό αριθμό (pin) στους άγνωστους δράστες, οι οποίοι ακολούθως τις χρησιμοποιούν για προσωπικό οικονομικό όφελος. Κατόπιν τηλεφωνικής τους επικοινωνίας με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρία, διαπιστώνουν την σε βάρος τους απάτη, καθώς οι παραπάνω κάρτες ουδέποτε ακυρώνονται.

Με αφορμή το συγκεκριμένο είδος απάτης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιπτώσεις έκδοσης προπληρωμένων καρτών και καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας.

Πιο συγκεκριμένα συνιστάται:

-Να διασταυρώνονται τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου υπαλλήλου ή τεχνικού της διαχειρίστριας εταιρείας.
-Να μην εμπιστεύεστε όσους σας ζητούν την αποκάλυψη του αριθμού (pin) τηλεφωνικά.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 210-6476464
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android : CYBERALERT



Διαβάστε περισσότερα...

«Με τσάμπουρα και μούστο… »


Πολιτιστική εκδήλωση με αναπαράσταση του «πατήματος» των σταφυλιών στα Τρίκαλα.

Ζωντανή αναπαράσταση παραγωγής μούστου (πάτημα σταφυλιού) και απόσταξης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο εκδήλωσης ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με τίτλο «Με τσάμπουρα και μούστο…».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ πλαισιώθηκε από πολιτιστικούς φορείς της περιοχής με χορούς και τραγούδια. Μάλιστα, η τρικαλινή συγγραφέας-ποιήτρια Βέρα Πέτσα Παπαβασιλείου, συνέθεσε τραγούδι ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Στο χώρο λειτουργούσε παράλληλα έκθεση λαογραφικού υλικού σχετικού με την αμπελουργία και την απόσταξη με παραδοσιακά εργαλεία και αντικείμενα από τη συλλογή του κ. Νικολάου Μαρδάνη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το «πάτημα» των σταφυλιών και την παραγωγή μούστου. Στη συνέχεια έγινε αναπαράσταση της απόσταξης του τσίπουρου με το βράσιμο των στέμφυλων.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σημείωσε ότι ιδιαίτερα σήμερα στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μια “έξοδο” διαφυγής, που θα μας εμπνεύσει και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις επερχόμενες δυσκολίες, προσθέτοντας παράλληλα, πως η παράδοση του τόπου μας, η πολιτιστική μας κληρονομιά και οι βάσεις του χθες είναι μοναδικά ικανά στοιχεία για να δώσουν ελπίδα για το αύριο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να είναι πάντα επίκαιρη και να διατηρεί ζωντανά τα ”κύτταρα πολιτισμού", διοργανώνοντας εκδηλώσεις με μαζική συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών φορέων, που δίνουν το δικό τους αγώνα στη διατήρηση των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων.

Τι είναι όμως το τσίπουρο και ποιος είναι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής;

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε μορφή φυλλαδίου, πρόκειται για αλκοολούχο ποτό που παράγεται από την απόσταξη στέμφυλων.

Τα στέμφυλα είναι τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Τα στέμφυλα τοποθετούνται και βράζουν σε ειδικό καζάνι αποστακτήριο (άμβυκας).

Οι υδρατμοί που δημιουργούνται σε συγκεκριμένο σημείο βρασμού απομονώνονται μέσω ειδικού σωλήνα, ο οποίος περνά μέσα από δεξαμενή ή μεγαλύτερο σωλήνα με κρύο νερό και με τη μέθοδο της ψύξης υγροποιούνται. Το υγρό που προκύπτει είναι το τσίπουρο.

Στη βασική αυτή μέθοδο ακολουθούνται παραλλαγές ως προς τις τεχνικές και ως προς διάφορες πρόσθετες αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται. Στην συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τα ίδια πάντα στοιχεία, το τσίπουρο αποστάζεται και δεύτερη φορά, γεγονός καθοριστικό, όπως διευκρινίζεται, για την καλή γεύση και ποιότητα, ενώ χρησιμοποιείται κατά κανόνα γλυκάνισος, που αποτελεί και την αιτία “ασπρίσματος” του τσίπουρου κατά την προσθήκη του νερού. Η όλη διαδικασία ακόμη και στις μέρες μας αποτελεί μια τελετουργία, που συνοδεύεται με νυχτέρια από καλή παρέα με γλέντι και μεζέδες, πλην όμως πρέπει να τηρούνται αυστηρά, όπως διευκρινίζεται, κυρίως για λόγους ασφαλείας όλοι οι θεσπισμένοι κανόνες και το νομικό πλαίσιο.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γλέντι με τσίπουρο και μεζέ για όλο τον κόσμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρικό «φακέλωμα» ενάντια στην παραβατικότητα των γιατρών


Φάκελος Ασφάλισης Υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Φάρμακα, εξετάσεις και όλες οι παροχές υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο του ατομικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας κάθε ασθενούς, με στόχο να ελέγχονται πλέον όλες οι δαπάνες υγείας και να γίνονται οι απαιτούμενες διασταυρώσεις από το σύστημα Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ θα είναι σε θέση να γνωρίζει άμεσα και να καταγράφει τις ιατρικές επισκέψεις κάθε ασθενούς ξεχωριστά, τα φάρμακα και τις εξετάσεις του, καθώς και όλες τις ιατρικές πράξεις που απαιτούνται.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, κατά την παρουσίαση του ατομικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας, «έχοντας όλα τα δεδομένα σε ηλεκτρονική μορφή θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση των κονδυλίων του οργανισμού» και πάταξη της παραβατικής συμπεριφοράς απ' όπου κι αν προέρχεται.

Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στον Τύπο στοιχεία που αφορούν περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς γιατρών. Στα παραδείγματα υπερβολικής ζήτησης ιατρικών πράξεων, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οφθαλμίατρος στην Πελοπόννησο, με δαπάνη εξαμήνου 2013: 43.000 ευρώ, πνευμονολόγος στη Θεσσαλία, με δαπάνη εξαμήνου 2013: 91.000 ευρώ, παθολόγος στην Αθήνα με δαπάνη εξαμήνου 2013: 150.000 ευρώ και καρδιολόγος στη Θεσσαλονίκη με 156.000 ευρώ το εξάμηνο.

Από τις αρχές του νέου έτους θα δημιουργηθεί και θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή και η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς, που θα έχει κάθε ασφαλισμένος και, μέσω αυτής, θα μπορεί να κάνει χρήση των ιατρικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Θέμα ασυμβίβαστου για δικαστές-εισαγγελείς που δικηγορούν έθεσε ο Γ. Σούρλας


Τι να ισχύει μετά την υποβολή της παραίτησής τους.

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας έθεσε θέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου για το αν μπορούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς να δικηγορούν μετά την παραίτησή τους.

Ειδικότερα, ο κ. Σούρλας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Μετά από διαμαρτυρίες πολιτών και ερωτήματα που υποβλήθηκαν στη γενική γραμματεία Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το αν και κατά πόσον θα έπρεπε να επιτρέπεται σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να δικηγορούν μετά την παραίτησή τους και μάλιστα να αναλαμβάνουν την υπεράσπιση ακόμη και υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, ο Γιώργος Σούρλας ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και πρότεινε να εξεταστεί το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα δικαιολογητικά πολύτεκνων φοιτητών


Απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης χωρίς να συνοδεύεται από πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ.

Στη Βουλή έφθασαν οι φόβοι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων για μαϊμού πολύτεκνους λόγω του γεγονότος ότι για την απόδειξη της πολυτεκνικής ιδιότητας στους φοιτητές που αιτούνται μεταφορά της θέσης εισαγωγής δεν το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης να συνοδεύεται από πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ.

Η Ομοσπονδία Πολυτέκνων με ανακοίνωσή της, που δημοσίευσε και το newsbeast.gr είχε καυτηριάσει το πιο πάνω γεγονός και ανέφερε ότι «ως δικαιολογητικό, προβλέπεται η προσκόμιση από τους πολυτέκνους μόνο του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να εμφανίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό δήθεν πολυτέκνων που επιδιώκουν μετεγγραφή, αφού στην πραγματικότητα ο αριθμός των πράγματι πολυτέκνων θα είναι πολύ μικρότερος».

Η ΑΣΠΕ είχε υπογραμμίζει ότι «ο Συνταγματολόγος Υπουργός Παιδείας οφείλει να γνωρίζει πως δεν αρκεί να έχει κάποιος πολλά παιδιά για να χαρακτηρισθεί ως πολύτεκνος, όσο και αν είναι αυτά (4,6,8,10 κ.λπ.) αλλά μεταξύ των παιδιών αυτών πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα (4) που να έχουν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και με τη μεθόδευση του κ. Υπουργού θα εμφανισθούν «μαϊμού» πολύτεκνοι γιατί μόνο το πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως δεν αρκεί και ούτε μπορεί να αποδείξει την πολυτεκνική ιδιότητα».

Το θέμα το έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Νικολόπουλος ο οποίος κατέθεσε ως αναφορά το δελτίο τύπου της ΑΣΠΕ. Ο κ. Λοβέρδος διαβίβασε γραπτή απάντηση στην οποία γίνεται απλή παράθεση των όσων προβλέπει η νομοθεσία για τις μετεγγραφές χωρίς να γίνεται τοποθέτηση για τα όσα αναφέρει η ΑΣΠΕ για τους κινδύνους που ελλοχεύει η κατάθεση μόνο του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.

Άρθρο 3 ΦΕΚ 2665/Β

Πολύτεκνοι και τέκνα αυτών

1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

2. Εκτυπωμένη ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς θέσης εισαγωγής

3. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέων

4. Βεβαίωση εγγραφής του Τμήματος Προέλευσης



Διαβάστε περισσότερα...

Στη γενική διεύθυνση φορολογικής διοίκησης 8.835 στελέχη του ΥΠΟΙΚ


Η πλέον πολυπληθής διεύθυνση στο υπουργείο.

Στη γενική διεύθυνση φορολογικής διοίκησης υπάγεται πλέον το 69% του προσωπικού της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, γεγονός που καθιστά την εν λόγω διεύθυνση ως την πλέον πολυπληθή στον οργανισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου κατανεμήθηκαν μεταξύ των Γενικών Διευθύνσεων και των Υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, οι 12.821 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού της γραμματείας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Σαββαΐδου σχεδόν 7 στους 10 υπάλληλους της ΓΓΔΕ θα υπηρετούν πλέον στη γενική διεύθυνση φορολογικής διοίκησης. Πρόκειται για 8.835 υπάλληλους σε σύνολο 12.821.

Στη γενική διεύθυνση τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης θα υπηρετούν 2.111 άτομα, ενώ για τη γενική διεύθυνση του Γενικού Χημείου του Κράτους προβλέπονται 441 οργανικές θέσεις.

Στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρωπίνου Δυναμικού οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 744, ενώ οι θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία της ΓΓΔΕ ανέρχονται σε 97.

Η απόφαση της κ. Σαββαΐδου προβλέπει πως το σύνολο των θέσεων των υπηρεσιών που υπάγονται απευθείας σε εκείνη ανέρχονται σε 689, δηλαδή στο 5% των οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού της ΓΓΔΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

SOS εκπέμπει το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Αθήνας


Ξεπέρασε το 100% η αύξηση των φοιτητών - Συρρικνωμένος ο αριθμός των διδασκόντων.

Μεγάλο πρόβλημα δημιούργησαν οι μετεγγραφές στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών με αποτέλεσμα το τμήμα να οδηγείται σε αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος σπουδών.

Οι 181 πρωτοετείς φοιτητές μετά τις μετεγγραφές των κοινωνικών κριτηρίων έφθασαν τους 357, καθώς το Υπουργείο ενέκρινε τη μετεγγραφή 176 φοιτητών ενώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα οι μετεγγραφές των οικονομικών κριτηρίων που θα έχουν ως αποτέλεσμα η αύξηση των φοιτητών να ξεπεράσει το 100%!

Σε ανακοίνωση της Συνέλευσης του ΤΕΑΠΗ τονίζεται ότι ενώ οι φοιτητές διπλασιάστηκαν ο αριθμός των διδασκόντων έχει συρρικνωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη πρόσληψης νέων διδασκόντων.

Το Τ.Ε.Α.Π.Η. διαθέτει σήμερα 21 μέλη ΔΕΠ, 2 μέλη ΕΕΠ και 2 μέλη ΕΔΙΠ. Ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι αυτή τη στιγμή (δηλαδή χωρίς τις μετεγγραφές) 1484 προπτυχιακοί και 296 μεταπτυχιακοί σε πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα. Η αναλογία διδασκόντων προς διδασκόμενους είναι κατά πολύ δυσμενέστερη σε σχέση με άλλα Τμήματα του ΕΚΠΑ που πλήττονται επίσης από τις μαζικές μετεγγραφές.

Πέρα από το πρόβλημα της έλλειψης διδασκόντων υπάρχουν και προβλήματα χώρου αφού η μεγαλύτερη αίθουσα έχει χωρητικότητα 160 άτομα και οι πρωτοετείς όπως αναφέρθηκε ξεπερνούν τους 357. Ήδη στα υποχρεωτικά μαθήματα φοιτητές και φοιτήτριες αναγκάζονται να παρακολουθούν το μάθημα όρθιοι ή καθισμένοι στο δάπεδο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια που παρέχει το Τ.Ε.Α.Π.Η. στους αποφοίτους του προϋποθέτει ότι σημαντικό μέρος του Προγράμματος Σπουδών αποτελείται από εργαστηριακά μαθήματα και πρακτικές ασκήσεις που διεξάγονται με την εποπτεία των διδασκόντων σε μικρές ομάδες φοιτητών. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό με τον υπερδιπλασιασμό των φοιτητών. Ας σημειωθεί ότι στην πρόσφατη εξωτερική αξιολόγηση, το ΤΕΑΠΗ κρίθηκε πολύ θετικά με ιδιαίτερη μνεία στην ποιότητα του διδακτικού έργου και των πρακτικών ασκήσεων.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι και η συρρίκνωση του διοικητικού με την πρόσφατη εφαρμογή της διαθεσιμότητας.

«Κατανοούμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη σημερινή συγκυρία οι νέοι και οι οικογένειές τους. Κατανοούμε τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης. Όμως, οι χωρίς κανέναν περιορισμό, σχεδόν ελεύθερες, μετεγγραφές δεν προστατεύουν το δικαίωμα των πιο αδύναμων κοινωνικά να σπουδάσουν ούτε υπηρετούν την αρχή της ισότητας. Αντίθετα ναρκοθετούν την ποιότητα των σπουδών, αν δεν ακυρώνουν την ίδια τη δυνατότητα πραγματοποίησής τους» υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

Η Συνέλευση των διδασκόντων ζητά από το Υπουργείο:

- Να διασφαλίσει τους όρους επαρκούς λειτουργίας του Τμήματός μας χορηγώντας ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.

- Να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει αυτό το σύστημα των ανεξέλεγκτων μετεγγραφών που διαλύει το πανεπιστήμιο, και να υιοθετήσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κοινωνικά αδύναμων για την πραγματοποίηση των σπουδών τους και την προστασία του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση.

Παράλληλα έχει εκδοθεί πρόσκληση από τους διδάσκοντες σε ανοιχτό μάθημα διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι καθηγητές του ΤΕΑΠΗ, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 11 στο χώρο του Χημείου, Ναυαρίνου 13Α



Διαβάστε περισσότερα...

Προκηρύξεις 3.372 θέσεων στις δομές Υγείας


Θα καλύψουν ανάγκες σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ.

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την έκδοση προκηρύξεων προκειμένου να προσληφθούν 3.372 άτομα στον χώρο της Υγείας.

Οι διαδικασίες, σύμφωνα με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, βρίσκονται στον τελικό στάδιο για τέσσερις διαφορετικές προκηρύξεις, μέσω των οποίων θα πληρωθούν κενά σε διάφορες δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ κ.ά.), όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα».

Το μεγάλο πακέτο των θέσεων θα καλυφθεί μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Πρόκειται για 2.500 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, όπως βοηθητικό προσωπικό, υγειονομικό διοικητικό-λογιστικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, τραυματιοφορείς κ.α. Η χρονική διάρκεια απασχόλησης θα είναι πέντε μήνες.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος που απευθύνεται σε ανέργους, όσοι επιλεγούν θα αμείβονται με 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 490 ευρώ μήνα σε περίπτωση που είναι ηλικίας 25 ετών και άνω και με 17,1 ευρώ ημερησίως και 427 ευρώ τον μήνα εάν είναι κάτω των 25 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση ο τραπεζίτης που δολοφόνησε δύο γυναίκες


Τα πτώματά τους βρέθηκαν ακρωτηριασμένα στο διαμέρισμά του.

Δύο εβδομάδες παράταση της προσωρινής του κράτησης, προκειμένου να υποβληθεί σε ψυχιατρικές εξετάσεις αποφάσισε σήμερα το πρωί δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ για τον 29χρονο Βρετανό Ρούρικ Τζορτζ Κέιτον Τζάτινγκ, στέλεχος σε επενδυτική τράπεζα, ο οποίος κατηγορείται για διπλή ανθρωποκτονία.



Ο Ρούρικ Τζορτζ Κέιτον Τζάτινγκ, ο οποίος μέχρι πρότεινος εργαζόταν στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch, κατηγορείται για τη δολοφονία δύο νεαρών γυναικών από την Ινδονησία, των οποίων τα ακρωτηριασμένα πτώματα βρέθηκαν στο διαμέρισμά του σε ακριβή συνοικία του Χονγκ Κονγκ.

Η αστυνομία εκτιμά ότι τα θύματα ήταν ιερόδουλες καθώς η συνοικία Γουαντσάι φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή και για την περιοχή των κόκκινων φαναριών. Όπως αποφάσισε το δικαστήριο, ο κατηγορούμενος θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιόν του στις 24 Νοεμβρίου.

Η εισαγγελέας Λουίζ Γουόνγκ δήλωσε στο δικαστήριο ότι αναπαράσταση του εγκλήματος «δεν έχει ακόμη διενεργηθεί καθώς δεν έχει συναινέσει ο κατηγορούμενος», αλλά όπως είπε ο συνήγορός του, ο Τιμ Πάρκερ, ο Τζάτινγκ ενδεχομένως να συναινέσει στο μέλλον. Ο Πάρκερ ζήτησε επίσης να λάβει το οπτικό υλικό από την κατάθεση του κατηγορούμενου στην αστυνομία.

Σύμφωνα με το προφίλ του Τζάτινγκ στο Linkedin, εργάστηκε στο τμήμα δομημένων επενδυτικών κεφαλαίων της Barclays από τον Ιούνιο του 2008 ως τον Ιούλιο του 2010 και είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, όπου σπούδασε Ιστορία και Νομικά. Είναι απόφοιτος του Winchester College, ενός από τα διασημότερα και παλαιότερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η γυναίκα, το πτώμα της οποίας βρέθηκε μέσα στη βαλίτσα, ονομαζόταν Σουμάρτι Νίνγκσιχ και δολοφονήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η άλλη γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας δεν έγινε γνωστή, δολοφονήθηκε την 1η Νοεμβρίου.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα θύματα έφεραν τραύματα στον λαιμό και στους γλουτούς και ότι το ένα ήταν σχεδόν αποκεφαλισμένο. Μάλιστα, η αστυνομία είπε ότι ο ίδιος ο Τζάτινγκ την κάλεσε για να ερευνήσει την υπόθεση.


Διαβάστε περισσότερα...

Την απόσυρση της τροπολογίας για τη Λογοτεχνία ζητούν οι φιλόλογοι


«Η αναβάθμιση της Λογοτεχνίας εγγυάται την ενίσχυση της ανθρωπιστικής παιδείας».

Τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων προκάλεσε πληροφορία που δημοσίευσε και το newsbeast.gr σύμφωνα με την οποία αφαιρείται το μάθημα της Λογοτεχνίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα από τις ακόλουθες ομάδες Προσανατολισμού:

1. Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

2. Επιστήμες Υγείας και

3. Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων με ανακοίνωσή της εκφράζει τη θλίψη της που σε εποχή άκρατου τεχνοκρατικού προσανατολισμού της εκπαίδευσης, παραγνωρίζεται η μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής παιδείας την οποία εγγυάται η αναβάθμιση της Λογοτεχνίας, ανεκτίμητου μορφωτικού αγαθού.

«Λυπούμεθα που θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι των παραπάνω κλάδων θα πρέπει να εξετάζονται κυρίως στον επικοινωνιακό λόγο της επικαιρικής αρθρογραφίας και όχι στη βαθύτατα ποιοτική, αναμφισβήτητης διαχρονικής αξίας και τεράστιας μορφωτικής δύναμης νεοελληνική λογοτεχνική γλώσσα, τόσο της ποίησης και όσο και της πεζογραφίας» τονίζει η ΠΕΦ.

Η Ένωση Φιλολόγων συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «σε επίπεδο εξετάσεων επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως είναι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, είναι ανάγκη η γνώση και η ικανότητα στη γλώσσα να ελέγχονται σε κείμενα υψηλής ποιότητας, όπως είναι αυτά της Λογοτεχνίας (πεζογραφία, ποίηση και ποιοτικός δοκιμιακός λόγος), θέμα που έχει ήδη λυθεί σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,. Από τα ποιοτικά λογοτεχνικά κείμενα μπορούν να προκύψουν γλωσσικές ασκήσεις και θέματα για Παραγωγή Λόγου».

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων ότι καμιά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να τελεσφορήσει, αν δεν στηρίζεται στις αρχές της ανθρωπιστικής παιδείας και αν δεν υπηρετεί τα οράματά της ενώ κάνει αναφορά και στη μεταρρύθμιση του κ. Παπανούτσου που προέβλεπε εξέταση στη Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα ως μια από τις φωτεινότερες σελίδες στην ιστορία των ελληνικών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ΠΕΦ τονίζει ότι το όραμα για μια ουσιαστική γλωσσική παιδεία το βρίσκουμε συμπυκνωμένο στα λόγια του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Βραβείων Νόμπελ:

«Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλ' αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές. Η παράλογη αυτή, φαινομενικά, διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικοπνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου.

Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως ν' αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών. Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις. Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μη γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα. Nα τι είναι το μεγάλο βάρος παράδοσης που το όργανο αυτό σηκώνει. Το παρουσιάζει ανάγλυφα η νέα ελληνική ποίηση».

Η ΠΕΦ κλείνει την ανακοίνωσή της απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Παιδείας αναφέροντάς του ότι «αυτή την υποχρέωση και αυτή την ευθύνη απέναντι στο μεγάλο βάρος της λογοτεχνικής μας παράδοσης συναισθανόμενοι, ζητούμε να αποσύρετε την τροπολογία που περιθωριοποιεί ένα «μέγιστον μάθημα», το οποίο αποτελεί βασική εγγύηση για τη δημιουργία δημοκρατικών, ευαίσθητων και σκεπτόμενων πολιτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν ξανά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Διαβάστε πώς θα μετακινούνται οι επιβάτες.

Από χθες ξεκίνησαν ξανά έξι δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα οποία είχαν ανασταλεί λόγω εργασιών στην ηλεκτροκίνηση.

Στα δρομολόγια θα ισχύσουν αλλαγές στις ώρες αναχώρησης και άφιξης ορισμένων αμαξοστοιχιών στο τμήμα Πειραιάς – Αθήνα – Αφίδνες – Οινόη – Χαλκίδα και αντίστροφα.

Ειδικότερα, οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο τμήμα Πειραιάς – Αθήνα – Αφίδνες– Οινόη – Χαλκίδα και αντίστροφα, θα μετακινούνται ως εξής:

Διαδρομή Πειραιάς – Αθήνα – Οινόη – Χαλκίδα (Καθημερινές- από Δευτέρα έως Παρασκευή):



Διαδρομή Χαλκίδα- Οινόη -Αθήνα – Πειραιάς (Καθημερινές – από Δευτέρα έως Παρασκευή):




Διαβάστε περισσότερα...

Τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων για τη Β' Λυκείου


Αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Άνοιξε η Τράπεζα Θεμάτων και για τη Β' Λυκείου όπως είχαν προαναγγείλει Υπουργός και Υφυπουργός Παιδείας.

H Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) περιλαμβάνει θέματα για τις προαγωγικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2014-15 της Α΄ και Βʼ Τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ΕΠΑΛ, Ημερήσιων και Εσπερινών, της Α΄ και Βʼ Τάξης των Καλλιτεχνικών, Μουσικών και Εκκλησιαστικών Λυκείων, καθώς και της Βʼ και Γʼ Τάξης των Εσπερινών ΓΕΛ. Από αυτά θα κληρώνεται το 50% των θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα, όπως αυτά προσδιορίζονται στο Ν. 4186/2013 και στο Ν. 4264/2014.

Οι ειδικοί τύποι Γενικών Λυκείων (Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά και Μουσικά), εφόσον δεν υπάρχει ειδική διάταξη καθορισμού της εξεταστέας ύλης των μαθημάτων που εξετάζονται με την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, για τα περισσότερα μαθήματα αντλούν θέματα από την τράπεζα θεμάτων του ΓΕΛ ή του ΕΠΑΛ. Για τις αντιστοιχίες όσον αφορά στις τάξεις αυτές, δείτε τον πίνακα στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Η ΤΘΔΔ για τα μαθήματα της Β’ Τάξης Λυκείου και της Γ’ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου θα συμπληρώνεται με νέα θέματα μέχρι να καλυφθεί πλήρως η διδακτέα / εξεταστέα ύλη.

Θα εμπλουτίζεται επίσης με νέα θέματα που αποστέλλονται από την εκπαιδευτική κοινότητα και αξιολογούνται από τις αρμόδιες Επιστημονικές Επιτροπές και η ΤΘΔΔ για τα μαθήματα της Α’ Τάξης Λυκείου και της Β’ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η ισχύς των αδειών για τους επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών


Κατατέθηκε τροπολογία για παράταση διάρκειας δύο μηνών.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς, μετατίθεται χρονικά κατά ένα δίμηνο (από 31.10.2014 σε 31.12.2014) η κατάργηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης (ΝΠΔΔ μη επιχορηγούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό).

Από την χρονική αυτή μετάθεση, παρατείνεται αντίστοιχα και ο χρόνος:

  • για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των καταργούμενων φορέων στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα,
  • για τη λήξη της θητείας των μελών ΔΣ των φορέων που καταργούνται
  • για την έκδοση των προβλεπόμενων κανονιστικών πράξεων.
Επίσης μετατίθεται χρονικά κατά ένα δίμηνο (από 31.10.2014 σε 31.12.2014) η ισχύς των υφιστάμενων αδειών για τους επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών, μεταφερόμενης αντίστοιχα (από 31.12.2014 σε 2.3.2015) της καταληκτικής ημερομηνίας για την ολοκλήρωση από τα αρμόδια όργανα των Περιφερειών και των Δήμων της διαδικασίας αξιολόγησης και ελέγχου των δικαιολογητικών για την ανανέωσή τους.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η μετάθεση του χρόνου κρίνεται απαραίτητη για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, καθώς ήταν αδύνατο να τηρηθούν οι προθεσμίες, λόγω της διενέργειας των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η τροπολογία υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστα Σκρέκα, Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αντικείμενο ειδικής διαβούλευσης οι τυχόν καταργήσεις 49 τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ»


Λοβέρδος: Απαιτείται σύμφωνη έγγραφη γνώμη του οικείου ιδρύματος.
Οι τελικές προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία και κατάργηση Σχολών και Τμημάτων αποτελούν αντικείμενο ειδικής τεκμηρίωσης και διαβούλευσης με τα αρμόδια όργανα των ιδρυμάτων. Οι τυχόν καταργήσεις Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μονομερούς ενέργειας του υπουργείου Παιδείας, αλλά αντικείμενο διεξοδικού διαλόγου που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνοδεύεται από τη σύμφωνη έγγραφη γνώμη του οικείου ιδρύματος.

Τα πιο πάνω αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας σε απάντηση του για την ενδεχόμενη κατάργηση Τμημάτων που σύμφωνα με την έκθεση της ΑΔΙΠ λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στο ν.4009/2011 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 του άρθρου 7 που ορίζει ότι με την επιφύλαξη των οριζομένων στις παραγράφους 3, 4 και 5, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορούν να συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Α.Ε.Ι. και να μεταβάλλεται η έδρα τους, καθώς επίσης και να ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Σχολές ή και Τμήματα και να μεταβάλλεται η έδρα τους, για τους ακόλουθους, κατά περίπτωση, λόγους:
α) Όταν είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης ή για την καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα Α.Ε.Ι. ή τις Σχολές ή τα Τμήματα που λειτουργούν.
β) Όταν επιβάλλεται από το δυσανάλογα μεγάλο ή αντίστοιχα μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων ανά καθηγητή σε ένα Α.Ε.Ι. ή μια Σχολή ή ένα Τμήμα.
γ) Όταν η λειτουργία μεμονωμένων Α.Ε.Ι. ή Σχολών ή Τμήματος δεν δικαιολογείται επιστημονικά και, αντιθέτως, δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία.
δ) Όταν είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας.

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού πριν την υποβολή της ανωτέρω πρότασης υποβάλει ερώτημα, συνοδευόμενο από ειδική τεκμηρίωση, για έκδοση γνώμης από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), καθώς και από το Συμβούλιο των οικείων ιδρυμάτων, μετά από διατύπωση γνώμης της Συγκλήτου αυτών.Στα ιδρύματα που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί Συμβούλιο, η ανωτέρω αρμοδιότητα ασκείται από τη Σύγκλητο.

Ερώτηση για το ενδεχόμενο κλεισίματος 49 τμημάτων εκ των οποίων 8 των ΑΕΙ και 41 των ΤΕΙ που λειτουργούν με λιγότερα από 9 μέλη ΔΕΠ κατέθεσε η κα Ξουλίδου, Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων .

Σύμφωνα με την κα Ξουλίδου ανάμεσα στα Τμήματα είναι αυτά της Ισπανικής, Τουρκικής Γλώσσας, Σλαβικών Σπουδών, Πληροφορικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Οικονομικών Σπουδών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η κα Ξουλίδου ζητούσε μεταξύ των άλλων αν προτίθεται ο Υπουργός να προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να αποφευχθεί το επικείμενο κλείσιμο των σχολών καθώς και τα μέτρα για να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών.



Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική παρέμβαση για καθηγητή που διδάσκει ενώ έχει καταδικαστεί


Στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη να διενεργήσει έρευνα και να πράξει τα δέοντα, σχετικά με δημοσίευμα του Τύπου σύμφωνα με το οποίο διευθυντής - καθηγητής του ΚΕΚ της ΝΕΛΕ Νομαρχίας Καρδίτσας, συνεχίζει να υπηρετεί στην δημόσια εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών για πλαστογραφία και υπεξαίρεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η καταδικαστική απόφαση δεν κοινοποιήθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η υπηρεσία του ουδέποτε πληροφορήθηκε την επίμαχη δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, με την έκδοση του βουλεύματος σε βάρος του εκπαιδευτικού αλλά και της καταδικαστικής απόφασης, ο εκπαιδευτικός έπρεπε να τεθεί αμέσως σε αργία, λαμβάνοντας το 1/3 των αποδοχών του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τμηματάρχης του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πλαστά πτυχία


Η επιδημία των πλαστών πιστοποιητικών έφτασε και στα Ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που πήρε σύνταξη τον περασμένο Απρίλιο, βρέθηκε με δύο πλαστά πτυχία.

Σύμφωνα με το STAR, πρόκειται για έναν υπάλληλο που μπήκε το 1987 στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αργότερα προσκόμισε δύο πτυχία, τα οποία, στα πλαίσια των οριζόντιων ελέγχων, εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί ποτέ.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χρόνια στην αναμονή για μία... μασέλα


Στα όρια της απόγνωσης φτάνουν καθημερινά πολλοί άνθρωποι, αφού εκτός από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και την ανεργία έχουν να αντιμετωπίσουν και τη γραφειοκρατία αλλά και την έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες.

Μία από αυτές κατήγγειλε ένα πολίτης του Ηρακλείου με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα και πρόβλημα με το στομάχι του, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο οποίος χρειάστηκε επειγόντως να φορέσει τεχνητή οδοντοστοιχία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, πήγε στο ΙΚΑ και αφού εξέθεσε την κατάστασή του, στους αρμόδιους, έλαβε την αποστομωτική απάντηση... "περάστε σε 2 χρόνια"!

Αυτό που έπρεπε να γίνει, ήταν το ΙΚΑ να διαθέσει οδοντίατρο για να πάρει τα μέτρα για να την τοποθετήσει αργότερα. Η δεύτερη επίσκεψη του άνδρα στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτκή, και ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί: "Ελα ξανά σε 6-7 μήνες"!

Στο άκουσμα της είδησης από το Ράδιο Κρήτη, οδοντοτεχνίτης από τις Αρχάνες ευαισθητοποιήθηκε, και προσφέρθηκε να κατασκευάσει ο ίδιος την τεχνητή οδοντοστοιχία πληρώνοντας μάλιστα από την τσέπη του τα υλικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Το αναπηρικό κίνημα καλεί την ΕΕ να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της επόμενης περιόδου για τα άτομα με αναπηρία


Δελτίο Τύπου 10.11.2014

Αρ. Πρωτ.: 4485

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum – EDF) στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2014, συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη. Την έναρξη της Συνεδρίασης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της Μονάδας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maria Luisa Cabral. Το EDF ενέκρινε μέτρα που προετοιμάζουν το αναπηρικό κίνημα μπροστά στη νέα πολιτική περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε γιατί είναι τόσο κρίσιμη η τωρινή περίοδος: «Το αναπηρικό κίνημα θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα, για τα οποία έχει εργαστεί σκληρά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, η Οδηγία κατά των διακρίσεων, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Άτομα με αναπηρία, η επανεξέταση της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Αναπηρία». Ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε την ευθύνη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της νέας Επιτροπής προς τα 80 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία. «Το 2015 είναι μια κρίσιμη χρονιά, όπου νέοι παίκτες θα εισέλθουν στο προσκήνιο για την Αναπηρία και πρέπει ξανά να αγωνιστούμε για μια πολιτική μακράς πνοής με προτεραιότητα στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

Από την πλευρά της, η νέα επικεφαλής της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε για τη σημασία της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD), για την οποία η ΕΕ θα υποβάλει την πρώτη της έκθεση προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Σύμβαση, εξηγώντας τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η Maria Luisa Cabral τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη νέα Επιτροπή, ενώ ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή θα παραδώσει μια αναθεωρημένη Στρατηγική για την Αναπηρία στο τέλος του 2015.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε η πολιτική ατζέντα για το 2015, που τονίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ικανότητα του αναπηρικού κινήματος να προωθεί την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ σε όλους τους τομείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, το EDF θα υποβάλλει στην Επιτροπή για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών εναλλακτική έκθεση από αυτή της ΕΕ, με περιοχές και δράσεις που έχουν μείνει εκτός.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον «επανακαθορισμό μηνιαίων αποδοχών και συντάξεων των στρατιωτικών των Ένοπλων Δυνάμεων και του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και τακτοποίηση μισθολογικών και συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων που αφορούν στους δικαστές».

Η συζήτηση και ψήφισή της αναμένεται την Τετάρτη, καθώς η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται μεθαύριο, Τετάρτη.

Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία εδώ



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπήρξε καθυστέρηση στην αποστολή των βιβλίων στα ΕΠΑΛ


Το υπουργείο λέει ότι δεν είναι δυνατόν να διανέμονται νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου.

Δεν υπήρξαν καθυστερήσεις στην αποστολή των βιβλίων τεχνικών ειδικοτήτων για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων σύμφωνα με γραπτή απάντηση του υπουργού Παιδείας μετά από σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έπρεπε κάθε ΕΠΑΛ να καταχωρήσει το μαθητικό του δυναμικό ανά ειδικότητα στο myschool.

Το ΙΤΥΕ-Διόφαντος έλαβε τα στοιχεία την 1η Οκτωβρίου ωστόσο στις 3 Οκτωβρίου επικαιροποιήθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά σχολεία δεν είχαν τηρήσει την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου.

Στις 6 Οκτωβρίου ξεκίνησε η συσκευασία των παραγγελιών των σχολικών μονάδων όλης της χώρας και από τις 8 Οκτωβρίου η παράδοση των συσκευασμένων παραγγελιών στους αναδόχους προς διανομή.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στη διανομή των βιβλίων ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ καθώς αυτά δεν είναι δυνατόν να διανέμονται νωρίτερα από τις 15/10 του σχολικού έτους.

Τέλος γίνεται γνωστό ότι 13 βιβλία ειδικοτήτων διευθετήθηκαν με νεότερες Υπουργικές Αποφάσεις και η διαδικασία αποστολής τους ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα γιατί δεν τους κερνούσαν ποτά


Απίστευτο περιστατικό στην Κίνα.

Στο σκοτάδι βυθίστηκε μισή επαρχία της Κίνας όταν τοπικοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας ηλεκτρισμού διέταξαν, σε κατάσταση μέθης, τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ο λόγος; Τα αντίποινα επειδή οι σερβιτόροι ενός μπαρ για καραόκε αρνήθηκαν να τους κεράσουν κι άλλα ποτά, αναφέρουν σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 2 Νοεμβρίου οι έξι αξιωματούχοι τα έπιναν σε μπαρ για καραόκε μέχρι που κάποια στιγμή άρχισαν να βανδαλίζουν τον χώρο επειδή οι σερβιτόροι στο κατάστημα αρνήθηκαν να τους κεράσουν κι άλλα ποτά, γράφει η εφημερίδα Fazhi Wanbao.

«Θα σας κόψουμε το ρεύμα και θα σας δείξουμε πόσο ισχυρός είναι "ο τίγρης του ηλεκτρισμού", είπε ένας από αυτούς, σύμφωνα με τις μαρτυρίες θαμώνων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της επαρχίας Κισιάν στην περιφέρεια Χενάν.

Περίπου δέκα λεπτά αργότερα, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στην περιοχή για περίπου έξι ώρες επηρεάζοντας έτσι 3.000 με 5.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η εταιρεία Hebi City Electricity Supply απέλυσε τον επικεφαλής του τοπικού σταθμού ηλεκτροδότησης και είτε επέβαλε πρόστιμο, είτε έθεσε σε διαθεσιμότητα τους υπόλοιπους αξιωματούχους που ενεπλάκησαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκατομμύρια θέσεις εργασίας απειλεί η τεχνολογία


Συγκλονίζει η έρευνα της Deloitte σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία απειλούνται από την πρόοδο της τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μία πολύ σημαντική έρευνα για την επίδραση της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας.

Η πρόοδος της τεχνολογίας, ο αυτοματισμός και η ρομποτική θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη βρετανική αγορά εργασίας μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, την ώρα που το ένα τρίτο (35% δηλαδή) των υφιστάμενων θέσεων εργασίας κινδυνεύουν να αντικατασταθούν, τονίζεται σε έρευνα της εταιρείας Deloitte που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στην έρευνα επισημαίνεται επίσης ότι «η πρόοδος στην τεχνολογία πιθανότατα θα δει θέσεις εργασίας που απαιτούν διαδικασίες και υποστήριξη να αντικαθίστανται από θέσεις που απαιτούν ικανότητες στην πληροφορική και στη διοίκηση. Η τάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει».

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου εργάζονταν στη χώρα 30,76 εκατομμύρια άνθρωποι, πράγμα που σημαίνει ότι το ένα τρίτο θα επηρεαστεί από την τεχνολογική πρόοδο.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εύρημα ότι οι δουλειές που αποφέρουν λιγότερες από 30.000 στερλίνες το χρόνο είναι πιθανότερο να επηρεαστούν από την πρόοδο της τεχνολογίας από τις δουλειές που αποφέρουν πάνω από 100.000 στερλίνες το χρόνο. Η συνθήκη αυτή θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο αυτούς που εργάζονται στο Λονδίνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Εφόδια 3.000 τόνων για τον Έμπολα


Εντείνονται οι προσπάθειες της Unicef για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Η Unicef έχει στείλει σχεδόν 3.000 μετρικούς τόνους σωτήριων προμηθειών, τους τελευταίους τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένων προστατευτικού εξοπλισμού και βασικών φαρμάκων, για να καταπολεμήσει την εξάπλωση του ιού Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Η οργάνωση για τα παιδιά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές εφοδιασμού για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

Η ανταπόκριση της Unicef σε εφόδια -ήδη ισοδύναμη σε βάρος με 250 αστικά λεωφορεία- θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί και να νικηθεί ο ιός, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας περισσότερων εγκαταστάσεων για τη φροντίδα και την περίθαλψη ασθενών.

Πολλά συστατικά των Μέσων Ατομικής Προστασίας που χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη που φροντίζουν πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, προορίζονται για μία μόνο χρήση για την αποφυγή μόλυνσης. Ένας εργαζόμενος στην υγεία μπορεί να χρησιμοποιήσει 6 έως 9 σετ την ημέρα.

«Αυτή είναι η πιο σύνθετη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουμε ανταποκριθεί ποτέ, και απαιτείται ταχύτητα στην παροχή προμηθειών, στις αλυσίδες εφοδιασμού και στην παροχή υπηρεσιών», δήλωσε η Shanelle Hall, Διευθύντρια Επιχειρήσεων Παγκόσμιου Ανεφοδιασμού & Διαχείρισης της Unicef.

Η Unicef έχει διατηρήσει μια σταθερή ροή αερομεταφορών και πιο πρόσφατα θαλάσσιων αποστολών Μέσων Ατομικής Προστασίας, βασικών φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, χλωρίνης και σαπουνιού. Η Unicef παρέχει επίσης εφόδια όπως σκηνές, κρεβάτια και στρώματα για να στηρίξει τις χώρες για τη δημιουργία νέων Κοινοτικών Κέντρων Φροντίδας όπου παρέχεται διαμονή σε ασθενείς με συμπτώματα Έμπολα χωριστά από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

- Στη Γουινέα, ασθενοφόρα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των ασθενών και των νεκρών.

- Στη Λιβερία, οι προμήθειες της Unicef χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ασθενών, αλλά και για να επανεκκινηθούν οι υπηρεσίες υγείας. Από την αρχή της επιδημίας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια μιας χρήσης και άλλες προμήθειες έχουν παρασχεθεί στο Υπουργείο Υγείας. Χλώριο που παρέχει η Unicef χρησιμοποιείται επίσης σε μονάδες φροντίδας του Έμπολα.

- Στη Σιέρα Λεόνε, εξοπλισμός προστασίας, συμπεριλαμβανομένων φορμών, ειδικών στολών, γαντιών και προστατευτικών γυαλιών καθώς και βασικών φαρμάκων και προμηθειών χλωρίου διοχετεύονται σε κέντρα φροντίδας του Έμπολα, κέντρα απομόνωσης, νοσοκομεία και μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας μέσω των κρατικών υπηρεσιών διανομής. Προστατευτικός εξοπλισμός και φάρμακα, επιπρόσθετα σκηνών, κρεβατιών και στρωμάτων, χρησιμοποιούνται σε νέα Κοινοτικά Κέντρα Φροντίδας Έμπολα, τα οποία κατασκευάζονται από τη Unicef για το υπουργείο Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε από το ΕΚΔΔΑ η εκπαίδευση δημοτικών υπαλλήλων 13 δήμων


Αφορά όσους μετέχουν στο πρόγραμμα εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος
.
Άρχισε σήμερα, και θα διαρκέσει τις επόμενες τρεις ημέρες, η εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων στους 13 δήμους της χώρας που μετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Στην Αθήνα στελέχη από τους δήμους Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκιδαίων, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου και Μαλεβιζίου Κρήτης, συμμετέχουν στο ταχύρυθμο εξειδικευμένο πρόγραμμα που σχεδίασε το ΕΚΔΔΑ, προκειμένου να ενισχύσει τις γνώσεις και δεξιότητες όσων εμπλέκονται στην υποστήριξη του νέου θεσμού. Αντίστοιχο πρόγραμμα ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή υπαλλήλων από τους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων και Καρδίτσας.

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης συμμετέχει ενεργά σε αυτή την κοινωνική σύμπραξη αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κέντρου Ιωάννης Χρυσουλάκης, μιλώντας στην έναρξη του προγράμματος της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι αντίστοιχες επιμορφωτικές δράσεις πρόκειται σύντομα να υλοποιηθούν και για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά το πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων


Πού θα πέσουν εμβόλια-δολώματα.

Σήμερα ξεκινάει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, το οποίο υλοποιεί η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί από αέρος με τη ρίψη εμβολίων δολωμάτων που περιέχουν ιό κατά της λύσσας, σε 24 Περιφερειακές Ενότητες (Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική, Πιερία, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Πρέβεζα).

Επίσης εντατικοποιούνται σε όλη την επικράτεια οι εμβολιασμοί όλων των σκύλων και γατών (και των αδέσποτων) κατά της νόσου.

Για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού το ΥπΑΑΤ έχει ήδη προβεί στην έκδοση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών (σε σχολεία, κυνηγούς κλπ), καθώς και σε έκδοση ενημερωτικού ραδιοτηλεοπτικού spot για τη λύσσα.

Όσον αφορά τα εμβολιακά δολώματα οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν:

-Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό και να ενημερωθεί άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ.

-Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού), απαγορεύεται οι να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά.

-Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Η λύσσα έχει εμφανιστεί από 19 Οκτωβρίου 2012 στην Ελλάδα και από τότε μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 48 κρούσματα σε ζώα. Για το σκοπό αυτό το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά τη μεγάλη προσπάθεια να εμβολιαστούν οι κόκκινες αλεπούδες προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της νόσου.

Ο εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυρώσεις για μαθητές καπνιστές σε χώρους του σχολείου


Απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα σε όλους τους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας, δημόσιων και ιδιωτικών σύμφωνα με το ΦΕΚ 1286/2009.

Με βάση το παραπάνω ΦΕΚ εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν επιτρέπεται να καπνίζουν σε όλους τους χώρους των σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε έγγραφο προς τα σχολεία όλης της χώρας κάνοντας γνωστά τα πιο πάνω ενώ ορίζεται ότι για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που καπνίζουν σε χώρους του σχολείου εφαρμόζονται οι κυρώσεις του ΠΔ 104 άρθρο 27.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό ανάλογα με το βαθμό της παρέκκλισης της προσήκουσας συμπεριφοράς επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

α) παρατήρηση

β) επίπληξη

γ) ωριαία απομάκρυνση εκ του διδασκομένου μαθήματος

δ) αποβολή εκ των μαθημάτων μέχρι 3 ημερών

ε) αποβολή εκ των μαθημάτων μέχρι 5 ημερών και

στ) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος



Διαβάστε περισσότερα...

Singles στην Ιαπωνία ντύνονται νύφες για μια μέρα


Η απόλυτη εμπειρία χωρίς δεσμεύσεις και... πεθερά.

Λοιπόν είστε ακόμα single. Και τι έγινε; Αν θέλετε να βιώσετε τα όσα ζει μια νύφη, πετάξτε μέχρι την Ιαπωνία και ζήστε τη διαδικασία προετοιμασίας ενός γάμου χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει γαμπρός.

Το γραφείο Cerca Travel διοργανώνει την εμπειρία του μοναχικού γάμου για όσες ελεύθερες υπάρχουν εκεί έξω. Μια υπηρεσία που είναι αρκετά δημοφιλής στη χώρα.

Με 330,000 γεν η «νύφη» έχει στη διάθεσή της μια πολυτελή σουίτα για δυο ημέρες, ρούχα, λουλούδια, μαλλιά και μέικ απ από ειδικούς, και-αν το επιθυμεί- μια φωτογραφία με έναν ψεύτικο γαμπρό!










Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης των διευθυντών σχολείων


Η καταληκτική ημερομηνία δεν άλλαξε.

Αλλαγές είχαμε στο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης των Διευθυντών των σχολικών μονάδων όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, που έχει αναρτήσει η ΔΔΕ Φλώρινας, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η καταληκτική ημερομηνία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης καθώς παραμένει η 31η Δεκεμβρίου ως ημέρα κατά την οποία θα πρέπει οι αξιολογητές να έχουν ολοκληρώσει την καταχώριση των αξιολογήσεων στην πλατφόρμα του υπουργείου.

Θυμίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Περιφερειακών Δ/ντών Εκπαίδευσης, των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, των Προϊσταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, των Σχολικών Συμβούλων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και των Δ/ντών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης έπεται η αξιολόγηση των ακόλουθων στελεχών:
-Των διευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (πρώην Σ.Ε.Κ.), των προϊσταμένων ολιγοθεσίων Δ.Σ., των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και
-Των προϊσταμένων και υπευθύνων, όπως αυτοί ορίζονται από το άρθρο 1 του Π.Δ. 152/2013(περιπτώσεις ι΄έως ιθ’, κ’ και κα’).

Η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (πρώην Σ.Ε.Κ.), των προϊσταμένων ολιγοθεσίων Δ.Σ. και των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων αφορά, σε πρώτη φάση, τις προβλεπόμενες κατηγορίες:
Κατηγορία Ι. Άσκηση διοικητικού και οργανωτικού έργου,
Κατηγορία ΙΙ. Άσκηση του έργου της εποπτείας και της αξιολόγησης (εξαιρείται η υποκατηγορία αα) Διοικητική αξιολόγηση εκπαιδευτικών) και
Κατηγορία V. Επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενώ η αξιολόγηση των προϊσταμένων και υπευθύνων της ως άνω περίπτωσης β) αφορά το σύνολο των προβλεπομένων από το άρθρο 3 του ως άνω Π.Δ. κριτηρίων (με εξαίρεση την αξιολόγηση προσωπικού ή μελών ομάδας).

Επίσης, από το Ι.Ε.Π. θα δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπιση επιμέρους περιπτώσεων εφαρμογής της ως άνω αξιολόγησης καθώς και για κάθε άλλο σχετικό θέμα που προκύπτει, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΑΔΙΠΠΔΕ.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:

α) Μέχρι 10/11/2014 (προηγούμενη ημερομηνία 29/10/2014) κάθε Διευθυντής σχολικής μονάδας ή Εργαστηριακού Κέντρου (πρώην Σ.Ε.Κ.) και κάθε Προϊστάμενος ολιγοθεσίου δημοτικού ή Προϊστάμενος νηπιαγωγείου καταχωρίζει και επιβεβαιώνει στην πλατφόρμα αξιολόγησης (https://www.iep.edu.gr/evaluation) τα στοιχεία της οικείας σχολικής μονάδας, του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων από τους οποίους προβλέπεται να αξιολογηθούν, σύμφωνα με το Π.Δ. 152/2013. Μέσα στην ίδια προθεσμία οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καταχωρίζουν στην πλατφόρμα αξιολόγησης και επιβεβαιώνουν τους αξιολογουμένους και αξιολογητές των περιπτώσεων ι ́ έως ιθ ́, κ ́ και κα ́ της παρούσης εγκυκλίου, αφού προηγουμένως οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης έχουν ορίσει τους Σχολικούς Συμβούλους -αξιολογητές της περίπτωσης ια’ του άρθρου 4 του Π.Δ. 152/2013.
β) Από 13 έως 15 Νοεμβρίου ( προηγούμενη ημερομηνία μέχρι 31/10/2014) η Ομάδα εργασίας κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης επιβεβαιώνει στην πλατφόρμα αξιολόγησης το ορθόν όλων των καταχωρίσεων για τους αξιολογουμένους και τους αξιολογητές της οικείας Περιφέρειας.
γ) Από 12 έως 27 Νοεμβρίου (προηγούμενη ημερομηνία 1/11/2014 έως και 20/11/2014) ο κάθε αξιολογούμενος καταχωρίζει στην πλατφόρμα αξιολόγησης εκείνα τα στοιχεία του ατομικού του φακέλου που θεωρεί ότι θα πρέπει να θέσει υπόψη των αξιολογητών του (portfolio).
δ) Από 10/11/2014 έως 27/11/2014 ( προηγούμενες ημερομηνίες 3/11/2014 έως και 22/12/2014) οι αξιολογητές είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως επικοινωνούν με όσους αξιολογούν και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση των δευτέρων και
ε) Από 28/11/2014 έως και 31/12/2014 (προηγούμενες ημερομηνίες 21/11/2014 έως και 31/12/2014) οι αξιολογητές καταχωρίζουν στην πλατφόρμα αξιολόγησης τις αξιολογήσεις τους

Οδηγίες υλοποίησης

-Για τις ανάγκες της εφαρμογής της αξιολόγησης λειτουργεί διευρυμένη πλατφόρμα αξιολόγησης με ευθύνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
-Στο Ι.Ε.Π. με απόφαση του Δ.Σ. συγκροτείται Ομάδα εργασίας με έργο την επέκταση και λειτουργία της πλατφόρμας αξιολόγησης, τον συντονισμό, την υποστήριξη και τη μηχανογραφική καθοδήγηση των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για την υλοποίηση της αξιολόγησης, σύμφωνα με το Π.Δ.152/2013 και τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο. Επίσης, η Ομάδα παρακολουθεί την πορεία της αξιολόγησης, διαχειρίζεται, με απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα αρχεία των αξιολογητών και αξιολογούμενων και τροποποιεί τις γενικές ημερομηνίες της κάθε φάσης αξιολόγησης
-κατόπιν σχετικής εντολής.
-Σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης συγκροτείται τριμελής Ομάδα εργασίας με έργο την εν γένει παρακολούθηση των διαδικασιών αξιολόγησης σε επίπεδο Περιφέρειας, την καθοδήγηση αξιολογητών και αξιολογουμένων σε θέματα αξιολόγησης και τη συνεργασία με την αντίστοιχη Ομάδα του Ι.Ε.Π. Επίσης, έχει την ευθύνη να αντιστοιχίζει τους αξιολογητές με τους αξιολογουμένους, να ελέγχει την ορθότητα της καταχώρισης αξιολογητών και αξιολογουμένων, να δίνει απαντήσεις σε σχετικά προβλήματα που θέτουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και να ενημερώνει την Ομάδα του Ι.Ε.Π. για τυχόν δυσλειτουργίες της πλατφόρμας αξιολόγησης και για τεχνικά προβλήματα ανάρτησης.
-Οι Συντονιστές Εκπαίδευσης ελληνικών σχολείων εξωτερικού συντονίζουν τις σχετικές διαδικασίες στα σχολεία ευθύνης τους και ενημερώνουν την Ομάδα εργασίας του ΙΕΠ για τυχόν δυσλειτουργίες της πλατφόρμας αξιολόγησης και για τεχνικά ή άλλα προβλήματα.
-Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης συντονίζουν τις σχετικές διαδικασίες σε επίπεδο Διεύθυνσης και ενημερώνουν την Ομάδα εργασίας της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για τυχόν προβλήματα (τεχνικού ή άλλου χαρακτήρα) ή καθυστερήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

«Φρένο» από Λοβέρδο στις αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών


Μόλις οι 52 από τις συνολικά 345 αιτήσεις που υπεβλήθησαν για συνταξιοδότηση μετά την 1η Σεπτεμβρίου έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι 52 αιτήσεις, από τις οποίες είναι 18 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 34 για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τις 137 και 208 αντίστοιχα που υποβλήθηκαν συνολικά, αφορούν αποκλειστικά σε εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παιδείας είχε ξεκαθαρίσει με δηλώσεις του ότι δεν θα υπογραφούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στη διάρκεια του σχολικού έτους καθώς μια τέτοια διαρροή θα όξυνε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα των κενών που υπάρχουν στα σχολεία.

Εξάλλου, ο αριθμός των καταλήψεων βαίνει συνεχώς μειούμενος καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που τελούσαν σήμερα υπό κατάληψη ήταν περίπου εκατό. Την περασμένη Δευτέρα, πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, τελούσαν υπό κατάληψη περισσότερα από 550 σχολεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυστρία: Νεκρό κοριτσάκι από καυτό νερό που του έριξε ο πατέρας του


Ένα κοριτσάκι δύο ετών, το οποίο κατάβρεξε ο πατέρας του με καυτό νερό στην μπανιέρα του σπιτιού τους για να το "τιμωρήσει", πέθανε σήμερα από τα εγκαύματα που είχε υποστεί, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν το παιδί, στη Βιέννη.

Η μικρή είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα στην πλάτη και πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια, δύο εβδομάδες αφότου είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Ο πατέρας, 26 ετών, είχε πει στους αστυνομικούς ότι έβαλε το παιδί κάτω από το ντους για "να του δώσει ένα μάθημα" και ισχυρίστηκε ότι το έκαψε "κατά λάθος" γιατί ήθελε να το βρέξει με κρύο νερό, όχι με καυτό.

Ο 26χρονος έχει αφεθεί ελεύθερος όμως όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές ενδέχεται να του απαγγελθούν κατηγορίες για κακομεταχείριση ανηλίκου που οδήγησε στον θάνατο.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης, το νερό με το οποίο κάηκε το παιδί ήταν θερμοκρασίας 50-70 βαθμών Κελσίου.



Διαβάστε περισσότερα...