Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου: «Αυτός που αγαπάει δεν λυπάται»


Με την υποψηφιότητα του για το βραβείο Νάνσεν της ΄Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το φιλανθρωπικό του έργο, ο Πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, εμπνευστής και ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» κλείνει τα 15 χρόνια δράσης.

Η σημαντική αυτή διάκριση αποκτά χαρακτηριστικά εθνικής επιτυχίας και γι’ αυτό στηρίχτηκε από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όπως κι απ’ τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Σπύρο Ευαγγελάτο. «ΑΓΑΠΗ: Θυσία, τρόπος ζωής, ελπίδα». Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου της «Κιβωτού του Κόσμου» είναι απόλυτα προσηλωμένος στο στόχο του. Η αγάπη και η προσφορά θέλουν δουλειά κι αυτό εξηγεί με σχεδόν τεχνοκρατικό τρόπο, καθισμένος στο γραφείο του μικρού οδοντιατρείου της «Κιβωτού»: «Αυτή τη στιγμή στην “Κιβωτό” δραστηριοποιούνται 400 παιδιά σε δύο ξενώνες. Νοικιάζουμε στην Αθήνα 120 σπίτια. Ετοιμάζουμε στη Χίο ένα χώρο φιλοξενίας 100 παιδιών που θα προέρχονται κυρίως από το Αιγαίο.

Υπάρχει ένα μικρό παράρτημα στην Πογονιανή, στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, όπου στήνεται κι ένα γεωργικό σχολείο. Η συντήρηση όλων αυτών χρειάζεται τον κόπο 600 εθελοντών και εργαζόμενων, 2.500 συνεργαζόμενων και κοντά στις 100.000 ευρώ το μήνα. Δεν έχουμε πάρει από την Εκκλησία κι από την Πολιτεία ούτε ένα ευρώ αυτά τα 15 χρόνια. Το μόνο που έχουμε πάρει είναι βραβεία. Κι αυτά σημαντικά είναι, γιατί δείχνουν ότι κάτι κάνουμε σωστά. Το NANSEN απονέμεται το Σεπτέμβριο στην Ελβετία από τον ΟΗΕ. Συμμετέχω γιατί θεωρώ ότι είναι καλό για τη χώρα να ακουστούν δύο καλά λόγια μέσα στην όλη επίθεση που γίνεται. Υπάρχει, όμως, πολύς κόπος και πολλή αγάπη. Με ρωτούν πώς γίνεται, ποιος είναι από πίσω. Δεν υπάρχει μυστικό. Η βοήθεια του Θεού, η πίστη και η πολλή δουλειά. Είμαι όλη μέρα, κάθε μέρα εδώ. Δουλεύουμε όλοι μαζί και τα καταφέρνουμε».





Το βλέμμα του αμέσως σκληραίνει: «Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να σ’ το λύσει ο άλλος. Είμαι εδώ και σου απλώνω το χέρι. Θες να σηκωθείς στα πόδια σου; Αυτό είναι το ερώτημα. Αν έχεις βολευτεί στο να σε λυπούνται, δεν έχεις θέση στην “Κιβωτό”. Αν θες βοήθεια για να σταθείς όρθιος, είμαστε εδώ. Τον πρώτο καιρό έρχονταν άνθρωποι και διεκδικούσαν να τους λυπηθούμε. Αυτό μπορεί να με εξοργίσει».

Όταν ένας άνθρωπος στα 23 του χρόνια πρέπει να επιλέξει με ποιον ασθενή θα ασχοληθεί, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το πόσες πιθανότητες έχει να ζήσει, τότε μπορεί να πείσει και τα παιδιά που έκαναν χρήση και διακίνηση ναρκωτικών έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Κολωνό ότι δεν είναι αυτός ο σωστός δρόμος. «Μετά τις σπουδές μου στη Θεολογική Σχολή, πήγα σε κάποιες ιεραποστολές. Εκεί, υπήρχε ένας χώρος με 50 ασθενείς και έπρεπε να δούμε ποιοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν και αυτούς περιθάλπαμε. Σε κάποιες
χώρες της Αφρικής, που είχα πάει, θυμάμαι ανθρώπους να παρακαλάνε για τη ζωή τους, κι αυτή να κοστίζει 50-100 δολάρια. Όποιος τα έδινε μπορούσε να τους πάρει και να φύγει. Τελειώνοντας από εκεί, ήρθα στην Ελλάδα και η Εκκλησία με έστειλε στον Κολωνό, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, σε μια από τις πιο δυσπρόσιτες πλατείες της Αθήνας.Εκεί γίνονταν τα πάντα, από διακίνηση ναρκωτικών, φασαρίες, ξύλο».





Τι σήμαινε για τον 26άχρονο τότε ιερέα από τη Χίο η εγκατάστασή του στον Κολωνό, σε ένα σπίτι με τη σύζυγό του, όπου απέξω υπήρχαν παιδιά λίγο πριν το τέλος; «Έχω πει κι άλλες φορές πως πήγα να παίξω μπάσκετ με τα παιδιά. Αυτό, όμως, τι σήμαινε; Σήμαινε ότι σήκωνα το ράσο μου, κατέβαινα τα σκαλιά της εκκλησίας και πήγαινα να “σκουντήξω” ένα παιδί που μπορεί 5 λεπτά πριν να είχε κλέψει ή να είχε κάνει χρήση ναρκωτικών. Αυτά τα παιδιά ήταν το ποίμνιό μου. Σε αυτά ήθελα και έπρεπε να απευθυνθώ. Πήρα μια μπάλα του μπάσκετ και είπα “ελάτε να παίξουμε”. Ήρθαν! Και μετά τους είπα να κάτσουν στα σκαλιά της εκκλησίας να μιλήσουμε. Θυμάμαι πως ένα παιδί είχε έρθει με καθυστέρηση, το ρώτησαν οι άλλοι “πού ήσουν;” κι απάντησε: “Είχα πάει να δω λίγο τον πατέρα μου, είχε επισκεπτήριο σήμερα στον Κορυδαλλό. Μετά γύρισα σπίτι, έλειπε η μάνα μου, έψαξα, τη βρήκα, ξέρετε πού, εκεί που την είχαμε βρει την άλλη φορά”. Kαταλαβαίνετε πως σε αυτό το παιδί δεν μπορούσα να πω “ο Χριστός σώζει».

Του είπα, όμως, ότι πρέπει να είναι δυνατός, όχι για να δέρνει τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά για να τα βοηθάει και ότι εκείνη τη μέρα δεν ήταν ανάγκη να γυρίσει σε ένα σπίτι όπου θα ήταν μόνος του και τον κάλεσα να φάμε μαζί. Είπα, λοιπόν, στην πρεσβυτέρα μου “Στρώσε τραπέζι για πέντε, δεν είμαστε οι δυο μας”. Πήρα τρία παιδιά από αυτά που τους μιλούσα στα σκαλιά της εκκλησίας και φάγαμε μαζί. Την επομένη ξαναήρθαν. Τώρα πλέον και οι τρεις –όπως και χιλιάδες άλλοι–έχουν τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους. Τότε όλοι έβλεπαν το πρόβλημα, αλλά κανείς δεν έπαιρνε το ρίσκο να κάνει κάτι, όλοι έριχναν την ευθύνη κάπου αλλού. Έπειτα, μόλις είδαν ότι γίνεται μια προσπάθεια από τα παιδιά, όλοι θέλησαν να βοηθήσουν. Άλλοι να μαγειρέψουν, άλλοι να διδάξουν τα παιδιά. Μετά, δεν χωρούσαμε στα σκαλιά της εκκλησίας, μας δόθηκε ένα παλιό καφενείο, περισσότερα παιδιά, και αλλοδαπά και ελληνόπουλα, όλα δίπλα δίπλα».

Όσο η συζήτηση επικεντρώνεται στο συνάνθρωπο, ο Πατέρας Αντώνιος είναι σκεπτικός. «Πολλές φορές κάνουμε φιλανθρωπίες για να νιώσουμε μεγάλοι και σπουδαίοι. Η φιλανθρωπία θέλει κουβέντα πολλή, γιατί έχει και σκοτεινή πλευρά. Όταν κάνουμε ένα καλό με σκοπό να δειχτούμε, δεν είναι καλό» λέει. «Στο πέρασμα των χρόνων ήρθαν και άνθρωποι που έλεγαν “το καημένο”, “το ορφανό”, “το κακόμοιρο”. Aυτοί δεν έκαναν για εθελοντές.Είναι σκληρή η αγάπη, η οποία είναι ανώτερη από την ιδιοτέλεια του να είμαι αρεστός. Αν ένα παιδί που είναι εδώ έχει τα χίλια προβλήματα και βλέπει κι εσένα να κλαις, να το λυπάσαι, πάει, το έχασες, το κατέστρεψες».





Στην πορεία της κουβέντας μας, θυμάται μάχες που έχασε και μάχες που κέρδισε, εμπειρίες ζωής. «Καταρχάς να διευκρινίσω κάτι: Δεν σώζω ζωές. Αν δεν θέλουμε, δεν γίνεται τίποτα. Θυμάμαι ήταν ένα παιδί πριν από την εφηβεία, ο πατέρας στη φυλακή, η μάνα έφυγε με άλλον, εκείνο είχε μπει σε παραβατική συμπεριφορά. Από τα παιδιά που θεωρούνταν “καμένα χαρτιά”. Αυτό το παιδί το έβαζα σπίτι μου από την αρχή. Συζητάμε τη μια μέρα και του εξηγώ ότι δεν είναι μαγκιά η κλεψιά ούτε το να μην πηγαίνει σχολείο. Την επόμενη μέρα μού έφερε ένα σεντόνι, το άνοιξε μπροστά μου και μου είχε φέρει ό,τι είχε κλέψει. Αυτό το παιδί το ξαναέβαλα στο σχολείο, έχει τελειώσει τη Θεολογία και λειτουργεί σαν παράδειγμα για μας».

Κατεβάζει το κεφάλι, συναισθανόμενος την ευθύνη του έργου του. «Θυμάμαι, ήταν ένα παιδί, είχα προσπαθήσει να τον βάλω σχολείο, είχε χάσει τρεις χρονιές, μάλωνε συνέχεια, ξύλο, φωνές. Σκέφτηκα ότι θα υπάρχει άλλος δρόμος, είχα ζητήσει να πάει να δουλέψει, τον είχαν δεχτεί κι είπαμε να μην πάει σχολείο κι αν με τη δουλειά ηρεμούσε, μετά να έμπαινε σε ένα βραδινό, να τελειώσει και το Λύκειο. Τελικά αυτό το παιδί τη μέρα που ήταν να ξεκινήσει δουλειά πήγε στο σχολείο, έμπλεξε σε έναν καβγά, χτύπησε στο κεφάλι, ήταν εγκεφαλικά νεκρός κάποιες μέρες και μετά τον χάσαμε». Τα παιδιά στην εφηβεία είναι πάρα πολύ δύσκολα και στην προσέγγιση και στη σκέψη. Η δυσκολία ουσιαστικής προσέγγισης παιδιών και γονιών ήταν από τα προβλήματα που ήξερε ότι θα αντιμετωπίσει: «Ήταν πολύ δύσκολο, ειδικότερα με τους γονείς, γιατί είχαν μάθει σε έναν τρόπο.Μου είχε πει μια μάνα: “Κρατήστε μου το παιδί, να βγω να κάνω πεζοδρόμιο, να μαζέψω λεφτά να το ζήσω”. Αυτή τη γυναίκα την πήραμε εδώ, στην Κιβωτό,την εντάξαμε σε ένα πρόγραμμα, έγινε κομμώτρια. Τώρα ζει από αυτό, μεγαλώνει και το παιδί της. Ήθελε, όμως, να βοηθήσει τον εαυτό της. Έχουν περάσει κι άλλοι άνθρωποι που δεν ήθελαν».



Όπως λέει ο πατέρας Αντώνιος, έχουμε κρίση γιατί χάσαμε τις αρχές και τις αξίες μας. «Φταίει η αναπηρία να υπάρξουμε ως ενότητα, ως κοινωνία. Αποκτήσαμε επίπλαστες ανάγκες και απομακρυνθήκαμε ο ένας από τον άλλον. Δεν μπορούμε να τα χρεώνουμε όλα στους ξένους. Δεν γίνεται να βλέπουμε παντού προβλήματα, αλλά να μη βλέπουμε τη δική μας ευθύνη σ’αυτό. Έχουν αυξηθεί τα ελληνόπουλα που έρχονται στην “Κιβωτό” τα τελευταία χρόνια και, αντί να δούμε τι συνέβη, μου στέλνουν απειλητικά γράμματα και e-mails, να προτιμώ μόνο ελληνόπουλα γιατί –για παράδειγμα–είναι χριστιανοί, λες κι ο χριστιανισμός “ξεδιαλέγει” ψυχές. Είναι ντροπή. Η Ελλάδα, ο πολιτισμός της μέσα στην ιστορία συνυπήρξε και δεν φοβήθηκε ποτέ. Έτσι μεγαλουργήσαμε, έτσι μεταλαμπαδεύσαμε γνώση και πολιτισμό,
με αυτοπεποίθηση. Χωρίς φόβο, αλλά με αγάπη. Αυτά δεν με τρομάζουν, ένδειξη άγνοιας κι αμορφωσιάς είναι». Πότε θεωρεί ότι θα μπορέσει να βάλει μια τελεία σε όλο αυτό; «Έχω αφεθεί στα χέρια του Θεού, ό,τι μπορώ κάνω. Φτιάξαμε ένα δίκτυο αγάπης και εργασίας. Ο στόχος είναι να γίνει κατανοητό ότι δεν κάνουμε ελεημοσύνη.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα καλυφθεί άμεσα μέρος των οφειλών στο Ειδικό Οικοτροφείο Νοητικά Υστερούντων Ατόμων «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κάντζα Παλλήνης μετά από νέα παρέμβαση του Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου


Την διαβεβαίωση ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποδοθεί μέρος των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στο πρότυπο οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κάντζα Παλλήνης,

έδωσε ο Υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, απαντώντας στην Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου.

Στην παρέμβασή του ο Βασίλης Οικονόμου, μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα προτεραιότητα στις κοινωνικές δομές που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτές καθώς επίσης και σε κάθε κοινωνική κατηγορία που λόγω της ιδιαιτερότητάς της δεν μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά τα οφειλόμενα από το κράτος. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει προτεραιότητα στις δομές ΑΜΕΑ, στα παιδιά ΑΜΕΑ, στους νεφροπαθείς και σε όποιον άλλον έχει πραγματικά την ανάγκη κοινωνικής αρωγής, ιδίως όταν οι συνάνθρωποί μας αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα να εκπροσωπηθούν και να ασκήσουν την πολιτική πίεση που ασκούν οι οργανωμένες συνδικαλιστικά ομάδες πίεσης.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας δεσμεύτηκε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας το αργότερο θα έχουν σταλεί όλα τα σχετικά έγγραφα για έλεγχο και θα ξεκινήσει άμεσα η αποπληρωμή των τελευταίων δύο μηνών του 2012 και δρομολογείται η διευθέτηση των οφειλών που εκκρεμούν από το 2011.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την ικανοποίηση του για το ότι προωθείται άμεσα η μερική έστω αποπληρωμή των οφειλών που θα επιτρέψει στις απαραίτητες αυτές δομές να διατηρηθούν ανοικτές. Εκφράζει τέλος την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθει στο μέλλον με τα ίδια ερωτήματα και ότι θα επιτευχθεί επιτέλους η ομαλή καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ ιδίως στους φορείς κοινωνικής προστασίας, όπως οι δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης και το Πρότυπο Οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι» που φιλοξενούν παιδιά με ειδικές ανάγκες.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς κουλτούρα


Έχουμε επισημάνει, σχολιάσει, φωτογραφίσει πολλές φορές την κουλτούρα κάποιων Ελλήνων οδηγών. Μια κουλτούρα που συνάδει με το "δε βαριέσαι αδελφέ, εμένα εδώ με βολεύει να παρκάρω, εσύ τι θες και ανακατεύεσαι;"  Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, ο οδηγός πάρκαρε μπροστά στο πεζοδρόμιο, με τέτοιο τρόπο, ώστε ν' αποκλείσει τη δίοδο των πεζών. Πρόσφατα η πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Ημαθίας είχε επισημάνει στην Ημερήσια την ασέβεια που δείχνουν πολλοί Έλληνες οδηγοί στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι καταλήψεις πεζοδρομίων είναι μια προσφιλής συνήθεια που βολεύει και "τι με νοιάζει εμένα, αν εσύ έχεις πρόβλημα". Τώρα μάλιστα που θα πάψει να υφίσταται η δημοτική αστυνομία, ενέργειες όπως αυτή θα είναι συχνές.

Χωρίς κουλτούρα


Πηγή: http://www.imerisia-ver.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μίκα Ιατρίδη: «Σεβαστείτε τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Δώστε άμεση λύση για την γρήγορη πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ και την καταβολή των επιδομάτων τους»


Επίκαιρη Ερώτηση για τις λίστες αναμονής για την πιστοποίηση των ΑμεΑ από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Στην ερώτηση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα το είχε θέσει από τον Ιανουάριο, αλλά, επί της ουσίας, τίποτε δεν έχει γίνει. Αντίθετα, οι λίστες αναμονής συνεχίζονται, ενώ το πρόβλημα είναι οξύτερο στη νησιωτική Ελλάδα.

Σε μια εποχή σκληρής οικονομικής κρίσης, σημειώνει η Μίκα Ιατρίδη, είναι απαράδεκτο συνάνθρωποι μας να στερούνται τα επιδόματα τους, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα και, κυρίως, να καταβάλλονται τα αντίστοιχα επιδόματα.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Συνεχίζονται οι λίστες της ντροπής για τα ΑΜΕΑ σε αναμονή της πιστοποίησης τους από τα ΚΕΠΑ»

Στις 24 Ιανουαρίου 2013 είχα καταθέσει γραπτή ερώτηση για την απίστευτη ταλαιπωρία, στην οποία υποβάλλονται από την κυβέρνηση, οι συνάνθρωποι μας με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι καλούνται να «πιστοποιηθούν» για την αναπηρία τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Έκτοτε, και παρά τα μέτρα που επικαλέσθηκε στην απάντηση του το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι λίστες αναμονής για την πιστοποίηση συνεχίζονται, ενώ τα άτομα με αναπηρία βλέπουν τα επιδόματα τους να αναστέλλονται, χωρίς να έχουν ευθύνη για την κατάσταση αυτή.

Το πρόβλημα είναι οξύτερο στα νησιά, όπως στα Δωδεκάνησα, μια και όσοι είναι στη λίστα αναμονής υποχρεώνονται να μετακινηθούν προς τη Ρόδο με δικά τους έξοδα, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις μετακίνησης ατόμων με αναπηρία για να εξεταστούν και, τελικά, η εξέταση δεν έγινε.

Επειδή η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν αναπηρίες ή κάποιο χρόνιο νόσημα είναι απαράδεκτη. Επειδή είναι απαράδεκτο, με άλλοθι όσους παράνομα έλαβαν αναπηρικές συντάξεις ή επιδόματα, να υπόκεινται σε απίστευτη ταλαιπωρία άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα. Επειδή, λόγω της κρίσης, μόνο εισόδημα για πολλά από τα άτομα με αναπηρία είναι το επίδομα, το οποίο δεν καταβάλλεται μέχρι να γίνει η τελική γνωμάτευση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Από τη στιγμή που οι λίστες αναμονής συνεχίζονται, ποια άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες «πιστοποίησης» των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από τα ΚΕΠΑ;
Μελετάται η επιλογή να καταβάλλονται και τα επιδόματα αναπηρίας και να μην αναστέλλονται σε όσους βρίσκονται στη λίστα αναμονής, καθώς και η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μετά το τέλος του εξαμήνου, μέχρι την τελική πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη



Πηγή: http://www.proodos.net
Διαβάστε περισσότερα...

Λειτουργεί η Υπηρεσία Περίθαλψης Αναπήρων


Από την 1η Ιουλίου άρχισε να λειτουργεί η κρατική υπηρεσία Disability Care Australia (Υπηρεσία Περίθαλψης Αναπήρων) η οποία παρέχει, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα σε πολίτες με σοβαρή, μόνιμη αναπηρία να επιλέξουν το είδος της στήριξης που χρειάζονται και τον τρόπο παροχής της. 


Το Disability Care Australia λειτουργεί σε τέσσερις περιοχές, την περιοχή Hunter Νέας Νότιας Ουαλίας, Geelong και Barwon της Βικτώριας, στη Νότια Αυστραλία για παιδιά και στην Τασμανία για νεαρά άτομα με αναπηρίες.

Η λειτουργία της Υπηρεσίας Περίθαλψης Αναπήρων είναι σπουδαίο επίτευγμα για την Αυστραλία, διότι προσφέρει, επιτέλους, τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρίες, τις οικογένειές τους και τους φροντιστές τους τη σιγουριά που αξίζουν ως πολίτες της χώρας με ειδικές ανάγκες.
Το σχέδιο Disability Care Australia προσφέρει στους Αυστραλούς πολίτες την ηρεμία που προσφέρει η βεβαιότητα ότι το παιδί τους ή ένα αγαπημένο τους πρόσωπο με σοβαρή, μόνιμη αναπηρία θα λάβει τη βοήθεια και τη στήριξη που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Περισσότερα από 26.000 άτομα με αναπηρία, οι οικογένειες και οι φροντιστές τους θα ωφεληθούν από το πρώτο στάδιο υλοποίησης του σχεδίου Disability Care Australia, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή σταδιακά ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η ομαλή ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο πρόγραμμα.
Το Disability Care Australia διαθέτει προσωπικό και γραφεία στην κάθε περιοχή λειτουργίας του και τα άτομα που διαμένουν στις περιοχές αυτές, τα οποία έχουν ήδη πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για άτομα με αναπηρίες έχουν αρχίσει να προσχωρούν στο σχέδιο.

Το Disability Care Australia έχει αρχίσει να επικοινωνεί με αυτά τα άτομα, μέσω των τωρινών παρόχων υπηρεσιών και έχει κλείσει, ήδη, ραντεβού σε πολλά από τα άτομα που αναμένεται να προσχωρήσουν στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Άτομα με σοβαρή και μόνιμη αναπηρία, που διαμένουν στις περιοχές δοκιμαστικής λειτουργίας του σχεδίου και δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης αναπήρων, μπορούν να έρθουν σε επαφή με το Disability Care Australia οποιαδήποτε στιγμή. Το διαδικτυακό εργαλείο MyAccessChecker λειτουργεί για να βοηθήσει στο να εκτιμηθεί αν δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στο σχέδιο Disability Care, τα δε μέλη του προσωπικού στα τοπικά παραρτήματα είναι έτοιμα να βοηθήσουν τα άτομα με την ενδεδειγμένη διαδικασία.

Το σχέδιο Disability Care Australia θα επιτρέψει στα άτομα με αναπηρία να επιλέξουν υπηρεσίες στήριξης, που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις τους.

Οι συντονιστές των Τοπικών Παραρτημάτων του Disability Care Australia θα συνεργάζονται σε προσωπική βάση με τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία, για να τα συνδέσουν με την κοινότητά τους, και το Disability Care θα παράσχει περιεκτική πληροφόρηση και παραπεμπτική υπηρεσία για να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε υπάρχουσες υπηρεσίες, υπηρεσίες στήριξης αναπηρίας και κοινοτική στήριξη.

Όταν το πλήρες σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, τον Ιούλιο 2019, περίπου 460.000 Αυστραλοί με αναπηρία θα λάβουν τη στήριξη που τους αξίζει. Ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός του 2013-14 διασφάλισε $14,3 δισεκατομμύρια για μια επταετή περίοδο έως το 2018-19, επιπλέον της υπάρχουσας Κοινοπολιτειακής χρηματοδότησης υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρίες, για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Disability Care Australia σε εθνικό επίπεδο.

Το σχέδιο Disability Care Australia έχει εξασφαλισμένη μακροχρόνια χρηματοδότηση διά μέσου της αύξησης των 0,5 ποσοστιαίων μονάδων στο Φόρο Medicare – το κάθε ένα σεντ του οποίου θα προορίζεται για τη χρηματοδότηση του σχεδίου Disability Care.

Το σχέδιο Disability Care Australia θα αρχίσει να λειτουργεί στην ευρύτερη Περιφέρεια Πρωτεούσης και στην περιοχή Barkly της Βόρειας Περιφέρειας το 2014.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο Disability Care Australia, καλέστε το 1800 800 110 (άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την αγγλική γλώσσα μπορούν να καλέσουν την Υπηρεσία Διερμηνέων-Μεταφραστών στο 131 450). Μπορείτε, επίσης, να βρείτε πληροφορίες στο www.disabilitycareaustralia.gov.au, που προσφέρει υπηρεσίες σε διάφορες γλώσσες.



Πηγή: http://neoskosmos.com
Διαβάστε περισσότερα...

Έδεσσα: Ο ''κουτσός'' με την πατερίτσα έγινε καλά μόλις είδε τους αστυνομικούς...


Απίστευτα πράγματα στο κέντρο της Έδεσσας - Ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης όχι μόνο συνήλθε από την υποτιθέμενη αναπηρία του αλλά επιτέθηκε και στους αστυνομικούς που τον πλησίασαν...

Η σύλληψη του 34χρονου έγινε στο κέντρο της πόλης και σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα απάτης και αντίσταση. Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται επιπλέον δύο άγνωστα άτομα, ως συνεργοί του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 34χρονος μαζί με τους δύο συνεργούς του, προσποιούμενοι υπαλλήλους του δήμου αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν από 76χρονη το χρηματικό ποσό των 4.800 ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθεί υποτιθέμενο χρέος του ανιψιού της.

Υπάλληλος τραπεζικού υποκαταστήματος, που αντιλήφθηκε την απάτη σε βάρος της ηλικιωμένης, ειδοποίησε τις Αστυνομικές Αρχές. Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί και εντόπισαν τον 34χρονο κοντά στο τραπεζικό υποκατάστημα. Ο δράστης κρατούσε πατερίτσα και έδειχνε να κουτσαίνει.

Στον έλεγχο που ακολούθησε όμως τα πράγματα άλλαξαν: Ο 34χρονος επιχείρησε να διαφύγει, χτυπώντας έναν αστυνομικό με την πατερίτσα στο στήθος, πλην όμως καταδιώχθηκε, ακινητοποιήθηκε σε κοντινή απόσταση και συνελήφθη. Η πατερίτσα και ένα κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Έδεσσας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώσεις προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση


Με οφέλη που εντοπίζονται στη διευκόλυνση της καταβολής του προστίμου για τα αυθαίρετα κτίσματα, παρουσιάστηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με τίτλο «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης- Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο- Άλλες διατάξεις», όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, φιλοδοξεί να απαντήσει στην αειφορία, στην κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.

«Ξέρουμε ότι το ζήτημα των αυθαιρέτων είναι πολύ δύσκολο. Οι ρίζες του ξεκινούν από το παρελθόν, έχει πολλές διαστάσεις και δεν χωρά πολιτικός κομματισμός» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Καλαφάτης και συμπλήρωσε: «Κατηγοριοποιούμε τις αυθαιρεσίες, με βάση την επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον και αποτρέπουμε τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων».

Αναφορικά με την καταβολή των προστίμων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες θα καταβάλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Επίσης, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό 18.000 ευρώ θα καταβάλουν 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Επιπλέον, οι παλινοστούντες ομογενείς θα καταβάλουν το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου και οι πολύτεκνοι θα καταβάλουν το 20% του ειδικού προστίμου για την κύρια κατοικία.

Τέλος, οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, για την υπαγωγή τους στο άρθρο 8 (ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση) της κύριας κατοικίας θα καταβάλουν το 30% του ειδικού προστίμου. Για τους μακροχρόνια άνεργους προτείνεται να καταβάλουν το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ορίστηκε η πάροδος των 18 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (ΦΕΚ).

Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου και τις προθεσμίες τονίζονται τα εξής:

- Το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 102 μηνών ή 17 εξαμήνων από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

- Σε περίπτωση υπαγωγής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του δεύτερου εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 84 μηνών ή 14 εξαμήνων από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του δευτέρου εξαμήνου.

- Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ και ως ελάχιστη εξαμηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 300 ευρώ.

- Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ του ποσού έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου εξαμήνου, παρέχεται έκπτωση 20%. Σε αντίστοιχη περίπτωση καταβολής εφάπαξ του 30% του συνολικού ποσού, παρέχεται έκπτωση 10%.

Απαντώντας ο κ. Καλαφάτης σε ερώτηση για αυτούς που θα εισέλθουν στη νέα ρύθμιση, τόνισε ότι και όσοι υπάχθηκαν στις ρυθμίσεις του νόμου 3843 (ημιυπαίθριοι) και στον 4014 (νόμος Παπακωνσταντίνου) θα μεταφερθούν στις διατάξεις του νέου νόμου χωρίς κανένα πρόβλημα, με ηλεκτρονική αίτηση. Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο νόμο είχαν κατατεθεί 380.000 δηλώσεις για ρύθμιση.

Με τον νέο νόμο, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός δεν θέλησε να δώσει τις εκτιμήσεις του υπουργείου, για τον αριθμό των ενδιαφερόμενων θα προστρέξουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση είναι τόσο ευμετάβλητη που δεν επιτρέπει προβλέψεις.

Στόχος του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο, που για εννέα μήνες ήταν στο στάδιο της διαβούλευσης και της επεξεργασίας, να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Αύγουστο, αν όχι στις αρχές Αυγούστου.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Γυναίκα με αναπηρία προσπάθησε να αυτοκτονήσει στο ΙΚΑ Aγίου Αλεξίου - Xτυπούσε το κεφάλι της στο πάτωμα


Πανικός επικράτησε πριν μέρες (το μεσημέρι) στο ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα. Υπάλληλοι και συναλλασσόμενοι πολίτες τρομοκρατήθηκαν όταν είδαν μία γυναίκα με αναπηρία να ετοιμάζεται να κάνει "βουτιά" από το παράθυρο του 3ου ορόφου.

Η γυναίκα απελπίστηκε όταν έμαθε ότι δεν υπήρχε κοντινή ημερομηνία για να περάσει από επιτροπή και να πιστοποιηθεί η αναπηρία της για να πάρει το επίδομά της.

Έτσι, έβγαλε το πόδι της έξω από το παράθυρο αλλά πριν προλάβει να "βουτήξει" την σταμάτησε ο υπάλληλος ο οποίος της είπε ψέματα ότι το πρόβλημά της λύθηκε για να την αποτρέψει. Στη συνέχεια την τράβηξε από τα μαλλιά και την έριξε στο πάτωμα του γραφείου όπου αυτή χτυπούσε με δύναμη το κεφάλι της από την απόγνωσή της.

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρέωση η διευκόλυνση των αναπήρων


Λευκωσία: Και με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλοι οι εργοδότες αλλά και όλα τα κράτη μέλη έχουν υποχρέωση να επιβάλλουν και να προχωρούν στη λήψη πρακτικών και αποτελεσματικών μέτρων υπέρ των εργαζόμενων ατόμων με αναπηρία.

Το δικαστήριο, που εξέτασε προσφυγή εναντίον της Ιταλίας, κατέληξε μάλιστα στην απόφαση ότι τα κράτη μέλη δεν έχουν απλώς την υποχρέωση να παροτρύνουν τους εργοδότες αλλά και να τους επιβάλλουν να είναι προετοιμασμένοι για την ασφαλή και σωστή εργοδότηση ατόμων με αναπηρίες.

Η απόφαση, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σε ολόκληρη την Ευρώπη τα κράτη δεν έχουν συμμορφωθεί τόσο σε νομοθετικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο πλήρως με τη σύμβαση/οδηγία των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Στην Κύπρο μάλιστα, αν και η νομοθεσία υπάρχει, μόλις πέρσι υπήρξαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από ανάπηρους εργαζόμενους στο Δημόσιο οι οποίοι ενώ εργοδοτούνταν από το ίδιο το κράτος δεν είχαν στη διάθεσή τους ούτε καν τις απαραίτητες συνθήκες πρόσβασης στο χώρο εργασίας τους.

Στην απόφαση του το δικαστήριο διευκρινίζει ότι «η έννοια της αναπηρίας, καίτοι βεβαίως δεν ορίζεται ευθέως στην οδηγία, πρέπει να νοείται κατά αναφορά προς τη σύμβαση του ΟΗΕ ως σημαίνουσα μειονεκτικότητα οφειλόμενη ιδίως σε μακροχρόνια πάθηση φυσική, διανοητική ή ψυχική, της οποίας η αλληλεπίδραση με διάφορους περιορισμούς μπορεί να παρακωλύσει την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του συγκεκριμένου ατόμου στον επαγγελματικό βίο σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους». Τα κράτη μέλη, προσθέτει η απόφαση, «οφείλουν συνεπώς να προβλέπουν την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν αποτελεσματικά και πρακτικά μέτρα (διαμόρφωση χώρου, προσαρμογή του εξοπλισμού, του ρυθμού εργασίας, της κατανομής των καθηκόντων) λαμβάνοντας υπόψη κάθε συγκεκριμένη κατάσταση, ώστε το άτομο με ειδικές ανάγκες να μπορεί να έχει πρόσβαση σε θέση εργασίας, να ασκεί ή να προάγεται στο επάγγελμα του, ή να του παρέχεται εκπαίδευση χωρίς ωστόσο τα μέτρα αυτά να συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση για τον εργοδότη».

Η υποχρέωση αυτή, υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «αφορά το σύνολο των εργοδοτών» και παράλληλα, «δεν αρκεί τα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα παροτρύνσεως και ενισχύσεως, αλλά οφείλουν να επιβάλλουν σε όλους τους εργοδότες την υποχρέωση να λαμβάνουν αποτελεσματικά και πρακτικά μέτρα, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση».

Στην υπό εξέταση υπόθεση, το δικαστήριο μελέτησε τα διάφορα μέτρα που έλαβε η Ιταλία για την επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα αυτά, «ακόμη και αν εκτιμηθούν στο σύνολο τους, δεν επιβάλλουν σε όλους τους εργοδότες την υποχρέωση να λαμβάνουν αποτελεσματικά και πρακτικά μέτρα, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση υπέρ όλων των ατόμων με αναπηρία, που να αφορούν τις διάφορες πτυχές της σχέσεως εργασίας και να τους παρέχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε θέση εργασίας, να ασκούν ή να προάγονται στο επάγγελμα τους ή να τους παρέχεται εκπαίδευση».

Στην Κύπρο άργησε πολύ το κράτος

Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που εγκρίθηκε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ως σκοπό την προώθηση, προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρία και την προάσπιση του σεβασμού της έμφυτης αξιοπρέπειας τους.

Στον ιδιωτικό τομέα και όπου υπάρχουν εργαζόμενοι με αναπηρίες, παρατηρείται το φαινόμενο οι εργοδότες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της νομοθεσίας και να παρέχουν όλες ή τις πλείστες των διευκολύνσεων τις οποίες το άτομο χρειάζεται.

Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά το κράτος, το οποίο προσλαμβάνει με βάση το νόμο της ποσόστωσης άτομα με αναπηρίες, υπάρχουν ακόμα και σήμερα περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ανάπηροι εργαζόμενοι δεν απολαμβάνουν των δικαιωμάτων τους. Παράδειγμα οι περιπτώσεις των ανάπηρων τηλεφωνητών του Μακάρειου Νοσοκομείου και του Νοσοκομείου Λάρνακας οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα εξαιτίας των ακατάλληλων για τους ίδιους συνθηκών εργασίας στις οποίες το Κράτος ως εργοδότης τους, τους υπέβαλλε.

«Για να εξασφαλισθεί η τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης έναντι των ατόμων με αναπηρία» καταλήγει το δικαστήριο, «η οδηγία επιβάλλει μεταξύ άλλων στον εργοδότη να λαμβάνει ενδεδειγμένα μέτρα, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, ώστε το άτομο με αναπηρία να μπορεί να έχει πρόσβαση σε θέση εργασίας, να ασκεί ή να προάγεται στο επάγγελμα του, ή προκειμένου να του παρέχεται εκπαίδευση αρκεί τα μέτρα αυτά να μην συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση για τον εργοδότη».


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμα μοιράστηκαν στο πέρασμα από τον ποδηλατόδρομο


Παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα ασυνείδητων οδηγών, που κατάντησαν τον ποδηλατόδρομο χώρο στάθμευσης συνάντησαν ποδηλάτες και άτομα με αναπηρία.



Παρανομίες οδηγών στον ποδηλατόδρομο ανέδειξε των πέρασμα των ποδηλατών κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής δράσης που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιουλίου στην Κομοτηνή. Σε μια πόλη, σε μια κοινότητα, όλοι πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι και συμμέτοχοι σε δράσεις που ωφελούν και καλυτερεύουν την καθημερινότητά μας. Έχοντας αυτή την πεποίθηση η ομάδα των ποδη-λατρών On Bikes σε συνεργασία με το σύλλογο Περπατώ, πήραν την πρωτοβουλία, με απλό και επικοινωνιακό τρόπο, να μάθουν τη σωστή κυκλοφορία και συμπεριφορά κατά μήκος του ποδηλατόδρομου της Κομοτηνής. Με σημείο εκκίνησης το κτίριο του παλιού σχολείου αρρένων, όπου ορίζεται η αρχή του ποδηλατόδρομου της Νικολάου Ζωίδη και Αποστόλου Σούζου, μέλη των δύο συλλόγων με ποδήλατα και αναπηρικά αμαξίδια κινήθηκαν πάνω στον ποδηλατόδρομο μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια σε περαστικούς και οδηγούς. Στα φυλλάδια αυτά αποτυπώνονταν το σύνθημα "Πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί... όλοι μαζί για μια πόλη ιδανική" και ο τρόπος χρήσης της πόλης από τις τρεις αυτές ομάδες πολιτών.


Στο πέρασμά τους όμως από τον ποδηλατόδρομο ποδηλάτες και άτομα με αναπηρία συνάντησαν εμπόδια. Αυτά δεν ήταν άλλα από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα ασυνείδητων οδηγών, που κατάντησαν τον ποδηλατόδρομο χώρο στάθμευσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι ποδηλάτες αναγκάστηκαν να καλέσουν την Τροχαία μήπως και συμμορφωθούν οι οδηγοί. «Να μας συγχωρέσουν οι οδηγοί για το πρόστιμα, αλλά έστω και πέντε και δέκα λεπτά να περιμένουμε κάτω από τον ήλιο αυτό και τους 35 βαθμούς, αυτό ειδικά για ένα άτομο με αναπηρία είναι πολύ δύσκολο. Και στις περισσότερες περιπτώσεις δε γνωρίζουμε αν θα είναι πέντε τα λεπτά», ανέφερε ο παραολυμπιονίκης και δημοτικός σύμβουλος Άλεξ Ταξιλδάρης. 


ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

Το στοίχημα είναι να αλλάξει η νοοτροπία, είπε η Θεανώ Πασχάλη μέλος της ομάδας On bikes, «έχουμε πάντα την ελπίδα και είμαστε αισιόδοξοι ότι με τη σωστή χρήση του ποδηλατόδρομου, σε λίγο καιρό θα μπορέσουμε όλοι να ακολουθούμε σωστά τους κανόνες για μια ομαλότερη διαβίωση στην πόλη». Στην καθημερινότητά τους οι ποδηλάτες δεν είναι πάντα εύκολο να χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο, όπως τόνισε η κ. Πασχάλη «τα άσχημα φαινόμενα συναντώνται όταν είναι ανοιχτή η αγορά το πρωί και Τρίτη- Πέμπτη επίσης τα απογεύματα. 


Τις άλλες ώρες έχει μια σχετική ηρεμία, όπως ήρεμη είναι γενικά και η κυκλοφορία μέσα στην πόλη. Αλλά ελπίζουμε με τον καιρό ότι ο κόσμος θα μάθει να περπατάει, να χρησιμοποιεί το ποδήλατο και να μην αναγκάζεται να παρκάρει πάνω στον ποδηλατόδρομο. Άλλωστε το σύνθημα μας είναι «Πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί όλοι μαζί για μια πόλη ιδανική».

Ανάλογες ενημερωτικές δράσεις θα γίνουν και στο μέλλον, για να μάθει ο κόσμος πώς χρησιμοποιείται σωστά ο ποδηλατόδρομος.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάρμα οφθαλμών οι παραλίες του δήμου Άργους Μυκηνών


Σφύζουν από ζωή οι παραλίες του δήμου Άργους Μυκηνών. Με τις αποφασιστικής σημασίας παρεμβάσεις του δήμου τα δύο τελευταία χρόνια άλλαξε η εικόνα και οι Αργείτες τις προτιμούν πλέον μαζικά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός της παρουσίας της νεολαίας ο οποία κατακλύζει αυτές τις παραλίες. Ο δήμος, όπως μας είπαν ο λουόμενοι έχει αλλάξει το... τοπίο με το προσωπικό ενδιαφέρον του δημάρχου Δημήτρη Καμπόσου. Ο δήμος διέθεσε δωρεάν ομπρέλες και σκίαστρα παντού, ειδική επεξεργασία για να δημιουργηθεί ψιλό χαλικάκι, διαμόρφωση των παραλιών, δωρεάν ξαπλώστρες με τη συνεργασία των επαγγελματιών, ειδικές ράμπες για ΑΜΕΑ, χημικές wc, δωρεάν wifi για δωρεάν είσοδο στο διαδίκτυο, μεγάλους χώρους πάρκινγκ , πολύ χαμηλές τιμές στον καφέ και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους επαγγελματίες, ναυαγοσώστες για την ασφάλεια των λουομένων, καθαριότητα και ότι άλλο απαιτεί η οργάνωση μιας σύγχρονης παραλίας.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι παραλίες του δήμου Άργους Μυκηνών γεμίζουν καθημερινά από νεολαία.


Χάρμα οφθαλμών οι παραλίες του δήμου Άργους Μυκηνών - Φωτογραφία 1

Χάρμα οφθαλμών οι παραλίες του δήμου Άργους Μυκηνών - Φωτογραφία 2

Χάρμα οφθαλμών οι παραλίες του δήμου Άργους Μυκηνών - Φωτογραφία 3

Χάρμα οφθαλμών οι παραλίες του δήμου Άργους Μυκηνών - Φωτογραφία 4


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται οι νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ στην Κούβα


Εξήντα νοσηλεύονται, οι δύο σοβαρά.

Στους έντεκα έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών που έχασαν τη ζωή τους από κατανάλωση αλκοόλ το οποίο περιείχε μεθανόλη στην Κούβα, ενώ 60 άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Όλοι παρουσίασαν συμπτώματα ναυτίας και προβλήματα στην όραση, ενώ δύο ασθενείς παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, η μεθανόλη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως ως αντιψυκτικό, είχε κλαπεί από αποθήκη της κυβέρνησης από δύο εργάτες.

Η μεθανόλη χρησιμοποιείται στα εργαστήρια και είναι ιδιαίτερα τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της Κούβας, τα θανατηφόρα σκευάσματα κατέκλυσαν τη μαύρη αγορά και πωλούνταν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλβανός βίαζε κατ' εξακολούθησε ανήλικη


Η υπόθεση εκκρεμούσε από το 2012.

Μια κοινή σύλληψη για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών οδήγησε στην αποκάλυψη μιας υπόθεσης που εκκρεμούσε από το 2012 και αφορά στην αναζήτηση ενός 24χρονου Αλβανού ο οποίος κατηγορείται για βιασμό ανήλικης.

Πιο συγκεκριμένα στις 25 Ιουλίου συνελήφθη στην Αταλάντη Φθιώτιδας, από αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, ένας 24χρονος Αλβανός, προσωρινά κάτοικος Αταλάντης, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.`

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και ενώ κρατούνταν προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής απομάκρυνσής του από την χώρα μας, προέκυψε ότι ο άνδρας ταυτίζεται δακτυλοσκοπικά με Αλβανό σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε από τις 15 Φεβρουαρίου 2012 ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Χανίων.

Σύμφωνα με το ένταλμα, διατάσσεται η σύλληψή του για βιασμό και αποπλάνηση κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ανήλικης, που διέπραξε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2010 σε περιοχή της Κρήτης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και διατάχθηκε η μεταγωγή του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΑΧΕΠΑ εκπέμπει SOS για αίμα


Τραγική κατάσταση λόγω διακοπών και του ιού του Δυτ. Νείλου.

Έκκληση προς όσους πολίτες έχουν απομείνει στη Θεσσαλονίκη να σπεύσουν να δώσουν αίμα, απευθύνουν γιατροί του ΑΧΕΠΑ, αφού οι φιάλες στερεύουν επικίνδυνα σύμφωνα με το agelioforos.gr.

Η κάλυψη των έκτακτων περιστατικών είναι πλέον δύσκολη στα περισσότερα νοσοκομεία αφού στη μικρή προσέλευση αιμοδοτών, λόγω καλοκαιρινών διακοπών, προστέθηκε ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία κατοίκων της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου. Αν δεν συγκεντρωθεί αίμα, θα ξεκινήσουν αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων ώστε να αντιμετωπίζονται τα έκτακτα, προειδοποιούν οι αιματολόγοι, γεγονός που θα σημάνει ταλαιπωρία εκατοντάδων ασθενών.

Τραγική η κατάσταση

Σύμφωνα με τους γιατρούς στο κέντρο αίματος του ΑΧΕΠΑ, οι μονάδες αίματος έχουν λιγοστέψει και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει ο μοριακός έλεγχος για το αίμα.

Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη έρχεται πρώτη μεταξύ των δήμων που έχουν πληγεί από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών αφού οι κάτοικοι του α΄ δημοτικού διαμερίσματος (η μεγαλύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης), των δήμων Μενεμένης- Αμπελοκήπων, Κορδελιού- Ευόσμου και Ωραιοκάστρου, έχουν κηρυχθεί πληγείσες. Αυτό σημαίνει ότι αιμοδότες οι οποίοι μένουν, δουλεύουν ή έχουν διανυκτερεύσει σε αυτές τις περιοχές δεν γίνονται δεκτοί για αιμοδοσία, προκειμένου να είναι ασφαλές το αίμα που διακινείται.

Τα αποθέματα σε αίμα είναι «τραγικά μειωμένα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν να καλυφτούν οι επείγουσες ανάγκες παρά μόνον αν αναβάλλονται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι γιατροί καλούν τους πολίτες να διαδώσουν την ανάγκη αιμοδοσίας με κάθε τρόπο, με μηνύματα στο κινητό, e-mails, διοργάνωση αιμοληψιών κλπ ώστε να μην κινδυνέψουν ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται αίμα.

Την κατάσταση που επικρατεί περιγράφει το Κέντρο Αίματος του ΑΧΕΠΑ στο έγγραφο που έστειλε προς τους Συλλόγους Αιμοδοτών για την ανάγκη κινητοποίησης, με κοινοποίηση και στη διοίκηση του νοσοκομείου. Όπως είπε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γιώργος Βέργουλας, «κάθε καλοκαίρι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σχετικά με την αιμοδοσία, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι αιμοδότες φεύγουν διακοπές. Ο ιός του Νείλου χειροτέρεψε την κατάσταση. Ελπίζουμε με την έκκληση να υπάρξει ανταπόκριση των αιμοδοτών και να βελτιωθεί η κατάσταση».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο συχνά λάθη στη διατροφή των παιδιών μας;


To συγκεκριμένο άρθρο απευθύνεται σε όλους τους γονείς που ενδιαφέρονται για την σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση των μικρών τους παιδιών. Μιλάμε για διατροφική εκπαίδευση γιατί περί αυτού πρόκειται! Τα παιδιά γεννιούνται γνωρίζοντας μόνο να πίνουν γάλα. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα μάθουν και να τα καλλιεργήσουν ως συνήθειες ανάλογα πάντα με την ηλικία τους. Μέσα στο άγχος και το ενδιαφέρον που έχουν όλοι οι γονείς κάποιες φορές γίνονται και λάθη. Μπορούν όμως να διορθωθούν με το σωστό χειρισμό, υπομονή, επιμονή και απλά, ξεκάθαρα μηνύματα προς τα παιδιά!

Μεγαλώνοντας το παιδί πρέπει να αλλάζει και διατροφική ρουτίνα. Εκεί που ως μωρό ταϊζόταν κάθε 2 ώρες για παράδειγμα μετά την ηλικία των 2-3 ετών αρχίζουμε να θέτουμε ένα πρόγραμμα με τρία βασικά γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) και 2-3 μικρογεύματα ενδιάμεσα. Δεν προσφέρουμε φαγητό πιο συχνάγιατί αυτό μεγαλώνοντας μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση ενέργειας/θερμίδων και κατ’ επέκταση σε αύξηση σωματικού βάρους. Ακόμα και όταν έχουμε στα χέρια μας ένα παιδί που είναι δύσκολο στο φαγητό, ακόμα και τότε, είναι σημαντικό να του έχουμε οριοθετήσει μια ρουτίνα γευμάτων. Εξίσου σημαντικό είναι στις περιπτώσεις αυτές να μην προσφέρουμε πολλές εναλλακτικές όταν αυτό αρνείται να καταναλώσει το φαγητό της ημέρας. Ιδίως όταν οι εναλλακτικές είναι γάλα ή οποιαδήποτε λιχουδιά! Ένας άλλος τρόπος να ξεπεράσουμε τέτοιου είδους προβλήματα είναι να μοιράζεται όλη η οικογένεια το ίδιο φαγητό την ίδια ώρα. Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα μέσω της μίμησης και του παιχνιδιού! Αν εσείς οι ίδιοι δεν έχετε σερβίρει ποτέ σαλάτα στο πιάτο σας, μην περιμένετε από το μικρό σας να δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα λαχανικά!

Στην περίπτωση που καταφέρατε να αυξήσετε την ποικιλία τροφίμων τότε επιβραβεύετε με ένα μικρό δωράκι ή δραστηριότητα. Ποτέ μέσω φαγητού ή λιχουδιάς! Το ίδιο ισχύει και για μια επιτυχία στο σχολείο ή αλλού. Το "μπράβο" του παιδιού θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τις διατροφικές του συνήθειες. Το ίδιο ισχύει φυσικά και με την τιμωρία του. Τα παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα και γρήγορα από εμάς στο να συνδυάσουν συμπεριφορές. Σίγουρα δεν πρέπει ένας καλός βαθμός να σημαίνει μια παραπάνω σοκολάτα στην εβδομάδα.

Στο άλλο άκρο έχουμε τους γονείς που είναι τόσο απόλυτοι με την σωστή διατροφή του παιδιού που καταλήγουν να έχουν μη ρεαλιστικές απαιτήσεις όπως το παιδί να μην τρώει καθόλου γλυκά. Ακόμα και να μπορούμε να το ελέγξουμε στο περιβάλλον του σπιτιού, μεγαλώνοντας το παιδί σίγουρα θα βρεθεί μπροστά στον πειρασμό. Αυτό που πρέπει να έχετε φροντίσει είναι να ξέρει τότε πως θα το διαχειριστεί. Αν λοιπόν, το παιδί γνωρίζει ότι το γλυκό είναι η εξαίρεση στην καθημερινή του διατροφή και μια φορά την εβδομάδα μπορεί να ζητήσει κάτι γλυκό και να το απολαύσει, τότε έχουμε πετύχει το στόχο μας! Δεν έχουμε τον κίνδυνο του "τρώω κρυφά" ούτε της υπερκατανάλωσης. Πολύ σημαντικό στο κομμάτι αυτό είναι το παιδί να λαμβάνει τα ίδια μηνύματα από όλη την οικογένεια.

Τέλος, στην περίπτωση που έχετε ένα παιδί με περιττά κιλά αξίζει να σημειώσουμε ότι το παιδί δεν είναι ένας μικρός ενήλικας. Αυτό σημαίνει ότι τεχνικές όπως "κόβουμε το βραδινό", μονοφαγικές διατροφές και εξαιρετικά μικρές μερίδες ώστε να χάσει βάρος είναι απόλυτα λανθασμένες. Μια τέτοια αντιμετώπιση το μόνο σίγουρο είναι το ότι θα επηρεάσει το ρυθμό ανάπτυξής του και πιθανόν να οδηγήσει σε έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών.Όποτε θυμηθείτε ότι μιλάμε για διατροφική παιδεία η οποία απαιτεί χρόνο και πρέπει να είναι και μια ευχάριστη διαδικασία τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά!



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χάλκινος» ο Αζωίδης στο Βερολίνο


Η επόμενη γενιά του ελληνικού τζούντο, έκανε αισθητή την παρουσία της στο διεθνές τουρνουά U21 που φιλοξενείται στο Βερολίνο. Ο Γιώργος Αζωίδης, πρωταθλητής Ευρώπης στους Νέους τόσο το 2012 όσο και το 2010, με απολογισμό πέντε νίκες σε έξι αγώνες κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο των 66 κιλών. Μιας κατηγορίας στην οποία συμμετείχαν συνολικά 59 τζουντόκα απ` όλον τον κόσμο.




Για τον Γιώργο Αζωίδη, τα πράγματα κύλησαν όπω ακριβώς τα είχε προγραμματίσει μέχρι τον ημιτελικό. Νίκησε κατά σειρά τον Πολωνό Βίκτορ Μροζίνσκι, τον Δανό Αντρέας Κράμπχολμ, τον Αζέρο Τουράν Σεγίντοφ και τον Ιταλό Σαλβατόρε Μινγκόια. Η νίκη αυτή τον έφερε στην τετράδα της κατηγορίας, όμως η πρόκριση στον τελικό δεν ήρθε ελέω του Βραζιλιάνου Ρικάρντο Σάντος Τζούνιορ. Ο 19χρονος πρωταθλητής του Παναμερικανικού το 2010 στους έφηβους, κέρδισε τον αγώνα στις παρατηρήσεις, στέλνοντας τον Αζωίδη στον τελικό των ρεπεσάζ.

Ο τζουντόκα από τη Χαλκιδική, δεν άφησε να πάει χαμένη η «δεύτερη ευκαιρία». Επέστρεψε στις νίκες επικρατώντας του Γεωργιανού Γκέλα Κελικασβίλι, ενώ παράλληλα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο για τον ίδιο σε διεθνές τουρνουά μέσα στο 2013.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έσωσε ηλικιωμένους που είχαν ακινητοποιηθεί πάνω στις ράγες


Ο 38χρονος κατάφερε να σπρώξει το αυτοκίνητό τους την τελευταία στιγμή.

Ως ήρωας αντιμετωπίζεται ένας άνδρας από την Iowa των ΗΠΑ καθώς έσωσε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, το αυτοκίνητο των οποίων είχε ακινητοποιηθεί πάνω στις ράγες ενώ το τραίνο πλησίαζε με ταχύτητα.

Ο 38χρονος Chris Ihle αφηγήθηκε πως επέστρεφε από το μεσημεριανό του γεύμα και πάρκαρε τη μηχανή του στην περιοχή Ames όπου δουλεύει, όταν είδε μία Pontiac ακινητοποιημένη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές ενώ το τραίνο ερχόταν.

Ο Ihle έτρεξε και φώναζε στο ζευγάρι που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, τον 84χρονο Marion Papich και την 78χρονη σύζυγό του Jean να φύγουν, αλλά εκείνοι δεν τον άκουγαν.

«Απλά κάθονταν εκεί και το τραίνο πλησίαζε!», δήλωσε ο 38χρονος, πατέρας τριών παιδιών. 


 

Ο Ihle επιχείρησε να σπρώξει το αυτοκίνητο αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι πήγε κοντά στον οδηγό και τού είπε να βάλει νεκρά. Τότε στήριξε τα χέρια του στο καπό και άρχισε να σπρώχνει με όλη του τη δύναμη ενώ το τραίνο πλησίαζε με σφυρίζοντας και με τα φρένα του να ουρλιάζουν.

«Μπορούσες να το ακούσεις. Νόμιζα πως μπορούσα ακόμα και να το μυρίσω», δήλωσε.
Τελικά κατάφερε να σπρώξει το αυτοκίνητο για περίπου 1,5 μέτρο, δευτερόλεπτα πριν η αμαξοστοιχία περάσει λίγα εκατοστά πίσω του.

Το αυτοκίνητο δεν έπαθε τίποτα και φυσικά ούτε και οι ηλικιωμένοι που ήταν μέσα.

Ο Ihle προσπάθησε να τους μιλήσει αλλά ήταν πολύ σοκαρισμένοι.

Όταν πέρασαν οι ώρες και το ζευγάρι συνήλθε, δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει το πώς σώθηκε.

«Παραλίγο να συμβεί, είμαι ακόμα τρομαγμένη», δήλωσε η Jean Papich στο δίκτυο KCCI-TV, αναγνωρίζοντας πως θα έπρεπε απλά να είχαν βγει από το αυτοκίνητο. Αλλά, όπως λέει, εκείνη τη στιγμή απλά πάγωσαν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προκήρυξη για άλλες 1453 θέσεις στη Δημόσια Τηλεόραση


Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η νέα προκήρυξη 1453 θέσεων για τη Δημόσια Τηλεόραση, που θα προστεθούν στις 589 θέσεις της πρώτης προκήρυξης. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων του νέου διαγωνισμού είναι ως τις Παρασκευή 9 Αυγούστου και σύμφωνα με την κυβέρνηση οι προσλήψεις των 1453 θέσεων θα γίνουν σταδιακά όταν γίνει δυνατή η μεταφορά της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Οι προσλήψεις, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, αφορούν τον ενδιάμεσο φορέα έως ότου συγκροτηθεί η ΝΕΡΙΤ και, συνολικά, δεν θα ξεπεράσουν τις 2000.

Παράλληλα εκπνέει σήμερα το βράδυ η 24ωρη παράταση που είχε δοθεί για την υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη των 589 θέσεων για τον μεταβατικό τηλεοπτικό φορέα. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης ο αριθμός των αιτήσεων ανερχόταν σε 4500.

Από την μεριά τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ με χθεσινή τους ανακοίνωση αντιδρούν στο «νομικά ανυπόστατο μόρφωμα» του μεταβατικού φορέα, όπως τον χαρακτηρίζουν τονίζοντας πως η τελευταία πρόταση της νέας προκήρυξης πως «η πρόσληψη του προσωπικού θα γίνεται σταδιακώς, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες και μόλις καταστεί ελεύθερη η χρήση των εγκαταστάσεων των Ραδιομεγάρων Αγ. Παρασκευής και Θεσσαλονίκης» αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

«Η μόνη πραγματική δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει η ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι της οποίας συνεχίζουν να παράγουν πλήρες ραδιοτηλεοπτικό,διαδικτυακό και πολιτιστικό πρόγραμμα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της», σημειώνουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην Αφρική ο Αδάμ και η Εύα


Πριν από περίπου 135.000 χρόνια στην Αφρική έζησαν οι γενετικοί Αδάμ και Εύα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Η νέα μελέτη βασίζεται στην πιο πλήρη ανάλυση του ανδρικού χρωμοσώματος "Υ" που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και αφορά στην ουσία δύο προγόνους μας που υπήρξαν πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και η γενετική κληρονομιά τους συνεχίζεται να εμφανίζεται στο γονιδίωμα των σύγχρονων ανθρώπων.

Προηγούμενες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο των ανθρώπων πριν από 50.000 έως 115.000 χρόνια, ωστόσο οι ερευνητές εξηγούν ότι είναι πολύ πιθανό οι γενετικοί Αδάμ και Εύα να μην συναντήθηκαν ποτέ ούτε να ζευγάρωσαν μεταξύ τους.

Απλά ένα μέρος του DNA τους έχει φθάσει αναλλοίωτο στους σύγχρονους απογόνους τους, όταν το γενετικό υλικό των υπόλοιπων προγόνων μας δεν είχε ανάλογη τύχη.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, ανέλυσαν το γονιδίωμα του χρωμοσώματος Y 69 ανδρών από διαφορετικούς πληθυσμούς της γης, σε Ναμίμπια, Κονγκό, Γκαμπόν, Σιβηρία, Μεξικό, Καμπότζη, Πακιστάν και Αλγερία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όλοι σχεδόν οι σημερινοί άνδρες προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο Αδάμ, που ζούσε στην Αφρική πριν από 120.000 έως 156.000 χρόνια.

Η αντίστοιχη ανάλυση του γενετικού υλικού 24 γυναικών αποκάλυψε ότι όλες οι σημερινές γυναίκες προέρχονται από μια κοινή γενετική πρόγονο Εύα, που επίσης ζούσε στην Αφρική πριν από 99.000 έως 148.000 χρόνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι να κάνουμε αν συναντήσουμε φώκια


Απλές συμβουλές για την ασφάλεια τη δική μας και τη δική της.

Ευτυχές είναι για πολλούς να συναντήσουν στις καλοκαιρινές διακοπές τους ένα από τα πλάσματα που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Στην περίπτωση που συναντήσουμε μία φώκια, η οργάνωση Mom δίνει απλές συμβουλές για την ασφάλεια τη δική της και τη δική μας.

Εάν συναντήσει κανείς μια φώκια είναι καλό να επικοινωνήσει με τη Mom. Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την προστασία της μεσογειακής φώκιας, τονίζει η οργάνωση.

«Σε περίπτωση που συναντήσεις μια φώκια ζωντανή, νεκρή ή τραυματισμένη, επικοινώνησε με τη Mom μαζί μας στο 210 5222888 / 6942494471 για να αναφέρεις το περιστατικό. Η γραμμή λειτουργεί όλο το 24ώρο.

Η αναπαραγωγική περίοδος της μεσογειακής φώκιας αφορά κυρίως στους χειμερινούς μήνες, όπου οι μανάδες γεννάνε τα μικρά τους στις σπηλιές. Παρόλα αυτά φώκια μπορεί κανείς να συναντήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζεις τι να κάνεις για να είσαι και εσύ και η φώκια ασφαλής.

Κάτω από το νερό: Μην πανικοβληθείς, μην κάνεις απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσεις να πλησιάσεις το ζώο, σεβάσου το χώρο του και σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύεις με ψαροντούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι καθόλου επιθετικά ζώα, αν απειληθούν όμως μπορεί να αμυνθούν. Όταν είσαι σε απόσταση ασφαλείας… μη ξεχάσεις να θαυμάσεις αυτό το υπέροχο ζώο!

Σε θαλάσσια σπηλιά: Και πάλι μην πανικοβληθείς, μην προσπαθήσεις να μπεις μέσα στη σπηλιά, μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της, απομακρύνσου κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια ώστε να μην κλείνεις την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο.

Να θυμάσαι ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλάσσιες σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

Στη στεριά: Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή για να ξεκουραστούν. Μείνε σε απόσταση 30 μέτρων και παρατήρησε το ζώο, μην προσπαθήσεις να ταΐσεις ή να βρέξεις το ζώο, κράτησε ανθρώπους και κατοικίδια μακριά και επικοινώνησε άμεσα μαζί μας, μπορεί να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια.

Η ΜΟm λειτουργεί To Δίκτυο Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών το οποίο εξασφαλίζει την έγκαιρη πληροφόρηση και αντίδραση σε περίπτωση ζώου που χρειάζεται άμεση βοήθεια, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης τραυματισμένων και άρρωστων ατόμων και έτσι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την προστασία του είδους».


Διαβάστε περισσότερα...

Έως την Τρίτη οι αιτήσεις στο πρόγραμμα ολοήμερης απασχόλησης παιδιών


Στο δήμο Πλατανιά Χανίων.

Συνεχίζονται έως την Τρίτη 6 Αυγούστου οι αιτήσεις συμμετοχής για την 1η περίοδο (31 Ιουλίου-21 Αυγούστου 2013) στο πρόγραμμα ολοήμερης απασχόλησης παιδιών ηλικίας από 6-12 ετών, το οποίο έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου Ταυρωνίτη του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά της Κρήτης.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με πληθώρα παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ηλικίας, όπως γλωσσικές, μουσικές, κινητικές, εικαστικές, κοινωνικές, νοητικές, περιβαλλοντικές κ.α. δραστηριότητες

• Ώρες προγράμματος: Δευτέρα με Παρασκευή από 08.00 μέχρι 15.30
• Κόστος συμμετοχής: 90,00€ για το κάθε παιδί ανά περίοδο.

Μετά το τέλος της 1ης περιόδου θα ακολουθήσει και δεύτερη από 22 Αυγούστου -11 Σεπτεμβρίου 2013, εφόσον υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον. Αιτήσεις για τη 2η περίοδο θα γίνονται δεκτές καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης περιόδου (στο κλειστό γυμναστήριο Ταυρωνίτη).


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα εισαγωγής Ελλαδιτών υποψηφίων στην Κύπρο


Η ανακοίνωση αναμένεται νωρίς το απόγευμα.

Τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Ελλαδιτών επιτυχόντων που εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το Ακαδημαϊκό Έτος 2013-14

Με ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας (ΥΣΦΜ) γνωστοποιεί ότι τα αποτελέσματα των Ελλαδιτών υποψηφίων που θα εξασφαλίσουν θέση για εισδοχή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το Ακαδημαϊκό Έτος 2013-14, θα ανακοινωθουν τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013 νωρίς το απόγευμα. 



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ζωή για τον μικρό Justin


Άγνωστος του είχε βάλει φωτιά όταν ήταν ενός μηνός.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες ο γάτος της φωτογραφίας, που ονομάστηκε Justin, δεν είχε γνωρίσει παρά μόνο την πιο άγρια πλευρά της ανθρώπινης φύσης:τον Απρίλιο κάποιος τον περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό και του έβαλε φωτιά μέσα στη μέση του δρόμου, στη Philadelphia των ΗΠΑ.
Νέα ζωή για τον μικρό Justin

Ο Justin ήταν τότε τεσσάρων ή πέντε εβδομάδων και υπέστη εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού στο ένα τρίτο του σώματός του, κυρίως στην πλάτη και το κεφάλι του, όπως μεταδίδει το CBS.

Υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις για να αφαιρεθεί το καμένο δέρμα και τελικά ο μικρός τα κατάφερε και ανάρρωσε πλήρως.

Τον περασμένο μήνα η ζωή του χαμογέλασε καθώς βρήκε καινούριο σπίτι και υιοθετήθηκε από μία νεαρή γυναίκα.

«Έχει πολλή ζωντάνια και κάθε μέρα είναι γι’ αυτόν ευκαιρία για περιπέτειες και γεμάτη αγάπη. Είναι πολύ γλυκός», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας πως ο γάτος δεν είναι θύμα αλλά μαχητής.

«Τα κατάφερε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αρχές προσφέρουν 6.000 ευρώ αμοιβή σε όποιον έχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξιτήριο πήρε η μικρή Ινδή που πάσχει από υδροκεφαλία


Η υγεία της παρουσίασε σημαντική βελτίωση.

Εξιτήριο πήρε η μικρή Ινδή, που πάσχει από σοβαρής μορφής υδροκεφαλία. Η 17 μηνών Ρούνα Μπέγκουμ βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν επί πολλούς μήνες, αφού υποβλήθηκε σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σπάνια ανωμαλία που παρουσίαζε και η οποία είχε σχεδόν διπλασιάσει τον όγκο του κεφαλιού της.

Η μικρή επέστρεψε στο χωριό των γονιών της, σε μια απομονωμένη περιοχή της βορειοανατολικής Ινδίας, αφού οι χειρουργοί στο Νέο Δελχί έκριναν ότι η κατάστασή της έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε με μια σοβαρή νευρολογική ανωμαλία που οδήγησε στην αύξηση του όγκου του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στις κοιλότητες του εγκεφάλου της και στην αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης.

Η περιφέρεια του κεφαλιού της Ρούνα είχε φτάσει τα 94 εκατοστά, δηλαδή ήταν διπλάσια σε σχέση με το φυσιολογικό. Το κοριτσάκι ήταν αδύνατον να σταθεί όρθιο ή να μπουσουλήσει. Οι γιατροί προχώρησαν στην τοποθέτηση κοιλιοπεριτοναϊκής παροχέτευσης προκειμένου να απομακρύνεται το υγρό από τον εγκέφαλο και κατόπιν αναδόμησαν το κρανίο του παιδιού. Σήμερα η περιφέρεια του κρανίου της είναι μόνο 58 εκατοστά και σύμφωνα με τον νευροχειρουργό Σαντίπ Βαϊσία, τον επικεφαλής της ομάδας των ειδικών που είχαν αναλάβει την περίπτωση της Ρούνα, το κρανίο της θα μειωθεί ακόμη περισσότερο σε όγκο μετά από μια νέα επέμβαση που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Εξιτήριο πήρε η μικρή Ινδή που πάσχει από υδροκεφαλία

«Όταν έφτασε εδώ αδυνατούσε να κινηθεί. Σήμερα κινεί με ευκολία το κεφάλι της από τη μια πλευρά στην άλλη, κάτι που σημαίνει ότι οι μύες του λαιμού της δυναμώνουν. Το επόμενο βήμα είναι να μπορέσει να καθίσει», εξήγησε ο γιατρός.

Η 25χρονη μητέρα του παιδιού δήλωσε ενθουσιασμένη που την παίρνει στο σπίτι. «Όλοι ανυπομονούν να δουν τη Ρούνα. Οι παππούδες της χάρηκαν πολύ όταν έμαθαν ότι θα επιστρέψει στο σπίτι», είπε η Φατίμα Χατούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολική διαγραφή του χρέους 68χρονης δανειολήπτριας


Απόφαση-σταθμός από το Ειρηνοδικείο της Κρήτης.

Το πλήρες «κούρεμα» του χρέους της, άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Βάμου Αποκορώνου Κρήτης, για υπερχρεωμένη δανειολήπτρια με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η δανειολήπτρια είναι έγγαμη, 68 ετών, μητέρα ενός ενηλίκου τέκνου, εργαζόταν ως κομμώτρια αλλά λόγω σοβαρής ασθένειας ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί και σήμερα είναι συνταξιούχος γήρατος, από τον Ο.Α.Ε.Ε, με σύνταξη 515 ευρώ το μήνα, που αποτελεί το μοναδικό της εισόδημα. Ο σύζυγός της είναι αγρότης , της ίδιας ηλικίας, με σχεδόν μηδενικό εισόδημα, ο οποίος έχει στην κυριότητα του μια οικία 97 τ.μ, στην οποία διαμένει με την σύζυγο του, ενώ έχουν στην κυριότητά τους κατά 50% έκαστος, ένα Ι.Χ μικρής εμπορικής αξίας.

Το χρέος της δανειολήπτριας σε τέσσερις τράπεζες, ανερχόταν σε 104.531,05 ευρώ και «κουρεύτηκε» από το Ειρηνοδικείο Βάμου, κατά 100% οριστικά, χωρίς επαναπροσδιορισμό δίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση αγροτικών προϊόντων στην Καλαμάτα


Από τις 24 Αυγούστου.

Με στόχο την προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τον δήμο Καλαμάτας, η έκθεση «Άρτος- Οίνος- Έλαιον 2013», στο δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και συγκεκριμένα, από 24 Αυγούστου έως 1η Σεπτεμβρίου.

Στην έκθεση, που θα πλαισιωθεί από πολιτιστικές εκδηλώσεις, Μεσσήνιοι παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι αγροτικών και τοπικών προϊόντων, θα παρουσιάζουν τα προϊόντα παραγωγής τους και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν γνήσια μεσσηνιακά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας από τους ίδιους τους παραγωγούς.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέσα στον Ιούλιο σημειώθηκαν 480 τροχαία ατυχήματα


Το ίδιο διάστημα βεβαιώθηκαν 35.524 παραβάσεις από την Τροχαία Αττικής.

Τον Ιούλιο στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής έγιναν 480 τροχαία ατυχήματα με 600 παθόντες, και ειδικότερα:

- 10 θανατηφόρα με 12 νεκρούς
- 20 σοβαρά με 21 σοβαρά τραυματίες
- 450 ελαφρά με 567 ελαφρά τραυματίες

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση προτεραιότητας, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής, για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν 35.524 παραβάσεις από τις οποίες 612 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:

- 692 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 62 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,
- 2.908 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,
- 489 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
- 939 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,
- 684 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και,
- 2.522 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους.

Σημειώνεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά και η κατάθεση προτάσεων στα πολιτικά δικαστήρια


Κατατέθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Μετά τις τηλεδίκες και τις τηλεσυνεδριάσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης καθιερώνει την ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων και αποδεικτικών μέσων ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας.

Ειδικότερα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία της ηλεκτρονικής κατάθεσης προτάσεων κλπ στα πολιτικά δικαστήρια, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σκοπός της ηλεκτρονικής κατάθεσης προτάσεων είναι μεταξύ άλλων η επιτάχυνση και η διευκόλυνση της διαδικασίας ενώπιον των δικαστηρίων και η αποσυμφόρηση των γραμματειών των δικαστηρίων.

Η κατάθεση των προτάσεων και των λοιπών εγγράφων θα υλοποιείται μέσω του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος των Δικηγορικών Συλλόγων και με τη χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Ο δικηγόρος θα εισέρχεται στο ηλεκτρονικό σύστημα και, αφού θα «αναγνωρίζεται» η ταυτότητά του, θα επιλέγει το αρμόδιο δικαστήριο και το είδος της κατάθεσης του δικογράφου που θέλει να κάνει και την υπόθεση που αφορούν οι προτάσεις που θα καταθέσει. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία πληρωμής του γραμμάτιου προείσπραξης που και αυτή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της συνεργαζόμενης, με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, Τράπεζας.

Τα στοιχεία του δικηγόρου (αριθμός μητρώου, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση γραφείου, ηλεκτρονική διεύθυνση, κωδικός συναλλαγής κλπ) διαβιβάζονται από το ηλεκτρονικό σύστημα στο δικαστήριο στο οποίο θέλει ο δικηγόρος να κάνει την κατάθεση του δικογράφου και αυτομάτως ανοίγει η σελίδα του δικαστηρίου με συμπληρωμένα τα στοιχεία του, ενώ παράλληλα υπογράφει ηλεκτρονικά.

Το δικαστήριο ελέγχει την ηλεκτρονική υπογραφή, συνδέει τις προτάσεις με την εκκρεμή υπόθεση και στη συνέχεια αποστέλλει στον δικηγόρο ηλεκτρονικά υπογεγραμμένα το δικόγραφο με το αποδεικτικό κατάθεσης, καθώς και τα αντίγραφα που έχει ζητήσει ο δικηγόρος για επίδοση.

Εάν προκληθεί τεχνικό σφάλμα κατά τη ροή της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφου, το σύστημα ενημερώνει αυτόματα τον δικηγόρο ότι δεν είναι αποδεκτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και ότι πρέπει να την επιχειρήσει εκ νέου.

Τέλος, τα δικαστήρια τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο των προτάσεων και των αποδεικτικών μέσων που κατατίθενται.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κλιματική αλλαγή θα κάνει όλο και πιο βίαιο τον πλανήτη μας


Πώς η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με συγκρούσεις και επιθέσεις.

Η μεταβολή του κλίματος συνδέεται στενά με τη βία και τους πολέμους, με αποτέλεσμα όσο η Γη γίνεται πιο θερμή λόγω της κλιματικής αλλαγής, τόσο ο πλανήτης μας πιθανότατα να γίνεται ολοένα πιο βίαιος, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 15% της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς κατά προσώπων και επίσης σε αύξηση πάνω από 50% της μαζικής βίας (εμφύλιοι πόλεμοι κλπ) μεταξύ ομάδων του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές, έως το μέσον του αιώνα μας.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Σόλομον Χσιάνγκ του πανεπιστημίου Πρίνστον, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC, το «Nature» και το «New Scientist», επισημαίνει πως ακόμα και μικρές μεταβολές στις θερμοκρασίες ή στις βροχοπτώσεις έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων, φόνων και βιασμών, καθώς και των πολέμων. Όπως τονίζουν, το μέλλον του πλανήτη μας προβλέπεται να είναι όλο και πιο βίαιο, εφόσον η κλιματική αλλαγή δεν τεθεί υπό έλεγχο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν και ανέλυσαν συγκριτικά 60 μελέτες από όλο τον κόσμο (η λεγόμενη «μετα-ανάλυση»), οι οποίες καλύπτουν μια ιστορία 12.000 ετών. «Η σχέση κλιματικής αλλαγής- βίας παρατηρείται σε όλες τις εποχές και τις ηπείρους του κόσμου», υπογράμμισε ο ερευνητής Μάρσαλ Μπερκ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Μπέρκλεϊ.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα αναφέρει τα αυξημένα περιστατικά βίας στην Ινδία κατά τις πρόσφατες περιόδους ξηρασίας και την αύξηση των ανθρωποκτονιών, βιασμών και άλλων εγκλημάτων στις ΗΠΑ στη διάρκεια των πρόσφατων περιόδων καύσωνα, καθώς επίσης τις αυξημένες εθνοτικές συγκρούσεις στην Αφρική, αλλά και στην Ευρώπη, όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί υπάρχει αυτή η στενή σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και την αυξημένη βία. Ένας από τους βασικούς μηχανισμούς φαίνεται πως είναι οι αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες που φέρνουν οι κλιματικές μεταβολές, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Όμως, παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει και μια φυσιολογική- ψυχολογική βάση γι’ αυτή τη συσχέτιση, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει τους ανθρώπους πιο αγχώδεις, νευρικούς και επιθετικούς.

Άλλοι πάντως επιστήμονες, τονίζει το ΑΜΠΕ, εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι και δήλωσαν ότι θεωρούν υπερβολικά απαισιόδοξες τις νέες εκτιμήσεις για τη σχέση κλίματος- βίας. Όπως επισήμαναν, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κατά καιρούς και κατά τόπους (πχ στην Αφρική) έχει υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά οι ένοπλες συγκρούσεις μειώθηκαν αντί να αυξηθούν.

Δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τους καθηγητές περιβαλλοντικών επιστημών Νόε Ντίφενμπο και Κρις Φιλντ του πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Ινστιτούτου Carnegie, που δημοσιεύτηκε επίσης στο «Science», προειδοποιεί ότι η αναμενόμενη ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής σε αυτόν και τον επόμενο αιώνα θα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από οποιαδήποτε άλλη κλιματική μεταβολή κατά τα τελευταία 65 εκατ. χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι, αν οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξειδίου του άνθρακα κ.α.) συνεχιστούν με τον τωρινό ρυθμό, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες στην Ευρώπη και της ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά δύο έως τέσσερις βαθμούς Κελσίου έως το 2046- 65, ενώ έως το τέλος του 21ου αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να φθάσει τους πέντε έως έξι βαθμούς. Όταν αυτό συμβεί, λένε, τότε το πιο καυτό καλοκαίρι των τελευταίων 20 ετών θα συμβαίνει πλέον κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες.



Διαβάστε περισσότερα...