Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Τα πρώτα… βενζινάδικα στο διάστημα


Μία ομάδα ερευνητών από το MIT προτείνει τη δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων στο διάστημα, ως πιθανός τρόπος να μειωθεί το κόστος των μελλοντικών αποστολών στη Σελήνη.

To ΜΙΤ εξηγεί ότι οι αποστολές στη Σελήνη, έχουν μαζί τους προμήθειες από ένα «προωθητικό έκτακτης ανάγκης». Αυτό είναι ουσιαστικά το αντίστοιχο με ένα επιπλέον μπιτόνι βενζίνης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έκτακτες περιπτώσεις.

Από το να αφήνουν αυτό το έξτρα καύσιμο στο φεγγάρι, ή να το καίνε καθώς ξαναμπαίνουν στην ατμόσφαιρα όπως γίνεται συνήθως, η ομάδα του ΜΙΤ προτείνει ότι τα διαστημόπλοια θα μπορούσαν να το αφήνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο-σταθμό ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη, καθώς επιστρέφουν στη Γη.

Με αυτόν τον τρόπο, οι μελλοντικές αποστολές θα μπορούν να συνδέονται στον εν λόγω σταθμό και να παίρνουν τη συγκεκριμένη δεξαμενή καυσίμων, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν ως το δικό τους «προωθητικό έκτακτης ανάγκης» πριν συνεχίσουν τη διαδρομή προς τη Σελήνη. Έπειτα, στο ταξίδι του γυρισμού, θα μπορούν να αφήνουν πίσω το καύσιμο σε περίπτωση που αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε.

Τα «βενζινάδικα» θα είναι σε θέση να αποθηκεύουν καύσιμα από πολλαπλές αποστολές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «τροφοδοτήσουν» μια αποστολή στο δρόμο της προς τη Σελήνη, διατηρώντας έτσι την ποσότητα του καυσίμου που θα πάρει κατά την έναρξη λειτουργίας ελάχιστη.

Η ομάδα υποστηρίζει ότι μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι πιο αποδοτική από ό, τι άλλες προτάσεις που αφορούν την αποστολή δεξαμενόπλοιων να ξαναγεμίζουν σταθμούς ανεφοδιασμού σε τροχιά ή την κατασκευή σταθμών παραγωγής καυσίμων στη Σελήνη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τον ΟΑΕΕ


Προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο όπου έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, δίνει στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από αναφορές των ασφαλισμένων, οι οποίοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει βιοτέχνες, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ανεξάρτητη αρχή προτείνει την εξέταση:

- της ενιαίας ρύθμισης σε δόσεις του συνόλου των οφειλών (οφειλές προς ΔΟΥ, προς ασφαλιστικούς φορείς, κ.ά.),

- της αύξησης των δόσεων μέχρι τουλάχιστον 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και της οικονομικής δυνατότητας του ασφαλισμένου,

- της κατάργησης της υψηλής προκαταβολής ως προϋπόθεσης για υπαγωγή σε ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ,

- της προσαρμογής των ασφαλιστικών εισφορών στα οικονομικά δεδομένα της χώρας και των κλάδων ασφαλισμένων,

- της αναζήτησης τρόπου για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που για χρόνια εξυπηρετούσαν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους,

- μέτρων για την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ, ώστε να υποστηριχθεί η παραμονή των ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα και της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού ταμείου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ακόμα την ανάγκη για συνεργασία όλων των συναρμοδίων φορέων, Γενικών Γραμματειών και υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών και Υγείας, με σκοπό να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή και εφικτή λύση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια σε τρεις εφοριακούς "μπουμπούκια"


Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν με απόφαση του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης τρεις εφοριακοί, οι οποίοι εμπλέκονται στη γνωστή υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.

Σύμφωνα με νομικούς, είναι η πρώτη φορά που ποινικό δικαστήριο της πόλης επιβάλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης εναντίον κατηγορούμενων εφοριακών σε δίκη που συνδέεται με το συγκεκριμένο σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε πριν από περίπου 15χρονια, με τη συνολικά προκληθείσα ζημιά για το ελληνικό δημόσιο να εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ισόβια δεσμά σε τρεις ήδη φυλακισμένους εφοριακούς, όπως επίσης σε έναν υποτιθέμενο βιοτέχνη ενδυμάτων, ο οποίος εμφάνιζε δήθεν εξαγωγική δραστηριότητα, εισπράττοντας έτσι παράνομα τον ΦΠΑ.

Η συγκεκριμένη δικογραφία, μία από τις δεκάδες που σχηματίστηκαν για το ίδιο σκάνδαλο, αφορούσε την Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και η ζημιά για το δημόσιο υπολογίζεται εδώ σε 1 εκατ. ευρώ. Ένας από τους εφοριακούς ήταν, το διάστημα που έγινε η απάτη, δηλ. τη δεκαετία του '90, προϊστάμενος της Α' ΔΟΥ, ενώ οι άλλοι δύο προΐστανται του τμήματος ΦΠΑ της ίδιας ΔΟΥ.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση, το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε άλλους τρεις εφοριακούς, σε ποινές από φυλάκιση 4 ετών έως κάθειρξη 10 χρόνων, αλλά αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους ενόψει του εφετείου υπό τον όρο της καταβολής χρηματικών εγγυήσεων.

Μέχρι στιγμής έχουν καθίσει στο εδώλιο και κρίθηκαν ένοχοι για το συγκεκριμένο σκάνδαλο περισσότεροι από δέκα εφοριακοί, από τους οποίους κάποιοι εκτίουν ποινές εγκλεισμού, ενώ αρκετές ακόμη υποθέσεις της ίδιας "κομπίνας" εκκρεμούν στα ποινικά δικαστήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τον Γράμμο έχουν εξαπλωθεί τα μινκ που είχαν απελευθερωθεί πριν από 4 χρόνια


Ανυπολόγιστες οι συνέπειες για το περιβάλλον.

Σε αποσταθεροποίηση της ισορροπίας του λιμναίου οικοσυστήματος Καστοριάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έχει οδηγήσει η απελευθέρωση πάνω από 50.000 γουνοφόρων μινκ, τον Αύγουστο του 2010, από μονάδες εκτροφής στο Χιλιόδεντρο και τη Σιάτιστα.

Άγνωστοι, τότε, είχαν ανοίξει τα κλουβιά και είχαν αφήσει τα ζώα να πλημμυρίσουν τον κάμπο της Καστοριάς, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του οικοσυστήματος αφού πρόκειται για ξενικό είδος.

Πολλά ζώα βέβαια είχαν συλλεχθεί, άλλα είχαν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων, ωστόσο κάποια κατάφεραν να διαφύγουν και, όπως φαίνεται, να εγκατασταθούν και να αναπαραχθούν στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ξενικό είδος.

«Μιλάμε για ένα σαρκοφάγο θηλαστικό που προτιμάει τις υδάτινες περιοχές και τρώει από λαγούς και κουνέλια μέχρι πουλιά που κάνουν τις φωλιές τους στα καλάμια της λίμνης Καστοριάς» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιχθυολόγος και διευθύντρια του Ενυδρείου Καστοριάς, Αννα Λάτσιου, με αφορμή την αυριανή της ομιλία, για την εγκατάσταση του μινκ, σε εκδήλωση στο πάρκο «ΤΗΘΥΣ», στους Ν.Πόρους Πιερίας.

Όπως εξήγησε η κ. Λάτσιου, το μινκ έχει ένα ξεχωριστό τρόπο να τρέφεται αφού σκοτώνει περισσότερα ζώα απ΄ ό,τι χρειάζεται για να τραφεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πνίγει και τα αφήνει ή τα πάει στη φωλιά του».
Επιπλέον, το μινκ έχει σχετικά εύκολη αναπαραγωγή με αποτέλεσμα να γίνεται επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου διαχείρισης, με τη σύνταξη μελέτης περιορισμού του είδους.

«Από μια ενέργεια κάποιων που αυτοαποκαλούνται οικολόγοι, έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα και απαιτούνται άμεσα μέτρα» εκτιμά η κ. Λάτσιου.

Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, που έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη λήψη μέτρων.

«Πιστεύω ότι έχουν ήδη αναπαραχθεί δύο ή τρεις φορές, με τον πληθυσμό τους να φτάνει πλέον μέχρι τις παρυφές του Γράμμου και τα αλβανικά σύνορα» λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, άποψη που συμμερίζεται και ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

«Τα βρίσκεις παντού στην περιοχή μας και, μάλιστα, δεν διστάζουν να επιτεθούν σε κοτέτσια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκοσλιόπουλος.

Σημαντικά όμως είναι τα προβλήματα που δημιουργούν στην ορνιθοπανίδα της λίμνης Καστοριάς, όπου τα πιο πολλά ενδιαιτήματα, όπως αναφέρει ο κ.Παναγιωτόπουλος ο οποίος είναι μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας (ΕΟΕ), τείνουν να εκλείψουν.




«Το μινκ είναι μεγάλος θηρευτής και αναταγωνιστικό είδος με τη βίδρα, την οποία έχει καταφέρει να εκτοπίσει. Παράλληλα, παρυδάτια πουλιά που κάνουν φωλιές στα καλάμια, όπως πάπιες και νερόκοτες έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, αφού γίνονται εύκολα θηράματα» τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρινίζοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία από καταμετρήσεις πουλιών, την τελευταία 15ετία, οι πληθυσμοί κάποιων ειδών έχουν μειωθεί αισθητά εξαιτίας των μινκ.

«Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να γίνει κάτι για την εξάπλωση των γουνοφόρων μινκ, αλλά δεν έχουμε εισακουσθεί και φοβάμαι πως αν συνεχισθεί αυτό, τα επόμενα χρόνια θα θρηνήσουμε πολλά είδη της ορνιθοπανίδας» σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια των αγνώστων να απελευθερώσουν τα μινκ, πριν από 4 χρόνια, «εξτρεμιστική με μεγάλες και διογκούμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον».

«Κανείς δεν έχει παρακολουθήσει επισταμένως το φαινόμενο, υπάρχει μόνο μια επιδερμική αντιμετώπιση που αν δεν αλλάξει, οι ανατροπές στο οικοσύστημα θα είναι πολύ μεγάλες» καταλήγει.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου


Χωρίς εκπρόσωπο η Ελλάδα.

Τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια για το 2014 ανακοίνωσε η εκπαιδευτική επιθεώρηση των «Τάιμς». Για ακόμη μια χρονιά κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δε συμπεριλαμβάνεται στα 100 κορυφαία του κόσμου σε αντίθεση με τη γειτονική Τουρκία όπου το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (Άγκυρα) βρίσκεται στις θέσεις 71-80 της παγκόσμιας κατάταξης. Στις πρώτες δυο θέσεις δεν υπάρχουν αλλαγές συγκριτικά με το 2013. Χάρβαρντ και ΜΙΤ καταλαμβάνουν τις θέσεις 1 και 2 ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται άλλο ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ το Stanford University που εξοβέλισε το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το οποίο υποχώρησε στην 4η θέση. Η έρευνα βασίστηκε σε απαντήσεις που έδωσαν έμπειροι ακαδημαϊκοί από 133 χώρες.

Για ακόμη μια φορά τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ κυριαρχούν στη λίστα των «Τάιμς» αφού από τις 100 θέσεις οι 46 ανήκουν σε αυτά . Το newsbeast.gr παρουσιάζει όλες τις χώρες που έχουν εκπροσώπους στις 100 πρώτες θέσεις. Από τον πιο κάτω πίνακα διαπιστώνει κανείς την κυριαρχία των ΗΠΑ, ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 10 εκπροσώπους και η Γερμανία με 6.

Χώρα
Αριθμός πανεπιστημίων στα 100 πρώτα
ΗΠΑ
46
Ηνωμένο Βασίλειο
10
Γερμανία
6
Αυστραλία
5
Ιαπωνία
5
Ολλανδία
4
Καναδάς
3
Χονγκ – Κονγκ
3
Κίνα
2
Σιγκαπούρη
2
Ελβετία
2
Κορέα
2
Γαλλία
2
Ρωσία
1
Σουηδία
1
Ταϊβάν
1
Βέλγιο
1
Τουρκία
1
Βραζιλία
1
Ισραήλ
1
Όσον αφορά τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο για ακόμη μια φορά κυριαρχούν οι ΗΠΑ με 8 εκπροσώπους σε σύνολο 10 θέσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δυο εκπροσώπους στις θέσεις 4 και 5. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Όξφορντ που είναι και τα 2 κορυφαία ευρωπαϊκά. Ακολουθεί ο πίνακας με τα 100 κορυφαία Πανεπιστήμια:
Ενδιαφέρον έχει και η παρουσίαση των 10 κορυφαίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων σύμφωνα με τους «Τάιμς»

Πηγή: 
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια σε 53χρονο που σκότωσε τον φίλο του


Την ποινή των ισόβιων δεσμών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης σε 53χρονο, ο οποίος σκότωσε για ασήμαντη αφορμή, τον φίλο του, έξω από κέντρο διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το φονικό έγινε τον Αύγουστο του 2008 κι όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία αφορμή στάθηκε ένα σχόλιο που έκανε ο δράστης για τη φίλη του 53χρονου θύματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι το θύμα, το οποίο εξέπνευσε κατά την μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Ο δράστης παραδόθηκε στις αρχές και ομολόγησε την πράξη του, την οποία, απολογούμενος στο δικαστήριο, απέδωσε στην μέθη εκείνης της βραδιάς, ενώ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θανόντος. «Εύχομαι να ήμουν εγώ στη θέση του» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις της απολογίας του.


Διαβάστε περισσότερα...

Μυστηριώδης θάνατος στον κόσμο του bitcoin


Πρόωρο τέλος για 28χρονη Αμερικανίδα στη Σιγκαπούρη.

Τον θάνατο από «μη φυσικά αίτια» νεαρής Αμερικανίδας που ζούσε και εργαζόταν στη Σιγκαπούρη ερευνούν οι αρχές της χώρας.




Η Autumn Radtke, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανταλλαγών εικονικού συναλλάγματος First Meta Pte Ltd εμπλεκόταν στον κόσμο του bitcoin αλλά, όπως λένε φίλοι και συνάδελφοί της, «πάλευε» και με άλλα ζητήματα, πριν το θάνατό της, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αποδίδεται σε αυτοκτονία, σύμφωνα με το Reuters.

Γείτονές της ανέφεραν πως η νεαρή γυναίκα πήδηξε στο κενό από συγκρότημα κατοικιών κοντά στο σπίτι της.
Φίλοι και συνάδελφοι της 28χρονης είπαν πως αγωνιζόταν να επιλύσει επαγγελματικά και προσωπικά ζητήματα, ανάμεσά τους και μια start-up εταιρεία που είχε μόλις αρχίσει.

«Είχε ένα δίκτυο πολύ επιτυχημένων ανθρώπων γύρω της, εκείνη προσπάθησε να ‘τρέξει’ την επιχείρησή της χωρίς τα πράγματα να πηγαίνουν όπως τα ήθελε», δήλωσε στο πρακτορείο ο Steve Beauregard, CEO και ιδρυτής της GoCoin, start-up εταιρείας που παρείχε υπηρεσίες σχετικές με το bitcoin στην First Meta.

Ο διευθυντής της First Meta, Douglas Abrams, διέψευσε πως η εταιρεία είναι προς πώληση και είπε πως η Radtke έκανε «πολύ καλή δουλειά ως διευθύνουσα σύμβουλος». Ωστόσο, πρόσθεσε, η πώληση της εταιρείας παρέμενε πάντα μια ανοιχτή επιλογή και υπήρχαν σχέδια εξοικονόμησης πόρων με εγκατάλειψη των γραφείων όπου ήταν και το σπίτι της 28χρονης.

Σύμφωνα με τους φίλους της, η Radtke ήταν λάτρης του bitcoin και είχε επενδύσει και προσωπικά στο εικονικό νόμισμα, πείθοντας και φίλους της να κάνουν το ίδιο. Η σελίδα της στο Facebook ήταν γεμάτη αναρτήσεις σχετικά με το bitcoin.

«Ήταν πολύ εκτεθειμένη στα σκαμπανεβάσματα του bitcoin και παρότι δεν φαίνεται αυτή να είναι η μόνη αιτία για αυτή την τραγωδία, θα ήταν αφελές να πιστέψουμε πως δεν είχε κανένα ρόλο», τόνισε ένας φίλος της ενώ άλλοι αμφισβητούν τον συλλογισμό αυτό.

Η Radtke είχε μετακομίσει στη Σιγκαπούρη πριν από περίπου δύο χρόνια ενώ προηγουμένως δραστηριοποιείτο στην Καλιφόρνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Κατεδαφιστέο το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου


Σοβαρές ζημιές στους τοίχους του κτηρίου.

Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αποκάλυψε στο Συντονιστικό Όργανο των Κεφαλληνιακών Συλλόγων Αττικής πως το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αργοστόλι, πρόκειται να κατεδαφιστεί και υποστήριξε ότι θα χρειαστεί να χτιστεί νέο μουσείο.

Το συνολικό κόστος ανέγερσης του μουσείου αναμένεται να φτάσει στα 6-7 εκ. ευρώ, ενώ μόνο για τη μελέτη, το κόστος υπολογίζεται στα 600-700 χιλιάδων ευρώ.

Μετά τις πρώτες αυτοψίες στο κτήριο του μουσείου, τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην τοιχοποιία μετά το σεισμό, αλλά και στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου, με οριζόντιες ρηγματώσεις στις κολόνες του ισογείου.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ 72 ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ


Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σε 107 ακόμη υποθέσεις.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι των φορολογούμενων της λίστας Λαγκάρντ και έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 72 από αυτούς. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις αποστέλλονται στον οικονομικό εισαγγελέα και κατόπιν στις εφορίες, προκειμένου να ξεκινήσει η είσπραξη των ποσών που έχουν καταλογιστεί.

Το ΣΔΟΕ έχει ενισχύσει το σώμα των ελεγκτών που πραγματοποιεί τους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ το οποίο πλέον αποτελείται από 16 ελεγκτές αντί τεσσάρων αρχικά και σύμφωνα με πληροφορίες άλλες 107 υποθέσεις ελέγχου πρόκειται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Από τους ελέγχους που διεξάγει το ΣΔΟΕ έχουν ακόμη προκύψει και διερευνώνται τα εξής:

- Δαπάνες χωρίς παραστατικά στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

- Προσαύξηση περιουσίας οδοντίατρου από τα Νότια Προάστια ύψους 2.320.00 ευρώ που με βάση τα έως τώρα στοιχεία δεν δικαιολογείται.

- Αδήλωτα ποσά ύψους 1.800.000 ευρώ που πρώην παράγοντα της ΑΕΚ.

- Ποσό ύψους 3.200.000 σε λογαριασμούς δύο ιδιωτών που ερευνώνται για εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως και στην προμήθεια οχημάτων του ΗΛΠΑΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

1,5 χρόνο δεν λειτουργεί ο ανελκυστήρας στο Σισμανόγλειο


Πάνω από 1,5 χρόνο δεν λειτουργεί ο ανελκυστήρας στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Σισμανόγλειου, όπως καταγγέλλει αναγνώστης του enikos.gr

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που μας έστειλε, ο ανελκυστήρας είναι εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης, από τις 13 Αυγούστου 2012.





Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ επηρεασμένο από το ποδήλατο


Θα προηγηθεί ποδηλατοπορεία και ξενάγηση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών στην πόλη της Καρδίτσας.

Πραγματοποιείται αύριο το μεσημέρι η επίσημη έναρξη του 1ου Influence Art & Expression Festival που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας, στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς. Θα προηγηθεί ποδηλατοπορεία και ξενάγηση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών στην πόλη της Καρδίτσας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σήμερα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, όπου τονίστηκε, ότι με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο) και με την φιλοδοξία να αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου πολιτιστικού θεσμού, πραγματοποιείται το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου το συγκεκριμένο φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας.

Το θέμα του φεστιβάλ, ανέφερε ο δήμαρχος Καρδίτσας Κωνσταντίνος Παπαλός, είναι επηρεασμένο από την πόλη της Καρδίτσας και δεν είναι άλλο από το ποδήλατο. Το αγαπημένο διαχρονικά μέσο μετακίνησης των Καρδιτσιωτών κάθε ηλικίας, το σήμα κατατεθέν και σύμβολο της πόλης, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών από το χώρο της ζωγραφικής, του comic, του video art, του graffiti, του χορού, κ.α. από όλη την Ελλάδα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετέχουν με τις δημιουργίες και τις ερμηνείες τους στο Φεστιβάλ, υπογράμμισε ο δήμαρχος Καρδίτσας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται επίσης και μία μοναδική έκθεση αναπαλαιωμένων ποδηλάτων, πολλά από τα οποία είναι πραγματικά έργα τέχνης, σπάνιες αντίκες άλλων εποχών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί στην ενισχυτική


Οι συμβάσεις εργασίας λήγουν με την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα σχολεία
Πληροφορίες για τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών στην ενισχυτική διδασκαλία όπως και το χρόνο λήξης των συμβάσεων εργασίας παρουσιάζει τα newsbeast.gr. Τα στοιχεία προκύπτουν από τον οδηγό υλοποίησης του προγράμματος.

Λήξη συμβάσεων:

Όπως αναφέρεται στη σύμβαση που θα υπογράψουν οι εκπαιδευτικοί η σύμβασή εργασίας τους θα έχει ως ημερομηνία έναρξης την 10η Μαρτίου ενώ θα λήξει με την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Δεδομένου ότι οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 27 Μαΐου οι συμβάσεις αναμένεται να λήξουν στις 21 Μαΐου.

Πιο αναλυτικά το χωρίο της σύμβασης που θα υπογράψουν οι εκπαιδευτικοί αναφέρει τα ακόλουθα:

« Η διάρκεια της παρούσας Σύμβασης ορίζεται από …………………………………… έως την ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του τρέχοντος διδακτικού έτους, σύμφωνα με τη σχετική ΥΑ, οπότε και λύεται αυτοδίκαια. Επίσης, η παρούσα σύμβαση λύεται αυτοδίκαια:

α) με την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης της παρούσης,

β) με τη διακοπή του προγράμματος της Ενισχυτικής Διδασκαλίας,

γ) με καταγγελία για σπουδαίο λόγο.

Αν κατά τη διάρκεια της σύμβασης ο αριθμός των μαθητών μειωθεί ώστε να καθίσταται αδύνατη η απασχόληση του συμβαλλόμενου, έστω και για τον ελάχιστο χρόνο που προβλέπεται από το πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας συντρέχει λόγος καταγγελίας της σύμβασης».

Μισθοδοσία

Όσον αφορά τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών δίνονται αναλυτικές οδηγίες στον οδηγό υλοποίησης. Να αναφέρουμε στους εκπαιδευτικούς ότι το προηγούμενο έτος οι απασχολούμενοι στην ενισχυτική πληρώθηκαν το σύνολο των απολαβών τους τον Ιούνιο. Για να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υπογράφουν παρουσιολόγια τα οποία θα πρέπει να στέλνονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τις 3 πρώτες εργάσιμες μέρες κάθε μήνα. Για την πληρωμή του Μαρτίου θα πρέπει ο ΥΣΚΕΔ να στείλει τα παρουσιολόγια που θα υπογράψουν οι εκπαιδευτικοί μέχρι και τις 3 Απριλίου.

1. Μισθοδοσία εκπαιδευτικών

Κάθε ΔΔΕ υποχρεούται να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό με τα στοιχεία της ΔΔΕ και υπόλογο τον εκάστοτε Διευθυντή της ΔΔΕ στην Εθνική Τράπεζα αποκλειστικά και μόνο για την υλοποίηση της παρούσας Πράξης. Ο λογαριασμός πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τους σκοπούς της συγκεκριμένης Πράξης και μόνο και να έχει τα στοιχεία της Πράξης:

«Οργάνωση και Λειτουργία Σχολικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας 2012-2015 - Άξονας Προτεραιότητας …..»

(όπου …. συμπληρώνεται με 1 ή 2 ή 3 ανάλογα με τον Άξονα Προτεραιότητας στο οποίο ανήκει η ΔΔΕ, βλέπε «Περιφέρειες και Δ.Δ.Ε. Ανά Άξονα Προτεραιότητας» του παρόντος Οδηγού)

1.1. Διαδικασία εκκαθάρισης

Η διαδικασία εκκαθάρισης εκτελείται αναλυτικά ως εξής:

Ο ΥΣΚΕΔ ετοιμάζει τις βεβαιώσεις παρουσίας των εκπαιδευτικών (παρουσιολόγια) συμπληρώνοντας μόνο τις ώρες που αντιστοιχούν στο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών.

1. Οι εκπαιδευτικοί, αφού ελέγξουν τις ημέρες και τις ώρες που δηλώνονται στα παρουσιολόγια, οφείλουν να τα υπογράψουν.

2. Στη συνέχεια ο ΥΣΚΕΔ αποστέλλει στη ΔΔΕ τα πρωτότυπα συμπληρωμένα παρουσιολόγια εκπαιδευτικών (Υπόδειγμα 10) μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα από τον μήνα παροχής των υπηρεσιών των εκπαιδευτικών. Π.χ. για τον μήνα Μάρτιο ο ΥΣΚΕΔ αποστέλλει τα παρουσιολόγια στη ΔΔΕ μέχρι την 3η Απριλίου.

3. Η υπογραφή τους έχει την έννοια της υπεύθυνης δήλωσης και καμιά αλλαγή δεν είναι δυνατή στη συνέχεια επί των καταστάσεων αυτών. Την πρώτη φορά που τα παρουσιολόγια αποστέλλονται στην οικεία ΔΔΕ συνυποβάλλεται και πρωτότυπο έντυπο με τα ατομικά στοιχεία των εκπαιδευτικών. Το έντυπο υποβάλλεται για κάθε εκπαιδευτικό που συμμετέχει στην Πράξη και συμπληρώνεται χωρίς συντομογραφίες, σύμφωνα με την αστυνομική του ταυτότητα.

4. Ο Καταχωριστής της οικείας Διεύθυνσης λαμβάνει τα παρουσιολόγια, ελέγχει τις ημέρες και τις ώρες διδασκαλίας που δηλώνονται από κάθε ΣΚΕΔ, με βάση τα εγκεκριμένα από τα αρμόδια όργανα ωρολόγια προγράμματα και ενημερώνει το ΟΠΣΔ.

5. Κατόπιν εκδίδεται από το ΟΠΣΔ η μισθοδοτική κατάσταση σε δύο πρωτότυπα που θα πρέπει σε κάθε σελίδα να υπογραφούν από τον Διευθυντή ΔΔΕ και τον καταχωριστή, και να σφραγιστούν με τη σφραγίδα της ΔΔΕ. Σε κάθε κατάσταση μισθοδοσίας, ο Διευθυντής της ΔΔΕ βεβαιώνει υπεύθυνα ότι οι μηνιαίες αποδοχές της μισθοδοτικής κατάστασης υπολογίσθηκαν με βάση τις σχετικές με την Πράξη αποφάσεις, τις συμβάσεις, τα παρουσιολόγια και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των μηνιαίων αποδοχών κατά το μήνα αναφοράς. Η Διεύθυνση εκπαίδευσης αποστέλλει στη ΕΥΕ ΕΔ μέχρι και την δέκατη εργάσιμη ημέρα του μήνα στην ταχυδρομική διεύθυνση (βλ. Κεφ. 3 Αλληλογραφία) τα κάτωθι:

- Διαβιβαστικό ΔΔΕ (με τα λογότυπα)

- Μία (1) πρωτότυπη μισθοδοτική κατάσταση υπογεγραμμένη από τον καταχωριστή και υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον Διευθυντή της ΔΔΕ.

- Μαζί με την πρώτη μισθοδοτική κατάσταση θα αποστέλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του Διευθυντή Διεύθυνσης όπου θα δηλώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός της Εθνικής Τράπεζας και το IBAN της Πράξης που θα χρησιμοποιείται από τη ΔΔΕ (Υπόδειγμα 1), καθώς και αντίγραφο του λογαριασμού τραπέζης.

Μετά από έλεγχο των ανωτέρω παραστατικών από την ΕΥΕ ΕΔ, η Μονάδα Δ – Διαχείρισης Οικονομικών και Ειδικού Λογαριασμού της ΕΥΕ ΕΔ πιστώνει τον συγκεκριμένο λογαριασμό της ΔΔΕ με τα ποσά των δικαιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων και αποδίδει τον παρακρατηθέντα φόρο. Στη συνέχεια η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών εξοφλείται από τον Διευθυντή της ΔΔΕ με κατάθεση του ποσού σε λογαριασμό Τράπεζας που κάθε εκπαιδευτικός έχει δηλώσει. Με ευθύνη του Διευθυντή ΔΔΕ γίνεται η εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών στα αντίστοιχα ταμεία (ΙΚΑ κλπ) και στον ΟΑΕΔ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Κρήτη «μετακομίζει» στην Τεχνόπολη


Παγκρήτια έκθεση από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου.

Η 2η Παγκρήτια έκθεση υπό τον τίτλο «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση», με προϊόντα,τουριστικά πακέτα, συνταγές, γεύσεις και υπηρεσίες, πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, από τις 28 έως και τις 31 Μαρτίου.

Μεγάλη συμμετοχή στην έκθεση έχουν όλοι οι δήμοι της Κρήτης προκειμένου να ενισχύσουν τους τοπικούς παραγωγούς και να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους.

Συνδιοργανωτής σε αυτό το μεγάλο γεγονός είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Μέσα από το ετήσιο ραντεβού µε το κοινό της πρωτεύουσας οι διοργανωτές στοχεύουν:

• Να τοποθετηθούν τα κρητικά προϊόντα σε περισσότερα σημεία πώλησης στην Ελλάδα & στο εξωτερικό,

• Να φέρουν σε επαφή τους Κρήτες παραγωγούς και µεταποιητές µε τα δίκτυα διανομής που βρίσκονται εγκατεστημένα στην περιοχή της Αττικής, συνάπτοντας νέες συνεργασίες που θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία και παραγωγή.

• Να γνωρίσουν οι καταναλωτές της Αττικής καλύτερα τα κρητικά προϊόντα και να αναδειχθεί η δυναμική τους.

• Να προωθήσουν το σύγχρονο πρόσωπο του νησιού, γνωστοποιώντας στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης, τις εξαιρετικές ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές που διαθέτει η Κρήτη και να ενισχυθεί ως ιδανικός τουριστικός προορισμός.

Το μεγάλο αυτό εμπορικό γεγονός θα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις που θα αναδύουν το άρωμα και την κουλτούρα της Κρήτης και θα φωτίσουν τις εξαιρετικές της πτυχές, στον πολιτισμό, στη γαστρονομία και στον τουρισμό. Αρωγός µας σε αυτές τις εκδηλώσεις θα είναι η Παγκρήτια Ένωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων, όλοι οι σύλλογοι Κρητών της Αττικής, εξέχουσες προσωπικότητες, που µε την τους γνώση τους θα εμπλουτίσουν την όλη διοργάνωση.

Η έκθεση θα είναι μικτή, εμπορική και κοινού και θα καλύπτει έκταση αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Το παρών θα δώσουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στους τρεις τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, μονάδες παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, συνεταιριστικές οργανώσεις, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης, εταιρείες από τον ευρύτερο τομέα του τουρισμού, επιχειρήσεις που ασχολούνται µε τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και δεκάδες φορείς της Κρήτης.

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548



Διαβάστε περισσότερα...

Δεντροφύτευση στην Αθήνα


Την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Νέα εκστρατεία εθελοντικής δενδροφύτευσης,με στόχο την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης, διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων σε λόφους, άλση και πεζοδρόμια, στις επτά Δημοτικές Κοινότητες, την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Μαρτίου.

Η εκστρατεία δενδροφύτευσης ξεκίνησε την Άνοιξη του 2013, όπου φυτεύτηκαν 1050 δέντρα και ακολούθως το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς άλλα 700 δέντρα, όλα αποκλειστικής παραγωγής του Φυτωρίου της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Αθηναίων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος.

«Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί καθήκον όλων μας και επιτάσσει την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας. Η πόλη μας έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τέτοιες κινήσεις εθελοντισμού ,κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Η συμμετοχή όλων μας, μαζί με τα παιδιά μας θα ενισχύσει την οικολογική συνείδηση, βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Άγγελος Αντωνόπουλος, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής στην Εκστρατεία Εθελοντικής Δεντροφύτευσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους τηλεφωνικούς αριθμούς: 210 7470458, 210 7485792 ή στα τμήματα/γραφεία Πρασίνου:

1η Δημοτική Κοινότητα: 210 3251742
2η Δημοτική Κοινότητα: 210 7564798 , 210 7525470
3η Δημοτική Κοινότητα: 210 3423653
4η Δημοτική Κοινότητα: 210 5135783
5η Δημοτική Κοινότητα: 210 8663533
6η Δημοτική Κοινότητα: 210 8664077 210 8639701
7η Δημοτική Κοινότητα: 210 6998837



Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση φωτογραφίας από την ActionAid για τις κακοποιημένες γυναίκες


Προσπάθεια αφύπνισης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η Χελάν από το Μπαγκλαντές έχει υποστεί επίθεση με οξύ από τον άντρα της, γιατί η οικογένειά της δεν του έδωσε την προίκα που απαιτούσε μετά τον γάμο. Η Μαρσελίν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βιάστηκε από πέντε στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Η Μπιντουγκίμπ από τη Γκάνα ζει εξόριστη σε καταυλισμό «μαγισσών». Η Ινδή Χατίμα νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες στο νοσοκομείο, γιατί ο σύζυγός της τη χτύπησε αλύπητα.

Οι παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις κακοποιημένες γυναίκες που υποστηρίζονται από την «ActionAid» σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο 1,5 με 3 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο.

«Η ζωή μου βρίσκεται σε κίνδυνο. Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, ο θείος μου ανέλαβε την ευθύνη μου και με αρραβώνιασε με κάποιον που δεν γνωρίζω. Με χτυπάει γιατί δεν θέλω να τον παντρευτώ» περιέγραψε στην «ActionAid» η 18χρονη Ανγκίζα από το Αφγανιστάν. Η Σούσμα από το Νεπάλ δούλευε στο σπίτι ενός γαιοκτήμονα, χωρίς να αμείβεται, ενώ το αφεντικό της τη χτυπούσε συχνά. «Είχα χάσει κάθε ελπίδα και νόμιζα ότι έφταιγε η φτώχεια μου για τα όσα βίωνα» διηγήθηκε.

Πορτρέτα και ιστορίες γυναικών από όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν βιώσει τη βία και τον ρατσισμό εξαιτίας του φύλου τους παρουσιάζονται σε έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ActionAid» αύριο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 6 μμ έως τις 9 μμ, στην πλατεία Μοναστηρακίου και στον χώρο «ΣυνΑθηνά».

Η έκθεση εντάσσεται στη δράση αλληλεγγύης που διοργανώνει αύριο στο κέντρο της Αθήνας η «ActionAid» με θέμα «Χόρεψε τη διαδρομή μου». Υπό τους ήχους των βραζιλιάνικων κρουστών της ομάδας μουσικών «Batala», οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν σημεία της Αθήνας, όπου γυναίκες υφίστανται καθημερινά βία, διακρίσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία. Η χορευτική βόλτα θα ξεκινήσει στις 7.30 μμ από την πλατεία Μοναστηρακίου.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας έχει ως κεντρικό μήνυμα ότι «Η ισότητα των γυναικών είναι πρόοδος για όλους».

Η Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στις Μαρτίου του 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και ως έκφραση συμπαράστασης στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας σε όλο τον πλανήτη και στις γυναίκες που καταφέρνουν να συνδυάσουν τους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινότητας.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τον εορτασμό. Το 1975 ο ΟΗΕ ξεκίνησε να γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα στις 8 Μαρτίου με στόχο να τιμήσει τις πράξεις θάρρους σημαντικών γυναικών και να κάνει έκκληση για ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Δύο χρόνια αργότερα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα, όπου αναφερόταν ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μπορεί να εορτάζεται από τα κράτη μέλη οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, ανάλογα με τις εθνικές παραδόσεις τους.










Διαβάστε περισσότερα...

Η «Αποστολή» προσέφερε 95 τόνους πετρελαίου θέρμανσης


Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διανομής σε 15 Νομούς της Βορείου Ελλάδος.

Με μεγάλη επιτυχία, ως προς την αποτελεσματικότητα του, ολοκληρώθηκε από την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών το πρόγραμμα διανομής πετρελαίου θέρμανσης σε 37 Κοινωφελή Ιδρύματα, 15 Νομών της Βορείου Ελλάδος, από την Ήπειρο έως τη Θράκη.

Σε μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, είναι μεγάλο το πλήγμα που δέχονται οι κοινωνικές δομές της χώρας και ιδιαίτερα αυτές που στηρίζουν τη λειτουργία τους, αποκλειστικά και μόνο, σε ιδιωτικές δωρεές. Ως εκ τούτου, η προσφορά 95.145 λίτρων πετρελαίου που χορήγησε η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από 1η Δεκεμβρίου 2013 έως 28 Φεβρουαρίου 2014, καλύπτοντας σε κάποια από τα ιδρύματα το 100% των αναγκών τους, έγινε δεκτή με μεγάλη ανακούφιση και ευγνωμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, που οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, η βοήθεια αυτή συνέβαλε στην καλύτερη διαβίωση 2.108 οικοτρόφων και 544 εργαζομένων σε ιδρύματα όπως Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Φιλοξενίας Παιδιών, Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Ατόμων με Αναπηρίες, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων, Φοιτητικές και Σχολικές Εστίες κ.ά.

Πέραν της θέρμανσης, με την ίδια χρηματοδότηση, τα ιδρύματα θα τροφοδοτηθούν για τρεις συνεχείς μήνες με φρούτα, λαχανικά και φρέσκο γάλα, ποσότητες ικανές να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων που φιλοξενούν. Όλα τα προϊόντα που θα προσφερθούν είναι αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής, ώστε να ενισχυθούν και οι Έλληνες παραγωγοί.

Η χρηματοδότηση και υλοποίηση του προγράμματος αυτού, όπως και άλλων παράλληλων δράσεων σε όλη την Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, με τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό «International Orthodox Christian Charities-IOCC & Jaharis Family Foundation».



Διαβάστε περισσότερα...

Ιταλός αθλητής βρέθηκε ντοπαρισμένος στην παραολυμπιάδα του Σότσι


Πρόκειται για τον 23χρονο Ιγκόρ Στέλα, αθλητή του αγωνίσματος χόκεϊ στον πάγο με αμαξίδιο.

Τα κρούσματα του ντόπινγκ δεν είναι μάστιγα που αποκαλύπτεται μόνο στους αθλητές που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά ακόμα και μεταξύ των αθλητών που αγωνίζονται στους παραολυμπιακούς.



Κατά τη διάρκεια απροειδοποίητων εξετάσεων στους αθλητές, που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στο Σότσι της Ρωσίας, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν σήμερα, πως ο 23χρονος Ιταλός αθλητής, του αγωνίσματος χόκεϊ στον πάγο με αμαξίδιο, Ίγκορ Στέλα, βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία Clobetasol propionate.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου και ο αθλητής δήλωσε πως η συγκεκριμένη ουσία βρέθηκε στον οργανισμό του, από φαρμακευτική αλοιφή που έλαβε για να επουλώσει τις πληγές, από πρόσφατο τραυματισμό του.

Στις προσεχείς 48 ώρες ο αθλητής θα υποβληθεί σε δεύτερο αντιντόπινγκ κοντρόλ, ενώ αναμένεται να κληθεί σε επίσημη απολογία, κάτι τον θέτει εκτός αγώνα από το εναρκτήριο παιχνίδι της εθνικής ομάδας της χώρας του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυση από τη ΔΟΕ για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών


Σιωπή από το Υπουργείο στο αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για τη μη πραγματοποίηση των μεταθέσεων, ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατέθεσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Σε σχετική της ανακοίνωση η ΔΟΕ τονίζει ότι έχει επισημάνει στην πολιτική ηγεσία το πρόβλημα που δημιουργείται με τη μη έκδοση της εγκυκλίου των μεταθέσεων μέσα στο προβλεπόμενα από το ΠΔ 50/96.

Η ΔΟΕ επισημαίνει ότι είναι η δεύτερη χρονιά που καθυστερεί η έκδοση της εγκυκλίου μεταθέσεων αν και δεν συντρέχουν οι λόγοι της προηγούμενης χρονιάς. Το θέμα έχει αναδειχθεί από το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών της Α/Θμιας από την 6η Δεκεμβρίου. Η ΔΟΕ επανήλθε επί τους θέματος στις 9 Ιανουαρίου τονίζοντας την αναστάτωση και την ανησυχία που προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα η συνεχιζόμενη παραβίαση των ημερομηνιών που ορίζει ο νόμος για την έκδοση της σχετικής με τις μεταθέσεις εγκυκλίου.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση του Υπουργείου και αντιπροσωπευτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της.

Αν και ζητήθηκε να υπογραφεί άμεσα η εγκύκλιος των μεταθέσεων μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμιά θετική ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. «Επειδή τα περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί και η στάση του Υπουργείου είναι προκλητική απέναντι στους εκπαιδευτικούς, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προχώρησε στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, για τη μη πραγματοποίηση των μεταθέσεων, ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να προχωρήσει, έστω και τώρα, στην πραγματοποίηση των μεταθέσεων σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και να σταματήσει τον εμπαιγμό κατά των εκπαιδευτικών».



Διαβάστε περισσότερα...

Εκκενώθηκε παιδικός σταθμός μετά από κρούσματα Η1Ν1


Εκκενώθηκε παιδικός σταθμός στο δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Κίου, του Δήμου Άργους Μυκηνών, μετά από τρία κρούσματα του υιού της γρίπης Η1Ν1 σε μικρά παιδιά.

Άμεση ήταν η αντίδραση του δήμου Άργους απολυμαίνοντας με ειδικό συνεργείο το κτίριο του παιδικού σταθμού, ενώ για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει κλειστός.

Ένα από τα παιδάκια νοσηλεύεται σε παιδιατρική κλινική.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανή τενίστρια πάσχει από καρκίνο στο συκώτι


Σοκ στον κόσμο του τένις. Η Έλενα Μπαλτάτσα ετοιμάζεται να δώσει τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής της. Η τενίστρια που είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο στο συκώτι.




«Πρόσφατα έμαθα πως έχω καρκίνο στο συκώτι. Έχω ήδη ξεκινήσει θεραπείες και παλεύω όσο περισσότερο μπορώ για να πολεμήσω την αρρώστια μου», ανέφερε η 30χρονη Αγγλίδα τενίστρια, ενώ ευχαρίστησε παράλληλα την οικογένειά της και όλους όσους της συμπαραστέκονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Έλενα Μπαλτάτσα στο παρελθόν ήταν στην κορυφή του γυναικείου βρετανικού τένις, ενώ το 2010 είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι και στο νούμερο 49 της παγκόσμιας κατάταξης.


Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

80 νεκροί από τον Η1Ν1


Σε έξαρση συνεχίζει να βρίσκεται η γρίπη στην Ελλάδα, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 80, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν υποκείμενο νόσημα και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 56 άτομα, ενώ συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 234 άτομα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει στους πολίτες να λαμβάνουν αγωγή, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς


Αναμένεται να μείνει κλειστό μέχρι τα τέλη του 2015.

Εργασίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης πραγματοποιούνται στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, το οποίο είναι κλειστό από τον Αύγουστο του 2013 και αναμένεται να μείνει κλειστό μέχρι τα τέλη του 2015.

Το Μουσείο, που εγκαινιάστηκε το 1989, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Βυζαντινής Ακρόπολης. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στη μόνιμη έκθεση παρουσιάζεται ένας περιορισμένος αριθμός εικόνων, που προέρχονται από πολυάριθμους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της πόλης της Καστοριάς.

Αποτελεί τον «πυρήνα» εκκίνησης ενός αρχαιολογικού περιπάτου, ο οποίος στοχεύει στη γνωριμία με τα κορυφαία βυζαντινά μνημεία της πόλης σε συνδυασμό με την μνημειακή τέχνη των φορητών εικόνων του μουσείου.

Στην προέγκριση δημοπράτησης του 2ου υποέργου, με τίτλο «Μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των χώρων του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς», προχώρησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.

Στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, με την προέγκριση για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, προβλέπεται να κατασκευαστεί νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, ενώ θα εγκατασταθεί νέο σύγχρονο σύστημα θέρμανσης, ψύξης, ύδρευσης, αποχέτευσης πυρασφάλειας πυροπροστασίας και σύστημα συναγερμού, προϋπολογισμού 727.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα προστατευτεί με το καλύτερο τρόπο ο ανεκτίμητος θησαυρός του Μουσείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια πρόταση οικολογικής μόδας από μαθητές γυμνασίου στην Ξάνθη


Μαθαίνουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό.

Τη δική τους «πρόταση» στον χώρο της μόδας κάνουν παιδιά από την Ξάνθη, δίνοντας, παράλληλα, το έμπρακτο παράδειγμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Έφηβοι, μαθητές και μαθήτριες της Β' Γυμνασίου, στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, ένα σχολείο που δέχεται παιδιά με διαφορετικό πολιτισμικό «κεφάλαιο» (μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Ρομά) «ξεφεύγουν» από τα στενά διδακτικά όρια και τους περιορισμούς των κλειστών κοινωνιών και μαθαίνουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο, πρωτοποριακό και πάνω απ' όλα οικολογικό!

Τα δημιουργήματα των συνολικά 30 παιδιών της Β' Γυμνασίου είναι ρούχα, τσάντες, καπέλα, όλα τους φτιαγμένα από πλαστικές σακούλες.

Εκτός από το μεράκι, τη φαντασία και τον κόπο τους, τα παιδιά διέθεσαν χρόνο για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος που είναι εκτός του διδακτικού ωραρίου, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνή του, καθηγήτρια Αρετή Μποφιλίου.

«Το project πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που τρέχουν κάθε χρόνο στα σχολεία πέραν του διδακτικού ωραρίου. Ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς με τη Β΄ τάξη και θα ολοκληρωθεί με το τέλος του σχολικού έτους. Υλοποιείται μέρος του στο μάθημα της πληροφορικής, αλλά κυρίως εκτός ωραρίου» συμπλήρωσε η κ. Μποφιλίου.

Η ίδια διατύπωσε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει και μια προσέγγιση στη μάθηση -εκτός σχολικής τάξης- με ενεργητική συμμετοχή και διασκεδαστικό τρόπο. Υπογράμμισε δε, ότι το πρόγραμμα ενισχύει τη δημιουργία κλίματος αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης, συστατικών απαραίτητων για τη μάθηση.

Η Εμινέ, η Φατμά, η Μαρία, ο Χρήστος, ο Εβρέν, η Ντεριά, ο Κοράι, η Ναζλί είναι μόνο ορισμένα από τα παιδιά που γίνονται σχεδιαστές μόδας και δημιουργούν κομμάτια ένδυσης και αξεσουάρ (τσάντες, καπέλα, πορτοφόλια κ.α.) από πλαστικές σακούλες που είναι άχρηστες.

Τα ίδια τα παιδιά, ορισμένα εκ των οποίων έχουν και δυσκολία πρόσβασης στους τόπους συνάντησης που ορίζουν καθώς δεν υπάρχουν λεωφορεία για να μεταβούν στον προορισμό τους, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πρόγραμμα είναι μια δημιουργική διέξοδος από την καθημερινότητά τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κοράι που περπάτησε δυόμισι χιλιόμετρα για να φθάσει στη συνάντηση που είχε προγραμματίσει η ομάδα, όμως δεν πτοήθηκε και έφθασε στον προορισμό του, επειδή δεν ήθελε να λείψει από αυτή τη δημιουργική διέξοδο.

Όλα τα παιδιά περνούν πολύ καλά -όπως δηλώνουν- δεν κουράζονται, επειδή όπως λένε «κάνουμε νέα πράγματα και μαθαίνουμε πολλά» και περιμένουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την ανάγκη της οικολογικής συνείδησης.



«Σ' αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουμε για πρώτη φορά και μας αρέσει πάρα πολύ γιατί εκφράζουμε τις ιδέες μας και αφήνουμε τη φαντασία μας να καλπάζει ελεύθερη.

Είναι κάτι που κάνουμε πρώτη φορά, μέχρι τώρα με κάποιον που έχει άλλη θρησκεία από μένα δεν είχα κάνει κάτι τέτοιο.» δηλώνουν τα παιδιά που είναι φίλοι και συμμαθητές, μοιράζονται τα προβλήματά τους, κάνουν παρέα και αποτελούν ο ένας «κομμάτι» της καθημερινότητας του άλλου.

Τα παιδιά έχουν «χωριστεί» ανά χωριό για να μπορούν να συναντώνται πιο εύκολα. Στις συναντήσεις, που γίνονται τώρα ανά ομάδα, κάνουν αφίσες, διαφήμιση κ.ά., ενώ, ήδη έχουν φτιάξει ένα WIKI για να μπορούν να δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Τα παιδιά θα συμμετάσχουν στο ψηφιακό φεστιβάλ -που οργανώνεται από τους συμβούλους πληροφορικής σε κάποιες πόλεις σε όλη την Ελλάδα- και φέτος θα γίνει στην Ξάνθη στο 1ο ΕΠΑΛ, στις 4 Απριλίου με το WIKI και αν όλα πάνε καλά θα κάνουν μια παρουσίαση των έργων τους.

Αργότερα, βάζουν «πλώρη» για μια συνεδρία Skype με μια designer eco fashion, καθώς θέλουν να περάσουν το μήνυμα της ανακύκλωσης και, όπως αναφέρουν, να «κάνουμε τον πλανήτη μας ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε».



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα γίνεται η παραγγελία πίτσας στο μέλλον


Η σύγχρονη τεχνολογία στο χώρο της εστίασης.

Πώς η σύγχρονη τεχνολογία θα μπορούμε να κάνει πιο εύκολη και διασκεδαστική την παραγγελία μιας πίτσας; Την απάντηση έρχεται να δώσει μια νέα μέθοδο που σχεδίασε γνωστή αλυσίδα και βασίζεται σε ένα διαδραστικό τραπέζι, εξοπλισμένο με τεχνολογία αφής.

Οι πελάτες του εστιατορίου που επιθυμούν να απολαύσουν ένα γεύμα, δεν έχουν παρά να κάτσουν στο τραπέζι. Αντί όμως να περιμένουν το σερβιτόρο για να δώσουν την παραγγελία τους, αυτό που έχουν να κάνουν είναι να κοιτάξουν στην επιφάνεια του τραπεζίου. Εκεί μπορούν να δημιουργήσουν την πίτσα που επιθυμούν, όπως ακριβώς το θέλουν, όσο περίεργη και σύνθετη και αν φαίνεται.

Επιπλέον, η πληρωμή φαίνεται πως γίνεται πανεύκολα, απλά με την τοποθέτηση του smartphone και την αυτόματη μεταφορά των στοιχείων της κάρτας. Επιπλέον, τα νέα διαδραστικά τραπέζια διαθέτουν παιχνίδια, προκειμένου ο χρόνος προετοιμασίας της πίτσας, να είναι ακόμη πιο διασκεδαστικός.

Σύμφωνα με ιστότοπο εξειδικευμένο σε θέματα εστίασης, περίπου 4.000 εστιατόρια της αλυσίδας στις ΗΠΑ, έχουν θέσει υποψηφιότητα για το διαδραστικό τραπέζι, αν και η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε concept στάδιο.

Δείτε το βίντεο με τη λειτουργία του πρωτοποριακού τραπεζιού…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...