Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Παράταση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εκπαιδευτές για το έργο "Ενδυνάμωση της συλλογικής έκφρασης και της συνηγορίας των ατόμων με ψυχική αναπηρία"


Ανακοίνωση 28.03.13
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ε.Σ.Α.μεΑ., (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ

ότι η με αρ.πρωτ.1026/12.03.2013 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Εκπαιδευτές για το έργο «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία», παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων μέχρι την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 60 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 39 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 150 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Αρχιεπισκοπής


Παροχή βοήθειας σε οικογένειες που υποσιτίζονται.

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να υλοποιηθεί πρόγραμμα ενίσχυσης των μαθητών και των οικογενειών τους σε θέματα διατροφής και σίτισης.

Όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» «θα επιτελεί κοινωνικό έργο μέσω ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος, με την ονομασία «Η Αποστολή στηρίζει τους μαθητές», το οποίο θα προσφέρει στήριξη στις οικογένειες των μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης, με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η ανωνυμία, η αξιοπρέπειά τους και η μη διατάραξη των σχέσεων που έχουν αναπτύξει στο σχολικό περιβάλλον, αλλά παράλληλα και η επίλυση του προβλήματος στην πηγή του, καθώς ένας υποσιτιζόμενος μαθητής φανερώνει την ύπαρξη μιας ολόκληρης οικογένειας που υποσιτίζεται.



Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το υπουργείο Παιδείας, θα επιλέγει τις κατάλληλες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα εντάσσονται στις ακολουθούμενες δράσεις.

Τα οικονομικά κριτήρια προσδιορίζονται ως εξής:

• Για οικογένεια με τρία άτομα συμπεριλαμβανομένων των γονέων ή κηδεμόνων: εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ

• Για οικογένεια με τέσσερα άτομα συμπεριλαμβανομένων των γονέων: εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ

• Για οικογένεια με πέντε άτομα συμπεριλαμβανομένων των γονέων: εισόδημα μέχρι 11.000 ευρώ

• Για οικογένεια με έξι άτομα συμπεριλαμβανομένων των γονέων: εισόδημα μέχρι 12.500 ευρώ

• Για οικογένεια με επτά άτομα συμπεριλαμβανομένων των γονέων: εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ

• Σε περίπτωση πολυμελούς οικογένειας πέραν των επτά ατόμων το ποσό των 14.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ για κάθε ακόμη άτομο στην οικογένεια».



Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχει γίνει πολύς λόγος για τα παιδιά των σχολείων μας, τα οποία φεύγουν νηστικά πολλές φορές από το σπίτι τους, διότι η οικογένεια έχει οικονομικές ανάγκες. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά αυτά να υποφέρουν και να μην αποδίδουν στο σχολείο.



Όλοι μας αισθανόμαστε ότι αυτή η στέρηση των παιδιών πρέπει να καλυφθεί από δικές μας φροντίδες. Έχουμε συζητήσει πολλές ώρες γύρω από αυτό το θέμα με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και με την φροντίδα της «Αποστολής», της φιλανθρωπικής αυτής προσπάθειας της Αρχιεπισκοπής, καταλήξαμε στην απόφαση να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες.

Όμως το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ λεπτό, διότι δεν πρέπει να βλάψουμε την αξιοπρέπεια και την ψυχική ισορροπία των παιδιών. Για αυτό προχωρήσαμε με τον υπουργό σε επιπλέον ενέργεια και κίνηση και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες αυτών των παιδιών που έχουνε τις δυσκολίες. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε αυτή τη σύμβαση, ώστε στις οικογένειες αυτές να δίνονται 2.000 περίπου δέματα, τα οποία όμως θα διανέμονται μέσω των σχολείων. Ο τρόπος επιλογής είναι μια επιμελής φροντίδα και προσπαθούμε να γίνουν όσο το δυνατόν τα λιγότερα λάθη. Θα θέλαμε και εσείς να βοηθήσετε -από την δική σας τη σκοπιά-, την προσπάθεια του Υπουργείου, του υπουργού και τη δική μας, ώστε αυτή η ενέργεια, της αγάπης, μέσω της φιλανθρωπικής προσπάθειας της «Αποστολής».

Από την πλευρά του ο κ. Αρβανιτόπουλος εξήρε την αγάπη και τη στοργή, που όπως είπε, περιβάλλει ο αρχιεπίσκοπος το ποίμνιο του και ιδιαίτερα αυτούς που δοκιμάζονται από την κρίση. «Θα ήθελα» πρόσθεσε ο υπουργός «να εξάρω το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδιαίτερα αυτή την εποχή γιατί βοηθάει να διατηρηθεί, να μείνει αρραγής ο κοινωνικός ιστός της πατρίδας μας. Θέλω να ευχαριστήσω, προσωπικά τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο αλλά και την Εκκλησία.

Είναι μια μεγάλη προσπάθεια, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα τις οικογένειες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.



Κάνουμε και άλλες ενέργειες -τα έχουμε συζητήσει κατά καιρούς- γενικότερα για τους μαθητές μας, προγράμματα τα οποία έχουν ως στόχο να τους βοηθήσουν, χωρίς να γίνονται κοινωνικές διακρίσεις, χωρίς να δίνονται προσωπικά δεδομένα, με σεβασμό στον άνθρωπο και στην οικογένεια για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, στον βαθμό που μπορεί η Πολιτεία, να αντεπεξέλθουν σε αυτή την κρίση. Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά μέσα από την καρδιά μου τον Αρχιεπίσκοπο για όλα όσα έχει κάνει για την Πατρίδα μας και για την κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες ώρες».



Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλοτρίωση μόνο όταν δεν συμφωνεί ο ιδιοκτήτης


Ρυθμίσεις απλοποίησης των διαδικασιών υλοποίησης επενδύσεων.

Ρυθμίσεις για περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων και άλλων έργων, με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την ενίσχυση της αγοράς, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο επενδυτικό νομοσχέδιο.

Μια από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία προβλέπει ότι πριν από την κήρυξη απαλλοτρίωσης θα γίνεται υποχρεωτικά δημόσια πρόσκληση του Δημοσίου προς τον ιδιοκτήτη προκειμένου να συναινέσει στην εξαγορά του ακινήτου του από το Δημόσιο.

Πρόκειται για διαδικασία που ακολουθείται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξασφαλίζει τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ιδιοκτήτες, αφενός ταχύτητα στην εκτέλεση της απαλλοτρίωσης και στην καταβολή της αποζημίωσης και αφετέρου αποφυγή της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η δικαστική κρίση της αξίας του ακινήτου.

Με τη ρύθμιση επιτυγχάνεται επίσης αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η συναινετική εξαγορά, θα εφαρμόζεται η διαδικασία απαλλοτρίωσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη δέσμη μέτρων προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, μετά τις ρυθμίσεις που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μεταξύ άλλων, καταργήθηκε πάνω από το 60% των απαιτούμενων υπογραφών για τη διαχείριση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θεσπίστηκε η υποχρέωση καταβολής παραβόλου για την κατάθεση προσφυγών σε διαγωνισμούς κ.α.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται ότι:

- Οι υποθέσεις που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα άνω των 15 εκατ. ευρώ θα εκδικάζονται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά το παράδειγμα των Ολυμπιακών έργων και των επενδύσεων που υπάγονται στο καθεστώς του fast-track.

- Αυξάνεται από 5 σε 10 εκατ. ευρώ το όριο προϋπολογισμού των έργων που θα ελέγχονται προσυμβατικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με την τροποποίηση αυτή, το όριο υπαγωγής στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι πλέον το ίδιο τόσο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, προμήθειες και υπηρεσίες, όσο και για τις προγραμματικές συμβάσεις ενώ επιταχύνεται η ανάθεση των συμβάσεων.

- Δίνεται η δυνατότητα, με κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού να χαρακτηρίζονται ως έργα εθνικής σημασίας εκείνα που κρίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα (όπως τα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ, έργα χωρίς τα οποία απειλούνται πρόστιμα από την Ε.Ε. για μη συμμόρφωση κλπ), προκειμένου να επιταχύνεται η έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).

- Προβλέπεται ότι ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας και η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων θα γίνονται και πριν την κήρυξη της απαλλοτρίωσης, ώστε αφενός να αποφεύγεται το φαινόμενο απαλλοτρίωσης εκτάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο, που έχει ως αποτέλεσμα συχνά να παρακατατίθενται αναίτια οι σχετικές αποζημιώσεις και αφετέρου ο φορέας του έργου να μπορεί εκ των προτέρων να προϋπολογίζει το κόστος των απαλλοτριώσεων.

- Ορίζεται ότι οι υποθέσεις για καθορισμό αποζημίωσης επί απαλλοτρίωσης εισάγονται καθ’ υπέρβαση στα πινάκια των δικαστηρίων, ώστε να δικάζονται συντομότερα.

- Καθιερώνεται υποχρέωση εκτίμησης της αξίας από ανεξάρτητο και πιστοποιημένο εκτιμητή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, ώστε να αποφεύγονται οι υπέρογκες αποζημιώσεις. Τα δικαστήρια θα υποχρεούνται να αιτιολογήσουν ειδικά τυχόν απόκλιση από την αντικειμενική αξία και από την ανεξάρτητη εκτίμηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινό κουλούρι το πρόγευμα


Κουλούρι θα είναι το δωρεάν πρόγευμα που εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Το πρόγραμμα, το οποίο είχε εξαγγελθεί ότι θα κάλυπτε από τον Φεβρουάριο περίπου 250.000 μαθητές των περιοχών που έχει πλήξει βαρύτερα η οικονομική κρίση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα από τα μέσα Απριλίου, όταν τα σχολεία θα ετοιμάζονται να κλείσουν για τις πασχαλινές διακοπές κι ενώ θα υπολείπονται δύο μήνες πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Tρεις στους 10 χρωστούν στην εφορία


Εφιάλτη για εκατομμύρια νοικοκυριά αποτελεί η εφορία και ο μακρύς κατάλογος των οφειλετών στο Δημόσιο που αδυνατούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους αυξάνεται δραματικά μήνα με τον μήνα. Τρεις στους δέκα φορολογουμένους ή 2.548.071 φυσικά πρόσωπα είχαν στα τέλη του 2012 συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 20,4 δισ. ευρώ.

Παρότι τα ποσά είναι αντιστρόφως ανάλογα του πλήθους των οφειλετών - οι επιχειρήσεις έχουν βάλει φέσι 744 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τα φυσικά πρόσωπα 571 εκατ. ευρώ - είναι σαφές ότι το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στα νοικοκυριά.

Η ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών δείχνει μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 432,5 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, κάτι που σημαίνει ότι τα απλήρωτα χρέη δεν είναι άλλα από τον φόρο εισοδήματος, το χαράτσι ή τον φόρο ακινήτων που βομβαρδίζουν σε μηνιαία βάση τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κάνοντας τους φορολογουμένους να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι ΔΟΥ που πιάνουν το στόχο

Από τις 140 ΔΟΥ το Φεβρουάριο μόνο 17 κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ και όλες οι άλλες εμφανίζουν αρνητικές επιδόσεις. Συνολικά όμως τα έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν τον Φεβρουάριο σε 1,670 δισ. ευρώ έναντι στόχου είσπραξης 1,550 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του ότι η πορεία είσπραξης των εσόδων από τις ΔΟΥ εξελίσσεται ικανοποιητικά, «καταδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες ενεργοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι σε σωστό δρόμο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο νόμος σκούπα για τα αυθαίρετα


Νόμιμα θα θεωρούνται όλα τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν προ του 1975 και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των ημερών.

Με το ίδιο νομοθέτημα, νομιμοποιούνται όλες οι μικροαυθαιρεσίες ενός ακινήτου που διαθέτει οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η δυνατότητα νομιμοποίησης των μικρών αυτών πολεοδομικών παραβάσεων θα ισχύει εσαεί.

Προβλέπεται ακόμα να νομιμοποιηθούν ορισμένες μεσαίου εύρους αυθαιρεσίες, όπως παραδείγματος χάριν κλεισμένος ημιυπαίθριος χώρος περιορισμένης επιφάνειας, πάλι εντός οικοδομικής άδειας. Οι μεγάλες παραβάσεις θα καλύπτονται από την ισχύουσα ρύθμιση της τακτοποίησης για 30 χρόνια.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: Έως 2 Απριλίου οι πληρωμές των εισφορών


Εμπρόθεσμες θα θεωρηθούν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, οι πληρωμές εισφορών που έληγαν στο τέλος Μαρτίου και θα καταβληθούν στις 2 Απριλίου.

Με απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού, ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής των εισφορών του 1ου διμήνου 2013 προς τον ΟΑΕΕ, ορίστηκε η 2α Απριλίου. Η απόφαση ισχύει, τόσο για τις εντολές πληρωμής, όσο και για τις άμεσες χρεώσεις και τις εσωτερικές εισπράξεις.

Η αλλαγή στην καταληκτική ημερομηνία έγινε διότι η Παρασκευή 29 Μαρτίου και η Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 (Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα των χριστιανών Καθολικών αντίστοιχα) έχουν ορισθεί, ως ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών.


Διαβάστε περισσότερα...

Έλυσαν χειρόφρενο τα λεωφορεία στην Θεσσαλονίκη


Κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα δρομολόγια των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές και μαθήτριες στα σχολικά συγκροτήματα του νομού Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση που έλαβε η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης για λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης μετακινούνται με τουριστικά λεωφορεία περίπου 5.000 παιδιά, εκ των οποίων τα 1.000 είναι σε ειδικά σχολεία. Οι λεωφορειούχοι από τις 20 Μαρτίου σταμάτησαν κάθε δρομολόγιο διεκδικώντας δεδουλευμένα έντεκα μηνών και συμβάσεις για το τρέχον σχολικό έτος, με αποτέλεσμα όλες αυτές τις ημέρες να δημιουργηθεί πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών.
Επιπλέον, έχουν ήδη σταλεί εντάλματα πληρωμής στην υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου Θεσσαλονίκης, ώστε να εισπράξουν ένα μέρος από τα οφειλόμενα.



Διαβάστε περισσότερα...

Θυσίασαν την 5ημερη για τον συμμαθητή τους που έχει πρόβλημα υγείας!


Μαθήματα ανθρωπιάς και στήριξης δίνουν οι μαθητές της Γ’ τάξης του λυκείου των Δεμενίκων στην Πάτρα.

Οι μαθητές πριν από λίγες ημέρες πληροφορήθηκαν για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει μαθητής του συγκεκριμένου σχολείου.

Πρόκειται για μαθητή ο οποίος πάσχει από ινομύωμα εγκεφάλου και χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για την ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αμέσως μόλις οι μαθητές πληροφορήθηκαν για το πρόβλημα υγείας, έλαβαν την απόφαση, όλα τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει για την πραγματοποίηση της πενταήμερης εκδρομής τους, να τα διαθέσουν για τις ανάγκες της νοσηλείας και πραγματοποίησης της εγχείρησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για τη «Βοήθεια στο Σπίτι»


Η παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για έξι ακόμη μήνες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, αποφασίστηκε σε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η παράταση κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το διάδοχο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα», χωρίς οι 80.000 ωφελούμενοι να στερηθούν τις υπηρεσίες που τους παρέχονται από τους 3.500 και πλέον εργαζομένους.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοσμοσυρροή στο κοινωνικό παντοπωλείο Λάρνακας


Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε και σήμερα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, αφού είναι η ημέρα που διανέμονται στους δικαιούχους τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται οι οικογένειες οι οποίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κατάσταση και την ανεργία που τους έχει πλήξει. Μέχρι τις 6 μ.μ. σήμερα που θα κλείσει τις πύλες του το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αναμένεται ότι θα εξυπηρετηθούν άνω των 1.000 ατόμων.
Ωστόσο εκτός από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να πάρει τα απαραίτητα τρόφιμα, υπήρχαν και αρκετοί που με τα αυτοκίνητα τους μετέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο φρούτα και κηπευτικά, τα οποία σχημάτιζαν βουνά έξω από το κτίριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: Επιτήδειοι παραπλανούν πολίτες


Απατεώνες παρουσιάζονται, το τελευταίο διάστημα, μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ως εκπρόσωποι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου και ζητούν οικονομική ενίσχυση.

Σκοπός τους είναι να εξασφαλιστεί, δήθεν, η μετάβαση στο εξωτερικό κάποιου παιδιού με σοβαρό πρόβλημα υγείας ή η διατροφή ή η φαρμακευτική αγωγή κάποιων συνανθρώπων μας.

Με αφορμή αυτή τη δράση των επιτηδείων, ο δήμος Ηρακλείου και η Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης (Κοινωνική Υπηρεσία) ανακοίνωσαν, ότι ουδεμία σχέση έχουν με τέτοιου είδους ενέργειες και μεθόδους και παρακαλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η ανθρωπιστική προσφορά τους μπορεί να καταλήξει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής- Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Δέσποινα Συγγελάκη, κάθε αίτημα του δήμου Ηρακλείου προς άτομα ή επιχειρήσεις, γίνεται εγγράφως και ενυπόγραφα ενώ, σε κάθε περίπτωση, κάθε προσφορά καταγράφεται, πρωτοκολλείται και δίνεται βεβαίωση γι' αυτήν.



Διαβάστε περισσότερα...

Σέρρες: Αθώοι οι 32 γιατροί


Αθωωτική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σερρών για 32 γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, δύο πρώην διοικητές και δύο διοικητικούς υπαλλήλους του, που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, με την εισαγγελέα να ζητά την καταδίκη τους. Η απόφαση του δικαστηρίου, όμως, ήταν ομόφωνα αθωωτική.

Γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι μετά από αυτεπάγγελτη διαδικασία που άσκησε η εισαγγελέας Σερρών όταν της επιδόθηκε το 2005 η εισήγηση του τμήματος επιθεωρητών, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί σε Γενική Συνέλευση ψήφισαν ομόφωνα για πρόεδρο του ΕΣΥ Σερρών γιατρό εις βάρος του οποίου εκκρεμούσαν ποινικές αποφάσεις.

Όσον αφορά στους πρώην διοικητές του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος, ο ένας γιατί κατά την περίοδο της διοίκησής του το 2005 υπέγραψε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ιατρών και η δεύτερη επειδή κατά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2007 δεν κίνησε τη διαδικασία πειθαρχικού για τον διευθυντή του ΕΣΥ Σερρών παρότι υπήρχε ήδη η εισήγηση του τμήματος επιθεωρητών.


Διαβάστε περισσότερα...

Λαμία: Ένας 70χρονος χαρίζει ζωή


Ένας άνδρας που έχει υποστεί βαρύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο, θα προβεί σε δωρεά οργάνων.

Πρόκειται για έναν άνδρα που εδώ και λίγες ημέρες έχει υποστεί βαρύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Λαμίας. Οι γιατροί ενημέρωσαν τους συγγενείς του για τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων και εκείνοι δέχθηκαν αμέσως.

Έτσι απόψε θα έρθει στην Λαμία, ομάδα γιατρών από το Λαϊκό Νοσοκομείο προκειμένου να πάρουν τους νεφρούς, ενώ πιθανότατα άλλη ομάδα από νοσοκομείο της Ιταλίας θα παραλάβει το ήπαρ.

Επίσης ίσως η δωρεά οργάνων συνεχιστεί και με τους κερατοειδείς. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αργά απόψε το βράδυ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άρειος Πάγος για τον νόμο Παυλόπουλου


Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τέθηκε και πάλι η αντισυνταγματικότητα ή όχι του νόμου που προβλέπει την απόλυση διευθυντών, διοικητών Οργανισμών, κ.λπ. χωρίς αποζημίωση.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, για τρίτη κατά σειρά φορά, εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κριθεί αντισυνταγματικός ο «νόμος Παυλόπουλου», που προβλέπει τη χωρίς αποζημίωση αυτοδίκαιη πρόωρη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των γενικών διευθυντών, διευθυντών, διοικητών Οργανισμών, προϊσταμένων κ.λπ., οι οποίοι απασχολήθηκαν στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα, ΟΤΑ, κλπ.

Οι επίμαχες διατάξεις του «νόμου Παυλόπουλου» προβλέπουν τη λήξη των συμβάσεων προσώπων που προσελήφθησαν από δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οργανισμούς επιχειρήσεων ή εταιρειών που το κράτος κατέχει το 51%, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για ορισμένο χρόνο (μεταξύ των άλλων οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές, αναπληρωτές διευθυντές, διοικητές ή πρόεδροι Οργανισμών, προϊστάμενοι υπηρεσιών, κ.λπ.), χωρίς την καταβολή αποζημιώσεως, που τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (εργοδότης-εργαζόμενος) συμφώνησαν για την περίπτωση πρόωρης λύσης της συμβάσεως.

Όπως τόνισε ο εισαγγελέας του ΑΠ, η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την «αυτοδίκαιη» λήξη των συμβάσεων, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης είναι επιπρόσθετα αντισυνταγματική, γατί πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση «με γνήσια αναδρομική ισχύ, η οποία θίγει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της οικονομικής ελευθερίας» και συγκεκριμένα «την ελευθερία των συμβάσεων, ειδικότερη έκφανση της οποίας αποτελεί και η ελευθερία των συμβαλλόμενων να καταγγείλουν με δική τους πρωτοβουλία την απ’ αυτούς καταρτισθείσα σύμβαση, εφόσον δεν πρόκειται για περίπτωση κατά την οποία η ελευθερία αυτή προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων ή ασκείται κατά παράβαση του Συντάγματος ή ενέχει προσβολή των χρηστών ηθών ή ασκείται σε βάρος της εθνικής οικονομίας ή δεν πρόκειται για περίπτωση που ο περιορισμός της ελευθερίας επιβάλλεται από λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος».

Στην προκειμένη περίπτωση, την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απασχόλησε περίπτωση διοικητή Οργανισμού λιμένα, ο οποίος παύθηκε τον Μάρτιο του 2005, ενώ η θητεία του έληγε κανονικά τον Οκτώβριο του 2006. Μέσω των δικαστηρίων διεκδίκησε μισθούς υπερημερίας για το διάστημα των 19 μηνών και διαφορές αποδοχών, καθώς οι μικτές αποδοχές του, οι οποίες ήταν 5.600 ευρώ, μειώθηκαν τον Ιούλιο του 2004 στις 3.200 ευρώ.

Το Εργατικό Τμήμα χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του «νόμου Παυλόπουλου», με την οποία απολύθηκε κατ' εφαρμογή του Ν. 3260/2004, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης, και επισήμανε ότι δεν υπάρχει σπουδαίος λόγος για την απομάκρυνσή του από τη θέση που κατείχε, ούτε όμως και η διάταξη αυτή αποτελεί σπουδαίο λόγο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδι ελπίδας για 11χρονο κοριτσάκι



Με ασφάλεια ολοκληρώθηκε η αερομεταφορά 11χρονου κοριτσιού από την Αθήνα στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς για την απόφραξη κοιλιακής αορτής.

Η αερομεταφορά πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ μετά από εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου και αίτημα του ΕΚΑΒ.

Την αερομεταφορά πραγματοποίησε αεροσκάφος Gulfstream V της Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Την ασθενή συνόδευε ομάδα ιατρών. Τα έξοδα μετακίνησης της ασθενούς και της ομάδας των ιατρών βαρύνουν το ΕΚΑΒ.



Διαβάστε περισσότερα...

300 εκ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας


Κονδύλια ύψους 300 εκατομ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν μέχρι το τέλος του έτους για συγκεκριμένες δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάσχεσης της ανεργίας, που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από το ΕΚΤΠΑ (Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο ΕΚΤ (Κοινωνικό Ταμείο), και δεύτερον, θα διοχετευθούν οι νέοι σε ηλικία άνεργοι σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55 ετών) θα απορροφηθούν σε δημόσια κοινωνική εργασία.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για το μοντέλο κοινωφελούς εργασίας που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πολλές άλλες χώρες και προβλέπει την έμμισθη απασχόληση σε δήμους, νοσοκομεία κ.λ.π.

Αποφασίστηκε ακόμα, το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας να κινείται παράλληλα με την απασχόληση, δηλαδή τα όποια σχέδια δράσης απασχόλησης θα βρίσκονται σε συνάρτηση με τις αναπτυξιακές πολιτικές που εξετάζει το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι υφυπουργοί Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Ανάπτυξης Κυριάκος Βιρβιδάκης.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φοιτητής δημιούργησε αιμοστατικό gel


Μπορεί να σταματήσει άμεσα την αιμορραγία.

Ο φοιτητής Joe Landolina, του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο αιμοστατικό gel που δρα με απίστευτη ταχύτητα κλείνοντας τις ανοιχτές πληγές.

Το Veti-Gel όπως ονομάζεται, είναι ένα υποκατάστατο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία ανοιχτή πληγή ώστε να σταματήσει την αιμορραγία άμεσα. Ο Landolina κατασκεύασε το ειδικό αυτό gel από πολυμερή φυτών, με τη συνθετική δομή του να μοιάζει με αυτήν του ανθρώπινου σώματος.

«Λειτουργεί σε τρία στάδια», εξηγεί ο Landolina. «Αρχικά λειτουργεί ως κόλλα ιστών, ασκώντας τη δική του πίεση πάνω στην πληγή, ώστε να μη χρειάζεται να το κάνει ο ασθενής ή κάποιος άλλος. Στη συνέχεια κάνει κάτι που ονομάζεται ενεργοποίηση του παράγοντα πήξης, Factor-12, ο οποίος με τη σειρά του ενεργοποιεί το ινώδες, που απαιτείται για τη δημιουργία ενός θρόμβου στο αίμα».

«Τέλος, ενεργοποιεί τα κύτταρα των αιμοπεταλίων για να κλείσει η πληγή». Το gel αναγκάζει τα αιμοπετάλια να συνδεθούν με το ινώδες, προκαλώντας μία στεγανή σφράγιση στην πληγή. Το gel ουσιαστικά μιμείται τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, αλλά σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.

Ο Landolina έχει ήδη μιλήσει με τον αμερικανικό στρατό, που προφανώς έχει συμφέρον από το Veti-Gel, ενώ αναμένει να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε λιγότερο από δύο χρόνια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπυρόπουλος: Ρυθμίστε τις εισφορές σας


Υπάρχει σκέψη να πιστοποιηθούν λογιστικά γραφεία από το 2014, ώστε να διεκπεραιωθούν οι οφειλές προς το ΙΚΑ, όπως αποκάλυψε ο διοικητής τού ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, κατά τη συνεδρίαση τού ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

«Να προσέλθουν οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι για να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ», ζήτησε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Σημείωσε δε, ότι η νέα ρύθμιση, που βρίσκεται σε διάλογο με την Τρόικα, θα έχει ένα προαπαιτούμενο: δυνατότητα να μπαίνουν μελλοντικά σε αυτή θα έχουν μόνο όσοι καταβάλλουν χωρίς διακοπή, τις τρέχουσες εισφορές του έτους. Με άλλα λόγια, «τρέχουσες εισφορές» είναι και όλες οι καθυστερούμενες εισφορές του 2013, που δεν έχουν κλείσει με ρύθμιση.

Παρόμοια απαίτηση, σημείωσε ο ίδιος, θα ισούται σε λίγο, για χιλιάδες εργοδότες, με απαγόρευση εφόσον θα αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές. Για να μη συμβεί αυτό, οι επιχειρηματίες πρέπει άμεσα να προβούν σε ρύθμιση, να κεφαλαιοποιήσουν όλα τα οφειλόμενα και να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, ώστε να έχουν το δικαίωμα να μεταβούν στο νέο καθεστώς ρύθμισης για τυχόν νέα χρέη. Να ρυθμίσουν ακόμη και τις καθυστερούμενες οφειλές του 2013. Επί πλέον, η ρύθμιση εκτιμάται αναγκαία γιατί σε λίγο χρόνο η ασφαλιστική ενημερότητα θα λαμβάνεται αυτόματα ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι χωρίς αυτή δεν θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση.

Η νέα ρύθμιση είναι ακόμη στα ''σκαριά'' και σε διαβούλευση με την Τρόικα. Για την ασφαλιστική ενημερότητα, ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι σταδιακά θα καταργηθεί η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του εντύπου ενημερότητας, γιατί ο κάθε Οργανισμός, συμβολαιογράφος, εφορία κ.λπ., θα «βλέπει» ηλεκτρονικά αν ο επιχειρηματίας είναι ενήμερος μέσα από το διαδίκτυο, βάζοντας το ΑΦΜ. Έτσι, θα γίνει ανέφικτο να παρακάμπτεται η ενημερότητα μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών και φυσικά όποιος δεν είναι ενήμερος δεν θα κάνει τη δουλειά του. Σε λίγο χρόνο το σύστημα αυτό θα εφαρμόζεται 100%. Άρα, κατέληξε ο κ. Σπυρόπουλος, η ρύθμιση των καθυστερούμενων εισφορών είναι άμεση ανάγκη και για την ασφαλιστική ενημερότητα.

Ο κ. Σπυρόπουλος ενημέρωσε ότι το ΙΚΑ βρίσκεται σε «δύσκολη κατάσταση» για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η παραβατικότητα, η εισφοροδιαφυγή, οι απάτες, οι διπλές συντάξεις, η διαφθορά υπαλλήλων κ.λπ.

Επίσης -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι:

• Οι εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στο 30%.

• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 7-8 δισ. ευρώ και από ανενεργές σε άλλα 4-5 δισ. ευρώ.

• Ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ οφείλει στον κλάδο σύνταξης 13 δισ. τα οποία δεν θα αποδοθούν ποτέ.

• Αν εφαρμόζαμε τους σημερινούς ελέγχους και τις σημερινές ρυθμίσεις από τη δεκαετία του '90 θα είχαμε όφελος περί τα 25 δισεκ. ευρώ και οι εισφορές θα ήταν χαμηλότερες μέχρι και 40%.

• Αν δεν είχαμε κάνει εκκαθάριση των παράνομων συντάξεων θα μειώναμε και άλλο τις συντάξεις.

• Η μεγαλύτερη παραβατικότητα στους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ήταν στα λεγόμενα ευγενή ταμεία.

• Στο εξής οι συντάξεις θα είναι προδηλωμένες στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

• Είμαι υπέρ ενός ενιαίου ταμείου (Εθνικός Οργανισμός Συντάξεων) για όλους τους πολίτες της χώρας για να εξαλειφθούν αυτές οι διαφορές και αδικίες που γίνονται σε εισφορές, συντάξεις, παροχές, διαδοχικές συντάξεις κ.λπ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έμβρυο χορεύει στην κοιλιά της μαμάς του


Τις ικανότητές της στο χορό έδειξε μια μπέμπα πριν καν γεννηθεί. Όπως θα παρακολουθήσετε στο βίντεο το έμβρυο δεν σταματάει να χοροπηδά στην κοιλιά της μητέρας του, η οποία διένυε την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Ο μπαμπάς κατέγραψε τις εντυπωσιακές…επιδόσεις της κόρης του, που σήμερα είναι δύο μηνών.







Διαβάστε περισσότερα...

Ουρές... χιλιομέτρων για θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας


Με κόλαση μοιάζει η εξυπηρέτηση του κοινού στον ΟΠΑΔ.

Ουρές για τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας στον ΟΠΑΔ σχηματίστηκαν το πρωί της Παρασκευής.

Εκατοντάδες ασφαλισμένη, συνταξιούχοι και μη, βρέθηκαν νωρίτερα από τις 6 το πρωί στα γραφεία.



Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι για να θεωρήσει κάποιος μια ιατρική εξέταση, ή να ανανεώσει την ισχύ του βιβλιαρίου του, θα πρέπει να προσέλθει στον ΟΠΑΔ στις 6 και αν είναι τυχερός, να βρει θέση στην ήδη σχηματισθείσα ουρά, ώστε. όταν ανοίξει τις πόρτες του ο Οργανισμός, να μπορέσει να προμηθευθεί αριθμό προτεραιότητας εξυπηρέτησης.

Οι ουρές που έχουν σχηματιστεί είναι ατελείωτες και οι πολίτες για ακόμη μία φορά ταλαιπωρούνται άσκοπα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ασφαλισμένοι ακόμη και εάν δεν έχουν καταφέρει να θεωρήσουν το βιβλιάριό τους, μπορούν να εξυπηρετούνται μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε από τη ζωή κορίτσι δύο ετών στην Πάτρα


Έπασχε από νεοπλασματική ασθένεια.

Θρήνος στην τοπική κοινωνία της Πάτρας από τον πρόωρο χαμό ενός δίχρονου κοριτσιού, το οποίο έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε απέραντη θλίψη τόσο στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους, όσο και στους Πατρινούς που πληροφορήθηκαν τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη.

Το κοριτσάκι έχασε τη μάχη που έδινε με νεοπλασματική ασθένεια.

Η οικογένειά της παρακαλεί αντί στεφάνων στην κηδεία, να κατατεθούν χρήματα στον «Σύλλογο Πίστης» για παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή λύση για τη θαλάσσια ρύπανση



Τη λύση για την απομάκρυνση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών απορριμμάτων από τις θάλασσες και τους ωκεανούς ισχυρίζεται ότι βρήκε ένας φοιτητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ντελφτ, στην Ολλανδία.

Η τεχνολογία του 19χρονου Boyan Slat συνίσταται στην ανάπτυξη ενός «δικτύου» από εξέδρες επεξεργασίας και φράγματα, τα οποία θα σχηματίζουν ένα γιγάντιο χωνί.

Τα φράγματα θα σπρώχνουν τα απορρίμματα προς τις εξέδρες επεξεργασίας, όπου τα πλαστικά θα διαχωρίζονται από το πλαγκτόν, θα φιλτράρονται και θα αποθηκεύονται μέχρι να ανακυκλωθούν.

Το πρωτοποριακό στοιχείο της τεχνολογίας του είναι ότι τα απορρίμματα θα καταλήγουν στις εξέδρες επεξεργασίας χάρη στον σχηματισμό (χωνί) που θα δημιουργούν τα φράγματα, αποκλειστικά με τη δύναμη των ρευμάτων της θάλασσας.

Ο 19χρονος φοιτητής εμπνεύστηκε τη Συστοιχία Καθαρισμού των Ωκεανών, όπως ονομάζεται το φιλόδοξο πρότζεκτ, μετά από μια σχολική εργασία για τα πλαστικά απορρίμματα στις «χωματερές» των ωκεανών.


Όλα αυτά τα χρόνια ο Boyan συνέχισε να επεξεργάζεται το σχέδιό του, το οποίο βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο Ντελφτ, και τελικά δημιούργησε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ίδρυμα για τον Καθαρισμό των Ωκεανών», η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη και υλοποίηση των τεχνολογιών του.

Οι «χωματερές» είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μαστίζουν τους ωκεανούς, καθώς τα σκουπίδια εκτείνονται σε τεράστιες εκτάσεις, εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Εκτιμάται ότι Συστοιχία Καθαρισμού των Ωκεανών θα μπορούσε να απομακρύνει από το νερό, εντός πενταετίας, μέχρι και 7.250.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων, προστατεύοντας τα θαλάσσια θηλαστικά και μειώνοντας τους ρυπαντές που επιμολύνουν την τροφική αλυσίδα.

Εκτός αυτού, θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από την περικοπή των εξόδων για θαλάσσιους καθαρισμούς και την ενίσχυση του τουρισμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτος γάτος με αναπηρία περπατάει με τα δύο δεξιά του πόδια


Στη Βρετανία, ο περσικός γάτος Κάφρεϊ, ο οποίος έχασε τα αριστερά του ποδαράκια σε ατύχημα, έμαθε να ισορροπεί στα δεξιά του άκρα.





Το κατοικίδιο χρώματος καπνισμένου μαύρου, είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο περίπου 10 χρόνια πριν, όταν ήταν 3 ετών. Από το ατύχημα ο Κάφρεϊ έχασε το αριστερό πίσω πόδι του αλλά στα τέλη του 2012, τα παλιά τραύματα του γάτου εμφανίστηκαν ξανά και αναγκάστηκαν να του αφαιρέσουν και το μπροστινό αριστερό πόδι εξαιτίας όγκου.

Εν τω μεταξύ, ο μαλλιαρός ασθενής κατάφερε να καταπλήξει όλους τους ειδικούς. Λίγες μέρες μετά το εξιτήριο, ο γάτος άρχισε να μαθαίνει να κρατά την ισορροπία του και σύντομα ξεκίνησε να περπατά με σιγουριά και μάλιστα να τρέχει με τα δύο δεξιά του πόδια.






Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα


Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης δίνει εντολή στις εφορίες να «ξεπαγώσουν» τις επιστροφές φόρων που συνολικά αγγίζουν τα 3,3 δισ. ευρώ και εντός 10 ημερών να αρχίσουν να επιστρέφουν τα πρώτα ποσά στους δικαιούχους. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι επιστροφής έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, τότε θα γίνεται αυτεπάγγελτα συμψηφισμός των οφειλών.

Με την εγκύκλιο καθιερώνονται διαδικασίες εξπρές για την επιστροφή των φόρων προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Ποσά έως 300.000 ευρώ που έχουν εκκαθαριστεί και έχει εκδοθεί ΑΦΕΚ (Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης) θα επιστρέφονται εντός 10 ημερών ενώ για μεγαλύτερα ποσά η επιστροφή θα πραγματοποιείται εντός δυο μηνών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι «εκκρεμείς» επιστροφές φόρων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Α. Επιστροφές για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ.

Στην κατηγορία αυτή θα περιλαμβάνονται ποσά που αφορούν δηλώσεις ή αιτήσεις επιστροφής, κατά περίπτωση, για τις οποίες έχει εκδοθεί ΑΦΕΚ και έχει εκκαθαριστεί η απαίτηση.

Β. Επιστροφές για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί εκκαθάριση των σχετικών αιτήσεων.

Στην κατηγορία αυτή θα περιλαμβάνονται ποσά που αφορούν δηλώσεις ή αιτήσεις επιστροφής για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ΑΦΕΚ ή αυτό που έχει εκδοθεί δεν έχει εκκαθαριστεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. 

Α' Κατηγορία

Καθορισμός διαδικασίας επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και έχει εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ.

Η διαδικασία που θα τηρείται για τις επιστροφές αυτής της κατηγορίας έχει ως ακολούθως:

1. Εφόσον ο δικαιούχος της επιστροφής έχει οφειλές προς το Δημόσιο, το ΑΦΕΚ εξοφλείται συμψηφιστικά αυτεπαγγέλτως από τη Δ.Ο.Υ.

2. Εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει οφειλές προς το Δημόσιο, ή υπολείπεται ποσό προς επιστροφή μετά τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των οφειλών του, τότε:

α) Προκειμένου για ΑΦΕΚ επιστροφής κάτω των 300.000 ευρώ, αποστέλλεται σε αυτόν εντός δέκα (10) ημερών από την εκκαθάριση του ΑΦΕΚ σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για την είσπραξη του ποσού προσκομίζοντας τα οριζόμενα στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1140/8.12.2006 δικαιολογητικά πληρωμής. Η αποπληρωμή στους δικαιούχους των προς επιστροφή ποσών πραγματοποιείται άμεσα από τη Δ.Ο.Υ. μετά την προσκόμιση των προαναφερόμενων δικαιολογητικών. Εναλλακτικά σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει γνωστοποιήσει στη Δ.Ο.Υ. τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να μεταφερθεί το προς επιστροφή ποσό, τότε αυτό πιστώνεται στο λογαριασμό του, εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία προσκόμισης των εν λόγω δικαιολογητικών.

β) Προκειμένου για ΑΦΕΚ επιστροφής άνω των 300.000 ευρώ, για την πληρωμή των οποίων απαιτείται έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών (ή το εκάστοτε εξουσιοδοτούμενο από αυτόν όργανο), σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 3220/2004, η αποπληρωμή στους δικαιούχους των προς επιστροφή ποσών πραγματοποιείται εντός το πολύ δύο (2) μηνών από την ημερομηνία εκκαθάρισης του ΑΦΕΚ. Αναλυτικότερα η Δ.Ο.Υ. εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία εκκαθάρισης του ΑΦΕΚ διαβιβάζει το σχετικό φάκελο για έγκριση στην Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων η οποία τον αξιολογεί και τον προωθεί στον Υπουργό Οικονομικών για έγκριση. Μετά την επιστροφή του υπογεγραμμένου σχετικού φακέλου η Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων τον αποστέλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός πέντε (5) ημερών για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή στον δικαιούχο. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. οφείλει εντός πέντε (5) ημερών από τη λήψη του φακέλου να αποστείλει σχετική ειδοποίηση στον δικαιούχο προκειμένου να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για την είσπραξη του ποσού, προσκομίζοντας τα οριζόμενα στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1140/8.12.2006 δικαιολογητικά πληρωμής και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να μεταφερθεί το προς επιστροφή ποσό. Το ποσό πιστώνεται στο λογαριασμό του εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία προσκόμισης των εν λόγω δικαιολογητικών.

3. Η εξόφληση των εκκρεμών επιστροφών, εν γένει, γίνεται κατά σειρά απόλυτης χρονικής προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εκκαθάρισης του ΑΦΕΚ, με όσα έχουν εκκαθαριστεί παλαιότερα να προηγούνται.

Β' Κατηγορία

Καθορισμός διαδικασίας επιστροφών για τις οποίες δεν έχει εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ.

Η διαδικασία που θα τηρείται εν προκειμένω για τις τρεις βασικές επιστροφές φόρου, ήτοι ΦΠΑ, Εισοδήματος και Κεφαλαίου, έχει ως ακολούθως:

Διαδικασία επιστροφής Φ.Π.Α.

1. Για τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών Φ.Π.Α. προωθείται άμεσα η αξιολόγησή τους σε κεντρικό επίπεδο από τη Γ.Γ.Π.Σ., με σκοπό την εξαγωγή των υποθέσεων για τις οποίες η επιστροφή πραγματοποιείται κατόπιν ελέγχου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1090/2.4.2012. Στο πλαίσιο αυτό αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. ηλεκτρονικά αρχεία με τις αιτήσεις των οποίων η επιστροφή διενεργείται άμεσα χωρίς έλεγχο καθώς και για αυτές που απαιτείται η διενέργεια ελέγχου πριν την επιστροφή.

2. Το σχετικό ΑΦΕΚ εκδίδεται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την αποστολή του ηλεκτρονικού αρχείου για τις περιπτώσεις που η επιστροφή διενεργείται χωρίς έλεγχο. Για τις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος αυτός ολοκληρώνεται εντός δύο (2) μηνών από την αποστολή του ηλεκτρονικού αρχείου ενώ το ΑΦΕΚ εκδίδεται εντός τριάντα (30) ημερών από την ολοκλήρωση του ελέγχου. Ο έλεγχος (όπου απαιτείται) και η έκδοση του ΑΦΕΚ πραγματοποιείται κατά προτεραιότητα με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης επιστροφής.

3. Προκειμένου για την ορθή απεικόνιση των εκκρεμών επιστροφών, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται να καταχωρούν άμεσα στο σύστημα TAXIS (υποσύστημα Φ.Π.Α., επιλογή «έλεγχος-ειδοποιήσεις-απορρίψεις αιτήσεων») την απόρριψη των αιτήσεων επιστροφής για τις οποίες το αίτημα έχει απορριφθεί από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο, ή έχει ανακληθεί από τον φορολογούμενο.

4. Για την ορθή απεικόνιση των εκκρεμών επιστροφών απαιτείται επίσης η καταχώρηση των αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α. στο σύστημα TAXIS, άμεσα μετά από την πρωτοκόλλησή τους στη Δ.Ο.Υ.

Διαδικασία επιστροφής Φόρου Εισοδήματος

Α. Η διαδικασία επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για δηλώσεις - αιτήσεις επιστροφής φόρου, έχει ως εξής:

1. Η Γ.Γ.Π.Σ. με βάση τις 1106485/6220/0016/ΠΟΛ.1275/27.11.2001, 1045647/2509/0016/ΠΟΛ.1077/16.4.2003 και ΠΟΛ.1176/10.8.2012 Α.Υ.Ο., που εκδόθηκαν από τη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων, για όσες περιπτώσεις δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών προβαίνει κατόπιν των προβλεπόμενων ελέγχων στους απαραίτητους συμψηφισμούς και επιστρέφει στους δικαιούχος το τυχόν εναπομένον ποσό εντός 15 ημερών από την εκκαθάριση.

2. Για όσες περιπτώσεις απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, η Γ.Γ.Π.Σ. εκδίδει και αποστέλλει σε κάθε Δ.Ο.Υ. κατάσταση επιστροφών για επεξεργασία και έλεγχο του επιστρεπτέου ποσού. Ο έλεγχος της κάθε κατάστασης επιστροφών για επεξεργασία πρέπει να τελειώνει το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την παραλαβή της.

3. α) Μετά τους σχετικούς ελέγχους, για όσους φορολογούμενους έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η Δ.Ο.Υ. αποστέλλει κατάσταση στη Γ.Γ.Π.Σ., ώστε να επιστραφεί ο φόρος στους δικαιούχους εντός δεκαπέντε (15) ημερών.

β) Για όσους φορολογούμενους δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έλεγχο εντός δέκα (10) ημερών, οι Δ.Ο.Υ. προκειμένου να προβούν στη επιστροφή των ποσών καλούν αυτούς εκ νέου όπως προσκομίσουν τα δικαιολογητικά αυτά το αργότερο εντός μηνός. Εφόσον αυτά προσκομισθούν οι Δ.Ο.Υ., εκδίδουν ΑΦΕΚ επιστροφής και ακολουθείται η οριζόμενη διαδικασία της Α' κατηγορίας.

Εφόσον αυτά δεν προσκομισθούν έγκαιρα από τον δικαιούχο, η Δ.Ο.Υ. πλέον δεν έχει υποχρέωση για εκ νέου ειδοποίηση του δικαιούχου.

4. Για περιπτώσεις αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων παρελθόντων ετών καθώς και τροποποιητικών δηλώσεων τρέχοντος έτους, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει στις Δ.Ο.Υ. μη εκκαθαρισμένα ΑΦΕΚ για την τακτοποίησή τους. Στη περίπτωση αυτή γίνεται η εκκαθάρισή τους εντός δεκαπέντε (15) ημερών, από τις Δ.Ο.Υ. και ακολουθείται η οριζόμενη διαδικασία της Α' κατηγορίας.

Β. Η διαδικασία επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων-εταιρειών για δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει επιστροφή φόρου έχει ως εξής:

1. Με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και του άρθρου 101 του ν. 2238/1994, γίνεται άμεσα και η εκκαθάριση αυτής.

2. Στη συνέχεια, εφόσον προκύψει επιστροφή φόρου, ενημερώνεται αυτόματα το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα, ώστε όλες οι Δ.Ο.Υ. να γνωρίζουν τα νομικά πρόσωπα της αρμοδιότητάς τους που δικαιούνται επιστροφής.

3. Τέλος, αφού η αρμόδια Δ.Ο.Υ. προβεί για κάθε περίπτωση στον έλεγχο όλων των προβλεπόμενων από το νόμο παραστατικών, προβαίνει άμεσα στην έκδοση ΑΦΕΚ και την εκκαθάριση αυτού. Στην συνέχεια ακολουθείται η οριζόμενη διαδικασία της Α' κατηγορίας.

Διαδικασία επιστροφής Φόρων Κεφαλαίου

Ως προς τις επιστροφές για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί εκκαθάριση των σχετικών αιτήσεων - δηλώσεων:

1. Στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 84 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών (ο οποίος κυρώθηκε με το ν.2961/2001), δηλαδή η έκπτωση ενεργείται οίκοθεν από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή μετά από αίτηση του δικαιούχου, μόλις αποκτηθεί ο τίτλος και πάντως το αργότερο μέσα στο επόμενο έτος από την απόκτηση του τίτλου.

2. Στις φορολογίες μεταβιβάσεων ακινήτων, Ε.Τ.ΑΚ. (Ειδικό Τέλος Ακινήτων), Φ.Α.Π. (Φόρο Ακίνητης Περιουσίας), και Ε.Φ.Α. (Ειδικό Φόρο Ακινήτων) η έκπτωση ενεργείται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. μόλις αποκτηθεί ο τίτλος και πάντως το αργότερο μέσα στο επόμενο έτος από την απόκτηση του τίτλου, αφού προηγηθεί από το δικαιούχο η υποβολή αίτησης, που επέχει θέση δήλωσης, ή δήλωση, σύμφωνα και με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι προς παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις και οι υποθέσεις - εκκαθαρίσεις που οφείλονται σε υπαιτιότητα της υπηρεσίας. 

Επισήμανση

Για την ορθή απεικόνιση των εκκρεμών επιστροφών και την αξιόπιστη εξαγωγή αναφορών από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση των υποθέσεων (με ή χωρίς ΑΦΕΚ) που παραγράφονται και η απόρριψή τους στο σύστημα TAXIS σε τακτική βάση από τις Δ.Ο.Υ. (ώστε να μην εμφανίζονται ως εκκρεμείς).

Ειδικά για τις υφιστάμενες αιτήσεις επιστροφής θα πρέπει εντός δέκα (10) ημερών από τη λήψη της παρούσας, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. να καταχωρήσουν στο σύστημα TAXIS:

α) Τις αιτήσεις που έχουν πρωτοκολληθεί και ενδεχομένως δεν έχουν καταχωρηθεί.

β) Την απόρριψη των αιτήσεων επιστροφής για τις οποίες το αίτημα έχει απορριφθεί από την υπηρεσία για οποιοδήποτε λόγο, ή έχει ανακληθεί από τον φορολογούμενο, ή έχει παραγραφεί.

γ) Τα Α.Φ.ΕΚ. που έχουν παραγραφεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Προσφέρω» για τα συσσίτια της μητρόπολης Χανίων


Μια γραμμή δίπλα στους πολίτες και το κοινωνικό παντοπωλείο.
Μια ακόμα δράση που υλοποιείται από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου και τη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου με τη συνδρομή και των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ανακοινώθηκε σήμερα στα Χανιά.

Οι συμμετέχοντες στη δράση αυτή προχώρησαν στη λειτουργία της γραμμής «Προσφέρω», που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, στέλνοντας sms στο 19454 από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 17 Απριλίου και με χρέωση 1 ευρώ να ενισχύουν οικονομικά τα συσσίτια της Μητρόπολης και το κοινωνικό παντοπωλείο, καθώς τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα μηνύματα θα δοθούν σε αυτές τις κοινωνικές δομές.

«Πάντα έλεγα ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Κι αυτό καλούμαστε για μία ακόμη φορά να πράξουμε. Συνεχίζοντας την καλή συνεργασία, η τοπική εκκλησία και ο δήμος Χανίων, ενώνουμε για μία ακόμη φορά τις δυνάμεις μας, για να βοηθήσουμε όσους συμπολίτες μας χρειάζονται τη στήριξή μας», τόνισε παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

Από την πλευρά του ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δαμασκηνός Λιονάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λέγεται και είναι αλήθεια ότι η πενία και η φτώχεια πολλούς τρόπους κατεργάζεται και αυτή είναι μία νέα μέθοδος προκειμένου να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας, που το έχουν ανάγκη».

Παράλληλα, για την προβολή και προώθηση της δράσης ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης δημιούργησε αφιλοκερδώς τηλεοπτικό σποτ, στο οποίο, επίσης αφιλοκερδώς, συμμετέχει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερος να ταξιδέψει ο Πιστόριους


Χαλαρώνουν οι περιοριστικοί όροι για τον Παραολυμπιονίκη.

Ελεύθερος να ταξιδέψει είναι και πάλι ο Όσκαρ Πιστόριους καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα του συνηγόρου του για χαλάρωση των περιοριστικών όρων.

Πριν από ένα σχεδόν ένα μήνα το δικαστήριο είχε αφήσει ελεύθερο τον 26χρονο Παραολυμπιονίκη, αλλά επέβαλλε σκληρούς περιοριστικούς όρους μεταξύ των οποίων ήταν η απαγόρευση να φύγει έξω από την Πρετόρια χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει την αστυνομία και η απαγόρευση να εισέλθει σε αίθουσα αναχωρήσεων οποιουδήποτε αεροδρομίου.



Ο δικαστής που εξέτασε σήμερα το αίτημα της υπεράσπισης τόνισε πως δεν βρίσκει κάποιο λόγο που να μην επιτρέπει στον Πιστόριους να φύγει από την χώρα εάν προσκληθεί να αγωνιστεί στο εξωτερικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιο είναι το πιο εθιστικό βιντεοπαιχνίδι;


Κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες που προσπαθούν να κατανοήσουν τους λόγους που ένα βιντεοπαιχνίδι είναι εθιστικό. Το 2007 σε μία έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό CyberPsychology and Behavior, παρουσιάστηκε το πόσο εύκολο είναι για κάποιον να χάσει τη αίσθηση του χρόνου, ενώ είναι προσηλωμένος σε κάποιο παιχνίδι.

Σε αντίστοιχη έρευνα του Richard T.A Wood και της ομάδας του στη μονάδα International Research Unit Division of Psychology, του πανεπιστημίου Trend στο Nottingham, τονίζεται πως το 99% των 280 ατόμων που έλαβαν μέρος, βίωσαν το φαινόμενο απώλειας του χρόνου καθώς έπαιζαν ένα παιχνίδι. Μάλιστα το 24,3% δήλωσε πως αυτό το φαινόμενο είναι κάτι θετικό, τη στιγμή που το 29,3% απάντησε το αντίθετο.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που θα πρέπει να έχει ένα παιχνίδι για να γίνει τόσο εθιστικό; Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως τα παιχνίδια που μπορούν να καθηλώσουν τους παίκτες θα πρέπει να είναι περίπλοκα και συναρπαστικά, να έχουν ισχυρή πλοκή, να μπορεί κανείς να τα παίξει με άλλους και τέλος να διαθέτουν επίπεδα εξέλιξης (levels).

Η προφανής επιλογή λοιπόν είναι το World of Warcraft. Το δημοφιλές MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) της Blizzard που κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια παίκτες, που πληρώνουν μηνιαία συνδρομή για να μπορούν να παίξουν.

Το γνωστό και ως «WoW», συνδυάζει όλα τα παραπάνω και μάλιστα δίνει τη δυνατότητα ελευθερίας στον παίκτη, επιτρέποντας του να παίξει το παιχνίδι με όποιον τρόπο εκείνος επιλέξει.



Το «WoW» μπορεί να μην είναι ο τίτλος που ανακάλυψε το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών, όμως σίγουρα είναι εκείνος που κατάφερε να το εξελίξει και να επηρεάσει πολλούς μεταγενέστερους τίτλους. Μάλιστα το «WoW» είναι το παιχνίδι με τις περισσότερες αναφορές στα στοιχεία της έρευνας.

Ψηλά στη λίστα με τους πιο εθιστικούς τίτλους παιχνιδιών μπορεί να βρει κανείς τα «Halo», «Call of Duty», «The Sims», «Portal» αλλά και πολλούς άλλους που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στοιχεία-σοκ για τις μαϊμού συντάξεις


Τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ τον χρόνο κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι συντάξεις-μαϊμού. Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι τα Ταμεία κατέβαλαν 51.551 τέτοιες συντάξεις σε μη δικαιούχους, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η απογραφή των δικαιούχων συντάξεων χηρείας στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος επισήμανε ότι οι πιο συνηθισμένες απάτες εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων είναι η είσπραξη συντάξεων αποθανόντων από συγγενείς τους που είναι συνδικαιούχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η είσπραξη συντάξεων χηρείας από ανθρώπους που έπαψαν να είναι δικαιούχοι καθώς προχώρησαν είτε σε νέους γάμους είτε σε σύμφωνα συμβίωσης, ενώ χωριστή κατηγορία είναι η είσπραξη οικογενειακών επιδομάτων από διαζευγμένους που όμως δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Βρούτσης κατέθεσε τα αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της απάτης ανά ασφαλιστικό φορέα και Ταμείο. Το σύνολο εκείνων που ελάμβαναν συντάξεις από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και δεν απογράφηκαν ανέρχεται σε 6.251 το 2012 και σε 6.168 το 2011, στον ΟΓΑ το 2012 οι αναπόγραφοι ανήλθαν σε 4.624 και το 2011 σε 502. Στον ΟΑΕΕ οι αναπόγραφοι ανήλθαν συνολικά σε 1.151, στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ σε 21, στο ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) 86, στο ΤΕΑΔΥ οι αναπόγραφοι ανέρχονται σε 5.518, στο ΤΕΑΠΑΣΑ σε 830, στο ΕΤΑΤ σε 794, στο ΕΤΕΑ σε 1.253, στο ΜΤΠΥ σε 2.484, στο ΝΑΤ σε 4.780, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (συντάξεις Δημοσίου) σε 2.277 αναπόγραφους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδική πτώση των ενοικίων


Πανελλαδική πτώση ενοικίων κάτω μέσο όρο 15% μέσα σε ένα χρόνο, καταγράφει έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX.Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να προβούν σε γενναίες εκπτώσεις προκειμένου να βρουν μισθωτές, την ίδια ώρα που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250.000 διαμερίσματα που είναι άδεια.

Η RE/MAX συνέκρινε τα ενοίκια που δίνονται το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και διαπιστώνει ότι παρατηρείται μία πτώση ύψους 14-15% σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, από το 2006 και μετά τα ενοίκια των κατοικιών έχουν υποχωρήσει έως και 50% σε πολλές περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα: Στη Θεσσαλονίκη η πτώση των τιμών κινήθηκε από 16-22% κατά μέσο όρο. Στην Αττική η πτώση έφτασε 12-13%. Στην περιφέρεια η πτώση κυμάνθηκε στο 14-17%.


Οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνονται ως εξής:

-Στην Αττική κυμαίνονται κατά μέσον όρο ελάχιστα κάτω των 5 ευρώ έως λίγο πάνω από 7 ευρώ, με κατώτατη τιμή ανά τ.μ. 3 ευρώ σε Καμίνια, Νεάπολη και Εξάρχεια και ανώτατη τα 11 ευρώ στην Εκάλη και το Παλαιό Ψυχικό.

-Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 3,5 ευρώ έως 5 ευρώ, με τις χαμηλότερες να παρατηρούνται στις Δυτικές Συνοικίες (Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Εύοσμος, Κορδελιό, Ηλιούπολη και Πολίχνη) γύρω στα 2 ευρώ και τις υψηλότερες στην Παλιά Παραλία που αγγίζουν τα 10 ευρώ.

-Στις επαρχιακές πόλεις οι τιμές κατά μέσον όρο κυμαίνονται από 3 ευρώ έως 4,5 ευρώ/τ.μ. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία στα 2 ευρώ και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα 7 ευρώ/τ.μ.

Τιμές ενοικίασης κατοικιών στην Θεσσαλονίκη
(ευρώ ανά τ.μ.)

Α' ΤΡIΜΗΝΟ 2012
Α' ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
Μεταβολή τιμών2012-2013
Περιοχή
ελάχιστη
μέγιστη
ελάχιστη
μέγιστη
ελάχιστη
μέγιστη
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟ
6,5
9,0
5,0
7,5-8
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
5,0
6,0
4,0
5,0
-20%
-17%
ΑΝΩ ΠΟΛΗ
6,0
7,0
4,0
5,0
-33%
-29%
ΠΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ
8,0
14,0
6,0
10,0
-25%
-29%
Μέσες τιμές
6,0
7,0
4,0
5,0
-25%
-29%
ΒΟΡΕΙΑ
ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ
5,0
6,0
4,0
5,0
-20%
-17%
Μέσες τιμές
5,0
6,0
4,0
5,0
-20%
-17%
ΔΥΤΙΚΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
2,2
3,5
1,7
3,2
-23%
-9%
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
2,6
3,5
2
3,3
-23%
-6%
ΕΥΟΣΜΟΣ
2,8
3,5
2
3,3
-29%
-6%
ΚΟΡΔΕΛΙΟ
2,6
3,3
1,8
2,8
-31%
-15%
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
2,6
3,3
2
3
-23%
-9%
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
4,5
5,5
3,5
4,5
-22%
-18%
ΠΟΛΙΧΝΗ
2,5
3,5
2
3
-20%
-14%
Μέσες τιμές
2,6
3,5
2,0
3,2
-23%
-9%
ΑΝΑΤΟΛΙΚA
ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ
5,0
7,0
4,0
6,0
-20%
-14%
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
4,0
5,5
3,5
4,5
-13%
-18%
ΒΟΤΣΗ
3,5
4,0
3,0
3,5
-14%
-13%
ΒΥΖΑΝΤΙΟ
4,5
6,0
4,0
5,0
-11%
-17%
ΚΗΦΙΣΙΑ
3,5
4,0
3,0
3,5
-14%
-13%
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
3,5
6,0
3,0
5,0
-14%
-17%
Μέσες τιμές
4,25
5,75
3,25
4,75
-14%
-15%
Γενικές μέσες τιμές
4,6
5,9
3,6
4,9
-22%
-16%































Τιμές ενοικίασης κατοικιών στην Αττική
(ευρώ ανά τ.μ.)
Α' ΤΡIΜΗΝΟ 2012
Α' ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
Μεταβολή τιμών2012-2013
Περιοχή
ελάχιστη
μέγιστη
ελάχιστη
μέγιστη
ελάχιστη
μέγιστη
ΑΘΗΝΑ-ΚΕΝΤΡΟ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
4,0
6,5
3,5
5,5
-13%
-15%
ΓΚΑΖΙ
4,5
8,0
4,0
7,0
-11%
-13%
ΕΞΑΡΧΕΙΑ
3,5
6,0
3,0
5,0
-14%
-17%
ΙΛΙΣΙΑ
4,5
7,0
4,0
6,0
-11%
-14%
ΚΟΛΩΝΑΚΙ
6,5
10,0
5,0
9,0
-23%
-10%
ΚΟΥΚΑΚΙ
3,5
6,0
3,0
5,0
-14%
-17%
ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ
6,5
8,5
5,0
7,0
-23%
-18%
ΝΕΑΠΟΛΗ
3,5
6,0
3,0
5,0
-14%
-17%
ΧΙΛΤΟΝ
4,5
8,5
4,0
7,5
-11%
-12%
Μέσες τιμές
4,5
7,0
4,0
6,0
-11%
-14%
ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
ΔΙΟΝΥΣΟΣ
5,0
8,0
4,0
7,0
-20%
-13%
ΕΚΑΛΗ
9,5
13,0
8,0
11,0
-16%
-15%
ΨΥΧΙΚΟ ΝEΟ
5,0
8,0
4
7
-20%
-13%
ΨΥΧΙΚΟ ΠΑΛΙΟ
7,0
12,0
6,0
11,0
-14%
-8%
ΦΙΛΟΘΕΗ
8,0
12,0
6
10
-25%
-17%
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
6,0
8,0
5,0
7,0
-17%
-13%
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
6,0
8,0
5,0
7,0
-17%
-13%
ΠΑΠΑΓΟΥ
6,5
11,0
5,0
9,0
-23%
-18%
ΜΕΛΙΣΣΙΑ
6,0
11,0
5,0
9,0
-17%
-18%
ΜΑΡΟΥΣΙ
6,0
7,0
5,0
6,0
-17%
-14%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
4,5
8,0
4,0
7,0
-11%
-13%
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
5,0
9,0
4,0
8,0
-20%
-11%
ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
5,0
12,0
3,5
10,0
-30%
-17%
ΚΗΦΙΣΙΑ
5,0
10,0
4,0
8,0
-20%
-20%
ΧΟΛΑΡΓΟΣ
5,5
8,5
4,0
8,0
-27%
-6%
ΓΕΡΑΚΑΣ
5,0
8,0
4,0
7,0
-20%
-13%
Μέσες τιμές
5,8
8,8
4,5
8,0
-22%
-9%
ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
7,0
11,5
6,0
10,0
-14%
-13%
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
4,5
10,5
3,5
8,0
-22%
-24%
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
4,2
9,6
3,5
8,0
-17%
-17%
ΑΛΙΜΟΣ
6,0
8,0
5,0
5,5
-17%
-31%
ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
6,0
8,0
5,0
5,5
-17%
-31%
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
5,2
10,4
4,8
9,5
-8%
-8%
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
5,0
8,0
4,5
7,0
-10%
-13%
ΓΛΥΦΑΔΑ
6,5
9,0
5,0
7,0
-23%
-22%
Μέσες τιμές
5,6
9,3
4,9
7,5
-13%
-19%
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ
5,5
8,5
5,0
8,0
-9%
-6%
ΚΑΜΙΝΙΑ
3,5
5,5
3,0
5,0
-14%
-9%
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ
4,5
6,5
4,0
6,0
-11%
-8%
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
4,5
6,5
4,0
6,0
-11%
-8%
ΚΑΣΤΕΛΑ
5,5
9,5
5,0
9,0
-9%
-5%
ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ
5,5
8,0
5,0
7,0
-9%
-13%
ΠΕΙΡΑΪΚΗ
6,5
8,5
6,0
8,0
-8%
-6%
ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ
6,5
8,5
6,0
8,0
-8%
-6%
ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ
4,5
6,5
4,0
6,0
-11%
-8%
Μέσες τιμές
5,5
8,0
5,0
7,0
-9%
-13%
Γενικές μέσες τιμές
5,6
8,4
4,7
7,3
-12%
-13%

Τιμές ενοικίασης κατοικιών στην περιφέρεια
(ευρώ ανά τ.μ.)
Α' ΤΡIΜΗΝΟ 2012
Α' ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
Μεταβολή τιμών2012-2013
Πόλη
ελάχιστη
μέγιστη
ελάχιστη
μέγιστη
ελάχιστη
μέγιστη
Βόλος
3,5
7,0
2,5
6,0
-29%
-14%
Ερμούπολη (Σύρος)
5,0
6,0
4,0
5,0
-20%
-17%
Καβάλα (παραθαλάσσια)
4,5
5,5
4,0
4,5
-11%
-18%
Καρδίτσα
3,0
4,0
2,5
3,5
-17%
-13%
Κέρκυρα
6,0
7,0
5,0
6,0
-17%
-14%
Καλαμάτα
4,0
8,0
3,0
7,0
-25%
-13%
Λαμία
2,2
4,4
2,0
4,0
-9%
-9%
Λάρισα
3,5
4,0
3,2
3,5
-9%
-13%
Πάτρα
4,0
6,0
3,0
4,0
-25%
-33%
Μέσες τιμές
4,0
6,0
3,0
4,5
-17%
-14%


Διαβάστε περισσότερα...