Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Γκουτέρες: Πρόβλημα ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό, το προσφυγικό

«Η αντιμετώπισή του απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».

Τη Λέσβο επισκέπτεται από το μεσημέρι σήμερα ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.

Τη Λέσβο που, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης και γενναιοδωρίας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Παράδειγμα προς όλο τον κόσμο για τα αισθήματα που επέδειξε προς τους ανθρώπους που διασχίζουν τη Μεσόγειο διαφεύγοντας από τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες «το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Λέσβου και της Ελλάδας. Αποτελεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».

Ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφθηκε αμέσως μετά την άφιξη του συνοδευόμενος από το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη το Κέντρο διαμονής προσφύγων στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, το υπό διαμόρφωση Κέντρο Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ και τέλος το Κέντρο Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Το απόγευμα θα πάρει μέρος στο παλιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης σε διευρυμένη σύσκεψη με θέμα το μεταναστευτικό με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με εθελοντικές οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα μεταναστών και προσφύγων.

Αύριο ο κ. Γκουτέρες θα επισκεφθεί το βόρειο τμήμα της Λέσβου και ιδιαίτερα τη διαδρομή από τη Σκάλα Συκαμνιάς μέχρι το Μόλυβο όπου και πραγματοποιούνται οι περισσότερες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.

-----------

Σχέδιο για «ευρωπαϊκή εισφορά αλληλεγγύης» για τους πρόσφυγες

Διαψεύδει το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung το Βερολίνο.

Το ενδεχόμενο εισαγωγής ευρωπαϊκής εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, το οποίο ωστόσο διαψεύδεται ήδη από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να εισπραχθεί μέσω μιας αύξησης του φόρου καυσίμων ή του ΦΠΑ ώστε τα επιπλέον έσοδα να καταλήξουν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα κονδύλια, σημειώνει η εφημερίδα, θα διατεθούν σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Μέρος των κονδυλίων θα δοθεί σε "ασφαλείς χώρες", για την φροντίδα των προσφύγων εκεί, αλλά και στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

Η εφημερίδα μάλιστα υποστηρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν πως η ιδέα ήρθε αρχικά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε: «Αυτό που ισχύει είναι ότι ούτε θέλουμε αυξήσεις φόρων στην Γερμανία ούτε θέλουμε την εισαγωγή ενός φόρου Ευρωπαϊκής Ένωσης».

-----------

Επιτάχυνση της λειτουργίας των κέντρων υποδοχής ζητούν Άσελμπορν – Αβραμόπουλος

«Η Ελλάδα έχει δίπλα της την Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία κέντρων υποδοχής (hot spot), η οποία θα αποτελέσει προϋπόθεση για την εφαρμογή των συμφωνιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων, μια πολιτική αλληλεγγύης, καθώς και η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αποτέλεσαν το κεντρικό αντικείμενο της επίσκεψης στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών κ. Άσελμπορν, μαζί με τον Επίτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το πρώτο ελληνικό hot spot θα λειτουργήσει σε 8-10 μέρες στη Μυτιλήνη και τα άλλα τέσσερα προβλέπεται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, σε ένα μήνα, προκειμένου να κερδίσουμε τον χρόνο που υπήρξαν καθυστερήσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ήταν παρών μαζί με τους δύο αξιωματούχους στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ζήτησε και από την ευρωπαϊκή πλευρά να επιταχύνει κυρίως την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Στείλαμε μήνυμα επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη λειτουργία των hot spots χωρίς τα οποία δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση», είπε ο Λουξεμβούργιος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι αυτά θα είναι τα κέντρα επιλογής των προσφύγων και δεν θα μπορεί κάθε χώρα να επιλέγει απ όπου θέλει.

Πρέπει να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες με σωστή ταυτοποίηση, έλεγχο υγείας και να προσφέρουμε τις σωστές συνθήκες υποδοχής, αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιος μας χτυπάει την πόρτα, τόνισε.

Στο πλαίσιο της διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου που αποτελεί η Συνθήκη Σένγκεν, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και διατυπώθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά η πρόταση για συνεργασία στο θέμα αυτό της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό προσφυγικό πρόβλημα, καθώς τουλάχιστον οι καταμετρημένοι Σύριοι πρόσφυγες που διαβιούν στο έδαφός της ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.

«Στο Συμβούλιο αποφασίσαμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εθνική κυριαρχία εξασθενεί», είπε ο κ. Άσελμπορν και σημείωσε ότι οι μόνες λύσεις στο προσφυγικό πρόβλημα και για την Ελλάδα και για την Τουρκία είναι ευρωπαϊκές. Διευκρίνισε πάντως ερωτηθείς, ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνεργασίας των δύο χωρών από την ΕΕ αλλά μόνον επιθυμία και εναπόκειται στις δύο χώρες αν και πώς θα συγκεκριμενοποιήσουν τη συνεργασία τους. Υπάρχουν πάντως σκέψεις και από τις δύο πλευρές.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μουζάλας είπε ότι κάνουμε σοβαρή προσπάθεια Ελλάδα ,Τουρκία και ΕΕ και δεν πιστεύω ότι διανοείται καμία πλευρά ότι θα διεμβολίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης και ότι θα ξύσουμε παλιές πληγές.

Η όλη προσέγγιση, είπε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, συνδέεται με την προσπάθεια να έρθει πιο κοντά η Τουρκία στην ΕΕ και να συζητήσει.

Ο κ. Άσελμπορν ο οποίος μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο πριν έρθουν στην Ελλάδα επισκέφθηκαν τη Ρώμη, όπου μετείχαν στην "υψηλού συμβολισμού" πρώτη εφαρμογή της μετεγκατάστασης 19 προσφύγων από την Ερυθραία στην Σουηδία, στη συνέχεια μετέβησαν στη Λαμπεντούζα, όπου λειτουργεί το πρώτο hot spot στην Ιταλία. Μετά την Αθήνα θα επισκεφθούν τη Λέσβο και σε μια βδομάδα η ίδια ομάδα αξιωματούχων θα επιστρέψει στην Ελλάδα, στηρίζοντας την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, είναι δίπλα της η Ευρώπη», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό σηματοδοτεί και η συνάντηση που είχαμε προηγουμένως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Άσελμπορν εκ μέρους του Συμβουλίου και ο κ. Αβραμόπουλος εκ μέρους της Επιτροπής είπαν ότι είχαν ουσιαστική συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς το πρωί στο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και επιταχύνουμε τους ρυθμούς. Ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον κ. Μουζάλα για την συμβολή του στην προώθηση των διαδικασιών, ενώ ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε σε δύο υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν. Η μία αφορά τους πρόσφυγες οι οποίοι πρέπει να αποδεχθούν τους κανόνες της ΕΕ και η δεύτερη αφορά την ΕΕ, η οποία πρέπει επίσης η ίδια να βάλει κανόνες, πατάσσοντας το εμπόριο ανθρώπων και να κάνει αποδεκτά ίδια κριτήρια για όλες τις χώρες.

-----------

Την εισαγωγή ευρωπαϊκής εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζει η Κομισιόν


Το ενδεχόμενο εισαγωγής ευρωπαϊκής εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Sueddeutsche Zeitung", το οποίο ωστόσο διαψεύδεται ήδη από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να εισπραχθεί μέσω μιας αύξησης του φόρου καυσίμων ή του ΦΠΑ ώστε τα επιπλέον έσοδα να καταλήξουν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα κονδύλια, σημειώνει η εφημερίδα, θα διατεθούν σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Μέρος των κονδυλίων θα δοθεί σε "ασφαλείς χώρες", για την φροντίδα των προσφύγων εκεί, αλλά και στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν ότι η ιδέα ήρθε αρχικά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε: "Αυτό που ισχύει είναι ότι ούτε θέλουμε αυξήσεις φόρων στην Γερμανία ούτε θέλουμε την εισαγωγή ενός φόρου Ευρωπαϊκής Ένωσης".

-----------

Αβραμόπουλος: Θα δοθούν και άλλα χρήματα για τους πρόσφυγες από την ΕΕ


Σε ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς συμμετείχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη.

Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ζαν Άσελμπορν, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος με τον Άσελμπορν και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα με θέμα το Μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμοπούλος ανέφερε:

"Είμαστε εδώ μαζί με τον καλό μου φίλο Ζαν Άσελμπορν, τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, του βασικού οργάνου που διαχειρίζεται από πλευράς Συμβουλίου την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτική ζήτημα για μια σημαντική αποστολή που ξεκίνησε από προχθές στο Λουξεμβούργο, για να μας οδηγήσει εχθές στην Ρώμη για το πρώτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που είχε το συμβολικό αλλά και τον ουσιαστικό του χαρακτήρα, το βράδυ στην Λαμπεντούζα και σήμερα στην Αθήνα για την σημαντική συνάντηση με όλα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στην διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας του κ. Φλαμπουράρη.

Θα ήθελα κι εγώ ξεκινώντας να επισημάνω τον εποικοδομητικό και χρήσιμο ρόλο του υπουργού μετανάστευσης κ. Μουζάλα, καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου που ασκεί τα καθήκοντά του, καθώς όλη η προεργασία που είχε γίνει στο στάδιο αυτό παίρνει την πιο συγκεκριμένη μορφή ως προς τις εφαρμογές της πολιτικής που πρέπει να συνοδεύσουν το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα.

Όλοι αναγνωρίζουμε πλέον ότι το ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα. Το είχαμε πει και παλαιότερα. Τώρα όμως είναι ακόμη πιο ουσιαστικό και πιο αναγκαίο. Δεν έχει εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στο έλεος αυτής της κατάστασης που αντιμετώπισε όλο αυτό το χρόνο ή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν νωρίτερα είχαν στηθεί και λειτουργήσει τα «hotspots». Τα «hotspots» δεν είναι ούτε κέντρα κράτησης, ούτε κέντρα φιλοξενίας, είναι μεικτές υπηρεσίες οργάνων της ΕΕ όπως η FRONTEX, o ΕΑSO για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, η EUROPOL για θέματα ασφαλείας και η EUROJUST ώστε να προστατεύονται πλήρως τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε συνδυασμό και σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Χθες είδαμε στην Ιταλία με τον κ. Άσελμπορν να λειτουργεί το πρώτο «hotspot» στην Λαμπεντούζα.

Σήμερα μετά από αυτήν την πολύ ουσιαστική και σημαντική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και έβγαλε συμπεράσματα, όπως τα είπε πρωτύτερα ο κ. Μουζάλας, κινούμαστε πλέον με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς προς τα εμπρός. Τόσο στο κομμάτι της υποδομής και της οργάνωσης υποδοχής όσο και στο άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό της χρηματοδότησης της Ελλάδος. Ήδη 33 εκατομμύρια έχουν κατατεθεί και θα ακολουθήσει και το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότησης παράλληλα με την εφαρμογή των όσων έχουμε συμφωνήσει.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα το γνωρίζετε. Δοκιμάζει και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, και την ευρωπαϊκή συνοχή και την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. Βασικές αρχές με τις οποίες μπορεί να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη και να τα αντιμετωπίσει.

Όμως η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της. Η Ευρώπη είναι κοντά της και αυτό σηματοδοτεί και συμβολίζει η κοινή παρουσία σήμερα του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών, του ενός δηλαδή εκ των τριών βασικών οργάνων της ΕΕ, και της Επιτροπής με τη δική μου παρουσία.

Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί είμαι βέβαιος ότι οι ερωτήσεις σας θα μας δώσουν την ευκαιρία να απαντήσουμε πιο συγκεκριμένα. Θέλω απλώς να σας πω ότι αυτή την περίοδο δοκιμάζεται σε ένα μεγάλο βαθμό η δυνατότητα και η ικανότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει στο όνομα της Ευρώπης, αλλά και με βάση τις δικές της ανάγκες, το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Τα βήματα που έγιναν ήταν στη σωστή κατεύθυνση, σήμερα ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις, προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, και θέλω να πιστεύω πως σύντομα, όπως και η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να κάνει το πρώτο hotspot, όπως σας το περιέγραψα πριν, θα αρχίσει να λειτουργεί καταρχήν στην Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλα σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη προέλευση προσφύγων. Γιατί όπως γνωρίζετε, από την πλευρά της Ελλάδος το 80% είναι πρόσφυγες, δηλαδή αυτοί που δικαιούνται, και με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, διεθνούς προστασίας. Η Ελλάδα είναι χώρα όπου τη φιλοξενία την έχει στο DNA του ο Έλληνας. Έχει υποχρέωση να αναλάβει το μέρος της δικής της ευθύνης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις πολιτικές της Ευρώπης για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Είμαι αισιόδοξος πλέον, μετά από αυτή τη σημερινή συνάντηση, ότι όλα κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και για μια ακόμη φορά θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς στον κ. Μουζάλα για την ουσιαστική του συμβολή, εδώ και αρκετό καιρό, στο να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ώστε να προχωρήσουν οι πολιτικές και να φτάσουμε σε αυτά που πριν από λίγο ο Ζαν Άσελμπορν περιέγραψε.

Τελειώνοντας θέλω να καλωσορίσω τον Άσελμπορν. Δεν είναι απλά και μόνο ένας Υπουργός που συνδυάζει, ξέρετε είναι ο μοναδικός Υπουργός που έχει και εσωτερικά και εξωτερικά θέματα στην Ευρώπη, αλλά είναι ένας διαχρονικός φίλος της χώρας μας που αγαπάει την Ελλάδα. Και όλη η προσέγγιση δεν γίνεται μονάχα μέσα από τα καθήκοντα που μας έχουν αναθέσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και μέσα από την προσωπική μας, αν θέλετε, ευαισθησία και άποψη για αυτό τον ιδιαίτερα φιλόξενο τόπο".

-----------

Πιο σκληρή πολιτική απέναντι στους αιτούντες άσυλο ζητά το AfD

Σχέδιο πέντε σημείων από την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Πίεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να ασκήσει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), θέτοντας νέες απαιτήσεις για την παροχή ασύλου μπροστά στη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Με το σχέδιο πέντε σημείων που θα παρουσιάσει σήμερα στο Βερολίνο, ένα αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Handelsblatt, το AfD σκληραίνει περαιτέρω τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα ζητεί πλέον «το άμεσο κλείσιμο όλων των εθνικών συνόρων από τα οποία γίνεται ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Επίσης θα πρέπει να ζητηθεί από όλους όσοι διαμένουν παράτυπα στο έδαφος της Γερμανίας «να αναχωρήσουν οικειοθελώς αμέσως», ενώ «έπειτα από ένα λογικό χρονικό διάστημα» οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει πλέον «να λαμβάνουν κρατική υποστήριξη». Στη συνέχεια θα πρέπει να μεταφερθούν στις πατρίδες τους ή σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής στο εξωτερικό, σημειώνει το AfD.

Εξάλλου οι πρόσφυγες η αίτηση των οποίων για χορήγηση ασύλου έχιε απορριφθεί θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη Γερμανία, όπως αναφέρεται στις προτάσεις του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Γερμανία από ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή από μια άλλη ασφαλή χώρα, αυτές θα πρέπει να «σταματήσουν» το συντομότερο δυνατό.

Ανεξάρτητα από όλες αυτές τις προτάσεις το AfD εκτιμά ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το καθεστώς παροχής ασύλου με τέτοιο τρόπο, ώστε «στο μέλλον να μην είναι δυνατόν σε οποιονδήποτε άνθρωποι από οπουδήποτε στον κόσμο να μπορεί να βασίζεται στον γερμανικό νόμο περί παροχής ασύλου».

Με τις νέες αυτές προτάσεις το AfD σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το κόμμα είχε ζητήσει σε επιστολή του προς τη γερμανική κυβέρνηση την καλύτερη προστασία των γερμανικών συνόρων.

Μεταξύ άλλων το κόμμα είχε ζητήσει τότε οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου να επεξεργάζονται απευθείας από τις πρεσβείες και «σε κέντρα πρώτης υποδοχής που βρίσκονται κοντά στη χώρα προέλευσης» των προσφύγων και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στη Γερμανία. Παράλληλα είχε επισημάνει ότι είναι απαραίτητο να επανέλθει το καθεστώς παροχής βίζας για τους μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες.

-----------

Μήνυμα Παυλόπουλου για το προσφυγικό: Συνεργασία χωρίς υποχωρήσεις

Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τους Άσελμπορν και Αβραμόπουλο.

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Ε.Ε. και με τα γειτονικά κράτη για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζ. Άσελμπορν και του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ωστόσο ότι η Frontex πρέπει να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή δύναμη και τόνισε ότι ο καθορισμός των συνόρων ανήκει κυρίαρχα στα κράτη μέλη και δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά υποχώρηση σ αυτό.

Ο κ. Άσελμπορν, ο οποίος είχε προηγουμένως διευρυμένη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου, είπε ότι σε 8 ημέρες θα λειτουργήσει το κέντρο υποδοχής (hot spot) στη Λέσβο και συνολικά θα εγκατασταθούν 5 τέτοια κέντρα στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είπε ο Λουξεμβούργιος υπουργός, να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για να ξέρουμε ποιός χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μαξίμου, ο κ. Ασελμπορν είπε ότι ήταν πολλύ δυναμική, έφυγα πιό αισιόδοξος και λάβαμε το μήνυμα: Η Ε.Ε. δεν θέλει να ασκήσει επιτροπεία στην Ελλάδα, θέλει να βοηθήσει γιατί η λύση του προβλήματος δεν θα είναι εθνική άλλά ευρωπαική

Τόσο ο κ. Άσελμπορν όσο και ο Πρόεδρος της Δημομρατίας, τόνισαν την ανάγκη αλληλεγγύης στην Ευρώπη και ο Λουξεμβούργιος υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι η προσφυγική κρίση ή θα λυθεί ή θα πλήξει βαριά την Ε.Ε. Προέβλεψε δε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό κλίμα θα κρατήσει μια δεκαετία.

-----------

Ομόλογα για το προσφυγικό ετοιμάζουν ΟΗΕ και Παγκόσμια Τράπεζα

Στόχος η συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση που θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν.

Διεθνείς οργανισμοί καταστρώνουν ένα σχέδιο συγκέντρωσης δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αποτροπή επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, προχωρώντας στην έκδοση νέων ομολόγων για να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους και να στηρίξουν την ανοικοδόμηση περιοχών που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης παρουσίασαν την πρόταση τους χθες, έπειτα από την συνάντηση των αρμοδίων των διεθνών αυτών οργανισμών για τη χάραξη πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης εξαιτίας των πολέμων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ζει Γιοκ Κιμά δήλωσε πως περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα μια μαζική εισροή προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Η διττή πρωτοβουλία θα ζητήσει από τις χώρες-δωρητές να χορηγήσουν εγγυήσεις για έκδοση ομολόγων για τη συγκέντρωση χρημάτων για συγκεκριμένα προγράμματα, που θα αφορούν από την υποστήριξη στους πρόσφυγες έως την ανοικοδόμηση που θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κάποια από αυτά πρόκειται να είναι ισλαμικά ομόλογα, ή σουκούκ (μορφή εγγυημένης πιστωτικής χρηματοδότησης) στοχεύοντας στην προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή.

Επιπρόσθετα οι δωρητές θα κληθούν να δώσουν εγγυήσεις να μειώσουν το επιτόκιο στις χώρες που φιλοξενούν την πλειοψηφία των προσφύγων, σε κλίμακα από εμπορικά επιτόκια έως και μηδενικά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη Χαφέζ Γανέμ.

"Οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην κατάσταση στη Συρία εξαιτίας των όσων διαδραματίζονται στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση στην Υεμένη όπως εξελίσσεται είναι εξίσου ιδιαιτέρως σοβαρή", δήλωσε ο Γάνεμ μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Τυνησία και η Τουρκία επίσης βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κύμα προσφύγων.

Ο ΟΗΕ αναμένει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη φέτος, καθώς δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, στο μεγαλύτερο κύμα εκτοπισμού ανθρώπων έπειτα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη στήριξη τους στην πρωτοβουλία έχουν εκφράσει η Ομάδα των Επτά (G7) και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που μπορεί να συγκεντρώσoυν κονδύλια" διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων" σε 5 έως 10 χρόνια, δήλωσε ο Γανέμ. "Όλοι μας έχουμε το δικό μας συμφέρον σε αυτό", σχολίασε.

"Η αστάθεια που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επηρεάζει όλο τον κόσμο, όχι μόνο μέσα από τους πρόσφυγες, αλλά και μέσα από την τρομοκρατία, τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, γι αυτό στην πραγματικότητα η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχει συμφέρον να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσει εκείνες τις χώρες να επανακτήσουν σταθερότητα και να επανέλθουν στο δρόμο της ανάπτυξης", επισήμανε.

Μια ομάδα εργασίας θα οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχεδίου για τη συγκέντρωση κονδυλίων - ώστε οι πόροι να είναι επίσης διαθέσιμοι σε άλλους οργανισμούς ανάπτυξης - έως το Φεβρουάριο.

-----------

Τη Λέσβο επισκέπτεται κλιμάκιο της Αμερικάνικης πρεσβείας

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η κατάσταση στο μέτωπο του προσφυγικού.

Τη Λέσβο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών αποτελούμενη από τους Jeanne Shaheen, Richard Durbin, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren, τους οποίους συνόδευε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα David Pearce.

Κατά τη συνάντηση του με την Αμερικανική αντιπροσωπία, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ανέλυσε τις πρωτοβουλίες του Δήμου σχετικά με το μεταναστευτικό, παρουσίασε την ολοκληρωμένη σχετική πρόταση και εξέφρασε την πεποίθησή ότι μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των προσφύγων μεταναστών, μπορεί να γίνει μόνο στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση του Δήμου Λέσβου, επισημαίνοντας σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου πως «πρόκειται για μια ρεαλιστική πολύ σωστά δομημένη πρόταση, με την οποία συμφωνούν απόλυτα». Ευχαρίστησαν επίσης τον Δήμαρχο και το Λεσβιακό λαό για ό,τι έχουν κάνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν.

Η Αμερικανική αντιπροσωπία είχε επίσης συναντήσεις με την τοπική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

-----------

Μουζάλας: Η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στην “επιλογή” προσφύγων


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην "επιλογή" προσφύγων από τις χώρες-μέλη της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασής τους από τις χώρες πρώτης άφιξής τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα μετατραπεί σε μια ντροπιαστική "αγορά ανθρώπων", κατήγγειλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η ΕΕ έχει εγκρίνει ένα σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων -κυρίως από τη Συρία και την Ερυθραία- στις 28 χώρες-μέλη της, ώστε να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρώτοι 19 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία μεταφέρθηκαν την Παρασκευή από την Ιταλία στη Σουηδία. Ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία, έχουν εκφράσει μια "προτίμηση" στους χριστιανούς πρόσφυγες ενώ η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων μεταναστών απειλεί τις "χριστιανικές αξίες" της Ευρώπης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει πρόσφυγες για να στείλει σε ορισμένες χώρες επειδή αυτές έχουν θέσει "ρατσιστικά κριτήρια", όπως τα χαρακτήρισε. Απέφυγε όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

«Οι απόψεις όπως, «θέλουμε 10 χριστιανούς» ή «75 μουσουλμάνους» ή «τους θέλουμε ψηλούς, ξανθούς, με γαλανά μάτια και τρία παιδιά» προσβάλλουν την προσωπικότητα και την ελευθερία των προσφύγων. Η Ευρώπη θα πρέπει να ταχθεί κατηγορηματικά κατά», είπε ο κ. Μουζάλας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters , καλώντας τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν αυστηρές ποσοστώσεις «γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μετατραπεί σε μια αγορά ανθρώπων και η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό».

Πολλές χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Αφγανοί, έχουν βρεθεί παγιδευμένοι στην Ελλάδα καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές διστάζουν να τους αντιμετωπίζουν συστηματικά ως πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να τους αποκλείουν από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. «Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι οι Αφγανοί έρχονται για να βρουν καλύτερη δουλειά. Υπάρχει ένας μακροχρόνιος πόλεμος (στο Αφγανιστάν), δεν είσαι ασφαλής πουθενά, αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα πέντε κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων -τα λεγόμενα και hot spots-, που θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, την Κω, τη Χίο, τη Λέρο και τη Σάμο, θα αρχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε έναν μήνα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ελπίζει ότι θα γίνεται μετεγκατάσταση 10.000 ανθρώπων κάθε δύο μήνες ή 70.000 κάθε χρόνο.

Αναφερόμενος στους ελέγχους των συνόρων για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η Αθήνα δεν μπορεί νομίμως να κρατάει τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν την πορεία τους. «Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τη ροή δια της θαλάσσης. Θα έπρεπε να βυθίζουμε τα σκάφη. Χρειαζόμαστε νόμιμους τρόπους, διαφορετικά οι διακινητές θα ελέγχουν τη ροή», είπε.

Κάλεσε επίσης την ΕΕ να αντιμετωπίσει γενναιόδωρα την Τουρκία, παρέχοντάς της "κίνητρα και ανταμοιβές", όπως οικονομική στήριξη για να φιλοξενεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της, και είπε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να εξετάσουν μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των λιμενικών αρχών τους.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι με την παύση των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα προετοιμαστεί καλύτερα για το επόμενο καλοκαίρι. Όμως, ο κ. Μουζάλας προειδοποίησε ότι "αν αύριο πέσει η Δαμασκός", καμιά θαλασσοταραχή δεν θα σταματήσει τους πρόσφυγες. "Η ροή θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί", κατέληξε.

-----------

Πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες θα δεχθεί η Γερμανία


Η Γερμανία θα δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, δήλωσε ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και σημείωσε ότι αυτή την εποχή ο πραγματικός αντίπαλος της Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ, βρίσκεται στους κόλπους του ίδιου της του κόμματος.

Ο κ. Γκάμπριελ, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Μάιντς, κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να μην μπαίνουν ούτε στην λογική της Καγκελαρίου που λέει «θα τα καταφέρουμε», αλλά ούτε σε αυτήν του Βαυαρού Πρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ που ζητά να σφραγιστούν τα σύνορα.

Πρόκειται για τις λάθος εναλλακτικές, τόνισε ο κ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι το θέμα στην πραγματικότητα είναι «να δημιουργήσουμε στην Γερμανία τις συνθήκες προκειμένου να ανταποκριθούμε στην πρόκληση». Το κεντρικό σημείο της συντηρητικής κοσμοθεωρίας «λιγότερο κράτος, λιγότεροι φόροι, λιγότερη ρύθμιση, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις», αλλά και περισσότερη απομόνωση και λιγότερη αλληλεγγύη, κλονίζεται, υποστήριξε ο κ. Γκάμπριελ, υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα φάση η κυρία Μέρκελ βρίσκει μεγαλύτερη συμπάθεια στους Σοσιαλδημοκράτες από ό,τι στο ίδιο της το κόμμα.

«Οι σκληρότεροι αντίπαλοί της δεν βρίσκονται ανάμεσά μας, αλλά, όπως συμβαίνει συχνά, στην CDU και στην CSU», δήλωσε.

-----------

«Το ποδόσφαιρο μας έσωσε τη ζωή»


Ο Οσάμα Μόχσεν, ο Σύρος πρόσφυγας που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο εξαιτίας μιας... τρικλοποδιάς μιλά στο SDNA. Ο πόλεμος στην πατρίδα του, ο ξεριζωμός, το ταξίδι για μια καλύτερη ζωή, μια φανέλα του Άρη, η κλωτσιά μιας εικονολήπτριας στην Ουγγαρία, το καταφύγιο στην Ισπανία, η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ζοζέ Μουρίνιο...

Άρχισε το μακρύ ταξίδι του από την Ντερ εζ Ζορ, μια πόλη περίπου 450 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό. Πήγε στη Μερσίνη της Τουρκίας, εκεί άφησε τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του και συνέχισε με τους άλλους δύο γιους του προς την Κεντρική Ευρώπη. Από τα παράλια της Μικράς Ασίας, στην Κω, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Ειδομένη, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Στο ταξίδι αυτό είδε άνδρες, γυναίκες, μωρά, μου μαζί με αυτόν αναζητούςαν ένα καλύτερο μέλλον, να πεθαίνουν...

Πεινασμένοι, κουρασμένοι, εξαθλιωμένοι, ταλαιπωρημένοι. Από την Ελλάδα, ο μικρός γιος του Οσάμα, ο Ζαϊντ, έφυγε με ένα δώρο: μια φανέλα του Άρη, που του χάρισε στο τρένο προς τα σύνορα ένας Έλληνας, οπαδός της ομάδας της Θεσσαλονίκης. «Ευχαριστώ ειλικρινά τους Έλληνες που μας βοήθησαν. Ταξιδεύοντας είδα τις ομορφιές της χώρας σας και γνώρισα ανθρώπους που μας έδιναν φαγητό και νερό για να μας βοηθήσουν. Ο Ζαϊντ κρατά το δώρο από τον Έλληνα φίλο του στο δωμάτιο του νέου σπιτιού μας εδώ στην Ισπανία» λέει στο SDNA ο Οσάμα Μόχσεν.

Από την ΠΓΔΜ συνέχισαν με τρένο προς την Σερβία και την κεντρική Ευρώπη και έφτασαν στην Ουγγαρία. Αν ο πόλεμος στην Συρία τους άλλαξε τη ζωή, τότε αυτό που συνέβη εκεί ήταν καταλυτικό για όσα ζουν σήμερα. «Στην Ουγγαρία ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Μας συγκέντρωσε ο στρατός της χώρας και η συμπεριφορά τους ήταν πολύ άσχημη. Χτύπησαν κάποιους πρόσφυγες. Εγώ περπατούσα με τον μικρό στην αγκαλιά και κάποια στιγμή άρχισε να με κυνηγάει ένας στρατιώτης. Έτρεξα και ξαφνικά άκουσα πολλές φωνές και βρέθηκα κάτω. Νόμιζα πως με είχε ρίξει κάποιος στρατιώτης για να με σταματήσει. Μετά από τρεις ημέρες, ήμουν στη Γερμανία και μου έδειξαν σε βίντεο τι είχε συμβεί και ότι τελικά ήταν μια γυναίκα αυτή που μας κλώτσησε. Δεν το πίστευα. Πόσο κακός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος απέναντι σε έναν άνθρωπο που δεν τον έχει βλάψει; Κατέρρευσα όταν κατάλαβα τι πραγματικά είχε συμβεί» συμπληρώνει ο Σύρος.

Από την Ουγγαρία με το λεωφορείο στη Γερμανία και από εκεί νέο ταξίδι με προορισμό, τελικό αυτή τη φορά, την Ισπανία. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Μαδρίτη, στη Χετάφε, εγκαταστάθηκε ήδη ο Οσάμα με τους δύο γιους του. Ο Σύλλογος των Ισπανών προπονητών τους προσέφεραν σπίτι και δουλειά, ακόμα και η ομώνυμη ομάδα του πρότεινε να εργαστεί στις ακαδημίες της, καθώς ο Σύρος ήταν προπονητής ποδοσφαίρου στην πατρίδα του. «Θα ήταν όνειρο να εργαστώ σε μια ισπανική ομάδα, αλλά ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς. Πρέπει να μάθω τη γλώσσα και να δείξω ότι αξίζω. Μακάρι να ήταν ακόμα στην Ισπανία ο Μουρίνιο, αυτός είναι το πρότυπό μου. Βασικά, αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρουν να έρθουν κοντά μας η γυναίκα μου και τα άλλα δύο παιδιά μου. Τους σκέφτομαι συνέχεια, αρρωσταίνουν και δεν μπορώ να είμαι εκεί. 'Εχουμε αρχίσει τις διαδικασίες, αλλά μπορεί να κρατήσουν ακόμα και δύο μήνες ή περισσότερο. Τώρα δουλεύω τα πρωινά στα γραφεία του συλλόγου και ελπίζω σύντομα να καταφέρω να στείλω χρήματα στη γυναίκα μου» τονίζει ο Οσάμα Μόχσεν.

Πως νιώθει για όλα όσα έζησε τις τελευταίες εβδομάδες; «Έφυγα από την πόλη μου διότι γινόταν πόλεμος. Δεν ήθελα να βλέπω την οικογένειά μου να πεθαίνει. Ακόμα και αν μέναμε ζωντανοί από τις βόμβες και τα πυρά, δεν είχαμε νερό και φαγητό. Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός, που είναι ακόμα στη ζωή τα παιδιά μου. Σε αυτό ταξίδι θα μπορούσαμε να έχουμε πεθάνει, όπως συνέβη με άλλους πρόσφυγες. Το ποδόσφαιρο μας έσωσε και μας έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Μόνο ευγνωμοσύνη μπορώ να νιώθω γι' αυτό» κατέληξε ο Οσάμα. Μας ευχαριστεί για την επικοινωνία και μας λέει ότι πρέπει να βιαστεί διότι πρέπει να ετοιμάσει το μεσημεριανό για τα παιδιά του. Στην άλλη άκρη ακούγεται ο Ζαϊντ να τον φωνάζει. Είναι τώρα πατέρας και μητέρα μαζί, αλλά τουλάχιστον έχει ένα σπίτι. Και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή... Και ο ίδιος και τα παιδιά του.

Στο SDNA μίλησε και ο Μιγκέλ Γκαλάν, ο άνθρωπος ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για να δώσει δουλειά στον Μόχσεν. «Είδα τις απάνθρωπες εικόνες στην τηλεόραση. Ήταν ένα δράμα. Στη συνέχεια ο Οσάμα έδωσε μια συνέντευξη σε μια ισπανική εφημερίδα και εκεί είπε ότι στην πατρίδα του ήταν προπονητής. Δεν έκανα δεύτερη σκέψη. Είμαι ο πρόεδρος των προπονητών στην Ισπανία και αν δεν μπορούσα εγώ να βοηθήσω έναν συνάδελφο και έναν συνάνθρωπο, ποιος θα μπορούσε να το κάνει; Μίλησα και με άλλους συναδέλφους μου και αναλάβαμε δράση» ήταν τα λόγια του Γκαλάν. «Η Χετάφε είναι μια μικρή πόλη και ίσως γι' αυτό είμαστε πολύ φιλόξενοι. Η δήμαρχος μας βοήθησε πολύ, αγκάλιασε τον Οσάμα και τα παιδιά του και όλοι οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν πολύ θερμά. Είναι πολύ ευχαριστημένος και χαίρομαι διότι καταφέραμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει ακόμα ανθρωπιά» κατέληξε ο Γκαλάν, ο οποίος μάλιστα θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ισπανίας.







-----------

Οι διαδρομές των προσφύγων στην Αθήνα

Φωτογραφικό οδοιπορικό του newsbeast.gr από τον Πειραιά μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Κάπου γράφτηκε, τις προάλλες, πως «κανείς δεν βάζει το παιδί του σε μια λαστιχένια βάρκα στη μέση του Αιγαίου, αν δεν είναι σίγουρος ότι είναι πιο ασφαλές από την ξηρά» και η πραγματικότητα δείχνει πως εκατομμύρια άνθρωποι από τη Συρία κάνουν καθημερινά αυτή την επιλογή.

Μετά τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους ακολουθούν με λίγα πράγματα στα χέρια, με φόβο στο μυαλό και ελπίδα στην καρδιά τη δύσκολη διαδρομή προς τη γη της επαγγελίας που γι’ αυτούς είναι η Ευρώπη.

Περπατούν χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Συρία στην Τουρκία και από εκεί φτάνουν στα παράλια της Τουρκίας στο Αιγαίο. Και αν μέχρι εκεί το ταξίδι ήταν επικίνδυνο, μόλις ετοιμάζεται να φτάσει στη πιο δύσκολη και επικίνδυνη φάση του. Το πέρασμα στην Ελλάδα.

Τούρκοι δουλέμποροι με αντίτιμο μέχρι και 2.500 ευρώ τους φορτώνουν κατά δεκάδες νύχτα σε πλαστικές βάρκες, τις περισσότερες φορές χωρίς σωσίβια και με καύσιμα ικανά να τους φτάσουν ίσα ίσα μέχρι τα νησιά της πρώτης γραμμής. Το πιθανότερο είναι όμως να μείνουν στα μισά καλώντας σε βοήθεια ή περιμένοντας το λιμενικό να τους εντοπίσει.

Εκεί κάποιος θα πάρει την επικίνδυνη απόφαση να σκάσει τη βάρκα για να τους σώσει το λιμενικό. Κάποιες φορές η βάρκα θα πάρει νερά από μόνη της. Πριν τους βρει οποιοσδήποτε. Θα βρεθούν στη θάλασσα να ελπίζουν σε ένα θαύμα.

Για όσους τελικά φτάσουν στο νησί ακολουθεί ένας νέος Γολγοθάς. Αναμονή για μέρες στο νησί σε σκηνές, σε λιμάνια, σε πάρκα, σε χώρους φιλοξενίας με πείνα, με δίψα με αγώνα να καταγραφούν και να ακολουθήσει η αποστολή με πλοία της γραμμής στον Πειραιά.

Εκεί τους συναντήσαμε εμείς…











Το επόμενο στάδιο στο ταξίδι προς τη σωτηρία. Κατά χιλιάδες κατεβαίνουν από τα πλοία σε μια πόλη που δεν έχουν δει ποτέ. Τα μόνα που ξέρουν οι περισσότεροι από αυτούς είναι Πειραιάς, Ομόνοια, Βικτώρια. Εκεί σταματάει η γνώση τους. Εκεί στη Βικτώρια.

Εκεί θα βρουν τον επόμενο μεσάζοντα που θα τους βάλει στα πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη. Μία διαδικασία που θα τους αφήσει στην αναμονή για λίγες μέρες ακόμα. Μια αναμονή που τους αφήνει ξανά στην πείνα, στη δίψα, και στα στοιχεία της φύσης κάτω από μία σκηνή στην καλύτερη περίπτωση καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να παραμείνουν στις κεντρικές πλατείες. Βικτώρια και Πεδίον Άρεως ήταν οι ως τώρα χώροι που επέλεγαν μέχρι πρότινος.







Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και τον καταστηματαρχών της περιοχής καθώς και οι εικόνες εξαθλίωσης που μεταδόθηκαν μαζικά από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο έπεισαν την πολιτεία πως χρειαζόταν πιο ουσιαστική διαχείριση του κύματος των προσφύγων. Ελαιώνας και στη Συνέχεια Ελληνικό και πρόσφατα το κλειστό γυμναστήριο στο Γαλάτσι έγιναν οι νέοι χώροι φιλοξενίας των προσφύγων μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα βόρεια σύνορά μας.

Πολλοί εξακολουθούν να αρνούνται να μεταβούν σε αυτούς του χώρους. Παραμένουν στα στενά γύρω από τη πλατεία Βικτωρίας. Στόχος της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι η κεντρική και βόρεια Ευρώπη.













Μόλις γίνει η συνεννόηση με τους μεσάζοντες, τα εισιτήρια για μεταφορά με πούλμαν στην Ειδομένη κλείνονται. Ώρες αργότερα θα βρεθούν στα σύνορα με τα Σκόπια. Εκεί θα ολοκληρωθεί το σύντομο αλλά δύσκολο και επικίνδυνο πέρασμα τους από τη χώρα μας.



















Δείτε και το βίντεο



Και το ταξίδι συνεχίζεται…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.sdna.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιμορφωτικά σεμινάρια σε τέσσερις πόλεις από το ΙΕΠ


Δεκαπενθήµερο Ενηµέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ολοκλήρωσε την Πράξη: «Σχεδιασµός και Ανάπτυξη προσβάσιµου εκπαιδευτικού & εποπτικού υλικού για µαθητές µε αναπηρίες – Οριζόντια Πράξη» και διοργανώνει Επιµορφωτικά Σεµινάρια µε τίτλο «Δεκαπενθήµερο Ενηµέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση».

Μέσω του έργου γίνονται προσβάσιµα στους µαθητές µε αναπηρία όλα τα µαθήµατα της Α’ και Β’ Δηµοτικού και ειδικότερα: η Μελέτη Περιβάλλοντος, τα Μαθηµατικά, το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειµένων και η Γλώσσα. Επιπλέον, έχουν δηµιουργηθεί δύο εκπαιδευτικά πακέτα για τη διδασκαλία της Ελληνικής Νοηµατικής Γλώσσας ως πρώτη γλώσσα για το νηπιαγωγείο και την Α’ και Β΄ Δηµοτικού.

Επίσης, είναι έτοιµα άλλα δύο εκπαιδευτικά πακέτα για τους µαθητές µε προβλήµατα προσοχής και συγκέντρωσης και ακόµη ένα για παιδιά µε κινητικές αναπηρίες που αφορά στην κινητικότητα, στον προσανατολισµό και τις δεξιότητες καθηµερινής διαβίωσης.

Όλο το παραχθέν υλικό καλύπτει τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των µαθητών που παρουσιάζουν προβλήµατα όρασης, προβλήµατα ακοής, κινητικά προβλήµατα των άνω άκρων, µέτρια και ελαφριά νοητική αναπηρία, αυτισµό και προβλήµατα προσοχής και συγκέντρωσης

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Σωτήρης Γκλαβάς, υπογράµµισε ότι «η ηλεκτρονική προσβασιµότητα για τα άτοµα µε αναπηρία είναι βασικός άξονας της εκπαιδευτικής πολιτικής και η παραγωγή των προσβάσιµων βιβλίων της Α’ και Β’ Δηµοτικού για µαθητές µε αναπηρία αποτελεί έµπρακτο δείγµα εφαρµογής της πολιτικής αυτής».

«Ο σχεδιασµός και η ανάπτυξη προσβάσιµου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για µαθητές µε αναπηρίες είναι µέρος της Εθνικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, για το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόµενο και το προσβάσιµο υλικό που παράγεται και καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις της Σύµβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώµατα των Ατόµων µε Αναπηρία στην εκπαίδευση» ανέφερε ο επιστηµονικός υπεύθυνος του Έργου, Βασίλης Κουρµπέτης.

Τα Σεµινάρια µε τίτλο «Δεκαπενθήµερο Ενηµέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση» θα πραγµατοποιηθούν σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας.

Ιωάννινα, 12 Οκτωβρίου 2015 Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων

Βόλος, 15 Οκτωβρίου 2015 Αµφιθέατρο «Ι. Κορδάτος», Συγκρότηµα Παπαστράτου, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

Αλεξανδρούπολη, 19 Οκτωβρίου 2015 Επιµελητήριο Έβρου, Λεωφ. Δηµοκρατίας 307

Ρόδος, 24 Οκτωβρίου 2015 Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Κτίριο Κλεόβουλος, Πανεπιστήµιο Αιγαίου

Ταυτότητα Σεμιναρίων

Ο χαρακτήρας των Σεμιναρίων είναι επιμορφωτικός. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η πληθώρα των δράσεων που υλοποιούνται ή/και υλοποιήθηκαν μέσω του Έργου. Η ομάδα των ειδικών επιστημόνων-εμπειρογνωμόνων του Έργου θα ενημερώσει τα στελέχη της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και τους εν γένει ενδιαφερόμενους (γονείς, μαθητές κλπ.) για τη σκοπιμότητα και τα οφέλη από την υλοποίηση του Έργου μέσα από ομιλίες και διαδραστικές, βιωματικές δραστηριότητες.

Τα Σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις πόλεις της χώρας, με απώτερο στόχο μια στοχευμένη αποκεντρωμένη επιμορφωτική διαδικασία.

Θεματικοί άξονες

Τα Σεμινάρια θα εστιάσουν στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών που παρουσιάζουν:

- Προβλήματα όρασης

- Προβλήματα ακοής

- Κινητικά προβλήματα των άνω άκρων

- Μέτρια και ελαφριά νοητική αναπηρία

- Αυτισμό

- Προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης

Τόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων

Τα Σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις πόλεις της χώρας.

- Ιωάννινα, 12 Οκτωβρίου 2015 Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

- Βόλος, 15 Οκτωβρίου 2015 Αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος», Συγκρότημα Παπαστράτου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

- Αλεξανδρούπολη, 19 Οκτωβρίου 2015 Επιμελητήριο Έβρου, Λεωφ. Δημοκρατίας 307

- Ρόδος 24 Οκτωβρίου 2015 Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Κτίριο Κλεόβουλος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πρόγραμμα των σεμιναρίων (κάντε κλικ στις παρακάτω πόλεις για να δείτε τα αντίστοιχα προγράμματα)

- Πρόγραμμα - Ιωάννινα

- Πρόγραμμα - Βόλος

- Πρόγραμμα - Αλεξανδρούπολη

- Πρόγραμμα - Ρόδος

Συμμετοχή

Δεν υπάρχει κανένα κόστος για τη συμμετοχή σας. Για τους συμμετέχοντες δεν καλύπτονται έξοδα μετακίνησης, διαμονής ή διατροφής. Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στα κατά τόπους σεμινάρια, θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα:

https://docs.google.com/forms/d/1h706nZWNUwol4K8Y2qtPEdJ-4w3EZUP0AcUemlpT6HY/viewform?edit_requested=true#

Περισσότερες πληροφορίες για τα κατά τόπους σεµινάρια µπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:

http://www.prosvasimo.gr/el/

Το Έργο «Σχεδιασμός και ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες – Οριζόντια Πράξη», MIS 299743 και κωδικό ΣAE 2010ΣΕ84580212 υλοποιείται στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΡ. 70της ΕΥΔ ΕΠ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», στα πλαίσια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013), στον Άξονα Προτεραιότητας 1, 2 και 3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος: “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει αν μπορεί να ελέγχει το ύψος της αποζημίωσης για ηθική βλάβη


Το θέμα απασχολεί το δικαστήριο εδώ και αρκετά χρόνια καθώς υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να κρίνει αν στο πλαίσιο της αναλογικότητας μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο να ελέγχει το ύψος της αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί λόγω ηθικής βλάβης.

Η μικρή Ολομέλεια του Δικαστηρίου αποφάσισε ότι μπορεί να παρεμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που η αποζημίωση η οποία επιδικάζεται από το Εφετείο είναι υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή.

Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι η κρίση του Εφετείου ως προς το ύψος της αποζημίωσης για ηθική βλάβη πρέπει να μην παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, ούτε «να υπερβαίνει τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας, που αποτελεί, γενική αρχή του δικαίου».

Το θέμα απασχολεί το δικαστήριο εδώ και αρκετά χρόνια καθώς υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις. Έτσι, λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος τον τελευταίο λόγο θα έχει η μεγάλη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με εισηγήσεις τους, τόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όσο και ο αρεοπαγίτης Μιχαήλ Αυγουλέας, έχουν υποστηρίξει πως ο Άρειος Πάγος μπορεί να ελέγχει εάν το ύψος της αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί λόγω ηθικής βλάβης είναι δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό, τηρουμένης της αρχή της αναλογικότητας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία στη Φθιώτιδα - Πνίγηκε βρέφος 40 ημερών


Τραγικό θάνατο βρήκε το μεσημέρι του Σαββάτου, βρέφος 40 ημερών. Σύμφωνα με το lamiastar.gr, οι γονείς του, που διαμένουν στον καταυλισμό Ρομά στην Πελασγία Φθιώτιδας, είχαν αφήσει το μωρό στη γιαγιά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που η γυναίκα το τάιζε, το μωρό πνίγηκε, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Στυλίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ήδη διεξάγεται έρευνα προκειμένου διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του θανάτου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ για τα δημοτικά τέλη του Ελ. Βενιζέλος προσέφυγαν 3 δήμοι


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι Δήμοι Ραφήνας - Πικερμίου, Μαρκόπουλου και Σπάτων - Αρτέμιδος και ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργών να εκδώσουν την απαιτούμενη απόφαση καθορισμού των όρων και προϋποθέσεων, αλλά και του ύψους των δημοτικών, κ.λπ. τελών που θα εισπράττουν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Ειδικότερα, από την σύμβαση ανάπτυξης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος (31 Ιουλίου 1995), μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», βασικός μέτοχος της οποίας είναι η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία «Hochtief», προβλέπεται ότι η επίμαχη ανώνυμη εταιρεία οφείλει να καταβάλει ανταποδοτικούς και άλλους φόρους, όπως και τέλη σε δήμους και κοινότητες γύρω από το αεροδρόμιο.

Οι Δήμοι αυτοί είναι των Σπάτων - Αρτέμιδας (τέως Λούτσας), της Ραφήνας - Πικερμίου, της Παιανίας, Μαρκόπολου, και του Κορωπίου.

Στην συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος 3631/2008 ο οποίος προέβλεψε ότι με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών θα καθορίζεται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των δημοτικών τελών και φόρων των 6 επίμαχων Δήμων από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Όμως, από το 2008 κανένας από τους συναρμόδιους υπουργούς δεν υπέγραψε την προβλεπόμενη υπουργική απόφαση.

Η καταβολή των δημοτικών φόρων και τελών προς τους εν λόγω Δήμους έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2008.

Έτσι, οι Δήμοι την 28η Ιουνίου 2015 κατέθεσαν αίτηση στους συναρμόδιους υπουργούς και ζητούσαν να εκδοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο 3631/2008 υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις διαδικασίες και το ύψος των δημοτικών τελών κ.λπ. που θα εισπράττονται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Οι Δήμοι δεν έλαβαν καμία απάντηση από τους συναρμόδιους υπουργούς και προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι από το 2008 έως και σήμερα, με το να μην εκδίδεται η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση παρέχεται προνομιακή θέση στην ανώνυμη εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», κάτι που παραβιάζει την Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), αλλά και τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι η επίμαχη φοροαπαλλαγή που παρέχει ουσιαστικά η Πολιτεία προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αποτελεί κρατική ενίσχυση μονοπωλιακού χαρακτήρα, που θέτει σε προνομιακή θέση την επίμαχη εταιρεία, σε σχέση με άλλες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο, αλλά νοθεύονται και οι κανόνες του ανταγωνισμού.

Ακόμη, υποστηρίζουν οι Δήμοι ότι με την μη έκδοση της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης παραβιάζεται και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο οποίος το 1989 κυρώθηκε από την χώρα μας.

Επίσης, σύμφωνα με τους Δήμους, η ευνοϊκή αυτή μεταχείριση έναντι της ανώνυμης εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 Συντάγματος), όπως επίσης προσκρούει και στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αφού τα τέλη, κ.λπ. αποσκοπούν στην κάλυψη των δαπανών των Δήμων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Skype Translator διαθέσιμο στα ελληνικά


Το Skype Translator άρχισε να δοκιμάζεται από την Microsoft, σχεδόν πριν από έναν χρόνο.

Το Skype Translator διαθέσιμο στα ελληνικά

Την άνοιξη το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Microsoft ήταν διαθέσιμο για όλους τους χρήστες Skype, αλλά όχι στην τελική του μορφή.

Πλέον, τo Skype Translator είναι διαθέσιμο στην σταθερή του έκδοση με το Skype για Windows desktop, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε, και πλέον υποστηρίζει μετάφραση στα Ελληνικά.

Η ελληνική γλώσσα υποστηρίζεται στην υπηρεσία messaging του Skype Translator μαζί με ακόμη 49 γλώσσες. Φωνητικά το Skype Translator υποστηρίζει έξι γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Κινέζικα και Ισπανικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ίντερνετ από το διάστημα θα δώσει το Facebook στην Αφρική


Το κοινωνικό δίκτυο θα εκτοξεύσει δικό του δορυφόρο εντός του 2016.

Στην εκτόξευση δορυφόρου σκοπεύει να προχωρήσει το Facebook, στόχος του οποίου θα είναι η παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής, ανακοίνωσε σήμερα ο ιδρυτής της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Το εγχείρημα αυτό θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον γαλλικό πάροχο τηλεπικοινωνιών Eutelsat, ενώ ο πρώτος δορυφόρος αναμένεται να εκτοξευθεί εντός του 2016.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρις ότου "συνδέσουμε" ολόκληρο τον κόσμο - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να φτάσουμε πέρα από τον πλανήτη μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζούκερμπεργκ, την οποία ανήρτησε στο Facebook.

Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να χρησιμοποιηθεί η ήδη υπάρχουσα δορυφορική τεχνολογία για την παροχή οικονομικών προγραμμάτων πρόσβασης στο ίντερνετ.

«Τον τελευταίο χρόνο, το Facebook αναζητά τρόπους για να κάνει χρήση αεροσκαφών και δορυφόρων ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε περισσότερες κοινότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Για να μπορούν να συνδεθούν και οι άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, οι ήδη υπάρχουσες υποδομές είναι αναποτελεσματικές και για τον λόγο αυτόν είναι αναγκαίο να εφεύρουμε νέες τεχνολογίες».

Όπως αναφέρει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Eutelsat, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ανάλογα προϊόντα προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οπότε και θα ξεκινήσει το πρόγραμμα.

«Τόσο η Eutelsat και όσο και το Facebook θα αναπτύξουν υπηρεσίες για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο οι οποίες θα είναι σχεδιασμένες ώστε να κατευνάσουν την αυξημένη ζήτηση για συνδεσιμότητα από χρήστες της Αφρικής, πέραν των σταθερών και κινητών επίγειων δικτύων», αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή της η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων το Εθνικό


Ποιους αφορά η νέα τιμολογιακή πολιτική.

Νέα τιμολογιακή πολιτική καθιερώνει το Εθνικό θέατρο, με στόχο να πλησιάσει ακόμη περισσότερο όλες τις κοινωνικές ομάδες αλλά κυρίως τους νέους. Νέοι έως 28 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Εθνικού με γενική είσοδο 10 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρώτης κρατικής σκηνής που χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά, «χρονιά νέων». Αναλυτικότερα η νέα τιμολογιακή πολιτική προβλέπει: Στην Κεντρική Σκηνή, ο Α΄ εξώστης από 18 ευρώ έγινε 15 ευρώ, ενώ ο Β΄ εξώστης από 15 έγινε 8 ευρώ. Στη Σκηνή Κοτοπούλη, ο Α΄ εξώστης από 20 ευρώ έγινε 15 ευρώ, ενώ ο Β΄ εξώστης από 18 ευρώ έγινε 5 ευρώ.

Στην παιδική παράσταση το παιδικό εισιτήριο από 10 ευρώ έγινε 7 ευρώ. Επίσης στις καθημερινές παραστάσεις για σχολεία το εισιτήριο από 7 ευρώ έγινε 5 ευρώ. Το εισιτήριο για τα άτομα των 65 ετών και άνω από 13 ευρώ έγινε 10 ευρώ, ενώ στην Πειραματική Σκηνή θα υπάρχει γενική είσοδος 10 ευρώ. Επιπλέον, καθιερώνεται το οικογενειακό εισιτήριο το οποίο θα κοστίζει για 2 ενήλικες και 1παιδί 40 ευρώ, 2 ενήλικές και 2 παιδιά 50 ευρώ, 2 ενήλικες και 3 παιδιά 55 ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνα: Ράγισε γυάλινη γέφυρα ύψους 1.000 μέτρων


Ρωγμές παρουσίασε η εντυπωσιακή γυάλινη γέφυρα που βρίσκεται κατά μήκος μιας πλαγιάς βουνού στην Κίνα, την ώρα που περπατούσαν τουρίστες.

«Όταν ήμουν σχεδόν στο τέλος της γέφυρας άκουσα έναν ξαφνικό δυνατό κρότο και ένα τρέμουλο κάτω από τα πόδια μου» ανέφερε μία γυναίκα, σύμφωνα με την Agence France - Presse. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τουρίστες άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν προς την άκρη της γέφυρας.



Τοπικά μέσα μετέδωσαν την πληροφορία οτι η γέφυρα ράγισε όταν κάποιος έριξε ένα μεταλλικό αντικείμενο πάνω της.

Η γέφυρα ύψους 1.000 μέτρων, η οποία άνοιξε για το κοινό στις 20 Σεπτεμβρίου, εκτείνεται κατά μήκος του βουνού Yuntai, στην επαρχία Χενάν.

Η εταιρεία κατασκευής τόνισε πως η γέφυρα είναι απόλυτα ασφαλής καθώς αποτελείται από τρία στρώματα γυαλιού. Θα παραμείνει ωστόσο κλειστή για το κοινό μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνδρας ζει έξω από την έπαυλή του επειδή τον έδιωξε η γυναίκα του


Δεν επιτρέπει στους γείτονες να του δίνουν κουβέρτες και φαγητό - Δείτε τις φωτογραφίες.

Στον κήπο της υπερπολυτελούς βίλας του στο Τέξας, αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων (!) ζει εδώ και έξι μήνες ο 69χρονος Sharafat Khan αφού τον έδιωξε η εξοργισμένη γυναίκα του. Ο άνδρας είναι άστεγος αλλά κοιμάται λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο της έπαυλής του από τότε που η 61χρονη σύζυγός του Shahnaz άλλαξε τις κλειδαριές ύστερα από καβγά. Ο άνδρας δεν έχει πρόσβαση στα χρήματά του και η γυναίκα του του απαγόρευσε να χρησιμοποιεί ακόμα και το μπάνιο για να πλένεται, παρότι το σπίτι του ανήκει κατά το ήμισυ.

Οι γείτονες του ζευγαριού φοβούνται πως μπορεί να ξεψυχήσει έξω από το ίδιο του το σπίτι επειδή είναι πολύ αδύναμος και δεν περπατά καλά. Λένε μάλιστα πως προσπάθησαν να του δώσουν κουβέρτες αλλά η γυναίκα του τις πετάει και έχει μάλιστα τοιχοκολλήσει και ανακοινώσεις προειδοποιώντας τους να μην του δίνουν φαγητό.

Ο Khan κοιμάται στο κεφαλόσκαλο τυλιγμένος με ένα σεντόνι τις νύχτες και μερικές φορές μπαίνει στον πίσω κήπο της έπαυλης, δίπλα στην πισίνα, για να έχει περισσότερη ιδιωτικότητα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάθεται στη σκιά των δέντρων.

Ο ίδιος λέει πως τσακωνόταν με τη γυναίκα του εδώ και έξι χρόνια και πως πρόσφατα εκείνη τον πέταξε έξω από το σπίτι τους. Η αστυνομία έχει κληθεί στην πολυτελή κατοικία τουλάχιστον 30 φορές αλλά δεν έχει τρόπο να υποχρεώσει νομικά την 61χρονη να επιτρέψει στον άνδρα της να μπει στο σπίτι.

Ο Khan λέει πως η διαφωνία τους έχει να κάνει με τις σχέσεις του με μέλη της οικογένειάς του. Η γυναίκα του ήθελε να τον ξεκόψει αλλά εκείνος αρνήθηκε. Πηγή του περιβάλλοντος του ζευγαριού λέει πως η γυναίκα δεν μπορεί να ζητήσει διαζύγιο επειδή είναι και οι δύο μουσουλμάνοι και τηρούν ευλαβικά τον ισλαμικό νόμο.

Ο Khan πάντως διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτό και λέει πως όλο το θέμα είναι τα λεφτά. «Η γυναίκα δεν θέλει να δώσει τη μισή της περιουσία, ο άνδρας δεν μπορεί να ζητήσει διαζύγιο επειδή δεν έχει λεφτά για δικηγόρο και θέλει το δικό του μερίδιο από την έπαυλη», εξήγησε η πηγή. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το 2008 ο Khan αντιμετώπισε κατηγορίες για επίθεση σε βάρος της γυναίκας του.
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξάπλωσε στην οροφή του αυτοκινήτου για να το προστατέψει από το χαλάζι


Η σχέση των ανδρών με το αυτοκίνητό τους είναι σίγουρα ιδιαίτερη… Αλλά μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας ιδιοκτήτης για να το προστατεύσει;

Όχι πολύ μακριά, μόνο μέχρι την οροφή του αυτοκινήτου του! Αυτό έκανε ένας Ρώσος, ο οποίος ήθελε να προστατέψει το αυτοκίνητό του από το χαλάζι!

Προκειμένου να προστατέψει το αυτοκίνητό του από την έντονη χαλαζόπτωση, χωρίς να νοιαστεί αν θα τραυματιστεί ο ίδιος, ανέβηκε στην οροφή, ξάπλωσε και κουνώντας χέρια και πόδια προσπαθούσε να απωθήσει το χαλάζι.

Βέβαια, θα μπορούσε απλά να του βάλει μία κουκούλα αυτοκινήτου…

Δείτε το βίντεο του Star:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 12χρονη που φταρνίζεται... 12.000 φορές την ημέρα


Πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι το φτάρνισμα ιδίως τις περιόδους που κυριαρχούν οι αλλεργίες; Φανταστείτε, λοιπόν, να φταρνιζόσασταν 12.000 φορές την ημέρα…

Αυτό συμβαίνει εδώ κι ένα μήνα σε μία 12χρονη από το Τέξας. Το μικρό κορίτσι φταρνίζεται 12.000 φορές την ημέρα, 20 φορές το λεπτό.

Ωστόσο, οι γιατροί δεν μπορούν να της πουν τι ακριβώς είναι αυτό που της συμβαίνει και ποια είναι η αιτία που το προκαλεί.

Η 12χρονη καταφέρνει να ηρεμίσει μόνο στον ύπνο της!

Δείτε το βίντεο του Star:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο λάπτοπ της Microsoft


Η Microsoft παρουσίασε τον πρώτο της φορητό υπολογιστή, το Surface Book, με αποσπώμενη οθόνη 13,5 ιντσών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως notepad με συνοδευτική ηλεκτρονική πένα.

Η συσκευή διαθέτει το νέο λειτουργικό σύστημα Windows 10, θα έχει αρχική τιμή 1.499 δολάρια και θα βγει στην αγορά στις 26 Οκτωβρίου.



Η εταιρεία παρουσίασε επίσης, σε ειδική εκδήλωση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Reuters και AFP, τα πρώτα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα Lumia που «τρέχουν» τα Windows 10.

Τα δύο νέα μοντέλα είναι το Lumia 950 με οθόνη 5,2 ιντσών και κάμερα 20 μεγαπίξελ και το μεγαλύτερο Lumia 950 XL με οθόνη 5,7 ιντσών. Οι αρχικές τιμές τους θα είναι 549 και 649 δολάρια αντίστοιχα.

Μεταξύ άλλων, οι νέες συσκευές -που θα βγουν στην αγορά το Νοέμβριο- διαθέτουν το βελτιωμένο σύστημα ασφαλείας Windows Hello, που επιτρέπει στον χρήστη να ξεκλειδώνει το τηλέφωνό του με «σκανάρισμα» του ματιού του, του προσώπου ή των δαχτυλικών αποτυπωμάτων του.

«Ξεκινάμε πλέον ένα νέο κεφάλαιο των Windows 10, με νέες συσκευές κατασκευασμένες ειδικά για τα Windows 10», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Νταντέλα. Όπως είπε, το νέο λειτουργικό σύστημα -που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο- ήδη «τρέχει» σε περίπου 110 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως.

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης το ανανεωμένο πιο λεπτό και πιο ελαφρύ μοντέλο της ταμπλέτας Surface Pro 4 με οθόνη 12,3 ιντσών και αρχική τιμή 899 δολάρια (θα είναι διαθέσιμο από τις 26 Οκτωβρίου), καθώς και το νέο ολογραφικό σύστημα HoloLens, που επιτρέπει στους χρήστες να χειρίζονται τρισδιάστατα αντικείμενα φτιαγμένα από φως. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα βγει στην αγορά στο πρώτο τρίμηνο του 2016, με αρχική τιμή γύρω στα 3.000 δολάρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...