Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Υγειονομική «βόμβα» στο Ελληνικό που εξελίσσεται σε νέα Ειδομένη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αδειάζει σταδιακά ο Πειραιάς.

Με καθημερινές εντάσεις μικρής κλίμακας συνεχίζεται η προσπάθεια διαχείρισης των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Η ηρεμία έχει επανέλθειγια την ώρα στην περιοχή της Ειδομένης με ορισμένους πρόσφυγες να αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον πρόχειρο καταυλισμό για να μεταβούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών και η βία από την πλευρά της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, αλλά και η εκστρατεία ενημέρωσης των αρχών για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πρόσφυγες προκειμένου να επιτύχουν την διακαή μετεγκατάσταση σε κάποια άλλη χώρα έπεισαν αρκετούς από όσους διαμένουν στην Ειδομένη να αποχωρήσουν.

Χθες οκτώ λεωφορεία με πρόσφυγες έφυγαν από τον καταυλισμό για τα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας. Συνολικά, τα τρια τελευταία 24ωρα έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη 15 λεωφορεία.

Δεκαπέντε προσαγωγές έγιναν χθες από τις αστυνομικές δυνάμεις κοντά στην Ειδομένη, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που έχουν αρχίσει από την ΕΛ.ΑΣ., ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία επεισόδια και τα όσα έχουν αναφερθεί για συγκεκριμένα άτομα που φέρονται ότι παρακινούν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι προσαγωγές έγιναν στην γέφυρα του Αξιού, απ' όπου περνούν αναγκαστικά όσοι εισέρχονται στη χώρα από την ΠΓΔΜ, καθώς κινούνται μέσα στο ελληνικό έδαφος προς τα σύνορα.

Προσαχθέντες είναι πέντε Γερμανοί υπήκοοι, δύο Βρετανοί, ένας Ολλανδός, ένας Αυστριακός, ένας Πορτογάλος, 2 Σουηδοί, ένας Τσέχος και δύο Έλληνες πολίτες.

Οι προσαχθέντες δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι είναι αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες, αλλά, σύμφωνα με τις αρχές, κανείς δεν ανήκει σε κάποια από τις ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή.

Με ομαλό ρυθμό συνεχίζεται η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά στο οργανωμένο κέντρο. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στον χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι 1.050 πρόσφυγες σε 120 έτοιμους οικισμούς, με ρεύμα, νερό, ξύλινο δάπεδο, με κάθε οικισμό να έχει 8 κρεβάτια. Χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας εκτίμησε ότι μέχρι το Πάσχα η πλειοψηφία των προσφύγων θα έχει αποχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά για άλλες δομές φιλοξενίας.

Υγειονομική «βόμβα» στο Ελληνικό

Την ώρα όμως που η κατάσταση στα δυο μεγάλα «μέτωπα» -τον Πειραιά και την Ειδομένη- ομαλοποιείται οι εικόνες μέσα από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι δραματικές.

Οι μετανάστες έχουν στήσει τις σκηνές τους και εκτός αεροδρομίου και προεκτείνονται προς τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Οι συνθήκες που επικρατούν είναι τραγικές με περίπου 6.000 ανθρώπους να προσπαθούν να επιβιώσουν σ΄ έναν κλειστό χώρο, χωρίς εξαερισμό και κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ελληνικού «υποτίθεται η πολιτεία έχει αναλάβει τη δέσμευση γι’ αυτούς τους χώρους στο πλαίσιο ενός σχεδίου και παράλληλα θα έψαχνε για άλλο χώρο. Δεν βλέπω να ανοίγουν άλλοι Δήμοι γι’ αυτούς. Τώρα μιλάμε για ένα γκέτο».

Μιλώντας στον Alpha 989 ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος σημείωσε επίσης πως «τιμήσαμε τη δέσμευση που δώσαμε τον Δεκέμβριο στον κ. Μουζάλα ότι δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα μέχρι να τελειώσει η ημερομηνία φιλοξενίας που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για το Ελληνικό, η 31η Μαρτίου. Φορούμε παντελόνια και θέλουμε να βάλουμε πλάτη στην κυβέρνηση χωρίς να είμαστε κυβερνητικοί δήμαρχοι και αυτό έχει σημασία και χωρίς να δημιουργούμε σε αυτό το θέμα το εθνικό, αντίδραση. Η μια πλευρά όμως την τήρησε τη συμφωνία, η άλλη τι κάνει; Να αναλάβουν τις ευθύνες τους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.