Τρίτη 22 Μαΐου 2012

"Ναυάγιο" στο Μαξίμου - Χωρίς φάρμακα θα μείνει η χώρα από Τετάρτη



Μπλόκο στη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την Τετάρτη 23 Μαΐου βάζουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας λόγω μη εξόφλησης των τεράστιων οφειλών από τον Οργανισμό.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο και τον υπουργό Υγείας, Χρήστο Κίττα, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών.

Οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν κανονικά αύριο στην απεργία τους, ενώ θα σταματήσουν την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς ζητούν να τους καταβληθούν άμεσα τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου από τους φαρμακοποιούς και δεσμεύτηκε ότι θα τους παραδοθεί πλάνο αποπληρωμής των χρεών, που φθάνουν το ένα δισ. ευρώ.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι θέλουν πρώτα να μελετήσουν το πλάνο με τα χρονικά όρια που θα τεθούν για την αποπληρωμή των οφειλών και μετά θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει σχετικά με τη σύσκεψη: «Η κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και εκτιμά ότι οι συλλογικοί φορείς θα ανταποκριθούν σε αυτές, συνεκτιμώντας τη γνωστή σε όλους κατάσταση της χώρας».



Διαβάστε περισσότερα...

Ζύγιζαν μόλις 1.600 γραμμάρια όταν γεννήθηκαν



Τα δίδυμα αγοράκια κατάφεραν να επιβιώσουν.

Ο George και ο Harrison Kent γεννήθηκαν πρόωρα 15 εβδομάδες ζυγίζοντας μόλις 1.587 γραμμάρια μαζί… και παρά τις ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης που τους έδιναν οι γιατροί κατάφεραν να επιζήσουν, έχοντας νοσηλευτεί σε έξι διαφορετικά νοσοκομεία τους πρώτους μήνες της ζωής τους!

Πέντε μήνες μετά η 25χρονη μητέρα τους, τα κρατά στην αγκαλιά της, στο σπίτι του στο Essex και δηλώνει πανευτυχής. «Είναι τα μικρά μου θαύματα. Είναι μικροί μαχητές».



Η Melanie και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος σύζυγός της, Stuart, ανακάλυψαν ότι περίμεναν δίδυμα τον περασμένο Αύγουστο.



Στην 16η εβδομάδα της κύησης οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι τα έμβρυα έπασχαν από το σύνδρομο twin-to-twin transfusion syndrome, εξαιτίας του οποίου ο Harrison «έπαιρνε» περισσότερο αίμα από τον George κάτι που θα μπορούσε να κάνει τον δεύτερο να «σταματήσει» να αναπτύσσεται.



Τελικά, κατάφεραν να διαψεύσουν τους πάντες και τώρα χαίρονται την αγκαλιά των γονιών τους…



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη



Στο πλευρό των άπορων και ανασφάλιστων ο δήμος.

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις σε άπορους και ανασφάλιστους κατοίκους του δήμου Θεσσαλονίκης -παιδιά και ενήλικες- προσφέρει ο δήμος σε συνεργασία με εθελοντή οφθαλμίατρο.

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη στο χώρο των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 53-55, 3ος όροφος), από τις 8:30-12:00 μετά από ραντεβού.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι συνταξιούχοι εξαιρούνται από το ΕΚΑΣ



Θα καταβληθεί με τη σύνταξη Ιουνίου.

Σε 200.626 συνταξιούχους θα καταβληθεί με τη σύνταξη Ιουνίου το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), τα αναδρομικά του επιδόματος από 1/1/2012, το ποσό του επιδόματος του Ιουνίου, καθώς και το επίδομα των 30 ευρώ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, οι 175.979 είναι παλαιοί δικαιούχοι, 9.906 νέοι συνταξιούχοι, ενώ αποφασίστηκε η επαναχορήγηση σε 14.741 συνταξιούχους, στους οποίους είχε διακοπεί το έτος 2011 ή και από προηγούμενα έτη.

Η χορήγηση του ΕΚΑΣ θα διακοπεί για 11.021 συνταξιούχους έναντι 16.275 συνταξιούχων το 2011.

Συγκεκριμένα, διακόπτεται η χορήγηση σε 9.684 συνταξιούχους για τους οποίους διαπιστώθηκε αδυναμία ταύτισης των στοιχείων τους μεταξύ των αρχείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εκείνων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το ίδιο θα ισχύσει και για 1.337 συνταξιούχους που δεν έχουν συμπεριλάβει στη δήλωση φορολογίας του 2012 ποσά συντάξεων που λαμβάνουν από φορείς του εξωτερικού.

Οι συνταξιούχοι αυτών των κατηγοριών και προκειμένου να τους επαναχορηγηθεί το επίδομα θα πρέπει να προσκομίσουν το αργότερο μέχρι 29/06/2012, στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους, εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2011, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, για να πιστοποιηθούν και να διασταυρωθούν τα ακριβή ατομικά στοιχεία τους.

Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις εξωτερικού της δεύτερης κατηγορίας θα χρειαστεί να προσκομίσουν στο αρμόδιο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων βεβαίωση του ξένου φορέα (νόμιμα μεταφρασμένη) με τα ποσά συντάξεων που έλαβαν το έτος 2010 ή βεβαίωση από την τράπεζα πού κατατίθεται η σύνταξη του εξωτερικού.

Ακόμη, διακόπτεται το επίδομα σε 13.261 συνταξιούχους (έναντι 19.579 το 2011) εξαιτίας της υπέρβασης των νέων εισοδηματικών κριτηρίων για το έτος 2012.

Οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν επιστολή από τη Διεύθυνση Εκμετάλλευσης και εάν έχουν αντίρρηση μπορούν να προσέλθουν στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του Υποκαταστήματος του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (και φωτοαντίγραφό της), εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2011 ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη υποχρέωσης εκ του νόμου προς υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να επανελεγχθούν τα εισοδήματά τους.

Σε ακόμη 8.381 (έναντι 12.059 το 2011) συνταξιούχους θα διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ, διότι δεν κατέστη δυνατή η διαπίστωση εάν είναι δικαιούχοι του επιδόματος (π.χ. διπλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι θανάτου με πολλαπλότητα κ.λπ. –κωδ. διακοπής 02, 04 μέχρι 07 και 11).

Στις περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλου φορέα για την επαναχορήγηση θα ζητηθεί και βεβαίωση από τον άλλο φορέα με τα ποσά συντάξεων που έλαβαν το έτος 2010.

Στην εγκύκλιο επίσης διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που χορηγήθηκε αχρεωστήτως το ΕΚΑΣ 2012 για τους μήνες Ιανουάριο - Μάιο 2012, λόγω υπέρβασης ή αλλαγής κλιμακίου, δεν θα αναζητηθούν τα ποσά από τους συνταξιούχους.

Άλλα ποσά ΕΚΑΣ αχρεωστήτως καταβληθέντα που δεν αναζητούνταν ως σήμερα ως καλοπίστως εισπραχθέντα, θα αναζητούνται εφεξής, σύμφωνα με οδηγίες που θα δοθούν στο επόμενο διάστημα σχετικά με το θέμα αυτό.

Στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που έχουν λάβει μειωμένη σύνταξη ως ασφαλισμένοι νέων περιοχών ή νέων επαγγελματικών κατηγοριών, το δικαιούμενο βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων ποσό του ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται μειωμένο κατά 1/3, ενώ πλήρη ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών.

Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις συνταξιούχων των οποίων το ποσό είναι μειωμένο κατά 20% (κατ' οίκον απασχολούμενο προσωπικό).


Διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαίρι στο Παιδικό Μουσείο!



Μια διαφορετική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών για παιδιά 5-12 χρόνων
.
«Aνακαλύπτω το Παιδικό Μουσείο και τη γειτονιά του!» είναι το θέμα του καλοκαιρινού προγράμματος για παιδιά που διοργανώνει για 5η χρονιά φέτος το Παιδικό Μουσείο στην Πλάκα.

Για πέντε ημέρες, το διάστημα από τις 18 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου, και από τις 8:30 το πρωί έως τις 16:30, τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το Καλοκαίρι στην Αθήνα, με ένα διαφορετικό τρόπο και συγκεκριμένα:

-να ανακαλύψουν τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου με τη βοήθεια της μέλισσας ρομπότ
-να γίνουν ερευνητές και να ανακαλύψουν τη γειτονιά που φιλοξενεί το Μουσείο
-να πειραματιστούν με διάφορα υλικά ώστε να έρθουν σε επαφή με τις φυσικές επιστήμες
-να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν δικά τους έργα
-να συνδυάσουν τη μάθηση με την ψυχαγωγία

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επισκέψεις σε άλλα μουσεία και στην ευρύτερη περιοχή της Πλάκας (π.χ. Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Αρχαία Αγορά κλπ.).

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τέσσερις (4) περιόδους:

1η περίοδος: Δευτέρα 18 Ιουνίου έως Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012
2η περίοδος: Δευτέρα 25 Ιουνίου έως Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012
3η περίοδος: Δευτέρα 2 Ιουλίου έως Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012
4η περίοδος: Δευτέρα 9 Ιουλίου έως Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν είτε σε μία ή περισσότερες περιόδους, είτε σε μια ή περισσότερες ημέρες που εκείνα θα επιλέξουν.

Η οικονομική συμμετοχή για καθεμία από τις περιόδους είναι 160 ευρώ για κάθε παιδί και 145 ευρώ για τους συνδρομητές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Η οικονομική συμμετοχή για μία ημέρα είναι 35 ευρώ για κάθε παιδί (στην τιμή περιλαμβάνεται δεκατιανό και μεσημεριανό γεύμα).

Προβλέπονται εκπτώσεις για παιδιά που θα συμμετέχουν σε περισσότερες από μία περιόδους, για ομάδες παιδιών καθώς και για αδέλφια.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3312995.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να κάνετε δωρεάν τη φορολογική σας δήλωση



Λογιστές προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Δωρεάν μπορούν να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση, όσοι είναι συνταξιούχοι, άνεργοι και έχουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς μετά από πρωτοβουλία των μελών της Ένωσης Φοροτεχνικών συστήθηκε ομάδα από έμπειρους λογιστές για την συμπλήρωση των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων αυτών οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τη σχετική δαπάνη.

Η ομάδα αποτελούμενη κυρίως από μη μέλη του συλλόγου, καλεί τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλιού (Λόφος Προφήτη Ηλία Καστέλας Πειραιά), (πρόσβαση με το 915 λόφος Βώκου-Προφήτης Ηλίας ), και από ώρα 11.00 π.μ. έως 18.00 μ.μ. στις παρακάτω ημερομηνίες:

1. 26-5-2012 ημέρα Σάββατο και 27-5-2012 ημέρα Κυριακή

2. 9-6-2012 ημέρα Σάββατο και 10-6-2012 ημέρα Κυριακή

Σύμφωνα με την Ένωση η συμπλήρωση των δηλώσεων αφορά μόνο άνεργους, άπορους και συνταξιούχους με εισόδημα 8.000,00 ευρώ για τους άγαμους και 10.000,00 ευρώ για τους έγγαμους με παιδιά. Δεκτά περιουσιακά στοιχεία, 1 ΙΧ. και 1 κατοικία. Δηλώσεις επιτηδευματιών –εμπόρων, καθώς και Ε9 δεν συμπληρώνονται.

Προς αποφυγή συνωστισμού και παρεξηγήσεων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

-Ταυτότητα.

-βεβαίωση αποδοχών ή ανεργία.

-Προηγούμενη δήλωση εισοδήματος.

-Δικαιολογητικά αγοράς ή πώλησης αυτοκινήτου, εάν υπάρχει μεταβολή.

-Αποδείξεις που πρέπει να είναι αθροισμένες.

-Και ΑΦΜ ιδιοκτήτη σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι φιλοξενούμενος.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρλέτα ξανά στον Βόλο 4 χρόνια μετά...




Τραγουδά στις 13 Ιουνίου για τα άτομα με αναπηρία...
Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνει φέτος στο τραγούδι η Αρλέτα!. Ξεκίνησε το 1966 από τις μικρές μπουάτ στην Πλάκα για να γίνει η εκφραστικότερη, η πιο χαρακτηριστική φωνή που σημάδεψε το τραγούδι εκείνης της εποχής.. Oμως γρήγορα εγκατέλειψε το «νέο κύμα» για να βρεθεί σε άλλους διαφορετικούς μουσικούς δρόμους, πιο σημερινούς..

Στα 46 αυτά χρόνια ηχογράφησε δέκα οκτώ προσωπικούς δίσκους ενώ συμμετείχε σε πολλούς ακόμα..Τα περισσότερα τραγούδια ήταν δικά της, στίχοι και μουσική. Συνεργάστηκε όμως και με πολλούς συνθέτες: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Νίκος Μαμαγκάκης, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Χουλιάρας, Γιώργος Κοντογιώργος, Ελένη Καραϊνδρου και βέβαια τον Λάκη Παπαδόπουλο που σηματοδότησε την «επιστροφή» της το 1984-1985 με δυο επιτυχημένους δίσκους «Περίπου» και «Τσάϊ γιασεμιού».

Η πορεία της Αρλέτας εκτός από τους δίσκους περιλαμβάνει ζωντανές εμφανίσεις σε μπουάτ, μουσικές σκηνές, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, στο Παρίσι, Λονδίνο, Μόναχο, Στοκχόλμη, Τορόντο κα.

Η Αρλέτα πριν τέσσερα χρόνια σταμάτησε να τραγουδά, όχι όμως με την θέληση της όπως είχε κάνει μερικές φορές στο παρελθόν…Ηταν 11 Φεβρουαρίου του 2008 όταν λίγα λεπτά πριν ανέβει στην σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Βόλου υπέστη βαρύ εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί όλη την νύχτα έδωσαν μάχη στο χειρουργείο για να την κρατήσουν στην ζωή. Η Αρλέτα πάλεψε πολλούς μήνες στην εντατική του νοσοκομείου του Βόλου και σε νοσοκομεία της Αθήνας. Και τα κατάφερε..Το εγκεφαλικό που λίγο έλειψε να της στερήσει τη ζωή, δεν τις «άφησε» τίποτα!. «Μια περίπτωση στο εκατομμύριο», είπαν οι γιατροί!!..

«Όταν συνήλθα ήμουν τελείως παράλυτη και δεν πίστευα ότι θα μπορέσω να ξαναστηθώ στα πόδια μου.. Το ότι σώθηκα είναι σίγουρα θαύμα. Εκανα ένα χρόνο να σταθώ στα πόδια μου και έμεινα έξι μήνες στα νοσοκομεία. Ηταν μια τρομακτική εμπειρία.. Βγήκα από τα «πέτρινα χρόνια» μου με χρέη προς όλους όσους στάθηκαν δίπλα μου και τους ευχαριστώ από καρδιάς, ως τον τελευταίο που μου έστειλε email ή έκανε μια προσευχή όταν την χρειαζόμουν τόσο. Και ήταν πολλοί, περισσότεροι από όσους θα μπορούσα να φανταστώ. Ζητώ συγνώμη δεν το ήξερα! Ελπίζω κάτι να τους προσφέρω και εγώ με το τραγούδι μου… Και πάλι χαίρετε φίλοι μου. Ευχαριστώ από καρδιάς!.»

Σήμερα η Αρλέτα είναι καλά. Μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια έκανε και αρκετές συναυλίες στην Αθήνα,στο θέατρο «Παλλάς», στο «Badminton», μετά από 13 χρόνια ξανά μπήκε στο στούντιο και ηχογράφησε το νέο της διπλό «δίσκο» που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Και πάλι χαίρετε», ενώ το 2010 κυκλοφόρησε το «Demo» ένας αγγλόφωνος δίσκος με δέκα τραγούδια που είχε «γράψει» πριν 35 χρόνια και βρέθηκαν στις αποθήκες της «Lyra».

Τέσσερα χρόνια μετά την μεγάλη περιπέτεια η Αρλέτα θέλησε να επιστρέψει και πάλι στον Βόλο και μάλιστα πάλι μαζί μου!. Παρ όλα όσα της συνέβησαν εκεί, νιώθει ότι οφείλει αυτή την εμφάνιση στο κόσμο που με συγκίνηση άκουσε τότε την κακή είδηση για την υγεία της και στην συνέχεια με πολλούς τρόπους έδειξε την αγάπη του για εκείνη.

Θέλησα η επιστροφή της στο Βόλο να μην είναι μια απλή συναυλία. Ολοι σήμερα αντιμετωπίζουμε προβλήματα σοβαρά που μας δημιούργησαν ανίκανοι πολιτικοί που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία, αρκετά χρόνια. Δεν είναι κατά την γνώμη μου εποχή για μουσικές και τραγούδια έτσι χωρίς λόγο… Είναι εποχή προσφοράς, αλληλεγγύης.. Ο ένας για τον άλλο, μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε..

Τυχαία στο διαδίκτυο έπεσα σ ένα κείμενο που μιλούσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – λόγω της κρίσης – και τα άτομα με αναπηρία.. Εψαξα και βρήκα ότι στο Βόλο λειτουργεί εδώ και δέκα τέσσερα χρόνια παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Aποκατάστασης Αναπήρων Παίδων [ΕΛΕΠΑΠ] με σπουδαίο έργο..

Πρότεινα στην Αρλέτα ένα μέρος των εσόδων της συναυλίας μας στο Βόλο να δοθούν στην ΕΛΕΠΑΠ. Το δέχτηκε με χαρά!.. Με τα ίδια αισθήματα δέχτηκε την προσφορά μας και η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ του Βόλου Ευτέρπη Μαργαρίτη- Παπανδρέου.

Η ΕΛΕΠΑΠ του Βόλου ιδρύθηκε το 1998. Στα δέκα τέσσερα αυτά χρόνια λειτουργίας της στέκεται με αγάπη υπομονή και αφοσίωση δίπλα στα παιδιά με αναπηρία και στις οικογένειες τους, φροντίζοντας, κατά μέσο όρο 70 παιδιά ετησίως στο Κέντρο Ανοιχτής Περίθαλψης στην Αγριά Βόλου. Στόχος της ΕΛΕΠΑΠ είναι να υποστηρίξει τα παιδιά μέσα από προγράμματα αποκατάστασης να κάνουν «Βήματα Ζωής», προσφέροντας ταυτόχρονα ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις οικογένειές τους. Ο συγκεκριμένος στόχος επιτυγχάνεται μέσα από διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία εξειδικευμένων θεραπευτών στα τμήματα φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και ψυχολογικής υπηρεσίας.
Η ΕΛΕΠΑΠ βρίσκεται στην Παιδόπολη Αγία Σοφία στην Αγριά και χρειάζεται την βοήθεια όλων μας.

Ετσι η Αρλέτα την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 9 το βράδυ θα ανέβει στην σκηνή του Θερινού Δημοτικού θεάτρου «Μελίνα» του Βόλου και θα τραγουδήσει για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ. Τίτλος της συναυλίας ένας χαιρετισμός προς όλους τους Βολιώτες:

« Και πάλι χαίρετε !! »
Μαζί της θα είναι οι μόνιμοι συνεργάτες της, ο Βασίλης Ρακόπουλος, ο Ντίνος Αποστόλου [ που με αγωνία στάθηκαν στο πλευρό της πριν τέσσερα χρόνια στο Βόλο] και ο Ηλίας Κατελάνος, καθώς και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου υπό την διεύθυνση της Αναστασίας Μπάρδα. Αυτά τα ταλαντούχα παιδιά που είδα σ ένα βίντεο στο διαδίκτυο. Φαντάστηκα την Αρλέτα ανάμεσα τους και η εικόνα μου άρεσε!..Της έστειλα το βίντεο και της πρότεινα να τραγουδήσει μαζί τους. Ενθουσιάστηκε!.. Της άρεσε η ιδέα, άλλωστε και εκείνη σαν παιδί – λίγο άτακτο! – συμπεριφερόταν πάντα στην πολύχρονη πορεία της!.. Με χαρά δέχτηκε την πρόταση μου η Διευθύντρια του Ωδείου Πέπη Αγραφιώτου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Λόγω της οικονομικής κρίσης που όλους μας ταλαιπωρεί, αποφασίσαμε το εισιτήριο να είναι 15 ευρώ. Ενα μέρος του εισιτηρίου θα δοθεί για την ενίσχυση του έργου της ΕΛΕΠΑΠ.
H πάντα ευαίσθητη και τρυφερή Αρλέτα ξανά στο Βόλο στις 13 Ιουνίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα» σε μια συναυλία που γίνεται με την συμπαράσταση του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.
Η προπώληση θα γίνει [από 25/5] από τον «Δίαυλο» [Τοπάλη 14] Βιβλιοπωλείο- Καφενείο «Χάρτα» [Σκενδεράνη 16] Δισκοπωλείο «Classic» [Eρμού 187] και από τα γραφεία της ΕΛΕΠΑΠ στην Αγριά, τηλ.24280 97030.

Από 7/6 και από το ταμείο του κινηματογράφου «Αχίλλειον» τηλ. 24210 32818.
Χορηγοί επικοινωνίας η τηλεόραση TRT, το Ράδιο ΒΕΡΑ, το Marconi Radio, οι ιστοσελίδες e-volos.gr, thisisvolos.gr, mediasoup.gr, olympia.gr, matia.gr, mousikorama.gr, penapress.gr, «Αναπηρία τώρα», το περιοδικό «Αυτονομία» και η εφημερίδα «Θεσσαλία».


Διαβάστε περισσότερα...

Κίνηση ευαισθησίας από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο



Οικονομικότερο και οικολογικότερο χάρη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έγινε το ειδικό όχημα-ταξί που μεταφέρει τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην περιοχή της Καβάλας. Με κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία, η τράπεζα προέβλεψε για την υγραεριοκίνηση του ειδικά διαμορφωμένου ταξί του Σωματείου Eurotaxi Καβάλας, αποσκοπώντας στο να βελτιώσει την καθημερινότητα των ΑΜΕΑ της πόλης και να αναδείξει το όχημα σε ένα πιο οικονομικό, ασφαλές και οικολογικό μέσο μεταφοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurotaxi Καβάλας.





Πηγή: http://www.evdomi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ράλι Ακρόπολις με... ποδήλατα! - Δημοπρασία υπέρ ΕΛΕΠΑΠ



Το Ράλι Ακρόπολις πρωτοπορεί, καθώς σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία κατασκευής χειροποίητων αγωνιστικών ποδηλάτων, Fidusa, δημιούργησαν τρία ποδήλατα βουνού στα χρώματα των κατασκευαστών του WRC!

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση προχώρησαν οι διοργανωτές του Ράλι Ακρόπολις, καθώς θα δούμε ποδήλατα βουνού «ντυμένα» με τα χρώματα των κατασκευαστών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία κατασκευής χειροποίητων αγωνιστικών ποδηλάτων, η οποία εδρεύει στη Ρόδο, οι υπεύθυνοι του αγώνα της χώρας μας δημιούργησαν τρία ποδήλατα βουνού.

Αυτά θα φέρουν τα χρώματα και τα λογότυπα τωνCitroen Total WRT, Ford WRT και WRC Team MiniPortugal. Μάλιστα, το καθένα θα εκτεθεί στο χώρο του Service Park στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, αφού υπογράψει το καθένα ένας οδηγός των τριών εργοστασιακών ομάδων. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έγινε για καλό σκοπό, καθώς αυτά θα δημοπρατηθούν μέσω της ιστοσελίδας αγοραπωλησιών www.ricardo.gr .

Όσον αφορά τα έσοδα, θα δοθούν για τη στήριξη του έργου και των σκοπών της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), που φέτος συμπληρώνει 75 χρόνια προσφοράς στο παιδί με αναπηρία και την οικογένειά του και που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τέλος, η δημοπρασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη 24 Μαΐου, δηλαδή μια ημέρα πριν από την έναρξη του αγώνα.






Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμήστε το άγχος με γυμναστική!



Φυσικοί τρόποι για να αισθανθείτε πιο ήρεμοι.

Τριάντα λεπτά άσκησης την ημέρα βοηθά στη μείωση του άγχους και σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία συνεισφέρει στην ανεβασμένη διάθεση και την ευεξία.

Τα παραπάνω επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η εξειδικευμένη σε θέματα διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας ψυχολόγος Φρόσω Μήτσιου.

«Κάποιες φορές, ωστόσο, το κίνητρο που ωθεί ένα άτομο να ασκηθεί είναι τα, κυρίως αρνητικά, σχόλια που κάνουν για την εμφάνισή του άτομα τα οποία θεωρεί σημαντικά. Τα σχόλια αυτά, σε συνδυασμό με την πίεση των ΜΜΕ για μια ιδανική εικόνα, όπως για παράδειγμα, αψεγάδιαστες φωτογραφίες σε περιοδικά, επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση του ατόμου, δημιουργώντας πρόσθετο άγχος. Βέβαια, το άγχος προκαλείται και ενισχύεται κυρίως από τις σκέψεις που κάνουμε γύρω από διάφορα θέματα και καταστάσεις και όχι από τις καταστάσεις αυτές καθ΄ αυτές. Γι’ αυτό και η καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους στοχεύει στην τροποποίηση των σκέψεων» επισημαίνει η κ. Μήτσιου.

Βασικός παράγοντας στην αντιμετώπιση και καλύτερη διαχείριση του άγχους είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων του. Συμπτώματα του άγχους, όπως εξηγεί η κ. Μήτσιου, είναι ο φόβος, η ανησυχία, η νευρικότητα, η ταχυκαρδία, ο ιδρώτας, οι γρήγορες αναπνοές, η ενόχληση στο στομάχι, η γρήγορη ομιλία, το τρέμουλο, η ονυχοφαγία, το κούνημα των ποδιών, το χασμουρητό και η επιθετική συμπεριφορά.

Πώς, όμως, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος; Τι πρέπει να αποφύγουμε; «Αποφύγετε να κριτικάρετε και να κατηγορείτε τον εαυτό σας για ό,τι συμβαίνει, να έχετε τύψεις γιατί δεν ανταποκριθήκατε σ’ αυτό που περίμεναν οι άλλοι, να έχετε αυξημένες προσδοκίες για τον εαυτό σας και τους άλλους και να ‘εκφράζεστε’ αρνητικά» λέει η κ. Μήτσιου.

Σύμφωνα με την ίδια, για την αποφυγή του άγχους θα πρέπει κανείς να αλλάξει τρόπο σκέψης, να κάνει αυτοδιάλογο, να νιώθει ευτυχής με όσα έχει καταφέρει, να παίρνει βαθιές αναπνοές και να βάλει δραστηριότητα και κίνηση στη ζωή του.

«Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρνητικά μόρια, όπως «μην» ή «δεν», και λέξεις με αρνητική χροιά, όπως το «πρέπει». Οι σκέψεις σας συνδέονται άμεσα και επηρεάζουν τα συναισθήματά σας και τη συμπεριφορά σας. Μιλήστε στον εαυτό σας είτε εξωτερικά, δηλαδή φωναχτά, είτε εσωτερικά, δηλαδή από μέσα σας, προσπαθώντας να τον χαλαρώσετε και να τον αποπροσανατολίσετε από αρνητικές σκέψεις. Βρείτε αφορμές να γελάσετε ή παρακολουθήστε κάποιο πρόγραμμα στην τηλεόραση που σας κάνει να γελάτε. Αυτομάτως πηγαίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είστε καλά. Θυμηθείτε να παίρνετε βαθιές αναπνοές, εκπνέοντας προς τα έξω κι έχοντας στο μυαλό σας μια όμορφη σκέψη ή εικόνα. Και, φυσικά, γυμναστείτε ή βάλτε κάποια δραστηριότητα και κίνηση στη ζωή σας» συνιστά η κ. Μήτσιου.


Διαβάστε περισσότερα...

Άγνωστη λέξη η προφύλαξη στο σεξ για τους Έλληνες



Τι δείχνουν στοιχεία έρευνας που έγινε σε εφήβους.

«Παίζουν» με τον κίνδυνο οι Έλληνες στο σεξ. Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει τουλάχιστον από έρευνες, δεν γνωρίζουν ούτε από αντισύλληψη αλλά ούτε και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας παρουσιάστηκε μια εθνική επιδημιολογική μελέτη γνώσεων των ελλήνων εφήβων που αποδεικνύει τα παραπάνω.

Συγκεκριμένα, οι έφηβοι κάνουν για πρώτη φορά σεξ στα 15μιση κατά μέσο όρο και δεν γνωρίζουν ούτε τα απαραίτητα για τις μεθόδους αντισύλληψης. Και το πιο τραγικό είναι ότι δείχνουν να αδιαφορούν για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως για παράδειγμα τα κονδυλώματα, το AIDS, η ηπατίτιδα κ.ά.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης φαίνεται ότι το 59,7% των εφήβων είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές – στο μεγαλύτερο ποσοστό- στην ηλικία των 15,5 ετών και με μέσο αριθμό ερωτικών συντρόφων τους 1,9.

Το 68,5% ήξερε για το AIDS και το 59% γνώριζε για τη σύφιλη και την ηπατίτιδα. Για τα κονδυλώματα και τη γονόρροια γνώριζε το 35%.

Το χειρότερο πάντως είναι ότι μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων να γνώριζε σε ποσοστό 92% ότι κυριότερος τρόπος αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό όμως μόνο το 37% το χρησιμοποιούσε. Μεγάλο ποσοστό, όπως απέδειξε η έρευνα, είχε το αντισυλληπτικό χάπι (85,8) καθώς και το χάπι της επόμενης μέρας (84,6).

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι βασισμένη στην επεξεργασία 5000 ερωτηματολογίων στα οποία απάντησαν μαθητές και μαθήτριες Γ΄ Λυκείου , με μέσο όρο ηλικίας τα 17,4 έτη. Έγινε με σκοπό τη σωστή ενημέρωση για τους τρόπους αντισύλληψης και προφύλαξης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ειδικά τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείου , τη Β΄Μαιευτική Γυναικολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Αρεταίειου και το Τμήμα Στατιστικής του London Scholl of Economics.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό φροντιστήριο για άπορους μαθητές



Θα προετοιμάσει τους μαθητές για τις πανελλήνιες.

O δήμος Χανίων, με τη συνεργασία της Ένωσης Ιδιοκτητών Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης, προχωράει στη δημιουργία «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» με σκοπό τη μαθησιακή υποστήριξη μαθητών που αντιμετωπίζουν κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα.

«Η σοβαρή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Η δημοτική αρχή των Χανίων, αναγνωρίζοντας τις συνέπειές της, επιχειρεί να μετριάσει την αρνητική επίδρασή της στη ζωή των συμπολιτών μας με κάθε πρόσφορο μέσο. Ένα τμήμα του πληθυσμού που πιέζεται κατεξοχήν, είναι τα παιδιά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οικογενειών οι οποίες δε μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους όσα χρειάζονται για την εκπαίδευσή τους» είπε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

«Εγκαινιάζουμε τη συνεργασία αυτή με την Ένωση Ιδιοκτητών Καθηγητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων, δίνοντας έμφαση, αρχικά, στην προετοιμασία των μαθητών οι οποίοι τη νέα σχολική χρονιά θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις» επισήμανε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χρυσούλα Χατζηδάκη. Στόχος μας, συνέχισε η κ. Χατζηδάκη είναι «να μπορέσουμε, σε δεύτερη φάση, να υποστηρίξουμε αδύναμους μαθητές και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Καθηγητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων, Ρούλα Βουράκη, σημείωσε ότι «με ηθική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία, η Ένωση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία του δήμου Χανίων, με το σκεπτικό ότι «η γνώση είναι καθολικό αγαθό, λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται αδιακρίτως σε κάθε άνθρωπο», όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Οι αιτήσεις υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του δήμου: www.chania.gr και στο email: t-pronoia@chania.gr). Οι αιτήσεις για συμμετοχή πρέπει να κατατεθούν μέχρι 10 Ιουλίου για να ενταχθούν όσοι επιλεγούν στα τμήματα προετοιμασίας Πανελληνίων Εξετάσεων 2013 και μαθήματα Α΄ και και Β΄ τάξεων λυκείου το Σεπτέμβριο 2012.

Τηλ. επικοινωνίας: 2821341691, 2821341694 , 2821341692.


Διαβάστε περισσότερα...

Η UNESCO στηρίζει τις γυναίκες με διατροφικές διαταραχές



Τα έσοδα θα διατεθούν στην ενίσχυση της εταιρείας «Ανάσα».

Στο… φαγητό φαίνεται πως το έχουν ρίξει οι Έλληνες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Τουλάχιστον αυτό διαπιστώνουν οι υπεύθυνοι της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ανάσα» για την Καταπολέμηση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, από τα περιστατικά που καταγράφουν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του κέντρου και ηθοποιό Ζέτα Δούκα, τα φαινόμενα πολυφαγίας αφορούν πολλά άτομα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν εκλείψει η ανορεξία και οι υπόλοιπες διατροφικές διαταραχές.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η «Ανάσα» διαθέτει το Κέντρο Ημέρας, το οποίο παρέχει δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτικής υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους, μέσω μιας πολυκλαδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας.

Τα άτομα που επισκέφτηκαν τους επιστήμονες υγείας στο κέντρο το Μάρτιο, ήταν περισσότερα από 500 ενώ τα νέα περιστατικά ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές για τον ίδιο μήνα πλησίασαν τα 60, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον Ιανουάριο.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που μας χρειάζονται τις υπηρεσίες μας και σίγουρα η εποχή μας γεννά πολλές ανάγκες για ψυχολογική βοήθεια», σημειώνει μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η κ.Δούκα και συμπληρώνει: «Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα παράρτημα του κέντρου μας και στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βέροια. Αγωνιζόμαστε για αυτό αλλά δυστυχώς οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες και χρειαζόμαστε οικονομική υποστήριξη».

Για το λόγο αυτό με πρωτοβουλία της προέδρου του διοικητικού Συμβουλίου της UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, Αικατερίνης Τζιτζικώστα, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Διατροφικές Διαταραχές και Γυναίκες», στο εστιατόριο Aldebaran του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (19.30).

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την ενίσχυση του κέντρου «Ανάσα», που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια ζωής.

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις Διεθνείς Παιδικές Κατασκηνώσεις της Unesco. «Είναι ένας θεσμός που έχει βάθος δεκαετίας και αφορά περισσότερο παιδιά (ηλικίας από 12 έως 15 ετών) από άλλες χώρες. Φέτος όμως, λόγω των αναγκών που υπάρχουν στη χώρα μας τα περίπου 100 παιδιά που θα συμμετάσχουν θα είναι Έλληνες και κατά προτίμηση παιδιά πολύτεκνων οικογενειών και τα 80 από χώρες του εξωτερικού», επεσήμανε η κ.Τζιτζικώστα.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην... εντατική η αγορά φαρμάκων



Σημαντικές ελλείψεις σε σκευάσματα πρώτης γραμμής
.
Η έλλειψη ρευστού στην αγορά, η μειωμένη τροφοδοσία φαρμάκων από τις μητρικές εταιρείες προς τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα, οι παράλληλες εξαγωγές και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων έχουν ως αποτέλεσμα τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων.

Ήδη, οι ασθενείς αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο βασικά φάρμακα, που βρίσκονται σε έλλειψη.

Για το πρόβλημα που εντείνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα σειρά συναντήσεων, τόσο με τις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και με τις φαρμακαποθήκες που διακινούν τα σκευάσματα στα φαρμακεία, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση.

Όπως δημοσιεύουν τα Νέα, οι μητρικές εταιρείες προμηθεύουν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα με μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από ό,τι στο παρελθόν, ενώ το κούρεμα τιμών στα σκευάσματα έχει κάνει ακόμη πιο δελεαστικές τις παράλληλες εξαγωγές καθώς οι φαρμακαποθηκάριοι κερδίζουν περισσότερο πουλώντας τα φάρμακα στο εξωτερικό αντί στην εσωτερική αγορά.

Πάντως, το θέμα της έλλειψης φαρμάκων πρώτης γραμμής - σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων ευρείας κατανάλωσης αντικαρκινικά, αντιδιαβητικά, σκευάσματα για τον διαβήτη και καρδιολογικά -, όπως παραδέχονται στελέχη της αγοράς, γίνεται πιο πολύπλοκο από ποτέ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος κατήγγειλε χθες ότι από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν 163 σκευάσματα. Ετσι, οι χρονίως πάσχοντες αναγκάζονται να αλλάξουν ακόμη και τη θεραπευτική αγωγή τους με υποκατάστατα που τους προτείνουν οι γιατροί τους ως δεύτερη επιλογή.

Ο ΕΟΦ ωστόσο περιορίζει τη λίστα στα 28 σκευάσματα, για τα οποία - όπως αναφέρουν τα στελέχη του - η έλλειψη είναι συστηματική.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ασανσέρ έχουν περισσότερα μικρόβια από τις τουαλέτες



Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας.

Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ, μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα μπουτόν κλήσεως των ορόφων στα ασανσέρ περιέχουν 40 φορές περισσότερα μικρόβια από τις… δημόσιες τουαλέτες!

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, τράπεζες, γραφεία και αεροδρόμια – και εντόπισε 313 αποικίες μικροβίων σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των μπουτόν των ανελκυστήρων!

Πόσες αποικίες είχαν τα «καπάκια» στις τουαλέτες; Μόλις οκτώ, λέει στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» ο δρ Νίκολας Μουν, από την εταιρεία Microban Europe, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη για το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Μεταξύ των μικροβίων που απομονώθηκαν συμπεριλαμβάνεται και το κολοβακτηρίδιο, το γνωστό ως e. coli, το οποίο αποτελεί συνηθισμένη αιτία τροφικών δηλητηριάσεων αλλά και προβλημάτων όπως οι ουρολοιμώξεις.

«Σε ένα πολύβουο κτήριο, τα μπουτόν των ανελκυστήρων μπορεί να τα αγγίξουν εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι κάθε ώρα έρχονται σε επαφή με κάθε είδους μικρόβια», εξηγεί ο δρ Μουν.

«Ακόμα κι αν καθαρίζονται τα μπουτόν συστηματικά – πράγμα το οποίο σπανίως γίνεται – οι πιθανότητες επαναμόλυνσής τους είναι πάρα πολύ υψηλές».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα δείχνουν ότι οι χώροι όπου κινούμαστε είναι πολύ πιο βρώμικοι απ’ ό,τι οι τουαλέτες.

Ο δρ Τσαρλς Γκέρμπα – ο αποκαλούμενος και ως… «δρ μικρόβια» (Dr. Germ) – καθηγητής στο Κολέγιο Γεωργίας & Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου, καταγράφει επισταμένα εδώ και μια δεκαετία το μικροβιακό φορτίο σε σπίτια, γραφεία, ξενοδοχεία και σε άλλους χώρους, και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το τυπικό γραφείο μιας επιχείρησης περιέχει 400 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι το καπάκι στην τουαλέτα, ενώ τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα γραφεία μας τετραπλάσια!

Πάντως ο δρ καθηγητής Χιου Πένινγκτον, ένας από τους κορυφαίους μικροβιολόγους στη Βρετανία, διευκρινίζει πως η ύπαρξη των βακτηρίων στα μπουτόν των ασανσέρ δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα αρρωστήσουμε. Σίγουρα, όμως, παρέχει έναν ακόμα λόγο για να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν καθίσουμε να φάμε.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί να βοηθήσει η ομοιοπαθητική στην υπογονιμότητα;



Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του γυναικολόγου.

Οι αρχές της Ομοιοπαθητικής διατυπώθηκαν από τον Ιπποκράτη τον 5ο αιώνα π.Χ. αλλά η Ομοιοπαθητική άρχισε να εφαρμόζεται συστηματικά σαν μορφή εναλλακτικής ιατρικής τον 18ο αιώνα από τον Γερμανό Hahnemann. Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική, θεραπεύεται ο άνθρωπος και όχι η ασθένεια καθώς θεωρείται ότι η ασθένεια είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας του οργανισμού.

Για την θεραπεία χρησιμοποιούνται φυτικά σκευάσματα, που σε περίπτωση χορήγησής τους σε έναν υγιή οργανισμό, θα προκαλούσαν συμπτώματα ίδια με εκείνα της ασθένειας που θα εμφάνιζε αν νοσούσε από την εν λόγω ασθένεια. Η ομοιοπαθητική υπόσχεται θεραπεία σε λειτουργικά προβλήματα του οργανισμού αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες που σχετίζονται με ανατομικές βλάβες όπου το χειρουργείο είναι η μόνη επιλογή.

Ειδικότερα για την περίπτωση της υπογονιμότητας υπάρχουν 80 διαφορετικά ομοιοπαθητικά σκευάσματα και ο Ομοιοπαθητικός καλείται να επιλέξει ανάμεσα από αυτά εκείνο που πρέπει να λάβει η γυναίκα, που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας αφού πρώτα της κάνει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό της. Οι ερωτήσεις αυτές ξεκινούν από τα συμπτώματα που έχει και επεκτείνονται στον τρόπο ζωής της, τις συνήθειές της, τις διατροφικές της προτιμήσεις κ.α. Στο διάστημα της θεραπείας η γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει συγκεκριμένες ουσίες όπως π.χ. την καφεΐνη, την καμφορά κ.α. προκειμένου να αποδώσει τα μέγιστα η αγωγή.

Η Ομοιοπαθητική αν και είναι αντίθετη στην ταυτόχρονη χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων με τα φάρμακα της Δυτικής Ιατρικής παρ’ όλα αυτά προσφέρει στους ανθρώπους που καταφεύγουν σ’ αυτήν, την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην αποκλειστική χρήση των Ομοιοπαθητικών φαρμάκων και τον συνδυασμό τους με την φαρμακευτική αγωγή του Γυναικολόγου.

Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Ομοιοπαθητικός δεν μπορεί να διερευνήσει της αιτίας της υπογονιμότητας. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί αρμοδιότητα ενός Γυναικολόγου εξειδικευμένου σε θέματα Αναπαραγωγής και είναι ο μόνος που μπορεί να παραπέμψει και να καθοδηγήσει το ζευγάρι, που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, στον απαραίτητο έλεγχο που πρέπει να κάνει. Στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο κάποια υποκείμενη παθολογία, η οποία χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης, ο Γυναικολόγος είναι εκείνος που θα δώσει την λύση.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο χρόνος πιέζει και το ζευγάρι δεν πρέπει να χάνει πολύτιμο χρόνο γιατί η γυναίκα καθώς μεγαλώνει μειώνεται η γονιμότητά της ενώ παράλληλα μετά την ηλικία των τριάντα πέντε ετών αυξάνονται οι πιθανότητες για την απόκτηση παιδιού με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες. Το ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί έγκαιρα στον εξειδικευμένο Γυναικολόγο και σε συνεργασία μαζί του, στην περίπτωση που το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει παράλληλα και την επικουρική συμβουλή ενός Ομοιοπαθητικού.

Ο θεράπων Γυναικολόγος πρέπει να γνωρίζει την αγωγή που χορηγεί ο Ομοιοπαθητικός (που θα πρέπει να είναι Ιατρός και να έχει λάβει την προβλεπόμενη εκπαίδευση) και να συμφωνεί με αυτήν. Το ζευγάρι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτοβούλως ή μετά από την προτροπή του Ομοιοπαθητικού να τροποποιήσει την φαρμακευτική αγωγή του Γυναικολόγου γιατί τότε μηδενίζει τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειάς του.

Κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας έχει το δικαίωμα (αφού προηγουμένως του παρασχεθεί ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση) να επιλέξει το θεραπευτικό πρωτόκολλο που προτιμά αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπει το γεγονός ότι μόνο ένας Γυναικολόγος εξειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας μπορεί να τους αποδείξει με στοιχεία τα ποσοστά επιτυχίας κάθε μεθόδου και να συμπορευτεί μαζί τους σε κάθε βήμα της προσπάθειά τους.

Η Ομοιοπαθητική παραμένει μία εναλλακτική πρόταση, που μπορεί να έχει έναν επικουρικό ρόλο υποσχόμενη λύσεις σε ορισμένα μόνο από τα προβλήματα γονιμότητας που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι. Παρόλο που η κλασσική ιατρική παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην αποτελεσματικότητα της Ομοιοπαθητικής, η αρχή του Ιπποκράτη «Ωφελέειν ή μη βλάπτειν» είναι το σημείο που συναντώνται και οι δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το ζευγάρι να αποκτήσει το παιδί που επιθυμεί.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Oκτώ τρόποι ενυδάτωσης του οργανισμού



Δεν αρκεί μόνο το νερό.

Η εμμονή σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και «κλισέ», μας στερεί συχνά την ευκαιρία να προσφέρουμε extra οφέλη στην υγεία μας. Ας ξεκινήσουμε με ένα αξίωμα: η ανθρώπινη φύση δεν είναι συμβατή με τη μονοτονία.

Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά όσοι, για παράδειγμα, έχουν καταφύγει σε δίαιτες «μονοφαγίας» με στόχο να χάσουν γρήγορα βάρος: ο οργανισμός υπακούει σ’ αυτές για ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά, σύντομα, αντιδρά στην στέρηση της ποικιλίας, καταλήγοντας στο αντίθετο άκρο – κι έτσι, οι συγκεκριμένες δίαιτες οδηγούν συνήθως σε… αύξηση του βάρους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το καίριο, για την υγεία, θέμα της ενυδάτωσης: ενώ δηλαδή γνωρίζουμε ότι αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον οργανισμό μας, συχνά την παραμελούμε επειδή μας κουράζει η μονοτονία του νερού.

Ο «κανόνας των 8»

Η υποχρεωτική αυτή «μονοτονία» προέρχεται από έναν παλαιότερο κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο κάθε ενήλικας πρέπει να πίνει τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Σήμερα, όμως, η επιστήμη συμφωνεί ότι ο συγκεκριμένος κανόνας είναι ξεπερασμένος και ότι το νερό αποτελεί σημαντική μεν, αλλά όχι μοναδική πηγή ενυδάτωσης για τον οργανισμό. Ο στόχος μας είναι να διατηρούμε διαρκώς υψηλά τα ποσοστά υγρασίας στο σώμα μας και σ’ αυτό, μπορεί να συμβάλλει, εξίσου με το νερό, και μια μεγάλη ποικιλία υγρών, όπως οι χυμοί, το γάλα, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά – με ή χωρίς καφεΐνη – που, ανάλογα με το είδος τους, περιέχουν από 85% έως και 99% νερό.

Αυτό, ακριβώς, επισημαίνει σε πρόσφατη σύστασή της η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, εξηγώντας ότι, το 20-25% των καθημερινών μας αναγκών σε υγρά καλύπτεται από τα τρόφιμα και το υπόλοιπο από το νερό και όλα τα παραπάνω ποτά. Χάρη σ’ αυτή την ποικιλία πηγών ενυδάτωσης, ο οργανισμός μπορεί να συνδυάσει το “τερπνό” με το «ωφέλιμο» κι έτσι να μην έχουμε καμία δικαιολογία για την παραμέληση της ενυδάτωσής του.

-Το 50-60% του βάρους του σώματός μας αποτελείται από νερό, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, τη διαδικασία της πέψης, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών κ.α.

-Ο ανάγκες ενός ενήλικα σε νερό εξαρτώνται από την ηλικία, το βάρος, το φύλο, τις φυσικές δραστηριότητες και τις κλιματικές συνθήκες.

-Ο μέσος όρος καθημερινής πρόσληψης είναι 2.5 λίτρα για τους άνδρες και 2 λίτρα για τις γυναίκες. Έτσι εξισορροπείται η ‘διαρροή’ νερού που προκαλείται μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου.

-Απώλεια έστω και 2% της απαραίτητης υγρασίας του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, έλλειψη συγκέντρωσης, αδυναμία μνήμης και μειωμένη απόδοση

-Το (παρεξηγημένο) αίσθημα της δίψας αποτελεί ένδειξη όχι επιθυμίας, όπως νομίζουμε συνήθως, αλλά συναγερμού! Όταν διψάσουμε δηλαδή, ο οργανισμός μας έχει ήδη μπει σε στάδιο ήπιας αφυδάτωσης…


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H τεμπελιά είναι... στο DNA μας



Γονιδιακό στέλεχος συνδέεται με την προδιάθεση στην κινητική δραστηριότητα.

Το κομμάτι του χαρακτήρα που έχει σχέση με την εργατικότητα, δεν διαμορφώνεται μόνο από τις εμπειρίες και το περιβάλλον, αλλά και από το DNA. Το συμπέρασμα προέκυψε από τη μελέτη 43ων γενεών πειραματόζωων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Τέοντορ Γκάρλαντ, η τεμπελιά είναι κληρονομική όπως αποδεικνύει ένα γονιδιακό στέλεχος, το οποίο κατάφερε να απομονώσει η επιστημονική ομάδα από ποντίκια.

Η μελέτη του αμερικανού καθηγητή και της ομάδας του άρχισε το 1993 και το δείγμα της αποτέλεσαν η διασταύρωση 224 πειραματόζωων και η επιλογή εκείνων που ήταν δυο φορές πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα.

Έπειτα από μελέτες σε 43 γενιές ποντικών, ο δρ. Γκάρλαντ κατάφερε να απομονώσει γονιδιακό στέλεχος το οποίο συνδέεται με την προδιάθεση στην κινητική δραστηριότητα.

Ο εντοπισμός αυτού του γονιδίου, επισημαίνει ο Αμερικανός καθηγητής, αποδεικνύει ότι τα χαρακτηριστικά που μας καθιστούν δραστήριους ή μη κληρονομούνται σε μεγάλο βαθμό.

Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι οι οκνηροί γονείς κάνουν αποκλειστικά οκνηρά παιδιά, καθώς τα γονίδια που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά φτάνουν τα χίλια. Αντίθετα, τα πράγματα στο εργαστήριο είναι πιο εύκολα αφού με τη μέθοδο της επιλεκτικής διασταύρωσης είναι δυνατό να προκύψει ένας ποντικός πολύ τεμπέλης ή υπερβολικά δραστήριος.

Η αξία της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατάφερε να φτάσει στην 43η γενιά. Και δεδομένου ότι το DNA του ποντικού είναι δομικά σχεδόν ίδιο με αυτό του ανθρώπου, η μελέτη του δρ. Γκάρλαντ αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια ανάλογη μελέτη στον άνθρωπο.

Το επόμενο βήμα σε αυτή την ανακάλυψη είναι να διαπιστωθεί ποια γονίδια επηρεάζουν το στέλεχος που απομονώθηκε και να συγκριθούν με τα αντίστοιχα γονίδια του ανθρώπου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λαϊκή αγορά στο Αγρίνιο αποκλειστικά με τοπικα προϊόντα



Στόχος η ενίσχυση των ντόπιων παραγωγών
.
Νέα λαϊκή αγορά, με αποκλειστικά τοπικά προϊόντα, δημιουργεί η δημοτική Αρχή Αγρινίου, με σκοπό, σύμφωνα με την άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ενισχυθεί το εισόδημα των ντόπιων παραγωγών και να συμβάλλει στη μείωση των τιμών.

Στη λαϊκή αγορά που θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί από την Τετάρτη 23 Μαΐου και κάθε Τετάρτη στην οδό Γριμπόβου (κοντά στον Άγιο Δημήτριο), θα έχουν δικαίωμα να πωλούν τα προϊόντα τους αποκλειστικά και μόνο οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγρινίου και του νομού Αιτωλοακαρνανίας και έχουν πιστοποιηθεί από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του δήμου Αγρινίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση πλήττει δραματικά τους μαθητές και τους γονείς τους



Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Συνήγορος του Παιδιού.

Η οικονομική κρίση πλήττει δραματικά τους μαθητές και τις οικογένειες τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συνήγορος του Παιδιού, μετά τη διεξαγωγή της 4ης συνάντησης της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων.

Με βάση ερωτηματολόγιο που διαμόρφωσαν, με τη συμβολή των επιστημόνων του Συνηγόρου (1.211 απαντήσεις από μαθητές 22 σχολείων σε διάφορες περιοχές της χώρας), οι μαθητές πιστεύουν ότι η κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους με ποσοστά γύρω στο 90%. Μάλιστα, το 29% των μαθητών συζητά στις οικογένειές τους την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στα οικογενειακά έξοδα (το 70% των μαθητών αναφέρουν αρνητικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσής τους), μόνο το 33% αυτών δεν έχει περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.

Παράλληλα, το 20% απάντησε ότι ο ένας ή και οι δύο γονείς του έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ το 82% αναφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην εργασιακή κατάσταση των γονέων τους.

Η ομάδα συζήτησε, επίσης, για τα δικαιώματα των παιδιών που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, θέμα που απασχολεί φέτος το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού και τους Εφήβους Συμβούλους τους. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, στο οποίο διαμένει μέλος της ομάδας, συνάντηση με τα παιδιά του ιδρύματος και ξενάγηση στους χώρους διαβίωσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, 20 αγόρια και κορίτσια 14-18 ετών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αποτελεί θεσμό των τελευταίων ετών για την ανεξάρτητη αρχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Πόση ανασφάλεια αντέχετε;



Τι δείχνει μελέτη καναδών επιστημόμων.

Άσχημα νέα για όσους αισθάνονται ανασφάλεια στην σχέση τους. Μία νέα καναδική μελέτη δείχνει πως η ανασφάλεια αυτή τους καθιστά επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων προβλημάτων υγείας – κάτι που συμβαίνει και σε όσους νιώθουν πως το ταίρι τους δεν τους προσφέρει όσα χρειάζονται και ότι εξαρτάται υπερβολικά πολύ από αυτούς.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Acadia, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 5.645 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 60 ετών.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Health Psychology», όσοι εθελοντές είχαν σχέση τύπου αποφυγής με το ταίρι τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να υποφέρουν από χρόνιους πόνους (όπως οι συχνοί και εξουθενωτικοί πονοκέφαλοι).

Η σχέση τύπου αποφυγής ουσιαστικά σημαίνει ότι αποφεύγει κανείς να «δεθεί» συναισθηματικά με το ταίρι του ή έχει σύντροφο που εξαρτάται πολύ από αυτόν.

Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα για όσους είχαν σχέση αγχώδους τύπου, όπως χαρακτηρίζεται η τάση να ανησυχεί κανείς για την απόρριψη στην σχέση, να αισθάνεται υπερβολικά απαραίτητος και να νιώθει ότι οι άλλοι διστάζουν να δεθούν μαζί του.

Οι εθελοντές με αγχώδους τύπου σχέση κινδύνευαν να παρουσιάσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό, υπέρταση) έως χρόνιους πόνους και έλκος.

«Πολλές από τις έως τώρα μελέτες για τους τύπους των σχέσεων είχαν καταδείξει συσχέτιση με διάφορα είδη πόνου και γι’ αυτό μας προξένησε αρχικά έκπληξη η ισχυρή συσχέτιση που βρήκαμε με νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λάχλαν ΜακΓουϊλλιαμς.

«Οι συσχετίσεις όμως που βρήκαμε είναι πολύ ισχυρές και γι’ αυτό πρέπει να διενεργηθούν μακροχρόνιες μελέτες, ώστε να εξακριβωθεί εάν η ανασφάλεια στη σχέση μπορεί τελικά να αποτελεί προάγγελο καρδιαγγειακών νοσημάτων, και εάν η καταπολέμησή της μπορεί να προστατεύσει την καρδιαγγειακή υγεία».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα η καταβολή του ΕΚΑΣ



Μαζί με τη σύνταξη του Ιουνίου.

Καταβάλλεται σήμερα, μαζί με τη σύνταξη του Ιουνίου, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) του 2012 από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ. παραμένουν στα επίπεδα του έτους 2011:

- Για συνολικά ποσά εισοδήματος έως 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ύψους 230,00 ευρώ κατά μήνα.

- Από 7.715,66 έως 8.018,26 ευρώ το επίδομα διαμορφώνεται στα 172,50 ευρώ

- Από 8.018,27 μέχρι και 8.219, 93 ευρώ στα 115,00 ευρώ και

- Από 8.219,94 μέχρι και 8.472,09 στα 57,50 ευρώ

Επίσης, χορηγείται επίδομα 30 ευρώ εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα εξής κριτήρια:

- Ποσό εισοδήματος από 8.472,10 μέχρι 9.200,00 ευρώ

- Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ

- Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 13.500,00 ευρώ


Διαβάστε περισσότερα...

Κατά πόσο σχετίζονται τα όνειρα με τη πραγματικότητα;



Η καθημερινότητα επηρεάζει τον ύπνο μας.

Στον κόσμο της έρευνας του ύπνου, τα όνειρα μοιάζουν με ένα μαύρο κουτί: κανείς δεν ξέρει επακριβώς τι περιέχουν. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν κατορθώσει να αποκωδικοποιήσουν τον παράδοξο αλλά προβλέψιμο τρόπο με τον οποίο τείνουν να εμφανίζονται.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η ιατρική έρευνα υποδηλώνει ότι πολλά απ’ όσα συμβαίνουν σε ένα όνειρο είναι μοναδικά για το συγκεκριμένο όνειρο. Εντούτοις, μερικά γεγονότα της καθημερινότητάς μας μπορούν να ενσωματωθούν στα όνειρα – και μάλιστα με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι το «υπολειμματικό στάδιο της ημέρας». Σε αυτό, τα γεγονότα της ημέρας που μας προκαλούν έντονα συναισθήματα βρίσκουν τον τρόπο να «περάσουν» το βράδυ στα όνειρά μας.

Ο δεύτερος είναι το ακόμα πιο μυστηριώδες «στάδιο των λανθανόντων ονείρων», το οποίο είθισται να έπεται του υπολειμματικού. Σε αυτό, τα συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα αργούν να εμφανιστούν στα όνειρά μας – συχνά περνάει μία εβδομάδα έως ότου τα «δούμε». Αυτή η «λανθάνουσα» κατάσταση έχει αρχίσει να καταγράφεται σε μελέτες που χρονολογούνται από την δεκαετία του 1980.

Σε αυτό τον παράδοξο κύκλο έριξε λίγο φως μια μελέτη του 2004, που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική «Επιθεώρηση Μελέτης του Ύπνου» (JSR). Επιστήμονες μελέτησαν τα ημερολόγια 470 εθελοντών οι οποίοι κατέγραφαν επί μία εβδομάδα τα όνειρά τους.

Όπως διαπίστωσαν, το στάδιο των λανθανόντων ονείρων ήταν πιο ισχυρό σε όσους εθελοντές πίστευαν πως τα όνειρά τους αποτελούν μια ευκαιρία να κατανοήσουν τον εαυτό τους και έτσι συχνά έβλεπαν στον ύπνο τους τις λύσεις των προβλημάτων τους ή των συναισθημάτων τους που σχετίζονταν με τις σχέσεις τους.

Οι ερευνητές έγραψαν στην JSR πως τα «καθυστερημένα» όνειρα αποτελούν τον τρόπο που διαθέτει το μυαλό μας για να έχει τον χρόνο να επεξεργαστεί τις διαπροσωπικές δυσκολίες και να «μετατρέψει» τις αρνητικές αναμνήσεις σε πιο θετικές.

Άλλες μελέτες επίσης έχουν δείξει πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα όνειρα και σε αυτού του είδους της επεξεργασία των συναισθηματικά φορτισμένων αναμνήσεών μας.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι κατ’ αρχήν, ό,τι ζούμε μέσα στη μέρα έχει την ικανότητα να περνάει στα όνειρά μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο κύκλος των ονείρων τελειώνει το ίδιο βράδυ – μπορεί κάλλιστα να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα!


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε μύθοι για τις δίαιτες



Ενάμιση κιλό την εβδομάδα είναι αρκετό.

Πέντε από τους σημαντικότερους μύθους για το αδυνάτισμα έβαλαν στο μικροσκόπιο τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να δώσουν λύση, κυρίως στις γυναίκες που προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα για ένα σωστό και υγιεινό αδυνάτισμα.

Οι δίαιτες των celebrities προκαλούν μόνιμη απώλεια βάρους


Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι δίαιτες της μόδας δεν αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για μόνιμο αδυνάτισμα. Οι υποσχέσεις τους για σίγουρη απώλεια βάρους- συνήθως σε σύντομο χρονικό διάστημα- ασφαλώς είναι δελεαστικές, αλλά τα μειονεκτήματά τους είναι πολλά. Κατ΄ αρχάς αν επιλέξει κάποιος μια δίαιτα με γεύματα χαμηλής θερμιδικής αξίας ή με μεγάλους περιορισμούς στις ομάδες τροφίμων που επιτρέπεται να καταναλώνει, δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτύχει τον στόχο απώλειας βάρους, ειδικά όταν πρέπει η δίαιτα να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, όσες δίαιτες αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως είναι τα ζυμαρικά και το ψωμί που περιέχουν υδατάνθρακες, μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία, διότι στερούν από τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Όταν η απώλεια βάρους είναι ταχεία, δηλαδή περισσότερο από 1,5 κιλό την εβδομάδα, είναι σχεδόν σίγουρο πως τα χαμένα κιλά θα ανακτηθούν σε πολύ σύντομο διάστημα αμέσως μετά τη διακοπή της δίαιτας.

Το γρήγορο αδυνάτισμα εξάλλου, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, έχει σχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες σχηματισμού λίθων στη χοληδόχο κύστη. Όσον αφορά τις ιδιαίτερα στερητικές δίαιτες, αυτές που παρέχουν λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα, έχει καταδειχθεί ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Το καλύτερο θα ήταν, υποστηρίζουν οι ειδικοί, να προσπαθείτε να αδυνατίζετε με αργό ρυθμό: να χάνετε 0,5 έως το πολύ 1 κιλό την εβδομάδα.

Οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες και πολλές πρωτεϊνικές είναι υγιεινές

Οι μακροπρόθεσμες πιθανές συνέπειες που έχουν τέτοιου είδους δίαιτες, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η δίαιτα Ατκινς, παραμένουν άγνωστες. Το να λαμβάνει, όμως, κάποιος τις περισσότερες θερμίδες από πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα- όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί- δεν συνιστά ισορροπημένη διατροφή.

Αυτά τα τρόφιμα, εξάλλου, είθισται να περιέχουν πολλά κεκορεσμένα λίπη και χοληστερίνη, δύο συστατικά που αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, η έλλειψη υδατανθράκων σημαίνει μειωμένη πρόσληψη φρούτων και προϊόντων ολικής αλέσεως, όπως είναι για παράδειγμα το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως κ.ά., γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα λόγω έλλειψης φυτικών ινών.

Επιπλέον, η μακροχρόνια ελλιπής κατανάλωση υδατανθράκων (λιγότερο από 130 γραμμάρια την ημέρα) έχει σχετιστεί βάσει ερευνών με αυξημένο κίνδυνο υπερπαραγωγής ουρικού οξέος, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας) και νεφρολιθίασης.

Το άμυλο παχαίνει


Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να χάσουν βάρος συνηθίζουν να αποκλείουν από τη διατροφή τους τα πλούσια σε άμυλο τρόφιμα- όπως είναι το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και οι πατάτες. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα όταν τρώγονται σκέτα, δηλαδή δίχως βούτυρο και σάλτσες, και σε λογικές ποσότητες, περιέχουν λίγα λίπη και θερμίδες. Επιπλέον, το άμυλο αποτελεί σύνθετο υδατάνθρακα και οι υδατάνθρακες αποτελούν πολύτιμη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Το γκρέϊπ φρουτ και το λάχανο «καίνε» τα λίπη


Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να «καίνε» ή να διαλύουν τα λίπη. Ορισμένα τρόφιμα με καφεΐνη μπορεί να επιταχύνουν τον μεταβολισμό για λίγο, αλλά δεν αδυνατίζουν. Απλώς προκαλούν αφυδάτωση και με την απώλεια υγρών μειώνεται και το βάρος. Εν τούτοις, η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση.

Τα φυσικά προϊόντα αδυνατίσματος είναι ασφαλή


Ένα προϊόν αδυνατίσματος που γράφει ότι είναι φυσικό ή με βότανα δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε είναι ασφαλές. Για να αποδειχθεί η ασφάλεια ενός προϊόντος απαιτούνται πολυετείς, καλά οργανωμένες κλινικές μελέτες, οι οποίες συνήθως δεν γίνονται. Μέχρι πρότινος, λόγου χάριν, κυκλοφορούσαν στη Δύση προϊόντα βοτάνων που περιείχαν εφέδρα, μία ουσία που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας σε αρκετά άτομα. Η ουσία αυτή απαγορεύθηκε και τα προϊόντα αποσύρθηκαν από το εμπόριο. Γι΄ αυτόν τον λόγο, πρέπει πάντα διαλέγετε ένα προϊόν πολύ προσεκτικά και να είστε δύσπιστοι σε όσα υπόσχονται πάρα πολλά. Επιπλέον οι ειδικοί συστήνουν ό,τι και εάν προμηθεύεστε, ακόμη και από φαρμακεία, να ελέγχετε για άδεια του ΕΟΦ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...