Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στο Youtube


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής μιας εισφοράς για τη χρήση των υπηρεσιών του Youtube, στο πλαίσιο των σχεδίων της για τη μεταρρύθμιση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας και την παροχή αποζημίωσης στους καλλιτέχνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico.

Όπως μάλιστα αναφέρει το Politico, επικαλούμενο πηγή της Κομισιόν, την συγκεκριμένη πρόταση υποδέχθηκε θετικά ο αρμόδιος επίτροπος Günther Oettinger.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα μπορούσαν να αποζημιώνονται για το streaming των έργων τους οι καλλιτέχνες.

Τα επικρατέστερα σενάρια, ωστόσο,αναφέρονται είτε σε χρέωση κατά τη διαδικασία ψηφιακής εγγραφής είτε σε χρέωση για κάθε φορά που κάποιος κάνει streaming σε ένα τραγούδι ή ένα video-clip.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μία ολόκληρη γενιά Σύρων χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση


Ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί στην Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Στη σκιά της συριακής προσφυγικής κρίσης εκτυλίσσεται ακόμη μία δραματική ιστορία με ολέθριες επιπτώσεις για τη Συρία. Ο πόλεμος και η προσφυγιά αφαίρεσαν τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση για μία ολόκληρη γενιά Σύρων και η άλλοτε ακμάζουσα ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας έχει μοιραστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου ή ζει στην παρανομία. Στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια δειλά βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, που όμως είναι πολύ μεγάλο και ακόμη δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE), Άλαν Γκούντμαν «η κλίμακα του προβλήματος δεν έχει προηγούμενο για την περίπου 100 χρόνων ιστορία του Ινστιτούτου, που έχει βάση τη Νέα Υόρκη». Το 2011, στις παραμονές του πολέμου, η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Συρία είχε περίπου 350.000 φοιτητές και 8.000 καθηγητές και λέκτορες. Δηλαδή, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των νέων στη Συρία φοιτούσαν σε πανεπιστήμιο. Πέντε χρόνια αργότερα, περίπου 2.000 ακαδημαϊκοί και εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων της Τουρκίας και της Ιορδανίας. Πολλοί περισσότεροι έχουν χαθεί ανάμεσα στα εκατομμύρια των εσωτερικά εκτοπισμένων Σύρων.

«Ακόμα και στο Ιράκ, όταν δολοφονούνταν καθηγητές και υπήρχε φοβερή βία, πολλά πανεπιστήμια κατάφεραν να παραμείνουν ανοικτά, και πολλοί φοιτητές συνέχισαν να σπουδάζουν», λέει ο κ. Γκούντμαν.

Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, η διεθνής κοινότητα μόλις πρόσφατα άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του προβλήματος – και την ανάγκη η τριτοβάθμια εκπαίδευση να είναι μέρος οποιασδήποτε ανοικοδόμησης και μεταπολεμικής ανασυγκρότησης της Συρίας. Το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE) και το Κέντρο της φινλανδικής κυβέρνησης για τη Διεθνή Κινητικότητα (CIMO) έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει σε Σύρους σπουδαστές να συνεχίσουν σε φινλανδικά πανεπιστήμια. Η επιλογή, όμως, είναι μια δύσκολη διαδικασία καθώς για να δοθεί μια υποτροφία ζητείται από τον ενδιαφερόμενο βιογραφικό, συστατικές επιστολές, δημοσιεύσεις και για πολλούς είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις τα έγγραφα έχουν χαθεί ή παρακρατούνται.

Το Συμβούλιο για Ακαδημαϊκούς σε Κίνδυνο (CARA) είναι ο άμεσος απόγονος του Συμβουλίου Ακαδημαϊκής Βοήθειας που ιδρύθηκε από τον Ουίλιαμ Μπέβεριτζ, διευθυντή του London School of Economics, το 1933, για να βοηθήσει τους ακαδημαϊκούς που υπέφεραν από τις διώξεις των ναζί. Το CARA, συνεργάζεται με ένα δίκτυο 113 πανεπιστημίων στη Βρετανία και βοηθά Σύρους μελετητές με ένα ποσό που το 2015 άγγιξε τα 2 εκατ. λίρες. Σύμφωνα με το BBC, oι μεγαλύτερες προσπάθειες στήριξης εκτοπισμένων Σύρων μελετητών γίνονται από τη Γερμανία. Το 2014 η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) είχε κρατική χρηματοδότηση ύψους 7,8 εκατ. ευρώ για να προσφέρει 200 υποτροφίες. Έλαβε πάνω από 5.000 αιτήσεις, οι μισές από ακαδημαϊκούς που βρίσκονταν ακόμα στη Συρία. Ομάδα 25 Γερμανών καθηγητών ταξίδεψε για τρεις εβδομάδες και πραγματοποιούσε συνεντεύξεις σε Κωνσταντινούπολη, Βηρυτό, Κάιρο και Αρμπίλ. Οι φοιτητές αυτοί, ως επί το πλείστον μεταπτυχιακοί φοιτητές, σπουδάζουν τώρα σε γερμανικά πανεπιστήμια. Μια άλλη γερμανική πρωτοβουλία ύψους 100 εκατ. ευρώ έχει ξεκινήσει φέτος, για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που σπούδαζαν ήδη, ή επρόκειτο να ξεκινήσουν σπουδές στην πατρίδα τους, τη Συρία.

Σε ερωτήσεις που διατυπώνουν ορισμένοι σχετικά με την ηθική να προσφέρεται καταφύγιο σε πρόσφυγες καθηγητές, ενώ οι υπόλοιποι Σύροι πρόσφυγες αφήνονται στο έλεος των δουλεμπόρων, ο κ. Γκούντμαν απαντά μιλώντας στο BBC: «Γνωρίζουμε ότι οι Σύροι πρόσφυγες θα περάσουν πολλά χρόνια σε στρατόπεδα και είναι πολύ επικίνδυνο να μεγαλώνει μια ολόκληρη γενιά σε στρατόπεδα χωρίς εκπαίδευση».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διεμφυλικό μοντέλο που έγινε γυναίκα είναι το νέο «hit» του Vogue


Η 22χρονη Siobhan έκλεισε τις πρώτες της δουλειές ως άνδρας - Δείτε τις φωτογραφίες.

Η νέα άφιξη στη βιομηχανία του μόντελινγκ ονομάζεται Siobhan Atwell, είναι 22 ετών και μόλις πρόσφατα έγινε γυναίκα. Γιατί τα πρώτα δύο χρόνια που εργαζόταν ως μοντέλο, έκλεινε δουλειές ως άνδρας ή ως «gender-fluid». Στους σχεδιαστές άρεσε πολύ το ανδρόγυνο look του και η Siobhan πόζαρε άλλοτε ως άνδρας κι άλλοτε ως γυναίκα.

Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε δημοσίως πως είχε αποφασίσει να καταλήξει στο γυναικείο φύλο επειδή συνειδητοποίησε πως ένιωθε πιο άνετα έτσι- και οι φωτογράφοι ανταποκρίνονταν περισσότερο σε αυτή της την πλευρά.

«Άρχισε να αλλάζει ο τρόπος που τα έβλεπα όλα αυτά», αφηγήθηκε η Siobhan- που κάποτε ονομαζόταν Seth, στη Vogue. «Ένιωθα πιο άνετα ως γυναίκα και μου άρεσε να μου απευθύνονται έτσι».

Όσο για την απόφασή της, δεν κατέληξε σε αυτή εύκολα. Επί ένα χρόνο έκανε έρευνα και μιλούσε με γιατρούς πριν την τελική της «ετυμηγορία».

«Πρέπει να παίρνεις το χρόνο σου για να σκεφτείς, ειδικά όταν είσαι νέος», τόνισε, «δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και πρέπει να έχεις ένα σύστημα υποστήριξης για να σε στηρίξει». Η Siobhan ήταν τυχερή, η οικογένεια και οι φίλοι της στάθηκαν στο πλευρό της.

Η απόφασή της δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη καθώς η ανδρόγυνη φύση της ήταν προφανής στις φωτογραφίες της- ακόμα κι όταν ήταν παιδί.

«Ακόμα νιώθω ο ίδιος άνθρωπος, έχω απλώς άλλο όνομα», εξήγησε, προσθέτοντας πως εξέτασε πολλά ονόματα πριν καταλήγει στο Siobhan.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαγόραζαν ψήφους με βιάγκρα στη Ν.Κορέα


Έναν ασυνήθιστο τρόπο για να κερδίσουν ψήφους βρήκαν κάποιοι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, οι υποψήφιοι εξαγόραζαν τις ψήφους των ανδρών δίνοντας τους βιάγκρα ή άλλα σκευάσματα που θα τους βοηθούσαν να βελτιώσουν την προσωπική τους ζωή.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξαν μαζικές καταγγελίες, με τις αρχές της χώρας να επισημαίνουν ότι θα διεξήχθη έρευνα.

Σε ανακοίνωση της η Εισαγγελία αναφέρει ότι όλες οι καταγγελίες έγιναν από μία συγκεκριμένη περιοχή της Νοτίου Κορέας.

«Δεν έχουμε ακόμη επαληθεύσει τους ισχυρισμούς, ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, τότε μιλάμε για παράβαση του εκλογικού νόμου», δήλωσε ο εισαγγελέας της Suwon στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις για την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ


Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ- από την οποία προκύπτει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.091 ευρώ- θα ισχύσει στο σύνολό της για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και στη συνέχεια θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος έως ότου εξαλειφθεί.

Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες στο προωθούμενο νομοσχέδιο, θα έχουν ως εξής:

Από 0-20.000 ευρώ 22%

Από 20.001-30.000 ευρώ 29%

Από 30.001-40.000 ευρώ 37%

Άνω των 40.000 ευρώ 45%


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Γιακουμάκη


Η θεία του Γιακουμάκη μιλά για πρώτη φορά: Δεν θα έκανε ποτέ κακό στον εαυτό του


Η θεία του Βαγγέλη Γιακουμάκη σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή της στην εκπομπή "Αλήθειες με τη Ζήνα" και φανερά συντετριμμένη τονίζει ότι ο Βαγγέλης δεν θα έκανε ποτέ κακό στον εαυτό του.

"Αν ήξεραν, γιατί δεν μίλησαν; Και αφού ξέρουν, γιατί δεν μιλούν;" αναρωτήθηκε η θεία του φοιτητή της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Δείτε το βίντεο από το STAR:



-----------------

Μαρτυρία σοκ για τα βασανιστήρια που υπέστη ο Γιακουμάκης


Δείτε τι λέει ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης Γιακουμάκη.

Ο ιδιωτικός ερευνητής Φώντας Βρόσγος περιγράφει στην κάμερα της εκπομπής "Αλήθειες με τη Ζήνα" τα βασανιστήρια που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης στη Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων από τους συμφοιτητές του.

Δείτε το βίντεο από το STAR:



-----------------

Η στενή συγγενής του Γιακουμάκη και ο βασικός μάρτυρας που απορρίπτουν την αυτοκτονία


Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που όλη η Ελλάδα θρήνησε για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Για πρώτη φορά, η θεία του 20χρονου Κρητικού, Αιμιλία Ζουμπεράκη σπάει την σιωπή της και μιλάει στην εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα» για την υπόθεση του φοιτητή που συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο.

Η ίδια τόνισε πως δεν είχε καταλάβει τίποτα σχετικά με τα μαρτύρια που βίωνε ο ανιψιός της γιατί πάντα ήταν χαμογελαστός. Ωστόσο, αναρωτήθηκε για όσους ήταν στην σχολή και έβλεπαν τα όσα συνέβαιναν: «Αν ήξεραν, γιατί δεν μίλησαν; Και αφού ξέρουν, γιατί δεν μιλούν»;

Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία αλλά για ανθρωποκτονία. «Ο Βαγγέλης δεν θα έκανε κακό στον εαυτό του. Αγαπούσε τον εαυτό του. Αγαπούσε την ζωή και όλους τους ανθρώπους. Δεν είχε κακία μέσα του, ήταν πολύ καλό παιδί!» είπε χαρακτηριστικά.

Σοκάρουν επίσης οι περιγραφές του βασικού μάρτυρα της υπόθεσης Γιακουμάκη. Ο ιδιωτικός ερευνητής Φώντας Βρόσγος περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης στη Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων από τους συμφοιτητές του.

Δείτα τα βίντεο από το STAR:






Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσφυγες βρήκαν τον τάφο του γιου τους χάρη σε τηλεοπτική εκπομπή


«Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε τα άλλα μας παιδιά», δηλώνουν ο Άμτζαντ και η Ταχάνι.

Ένα ζευγάρι σύρων προσφύγων, που πλέον έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία, βρήκε χάρη σε μια τηλεοπτική εκπομπή τον τάφο ενός από τα παιδιά του που χάθηκαν σε ναυάγιο καθώς διέσχιζαν τη Μεσόγειο τον Αύγουστο του 2014.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, που αφηγείται την ιστορία, ο Άμτζαντ και η Ταχάνι μπόρεσαν να πάνε να προσευχηθούν στον τάφο του γιου τους, Μοχάμεντ, που ήταν 4 ετών την ημέρα του δράματος, στο κοιμητήριο του χωριού Ριμπένα, κοντά στην επαρχία Αγκριτζέντο της Σικελίας.

Στις 2 Αυγούστου 2014, πλοιάριο που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη μεταφέροντας σχεδόν 250 μετανάστες ναυάγησε στη Μεσόγειο. Δεκάδες άνθρωποι χάθηκαν στα κύματα και άλλοι μπόρεσαν να διασωθούν, όπως ο Άμτζαντ, ένας 36χρονος μηχανικός αυτοκινήτων και η γυναίκα του, η 33χρονη Ταχάνι που είναι καθηγήτρια Αγγλικών.

Πεπεισμένοι ότι τα τέσσερα παιδιά τους είχαν διασωθεί από άλλο πλοίο και είχαν επιζήσει, ο Άμτζαντ και η Ταχάνι, οι οποίοι έκτοτε απέκτησαν ένα αγοράκι που είναι 7 μηνών σήμερα, ουδέποτε σταμάτησαν να τα αναζητούν.

Στράφηκαν στον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος επικοινώνησε με την πολύ δημοφιλή εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης «Chi l'ha visto?» (Ποιος το είδε;).

Παρακολουθώντας την εκπομπή, ένα μέλος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στο Αγκριτζέντο θυμήθηκε το πρόσωπο του μικρούλη, του οποίου το άψυχο σώμα τον είχε συγκλονίσει μερικές ημέρες μετά το ναυάγιο, καθώς είχε παραστεί στη νεκροψία.

«Τότε λοιπόν ήρθαμε σε επαφή με την οικογένεια του Μοχάμεντ και την Παρασκευή, με τη βοήθεια ενός μεγάλου δικτύου αλληλεγγύης, καταφέραμε να τους φέρουμε εδώ», εξήγησε στην ιταλική εφημερίδα ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του Αγκριτζέντο, Τζιοβάνι Τζιουντίσε.

Στο αστυνομικό τμήμα του Αγκριτζέντο, οι γονείς του Μοχάμεντ μπόρεσαν να ξαναδούν τα ρούχα που φορούσε το αγοράκι, τα παπούτσια του, ακόμη και το γιλέκο διάσωσης που αποδείχθηκε ανεπαρκές. Επίσης αναγνώρισαν τον γιο τους από τις φωτογραφίες του παιδιού που είχαν ληφθεί στο νεκροτομείο.

Οι αστυνομικοί τούς οδήγησαν τότε μέχρι το κοιμητήριο της Ριμπένα, περίπου 50 χλμ. από το Αγκριτζέντο, όπου έχει ταφεί ο γιος τους.

«Ο Μοχάμεντ έχει έναν τάφο», είπε ο πατέρας του. «Εμείς θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε τα άλλα μας παιδιά», τη Ράμα, 6 ετών, τον Όμαρ, 2 ετών και την Ί σρα, 11 μηνών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα όπλα υπολογίζονται πως βρίσκονται στην Κρήτη


Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκεται στα πρόθυρα εξάρθρωσης ευρύτερου κυκλώματος.

Χωρίς τέλος είναι οι αποκαλύψεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη με την παράνομη διακίνηση όπλων, την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία.

Μάλιστα συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας τέσσερις ειδικοί φρουροί και ένας ιδιώτης, οι οποίοι μετέφεραν από Κρήτη και προμήθευαν κακοποιούς στη Αθήνα με πιστόλια glock και άλλα σύγχρονα όπλα.

Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκεται, όπως φαίνεται, στα πρόθυρα εξάρθρωσης ευρύτερου κυκλώματος που συνδέεται με ομάδες μαφιόζικου τύπου που δρουν στην Αθήνα.

Στην πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση εμπλέκονται δύο ειδικοί φρουροί από Χανιά και Ρέθυμνο και μάλιστα ο πρώτος φέρεται να είναι ένας εκ των εγκεφάλων της ομάδας.

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, στην ερώτηση πώς φτάνουν στην Κρήτη τα όπλα, οι γνωρίζοντες δείχνουν τα νότια παράλια και δρομολόγια με πλοία - φαντάσματα από την Τουρκία και τη βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις στο νησί βρίσκονται από 600.000 έως 1 εκατ. όπλα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή ο 26χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε ηλικιωμένο στην Καλαμαριά


Τον είχε γρονθοκοπήσει επειδή ο 76χρονος του ζήτησε να κάνει ησυχία.

Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο 26χρονος που συνελήφθη κατηγορούμενος για το θάνατο 76χρονου, ύστερα από επεισόδιο που σημειώθηκε στην πολυκατοικία όπου διέμενε ο ηλικιωμένος, στην Καλαμαριά.

Ο 76χρονος διαμαρτυρήθηκε για φασαρία που γινόταν σε διαμέρισμα στο οποίο, ανάμεσα σε άλλους, βρισκόταν -ως καλεσμένος- κι ο 26χρονος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, φανερά εκνευρισμένος ο ηλικιωμένος ζήτησε από τη θορυβώδη παρέα να κάνει ησυχία, επικαλούμενος το προχωρημένο της ώρας, αφού ήταν 3.40 τα ξημερώματα (της περασμένης Πέμπτης). Τα «αίματα άναψαν» μεταξύ του 26χρονου και του 76χρονου και καθώς η μία κουβέντα έφερε την άλλη, τελικά ο νεαρός κατηγορείται ότι γρονθοκόπησε τον ηλικιωμένο, τραυματίζοντάς τον στο κεφάλι.

Το επεισόδιο έληξε όταν στο σημείο έφτασε η αστυνομία, ενώ ο 76χρονος επέστρεψε στο διαμέρισμά του, όπου -όμως- λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε νεκρός από τους οικείους του. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, από τη νεκροψία που πραγματοποίησε ο ιατροδικαστής προέκυψε ότι «ο θάνατός του οφείλεται σε ενδοκράνια αιμορραγία αριστερού ημισφαιρίου, κακώσεις μαλακών μορίων κεφαλής, νεοδιεργασίες στελέχους, προμήκους και δεξιού επινεφριδίου, εξαιτίας των χτυπημάτων που δέχθηκε».

Αστυνομικοί εντόπισαν το δράστη σε περιοχή της Ημαθίας και τον συνέβαλαν. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατηγορία την οποία αρνήθηκε κατά την απολογία του στην ανακρίτρια. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι βρισκόταν σε άμυνα, τονίζοντας ότι κυριεύτηκε από φόβο. Ο συνήγορός του δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε φόνο με μία μόνο γροθιά». Πάντως, οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν έπεισαν την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα που έκριναν τον 26χρονο προσωρινά κρατούμενο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στοιχεία για το φρικτό έγκλημα στα Μέγαρα


Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των Αρχών για την υπόθεση με το 4χρονο κοριτσάκι που βρέθηκε νεκρό στα Μέγαρα, στο σπίτι των θείων του.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, την κηδεμονία της 4χρονης είχαν αναλάβει η θεία του κοριτσιού και ο σύζυγος της, καθώς οι γονείς της μικρής είναι τοξικομανείς.

Ας σημειωθεί ότι το ζευγάρι των θείων έχει άλλα δύο παιδιά, 22 και 18 ετών.

Το νεκρό κορίτσι βρήκε στο κρεβάτι ο θείος της, επιστρέφοντας στο σπίτι. Παράλληλα, ο ίδιος βρήκε και τη σύζυγό του αιμόφυρτη με κομμένες φλέβες και τραύματα σε χέρια, πόδια και λαιμό. Η γυναίκα διακομίστηκε με ασθενοφόρο, σε κρίσιμη κατάσταση, στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Συγγενείς και γείτονες λένε πως η 45χρονη γυναίκα δεν αντιμετώπιζε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα και πως αγαπούσε πολύ την ανιψιά της.

Η πρώτη εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι η 45χρονη στραγγάλισε την ανιψιά της και κατόπιν προσπάθησε να αυτοκτονήσει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προχωρά η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή


Αποφασισμένος ο Σκουρλέτης να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα.

Την αποφασιστικότητα του υπουργείου να προωθήσει το θέμα της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα ενημέρωσαν τον υπουργό για τα κύρια αιτήματά τους και τον 20ετή αγώνα τους προκειμένου η συγκεκριμένη έκταση να προστατευτεί και να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των κατοίκων της Αθήνας.

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι παρ' ότι πρόκειται για μια σύνθετη υπόθεση, όπως εξάλλου συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι, σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να «ξετυλιχτεί το κουβάρι» και να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα για να δοθούν λύσεις.

Πρόσθεσε δε, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα λειτουργήσουν συντονισμένα το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα εκκρεμή ζητήματα για να περάσει ο σχεδιασμός στην επόμενη φάση του και να δικαιωθούν οι αγώνες δεκαετιών από πολίτες και κινήματα που υπερασπίστηκαν την περιοχή και την προοπτική της ως ενός σημαντικού χώρου πρασίνου και δημιουργίας.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η γ.γ. του ΥΠΕΝ Χριστίνα Μπαριτάκη, η γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ειρήνη Κλαμπατσέα, ο διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γιώργος Πατρίκιος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tροπολογία επιτρέπει την μετάταξη προσωπικού της ΕΡΤ προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου


Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών.

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής, κατ' άρθρον και στο σύνολο τρία νομοσχέδια για την κύρωση συμφωνιών Κοινού Αεροπορικού Χώρου, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γεωργίας, αφετέρου της Ιορδανίας, του Ισραήλ, και της Μολδαβίας.

Υπέρ επί της αρχής, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά τοποθετήθηκαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Παράλληλα με την κύρωση, η Ολομέλεια ψήφισε κατά πλειοψηφία και σειρά τροπολογιών για διάφορα θέματα.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται, η τροπολογία η οποία δίνει τη δυνατότητα απόσπασης τακτικού προσωπικού της ΕΡΤ σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η αναγνώριση των δαπανών που έγιναν για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και του Λαυρίου κατά την περίοδο από 1/5/2015 έως 30/4/2016, και των προγραμματικών συμβάσεων στο πλαίσιο των "Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας", η παράταση των παροχών που προβλέπει ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και τροπολογία η οποία επιλύει θέματα σχετικά με τις εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι που επλήγησαν από τους σεισμούς του 2014.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε επίσης και πέντε βουλευτικές τροπολογίες, που είχαν γίνει δεκτές από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Ανάμεσά τους, τροπολογία που προβλέπει που προβλέπει ότι δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίτευξη κοινωφελούς σκοπού, η χορήγηση μιας άδειας επιβατικού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 250 κατοίκους και η παραχώρηση στους δήμους του δικαιώματος να παραχωρούν οικόπεδα αποκλειστικής χρήσης για ανέγερση σχολικών μονάδων, στην ΑΕ "Κτιριακές υποδομές".


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για τις ατομικές συμβάσεις στα νοσοκομεία


Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό».

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την καθιέρωση ατομικών συμβάσεων εργασίας, και απευθύνει κάλεσμα κινητοποίησης για αύριο, στις 14.00, έξω από το υπουργείο Υγείας, προς όλους τους εργολαβικούς εργάτες και όλα τα σωματεία υγειονομικών, ζητώντας πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μετά την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος, δύνανται πλέον να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Με δεύτερη εγκύκλιο ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών με ιδιώτες και για τη φύλαξη όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ). Οι συμβάσεις αυτές μπορούν να είναι είτε ατομικές, είτε εταιρικές και η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύναψή τους (καθαριότητα, φύλαξη) ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στη Διοίκηση του Φορέα. Το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί και στις υπηρεσίες σίτισης.

«Από την αυθαιρεσία και τρομοκρατία των εργολάβων στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων», αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, κάνοντας λόγο για «άθλια εκμετάλλευση των εργαζόμενων», «χωρίς κανένα δικαίωμα» και για συμβάσεις «με ημερομηνία λήξεως». Εκτιμά ότι οι ελαστικές σχέσεις θα επεκταθούν σε βάρος της μισθωτής εργασίας, και σε άλλες ειδικότητες, σημειώνοντας ότι «ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος -σύμφωνος και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες- είναι η διεύρυνση των ελαστικών πάμφθηνων εργαζόμενων σε όλο το Δημόσιο».

Όπως λέει, ο «Ευαγγελισμός» διαθέτει το 20-25% των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας. Εξηγεί ότι 450 είναι εργολαβικοί εργάτες (καθαριότητα, φύλαξη), 50 είναι επικουρικό προσωπικό και 50 εργάζονται με 5μηνες συμβάσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για αιτήσεις αυτοαπασχολούμενων πτυχιούχων


Ηλεκτρονική υποβολή μέχρι την Τρίτη 10 Μαΐου.

Παρατείνεται, μέχρι την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 και ώρα 17:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων για τη δράση «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, «μετά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από το κοινό».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εργατικό ατύχημα σε ρυμουλκό πλοίο σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα


Εγκαύματα υπέστη 22χρονος εργαζόμενος.

Στο Τζάνειο νοσοκομείο μεταφέρθηκε 22χρονος εργαζόμενος, που τραυματίστηκε χθες σε ναυπηγεία στη Σαλαμίνα, στη διάρκεια εργασιών σε ρυμουλκό πλοίο.

Ο 22χρονος που είναι εκτός κινδύνου υπέστη εγκαύματα Α’ και Β’ βαθμού. Τα αίτια του ατυχήματος παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα ενώ προανάκριση διενεργείται από το Γ' Λιμενικό Τμήμα της Σαλαμίνας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 728 θέσεις πλήρους απασχόλησης


Η διάρκειά τους είναι πεντάμηνη.

Δημόσια πρόσκληση για 728 θέσεις πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα 5 μηνών σε επιβλέποντες φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε ο ΟΑΕΔ, σήμερα 13/04/2016, στο πλαίσιο της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Η πρόσκληση αφορά εγγεγραμμένους άνεργους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ηλικίας 18 ετών και άνω. Η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους ξεκινά την Παρασκευή 15 Απριλίου από τις 10 το πρωί και λήγει τη Δευτέρα 25 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης. Στο site του ΟΑΕΔ μπορεί, επίσης κανείς να ενημερωθεί αναλυτικά σχετικά με το ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων και ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, που ανήκουν σε –τουλάχιστον– μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τους 60 μήνες,

2. Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες,

3. Η αναπηρία του υποψήφιου ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω,

4. Το ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό, 5) η ηλικία, 6) ο αριθμός ανήλικων τέκνων, 7) ο αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανηλίκων ή και ενηλίκων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της Σαράποβα


Απόφαση της WADA την αθωώνει.

Μεγάλη ανατροπή! Αν και περισσότεροι από 100 αθλητές βρέθηκαν θετικοί στην απαγορευμένη ουσία μελδόνιο, δεν αποκλείεται αρκετοί εξ αυτών, ανάμεσά τους και η Μαρία Σαράποβα, να βγουν… λάδι.

Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της Σαράποβα

Κι αυτό γιατί μετά από μελέτες που έγιναν από τη WADA (διεθνής υπηρεσία καταπολέμησης του ντόπινγκ), η συγκεκριμένη ουσία, που στις αρχές του 2016 προστέθηκε στη λίστα των απαγορευμένων, καθυστερεί ακόμη και μήνες να αποβληθεί εξ ολοκλήρου από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έτσι, σύμφωνα με τη WADA, είναι πιθανό κάποιος αθλητής να έκανε χρήση της ουσίας πριν την 1η Ιανουαρίου του 2016 και προτού η συγκεκριμένη ουσία μπει στη λίστα των απαγορευμένων. «Σε αυτή την περίπτωση, η WADA μπορεί να κρίνει πως ο αθλητής δεν φέρει ευθύνη ή υπήρξε αμέλεια από την πλευρά του», αναφέρει η ανακοίνωση της WADA.

Αν η ποσότητα του μελδόνιου που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό ήταν μικρότερη από ένα μικρογραμμάριο ανά μιλιλίτρ, ένας αθλητής μπορεί να απαλλαγεί πλήρως, ενώ το ίδιο ισχύει και αν δείγμα του είχε ληφθεί πριν την 1η Μαρτίου και η ποσότητα της ουσίας ήταν μεταξύ 1 και 15 μικρογραμμαρίων.

Είναι άγνωστο αν η Μαρία Σαράποβα, που αυτή τη στιγμή τελεί υπό τιμωρία, εμπίπτει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες και αν η Ρωσίδα τενίστρια που βρέθηκε θετική λίγο πριν το Αυστραλιανό Open θα γλιτώσει την τιμωρία.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ για κροτίδες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα


«Δεν είναι παιχνίδια αλλά επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή».

Τους κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων, με θύματα ιδιαίτερα ανήλικους, τις ημέρες του Πάσχα λόγω της χρήσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο, υπενθυμίζει η Ελληνική Αστυνομία.

Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται, υπενθυμίζει η ΕΛ.ΑΣ ενώ και η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Συστήνει στους γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά από τη χρήση ή την κατασκευή τους και να τα ενημερώνουν για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

«Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή», σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέοι ξενώνες για τη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων


Σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες μεταφέρονται μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα μεταφερθούν στους δύο νέους ξενώνες, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, τα πρώτα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, από τα συνολικά 1.500 που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για χώρους που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα και έχουν δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 50 παιδιών, αγοριών και κοριτσιών.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα αγόρια άνω των 14 ετών θα διαμείνουν στο Ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμονας», το οποίο έχει δυναμικότητα 40 θέσεων, ενώ άλλα δέκα προσφυγόπουλα, μικρότερης ηλικίας και κορίτσια, θα μεταφερθούν σε ξενώνα εντός του αύλειου χώρου του Ιδρύματος για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στις Σέρρες.

Οι δύο χώροι είναι έτοιμοι και απομένει η στελέχωση τους με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Η υποστήριξη τους υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Διεθνούς Ένωσης των Παιδικών Χωριών SOS που εδρεύει στην Αυστρία ενώ το πρόγραμμα «τρέχει» σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Τον ξενώνα στο Ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμονας» επισκέφτηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στήριξης των Παιδικών Χωριών SOS, Siddhartha Kaul, με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος και ξεναγήθηκε στο χώρο από την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Συλβάνα Καρασαββίδου.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ.Kaul στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά καθώς επίσης και συνάντηση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.

«Το μεταναστευτικό είναι μεγάλο ζήτημα. Μετά την Αθήνα και τη Λέσβο βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη για να έχω μια αίσθηση αυτού του μεγάλου προβλήματος που δυστυχώς θα έχει εξέλιξη», δήλωσε ο κ.Kaul, προσθέτοντας «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ενωθούν οι οικογένειες, αν και αυτό δεν αποτελεί δικό μας έργο. Θα επιχειρήσουμε να βοηθήσουμε τις αρχές προς αυτό τον τομέα, παρ' ότι είναι πολύπλοκο».

Ο υπεύθυνος παιδαγωγικών προγραμμάτων για τα παιδικά χωριά SOS στη Βόρεια Ελλάδα, Γιώργος Μπασδάρης, αναφορικά με τον αριθμό των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.500 σε ολόκληρη τη χώρα. «Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει κάνει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και οι μη κυβερνητικοί φορείς όπως είναι η ARSIS, το μεγάλο ποσοστό των ασυνόδευτων παιδιών στην πλειονότητα είναι αγόρια ηλικίας 14 ετών και πάνω, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό των κοριτσιών και των μικρών παιδιών», εξήγησε.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, από την πλευρά της πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα για τα προσφυγόπουλα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη και τον Πειραιά. Είναι όμως ένα μεγάλο ζήτημα τι γίνεται μ' αυτά τα παιδιά».

Επιπλέον, η κ. Γούλα ανακοίνωσε πως μετά από συμφωνία με τον ΟΑΣΘ θα δημιουργηθεί στάση μπροστά από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά ώστε να εξυπηρετούνται με τα αστικά λεωφορεία οι εθελοντές όπως επίσης και κάποιοι από τους πρόσφυγες που επιθυμούν να μετακινηθούν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής το Μαλάουι


Η ξηρασία έφερε έλλειψη τροφίμων.

Ο πρόεδρος του Μαλάουι Πίτερ Μουταρίκα κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, λόγω των ελλείψεων σε τρόφιμα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της τρομερής ξηρασίας που πλήττει τη νότια Αφρική εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

«Κηρύσσω το Μαλάουι σε κατάσταση φυσικής καταστροφής μετά τις εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας κατά την αγροτική περίοδο 2015/2016. Υπολογίζουμε σε 12% την πτώση στον όγκο της παραγωγής αραβοσίτου σε σχέση με πέρυσι», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «περισσότεροι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν έλλειψη διατροφικής ασφάλειας και θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2016/2017», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος.

Η Ζιμπάμπουε, στην οποία έχει επίσης κηρυχθεί κατάσταση φυσικής καταστροφής, η Μοζαμβίκη, η Ζάμπια και το Μαλάουι υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο να ενσκήψει μια σοβαρή διατροφική κρίση στην περιοχή.

Η Νότια Αφρική, κύριος εξαγωγέας δημητριακών στις γειτονικές της χώρες, πλήττεται και αυτή από τη χειρότερη ξηρασία που αντιμετώπισε ποτέ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και θα χρειαστεί να προσφύγει στην εισαγωγή 6 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού φέτος, δηλαδή ποσότητας που αντιστοιχεί κανονικά στο ήμισυ της συνηθισμένης παραγωγής της.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (PAM) ήδη προσφέρει βοήθεια σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους στο Μαλάουι στο οποίο οι 23 από τις 28 περιφέρειες της χώρας πλήττονται από ξηρασία.

«Η ξηρασία που αντιμετωπίζει σήμερα το Μαλάουι έρχεται να προστεθεί στην κακή σοδειά που είχε η χώρα πέρυσι λόγω των πλημμυρών που είχαν πλήξει πολλές ζώνες της. Η κατάσταση είναι αρκετά απελπιστική και σκεφτόμαστε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Θα χρειαστεί καιρός προτού βελτιωθεί η κατάσταση. Οι βελτιώσεις που θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι αμελητέες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ για τη νότια Αφρική.

Τον Φεβρουάριο το PAM είχε σημάνει συναγερμό λέγοντας ότι το Μαλάουι πλήττεται από τη χειρότερη έλλειψη διατροφικής ασφάλειας εδώ και 10 χρόνια.

Την ίδια ώρα στη γειτονική Ζιμπάμπουε το ένα τέταρτο του πληθυσμού, δηλαδή 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει έλλειψη διατροφικής ασφάλειας και το PAM βοηθάει περίπου 730.000 κατοίκους της χώρας. Η ξηρασία αυτή επιδεινώνεται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο το οποίο προκαλεί ταυτοχρόνως ξηρασίες σε ορισμένες ζώνες και σοβαρές πλημμύρες σε άλλες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα πλήρωσαν σε φόρους οι εφοπλιστές μεταξύ 2013 και 2015


Στη Βουλή διαβίβασε τα στοιχεία ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Στη Βουλή διαβίβασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τα στοιχεία που αφορούν στην είσπραξη φόρων πλοίων, αλλά και τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους εφοπλιστές με βάση το συνυποσχετικό οικειοθελούς φορολόγησης. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που είχε υποβληθεί από τους βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη, Νίκο Καραθανασόπουλο, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη, με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν τι φόρους έχουν πληρώσει οι εφοπλιστές το 2013, 2014 και 2015 για πλοία με ελληνική σημαία πρώτης κατηγορίας του Ν. 27/1975, καθώς και για πλοία δεύτερης κατηγορίας άνω των 500 ΚΟΧ του ιδίου νόμου. Οι βουλευτές είχαν ζητήσει να ενημερωθεί η Βουλή και πόσες ναυτιλιακές εταιρείες και τι ποσό έχουν καταβάλει το 2013, το 2014 και το 2015 με βάση το συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε απάντηση της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων διαβιβάζει έγγραφο στις 5 Απριλίου 2016, σύμφωνα με το οποίο, το 2013 οι εισπράξεις από τον φόρο πλοίων ανήλθαν σε 14.013.519,90 ευρώ, το 2014 ανήλθαν σε 13.154.712,39 ευρώ και το 2015 σε 17.617.781,18 ευρώ.

Επίσης με βάση το συνυποσχετικό οικειοθελούς φορολόγησης εφοπλιστών το 2014 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 40.546.161,35 ευρώ και το 2015 ανήλθαν σε 45.430.869,71 ευρώ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν ζητήσει να διαβιβαστούν στη Βουλή και τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα από ναυτιλιακές εξωχώριες εταιρείες off shore στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2015 αλλά και ποιες είναι οι βεβαιωμένες ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς τη ΔΟΥ Πειραιά. Ως προς τις εξωχώριες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντά ότι στο φορολογικό μητρώο καταγράφονται και παρακολουθούνται, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, οι επιχειρήσεις με Έδρα την Αλλοδαπή προκειμένου να συναλλαχθούν ή να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην ελληνική επικράτεια ανάλογα με τον σκοπό ή τη δραστηριοποίησή τους και κατηγοριοποιούνται κατά περίπτωση σε αντίστοιχες Νομικές Μορφές. Προκειμένου λοιπόν να απαντήσει στο ερώτημα, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να λάβει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια στα οποία ανταποκρίνεται ο χαρακτηρισμός off shore για τις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων Αλλοδαπών Νομικών Προσώπων και Οντοτήτων, όπως επισημαίνει στο έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός.

Ως προς το αίτημα να κατατεθούν στοιχεία για τις βεβαιωμένες και ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών στη ΔΟΥ Πειραιά, το υπουργείο απαντά ότι δεν μπορεί να αντληθούν να στοιχεία με μόνο το συγκεκριμένο κριτήριο.

Στους βουλευτές απαντά εγγράφως και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και τους ενημερώνει ότι στην Οικειοθελή Παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας συμμετέχουν 524 εταιρείες (κατά προσέγγιση ποσοστό της τάξεως πλέον του 90% επί της συνολικής χωρητικότητας, μετρούμενη σε χωρητικότητα επί των διαχειριζόμενων πλοίων).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση σε δωρεάν ρεύμα και επιδότηση σίτισης και ενοικίου


Τροπολογία στη Βουλή για την ανθρωπιστική κρίση.

Την παράταση και εντός του 2016, της περιόδου του χρόνου χορήγησης των παροχών λόγω ανθρωπιστικής κρίσης, ώστε να καλυφθεί διάστημα πλήρους έτους για κάθε μία από τις παροχές, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την «Κύρωση της Συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Γεωργίας».

Την τροπολογία εισηγούνται οι υπουργοί, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, παρατείνεται για μία τετραμηνία η περίοδος δωρεάν παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, και κατά τρεις μήνες η περίοδος χορήγησης της επιδότησης σίτισης και της επιδότησης ενοικίου.

«Η χρονική επέκταση, αφορά δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας, οι οποίες ήταν προϋπολογισμένες και απλά οι υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να διεκπεραιώσουν εντός του 2015», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής η κ. Φωτίου.

«Αυτό που επιθυμούμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή του νόμου έως τον Ιούλιο», προσέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φωτίου και κάλεσε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν την τροπολογία, όπως είχαν ψηφίσει και το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κ. Φωτίου σημείωσε ότι η δωρεάν χορήγηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος αφορά 91.000 οικογένειες, η επιδότηση σίτισης 148.000 οικογένειες και η επιδότηση ενοικίου 91.000 οικογένειες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλάσιες ημέρες διακοπών μέσω κοινωνικού τουρισμού λόγω προσφύγων


«Προτεραιότητα» η στήριξη των νησιών που δέχθηκαν πιέσεις από τις ροές.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νησιών που δέχθηκαν πιέσεις από τις προσφυγικές ροές καθώς και η τόνωση του εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού, καθιστά σαφές το υπουργείο Τουρισμού.

Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και τη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, αυξήθηκε η επιδότηση των τουριστικών μονάδων των νησιών αυτών, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2015-2016.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους που θα προτιμήσουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω θα δικαιούνται, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διακοπές έως και 10 ημερών και όχι 5, όπως ισχύει για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τουρισμού που θα επιλέξουν άλλους προορισμούς.

«Η υποστήριξη των συγκεκριμένων νησιών που παραδοσιακά αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, αλλά πλήττονται λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών, κρίνεται αναγκαία», δήλωσε η κ. Αντωνοπούλου.

«Η απόφαση, στην οποία προχώρησε άμεσα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, καταδεικνύει τη σημασία που εναποθέτει η κυβέρνηση στην στήριξη τόσο των νησιών και των τοπικών τους οικονομιών, όσο και του εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού, καθ’ εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για τον τουρισμό που ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου», δήλωσε η κ. Κουντουρά.

Το χρονικό διάστημα υλοποίησης του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι από 14.12.2015 έως 30.11.2016. Οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων έχουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και ένταξης τους στο Μητρώο καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαχωρίστηκαν σιαμαία κοριτσάκια που γεννήθηκαν από τρίδυμη κύηση


Έμειναν 15 ώρες στο χειρουργείο- Δείτε φωτογραφίες.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων κοριτσιών ηλικίας δέκα μηνών σε κλινική του Τέξας. Τα κοριτσάκια είχαν γεννηθεί πέρσι και δεν είναι δίδυμα αλλά τρίδυμα, αφού μαζί τους γεννήθηκε και η αδελφή τους.

Η επέμβαση διήρκεσε 15 ώρες και οι Ximena και Scarlett Hernandez-Torres ήταν ενωμένες στη λεκάνη. Μοιράζονταν το έντερο και την ουροδόχο κύστη που τώρα θα πρέπει να αναδομηθούν.

Ομάδα ειδικών εργαζόταν για μήνες για να προετοιμάσει την επέμβαση αυτή και ανακοίνωση του νοσοκομείου τονίζει πως οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας τους. Είναι ωστόσο βέβαιο πως θα χρειαστούν κι άλλες επεμβάσεις μεγαλώνοντας.

Η τρίτη αδελφή, η Catalina, γεννήθηκε χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η 23χρονη μητέρα Silvia Hernandez και ο σύζυγός της Raul Torres έμαθαν στον τρίτο μην α της εγκυμοσύνης πως περίμεναν τρίδυμα και πως τα δύο ήταν σιαμαία.

«Από τότε που γεννήθηκαν ανυπομονούσα να τις δω να διαχωρίζονται επειδή ΄ήθελα να τις κρατάω χωριστά στην αγκαλιά μου, σφιχτά», τόνισε η Hernandez. «Όσο η ημέρα της επέμβασης πλησιάζει, τόσο νομίζω πως δεν τη θέλω. Αλλά φυσικά τη θέλω γιατί έτσι θα μπορούν να έχουν μια κανονική ζωή», είχε δηλώσει η 23χρονη λίγο καιρό πριν.

«Οι κόρες μου είναι στα χέρια του Θεού και θα γίνει το θέλημά του», είχε πει.

Τα κοριτσάκια, με επιθυμία των γονιών τους, βαπτίστηκαν στο νοσοκομείο, λίγο πριν μπουν στο χειρουργείο.

Η πιθανότητα να γεννηθούν σιαμαία σε «σετ» τριδύμων υπολογίζεται σε μία στα 50 εκατομμύρια.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβλήθηκε η δίκη για το διπλό φονικό στον Προφήτη Ηλία Κρήτης


Ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια.

Αναβλήθηκε, λόγω της αποχής των δικηγόρων, η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο στο Ηράκλειο, της υπόθεσης του διπλού φονικού στον Προφήτη Ηλία, στις 24 Ιουνίου του 2012, με θύματα τον 34χρονο Πρίαμο Ξυδάκη και τον 64χρονο Μανόλη Σταυρουλάκη.

Το δικαστήριο πρωτόδικα είχε κρίνει ένοχο 54χρονο κρεοπώλη για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος του Πρίαμου Ξυδάκη, ενώ για τον θάνατο του Σταυρουλάκη είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια καταδικάζοντάς τον σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία του Πρ. Ξυδάκη και κατά συγχώνευση 8 χρόνια για τη δολοφονία του Μ. Σταυρουλάκη.

Επίσης, το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό είχε καταδικάσει τον αδερφό του κρεοπώλη σε ποινή κάθειρξης 12 χρόνων για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Γιάννη Ξυδάκη, πατέρα του ενός εκ των δύο θυμάτων και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, στους χώρους του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, ισχυρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η αστυνομία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται από τον Ιούνιο του 2017 τα τέλη περιαγωγής


Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο Συνήγορος Καταναλωτή.

Μειώνονται από το τέλος του φετινού Απριλίου και καταργούνται από τον Ιούνιο του 2017 τα τέλη περιαγωγής και ο Συνήγορος Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του από τις 15 Ιουνίου 2017 καταργούνται όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου, μηνυμάτων MMS και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile internet) στο εξωτερικό, εντός της Ε.Ε., ενώ από 30.4.2016 έως τις 14.6.2017 θα ισχύουν μειωμένες χρεώσεις, σύμφωνα με τον Kανονισμό 2120/2015 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χάρη στον Kανονισμό αυτό, που ισχύει από 30.4.2016 και έχει ταυτόχρονη εφαρμογή στους καταναλωτές και των 28 κρατών μελών, η Ευρώπη θέτει τέρμα στις υπέρογκες χρεώσεις περιαγωγής, υπό τον όρο της λελογισμένης χρήσης.

Η χρονική περίοδος από 30 Απριλίου 2016 ως και 14 Ιουνίου 2017 ορίζεται από τον Κανονισμό ως μεταβατική. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:


  • τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για εξερχόμενες φωνητικές κλήσεις
  • τα 0,0114 ευρώ ανά λεπτό για εισερχόμενες φωνητικές κλήσεις
  • τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS), και
  • τα 0,05 ευρώ ανά megabyte για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου.


Οι τιμές αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν Φ.Π.Α..

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί: Αποτελεί υποχρέωση των εταιρειών τηλεπικοινωνίας και όχι πρόσθετη παροχή από αυτές, όπως αναφέρουν σε ορισμένες διαφημίσεις τους η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017. Επίσης, για την περίοδο από 30 Απριλίου 2016 ως 14 Ιουνίου 2017 πρέπει να διευκρινίζουν με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της επιλογής τους, αν στο δικό τους πρόγραμμα παρέχεται ήδη η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής ή αν θα χρεώνονται με μειωμένες τιμές και σε ποιο ποσό ανά λεπτό, με βάση τις ανωτέρω ανώτατες τιμές.

Σε περίπτωση παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών ή παράβασης των ανωτέρω οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» ή, για διασυνοριακές διαφορές, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φθιώτιδα: "Πατέρα με κυνηγούν δύο άνδρες με όπλα"


Βρέθηκε ο 49χρονος αγνοούμενος - Ολονύκτιο θρίλερ στα ορεινά της Πελασγίας...

Πρόκειται για έναν 49χρονο βοσκό από το χωριό Γαβριανή, το οποίο είναι κοντά στον Πτελεό και ανήκει στο Δήμο Αλμυρού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο 49χρονος λίγο μετά τις 8:00΄ χθες βράδυ επικοινώνησε με τον πατέρα του. «Πατέρα με κυνηγούν δύο άνδρες με όπλα. Κινδυνεύω. Κάλεσε βοήθεια...», φέρεται να του είπε στο τηλέφωνο, ενώ του είπε επίσης ότι είναι σε δύσβατη περιοχή της Φθιώτιδας, κοντά στους Μύλους Πελασγίας.

Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Ο πατέρας του ενημέρωσε την αστυνομία και από εκεινη την ώρα σήμανε συναγερμός.

Στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί από το Α.Τ. Στυλίδας, την Ασφάλεια, την ΟΠΚΕ, ενώ κλήθηκαν και πυροσβέστες από τη Στυλίδα.

Δυστυχώς όμως το σκοτάδι δεν βοηθούσε τις έρευνες αφού η περιοχή είναι δύσβατη και φυσικά υπήρχε ο φόβος των οπλισμένων ανδρών που ανέφερε ο αγνοούμενος, αφού κάνεις δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί και αν οι "πιστολέρο" είναι στην περιοχή ή έχουν εξαφανιστεί.

Τελικά νωρίς το πρωί ο ο 49χρονος εντοπίστηκε ζωντανός και επέστρεψε στο σπίτι του. Τώρα την υπόθεση έχει αναλάβει η Ασφάλεια για να ερευνήσει τα όσα ανέφερε ο 49χρονος περί οπλισμένων ανδρών και κυνηγητού.


Πηγή: http://www.lamiareport.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζευγάρι κατηγορείται ότι έλαβε «μαϊμού» επιδόματα 400.000 ευρώ


«Μαϊμού» επιδόματα πολυτεκνίας και αναπηρίας κατηγορείται ότι εισέπραττε επί χρόνια ζευγάρι Ρομά, όπως αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Το ύψος της ζημιάς για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 417.000 ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η απάτη ξεκίνησε από το 1991.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά εννέα προσώπων -κατά πληροφορίες όλοι Ρομά- που ανάλογα με την περίπτωση αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, από την απάτη ζημιώθηκαν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και η ΓΓ Πρόνοιας.

Ως «πρωταγωνιστές» κατηγορούνται ένας 44χρονος και η 43χρονη σύντροφός του. Όπως έγινε γνωστό, όλα ξεκίνησαν πριν από 25 χρόνια, όταν η 43χρονη δήλωσε ψευδώς στο Ληξιαρχείο του Τυρνάβου τη γέννηση τριών παιδιών -ανύπαρκτων στην πραγματικότητα- τα οποία αναγνώρισε ο 44χρονος. Καθώς το ζευγάρι -το οποίο φαίνεται ότι ζει στους Σοφάδες Καρδίτσας- απέκτησε και δύο βιολογικά παιδιά, αιτήθηκε και πέτυχε τη λήψη επιδόματος πολυτεκνίας.

Δεν περιορίστηκε όμως σ' αυτό. Τα επόμενα χρόνια το ανδρόγυνο φέρεται ότι εφοδιάστηκε με ψευδείς βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών, που εμφάνιζαν τα τρία παιδιά «φαντάσματα» ως νοητικά καθυστερημένα, ενώ με τη χρήση των ιατρικών γνωματεύσεων κινήθηκε η διαδικασία για τη λήψη επιδόματος αναπηρίας, πράγμα που επιτεύχθηκε το 2000.

Με την πάροδο των χρόνων κι ενώ οι επιτήδειοι εισέπρατταν κανονικά τα οικονομικά βοηθήματα, χρειάστηκε να εκδώσουν ταυτότητες για τα τρία ανύπαρκτα παιδιά τους. Έτσι, «επιστρατεύτηκαν» ισάριθμες γυναίκες, ηλικίας 28, 24 και 23 ετών, τις οποίες παρουσίασαν ως θυγατέρες τους. Στη διαδικασία αυτή μεσολάβησε ένας 25χρονος που εντόπισε τις τρεις υποτιθέμενες κόρες, ενώ ένας 45χρονος εμφανίστηκε ως μάρτυρας ενώπιον των αστυνομικών αρχών.

Προκειμένου δε να περνούν από διάφορες επιτροπές πρόνοιας που κατά καιρούς τους καλούσαν ώστε να πιστοποιήσουν την αναπηρία των υποτιθέμενων παιδιών τους, ο 44χρονος εμφάνιζε μία 26χρονη, η οποία πάσχει στην πραγματικότητα από νοητική υστέρηση, εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο τις Υπηρεσίες.

Η απάτη αποκαλύφθηκε τελικά από αστυνομικούς της Ασφάλειας Βέροιας και του ΑΤ Πλατέος Ημαθίας. Μια από τις ταυτότητες είχε εκδοθεί στο Πλατύ, όπου αστυνομικοί εντόπισαν δύο ταυτότητες με διαφορετικά ονόματα αλλά το ίδιο πρόσωπο. Τα άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία έχουν ταυτοποιηθεί, εκτός από μία γυναίκα, αγνώστων στοιχείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...