Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Οι «γυμνές» ποδηλάτισσες που έκαναν πάταγο


Οι αθλήτριες μοιάζουν σαν να μη φορούν εσώρουχο.

Οι ποδηλάτισσες της ομάδας της Κολομβίας κατάφεραν και έστρεψαν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας όχι για την απόδοσή τους αλλά για τη στολή που επέλεξαν να φορέσουν.

Τα «αποκαλυπτικά» κορμάκια τους, που χρησιμοποίησαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια ποδηλατικού αγώνα στην Ιταλία, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις και αντιδράσεις.

Κι αυτό γιατί, οι αθλήτριες μοιάζουν σαν να μην φορούν εσώρουχο, αν και στην πραγματικότητα το περίεργο τρικ στην ηβική περιοχή είναι μέρος της στολής. Πάντως, τα διεθνή μίντια την κατατάσσουν σε μια από τις χειρότερες αθλητικές εμφανίσεις.








Διαβάστε περισσότερα...

Επάγγελμα… γυμνή θεραπεύτρια


Γδύνεται και ακούει τα προβλήματα των ανδρών.

Αυτοαποκαλείται «γυμνή θεραπεύτρια» και βοηθάει τους άνδρες να απαλλαγούν από τη... μάστιγα του διαδικτυακού πορνό, όπως υποστηρίζει η ίδια.



Η 28χρονη Sarah White γδύνεται online, έναντι αμοιβής, προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες της να θεραπευτούν από τον εθισμό τους στο διαδικτυακό πορνό, όπως αναφέρει η Mirror.

Η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ήδη βοηθήσει εκατοντάδες άνδρες σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου και διασήμων να συζητούν τα προσωπικά τους.

Η θεραπεία που προτείνει αποτελείται από δίωρες συνομιλίες με τους πελάτες, αλλά και... διαδικτυακό στριπτίζ!

«Αισθάνονται άνετα να μου μιλάνε για τους ίδιους, γιατί βρίσκουν την προθυμία μου να γδυθώ ως σημάδι ότι τους εμπιστεύομαι και δεν θα τους κρίνω, κάτι που είναι αλήθεια».

Πάντως η ίδια επιμένει ότι δεν είναι ένα ακόμα sex-cam κορίτσι και ότι το να μιλάνε για το πρόβλημα εθισμού τους βοηθά τους πελάτες της.

Πτυχιούχος βιολογίας αλλά και χορεύτρια η Sarah δεν διαθέτει άδεια ψυχοθεραπεύτριας και οι μέθοδοί της έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τίγρεις εναντίον ανθρώπων


Μια πρωτότυπη... μάχη με σχοινιά - Δείτε τη.

Οι γατούλες είναι παιχνιδιάρες, όταν πρόκειται για... μεγάλες όμως, τότε το πράγμα αποκτά διαφορετικό ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν η... μάχη διεξάγεται μεταξύ αυτών και ανθρώπων.

Σε έναν ζωολογικό κήπο στις ΗΠΑ οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να προσφέρουν ένα διαφορετικό θέαμα στο κοινό. Αποφάσισαν να παίξουν διελκυστίνδα με τίγρεις. Τοποθέτησαν σκοινιά ειδικά περασμένα μέσα από ατσάλινους κρίκους-ανοίγματα στα σύρματα, όπου είναι ο χώρος που κυκλοφορούν τα αιλουροειδή.

Η απορία που δημιουργήθηκε σε όσους παρακολούθησαν το περίεργο αυτό θέαμα, ιδίως στην έναρξη του, ήταν πως... έπεισαν τα ζώα να συμμετάσχουν στο παιχνίδι. Περνώντας λοιπόν, τα σκοινιά, εμφανίστηκε μια τίγρης και βούτηξε τη μία άκρη και άρχισε να τραβά. Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά άνθρωποι του πάρκου είχαν πάρει θέση και αναμετρώνταν με το ζώο. Σε μερικά λεπτά ήρθαν άλλες τέσσερις-πέντε τίγρεις και το έργο των υπαλλήλων δυσκόλεψε αρκετά, αλλά ο κόσμος που παρακολουθούσε είχε ενθουσιαστεί.

Το θέαμα ήταν εντυωσιακό και μπορείτε να το απολαύσετε στις φωτογραφίες...







Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί μας αρέσει το μαγειρεμένο κρέας


Όλα εξαρτώνται από τη μυρωδιά.

Μια ομάδα ολλανδών επιστημόνων παρουσίασε πριν καιρό τα πρώτα μπιφτέκια εργαστηρίου, επιδιώκοντας να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στην κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του μαγειρεμένου κρέατος απέναντι σε υποκατάστατα όπως φασόλια, ξηροί καρποί, κινόα και τόφου.

Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν τόσο πολύ το κρέας, αφού η παραγωγή κρέατος απαιτεί τη μη αποδοτική χρήση των χωραφιών και έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου; Αυτό που θεωρούμε γεύση του κρέατος είναι στην πραγματικότητα το άρωμά του.

Η έλλειψη του δυνατού αρώματος είναι κυρίως αυτό που καθιστά το ωμό κρέας απωθητικό. Σε διάφορα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους, οι πίθηκοι, οι ουρακοτάγκοι και οι γορίλες ήταν ξεκάθαροι στις επιλογές τους: μαγειρεμένο αντί για ωμό κρέας.

Οι χορτοφάγοι και οι διαιτολόγοι λένε ότι η κατανάλωση κρέατος δεν είναι απαραίτητη σε μια υγιεινή διατροφή. Το υπερβολικό κόκκινο κρέας μεγαλώνει τις πιθανότητες να πάθουμε καρδιαγγειακά νοσήματα. Ποιος φταίει για το ότι η μυρωδιά του ψημένου κρέατος υπερνικά τη θέλησή μας για υγιεινή ζωή;

Η απάντηση είναι η «αντίδραση Μέιλαρντ», η οποία εκδηλώνεται όταν φαγητά που περιέχουν υδατάνθρακες και αμινοξέα ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο συνδυασμός των οσμών μαγειρεμένων σακχάρων και λιπαρών σχηματίζει τη μεθυστική μυρωδιά των ψημένων ψωμιών, μπισκότων, λαχανικών και του καφέ όταν βράζει. Και, επειδή το μπιφτέκι του εργαστηρίου αποτελούταν μοναχά από πρωτεΐνη και όχι λιπαρά, δε συνέβη «αντίδραση Μέιλαρντ» και γι’ αυτό δεν ήταν νόστιμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Το φωτεινό «υπόστρωμα» του νυχτερινού ουρανού


Ένα εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο.

Τον περασμένο Απρίλη, και συγκεκριμένα στις 27 του μήνα, ο φωτογράφος Jeff Dai απαθανάτισε με το φωτογραφικό του φακό την εικόνα του νυχτερινού ουρανού πάνω από το Θιβέτ, μετά από μερικές ισχυρές καταιγίδες που είχαν σημειωθεί στο Μπαγκλαντές.

Στη φωτογραφία αυτή, που βλέπετε παρακάτω, οι πολύχρωμοι σχηματισμοί στο νυχτερινό ουρανό φαίνεται να σχηματίζουν μια σπείρα φωταύγειας.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «airglow».



Το εντυπωσιακό αυτό ουράνιο φαινόμενο (που ονομάζεται επίσης «nightglow») είναι στην ουσία ένα πολύ ασθενές φως που παρατηρείται σε μια πλανητική ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση της ατμόσφαιρας της Γης, το οπτικό αυτό φαινόμενο κάνει το νυχτερινό ουρανό να μην είναι ποτέ εντελώς σκοτεινός, ακόμη κι όταν «αφαιρείται» η επίδραση των άστρων και της διάχυσης του ηλιακού φωτός.

«Το ασυνήθιστο αυτό σχήμα δημιουργείται από ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας, που προκαλούν περιοχές εναλλασσόμενης πίεσης αέρα, οι οποίες αυξάνονται όσο ανεβαίνουμε σε ύψος και όσο η πυκνότητα του αέρα ελαττώνεται» εξηγεί η NASA, η οποία επέλεξε πρόσφατα τη φωτογραφία του Dai ως «αστρονομική φωτογραφία της ημέρας».

Το φως και το χρώμα, που παράγεται κατά τη διάρκεια του φαινομένου αυτού, είναι το αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης που συντελείται περίπου 90 χιλιόμετρα ψηλά στον ουρανό, γράφει η Lauren F. Friedman στο Business Insider.

«Οι χημικές αντιδράσεις προκαλούν την παραγωγή φωτός, όπως σε ένα “ραβδί λάμψης” (glow stick)» εξήγησε ο Bob Keesee από το πανεπιστήμιο του Albany, σχολιάζοντας μία άλλη φωτογραφία που αποτύπωνε το φυσικό αυτό φαινόμενο.

Ενώ το Βόρειο Σέλας είναι ορατό μόνο από συγκεκριμένα σημεία της Γης, το φαινόμενο αυτό (airglow) μπορεί να παρατηρηθεί οπουδήποτε στον κόσμο.


Στη φωτογραφία αυτή αποτυπώνεται το φαινόμενο αυτό, όπως φαίνεται από το Διάστημα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς περνούσε πάνω από την Αυστραλία.


Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως γλύτωσε...


Άγιο είχε αυτή η μαθήτρια από την Ταϊβάν, όπως θα διαπιστώσετε βλέποντας το βίντεο. Το κορίτσι επιχειρεί να διασχίσει έναν δρόμο, χωρίς να προσέξει το λεωφορείο που κινείται στην άλλη λωρίδα. Ευτυχώς την τελευταία στιγμή η μαθήτρια σταμάτησε με συνέπεια να έχει μόνο μια μικρή επαφή με το λεωφορείο, το οποίο φρέναρε αμέσως.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με προσεκτικά βήματα, πλέον, η ανασκαφή στην Αμφίπολη


Ένας χωμάτινος τοίχος 13 μ. και η «τραυματισμένη» στατικότητα του μνημείου, οι πονοκέφαλοι των επιστημόνων.

Με εντατικούς ρυθμούς αλλά πλέον με αργά και σταθερά βήματα συνεχίζονται οι ανασκαφές στην Αμφίπολη. Στις εργασίες στο ταφικό μνημείο μπροστά πηγαίνουν οι μηχανικοί για να υποστυλώνουν το μνημείο καθώς όπως αποδείχθηκε ο τρίτος θάλαμος έχει βαριά τραύματα στατικότητας και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει.

Πίσω τους ακολουθούν οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν και προσπαθούν να εντοπίσουν ευρήματα μέσα στους τόνους χώματος που καλύπτουν το θάλαμο από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Αμέσως μετά έρχονται οι συντηρητές, που προστατεύουν τα ευρήματα.

Η δουλειά τους είναι δύσκολη, αλλά και επικίνδυνη καθώς βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι και με ένα χωμάτινο τοίχος 13 μέτρων που μπλοκάρει την είσοδο στον τρίτο ταφικό θάλαμο.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται και η… «ονοματολογία» σχετικά με το ποιο είναι το πρόσωπο που βρίσκεται μέσα στον τύμβο. Ο Θ. Μαυρογιάννης καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας Κύπρου με νέες του δηλώσεις στη ΝΕΡΙΤ, επιμένει πως ο Ηφαιστίωνας είναι ο «ένοικος» του Τύμβου δεδομένου πως ήταν και ο πρώτος ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ ο Νέαρχος στα χρόνια που κατασκευάστηκε ο τάφος είχε πλέον υποβιβαστεί σε απλό σύμβουλο και δεν θα μπορούσε να είχε χτίσει ένα τέτοιο μεγαλειώδες μνημείο.

Παράλληλα, οι πραγματογνώμονες διαπίστωσαν ότι οι Καρυάτιδες είναι από το ίδιο μάρμαρο Θάσου που είναι κατασκευασμένα τμήματα του υπόλοιπου τάφου και πως όλα έχουν βγει από το ίδιο μακεδονικό εργαστήριο. Η μαρμάρινη πύλη που αποκαλύφθηκε χαρακτηρίζεται από επιμελημένο μαρμάρινο περιθύρωμα, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς το επόμενο ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν έχουν φτάσει στον νεκρικό θάλαμο η όχι. Κάτι τέτοιο μάλλον δεν είναι πιθανό: Έχοντας δεχθεί ότι η επιχωμάτωση δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίου γεγονότος, αλλά μέτρο προστασίας των νεκρών, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είχαν καλύψει τον νεκρό με χώμα. Πουθενά σε μακεδονικό τάφο δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο.

Άρα το πιθανότερο είναι να έχουν φτάσει οι αρχαιολόγοι στον προθάλαμο ουσιαστικά του νεκρικού θαλάμου.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντικρίσουν κάποια πύλη σφραγισμένη που θα οδηγεί στον χώρο της ταφής. Από την μέχρι τώρα αυτοψία στο χώρο δεν έχει εντοπιστεί πύλη, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο, η στάθμη του τάφου να κατεβαίνει πιο κάτω και να υπάρχουν σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν τα βήματα των αρχαιολόγων στον νεκρικό θάλαμο.

Ωστόσο, μέχρι να γίνει η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Το πρώτο είναι να μπουν υποστυλώματα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μνημείου και των εργαζομένων και μόνο τότε θα αρχίσουν οι επόμενες εργασίες της αποχωμάτωσης που θα φέρουν στο φως τα ευρήματα του τρίτου θαλάμου.

Παράλληλα με τις παραπάνω εργασίες μένει να προχωρήσει η αποχωμάτωση του δεύτερου θαλάμου, αυτού που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες αλλά και του πρώτου εκεί που είναι οι Καρυάτιδες. Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, απομένει ακόμα χώμα, ύψους τριών μέτρων, μέχρι να αποκαλυφθεί το δάπεδο στον πρώτο θάλαμο, όπου εκεί περιμένουν να βρουν σημαντικά ευρήματα, όπως είναι, τα κομμάτια από τις Καρυάτιδες, οι δοκοί που απουσιάζουν από την οροφή, αλλά και να αποκαλυφθεί η έδραση των Καρυάτιδων.

Επίσης χθες, στην ενημέρωση που παρείχε το υπουργείο Πολιτισμού στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αμφίπολης, αποσαφηνίστηκε ότι η πύλη με της Καρυάτιδες δεν περιέχει κανένα επιπλέον αρχιτεκτονικό στοιχείο διακόσμησης, πέρα από τις δύο κόρες, ενώ σχετικά με την τεχνοτροπία του γλύπτη που τις σμίλεψε ειπώθηκε ότι προσπάθησε να μιμηθεί τον αττικό ρυθμό, γι’ αυτό και δίνουν την αίσθηση ότι είναι παλαιότερες.

Ωστόσο η πραγματογνωμοσύνη συμπέρανε ότι είναι από το ίδιο μάρμαρο Θάσου που είναι κατασκευασμένα τμήματα του υπόλοιπου τάφου και έχουν βγει όλα από το ίδιο μακεδονικό εργαστήριο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται να αποκαλυφθεί και το δάπεδο στον ταφικό θάλαμο, πίσω από τις Καρυάτιδες -είναι ο θάλαμος που είναι ντυμένος με μάρμαρο Θάσου με την τεχνική της Ορθομαρμάρωσης, καθώς επίσης και όπως προαναφέραμε, το τι κρύβει ο τρίτος ταφικός θάλαμος, όπου εκεί ενδεχομένως να υπάρχουν πολλές απαντήσεις για την ταφή, καθώς διαδέχεται την «λιτή» λευκή αίθουσα- με ό,τι μπορεί να συμβολίζει…

Η μεγάλη προσδοκία είναι να βρεθεί μια επιγραφή, πολυπόθητη και σπάνια καθώς όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχουν στους μακεδονικούς τάφους, ποιος μπορεί όμως να υποστηρίξει ότι το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά, είναι ένας συνηθισμένος μακεδονικός τάφος;

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ.




Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δολοφόνος ζήτησε να του κάνουν ευθανασία


Ένας κατά συρροή βιαστής και δολοφόνος που έχει εκτίσει ήδη ποινή 30 ετών σε βελγική φυλακή και υποστηρίζει ότι πάσχει από "ανυπόφορο ψυχικό άλγος", θα υποβληθεί σε ευθανασία, όπως ζητάει εδώ και χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Ο Φρανκ Φαν Ντερ Μπλίκεν, 52 ετών, πληροί τις ιατρικές και νομικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος του 2002 για την ευθανασία. Για το λόγο αυτό, θα βγει τις επόμενες ημέρες από τη φυλακή της Μπριζ και θα εισαχθεί σε νοσοκομείο, εξήγησε ο δικηγόρος Γιος Βάντερ Φέλπεν.

Ο Φαν Ντερ Μπλίκεν διέπραξε πολλούς βιασμούς και σε μία περίπτωση σκότωσε το θύμα του. Θεωρείται επικίνδυνος για την κοινωνία και δεν θέλει να αφεθεί ελεύθερος όμως χαρακτηρίζει απάνθρωπες τις συνθήκες κράτησής του. Εδώ και τέσσερα χρόνια δηλώνει ότι "δεν θέλει πλέον να ζει έτσι και δεν μπορεί να αντέξει άλλο τον πόνο", υπογράμμισε ο Φέλπεν.

"Είμαι άνθρωπος και, ό,τι κι αν έκανα, παραμένω άνθρωπος. Επομένως ναι, κάντε μου ευθανασία" εξήγησε ο ίδιος ο κρατούμενος στη φλαμανδική τηλεόραση VRT.

Ο 52χρονος είχε ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου είτε να τον μεταφέρουν σε ένα εξειδικευμένο κέντρο στην Ολλανδία προκειμένου να λάβει θεραπεία για τα ψυχολογικά προβλήματά του, είτε να του κάνουν ευθανασία. Πριν από μερικούς μήνες τα βελγικά δικαστήρια έκριναν ότι ο υπουργός δεν είχε το δικαίωμα να εγκρίνει τη μεταφορά του σε αυτό το ολλανδικό ιατρικό κέντρο. Πρόσφατα ο Ντερ Μπλίκεν πληροφορήθηκε ότι μέχρι τα τέλη του έτους πρόκειται να λειτουργήσει στη Γάνδη μια ψυχιατρική κλινική που θα μπορούσε να τον δεχτεί. Όμως ο ίδιος, που στα 30 χρόνια της φυλάκισής του δεν βγήκε από το κελί του παρά μόνο μία φορά, για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του, δήλωσε ότι προτιμά να πεθάνει αφού περάσει 48 ώρες σε ένα νοσοκομείο, συντροφιά με τους συγγενείς του.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο κρατούμενος πληροί όλες τις προϋποθέσεις και θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να του γίνει ευθανασία, αφού αυτό επιθυμεί.


Το 2013 1.807 άνθρωποι επέλεξαν να πεθάνουν με αυτόν τον τρόπο στο Βέλγιο, αριθμός-ρεκόρ, αυξημένος κατά 27% σε σύγκριση με το 2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νίκη για δανειολήπτη που είχε δάνειο σε συνάλλαγμα


Δικαστική νίκη πέτυχε ελεύθερος επαγγελματίας από την Κοζάνη, ο οποίος είχε λάβει δάνειο σε συνάλλαγμα.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, με την υπ' αριθμόν 342/2014 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δανειολήπτης, υποχρεώνοντας την τράπεζα να δεχθεί την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής και την έκδοση οριστικής αποφάσεως.

Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια ανάλογης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης (υπ' αριθμόν 23/2014 ), που έκανε δεκτή την αγωγή συνταξιούχου αστυνομικού, πλην όμως στην περίπτωση αυτή δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και κατά συνέπεια ο δανειολήπτης εδώ θα μπορέσει να καταβάλει τη δόση του δανείου με την αρχική ισοτιμία μετά την τελεσιδικία της υπόθεσης (με αναδρομική ισχύ).

Η υπόθεση της Κοζάνης αφορούσε ελεύθερο επαγγελματία που το 2006 πήρε στεγαστικό δάνειο σε ευρώ, το οποίο, δύο χρόνια αργότερα, κατά παρότρυνση της τράπεζας, το μετέτρεψε σε ελβετικό φράγκο, ενώ στη συνέχεια έλαβε δεύτερο δάνειο στο ίδιο νόμισμα.

Όπως εξήγησε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα που χειρίστηκε την υπόθεση, το αρχικό δάνειο που εκταμίευσε ανερχόταν σε 141.000 ευρώ με ισοτιμία 1,613 και η δόση ήταν περί τα 1.140 ευρώ το μήνα. Στην πορεία, σύμφωνα με την ίδια, με τις διαδοχικές ανατιμήσεις του ελβετικού φράγκου, η δόση του αυξανόταν σταδιακά, φτάνοντας τα 1.800 ευρώ. Μέχρι το 2010 ο δανειολήπτης εξυπηρετούσε κανονικά τις δόσεις, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματα του, οπότε έλαβαν χώρα ρυθμίσεις προκειμένου να αποπληρώνει το μισό των δόσεων. Αυτά μέχρι πριν από λίγους μήνες, οπότε ο δανειολήπτης «σήκωσε τα χέρια ψηλά» αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθεί στις δόσεις.

Κατά την δικηγόρο, τον περασμένο Απρίλιο η τράπεζα κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις, ζητώντας την καταβολή εντός ολίγων ημερών το ποσό των 155.000 ευρώ, μετατρέποντας το υπόλοιπο του δανείου με ισοτιμία 1,215 . Οι υπολογισμοί της τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα ο δανειολήπτης, που για ένα δάνειο 141.000 ευρώ σε επτά χρόνια είχε πληρώσει 63.000 ευρώ, να βρεθεί να χρωστάει το αρχικό ποσό της εκταμίευσης επιβαρημένο επιπλέον κατά 14.000 ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να καταβάλλει πλέον τις δόσεις με την αρχική ισοτιμία. «Η συγκεκριμένη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων στηρίζεται σε εξαιρετική νομική θεμελίωση και περιέχει σημαντικότατες ουσιαστικές παραδοχές. Έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης παρέχοντας τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να καταβάλει άμεσα τις δόσεις του δανείου του με την αρχική ισοτιμία χωρίς να αναμένει την τελεσιδικία της τακτικής αγωγής του» ανέφερε η κα. Νούκα.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορά πάνω από 60 χιλιάδες δανειολήπτες στη χώρα μας, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Πολύ πριν από την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων, δανειολήπτες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κι έχουν δικαιωθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα πάρουν δωρέαν laptop, tablet και ίντερνετ για ένα χρόνο


Με το πρόγραμμα «Επιταγή Ψηφιακής Αλληλεγγύης» οι δικαιούχοι που έλαβαν ή θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα θα μπορούν να προμηθευτούν από τους παρόχους σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας αλλά και από έμπορους ηλεκτρονικών ειδών δωρεάν ίντερνετ για ένα έτος αλλά και laptop και tablet.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, τον Νοέμβριο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα «Επιταγή Ψηφιακής Αλληλεγγύης» που θα παρέχει στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος , δωρεάν Ιντερνετ για ένα έτος αλλά και laptop και tablet με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και του ψηφιακού αναλφαβητισμού στο πλαίσιο υλοποίησης της «Ψηφιακής Στρατηγικής 2014-2020» .

Ήδη ξεκίνησε την αξιοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» με την παροχή πρόσβασης στις ψηφιακές τεχνολογίες των πολιτών, «δικαιούχων» του κοινωνικού μερίσματος.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες αλληλεγγύης θα δώσουν την ευκαιρία στις ομάδες πληθυσμού οι οποίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν υποστεί σοβαρές εισοδηματικές απώλειες και κινδυνεύουν να καταστούν «ψηφιακά αναλφάβητες» να αποκτήσουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ καθώς και την δυνατότητα πρόσβασης στο ιντερνετ.

Η συγκεκριμένη δράση σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr θα αφορά τις οκτώ περιφέρειες αμιγούς σύγκλισης της χώρας, όπου συμπεριλαμβάνονται η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη και θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση ενός κουπονιού «Ψηφιακής Αλληλεγγύης», το οποίο θα ανταλλάσσεται σε όποιες από τις επιχειρήσεις αναλάβουν την υλοποίηση της δράσης.

Το ύψος του κουπονιού δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες του dikaiologitika.gr θα φτάνει το ύψος των 480 ευρώ και για τις τρεις παροχές.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα: να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν διαδικτυακή σύνδεση για 12 μήνες με την παροχή συνδρομής για ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο να αποκτήσουν τον απαιτούμενο βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο, δηλαδή ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook ή laptop να καταρτισθούν στις βασικές δεξιότητες χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από πιστοποιημένους εκπαιδευτές.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου σε όλες τις επιχειρήσεις παροχής εξοπλισμού και υπηρεσιών ΤΠΕ Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 80.000.000€

Οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά σε ειδική διαδικτυακή πύλη που θα αφορά την ενημέρωση των ωφελούμενων και την προβολή των συμμετεχουσών επιχειρήσεων Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, έχει ήδη προσκαλέσει τους Παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορική διάθεση τόσο εξοπλισμού ΤΠΕ όσο και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε Διαβούλευση για τη νέα Δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», με τίτλο «Ψηφιακή Αλληλεγγύη», την Τετάρτη 17/9/2014 και ώρα 14:00, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, Παπάγος). Το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως την 30η/10/2015.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ραγδαία περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση στην Ελλάδα»


Τι αναφέρει έκθεση της WWF Ελλάς – Οι τομείς που υπέστησαν τα σημαντικότερα πλήγματα.

«Οικοδομή υπεράνω κανόνων και περιορισμών, επενδύσεις άνευ κριτηρίων, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ακόμα και εντός προστατευόμενων περιοχών, φωτογραφικές διατάξεις, κακονομία, απαξίωση θεσμών. Κρίση για τα υδάτινα οικοσυστήματα, απροστάτευτα δάση, καταδίκες της Ελλάδας για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Αλλά και βελτιωμένη περιβαλλοντική πληροφόρηση, αυξανόμενη περιβαλλοντική εγρήγορση, εθνικά πάρκα που έχουν ελπίδες, δικαιοσύνη για κάποια περιβαλλοντικά εγκλήματα».

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της 10ης ετήσιας έκθεσης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, κατά την περίοδο που καλύπτει η φετινή έκθεση (Ιούλιος 2013 – Ιούνιος 2014) φάνηκε πως η περιβαλλοντικά ανεμπόδιστη ανάπτυξη μεγάλων επενδύσεων, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, αποτελεί το νέο αναπτυξιακό πρόταγμα, στο οποίο όλα τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να αναπροσαρμόσουν τη νομοθεσία και τις πολιτικές τους. Επίσης ως πολιτικά δεδομένο αντιμετωπίζεται το «αναπτυξιακό» πρόσημο της οικοδομής νέων κτισμάτων και της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ακόμα και μέσα σε περιοχές που διέπονται από ειδικά προστατευτικά καθεστώτα.

Οι τομείς που υπέστησαν τα σημαντικότερα πλήγματα, ώστε να διευκολυνθεί το αναπτυξιακό μοντέλο που περιγράφηκε προηγουμένως, ήταν:

  • η δασική νομοθεσία,
  • η χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία,
  • η «κόκκινη γραμμή» νομιμοποίησης των αυθαιρέτων,
  • η ασφάλεια δικαίου, μέσα από καταιγισμό «φωτογραφικών» διατάξεων σε άσχετα νομοσχέδια για νομιμοποίηση παρανομιών και διευκόλυνση συγκεκριμένων επενδύσεων.
Δύο ακόμη σημαντικές αλλά και επώδυνες διαπιστώσεις είναι οι εξής:

  • Για δυο προηγούμενες καταδίκες, η ΕΕ παρέπεμψε εκ νέου τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εισηγούμενη μάλιστα δυσθεώρητα πρόστιμα. Επίσης, σημειώθηκαν και καταδίκες, όπως η πρόσφατη σχετικά με την απαράδεκτη «συγκατοίκηση» του εδώ και χρόνια παράνομου ΧΥΤΑ με τον διεθνώς προστατευόμενο βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο.
  • Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ανεπαρκής εφαρμογή της οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά. Η κατάσταση των υδάτων στη χώρα, όπως καταγράφεται στα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, προκαλεί ερωτηματικά. Η οικολογική κατάσταση στα μισά σχεδόν από τα υδάτινα σώματα (48,85%), χαρακτηρίζεται – βάσει των σχεδίων διαχείρισης – ως μέτρια ή ελλιπής. Επιπλέον, πάνω από το 1/3 (35,38%) των υδάτινων σωμάτων, χαρακτηρίζεται από «κατώτερη της καλής» χημική κατάσταση. Η ανησυχία εντείνεται, αν συνυπολογίσει κανείς πως σε ακόμη ένα πεδίο, η Ελλάδα στερείται των απαραίτητων στοιχείων για να εφαρμόσει τις οδηγίες: η χημική κατάσταση του 58,9% των υδάτινων σωμάτων και η οικολογική κατάσταση του 25%, αναφέρονται ως άγνωστες.
«Πέραν των ανησυχητικών συμπερασμάτων, υπήρξαν και κάποιες – σποραδικές ως επί το πλείστον – θετικές εξελίξεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στην εφαρμογή δεσμεύσεων της χώρας έναντι του κοινοτικού ή διεθνούς δικαίου ή τη βελτίωση των απορροφήσεων κοινοτικών κονδυλίων. Έτσι, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα. Αντιμετωπίστηκαν επίσης, κάποια προβλήματα λειτουργίας των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Θετικές επίσης εξελίξεις είχαμε σε νομολογιακό επίπεδο, με κυριότερη την ιστορικής σημασίας απόφαση 24/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κλείνει την πόρτα της νομιμότητας στο σκανδαλώδες πλέον κεφάλαιο «εκτροπή του Αχελώου», αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση.

«Ένα είναι το κυρίαρχο στοιχείο της 10ης ετήσιας καταγραφής της εφαρμογής περιβαλλοντικής νομοθεσίας: η ραγδαία περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση. Στην Ελλάδα της κρίσης ωριμάζει ένα νέο αναπτυξιακό όραμα από παλιό υλικό και δίχως μέλλον: η χώρα ως απεριόριστος υποδοχέας νέων οικοδομών και εντατικών χρήσεων. Κι όμως, υπάρχει ένας άλλος δρόμος, αυτός της ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης, με όρθια την κοινωνία και το φυσικό μας κεφάλαιο», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF Ελλάς.



Διαβάστε περισσότερα...

«Θαμμένο» επί επτά χρόνια παραμένει Αρχαίο Θέατρο


Βρέθηκε το 2007 στο Μενίδι.

Κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών το 2007 στο Μενίδι ανακαλύφθηκε ένα κομμάτι Αρχαίου Θεάτρου, μια κερκίδα με 13 σειρές καθισμάτων. Τότε η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου και αρκετοί τουρίστες συνέρρεαν στην Ελλάδα για να δουν την ανακάλυψη. Σήμερα, το Αρχαίο Θέατρο παραμένει… θαμμένο.

Η υπόθεση έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Το μνημείο όχι μόνο δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά έχει «ξαναθαφτεί». Ο λόγος; Επειδή δεν προχωρούν οι εργασίες, έπρεπε να προστατευθεί από τις καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι –τη στιγμή που οι ανασκαφές προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς- κινδυνεύει να μείνει θαμμένο ένα από τα καλύτερα θέατρα της αρχαιότητας.

Δείτε το βίντεο του MEGA:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και πολεμικό και πολιτικό το αεροδρόμιο της Τρίπολης


Κοινή απόφαση Δ. Αβραμόπουλου και Μ. Χρυσοχοΐδη, για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Ως αεροδρόμιο κοινής χρήσης μεταξύ Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας χαρακτηρίζεται το αεροδρόμιο της Τρίπολης σύμφωνα με κοινή απόφαση των Δ. Αβραμόπουλου και Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα υπογράψουν, αύριο Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 στις 09:30, στο Υπουργείο Άμυνας, κοινή απόφαση για τη λειτουργία του αεροδρομίου Τριπόλεως ως αεροδρομίου κοινής χρήσης μεταξύ Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζήτησε από ανάπηρους να χορέψουν ο Κάνιε Γουέστ


Τα έκανε… θάλασσα ο ράπερ σε συναυλία του στο Σίδνεϊ - Δείτε το βίντεο.

Η στιγμή ήταν άβολη και προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου, τόσο των παρευρισκομένων, όσο και άλλων μέσω των social media, μόλις άρχισε να γίνεται γνωστή η γκάφα του Κάνιε Γουέστ.

Ο ράπερ δεν έμαθε από τα λάθη του και προσέβαλλε δύο ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Μετά από την προκλητική του δήλωση κατά τη διάρκεια συναυλίας του στη Μελβούρνη ότι θα πρέπει όλοι οι θαυμαστές του να σηκωθούν να χορέψουν, εκτός κι αν κάθονται γιατί είναι ανάπηροι, επανέλαβε την γκάφα και στο Σίδνεϊ. Εκεί, στη σκηνή του Qantas Credit Union Arena έκανε παύση στη μέση του τραγουδιού «Good Life» και ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να συνεχίσει να ραπάρει αν όλοι οι παρευρισκόμενοι δεν σηκώνονταν να χορέψουν. Έτσι, σταμάτησε για αρκετά λεπτά και κοιτάζοντας καλά καλά το πλήθος είδε ότι δύο άνθρωποι δεν ήταν όρθιοι.

«Δεν μπορώ να πω αυτό το τραγούδι, δε μπορώ να συνεχίσω τη συναυλία αν δεν σηκωθούν όλοι όρθιοι», ήταν τα λόγια του. Εξήγησε ότι μπορούν να εξαιρεθούν όσοι είναι ανάπηροι. Βλέποντας τα δύο άτομα να παραμένουν καθιστά άρχισε να εκνευρίζεται και δεν το έκρυψε, αλλά τα… είπε μέσω μικροφώνου. Κάποια στιγμή είδε τη μία από τους δύο να κουνάει στον αέρα ένα προσθετικό πόδι! Η απάντηση του; «Εσύ είσαι εντάξει», κοινώς δικαιολογείται που δε σηκώνεται. Βλέποντας όμως τον έτερο που δε σηκώθηκε να επιμένει να παραμένει καθιστός έστειλε τον σωματοφύλακα του Πασκάλ Ντουβιέ να διαπιστώσει αν όντως είναι ανάπηρος. Ενδιάμεσα βέβαια, διαμαρτυρόταν λέγοντας ότι «δεν έχω περιμένει περισσότερο…».

Μόλις ο σωματοφύλακας του τού το επιβεβαίωσε –ότι όντως ο άνθρωπος καθόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο- ο Κάνιε το πήρε απόφαση και ξανάρχισε να τραγουδάει. Ο κόσμος τον αποδοκίμασε τόσο κατά τη διάρκεια της συναυλίας, όσο και μετά στα social media, καθώς ο Γουέστ δε λέει να βάλει μυαλό!

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο από τη συναυλία:







Το... αίτημα του έχει ακουστεί και ο Κάνιε Γουέστ περιμένει.



Ως τη στιγμή που βλέπει τη μία εκ των δύο καθιστών θεατών να του δείχνει ένα προσθετικό πόδι ανεμίζοντας το ψηλά. Μετά ακολούθησαν οι αποδοκιμασίες.










Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Διαβούλευση για τον νέο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ


Ανακοίνωση 15.09.2014

Δόθηκε στη δημοσιότητα και για διαβούλευση το προσχέδιο για τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Η ΕΣΑμεΑ ζήτησε από τους φορείς μέλη της τις αναφορές τους επ' αυτού, ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη πρόταση από το εθνικό αναπηρικό κίνημα. Παράλληλα, η ΕΣΑμεΑ καλεί και όποιον πολίτη μεμονωμένα θέλει να συμβάλει με επισημάνσεις, διαφωνίες ή προτάσεις στο σχέδιο, να τις στείλει στο pressofficer@esaea.gr μέχρι την ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014.

Το Προσχέδιο μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ
Ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (134.52 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Η IDA στην Αθήνα


Ανακοίνωση 15.09.2014

Το παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα συνεδρίασε για 3η φορά τα τελευταία 5 χρόνια στην Αθήνα. Οι προηγούμενες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν το 2009 και το 2012. Το ΔΣ της IDA (International Disability Alliance) - Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία συνεδρίασε από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Συζητήθηκαν και ορίστηκαν κατευθυντήριες γραμμές για όλα τα κρίσιμα και απαιτητικά θέματα της περιόδου.

Μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση συζητήθηκε η ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη για την περίοδο μετά το 2015, ο Ειδικός Εισηγητής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η σύμπραξη της IDA με τον ΟΗΕ για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, η Εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, θέματα της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων των ΑμεΑ κ.α.

Όπως είναι γνωστό ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης ήταν μέχρι το Ιούνιο του 2014 πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης και πλέον διατελεί Ταμίας της.
Ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (135.02 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανακοίνωση για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συντονιστή στην Ξάνθη


Ανακοίνωση 15.09.2014


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ν.Π.Ι.Δ.- Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2007-2013», ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ «Λοιποί Φορείς Παροχής Δια Βίου Εκπαίδευσης» της προγραμματικής περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και εθνικών πόρων, υλοποιεί Έργο με τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7,8,9»

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

Μια (1) θέση Συντονιστή για την παροχή υπηρεσιών συντονισμού του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Ξάνθη στο πλαίσιο υλοποίησης της ΔΡΑΣΗΣ 2 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ» του Υποέργου 1 «Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης για Άτομα με Αναπηρία» του ανωτέρω Έργου.

Η πρόσκληση επισυνάπτεται.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανακοίνωση για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευομένων στην Ξάνθη


Ανακοίνωση 15.09.2014


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ν.Π.Ι.Δ.- Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ «Λοιποί Φορείς Παροχής Δια Βίου Εκπαίδευσης» της προγραμματικής περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και εθνικών πόρων, υλοποιεί Έργο με τίτλο: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7,8,9», καλεί τους υποψηφίους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη δέκα (10) θέσεων εκπαιδευομένων για την παρακολούθηση προγράμματος εξειδίκευσης αιρετών στελεχών και εργαζομένων του αναπηρικού κινήματος στο σχεδιασμό πολιτικής για θέματα αναπηρίας, στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 2 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ» του Υποέργου 1 «Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης για Άτομα με Αναπηρία» του ανωτέρω Έργου, στη Θεματική Ενότητα «ΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» συνολικής διάρκειας 50 ωρών στην ΞΑΝΘΗ. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί τις ακόλουθες ημερομηνίες: 16-19 Οκτωβρίου 2014 (1ο 4ήμερο) και 23-26 Οκτωβρίου 2014 (2ο 4ήμερο) .



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους της Αρκαδίας


Δόθηκαν στους πρώτους έξι δικαιούχους.

Ξεκίνησε σήμερα, παρουσία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργου Διδασκάλου, η καταβολή της δωρεάν κρατικής αρωγής στους πληγέντες - από τις πυρκαγιές του 2007 - δικαιούχους της Αρκαδίας.

Στους πρώτους έξι δικαιούχους, που έχουν ολοκληρώσει τις επισκευές ή τις εργασίες ανακατασκευής των κατοικιών τους, δόθηκαν οι επιταγές συνολικού ύψους 150.000 ευρώ, η δε καταβολή των αποζημιώσεων στους υπόλοιπους εκατόν δέκα δικαιούχους, από τους νομούς της Πελοποννήσου θα συνεχιστεί αμέσως μόλις ολοκληρώσουν τις προγραμματισμένες εργασίες.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Γιώργος Διδασκάλου, σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «συνεπείς προς τις υποσχέσεις μας, συνεχίζουμε τη χρηστή και ορθή διαχείριση, προκειμένου να εξοικονομούμε τους απαραίτητους για τις κοινωνικές παροχές πόρους. Σήμερα ξεκινήσαμε την καταβολή της δωρεάν κρατικής αρωγής στους κατοίκους της Αρκαδίας, που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2007. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι να αποδοθεί στους πληγέντες κατοίκους της Πελοποννήσου και το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι μετά την πρόσφατη παράταση, που έδωσε το υπουργείο Υποδομών, οι δικαιούχοι της κρατικής αρωγής έχουν το περιθώριο να ολοκληρώσουν τις εργασίες επισκευών και ανακατασκευών μέχρι το 2016, ενώ για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις μπορούν να αποταθούν στον Τ.Α.Σ. Μεσσηνίας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» 19χρονος παίκτης της Κέρκυρας


Την τελευταία του πνοή άφησε στην άσφαλτο ο 19χρονος ποδοσφαιριστής της Κ20 της Κέρκυρας, Ανδρέας Νίκας, μετά από τροχαίο δυστύχημα. Τρεις ακόμα συμπαίκτες του νοσηλεύονται τραυματισμένοι.



Θρήνος επικρατεί στην ποδοσφαιρική -και όχι μόνο- κοινωνία της Κέρκυρας, καθώς το βράδυ της Κυριακής «έφυγε» σε τροχαίο δυστύχημα ο 19χρονος Ανδρέας Νίκας.

Ο ποδοσφαιριστής της Κ20 των «Φαιάκων» επέβαινε σε αυτοκίνητο μαζί με τρεις συμπαίκτες, του, το οποίο προσέκρουσε σε κολώνα όταν εξετράπη απ’ την πορεία του για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα.

Η σύγκρουση στοίχησε τη ζωή του 19χρονου Ανδρέα Νίκα –ο οποίος καθόταν στην θέση του συνοδηγού- ενώ ένας απ’ τους συμπαίκτες του νοσηλεύεται, λόγω καταγμάτων στα κάτω άκρα και αναμένεται να υποβληθεί σε επέμβαση, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του. Ο οδηγός του οχήματος, μαζί με τον τέταρτο επιβάτη απεγκλωβίστηκαν με ελαφρά τραύματα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το συμβάν:

«Την Κυριακή (14.09.2014) το βράδυ, στο 5ο χλμ της Εθνικής Οδού Κέρκυρας-Παλαιοκαστρίτσας (περιοχή Σωτηριώτισσας), επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε 20χρονος ημεδαπός, εκτράπηκε της πορείας του, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του καθώς και τον τραυματισμό των τριών επιβαινόντων στα αυτοκίνητο (θανάσιμος ενός 19χρονου, σοβαρός ενός 20χρονου ημεδαπού και ελαφρύς ενός ακόμη 19χρονου).

Προανάκριση για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών του τροχαίου ατυχήματος διενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Κέρκυρας».

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Στις 14/9/14, και ώρα 23.00 η Υπηρεσία μας επενέβη με τρία οχήματα και Δέκα υπαλλήλους για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων ηλικίας 19 έως 20 ετών, συνεπεία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος Ι.Χ. επιβατηγού οχήματος στο 6ο χλμ της Ε.Ο. Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού διήρκησε 15 λεπτά, απεγκλωβίστηκαν οι τρεις εκ των τεσσάρων επιβαινόντων, οι οποίο ικαι διεκομίσθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρα».


Διαβάστε περισσότερα...

Παίρνουν 671 ευρώ σύνταξη και οι τράπεζες τους ζητάνε τα 445


Ζευγάρι συνταξιούχων στη Πάτρα καλείται να ζήσει με… αέρα.

Σαν να σφίγγει η θηλιά των χρεών στο λαιμό τους, νιώθουν δυο ηλικιωμένοι στη Πάτρα. Το ζευγάρι ζει με σύνταξη 671 ευρώ την οποία λαμβάνει η γυναίκα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι τρεις τράπεζες προς τις οποίες έχουν οφειλή απαιτούν την καταβολή του ποσού -για εξόφληση δανείου- των 445 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το dete.gr. Δηλαδή το ζευγάρι θα πρέπει να ζήσει με 226 € το μήνα!

Σύμφωνα με το τοπικό γραφείο της ΕΚΠΟΙΖΩ δεν είναι η πρώτη φορά που δανειολήπτες από την Αχαΐα καλούνται να ζήσουν με… αέρα καθώς το ποσό που τους απομένει εάν καταβάλουν τη δόση δεν επαρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Έλλειψη χώρων διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Οργισμένη επιστολή φοιτητών στον πρύτανη.

Το θέμα της τραγικής, όπως τη χαρακτηρίζουν, έλλειψης χώρων διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θέτει ο Σύλλογος Φοιτητών του Πανεπιστημίου, με επιστολή του προς τον πρύτανη, Αχιλλέα Ζαπράνη.

«Η φετινή αύξηση των εισακτέων είναι η σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίζει, αφού δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας, καθώς τα διαθέσιμα αμφιθέατρα και οι αίθουσες για την πραγματοποίηση των διαλέξεων δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών», αναφέρει ο Σύλλογος στην επιστολή.

Επισημαίνει ότι οι «οι φοιτητές δε μπορούν επ' άπειρο να παρακολουθούν όρθιοι τις διαλέξεις», ζητώντας «από την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα και να παραχωρήσουν κατάλληλο κτίριο στο πολεοδομικό συγκρότημα για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων».



Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπεται για την τοποθέτηση των αναπληρωτών σε άλλες περιοχές


Πολλά τα κενά δασκάλων και νηπιαγωγών στον ακριτικό Έβρο.

Κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις να προσλαμβάνονται περισσότεροι αναπληρωτές απ’ ό,τι είναι τα λειτουργικά κενά σε διάφορες περιοχές με αποτέλεσμα οι προσληφθέντες να μετακινούνται σε άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης εντός της Περιφέρειας.

Η μετακίνηση μπορεί να δημιουργεί θέματα ηθικής τάξης, καθώς μπορεί κάποιος εκπαιδευτικός να έχει δηλώσει την περιοχή όπου μετακινούνται οι υπεράριθμοι αναπληρωτές και να μην προσληφθεί, ωστόσο πρόκειται για νόμιμη διαδικασία.

Σύμφωνα με το ν.4229 αναπληρωτές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πλήρους και μειωμένου ωραρίου που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι δυνατόν να διατεθούν με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης εντός της Περιφέρειας ή με απόφαση του υπουργού Παιδείας σε άλλη Περιφέρεια από αυτή που έχουν τοποθετηθεί για την κάλυψη επειγουσών και άμεσων αναγκών του ίδιου ή και άλλων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ με τη σύμφωνη γνώμη των ιδίων και των αρμοδίων περιφερειακών διευθυντών.

Στο Νομό Έβρου προσελήφθησαν 23 αναπληρωτές της ειδικότητας ΠΕ71 μέσω ΕΣΠΑ και τοποθετήθηκαν αποκλειστικά σε Τμήματα Ένταξης και σε Ειδικά Σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr καλύφθηκε το σύνολο των κενών και τοποθετήθηκαν οι 19 από τους 23 αναπληρωτές με αποτέλεσμα να μείνουν μετέωροι 4 εκπαιδευτικοί.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζήτησε να τοποθετηθούν όσοι δεν καλύψουν θέσεις σε δομές της Ειδικής Αγωγής στην Ροδόπη. Σχεδόν οι μισοί από τους εκπαιδευτικούς δήλωσαν να μετακινηθούν. Για να μην υπάρχουν σκιές στην όλη διαδικασία η μετακίνηση στη Ροδόπη θα γίνει με βάση τα κριτήρια τοποθέτησης των αναπληρωτών. Δηλαδή οικογενειακή κατάσταση, αριθμό μορίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νομό Έβρου μπορεί να καλύφθηκαν τα κενά στις δομές της Ειδικής Αγωγής ωστόσο υπάρχουν αρκετά κενά στη Γενική Εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται 19 δάσκαλοι, 8 στο πρωινό πρόγραμμα και 11 σε Ολοήμερα μέσω ΕΣΠΑ ενώ αυξημένες είναι και οι ανάγκες σε νηπιαγωγούς καθώς απαιτούνται 14 προσλήψεις 14 νηπιαγωγών.

Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των κενών που έχουν όλες οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με ενημέρωσή μας αναμένεται να προχωρήσει σε 3000 προσλήψεις αναπληρωτών εντός της εβδομάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μετά την τραγωδία η χαρτογράφηση ρεμάτων


Ενέργειες του δήμου Ωραιοκάστρου μετά το θάνατο του 48χροου.

Σε χαρτογράφηση της κατάστασης των ρεμάτων στην περιοχή του δήμου Ωραιοκάστρου και καθαρισμό τους θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι Αρχές είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη θεομηνία που έπληξε χθες την ευρύτερη περιοχή και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 48χρονος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του άτυχου άνδρα, ο οποίος πνίγηκε, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από χείμαρρο εξαιτίας έντονης βροχόπτωσης, σε αγροτική περιοχή της Λητής. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο κ. Γαβότσης ζήτησε και τη συνδρομή της Περιφέρειας προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους περιστατικά.

Η χθεσινή κακοκαιρία έπληξε κυρίως περιοχές της Λητής, του Μελισσοχωρίου και του Δρυμού, αλλά και τον πρώην Δήμο Καλλιθέας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως για τη μεταφορά 10.000 μαθητών στην Κρήτη


Υπογράφηκε η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και τα ΚΤΕΛ.

Τη σύμβαση για τη μεταφορά περίπου 10.000 μαθητών των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου-Λασιθίου, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ανατολικής Κρήτης Μανόλη Χαχλιούτη.

Η πρώτη δόση της σύμβασης ανέρχεται στα 3,62 εκατ.ευρώ, και αφορά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2014 - Φεβρουάριος 2015.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι σήμερα γιατί η Περιφέρεια Κρήτης, είναι η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που ολοκλήρωσε εγκαίρως τις διαδικασίες για το μεταφορικό έργο των μαθητών» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετά την υπογραφή της σύμβασης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι τα επόμενα 3 χρόνια δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών.

Επίσης, ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τα ΚΤΕΛ της Κρήτης για την εξαίρετη συνεργασία που έχουν με την Περιφέρεια, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι κάποιες φορές δεν υπήρχαν οι αναγκαίες πιστώσεις, εντούτοις η μεταφορά των μαθητών συνεχιζόταν κανονικά.

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου Μανόλης Χαχλιούτης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι «είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που υπογράφει σύμβαση, και αυτό οφείλεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσα στις δυο πλευρές».

Με τη νέα σύμβαση που υπογράφτηκε σήμερα, υπολογίζεται ότι θα μεταφέρονται περί τους 10.000 μαθητές από και προς τις σχολικές μονάδες, με 350 οχήματα του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου ενώ τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να υπογραφεί ανάλογη σύμβαση και με το ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικό εισιτήριο και στην ακτοπλοΐα


Καθιερώνεται το e-ticket στα πρότυπα του ηλεκτρονικού boarding pass των αεροπορικών εταιρειών.

Σε νέα εποχή περνά η ελληνική ακτοπλοΐα, καθώς πλέον καθιερώνεται το e-ticket στα πρότυπα του ηλεκτρονικού boarding pass των αεροπορικών εταιρειών. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, στο πλαίσιο εξορθολογισμού της ακτοπλοΐας για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την τόνωση της επιβατικής κίνησης, προχωρά στην υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων. Η κρίση που έπληξε την Ελλάδα συμπαρέσυρε στα διάβα της και την ακτοπλοΐα, με τις επιχειρήσεις να φτάνουν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Τα στατιστικά δεδομένα από το 2009 έως το 2013 δείχνουν τη μεγάλη μείωση που έχει παρατηρηθεί στο μεταφορικό έργο της ακτοπλοΐας, η οποία αγγίζει το 35%. Η χρήση φυσικού αερίου -LNG- ως καυσίμου στα πλοία, η αναδιάρθρωση των γραμμών, η χρηματοδότηση της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και της μετασκευής των πλοίων της ακτοπλοΐας προκειμένου να καταναλώνουν καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον και λιγότερα κοστοβόρα που εντάχθηκαν στη Διακήρυξη των Αθηνών της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., αλλά και το θέμα της νησιωτικότητας είναι οι βασικοί άξονες που έθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο πλαίσιο της τόνωσης του ακτοπλοϊκού προϊόντος για τον Ελληνα και ξένο τουρίστα και τον νησιώτη που μετακινείται για να κάνει τις δουλειές του, αλλά και της απλούστευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πρόκειται να καθιερώσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο.



Τουρίστες, αλλά και κάτοικοι των νησιών που χρησιμοποιούν πολύ συχνά την ακτοπλοΐα θα μπορούν πλέον με μεγαλύτερη άνεση να βγάζουν εισιτήριο χρησιμοποιώντας τα έξυπνα κινητά τους

«Χρειάζεται ένας εξορθολογισμός της ακτοπλοΐας με γνώμονα τον σεβασμό των αναγκών των νησιωτών, ο οποίος θα γίνει σε ένα πλαίσιο αναθεώρησης των όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα. Πρέπει να σκεφτόμαστε έξω από τα καθιερωμένα, δημιουργικά», λέει συχνά πυκνά σε συνεργάτες του ο κ. Βαρβιτσιώτης. Η υπόθεση βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. «Το e-ticket είναι μια υπηρεσία που θα διευκολύνει τον επιβάτη στις συναλλαγές του και θα απλοποιήσει το σύστημα κρατήσεων και τις μετακινήσεις του με πλοίο», δηλώνει ο ΥΝΑ και συνεχίζει: «Τουρίστες, αλλά και κάτοικοι των νησιών που χρησιμοποιούν πολύ συχνά την ακτοπλοΐα θα μπορούν πλέον με μεγαλύτερη άνεση να βγάζουν εισιτήρια, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έξυπνα κινητά τους».

Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, έχουν ήδη σχεδιάσει τα βήματά τους για το πέρασμα στην ηλεκτρονική εποχή και φαίνονται έτοιμες να ανταποκριθούν με mobile εφαρμογές που θα διευκολύνουν τους επιβάτες τους. Σύμφωνα με το Π.Δ., καθιερώνεται το Ηλεκτρονικό Σύστημα Κράτησης Θέσεως και Εκδοσης Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεων Μεταφοράς Οχημάτων, ή ΗΣΚΘΕΕΑ, ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με το οποίο εξασφαλίζονται η ηλεκτρονική κράτηση και η έκδοση παραστατικών για επιβάτες, οχήματα και αγαθά. Βασικοί στόχοι της εφαρμογής του συστήματος είναι οι εξής:

α) Η αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας των επιβατών, των οχημάτων και των αγαθών που διακινούνται με πλοία.
β) Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην έκδοση παραστατικών θαλάσσιας μεταφοράς.
γ) Η αξιοποίηση των σχετικών στοιχείων που συλλέγονται και αφορούν στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος που θα συμβάλλει στην παροχή ποιοτικών θαλάσσιων ενδομεταφορών και στη δημιουργία κατάλληλων λιμενικών υποδομών.
δ) Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της επιβατηγού ναυτιλίας με την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης και θεώρησης των προβλεπόμενων βεβαιώσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης επανακαθορίζονται τα στοιχεία που αναγράφονται επί των εισιτηρίων και καθίσταται πλέον εφικτή η έκδοση ομαδικών εισιτηρίων.

Καθορίζεται η δυνατότητα έκδοσης παραστατικών θαλάσσιας μεταφοράς με άλλη ηλεκτρονική μορφή (άυλο παραστατικό θαλάσσιας μεταφοράς).
Εισάγεται η υπό προϋποθέσεις δυνατότητα έκδοσης παραστατικών θαλάσσιας μεταφοράς επί του πλοίου για αναχώρηση από συγκεκριμένο λιμάνι, για αντιμετώπιση των περιπτώσεων λιμανιών με μικρή επιβατική κίνηση, όπου δεν υπάρχει ναυτικός πράκτορας.
Θεσμοθετείται η «κάρτα επιβίβασης» προκειμένου να επιτυγχάνεται η καταγραφή των επιβατών κατόχων ομαδικού εισιτηρίου και των βρεφών.

Προβλέπεται η έκδοση εισιτηρίων από αυτόματα μηχανήματα πώλησης ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα και για τον σκοπό αυτό προβλέπεται πλέον η έκδοση τρίπτυχων εισιτηρίων.
Οπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, «πέραν της αναμφισβήτητης άνεσης για το επιβατικό κοινό και της βελτίωσης των υπηρεσιών, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχουμε και εξοικονόμηση δυνάμεων τόσο για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες όσο και για τις υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς με την εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. μειώνονται ο διαχειριστικός φόρτος και η οικονομική επιβάρυνση των εταιρειών για την παρακολούθηση των βεβαιώσεων με τη μείωση του αριθμού των τακτικών επιθεωρήσεων των συστημάτων ΗΣΚΘΕΕΑ/Καταγραφής. Την ίδια στιγμή, μειώνεται και ο φόρτος εργασίας της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου».



Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο «εκτυπωμένο» αυτοκίνητο


Ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο σε ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή, έκανε το ντεμπούτο του πριν μερικές ημέρες σε έκθεση στο Σικάγο. Με βάρος περίπου 680 κιλά, κατασκευάστηκε από ίνες άνθρακα εμποτισμένες με πλαστικά σφαιρίδια -σαν αυτά που φτιάχνονται τα Lego- μέσα σε μόλις 44 ώρες. Φόρεσε ηλεκτρική μηχανή και ρόδες και το Strati ήταν έτοιμο για… βόλτες.

Δείτε το βίντεο από το Mega




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισήγηση "βόμβα" Αρεοπαγίτη κατά των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ


Να γίνει δεκτή η αίτηση του Υπουργείου Οικονομικών που ζητούσε την αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έχει δικαιώσει τις 393 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, θα εισηγηθεί ο Αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοσμίδης θα προτείνει στους συναδέλφους του στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να αναιρεθεί η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου που δικαίωσε τις καθαρίστριες και θα επισημάνει ότι το Πρωτοδικείο υπερέβη τη δικαιοδοσία του, καθώς οι καθαρίστριες έχουν περιέλθει σε κατάσταση διαθεσιμότητας και δεν έχουν απολυθεί.

Το καθεστώς της διαθεσιμότητας είναι ευμενέστερο για τους εργαζομένους, θα αναφέρει ο κ. Κοσμίδης, γιατί η κατάργηση των οργανικών θέσεων με παράλληλη περιαγωγή σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που τις κατείχαν δεν συνιστά καταγγελία της ατομικής συμβάσεως εργασίας, αλλά αυτοδίκαιη απόλυση υπό αναβλητική αίρεση, εξαρτώμενη από τη μη ευδοκίμηση της προσπάθειας της υπηρεσίας να μετατάξει ή να μεταφέρει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους σε οργανικές θέσεις κάποιου άλλου φορέα του δημοσίου τομέα.

Η κατάργηση των οργανικών θέσεων αφορούσε το σύνολο του κλάδου των καθαριστριών και «έγινε κατά νομοθετική εξουσιοδότηση, ως προσπάθεια ορθολογικής συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα κατά την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016».

Στο πλαίσιο αυτό, από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμήθηκε ότι το έργο της καθαριότητας των υπηρεσιών του θα πρέπει να γίνεται στο μέλλον από ιδιωτικά συνεργεία με σύμβαση έργου και όχι από υπαλλήλους, θα αναφέρει ο Αρεοπαγίτης, και θα προσθέσει ότι η εκτίμηση αυτή «ανάγεται στο πεδίο κυριαρχικής δράσης της δημόσιας διοίκησης και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού».

Επιπρόσθετα, το Πρωτοδικείο υπερέβη την δικαιοδοσία του, καθώς η δικαστική αυτή διαφορά ανάγεται στην αρμοδιότητα των Διοικητικών και όχι των Πολιτικών δικαστηρίων, θα προσθέσει ο κ. Κοσμίδης.

Ακόμη, ο εισηγητής Αρεοπαγίτης θα αναφέρει ότι η Πολιτεία έχει την ευχέρεια να καταργεί τις οργανικές θέσεις και κατά μείζονα λόγο, όταν το προσωπικό που προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δεν καλύπτεται από τη συνταγματική εγγύηση της μονιμότητας.

Και πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τον Αρεοπαγίτη, το κράτος έχει την ευχέρεια αυτή υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες των εξαιρετικών δημοσιονομικών πιέσεων, που περιορίζουν τη δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού για κοινωνικές παροχές και επιβάλλουν τη συρρίκνωση του κράτους ως επιχειρηματία ή εργοδότη.

Η κατάργηση των οργανικών θέσεων είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, κατά τον κ. Κοσμίδη. Επίσης προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.), καθώς δεν αποκλείει την ευχέρεια της Πολιτείας να καταργεί υφιστάμενες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και να θέτει σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους, εφόσον: 1) η κατάργηση των θέσεων επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, 
2) γίνεται με κριτήρια σύμφωνα με την ορθολογική οργάνωση, 
3) η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά και με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις δυσμενείς συνέπειες από τη διαθεσιμότητα ή την ενδεχόμενη απόλυσή του εάν υπάρχει αδυναμία μετακίνησης σε άλλη θέση.


Διαβάστε περισσότερα...

Αφαίρεσαν όγκο από χρυσόψαρο


Εδώ και 10 χρόνια μία οικογένεια από την Αυστραλία είχε για κατοικίδιο το χρυσόψαρο μέχρι που κάποια ύποπτα σημάδια έδειχναν ότι κάτι δεν πάει καλά...

Το χρυσόψαρο που ονομάζεται George, είχε δυσκολία στο να φάει αλλά και να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα η οικογένεια να πάει το κατοικίδιο σε νοσοκομείο της Μελβούρνης.



Εκεί ο κτηνίατρος Δρ. Tristan Rich δεν τους επεφύλασσε καλά νέα. Ο George είχε ένα μεγάλο όγκο στο κεφάλι και οι επιλογές ήταν δυο: Η λεπτή επέμβαση ή η ευθανασία.

Η οικογένεια χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε να προχωρήσουν σε επέμβαση.

Μετέφαραν νερό από τη λίμνη μέσα στην οποία ζούσε τόσα χρόνια το χρυσόψαρό τους και κατά τη διάρκεια της επέμβασης με ειδικό σωλήνα το νερό διοχετευόταν από το στόμα του ψαριού, στο οποίο είχε γίνει ολική αναισθησία, ώστε τα βράγχια του να διατηρούνται υγρά.

Η επέμβαση ήταν πέρα για πέρα επιτυχής, το χρυσόψαρο ξύπνησε και κολύμπησε ξανά.

Μάλιστα αναμένεται να ζήσει άλλα 20 χρόνια.

Ένα από τα μέλη της οικογένειας δήλωσε ότι δεν άντεχαν να βλέπουν τον George να υποφέρει.

"Δεν είναι απλά αντικείμενα μέσα στο νερό. Είναι ψυχές" τόνισε.


Διαβάστε περισσότερα...