Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Γιατί χάνουμε τις αισθήσεις μας





Σε κάποιους έχει συμβεί, σε κάποιους άλλους όχι. Παρ' όλα αυτά, η λιποθυμία μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

Τι γίνεται όμως και από τη μια στιγμή στην άλλη βρισκόμαστε στο... απόλυτο κενό;

• Χάνουμε τις αισθήσεις μας γιατί μειώνεται η αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ποσότητα αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Η απώλεια των αισθήσεων «αναγκάζει» το σώμα να βρεθεί σε οριζόντια θέση, ώστε να μπορέσει το οξυγόνο που υπάρχει στο αίμα να φτάσει με μεγάλη ταχύτητα στον εγκέφαλο.

• Είναι πιθανότερο να λιποθυμήσει κανείς στη ζέστη, όταν τα αγγεία στο δέρμα διαστέλλονται και η αρτηριακή πίεση μειώνεται.

• Συμπτώματα ζάλης, διαταραχής της όρασης, βούισμα των αφτιών και έξαψη ή ναυτία προηγούνται συνήθως της απώλειας αισθήσεων.

• Η λιποθυμία μπορεί να οφείλεται σε: σοκ, αναιμία, υπογλυκαιμία, αφυδάτωση, υπερβολική άσκηση, εμμηνόρροια και καρδιακά προβλήματα.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ευθύνεται για την πρόωρη εμμηνόπαυση;





Ορισμένες διαδεδομένες χημικές ουσίες, οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες (PFCs), που υπάρχουν σε πολλά προϊόντα, από τις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων μέχρι τα ρούχα, τα έπιπλα, τα χρώματα και τα χαλιά, μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", μελέτησαν σχεδόν 26.000 άτομα.

Από τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες από 42 έως 64 ετών είχαν υψηλά επίπεδα PFCs στον οργανισμό τους, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Επίσης είχαν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνου (της ορμόνης του σεξ), σε σχέση με όσες είχαν λιγότερα PFCs...

Η εκτεταμένη χρήση PFCs έχει οδηγήσει σε μία διασπορά αυτών των χημικών ουσιών στο νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους, ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη μας. Μία δειγματοληπτική έρευνα στις ΗΠΑ ανίχνευσε μετρήσιμα επίπεδα PFCs στο 98% όσων ανθρώπων ελέγχθηκαν.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως -ανεξάρτητα από την ηλικία- οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν εμμηνόπαυση, αν έχουν στον ορό του αίματός τους υψηλότερες συγκεντρώσεις PFCs», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.

Οι ουσίες PFCs είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι έχουν κι άλλες παρενέργειες στην υγεία, όπως ότι αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.





Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια κλινική με μισούς γιατρούς!



Σοβαρές οι ελλείψεις σε χειρουργούς

Αν μη τι άλλο η κλινική αυτή λειτουργεί πλήρως, αναδεικνύοντας την ως το μοναδικό περιφερειακό κέντρο με τόσες πολλές επεμβάσεις και με το ποσοστό της επιτυχίας της να είναι ανάλογο των ποσοστών που υπάρχουν σε όλα τα καρδιοχειρουργικά κέντρα.

Ωστόσο, αν και ο αριθμός των επεμβάσεων είναι μεγάλος σε σχέση πάντα με άλλα περιφερειακά κέντρα, οι χειρουργοί δεν είναι πολλοί με αποτέλεσμα να μην αναβαθμίζεται περισσότερο το έργο της κλινικής.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις ειδικευμένοι και μόνο ένας ειδικευόμενος, ο οποίος σε έναν μήνα αποχωρεί. Θα περίμενε κανείς περισσότερους ειδικευόμενους σε μια τέτοια κλινική και με τόσο όγκο επεμβάσεων. Αυτό όμως δεν συμβαίνει γιατί σε αυτή την περίπτωση ισχύει ένα παράδοξο γεγονός: Κανένας ειδικευόμενος δεν μπορεί να κάνει πλήρη ειδικότητα στην Καρδιοχειρουργική Κλινική Ιωαννίνων!

Είναι εύλογο ότι κανένας δεν θα ήθελε να κάνει μισή ειδικότητα σε ένα νοσοκομείο και την υπόλοιπη σε άλλο. Αποτέλεσμα; Έτσι, η κλινική χάνει ειδικευόμενους αλλά και την ευκαιρία να γίνει ένα «φυτώριο» καρδιοχειρουργών.

Γιατί συμβαίνει αυτό το παράδοξο γεγονός στα Γιάννενα; Όλα ξεκίνησαν το 1999 όταν ξεκίνησε η λειτουργία της Κλινικής Καρδιάς υπό τη διεύθυνση του γνωστού καρδιοχειρουργού Κώστα Αναγνωστόπουλου, ο οποίος έδωσε βαρύτητα μόνο στις επεμβάσεις καρδιάς.

Η κλινική δηλαδή ήταν αμιγής καρδιοχειρουργική. Από το 2007 και μετά, όμως επήλθε κάποια αλλαγή που ανάγκασε την Καρδιοχειρουργική Κλινική να κάνει και επεμβάσεις θώρακα: Έκλεισε η Κλινική Θώρακα του νοσοκομείου «Χατζηκώστα».

«Και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο γίνονταν εγχειρήσεις θώρακα, αλλά όχι πολλές. Όταν έκλεισε το τμήμα στο «Χατζηκώστα», τότε το Πανεπιστημιακό δέχτηκε και τον όγκο της θωρακοχειρουργικής» επισημαίνει ο κ. Αποστολάκης.

Εδώ και τρία χρόνια, λοιπόν, η κλινική καλύπτει όλα τα επείγοντα και μη περιστατικά της περιφέρειας. Κάθε χρόνο, αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις καρδιάς –κυρίως στεφανιαίας νόσου και βαλβιδοπαθειών- που φτάνουν στις 200 κατά μέσο όρο, ενώ όσον αφορά τις περιπτώσεις που απαιτούν επεμβάσεις στον θώρακα λόγω τραυμάτων (τροχαία ατυχήματα, πυροβολισμοί κ.λπ.) ή παθήσεων πνευμόνων, οισοφάγου κ.λπ. αντιμετωπίζονται πάνω από τις μισές.

Για την αναγκαιότητα χορήγησης πλήρους ειδικότητας, έχουν γίνει επιστολές προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το οποίο έχει βάλει το θέμα… στον πάγο. «Κάτι που είναι αυτονόητο και θα έπρεπε να γίνεται αυτόματα, δεν προχωρά» μας λέει ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι η όλη υπόθεση μπορεί να σχετίζεται και με την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή τον Ιούνιο που θα αφορά τις ειδικότητες.

Όπως και να’ χει, με τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να αναβαθμιστεί ούτε το διδακτικό ούτε το ερευνητικό ούτε το κλινικό έργο. Κι αυτό έχει εντέλει συνέπεια στους ασθενείς.


Πηγή: http://www.agon.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ)

ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Ε.Κ.Α.Σ.)
(άρθρο 20 Ν. 2434/96 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 Ν.2556/97)

Δικαιούχοι-προϋποθέσεις-ποσό

  • Οι συνταξιούχοι γήρατος ή θανάτου που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους (για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας).
  • Τα ετήσια οικονομικά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν αθροιστικά οι συνταξιούχοι (συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, ατομικό φορολογητέο εισόδημα, ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα) επανακαθορίζονται με Υπουργική Απόφαση.
  • Τα χορηγούμενα ποσά Ε.Κ.Α.Σ., όπως προσδιορίζονται με την Υπουργική Απόφαση, κυμαίνονται, ανάλογα με το ύψος του ποσού της καταβληθείσας σύνταξης.
Δικαιολογητικά

  • Αίτηση (έντυπη)
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας προηγούμενου οικονομικού έτους.
Σημείωση: Το Ε.Κ.Α.Σ., εφόσον πληρούνται τα κριτήρια ηλικίας και εισοδήματος των συνταξιούχων, καταβάλλεται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, με δυνατότητα πενταετούς αναδρομικότητας (Εγκύκλιος: 55/2002)
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά της φράουλας


Είναι ο κόκκινος πειρασμός που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, είναι η αγαπημένη φράουλα που αυτό το μήνα «εισβάλλει» στα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς.

8 ιδιότητες που πρέπει να ξέρετε:
Το αφέψημα από τα φύλλα του φυτού της φράουλας είναι διουρητικό και έχει ανοκυτταριτιδική δράση.

Η μάσκα από φρέσκα φράουλες χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ευρυαγγειών στο πρόσωπο.




Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β και C καθώς και σε βρώμιο, το οποίο βοηθά στην εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης.

Τα αντηλιακά γαλακτώματα με φράουλα προστατεύουν την επιδερμίδα από τα εγκαύματα χαρίζοντας της παράλληλα ηλιοκαμένη όψη.

Ο χυμός της φράουλας μετριάζει τον πυρετό.

Τα σαμπουάν με κύριο συστατικό τη φράουλα ενυδατώνουν την τρίχα αφήνοντας τη λεία και απαλή.

Δυστυχώς, οι περισσότερες φράουλες που υπάρχουν στο εμπόριο έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής τους αξίας εξαιτίας των σύγχρονων τεχνικών καλλιέργειας.

Η φράουλα περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο έχει αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες, γι' αυτό οι ενυδατικές κρέμες που την περιέχουν είναι ιδανικές για επιδερμίδες με τάση ακμής.





Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παντζάρι για... υψηλές επιδόσεις





Ο χυµός του παντζαριού µπορεί να αυξήσει τις αθλητικές σας επιδόσεις έως και κατά 16%, ενώ µπορεί να βοηθήσει ακόµα και τους πιο ηλικιωµένους να γίνουν πιο δραστήριοι.

Το ίδιο όµως φαίνεται ότι ισχύει και για τα άτοµα που αντιµετωπίζουν πρόβληµα µε την καρδιά ή τα πνευµόνια τους.

Σε αυτό το συµπέρασµα οδηγήθηκαν ειδικοί σε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι παρατήρησαν ότι ο χυµός από παντζάρι µπορεί να µειώσει την ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός όταν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα βοηθώντας σας έτσι να καταβάλλετε λιγότερη προσπάθεια.





Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας (Ε.Α.Α.)

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
(άρθρο 42 παρ. 3 Ν. 1140/81- Εγκ. 111/81, παρ. 7 άρθρου 5 Ν. 3232/2004, Εγκ. 53/2004, Γ.Ε. Σ40/86/30.8.2004, άρθρο 60 Ν. 3518/2006)

Δικαιούχοι-προϋποθέσεις

  • Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή θανάτου, εφόσον βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη και συμπαράσταση άλλου προσώπου και έχουν αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
  • Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος δικαιούνται το επίδομα μόνο εφόσον είναι τυφλοί ή εφόσον έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος με τις ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους με αναπηρία και με την προϋπόθεση ότι χορηγείται ποσό σύνταξης με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης και όχι τον προνομιακό υπολογισμό των 10500 ημερών.
Ποσό
  • Αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της εκάστοτε καταβαλλόμενης σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου (χωρίς προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών). Το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει το εκάστοτε ισχύον 20πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Στους συνταξιούχους που παίρνουν δύο συντάξεις από το ΙΚΑ το Επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας χορηγείται μόνο στη σύνταξη εκείνη που το ποσό της είναι μεγαλύτερο.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΤΕΑΜ: Συγχωνευθέντα Ταμεία


Πίνακας συγχωνευθέντων - υπαχθέντων - ενταχθέντων στο ΕΤΕΑΜ Ταμείων
Α/ΑΤΑΜΕΙΑΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΣΥΓΧ/ΣΗΣ
1.Ταμείο Εξόδου & Επικ. Ασφ/σης Μισθωτών Βιομηχανιών Καπνού (ΤΕΕΑΜΒΚ)1/6/1983
2.Ταμείο Επικ. Ασφ. Υπαλλήλων Καπνεμπορικών Επιχ/σεων Καβάλας (ΤΕΑΥΚΕ)1/6/1983
3.Ταμείο Επικ. Ασφ. Μισθωτών Παραγωγής και Εμπορίας Οπωρολαχανικών (ΤΕΑΜΠΕΟ)1/6/1983
4.Ταμείο Επικ. Ασφ. Υπαλλήλων Κουρείων - Κομμωτηρίων (ΤΕΑΥΚΚ)1/6/1984
5.Ταμείο Επικ. Ασφ. Εργατοτεχνιτών Υαλουργών (ΤΕΑΕΥ)1/4/1985
6.Ταμείο Επικ. Ασφ. Μισθωτών Κλωστοϋφαντουργίας (ΤΕΑΜΚ)1/1/1987
7.Ταμείο Επικ. Ασφ. Μισθωτών Εστιατορίων - Ζυθεστιατορίων (ΤΕΑΜΕΖ)1/1/1987
8.Ταμείο Επικ. Ασφ. Προσωπικού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΤΕΑΠΕΕΣ)1/9/1992
9.Ταμείο Επικ. Ασφ. Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Δέρματος Ελλάδος (ΤΕΑΕΥΔΕ)1/9/1992
10.Επικουρικό Ταμείο Ασφ/σης Κρεοπωλών και Εργατοϋπαλλήλων Κρέατος (ΕΤΑΚΕΚ)1/9/1992
11.Ταμείο Επικ. Ασφ. Προσ/κού Οργαν. Ελέγχου των δι' Αυτοκ. Συγκοινωνιών και Υπαλλήλων Γραφείων Κοινών Ταμείων Ιδιωτικών Λεωφορείων (ΤΕΑΠΟΕΑΣ & ΥΓΚΤΙΛ)17/3/1993
12.Ταμείο Επικ. Ασφ. Προσ/κού Εταιρειών Λιπασμάτων (ΤΕΑΠΕΛ)6/9/1995
13.Ταμείο Επικ. Ασφ. Εργατοτεχνιτών Δομικών και Ξυλουργικών Εργασιών (ΤΕΑΕΔΞΕ)12/7/1996
14.Επικουρικό Ταμείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΕΤΕΜ)1/3/1999
15.Ταμείο Επικ. Ασφ/σης Εκπροσώπων και Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων (ΤΕΑΕΥΕΕΟ)1/5/1999
16.Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Πρόνοιας και Ασθένειας των Εργαζομένων στα Λιμάνια (ΤΕΑΠΑΕΛ)1/5/2001
17.Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΠΑΕ)1/4/2004
18.Κλάδος Επικ. Σύνταξης του ΤΣΕΑΠΓΣΟ1/12/2007
19.Ταμείο Επικ. Ασφ. Προσ/κού Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδος (ΤΕΑΠΕΤΕ)18/4/2006
20.Ταμείο Επικ. Ασφ/σης Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδας (ΤΕΑΗΕ)1/6/2008
21.Ταμείο Πρόνοιας & Επικ. Ασφ/σης Προσ/κού Ιπποδρομιών (ΤΑΠΕΑΠΙ) προς τους κατ΄επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους1/6/2008
22.Κλάδος Επικ. Σύνταξης του Ταμείου Επικ. Ασφ/σης Προσ/κού Εταιρειών Τσιμέντων (ΤΕΑΠΕΤ)1/6/2008


Σημείωση: Για τη συνταξιοδότηση των ασφ/νων που προέρχονται από το τέως ΤΕΑΕΥΕΕΟ και ΤΣΕΑΠΓΣΟ δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΕΤΕΑΜ, αλλά και μετά την συγχώνευση (1/5/1999 και 1/12/2007 αντίστοιχα) εξακολουθούν να ισχύουν οι καταστατικές διατάξεις των συγχωνευθέντων Ταμείων.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΤΕΑΜ: Συντάξεις Θανάτου ΕΤΕΑΜ

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ:
  

Για την χορήγηση σύνταξης από το ΕΤΕΑΜ, βασική προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, πλην Δημοσίου.

Εξαίρεση:
Δικαιούνται σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ, όσοι ασφ/νοι συγχωνευθέντων στο ΕΤΕΑΜ Ταμείων,
α) επέλεξαν για κύρια σύνταξη το Δημόσιο, μετά την μονιμοποίησή τους με το ν.δ. 874/71 ή
β) είχαν ασφάλιση Δημοσίου για κύρια σύνταξη και παρά το γεγονός αυτό, τα Ταμεία τους βάσει των Καταστατικών τους διατάξεων, τους επέτρεπαν να ασφαλίζονται σ΄αυτά.

Προσοχή: Για το ΕΤΕΑΜ, η αιτία συνταξιοδότησης (γήρας - αναπηρία - θάνατος) καθορίζεται από την συνταξιοδοτική απόφαση του κύριου φορέα και είναι πάντα η ίδια με τον κύριο φορέα.

Επίσης, από την συνταξιοδοτική απόφαση του κύριου φορέα αντλούνται για το ΕΤΕΑΜ βασικά ασφ/κά στοιχεία ανά αιτία συντ/σης, όπως είναι: η ηλικία για τις συντάξεις γήρατος - το ποσοστό και η διάρκεια της αναπηρίας για τις συντάξεις αναπηρίας - τα δικαιοδόχα μέλη οικογένειας θανόντα ασφ/νου ή συντ/χου, το ποσοστό κάθε μέλους στην σύνταξη, η διάρκεια καταβολής αυτής κ.α. για τις συντάξεις θανάτου.


--------------------------------

ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1-1-1993

Αιτία θανάτου: ΚΟΙΝΗ ΝΟΣΟΣ
1500 ημέρες εργασίας συνολικά στην ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ, από τις οποίες 300 τουλάχιστον τα 5 τελευταία χρόνια πριν από εκείνο στο οποίο επήλθε ο θάνατος ή
Να έχουν πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε 4200 ΗΕ (ισχύς από 12/2/2004 - 31/12/2004) οι οποίες αυξάνονται προοδευτικά 150 ΗΕ κατ' έτος μέχρι τη συμπλήρωση 4500 ΗΕ (2005 : 4350 ΗΕ, 2006 και εφεξής: 4500 Η.Ε.) ή οι κατά περίπτωση απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη γήρατος με τις μειωμένες χρονικές προϋποθέσεις, ανάλογα με την κατηγορία υπαγωγής στην ασφάλιση που ανήκε ο θανών ή
Ο κατά περίπτωση απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου κατά την ημερομηνία θανάτου, ως εξής:
300 ΗΕ πριν την συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας, οι οποίες αυξάνονται ανά 120 ΗΕ για κάθε έτος μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους, μέχρι την συμπλήρωση 4200 ΗΕ.
Από τις ημέρες αυτές, οι 300 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα 5 τελευταία χρόνια πριν από εκείνο στο οποίο επήλθε ο θάνατος.




 Πίνακας προϋποθέσεων Ημερών Ασφάλισης ανάλογα με την ηλικία 
 Μέχρι το 21ο έτος: 300 Η.Ε  Μέχρι το 33ο έτος: 1740 Η.Ε  Μέχρι το 45ο έτος: 3180 Η.Ε 
 Μέχρι το 22ο έτος: 420 Η.Ε  Μέχρι το 34ο έτος: 1860 Η.Ε  Μέχρι το 46ο έτος: 3300 Η.Ε 
 Μέχρι το 23ο έτος: 540 Η.Ε  Μέχρι το 35ο έτος: 1980 Η.Ε  Μέχρι το 47ο έτος: 3420 Η.Ε 
 Μέχρι το 24ο έτος: 660 Η.Ε  Μέχρι το 36ο έτος: 2100 Η.Ε  Μέχρι το 48ο έτος: 3540 Η.Ε 
 Μέχρι το 25ο έτος: 780 Η.Ε  Μέχρι το 37ο έτος: 2220 Η.Ε  Μέχρι το 49ο έτος: 3660 Η.Ε 
 Μέχρι το 26ο έτος: 900 Η.Ε  Μέχρι το 38ο έτος: 2340 Η.Ε  Μέχρι το 50ό έτος: 3780 Η.Ε 
 Μέχρι το 27ο έτος: 1020 Η.Ε  Μέχρι το 39ο έτος: 2460 Η.Ε  Μέχρι το 51ο έτος: 3900 Η.Ε 
 Μέχρι το 28ο έτος: 1140 Η.Ε  Μέχρι το 40ό έτος: 2580 Η.Ε  Μέχρι το 52ο έτος: 4020 Η.Ε 
 Μέχρι το 29ο έτος: 1260 Η.Ε  Μέχρι το 41ο έτος: 2700 Η.Ε  Μέχρι το 53ο έτος: 4140 Η.Ε 
 Μέχρι το 30ό έτος: 1380 Η.Ε  Μέχρι το 42ο έτος: 2820 Η.Ε  Μέχρι το 54ο έτος: 4200 Η.Ε 
 Μέχρι το 31ο έτος: 1500 Η.Ε  Μέχρι το 43ο έτος: 2940 Η.Ε 
 Μέχρι το 32ο έτος: 1620 Η.Ε  Μέχρι το 44ο έτος: 3060 Η.Ε 


--------------------------------

Αιτία Θανάτου: ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  
Στην περίπτωση που κρίνεται από τα αρμόδια όργανα του κύριου φορέα ότι, ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα εκτός εργασίας, οι απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις για την σύνταξη λόγω θανάτου από κοινή νόσο μειώνονται στο μισό.
  
Δηλαδή 750 ΗΕ (1500 : 2) συνολικά από τις οποίες 150 ΗΕ (300 : 2) την τελευταία 5ετία ή
2100 ΗΕ (4200 : 2) κ.ο.κ. οποτεδήποτε ή 1/2 μειωμένων χρονικών προϋποθέσεων για σύνταξη γήρατος ή 150 ΗΕ (300 : 2) πριν την συμπλήρωση του 21ου έτος κ.ο.κ.

--------------------------------

Αιτία Θανάτου: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
Στην περίπτωση που κρίνεται από τα αρμόδια όργανα κύριου φορέα ότι, ο θάνατος οφείλεται σε εργατικό ατύχημα, η σύνταξη χορηγείται από το ΕΤΕΑΜ ανεξάρτητα από χρονικές προϋποθέσεις, δεδομένου ότι, αρκεί έστω και μια ημέρα (1) ασφάλισης στο Ταμείο
Σημείωση: Το ποσό της σύνταξης στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό που προκύπτει με βάση 6.000 ΗΕ στην 10η ασφαλιστική κλάση του ΕΤΕΑΜ (προνομιακός υπολογισμός)

--------------------------------

Αιτία Θανάτου: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Στην περίπτωση που κρίνεται από τα αρμόδια όργανα του κύριου φορέα ότι, ο θάνατος οφείλεται σε επαγγελματική ασθένεια, η σύνταξη χορηγείται από το ΕΤΕΑΜ ανεξάρτητα από χρονικές προϋποθέσεις, δεδομένου ότι, αρκεί έστω και μια μέρα (1) ασφάλισης στο Ταμείο

Σημείωση: Το ποσό της σύνταξης στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό που προκύπτει με βάση 6000 ΗΕ στην 10η ασφαλιστική κλάση του ΕΤΕΑΜ (προνομιακός υπολογισμός)

--------------------------------

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Αφετηρία, για τον προσδιορισμό των χρονικών προϋποθέσεων που απαιτούνται κατά περίπτωση, για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είναι το χρονικό σημείο στο οποίο θεμελιώθηκε το δικαίωμα στην κύρια σύνταξη.
  • Χρόνοι ασφάλισης που λαμβάνονται υπόψη για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω θανάτου ασφ/νου στο ΕΤΕΑΜ

  • Το ποσό της σύνταξης του θανόντα κατανέμεται στα μέλη οικογενείας του, τα οποία δικαιώθηκαν για την ίδια αιτία την σύνταξη του κύριου φορέα, κατά τα ποσοστά που ορίζονται για κάθε μέλος από τη νομοθεσία του κύριου φορέα.
  • Ειδικά για τους επιζώντες συζύγους, ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
      Μετά τη λήξη της τριετίας από το θάνατο το ποσό της χορηγούμενης από το ΕΤΕΑΜ σύνταξης στον/στην επιζώντα/ώσα των συζύγων μειώνεται κατά 50% μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους και κατά 30% από τη συμπλήρωση του 65ου έτους και μετά, εφόσον εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.
      Αν όμως ο επιζών σύζυγος ήταν ανάπηρος με Π. Α 67% κατά την ημερομηνία θανάτου του άλλου συζύγου, τότε η σύνταξη χορηγείται χωρίς κανένα περιορισμό για όσο διάστημα διαρκεί η αναπηρία.


--------------------------------

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ, ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1-1-1993

Η σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου του ΕΤΕΑΜ, μεταβιβάζεται στα μέλη της οικογενείας του, που αναγνωρίζονται ως δικαιοδόχα από την απόφαση συνταξιοδότησης του κύριου φορέα , κατά τα ποσοστά που ορίζονται για κάθε μέλος από την νομοθεσία του κύριου φορέα, χωρίς να ερευνώνται εκ νέου οι χρονικές προϋποθέσεις θεμελίωσης του σχετικού δικαιώματος.

--------------------------------

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
  1. Η καταβολή της σύνταξης του ΕΤΕΑΜ αρχίζει από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης του κύριου φορέα, εάν η αίτηση για σύνταξη από το Ταμείο υποβληθεί, μέσα σε τρεις (3) μήνες από την κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο της συνταξιοδοτικής απόφασης του κύριου φορέα, εφόσον, βεβαίως υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα σε σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ κατά την ημερομηνία αυτή (έναρξη συντ/σης κύριου φορέα)
  2. Αν η αίτηση υποβληθεί στο ΕΤΕΑΜ μετά την παρέλευση της τρίμηνης προθεσμίας, η καταβολή της σύνταξης του Ταμείου θα αρχίσει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση.


--------------------------------



ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ




α) Όταν φορέας κύριας ασφάλισης είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:

  • Αίτηση - Δήλωση για σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ (χορηγείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
  • Αντίγραφο απόφασης απονομής της σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

β) Όταν φορέας κύριας ασφάλισης είναι άλλος (πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) Οργανισμός:

  • Αίτηση - Δήλωση για σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ (χορηγείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
  • Αντίγραφο απόφασης απονομής της κύριας σύνταξης. Όταν κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης έχει εκδοθεί απόφαση κυρίου φορέα -αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας- αναζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία
  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
  • Όλα τα ασφαλιστικά βιβλιάρια
  • Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος Εφορίας, το οποίο αναζητείται -κατόπιν συναίνεσης του ασφαλισμένου- από την υπηρεσία
  • Φωτοτυπία σελίδας βιβλιαρίου τράπεζας με τον αριθμό λογαριασμού και το IBAN
Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα Υποκ/τα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους.
  
Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης από εκπρόσωπο του ασφ/νου απαιτείται η προσκόμιση φωτ/πίας εξουσιοδότησης ή πληρεξουσίου.






--------------------------------

Διαβάστε περισσότερα...

Αντιβιοτικά: Προσοχή στην κατάχρηση





Κάθε εποχή φέρνει μαζί της διάφορες ιώσεις και κρυολογήματα. Τα κρυολογήματα αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία οφείλονται σε ιούς.

Εν τούτοις και παρά το γεγονός ότι αρκούν συνήθως λίγα αντιπυρετικά ή αντιβηχικά για την αντιμετώπισή τους γίνεται μία αλόγιστη και επικίνδυνη κατάχρηση αντιβιοτικών με συνέπεια σημαντικές οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Τα αντιβιοτικά αποτελούν μία κατηγορία σωτήριων φαρμάκων που έχουν προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ωστόσο, η συχνή χρήση προκαλεί ένα σημαντικό πρόβλημα γιατί βοηθάει στο να χάσουν τα αντιβιοτικά φάρμακα την αποτελεσματικότητά τους και τα μικρόβια να αναπτύσσουν όλο και πιο εύκολα μηχανισμούς με τους οποίους καθίστανται ανθεκτικά.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών εκτός του κινδύνου της ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους παρενεργειών με το να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Και στην περίπτωση που το αντιβιοτικό δόθηκε γιατί έπρεπε να δοθεί τότε δεν υπάρχουν προβλήματα. Αν όμως η λήψη του αντιβιοτικού έγινε άσκοπα, όπως π.χ. για την αντιμετώπιση ενός κοινού κρυολογήματος τότε χωρίς κανένα αναμενόμενο όφελος το άτομο εκτίθεται σε σοβαρούς κινδύνους.

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, θα πρέπει:

1.Nα αποφεύγετε να λαμβάνετε από μόνοι σας οποιαδήποτε αντιβίωση.

2.Να συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας για οποιονδήποτε πυρετό ή λοίμωξη παρουσιάσετε.

3.Να ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας σ' ότι αφορά τη δοσολογία αλλά και τη διάρκεια λήψεως των αντιβιοτικών που σας συνέστησε.





Πηγή: http://www.real.gr 
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί κάποιοι δεν παχαίνουν;





Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύτηκε στο Νature Medicine, η αναστολή της δράσης ενός ενζύμου, του MGAT2, παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των λιπαρών από το έντερο, ενδεχομένως προλαμβάνοντας την παχυσαρκία.

Ή τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στα ποντίκια: κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, τους χορηγήθηκε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Όπως διαπίστωσαν κατόπιν οι ερευνητές, το βάρος όσων είχαν «κατεβασμένο τον διακόπτη» του MGAT2 παρέμεινε κατά 50% χαμηλότερο.





Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέθοδος στην εισαγωγή βαλβίδας καρδιάς




Χαρακτηρίστηκε ως «ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην καρδιαγγειακή ιατρική» μετά το «μπαλονάκι» και τα «στεντ». Ο λόγος για μια νέα τεχνική που οι καρδιολόγοι θεωρούν ότι σε λίγα χρόνια θα χρησιμοποιείται σε χιλιάδες καρδιοπαθείς κάθε χρόνο, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο αντιμετώπισης της στένωσης της αορτής και μειώνοντας την ανάγκη για εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Η σημαντική εξέλιξη αφορά σε νέο τύπο βιοπροσθετικής βαλβίδας καρδιάς, που έχει δημιουργηθεί από ιστό αγελάδας και εισάγεται στο σώμα με καθετήρα από μια αρτηρία στα πλευρά ή στο πόδι του ασθενούς. Ο τρόπος τοποθέτησής της είναι πολύ λιγότερο επεμβατικός σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο.

Η τεχνική χαιρετίστηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως μια σημαντική εξέλιξη και προορίζεται για ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρή στένωση της αορτής, με συνέπεια η φραγμένη βαλβίδα να εμποδίζει τη ροή του πλούσιου σε οξυγόνου αίματος, με αποτέλεσμα η καρδιά να «ζορίζεται» να λειτουργήσει ως αντλία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, περίπου ένα στα δέκα άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να εμφανίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο, αν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά, οδηγεί σχεδόν τους μισούς σε θάνατο μέσα στην επόμενη διετία.

Η νέα τεχνική παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, από τον πρόεδρο του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια, Γκρεγκ Σμιθ, ενώ έχει ήδη εγκριθεί στην Ευρώπη (αλλά όχι ακόμα στις ΗΠΑ).

Όσο για τα ποσοστά επιβίωσης, αυξάνει κατά σχεδόν δύο χρόνια το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, ενώ μειώνει σημαντικά το κόστος (περίπου στο ένα τρίτο της επέμβασης ανοικτής καρδιάς). Το ποσοστό θανάτων με τη νέα μέθοδο κατά την επέμβαση ήταν 3,4% έναντι 6,4% της μεθόδου ανοικτής καρδιάς, αν και μετά την παρέλευση ενός έτους τα ποσοστά θανάτου των δύο μεθόδων είχαν σχεδόν εξισωθεί.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πτώση μαλλιών λόγω στρες



Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται
Το εξαιρετικά έντονο στρες προκαλεί τη διακοπή της ανάπτυξης των μαλλιών και στη συνέχεια την πτώση τους.

Το σύνηθες στρες που βιώνουμε στην καθημερινή ζωή και στην εργασία μας, δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, αιτία έναρξης της πτώσης των μαλλιών.

Το υπερβολικό στρες που είναι αιτία πτώσης μαλλιών μπορεί να προκληθεί από έντονες σοβαρές συναισθηματικές καταστάσεις, από ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα, το διαβήτη, από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις και από ορισμένα φάρμακα. Επίσης γεγονότα της ζωής όπως η γέννηση ενός παιδιού ή μια αποβολή, προκαλούν ψηλού επιπέδου στρες που δυνατόν να προκαλέσει πτώση μαλλιών.

Η εγκυμοσύνη είναι μια σοβαρή αιτία απώλειας μαλλιών. Υπολογίζεται ότι μέχρι 45% των νέων μητέρων, παρουσιάζουν κάποιο βαθμό απώλειας μαλλιών λόγω του στρες που συνοδεύει τη γέννηση ενός παιδιού.

Βλέπουμε λοιπόν ότι πολλές αιτίες στρες που βιώνουμε συχνά, μπορεί να ξεκινήσουν την πτώση των μαλλιών. Για το λόγο αυτό δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε ποια ήταν η συγκεκριμένη αιτία που άρχισε την πτώση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πτώσης μαλλιών λόγω στρες, τα μαλλιά θα ξαναβλαστήσουν εντός των 6 μηνών που θα ακολουθήσουν. Όμως σε σημαντικό ποσοστό, αυτό το είδος απώλειας μαλλιών είναι η απαρχή ενός σοβαρότερου μακροχρόνιου προβλήματος.

Πώς το στρες προκαλεί την πτώση των μαλλιών;

Τα μαλλιά μεγαλώνουν σε επαναλαμβανόμενους κύκλους. Η φάση της ενεργούς ανάπτυξης διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Στη συνέχεια ακολουθούν 3 μήνες χωρίς μεταβολές και ακολούθως τα μαλλιά πέφτουν από το κεφάλι.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι τρίχες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του κύκλου ανάπτυξης και πτώσης. Έτσι η πτώση των μαλλιών δεν γίνεται αντιληπτή. Είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 100 τρίχες από τα μαλλιά της κεφαλής κάθε μέρα.
Όμως σε περιπτώσεις που βιώνουμε έντονο στρες πολύ ψηλού βαθμού, υπολογίζεται ότι μέχρι 70% των μαλλιών μας, μπορεί να εισέλθουν πρόωρα στη φάση ανάπαυσης χωρίς μεταβολές που ονομάζεται τελογενές στάδιο.

Τρεις μήνες αργότερα, τα μαλλιά αυτά αρχίζουν να πέφτουν προκαλώντας σημαντική τριχόπτωση που γίνεται αντιληπτή (τελογενής πτώση).

Το άτομο που υφίσταται αυτό το φαινόμενο, δεν γίνεται εντελώς φαλακρό και η αραίωση των μαλλιών του δεν θα είναι πολύ εμφανής. Όμως η καθυστέρηση των 3 μηνών από τη στρεσσογόνο κατάσταση και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός, είναι οι λόγοι για τους οποίους δημιουργείται σύγχυση για το τι ήταν η αιτία του προβλήματος.

Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα αρχίσουν να φυτρώνουν ξανά εντός των 6 μηνών που ακολουθούν. Σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων όμως, η τελογενής απώλεια, μπορεί να είναι η αιτία έναρξης για μακροχρόνια πτώση των μαλλιών.

Εάν αντιληφθείτε ότι ξαφνικά αρχίζετε να χάνετε μαλλιά, τότε πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας. Χρειάζεται να γίνει μια διαγνωστική διερεύνηση του προβλήματος ακόμη και στις περιπτώσεις που ένα στρεσσογόνο γεγονός ή άλλο, μπορεί να είναι η αιτία (γονιός που πρόσφατα έχασε ένα παιδί του, μητέρα που μόλις γέννησε ένα παιδί, νεαρή γυναίκα που σταμάτησε να παίρνει αντισυλληπτικά).

Μεταξύ των τεστ που πρέπει να γίνονται περιλαμβάνονται ο έλεγχος του σιδήρου στον οργανισμό, η αξιολόγηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και άλλων ορμονών.

Σε νεαρές γυναίκες είναι συχνό εύρημα τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό. Η χορήγηση σιδήρου ή η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στη διατροφή, μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο απώλειας μαλλιών λόγω χαμηλού σιδήρου.

Βέβαια μια πολύ καλή συμβουλή για τον περιορισμό της πτώσης μαλλιών λόγω στρες, είναι να ελέγχετε και να χειρίζεστε καλύτερα τις καταστάσεις που το προκαλούν. Αντίθετα, περισσότερο έντονο στρες μπορεί να είναι αιτία μακροχρόνιας απώλειας μαλλιών.

Πηγή: medlook.net
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Ελλάδα το ρεκόρ των καπνιστών και των πιο φθηνών τσιγάρων!


Το ρεκόρ των περισσότερων καπνιστών, των φθηνότερων τσιγάρων και των... λιγότερων αντικαπνιστικών μέτρων, στην Ευρώπη κατέχει η χώρα μας! Παρά την εθνική μας πρωτιά σε αριθμό καπνιστών (35% των ενηλίκων), εμφανίζουμε μεγάλα κενά στην καταπολέμηση του καπνίσματος .

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, δεν υπάρχουν ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες, και επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους φοιτητές Ιατρικής και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Παράλληλα δεν υπάρχει κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία, των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη, καθώς και επαρκής αριθμός Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος.

Από την άλλη μεριά όμως πωλούνται τα πιο φθηνά τσιγάρα (28% φθηνότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27)! Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από την Ευρωπαϊκή έκθεση «European Quitting: Progress and Pathways» (EQUIPP), η οποία κατέγραψε την πρόοδο 20 ευρωπαϊκών χωρών, για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς, στο σύνολο των ερωτηθέντων, πιστεύουν ότι το κράτος, θα πρέπει να διαθέσει, περισσότερους πόρους, για θεραπείες διακοπής καπνίσματος (57%), καθώς και για υπηρεσίες υποστήριξης των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν (52%).

Το 47% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εξειδικευμένων ιατρείων διακοπής καπνίσματος. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει το 34% του ελληνικού κοινού, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη εκπαίδευση και συμμετοχή σε θέματα διακοπής καπνίσματος

Τι προτείνουν για την Ελλάδα 
Στην έκθεση οι ειδικοί αναδεικνύουν ως στόχο τη μείωση των καπνιστών κατά 10%, έως το έτος 2012. Για την επίτευξη του στόχου, συνιστούν τα εξής:

-Να αναγνωριστεί η εξάρτηση από τον καπνό ως νόσος.

-Να καλύπτονται από τα Ταμεία οι θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος.

-Να δημιουργηθούν εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος.

-Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας στη διακοπή του καπνίσματος.

-Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση του κοινού στη διακοπή της συνήθειας.

-Να εφαρμοστεί στην πράξη ολοκληρωμένη πολιτική για την κατανάλωση προϊόντων καπνού, γιατί έτσι δημιουργούνται συνέργιες των αντικαπνιστικών μέτρων, οι οποίες αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών διακοπής του καπνίσματος.

ΤΗΣ ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΘΑΚΟΥ




Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο κοντά στη δημιουργία ματιού από βλαστοκύτταρα




Ιάπωνες επιστήμονες δίνουν ελπίδα σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην καλλιέργεια ενός ανθρώπινου ματιού. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Nature οι ερευνητές εξηγούν πώς κατάφεραν να… δημιουργήσουν ένα μάτι ποντικιού από βλαστικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοποριακές θεραπείες για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης!

Ο καθηγητής Andrew Elefanty από τα Monash Immunology and Stem Cell Laboratories επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται σε εργαστήριο αυτό το τμήμα πολύπλοκης δομής της ματιού και «γι’ αυτό είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι».

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν με τη βοήθεια εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων μόνο νεύρα και χόνδρους. Τώρα, για πρώτη φορά μια ομάδα γιαπωνέζων κατάφερε να δημιουργήσει μια εξαιρετικά πολύπλοκη βιολογική δομή, αυτή του αμφιβληστροειδούς.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Elefanty ελπίζει ότι η μέθοδος θα μπορέσει να εφαρμοστεί και σε ανθρώπινα κύτταρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μουσικοί έχουν διαφορετικό μυαλό;



H μουσική παιδεία αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο

Εδώ και περίπου 20 χρόνια εξετάσεις στην περιοχή του εγκεφάλου έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση με τη μουσική έχει επιπτώσεις, όπως η αύξηση νευρικών κυττάρων σε μέγεθος και αριθμό γι΄αυτούς που εντρυφούν σε αυτές. Για να ασχοληθεί ένας καλλιτέχνης με τη μουσική «βάζει μπρος» τμήματα που σχετίζονται με την αφή, την ακοή και την όραση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια μελέτη 20 γυναικών, εκ των οποίων οι 10 δεν είχαν κανενός είδους ενασχόληση με τη μουσική, ενώ οι υπόλοιπες είχαν ξεκινήσει μαθήματα πιάνου πριν τα 7 τους χρόνια και συνέχισαν την εκπαίδευση για τουλάχιστον 8 έτη, χωρίς όμως να είναι επαγγελματίες. Στη μελέτη όλες οι γυναίκες άκουσαν 20 λέξεις, τις οποίες έπρεπε να θυμηθούν. Μετά άκουσαν άλλες 40, εκ των οποίων οι μισές ήταν οι προηγούμενες 20 λέξεις σε τυχαία σειρά, ενώ οι άλλες ήταν νέες. Αυτό που έπρεπε να κάνουν οι συμμετέχουσες στη μελέτη ήταν να ξεχωρίσουν τις νέες λέξεις από αυτές που είχαν ειπωθεί.

Όλες τα κατάφεραν καλά, αλλά αυτές που είχαν μουσική παιδεία... λίγο καλύτερα! Το μηχάνημα που παρακολουθούσε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους έδειξε ότι την πρώτη φορά είχαν ενεργοποιηθεί οι ίδιες περιοχές εγκεφάλου σε όλες. Η διαφορά ήταν στην προσπάθεια να καθορίσουν οι γυναίκες, εάν είχαν ακούσει πιο πριν τις λέξεις. Αυτές με τη μουσική εκπαίδευση ενεργοποίησαν περιοχές του οπτικού φλοιού. Ο λόγος; Αυτή η περιοχή στο παρελθόν είχε ενεργοποιηθεί, ώστε να επεξεργαστούν πληροφορίες σχετικά με τη μουσική που έπαιζαν και παρόλο που η απομνημόνευση λέξεων φαινομενικά δεν σχετίζεται με τη λειτουργία της όρασης, τελικά υπάρχει σχέση.

Η μουσική εκπαίδευση τελικά για μακροχρόνιο διάστημα αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο με τρόπο, που περιοχές που είναι για ένα συγκεκριμένο τύπο λειτουργίας μπορούν και προσλαμβάνουν πληροφορίες για τύπο. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ειδικά για ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εμμηνόπαυση: Συμπτώματα, ορμόνες και θεραπεία



Οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις
Η εμμηνόπαυση είναι η φυσιολογική διαδικασία η οποία καταλήγει στο τέλος των περιοδικών κύκλων της έμμηνου ρύσης στις γυναίκες.

Στις περισσότερες γυναίκες η τελευταία περίοδος εκδηλώνεται γύρω στην ηλικία των 52 ετών. Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί πιο νωρίς σε γυναίκες που καπνίζουν, σε γυναίκες που υπεβλήθηκαν σε αφαίρεση των ωοθηκών τους (ωοφορεκτομή, ωοθηκεκτομή) ή που έλαβαν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Μια γυναίκα που είναι στα πενήντα της μπορεί να καταλάβει ότι έφτασε στην εμμηνόπαυση όταν για ένα διάστημα περίπου 12 μηνών δεν έχει περίοδο. Επίσης μπορεί να παρουσιάζει σημεία και συμπτώματα που συνοδεύουν τις ορμονικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν την εμμηνόπαυση.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

1. Εξάψεις

2. Νυκτερινούς ιδρώτες

3. Ξηρότητα κόλπου

Επίσης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν:

1. Αλλαγές της ψυχικής διάθεσης

2. Διαταραχές του ύπνου

3. Πόνο

4. Προβλήματα μνήμης

Ωστόσο τα εν λόγω συμπτώματα μπορεί να μην οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης.

Συνήθως δεν χρειάζεται να γίνονται ορμονικά τεστ για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μετρήσεις των ορμονών ή άλλα τεστ. Για παράδειγμα όταν μια νεότερη σε ηλικία γυναίκα παρουσιάζει συμπτώματα ανάλογα με αυτά της εμμηνόπαυσης μπορεί ο γιατρός να ζητήσει μετρήσεις της FSH ή άλλων ανάλογων ορμονών για να διαφανεί εάν πράγματι υπάρχουν ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εμμηνόπαυση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου. Όμως μερικές γυναίκες μπορεί να τα παρουσιάζουν για χρόνια.

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν με τη βοήθεια ορισμένων μέτρων να απαλύνουν τις ενοχλήσεις τους:

1. Αποφυγή του καπνίσματος

2. Η όσο το δυνατό λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ

3. Ενδυμασία που να επιτρέπει εύκολα στη γυναίκα σε περίπτωση εξάψεων να βγάλει ένα επιφανειακό ένδυμα για να μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος της

4. Ύπνος σε δροσερό δωμάτιο. Ορισμένες γυναίκες χρησιμοποιούν ένα πακέτο με πάγο κάτω από το μαξιλάρι τους

5. Η τακτική σωματική άσκηση

6. Η υγιεινή διατροφή

7. Η χρήση λιπαντικών του κόλπου για αποφυγή πόνου και άλλων προβλημάτων κατά τη σεξουαλική επαφή

Εάν τα μετρά αυτά δεν βοηθούν τότε η γυναίκα μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του γιατρού της για θεραπεία με ορμόνες ή άλλα μη ορμονικά φάρμακα και άλλους τρόπους αντιμετώπισης.

Η θεραπεία με ορμόνες για την εμμηνόπαυση έχει τα καλά αλλά και τους κινδύνους της. Η γυναίκα πρέπει να συζητά το θέμα με το γιατρό της.

Η ορμονική θεραπεία βοηθά περισσότερο για τις εξάψεις, τους νυκτερινούς ιδρώτες, την κολπική ξηρότητα και εναντίον της οστεοπόρωσης. Όμως η ορμονική θεραπεία έχει συσχετισθεί με σοβαρές παρενέργειες όπως η θρόμβωση, η καρδιακή προσβολή, η αποπληξία (εγκεφαλικά επεισόδια), καρκίνο του μαστού και με παθήσεις της χοληδόχου κύστης.

Η ορμονική θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για ένα έως δύο χρόνια το περισσότερο στις περιπτώσεις όπου οι άλλες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές.



Πηγή: http://www.medlook.net
Διαβάστε περισσότερα...