Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Τη Δευτέρα οι Έλληνες κάνουν "κρυφά" ταξίδια στο internet


Τις προτιμήσεις των Ελλήνων επισκεπτών της ιστοσελίδας Pornhud, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του ιστότοπου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ο μέσος όρος παραμονής του Έλληνα επισκέπτη στην ιστοσελίδα είναι 8 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 9 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα, ενώ η Ελλάδα κατέχει την 21η θέση στην επισκεψιμότητα αφήνοντας πίσω της μεταξύ άλλων ακόμη και τις ΗΠΑ.

Εκτός από τους άνδρες επισκέπτες αρκετές γυναίκες μπαίνουν για να παρακολουθήσουν «πικάντικα» βίντεο με το ποσοστό τους να φτάνει στο 24%.

Αγαπημένη μέρα των ελλήνων χρηστών για να παρακολουθήσουν την ερωτική τους ταινία είναι η Δευτέρα ενώ κάθε Τρίτη παρουσιάζονται οι λιγότερες επισκέψεις.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχηγός καρτέλ ναρκωτικών και αστυνομικίνα φωτογραφίζονται γυμνές


Οι πανέμορφες λατίνες και το μήνυμα που θέλουν να περάσουν.

Μια πρώην αρχηγός καρτέλ ναρκωτικών και μια πρώην αστυνομικός που συμμετείχε στην έρευνα κατά της συμμορίας της πρώτης, φωτογραφήθηκαν γυμνές για την προώθηση της ειρήνης! Οι δυο πανέμορφες λατίνες, κάποτε ήταν ορκισμένες εχθροί και τώρα φωτογραφίζονται αγκαλιά, για τις ανάγκες του περιοδικού Soho.

Η Ana Pacheco η οποία για αρκετά χρόνια ανήκε στην ομάδα FARC και ήταν ηγέτης των καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, βρίσκεται γυμνή στην αγκαλιά της πρώην αστυνομικίνας Isabel Londono την οποία φιλά τρυφερά στο μάγουλο. Η Londono, υπηρέτησε στο Τμήμα Ασφαλείας της Κολομβίας φορά μαύρα, σέξι εσώρουχα και υπήρξε για χρόνια επικεφαλής της ομάδας που καταδίωκε την Pacheco και την ομάδα της.

Αλλά το παράξενο αυτό δίδυμο, έχει αφήσει πίσω του το παρελθόν και συμφώνησε να δώσουν τα χέρια και να στείλουν ένα μήνυμα ότι όλες οι πλευρές μπορούν να ζουν αρμονικά.

«Στην αρχή εξεπλάγην όταν μου ζήτησαν να ποζάρω με σχεδόν καθόλου ρούχα, μαζί με την Pacheco, αλλά μου άρεσε το μήνυμα και εμείς που ζούμε στην Κολομβία έχουμε συνηθίσει τις δυνατές εικόνες οπότε χρειαζόμαστε κάτι σοκαριστικό για να "αγγίξουμε" τον κόσμο. Θέλαμε να τους δείξουμε, ότι υπάρχει τρόπος για την ειρήνη», είπε η πρώην αστυνομικός. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Pacheco, η οποία ανέφερε ότι αρχικά δίστασε για το κόνσεπ αυτό, αλλά τελικά αποφάσισε να δεχτεί. «Δεν υπάρχει πιο όμορφο, από δυο γυναίκες που κάποτε ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα, να κάνουν κάτι τέτοιο. Είναι μια ευκαιρία να ζητήσω συγχώρεση από εκείνους που έβλαψα όταν βρισκόμουν στην παρανομία», τόνισε.


Η Ana Pacheco (αριστερά) και η Isobel Londono (δεξιά)












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θαλάσσιο καταφύγιο στο μέγεθος της Γαλλίας θα δημιουργήσει η Νέα Ζηλανδία


Η χώρα μπαίνει στην πρώτη γραμμή της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα καταφύγιο στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ίσο σε μέγεθος με τη Γαλλία, για την προστασία ενός από τα πιο παρθένα οικοσυστήματα του πλανήτη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Τζον Κέι στα Ηνωμένα Έθνη, το θαλάσσιο καταφύγιο Κέρμαντεκ θα καλύπτει έκταση 620.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα 1.000 χιλιόμετρα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της χώρας.

Με την δημιουργία του θα αποτραπεί η αλιεία και η εκμετάλλευση ορυκτών σε μια περιοχή όπου οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τακτικά νέα θαλάσσια είδη.

Η περιοχή Κέρμαντεκ αποτελεί μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, φιλοξενώντας χιλιάδες σημαντικά είδη, όπως φάλαινες, δελφίνια, χελώνες και θαλάσσια πτηνά. Περιέχει επίσης το μεγαλύτερο υποβρύχιο ηφαιστειακό τόξο του κόσμου και τη δεύτερη βαθύτερη τάφρο με βάθος 10 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Νικ Σμιθ, οι ωκεανοί πρέπει να μπουν στο προσκήνιο της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς αποτελούν το 72 τοις εκατό του πλανήτη και φιλοξενούν τα μισά από τα είδη του κόσμου, αλλά μόνο το δύο τοις εκατό προστατεύεται από την υπεραλίευση, την εξόρυξη και τη ρύπανση.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επικρότησαν την κίνηση, η οποία ενισχύει το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον Ειρηνικό Ωκεανό, που καλύπτουν σήμερα περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το 2012 οι Νήσοι Κουκ δημιούργησαν ένα θαλάσσιο πάρκο έκτασης 1,065 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το Κιριμπάτι και το Τοκελάου έχουν θεσπίσει επίσης τεράστιες προστατευόμενες ζώνες.

«Η απόφαση αυτή βάζει τη Νέα Ζηλανδία στην πρώτη γραμμή της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής της WWF Νέας Ζηλανδίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα αυτοάμυνας με selfie sticks στη Ρωσία


Η χρήση των selfie sticks για αυτο-πορτραίτα είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη. Επίσης, διαδεδομένα είναι όμως και τα περιστατικά ληστείας και δη στους κατοίκους της Μόσχας, και στους τουρίστες που επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα, έχοντας αφαιρεθεί, προκειμένου να πετύχουν την καλύτερη λήψη τους, έπεσαν θύματα ληστείας.

Μια καμπάνια, υποκινούμενη από τη ρωσική κυβέρνηση, λοιπόν ήρθε για να δώσει τη λύση και να κάνει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τα σημεία που τραβούν τις φωτογραφίες τους. Για τον παραπάνω σκοπό, εκδόθηκε ένα φυλλάδιο το οποίο ενημερώνει τους πολίτες της χώρας για τα σημεία που πρέπει να αποφύγουν την αυτοφωτογράφησή τους.

"Σήμερα τα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι πολλά, μαζί με τις προκλήσεις που φέρουν ωστόσο πρέπει να υπολογίσουμε και τις απειλές τονίζει η υπουργός Ιλένα Αλέσκεβα. "Το φυλλάδιό υπενθυμίζει σε όλους σας πώς να βγάζετε με ασφαλή τρόπο μια selfie ώστε να μην είναι η τελευταία σας”.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η χώρα αποφάσισε να καλύψει το κενό ανάμεσα στην ασφάλεια όσων λατρεύουν τις selfies είναι μέσω της ίδρυσης μιας σχολής πολεμικών τεχνών στη Μόσχα, η οποία υπόσχεται να μετατρέψει τα selfie sticks σε όπλα αυτοάμυνας, σύμφωνα με το BBC.
Μιλώντας εκ μέρους της σχολής πολεμικών τεχνών Μ-Profi στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, η Ντάρια Λάπσινα εξηγεί ότι ειδικά για τους ταξιδιώτες, το ραβδί για τις φωτογραφίες αποτελεί το μόνο μέσο άμυνας.

Σύμφωνα με τη σχολή, μάλιστα, η άμυνα με τα συγκεκριμένα μπαστούνια μπορεί να διδαχθεί σε μόλις πέντε μαθήματα και είναι αποτελεσματική απέναντι σε πολλά είδη πολεμικών τεχνών.

Δείτε εδώ το φυλλάδιο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα πολύ παράξενα φαγητά από όλο τον κόσμο


Σκορπιούς και ζωντανά χταπόδια για μενού...

Το φαγητό είναι απόλαυση αλλά διαφορετική για κάθε λαό. Φαγητό που σε κάποια χώρα είναι η σπεσιαλιτέ, σε κάποια άλλη χώρα μπορεί να φαίνεται ακόμη και αηδιαστικό. Ειδικά τα έντομα αποτελούν συνηθισμένο σνακ των λαών της Ασίας...

Διαβάστε δέκα παράξενα φαγητά από διάφορες χώρες που ίσως δεν είχατε φανταστεί ότι υπάρχουν και μάλλον κάποια από αυτά θα σας φανούν αρκετά αηδιαστικά.
1. Τηγανισμένες ταραντούλες



Ο χειρότερος εφιάλτης κάποιου που φοβάται τις αράχνες. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο φαγητό στην Καμπότζη. Οι τηγανιτές ταραντούλες είναι κάτι πολύ φυσιολογικό για τους ντόπιους και μια νέα εμπειρία για τους τολμηρούς επισκέπτες. Μάλιστα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τις δουν ζωντανές και να «παίξουν» μαζί τους όπως λένε οι ντόπιοι πριν γίνουν το γεύμα τους...
2. Πόδια κοτόπουλου



Το κοτόπουλο είναι ένα συνηθισμένο για τις Δυτικές χώρες φαγητό αλλά τα πόδια του είναι λιγότερο. Τα πόδια κοτόπουλου είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαγητό στην Ασία, τη Τζαμάικα και στην περουβιανή κουζίνα. Τα πόδια κοτόπουλου μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους και συχνά σερβίρονται σε σούπα ή με μαύρη σάλτσα σόγιας.
3. Σούπα από φωλιά πουλιών



Η σούπα από φωλιές πουλιών είναι ένα συνηθισμένο φαγητό στην Κίνα και μάλιστα αρκετά ακριβό αφού για να το απολαύσει κανείς θα πρέπει να δώσει περίπου 65 λίρες. Μάλιστα οι πωλήσεις των φωλιών στην Ινδονησία εκτιμάται ότι αποτελούν το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας καθώς εξάγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
4. Ζωντανό χταπόδι



Μάλλον από τα πιο αηδιαστικά γεύματα που έχουμε δει. Τρώγονται πολύ συχνά σε Ιαπωνία και Κίνα. Μάλιστα είναι και εξαιρετικά δύσκολο να φαγωθεί καθώς κινείται συνεχώς και επικίνδυνο καθώς οι βεντούζες του χταποδιού μπορούν να κολλήσουν οπουδήποτε κατά την ώρα του γεύματος. Δεν φαίνεται πάντως αυτό να απασχολεί και πολύ τους Κινέζους και Γιαπωνέζους που το απολαμβάνουν.
5. Σκορπιοί



Ένα φαγητό ιδιαίτερα δημοφιλές σε Κίνα και Βιετνάμ. Συνηθίζουν να τηγανίζουν σκορπιούς και να τους σερβίρουν με επικάλυψη σοκολάτας ή σε σούπα. Θεωρούν μάλιστα ότι διαθέτουν πολύ θεραπευτικές ιδιότητες και θα βρει κανείς εύκολα στις αγορές του Πεκίνο μαζί με άλλα παρόμοια έντομα.
6. Ούρα αγελάδας



Από τα πιο αηδιαστικά που έχετε ίσως ακούσει. Οι Ινδοί θεωρούν ότι ούρα της αγελάδας είναι θεραπευτικά και πάρα πολύ θρεπτικά και τα καταναλώνουν συχνά. Στην Ινδία μάλιστα πωλούνται στα μαγαζιά μαζί με το γάλα και γιαούρτι. Μάλιστα μεγάλη εταιρεία στην Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανταγωνιστεί ισχυρές εταιρείες αναψυκτικών προωθώντας τα ούρα αγελάδας παγκοσμίως ως ένα θρεπτικό και πολύ γευστικό ρόφημα.
7. Πίτα από πόδια φώκιας



Αρκετά αηδιαστικό αλλά αρκετά επίσης συνηθισμένο στον Καναδά όπου αποτελεί αγαπημένο γεύμα. Η πίτα από πόδια φώκιας είναι μια παραδοσιακή συνταγή στον Καναδά. Το διαδίκτυο είναι μάλιστα γεμάτο με συνταγές που τα συνοδεύουν με λαχανικά. Τρώγεται όλες τις εποχές αλλά κυρίως την περίοδο του Πάσχα.
8. Κεφάλι προβάτου



Αποτελεί παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο πιάτο στη Νορβηγία και ουσιαστικά είναι ένα πολύ καλά βρασμένο κεφάλι προβάτου. Αφού βράσει για τρεις ώρες τουλάχιστον οι ντόπιοι το τρώνε συνήθως όσο είναι ζεστό και μάλιστα η γλώσσα και τα μάτια θεωρούνται τα πιο εκλεκτά κομμάτια του γεύματος. Αποτελεί το αγαπημένο γεύμα των καλοφαγάδων στη Νορβηγία.

9. Balut



Πρόκειται ουσιαστικά για έμβρυο πάπιας. Είναι πολύ δημοφιλές φαγητό στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες και οι κάτοικοι το τρώνε όπως τρώμε για παράδειγμα εμείς την πίτσα ή το σουβλάκι. Περιμένουν το αυγό να επωάσει περίπου τρεις εβδομάδες και το τρώνε όταν πλέον έχει τα οστά, τα φτερά και το ράμφος του πτηνού, που έχουν αναπτυχθεί εν μέρει.

10. Chapulines



Ή σε απλά ελληνικά... ακρίδες. Αγαπημένο φαγητό στο Μεξικό καθώς θεωρείται ότι οι ακρίδες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν πηγή άφθονων πρωτεϊνών. Τις συνοδεύουν μάλιστα με τορτίγιες, τσίλι, σκόρδο και χυμό λάιμ. Δείχνουν βέβαια μεγάλη προσοχή στο μαγείρεμα καθώς αν δεν ψηθούν καλά μπορεί να είναι επικίνδυνες στην κατανάλωσή τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαναρόλα, το χρωματιστό χωριό της Ιταλίας


Εικόνες βγαλμένες από παραμύθι.

Η Μαναρόλα, που λέγεται ότι σημαίνει από λατινική παράφραση «μεγάλος τροχός», είναι ένα και μάλιστα το παλιότερο, από τα Cinque Terre, τα πέντε χωριουδάκια δηλαδή που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στα απόκρημνα βράχια της νότιας άκρης της Ιταλικής Ριβιέρας, στη Λιγουρία και αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σαν από παραμύθι βγαλμένο, κρέμεται πάνω από το μικρό λιμανάκι με τα απότομα βράχια και τα βαθιά διάφανα καταπράσινα νερά προσφέροντας μια μοναδική θέα σε όποιον ατενίσει σε ένα από τα μπαλκόνια του. Και το πιο εντυπωσιακό; Χρωματα παντού! Ψηλά, κάθετα κτίσματα πολύχρωμα όλα σε μια αρμονία λες και είναι πίνακας ζωγραφικής. Ροζ, κίτρινα, μπλε, μωβ σαν ζαχαρόσπιτα κρέμονται στα βράχια και καλούν τον επισκέπτη να περπατήσει στα όμορφα σοκάκια.

Οι κάτοικοι ζουν από την αλιεία και την οινοποίία αλλά και από τον τουρισμό, κυρίως το καλοκαίρι, καθώς αυτό όπως και τα υπόλοιπα γύρω χωριά αποτελούν πόλο έλξης για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμες διακοπές σε ένα χρωματιστό χωριό. Στο χωριουδάκι υπάρχει μάλιστα και το «Μονοπάτι της αγάπης», το Via dell’Amore που ενώνει τη Μαναρόλα με ένα διπλανό χωριό εξίσου όμορφο ενώ στην περιοχή υπάρχουν και άλλα μονοπάτια για πεζοπορία στους λόφους και τους αμπελώνες. Η πλατεία του χωριού, γνωστή και ως Piazza Capellini, χτίστηκε το 2004 προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες τους (κυρίως όσους μένουν κοντά στο τρένο) ένα ήσυχο μέρος για να πιουν τον καφέ τους ενώ το σημείο είναι ιδανικό για παιδιά. Είναι μάλιστα στολισμένα με ψηφιδωτά και σχέδια με ψάρια κάνοντας τους τουρίστες να νομίζουν ότι βρίσκονται κυριολεκτικά σε ένα παραμύθι.

Τα πολύχρωμα, φωτεινά σπίτια αλλάζουν τη διάθεση του επισκέπτη όποια και αν είναι αυτή ενώ τα βαρκάκια, παρκαρισμένα σε σειρά στην άκρη του δρόμου δίνουν την αίσθηση της γαλήνης και της αρμονίας. Τα υπέροχα καταπράσινα και καθαρά νερά στις βραχώδεις ακτές σε προκαλούν να βουτήξεις παρόλο που δεν υπάρχει παραλία παρά μόνο βραχάκια. Όσοι αγαπούν το τολμηρό κολύμπι μπορούν να φτάσουν στο νερό και με μια μικρή σκαλίτσα που υπάρχει εκεί.

Η θέα από την κορυφή του χωριού «κόβει την ανάσα» και λέγεται ότι το καμπαναριό της εκκλησίας που είναι χτισμένη εκεί χρησιμοποιούταν σαν σημείο παρατήρησης για τυχόν πειρατικές επιθέσεις στα ψαροχώρια.

Και τα πέντε ψαροχώρια μπορεί να τα γυρίσει κανείς ακόμη και σε μία μέρα. Αξίζει όμως να καθίσει κανείς δύο ή και τρεις μέρες στο καθένα για να δει την ξεχωριστή ανατολή και το ηλιοβασίλεμα με διαφορετική θέα και τον ήλιο να λαμπυρίζει στα παράθυρα των πολύχρωμων σπιτιών. Οι εικόνες αυτές θα μείνουν αξέχαστες σε όποιον απολαύσει μια διαμονή εκεί...


Διαβάστε περισσότερα...

Ολυμπιακός και UNICEF συνεχίζουν μαζί!


Την ανανέωση της συνεργασίας της με τον UNICEF ανακοίνωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Την ανανέωση της συνεργασίας της με τον UNICEF ανακοίνωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία συμβάλει στον εμβολιασμό περισσότερων από ένα εκατ. παιδιών. 


Ολυμπιακός και UNICEF συνεχίζουν μαζί!

Η ενημέρωση των νταμπλούχων Ελλάδας

Νέα Υόρκη, 5 Νοεμβρίου 2015 – Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στην εκστρατεία της UNICEF 100% Campaign που υποστηρίζει προγράμματα ανοσοποίησης, ανανέωσε τη συνεργασία της με την UNICEF. Από το 2013, οι συνεισφορές του Ολυμπιακού έχουν συμβάλει στην προστασία σχεδόν ενός εκατομμυρίου μωρών, την υποστήριξη εκστρατειών κατά της πολιομυελίτιδας και την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Αυτή η ανανέωση της δέσμευσης ενός σημαντικού συνεργάτη από τον χώρο του αθλητισμού, θα ενδυναμώσει τις υφιστάμενες προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση και τη συγκέντρωση χρημάτων για τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων παιδιών, αποτελώντας ταυτόχρονα την επιτομή του πνεύματος της Team UNICEF. Η Team UNICEF είναι μια πρωτοβουλία η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τις ζωές των παιδιών καταρρίπτοντας τα εμπόδια, προωθώντας τη συμμετοχή, αλλάζοντας τις συμπεριφορές και εντάσσοντας τους αποκλεισμένους.

Ενάμιση εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί με τους εμβολιασμούς. Μαζί με τους συνεργάτες της, τα προγράμματα εμβολιασμού της UNICEF βοηθούν τα παιδιά να παραμένουν ζωντανά και υγιή προστατεύοντάς τα από τις ασθένειες μέσω των τακτικών εμβολιασμών οι οποίοι σώζουν τρία εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Μολαταύτα, ένα στα πέντε παιδιά στον κόσμο δεν είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τα παιδιά που υστερούν στο πρόγραμμα εμβολιασμών συνήθως διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, με μικρή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Η πρωτοβουλία 100% Campaign, η οποία ξεκίνησε το 2013, είναι μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων ώστε να είναι δυνατή η τακτική ανοσοποίηση μωρών από τη γέννηση μέχρι και τους έντεκα μήνες ζωής, καθώς και ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας για τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Ο απώτερος στόχος είναι να εμβολιάζεται κάθε ευάλωτο παιδί και να εκπληρώνεται το δικαίωμα των παιδιών να είναι προστατευμένα από ασθένειες οι οποίες είναι δυνατό να προληφθούν, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά.

Μέχρι σήμερα, η πρωτοβουλία 100% Campaign έχει στηρίξει προγράμματα εμβολιασμού στο Τσαντ, ωστόσο ο στόχος είναι να συμπεριληφθεί ένας αριθμός χωρών στις οποίες η κάλυψη είναι από τις μικρότερες στον κόσμο. Χάρη στη στήριξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και άλλων συνεισφερόντων, από τις αρχές του 2004 έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο Τσαντ περισσότερα από 400.000 μωρά ενάντια στη φυματίωση, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα, πριν κλείσουν τον έναν χρόνο ζωής. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, πραγματοποιήθηκαν πέντε εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας και εκπαιδεύτηκαν περισσότερα από 1.400 άτομα που κάνουν τους εμβολιασμούς.

"Πριν από δύο χρόνια, ο Ολυμπιακός ένωσε τις δυνάμεις του με την UNICEF προκειμένου να σταματήσουν να πεθαίνουν άσκοπα παιδιά όταν με ένα απλό εμβόλιο μπορούν να είναι προστατευμένα," δήλωσε ο Jorge Olague, Επικεφαλής του τομέα Private Sector Fundraising της UNICEF. "Η ανοσοποίηση είναι από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συνεχή υποστήριξη του Ολυμπιακού. Στέλνουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και στους φιλάθλους της για τη δέσμευση που επιδεικνύουν για την υγεία εκατομμυρίων παιδιών. Επί τη ευκαιρία, θέλουμε να συγχαρούμε τον σύλλογο για την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος της Super League καθώς και του Κυπέλλου Ελλάδας."

"Από το 2013, όταν ο Ολυμπιακός συμμάχησε με την UNICEF για την ανοσοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμαστε με άσβεστο πάθος και δέσμευση για να σώσουμε τις ζωές των παιδιών σε κατάσταση ανάγκης," δήλωσε ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης. "Με μεγάλη υπερηφάνεια ανανεώνουμε τη συνεργασία μας με τη UNICEF. Δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των παιδιών σε όλο τον κόσμο, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στις σύγχρονες και τις μελλοντικές γενιές και διασφαλίζουμε τη συνέχιση της δέσμευσης που έχουμε αναλάβει να βοηθάμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο!"

Ο Γενικός Διευθυντής της UNICEF Ελλάδας υπογράμμισε: "Στην UNICEF Ελλάδας είμαστε ενθουσιασμένοι γι' αυτή την ανεκτίμητη συνεργασία με την ΠΑΕ Ολυμπιακός η οποία μας επιτρέπει να προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών και να προστατεύουμε τις ζωές των παιδιών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο. Η ανανέωση της συνεργασίας δίνει μια ισχυρή ώθηση στην ανθρωπιστική μας δράση και καθιστά τον Ολυμπιακό τον μεγαλύτερο συνεισφέροντα για τα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας."

Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού, με κάθε της πράξη. Μαζί με τους συνεργάτες μας, εργαζόμαστε σε 190 χώρες και εδαφικές επικράτειες προκειμένου να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε ενέργειες, προσπαθώντας ιδιαίτερα να φτάσουμε στα πιο ευάλωτα και αποκλεισμένα παιδιά, για όφελος όλων των παιδιών, σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την UNICEF και το έργο της μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση: www.unicef.org

Ακολουθήστε μας στο Twitter και το Facebook

Σχετικά με την ΠΑΕ Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα σε κατακτήσεις τίτλων από την ίδρυσή του το 1925, έχοντας κερδίσει πολλές διακρίσεις τόσο στο ελληνικό Πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο Ελλάδας. Παρόλ' αυτά, η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας απλός σύλλογος Είναι μια οικογένεια και όλοι μαζί, η διοίκηση, το τεχνικό προσωπικό, οι αθλητές και οι οπαδοί αποτελούν τα δομικά στοιχεία της ιστορίας του πιο επιτυχημένου και ισχυρού αθλητικού οργανισμού στη χώρα στην πάροδο των ετών. Ο Σύλλογος έχει κατακτήσει συνολικά 42 πρωταθλήματα και έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας 27 φορές! Επιπρόσθετα, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ έχει συμμετάσχει 13 φορές στο Champions League, την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον κόσμο! Η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο Πρόεδρός της κύριος Μαρινάκης φέρουν μια στιβαρή παράδοση στον τομέα της φιλανθρωπίας και στο παρελθόν έχουν στηρίξει πολυάριθμες φορές φιλανθρωπικά ιδρύματα και καθημερινούς ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. (www.olympiacos.org)

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στα εξής:

ΠΑΕ Ολυμπιακός: κ. Βερούσκα Γεωργαντή, Υπεύθυνη Συνεργασίας, +30 210 4143000 / vgeorganti@olympiacos.org

Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF: κ. Ηλίας Λυμπέρης, Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Επικοινωνίας, +30 210 7255555 / unicefgr@hol.gr


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «να πας στον αγύριστο»


Το τελευταίο ταξίδι, δίχως επιστροφή, το συναντούμε από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη λαϊκή παράδοση.

«Να πας στον αγύριστο», είναι η γνωστή φράση που χρησιμοποιούμε απευθυνόμενοι σε κάποιον που μισούμε και θέλουμε να φύγει από κοντά.

Η λαϊκή αυτή έκφραση προέρχεται πιθανότατα από το «αγύριστο ταξίδι» προς το θάνατο που συναντούμε σε διάφορα δημοτικά τραγούδια.

Η εικόνα του Χάρου σαν ένα γέρου Περατάρη που διαπορθμεύει τις φυγές, είναι μεταγενέστερη του Ομήρου και στο σημερινό ελληνικό λαό διασώθηκαν οι ιδέες περί θανάτου και οι μυθολογικές παραστάσεις της μακρινής αρχαιότητας, όπως σημειώνει ο Νικόλαος Πολίτης.

Έτσι, τον ποταμό του θανάτου και το πορθμείο του Χάροντα, τον συναντάμε και σε δημοτικά τραγούδια.

Ο θάνατος συχνότατα αποκαλείται ταξίδι και σε ένα μοιρολόι της Χίου «Ταξίδι του Χάρου»:

Σαν ήθε, να ταξιδεύει του Χάρου το ταξίδι,
Γιατί δεν μου το μήνυσε, να στείλω αποδοσίδι;
Για πες, καλέ μου, πες μου το, πού θες να πας ν’ αράξεις;».

Και στη συλλογή δημορτικών τραγουδιών της Ηπείρου που μας άφησε ο Χασιώτης, συναντάμε πολλές φορές το ταξίδι του Χάρου:

«Αχ, παλικάρι μου, έφυγες στ’ αγύριστο ταξίδι,
που πάνε και δεν έρχονται και πίσω δε γυρίζουν».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πύργοι ελέγχου των αεροδρομίων ως αρχιτεκτονικές δημιουργίες


Οι «αφανείς ήρωες» που δεν προσέχει σχεδόν κανείς - Δείτε τις φωτογραφίες.

Συνήθως οι ταξιδιώτες δεν τους ρίχνουν ούτε δεύτερη ματιά. Συνεπαρμένοι από το ταξίδι, ενθουσιασμένοι από τον καινούριο τόπο που επισκέπτονται ή απλώς βυθισμένοι στις σκέψεις τους, προσπερνούν τους πύργους ελέγχου των αεροδρομίων χωρίς να τους προσέχουν.

Πολλοί πύργοι ελέγχου έχουν φτιαχτεί με τη λογική του να διεκπεραιώνουν πλήρως την εξαιρετικά σημαντική και καταλυτική για την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου δουλειά τους.

Σε ορισμένα αεροδρόμια ωστόσο οι πύργοι ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχουν φτιαχτεί με έμφαση και στην αρχιτεκτονική τους αξία.

Αυτούς τους πύργους ελέγχου- κάποιοι αποτελούν αναμνήσεις της χρυσής εποχής των ταξιδιών- περιλαμβάνει νέα έκθεση στο Smithsonian’s National Air and Space Museum, στην Ουάσινγκτον.

Η έκθεση «Art of the Airport Tower» περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες που έβγαλε η φωτογράφος Carolyn Russo σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Για τις φωτογραφίες αυτές επισκέφθηκε 85 αεροδρόμια σε 23 χώρες και στις λήψεις της οι πύργοι ελέγχου παρουσιάζονται ως μνημεία, σύμβολα πολιτιστικής έκθεσης και μάρτυρες τεχνολογικών αλλαγών.

Μεταξύ άλλων στις φωτογραφίες περιλαμβάνεται ο πύργος του αεροδρομίου του Εδιμβούργου. Σε ύψος 60 μέτρων, χρειάστηκε 15 μήνες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του με σχέδια διπλής έλικας.



Τους επισκέπτες στο αεροδρόμιο Ronald Reagan στο Arlington της Βιρτζίνια υποδέχεται ένας πύργος ελέγχου ύψους 61 μέτρων σε στιλ μεταμοντέρνο που κατασκευάστηκε το 1997.



Άλλοι σύγχρονοι πύργοι που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι ο πύργος ελέγχου στο Χίθροου του Λονδίνου, στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, στο Αμπερντίν της Σκωτίας, στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες και στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ιστορικοί πύργοι ελέγχου όπως αυτός στο Ford Island, που άντεξε στην επίθεση στο Pearl Harbor, στο αεροδρόμιο Croydon του Λονδίνου και στο El Prat της Βαρκελώνης.

«Οι πύργοι ελέγχου έχουν δυναμική παρουσία, επιβλέπουν τις τεράστιες εκτάσεις του αεροδρομίου και του ουρανού, είναι οι χορογράφοι της εναέριας κίνησης, μια έξυπνη κατασκευή που φροντίζει για την ασφάλεια των ανθρώπων. Τους παρατήρησα σαν τους αφανείς ήρωες του αεροδρομίου για τους οποίους δεν μιλά κανείς», λέει η φωτογράφος.


Αμπού Ντάμπι

Αεροδρόμιο Arlanda, Στοκχόλμη

Αριστερά: αεροδρόμιο Birmingham/ Δεξιά: αεροδρόμιο Fort Worth Alliance

Αριστερά: Edwards Air Force Base, Καλιφόρνια/ Δεξιά: Αεροδρόμιο Όσλο

Αριστερά: LaGuardia, Νέα Υόρκη/ Δεξιά: El-Prat, Βαρκελώνη


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δαιμόνια πρακτοριλίκια από δευτερεύουσες μυστικές υπηρεσίες


Όταν μικροπράκτορες βάζουν τα γυαλιά στους αετονύχηδες της CIA και της KGB!

Ιστορίες για επιχειρήσεις κατασκοπείας και αντικατασκοπείας από τους μεγάλες παίκτες του χώρου κυκλοφορούν μαζικά και κατά μυριάδες, κάνοντας συνήθως τον κόσμο μας ένα ακόμα πιο ζοφερό μέρος.

Την ώρα όμως που οι πρακτόρικες κόντρες Βρετανών και Γερμανών πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τον ψυχροπολεμικό ανταγωνισμό των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και ΕΣΣΔ στα νεότερα χρόνια, δεν είναι φυσικά οι μόνες κατασκοπευτικές επιχειρήσεις που έμειναν θρυλικές.

Δεν χρειάζεται πάντα να είσαι πρακτόρικος κολοσσός για να πάρεις το πάνω χέρι στο παιχνίδι των μυστικών αποστολών, καθώς λίγη πανούργα σκέψη είναι συχνά υπεραρκετή σε επίπεδο συλλογής πληροφοριών…


Το ολλανδικό «Δωμάτιο 14»



Όταν τρύπωσαν στον ιαπωνικό δημόσιο λόγο οι δηλώσεις για εδαφικό επεκτατισμό της αυτοκρατορίας, ως απάντηση στα πιεστικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, οι Ολλανδοί άρχισαν να ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους που θα έθετε η νέα πολιτική για τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες. Η ολλανδική Υπηρεσία Ανατολικο-Ασιατικών Ζητημάτων συνειδητοποίησε άξαφνα ότι οι γνώσεις της για την ιαπωνική πολιτική και τη στρατιωτική της δύναμη παραήταν περιορισμένες και αποφάσισε ότι χρειαζόταν καλύτερη κατασκοπία στο Αυτοκρατορικό Ναυτικό της Ιαπωνίας.

Ένας σταθμός αναχαίτισης των ιαπωνικών ραδιοεκπομπών στήθηκε λοιπόν στη Βαταβική Δημοκρατία, με σκοπό να μάθουν οι Ολλανδοί την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ιαπωνικού Ναυτικού αλλά και το δόγμα που επικρατούσε στην άμυνα της χώρας. Ο σταθμός αναχαίτιζε επίσης μηνύματα από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αν και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στρεφόταν στην Ιαπωνία. Ολλανδοί αξιωματικοί του Ναυτικού άρχισαν τότε να εκπαιδεύονται τόσο στην ιαπωνική γλώσσα και τον πολιτισμό όσο και στην τέχνη της κρυπτογράφησης.

Το 1934 ο πλωτάρχης Νουμπόερ τέθηκε επικεφαλής ενός νεοσύστατου πρακτόρικου οργανισμού του Βασιλικού Ολλανδικού Ναυτικού στην Μπατάβια, όταν και κατάφερε να εκτελέσει μέχρι κεραίας το πλάνο. Οι Ολλανδοί έσπασαν την κρυπτογράφηση των Ιαπώνων και είχαν τώρα πανέτοιμο ένα πλήρες σχέδιο μάχης των δύο στόλων, με προσημειωμένες τις θέσεις των ιαπωνικών πολεμικών αλλά και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Η περισσότερη δουλειά έγινε στο νέο κέντρο που έστησαν οι Ολλανδοί στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ιάβας, το Μπαντούνγκ, και πήρε το κωδικό όνομα «Δωμάτιο 14». Εκεί έσπασαν οι Ολλανδοί τον περιβόητο μυστικό κώδικα των Ιαπώνων που οι Αμερικανοί ονόμαζαν «Μπλε Κώδικα» και οι Ολλανδοί απλώς «Τελεία», εξαιτίας του σημείου στίξης που επανεμφανιζόταν στο τέλος κάθε σειριακής κωδικοποιημένης διάταξης.

Τώρα οι Ολλανδοί διέθεταν έναν ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο γεωγραφικό χάρτη με τα στίγματα των ιαπωνικών πλοίων, μπορώντας να προβλέψουν πια με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις αλλά και τις προθέσεις των ιαπώνων επιτελαρχών. Μετά το 1937 όμως, καθώς οι Ιάπωνες ετοιμάζονταν για πόλεμο, άλλαξαν τον τρόπο επικοινωνίας τους σε ακόμα πιο περίπλοκους κώδικες, την ίδια ώρα που ο ικανότατος πλωτάρχης απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του…

Η πυραυλική βάση Πεενεμούντε



Έχει υποστηριχθεί συχνά ότι αν η βρετανική αεροπορία δεν είχε καταστρέψει έγκαιρα τις εγκαταστάσεις του Πεενεμούντε, τότε η έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν ενδεχομένως διαφορετική. Εγκατεστημένη σε ένα νησάκι της Βαλτικής Θάλασσας, η πυραυλική βάση μετατράπηκε σε κέντρο στρατιωτικής καινοτομίας με σκοπό την παραγωγή «όπλων-θαυμάτων» για λογαριασμό των Ναζί, όπως οι διαβόητοι πύραυλοι V-1 και V-2, με τους οποίους σκόπευε να ισοπεδώσει ο Χίτλερ τη Βρετανία και να πάρει την παρτίδα.

Τον Αύγουστο του 1943, τα βρετανικά βομβαρδιστικά απελευθέρωσαν περισσότερους από 2.000 τόνους εκρηκτικής ύλης στις ναζιστικές ερευνητικές εγκαταστάσεις, καθυστερώντας την έρευνα της τεχνολογίας για τους V-2 κατά τουλάχιστον δύο μήνες (παρά το γεγονός ότι τα δοκιμαστικά συνεχίστηκαν αλλού). Ο βομβαρδισμός δεν θα ήταν δυνατός χωρίς τις πολύτιμες πληροφορίες που παρείχε ο κατασκοπικός βραχίονας της Πολωνικής Εθνοφυλακής!

Οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στο Πεενεμούντε προέκυψαν από πολωνό πληροφοριοδότη, που απασχολούνταν σε τσέχικη χαλυβουργία στη Βιτόβνιτσα. Εκεί λάμβανε χώρα ένα απόρρητο ναζιστικό πρόγραμμα κατασκευής προωθημένων τεχνολογικά πυρομαχικών, το οποίο αποκάλυψε το «καρφί». Λίγο αργότερα, ένας πολωνός πράκτορας («Πηγή Ζ») έπιασε δουλειά στο Πεενεμούντε και κόμισε στους Συμμάχους πολύτιμες πληροφορίες για τους πρωτοποριακούς πυραύλους που δοκίμαζαν οι ναζί επιστήμονες, αλλά και τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Τον Δεκέμβριο του 1943, η πολωνική Αντίσταση ενημέρωσε τους Συμμάχους ότι νέα και υπόγεια αυτή τη φορά ερευνητικά κέντρα είχαν στηθεί σε τρία σημεία της Βαυαρίας και στις αρχές του 1944 ήταν και πάλι Πολωνοί αυτοί που εντόπισαν έναν ξεστρατισμένο V-2, τον οποίο καμουφλάρισαν με φυλλώματα για να τον κρύψουν από τους Ναζί. Όταν οι Γερμανοί σταμάτησαν να τον ψάχνουν, πολωνοί επιστήμονες τον αποσυναρμολόγησαν, τον έκρυψαν και κάποια στιγμή κατάφεραν να αποστείλουν τα κομμάτια του στη Βρετανία…

Το σπάσιμο της «Γραμματέως»



Ήταν στη δεκαετία του 1930 όταν η γερμανική εταιρία Siemens ανέπτυξε έναν μηχανικό και κρυπτογραφημένο τηλέτυπο που είπε «Γραμματέα» (Geheimschreiber). Η Γραμματέας πρόσφερε μεγαλύτερη προστασία στα κωδικοποιημένα μηνύματα καθώς μπορούσε να μεταθέσει την τάξη των παλμών, εφαρμόζοντας μια νέα αρχή κωδικοποίησης που θα χρησιμοποιούνταν αργότερα στο διαβόητο «Αίνιγμα».

Μετά την πτώση της Δανίας και της Νορβηγίας τον Απρίλιο του 1940, οι Ναζί απέκτησαν πρόσβαση στις τηλεφωνικές γραμμές της Σουηδίας που εκτείνονταν από τη Σκανδιναβία στη Γερμανία. Σύντομα οι Σουηδοί θα ήταν σε θέση να αναχαιτίζουν τα κωδικοποιημένα γερμανικά μηνύματα. Οι Ναζί, υπεραισιόδοξοι για τη συσκευή τους, δεν έπαιρναν τις απαραίτητες προφυλάξεις και αυτή ακριβώς η αδυναμία θα έμπαινε σύντομα στο στόχαστρο της μαθηματικής διάνοιας Αρνέ Μπέρλινγκ.

Ως επικεφαλής της ομάδας που επιφορτίστηκε με το σπάσιμο της «Γραμματέως», ο Μπέρλινγκ, που δεν διέθετε καμιά εμπειρία στην κρυπτογράφηση ούτε είχε πιάσει ποτέ στο χέρι του τη συσκευή, κατάφερε το ακατόρθωτο: να σπάσει τον κώδικα σε μόλις δύο βδομάδες, επιτυγχάνοντας τον μεγαλύτερο ίσως άθλο που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της κρυπτογραφίας!

Οι μυστικές υπηρεσίες τον προμήθευσαν φυσικά με τόνους υποκλεμμένων μηνυμάτων αλλά και πολλές παραλλαγές στις οποίες είχε χρησιμοποιηθεί ο ίδιος κώδικας, βοηθώντας κατά πολύ το έργο του. Μέσω του κατορθώματός του, η σουηδική αντικατασκοπεία πήρε το πάνω χέρι και γνώριζε τώρα ακόμα και τα πλέον διαβαθμισμένα σχέδια των Ναζί, όπως την «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» για την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση! Όσο για τον μαθηματικό, όταν τον ρωτούσαν πώς έσπασε τον απόρθητο κώδικα, εκείνος απαντούσε αδιάφορα: «Ένας μάγος δεν αποκαλύπτει ποτέ τα μυστικά του»…

Τα ραδιενεργά δείγματα τρίχας



Η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών της Ινδίας, η RAW, δημιουργήθηκε έπειτα από μια σειρά αποτυχιών σε επίπεδο κρατικών πληροφοριών κατά τους πολέμους με το Πακιστάν και την Κίνα στη δεκαετία του 1960. Η Ίντιρα Γκάντι πίεζε συνεχώς για τη δημιουργία αποτελεσματικής μυστικής υπηρεσίας στα πρότυπα της αμερικανικής CIA και κάποια στιγμή έθεσε επικεφαλής του προγράμματος τον αρχικατάσκοπο Ναθ Κάο.

Το 1977 η Υπηρεσία λάμβανε διαρκώς ανησυχητικές αναφορές ότι το Πακιστάν εξοπλιζόταν με πυρηνικά, αν και έπρεπε να βεβαιωθούν. Έστειλαν λοιπόν έναν πράκτορα στο σημείο που πιστευόταν ότι αναπτύσσονταν τα πυρηνικά του Πακιστάν και εκείνος απέστειλε σύντομα ένα σήμα σε κομμωτήριο που βρισκόταν κοντά στις εγκαταστάσεις! Το μήνυμα περιείχε τρίχες από τα μαλλιά των επιστημόνων που εργάζονταν στη μυστική βάση, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Ινδία και όταν αναλύθηκαν, εντοπίστηκε αυξημένη συγκέντρωση ραδιενέργειας αλλά και υπολείμματα εμπλουτισμένου ουρανίου (που χρησιμοποιείται σε όπλα).

Ο πράκτορας έκανε τις επαφές του και βρήκε επιπρόσθετα πρόθυμο πακιστανό εργαζόμενο που ήθελε να πουλήσει τα σχέδια της εγκατάστασης τους Ινδούς. Ο νεοεκλεγέντας όμως πρωθυπουργός Μοράρτζι Ντεσάι, που ήταν αντίθετος στη δράση των μυστικών υπηρεσιών, κατάφερε να μετατρέψει τον πρακτόρικο θρίαμβο σε διπλωματική τραγωδία. Η RAW χρειαζόταν την έγγραφη άδεια του πρωθυπουργού της χώρας για να πληρώσει τον πακιστανό χαφιέ και ο Ντεσάι αρνήθηκε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πακιστανό στρατάρχη τού αποκάλυψε ότι γνώριζε για το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν έκαναν πάρτι με την πληροφορία, ξεθεμελιώνοντας το δίκτυο των ινδών κατασκόπων και αφήνοντας την Ινδία στο μαύρο σκοτάδι…

Η Υπόθεση Πετρόφ



Ο σοβιετικός κατάσκοπος Βλαντιμίρ Πετρόφ κατέφτασε στην Αυστραλία το 1951 με αποστολή να στήσει ένα πρακτόρικο δίκτυο, να παρακολουθεί τους Σοβιετικούς της Αυστραλίας και να υπονομεύει φυσικά κάθε αντισοβιετική ενέργεια. Πρόοδο σημείωσε μικρή και σύντομα επικρίθηκε από το Κρεμλίνο για την αποτυχία του, όταν το πράγμα θα έπαιρνε μια περίεργη τροπή: ο Πετρόφ εξομολογήθηκε τα δεινά του σε πολωνό εμιγκρέ, ο οποίος λειτουργούσε ως κατάσκοπος για λογαριασμό της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ASIO) και ειδοποίησε τους δικούς του ότι είχε στα χέρια του έναν πιθανό αποστάτη.

Ο Πετρόφ πήρε το κωδικό όνομα «Κυβερνητικός Υποψήφιος» και τον Απρίλιο του 1954, έπειτα από έξι βδομάδες διαπραγματεύσεων με τους Αυστραλούς, μάζεψε όσα περισσότερα ντοκουμέντα μπορούσε για τη δράση των Σοβιετικών στην Αυστραλία και αυτομόλησε. Οι μυστικές υπηρεσίες τον έκρυψαν σε κρησφύγετο στα βόρεια του Σίδνεϊ. Οι Σοβιετικοί κατηγόρησαν επισήμως τους Αυστραλούς για απαγωγή του Πετρόφ, αν και σύντομα θα μάθαιναν τη ζοφερή αλήθεια. Η σύζυγός του τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στη σοβιετική πρεσβεία και δύο πράκτορες κατάφτασαν για να την πάνε πίσω στην ΕΣΣΔ ώστε να δικαστεί. Στο αεροδρόμιο, ένα μεγάλο πλήθος μαζεύτηκε για να εμποδίσει την αερομεταφορά της στη Μόσχα, αν και μάταια. Η ASIO αποφάσισε τότε να παρέμβει: όταν το αεροπλάνο σταμάτησε στο Ντάρβιν για ανεφοδιασμό, οι αυστραλοί πράκτορες κατάφεραν να την ξεμοναχιάσουν και να τη ρωτήσουν αν θα ήθελε να παραμείνει στη χώρα. Εκείνη, παρά τους φόβους για την οικογένειά της στη Μόσχα, δέχτηκε απρόθυμα.

Η αβρότητα των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών βασιζόταν εξάλλου στη σημαντικότητα των πληροφοριών που τους είχε παραδώσει ο Πετρόφ, απ’ όπου έμαθαν για τους οργανισμούς και τα μέσα ενημέρωσης που είχαν διεισδύσει οι Σοβιετικοί, αλλά και τους συνδέσμους τους στην κυβέρνηση…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...