Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Θέτει σε κίνδυνο 4χρονο αγόρι


Χωρίς αντανακλαστικά αποδεικνύεται ότι είναι το κράτος. Αυτή τη φορά ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δείχνει την αναλγησία του στο πρόσωπο ενός 4χρονου αγοριού που πάσχει από μια σπάνια πάθηση αφήνοντάς τον χωρίς φάρμακα με κίνδυνο της ζωής του...

Ο 4χρονος Άγγελος πάσχει από Τυροσιναιμία τύπου 1. Πρόκειται για κληρονομικό μεταβολικό νόσημα και στην Ελλάδα υπάρχει ένας ακόμα ασθενής (ενώ σε όλο τον κόσμο μόλις 200.000). Ο μικρός, εξαιτίας αυτής της σπάνια ασθένειας, δε μπορεί να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες και έτσι δεν μπορεί να φάει κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρια. Η μόνη εναλλακτική του είναι να παίρνει συνθετικές πρωτεΐνες για τις οποίες κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνει η οικογένειά του 1.300 ευρώ, τη στιγμή που εργάζεται μόνο ο πατέρας του παιδιού και τα έσοδά τους είναι 900 ευρώ το μήνα.

«Αν το παιδί μου δεν πάρει τα φάρμακά του, τότε θα πάθει κύρωση του ήπατος», δήλωσε η μητέρα του Άγγελου. Η οικογένεια καλυπτόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο από το ταμείο ΤΥΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων και μέχρι τότε δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στην κάλυψη των φαρμάκων και των εξετάσεων που πρέπει να κάνει ο 4χρονος γιός της. Από τον περασμένο Ιανουάριο όμως, η απορρόφηση του ΤΥΔΚΥ από τον ΕΟΠΥΥ άλλαξε τα δεδομένα.

«Δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει πια τα φάρμακα, επειδή τα θεωρεί συμπληρώματα διατροφής. Έχω στείλει επιστολή και στον Οργανισμό και σε άλλους φορείς, έχω προσπαθήσει να μιλήσω μαζί τους, όμως δεν έχουμε καμία απάντηση και δεν ξέρω τι να κάνω», συνεχίζει η μητέρα του παιδιού.

Εκτός όμως από αυτό, η οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει και τις ελλείψεις του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. «Το Ιπποκράτειο έχει τη μοναδική κλινική σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα που ασχολείται με τέτοιες σπάνιες παθήσεις. Κάποιες φορές δεν έχει τα αντιδραστήρια που απαιτούνται για τις αιματολογικές εξετάσεις, ενώ πρόσφατα η μοναδική γιατρός που υπήρχε για να εξετάζει το παιδί βγήκε στη σύνταξη και δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί. Αντιλαμβάνεσθε τι περνάμε», κατάληξε η μητέρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλήνιες: Πώς θα μάθετε που έχετε περάσει



Τους τρόπους με τους οποίους θα ενημερωθούν τα αποτελέσματα τη Δευτέρα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών δημοσιοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Α. Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι τη Δευτέρα 27-08-2012 στις 10:00 δίνονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από εκείνη την ώρα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Δευτέρας.

Β. Επίσης τη Δευτέρα 27/08/2012 στις 10:00 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://results.minedu.gov.gr .

Γ. Οι αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 34 του Ν.2725/1999, του άρθρου 18 του Ν.3708/2008 και του άρθρου 45 του Ν. 3773/09(ΦΕΚ 120 τ.Α΄) για εισαγωγή στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους, από τη Δευτέρα 03-9-2012 μέχρι και την Παρασκευή 14-9-2012. Υπενθυμίζεται η σχετική εγκύκλιος Φ.151/63549/Β6/7-6-2012 (ΑΔΑ:Β4ΛΡ9-ΑΦΤ), ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minedu.gov.gr στην ενότητα ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, υποενότητα ΑΘΛΗΤΕΣ, στο σημείο ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ).

Δ. Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές πιστοποίησης, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό θέσεων 5% θα κληθούν για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου το δεύτερο 10ήμερο Σεπτεμβρίου 2012 με ξεχωριστή εγκύκλιο. Θα ακολουθήσει νεότερο Δελτίο Τύπου.

Στο μεταξύ συνέντευξη Τύπου θα δώσει τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 9:30π.μ. ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου σχετικά με τα αποτελέσματα εισαγωγής των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας (Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι) Αίθουσα 101-Έλλη Παππά.




Διαβάστε περισσότερα...

Σύντομα οι διαπραγματεύσεις για την τουριστική βίζα



Η Αυστραλία δεν μεροληπτεί σε βάρος της χώρας μας, επισημαίνει η κυβέρνηση.

H Αυστραλία δεν αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα όσον αφορά το είδος της τουριστικής βίζας -που δίνει δικαίωμα σε Έλληνες να εργαστούν στην Αυστραλία- και για την οποία σύντομα θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, διαβεβαίωσε στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» ο υπουργός Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού, η Αυστραλία προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα για την χορήγηση της Work and Holiday Visa και όχι την Working Holiday Visa.

Το γεγονός ότι η Αυστραλία χορηγεί μέχρι σήμερα τη Work and Holiday Visa σε κατοίκους χωρών όπως το Ιράν, το Μπανγκλαντές, η Μαλαισία και άλλες χώρες υψηλού κινδύνου, δημιούργησε την εντύπωση στην ομογένεια ότι η Καμπέρα υιοθετούσε «διαφορετική» και έως ενός σημείου μεροληπτική αντιμετώπιση προς την Ελλάδα.

Η Working Holiday Visa είναι το είδος βίζας που χορηγείται σε κατοίκους όλων των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων. Διαφέρει όχι μόνο στο ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τουριστών που μπορούν να κάνουν χρήση της ετησίως, αλλά και στο ότι στα κριτήρια χορήγησής της δεν συμπεριλαμβάνονται η επαρκής γνώση της αγγλικής και η κατοχή εκ μέρους των αιτούντων πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή βεβαίωση φοίτησής τους σε παρόμοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, εντούτοις, μέσω εκπροσώπου του, είπε στο «Νέο Κόσμο» ότι η Αυστραλία από το 2010 σταμάτησε την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών για τη χορήγηση της Working Holiday visa και υιοθέτησε την Work and Holiday visa.

Στη διευκρίνιση του υπουργείου Μετανάστευσης προς το «Νέο Κόσμο» αναφέρεται, επίσης, ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς οι Έλληνες τουρίστες με βίζα, που τους δίνει το δικαίωμα εργασίας στην Αυστραλία όταν εισέλθουν στη χώρα, έχουν επίσης το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για την παροχή άλλων τύπων βίζας όπως τη φοιτητική ή την εργασιακή βίζα αν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία έχει ήδη συνάψει παρόμοια συμφωνία με αυτή που προτίθεται να υπογράψει με την Ελλάδα, με τις ΗΠΑ για χορήγηση της Work and Holiday Visa αλλά στη συμφωνία αυτή ο αριθμός των πολιτών των ΗΠΑ που μπορεί να εισέλθει στην Αυστραλία με τη συγκεκριμένη βίζα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Εκπρόσωπος του υπουργού που ερωτήθηκε αν αυτό επιδέχεται διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα είπε ότι, επί του παρόντος, η διαπραγμάτευση θα γίνει αποκλειστικά και μόνο για 500 βίζες ετησίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Η νόσος του φιλιού



Εμφανίζεται σε μικρό αριθμό ατόμων.

Έχετε ακούσει για την «ασθένεια του φιλιού»; Πρόκειται για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, η οποία εμφανίζεται σε μικρό αριθμό ατόμων (νεαρής ηλικίας) που έχουν προσβληθεί από τον ιό EBV. Ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί κατά το φιλί, ευτυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας που δεν επιτρέπουν στον ιό να τους προκαλέσει την πάθηση.

Αυτά επισημαίνουν οι ερευνητές, που εξετάζουν όλες τις πιθανότητες μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φιλί.
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, διόγκωση των λεμφαδένων και πόνο στο λαιμό, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, πονοκέφαλο, κούραση, μυαλγίες και πόνους στις αρθρώσεις. Η ασθένεια κρατά περίπου 2 εβδομάδες.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως. Ένα μικρό ποσοστό ωστόσο συνεχίζει να νιώθει κούραση. Επειδή μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος η σπλήνα, συστήνεται στους ασθενείς να αποφεύγουν τα σπορ επαφής που εμπεριέχουν τον κίνδυνο ρήξης της σπλήνας.

Υπάρχουν και άλλοι ιοί που μεταδίδονται εύκολα κατά το φίλημα στο στόμα και την ανταλλαγή σάλιου, όπως ο ιός HSV τύπου 1 που προκαλεί το στοματικό έρπητα. Αντίθετα, ο ιός ΗIV του AIDS δεν μεταδίδεται από το φιλί. Εάν αυτό έχει συμβεί, πιθανόν να έγινε σε περιπτώσεις όπου υπήρχαν ανοιχτές πληγές στο στόμα. Στις περιπτώσεις λοιπόν αυτές η μετάδοση δεν έγινε λόγω ανταλλαγής σάλιου αλλά λόγω έκθεσης σε αίμα που περιείχε το μολυσματικό παράγοντα.

Ωστόσο, ενώ ο ιός του AIDS και της ηπατίτιδας Β πολύ δύσκολα μεταδίδονται διά μέσου του φιλιού και ιδίως μόνο όταν υπάρχουν ανοιχτές πληγές με αίμα στο στόμα, αντίθετα μεταδίδονται εύκολα με τη σεξουαλική πράξη.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλάξτε τη γονιμότητά σας



Βάλτε τέλος στις καταχρήσεις.

Αν θέλετε να γίνετε γονείς υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε τη γονιμότητά σας. Δείτε ποια.

Αν είστε άνδρας

Ενημερωθείτε. Μάθετε από τους γονείς σας αν είχατε πιθανά προβλήματα καθόδου των όρχεων στην παιδική σας ηλικία. Επίσης, μάθετε αν κάνατε εμβόλιο για φυματίωση και παρωτίτιδα. Οι αρρώστιες αυτές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας.

Φροντίστε την καθαριότητα. Ασχοληθείτε συστηματικά με την καθαριότητα των γεννητικών σας οργάνων.

Αποφύγετε τις «υπερβολές» στο σεξ. Η άριστη σεξουαλική απόδοση δε σημαίνει υποχρεωτικά και άριστη γονιμότητα. Ο κανονικός ρυθμός επαφών προστατεύει τη γονιμότητά σας.

Δώστε προσοχή στο βάρος σας. Η παχυσαρκία συνδέεται με ορισμένα προβλήματα γονιμότητας.

Βάλτε τέλος στις καταχρήσεις. Αποφεύγετε το υπερβολικό κάπνισμα, το αλκοόλ γιατί έχουν καταστρεπτικές επιδράσεις στη γονιμότητα και το σεξ.

Μην άγχεστε. Αποφεύγετε το άγχος, το στρες και την υπερβολική κούραση. Μερικά άτομα βρίσκονται σε μόνιμη μικρή υπερκόπωση χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Μη φοράτε πολύ στενά εσώρουχα και παντελόνια. Πιέζουν τους όρχεις.

Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς λόγο. Η προληπτική λήψη φαρμάκων δεν οδηγεί σε καλύτερη υγεία.

Αν είστε γυναίκα

Τηρείτε σχολαστικά την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Η καθαριότητα των γεννητικών σας οργάνων δεν είναι γυναικεία φιλαρέσκεια, αλλά βασικός κανόνας υγιεινής.

Πάρτε τις προφυλάξεις σας. Η έκτρωση αποτελεί πάντα θανάσιμο κίνδυνο για τη γονιμότητά σας, όσο καλά και αν γίνεται. Ενημερωθείτε για τις μεθόδους αντισύλληψης από τον γυναικολόγο σας. Αποφεύγετε τη συχνή αλλαγή σεξουαλικού συντρόφου.

Δώστε προσοχή στις ανωμαλίες της περιόδου σας. Μπορεί να συνδυάζονται με κακή γονιμότητα.

Διατηρείτε ένα σταθερό βάρος. Η παχυσαρκία έχει αρνητική επίδραση στη λειτουργία των ωοθηκών σας. Το ίδιο και η απότομη απώλεια βάρους.

Δείτε θετικά τη ζωή. Οι έντονες συγκινήσεις και απογοητεύσεις επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητά σας, επηρεάζοντας την ωορρηξία σας.

Μην αμελείτε την υγεία σας. Διερευνήστε γρήγορα κάθε περίεργο πόνο στην κοιλιά. Η σαλπιγγίτιδα αποτελεί κίνδυνο για τη γονιμότητά σας.

Βγάλτε τα βρεγμένα. Μην παραμένετε πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό, ιδιαίτερα αν είχατε στο παρελθόν γυναικολογικά προβλήματα.

Το μυστικό

Θυμηθείτε ότι η γονιμότητά σας ελαττώνεται μετά τα τριάντα σας χρόνια. Μετά τα σαράντα σας μπορεί να έχετε το 10% της γονιμότητάς σας των είκοσι χρόνων σας.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τα νοσοκομεία της χώρας αργοπεθαίνουν»



Τεράστιες ελλείψεις καταγγέλει ο Δ. Βαρνάβας.

Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας.

«Τα νοσοκομεία της χώρας «αργοπεθαίνουν» ενώ το υπουργείο Υγείας μιλάει για κλείσιμο 661 κλινικών και συγχρόνως προσπαθεί να καλύψει τα κενά σε προσωπικό με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών με ετήσιες συμβάσεις εργασίες. Λένε ότι θα κλείσουν 661 κλινικές αλλά ούτε οι ίδιοι ξέρουν ποιες είναι αυτές οι κλινικές. Από την άλλη τα κενά σε ιατρικό προσωπικό ξεπερνούν τις 6000 πανελλαδικά, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνονται γύρω στις 2.300. Ανάλογες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό όπου τα κενά πανελλαδικά είναι 20.000. Όσο για τις ελλείψεις σε υλικά είναι γνωστό ότι είναι τεράστιες. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν σύριγγες και γάζες», αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ Βαρνάβας.

Τονίζει επίσης ότι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας να καλύψει τα κενά με την πρόσληψη γιατρών με σύμβαση έργου στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου απέτυχε γιατί κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. «Τώρα προσπαθούν να αναπληρώσουν τα τεράστια κενά με την πρόσληψη 400 επικουρικών γιατρών που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ Λυκουρέντζος, ο οποίος, όμως, απέφυγε να κάνει λόγο για τις ευτελείς αμοιβές και το βαρύ εργασιακό περιβάλλον που θα συναντήσουν οι επικουρικοί γιατροί, για τις εφημερίες τους που θα μένουν απλήρωτες και για την έλλειψη μέσων ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», προσθέτει ο κ Βαρνάβας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι σήμερα στο 30% των νοσοκομείων οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι το φαινόμενο αυτό θα γενικευτεί από το Σεπτέμβριο.

Κατάληψη για δεύτερη ημέρα στο νοσοκομείο Σερρών

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη του γραφείου του διοικητή του νοσοκομείου Σερρών από εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες και τις αργίες. Ζητούν δε την απομάκρυνση του διοικητή αποδίδοντάς του ευθύνη για την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αθανάσιος Ζηλιαχώβαλης, ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Ξενοφών Εμμανουηλίδης, παρουσία αστυνομικών άλλαξε χτες την κλειδαριά του γραφείου του αλλά δεν το χρησιμοποίησε καθώς προτίμησε να ασκήσει τα καθήκοντά του από το γραφείου της υποδιοικήτριας.

«Σήμερα κάναμε έκτακτη Γενική Συνέλευση αλλά επειδή η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη την αναβάλαμε για αύριο ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε την κατάληψη και να κάνουμε κατάληψη και στο γραφείο της υποδιοικήτριας», πρόσθεσε ο κ Ζηλιαχώβαλης.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου Σερρών πραγματοποιούν εδώ και περίπου ένα μήνα επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα.


Διαβάστε περισσότερα...

Συστατικό του μητρικού γάλακτος ασπίδα κατά του HIV



Ουσία βοηθά να μην περάσει ο ιός στον οργανισμό του εμβρύου.

Ένα συστατικό που περιέχεται στο μητρικό γάλα μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να αποτελέσει ασπίδα κατά του ιού HIV.

Σύμφωνα με τους μελετητές του University of California, στο San Diego ορισμένα συστατικά στο μητρικό γάλα, τα HMO, μπορεί ενδεχομένως να προσφέρουν προστασία στα νεογνά από τον HIV.

Μάλιστα από τα πειράματα προέκυψε ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις HMO στο μητρικό γάλα συνδέονταν με μεγαλύτερη προστασία έναντι της εξάπλωσης του ιού στα νεογνά.

Οι επιστήμονες επικεντρώνουν τώρα τις έρευνές τους στα HMO καθώς θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά του ρετροϊού.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το παιδί δεν πίνει γάλα



Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς.

Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των γονιών που κυνηγάει το παιδί τους για να πιει το γάλα του ή αυτών που ανακάλυψε ότι το παιδί τους πετάει το γάλα κρυφά στο νεροχύτη ή μήπως στην κατηγορία που το παιδί σας παραπονιέται ότι δεν του αρέσει η γεύση της συγκεκριμένης τροφής;

Το γάλα αποτελεί μια πλούσια πηγή σε ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη β12 και πολλών άλλων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων καθώς επίσης μια κορυφαία πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 8 ετών είναι δύο φλιτζάνια τσαγιού και σε παιδιά 9 ετών και πάνω μέχρι τρία φλιτζάνια τσαγιού.

Το γεγονός ότι το παιδί σας αρνείται να καταναλώσει τη συγκεκριμένη τροφή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα έχει επίπτωση στην ανάπτυξη γιατί μπορεί να τις προσλάβει και από άλλες εξίσου σημαντικές τροφές .

Το πιο σημαντικό βήμα που θα πρέπει να κάνετε πριν αντικαταστήσετε την συγκεκριμένη τροφή είναι διερευνήσετε αν το παιδί έχει κάποια δυσανεξία στην λακτόζη ή αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Μερικές ενδείξεις είναι οι κοκκινίλες στο δέρμα, η αδιαθεσία, ο πόνος την κοιλιά, το φούσκωμα, η ενόχληση στο στομάχι και η διάρροια. Αυτές τις πληροφορίες όμως, είναι χρήσιμο να τις μεταφέρετε στον οικογενειακό γιατρό ή τον παιδίατρο.

Στην περίπτωση που το παιδί δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία τότε μπορείτε να κάνετε μερικές ακόμα προσπάθειες με την βοήθεια των ακόλουθων οδηγιών:

Ενημερώστε το παιδί σας, για το πόσο βοηθητική είναι η συγκεκριμένη τροφή για την ανάπτυξη του. Χρησιμοποιήστε απλά παραδείγματα όπως ότι θα μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις του στο ποδόσφαιρο ή ότι θα αποκτήσει λαμπερή επιδερμίδα
Επιλέξτε άλλη εταιρεία
Δώστε άλλη γεύση στο γάλα προσθέτοντας κάποια φυσική γλυκαντική ουσία όπως είναι το μέλι ή η stevia
Ενισχύστε το χρώμα και το άρωμα του γάλακτος με την βοήθεια του κακάο που αποτελεί άριστη πηγή βιταμινών
Δημιουργήστε ένα milkshake με διάφορα εποχιακά φρούτα
Προσθέστε στο γάλα δημητριακά και διάφορα αποξηραμένα φρούτα
Σερβίρετε το σε άλλη μορφή όπως είναι το ρυζόγαλα ή οι κρέμες
Επιλέξτε γάλα από σόγια ή από αμύγδαλο

Αν δεν ανταποκριθεί στις παραπάνω προτάσεις, αντικαταστήστε το γάλα με άλλες τροφές εξίσου πολύτιμες, όπως είναι το γιαούρτι και το τυρί. Μία φέτα τυρί και ένα κεσεδάκι γιαούρτι έχει την ίδια περιεκτικότητα βιταμινών και ασβεστίου αντίστοιχη με ένα φλιτζάνι τσαγιού γάλα. Επίσης μπορείτε να τα αντικαταστήσετε και με χυμούς εμπλουτισμένους σε βιταμίνη D και ασβέστιο ή ακόμα συμπληρώνοντας την διατροφή του και με άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως είναι το αμύγδαλα, το σουσάμι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Μη ξεχνάτε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το παιδί, να καταναλώνει από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, γιατί όλες οι κατηγορίες τροφών αποτελούν πολύτιμες πηγές για την ανάπτυξη του παιδιού σας.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η στοματική υγιεινή συνδέεται με... την άνοια!



Η σωστή τήρηση των κανόνων αποτελεί ασπίδα απέναντι στη νόσο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.500 ηλικιωμένοι, όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους μια φορά την ημέρα ή και λιγότερο έχουν 65% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια εν σχέση με όσους τα βουρτσίζουν δύο φορές καθημερινά.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνονται και αντίστροφα, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν στον εγκέφαλό τους μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βακτηρίων που σχετίζονται με προβλήματα στα ούλα και τα δόντια.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στα ούλα και τα δόντια κρύβουν πολλαπλούς κινδύνους και συνδέονται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό, τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στη στοματική κοιλότητα να περνούν στα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας μολύνσεις και φλεγμονές που οδηγούν στον εκφυλισμό των κυττάρων.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποχώρησαν από το διαγωνισμό για μεταφορά μαθητών



Οφειλές του Δήμου Αθηναίων καταγγέλουν επιχειρηματίες τουριστικών λεωφορείων.

Την αντίδραση των επιχειρηματιών τουριστικών λεωφορείων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού του Δήμου Αθηναίων για τη μεταφορά μαθητών των ειδικών σχολείων του Δήμου για το σχολικό έτος 2012-2013 προκάλεσε η άρνηση των εκπροσώπων του Δήμου να δεσμευθούν για την εξόφληση των υπολοίπων από τη μεταφορά των μαθητών του Δήμου Αθηναίων κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες στον διαγωνισμό – στους οποίους οφείλονται ποσά από τη μεταφορά των μαθητών – ενημέρωσαν το Δήμο για την αδυναμία τους να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά αν δεν εξοφληθούν οι οφειλές. Οι επιχειρηματίες, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το διαγωνισμό μη υποβάλλοντας καμία προσφορά και να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία καθώς δεν τους παρέχονταν οι απαιτούμενες εγγυήσεις για την αποπληρωμή του έργου που καλούνταν να παράσχουν.

Η ΓΕΠΟΕΤ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι αντίστοιχα προβλήματα ανεξόφλητων υπολοίπων από Δήμους και Περιφέρειες παρατηρούνται σε σημαντικό βαθμό σε όλη την Ελλάδα και στέκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων μελών της, ζητώντας την εξόφληση των εν λόγω υπολοίπων.

Παράλληλα η Ομοσπονδία ζητάει από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών την πρόβλεψη πιστώσεων για τη μεταφορά μαθητών για τη νέα σχολική περίοδο και την τακτική πληρωμή των υπολοίπων διότι τα τουριστικά λεωφορεία δεν θα μπορούν να κινηθούν χωρίς χρηματοδότηση. Παράλληλα, δηλώνει αντίθετη σε κάθε εισήγηση για μείωση των οφειλών από μεταφορές μαθητών που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο σχολικό έτος κατά 20% και τονίζει ότι θα αντιταχθεί σθεναρά σε τέτοιου είδους κινήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Γραμμή εξυπηρέτησης φοιτητών


Ανοιχτή γραμμή εξυπηρέτησης φοιτητών θα λειτουργήσει και φέτος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Ιδρύματος να βοηθηθούν στην αναζήτηση και εύρεση στέγης.


Για το σκοπό αυτό είναι στη διάθεση των ιδιοκτητών διαμερισμάτων η ιστοσελίδα του Τμήματος Σπουδών http: //dps.web.auth.gr, στην οποία καταχωρούνται τα ακίνητα που διαθέτουν προς ενοικίαση, αρκεί να επικοινωνήσουν με τις τηλεφωνικές γραμμές του Τμήματος, 2310 991372, 991373, 995142, 994168, 996743, δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία.
Στην ίδια ιστοσελίδα και τις παραπάνω τηλεφωνικές γραμμές, μπορούν να επικοινωνούν και οι φοιτητές/φοιτήτριες για να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα διαμερίσματα.

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια των εγγραφών θα λειτουργούν στους χώρους των γραμματειών, στο Τμήμα Σπουδών και στο κτίριο Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή», περίπτερα από τα οποία θα διατίθενται ενημερωτικό υλικό και πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις εγγραφές, τη σίτιση, τη στέγαση κ.ά. 

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και των επιτυχόντων θα λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές 2310 994000 και 2310 996000, για πληροφορίες αναφορικά με τις προθεσμίες και τα δικαιολογητικά εγγραφών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διασφαλισμένες οι συντάξεις



Η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων είναι διασφαλισμένη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ -ΕΤΑΜ), σχολιάζοντας «δημοσιεύματα των δύο τελευταίων ημερών, που αφορούν την οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ειδικότερα το μέλλον των συντάξεων».

Η διοίκηση του ΙΚΑ αναγνωρίζει, ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα δυσχεραίνουν εκ των πραγμάτων την οικονομική κατάσταση του Ταμείου «κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας».

Στη συνέχεια τονίζει, ότι «οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος για περιστολή των δαπανών, την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων για τη ρύθμιση οφειλών, την εξάλειψη των παραβατικών συμπεριφορών και των παράνομων παροχών, με την συνδρομή του χρηματοδοτικού προγράμματος στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, διασφαλίζει την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων».

"Η ανακύκλωση σχολιασμών και δημοσιευμάτων που δημιουργούν ανασφάλεια και αμφισβήτηση στους ίδιους τους συνταξιούχους και γενικότερα στους εργαζομένους αναφορικά με τις δυνατότητες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, αντίθετα λειτουργούν ανασταλτικά, δεδομένου ότι δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας που πλήττει την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΚΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η διανομή βιβλίων


Έφτασαν χθες και ξεκίνησε ήδη η διανομή των σχολικών εγχειριδίων για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ροδόπη.

Κέντρο διανομής ορίστηκε το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής, από το οποίο τα βιβλία μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή οχημάτων του δήμου στις πρώτες πέντε σχολικές μονάδες του νομού, σε δυο μέσα στην πόλη και τρία των οικισμών.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η διανομή των βιβλίων και στα υπόλοιπα γυμνάσια και λύκεια της περιοχής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στην άσκηση με τη ζέστη



Για όλους εκείνους που δεν θέλουν με την ζέστη να σταματήσουν την άσκησή τους, χρειάζεται απλά να προσέχουν απλά πράγματα για να μην συμβεί, αντί για καλό να κάνουν τελικά κακό στην υγεία τους.

Κατά την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και ξεκινά η εφίδρωση.

Όταν η ατμοσφαιρική θερμοκρασία υπερβαίνει αυτήν του σώματος και οι άλλοι θερμορρυθμιστικοί μηχανισμοί (αγωγή, μεταφορά και ακτινοβολία) δεν επαρκούν για την αποβολή μεγάλων θερμικών φορτίων, πρωταρχικός μηχανισμός άμυνας ενάντια στην υπερθερμία καθίσταται η εξάτμιση του ιδρώτα.

Η αποτελεσματικότητα της εξάτμισης ως μηχανισμού ψύξης εξαρτάται από τη σχετική υγρασία. Εάν π.χ. η υγρασία είναι μεγάλη, η απομάκρυνση της θερμότητας μέσω ψύξης ουσιαστικά καταργείται, παρά την απατηλή εντύπωση που δημιουργούν οι σταγόνες ιδρώτα που κυλούν στο δέρμα.

Αυτό το είδος εφίδρωσης συνιστά μια άσκοπη απώλεια νερού, με συνέπεια το άτομο να καθίσταται ιδιαίτερα επιρρεπές στον κίνδυνο αφυδάτωσης και υπερθερμίας.

Η εφίδρωση όμως προϋποθέτει διαστολή των αγγείων του δέρματος. Μια τέτοια όμως διαστολή, μαζί με την απώλεια του ιδρώτα, μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης.. αντιρροπιστικά η καρδιά αυξάνει τους παλμούς της και οι νεφροί κατακρατούν Νάτριο το οποίο με τη σειρά του κρατάει νερό μέσα στον αγγειακό χώρο.

Αν το κυκλοφορικό σύστημα και ιδιαίτερα η καρδιά πάσχουν είναι αντιληπτό ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να θερμορυθμίσει φυσιολογικά με αποτέλεσμα επιπτώσεις οι οποίες πολλές φορές είναι καταστροφικές.

Προκειμένου η κυκλοφορία και η εφίδρωση να μπορούν να λειτουργούν στα πλέον κατάλληλα πλαίσια, απαιτείται επαρκής αναπλήρωση των απωλειών σε υγρά.

Κύριος παράγοντας ρύθμισης της ενυδάτωσης του οργανισμού είναι το αίσθημα της δίψας, όμως, για να εκδηλωθεί στον άνθρωπο το αίσθημα αυτό, πρέπει να εμφανίζει απώλεια υγρών από 0,8-2%, δηλαδή ήπια αφυδάτωση.

Εκτός αυτού, ο μηχανισμός της δίψας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και πολλές φορές υποεκτιμά τις πραγματικές ανάγκες σε υγρά στη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης.

Η ανεπαρκής αυτή πρόσληψη υγρών πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αφυδάτωσης, ακόμη και σε περιπτώσεις που προσφέρονται υγρά, αλλά ο αθλούμενος δεν επιλέγει να τα καταναλώσει.

Η προφύλαξη για την πρόληψη των κινδύνων, περιλαμβάνει
• Αποφεύγουμε την άσκηση τις ζεστές ώρες της ημέρας (10 π.μ.-6 μ.μ.), προτιμούμε να γυμναζόμαστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

• Πίνουμε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Στη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης πίνουμε 250ml υγρά/15 λεπτά. Αν η άσκηση διαρκεί 1 ώρα, καλύτερη ενυδάτωση εξασφαλίζουν υγρά με περιεκτικότητα 4-8% σε υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.
• Φοράμε ελαφρά, χαλαρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα που επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα.

• Ασκούμαστε κατά το δυνατόν με χαμηλή ένταση και παρακολουθούμε τους καρδιακούς παλμούς.
• Επιτρέπουμε στο σώμα μας 10-15 λεπτά ανάπαυσης για κάθε 45-60 λεπτά δραστηριότητας.

• Προσέχουμε ιδιαίτερα, αν είμαστε θερμοευαίσθητοι (π.χ. παχύσαρκοι).
• Βάζουμε αντηλιακό, με προσοχή όμως τα μάτια, καθώς ο ιδρώτας μπορεί να το παρασύρει στα μάτια, την ώρα της άθλησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εβδομάδα χαμηλών τιμών



«Εβδομάδας χαμηλών τιμών ΔΕΘ» διοργανώνουν οι καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες-καταναλωτές, με το διευρυμένο συνεχές ωράριο που λειτουργεί η αγορά της Θεσσαλονίκης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, «να απολαύσουν ειδικές χαμηλές τιμές στις αγορές τους», συμμετέχοντας στη γιορτή της ΔΕΘ.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων στο Ηράκλειο


Με το βλέμμα τους να προδίδει τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν εξ αιτίας της ανέχειας και την ανάγκη στήριξης από το κοινωνικό κράτος προσέρχονται και σήμερα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο οι Ηρακλειώτες δικαιούχοι στο πλαίσιο της διανομής τροφίμων που πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Η διανομή συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα όπου οι δικαιούχοι ειδοποιούνται, προσέρχονται και παραλαμβάνουν μερικές τσάντες με τρόφιμα και οπορωκηπευτικά προσφορά από τοπικές επιχειρήσεις του νομού. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι και τις 3 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το κατώφλι του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Ηράκλειο θα περάσουν συνολικά 850 οικογένειες ενώ σε επίπεδο νησιού - όπως αποκαλύφθηκε χτες - οι άπορες οικογένειες αγγίζουν τις 5.000 αριθμός που πραγματικά προκαλεί προβληματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.
Η αντιπεριφερειάρχης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής Θεανώ Βρέντζου επεσήμανε ότι οι αιτήσεις που κατατίθενται αυξάνονται καθημερινά με το φαινόμενο να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση σχολικών ειδών


Σειρά δράσεων που σκοπό έχουν τη συγκέντρωση σχολικών ειδών για παιδιά άπορων οικογενειών του Δήμου Κομοτηνής, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, διοργανώνει η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολυτέκνων Ν. Ροδόπης.

Στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώνονται σχολικές τσάντες, σχολικά βιβλία και βοηθήματα, κασετίνες, τετράδια, στυλό, μολύβια, γόμες, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, φόρμες γυμναστικής και αθλητικά είδη, σε καλή κατάσταση, με σκοπό την ενίσχυση οικογενειών που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά και εισόδημα κάτω των 7000 ευρώ.

Η συγκέντρωση του υλικού θα γίνεται καθημερινά στα γραφεία της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κτίριο 13ου Δημοτικού Σχολείου). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 25310 70256.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχει από άγχος το παιδί σας;



Ποια είναι τα συμπτώματα.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία και ευεξία ενός παιδιού, επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια.

Η Anxiety and Depression Association των ΗΠΑ, αναφέρει πιθανά συμπτώματα άγχους στα παιδιά.

-Όταν το παιδί έχει εφιάλτες ή άλλα προβλήματα με τον ύπνο.
-Όταν εμφανίζει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
-Όταν εμφανίζει ισχυρή επιθυμία προσκόλλησης σε έναν γονέα.
-Η αναβίωση του τραυματικού γεγονότος στο παιχνίδι.
-Όταν αποφεύγει οτιδήποτε σχετίζεται με ένα τραυματικό γεγονός.
-Όταν φοβάται ότι κάποιο τραυματικό γεγονός θα επαναληφθεί.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υψηλές σε περιεκτικότητα ζάχαρης οι μπάρες δημητριακών



Σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 30%.

Έναν ακόμη διατροφικό «μύθο» φαίνεται πως έρχεται να καταρρίψει νέα βρετανική έρευνα. Αυτή τη φορά αφορά στις μπάρες δημητριακών.

Μπορεί η πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα υγιεινό σνακ, χαμηλό σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά να είναι ευρέως διαδεδομένη, ωστόσο αποδεικνύεται... μύθος!

Η καταναλωτική ένωση Which της Μεγάλης Βρετανίας ανέλυσε τα διατροφικά στοιχεία σε περισσότερες από 30 διαφορετικές ετικέτες από μπάρες δημητριακών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και κατέληξε, ότι περιέχουν υψηλότατες ποσότητες ζάχαρης -σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσε και το 30% της σύστασης του προϊόντος- αλλά και λιπαρά.

Για να έχουμε ένα συγκριτικό μέτρο μεγέθους, ένα κουτάκι αναψυκτικού τύπου cola, περιέχει περίπου 20% ζάχαρη.


Διαβάστε περισσότερα...

Μετά τον ήλιο



Οι στιγμές χαλάρωσης έχουν το τίμημά τους.

Καλοκαίρι. Στιγμές χαλάρωσης πάνω στη σεζ-λονγκ, παρέα με το αγαπημένο σας κοκτέιλ. Δεν έχετε καλύτερο. Ωστόσο, γνωρίζετε πια ότι ακόμη και λίγα λεπτά έκθεσης στον ήλιο αρκούν για να βλάψουν το δέρμα σας. Μπορεί η σωστή χρήση αντηλιακού να μειώνει τις φθορές, ωστόσο, έχετε ανάγκη από ειδική φροντίδα για να καταπραΰνετε την επιδερμίδα μετά την ακτινοβολία.

Κάτω από τον ήλιο

Από τις πρώτες ημέρες έκθεσης στον ήλιο μπορεί να εμφανιστούν:

Έντονη αφυδάτωση: το δέρμα γίνεται τραχύ και αρχίζει να ξεφλουδίζει.

Τι να κάνετε: Απολέπιση και βαθιά ενυδάτωση. Βρέξτε την επιδερμίδα σας και τρίψτε την απαλά με ένα προϊόν πίλινγκ. Αφού σκουπιστείτε, απλώστε ένα πλούσιο στρώμα από After Sun. Επαναλάβετε καθημερινά, μέχρι να επανέλθει πλήρως.

Ηλιακό έγκαυμα: Ταλαιπωρεί συχνά τις ανοικτόχρωμες επιδερμίδες. Η ένταση του εγκαύματος καθορίζεται από τον τύπο του δέρματος και το χρόνο έκθεσης. Στην αρχή εμφανίζεται ως κοκκίνισμα το οποίο συνοδεύεται με πόνο.

Τι να κάνετε: Ένα αντιισταμινικό θα σας ηρεμήσει. Εφαρμόστε τοπικά ένα προϊόν με αλόη βέρα.

Έγκαυμα δευτέρου βαθμού: Πρόκειται για βαθύ κάψιμο το οποίο παθαίνουν πολλοί εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο, χωρίς να γνωρίζουν τη σοβαρότητά τους. Στην επιδερμίδα εμφανίζονται φουσκάλες με υγρά, ενώ στα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνεται ρίγος ή πυρετός.

Τι να κάνετε: Επισκεφθείτε το γιατρό.Ίσως χρειαστείτε αντιβίωση και θεραπεία με κορτιζονονούχες κρέμες.

Μετά: Φροντίδα ανάπλασης

Τα προϊόντα περιποίησης για μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι η ασπίδα σας. Ενυδατώνουν το δέρμα, ενώ, χάρη στη σύνθεσή τους, ενισχύουν τη συνοχή και επιταχύνουν τους ρυθμούς ανανέωσης των κυττάρων. Χρησιμοποιήστε τα καθημερινά μετά το μπάνιο. Περιορίζουν το ερύθημα και τις αλλοιώσεις του δέρματος, ενώ ενισχύουν και παρατείνουν το μαύρισμα.

Τι περιέχουν: αλόη βέρα που καταπραΰνει από τους ερεθισμούς, βιταμίνη Ε, η οποία προλαμβάνει τη δημιουργίας ρυτίδων, ιαματικό νερό, φυτικά εκχυλίσματα, γλυκόριζα και ενυδατικά στοιχεία, που απαλύνουν το δέρμα.

Σπιτική συνταγή: Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο και διαλύστε ελάχιστη ποσότητα από ακετιλοσακιλικό οξύ (στα φαρμακεία). Σκουπίστε απαλά το σώμα και κάντε μάσκα από γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά. Αφήστε για 15 λεπτά και ξεβγάλτε. Ολοκληρώστε τη φροντίδα με ένα προϊόν After Sun.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αυξάνονται κατά 20.000 οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς»


Στυλιανίδης: Θα καλυφθεί το 70-80% της ζήτησης.
Την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών που θα γίνουν δεκτά σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, εξέφρασε ο Ευ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» επεσήμανε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των τροφείων ανά παιδί και της αύξησης του προγράμματος, που σήμερα είναι ύψους 125 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός η δυνατότητα απορρόφησης παιδιών είναι 43.000. - 45.000 και οι αιτήσεις που έχουν γίνει αγγίζουν τις 84.000.

Ωστόσο μέσω του νέου πλαισίου που θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα υπάρξει αύξηση της δυνατότητας απορρόφησης κατά 15.000 – 20.000 παιδιά. Έτσι θα καλυφθεί το 70-80% της ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά μαθητών ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν οφειλές από το 2011 ύψους 70 εκατ. ευρώ (τιμολογημένα 43 εκατ. ευρώ), ενώ για το 2012 το κόστος είναι 90 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης υπάρχουν συζητήσεις για μείωση του κόστους.


Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινήσεις για την εξόφληση ιδιωτών από το Δημόσιο


Θα γίνεται με ισόποση εγγυητική επιστολή.
Εγγυητικές επιστολές, ισόποσες με τις χρηματικές απαιτήσεις τους από το Δημόσιο, θα πρέπει να προσκομίζουν εφεξής οι φορολογούμενοι στις Εφορίες, εφόσον οι οφειλές αυτές απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες ή από διαταγές πληρωμής που έχουν προσβληθεί ενδίκως. Μόνον τότε, θα μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που τους οφείλει το κράτος,

Η σχετική διάταξη, η οποία είχε περιληφθεί στον νόμο 4072/2012 για τις «ρυθμίσεις θεμάτων Νομικού Συμβουλίου του Κράτους», ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τίθεται τώρα σε εφαρμογή από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις Εφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ισχύουν τα εξής:

-Προκειμένου να εκτελεστεί δικαστική απόφαση, από την οποία απορρέει χρηματική υποχρέωση του Δημοσίου, στην περίπτωση που αυτή δεν έχει καταστεί αμετάκλητη, ο δικαιούχος πρέπει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή τράπεζας, ισόποση με την απαίτησή του κατά του Δημοσίου. Το ίδιο ισχύει και όταν η χρηματική υποχρέωση του Δημοσίου απορρέει από άλλον, πλην της δικαστικής απόφασης, εκτελεστό τίτλο (ως τέτοιος τίτλος νοείται κυρίως η διαταγή πληρωμής), ο οποίος έχει προσβληθεί με ένδικο βοήθημα.

-Το ύψος της εγγυητικής επιστολής μπορεί, κατόπιν αιτήσεως του δικαιούχου, να μειώνεται έως και το μισό, με απόφαση του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ή του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η εκδίκαση του ένδικου βοηθήματος.

-Οι ΔΟΥ, όταν πρόκειται να εξοφλήσουν χρηματική απαίτηση σε βάρος του Δημοσίου, η οποία απορρέει από δικαστική απόφαση ή διαταγή πληρωμής, απαιτείται να ελέγχουν παρεμπιπτόντως τη συνδρομή των προϋποθέσεων των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 326 του ν. 4072/2012 και, σε αρνητική περίπτωση, να μην προχωρούν στην εξόφληση, ενημερώνοντας ταυτόχρονα εγγράφως την οικονομική υπηρεσία του φορέα που βαρύνεται με τη σχετική δαπάνη. Στο πλαίσιο τού εν λόγω ελέγχου, οφείλουν να αναζητούν, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, από την οικονομική υπηρεσία του φορέα που βαρύνεται με τη σχετική δαπάνη:

-έγγραφη βεβαίωση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του ν. 4072/2012 και ότι έχει κατατεθεί εγγυητική επιστολή τράπεζας,

-το ύψος της εγγυητικής επιστολής, καθώς και φωτοαντίγραφό της.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η λεύκη και πως αντιμετωπίζεται



Προσβάλλει το 1-2% του γενικού πληθυσμού.

Η νόσος του φωτός. Απομυθοποιήστε την! Πρόκειται γι’ αυτές τις λευκές κηλίδες που, έτσι και εμφανίζουν στο δέρμα, προκαλούν ακόμα και πανικό. Το πρόβλημα όμως είναι καθαρά... αισθητικό. Η λευκή δεν μεταδίδεται και αντιμετωπίζεται με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που συνιστά ο δερματολόγος.

Τι είναι:
Η λεύκη είναι ένα κοινό δερματολογικό πρόβλημα, εφόσον προσβάλλει το 1-2% του γενικού πληθυσμού. Εμφανίζεται με αποχρωματισμένες κηλίδες οι οποίες στερούνται μελανίνης, της ουσίας δηλαδή που μας προστατεύει από τις ηλιακές ακτίνες. Είναι συχνότερη στις ηλιόλουστες χώρες, ιδίως στη βόρεια Αφρική, και έχει χαρακτηριστεί ως «νόσος του φωτός». Φαίνεται όμως πως ο ήλιος είναι απλώς εκλυτικός παράγοντας της πάθησης που επιτείνει την αντίθεση ανάμεσα στο «μαυρισμένο» υγιές δέρμα και στο χωρίς χρωστική δέρμα που δεν μαυρίζει.

Παρουσιάζεται συχνότερα πριν από την ηλικία των είκοσι. Κάνει την εμφάνιση της με μία ή περισσότερες κηλίδες χωρίς χρωστική (λόγω της προοδευτικής εξαφάνισης των μελανοκυττάρων της επιδερμίδας). Οι λευκές αυτές κηλίδες περιβάλλονται από μια ζώνη με υπέρχρωση, πιο σκοτεινόχρωμη από το φυσιολογικό δέρμα.

Η εξέλιξη της είναι απρόβλεπτη. Ορισμένες κηλίδες σταθεροποιούνται, ενώ άλλες εξαφανίζονται. Με άλλα λόγια, τρόπος πρόβλεψης για την εξέλιξη της λεύκης δεν υπάρχει. Μπορεί να παραμείνει ως έχει, να επεκταθεί ή να αυτοϊαθεί.

Μερικές φορές οι αχρωματικές κηλίδες καταλαμβάνουν ολόκληρο το σώμα και μπορεί να προσβάλουν ακόμα τις τρίχες και τα μαλλιά (λευκά τσουλούφια).

Προσοχή!
Το σίγουρο είναι ότι η λεύκη δεν μεταδίδεται και δεν δημιουργεί πρόβλημα υγείας. Πρόκειται για μια δυσμορφία, ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα. Η εκτεταμένη λεύκη όμως δημιουργεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς, τα οποία με τη σειρά τους επιδεινώνουν τη νόσο, οδηγώντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς τελειωμό.

Το στρες και άλλα...
Το έντονο στρες ή η στενοχώρια είναι συχνά αυτά που πυροδοτούν τη λεύκη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να συσχετίζεται ή να συνυπάρχει με διαταραχές του θυρεοειδούς, με τη νόσο του Άντισον, την αναιμία Μπίρμερ ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως για παράδειγμα τη γυροειδή αλωπεκία.

Να θυμάστε:
Η εξεργασία που οδηγεί στην εξαφάνιση της λεύκης φαίνεται ότι είναι αυτοανοσιακού τύπου, αλλά είναι εξίσου πιθανός και ένας νευρικός μηχανισμός.

Εμφανίζεται:
Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και του προσώπου. Όμως συχνότερα εντοπίζεται:
• στα άνω βλέφαρα
• στο λαιμό
• στα άκρα χέρια
• στα γεννητικά όργανα
• στις θηλές των μαστών.

Η αιτία:
Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ίδιος ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα κατά των μελανοκυττάρων. Η αιτιολογία του δεν είναι γνωστή. Αν και στο περίπου 20% των περιπτώσεων αποδίδεται στην κληρονομικότητα, παρ' όλα αυτά η λεύκη δεν θεωρείται μάλλον κληρονομικό νόσημα. Οι νέες εξελίξεις στο γονιδιακό τομέα αναμένεται σύντομα να το αποδείξουν.

Η αντιμετώπιση
Η θεραπεία της λεύκης παραμένει συμπτωματική. Δεν χτυπάει δηλαδή τη ρίζα του κακού αλλά τις εκδηλώσεις της. Επίσης, η θεραπευτική αντιμετώπιση εξατομικεύεται πάντα, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, τη θέση και την έκταση της βλάβης, την παλαιότητα της νόσου, την εποχή του χρόνου κ.λπ.

Θεραπεία με ψωραλένιο σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο: όταν η πάθηση έχει εμφανιστεί πρόσφατα, σημειώνονται επιτυχίες με το φάρμακο ψωραλένιο (με επάλειψη ή από το στόμα), σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο ή με υπεριώδη ακτινοβολία. Το ψωραλένιο είναι ένα φωτοευαίσθητο φάρμακο, το οποίο διεγείρει τη μελάγχρωση. Η θεραπεία αυτή πρέπει πάντα να εφαρμόζεται με καθοδήγηση δερματολόγου, με προστασία των ματιών, έλεγχο αίματος κάθε χρόνο, χρήση αντηλιακών προϊόντων σε κάθε έκθεση στον ήλιο κ.ά. Συνεχίζεται επί αρκετούς μήνες έως δύο χρόνια και έχει επιτυχία στο 70-80% των περιπτώσεων. Δεν εφαρμόζεται όμως στα παιδιά γιατί θεωρείται τοξική.

Η χρήση φενυλαλανίνης σε συνδυασμό με υπεριώδη ακτινοβολία: η θεραπεία αυτή δοκιμάστηκε στο Φωτοβιολογικό Τμήμα της Παν/μιακής Κλινικής του νοσοκομείου «Α. Συγγρός». Έδειξε αρκετά καλά αποτελέσματα, λιγότερο όμως ικανοποιητικά από τη φωτοχημειοθεραπεία με το ψωραλένιο. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει το πλεονέκτημα ότι, επειδή δεν υπάρχουν παρενέργειες, η μέθο¬δος μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιά. Επίσης, ένα ακόμα πλεονέ¬κτημα είναι και η μικρότερη ευαι-σθησία της περιοχής που πάσχει στο φως του ήλιου.

To laser στη θεραπεία της λεύκης
To laser -αξιοποιώντας στο έπακρο τις θετικές ιδιότητες της υπεριώδους ακτινοβολίας- αποτελεί πλέον ένα νέο όπλο της ιατρικής επιστήμης για την τοπική θεραπευτική αντιμετώπιση της λεύκης. Έτσι λοιπόν σήμερα η χρήση του laser με τη μέθοδο Fotovit μπορεί να βοηθήσει - και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα στη θεραπεία και της λεύκης.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της φωτοθεραπείας με laser είναι ότι ακτινοβολούνται μόνον οι λευκές κηλίδες, δίχως να αγγίζεται το υγιές δέρμα, το οποίο, αν ακτινοβοληθεί, παρουσιάζει άμεση αισθητική επίπτωση.

Πώς όμως επανέρχεται το χρώμα στις λευκές κηλίδες; Με τη δυνατότητα που έχει η μέθοδος Fotovit Laser να ενεργοποιεί τα μελανοκύτταρα - τα κύτταρα δηλαδή που παράγουν μελανίνη - από τις γειτονικές υγιείς περιοχές και από τα σημαντικά εξαρτήματα του δέρματος, τις τρίχες. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 15 συνεδρίες.

Η θεραπεία με laser με τη μέθοδο Fotovit μπορεί να συμπεριλάβει και τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών, οι οποίες έχουν αποκλειστικά και μόνο φυτική προέλευση και βοηθούν κι αυτές στη διέγερση των μελανοκυττάρων, ενώ συγχρόνως προστατεύουν το δέρμα από την επίδραση των υπεριωδών ακτινών.

Οι τυχόν παρενέργειες της θεραπείας αυτής περιορίζονται σημαντικά διότι στέλνεται στην επιδερμίδα μια μικρή μόνο δόση υπεριώδους ακτινοβολίας laser, η οποία όμως αρκεί για να διεγείρει τα μελανοκύτταρα.

Τέλος, η χρήση του laser σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μεθόδου Fotovit δεν επηρεάζει τον οργανισμό, ούτε προκαλεί γενετικά προβλήματα και βλάβες στην επιδερμίδα, αφού η διάχυση της ακτινοβολίας είναι ελεγχόμενη μέσω οπτικής ίνας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γαστρεντερίτιδα στις διακοπές



Διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί μια νόσο του πεπτικού συστήματος, ενώ το 95% των περιπτώσεων αυτής προκαλείται από ιούς. Μεταδίδεται πολύ εύκολα και ίσως αυτός να είναι ο λόγος, που τα τελευταία χρόνια, η εμφάνιση της έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, ιδιαίτερα κατά του μήνες Οκτώβριο έως και Απρίλιο. Γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκληθεί και μετά από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τοξίνες (τροφική δηλητηρίαση), ενώ σπανιότερα η αιτιολογία είναι κάποια σοβαρή μολυσματική ασθένεια.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενους εμετούς (συνήθως εμφανίζονται τις πρώτες 6-10 ώρες και μετά υποχωρούν σταδιακά), υδαρείς κενώσεις (διάρροια), κοιλιακό πόνο, πυρετό (υψηλό ή δέκατα), αδυναμία και ανορεξία.

Στη διάρκεια των διακοπών μας ο κίνδυνος γαστρεντερίτιδας ελλοχεύει, καθώς κάποιοι από τους κανόνες υγιεινής να μη τηρούνται εν αγνοία μας.

Για το λόγο αυτό μη ξεχνάτε:

να πλένετε τα χέρια σας, όσο πιο συχνά γίνεται.
προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό
επιλέξτε το εστιατόριο που θα γευματίσετε, σιγουρευτείτε ότι ακολουθούντα οι βασικοί κανόνες υγιεινής
αποφύγετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με τη φλούδα.

Διατροφικές οδηγίες

Πρωταρχικό μέλημα στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας είναι η πρόληψη της αφυδάτωσης που ενδέχεται να προκληθεί από τους επαναλαμβανομένους εμετούς και τη διάρροια. Έτσι συστήνεται ή λήψη μικρών ποσοτήτων νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου ανά 15-20 λεπτά). Μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα που να περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, τα οποία αποτελούν βασικούς ηλεκτρολύτες για την λειτουργία- ενυδάτωση του οργανισμού. Στην περίπτωση που η προσέλευση σε κάποιο φαρμακείο κρίνεται αδύνατη σε ένα ποτήρι νερό βάλτε μια πρέζα αλάτι και σόδα και μισό κουτάλι του γλυκού ζάχαρη. Η σόδα περιέχει διτανθρακικό οξύ, το αλάτι χλώριο και νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη, που τονώνει τον οργανισμό. Να θυμάστε ότι, αν προκύψει εμετός θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον μια ώρα για να καταναλώσετε τροφή (σε μικρές ποσότητες) και νερό (2-3 κουταλιές).

Πίνετε σε μικρές ποσότητες τσάι με λεμόνι. Το τσάι χαρακτηρίζεται και για αντιδιαρροϊκές δράσεις.

Τα αναψυκτικά τύπου cola επειδή περιέχουν τανίνες περιορίζουν την κινητικότητα του εντέρου και κατά συνέπεια τον αριθμό των κενώσεων. Συνιστάται όμως η κατανάλωση ενός ποτηριού ημερησίως, καθώς τα προϊόντα αυτά περιέχουν και καφεΐνη, ουσία που προκαλεί αυξημένη διούρηση με άμεσο επακόλουθο την επιπλέον απώλεια υγρών, κάτι που σαφώς δεν είναι επιθυμητό. Επίσης, αποφεύγετε τα αναψυκτικά τύπου cola που είναι light ή δεν έχουν ζάχαρη, γιατί περιέχουν ασπαρτάμη, ουσία που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημά σας.

Η διατροφή σας πρέπει να χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Μπορείτε να καταναλώσετε καλά βρασμένα κολοκυθάκια και καρότα καθώς και κομπόστες φρούτων ή μήλο με τη φλούδα και μπανάνα.

Χρησιμοποιήστε απλούς υδατάνθρακες στο μενού σας, δηλαδή, άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, φρυγανιές.
Αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Προτιμήστε κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι άπαχο ψητά ή βραστά. Αποφύγετε τηγανητά και σάλτσες.
Μη χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, κρεμμύδι και σκόρδο κατά την παρασκευή των γευμάτων.

Εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές σε 2-3 ημέρες τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Διαφορετικά θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ιατρικές εξετάσεις και ίσως κριθεί απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν η διατροφή σας μπορεί να επανέλθει σταδιακά στους προηγουμένους ρυθμούς της.

Υπόδειγμα μιας μέρας με γαστρεντερίτιδα (εφόσον έχουν διακοπεί οι συνεχείς εμετοί και το άτομο βρίσκεται σε θέση να φάει).

Πρωινό: 1 φλιτζάνι τσάι με λεμόνι, 2 σταρένιες φρυγανιές
Δεκατιανό: 1 μικρή μπανάνα.
Μεσημεριανό: κοτόπουλο βραστό χωρίς πέτσα με λίγο ρύζι νερόβραστο ή βραστή πατάτα ή μακαρόνια λευκά νερόβραστα ή λίγο φιδέ.
Απογευματινό: Λίγη κομπόστα μήλο.
Βραδινό: Ψάρι βραστό, βραστά κολοκυθάκια και καρότα με λίγο λεμόνι.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξωσωματική και κατάθλιψη



Τι δείχνει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Οι γυναίκες που έχουν άγχος και νευρικότητα πριν από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας, υποστηρίζει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Lauri A. Pasch τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι «γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν για το γεγονός ότι έχουν νευρικότητα», επειδή δεν πρόκειται να επηρεάσει την επιτυχία ή την αποτυχία της μεθόδου. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση αποτυχίας οι γυναίκες δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους και συγκεκριμένα το γεγονός ότι είχαν πολύ στρες.

Από την άλλη μεριά όμως, η αποτυχία της εξωσωματικής μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης στις γυναίκες, σύμφωνα με την Lauri Pasch καθώς και άλλους ερευνητές. Σε έρευνα που παρακολούθησε 202 γυναίκες που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση στο San Francisco παρατηρήθηκε ότι από τις 103 γυναίκες που απέτυχαν το 60% είχαν συμπτώματα αγχώδους διαταραχής και το 44% είχαν κατάθλιψη. Τα αντίστοιχα ποσοστά πριν την εξωσωματική ήταν 57% και 26%.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι ακόμη και οι γυναίκες που μένουν έγκυες με εξωσωματική έχουν υψηλά ποσοστά αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το 30% των γυναικών είχαν κατάθλιψη, ενώ περίπου οι μισές είχαν αγχώδεις διαταραχές.

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της ψυχικής στήριξης των γυναικών και του ζεύγους κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δοκιμάστε στερεά τροφή στο μωρό σας



Προσδίδει ανεξαρτησία από μικρή ηλικία.

Παλαιότερα, θεωρείτο καλύτερο η στέρεα τροφή να δίνεται στο μωράκι όταν αυτό είναι μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι τα μωρά τους πρώτους έξι μήνες ζωής δε χρειάζονται τίποτε άλλο παρά το γάλα του θηλασμού (ή τη φόρμουλα, σε περίπτωση που δε θηλάζετε).

Αν το μωρό δε δείχνει ευχαριστημένο με σύνηθες γάλα θηλασμού ή τη φόρμουλα και είναι μικρότερο από έξι μηνών, προσπαθήστε να το ικανοποιήσετε ταΐζοντας το συχνότερα ή μιλήστε στον παιδίατρο σας.

Για ποιο λόγο χρειάζεται στέρεα τροφή το μωρό σας;
Περίπου στην ηλικία των έξι μηνών, το γάλα από μόνο του ίσως να μην ικανοποιεί πια τις σωματικές του ανάγκες. Η στέρεα τροφή παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως το σίδηρο, τα οποία χρειάζεται πλέον ο οργανισμός. Επίσης με τη στέρεα τροφή το μωρό θα αρχίσει σιγά σιγά να απολαμβάνει υγιεινό φαγητό και να ανακαλύπτει πως τα γεύματα είναι διασκεδαστικά. Το μωρό σας γίνεται πιο ανεξάρτητο, μαθαίνει πως να κάθεται μόνο του χωρίς υποστήριξη και αρπάζει ό,τι θέλει, λατρεύει να βάζει πράγματα στο στόμα του και θέλει να συμμετέχει στα πάντα. Το να μάθει να τρώει στέρεα τροφή και να συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα είναι τα επόμενα βήματα στο δρόμο για την ανεξαρτησία.

Η ώρα της ακαταστασίας
Το τάισμα του μωρού με στέρεα τροφή μπορεί να δημιουργήσει τρομερή ακαταστασία, καθώς το περισσότερο από το φαγητό θα βγαίνει αμέσως από το στόμα του, ενώ τα μωρά λατρεύουν να βάζουν τα χεράκια τους στα πιρούνια και τα πιάτα. Όμως όλα αυτά είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας! Εδώ υπάρχουν μερικές συμβουλές, για να αντιμετωπίσετε αυτό το αναπόφευκτο χάος:
- Φορέστε στο μωρό σας πάντα μια σαλιάρα πριν από κάθε γεύμα.
- Απλώστε μια πετσέτα ή μια εφημερίδα στο πάτωμα, κάτω από το καρεκλάκι του μωρού.
-Έχετε δίπλα σας πολλές πετσέτες και μωρομάντιλα εύκαιρα για σκούπισμα.
-Έχετε δίπλα σας μια σακούλα για τα απορρίμματα.
-Ανάμεσα στα γεύματα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την κρέμα JOHNSON’S® Soothing Naturals™ για να απαλύνετε και να αποφύγετε την ξηρότητα στο πρόσωπο και τα μαγουλάκια του μωρού.

Σιγά - σιγά
Όταν ξεκινήσετε με τις στέρεες τροφές, είναι πολύ σημαντικό να δίνετε ένα μόνο είδος τροφής τη φορά και τουλάχιστον για δύο ημέρες, πριν δοκιμάσετε ένα νέο. Το ένα μόνο είδος τροφής τη φορά και το νέο φαγητό κάθε δύο-τρεις μέρες έχουν δύο πλεονεκτήματα:
-Το μωράκι σας θα συνηθίσει τη νέα γεύση και υφή.
-Αν υπάρχουν ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης- όπως πόνος στην κοιλίτσα, διάρροια ή ερεθισμός - θα είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβετε ποιο φαγητό τα προκάλεσε.

Ερεθισμός από πάνα
Καθώς το μωράκι σας αρχίζει να δοκιμάζει νέες τροφές, ίσως εμφανίσει διάρροια, που οδηγήσει σε ερεθισμό. Αν το μωρό έχει διάρροια, αποφύγετε τις τροφές που έφαγε τελευταία φορά – ενδέχεται να μην μπορεί ακόμη να χωνέψει τη συγκεκριμένη τροφή. Δοκιμάστε τη ξανά μετά από μερικές εβδομάδες. Αν έχει ξανά διάρροια, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας και αλλάζετε πάνες πιο συχνά. Αν το μωρό έχει ήδη ερεθισμό, επιλέξτε ένα προϊόν με οξείδιο ψευδαργύρου και άλλα συστατικά που απαλύνουν το δέρμα και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, όπως η κρέμα PENATEN® . Και φυσικά μην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Αν με το άλλαγμα πάνας και το πλύσιμο των χεριών ξεραίνονται τα χέρια σας, δοκιμάστε μια απαλή κρέμα χεριών.

Το μωρό σας χρειάζεται ακόμη γάλα
Το μωρό δεν είναι ακόμη έτοιμο να σταματήσει το θηλασμό ή το μπιμπερό, παρόλο που άρχισε τα στέρεα γεύματα. Για αρχή, απλώς θα συνηθίσει στο να δοκιμάζει τροφές με νέα γεύση και διαφορετική υφή, και το περισσότερο από το φαγητό που θα βάζετε στο στόμα του, θα ξαναβγαίνει αμέσως, οπότε είναι απαραίτητο να συνεχίσετε με το θηλασμό ή τη φόρμουλα. Ουσιαστικά, αυτή θα είναι η βασική πηγή τροφής του μέχρι να γίνει ενός έτους.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι προτάσεις Βρούτση για τους παιδικούς σταθμούς



Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις της ΚΕΔΕ.

Τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σχετικά με την κάλυψη της ζήτησης για θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, απέστειλε το απόγευμα προς το προεδρείο της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας υπέβαλε τις προτάσεις αυτές μετά τις συναντήσεις που είχε νωρίτερα το πρωί με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους εκπροσώπους των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

- τη μείωση του voucher των βρεφικών σταθμών κατά 20%, ήτοι από 3700 σε 2960 ευρώ.

- τη μείωση του voucher των παιδικών σταθμών κατά 15%, ήτοι από 2900 σε 2465 ευρώ.

- τη μείωση του voucher των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) κατά 50%, ήτοι από 2000 σε 1000 ευρώ.

- την ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 20 εκατ. ευρώ.

Οι δήμαρχοι ζήτησαν την υποστήριξη του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από μητέρες και τις οποίες οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ικανοποιήσουν με δικούς τους πόρους. Από τις 93.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε περισσότερες από 40.000.

Με τις προτάσεις αυτές το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μπορούν να καλυφθούν περίπου επιπλέον 18.000 αιτήματα μητέρων, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο, για το τρέχον έτος, το συνολικό αριθμό των ωφελούμενων παιδιών σε περισσότερα από 60.000, ενώ εξοικονομούνται συνολικά 45.080.465 εκατ. ευρώ.

Η ΚΕΔΕ αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της κατά την επόμενη σύγκληση του Διοικητικού της Συμβουλίου τις επόμενες ημέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Άκουσε την καρδιά του νεκρού γιου



Είναι από τις στιγμές που νιώθεις τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια σου. Το να χάσεις το παιδί σου, είναι χειρότερο και από το χειρότερο βασανιστήριο. Όταν ακούς όμως την καρδιά του να χτυπά ζωντανή, στο κορμί ενός άλλου ανθρώπου, μάλλον δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψεις...

Τον Απρίλιο του 2011, ο 16χρονος Όουεν Μπίβερ, άφησε την τελευταία του πνοή. Η μητέρα του, Κάλεμπ Μπίβερ, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Θα έδινε τα όργανα του σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Αφού ο γιος της δεν τα κατάφερε ας ζούσαν άλλοι άνθρωποι.

Την καρδιά του την πήρε ένας καρδιοπαθής ο Τσαρλς Σέλτον από το Μισισίπι. Ο οργανισμός του "δέχτηκε" το μόσχευμα και πλέον ζει φυσιολογικά. Πριν από λίγες ημέρες, σχεδόν ένα χρόνο μετά, η μητέρα του 16χρονου συναντήθηκε με τον λήπτη και άκουσε και πάλι την καρδιά του γιου της να χτυπά...

Δείτε το Βίντεο:
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκεντρώνουν σχολικά είδη



Στους καιρούς που διανύουμε τα απαραίτητα για κάθε παιδί δεν είναι πλέον εξασφαλισμένα.

Η ομάδα εθελοντών της Πάτρας Patrinistas συγκεντρώνουν σχολικά είδη για τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν.

• Τσάντες, τσαντάκια κολατσιού, παγουράκια
• Γραφική ύλη: π.χ. μολύβια, στυλό, ξύστρες
• Χαρτικά: π.χ. χαρτιά Α4, σχολικά τετράδια, φακέλους Α4
• Είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας: π.χ. μπογιές, μαρκαδόροι, μπλοκ ζωγραφικής, χρωματιστά χαρτιά
ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Στο περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου στην πλατεία Γεωργίου από τη Δευτέρα 3/9 έως και το Σάββατο 8/9

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν στον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου Πατρέων για να διατεθούν μέσω αυτού.

Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Διανέμουν δελτία θεάματος


Χωρίς κλήρωση και εντελώς δωρεάν θα γίνει η διανομή των δελτίων θεάματος για την φετινή θερινή και χειμερινή περίοδο 2012-2013 στους δικαιούχους του ΟΓΑ.

Το πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος που υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της «Αγροτικής Εστίας»,απευθύνεται σε 100.000 ασφαλισμένους, συνταξιούχους του Οργανισμού καθώς και στα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.

Η διανομή δελτίων θεάματος θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) και θα συνεχιστεί έως ότου εξαντληθούν.

Δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος είναι:

1. Όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ

2. Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι

3. Οι έμμεσα ασφαλισμένοι του ΟΓΑ (σύζυγοι και παιδιά)

4. Επιζώντες (χήρες-ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ).

Για την παραλαβή των δελτίων απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

- Βιβλιάριο υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ (ατομικό και των προστατευόμενων μελών τους)

- Απόκομμα πληρωμής σύνταξης (εφόσον υπάρχει) ή απόκομμα καταβολής εισφορών, προκειμένου να εισαχθεί ο ορθός ΑΜ ΟΓΑ.

- Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

- Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει στείλει ο ΟΓΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού


Περίπου 1,5 εκατ. παιδιά ηλικίας από πέντε έως 17 ετών εργάζονταν στην Κολομβία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2001, δεδομένο που ανεβάζει στο 13% τον δείκτη της παιδικής εργασίας στη χώρα, αναφέρεται σήμερα σε επίσημη έκθεση.
«Είναι ένα επονείδιστο νέο για τη χώρα, διότι ο στόχος μίας αναπτυγμένης κοινωνίας είναι να μην εργάζονται τα παιδιά της», σχολιάζει ο Χόρχε Μπουσταμάντε, διευθυντής του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου (Dane), που συνέταξε τη μελέτη με τη βοήθεια του Ινστιτούτου για την Οικογενειακή Ευημερία και του υπουργείου Εργασίας.
Επιπλέον, σημειώνει ο Μπουσταμάντε, «περίπου το 23% των παιδιών που εργάζονται δεν πηγαίνουν στο σχολείο».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κολομβία αριθμεί 44, 9 εκατ. κατοίκους, εκ των οποίων τα 11,2 εκατ. είναι παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών, αριθμός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού.

Πηγαίνουν και σχολείο
Μεταξύ των παιδιών που εργάζονται πηγαίνουν ακόμη σχολείο, το 31,7% δηλώνει πως το κάνει με τη θέλησή του για να κερδίσει τα δικά του χρήματα, ενώ το 27,6% παραδέχεται πως εξαναγκάζεται να εργασθεί προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του.

Πάνω από τα μισά παιδιά που εργάζονται τονίζουν πως δεν έχουν δεχθεί κανενός είδους πληρωμή, σε ποσοστό 28% δηλώνουν μισθωτοί, ενώ ποσοστό 20% ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε ξενοδοχεία και χωράφια
Το ένα τρίτο των παιδιών εργάζεται στον τομέα των ξενοδοχείων και της εστίασης, άλλο ένα τρίτο στον τομέα της γεωργίας, ή της αλιείας και το 16,1% απασχολείται στα εργοστάσια, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνει και τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης ανηλίκων από ένοπλες ομάδες, ή τα δίκτυα της πορνείας.

Διαβάστε περισσότερα...

Η δύναμη της συνήθειας



Αντισταθείτε σε αυτήν για καλύτερα αποτελέσματα.

Αναμφισβήτητα ο κάθε άνθρωπος έχει τις συνήθειες του. Συνήθειες καλές, κακές, βλαβερές, ωφέλιμες. Συνήθειες που εκφράζονται στις δραστηριότητες στον τρόπο ζωής, στον πως ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα, στις συναισθηματικές αντιδράσεις ή στα διατροφικά τελετουργικά.

Όλοι έχουμε συνήθειες που δύσκολα τις αλλάζουμε. Δίνουν δομή κι όρια στις ζωές μας και μας βοηθούν να νιώσουμε ήρεμοι κι ασφαλείς. Αν αναλογιστούμε την καθημερινότητα μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι περισσότεροι από εμάς, κάνουμε πράγματα με την ίδια σειρά που τα κάναμε χθες και προχθές.

Πράγματα απλά, όπως ο τρόπος που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, ο καφές που πίνουμε το πρωί και πώς τον πίνουμε, το πρωινό που τρώμε (όσοι έχουν συνηθίσει το πρωινό) ή αντίστροφα η έλλειψη του, τα δόντια που βουρτσίζουμε, το ντουζ που κάνουμε, το απογευματινό γλυκό που επιθυμούμε, η ώρα που κοιμόμαστε, ο τρόπος που χαλαρώνουμε, τα χόμπι που έχουμε, ακόμη κι οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε κτλ., αποτελούν μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες.

Κάποιες από αυτές επιβάλλεται να γίνονται (πχ η ώρα που ξυπνάμε με βάση το ωράριο εργασίας μας), κάποιες γίνονται για λόγους υγιεινής (πχ βούρτσισμα δοντιών, ντουζ κτλ), κάποιες για λόγους υγείας (πχ το ιδανικό πρωινό, το ελαφρύ βραδινό, το καθημερινό βάδην ή η γυμναστική κτλ), κάποιες γιατί απλά μας ευχαριστούν (ο καφές, το απογευματινό γλυκό, ο χορός κτλ), άλλες γίνονται εντελώς μηχανικά (ο τρόπος που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, η στάση που κοιμόμαστε, η καρέκλα που καθόμαστε το μεσημέρι κτλ), ενώ κάποιες γίνονται απλά και μόνο γιατί έτσι έχουμε μάθει (πρωινό, τσιγάρο, διατροφικές προτιμήσεις ή απέχθειες, τρόπος μαγειρέματος κτλ).

Το θέμα είναι να κατηγοριοποιήσουμε όλες αυτές τις συνήθειες μας, σε αυτές που μας ωφελούν και για ποιους λόγους και σε αυτές που είναι αντικειμενικά κι αποδεδειγμένα επιβλαβείς και εν συνεχεία να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις κακές και να αυξήσουμε τις καλές, σε όλους τους τομείς της ζωής μας και βέβαια και στη διατροφή!

Για παράδειγμα κάποια που επαινείται από μικρή όταν καθαρίζει το πιάτο της, είναι πολύ πιθανό να καθαρίζει το πιάτο της από συνήθεια και σαν ενήλικας ακόμα και αν δεν πεινάει, ενώ επίσης ενδέχεται να περάσει αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια και στα δικά της παιδιά. Επίσης όταν ένα παιδί επιβραβεύεται για κάτι καλό με γλυκά, θα ζητάει πάντα γλυκό όταν πετυχαίνει κάτι και επίσης θα κάνει το ίδιο και στα παιδιά της, κ.ο.κ.

Όταν λοιπόν οι συνήθειες γίνονται επιβλαβείς για την υγεία και το «ευ- ζην» (wellbeing), και είναι εκτός του επιθυμητού ελέγχου (πχ εμετός μετά το φαγητό, διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος και περίεργη συμπεριφορά, χρήση σκευασμάτων αδυνατίσματος, χρήση ναρκωτικών ουσιών κτλ), τότε συνήθως υπάρχει πρόβλημα, που στον τομέα της διατροφής, γίνεται εντονότερο με την εμφάνιση κάποιας διατροφικής διαταραχής.

Εκεί μια περιστασιακή δραστηριότητα μπορεί να κυριαρχήσει στις σκέψεις σας, ενώ οι συνήθειες γίνονται τακτική συμπεριφορά σε σημείο να κυριαρχούν στις ζωή σας.

Αν μάλιστα ισχύει κάτι από τα παρακάτω, τότε η συνήθεια κινδυνεύει να γίνει εμμονή, καταναγκασμός ή εθισμός:
-Η συνήθεια είναι τόσο σημαντική που δεν μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς αυτή.
-Είναι δύσκολο να παραμείνετε για μεγάλο διάστημα, χωρίς να κάνετε τη συνήθειας σας, χωρίς να αισθανθείτε έντονη αμφιταλάντευση.
-Φαίνεται να σκέφτεστε τη συνήθειά σας για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.

Τέτοιες συμπεριφορές αναστατώνουν τον τρόπο ζωής σας και θα υπεισέρθουν στην ικανότητά σας να διαχειριστείτε την υγεία σας και τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους. Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα μιας διαταραχής όπου όλα αυτά τα χαρακτηριστικά των διασπαστικών συνηθειών (disruptive habits) είναι παρόντα.

Ένα διατροφικό πρόβλημα μπορεί να είναι μια νευρωτική συνήθεια. Μια συμπεριφορά που μια φορά ήταν χρήσιμη, μπορεί να επαναλαμβάνεται ψυχαναγκαστικά προσπαθώντας ν' αποκτήσει το αυθεντικό της αποτέλεσμα.
Η λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά ίσως να ενισχύεται από μια κρυμμένη "θετική πρόθεση" ή η αντίσταση να αλλάξουμε συνήθειες, ίσως κατοικεί σε βαθιές δομές «δεν μπορώ ν' αλλάξω» ή «δεν αξίζω να πετύχω».

Η επιρροή λοιπόν των συνηθειών είναι ένα βασικό πρώτο στοιχείο της θεραπείας των διατροφικών διαταραχών, αλλά κι όχι μόνο. Αυτός είναι κι ο κύριος σκοπός, που τα κέντρα αδυνατίσματος κι εμείς οι διαιτολόγοι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν τρόπο ζωής προσαρμοσμένο να υποστηρίζει διατροφικές αλλαγές, πχ υποκαθιστώντας συμπεριφορές για τη διατροφή, εξασφαλίζοντας καινούργιες πηγές κινήτρων.

Φυσικά και σε απλά περιστατικά υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Η αλήθεια είναι ότι το επίμονο βάρος και τα διατροφικά προβλήματα, απαιτούν από εμάς να κάνουμε μόνιμες αλλαγές ακόμη και στον τρόπο που αγοράζουμε, που αποθηκεύουμε ή που μαγειρεύουμε το φαγητό. Ωστόσο, όσο υψηλά επίπεδα κινήτρου κι αν έχουμε στην αρχή που ξεκινάμε την προσπάθεια μας, στην πορεία η δέσμευση συχνά ξεφεύγει, διότι ο πυρήνας παραμένει ανέπαφος.

Πρέπει λοιπόν να απομονώσετε τη λειτουργία των τωρινών ανθυγιεινών συνηθειών και να προβάλλετε αντίσταση σε αυτές, καταβάλλοντας προσπάθεια στη συμμόρφωση νέων υγιεινών συνηθειών.

Οι δικαιολογίες που αναμφισβήτητα θα προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε, το τύπου «δεν έχω χρόνο», «το ξέχασα», «θα το κάνω αύριο», είναι απλά αντίσταση στη δύναμη της συνήθειας, που πρέπει να επισκιαστεί από τη δύναμη της θέλησης.

Αυτό το ταξίδι των αλλαγών, ίσως πάρει χρόνο, ίσως χρειαστείτε βοήθεια ειδικών (Ψυχολόγου ή Διαιτολόγου ή και των δύο), ίσως σας φανεί απλό, ίσως ακατόρθωτο, αν όμως φτάσετε στον προορισμό σας, σίγουρα θα δικαιωθείτε!


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...