Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σαλμάς: Δίνουμε φθηνότερο φάρμακο στους πολίτες


Νέες μειώσεις τιμών που θα ισχύσουν στα φαρμακεία από Δεύτερα 4 Μαρτίου 2013 ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.
Στο νέο δελτίο τιμών παρατηρούνται μειώσεις σε 7.300 φαρμακευτικά σκευάσματα. Η επίπτωση στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ θα είναι εξοικονόμηση 150 εκ. ευρώ, στην ιδιωτική συμμετοχή των ασθενών 50 εκ. ευρώ και 35 εκ. ευρώ όφελος για τα νοσοκομεία. Το συνολικό όφελος για το κράτος και τους ασθενείς θα είναι 250 εκ. ευρώ.

Για το νέο δελτίο τιμών ο κ. Σαλμάς δήλωσε:

«Κατανοώντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η ελληνική κοινωνία, προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων ασφαλισμένων.
Προχωρούμε σήμερα σε μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και θα δώσουμε φθηνότερο φάρμακο στους πολίτες κατά 5%, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τις υπάρχουσες συνθήκες.
Δεν απορρέει από μνημονιακή υποχρέωση αυτή η πρωτοβουλία μας, αλλά από βούληση της πολιτικής ηγεσίας για να δώσουμε φθηνότερο φάρμακο στους πολίτες».



Διαβάστε περισσότερα...

Έπαινος σε υπάλληλο του ΙΚΑ


Η Μ. Γαυγιωτάκη αποκάλυψε την κομπίνα στο υποκατάστημα Καλλιθέας.

Την απονομή επαίνου στην υπάλληλο του ΙΚΑ που αποκάλυψε την απάτη ύψους 12.000.000 ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ Καλλιθέας, προτείνει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, «η κ. Γαυγιωτάκη Μαρία, υπεύθυνη του Ολοκληρωμένοι Πληροφοριακού Συστήματος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ), με δική της πρωτοβουλία, επιδεικνύοντας ζήλο και διάθεση πέραν των ορίων του υπηρεσιακού της καθήκοντος, αποκάλυψε απάτη σε βάρος του ΙΚΑ Καλλιθέας, ύψους τουλάχιστον 12.000.000 ευρώ. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την κ. Γαυγιωτάκη προς απονομή επαίνου, σύμφωνα με το άρθρο 61 του ν. 3528/2007».


Διαβάστε περισσότερα...

Η Nova προσφέρει στα παιδιά


Εκδήλωση του Ομίλου Forthnet προς τιμήν των φορέων μακροχρόνιας φιλοξενίας παιδιών.

Εκδήλωση προς τιμήν των φορέων μακροχρόνιας φιλοξενίας παιδιών που αναδείχθηκαν από τη δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Η Nova προσφέρει στα παιδιά. Ενώσου μαζί μας!» διοργάνωσε σήμερα ο Όμιλος Forthnet.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ξεκίνησε, με αφορμή την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, μια on-line ενέργεια στην επίσημη σελίδα του Ομίλου στο Facebook www.forthnetgroup.gr/facebook, με τον τίτλο «Η Nova προσφέρει στα παιδιά».

Οι χρήστες του facebook επέλεξαν δέκα φορείς μακρόχρονης φιλοξενίας παιδιών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, στους οποίους ο Όμιλος Forthnet προσέφερε από μια συνδρομή nova full pack διάρκειας ενός έτους, συμπεριλαμβανόμενου του εξοπλισμού και της εγκατάστασης, με στόχο την ενίσχυση των ευκαιριών ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης των φιλοξενούμενων παιδιών.

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης εγκατάστασης συνδέσεων Nova, ο Όμιλος διοργάνωσε εκδήλωση, με σκοπό οι εκπρόσωποι των φορέων και τα στελέχη της Διεύθυνσης Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου να ανανεώσουν τη συνεργασία τους για περαιτέρω δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των φορέων: Ελπίδα, Κέντρο Βρεφών «Η μητέρα», Κιβωτός του Κόσμου, Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», Παιδικά χωριά SOS, Παιδικό χωριό στο Φιλυρό, ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, Φλόγα, Χαμόγελο Παιδιού, Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.


Εκπρόσωποι φορέων μακρόχρονης φιλοξενίας παιδιών με στελέχη της Διεύθυνσης Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου Forthnet Συγκεκριμένα από αριστερά προς τα δεξιά: κα. Γιώτα Αποστολοπούλου, Δημόσιες Σχέσεις Ομίλου Forthnet, κα. Κατερίνα Χατζοπούλου, Γραφείο Τύπου Ομίλου Forthnet, κ. Κων/νος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ «Το χαμόγελο του παιδιού», κ. Γιάννης Μαστροδήμος, Γενικός Διευθυντής «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα», κα. Νότα Μπούμπαλου, Δ/ντρια Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα», κα. Άννα Παναγοπούλου, Διευθύντρια του Ξενώνα «Ελπίδα», κα. Κέττυ Φιλιππίδου, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου «Ελπίδα», κ. Νίκος Τάγαρης, Ειδικός Παιδαγωγός «Η κιβωτός του κόσμου», κα. Μαρία Ρουχωτά, Αντιπρόεδρος ΔΣ, Κέντρο Προστασίας του παιδιού Αττικής, «Η ΜΗΤΕΡΑ», κ. Γρηγόρης Κατσογιάννης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Forthnet, κ. Αναστάσιος Βρεττός, Πρόεδρος ΔΣ «Παιδικά χωριά SOS», κα. Άννη Κατσούλη, μέλος ΔΣ «Παιδικά χωριά SOS», κ. Γεώργιος Πίγκος, Υποδιοικητής «Αναρρωτήριο Πεντέλης», κα. Μάρα Κλώνου, Υπεύθυνη Ψυχοκοινωνικής Ομάδας, «Φλόγα», κα. Θεοφανώ Παπαζήση, Αντιπρόεδρος ΔΣ στο Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», κα. Τίνα Κουτσογιάννη, Eπικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Εικόνας Ομίλου Forthnet, κα. Πέρρυ Τσαγκάρη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Εικόνας Ομίλου Forthnet.


Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά η εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές


Διαψεύδει δημοσίευμα το ΓΕΕΘΑ.
Ουδέποτε τέθηκε θέμα διετούς αναβολής εισαγωγής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές Σχολές με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2013, διευκρινίζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε ανακοίνωσή του με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν όπως διεξάγονταν τα προηγούμενα χρόνια και οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα εισαχθούν και θα φοιτήσουν κανονικά την τρέχουσα χρονιά (2013).


Διαβάστε περισσότερα...

Παραλύει ο τομέας της Υγείας την Τετάρτη


Απεργούν νοσοκομειακοί και ιδιωτικοί γιατροί.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει την Τετάρτη ο τομέας της Υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, αλλά και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ζητά «ανατροπή της ανθυγιεινής μνημονιακής πολιτικής» και διεκδικεί δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό σύστημα υγείας με πλήρη κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των πολιτών, στελέχωση των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ικανοποιητικές αποδοχές για τους γιατρούς του ΕΣΥ, ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης και άμεση εξόφληση δεδουλευμένων εφημεριών.

Για μισθολογική εξόντωση των γιατρών και διάλυση της δημόσιας περίθαλψης κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν δυναμικά στην απεργία της 20ης Φεβρουαρίου. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι 6000 Οδοντίατροι της Αθήνας, (ιδιώτες και οδοντίατροι του ΕΟΠΥΥ), διαμαρτυρόμενοι «για τα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα που οδηγούν τον κλάδο στην εξαθλίωση, για την υποβάθμιση της Οδοντιατρικής και την αδιαφορία της πολιτείας στα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου όπως είναι η παράνομη άσκηση, η διαφυγή επιστημονικού δυναμικού και η έλλειψη οποιουδήποτε προληπτικού μέτρου για την βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού».

Προσυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη,στις 10:30, και πορεία στο Σύνταγμα, προγραμματίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Γλιτώνουν από το ΦΠΑ οι ψαράδες


Αποδέχθηκε την εφαρμογή της απαλλαγής από το ΦΠΑ στην προμήθεια πετρελαίου κίνησης αλιευτικών σκαφών για αλιείς το υπουργείο Οικονομικών, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Είχε προηγηθεί καταγγελία των αλιέων του νομού Χαλκιδικής στην Αρχή επειδή οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της περιοχής είχαν αρνηθεί να τους προμηθεύσουν πετρέλαιο κίνησης με απαλλαγή ΦΠΑ, αν και τους προσκόμισαν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία ««Δελτίο Προμήθειας Υλικών και Αντικειμένων χωρίς ΦΠΑ».

Ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε το ζήτημα στη ΔΟΥ Κασσάνδρας και στη Διεύθυνση ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών, για να λάβει αντιφατικές απαντήσεις, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς υποστήριξαν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ότι δεν συνιστά φορολογική παράβαση, εφόσον ο φόρος αποδίδεται νομίμως στο δημόσιο και γιατί έκρινε ότι το ζήτημα της τυχόν νόθευσης του ανταγωνισμού δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους.

Έτσι, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε εκ νέου έγγραφο σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς όλοι οι πρατηριούχοι της περιοχής χορηγούν ανεξαιρέτως σε όλους τους αλιείς καύσιμο με ΦΠΑ.

Επίσης, υποστήριξε ότι, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των αλιέων της περιοχής, «το υπουργείο Οικονομικών εκφεύγει των υποχρεώσεων του, με αποτέλεσμα η είσπραξη από τους πρατηριούχους του αναλογούντος ΦΠΑ, τον οποίο εν συνεχεία θα αποδώσουν στο ελληνικό δημόσιο, να λειτουργεί ως κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεών τους».

Συνεπώς, από την πρακτική αυτή, τονίζεται από την αρχή ότι «επωφελούνται οι πρατηριούχοι ενισχύοντας άτοκα τη ρευστότητα των επιχειρήσεών τους, το δε υπουργείο Οικονομικών εισπράττει μη οφειλόμενο ΦΠΑ κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της νομιμότητας του φόρου και της φορολογικής δικαιοσύνης».

Τέλος, πρότεινε την προμήθεια των αλιέων με καύσιμο απευθείας από τις τελωνειακές αρχές χωρίς ΦΠΑ, κατ' αναλογία όσων ισχύουν για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, κάτι που αποδέχθηκε τελικώς το υπουργείο Οικονομικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην πρώτη θέση σε αξιολόγηση της ποιότητας της φροντίδας ο ΟΚΑΝΑ


Μελέτη για την παροχή φαρμακευτικής θεραπείας της εξάρτησης από οπιοειδή.

Η χώρα μας και ο ΟΚΑΝΑ κατέχουν την πρώτη θέση σε αξιολόγηση της ποιότητας της φροντίδας, που παρέχεται σε ασθενείς σε προγράμματα φαρμακευτικής θεραπείας της εξάρτησης από οπιοειδή, μεταξύ 10 ευρωπαικών χωρών.

Η μελέτη EQUATOR (European Quality Audit of Opioid Treatment), με αντικείμενο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παροχής φαρμακευτικής θεραπείας της εξάρτησης από οπιοειδή, πραγματοποιήθηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία,Πορτογαλία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) σε πάνω από 3000 συμμετέχοντες (ιατρούς, ασθενείς σε θεραπεία υποκατάστασης και εξαρτημένους εκτός θεραπείας υποκατάστασης).

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο, που καταδεικνύει η μελέτη, είναι ότι στην Ελλάδα το 100% των έγκυρων απαντήσεων των ασθενών, που συμμετέχουν σε πρόγραμμα φαρμακευτικής θεραπείας της εξάρτησης,δηλώνουν ότι λαμβάνουν και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Έτσι, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στο σχετικό δείκτη,με δεύτερη τη Γερμανία με ποσοστό 63%, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία και η Πορτογαλία με ποσοστό 62% και 61%, αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα, από κοινού με την Πορτογαλία, σημειώνονται τα χαμηλότερα ποσοστά κακής χρήσης και εκτροπής της φαρμακευτικής θεραπείας της εξάρτησης, με τα σχετικά ποσοστά να κυμαίνονται κάτω του 10% (Ελλάδα 5%, Πορτογαλία 8%) έναντι περίπου 49% στη Αυστρία και περίπου 51%
στη Δανία.

Επίσης, το δείγμα των ερωτώμενων, που συμμετέχει από την Ελλάδα, είναι το υψηλότερο μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ταυτόχρονα σημειώνονται υψηλά ποσοστά ενημέρωσης των ασθενών σχετικά με τα είδη και τα προγράμματα της θεραπείας φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης.

«Με βάση όλα τα παραπάνω, καταδεικνύεται η ασφάλεια της παροχής φαρμακευτικής θεραπείας στην Ελλάδα, αλλά και η ουσιαστική δουλειά του ΟΚΑΝΑ και του θεραπευτικού προσωπικού του στη διαμόρφωση ενός θεραπευτικού πλαισίου, που πραγματικά στηρίζει βήμα βήμα τον ασθενή μέχρι την αποκατάστασή του, διασφαλίζοντας έτσι ολιστικά την ατομική και συνολικά τη δημόσια υγεία», αναφέρει ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιδοτείται η κατανάλωση γάλακτος


Στην επιδότηση του γάλακτος που καταναλώνεται από μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας, με 18 λεπτά ανά λίτρο, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το 100% του επιδοτούμενου ποσού είναι κοινοτική ενίσχυση.

Οι λεπτομέρειες τόσο για το γενικό πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου όσο και τις προϋποθέσεις συμμετοχής φορέων για την υλοποίησή του, ρυθμίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας.

Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο σχετικό πρόγραμμα φορείς, όπως μία σχολική μονάδα ή μια σχολική επιτροπή, ή οι προμηθευτές των προϊόντων (στους οποίους περιλαμβάνεται και το κυλικείο) ή και μια οργάνωση, η οποία θα συσταθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό (π.χ. ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) και θα λειτουργεί για λογαριασμό ενός ή περισσοτέρων σχολικών μονάδων ή εκπαιδευτικών αρχών. Η εν λόγω επιδότηση μπορεί να συνδυαστεί με πιθανούς άλλους πόρους φορέων (όπως δήμοι, ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις κτλ.) προκειμένου το γάλα να διατίθεται σε ακόμη χαμηλότερη τιμή έως και δωρεάν στους μαθητές.

Με σκοπό την αξιοποίηση του μέτρου για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων τιμών διάθεσης του επιδοτούμενου γάλακτος στα σχολεία, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, αλλά και για τη ρύθμιση λεπτομερειών εφαρμογής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο με εκπροσώπους των παραγωγικών, μεταποιητικών και εμπορικών φορέων (κυλικεία) του γάλακτος, όπου ζητήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης να συμβάλουν σε αυτό τον σκοπό.

«Η επιδότηση της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, που για πρώτη φορά θα αξιοποιήσει η χώρα μας, καθώς αποτελούσε τη μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν το εφάρμοζε, υλοποιεί έναν στόχο που το υπουργείο έχει θέσει ως προτεραιότητα: την πρόσβαση όλων των μαθητών της χώρας σε ποιοτικά και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης. Πρόσθεσε επίσης, πως σύντομα πρόκειται να εφαρμοστεί άλλο ένα κοινοτικό μέτρο, αυτό που αφορά στη δωρεάν διάθεση φρούτων και λαχανικά στα σχολεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας


Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας και κοινωνικής προσφοράς διοργανώνει από το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, έως και την Παρασκευή, 1 Μαρτίου, ο δήμος Νεάπολης - Συκεών.

Η δράση θα γίνει και στις τέσσερις δημοτικές κοινότητες: Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων. Εκτός από την προσφορά αίματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγράφονται και στα Δίκτυα Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων, Δωρητών Οργάνων Σώματος και Δωρητριών Βλαστοκυττάρων του δήμου.

"Οι περισσότεροι από τους 3500 εθελοντές της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος Νεάπολης - Συκεών είναι οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια του δήμου μας να κρατά μόνιμα μια ανοιχτή μεγάλη αγκαλιά για όποιον πονά και μας χρειάζεται σε δύσκολες στιγμές", αναφέρουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρης Απατσίδης.

Δημοτικές τράπεζες αίματος διαθέτουν αρκετοί ακόμη δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Κορδελιού - Εύοσμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρακιντζής: Κατηγορίες για διαφθορά σε 842 υπαλλήλους


«Σε 842 δημοσίους υπαλλήλους, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά, αλλά οι υποθέσεις τους δεν έχουν τελεσιδικήσει», είπε στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή, στον Real fm, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.
Προσθέτοντας ότι η διαφθορά στην Ελλάδα «κοστίζει» 20 δισεκατομμύρια ευρώ και η γραφειοκρατία 14 δισεκατομμύρια.

Ακούστε το ηχητικό: 


Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή χωρίς να φταίνε


Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αθώωσε τις κατηγορούμενες, μία 19χρονη, η οποία μάλιστα είχε προφυλακιστεί, και μία 25χρονη, που είχε παραμείνει ελεύθερη με όρους.

Βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης είναι 35χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, σεσημασμένος για υποθέσεις ναρκωτικών, ο οποίος παραμένει ατιμώρητος, καθώς διαφεύγει τη σύλληψη.

Ο κατηγορούμενος μετέφερε με το αυτοκίνητο της 19χρονης -εν αγνοία της όπως προέκυψε- την ποσότητα των 10 κιλών ναρκωτικών, κρύβοντάς την στο πορτμπαγκάζ της. Την ποσότητα των 10 κιλών κάνναβης φέρεται ότι είχε προμηθευτεί από δύο αγνώστους, σε ερημική τοποθεσία στον Γέρακα, όπου τον είχαν μεταφέρει οι δύο κατηγορούμενες, χωρίς να γνωρίζουν ότι ήταν ραντεβού συναλλαγής για ναρκωτικά.

Οταν τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί στη διασταύρωση των οδών Ταντάλου και Καρπάθου στη Νέα Σμύρνη, στην προσπάθειά του να ξεφύγει, έκανε απότομα οπισθοπορία με το αυτοκίνητο της 19χρονης, που οδηγούσε ο ίδιος, και οι δύο κοπέλες, που στο μεταξύ είχαν βγει από το ΙΧ, βρέθηκαν κάτω από το αυτοκίνητο.

Τις έσυρε μαζί του σε όλη τη διαδρομή της οπισθοπορίας, περί τα 10 μέτρα, τραυματίζοντάς τες και σταμάτησε μόνο επειδή προσέκρουσε σε πινακίδα της Τροχαίας, την οποία και στρέβλωσε, στη συνέχεια χτύπησε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο στην πλευρά του οδηγού και κατόπιν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, χάθηκε, εγκαταλείποντάς τες τραυματισμένες.

Οι κατηγορούμενες αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν πως η τσάντα που έβαλε στο πορτμπαγκάζ ο 35χρονος, περιείχε ναρκωτικά.

Η 19χρονη, στην οποία ανήκε το αυτοκίνητο, υποστήριξε ότι γνώρισε τον κατηγορούμενο και τη σύζυγό του σε τριήμερη έκθεση λευκών ειδών σε εκθεσιακό χώρο στην Ανθούσα, όπου η εταιρεία στην οποία εργαζόταν διατηρούσε περίπτερο.

Η γνωριμία τους προέκυψε επειδή η σύζυγος του κατηγορουμένου εργαζόταν παλιότερα ως μοντέλο στην ίδια εταιρεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη σύνταξη έως και 12 χρόνια νωρίτερα - Αναλυτικοί πίνακες


Ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες "κατεβάζουν" ως και 12 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ανάλογα με το "πορτοφόλι" του καθενός μπορούν να αυξήσουν ως και 300 ευρώ το ποσό της τελικής σύνταξης, κατοχυρώνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με την εξαγορά πλασματικών ετών.

Οι αναγνωρίσεις αφορούν όσους κατοχυρώνουν ή θεμελιώνουν με την εξαγορά πλασματικών ετών τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από την 1/1/2011 και μετά, με βασική προϋπόθεση να έχουν τη χρονιά αυτή τουλάχιστον 12 έτη (ή 3.600 ημέρες) ασφάλισης (κανονικής ή και προαιρετικής) και να ανήκουν σε κατηγορία ασφαλισμένων για τους οποίους έχουν αυξηθεί είτε τα όρια ηλικίας είτε τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η πλειονότητα όσων πρωτοκόλλησαν ένσημα μέχρι το 1992.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ














Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 1.200 ανέργων


Ευκαιρίες απασχόλησης προσφέρουν το επόμενο διάστημα οι δήμοι, μέσω του προγράμματος Εθνικό Δίκτυο Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, το οποίο απευθύνεται σε νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Πρόκειται για τις 1.200 θέσεις, που θα καλύψουν τις ανάγκες κοινωνικών δομών των δήμων κα συγκεκριμένα τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, τα Υπνωτήρια Αστέγων, τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τις Τράπεζες Χρόνου, τα Γραφεία Διαμεσολάβησης και τις δομές Παροχής Συσσιτίων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ (πατήστε πάνω στη φωτό για μεγέθυνση)




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αργυρόκαστρο: Διαμαρτυρία Ελλήνων συνταξιούχων του ΟΓΑ


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο πραγματοποίησαν, σήμερα, μέλη της Ελληνικής μειονότητας, συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Τα αιτήματά τους αφορούσαν την επαναφορά του επιδόματος των 300 ευρώ που επωφελούνταν από τον ΟΓΑ, το οποίο διακόπηκε τον τρέχοντα μήνα σε εφαρμογή του Νόμου 4093/2012 και των διατάξεων αυτού.

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων επέδωσε στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο σχετικό ψήφισμα, που απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Ελλάδας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενεργοποιείται η Επιτροπή για την ανεργία


Την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης ενεργοποιεί άμεσα ο Γιάννης Βρούτσης, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών και των δράσεων του υπουργείου Εργασίας  Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την ανάσχεση της ανεργίας.

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η κινητοποίηση και ο συντονισμός όλων των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.

Στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά υπουργεία, εκπρόσωποι εργαζόμενων, εκπρόσωποι εργοδοτικών και παραγωγικών φορέων καθώς και άλλοι κοινωνικοί φορείς.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως πρόεδρος (και ο Υφυπουργός ως αναπληρωτής), οι γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Οικονομίας, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας, οι γενικοί Γραμματείς Ισότητας, Νέας Γενιάς και ΕΛΣΤΑΤ, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει για τις δράσεις που υλοποιούνται  τις πρωτοβουλίες που έχουν αποφασιστεί, την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, η οποία θα συνεδριάσει μετά από 3,5 χρόνια την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, θα προκρίνει τον ανασχεδιασμό των υφιστάμενων δράσεων για την βελτιστοποίηση της αποτε­λεσματικότητας τους και θα ζητήσει απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τις συγκεκριμένες προτάσεις τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πανταζής: "Έχασα τη φωνή μου"


Έχοντας ξεπεράσει μια δύσκολη περιπέτεια με την υγεία του, ο Λευτέρης Πανταζής μίλησε στο περιοδικό "Λοιπόν" και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου.

"Το "όπλο" του τραγουδιστή είναι η φωνή του… όταν λοιπόν τη χάνεις, τρελαίνεσαι" αποκάλυψε ο αγαπημένος τραγουδιστής.

Και συνέχισε:

"Φοβήθηκα ότι θα χάσω τη φωνή μου. Έμεινα στο νοσοκομείο πέντε ημέρες. Ευτυχώς την έκτη ημέρα επανήλθε η φωνή μου...Για δεύτερη φορά η Παναγία Σουμελά, με προστάτεψε. Και παλιότερα που είχα πρόβλημα με το στομάχι μου, με προστάτεψε. Έκανε το θαύμα της. Μόλις βγήκα, πήγα στην πρώτη εκκλησία και άναψα κεράκι. Τώρα είμαι πολύ καλύτερα και κάθε μέρα ακόμα πιο καλά".

"Τώρα βάζω πρώτα το Λευτέρη γιατί 35 χρόνια συνεχώς στην πίστα τον "κούρασα" πολύ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλον τον κόσμο που με στήριξε με τα μηνύματα του".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιδιωτικές ναυτικές σχολές


Σε δημόσια διαβούλευση για ένα μήνα, έδωσε σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τα προσχέδια των κανονιστικών πράξεων, που ανοίγουν το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Στόχος του υπουργείου, είναι να συγκεντρωθούν και να αξιολογηθούν απόψεις και προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των υπηρεσιών ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης μαζί με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, θα προχωρήσουν στη υπογραφή κοινή υπουργικής απόφασης και σύνταξης προεδρικού διατάγματος προκειμένου να προχωρήσει η ίδρυση ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η ίδρυση ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, προβλέπονταν εδώ και δέκα χρόνια στους νόμους 3153/2003 του Γ. Ανωμερίτη και του 3450/2006 του Μ. Κεφαλογιάννη, που όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν ενεργοποιηθεί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης έχει δηλώσει ότι οι σχολές αυτές «θα λειτουργούν υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των Ακαδημιών και των λοιπών Σχολών του Εμπορικού Ναυτικού. Επίσης θα ελέγχονται αυστηρά και θα εποπτεύονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και τα προσόντα των αποφοίτων θα πιστοποιούνται με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισέπραττε τη σύνταξη του πατέρα της


Σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή, καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας την κόρη ενός συνταξιούχου που συνέχισε να εισπράττει τη σύνταξη του πατέρα της, επί τρία χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο συνταξιούχος πέθανε τον Δεκέμβριο του 2006 και το ΙΚΑ είχε, μάλιστα, καταθέσει, στον τραπεζικό όπου καταβαλλόταν και η σύνταξη, τα έξοδα της κηδείας. Έναν μήνα μετά - και για τα επόμενα τρία χρόνια - συνεχίστηκε κανονικά να κατατίθεται η σύνταξη, την οποία και εισέπραττε η κόρη του αποθανόντος, που είχε πρόσβαση στον λογαριασμό.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, για τα οποία έγινε ρύθμιση καθώς, όταν το ΙΚΑ διαπίστωσε το πρόβλημα, κάλεσε την κόρη του συνταξιούχου, τής το ανέφερε και τής ζήτησε να επιστρέψει τα χρήματα. Η κατηγορούμενη το δέχθηκε και προχώρησε σε ρύθμιση, την οποία, όπως υποστήριξε, τηρεί κανονικά.

Το ΙΚΑ, όταν ανακάλυψε τι είχε συμβεί, δέσμευσε τον λογαριασμό, στον οποίο, όμως, υπήρχαν μόλις δέκα ευρώ.

Η υπεράσπιση της κατηγορούμενης υποστήριξε ότι ο θάνατος του συνταξιούχου δηλώθηκε κανονικά και από τη στιγμή που το ΙΚΑ κατέβαλε τα χρήματα της κηδείας του, αυτόματα διαγράφηκε από τα μητρώα όσων λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη.

Η υπεράσπιση ανέφερε, επίσης, ότι στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό καταθέτονταν και μερίσματα από μετοχές που είχε στην κατοχή του ο συνταξιούχος, με αποτέλεσμα η οικογένειά του να υποθέσει πως επρόκειτο γι' αυτά τα χρήματα, δεδομένου ότι ο θάνατός του είχε δηλωθεί κανονικά.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέος κορονοϊός, συγγενής του SARS στη Βρετανία


Σε επαγρύπνηση καλεί ο ΠΟΥ.

Σε επαγρύπνηση καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά τον εντοπισμό στη Βρετανία ενός ακόμη κρούσματος λοίμωξης από το νέο κορονοϊό, συγγενή του SARS, καθώς είναι το 12ο κρούσμα που διαγιγνώσκεται στον κόσμο.

«Ενώπιον της σημερινής κατάστασης και αξιόπιστων πληροφοριών, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη (του οργανισμού) να συνεχίσουν να ελέγχουν την εκδήλωση κρουσμάτων του οξέος σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) και να εξετάζουν επισταμένως κάθε ασύνηθες σύμπτωμα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε σε έναν κάτοικο της χώρας που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους δύο ακόμη ασθενείς στους οποίους διαγνώστηκε ο ιός στη διάρκεια της εβδομάδας.

«Αν και αυτό το νέο κρούσμα παρουσιάζει ενδείξεις μετάδοσης (του κορονοϊού) από άνθρωπο σε άνθρωπο, η μετάδοση δεν ήταν εκτεταμένη», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε να εξετάζεται η πιθανή παρουσία του νέου κορονοϊού σε ασθενείς που εκδηλώνουν ανεξήγητη πνευμονία ή σε ασθενείς που παρουσιάζουν μια ανεξήγητη οξεία αναπνευστική νόσο με επιπλοκές και η οποία δεν ανταποκρίνεται στην θεραπευτική αγωγή.

Εκτενής έρευνα πρέπει να διενεργείται κάθε φορά που εκδηλώνονται ομαδοποιημένα κρούσματα και όταν προσβάλλονται εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, επιμένει ο ΠΟΥ.

Συνολικά ο κορονοϊός έχει διαγνωστεί σε πέντε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία (εκ των οποίων τρεις απεβίωσαν), δύο στην Ιορδανία (οι οποίοι απεβίωσαν), τέσσερις στη Βρετανία (ένας από το Κατάρ εξακολουθεί να νοσηλεύεται, τρία μέλη της ίδιας οικογένειας εκ των οποίων τα δύο νοσηλεύονται) και σε έναν στη Γερμανία (που είναι πολίτης του Κατάρ ο οποίος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο).

Ο κορονοϊός ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια στην οποία ανήκουν επίσης ιοί που ευθύνονται για το απλό συνάχι αλλά και για το SARS που προκάλεσε την επιδημία της άτυπης πνευμονίας που στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους στον κόσμο το 2003.

Ο νέος αυτός κορονοϊός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2012 σε έναν ασθενή που απεβίωσε τον περασμένο Ιούνιο από μια σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε την ακμή στο στήθος ή στην πλάτη


Μία θαυματουργή λύση.

Αν παρουσιάζετε ακμή στο στήθος ή στην πλάτη πέραν από τις αντίστοιχες θεραπείες προσώπου που μπορείτε να κάνετε, μια θαυματουργή λύση είναι η εξής.

Αναμείξτε δύο ταμπλέτες ασπιρίνης με λίγο νερό και λίγο μέλι ώστε να γίνει μια πάστα.

Εφαρμόστε στο σημείο που θέλετε και αφήστε το να δράσει για δέκα με δεκαπέντε λεπτά.

Στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό.


Πηγή: myworld
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες έλεγχοι για ίχνη κρέατος αλόγου σε έτοιμα φαγητά


Έχουν παρασκευαστεί τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια πακέτα νοθευμένου φαγητού.

Χιλιάδες ελέγχους στα προμαγειρεμένα φαγητά που περιέχουν βοδινό κρέας για να εξακριβωθεί αν περιέχουν κρέας αλόγου, θα πραγματοποιήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες την ώρα που το διατροφικό σκάνδαλο επεκτείνεται και σε άλλες χώρες, κι ενώ η γαλλική εταιρία Spanghero, την οποία κατηγορεί το Παρίσι, δηλώνει αθώα.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν χθες να πραγματοποιήσουν σχεδόν 2.250 ελέγχους. Από 10 έως 150 ελέγχους θα διενεργήσει κάθε χώρα, κυρίως στο επίπεδο των διανομέων προϊόντων διατροφής, τα οποία προορίζονται για τους καταναλωτές.

Στη Βρετανία έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις βιομηχανίες του τομέα διατροφής. Αλογίσιο κρέας βρέθηκε σε 29 προϊόντα που θεωρητικά περιείχαν βοδινό, σε 2.501 δείγματα, ανακοίνωσε χθες η βρετανική Υπηρεσία Διατροφικής Ασφάλειας. «Η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων με βόειο κρέας δεν περιείχε κρέας αλόγου. Τα δείγματα που είχαμε είναι εντελώς απαράδεκτα ωστόσο αποτελούν την εξαίρεση», δήλωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας Κάθριν Μπράουν.

Και σε νέες χώρες αναφέρθηκε την Παρασκευή η παρουσία αλογίσιου κρέατος σε προμαγειρεμένα φαγητά, η συσκευασία των οποίων έφερε την ετικέτα «γνήσιο βοδινό», μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στη Βρετανία και την Ιρλανδία πριν από ένα μήνα.

Στην Αυστρία οι αρχές εντόπισαν ίχνη αλογίσιου κρέατος σε τορτελίνια που υποτίθεται περιείχαν βοδινό. Στη Νορβηγία η αλυσίδα σούπερ μάρκετ NorgesGruppen ανακοίνωσε ότι κρέας αλόγου ανιχνεύθηκε σε λαζάνια που πωλούνταν στα καταστήματά της τα οποία και αποσύρθηκαν από τα ράφια.

Στη Δανία το αρμόδιο υπουργείο για τη Διατροφή διεξάγει έρευνα σε ένα σφαγείο που μπορεί να συμπεριέλαβε αλογίσιο κρέας στο κρέας που παρουσιαζόταν ως βοδινό και πωλείτο σε εταιρίες παρασκευής πίτσας.

Στην Ολλανδία έρευνα διεξήχθη χθες στο νότο της χώρας σε εργοστάσιο που αναμίγνυε κρέας αλόγου και βοδινού πριν το μεταπωλήσει ως «γνήσιο βοδινό». «Η εταιρία μετέτρεπε κουφάρια αλόγων από την Ολλανδία και την Ιρλανδία σε κομμάτια κρέατος και τα ανακάτευσε με κομμάτια βοδινού κρέατος», ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Άλλες χώρες που έχουν πληγεί έως τώρα είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Σουηδία. Μέχρι σήμερα οι αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος, το σκάνδαλο αφορά 750 τόνους κρέατος εκ των οποίων οι 550 χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τουλάχιστον 4,5 εκατομμυρίων πακέτων νοθευμένου φαγητού σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική υπηρεσία, η εταιρία Spanghero, προμηθευτής κρέατος των κατεψυγμένων Findus παραλάμβανε επί έξι μήνες σε δέματα των 25 κιλών 750 τόνους αλογίσιου κρέατος με σφραγίδα τελωνείου, που αντιστοιχούσε στο αλογίσιο κρέας, όπως αποδείχτηκε σε τιμολόγια που κατασχέθηκαν μεταξύ ενός διανομέα στην Κύπρο και της γαλλικής εταιρίας.

Η Spanghero, με έδρα στη νοτιοδυτική Γαλλία, απασχολεί 300 εργαζόμενους οι οποίοι είναι σε τεχνική ανεργία από την Πέμπτη, μετά την απόφαση των γαλλικών αρχών να της αφαιρέσουν την υγειονομική άδεια.

«Δεν ξέρω ποιος φταίει για την απάτη αυτή, αλλά δεν είμαστε εμείς. Έμεινα κατάπληκτος από τις κατηγορίες των γαλλικών αρχών. Η κυβέρνηση έτρεξε λίγο. Πιστεύω ότι θα αποδείξω την αθωότητά μας, πάντως τη δική του αθωότητα και των συνεργατών μου», δήλωσε ο πρόεδρος της Spanghero Μπαρτελεμί Αγκέρ χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Την Πέμπτη πολλοί υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης κατηγόρησαν με δριμύτητα τη Spanghero, η οποία κατηγορείται από τις αρχές για οικονομική απάτη, δηλώνοντας ότι η εταιρία γνώριζε ότι μεταπωλούσε αλογίσιο κρέας ως βοδινό και ότι εξαπατούσε τους πελάτες της.



Διαβάστε περισσότερα...

Με πέτρες στη χολή συνδέεται η παιδική παχυσαρκία


Όλο και πιο συχνά εμφανίζεται η πάθηση σε νεαρά άτομα.

Οι επιπτώσεις της παιδικής/εφηβικής παχυσαρκίας στην υγεία του παιδιού είναι πολλές. Κάποιες από αυτές μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά (π.χ. υπέρταση, στεφανιαία νόσος), τα αναπνευστικά (π.χ. άσθμα), τα ενδοκρινολογικά και αναπαραγωγικά (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, πρώιμη ήβη, πολυκυστικές ωοθήκες), τα γαστρεντερικά (π.χ. χολολιθίαση, λιπώδες ήπαρ), τα προβλήματα αρθρώσεων και οι μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, το μεταβολικό σύνδρομο, οι διαταραχές ύπνου, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα κ.ά.

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι η χολολιθίαση, εξαιτίας του αυξανόμενου ποσοστού παιδικής παχυσαρκίας, εμφανίζεται πλέον πιο συχνά και σε πολύ μικρότερες ηλικίες, ενώ παλιότερα η παρουσία χολόλιθων στα παιδιά ήταν πολύ σπάνια.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, παρατηρείται αύξηση χολολιθίασης, ανάλογα και με το βαθμό παχυσαρκίας του παιδιού. Για παράδειγμα, τα παιδιά τα οποία είναι υπέρβαρα έχουν 2 φορές, τα παχύσαρκα έχουν 4 φορές, ενώ τα πολύ παχύσαρκα έχουν 6-8 φορές αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν χολολιθίαση, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν φυσιολογικό βάρος. Από την αρχή της εφηβείας και μετά, η εμφάνιση χολολιθίασης συναντάται κυρίως στα κορίτσια απ' ό,τι στα αγόρια (σχεδόν 4 φορές περισσότερο).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χολολιθίαση στα παιδιά ανακαλύπτεται τυχαία με υπερηχογράφημα που γίνεται για άλλο λόγο, εκτός και αν αναφερθούν από το παιδί έντονες ενοχλήσεις (περίπου 20% των ασθενών), όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσπεψία, ναυτία ή εάν κάνει εμετό.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χολόλιθων:

- Οι λίθοι χοληστερόλης (αμιγείς ή μικτοί με ασβέστιο, φωσφόρο) και
- Οι λίθοι χρωστικής (μαύροι και φαιοί).

Τα παιδιά έχουν συνήθως λίθους χρωστικής ή μικτούς, αλλά κατά κανόνα όχι τους αμιγείς λίθους χοληστερόλης που έχουν οι ενήλικες. Σε ηλικίες κάτω των 16 χρόνων, η υπερλιπιδιαιμία ή η υπερχοληστερολαιμία δε φαίνεται να συμβάλλουν σημαντικά στο σχηματισμό χολόλιθων.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της χολολιθίασης είναι συντηρητική και χειρουργική. Αν υπάρχουν συμπτώματα και επιπλοκές επιβάλλεται άμεσα χολοκυστεκτομή (αφαίρεση χολής). Η αφαίρεση της χολής γίνεται, διότι θα δημιουργηθούν ξανά πέτρες. Στις περιπτώσεις που δεν προκαλεί συμπτώματα ή επιπλοκές χρειάζονται κλινική και υπερηχογραφική παρακολούθηση. Σε νεογνά και βρέφη οι χολόλιθοι μπορεί να εξαφανιστούν αυτόματα, πράγμα πιο σπάνιο σε μεγαλύτερα παιδιά.

Συνήθως, στις μικρές ηλικίες, διαιτητικά δεν προτείνονται αλλαγές. Δίνεται όμως έμφαση σε μια ισορροπημένη διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα. Περιορισμός των λιπαρών τροφών συστήνεται στον έφηβο που εμφανίζει δυσπεπτικές ενοχλήσεις.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι, εκτός από τα ίδια τα λιπαρά, υπάρχουν και οι τροφές που περιέχουν «κρυφά λίπη», ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση θρεπτικών τροφών με ελάχιστα λιπαρά.


Λιπαρά (Περιορισμός)  Τροφές με «κρυφά» λίπη (Περιορισμός)Τροφές ελεύθερες/ με ελάχιστο λίπος (Συχνά) 
 Βούτυρο/ μαργαρίνη  Πλήρες γάλα- τυρί-  Φρούτα/ λαχανικά
  Σάλτσες/ μαγιονέζα  Γιαούρτι/ παγωτά   Ολικής άλεσης ζυμαρικά
  Έλαια (ελαιόλαδο/ Λιπαρά κρέατα Ολικής άλεσης δημητριακά 
  σπορέλαια)  Αλλαντικά  Χαμηλά σε λιπαρά γάλα-
 Κρέμα γάλακτος  Τηγανιτά Τυρί- γιαούρτι
  Ξηρούς καρπούς  Πέτσα στο κοτόπουλο  Ψητά/ ατμού άπαχα ψάρια- πουλερικά- κρέας
  Φυστικοβούτυρο  Πατατάκια Πατάτα - όσπρια 
  Ταχίνι Μπισκότα/ ντόνατς  Σάλτσες χωρίς λιπαρά
   Γλυκά  Γρανίτα- σορμπέ 
 Ποπ κορν/ κέικ ρυζιού

Επομένως, η χολολιθίαση στα παιδιά θεωρείται μια από τις ασθένειες που συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τρόικα ζητεί εξηγήσεις για τα κλειστά επαγγέλματα


Ξανά στο μικροσκόπιο των δανειστών
.
Έκθεση για την πορεία της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η Τρόικα, καθώς οι προϋποθέσεις έχουν νομοθετηθεί, αλλά δεν έχουν προχωρήσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, η Τρόικα ζητά καταγραφή των στοιχείων απόδοσης των ρυθμίσεων που αφορούν τον αριθμό των νέων επαγγελματιών που εισήλθε στα συγκεκριμένα επαγγέλματα και τη μείωση των τιμών που επέφερε ο ανταγωνισμός, σε κάθε τομέα δραστηριότητας.

Η έκθεση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι και τον προσεχή Σεπτέμβριο στην τρόικα και όπως αναγράφεται στο μνημόνιο, θα αφορά στα 20 μεγαλύτερα επαγγέλματα.

Τα επαγγέλματα που θα ελεγχθούν

Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που απελευθερώθηκαν και υποτίθεται ότι οποιοσδήποτε έχει τα προσόντα, μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά είναι οι ακόλουθες:

1. Λιμενεργάτες σχετιζόμενοι με χερσαίες υπηρεσίες και σε λιμάνια: να γίνει απλοποίηση των διαδικασιών δήλωσης, κατάργηση προκαθορισμένων τελών για φορτο - εκφορτωτικές υπηρεσίες και να επιτραπεί η εργασία τους υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.
2. Ορκωτοί Εκτιμητές: Έκδοση νέας νομοθεσίας για να καταργηθούν τα ισχύοντα τέλη, το σύστημα περιορισμένου αριθμού θέσεων, η προϋπόθεση της ιθαγένειας, να επιτραπεί σε νομικούς φορείς η άσκηση του επαγγέλματος και να αρθούν οι περιορισμοί που θέτουν τομείς αποκλειστικής άσκησης προς αυτό το επάγγελμα.
3. Λογιστές και Φοροτεχνικοί: η επαγγελματική ταυτότητα θα εκδίδεται αυτόματα εντός τριών μηνών, ο αρμόδιος οργανισμός για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων είναι το ΣΑΕΠ, ενώ καταργήθηκε η διαδικασία πιστοποίησης που ορίζει και η οποία ισχύει για νομικά και φυσικά πρόσωπα.
4. Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ): δρομολογήθηκε η κατάργηση της τομεακής νομοθεσίας ώστε να μειωθεί το ελάχιστο κεφάλαιο από 176.083 ευρώ (που προβλέπει το άρθρο 123.1 του Νόμου 4052/2012), να μειωθεί ή να καταργηθεί το ποσό της τραπεζικής εγγύησης, για να αρθεί η απαίτηση ελάχιστου αριθμού υπαλλήλων και να επεκταθεί το εύρος των ΕΠΑ ώστε να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παροχή συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
5. Ιδιωτικά Γραφεία Συμβούλων Εργασίας (ΙΓΣΕ): Ζητήθηκε η τροποποίηση της σχετικής τομεακής νομοθεσίας ώστε να επιτραπεί στους εργοδότες των ΙΓΣΕ, εκτός του διευθυντή, να μεσολαβούν, να αρθούν οι περιορισμοί σχετικά με τις υποδομές και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, να επιτραπεί η άσκηση δραστηριοτήτων εκτός διαμεσολάβησης στο χώρο λειτουργίας του ΙΓΣΕ.
6. Μεσίτες Ακινήτων: Η τροποποίηση του σχετικού τομεακού νόμου ώστε να καταργηθεί η δοκιμαστική περίοδος προτού ένας αιτών μπορεί να γίνει μεσίτης ακινήτων.
7. Αναλογιστές: Η επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την εξεταστική διαδικασία ώστε να εμποδίσει την Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος να ορίζει έμμεσα τον αριθμό επιτυχόντων στις εξετάσεις προς το συμφέρον των υπαρχόντων αναλογιστών.
8. Ξεναγοί: να θεσπιστεί πως η επαγγελματική κάρτα θα εκδίδεται εντός τριών ή λιγότερο μηνών να τροποποιηθεί η τομεακή νομοθεσία ώστε να επιτραπεί η άσκηση του επαγγέλματος σε πτυχιούχους σχετικών πανεπιστημίων.
9. Ενεργειακοί Επιθεωρητές: Τροποποίηση τομεακής νομοθεσίας για να ακυρωθεί η ελάχιστη αμοιβή για υπηρεσίες ενεργειακής επιθεώρησης και να απλοποιηθεί η αδειοδότηση.
10. Ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας: τροποποίηση της τομεακής νομοθεσίας ώστε να εξαλειφθούν οι ασυνέπειες με τον Ν. 3919/2011 για τα επαγγέλματα.
11. Εκτελωνιστές.
12. Περίπτερα και καντίνες σε δημόσια κτήρια: κατάργηση περιορισμών για άδειες υπέρ συγκεκριμένων κατηγοριών, που ισχύουν σήμερα.
13. Τουριστικά γραφεία: κατάργηση προ-έγκρισης, απαιτήσεις ελάχιστου χώρου, επιβαλλόμενες οιονεί- φορολογικές χρεώσεις, και μείωση του ποσού της τραπεζικής εγγύησης ή της απαίτησης τουριστικών γραφείων για εξασφάλιση.
14. Πρακτορεία διανομής τύπου: αφαίρεση συστήματος προέγκρισης και επέκταση του αριθμού των οικονομικών δραστηριοτήτων.
15. Οπλοπωλεία, δραστηριότητα που περιλαμβάνει την πώληση περίστροφων, πιστολιών και όπλων σκοποβολής, προετοιμασία εκρηκτικών, κατασκευή, μετατροπή, συναρμολόγηση, φινίρισμα και επισκευή πυροβόλων όπλων, και γέμισμα/επαναγέμισμα γεμιστήρων πυροβόλων όπλων, γέμισμα γεμιστήρων κυνηγετικών όπλων για πώληση, πώληση φωτοβολίδων και εκτοξευτήρων τους κατασκευή φωτοβολίδων και εκτοξευτήρων τους.
16. Ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.
17. Ιδιωτικά γραφεία ερευνών.
18. Έμποροι αντικών και νεότερων αντικειμένων τέχνης και συντηρητές έργων τέχνης και αντικών.
19. Οργανισμοί πιστοποίησης δυτών (πάροχοι καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής).
20. Εκμίσθωση μέσων θαλάσσιας αναψυχής.
21. Λεμβουχικές εργασίες.
22. Υπηρεσίες ρυμούλκησης.
23. Αδειοδότηση για υπαίθριο εμπόριο (περίπτερα ή πλανόδιοι) επί πλοίου.
24. Η λειτουργία των καζίνων σε επιβατικά πλοία ελληνικής σημαίας σε διεθνή δρομολόγια.
25. Ναυαγοσώστες.
26. Λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε αγκυροβολημένα ή πλωτά ναυπηγήματα και η λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε θαλασσοπλοούντα πλοία.
27. Μονάδες φροντίδας για ηλικιωμένους (κέντρα φροντίδας ημέρας για ηλικιωμένους).
28. Κέντρα δημιουργικής δραστηριότητας για παιδιά.
29. Κέντρα δημιουργικής δραστηριότητας για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
30. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία.
31. Ιδιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις.
32. Ινστιτούτα ευημερίας παιδιών.

Διδασκαλία και εκπαίδευση

1. Διδασκαλία σε ιδιωτικά ιδρύματα και φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τη διδασκαλία στο σπίτι: αφαίρεση της ανάγκης για εκ των προτέρων άδεια και αντικατάστασης με μια ανακοίνωση της έναρξης της δραστηριότητας. Αφαίρεση της υποχρέωσης για ανανέωση της άδειας κάθε χρόνο.
2. Ιδιωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: κατάργηση της προϋπόθεσης της ιθαγένειας για αδειοδότηση εγκατάστασης, τροποποίηση της προϋπόθεσης για τυπικά προσόντα για τον ιδρυτή ενός ιδιωτικού σχολείου. Κατάργηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των μετόχων, της απαγόρευσης των περισσότερων από μίας εγκατάστασης, των ελάχιστων αποστάσεων, της ανάγκης ανανέωσης αδειών ετησίως και απαγορεύσεις για τη χορήγηση αδειών σε συγγενείς ατόμων με άδεια για ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
3. Ιδιωτικά ιδρύματα και φροντιστήρια ξένων γλωσσών: Τροποποίηση της προϋπόθεσης για τυπικά προσόντα για τον ιδρυτή ενός ιδιωτικού σχολείου και φροντιστηρίου ξένων γλωσσών και αφαίρεση απαγόρευσης αδειοδότησης σε συγγενείς κατόχων άδειας.
4. Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ : Να επιτραπεί η διαφήμιση των ΙΕΚ, χωρίς την έγκριση του EOΠΠEΠ.
5. Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ): Τροποποίηση της τομεακής νομοθεσίας που βασίζει την διαπίστευση ενός ΚΕΚ με βάση τον έλεγχο της ακεραιότητας των αντικειμενικών κανονιστικών απαιτήσεων, να επιτραπεί σε ιδιώτες να δημιουργήσουν νομικά πρόσωπα, η ανανέωση της διαπίστευσης, με τη μορφή κοινοποίησης αποσυνδέεται από το σύστημα βαθμολόγησης.
6. Κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης: κατάργηση της απαγόρευσης ότι κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης δεν μπορούν να ιδρυθούν από τους μετόχους ή εταίρους του νομικού προσώπου το οποίο αιτήθηκε την ίδρυση και άδεια λειτουργίας.
7. Διαπιστευμένα κέντρα μελέτης: Τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με την ανανέωση των αδειών, έτσι ώστε οι ανανεώσεις των αδειών να περιορίζονται στις κοινοποιήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 3 του ν. 3919/2011.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάργηση της διπλής ασφάλισης ζητά ο ΣΑΤΕ


Ισχύει για τους παλαιούς ασφαλισμένους μηχανικούς-εργολήπτες.

Ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) ζήτησε, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, την κατάργηση της διπλής ασφάλισης των παλαιών (προς του 1993) ασφαλισμένων μηχανικών – εργοληπτών.

Ο ΣΑΤΕ τονίζει ότι με το Ν. 4093/12 έχει καταστεί παντελώς άδικη και παράλογη η διατήρηση της ταυτόχρονης υποχρεωτικής ασφάλισης των «παλαιών ασφαλισμένων» σε δύο (ή και περισσότερα) Ταμεία, και έχει δημιουργηθεί σοβαρότατη στρέβλωση των αρχών της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με τους «νέους», γεγονός που επηρεάζει αρνητικότατα τη θέση τους στην αγορά εργασίας, αλλά και επιδρά, κατά παράλογο τρόπο, στα κόστη των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα αναφέρεται «η ασφάλιση ενός μηχανικού στο ΤΣΜΕΔΕ και ταυτόχρονα στο πρώην ΤΕΒΕ, εφόσον είναι και εταίρος σε μια τεχνική εταιρεία. Υποχρέωση η οποία υφίστατο (και συνεχίζεται) για τους προ του 1993 ασφαλισμένους, ενώ με το Ν.2084/92 καταργήθηκε για τους νέους ασφαλισμένους (μετά την 1.1.1993), οι οποίοι έχουν δικαίωμα επιλογής του ασφαλιστικού φορέα τους».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πειρασμός του ίντερνετ μειώνει την παραγωγικότητα


Ερευνητές προτείνουν την καθιέρωση διαλειμμάτων για περιήγηση στον Ιστό.

Το ίντερνετ εκτός από απαραίτητο εργαλείο για πολλές εργασίες, αποτελεί και ιδανικό μέσο για τον εργαζόμενο προκειμένου να «ξεφύγει» από τη δουλειά του. Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγικού χρόνου στη δουλειά.

Μια νέα έρευνα έρχεται όμως να δείξει ότι δεν χρειάζεται η άμεση ενασχόληση με το διαδίκτυο προκειμένου να μειωθεί η παραγωγικότητα, αλλά αρκεί και η επιθυμία της χρήση του! Με λίγα λόγια, ο πειρασμός για το ίντερνετ προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας!

Για την πραγματοποίηση της έρευνας, πραγματοποιήθηκαν πειράματα με 60 εθελοντές από ερευνητές πανεπιστημίων της Ιταλίας, των ΗΠΑ και της Δανίας. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν, είναι ότι όταν ζητείται από τους εργαζόμενους να μην χρησιμοποιούν το ίντερνετ στη δουλειά για προσωπική χρήση τους, τότε τους βάζουν σε μεγάλο πειρασμό και σε εσωτερική σύγκρουση με τη θέλησή τους.

Τελικά η παραγωγικότητα του υπαλλήλου μειώνεται χωρίς καν να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, αλλά απλώς και μόνο επειδή πασχίζει να αντισταθεί στον πειρασμό, με συνέπεια να χάνει λιγότερο ή περισσότερο την ικανότητα συγκέντρωσής του και η νοητική του δύναμη να εστιάζει εκτός των θεμάτων της δουλειάς του. Όσο πιο απαιτητική για συγκέντρωση και όσο πιο μικρά περιθώρια λάθους έχει η δουλειά ενός εργαζόμενου, τόσο πιο σημαντικός -και επικίνδυνος- μπορεί να είναι ο πειρασμός του ίντερνετ. Αντίθετα, σε εργασίες ρουτίνας με μεγαλύτερα περιθώρια λάθους, η σημασία του διαδικτυακού πειρασμού για τη μείωση της παραγωγικότητας είναι μικρότερη.

Έτσι, οι ερευνητές θεωρούν λανθασμένη την επιλογή των εργοδοτών να απαγορεύουν το ίντερνετ για προσωπική χρήση, αλλά από την άλλη να το αφήνουν ελεύθερα προσβάσιμο στον υπολογιστή του εργαζομένου, βάζοντάς τον έτσι σε πειρασμό.

Η πρότασή τους είναι η οριστική απαγόρευση χρήσης του ίντερνετ, ή η καθιέρωση ειδικών διαλειμμάτων για περιήγηση στον Ιστό, όπως είναι λχ. το διάλειμμα για τσιγάρο ή φαγητό.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η κατάθεση αιτήσεων για τις πανελλαδικές


Θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου - Ποιοι υποχρεούνται στην υποβολή
.
Από σήμερα μέχρι και την Τρίτη 5 Μαρτίου θα διαρκέσει η κατάθεση αιτήσεων για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μέσα σε αυτή την προθεσμία θα υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μια διαδικασία που θα είναι ενιαία και για τους δύο τύπους λυκείου.

Η αίτηση - δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο και ο υποψήφιος μπορεί να την προμηθεύεται είτε από το διαδίκτυο, όπου αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ ΤΕΕ/Έντυπα Εξετάσεων,-είτε από το Λύκειό του.

Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την αίτηση - δήλωση σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του. Στην ίδια ιστοσελίδα αναρτάται και η σχετική εγκύκλιος που θα περιγράφει πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος).

Υπόχρεοι για την υποβολή της Αίτησης - Δήλωσης κατά περίπτωση είναι:

α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) που υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο Λύκειο που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς επίσης και το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αν επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτό Πανελλαδικά.

β) οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και που υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.
Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν:
i)επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής.

Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυποβάλλεται επιπλέον βεβαίωση της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του Σχολείου αυτού στην Ελλάδα

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

γ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και που υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά, στο σχολείο τους.

δ) οι απόφοιτοι- κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση, στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.

Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν

i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

ε) για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄), ισχύουν τα εξής:

-οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο ΕΠΑΛ που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά.

-οι απόφοιτοι - κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ.

Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους.

- οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους.

στ) οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων, και μόνο εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές * / Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού / ΤΕΦΑΑ.

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μπορούν να είναι μόνο οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012.

Αντίθετα, όσοι από τους αποφοίτους - κατόχους βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012 θέλουν να είναι υποψήφιοι με το 10% για τις υπόλοιπες σχολές, δεν υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση για το 10% , αλλά απευθείας μηχανογραφικό μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους περί τον Ιούνιο.* (σημείωση :Οι ιδιώτες επιτυχόντες θα εγγραφούν στις Αστυνομικές Σχολές το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016)

ζ) όσοι μαθητές της Γ΄ τάξης των ημερήσιων ΓΕΛ επιθυμούν να μην συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και να αποκτήσουν το απολυτήριό τους μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις, στο ίδιο διάστημα 18 Φεβρουαρίου με 5 Μαρτίου υποβάλλουν στο Γενικό Λύκειο φοίτησης σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση. Με την υποβολή αυτής της αίτησης αποδέχονται ότι οριστικά και αμετάκλητα δεν θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 και ως εκ τούτου δεν θα αποκτήσουν φέτος βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, οποιοδήποτε επόμενο έτος μετά την αποφοίτησή τους, αν το επιθυμήσουν, μπορούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις εκείνου του έτους.

Όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 5 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), θα πιστοποιηθούν από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους από 20 Φεβρουαρίου ως και 8 Μαρτίου. Εφόσον αποκτήσουν το πιστοποιητικό της πάθησής τους, θα μπορέσουν να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για Πανελλαδικές εξετάσεις και να υποβάλουν τελικά Αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σύστημα αξιολόγησης των προς έλεγχο φορολογικών υποθέσεων


Το αναθεωρημένο Point System θα παρουσιαστεί στην τρόικα τον Μάρτιο.

Ομάδα εργασίας, για την αξιολόγηση των κριτηρίων βάσει των οποίων θα επιλέγονται προς έλεγχο οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών, συνέστησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης. Το νέο σύστημα θα παρουσιάσει στην τρόικα η Κυβέρνηση στις αρχές Μαρτίου, αναθεωρώντας το υφιστάμενο σχετικό πλαίσιο.

Έργο της οκταμελούς ομάδας εργασίας είναι η μελέτη των κανόνων βάσει των οποίων θα μοριοδοτούνται (Point System) οι προς έλεγχο υποθέσεις στα πλαίσια της ανάλυσης κινδύνου. Το πόρισμά της, που θα περιλαμβάνει προτάσεις τροποποίησης ή απαλοιφής των υπαρχόντων κριτηρίων ή και εισαγωγής νέων κανόνων εφόσον απαιτείται, αναμένεται να υποβληθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3842/2010 και είχε ζητήσει την έκδοση διοικητικής εγκυκλίου για την ενίσχυση των στοχευμένων ελέγχων που θα βασίζονται σε τεχνικές αξιολόγησης ρίσκου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2012, ωστόσο η σχετική εγκύκλιος θα εκδοθεί τελικά - όπως φαίνεται- με τρίμηνη καθυστέρηση.

Βάσει του Ν. 3842/2010 η επιλογή των προς έλεγχο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, οι οποίες βασίζονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά (όπως η νομική μορφή, ο κλάδος ή τομέας δραστηριότητας, η ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων κα ιτη συχνότητα εμφάνισής τους, κ.α..), σε οικονομικά δεδομένα (όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημιές, συντελεστές μικτού και καθαρού κέρδους, κ.α..) και χωροταξικά και χρονικά δεδομένα (τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχιακές δραστηριότητες, κ.α.. ).

Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου τον Ιανουάριο 2012 για το Point System με τη χρήση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου περιόριζε τη δυνατότητα των ελεγκτών να αποφασίζουν ποιόν φορολογούμενο θα ελέγξουν και κυρίως ποιόν δεν θα ελέγξουν. Με βάση την απόφαση αυτή οι φορολογούμενοι κατατάσσονταν κατά σειρά επικινδυνότητας ροπής προς τη φοροδιαφυγή με βάση τον πρότερο φορολογικό τους βίο αλλά και στατιστικά δεδομένα.

Οι φορολογούμενοι που συγκέντρωναν τους περισσότερους πόντους καταγράφονταν σε λίστες που δημιουργούνται μέσω του συστήματος Elenxis ανά ελεγκτική υπηρεσία και κατατάσσονταν κατά σειρά προτεραιότητας (επικινδυνότητα) για έλεγχο.

Στη συνέχεια τις λίστες αναλάμβαναν οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών, οι οποίοι αιτιολογημένα έκαναν προτάσεις για τη δημιουργία επιπλέον υποθέσεων τακτικού φορολογικού ελέγχου που δε συμπεριλαμβάνονται στις επιλεγείσες υποθέσεις ή για την αφαίρεση κάποιων εξ αυτών.

Τα αποτελέσματα επιλογής φορολογικών υποθέσεων με το Point System όπως είχαν περιγραφεί από την απόφαση του Παντελή Οικονόμου δεν ικανοποίησαν την τρόικα που θεώρησε πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τον έλεγχο πλήθους φορολογικών υποθέσεων.

Έτσι, ζητήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η αλλαγή των κριτηρίων ώστε με τις νέες τεχνικές αξιολόγησης ρίσκου να αναδειχθούν με αντικειμενικό τρόπο οι πιο σοβαρές προς έλεγχο υποθέσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην έξοδο 25.000 τραπεζικοί υπάλληλοι


Ανατροπές στις τράπεζες φέρνουν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές.

Δραματική συρρίκνωση του προσωπικού των τραπεζών δρομολογείται μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με το Έθνος, εκτός υπηρεσίας θα βρεθούν 25.000 εργαζόμενοι, αφού με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές σταματά η λειτουργία 1.000 έως 1.400 καταστημάτων. Στο μέτωπο των αποδοχών οι προτεινόμενες περικοπές φτάνουν το 20%.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατάργηση επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα γάμου, ισολογισμού και ξένης γλώσσας, θα ζητήσουν οι τράπεζες από την ΟΤΟΕ, με στόχο να μειωθούν οι αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 18% με 20%.

Και παράλληλα καλούν την ΟΤΟΕ να κινηθεί με γνώμονα τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αφού, όπως παραδέχονται οι τραπεζίτες, μέχρι το 2015 θα υπάρξει δραματική συρρίκνωση στο προσωπικό των τραπεζών, που μπορεί να φτάσει τις 25.000 αποχωρήσεις, ενώ οι συνενώσεις στον κλάδο θα βάλουν «λουκέτο» σε 1.000 με 1.400 καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά την κλαδική σύμβαση εργασίας, η πρόταση των τραπεζών -σύμφωνα με πληροφορίες- θα περιλαμβάνει την κατάργηση επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα γάμου, που αντιστοιχεί στο 10% του βασικού μισθού, και το επίδομα ισολογισμού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών στη διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ, θα επιδιώξουν να πιάσουν τον στόχο της μείωσης του 18% μέσα από καταργήσεις ή περικοπές επιδομάτων, ώστε να μη χρειαστεί να μπει μαχαίρι στις βασικές αποδοχές.


Διαβάστε περισσότερα...

Εντός της εβδομάδας η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


«Ανάσα» σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιασθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η οποία θα δίνει ανάσα κυρίως σε όσους αδυνατούν σήμερα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο οι ελληνικές αρχές θα πρέπει μέχρι το τέλος τους Φεβρουαρίου 2013 να αναθεωρήσουν, με τεχνική βοήθεια από διεθνείς ειδικούς, το υπάρχον πλαίσιο για την διευκόλυνση της διευθέτησης με υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμο Κατσέλη) με τρόπο που θα διατηρεί την τραπεζική φερεγγυότητα και την πιστωτική πειθαρχία, θα αποφεύγει την χρήση δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των ιδιωτών δανειοληπτών και θα ελαχιστοποιεί των ηθικό κίνδυνο με το να επικεντρώνεται σε δανειστές που πράγματι έχουν ανάγκη.

Όπως ξεκαθαρίζεται οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες που θα «υποβαθμίζουν την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα».

Σημειώνεται πως οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τη ρύθμιση δανείων στο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη ξεπερνούν τις 40.000 με αποτέλεσμα τα Ειρηνοδικεία να ορίζουν ημερομηνίες εκδίκασης των υποθέσεων ακόμη και το 2020.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το συνολικό ύψος των δανείων που ζητούν ρύθμιση ή διαγραφή είναι 4,2 δισ. ευρώ με 5 δισ. ευρώ. Το μέσο δάνειο ανά νοικοκυριό εκτιμάται ότι είναι 120.000 ευρώ.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε τοποθέτησή της για το ζήτημα έχει ταχθεί κατά οποιαδήποτε οριζόντιας, γενικευμένης και χωρίς κριτήρια περικοπής (κούρεμα) των τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προειδοποιώντας πως το βάρος αυτής της πολιτικής θα το επωμιστούν εκ νέου, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι συνεπείς Έλληνες φορολογούμενοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιδότηση από το ΕΣΠΑ για άνεργες γυναίκες


Για την κατασκευή κοσμημάτων στο σπίτι.

Επιδότηση για την κατασκευή κοσμημάτων από το σπίτι μπορούν να λάβουν οι άνεργες γυναίκες προκειμένου να «στήσουν» τη δική τους επιχείρηση.

Σύμφωνα με το «Έθνος», γυναίκες 18-64 ετών άνεργες ή απειλούμενες από ανεργία μπορούν να επιδοτηθούν για να φτιάχνουν χειροποίητα κοσμήματα και να τα πωλούν είτε σε καταστήματα, είτε μέσω του ίντερνετ.

Ο χώρος κατασκευής μπορεί να είναι ακόμη και ένα δωμάτιο του σπιτιού ή ένας υπόγειος χώρος.

Σύμφωνα με νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δικαιούνται επιδότηση από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ για την κατ’ οίκον εργασία. Αιτήσεις υποβάλλονται από 1/3/2013 έως 29/3/2013

Τι χρηματοδοτείται

Επιλέξιμες δαπάνες των επιχειρηματικών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος είναι οι ακόλουθες:

- Λειτουργικές δαπάνες επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δαπάνες ίδρυσης, δαπάνες παροχής υπηρεσιών νομικής και λογιστικής υποστήριξης, έξοδα προβολής κλπ.).
- Ασφαλιστικές εισφορές του επιχειρηματία (στον κύριο φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης).
- Δαπάνη παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου.
- Δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών mentoring / coaching από συμβούλους με σκοπό την υποστήριξη των ωφελούμενων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Δαπάνες κατάρτισης του δικαιούχου επιχειρηματία ή / και του νεοπροσλαμβανόμενου (ανέργου / άνεργης ή απειλούμενου / -ης από ανεργία) σε πιστοποιημένο φορέα επαγγελματικής κατάρτισης.
- Ετήσιο μισθολογικό κόστος (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών) που θα προκύψει από τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας.

Το πρόγραμμα αφορά στις Περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορ. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Τσάβες επέστρεψε από την Κούβα στην Βενεζουέλα


Θα συνεχίζει την θεραπεία του σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Μετά από δίμηνη απουσία στην Κούβα, ο Ούγκο Τσάβες επέστρεψε στο Καράκας, όπου και θα συνεχίσει την θεραπεία για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί χρόνια στο στρατιωτικό νοσοκομείο Carlos Arvelo, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης και ανάρτηση του ίδιου στο twitter

Ο Τσάβες είχε φύγει ξαφνικά την Αβάνα λίγο μετά την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα, για να υποβληθεί στις 11 Δεκεμβρίου σε νέα εγχείριση. Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία από τη νοσηλεία του στην Κούβα

Η επί μακρόν απουσία του Τσάβες και η αβεβαιότητα για την κατάσταση της υγείας του προκάλεσε πολιτικές εντάσεις στην Κούβα, γεγονός που ενέτεινε η φειδωλή επίσημη πληροφόρηση. Να σημειωθεί ότι έχασε την προθεσμία για την ορκωμοσία του, γεγονός που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε συνταγματική εκτροπή.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάνα-τέρας πέταξε το μωρό της στα σκουπίδια


Το βρέφος πέθανε μέσα στη σακούλα απορριμμάτων.

Αποτροπιασμό προκάλεσε η αποκάλυψη υπόθεσης εγκατάλειψης νεογέννητου βρέφους από την αλλοδαπή μητέρα του, το οποίο βρέθηκε νεκρό, μέσα σε μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών.

Ο αποτροπιασμός αγγίζει τα όρια της φρίκης καθώς μετά τη νεκροτομή στο σώμα του άτυχου κοριτσιού, προέκυψε ότι, εκ πρώτης όψεως, το βρέφος ήταν ζωντανό κατά τη γέννησή του και πέθανε μέσα στη σακούλα.

Τη νεκροψία διενήργησε η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου ωστόσο, όπως ανέφερε, για να διαπιστωθεί ότι το μωρό όντως ζούσε όταν γεννήθηκε θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποιες ιστολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι έτοιμα σε μερικές μέρες.

Η τραγική ιστορία αποκαλύφθηκε, όταν η 41χρονη Βουλγάρα, εργάτρια σε αγρόκτημα, ζήτησε βοήθεια από τον εργοδότη της, αναφέροντας ότι αντιμετώπιζε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα και αιμορραγούσε.

Παρόλο που η 41χρονη εργαζόταν τέσσερις μήνες στο αγρόκτημα, εντούτοις ουδέποτε ανέφερε στους εργοδότες της ότι ήταν έγκυος, ενώ ούτε και αυτοί το είχαν αντιληφθεί. Η μητέρα απέφυγε έστω και την ύστατη στιγμή να αποκαλύψει στους εργοδότες της ότι, ώρες πριν, είχε φέρει στον κόσμο, μόνη της, στο υπνοδωμάτιο της, ένα βρέφος. Αυτό διαπιστώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παραλιμνίου, όπου και ομολόγησε τα όσα προηγήθηκαν.

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν εσπευσμένα στο αγρόκτημα, ελπίζοντας να βρουν το βρέφος εν ζωή, το βρήκαν άψυχο μέσα στη μαύρη σακούλα, αφημένο στον κάλαθο των σκουπιδιών.


Διαβάστε περισσότερα...