Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Συμπόσιο στο Εθνικό Θέατρο με το Δημήτρη Νανόπουλο


Ομιλία του γνωστού καθηγητή φυσικής με θέμα «Ελπίζοντας στην αβεβαιότητα».

Το Εθνικό Θέατρο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, συνεχίζοντας το δημόσιο διάλογο πάνω σε κεντρικά θέματα της θεατρικής, αλλά και της ευρύτερης πολιτισμικής μας ζωής, διοργανώνουν το δεύτερο «Συμπόσιο του Μήνα», την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στις 20:00 στη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24) με θέμα: «Ελπίζοντας στην αβεβαιότητα», Η παράλληλη ανατροπή στη φυσική, στις τέχνες και στο θέατρο.

Ομιλητής του Συμποσίου είναι ο διακεκριμένος καθηγητής φυσικής υψηλών ενεργειών του Πανεπιστημίου Τέξας Α&Μ και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Δημήτρης Νανόπουλος.

Από την αυγή του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα συνεχίζεται μια εποχή που χαρακτηρίζεται ως «εποχή της αβεβαιότητας», αφού διαρκώς πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα και τίθενται εν αμφιβόλω όλες οι απαντήσεις.

Η επανάσταση τη νεότερη φυσική επιστήμη και οι αλληλένδετες ανατροπές στις τέχνες συνεργούν δημιουργώντας ξανά ένα ενοποιημένο πεδίο τεχνών και επιστημών.

Ο κ. Δημήτρης Νανόπουλος επιχειρεί μια περιήγηση σε αυτά τα παράλληλα σύμπαντα, μετά την οποία θα ακολουθήσει ευρύς διάλογος με το κοινό.

Συντονιστής του Συμποσίου είναι ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Ηρακλής Δ. Λογοθέτης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Για τη συμμετοχή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Τσιρώνης: «Χρυσωρυχείο» τα απορρίμματα


«Χρυσωρυχείο» για τη χώρα χαρακτήρισε τα απορρίμματα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τη βιώσιμη οικολογική- οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. «Τα σκουπίδια δεν είναι πρόβλημα. Είναι ένας πλούτος. Έχουν την αξία της πρώτης ύλης, αλλά και την προστιθέμενη αξία της εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιρώνης μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας συμμαχιών, πρωτίστως με τους κοινοτικούς εταίρους της χώρας, οι οποίοι κατέχουν, όπως επισήμανε, «σπουδαία τεχνογνωσία, που πρέπει να αξιοποιηθεί», σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σύμμαχοι στη μάχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να είναι η εμπειρία των γερόντων σε σχέση με τη φιλοσοφία του «δεν πετάμε τίποτα» αλλά και τα παιδιά, τα οποία φαίνεται να είναι πολύ πιο πρόθυμα σε θέματα ανακύκλωσης σε σχέση με τους πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών.

Επίσης, σημείωσε ότι οι μεγάλοι καταναλωτές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα έκανε γνωστή την πρόθεσή του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να σταθεί αρωγός στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο σχεδιασμών.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες που θα προβλέπουν μειούμενες και σε καμία περίπτωση αυξανόμενες ποσότητες απορριμμάτων. «Να πάψουμε να βλέπουμε το απόρριμμα ως απόρριμμα, αλλά ως περιουσιακό μας στοιχείο» είπε.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υπεύθυνος πολιτικής- διαχείρισης φυσικών πόρων και αποβλήτων της γενικής διεύθυνσης περιβάλλοντος, Μισέλ Σπόναρ, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της Επιτροπής σχετικά με τις νέες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάκτηση και την ανακύκλωση.

Ο κ. Σπόναρ επισήμανε τους στόχους που τίθενται από την ΕΕ σχετικά με την ανακύκλωση, η οποία μέχρι το 2020 πρέπει να φθάσει στο 55% επί των παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ, όπως έκανε γνωστό, μέχρι το 2030 ο στόχος για ανακύκλωση έχει τεθεί στο 70%. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενθαρρύνει τις χώρες προς αυτή την κατεύθυνση. «Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης» ανέφερε ο κ. Σπόναρ, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με βασικό παράγοντα επιτυχίας την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και τον συντονισμό σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.

Η καθηγήτρια Αντωνία Μωροπούλου, ως αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην τεχνογνωσία που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και είναι εκείνη, η οποία, με το ανθρώπινο δυναμικό της, προσφέρει λύσεις. Επίσης, έκανε λόγο για έλλειμμα πολιτικής βούλησης σε σχέση με τους σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Το θέμα δεν είναι να πεις όχι στην ανάπτυξη για να προστατεύσεις το περιβάλλον, καθώς μόνο με ανάπτυξη προστατεύεται το περιβάλλον» σημείωσε η κ. Μωροπούλου, προσθέτοντας ότι «η κυκλική οικονομία και μόνον αυτή μπορεί να είναι αειφόρα, αλλά απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό». Τέλος, έθεσε το ΤΕΕ στην υπηρεσία της κοινωνίας σε επίπεδο ενημέρωσης για την έξυπνη και αειφόρο εξειδίκευση, με βάση το νέο ΕΣΠΑ 2015- 2020.

Η πρόεδρος του παρατηρητηρίου πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη, Μαργαρίτα Καραβασίλη, τόνισε ότι οι δήμοι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους και να μπορούν, ήδη, να παρουσιάζουν αποτελέσματα, ενώ έθεσε προ των ευθυνών τούς πολίτες ως ιδιοκτήτες των απορριμμάτων, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ΦΟΔΣΑ, τις περιφέρειες, καθώς επίσης και την κεντρική διοίκηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ένα βίντεο 10.000 φωτογραφίες από 32 πολιτείες


Δείτε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Το καταπληκτικό αυτό timelapse βίντεο από μερικά από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα στις ΗΠΑ είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς ενός επαγγελματία φωτογράφου, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δουλειά του και να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι 13.000 μιλίων, διασχίζοντας 32 αμερικανικές πολιτείες.

Ο Shane Black τράβηξε 10.000 φωτογραφίες, αποτυπώνοντας με το φακό του εντυπωσιακές λεπτομέρειες από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της Βόρειας Αμερικής.

Ο 26χρονος φωτογράφος από το Οχάιο παράτησε τη δουλειά του και αποφάσισε να περάσει δύο μήνες ταξιδεύοντας στην πατρίδα του. Το ταξίδι του το χρηματοδότησε από τα μαθήματα φωτογραφίες που παρέδιδε σε επιλεγμένες πόλεις στη διαδρομή του.

Το αποτέλεσμα της περιπέτειας αυτής πήρε το όνομα «Adventure Is Calling» και μπορείτε να το απολαύσετε στο παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες, που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωκαταδίκη της Τουρκίας για τη «μετεγκατάσταση» λειψάνων Κύπριων


Τι αναφέρει στο ψήφισμά της η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Με ψήφους 543 υπέρ, 43 κατά και 62 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε ψήφισμα με βάση το οποίο καταδικάζονται οι ενέργειες της Τουρκίας να μεταφέρει σε άγνωστη τοποθεσία, τα λείψανα 71 αγνοουμένων αμάχων, που βρίσκονταν θαμμένα στο χωριό Ορνίθι στα Κατεχόμενα.

Οι ενέργειες αυτές έγιναν σκόπιμα και συνιστούν ασέβεια προς τους αγνοούμενους και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους να πληροφορηθούν τελικά, για τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων.

Με το ψήφισμά της, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ζητά την άμεση και πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και παροτρύνει την τουρκική κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως την απομάκρυνση των λειψάνων από τους μαζικούς τάφους και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσεων» καθώς και «να εφαρμόσει πλήρως την υποχρέωσή της μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ για την αποζημίωση των οικογενειών των αγνοουμένων».



Διαβάστε περισσότερα...

Τι 20, τι 30, τι 40: Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στα ωάρια και το σπέρμα


Είναι άδικο αλλά είναι αλήθεια: όταν μια γυναίκα πηγαίνει από τα ανέμελα 20 στα 30 και ύστερα περνάει το κατώφλι των 40, τα ωάρια της υφίστανται μεγάλες αλλαγές και καθιστούν την φυσιολογική σύλληψη και τον τοκετό όλο και πιο δύσκολο.

Δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο και για τους άντρες, οι οποίοι μπορούν να γίνουν μπαμπάδες ακόμα και… λίγο πριν το τέλος!

Βέβαια ας μην είμαστε απόλυτοι. Πρώτα απ 'όλα, η γυναικεία γονιμότητα έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα των ωαρίων και όχι με την ποσότητα. Επιπλέον όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες έρχονται αντιμέτωποι με το βιολογικό ρολόι. Μπορεί όχι με την ίδια σημασία που έρχονται οι γυναίκες, αλλά είναι καλό να ξέρετε εάν ο σύντροφός σας επιθυμεί να κάνει παιδιά στο προσεχές μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά αυτές είναι πάνω κάτω οι αλλαγές που πρέπει να περιμένετε στο ωάριά σας και το σπέρμα του από δεκαετία σε δεκαετία.

Αρκετοί ειδικοί όπως οι: Owen K. Davis, γυναικολόγος και αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος στη Νέα Υόρκη, Elizzabeth Fino, βοηθός καθηγητής της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και η Rebecca Sokol, ειδικός στην ανδρική αναπαραγωγή, εξηγούν τον κύκλο ζωής του σπέρματος και των ωαρίων.
Αρχή της δεκαετίας των ’20

Ωάριο: Από τα περίπου 1 – 2 εκατομμύρια ωάρια με τα οποία γεννηθήκατε μόνο τα 100.000 – 200.000 παραμένουν, αλλά η ποιότητά τους είναι πολύ καλή.

Σπέρμα: Το σπέρμα του είναι απίστευτα νέο. Σαν να είναι μόλις τριών μηνών!
Τέλη της δεκαετίας των ‘20

Ωάριο: Στα τέλη της δεκαετίας των ’20 στις γυναίκες η γονιμότητα μειώνεται σημαντικά. Αλλά και πάλι οι πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος στον πρώτο χρόνο προσπάθειας είναι περίπου 75%.

Σπέρμα: Το αλκοόλ, το κάπνισμα, η χρήση παράνομων και απαγορευμένων ουσιών και διάφοροι κακοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.
Αρχή της δεκαετίας των ’30

Ωάριο: Οι γυναίκες έχουν λιγότερα ωάρια συγκριτικά με την ηλικία των ’20. Αρχίζουν περίπου να χάνουν 1000 αυγά σε κάθε κύκλο.

Σπέρμα: Καμία αλλαγή.
Τέλη της δεκαετίας των ’30

Ωάριο: Τα ωάρια αφού γονιμοποιηθούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες, οπότε το 54% των γυναικών καταφέρνουν να μείνουν έγκυες στον πρώτο χρόνο προσπάθειας. Οι πιθανότητες αποβολής αυξάνονται επίσης.

Σπέρμα: Οι άντρες αρχίζουν να παράγουν λιγότερο σπέρμα και θέλουν συνήθως περισσότερο χρόνο για να τελειώσουν. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθεί ένα μωρό με αυτισμό ή σχιζοφρένεια.
Αρχή της δεκαετίας των ’40

Ωάριο: Οι πιθανότητες να συλληφθεί ένα μωρό με την χρωμοσωμική ανωμαλία του συνδρόμου Down είναι 1 στις 100

Σπέρμα: Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος καιρός μέχρι να μείνει έγκυος η σύντροφος ενός άντρα.
Μετά τα 45

Ωάριο: Πολύ λίγες γυναίκες καταφέρνουν να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Οι πιθανότητες να γεννηθεί ένα μωρό με την χρωμοσωμική ανωμαλία του συνδρόμου Down είναι 1 στις 30!

Σπέρμα: Προβλήματα υγείας στα νεφρά, ο προστάτης και διάφορα ορμονολογικά θέματα μειώνουν την γονιμότητα ενός άντρα. Ακόμα κι αν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος δεν επηρεάζουν το σπέρμα του, θεραπείες όπως ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες το κάνουν.


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιοντάρι επιτέθηκε σε θηριοδαμάστρια


Οι δραματικές σκηνές καταγράφηκαν σε βίντεο.

Ένα αρκετά τρομακτικό περιστατικό «πέρασε» μπροστά από τα μάτια δεκάδων θεατών τσίρκου στην Αίγυπτο, όταν ένα λιοντάρι επιτέθηκε στην θηριοδαμάστριά του.

Το τρομοκρατημένο πλήθος είδε τη γυναίκα να πέφτει στο έδαφος, όταν το άγριο ζώο όρμησε κατά πάνω της, κατά τη διάρκεια της παράστασής της. Η Faten El-Helw, εν μέσω ουρλιαχτών και τσιρίδων, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται ευτυχώς σε σταθερή κατάσταση.

Ανέβασε μάλιστα και μια φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, όπου ποζάρει έχοντας το ένα της χέρι δεμένο.



Από παλαιότερη παράσταση




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θρύλος μέχρι την τελευταία στιγμή!»


Μια συγκινητική ιστορία ενός Ελληνα μετανάστη στις ΗΠΑ, οπαδό του Ολυμπιακού, αποκάλυψε η ερυθρόλευκη ΠΑΕ, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της.

Ο Δημήτρης Μπόλος φεύγοντας από την ζωή (σ.σ. στα 79 του από καρκίνο), ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να δει από κοντά τον Ολυμπιακό, όταν η ομάδας των Πειραιωτών είχε βρεθεί στις ΗΠΑ και τον Καναδά ώστε να συμμετέχει σε τουρνουά προετοιμασίας.

Αναλυτικά το κείμενο της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον φίλο του Ολυμπιακού:

«Μία άκρως συγκινητική ιστορία, η οποία δείχνει την ανιδιοτελή αγάπη για τον Ολυμπιακό μας, εκτυλίχθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το καλοκαίρι που μας πέρασε!



Ο Θρύλος βρέθηκε στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ώστε να συμμετάσχει στο ICC και πολλοί ομογενείς φίλαθλοί μας βρέθηκαν στις εξέδρες των γηπέδων που αγωνίστηκε για να τον στηρίξουν! Μεταξύ αυτών, στο ματς με την Μάντσεστερ Σίτι στην Μινεάπολη, βρέθηκε και ο 79χρονος τότε, Δημήτρης Μπόλος.

Στο άκουσμα ότι η ομάδα μας θα βρεθεί στην Αμερική, στην οποία είχε μεταναστεύσει από το 1960 αλλά έβλεπε στην τηλεόραση όλα της τα παιχνίδια, ήθελε με κάθε τρόπο να την δει από κοντά κι ας μην έπαιζε αγώνα στην πόλη όπου έμενε, την Φλόριντα.



«Θρύλος μέχρι την τελευταία στιγμή!» (pics)
Έτσι, το πιο εφικτό ήταν να βρεθεί στην Μινεάπολη όπου ο Θρύλος θα αντιμετώπιζε την Μάντσεστερ Σίτι και γι' αυτό ο ανιψιός του όπου έμενε εκεί, είχε αγοράσει από πολύ νωρίς τα εισιτήρια!

Τον Δημήτρη Μπόλο, όμως, χτύπησε τον περασμένο Ιούνιο η επάρατος νόσος και παρά τις διάφορες χημειοθεραπείες που έκανε, δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό να χάσει τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας! Βλέπετε ήταν βέρος Πειραιώτης, ενώ ήταν αθλητής του Ολυμπιακού στα εφηβικά του χρόνια.

Παρά τις δυσκολίες στην μετακίνησή του, βρέθηκε στο γήπεδο και όπως μαρτυράει και το γράμμα που έγραψε, γύρισε χαρούμενος σπίτι του μετά τη νίκη της ομάδας μας, ξεχνώντας για λίγα λεπτά την αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε!



«Θρύλος μέχρι την τελευταία στιγμή!» (pics)
Συγκεκριμένα, έγραψε, επιστρέφοντας στο σπίτι του: «Σήμερα Κυριακή 3 Αυγούστου πήγα εκκλησία να ευχαριστήσω τον Θεό που με αξίωσε να βρεθώ 2.000 μίλια από την Φλόριντα που κατοικώ στην Μινεάπολη της Μινεσότα για τα γενέθλια της τετράχρονης ανιψιάς μου, της Χλόης.

Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να δω και να απολαύσω, ίσως για τελευταία φορά στην ζωή μου, τη νίκη της αγαπημένης μου ομάδας ενάντια στην Μάντσεστερ Σίτι. Παρόλο τα 55 χρόνια διαμονής μου στην Αμερική, εξακολουθώ να υπολογίζω τον εαυτό μου έναν βέρο Πειραιώτη, γαύρο»!

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου του 2014 έχασε, δυστυχώς, την μάχη με την ζωή, αλλά όπως μαρτυρά και το γράμμα που έγραψε, το ότι είδε τον αγαπημένο του Ολυμπιακό για τελευταία φορά, τον γέμισε με χαρά!

Αυτό θα πει ανιδιοτελής αγάπη! Καλό Παράδεισο, Δημήτρη Μπόλε!»


Πηγή: http://www.sentragoal.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες αποφεύγουν τα γενόσημα


Επιδείνωση στον ελληνικό τομέα υγείας καταδεικνύει ο τελευταίος χρονικά ευρωπαϊκός πίνακας κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο η χώρα μας βρίσκεται στην 28η θέση ανάμεσα σε 37 χώρες, σημειώνοντας πτώση κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την αξιολόγηση του 2013. Τα «μελανά» σημεία του συστήματος υγείας της χώρας μας, σύμφωνα με την αξιολόγηση που γίνεται από την οπτική των καταναλωτών υγείας, είναι, μεταξύ άλλων, η μη πρόσβαση του ασθενούς στον προσωπικό του ιατρικό φάκελο, τα «φακελάκια», οι καθυστερήσεις στη θεραπεία του καρκίνου, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην «προτίμηση» που συνεχίζουν να έχουν οι Ελληνες ασθενείς στα πρωτότυπα φάρμακα έναντι των γενοσήμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης (Euro Health Consumer Index 2014) που αξιολογεί την απόδοση των συστημάτων υγείας των χωρών της Ευρώπης σε έξι βασικούς άξονες (δικαιώματα ασθενών, πρόσβαση, αποτελεσματικότητα, εύρος υπηρεσιών, πρόληψη και φάρμακο) και ο οποίος παρουσιάστηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Υγεία, Vytenis Andriukaitis, η Ελλάδα έρχεται στην 28η θέση συγκεντρώνοντας 561 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1.000. Στην αντίστοιχη αξιολόγηση του 2013 η Ελλάδα βρισκόταν στην 25η θέση και του 2012 στην 22η θέση. Στην πρώτη θέση παραμένει η Ολλανδία με 898 βαθμούς και ακολουθούν η Ελβετία (855) και η Νορβηγία (851). Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται η Βοσνία - Ερζεγοβίνη (420), η Ρουμανία (453) και το Μαυροβούνιο (463).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της αξιολόγησης «η Ελλάδα βρίσκεται στον αντίποδα σε σχέση με την κύρια αναπτυξιακή πορεία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας. Σύλλογοι ασθενών αναφέρουν ότι απειλούνται ακόμη και βασικά δικαιώματα, όπως η πρόσβαση του ασθενούς σε μία δεύτερη γνώμη αλλά και στον προσωπικό του ιατρικό φάκελο».

Επίσης στην αξιολόγηση αναφέρεται ότι, αν και άλλαξε «η παραδοσιακή και γενναιόδωρη συνήθεια της Ελλάδας να υιοθετεί χωρίς όρους καινοτόμα φάρμακα», το 2012 παρέμενε η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμακευτικών προϊόντων (σε αξίες), που εξηγείται εν μέρει από την απροθυμία των πολιτών να λάβουν γενόσημα φάρμακα. Οπως αναφέρεται, «φαίνεται ότι οι φαρμακοποιοί (και οι γιατροί) δεν συνηθίζουν να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι τα γενόσημα είναι ισάξια με τα επώνυμα φάρμακα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τρύπα» στην ασφάλεια του ίντερνετ


Ο «πόλεμος» που διεξάγεται στον κυβερνοχώρο και έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στη δημιουργία νέας υπηρεσίας παρακολούθησης απειλών είναι, ίσως, η πιο προφανής πτυχή των κινδύνων που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο για τα προσωπικά δεδομένα.

Διευθύνσεις, ηλεκτρονική αλληλογραφία, αριθμός πιστωτικής κάρτας, όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να βρεθούν στη «γυάλινη βιτρίνα» του Διαδικτύου πολύ εύκολα, όχι εξαιτίας μίας επίθεσης από επικίνδυνους χάκερ, αλλά και εξαιτίας των κενών ασφαλείας που υπάρχουν σε πολλές τράπεζες δεδομένων.

Τρεις πρωτοετείς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Ζάαρλαντ ανακάλυψαν κατά λάθος ένα τέτοιο κενό ασφαλείας, που αφήνει εκτεθειμένα τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι υπάρχουν περίπου 40.000 τράπεζες δεδομένων που επιτρέπουν ελεύθερα την πρόσβαση σε ευαίσθητα στοιχεία των πελατών τους, ακόμη και στους αριθμούς λογαριασμού τους.

«Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά ακόμη και για να τα κλέψει κανείς και να οικειοποιηθεί την ταυτότητά σου», προειδοποιούν οι ειδικοί από το Κέντρο Διαδικτυακής Ασφάλειας Cispa, με το οποίο επικοινώνησαν οι φοιτητές μόλις παρατήρησαν το πρόβλημα.

Εργασία
Οι νεαροί ήθελαν να κάνουν μαζί μία εργασία μαθηματικών, αλλά δεν μπορούσαν να συναντηθούν, οπότε σκέφτηκαν να ανταλλάξουν τα στοιχεία τους μέσω Διαδικτύου. Καθώς πίστευαν ότι η τράπεζα δεδομένων της Google δεν είναι ασφαλής, προτίμησαν άλλη μία, ευρέως διαδεδομένη τράπεζα, την οποία χρησιμοποιούν δωρεάν πάρα πολλά άτομα αλλά και επιχειρήσεις.

Σύντομα κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά κάνοντας μία μικρή δοκιμή: διαπίστωσαν ότι χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα, είχαν πρόσβαση σε στοιχεία άλλων ανθρώπων, τα οποία, όπως εκτίμησαν, προφανώς δεν είχαν εκτεθεί σε κοινή θέα με την έγκρισή τους. Οταν ήρθαν σε επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία, η Cispa τους προέτρεψε να ελέγξουν 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις IP και να εισέλθουν δειγματοληπτικά σε δύο τράπεζες δεδομένων, από τις χιλιάδες που εντόπισαν χωρίς ασφάλεια.

Η μία ανήκε σε μία εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ και περιείχε τα προσωπικά δεδομένα 8 εκατομμυρίων Γάλλων και η άλλη ενός διαδικτυακού παρόχου στη Γερμανία, που επίσης εξέθετε στον κάθε επισκέπτη όλα τα στοιχεία των πελατών του, ακόμη και τις κινήσεις των λογαριασμών τους. Όσο κάποιος δημιουργεί μία τράπεζα δεδομένων και τη χρησιμοποιεί μόνο από το σπίτι του, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Όταν, όμως, αποκτήσουν πρόσβαση και άλλοι χρήστες και η τράπεζα δεδομένων μπει στο Διαδίκτυο, όπως συμβαίνει συνήθως με τις εταιρικές τράπεζες δεδομένων, δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια σε αρκετές περιπτώσεις.

«Η ταλαιπωρία των πελατών για να σβηστούν τα προσωπικά τους στοιχεία και να επιλυθεί το πρόβλημα, εάν κάποιος τα υποκλέψει, είναι τεράστια και διαρκεί αρκετά χρόνια», εξηγεί ο διευθυντής της Cispa Μίχαελ Μπάκες. Η Cispa έχει έρθει σε επικοινωνία με τη διεθνή συντονιστική υπηρεσία Certs, η οποία θα αξιολογήσει τα ευρήματα των φοιτητών και θα εκδώσει τις ανάλογες οδηγίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 25,8% η ανεργία τον Νοέμβριο


Στο 25,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο και μειώθηκε σε σύγκριση με το 27,7% του Νοεμβρίου 2013, αλλά παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον Οκτώβριο 2014. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.229.367 άτομα, με το πρόβλημα να εστιάζεται στους νέους έως 24 ετών (ποσοστό ανεργίας 50,6%) και στην πλέον παραγωγική ηλικία των 25-34 ετών (ποσοστό 33%).

Ειδικότερα, από τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν και τα εξής:

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.229.367 άτομα και ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 27.720 άτομα σε σχέση µε τον Νοέμβριο 2013 (μείωση 0,8%) και κατά 13.552 άτομα σε σχέση µε τον Οκτώβριο 2014 (μείωση 1,1%).

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.538.308 άτομα και αυξήθηκε κατά 52.585 άτομα σε σχέση µε τον Νοέμβριο 2013 (αύξηση 1,5%), αλλά μειώθηκε κατά 27.720 άτομα σε σχέση µε τον Οκτώβριο 2014.

Ο οικονομικά µη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.347.378 άτομα και μειώθηκε κατά 2.590 άτομα σε σχέση µε τον Νοέμβριο 2013 (μείωση 0,1%), ενώ αυξήθηκε κατά 36.931 άτομα σε σχέση µε τον Οκτώβριο 2014 (αύξηση 1,1%).

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας (29,3% τον Νοέμβριο 2014 από 31,3% τον Νοέμβριο 2013) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (23% από 24,9%).

Ηλιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ηλικίες 15-24 ετών (50,6% τον Νοέμβριο 2014 από 57% τον Νοέμβριο 2013) και 25-34 ετών (33% από37,3%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35-44 ετών (22,1% από 24,3%), 45-54 ετών (19,7% από 21%), 55-64 ετών (αμετάβλητη στο 16,9%) και 65-74 ετών (10,9% από 10,1%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Αττική (26,8% τον Νοέμβριο 2014 από 28,9% τον Νοέμβριο 2013), η Μακεδονία-Θράκη (26,5% από 30,1%) και η Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα (26% από 27,6%). Ακολουθούν η Ήπειρος-Δυτική Μακεδονία (25,9% από 28%), η Κρήτη (25,2% από 25,6%), η Πελοπόννησος-Δυτική Ελλάδα-Ιόνιοι Νήσοι (αμετάβλητη στο 25%) και το Αιγαίο (20,8% από 23,1%).



Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook δείχνει το δρόμο προς την "αθανασία"


To Facebook αλλάζει την πολιτική του και δίνει τη δυνατότητα να ορίζει ο χρήστης κάποιον φίλο ή συγγενή που θα αναλάβει τον λογαριασμό του όταν αυτός φύγει από την ζωή.

Το USA Today αναφέρει ότι το update στην πολιτική του Facebook έγινε στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το άρθρο, ο χρήστης ορίζει μία επαφή-κληρονόμο [legacy contact] που θα διαχειρίζεται το λογαριασμό του όταν αυτός φύγει οριστικά. Ο διαχειριστής του λογαριασμού μετά το θάνατο του χρήστη θα μπορεί να κάνει αποδεκτά αιτήματα φιλίας, να αλλάζει cover photo και φωτογραφίες στο προφίλ και να αρχειοθετεί posts.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει το pcmag.com, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα μας ακόμη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίπολη: Σοκάρουν οι φωτογραφίες με ζώα που τρώνε σκουπίδια


Απελπιστική είναι η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Τρίπολη. Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση υγειονομικής κρίσης, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, ενώ και γιατροί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.





Σκουπίδια είναι συγκεντρωμένα έξω από νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Επίσης, έχει προαναγγελθεί ότι επιθεωρητής υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ θα έρθει στην Τρίπολη για να καταγράψει από κοντά την υφισταμένη κατάσταση με τα σκουπίδια.



Μέσα σε όλα αυτά, απαράδεκτες εικόνες με ζώα (γίδια και πρόβατα) να τρώνε από σωρούς απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οικογενειακή τραγωδία-Μαχαίρωσε τον πατέρα και τον αδελφό του


Μια οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στην Προσοτσάνη της Δράμας όταν ένας 33χρονος μαχαίρωσε τον πατέρα και τον αδελφό του.

Ο δράστης, ο οποίος και συνελήφθη, μετά από διαπληκτισμό που είχε με τον 31χρονο αδελφό του, του επιτέθηκε με τα χέρια στο πρόσωπο ενώ στη συνέχεια άρπαξε ένα μαχαίρι και τον τραυμάτισε στην κοιλιακή χώρα.

Βλέποντας το συμβάν ο 78χρονος πατέρας των δύο ανδρών επιχείρησε να πάρει το μαχαίρι από τα χέρια του γιου του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και ο ίδιος, στο χέρι.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας Προσοτσάνης, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν το δράστη σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παραβάσεις των νόμων περί όπλων και περί ενδοοικογενειακής βίας.

Ο 33χρονος θα οδηγηθεί στην εισαγγελέα πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Προσοτσάνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Παιδεραστής, κλέφτης και με μίνι οπλοστάσιο


Πλούσιο το «παλμαρέ» 42χρονου που συνελήφθη με διεθνές ένταλμα.

Για σειρά διαρρήξεων και κλοπών σε σπίτια, παράνομη οπλοκατοχή και βιασμό ανηλίκου, σύμφωνα με διεθνές ένταλμα σύλληψης των αλβανικών Αρχών, συνελήφθη 42χρονος Αλβανός από την Ασφάλεια Τρίπολης.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας, 10 Φεβρουαρίου, αστυνομικοί εντόπισαν τον 42χρονο να κινείται πεζός σε χωριό της Τρίπολης και όταν επιχείρησαν να τον ελέγξουν προσπάθησε να διαφύγει απειλώντας τους με πιστόλι. Τελικά κατάφεραν να τον συλλάβουν, ενώ κατασχέθηκε το πιστόλι με γεμιστήρα, που περιείχε επτά φυσίγγια.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα περίστροφο, το χρηματικό ποσό των 182,60 ευρώ και διάφορα χρυσαφικά, η προέλευση και το νόμιμο κατοχής των οποίων ερευνώνται.

Από την έως στιγμής αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 42χρονος, από τα μέσα Οκτωβρίου του 2012 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2015, είχε διαπράξει συνολικά έξι διαρρήξεις και κλοπές και άλλες πέντε απόπειρες κλοπών σε σπίτια, σε διάφορα χωριά της Τρίπολης και της βόρειας Κυνουρίας, από όπου είχε αφαιρέσει χρήματα, χρυσαφικά, είδη ρουχισμού και διατροφής, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις 5.500 ευρώ.

Επίσης, όπως προέκυψε, ο 42χρονος διέμενε παράνομα στη χώρα, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για κλοπή καθώς και διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις αλβανικές Αρχές, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, αντίσταση και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Τρίπολης, ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή, ενώ θα οδηγηθεί και στον εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου για το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.



Διαβάστε περισσότερα...

Την ακύρωση μετεκλογικής απόφασης του Λοβέρδου ζητά η ΔΟΕ


Μια μέρα μετά τις εκλογές εγκρίθηκαν κονδύλια για υπερωριακή απασχόληση στελεχών.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας καταδικάζει το γεγονός ότι μια μέρα μετά τις εκλογές ο βουλευτής πλέον, τέως υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, υπέγραψε απόφαση με τον τίτλο «Έγκριση παροχής υπηρεσιών των στελεχών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υποστήριξη και υλοποίηση των επιμορφωτικών δράσεων στο πλαίσιο της Πράξης "Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης» με κωδικό «ΟΠΣ 453588 - Οριζόντια Πράξη».

Με την απόφαση αυτή εγκρίνονται κονδύλια για την παροχή υπηρεσιών «εκτός ωραρίου εργασίας» από 15-3-2014 έως 31-10-2015 για «στελέχη» της Εκπαίδευσης (διευθυντές Π.Ε και Σχολικοί Σύμβουλοι) που ενάντια στις αποφάσεις του κλάδου εργάστηκαν για την εφαρμογή της αξιολόγησης - χειραγώγησης.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ που σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα συγκρούστηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αντιστεκόμενο μαζί με χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης - χειραγώγησης και την επαναφορά στον επιθεωρητισμό, υπερασπιζόμενο το δημόσιο σχολείο της παιδαγωγικής ελευθερίας, καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την άμεση ακύρωσή της.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο φως» για τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων των ενστόλων


Συνταγματικός ο νόμος του 2010, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Πράσινο φως» στις προϋποθέσεις χορήγησης συντάξεων στις «άγαμες ενήλικες θυγατέρες των ενστόλων» που τέθηκαν με νόμο του 2010 άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο έκρινε ότι η νομοθέτηση των νέων κριτήριών είναι συνταγματική καθώς δεν παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει την ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου.

Οι δικαστές, με την απόφαση τους, απέρριψαν αίτηση 46χρόνη κόρης στρατιωτικού που ζητούσε να ακυρωθεί η άρνηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) να της χορηγήσει σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρας της.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 3865/2010 θεσπίστηκαν πρόσθετοι περιορισμοί σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς και εισήχθησαν νέες αυστηρότερες προϋποθέσεις για την χορήγηση της σύνταξης των άγαμων θυγατέρων των στρατιωτικών, οι οποίες ανάγονται στην οικονομική κατάστασή τους και την προσωπική τους κατάσταση όπως η ηλικία, η ασφάλιση για σύνταξη σε οργανισμό κύριας ασφάλισης, κ.λπ.

Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων περιλαμβάνεται και η συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας τους κατά την 31.12.2010 για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Όπως επισημαίνεται η νομοθέτηση των νέων κριτηρίων συνταξιοδότησης έγινε υπό το πρίσμα των νεότερων κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων και δημοσιονομικών αναγκών .



Διαβάστε περισσότερα...

Λιλιπούτειοι συνθέτες ερμηνεύουν τις δημιουργίες τους


Το πρώτο «European Junior Original Concert» στην Ελλάδα.

Μια ιδιαίτερη συναυλία με λιλιπούτειους συνθέτες παρουσιάζει το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, σε συνεργασία με τη Yamaha Music Foundation και τη Υamaha Μusic Europe, με τίτλο «European Junior Original Concert» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου.

Το «Junior Original Concert» διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτή την εκδήλωση θα λάβουν μέρος 12 μικροί συνθέτες, ηλικίας από 6 έως 15 ετών, από τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν η 9χρονη Μαρία Αισώπου και η 10χρονη Βένια Χουλιάρα.

H Μαρία Αισώπου θα παίξει στο πιάνο τη σύνθεσή της «The Small Kite» ενώ το κομμάτι «Music Fantasy» της Βένιας Χουλιάρα θα ερμηνεύσει η ίδια στο πιάνο μαζί με τους συμμαθητές της: Ιωάννα Κατσικοπούλου, Ειρήνη Μουσταφέλλου, Θανάση Πουλισάκη (αρμόνιο), Γαρυφαλλιά Κερκέζου (ντραμς) και φωνητικό σύνολο που θα αποτελείται από όλους τους συμμετέχοντες του Junior Original Concert.

«H συναυλία αυτή δεν είναι διαγωνισμός, αλλά μια δραστηριότητα που δίνει την ευκαιρία στους νέους σπουδαστές των Μουσικών Σχολείων Yamaha ανά την Ευρώπη να παρουσιάσουν τις δικές τους συνθέσεις σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να εκφραστούν η δημιουργικότητα, οι ιδέες και τα συναισθήματά τους μέσα από τη μουσική» τόνισε ο Philippe Tirfoin, διευθυντής μουσικής εκπαίδευσης Ευρώπης Yamaha Music Europe, στη συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Ο ξεχωριστός αυτός θεσμός ξεκίνησε το 1972 από την Ιαπωνία και δίνει την ευκαιρία σε παιδιά από 6 έως 15 ετών που παρακολουθούν τα συστήματα της Yamaha να συνθέσουν τα δικά τους έργα και να τα ερμηνεύσουν μπροστά σε κοινό.

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Junior Original Concert είναι ότι οι μικροί συνθέτες για να επιλεγούν θα πρέπει να υποβάλουν μια δική τους σύνθεση και να την ερμηνεύσουν οι ίδιοι. Είναι άλλωστε μέρος της φιλοσοφίας των Μουσικών Σχολείων Yamaha ότι οι μαθητές δεν πρέπει να είναι μόνο σε θέση να διαβάσουν την παρτιτούρα, να παίζουν κάποιο όργανο και να διδάσκονται θεωρία, αλλά να μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσω της μουσικής, αναπτύσσοντας έτσι τις δημιουργικές τους ικανότητες.

Το Junior Original Concert διεξάγεται αρχικά σε επίπεδο σχολείου και ακολούθως σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η Yamaha Music Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Ιαπωνία, το 1966, με στόχο να προωθήσει τη μουσική καλλιέργεια και δημιουργία σε όλο τον κόσμο. Ο στόχος αυτός υλοποιείται μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης αποτελεσματικών μεθόδων μουσικής διδασκαλίας, τη δημοσίευση και έκδοση του κατάλληλου διδακτικού υλικού και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στο παγκόσμιο δίκτυο των Μουσικών Σχολείων Yamaha, των οποίων το έργο συντονίζει.

Η Yamaha Music Foundation οργανώνει και διευθύνει πολλές και σημαντικές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η παροχή υποτροφιών, η διοργάνωση συναυλιών και η μουσική εκπαίδευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Πατούλης: Δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς μοντέλο προτείνετε για τα απορρίμματα


Επιφυλακτικός ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην επιβεβλημένη αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) αναφέρθηκε εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, στο συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να αναζητήσουμε άμεσες λύσεις για να μην οδηγηθεί η διαχείριση σε αδιέξοδο».

Όπως είπε, «η ΕΝΠΕ θεωρεί ότι επιχειρείται ένα πολύ ενδιαφέρον θεσμικό πείραμα στην Αττική που θέλουμε να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα». Σημείωσε δε ότι το πείραμα αυτό ενώνει την περιφέρεια και τους δήμους σε ένα ενιαίο πρόσωπο, που θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων και αναφέρθηκε στη θέσπιση διαβαθμιδικών ΦοΣΔΑ (Φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων) σε όλη την Ελλάδα, με βασική αρχή τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, τη χρήση νέων τεχνολογιών και κυρίως την αλλαγή συμπεριφορών και νοοτροπιών. Πρότεινε να αντιμετωπιστούν «με ευρύ πνεύμα» οι τεχνολογίες διαχείρισης των υπολειμμάτων και κατέληξε καλώντας «όλους τους εμπλεκόμενους να κινηθούν άμεσα. Χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα, γρήγορα βήματα, διότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποφασίσουμε να ανατρέψουμε μια πολύ κακή κατάσταση».

Την άποψη, σύμφωνα με την οποία οι Περιφέρειες θα έπρεπε να έχουν συμμετοχή στον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά η αρμοδιότητα να ανήκει στους δήμους, ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης τάχθηκε υπέρ ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης, αλλά όχι υπέρ ενός ενιαίου σχεδίου διαχείρισης, αφού κάθε περιοχή θα πρέπει να αναπτύξει το δικό της σχέδιο, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητές της.

Θέλοντας να επισημάνει την «ποικιλομορφία» στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων από τους δήμους, σημείωσε ότι καταρχήν υπάρχουν δήμοι στην Περιφέρεια που έχουν δρομολογήσει επιτυχημένες πολιτικές -και επιθυμούν να περάσει ο σχεδιασμός στον α' βαθμό- και δήμοι «που τρώνε πρόστιμα το ένα μετά το άλλο και επιθυμούν να σπάσει ο σχεδιασμός για να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους σε άλλες Περιφέρειες».

Όσον αφορά στην τελευταία κατηγορία, αναφέρθηκε στους δήμους της Τρίπολης, του Πύργου, της Ζακύνθου, στους οποίους επιβάλλονται συνέχεια πρόστιμα και επιδιώκουν να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους σε άλλες περιφέρειες.

Όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία, αναφέρθηκε σε δήμους, όπως η Κατερίνη, η Αμφιλοχία, η Αλεξανδρούπολη, που έχουν προχωρήσει στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ζητούν να φύγει η αρμοδιότητα από τις Περιφέρειες και τους ΦοΣΔΑ.

Την ίδια στιγμή, οι δήμοι στις μεγάλες Περιφέρειες είναι πλήρως εξαρτημένοι από τον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων). Στην περίπτωση αυτή, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια πρέπει μεν να έχει συμμετοχή στον σχεδιασμό, αλλά η αρμοδιότητα να ανήκει στους δήμους.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι «το μοντέλο Σγουρού είναι το ιδανικό. Αλλά δεν ξέρουμε και ποιο ακριβώς προτείνετε και αυτό μας κάνει καλοπροαίρετα επιφυλακτικούς». «Το ίδιο επιφυλακτικούς» σημείωσε, «μας κάνει και ο τρόπος που επέλεξε η Περιφερειακή Αρχή, με μια επιστολή- τελεσίγραφο ουσιαστικά προς την αυτοδιοίκηση α' βαθμού, με την οποία μας ζητήθηκε να προτείνουμε σε δύο μήνες εναλλακτικό σχέδιο, όταν οι προηγούμενοι έκαναν 20 χρόνια».

«Μας ζητήθηκε το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο, χωρίς να μας έχει πει η Περιφέρεια πού είναι το δικό της αποκεντρωμένο σύστημα που φιλοδοξεί να εφαρμοσθεί σταδιακά. Και το κυριότερο, πού είναι το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του» τόνισε ο κ. Πατούλης. Και πρόσθεσε: «Δεν μας είπε η Περιφέρεια επίσης, αν οι υπηρεσίες της έχουν εντοπίσει και μελετήσει τους χώρους εκείνους που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η αποκεντρωμένη συγκέντρωση των απορριμμάτων».

«Υπάρχουν οι χώροι;» αναρωτήθηκε ο κ. Πατούλης, θέτοντας το ζήτημα της εύρεσης και αδειοδότησης χώρων στους δήμους. «Κι αν ναι, σε ποιους δήμους βρίσκονται;». «Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ή πρέπει ο κάθε δήμος να βρει τον δικό του χώρο;». «Κι αν είναι να βρούμε εμείς τους χώρους, η Περιφέρεια γιατί πρέπει να έχει λόγο;» ρώτησε.

Ο κ. Πατούλης κατέληξε σημειώνοντας ότι η ΚΕΔΕ λέει «ναι στη συνεργασία με την Περιφέρεια» και ότι «η περιφέρεια ορθά έχει αποφασίσει την αναθεώρηση». Αλλά θα πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς τα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία προκειμένου οι δήμοι να αποφασίσουν «εάν η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι συμφέρουσα για τους δήμους».



Διαβάστε περισσότερα...

Τα εργοστάσια του μέλλοντος θα είναι πιο «έξυπνα»


Νέο τριετές ερευνητικό έργο με τίτλο «SatisFactory».

Πιο «ευφυή», ακόμη και πιο... «διασκεδαστικά», για τους εργαζομένους, εκτιμάται ότι θα είναι τα εργοστάσια του μέλλοντος, προσφέροντας στο προσωπικό φορητές συσκευές, όπως έξυπνα γυαλιά, προσαρμοσμένες πλατφόρμες κοινωνικής επικοινωνίας, διαδραστική εκπαίδευση με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) ακόμη και τεχνικές παιγνίων (gamification).

Η ανάπτυξη τέτοιων καινοτόμων λύσεων, στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων, αποτελεί το αντικείμενο του νέου τριετούς ερευνητικού έργου, με τίτλο «SatisFactory», που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο τού προγράμματος HORIZON 2020, με συντονιστή το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

«Η βιομηχανία είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό της κοινωνίας μας, αλλά θα μπορεί να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές της, μόνο αν εναρμονιστεί με τις συνεχιζόμενες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και την τεχνολογία. Υπάρχει μια ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών προς τη βελτίωση της λειτουργίας των εργοστασίων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενσωματώσουν ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες, αφενός για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και από την άλλη για να προσφέρουν ένα καλύτερο, ελκυστικό και ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον», δήλωσε ο δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, διευθυντής του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ και συντονιστής του έργου SatisFactory, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσθεσε ότι το SatisFactory έχει ως όραμα το εργοστάσιο του μέλλοντος να αποτελεί ένα ευχάριστο χώρο για τους εργαζομένους. Η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος εκτιμάται ότι θα καταστήσει τη βιομηχανική απασχόληση πιο ελκυστική για τους εργαζόμενους - κυρίως για τους νέους - ενώ θα ενισχύσει την ποιότητα στο εργασιακό τους περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, η κοινοπραξία του έργου φιλοδοξεί να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι:

  • τεχνικές παιγνίων για την αύξηση της ελκυστικότητας του εργασιακού περιβάλλοντος στους νέους εργαζομένους,
  • σύστημα ανταλλαγής γνώσεων σε πραγματικό χρόνο για την εκπαίδευση των εργαζομένων,
  • τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας για υπηρεσίες διαδραστικής εκπαίδευσης,
  • τεχνικές λήψης αποφάσεων με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και την άνεση των εργαζομένων
  • και προσαρμοζόμενες και επαυξημένης επικοινωνίας διεπαφές για τη συνεργασία και το διαμοιρασμό γνώσεων σε πραγματικό χρόνο.
Στο έργο SatisFactory, συμμετέχουν -εκτός από το ΙΠΤΗΛ- ερευνητές από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων («ΙΔΕΠ») του ΕΚΕΤΑ (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα), το ερευνητικό κέντρο Fraunhofer (Γερμανία), την πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου της Λωζάνης (Ελβετία), το ινστιτούτο Superiore Mario Boella (Ιταλία), καθώς και τέσσερις εταιρείες, την «Sigma Orionis» (Γαλλία), την «Atlantis A.E.» (Ελλάδα), την «Regola» (Ιταλία), την «GlassUp» (Ιταλία) και δύο μεγάλα εργοστάσια, το «Comau» (Ιταλία) και τη «Systems SunLight SA» (Ελλάδα).


Διαβάστε περισσότερα...

Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό ανακοίνωσε ο Μώραλης


Την ανάγκη να αναθεωρηθεί ο ΠΕΣΔΑ επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό, σε συνεργασία με τους όμορους δήμους, ανακοίνωσε στο συνέδριο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, επισημαίνοντας: «Ως νέα δημοτική Αρχή δουλεύουμε ήδη για να δημιουργήσουμε έναν νέο σχεδιασμό προς την κατεύθυνση της αειφορίας».

Ο δήμαρχος Πειραιά σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά σε μελέτες και έργα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, πρότεινε στον νέο σχεδιασμό να συμπεριληφθούν προτάσεις όπως «ο ρυπαίνων πληρώνει» και πρόσθεσε ότι οι πολίτες είναι απαραίτητο και αναγκαίο να είναι συμμέτοχοι στην προσπάθεια.

Παράλληλα, στην ανάγκη αναθεώρησης του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, ώστε να συμβαδίσει με τα οριζόμενα από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και στον κίνδυνο που ελλοχεύει πίσω από τη δημιουργία «πληθώρας νησίδων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο» αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στην ομιλία του στο συνέδριο.

Όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, ο ΠΕΣΔΑ «είναι ξεπερασμένος και πρέπει να αναθεωρηθεί στην κατεύθυνση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών οδηγιών και του Ν. 4042/2012. Πρέπει, επίσης, να εφαρμοσθεί η εκτροπή υλικών από τα απορρίμματα και η επεξεργασία τους με στόχο την ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίησή τους. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να διαθέτει έναν σχεδιασμό που ουσιαστικά προβλέπει την ταφή σύμμεικτων απορριμμάτων σε συντριπτικό ποσοστό».

Από την άλλη πλευρά, όμως, τόνισε ότι «δεν είναι βιώσιμος και κανένας σχεδιασμός που θα προβλέπει τη δημιουργία πληθώρας νησίδων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, όταν είναι γνωστός σε όλους ο πληθυσμιακός κορεσμός, η έλλειψη γης, η δαιδαλώδης και προβληματική γραφειοκρατία αδειοδοτήσεων».

Επίσης, τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να γίνει οικονομική προσαρμογή του σχεδιασμού στα δεδομένα της χώρας και των ΟΤΑ» καθώς «δεν είναι βιώσιμος κανένας σχεδιασμός που στηρίζεται στον διπλασιασμό του κόστους τελικής διάθεσης, που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού, σημείωσε ότι μπορεί να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά «θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη και απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές και μικροπολιτικές αντιδράσεις».

Σχετικά με τον ρόλο των δήμων, ανέφερε ότι «οι δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν, αντί να παρακολουθούν ως θεατές την κεντρική διοίκηση. Πρέπει να έχουν την ευθύνη και να λογοδοτούν και όχι απλά να πληρώνουν και να απολογούνται για τον σχεδιασμό άλλων». Και ανάφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από το 2005 έως το 2013 ο δήμος Αθηναίων έχει πληρώσει 149,5 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ, όντας ο μεγαλύτερος μέτοχος του φορέα, εισφέροντας περίπου το 20% των εσόδων και το 30% των απορριμμάτων και χωρίς πλέον να μετέχει στη διοίκησή του.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε, επίσης, στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων του δήμου Αθηναίων, το οποίο ελαχιστοποιεί την ταφή, ενισχύει την ανακύκλωση και διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους. Αναφέρθηκε στα εν εξελίξει έργα του δήμου -σταθερός και κινητός σταθμός μεταφόρτωσης, ανανέωση κάδων προσωρινής αποθήκευσης με προμήθεια 8.000 νέων, υπογειοποίηση συμπιεστών και συστοιχιών κάδων, Πράσινο Σημείο- ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ. Όπως είπε το Σχέδιο εστιάζει στην ανακύκλωση, η οποία έχει επεκταθεί στο σύνολο της πόλης, διαχωρίζοντας επιμέρους κατηγορίες υλικών.

Διατύπωσε την άποψη ότι οι δήμοι θα πρέπει να στραφούν «στη διαχειριστική λογική και όχι στην τεχνική λύση» και κατέληξε ότι «το Σχέδιο διατηρεί την αυτοδυναμία του χωρίς να διαταράσσει τη συλλογική προσπάθεια».



Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρνε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της για 8 χρόνια


Περισσότερα από 82.000 ευρώ η ζημιά στο δημόσιο.

Τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της, κατηγορείται ότι εισέπραττε παράνομα επί σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια, μία 63χρονη, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο.

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία από την Αστυνομία για απάτη κατ' εξακολούθηση. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στη δυτική Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησαν αστυνομικοί του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Το συνολικό ποσό που κατηγορείται ότι προσπορίστηκε και η αντίστοιχη ζημιά που προκάλεσε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, σε 82.677,22 ευρώ. Αφορά το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2004 έως και τον Ιούλιο του 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

«Να ενταχθούν οι φοροτεχνικοί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ»


Συνάντηση με τον Σταθάκη είχε το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Πακέτο πέντε παρεμβάσεων στη σχέση του υπουργείου Οικονομίας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΟΕΕ) , παρουσίασε το προεδρείο του επιμελητηρίου στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Στη συνάντηση, ο υπουργός, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, συμφώνησε με την άποψη ότι το ΟΕΕ πρέπει να ασκήσει το θεσμικό του ρόλο, δηλαδή να συμμετέχει εντατικά σε επιτροπές, ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Επιπλέον, συζήτησαν για:

- Την κατοχύρωση νέων ειδικοτήτων του οικονομολογικού επαγγέλματος, όπως, ο οικονομολόγος μελετητής, ο αξιολογητής, και ο εσωτερικός ελεγκτής.

- Την ένταξη των οικονομολόγων και λογιστών - φοροτεχνικών στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για επιδότηση των δραστηριοτήτων τους.

- Την επιμόρφωση ανέργων, νέων οικονομολόγων, μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σε προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

- Τον ενεργό ρόλο του οικονομολόγου, μέλους του επιμελητηρίου, στη διαμόρφωση της καινούριας σχέσης δανειοληπτών - τραπεζών, με βάση τη νέα ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που επεξεργάζεται το υπουργείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζευγάρι βρέθηκε αγκαλιασμένο στην ανασκαφή στον Διρό


Ίσως η αρχαιότερη διπλή ταφή σε στάση εναγκαλισμού στον κόσμο.

Μια διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε στάση εναγκαλισμού, καθώς και μια δεύτερη διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε εξαιρετικά συνεσταλμένη στάση σε συνάφεια με σπασμένες αιχμές βελών, αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής στη θέση «Ξαγκουνάκι» στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα, που εντάσσεται στο πενταετές Ανασκαφικό και Μελετητικό έργο Διρού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση, οι ταυτόχρονες διπλές ταφές δεν είναι συχνό φαινόμενο και πολύ περισσότερο συχνό αρχαιολογικό εύρημα. Επιπλέον οι διπλές ταφές σε στάση εναγκαλισμού είναι εξαιρετικά σπάνιες και αυτή του Διρού αποτελεί μια από τις αρχαιότερες του κόσμου, αν όχι την αρχαιότερη, μέχρι σήμερα. Έχει χρονολογηθεί με άνθρακα C14 στο 3800 π.Χ., ενώ ανάλυση DNA των οστών των δύο ατόμων απέδειξε ότι πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα. Σε στρώματα της Τελικής Νεολιθικής από το 4200 ως το 3800 π.Χ. αποκαλύφθηκαν επίσης: διπλή αδιατάρακτη, πρωτογενής παιδική ταφή σε αγγείο, καθώς και αδιατάρακτη ταφή εμβρύου.

Το πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκε το 2014, πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του επίτιμου εφόρου Αρχαιοτήτων δρ. Γ.Α. Παπαθανασόπουλου από διεπιστημονική ομάδα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας (υπεύθυνη δρ. Α. Παπαθανασίου) σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους επιστήμονες και υπό την εποπτεία των Ε΄ΕΠΚΑ και 5ης ΕΒΑ. Στόχο του είχε την ολοκλήρωση των ερευνών και την προετοιμασία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας ανασκαφής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα και την ανασκαφική διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου.

Νέες χρονολογήσεις και εξειδικευμένες αναλύσεις, διεύρυναν σημαντικά την περίοδο χρήσης του σπηλαίου από την Αρχαιότερη ως την Τελική Νεολιθική (6.000- 3.200 πΧ) και επιβεβαίωσαν την μακροχρόνια λειτουργία του ως οικιστικού και ταφικού χώρου.

Στα υπερκείμενα στρώματα αποκαλύφθηκε κυκλικό οστεοφυλάκιο, διαμέτρου τεσσάρων μέτρων, ορισμένο από αργούς λίθους, που φέρει βοτσαλόστρωτο δάπεδο. Μεγάλη ποσότητα ανθρώπινων σκελετικών καταλοίπων, που αντιπροσωπεύουν δεκάδες ατόμων, περισυλλέχθηκε από την επιφάνεια του δαπέδου σε συνάφεια με χαρακτηριστικά ευρήματα της ΥΕ ΙΙΙ (Μυκηναϊκής Εποχής) όπως κεραμική, χάντρες, εγχειρίδιο. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική κατασκευή για την προσχεδιασμένη μεταφορά και δευτερογενή ταφή δεκάδων ατόμων, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Μυκηναϊκή Εποχή.

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟ, η προκαταρκτική μελέτη κατέδειξε ότι βρίσκονται σε δευτερογενή απόθεση, μεταφέρθηκαν δηλαδή από την αρχική θέση ταφής τους στο «Ξαγκουνάκι». Στην ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί κατάλοιπα οικισμού της Μυκηναϊκής Εποχής, παρά τη συστηματική επιφανειακή έρευνα. Η πλησιέστερη θέση αυτής της εποχής βρίσκεται στον Άγιο Βασίλειο, σε απόσταση τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων από την Αλεπότρυπα. Η συνέχιση της έρευνας θα συμβάλει στην αποσαφήνιση αυτών των ζητημάτων. Προς το παρόν μπορεί να διατυπωθεί με ασφάλεια η υπόθεση, ότι η περιοχή του σπηλαίου λειτούργησε επί χιλιετίες στη συλλογική μνήμη των ομάδων ως χώρος απόθεσης των νεκρών τους, αναφέρει το υπουργείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Sexy tour στο... ζωολογικό κήπου του Ζάγκρεπ


Ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου οι επισκέπτες θα μάθουν τα μυστικά του ζευγαρώματος των ζώων.

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, οι επισκέπτες του Ζωολογικού Κήπου του Ζάγκρεμπ θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τους ασυνήθιστους τρόπους, με τους οποίους φλερτάρουν και αναπαράγονται τα ζώα.

Όσοι επιλέξουν τις δύο αυτές μέρες μία ρομαντική βόλτα στο Ζωολογικό Κήπο της κροατικής πρωτεύουσας, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην περιήγηση «Sexy tour» με ξεναγό.

«Τα βέλη του Έρωτα χτυπούν και τους "κατοίκους" του Πάρκου Μάξιμιρ, όπου βρίσκεται ο Ζωολογικός Κήπος. Το αποτέλεσμα είναι πολυάριθμα μικρά την άνοιξη και το καλοκαίρι να ξεπροβάλουν από τις φωλιές. Γι αυτό οι φροντιστές του Ζωολογικού Κήπου αποφάσισαν να παρουσιάσουν στους κατοίκους του Ζάγκρεμπ, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τον κόσμο των ζώων, από την προσέγγιση έως το ζευγάρωμα» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το φλερτ των κουνελιών διαρκεί λίγο, ενώ πουλιά, όπως οι γερανοί της Μογγολίας και οι μαύροι κύκνοι, επιδίδονται σε μεγάλης διάρκειας επιβλητικό χορό, κουνώντας τα φτερά και τυλίγοντας τους λαιμούς. Τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις αγαπούν περισσότερο το άγριο παιχνίδι, με δαγκώματα και ρουθουνίσματα, ενώ το αρσενικό τουκάν προσπαθεί να γοητεύσει την εκλεκτή της καρδιάς της χαρίζοντας της τροφή.

Οι αρσενικοί κροκόδειλοι προσελκύουν τους θηλυκούς με σύνθετες χορογραφίες με τις ουρές τους και όλα αυτά για μία νύχτα, καθώς μετά το ζευγάρωμα πιθανότατα δεν ξανασυναντιούνται.

Σε αντίθεση, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Ζωολογικού Κήπου, οι μαύροι κύκνοι μένουν μαζί για μια ζωή. Μέχρι πρόσφατα, επικρατούσε η άποψη ότι είναι εντελώς μονογαμικοί, αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι οι θηλυκοί που και που κάνουν απιστίες.

Όσοι υιοθέτησαν κάποιο ζώο του Ζωολογικού Κήπου του Ζάγκρεμπ, τον περασμένο χρόνο, έχουν τη δυνατότητα δωρεάν εισόδου, στις 14 Φεβρουαρίου.

Σε εκείνους που θέλουν να κάνουν ένα ξεχωριστό δώρο, οι φροντιστές του Ζωολογικού Κήπου προτείνουν την υιοθεσία ενός ερωτευμένου ζευγαριού, όπως τις ασιατικές βίδρες Λούνιο και Μάζα, ή τα μάρα της Παταγονίας, Χουανίτα και Ότζι και τα καλιφορνέζικα θαλάσσια λιοντάρια, Ζάγκια και Έντιθ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατάργηση των διοδίων στην εθνική οδό ζητούν εκπρόσωποι της Θεσσαλίας


Συναντήθηκαν με το δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο.

Κατάργηση των διοδίων ζητούν και από την νέα κυβέρνηση, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλία, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στον Βόλο, με πρωτοβουλία του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα επισκεφθεί τον αρμόδιο υπουργό, Γ. Σταθάκη, προκειμένου να θέσει το ζήτημα, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη των αυτοδιοικητικών στην Λάρισα, προκειμένου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις και να καθοριστεί η κοινή στάση όλων, απέναντι στο θέμα.

Στην σύσκεψη, που έγινε στο Δημαρχείο Βόλου, μετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γ Κωτσός, καθώς και δήμαρχοι, ή εκπρόσωποι των Δήμων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Τεμπών, Κιλελέρ, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Όπως είναι γνωστό, οι Θεσσαλοί αυτοδιοιητικοί διαμαρτύρονται "για την ύπαρξη τριών σταθμών διοδίων στο κομμάτι της ΠΑΘΕ, που διέρχεται την Θεσσαλία και έχουν υψηλό αντίτιμο-ιδιαίτερα τα διόδια Μοσχοχωρίου- με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται οι παράδρομοι από τους οδηγούς και να έχουν προκληθεί κατά καιρούς ατυχήματα η και θανατηφόρα τροχαία". Όπως αναφέρθηκε ακόμα στη διάρκεια της σύσκεψης, οι κάτοικοι των Δήμων, στους οποίους υπάγονται οι σταθμοί διοδίων είναι υποχρεωμένοι, εφόσον θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ΠΑΘΕ, να πληρώνουν διόδια για να μεταβούν από το ένα σημείο στο άλλο, εντός του ίδιου Δήμου.

Με κυρίαρχο αίτημα την κατάργηση των διοδίων, οι Θεσσαλοί αυτοδιοικητικοί θέτουν επίσης, ως επόμενο αίτημα αυτό της μείωσης της τιμής των διοδίων κατά το ήμισυ.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα «θρανία» μικρομεσαίες και υπό σύσταση επιχειρήσεις


Εντατικό εργαστήριο με στόχο την είσοδο στη διεθνή αγορά.

Εντατικό εργαστήριο, για μικρομεσαίες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις, που στόχο έχει να ενισχύσει τη δυνατότητά τους να εκμεταλλεύονται στοχευμένα τις ευκαιρίες της διεθνούς αγοράς, αλλά και να στηρίξει της διασύνδεσή τους με επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες της Μαύρης Θάλασσας, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Πλαισίου για τη Συνεργασία (ERFC-European Regional Framework for Co-operation) και του ευρωπαϊκού έργου «Black Sea BI-Net».

Η έναρξη του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου, οπότε και θα δοθούν οι πρώτες κατευθύνσεις, ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση νέων παγκόσμιων τάσεων επιχειρηματικότητας, καθώς και γνωριμία των συμμετεχουσών νεοφυών ομάδων και εξωστρεφών επιχειρήσεων. Μια εβδομάδα μετά, στις 26 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, σχετικά με την προσέγγιση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital Funds), την ανεύρεση χρηματοδότησης και τον κατάλληλο επιχειρηματικό σχεδιασμό.

Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, το εργαστήριο θα λάβει χώρα στο Thessaloniki Smart Up Innovation Hub της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε., όπου και θα γίνουν συνεδρίες coaching (επιχειρηματικής «προπόνησης»),ενώ θα υπάρξει διάλεξη για τις ευκαιρίες στη διεθνή αγορά. Το πρόγραμμα δεν έχει κόστος για τους συμμετέχοντες. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπαστούνι που… μιλά για άτομα με προβλήματα όρασης


«Οι μηχανικοί επιχειρούν».

Τι είναι ο «ηλιακός τοίχος μάζας από μάρμαρο»; Σε πόσα χρόνια αναμένεται να βγει στην αγορά το μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης, το οποίο θα... συνδιαλέγεται με τον κάτοχο και θα τον πηγαίνει όπου επιθυμεί;

Απαντήσεις σε αυτά -και πολλά ακόμη- ερωτήματα έδωσαν οι μηχανικοί, Αλέξανδρος Σημαδόπουλος και Λευτέρης Παπαγεωργίου, παρουσιάζοντας πρωτοποριακές εφαρμογές, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια ομιλιών τους σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με τίτλο «Οι μηχανικοί επιχειρούν».

Ξεκινώντας την παρουσίαση του «ηλιακού τοίχου», ο οποίος θα μπορούσε να παρομοιαστεί με... ενυδρείο χωρίς ψάρια, αφού μοιάζει με μαρμάρινη δεξαμενή που περιέχει νερό, ο Αλέξανδρος Σημαδόπουλος, ιδιοκτήτης της επιχείρησης μαρμάρου Masmarbles, εξήγησε: «Αποφάσισα να συνεχίσω την οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας μαρμάρου, η οποία "φυτοζωούσε". Ήταν μία δύσκολη απόφαση και στην ουσία ξεκινούσα από το μείον, ούτε καν από το μηδέν». Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, λόγω της οικονομικής κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας και της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, τόλμησε. Και εγένετο ο «ηλιακός τοίχος». Όπως υποστήριξε ο νεαρός επιχειρηματίας,η εγκατάσταση του τοίχου είναι απλή -καλύτερα αποτελέσματα εξασφαλίζονται όταν εγκατασταθεί κατά τη φάση χτισίματος της οικοδομής- και η απόσβεση σύντομη (εντός έξι-επτά χρόνων).

Ένα ευνοϊκό φαινόμενο θερμοκηπίου

Σύμφωνα με τον ομιλητή, η ιδιαίτερη αυτή κατασκευή τοποθετείται στη νότια πλευρά του κτηρίου, η οποία δέχεται για μεγαλύτερο διάστημα τις ακτίνες του ήλιου. «Εκεί που θα χτίζαμε τον τοίχο, βάζουμε διπλό σκουρόχρωμο και καλής ποιότητας γυαλί. Προς το εσωτερικό μέρος του σπιτιού χτίζουμε το… ενυδρείο, το οποίο μπορεί να είναι από μπετόν ή από μάρμαρο που έχει καλύτερη απόδοση στην εκπομπή θερμότητας. Ο ήλιος χτυπάει στο γυαλί, δημιουργούνται συνθήκες θερμοκηπίου, ζεσταίνεται το γεμάτο με νερό ενυδρείο, το οποίο με τη σειρά του διαχέει τη θερμότητα στο σπίτι», σημείωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κόστος του τοίχου εκτιμάται σε περίπου 400 ευρώ/τμ. Η κατασκευή θερμικού τοίχου, επιφάνειας 8 τετραγωνικών, κοστίζει 3.200 ευρώ και χάρη σε αυτή επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 25% στις ετήσιες δαπάνες, για θέρμανση ενός σπιτιού 100 τετραγωνικών.

Entranet: Ανεβαίνοντας με το ασανσέρ

Στο μεταξύ, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η αίτηση εισαγωγής στην παράλληλη αγορά της Νέας Υόρκης, της Entranet Florida, εταιρείας υπό την ομπρέλα της ENTRANET, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος της εταιρείας προς το αμερικανικό χρηματιστήριο, ξεκίνησε από το εσωτερικό ενός... ασανσέρ: την αφετηρία αποτέλεσε το talk2lift, το πρώτο σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρα, που επιτρέπει σε άτομα με περιορισμένη όραση, ή που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, να χρησιμοποιήσουν το ασανσέρ, με εντελώς καινούργιο τρόπο. Αρκεί να προφέρουν πού πηγαίνουν (πχ, το όνομα του γιατρού τους), ώστε ο ανελκυστήρας να τούς μετακινήσει άμεσα στον σωστό όροφο.

Στο επόμενο δίμηνο θα «βγει» στην αγορά και το σύστημα για έξυπνα σπίτια Housemate, με το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να ελέγξει διάφορες λειτουργίες της κατοικίας του, αλλά ακόμη και να ζητήσει να ακούσει τα τελευταία νέα από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Το επόμενο βήμα θα είναι το Housemate +, που θα καταγράφει βιομετρικές παραμέτρους των κατόχων και θα μπορεί ακόμη και να καλέσει βοήθεια, αν διαπιστώσει ότι κάποιος δεν αισθάνεται καλά!

Σε περίπου 2,5 χρόνια εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο και το mycane, ένα μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης, ικανό να... συνδιαλέγεται. Για παράδειγμα, όταν ο χρήστης αναζητά φαρμακείο, θα μπορεί να λέει «πήγαινέ με στο φαρμακείο!» και το μπαστούνι θα τον καθοδηγεί στο πλησιέστερο!

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, τόνισε: «Δυστυχώς, το κλασικό επάγγελμα του μηχανικού για τα επόμενα χρόνια έχει πεθάνει. Είναι μία ευκαιρία, οι νέοι συνάδελφοι, μέσα από τη κρίση, να αναπτύξουν τις δεξιότητες που έχουν, να κάνουν κάτι πιο παραγωγικό, τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τη πατρίδα».

Τομείς με προοπτική

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η έρευνα ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, για τις προοπτικές απασχόλησης των μηχανικών, στο πλαίσιο και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Όπως επισήμαναν οι μελετητές, Νίκος Ζαχαρής και Ιωάννης Τσιτσόπουλος, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέα επαγγέλματα αλλά και νέοι τομείς παραγωγικής δραστηριότητας στις οποίες ήδη αναπτύσσουν και μπορούν να αναπτύξουν καινοτομική δραστηριότητα οι μηχανικοί όπως: παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, σύγχρονη αγροτική παραγωγή, «πράσινη» επιχειρηματική βιομηχανική παραγωγή, περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων, «πράσινη» τουριστική δραστηριότητα και νέες μέθοδοι παραγωγής και κατασκευής κτηρίων προσαρμοσμένων στην επίτευξη υψηλού ενεργειακού αποθέματος και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Προϊστορική φάλαινα ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία


Τα απολιθώματα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Απολιθώματα μιας προϊστορικής φάλαινας ανακαλύφθηκαν κοντά στη Βάρνα, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Περιφερειακού Μουσείου Ιστορίας και, ήδη, μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης για να τεθούν σε διαδικασία συντήρησης, τονίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων «ΒΤΑ».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κύματα της θάλασσας κατέστρεψαν μέρος των απολιθωμάτων του προϊστορικού κήτους που ανακαλύφθηκαν και το μέρος του κρανίου που λείπει, εμποδίζει τους ειδικούς να καθορίσουν σε ποιο είδος φάλαινας ανήκει. Ωστόσο, εκτιμούν ότι ανήκει στο γένος Cetotherium. Η φάλαινα υπολογίζεται ότι είχε περίπου 2,5 μέτρα μήκος.

Οι φάλαινες του γένους Cetotherium, έζησαν μεταξύ 15 και 10 εκατομμύρια χρόνια πριν, φθάνοντας σε μήκος μεταξύ δύο και τέσσερα μέτρα και ζύγιζαν περίπου ένα τόνο. Πηγή της τροφής τους ήταν το πλαγκτόν.

Η παλαιοντολογική συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βάρνας, περιλαμβάνει μια σειρά από πολύτιμα δείγματα προϊστορικών ζώων της ξηράς, τα οποία ζούσαν στη σημερινή βορειοανατολική Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων ελεφάντων, ρινόκερων, χελωνών, προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα.




Διαβάστε περισσότερα...