Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Επανεξέταση όλων των ΑμεΑ που παίρνουν προνοιακά επιδόματα από τα ΚΕΠΑ




Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση και φοβόμαστε πως δεν είναι ψέμα.
Το διαβάζει κανείς και δεν μπορεί να το πιστέψει. Ζητάνε ούτε λίγο ούτε πολύ να επανεξεταστούν όλοι οι ΑμεΑ που παίρνουν προνοιακά επιδόματα από τις κατά τόπους και οικείες υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α, ειδάλλως θα διακοπούν τα επιδόματα. Θέτει λοιπόν ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη αυτής της απόφασης για την συνέχιση της καταβολής των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι. 

Κανείς βέβαια από τους αρμόδιους δεν σκέφτεται μερικά πράγματα: 
Α) το ήδη πολύ μεγάλο πλήθος αιτήσεων για εξέταση από τις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α και την ταυτόχρονη τεράστια αναμονή που εμφανίζεται και έχει δημιουργηθεί από τους προς εξέταση ΑμεΑ που περιμένουν και βρίσκονται πολλές φορές χωρίς δικαιώματα και παροχές σε όλο αυτό το διάστημα αναμονής... και
Β) τι θα κάνει όλος αυτός ο κόσμος αν κοπεί το επίδομα τους; το επίδομα από αυτούς τους δικαιούχους που ακόμα κι αν ακολουθήσουν την διαδικασία (όπως τους ζητάνε), δεν θα πρόκειται να προλάβουν άμεσα να περάσουν από την επιτροπή τόσο άμεσα ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. τι περιμένουν οι αρμόδιοι να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που θα βρεθούν μεταξύ "Άννα και Καϊάφα";  

Βέβαια κάτι σίγουρα έχουν σκεφτεί αυτοί που το ζητάνε. Τι; Το αυτονόητο. Τον νέο Κ.Ε.Β.Α που έχει μειώσει σε δεκάδες πραγματικές ασθένειες και παθήσεις τα ποσοστά αναπηρίας. Άρα σκέφτηκαν (στο μυαλό τους θα μου πεις είσαι; μπορεί!) - ας τους στείλουμε βρε εσύ όλους στην επιτροπή να χάσουν ποσοστά και δικαιώματα και να βρεθούν χωρίς τίποτα. 


Ας ελπίσουμε το παρακάτω κείμενο - επιστολή που έφτασε στα χέρια φίλου να είναι ένα ψέμα. Δείτε το κείμενο και θα καταλάβετε:

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ 
ΚΑΛΛΙΘΕΑ 26/1/20012 
ΑΡ.ΠΡΩΤΟΚΟΛΟΥ 809 
ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 
Σας ενημερώνουμε, σύμφωνα με το αρ. 46 του ν. 4025/2011 [ΦΕΚ 228/τ' Α.'/2/11/2011] οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων πρόνοιας εξετάζονται υποχρεωτικά από την οικεία Υγειονομική Επιτροπή ως προϋπόθεση για την χορήγηση και συνεπώς τη συνέχιση του επιδόματος. 
Με βάση τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου, αρμόδιος φορέας για την πιστοποίηση των ποσοστών αναπηρίας είναι τα νεοσύστατα οικεία ΚΕ.Π.Α. 
Συνεπώς για την συνέχιση χορήγησης του επιδόματός σας από την Υπηρεσία μας απαιτείται να προσκομίσετε πιστοποίηση αναπηρίας η οποία θα καλύπτει τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος.
Προς διευκόλυνσή σας, σας επισυνάπτουμε καταστάσεις των κατά τόπους ΚΕ.Π.Α.


Όλο αυτό βέβαια αναιρεί και την εγκύκλιο του υπουργείο για την ισχύ των αποφάσεων (βλέπε τα ακόλουθα θέματα: Αριθ. πρωτ.: Φ80000/οίκ.30002/1896/14.12.2011 Ισχύς αποφάσεων προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας εκδοθεισών πριν την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠ) που με την πιο πάνω επιστολή αποδεικνύεται πως είναι σαν να μην την έχεις την ήδη υπάρχουσα απόφαση της υγειονομικής επιτροπής, αφού όποια ισχύ και να έχει δεν γίνεται αποδεκτή από αυτούς που μέχρι πριν σου έδιναν τα δικαιώματα που είχες. Επίσης κάτι ανάλογο αναφέρει και το ακόλουθο άρθρο: Νέα εγκύκλιος του υπ. Υγείας για την επανεξέταση των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων. Αλήθεια το ποιο πάνω άρθρο και την εγκύκλιο το είδε κανείς από τους συντάκτες της επιστολής; 


Ορίστε και η επιστολή που έστειλαν στον φίλο μας. Α) Έχει γίνει απόκρυψη των προσωπικών στοιχείων και Β) Επειδή δυο στοιχεία δεν φαίνονταν καθαρά στην δεύτερη φωτογραφία που μας έστειλε ο φίλος τα δανειστήκαμε από την πρώτη. Αριστερά είναι η αρμόδια υπηρεσία που αποστέλει το έγγραφο, ενώ δεξιά η ημερομηνία  που είναι πρόσφατη (26/1/2012) και ο αριθμός πρωτοκόλλου). Ευχαριστούμε και πάλι Γιάννη.






Το πιο αστείο βέβαια στην επιστολή είναι το τελευταίο κομμάτι που μιλά και για την διευκόλυνσή μας. Αφού την σκέφτηκαν αυτοί, που νοιάζονται τόσο, λέμε να μην τους χαλάσουμε χατίρι να σας ενημερώσουμε κι εμείς (αλλά τουλάχιστον από μεριάς μας καλοπροαίρετα).


Το πιο ανησυχητικό (και αυτό που μας ανάγκασε να το δημοσιοποιήσουμε) είναι ότι η επιστολή από το κείμενο, το ύφος και τον τρόπο που γράφηκε φαίνεται πως έχει γενικό και όχι προσωπικό χαρακτήρα. Πολύ πιθανό είναι να κάνανε μια μαζική αποστολή με το ίδιο κείμενο ακριβώς σε όλους του δικαιούχους επιδομάτων που υπάγονται στο συγκεκριμένο γραφείο Πρόνοιας και το μόνο που άλλαζαν φαίνεται κάθε φορά να ήταν τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου.


Σημείωση: Αν δεν σταλεί τέτοια ή παρόμοια επιστολή από την Πρόνοια, προς τον δικαιούχο επιδόματος/ων της Πρόνοιας, δεν είναι υποχρεωμένος να περάσει από επιτροπή των ΚΕ.Π.Α για επανεξέταση εκτός κι αν συντρέχει άλλος λόγος.

Σχετικά με το ΚΕ.Π.Α στο ακόλουθο θέμα:

Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.): Όλα όσα χρειάζεστε να ξέρετε


Για τον υπολογισμό ή την εύρεση του ποσοστού αναπηρίας δείτε το ακόλουθο θέμα 



Ο κανονισμός εκτίμησης αναπηρίας που εφαρμόζουν στα ΚΕ.Π.Α υπάρχει στο ακόλουθο θέμα: 
Κ.Ε.Β.Α: Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας

Τα συμπεράσματα δικά σας. 


Υ.Γ. Ευχαριστούμε και πάλι τον φίλο που μας έστειλε και την επιστολή ώστε να ανέβει κι αυτή... ως απόδειξη. Να 'σαι καλά Γιάννη.

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Κατέφυγαν στο ΣτΕ γιατί εξαιρέθηκαν από τα βαρέα και ανθυγιεινά



Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπ. Εργασίας.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 11 σωματεία για τις εξαιρέσεις κλάδων εργαζομένων από τον πίνακα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία καθορίστηκαν οι ειδικότητες, οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2012, θεωρούνται ως «βαριές και ανθυγιεινές».

Με την εν λόγω υπουργική απόφαση εξαιρέθηκαν από τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων που επί σειρά ετών ήταν ενταγμένες.

Στα σωματεία αυτά συμμετέχουν εργαζόμενοι από τους κλάδους των απορρυπαντικών, των χρωμάτων, των ελαστικών, των πλαστικών, της αρτοποιίας, της υαλουργίας και των κινηματογραφικών μηχανημάτων (χειριστές).

Στις προσφυγές τους, τα Σωματεία υπογραμμίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, όπως και στα άρθρα 21 και 22 που προστατεύουν την εργασία και την οικογένεια. Παράλληλα, η σχετική υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 17 του Ν. 3863/2010, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η προβλεπόμενη γνωμάτευση της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεων των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία πρότεινε την παραμονή των ειδικοτήτων που εξαιρέθηκαν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Παράλληλα, όμως η εξαίρεση των συγκεκριμένων ειδικοτήτων από τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δεν είναι αιτιολογημένη προσθέτουν τα Σωματεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνία για δίχρονο κοριτσάκι που κακοποιήθηκε βάρβαρα



Είχε ανθρώπινες δαγκωματιές στο σώμα!

Λιγότερο απαισιόδοξες από πριν είναι οι εκτιμήσεις των γιατρών για το δίχρονο κορίτσι που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στο Νέο Δελχί χτυπημένο τόσο βαριά που προκάλεσε σοκ στους γιατρούς αλλά και την κοινή γνώμη στην Ινδία.

Ο νευροχειρουργός που παρακολουθεί το κοριτσάκι είπε πως η κατάστασή της παραμένει κρίσιμη αλλά υπάρχει κάποια βελτίωση και οι γιατροί είναι λιγότερο απαισιόδοξοι.

Το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρά τραύματα, ακόμα και σημάδια ανθρώπινων δαγκωματιών σε όλο το σώμα! Ιατρική ομάδα το παρακολουθεί αδιάκοπα και, όπως λένε οι γιατροί, δεν έχουν δει ποτέ ξανά τόση σκληρότητα.

Η φλεγμονή στους πνεύμονές της παρουσιάζει βελτίωση αλλά στο αίμα και τον εγκέφαλό της όχι, είπε ένας από τους γιατρούς.

Εάν η κατάστασή της σταθεροποιηθεί, το παιδί θα υποβληθεί σε ακόμα μία επέμβαση την επόμενη εβδομάδα, ενώ έχει ήδη υποβληθεί σε άλλες δύο.

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 18 Ιανουαρίου με σπασμένα χέρια και μερικώς σπασμένο κεφάλι. Η νεαρή γυναίκα που τη συνόδευε είπε πως ήταν η μητέρα της και πως το μωρό έπεσε από το κρεβάτι.

Η αστυνομία, που έχει συλλάβει δύο άνδρες και δύο γυναίκες για την υπόθεση, διαπίστωσε έπειτα από έρευνες πως η νεαρή κοπέλα είχε εγκαταλειφθεί από τον πατέρα της και κακοποιείτο από ένα ζευγάρι που την ανάγκαζε να εκδίδεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκύλος - θεραπευτής βοήθησε τη 10χρονη Γκίλλεν



Η μικρή ξεπέρασε ένα σπάνιο νόσημα.

Ένα μικρό κορίτσι θεραπεύτηκε από ένα σπάνιο νόσημα χάρη σε ένα πρόγραμμα του νοσοκομείου παίδων της Μινεσσότα.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι κομβικό ρόλο στην αποκατάσταση της υγείας της 10χρονης Άλλυ Γκίλλεν διαδραμάτισαν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι-θεραπευτές.

Η Άλλυ ήταν ένα φυσιολογικό κορίτσι ώσπου το 2008, εμφάνισε προβλήματα στη βάδιση. Μέσα σε μια μέρα, η κατάστασή της επιδεινώθηκε δραματικά σε σημείο όχι απλά να μην μπορεί να περπατήσει αλλά να μην μπορεί να εκτελέσει την παραμικρή κίνηση.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι έπασχε από νεανική δερματομυοσίτιδα μια εξαιρετικά σπάνια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει ένα παιδί στο εκατομμύριο. Κατά τη διάρκεια παραμονής της σε κλινική της Μινεσσότα, την Άλλυ επισκέφθηκε ένας σκύλος-θεραπευτής.

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, η Άλλυ ξεκίνησε μια σειρά ασκήσεων αποκατάστασης με τη βοήθεια του σκύλου. Μεταξύ άλλων, κουνούσε τα χέρια της για το χαϊδέψει και το πήγαινε βόλτα με το αναπηρικό καροτσάκι της.

Μετά από 49 ημέρες, η Άλλυ απέκτησε την ικανότητα να σηκώνεται από το κρεβάτι και να κάθεται μόνη της στο αναπηρικό καροτσάκι και συνέχισε τη θεραπεία της ως εξωτερικός ασθενής.

Στα 12 της χρόνια επιθυμεί να γίνει κινησιοθεραπεύτρια και να συνεργαστεί με σκύλους-θεραπευτές για να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Μάλιστα, «έγραψε» τον επτάχρονο σκύλο της Έιντζελ σε πρόγραμμα εκπαίδευσης για σκύλους-θεραπευτές.
Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικό εξεταστικό κέντρο ζητά ο δήμαρχος Χανίων



Έστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας.

Να οριστεί ειδικό εξεταστικό κέντρο στην Κρήτη που θα εξυπηρετεί τους περίπου 200 μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των ΕΠΑΛ της Κρήτης, ζήτησε με επιστολή του στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

Ο κ. Σκουλάκης χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση για ορισμό σχολείων μόνο σε Αθήνα και Πειραιά ως εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους με μαθησιακές δυσκολίες.

Ο δήμαρχος Χανίων επισήμανε την κατάσταση που είχε προκύψει πέρσι καθώς παραμονές των εξετάσεων οι μαθητές και οι οικογένειές τους αναγκάστηκαν να μετακινηθούν εκτός Κρήτης, προκειμένου τα παιδιά να καταφέρουν να δώσουν εξετάσεις.

«Θέλω να σας επισημάνω τη μεγάλη δαπάνη, την οποία υποχρεούνται να καταβάλλουν την κρίσιμη αυτή για όλους μας περίοδο οι οικογένειες των παιδιών για την παραμονή τους στην πρωτεύουσα» τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο δήμαρχος Χανίων. Ο κ. Σκουλάκης προσθέτει ότι η ψυχική και σωματική κόπωση επηρεάζουν την απόδοση των παιδιών και θεωρούνται ανασταλτικοί παράγοντες για την προσέλευση και συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

«Να επανεξετάσετε την απόφασή σας, ούτως ώστε να οριστεί εξεταστικό κέντρο εντός της Περιφέρειας Κρήτης για τους υποψηφίους με μαθησιακές δυσκολίες των ΕΠΑΛ της Κρήτης, θεωρώντας αυτονόητο το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στο εκπαιδευτικό σύστημα όλων των υποψηφίων», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Σκουλάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ρεύμα θα κόβεται μόνο με εντολή του υπ. Οικονομικών



Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μόνο μετά από εντολή του υπουργείου Οικονομικών θα κόβεται το ρεύμα σε ιδιοκτήτες που δεν καταβάλλουν το τέλος ακινήτων, όπως προβλέπεται στην τροπολογία του υπουργείου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι αυτοματοποιημένη η διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους δεν καταβάλουν το τέλος και ουσιαστικά το καθεστώς εφαρμογής του νόμου θα είναι πιο ελαστικό.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η προθεσμία για την εξόφληση του τέλους ήταν 80 μέρες από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Λεφτεριά στα... πεζοδρόμια!



Διαμαρτυρία το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Σαν ραγιά που σκύβει το κεφάλι και παραμερίζει τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια, παρομοιάζει η «Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών» τους πεζούς.

Αυτός είναι και ο λόγος της αυριανής διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση των πεζοδρομίων που θα κάνει η Ένωση στις 12 το μεσημέρι, στη συμβολή της οδού Μελενίκου με την πλατεία Ροτόντας.

«Η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου είναι ακόμη ζητούμενο. Οι πολίτες δεν περπατούν ελεύθερα. Πουθενά. Σε δρόμους, διαβάσεις, πεζοδρόμια και πλατείες, αυτοκίνητα και δίκυκλα εφορμούν και ο πεζός - ραγιάς σκύβει το κεφάλι και παραμερίζει» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ντύθηκαν καρτούν και «αποχαιρέτησαν» το αγγελούδι τους!



Οι αγαπημένοι του ήρωες τον «κρατούσαν» στη ζωή.

Συγκλονίζει η ιστορία του μικρού Bailey Massey που σε ηλικία 9 μηνών πέθανε από μια σπάνια ασθένεια στο συκώτι, μετά από τρεις αποτυχημένες μεταμοσχεύσεις.

Όλο τον καιρό που έδινε μάχη για τη ζωή το μόνο πράγμα που τον έκανε να γελάει είναι τα αγαπημένα του καρτούν. Ο Mickey, η Minnie Mouse, ο Fireman Sam, ο Bob the Builder, ο Donald και η Daisy Duck.


Όταν άφησε την τελευταία του πνοή, η οικογένεια του, εις μνήμη του φόρεσε τις στολές των αγαπημένων του καρτούν και περπατώντας πίσω από την νεκροφόρα ξεκίνησαν από το σπίτι και κατέληξαν στην τοπική εκκλησία της επαρχίας Bolton-on-Dearne κοντά στο Rotherham.


Ο παππούς του Ian Taylor, κατά την νεκρώσιμη πομπή φορούσε την στολή του Μickey Mouse ενώ οι θείοι του ντύθηκαν Bob the Builder και Fireman Sam αντίστοιχα.

Οι οικογενειακοί φίλοι Jeanette Otterwell και Marie Chamberlain φόρεσαν τα κουστούμια του Donald Duck και της Daisy Duck.

Η ασθένεια του μικρού Bailey στο συκώτι διαγνώστηκε όταν ήταν επτά εβδομάδων και μετά από αρκετές εβδομάδες στα νοσοκομεία οι γιατροί είπαν στους γονείς του πως χρειάζεται μόσχευμα. Ο μικρός έκανε τρεις μεταμοσχεύσεις οι οποίες δεν πέτυχαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν και το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων;



Κλείνουν και το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων;

Είναι από τα ελάχιστα που διαθέτει η χώρα και έχει εξυπηρετήσει χιλιάδες ασθενείς που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα αλλά και άλλες παθήσεις. Το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης όμως βρίσκεται όπως φαίνεται ένα βήμα πριν το λουκέτο, καθώς οι αρμόδιοι φροντίζουν εντέχνως να συρρικνώνουν τις υπηρεσίες του. Πως το κάνουν;

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) η Διοίκηση του ΚΑΤ να συρρικνώσει υπηρεσίες του Κέντρου.

Συγκεκριμένα η Διοίκηση επιχειρεί να μεταφέρει το προσωπικό του μικροβιολογικού εργαστηρίου από το ΕΚΑ στο ΚΑΤ και να κλείσει το εργαστήριο του κέντρου.
Οι εργαζόμενοι φοβούνται πως αυτό είναι μόνο η αρχή, προκειμένου και άλλες υπηρεσίες του κέντρου να κλείσουν με αποτέλεσμα το ΚΕΑ που έχει ιστορία δεκαετιών να οδηγηθεί στον αφανισμό.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συνεχείς παρεμβάσεις στη διοίκηση του Νοσοκομείου ΚΑΤ για να δηλώσουν την απόφασή τους να αγωνιστούν ενάντια στην συρρίκνωση των υπηρεσιών του κέντρου.

Ταυτόχρονα αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το ζήτημα, να συντονιστούν με τους φορείς των χρηστών και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν ανακληθούν οι σχεδιασμοί.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα βήμα πιο κοντά στο «διάβασμα» της σκέψης



«Τηλεπαθητικό» μηχάνημα μετατρέπει σε λέξεις τα εγκεφαλικά κύματα.

Ένα ακόμα βήμα για την «ανάγνωση» ανθρώπινου εγκεφάλου έκαναν οι νευροεπιστήμονες, με απώτερο στόχο να «ακούσουν» και να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις, μέσω της παρακολούθησης των εγκεφαλικών κυμάτων που αντιστοιχούν στη σιωπηλή ομιλία -ή τον διάλογο- που λαμβάνει χώρα συνεχώς μέσα στο μυαλό μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράιαν Πέισλι και τον καθηγητή ψυχολογίας και νευροεπιστήμης Ρόμπερτ Νάιτ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας «PLoS Biology», σύμφωνα με το BBC, το «Nature», το «New Scientist» και το «Scientific American», μπόρεσαν να «μεταφράσουν» σε λέξεις τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα που αντιστοιχούν στα λόγια.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον η νέα τεχνική -πιθανώς μέσω ειδικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και προσθετικών συσκευών- θα επιτρέψει σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ή πάσχουν από σοβαρές διαταραχές του λόγου λόγω εγκεφαλικού ή άλλης πάθησης, να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους.

Το νέο επίτευγμα εντάσσεται σε μια σειρά προόδων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τη νευροεπιστήμη και σταδιακά οδηγούν στην πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου (ή εφιάλτη): το διάβασμα της σκέψης.

Οι ερευνητές αρχικά παρακολούθησαν τα εγκεφαλικά κύματα 15 ασθενών, όταν αυτοί άκουγαν διάφορες συνομιλίες. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν έναν υπολογιστή για να ξεδιαλύνουν, μέσα από το χάος των ακουστικών/ηλεκτρικών ερεθισμάτων/σημάτων, ποιες ηχητικές συχνότητες των λέξεων αντιστοιχούσαν σε ποια σήματα του εγκεφάλου. Έπειτα κατάφεραν να συσχετίσουν τις λέξεις με συγκεκριμένα κύματα/σήματα στον εγκέφαλο.

Τελικά οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο (αλγόριθμο), το οποίο μπορεί να «ακούσει» το νου και να «μαντέψει» μερικές -και ασφαλώς όχι όλες- από τις λέξεις που έχει πει ένας άνθρωπος. Όπως πάντως επεσήμαναν οι ερευνητές, μέχρι στιγμής η έρευνα βασίζεται σε ήχους (λέξεις) που ένας άνθρωπος ακούει στην πραγματικότητα στο περιβάλλον του, από όπου μετά προκύπτει η πρόβλεψη για το τι μπορεί να έχει πει. Όμως η πρόβλεψη απολύτως φανταστικών συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα στο νου, δεν είναι το ίδιο εύκολη, όχι όμως αδύνατη, καθώς οι επιστήμονες, όπως είπαν, έχουν ενδείξεις ότι το πραγματικό και το φανταστικό άκουσμα ενός ήχου ενεργοποιούν παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος φαίνεται πως διασπά τα λόγια που ακούει -αλλά και αυτά που σκέφτεται- σε επιμέρους συχνότητες, συνήθως στη γκάμα από 1 έως 8.000 Hertz. Σύμφωνα με τους ερευνητές, με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, ένας μουσικός ακόμα και κουφός -όπως ο Μπετόβεν- μπορεί να φανταστεί και να "ακούσει" στο μυαλό του ένα μουσικό κομμάτι.

Η τεχνική βρίσκεται στο αρχικό στάδιό της και έχει μεγάλα περιθώρια τελειοποίησης. Μια σημαντική δυσκολία είναι να δημιουργηθεί μια μικρού μεγέθους ασύρματη φορητή συσκευή, την οποία να μπορεί να χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά του κάθε ασθενής. Οι Αμερικανοί ερευνητές, πάντως, ευελπιστούν ότι σε μια δεκαετία η νέα μέθοδος θα τύχει ευρείας εφαρμογής.


Διαβάστε περισσότερα...

Η τεστοστερόνη ενισχύει τον εγωκεντρισμό μας



Μας κάνει λιγότερο συνεργάσιμους.

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η τεστοστερόνη μας κάνει να υπερεκτιμούμε τις απόψεις μας εις βάρος των απόψεων των τρίτων.

Τα ευρήματα της έρευνας του πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL ενδέχεται να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι συλλογικές αποφάσεις επηρεάζονται από ανθρώπους με έντονη προσωπικότητα.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρικήεπιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» αποφαίνεται ότι η ορμόνη τεστοστερόνη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή κάνει τους ανθρώπους να είναι λιγότερο συνεργάσιμοι και περισσότερο εγωκεντρικοί.

Ο δρ Νικ Ράιτ και οι συνεργάτες του στο Wellcome Trust Centre for Neuroimaging του UCL πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων χρησιμοποιώντας 17 ζευγάρια εθελοντριών που δεν είχαν μέχρι τότε συναντηθεί.

Στη διάρκεια του πειράματος και οι δύο γυναίκες έπρεπε να παρατηρήσουν ορισμένες εικόνες και να εκφράσουν την ατομική τους επιλογή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η συνεργασία επέτρεπε στην ομάδα να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις ατομικές όταν οι εθελόντριες είχαν λάβει μόνο ψευδοφάρμακο.

Αλλά όταν είχαν λάβει συμπλήρωμα τεστοστερόνης, το όφελος της συνεργασίας μειωνόταν δραματικά.

Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονταν με τις εθελόντριες που συμπεριφέρονταν εγωκεντρικά και αποφάσιζαν υπέρ της δικής τους επιλογής αντί της συνεργάτιδός τους στην ομάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε δημόσια διαβούλευση καλεί η Κομισιόν



Για τη βιώσιμη παραγωγή και την κατανάλωση.

Σε δημόσια διαβούλευση μέσω Διαδικτύου καλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από σήμερα και ως τις 3 Απριλίου όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι πολιτικές της ΕΕ για βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της Γης αναμένεται ότι θα φθάσει τα 9 δισεκατομμύρια άτομα και η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα, ζωοτροφές και κλωστικά φυτά προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 70%.

«Για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας και να διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο ευημερίας στο μέλλον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παράγουν περισσότερη προστιθέμενη αξία με λιγότερες εισροές και οι καταναλωτές θα αναγκασθούν να υιοθετήσουν πιο βιώσιμα μοντέλα κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών», τονίζει η Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θέτει μέσω της διαβούλευσης περίπου 50 ερωτήματα σε τέσσερα πεδία: 
  • Πρώτον, για τις πολιτικές που αφορούν τον σχεδιασμό προϊόντων, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων, κ.λπ.
  • δεύτερον, για τις οικολογικές δημόσιες συμβάσεις (με τις οποίες οι δημόσιοι φορείς ενθαρρύνονται να ευνοούν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον)
  • τρίτον, για τις δράσεις για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων.
  • Και τέταρτον, για τις δράσεις για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των οργανισμών.

Το ήμισυ περίπου των ερωτημάτων απευθύνονται στο ευρύ κοινό και το υπόλοιπο σε πιο εξειδικευμένες ομάδες ενδιαφερομένων όπως κρατικές αρχές, κλαδικές ενώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή αποτελούν θεμελιώδη στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την υπογραφή της συνθήκης ΕΕ το 1992 στο Μάαστριχτ. Κεντρική ιδέα είναι να ικανοποιήσουμε στις δικές μας καταναλωτικές ανάγκες, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην στερήσουμε τις μελλοντικές γενεές τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις δικές τους καταναλωτικές ανάγκες.


Διαβάστε περισσότερα...

Το «καβούρι» που σώζει από τον καρκίνο του στομάχου



Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πέντε ασθενείς.

Ένα μικροσκοπικό ρομπότ που θυμίζει κάβουρα και μπορεί να αφαιρέσει καρκινικά κύτταρα από το στομάχι, σε περιπτώσεις που η ασθένεια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, κατασκεύασαν επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη.

Το ρομπότ-κάβουρας πήρε το όνομα αυτό επειδή έχει μία τανάλια κι ένα άγκιστρο και θυμίζει καβούρι. Μπορεί μάλιστα να επέμβει σωτήρια στο στομάχι χωρίς μάλιστα να αφήσει πληγές.

Μέσω του ενδοσκοπίου, το ρομπότ μπαίνει στο γαστρικό σύστημα του ασθενή από το στόμα. Με τη μικροσκοπική τανάλια κρατά τα καρκινικά κύτταρα και με το άγκιστρο τα κόβει. Στη συνέχεια σταματά και την αιμορραγία.

Με τη βοήθεια μίας μικροσκοπικής κάμερας στο ενδοσκόπιο, ο χειρουργός μπορεί να δει πού κινεί το ρομπότ και κατευθύνει τα «χέρια» του από μακριά, μέσω ενός μόνιτορ.

«Τα ρομπότ μπορούν να εκτελούν πολύ λεπτές κινήσεις χωρίς να τρέμουν, όπως τα χέρια μας», δήλωσε ο γαστρεντερολόγος Λόρενς Χο, που συνέβαλε στο σχεδιασμό του ρομπότ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρομπότ έχε ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε πέντε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου σε αρχικό στάδιο στην Ινδία και το Χονγκ Κονγκ και μάλιστα σε πολύ μικρότερο χρόνο απ’ ότι χρειάζεται με τις συνήθεις επεμβατικές μεθόδους.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται οι επιθεωρητές στη Γαλλία για τα εμφυτεύματα



Έλεγχοι σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

Ευρύτεροι και εντατικότεροι έλεγχοι πριν και μετά την κυκλοφορία στην αγορά ιατρικών βοηθημάτων είναι αναγκαίοι τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη, επισημαίνει η Γαλλική Υγειονομική Αρχή στην πρώτη της έκθεση με αφορμή το σκάνδαλο των εμφυτευμάτων στήθους της εταιρίας PIP.

«Η ενίσχυση των ελέγχων θα πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα, εθνικό και κοινοτικό», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και της γαλλικής Υπηρεσίας Ιατρικών Προϊόντων, η οποία παραδόθηκε στον γάλλο υπουργό Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών στη Γαλλία ώστε να πραγματοποιούνται περισσότεροι και πιο αμερόληπτοι έλεγχοι στα εργοστάσια παραγωγής, αλλά και στα ιδρύματα υγείας.

«Η Γαλλία θα διατυπώσει τη θέση της και τις προτάσεις της για την ενίσχυση της ασφάλειας των ιατρικών προϊόντων στο πλαίσιο της αναθεώρησης της σχετικής οδηγίας», επισημαίνουν οι γάλλοι ειδικοί στην πρώτη έκθεση μετά το σκάνδαλο με τα τοξικά εμφυτεύματα της γαλλικής εταιρίας Poly Implant Prothese.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν συνδέεται η καισαρική τομή με την παχυσαρκία



Έρευνα ανατρέπει τα πορίσματα μελέτης που συνέδεε την επέμβαση με το βάρος.

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με εκείνα που γεννιούνται με φυσιολογικό τρόπο, σύμφωνα με μια βραζιλιάνικη έρευνα.

Παλαιότερη έρευνα από την ίδια χώρα, είχε αποφανθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο υπερβολικό βάρος και την καισαρική τομή, οδηγώντας κάποιους επιστήμονες να υποστηρίξουν ότι η μη έκθεση σε βακτήρια κατά την διαδικασία της καισαρικής μπορεί να κάνει τα παιδιά παχύτερα.

Ωστόσο, τα πρόσφατα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής υποστηρίζουν ότι δεν αληθεύει αυτό.

Η έρευνα συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βραζιλία επειδή το 2009 περισσότερα από τα μισά βρέφη γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό βαίνει αυξανόμενο επί χρόνια και σήμερα ξεπερνά το 30%.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόοδοι στη χρήση βλαστοκυττάρων



Γίνονται κλινικές μελέτες για τη θεραπεία του παιδικού διαβήτη.

Καθημερινά τα βλαστοκύτταρα κερδίζουν έδαφος σε νέες θεραπείες οι οποίες χαρακτηρίζονται ασφαλείς, μη επεμβατικές και χωρίς μεγάλα κόστη.

Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή και η πρώτη κατά χρονολογική σειρά πηγή λήψης τους είναι το αίμα του πλακούντα και ο ιστός του ομφαλίου λώρου.

Ακολουθούν τα νεογιλά δόντια και το λίπος. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πιστεύαμε ότι τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για παθήσεις του αίματος κακοήθεις ή κληρονομικές.

Σήμερα είναι γνωστό ότι ο πλακούντας εκτός από τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα περιέχει και αρχέγονα κύτταρα άλλων ιστών, τα οποία με κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να διαχωριστούν και να χορηγηθούν στους αντίστοιχους ιστούς που πάσχουν.

Σε πολλές χώρες γίνονται κλινικές μελέτες για τη θεραπεία του παιδικού διαβήτη με τη χρήση βλαστοκυτάρων του πλακούντα.

Τα συμπεράσματα αυτών των μελετών είναι ενθαρρυντικά, εφ όσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες επιτρέπουν σε αυτά τα παιδιά να λάβουν μέρος στη θεραπεία. Χρησιμοποιώντας αυστηρά κριτήρια επιλογής όλα τα διαβητικά παιδιά έχουν βοηθηθεί από τη χρήση των δικών τους βλαστοκυττάρων.

Σε ποσοστό 80% διέκοψαν τη χορήγηση της ινσουλίνης, σε μικρότερο ποσοστό ελάττωσαν τις ημερήσιες δόσεις και μόνο στις περιπτώσεις που δεν ακολουθήθηκαν τα κριτήρια δεν υπήρχε ανταπόκριση. Σε όλα τα παιδιά αυξήθηκαν τα βασικά επίπεδα έκκρισης της ινσουλίνης, βελτιώθηκε η φυσική τους κατάσταση και ελαττώθηκε η γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Τα κριτήρια επιλογής ήταν η άμεση χορήγηση μετά την έναρξη του διαβήτη και η μη εμφάνιση οξέωσης στο παρελθόν. Χορήγηση βλαστοκυττάρων του λίπους σε διαβητικούς τύπου ενήλικα έδειξε βελτίωση του μεταβολικού συνδρόμου, απώλεια βάρους και ελάττωση της γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση είναι ασφαλής, ανώδυνη και χωρίς επιπλοκές.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε νέος τρόπος χρήσης των βλαστοκυττάρων του πλακούντα στον παιδικό διαβήτη, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Ο παιδικός διαβήτης ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα και χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή μιας σειράς Τ λεμφοκυττάρων τα οποία καταστρέφουν τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη. Με βάση τη θεραπεία αυτή αποψύχονται τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα και επωάζονται με τα λεμφοκύτταρα του ασθενούς τα οποία διαχωρίζονται από το αίμα του και στη συνέχεια όλα μαζί επαναχορηγούνται.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της βασικής έκκρισης της ινσουλίνης, ελάττωση της γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης και ελάττωση των ημερήσιων αναγκών. Οι νέοι ασθενείς είχαν καλύτερη ανταπόκριση διότι φαίνεται ότι ακόμα υπήρχε ενεργό πάγκρεας, του οποίου η λειτουργία προστατεύτηκε από τη δράση των Τ λεμφοκυττάρων.

Για τους λόγους αυτούς επί εμφάνισης παιδικού διαβήτη η χορήγηση είναι άμεση με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρχουν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού. Υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες προβλέπουν την εμφάνιση του παιδικού διαβήτη και έτσι η θεραπεία έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα εάν εφαρμοστεί πριν καν να εμφανιστεί ο διαβήτης.

Τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα χορηγούνται μέσα στον εγκέφαλο σε ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια, σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, έχουν δημιουργηθεί από αυτά κύτταρα του νευρικού ιστού με σκοπό την απευθείας χορήγηση σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, τραυματισμό του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και τη νόσο του Πάρκινσον.

Επίσης τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα έχουν μετατραπεί σε καρδιομυϊκά κύτταρα με σκοπό να χορηγηθούν στην περιοχή του εμφράγματος, αλλά και να διορθώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια η οποία δημιουργείται ως επιπλοκή της χημειοθεραπείας στις περιπτώσεις του καρκίνου.

Αυτές είναι μόνο μερικές ενδείξεις για το πώς μπορούν να εξελιχτούν οι κυτταρικές θεραπείες. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν νεαρά και υγιή βλαστοκύτταρα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθισμός στις ροζ ιστοσελίδες



Αυξάνεται ο αριθμός των εξαρτημένων από το πορνογραφικό υλικό.

Χάθηκε το μέτρο στους ενήλικες όσον αφορά την περιήγηση στο διαδίκτυο σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϊ τρεις στις δέκα γυναίκες και επτά στους δέκα άντρες επισκέπτοναι σελίδες με πορνογραφικό υλικό. Αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές πραγματοποιείται συστηματικά.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Gomathi Sitharthan, δήλωσε: «Το πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όταν άνθρωποι "κολλούν" και περνούν 16 με 18 ώρες την ημέρα βλέποντας πορνό, χωρίς να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσωπικές τους σχέσεις, στη δουλειά τους, στις σπουδές και στα οικονομικά».

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός, αυτών που ζητάνε τη βοήθεια συμβούλων για να απεξαρτηθούν από το διαδικτυακό πορνό, γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μπορεί να είναι φοιτητές, δάσκαλοι ή δικηγόροι.

Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι ζητάνε βοήθεια για κάποιο άλλο πρόβλημα, αλλά μετά από δύο ή τρεις συνεδρίες αποκαλύπτεται ο εθισμός στο πορνογραφικό υλικό του διαδικτύου.


Διαβάστε περισσότερα...

Σόγια και διαβήτης



Έχει προστατευτικές επιδράσεις η κατανάλωση σόγιας;

Ο διαβήτης τείνει να γίνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, μια τάση που τείνει να κυριαρχήσει στις δυτικές κοινωνίες. Προβλέπεται ότι το ποσοστό των ενηλίκων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 θα υπερβεί το επίπεδο του 30% μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Η παχυσαρκία θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του διαβήτη, καθώς η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο περισσότερο από ενενήντα φορές. Είναι, επομένως, σημαντικό να καθοριστεί αν υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διαβήτη και των συναφών επιπλοκών της νόσου.

Επιδημιολογικά στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση σόγιας ως αποτρεπτικού παράγοντα για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 απαντώνται κυρίως σε Ασιατικές χώρες. Η μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων με σόγια ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την παρουσία διαβήτη τύπου 2 σε άνδρες και σε γυναίκες κινεζικής καταγωγής στη Σιγκαπούρη.

Η κατανάλωση σόγιας ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε μεσήλικες Κινέζες γυναίκες (Μελέτη της Σαγκάης).

Αντιθέτως, μελέτη της Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην Ιαπωνία (Japan Public Health Study), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε κανένα πλεονέκτημα από την κατανάλωση σόγιας σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη.

Ωστόσο, η κατανάλωση σόγιας ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε υπέρβαρες Γιαπωνέζες γυναίκες.

Επόμενη μελέτη που διεξήχθη στη Χαβάη (Hawaii Multiethnic Cohort Study) δεν έδειξε καμία προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης σόγιας στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στον πληθυσμό.

Ωστόσο, τα ποσοστά πρόσληψης σόγιας στη Χαβάη είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα σε χώρες της Ασίας. Συνεπώς, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι απολύτως σαφή αλλά αρκετές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε Ασιατικές χώρες συνδέουν τη σόγια ως αποτρεπτικό παράγοντα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι Kwak και συνεργάτες ανέφεραν ότι τα πεπτιδικά συμπληρώματα σόγιας βελτίωσαν τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα με προ-διαβητική συμπεριφορά, καθώς και σε πρόσφατα διαγνωσμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ένα διατροφικό γεύμα σόγιας βελτίωσε τον έλεγχο της γλυκόζης σε διαβητικούς ασθενείς.

Η κατανάλωση σόγιας βελτίωσε το προφίλ των λιπιδίων σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν είχε καμία επίδραση στην έκκριση ινσουλίνης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς διαβήτη και δεν βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε κινέζες γυναίκες με προ-διαβητική συμπεριφορά ή με πρόσφατα διαγνωσμένο αλλά χωρίς θεραπευτική αγωγή διαβήτη.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας μπορεί να αποβεί ευεργετική για τη διαβητική νεφροπάθεια, με επακόλουθο την επιβράδυνση της επιδείνωσης της νεφρικής λειτουργίας και τη μείωση της πρωτεϊνουρίας. Επιπλέον, η εφαρμογή της διατροφής με βάση τη σόγια έχει ως αποτέλεσμα τη μικρότερη υπερδιήθηση και σπειραματική υπέρταση, και κατά συνέπεια, επηρεάζει με θετικό τρόπο τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 1.

Συμπερασματικά, η σόγια είναι ένα τρόφιμο που συμβάλει σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η επίδρασή της στον διαβήτη δεν είναι απολύτως σαφής αλλά αρκετές μελέτες αποδίδουν ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά την αποτροπή της εμφάνισης και των συμπτωμάτων που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτα αξιολόγηση και μετά απόλυση από το Δημόσιο



Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων απαιτεί άμεσα η τρόικα.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν την εφαρμογή ενός προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα δίνει ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός της δομής της κεντρικής κυβέρνησης και ο προσδιορισμός των πλάνων για προσλήψεις ανά τμήμα, ώστε να επιτευχθεί ο συνολικός συμφωνηθείς στόχος, μέσω απολύσεων και φυσικής μείωσης του προσωπικού από συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις.

Η τρόικα ζητεί να αναληφθούν δράσεις για την άρση των εμποδίων στην κινητικότητα των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και για τη δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης της ατομικής απόδοσης αλλά και της απόδοσης σε επίπεδο δομών.

Συγκεκριμένα η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να συνδέεται ουσιαστικά με τη διαχείριση του Προϋπολογισμού στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, κάτι που είναι πρωτόγνωρο για την ελληνική δημόσια διοίκηση.


Διαβάστε περισσότερα...

«Η Γερμανία είναι στα αλήθεια χώρα μοντέλο;»



Tο οικονομικό θαύμα οφείλεται στη μη αποπληρωμή των χρεών της μετά τους πολέμους.

Δισέλιδο αφιέρωμα έχει σήμερα η γαλλική εφημερίδα La Croix (Λα Κρουά), η οποία στον πρωτοσέλιδο τίτλο, αναρωτιέται «Η Γερμανία είναι στα αλήθεια χώρα μοντέλο;», ενώ στις εσωτερικές σελίδες της φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τα χρέη της Γερμανίας προς τις χώρες που ζημίωσε κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Στο άρθρο, με τίτλο «Μεταπολεμικά, η Γερμανία δεν ξεπλήρωσε όλα τα χρέη της», αναπτύσσονται οι θέσεις του Γερμανού ιστορικού και καθηγητή στο London School of Economics, Άλμπρεχτ Ρίτσλ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το γερμανικό οικονομικό θαύμα μετά τον Πόλεμο, οφείλεται στη μη αποπληρωμή των χρεών της χώρας του μετά από δύο Παγκοσμίους πολέμους».

«Η ειρωνεία της ιστορίας είναι», όπως εξηγεί ο καθηγητής, «ότι από μια αντιστροφή των δεδομένων, η Γερμανία ξαναβρίσκεται απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τελευταίοι, μετά το πέρας του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου: μια χώρα πιστωτής που θα πρέπει να επιλέξει κατά πόσο θα απαιτήσει να την ξεπληρώσουν ή όχι».

Ο κ. Ρίτσλ επισημαίνει ότι, το 1929, το εξωτερικό χρέος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ανερχόταν στο 75%- 80% του ΑΕΠ της, εξαιτίας των αποπληρωμών των αποζημιώσεων για τον Πρώτο Πόλεμο.

Προκειμένου να εξοφλήσει, η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει εμπορικά πλεονάσματα, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας πολιτικής αποπληθωρισμού, δηλαδή μέσω μείωσης κατά 30% των μισθών, με προκαθορισμένες τιμές και καταπολεμώντας τα μονοπώλια.

«Όπως στην Ελλάδα σήμερα», σχολιάζει ο καθηγητής. «Αυτή η πολιτική υπήρξε οικονομικά επιτυχής, αλλά πολιτικά καταστροφική», υπογραμμίζει ο ίδιος, εφόσον άνοιξε το δρόμο προς την εξουσία στους Ναζί, οι οποίοι στη συνέχεια μπλόκαραν τις αποζημιώσεις.

Μετά το 1945, για να διασφαλίσει μια γρήγορη ανάταξη της οικονομίας της Δυτικής Γερμανίας, νέου συμμάχου τους έναντι των Σοβιετικών, οι ΗΠΑ επέβαλαν στα κράτη που επωφελούνταν από το Σχέδιο Μάρσαλ να μην ζητήσουν αμέσως τις οφειλές των Γερμανών. Κατά συνέπεια, το 1953, οι συμφωνίες του Λονδίνου προέβλεπαν να εξοφληθούν τα χρέη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- περίπου το 100% του γερμανικού ΑΕΠ, το 1938, χωρίς να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, για τις οποίες δεν δόθηκαν νούμερα- μόνο μετά την ενδεχόμενη επανένωση των δύο Γερμανιών.

«Παραδόξως, δεν έγινε αναφορά στο ζήτημα αυτό, κατά τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην επανένωση της Γερμανίας, από καμιά άλλη χώρα πλην της Ελλάδος», λέει ο Άλμπρεχτ Ρίτσλ.

Ο δε Χέλμουτ Κολ είχε πει, αυτοπροσώπως, ότι αν χρειαζόταν οι πιστωτές του 1945 να απαιτήσουν τα οφειλόμενά τους, η χώρα του θα χρεοκοπούσε. Συνεπώς, η Γερμανία δεν πλήρωσε.

Στα μάτια του ιστορικού, σε αυτή την πολιτική οφείλεται το γερμανικό οικονομικό θαύμα μετά τον Πόλεμο. Ένα θαύμα, που βασίζεται στο γερμανικό πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση των χρεών των άλλων χωρών.

Ετσι προκύπτει και το δίλημμα για το Βερολίνο που- πάντα, σύμφωνα με τον καθηγητή- συνοψίζεται στη φράση: «να υποχρεώσει τα κράτη να πληρώσουν, με κίνδυνο να τα κάνει να ματώσουν μέχρι θανάτου ή να δεχθεί να διαγράψει τα δάνεια που έχει δώσει για να τα σώσει και να σωθεί και η ίδια;», όπως εύστοχα σημειώνεται στο άρθρο στη «Λα Κρουά».


Διαβάστε περισσότερα...