Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τι επιπτώσεις έχει η ανεργία στον ψυχισμό του ατόμου;


Η ανεργία είναι ένας σοβαρός ψυχοκοινωνικός παράγοντας δημιουργίας έντονου άγχους καθώς και άλλων συναισθηματικών διαταραχών.

Επίσης, μπορεί να διεγείρει ποικίλα συναισθήματα στο άτομο, όπως: απογοήτευση, θυμός, θλίψη, ανησυχία, απελπισία, αίσθηση ανικανότητας συντήρησης, καθώς και κατάθλιψη, η οποία σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται και από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Η μακροχρόνια ανεργία θρυμματίζει την προσωπική ταυτότητα του ατόμου και επιφέρει τεράστιες και δραστικές αλλαγές στη ψυχική του δομή: απάθεια, ευερεθιστότητα, έλλειψη θέλησης και κινήτρου για βελτίωση, κ.α..

Οι επιπτώσεις του άγχους στην υγεία
Το έντονο άγχος που βιώνει το άτομο έχει συχνά επιπτώσεις και στη σωματική του υγεία, όπως: έλκος, αρθρίτιδα, υπέρταση, αλλεργίες, καρδιοαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα, βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα κ.α..

Μεγαλύτερα τα επίπεδα άγχους στις γυναίκες
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, λόγω της πληθώρας των ρόλων που αναλαμβάνουν καθημερινά, παρουσιάζουν μεγαλύτερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης καθώς και άλλων συναισθηματικών διαταραχών.

Έρευνες αναφέρουν ότι η ηλικία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο αντιμετώπισης της ανεργίας. Οι μικρότεροι σε ηλικία βιώνουν την ανεργία ως ματαίωση των ελπίδων τους και συνήθως ενεργούν με άγχος ή με βίαιη, επιθετική συμπεριφορά, ενώ οι μεγαλύτεροι θεωρούν την ανεργία ως απώλεια του κοινωνικού τους υπόβαθρου και ενεργοποιούν πιο ώριμους αμυντικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διαχειριστούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν .

Η συμβουλευτική στήριξη του ανέργου κρίνεται αναγκαία, όταν τα συμπτώματα εμμένουν και επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό τη λειτουργικότητά του, τις κοινωνικές και τις οικογενειακές του σχέσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Τράπεζα μητρικού γάλακτος στην Αυστραλία


Για πρώτη φορά, στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας, πρόκειται να λειτουργήσει τράπεζα μητρικού γάλακτος, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τα πιο ευάλωτα βρέφη, όπως είναι τα πρόωρα.

Τα γάλα θα συλλέγεται, θα εξετάζεται, θα παστεριώνεται και θα τοποθετείται στην κατάψυξη, μέχρι να παραστεί ανάγκη για τη χρήση του.

Η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Αυστραλιανό Σύνδεσμο Θηλασμού, έναν οργανισμό ο οποίος προσπαθεί να προωθήσει την κίνηση αυτή σε όλη την Αυστραλία, ώστε να υπάρχουν τράπεζες μητρικού γάλακτος και στην περιφέρεια της χώρας.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση μητρικού γάλακτος είναι τόσο μεγάλη, που προσφέρεται ακόμα και στη «μαύρη αγορά» στο Διαδίκτυο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ινσουλίνη από το σπέρμα!


Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν σε συνέδριο ότι κατάφεραν (προς το παρόν σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους) να παράγουν ινσουλίνη χρησιμοποιώντας ως «πρώτη ύλη» βλαστοκύτταρα από ανθρώπινους όρχεις. Συγκεκριμένα, μπόρεσαν να μεταμορφώσουν αυτό το υλικό σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Τα κύτταρα που παράγουν κανονικά ινσουλίνη βρίσκονται σε ένα φυσιολογικό ανθρώπινο οργανισμό αποκλειστικά στο πάγκρεας.

«Μέχρι στιγμής», αναφέρουν οι ερευνητές, «δεν είχαμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε βλαστοκύτταρα σε βαθμό που αυτά να μπορούν να παράγουν αρκετή ινσουλίνη ώστε να θεραπεύουμε το διαβήτη, αλλά τώρα τουλάχιστον μάθαμε ότι τα βλαστοκύτταρα από τους ανθρώπινους όρχεις έχουν τη δυνατότητα να το πετύχουν και ξέρουμε επίσης με τι τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή ινσουλίνης από αυτά».

Οι ίδιοι ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως καταφέρουν το ίδιο με βλαστοκύτταρα από τα ωάρια των γυναικών, ώστε να θεραπεύουν το διαβήτη τους με δικά τους βλαστοκύτταρα και οι γυναίκες. 


Διαβάστε περισσότερα...

Η οισοφαγίτιδα δεν αποτελεί κίνδυνο για καρκίνο


Όπως υποστηρίζει νέα έρευνα, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, οι χρόνιες οισοφαγίτιδες δεν ενέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.
«Πρόκειται για σπάνιο καρκίνο» σχολιάζει ο υπεύθυνος της μελέτης, δρ Joel H. Rubenstein, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Εάν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος πως περίπου ένας στους τέσσερις έχει συμπτώματα οισοφαγίτιδας, αλλά ελάχιστοι έχουν αναπτύξει καρκίνο στην περιοχή, τότε πράγματι είναι σπάνιο».
Η οισοφαγίτιδα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) είναι η νόσος που προκαλείται από τη συχνή παλινδρόμηση (μετακίνηση προς τα πάνω) υγρών του στομάχου στον οισοφάγο, που είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι.

Όσοι πάσχουν από Γ.Ο.Π. συνήθως νιώθουν καούρα στο στήθος (εσωτερικά) ή ψηλά στο στομάχι, αισθάνονται ξινά υγρά να ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω και να φτάνουν μέχρι τον φάρυγγα.
Η πλειονότητα των ατόμων με Γ.Ο.Π. δεν θα έχει επιπλοκές που να επηρεάσουν τη διάρκεια της ζωής τους, μολονότι σχεδόν σε όλους η ποιότητα της ζωής επηρεάζεται αρνητικά σε λιγότερο ή περισσότερο βαθμό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, από τα ιατρικά αρχεία καρκίνου των Η.Π.Α. βρέθηκαν ελάχιστα περιστατικά καρκίνου του στομάχου.
Πιο αναλυτικά, άνδρες άνω των 60 ετών που εμφάνιζαν συμπτώματα παλινδρόμησης στομαχικών υγρών αποτελούσαν μόνο το 34% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, ενώ οι γυναίκες με τα ίδια συμπτώματα συνιστούσαν το 12%. Άνδρες άνω των 60 ετών χωρίς συμπτώματα αποτέλεσαν επίσης το 34%, ενώ άνδρες κάτω των 60 ετών ήταν το 33% των περιστατικών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Gastroenterology».

Διαβάστε περισσότερα...

Το πολύ σεξ μπορεί να βλάψει την υγεία των ανδρών;


Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, οι άνδρες με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, στην ηλικία των 20 και των 30 χρόνων, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη.
Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου, με επικεφαλής την Πολυξένη Δημητροπούλου, εξέτασε διάφορες παραμέτρους σε 800 άνδρες, όπως τις σεξουαλικές τους συνήθειες, τον αριθμό των συντρόφων τους και αν είχαν προσβληθεί από κάποιο αφροδίσιο νόσημα –οι μισοί από αυτούς είχαν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν εμφανίσει αυτή την ασθένεια.
Περίπου, το 59% του συνόλου δήλωσε ότι έκανε σεξ 12 φορές τον μήνα στην ηλικία των 20 ετών. Το ποσοστό αυτό γινόταν 48% στην ηλικία των 30, 28% στα 40 και 13% στο 50ό έτος της ηλικίας.
Τα δύο πέμπτα της ομάδας που είχε εμφανίσει καρκίνο του προστάτη είχαν τουλάχιστον έξι συντρόφους στη ζωή τους. Από την υγιή ομάδα το ποσοστό αυτό ήταν 30%, ενώ οι περισσότεροι είχαν έως δύο συντρόφους στη ζωή τους.
Τέλος, το 40% της πρώτης ομάδας είχε τουλάχιστον είκοσι σεξουαλικές επαφές τον μήνα στην ηλικία των 20, ενώ στη δεύτερη ομάδα το ποσοστό αυτό ήταν 32%. Το χάσμα αυτό έκλεινε όσο μεγάλωναν σε ηλικία οι ερωτηθέντες, γεγονός που σημαίνει ότι η διαφορά ήταν μεγαλύτερη στις μικρότερες ηλικίες.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ο καρκίνος του προστάτη ενδεχομένως συνδυάζεται με τα επίπεδα ορμονών που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, τα οποία είναι υψηλότερα στους ανθρώπους με συχνότερες σεξουαλικές επαφές.

Διαβάστε περισσότερα...