Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Εσώρουχο εναντίον βιαστή σημειώσατε «άσο»


«Κεραυνοβολεί» τον επίδοξο δράστη και ενημερώνει αστυνομία και οικείους του θύματος!

Τρεις ινδοί σπουδαστές Μηχανικής κατασκεύασαν το απόλυτο αποτρεπτικό για σεξουαλικές επιθέσεις και μάλιστα σε συσκευασία εσωρούχου.

Ο αποτροπιασμός της ινδικής κοινωνίας μετά τα πρόσφατα ζοφερά γεγονότα ώθησε τους πολυμήχανους φοιτητές να φτιάξουν μια συσκευή για την προστασία των γυναικών της χώρας τους από επιθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης: ένα εσώρουχο που εκπέμπει ηλεκτροσόκ και ειδοποιεί ταυτοχρόνως την αστυνομία και την οικογένεια της γυναίκας για την επίθεση.

Η συσκευή, που ονομάζεται Society Harnessing Equipment (SHE), είναι στο στάδιο της τελειοποίησης και αναμένεται μάλιστα να κυκλοφορήσει μέσα στον Απρίλιο.



«Το εσώρουχο διαθέτει GPS, GSM και αισθητήρες πίεσης, είναι ικανό να προκαλεί ηλεκτροσόκ 3.800 kV και να ειδοποιεί αστυνομία και γονείς», δηλώνει η συν-εφευρέτρια Manisha Mohan. Το εσώρουχο μπορεί να επαναλάβει το ηλεκτροσόκ 82 φορές, παρέχοντας στη γυναίκα προστασία από ενδεχόμενη απόπειρα για ομαδικό βιασμό.



Η ομάδα των σπουδαστών αποφάσισε να τοποθετήσει το κλειστό κύκλωμα στο σουτιέν και όχι στο κάτω μέρος του εσωρούχου, καθώς έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν σε θύματα βιασμών και αστυνομικούς πληροφορήθηκαν ότι οι βιαστές επιτίθενται συνήθως πρώτα στο στήθος.



«Ο άντρας που θα προσπαθήσει να κακοποιήσει σεξουαλικά ένα κορίτσι θα πάθει την πλάκα της ζωής του όταν οι αισθητήρες πίεσης τεθούν σε λειτουργία», εξηγεί η Mohan. Οι εφευρέτες του ηλεκτροφόρου εσωρούχου είναι φοιτητές στο SRM University, μια από τις κορυφαίες σχολές Μηχανικής της Ινδίας: ο Niladri Basu (αριστερά), η Manisha Mohan (κέντρο) και η Rimpi Tripathy (δεξιά).



Οι τρεις νέοι κινητοποιήθηκαν για δράση μετά τον φριχτό ομαδικό βιασμό και τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό γυναίκας μέσα σε λεωφορείο του Νέου Δελχί τον περασμένο Δεκέμβριο...




Διαβάστε περισσότερα...

Προχωράει η ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων


Τι αναφέρει το προσχέδιο νόμου - Πιθανώς στο πόδι το βραχιόλι.

Αντιμέτωπη με τον προβληματισμό πολλών βουλευτών της Επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη του σωφρονιστικού συστήματος, βρέθηκε σήμερα η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που εισηγήθηκε τις διατάξεις για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων.

Γι' αυτό το πρωτοποριακό, για τη χώρα μας, μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης και το προσχέδιο νόμου που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενημέρωσαν την κοινοβουλευτική επιτροπή, η πρόεδρος Χρυσούλα Παπαταξιάρχη και τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Ευτύχιος Φυτράκης και Ευαγγελία Μήτρου.

Το προσχέδιο νόμου περιγράφει τρεις κατηγορίες επιτηρουμένων:

- Κρατούμενοι, που έχουν καταδικαστεί με στερητικές της ελευθερίας ποινές, θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων και να αποφυλακίζονται, υπό τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής.

- Για το καθεστώς της προσωρινής κράτησης, ο ανακριτής θα μπορεί να αποφασίζει την ηλεκτρονική επιτήρηση προκειμένου η προσωρινή κράτηση να είναι το έσχατο δικονομικό μέσο.

- Η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι δυνατό να έχει εφαρμογή και για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται η συναίνεση του κατάδικου ή του υπόδικου, ενώ το κόστος των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης φέρει ο κατηγορούμενος και αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι στερείται την οικονομικής δυνατότητας να το καταβάλει, θα το καλύπτει το κράτος.

Τι γίνεται στις περιπτώσεις παραβίασης της ηλεκτρονικής επιτήρησης; Το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα μπορεί πολύ δύσκολα να παραβιαστεί και, αν συμβεί η παραβίαση, θα χτυπήσει συναγερμός. «Το πιθανότερο είναι πως το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης θα είναι χαλκάς στο πόδι, που δεν φαίνεται κιόλας» είπε το μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Ευαγγελία Μήτρου, επισημαίνοντας ότι το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης δεν θα πρέπει να προσβάλλει την προσωπικότητα και να είναι εμφανές ότι φέρει επάνω του ο επιτηρούμενος.

Το βάρος των αποφάσεων παραμένει στα αρμόδια όργανα, ανακριτής, δικαστικό και πειθαρχικό συμβούλιο αλλά πάντα με τη συναίνεση του κρατούμενου. Επιδιώχθηκε η ηλεκτρονική επιτήρηση να είναι ένα ήπιο μέτρο, που θα εξυπηρετεί την ασφάλεια και δεν θα είναι ιδιαίτερα επαχθές, είπαν τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Όπως εξήγησε στους βουλευτές η πρόεδρος της νομοπαρασκευαστική επιτροπής Χρυσούλα Παπαταξιάρχη, ζητούμενο της επιτροπής ήταν να εισηγηθεί τρόπους εφαρμογής ηλεκτρονικής επιτήρησης στο πλαίσιο των μέτρων δικονομικού καταναγκασμού της απόλυσης υπό όρους και των αδειών κρατουμένων, με κύριο στόχο την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης χωρίς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Απόλυση υπό όρους

Όπως εξήγησαν, ειδικότερα, τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης αποφασίστηκε να έχει εφαρμογή μόνο σε κατάδικους με ποινές πρόσκαιρης ή ισόβιας κράτησης. Η απόλυση υπό όρους θα γίνεται με συναίνεση του κατάδικου, ο οποίος θα υποβάλει αίτηση.

Καθορίστηκε ελάχιστος πραγματικός χρόνος του κατάδικου στο κατάστημα κράτησης, προκειμένου ο κατάδικος να αποκτήσει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για την απόλυσή του υπό ηλεκτρονική επιτήρηση και ορίστηκε ρητά ότι, σε αυτή την περίπτωση, ο απολυόμενος και ηλεκτρονικά επιτηρούμενος θα έχει το δικαίωμα να βγαίνει από το σπίτι του, προκειμένου να μπορεί να εργάζεται, να καταρτίζεται, να εκπαιδεύεται ή να συμμετέχει σε προγράμματα απεξάρτησης.

Με την εισαγωγή ενδιάμεσου σταδίου έκτισης της ποινής, επιδιώκεται η σταδιακή και ομαλή μετάβαση για τον κατάδικο, από το καθεστώς στέρησης της ελευθερίας, στην ελεύθερη κοινωνική ζωή. Επιπλέον, με την εισαγωγή αυτού του ενδιάμεσου σταδίου, διευκολύνεται και γίνεται ασφαλέστερη και η κρίση του δικαστικού συμβουλίου που, μετά τον χρόνο τής υπό ηλεκτρονική επιτήρηση απόλυσης, θα κρίνει και την απόλυση υπό όρο κατά το άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα. Δίνεται, συνεπώς, η δυνατότητα στο δικαστικό συμβούλιο να διαπιστώσει και να εκτιμήσει τη συμπεριφορά του καταδίκου όχι, πλέον, μέσα στη φυλακή, αλλά σε συνθήκες δοκιμασίας εκτός καταστήματος κράτησης.

Ανήλικοι σε ηλεκτρονική επιτήρηση

Ο θεσμός της απόλυσης, υπό τον όρο του κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εισάγεται βέβαια και στο δίκαιο ανηλίκων που, λόγω της ηλικίας των δραστών, το σύνολο των ρυθμίσεων διέπεται από την αρχή της επιείκειας. Ο ανήλικος κρατούμενος θα έχει δηλαδή δυνατότητα να απολυθεί για κατ΄οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση νωρίτερα από όσα θα προβλεφθούν για τους ενήλικους δράστες. Αλλά και τυχόν παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων προτείνεται να μην μπορεί να τους στερήσει πλήρως το δικαίωμα του κατ΄ οίκον περιορισμού υπό ηλεκτρονική επιτήρηση.

Αντί της προσωρινής κράτησης

Με το προσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο ανακριτής να έχει τη δυνατότητα, αντί της προσωρινής κράτησης, να επιβάλει την ηλεκτρονική επιτήρηση στον κατηγορούμενο και να τον αφήσει εκτός φυλακής. Ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης του κατ΄ οίκον περιορισμού θα είναι ένας αυστηρότερος περιοριστικός όρος και θα πρέπει, συνεπώς, να ερευνάται πρώτα από τον ανακριτή η δυνατότητα να αφήσει ελεύθερο τον κατηγορούμενο, με την υποχρέωση να τηρήσει κάποιον περιοριστικό όρο από αυτούς που ήδη ισχύουν στο Ποινικό Δίκαιο (εγγυοδοσία, παρουσία σε Αστυνομικό Τμήμα κλπ).

Όταν δε, διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ελαφρύτερος περιοριστικός όρος, μετά να επιβάλλεται η ηλεκτρονική επιτήρηση και, τελευταία, να επιβάλλεται η προσωρινή κράτηση ως έσχατο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού. Και πάλι προέχει η συναίνεση του κατηγορουμένου, ο οποίος θα πρέπει να έχει όμως γνωστή διαμονή για την ηλεκτρονική του επιτήρηση.

Άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση

Για την ηλεκτρονική επιτήρηση σε αδειούχους κρατούμενους, στόχος των προωθούμενων διατάξεων είναι να αυξηθεί ο αριθμός τους σε περιπτώσεις που τα αρμόδια όργανα των φυλακών είτε είναι, σήμερα, αρνητικά είτε ιδιαίτερα διστακτικά, λόγω της κοινωνικής ή ποινικής κατάστασης των κρατουμένων που ζητούν την άδεια. Μπορεί οι άδειες σε κρατούμενους να μην συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων θέσεων κράτησης, αλλά η φυσική απουσία κρατουμένων με άδεια αμβλύνει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του συνωστισμού στις φυλακές που, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ασφυκτικός.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή εισηγήθηκε δύο κύριες παρεμβάσεις στο σωφρονιστικό κώδικα.

Η πρώτη παρέμβαση αφορούσε κρατούμενους που στερούνται στέγης ή οικογένειας και τους αλλοδαπούς που ενδέχεται να μην έχουν σταθερή διαμονή και δομημένο οικογενειακό περιβάλλον στη χώρα μας. Με τις ρυθμίσεις, η παρακολούθηση στις συγκεκριμένες περιπτώσεις κρατουμένων σε άδεια θα ανατεθεί, κατά κανόνα, σε υπηρεσίες επιμελητών ανηλίκων ή επιμελητών κοινωνικής αρωγής ή στην ΕΛΑΣ.

Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει με καταγραφή της γεωγραφικής θέσης του αδειούχου (γεωεντοπισμός) και εποπτεύοντα ρόλο θα έχουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Δικαιοσύνης. Ειδικά για τους στερούμενους στέγης αλλοδαπούς, μια πιθανή επιλογή είναι η παραπομπή τους σε κάποιο από τα Κέντρα υποδοχής ή φιλοξενίας, αλλά μόνο προς εμφάνιση και διανυκτέρευση και όχι ως κλειστή φιλοξενία ή διαμονή.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορούσε στους δράστες πράξεων με ιδιαίτερη απαξία, κατάδικοι με ισόβια ή με 25ετη κάθειρξη, και προωθείται με άδειες η ηλεκτρονική επιτήρηση κατ΄οίκον περιορισμού και ο γεωεντοπισμός τους.

Όχι στο εμφανές ηλεκτρονικό βραχιολάκι

Ως προς το τεχνικό σκέλος της ηλεκτρονικής επιτήρησης, δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί τα μέσα της επιτήρησης διότι αλλάζουν διαρκώς. Σε κάθε περίπτωση, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή εισηγείται το τεχνικό μέσο να επιλεγεί και με κριτήριο τον σεβασμό της προσωπικότητας (να μην είναι ορατό το συγκεκριμένο μέσο επιτήρησης, ώστε να μην βλέπει ο οποιοσδήποτε ότι κάποιος άνθρωπος είναι υπό ηλεκτρονική επιτήρηση).

Δεν πρόκειται δηλαδή, να είναι ένα ορατό βραχιολάκι. Το ηλεκτρονικό μέσο που θα φέρει το άτομο υπό επιτήρηση αλλά και το όλο σύστημα θα πρέπει να επιλεγεί με τρόπο που να οδηγεί στον ελάχιστο αναγκαίο αριθμό δεδομένων που θα τηρούνται σε σχέση με το άτομο αυτό. Επίσης, όλο το σύστημα θα είναι υπό τον έλεγχο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο προσκήνιο οι συνθήκες υγιεινής στην εργασία


Ημερίδα πραγματοποιείται σήμερα στον Πειραιά.

Ημερίδα με θέμα «Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εργασιακών χώρων» πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη, στον Πειραιά.

Η ημερίδα διοργανώνεται από τη διεύθυνση και το σύλλογο του 1ου Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου της περιοχής σε συνεργασία με τον πρόεδρο και τα μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής Ασφάλειας Εργασίας και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος που βρίσκεται επί των οδών Αντιπλοιάρχου Βλαχάκου και Σαλαμίνος 4, Αγία Σοφία, στον Πειραιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Αεροπορικό εισιτήριο ανάλογο με τα… κιλά σας


Όσο πιο αδύνατοι είστε, τόσο λιγότερο πληρώνετε.

Η αεροπορική εταιρεία Samoa Air ξεκίνησε να χρεώνει τους επιβάτες της ανάλογα με… τα κιλά τους! Σύμφωνα με το νέους κανόνες της εταιρείας κάθε επιβάτης πληρώνει συγκεκριμένο ποσό για κάθε κιλό, το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με τον προορισμό και το πόσο μακρινός είναι αυτός.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Chris Langton, μιλώντας στο ραδιόφωνο ABC της Αυστραλίας ανέφερε ότι αυτός «είναι ο δικαιότερος τρόπος να ταξιδεύει κανείς».

Οι τιμές κυμαίνονται ανάμεσα στο 1 δολάριο και 4,16 δολάρια το κιλό!



«Οι άνθρωποι πάντα έκλειναν θέση, όμως για τις αεροπορικές εταιρείες το βάρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μάλιστα, όσο πιο μικρό είναι το αεροσκάφος τόσο μειώνεται η διακύμανση του βάρους μεταξύ των επιβατών» τόνισε.

«Οι επιβάτες προσθέτουν τα κιλά των αποσκευών τους και δεν υπάρχουν έξτρα χρεώσεις για παραπανίσιο βάρος», είπε ακόμη.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιβεβαίωση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ συνταξιούχων ηλεκτρονικά


Μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων μπορούν εισάγοντας τα κατάλληλα στοιχεία να πληροφορούνται εάν είναι καταγεγραμμένος ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ τους στα των ταμείων τους, ώστε να είναι βέβαιοι ότι δεν θα διακοπεί η σύνταξή τους.

Ειδικά για τους συνταξιούχους ΟΓΑ υπάρχει διορία έως τις 8 Απριλίου.
Χρήση της Ειδικής Διαδικτυακής Εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) μπορούν να κάνουν από την 1-4-2013 έως και τις 8-4-2013, οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων που δεν προσήλθαν έως τις 29 Μαρτίου 2013 στους ανταποκριτές του ΟΓΑ να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι μπορούν να ελέγξουν εάν είναι συμπληρωμένα σωστά τα στοιχεία του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ στην ενημερωτική επιστολή που τους έχει στείλει ο Οργανισμός. 

Σημαντικό για όλους:
  • Για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι συνταξιούχοι πρέπει να μπαίνουν στην ακόλουθη σελίδα εδώ.
  • Για τους συνταξιούχους όλων των άλλων ταμείων ασφάλισης, οι συνταξιούχοι πρέπει να μπαίνουν στην ακόλουθη σελίδα εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: ΔΣ της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Προ-ώθηση: Πρόσβαση στον Τουρισμό – Ώθηση στην Εργασία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.04.2013

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και επαρκή ενδιάμεσα αποτελέσματα εξελίσσονται οι δράσεις της Πράξης: «Πρόσβαση στον Τουρισμό – Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής», απευθυνόμενη σε 100 ωφελούμενους/ες με αναπηρία.

Εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, οι ενέργειες των εταίρων της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ‘ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ’ επικεντρώθηκαν σε μία διττή κατεύθυνση και προοπτική: αφενός της ενίσχυσης του δυναμικού των ωφελούμενων της Πράξης (λ.χ. μέσω της κατάρτισης, της ψυχοκοινωνικής και επαγγελματικής τους συμβουλευτικής υποστήριξης), αφετέρου της δικτύωσης αυτών με τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς της κοινωνίας και δη τους εκπροσώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής.

Με την ολοκλήρωση, εντός του Ιανουαρίου, του ‘κύκλου’ της ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής τους υποστήριξης -σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο- στην επιτυχή έκβαση του οποίου αναγνωρίζεται η συνδρομή εξειδικευμένων επαγγελματιών (ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών), οι ωφελούμενοι/ες της Πράξης εντάχθηκαν στις υπόλοιπες προγραμματισμένες δράσεις στο πλαίσιο της υλοποίησής της.

Εντός του Φεβρουαρίου συγκροτήθηκαν τα πρώτα τμήματα κατάρτισης στο αντικείμενο της ‘Οργάνωσης και Λειτουργίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Τουριστικής Επιχείρησης και Τουριστικού Γραφείου’, έχοντας μέχρι σήμερα συμμετάσχει σε αυτά και ολοκληρώσει την κατάρτιση, κατά το μάλλον ή ήττον, οι μισοί/ές ωφελούμενοι/ες της Πράξης. Στη συγκρότηση των επιμέρους τμημάτων ελήφθη μέριμνα ώστε η σύνθεση των εκπαιδευτικών ομάδων να αποτελεί μοχλό και όχι τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία των εκπαιδευόμενων. Συνυπολογίστηκε ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίο τόσο το είδος της αναπηρίας των ωφελούμενων, όσο και οι προϋπάρχουσες γνώσεις και εμπειρίες τους θα τους/τις διευκόλυναν να συλλειτουργήσουν αποτελεσματικότερα εντός ‘ομόλογων εκπαιδευτικών ομάδων’, όπου τα χαρακτηριστικά, οι εμπειρίες, οι αναφορές, οι ανάγκες των μελών τους βρίσκονται σε σύμπνοια και δύνανται να συμπλεύσουν προς τη δημιουργική αξιοποίησή τους και την ενίσχυση του ‘μανθάνειν’ των επωφελούμενων. Η παροχή παράλληλα στους/στις ωφελούμενους/ες της κατάρτισης εύλογων προσαρμογών –λ.χ. προσβασιμότητα υποδομής φορέα κατάρτισης και εκπαιδευτικού υλικού, υπηρεσίες διερμηνείας σε τμήμα κατάρτισης κωφών εκπαιδευόμενων- αποτέλεσε αν όχι ικανή, αναγκαία συνθήκη για την υποστήριξη της μαθησιακής τους πορείας.

Η συμμετοχή των ωφελούμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία συνέστησε για την πλειοψηφία τους θετική εμπειρία τόσο στο επίπεδο της πρόσληψης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων, όσο και στο συναισθηματικό επίπεδο. Παράλληλα με την κατάρτιση στις αίθουσες διδασκαλίας, οι ωφελούμενοι/ες βίωσαν μαθησιακές εμπειρίες επισκεπτόμενοι/ες τουριστικά γραφεία και χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος άμεσα συνυφασμένους με το αντικείμενο εστίασης της εν θέματι Πράξης, όπου και συνομίλησαν με αρμόδια πρόσωπα που εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Οι εν λόγω εκπαιδευτικές επισκέψεις έδωσαν τη δυνατότητα στις εκπαιδευόμενες ομάδες να εκτεθούν σε μεθόδους, ιδέες και εφαρμογές που δεν μεταφέρονται εύκολα από τους/τις εκπαιδευτές/τριες σε συμβατικά περιβάλλοντα μάθησης, ενθαρρύνουν δε τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να τις εφαρμόσουν όταν θα έχουν την ανάλογη ευκαιρία.

Η κατάρτιση των υπόλοιπων ωφελούμενων της Πράξης βρίσκεται στο παρόν σε εξέλιξη, ενώ παράλληλη τροχιά με αυτή διαγράφει η επαγγελματική τους συμβουλευτική υποστήριξη –μέσω συνεδριών σε ατομική και ομαδική βάση- η οποία διεξάγεται από εξειδικευμένα στελέχη επαγγελματικού προσανατολισμού - συμβουλευτικής και επαγγελματίες με μακρόχρονη εμπειρία και ουσιαστική γνώση των απαιτήσεων του κλάδου των τουριστικών υπηρεσιών. Ως ενέργεια, αποβλέπει στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και εξατομικευμένου πλάνου επαγγελματικής ανάπτυξης των ωφελούμενων που θα λειτουργήσει ως πυξίδα για την ένταξή τους στις δομές της απασχόλησης.

Σε ό,τι δε αφορά τη δικτύωση των ωφελούμενων της Πράξης με τους παραγωγικούς φορείς, σημειώνεται πως εντός του Ιανουαρίου υλοποιήθηκε, στο Ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, το πρώτο forum – συνάντηση εργασίας μεταξύ των ωφελούμενων και εκπροσώπων από τον επιχειρηματικό ιστό του τουρισμού στην Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο του forum αναλύθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του κλάδου των τουριστικών υπηρεσιών, τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητές του, τις προοπτικές ανάπτυξής του, καθώς και ζητήματα που αφορούν στους δυνητικούς τρόπους δραστηριοποίησης των ωφελούμενων της Πράξης στη συγκεκριμένη αγορά. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης παρέμβασης έχαιρε σε σημαντικό βαθμό θετικών σχολίων από τους/τις ωφελούμενους της Πράξης ως προς τη γενικότερη αίσθηση που αποκόμισαν από τη συνδιαλλαγή τους με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Επιπρόσθετα, στο τέλος Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο ίδιο Ξενοδοχείο ημερίδα, απευθυνόμενη πρωτίστως σε ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων, επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και φορείς του τουρισμού και στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των δεύτερων για το αντικείμενο της Πράξης, τον πληθυσμό – στόχο της, τις βλέψεις και τις προοπτικές της. Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι ενέργειες για την ηλεκτρονική δικτύωση των ωφελούμενων της Πράξης με τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς του τουριστικού κλάδου της Περιφέρειας Αττικής.

Αποτελώντας εντούτοις κυριότερο μέλημα της Α.Σ. ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ, η συνεχής βελτίωση της πορείας της Πράξης, παρά η ανάδειξη μιας εικόνας ομαλής υλοποίησης των δράσεων που προβλέπει και της επίτευξης των στόχων της, πρέπει σε αυτό το σημείο να παρατεθούν και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη μέχρι σήμερα εξέλιξή της. Σε ένα πρώτο επίπεδο καταγράφονται οι επιφυλάξεις των ωφελούμενων της Πράξης ως προς την ‘ασφάλεια των λεωφόρων’ που προτείνονται στο πλαίσιό της. Επιφυλάξεις που επί παραδείγματι εστιάζονται στη λειτουργία του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας και στις δικλείδες ασφαλείας που η εμπλοκή τους σε μορφές κοινωνικής επιχειρηματικότητας του Ν.4019/2011 τους παρέχει, στους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που ενέχονται από την άσκηση ατομικής ή/και συλλογικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και στην αποδοχή της παρεχόμενης εργασίας των ατόμων με αναπηρία από δυνητικούς εργοδότες σε μια περίοδο που η προσφορά εργασίας υπερτερεί σημαντικά της ζήτησης.
Εκ παραλλήλου, δεν απουσιάζουν και επιφυλάξεις από την πλευρά ορισμένων εκπροσώπων του επιχειρηματικού ιστού του τουριστικού κλάδου, που σχετίζονται κυρίως με τη δυνατότητα ανταπόκρισης των ωφελούμενων σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό τομέα υπηρεσιών. Αναγνωρίζεται ωστόσο από την πλευρά τους πως το φάσμα των τουριστικών υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα ευρύ, δυνάμενο να απορροφήσει ανθρώπους διαφορετικών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και δυνατοτήτων. Στην κάθε περίπτωση, εκείνο που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω είναι η δυνατότητα συμβολής των ωφελούμενων της Πράξης στη διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος και δη στην ενίσχυση του ‘τουρισμού για όλους’ σε μια χώρα που παρουσιάζει ακόμη ελλείψεις ως προς την εκπλήρωση αυτής της προοπτικής. Συνθήκη που καθίσταται αναγκαία τόσο για την ανάδειξη νέων θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα στις επίμονες συνθήκες οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας, όσο και για τη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους.

Από τη μέχρι σήμερα θεώρηση της Πράξης και παρά τους θετικούς βηματισμούς της, πρέπει να υπογραμμισθεί πως η απρόσκοπτη υλοποίησή της και η προώθηση των στόχων της αποτελεί πρόκληση, καθώς απαιτεί τη συνεχή εναρμόνιση προγραμματισμένων δυνατοτήτων με πραγματοποιήσιμες πρακτικές.

Τους ανωτέρω κινδύνους δύναται σε ένα βαθμό να αποσοβήσει ο ‘συγκερασμός δυνατοτήτων’ και η ‘συνεργασία’ και στη βάση αυτής της οπτικής, η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ ευχαριστεί εκ νέου τους εταίρους της για την υπεύθυνη συνεισφορά τους στην υλοποίηση της Πράξης καθώς και όλους εκείνους που με προθυμία υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη φιλόδοξη και καινοτόμο προσπάθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την Πράξη, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην έδρα της Α.Σ. ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ, Ερατύρας 3, 104 39 Αθήνα, τηλέφωνο 210 82 59 664 ή εναλλακτικά να ανατρέχουν στις ιστοσελίδες των Εταίρων της Α.Σ.: www.esaea.gr, www.kmop.gr, www.imee.gr, www.hatta.gr ,www.posgamea.gr

Η Πράξη υλοποιείται από την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ‘ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ’ στο πλαίσιο της δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 331 KB)
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 528 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Υψηλού επιπέδου συναντήσεις στην Νέα Υόρκη για τον Ι. Βαρδακαστάνη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.04.2013

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης μετέβη στη Νέα Υόρκη με την ιδιότητα του προέδρου της IDA (Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία), όπου πραγματοποίησε μια σειρά επισκέψεων υψηλού επιπέδου για τα θέματα της Αναπηρίας διεθνώς, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της IDA, μεταξύ 24 - 28 Μαρτίου 2013, με το βλέμμα στραμμένο στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη (HLMDD) που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπροσωπεία της IDA πραγματοποίησε περισσότερες από είκοσι συναντήσεις με ένα σημαντικό αριθμό Πρεσβευτών ή αναπληρωτών Πρεσβευτών των μόνιμων αποστολών κρατών στον ΟΗΕ, καθώς και με ανώτατους αξιωματούχους φορέων του ΟΗΕ. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τους Πρέσβεις των Φιλιππίνων και της Ισπανίας, των δύο συντονιστών της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης μεταξύ της αντιπροσωπείας και των δύο συμπροέδρων της ανοικτής ομάδας εργασίας για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης (SDGs), των Πρεσβευτών Κένυας και Ουγγαρίας, όπως και με το άτυπο δίκτυο κρατών μελών που συμπροεδρεύουν (Νέας Ζηλανδία, Μεξικό).

Η αντιπροσωπεία της IDA τόνισε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων την ανάγκη σύνδεσης του HLMDD και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, που θα λάβει χώρα στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, ώστε να ενισχυθεί το μήνυμα ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο για τη μετά το 2015 εποχή: «Είναι απαραίτητο τα άτομα με αναπηρία να θεωρηθούν άμεσα ενδιαφερόμενοι σε όλες τις συζητήσεις σχετικά με την Ανάπτυξη από το 2015 και εξής», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης μετά τη συνάντηση με τους Πρέσβεις των Φιλιππίνων και της Ισπανίας, «θεωρούμε ότι ένα φιλόδοξο συμπερασματικό κείμενο από την HLMDD θα προωθήσει τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στη συζήτηση για τους αναπτυξιακούς στόχους».

Κατά τη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της UNICEF, η αντιπροσωπεία της IDA υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Οργάνωση μεταξύ των φορέων των Ηνωμένων Εθνών για την ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των κοινών προτάσεων για τον τρόπο προώθησης σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. Στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του UN DESA (Department of Economic and Social Affairs - Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ) η αντιπροσωπεία της IDA υπογράμμισε τη μοναδική ευκαιρία που παρέχεται από την HLMDD και ζήτησε την υποστήριξη από το Τμήμα ώστε να εξασφαλίσει μια καλή παρουσία εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος από το Παγκόσμιο Νότο.

Όσον αφορά στη Διάσκεψη των Κρατών για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, η αντιπροσωπεία της IDA ενημέρωσε όλους τους ενδιαφερομένους ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η IDA μαζί με το DESA θα διοργανώσουν το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Σύμβαση στις 16 Ιουλίου 2013, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης των Κρατών. Το επίκεντρο για φέτος θα είναι η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Νόμος-φωτιά για 2.000 επίορκους του Δημοσίου


Φεύγουν μέσα στον Απρίλιο όσοι κατηγορούνται για κακούργημα.

Την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας για όσους δημοσίους υπαλλήλους διώκονται για κακουργηματικές πράξεις προωθεί η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι υπάλληλοι αυτοί έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν το 50% του μισθού τους μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Η κυβέρνηση, με νέα νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα προωθήσει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή, θα διακόπτει πλήρως τη μισθοδοσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων και εφόσον δικαιωθούν στο μέλλον, όταν υπάρξει απόφαση δικαστηρίου, τότε θα επιστρέφουν στην εργασία τους, λαμβάνοντας και τους μισθούς που έχουν χάσει κατά τη διάρκεια της δικαστικής τους εμπλοκής.

Με την κίνηση αυτή, η οποία θα κατατεθεί ως πρόταση στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πείσει την τρόικα για τις προθέσεις της να προχωρήσει στη διοικητική μεταρρύθμιση και παράλληλα, δείχνοντας τώρα την πόρτα εξόδου σε 2.000 επίορκους υπαλλήλους, κερδίζει χρόνο έτσι ώστε να προχωρήσει στο μείζον ζήτημα της αξιολόγησης, από την οποία θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέσα στο έτος.

Όπως έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο «Έθνος», η τρόικα περιμένει πλέον από την κυβέρνηση συγκεκριμένες κινήσεις στον τομέα του Δημοσίου, καθώς τα τρία τελευταία χρόνια έχουν ειπωθεί πάρα πολλά και έχουν γίνει ελάχιστα...
Επίσης, το ίδιο πρόσωπο σημείωνε ότι η κοινωνία -όπως βεβαιώνουν και όλες οι μετρήσεις- ζητά την παραδειγματική τιμωρία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την παραβατικότητα στην κοινωνική ασφάλιση


Σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν χιλιάδες ΑμεΑ - Απορρίφθηκε πληθώρα προτάσεων για τροπολογίες.

Για μιαν «άλλη εποχή» για το ασφαλιστικό σύστημα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με την υπερψήφιση απόψε το βράδυ και επί των άρθρων, του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας.

Στις παρεμβάσεις του στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε τη σημασία της πλήρους εξαφάνισης της παθογένειας των «μαϊμού συντάξεων», που επιτυγχάνεται όπως τόνισε, με την εφαρμογή του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ», από το οποίο ο κρατικός Προϋπολογισμός θα εξασφαλίσει ετησίως 478 εκ. ευρώ. Με ιδιαίτερη δε, ικανοποίηση, χαιρέτισε και την «αναβίωση πολιτικών των κατηργημένων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, ο οποίος γίνεται πιο ισχυρός και πιο μεγάλος».

Από την άλλη, ο υπουργός Εργασίας, επικαλέστηκε δημοσιονομικούς λόγους προκειμένου να απορρίψει πληθώρα προτάσεων που κατατέθηκαν υπό μορφήν τροπολογιών από την αντιπολίτευση αλλά και την συμπολίτευση, όπως η συνέχιση της καταβολής συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας για όλους τους εγγεγραμμένους αναπήρους που δεν έχουν επανεξεταστεί από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας με ευθύνη των τελευταίων (το νομοσχέδιο δίνει μονάχα εξάμηνη παράταση στις συντάξεις), η καταβολή συντάξεων ΟΓΑ στους νεοπρόσφυγες Ποντίους και Βορειοηπειρώτες, η αποκατάσταση των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η απαλλαγή των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ από την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές όλο το έτος προκειμένου να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας, η εξαίρεση των 380 απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας από τον ν.3996, ο διορισμός των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008 του ΑΣΕΠ και η αποκατάσταση των διορισμένων επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ/2008 κ.ά.

Προηγουμένως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Αθ. Δαβάκη (ΝΔ), είχε αποκλείσει για τους ίδιους δημοσιονομικούς λόγους, το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, εκείνοι οι αγρότες που είχαν ήδη προκαταβάλλει δύο εξάμηνα εισφορές για να ενταχθούν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς - ειδικά εκείνοι που γεννήθηκαν το 1948. Ο εισηγητής της ΝΔ, επανέφερε αίτημα για ενίσχυση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης με εργαζομένους (πρόταση που επανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κοντογιάννης αλλά έχει απορρίψει το υπουργείο Οικονομικών).

Ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε κατά τα άλλα και σε δύο νέα προγράμματα που αφορούν την ένταξη 35.000 νέων μέχρι 29 ετών στην αγορά εργασίας (η χρηματοδότηση με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου), και την απασχόληση 10.000 νέων σε τουριστικές επιχειρήσεις. Τόνισε δε, πως και η εξαγγελία για την καταβολή βοηθήματος στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες, βρίσκεται στην τελική ευθεία της υλοποίησής της, μετά την χθεσινή δημοσίευση της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τέλος, ο Γιάννης Βρούτσης, υπερασπίστηκε την αλήθεια των τελευταίων ανακοινώσεων του υπουργείου Εργασίας για 51.551 καταχρηστικές συντάξεις, σημειώνοντας πως «το νούμερο αυτό δυστυχώς θα ανέβει ακόμα περισσότερο, καθώς εκκρεμεί η έρευνα σε έναν πληθυσμό άνω των 500.000 που αφορά τις συντάξεις χηρείας».



Διαβάστε περισσότερα...

Ηπατίτιδα και διάρροια θερίζουν τους Σύρους πρόσφυγες


Απάνθρωπες οι υγειονομικές συνθήκες στους καταυλισμούς στο Ιράκ.

Η υγειονομική και η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους Σύρους πρόσφυγες στο Ιράκ, καθώς οι καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις και δεν είναι πλέον σε θέση να φιλοξενήσουν αξιοπρεπώς τους νεοφερμένους, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τη Γενεύη.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στον καταυλισμό προσφύγων του Ντομίζ στο βορειοδυτικό Ιράκ, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, ο Άντριαν Έντουαρντς. Το στρατόπεδο είναι ήδη υπερπλήρες, ενώ 800 με 900 Σύροι φθάνουν καθημερινά στο ιρακινό Κουρδιστάν, δύο φορές περισσότεροι από ότι πριν από τρεις μήνες. Ο καταυλισμός φιλοξενεί 35.000 πρόσφυγες και είναι υπερπλήρης, τόνισε.

«Χιλιάδες οικογένειες μοιράζονται τη σκηνή τους με τους νεοφερμένους, ενώ περίπου 3.500 οικογένειες στερούνται στέγης», σημείωσε ο Έντουαρντς.

Οι πρόσφυγες αυτοί καθίστανται όλο και πιο ευάλωτοι στις ασθένειες, ενώ αυξάνονται και οι τριβές μεταξύ των κατοίκων του καταυλισμού, τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία. Ο υπερπληθυσμός έχει αντίκτυπο στην υγειονομική κατάσταση, η οποία είναι «κάτω από τα ανθρωπιστικά πρότυπα».

Ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που πάσχουν από διάρροια έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες: από τον Φεβρουάριο, κατά μέσο όρο εννέα παιδιά στα εκατό εμφανίζουν διάρροια κάθε εβδομάδα.

Εξήντα δυο κρούσματα ηπατίτιδας Α αναφέρθηκαν από την αρχή του χρόνου.

Οι αρχές των ιρακινών Κούρδων του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια συμφώνησαν να διαθέσουν περισσότερο έδαφος (για τον καταυλισμό), αλλά υπάρχουν σαφείς περιορισμοί: μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 25.000 άτομα, το ένα τρίτο των αναγκών, διευκρινίζει η Ύπατη Αρμοστεία.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, 122.000 Σύροι είχαν καταμετρηθεί στο Ιράκ, το 90% βρίσκεται στο ιρακινό Κουρδιστάν. Πολλοί από αυτούς φιλοξενούνται επίσης από τους κατοίκους της περιοχής.

Στις 28 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία 1.217.782 Σύροι πρόσφυγες στις γειτονικές προς τη Συρία χώρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευκαιρίες εργασίας στις σκανδιναβικές χώρες για Έλληνες


Ενημερωτική εκδήλωση στις 24 Απριλίου στην Αθήνα.

Ειδική εκδήλωση για την πρόσληψη Ελλήνων αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών, (εκτός Αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών) και επιστημόνων πληροφορικής που επιθυμούν να εργαστούν στις Σκανδιναβικές χώρες, οργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απασχόλησης EURES της Ελλάδας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες EURES της Σουηδίας, Δανίας, Νορβηγίας και της Φιλανδίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 στο ξενοδοχείο Αμαλία ( Λεωφ. Αμαλίας 8-10 Σύνταγμα Αθήνα) από τις 10:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα.

Θα παρευρεθούν σύμβουλοι EURES και εργοδότες από τις Σκανδιναβικές χώρες με σκοπό την ενημέρωση και την προώθηση κενών θέσεων εργασίας για ειδικότητες μηχανικών και πληροφορικής, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα συνεντεύξεων και προσωπικής επικοινωνίας των ενδιαφερόμενων με τους εργοδότες.

Δείγμα θέσεων από την εταιρεία STATOIL, μιας από τις εταιρίες που θα συμμετέχουν, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, (www.oaed.gr) στο πεδίο «EURES (ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ)».


Διαβάστε περισσότερα...

«Βουνό» τα σκουπίδια στους δρόμους της Τρίπολης


Στους περισσότερους δρόμους δεν έχει περάσει απορριμματοφόρο εδώ και δύο μήνες.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρεις εβδομάδες αφότου εκδόθηκε υγειονομική διάταξη από το υπουργείο Υγείας και υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, προκειμένου να μεταφερθούν τα απορρίμματα της Τρίπολης στο ΧΥΤΑ της Φυλής στην Αττική, ύστερα από έκθεση κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω σοβαρών προβλημάτων για τη δημόσια υγεία, που εγκυμονούσαν στην πόλη τα σκουπίδια, το πρόβλημα παραμένει στην Τρίπολη.

Λίγα σκουπίδια έχουν απομακρυνθεί και δεν υπάρχει δρόμος στο κέντρο, πολύ περισσότερο όμως στις γειτονιές της πόλης, που να μην έχει ένα «βουνό» σκουπίδια, με έντονη δυσοσμία από την αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ σε πάρα πολλά σημεία, μόλις που περνούν αυτοκίνητα από τους δρόμους, αφού μεγάλο μέρος των οποίων καταλαμβάνουν οι μικρές χωματερές σκουπιδιών.

Στους περισσότερους δρόμους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έχει να περάσει απορριμματοφόρο κοντά δύο μήνες, αυξάνοντας την αγανάκτηση των κατοίκων.

Παρά τις υπουργικές αποφάσεις, η γραφειοκρατία είναι αυτή που εμποδίζει τόσες μέρες να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από την αρκαδική πρωτεύουσα, αφού για να ταξιδέψουν από την Αρκαδία στην Αττική, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, το Δήμο Τρίπολης και να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση και κατόπιν αυτού να υπάρξει διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου μεταφοράς.

Από πλευράς του, ο δήμος Τρίπολης έχει λάβει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων που απαιτούνται και απομένει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και ο Ενιαίος Σύνδεσμος, αλλά ως τότε τα σκουπίδια παραμένουν στο δρόμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και των εποπτών Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράγοντες του δήμου Τρίπολης εκτιμούν πως αν όλα πάνε καλά, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η μεταφορά των σκουπιδιών και η αποκομιδή τους από τους δρόμους της πόλης.

Εν τω μεταξύ, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Τρίπολης, κατά πλειοψηφία, όρισε δικηγόρο, εξειδικευμένου στη νομοθεσία περί διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, προκειμένου να διεξάγει έρευνα, για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 1986 μέχρι σήμερα, ώστε στη συνέχεια να στραφεί ο δήμος εναντίον των υπευθύνων, αξιοποιώντας την επιστροφή των χρημάτων που διατέθηκαν για να πληρωθεί η μεταφορά των σκουπιδιών.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή έκαναν λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού της δημοτικής αρχής και αφού δήλωσαν ότι δεν διαφωνούν με τη διενέργεια ελέγχου, ζήτησαν, επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η απόφαση πολιτική, να ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το ποσό των 495.000 ευρώ, προκειμένου αυτό να διατεθεί για τη μεταφορά των σκουπιδιών από την Τρίπολη στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λύστε το θέμα των απουσιών των μαθητών


Επιστολή στον υπ. Παιδείας από την Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές των σχολείων της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, δηλαδή των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών διαμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία μακριά από την έδρα του σχολείου τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Και γι’ αυτό θέτουν θέμα στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και στον υφυπουργό, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, το τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών όταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απεργούσαν.

Στην επιστολή που τους έστειλαν αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι τα σχολεία της Τ.Ε.Ε. είναι λίγα σε αριθμό (σε σχέση με αυτά της Γενικής Εκπαίδευσης), το ότι βρίσκονται διασπαρμένα χωροταξικά και το ότι σε κάθε ένα από αυτά λειτουργεί μόνο ένα μέρος από το σύνολο των προσφερομένων Τομέων και Ειδικοτήτων, υποχρεώνουν τους μαθητές της Τ.Ε.Ε. να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στον Τομέα και στην Ειδικότητα της επιλογής τους. Η μετακίνησή τους προς το σχολείο και η επιστροφή τους από αυτό πραγματοποιείται, είτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.), είτε με τα μαθητικά δρομολόγια (προβλεπόμενη μεταφορά μαθητών).

Η αδυναμία μετακίνησης των μαθητών προς το σχολείο, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων ή στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ., αλλά και της διακοπής των μαθητικών δρομολογίων, συνεπάγεται χρέωση απουσιών, χωρίς φυσικά να φέρουν ευθύνη για αυτό οι μαθητές και οι γονείς ή κηδεμόνες τους. Η έμμεση αυτή “τιμωρία” των μαθητών προκαλεί σοβαρές συνέπειες, δημιουργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της φοίτησης τους ως “ανεπαρκούς”».

Και γι’ αυτό ζητούν: «να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που να τροποποιεί τα Π.Δ. 50/2008 και Π.Δ. 51/2008 ως προς τις παραγράφους που αφορούν στις «Απουσίες μη λαμβανόμενες υπόψη» για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών (παρ. στ’ του άρθρου 28 του ΠΔ 50/2008 για τα ΕΠΑ.Λ. και παρ. στ’ του άρθρου24 του ΠΔ 51/2008 για τις ΕΠΑ.Σ.), ώστε το υφιστάμενο λεκτικό: «στ) Απουσίες μαθητών, οι οποίες οφείλονται σε ολιγόωρη ή ολιγοήμερη απεργία των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ, που βεβαιώνεται κατά τόπους από τον οικείο Νομάρχη», να αντικατασταθεί από το ορθό:

«στ) Απουσίες μαθητών, οι οποίες οφείλονται σε ολιγόωρη ή ολιγοήμερη απεργία των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ, καθώς και κάθε άλλου μέσου μαζικής μεταφοράς, αστικών λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικού σιδηρόδρομου ή των ιδιοκτητών-οδηγών των μισθωμένων λεωφορείων για τη μεταφορά των μαθητών, που βεβαιώνεται κατά τόπους από τον οικείο Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν υπάρχει ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού»


Τα νέα προγράμματα εργασίας παρουσίασε ο υφυπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Δεν υπάρχει ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΝΕΤ Στα Γεγονότα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι θα κάνουν τα πάντα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ενώ ξεκαθάρισε ακόμη ότι: «Εκείνο που αλλάζει είναι ο μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού με βασικό στοιχείο ότι θα γίνεται πια με νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση αφού έχει προηγηθεί ευρύτατος κοινωνικός διάλογος».

Ο υφυπουργός Εργασίας πάντως αναφέρθηκε και σε μια σειρά προγραμμάτων που θα βγουν το επόμενο διάστημα προκειμένου οι νέοι να βρουν-έστω και προσωρινά- εργασία.





Διαβάστε περισσότερα...

«Καμία αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια έως το 2017»


Ο Κ. Αρβανιτόπουλος για τις αλλαγές στην εκπαίδευση και τα προβλήματα στα σχολεία.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έως το 2016-2017, έδωσε σήμερα, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στο Βήμα Fm.

Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι «πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για να δούμε αν χρειάζονται αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων. Δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας για επικείμενες αλλαγές στον τρόπο εξετάσεων τουλάχιστον μέχρι το 2016-2017».

Στη συνέχεια ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της καταπολέμησης της βίας στα σχολεία, ενώ τόνισε ότι «ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι κάτι που πρέπει να διδασκόμαστε και μας απασχολεί αρκετά» ενώ επισήμανε ότι αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών.

Αναφορικά με το θέμα υποσιτισμού που έχει παρατηρηθεί στα σχολεία ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του μήνα όλα τα παιδιά θα μπορούν να λαμβάνουν κουλούρι και τυρί από το κυλικείο του σχολείου. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα πρόγραμμα ύψους 20-25 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας από τον Κοινωνικό Ταμείο Στήριξης.

Για το σχέδιο «Αθηνά» και τις αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ ο κ Αρβανιτόπουλος είπε ότι «σέβομαι τη διαφωνία, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από ένα κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση και μάλιστα όταν εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες».



Διαβάστε περισσότερα...

Σε πρόγραμμα παθητικής επιτήρησης της λύσσας η δυτική Ελλάδα


Οδηγίες για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με το πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας και έπειτα από την νέα Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εντάσσεται σε πρόγραμμα παθητικής επιτήρησης της λύσσας για το έτος 2013.

Πρόγραμμα παθητικής επιτήρησης νοείται, σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ, η δήλωση όλων των νεκρών ζώων (οικόσιτων και ζώων άγριας πανίδας) για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι έχουν προσβληθεί από λύσσα και από τα οποία λαμβάνονται τα κατάλληλα δείγματα για την απομόνωση του ιού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση
«Η λύσσα αποτελεί μία σοβαρή ζωοανθρωπονόσο, η οποία προσβάλει πολλά είδη θηλαστικών (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίρους, νυχτερίδες) και σαρκοφάγων ζώων. Ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο, έπειτα από δήγμα μολυσμένων ζώων, τη στιγμή που αυτά δαγκώσουν ανθρώπους ή άλλα ζώα. Στον άνθρωπο ο ιός μπορεί ακόμα να μεταδοθεί μέσω λύσεων συνέχειας του δέρματος (εκδορές, μικροτραυματισμοί δέρματος), ύστερα από επαφή με σάλιο προσβεβλημένου ζώου.

Στα σαρκοφάγα η νόσος εμφανίζεται με αλλαγή συμπεριφοράς (φόβος, νευρικότητα, ουρλιαχτά ή ακόμα και αλλόκοτη συμπεριφορά). Σταδιακά το ζώο γίνεται επιθετικό, ενώ είναι χαρακτηριστική η έντονη σιελόρροια στις περισσότερες κλινικές περιπτώσεις. Στις γάτες εμφανίζεται η καταθλιπτική μορφή της νόσου, ενώ στα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι) η παραλυτική μορφή (απομάκρυνση από το κοπάδι, έλλειψη συντονισμού κινήσεων, παράλυση). Τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα προκαλείται αιφνίδια και ταχέως επιδεινούμενη (θανατηφόρος) εγκεφαλίτιδα. Τέλος, σε όλα τα είδη συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου από τη στιγμή που εμφανιστούν τα συμπτώματα σύντομα επέρχεται θάνατος».

Προς αποτροπή εξάπλωσης της νόσου κρίνεται επιτακτική η λήψη σημαντικών μέτρων προφύλαξης της νόσου ως εξής:
-Κάθε πολίτης οφείλει να αναφέρει στις αρμόδιες αρχές (κτηνιατρικές, δασικές και υγειονομικές Υπηρεσίες) κάθε ύποπτο περιστατικό, ασυνήθιστης συμπεριφοράς, είτε περιπτώσεις όπου κάποιο ζώο δαγκώσει άλλο ζώο ή άνθρωπο.

Στην τελευταία περίπτωση και εφόσον πρόκειται για θεσπιζόμενο ζώο, εμβολιασμένο ή μη, θα πρέπει να τεθεί σε απομόνωση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, κάτω από την επίβλεψη κτηνιάτρου, για τυχόν εκδήλωση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων. Τέλος εφόσον πρόκειται για αδέσποτο ζώο ακολουθείται η ίδια διαδικασία, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί σύλληψη αυτού.

- Στην περίπτωση δήγματος (δάγκωμα) ανθρώπου από ζώο συνίσταται η έκπλυση του τραύματος με άφθονο νερό και σαπούνι ή καλύτερα η επάλειψη με διάλυμα ιωδίου ή άλλου αντισηπτικού. Ενώ στη συνέχεια ο πολίτης θα πρέπει να ανατρέξει στο πλησιέστερο νοσοκομείο για αναζήτηση ιατρικής παρακολούθησης.

-Επιτακτική κρίνεται επίσης η μέριμνα εκ μέρους των δημοτικών αρχών για την περισυλλογή και τον εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων.

-Σε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων σκύλων και γατών άνω των 3 μηνών, επιβάλλεται ο ετήσιος αντιλυσσικός εμβολιασμός, η σήμανση και η καταγραφή αυτών από ιδιώτες κτηνιάτρους.

-Όσον αφορά ιδιοκτήτες κυνηγετικών ή ποιμενικών σκύλων εκτός από την υποχρέωσή τους να εμβολιάσουν και να καταγράψουν τα ζώα τους ( με τη βοήθεια ιδιωτών κτηνιάτρων) καλούνται σε άμεση συνεργασία με θηροφύλακες ή υπαλλήλους Δασαρχείων σε ενδεχόμενο έλεγχο στα διαβατήρια ή βιβλιάρια υγείας. Εφιστούμε την προσοχή στη διακίνηση κυρίως κυνηγετικών και ποιμενικών σκύλων από γειτονικό έδαφος τρίτης χώρας ( κάθε ζώο θα πρέπει να φέρει ηλεκτρονική σήμανση και να συνοδεύεται από το διαβατήριο του, στο οποίο θα αποδεικνύεται ο αντιλυσσικός εμβολιασμός τουλάχιστον 21 ημέρες πριν την μετακίνησή του). Είναι αξιοσημείωτο ότι κρούσματα της νόσου παρατηρούνται συχνά στις γειτονικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία ).

«Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η ενημέρωση και η καλή συνεργασία όλων των υπευθύνων (Κτηνιατρικές, Δασικές, Δημοτικές Αρχές, φιλοζωικά σωματεία – σύλλογοι, ιδιώτες κτηνίατροι) αλλά και των απλών πολιτών κυρίως του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού καθώς και η τήρηση των παραπάνω οδηγιών μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος λύσσας στην περιοχή μας», αναφέρεται.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών από το ΣΔΟΕ


Αλλάζει τα δεδομένα το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομοθετική ρύθμιση που παρέχει την δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων.

Σύμφωνα με την απόφαση (ΣτΕ 1032/2013) το μέτρο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και οιουδήποτε είδους περιουσιακών στοιχείων ελεγχομένου προσώπου συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει πως δεδομένου ότι καθ' όσον χρόνο διαρκεί η δέσμευση, το ελεγχόμενο πρόσωπο στερείται της δυνατότητας χρήσεως και διαθέσεως περιουσιακών του στοιχείων, και δη ρευστού χρήματος και κινητών αξιών φυλασσομένων σε πιστωτικά ιδρύματα, το μέτρο αυτό συνεπάγεται σοβαρό περιορισμό των περιουσιακών δικαιωμάτων και της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας του, αγαθών, δηλαδή, η προστασία των οποίων κατοχυρώνεται με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις των άρθρων 17 παρ.1 και 5 παρ.1 του Συντάγματος.

Και ναι μεν, το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα, στην διασφάλιση της διατηρήσεως των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχομένου, ώστε να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του Δημοσίου κατ' αυτού, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η εκ μέρους του τέλεση της πιθανολογηθείσης παραβάσεως, καθώς επίσης και στην διασφάλιση της διατηρήσεως στοιχείων, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου κατά την διερεύνηση της τελέσεως της παραβάσεως, αλλά «ο σκοπός και μόνον του μέτρου αυτού δεν εξαρκεί για να νομιμοποιήσει από συνταγματικής απόψεως την επίμαχη ρύθμιση του νόμου, εφ' όσον μάλιστα δεν έτυχε περαιτέρω εξειδικεύσεως με το ως άνω π.δ. 85/2005».

«Απαιτείται επί πλέον, εν όψει της επεμβάσεως σε συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα του ελεγχομένου προσώπου, αφ' ενός μεν οι προϋποθέσεις επιβολής του επιμάχου μέτρου να διαγράφονται στο νόμο κατά τρόπο σαφή και αντικειμενικό, σύμφωνα με τις επιταγές της αρχής του κράτους δικαίου, αφ' ετέρου δε η σχετική ρύθμιση να κινείται εντός των ορίων που τάσσει η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας», σημειώνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικό σεμινάριο από το «Χαμόγελο»


Η αναζήτηση των εξαφανισμένων παιδιών κεντρικό θέμα συζήτησης και έρευνας.

Το «Εθνικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά» τον συντονισμό του οποίου έχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει στις 4 και 5 Απριλίου εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Αναζήτηση εξαφανισμένων παιδιών: μια διεπιστημονική προσέγγιση».

Κεντρικός ομιλητής του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Alain Remue, επικεφαλής του τμήματος εξαφανισμένων ατόμων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου.

Ο Alain Remue είναι αξιωματικός της Βελγικής Αστυνομίας με 20ετή εμπειρία στις εξαφανίσεις. Έχει λάβει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου από το FBI και πιστοποιημένους φορείς άλλων χωρών και έχει με τη σειρά του διδάξει σε στελέχη αστυνομίας αλλά και άλλων ειδικοτήτων σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στον Καναδά. Από το 2000 μέχρι και το 2010 ήταν Πρόεδρος ειδικών επιτροπών για τις εξαφανίσεις παιδιών της Interpol. Επίσης ενεπλάκη εξαρχής στην πολύκροτη υπόθεση Ντιτρού που συντάραξε την κοινωνία του Βελγίου και όχι μόνο. 




«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας αποκτήσει τεχνογνωσία και διεθνείς επαφές στον τομέα διαχείρισης περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει την εκπαίδευση της συντονιστικής επιχειρησιακής ομάδας για εξαφανίσεις παιδιών στην οποία θα συμμετάσχουν τα Σώματα Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και τις πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις έρευνας και διάσωσης.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διεξάγεται με την ευγενική χορηγία του ξενοδοχείου Astir Palace Resort, το οποίο διέθεσε τόσο την αίθουσα για το θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου, όσο και τους εξωτερικούς χώρους για την άσκηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Αρνούνται να φάνε κρατούμενοι στο Ισραήλ


Διαμαρτύρονται για το θάνατο του καρκινοπαθή ισοβίτη.

Αρνήθηκαν σήμερα να φάνε 4.600 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του παλαιστίνιου καρκινοπαθή ισοβίτη χθες σε ισραηλινό νοσοκομείο, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

«Περί τους 4.600 κρατούμενοι αρνήθηκαν σήμερα το πρόγευμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο ενός κρατουμένου χθες. Προς το παρόν, δεν πρόκειται για απεργία πείνας. Άλλωστε έχουν τρόφιμα στα κελιά τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος της ισραηλινής σωφρονιστικής υπηρεσίας Σιβάν Βάιτσμαν.

Ο θάνατος του Μαϊσάρα Αμπού Χαμντίγε προκάλεσε χθες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον τέσσερις ισραηλινές φυλακές όπου κρατούνται παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι. Τριακόσιοι παλαιστίνιοι κρατούμενοι αρνήθηκαν χθες τη σίτιση.

Μετά την ανακοίνωση της είδησης του θανάτου του Αμπού Χαμντίγε, συγκρούσεις ξέσπασαν στην Δυτική Όχθη και κυρίως στη Χεβρόνα, την πόλη καταγωγής του. Στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν τρεις ρουκέτες χθες και σήμερα κατά του νοτίου Ισραήλ χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο Αμπού Χαμντίγε είχε συλληφθεί το 2002 και καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα φόνου. Είχε παραπονεθεί εδώ και εννέα μήνες για πόνο στον λαιμό, πριν διαγνωσθεί ότι έπασχε από καρκίνο. Πέθανε στο νοσοκομείο Σορόκα της Μπερσέβα, όπου είχε διακομισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επέρριψε στην κυβέρνηση Νετανιάχου την ευθύνη για τον θάνατό του.

«Η παλαιστινιακή προεδρία θεωρεί την κυβέρνηση του Νετανιάχου υπεύθυνη για τον θάνατο του κρατουμένου Μαΐσάρα Αμπού Χαμντίγε σήμερα στις φυλακές του ισραηλινού κατακτητή», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς.

Την ευθύνη για τον θάνατό του επέρριψε στις ισραηλινές αρχές που αρνήθηκαν να τον απελευθερώσουν για να νοσηλευθεί και η Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Οι ισραηλινές σωφρονιστικές υπηρεσίες διευκρίνισαν ότι μία διαδικασία αποφυλάκισης βρισκόταν σε εξέλιξη εξ αιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του Αμπού Χαμντίγε. «Εδώ και μία εβδομάδα, οι γιατροί ανέφεραν ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η σωφρονιστική διοίκηση ζήτησε από την επιτροπή αποφυλακίσεων την απελευθέρωσή του, αλλά η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρώθηκε», ανακοίνωσε χθες η ισραηλινή σωφρονιστική υπηρεσία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε σχολεία ο χρησιμοποιημένος ηλεκτρονικός εξοπλισμός της Βουλής


Διανέμεται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές.

Πρόγραμμα διάθεσης του χρησιμοποιημένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού έχει αναπτύξει η Βουλή, με στόχο την ενίσχυση εκπαιδευτικών μονάδων αλλά και κοινωφελών φορέων που αδυνατούν να αποκτήσουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Η Βουλή έχει δωρίσει και συνεχίζει να προσφέρει ηλεκτρονικό, μηχανολογικό, εκπαιδευτικό και άλλο συναφές υλικό, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φωτοτυπικά μηχανήματα, φαξ, σκάνερ, εκτυπωτές, διαδραστικούς πίνακες, τηλεοράσεις, βιβλιοθήκες και βιβλία και μάλιστα μετά από την αναβάθμιση που κάθε φορά απαιτείται.

Όλα τα παραπάνω διανέμονται σε σχολεία, πρωτίστως σε απομακρυσμένες περιοχές, επαγγελματικά λύκεια, ορφανοτροφεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς της Ομογένειας, ιδιαίτερα σε γειτονικές χώρες, ειδικά σχολεία κλπ.

Για δε τον εξοπλισμό της Βουλής που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπάρχει συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων για την αποκομιδή τους.

Πρόσφατα, το Γυμνάσιο στη Σίκινο παρέλαβε βιβλία που πρόσφερε η Βουλή και με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα με το οποίο κοινωνεί την ευγνωμοσύνη του και τις ευχαριστίες καθηγητών και μαθητών για τη συγκεκριμένη δωρεά που ανταποκρίνεται σε μια πραγματική και ουσιαστική ανάγκη μικρών και μεγάλων του ελληνικού νησιού.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένη η κρατική χρηματοδότηση για τις σχολικές επιτροπές


«Κραυγή αγωνίας» από το δήμο Χανίων.
Ολοένα και μειώνεται τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση των δήμων από το κεντρικό κράτος για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως μάλιστα επισημάνθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του δήμου Χανίων - με θέμα την κατανομή των πιστώσεων της πρώτης δόσης του 2013, ύψους 178.017 ευρώ στις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - ο δήμος της περιοχής το 2012 έλαβε το ποσό των 535.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό, με τη μείωση της χρηματοδότησης συγκριτικά με το 2011 να φτάνει το 35%.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, Μανώλης Σκουλάκης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, «με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, τα σχολεία είναι πιθανό να μην έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες για τη λειτουργία τους, με κίνδυνο τη σταδιακή υποβάθμιση των συνθηκών και το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Πρόσθεσε δε, ότι «παρά την ελλιπή χρηματοδότηση, ο δήμος Χανίων καταβάλλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίζει - όταν αυτό απαιτείται - μέσω έκτακτης χρηματοδότησης από ίδιους πόρους τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών και συνακόλουθα των σχολείων του Δήμου, όπως άλλωστε έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την χρηματοδότησή τους για την κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο θέρμανσης».

Την αγωνία τους για τα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση των δήμων στη εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων εξέφρασαν, τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και όλα τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ο εφευρέτης του σημαντικότερου διαγνωστικού τεστ δυσλεξίας"


Ο Γιώργος Παυλίδης είναι καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κλινικός Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Penn State University των ΗΠΑ και ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Ερευνών Μαθησιακών Δυσκολιών. Είναι επίσης Πρόεδρος όλων των Παγκοσμίων Συνεδρίων Δυσλεξίας από το 1983 ως σήμερα. Ο Έλληνας επιστήμονας αρίστευσε στην Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Αγγλίας. 



Σε ηλικία 23 ετών γίνεται λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και μέχρι 25 ετών διηύθυνε 20 μεγάλα ερευνητικά προγράμματα στην Αγγλία, Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Το 1978 εφηύρε το τεστ οφθαλμοκίνησης, διεθνώς γνωστό και ως PAVLIDIS TEST. Το συγκεκριμένο τεστ επιτρέπει, από την προσχολική ακόμα ηλικία, την ακριβή πρόγνωση-διάγνωση της δυσλεξίας και της διάσπασης προσοχής. Η μέθοδος αναγνωρίστηκε διεθνώς με διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδά, Αγγλία και χρησιμοποιείται από πολλά Πανεπιστήμια, ανάμεσά τους τα Harvard, Boston, Penn State, Columbia και πολλά άλλα. Έχει κάνει περισσότερες από 180 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιστημονικά συνέδρια, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βιβλίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι παντρεμένοι υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους


Στρέφονται σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αργότερα από τους εργένηδες.

Οι παντρεμένοι τείνουν να υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους συγκριτικά με τους εργένηδες και φαίνεται ότι έχουν μια πιο ελαστική αντίληψη του τι συνιστά «κακή» υγεία, σύμφωνα με έρευνα σε 789.000 ενήλικες που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Health and Social Behavior.

Με άλλα λόγια, οι παντρεμένοι στρέφονται σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν η κατάστασή της υγείας τους είναι σε πολύ χειρότερο στάδιο από εκείνη ενός εργένη, ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές στρέφεται πολύ νωρίτερα σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές οι παντρεμένοι δεν αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους τόσο κακή, όσο οι ανύπαντροι επειδή ο σύντροφός τους βοηθά να αντεπεξέλθουν και να διατηρήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Η υποστήριξη του ή της συζύγου δηλαδή, είναι ο μάλλον ο κύριος λόγος που οι παντρεμένοι δηλώνουν πιο «άφθαρτοι» όσον αφορά την υγεία τους, ακόμη και αν εκείνη είναι σε χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με έναν εργένη.

Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Τέξας εξηγούν εν κατακλείδι, ότι ο γάμος αποτελεί ένα πλεονέκτημα για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των συζύγων γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Από την άλλη μεριά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος με σοβαρό πρόβλημα υγείας παντρεύεται και η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει, μπορεί να προσδοκά σε βελτίωση επειδή είναι παντρεμένος.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού


Είναι άριστη πηγή ζωικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται ύστερα από ζύμωση του γάλακτος με ειδικά οξυγαλακτικά βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά είναι ένας συνδυασμός γαλακτικού βακίλλου (Lactobacillus bulgaricus) και ενός γαλακτικού στρεπτοκόκκου (Streptococcus thermophilus),τα οποία δρώντας από κοινού προκαλούν την πήξη του γάλακτος και διαμορφώνουν τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του γιαουρτιού.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι χάρη στα βακτήρια αυτά, τα οποία περιέχονται σε μεγάλο πληθυσμό (δεκάδες εκατομμύρια) σε κάθε γραμμάριο γιαουρτιού και γενικότερα εξ αιτίας των μεταβολών που επέρχονται στο γάλα από τη ζύμωση που προκαλούν τα βακτήρια αυτά, το γιαούρτι δεν είναι μόνο ένα άριστο τρόφιμο, καλύτερο και από το γάλα από το οποίο παράγεται, αλλά έχει και γενικότερες «ευεργετικές» επιδράσεις στην υγεία αυτού που την καταναλώνει. Τις επιδράσεις αυτές πολλοί επιστήμονες δεν διστάζουν να τις χαρακτηρίσουν και ως θεραπευτικές.

Ως τρόφιμο το γιαούρτι θεωρείται ισάξιο και σε ορισμένα σημεία καλύτερο από το γάλα από το οποίο προέρχεται. Πράγματι το γιαούρτι είναι άριστη πηγή ζωικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία εκτιμάται (με κλίμακα το 100} σε 87% σε σύγκριση με 84% του γάλακτος και 75% περίπου εκείνης των πρωτεϊνών του κρέατος. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού είναι περισσότερο εύπεπτες από εκείνες του γάλακτος, γεγονός που αποδίδεται στις μεταβολές που προκαλούνται κυρίως από τη ζύμωση.

Σε σχέση με τα σάκχαρα, το γιαούρτι περιέχει κυρίως το γαλακτοσάκχαρο (λακτόζη) το οποίο σε ένα ποσοστό 30-40% έχει ζυμωθεί από τα βακτήρια και έχει μετατραπεί σε γαλακτικό οξύ και άλλα προϊόντα (αλδευδες, κετόνες κτλ.). Το γεγονός αυτό ενώ δεν μειώνει ουσιαστικά τη θρεπτική αξία του γιαουρτιού, μειώνει τον αριθμό των θερμίδων -κάτι που επιδιώκεται στη σύγχρονη διαιτητική.

Από άποψη βιταμινών, το γιαούρτι θεωρείται εξίσου καλή πηγή με το γάλα. Το ίδιο συμβαίνει και με το ασβέστιο στο οποίο είναι πλούσιο και μπορεί ένα άτομο να καλύψει το 50% των ημερήσιων αναγκών του σε ασβέστιο εάν καταναλώσει 230-250 γρ.

Ως προς τις ευεργετικές επιδράσεις του γιαουρτιού στην υγεία είναι γνωστό ότι:

α) Το γαλακτικό οξύ που περιέχεται στο γιαούρτι τονώνει την κινητικότητα του εντέρου, προκαλεί αύξηση των γαστρικών εκκρίσεων, αυξάνει την πεπτικότητα της καζεΐνης και ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.

β) Τα βακτήρια του γιαουρτιού έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και το προφυλάσσουν από διάφορα παθογόνα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν εντερίτιδες. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά.

γ) Η κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος και αυτό αποδίδεται σε κάποια αντιχοληστερινική ουσία που παράγεται από τα βακτήρια του γιαουρτιού.

δ) Το γιαούρτι γίνεται καλύτερα ανεκτό από άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα ή ο οργανισμός τους δεν ανέχεται τη λακτόζη.

Συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι το γιαούρτι είναι ένα άριστο τρόφιμο, για κάθε ηλικία, πέπτεται εύκολα και σε μικρό χρόνο (ποσότητα 300 γραμμαρίων πέπτεται μέσα σε μια ώρα) και έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και ιδιαίτερα στην καλή λειτουργία του εντέρου.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ορόσημο για την τρόικα η διαθεσιμότητα στο δημόσιο


Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόβλημα στις σχέσεις Αθήνας - Τρόικας, παρά την όποια καθυστέρηση και το γεγονός ότι στο υπηρεσιακό επίπεδο η Τρόικα δεν θα βρει ότι έχει παραγγείλει.

Στις Βρυξέλλες, κρίνοντας την κατάσταση πολιτικά, ακόμα, θεωρούν ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του πρωθυπουργού για αλλαγή σελίδας και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Κοινοτικές πηγές παραπέμπουν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στις 15 Μαρτίου, από τη Σύνοδο Κορυφής, μόλις η Τρόικα είχε φύγει και λίγο πριν ξεκινήσει υ υπόθεση της Κύπρου. «Κάντε μας κριτική γιατί έχουμε αργήσει», είχε πει τότε ο πρωθυπουργός και αυτή η φράση έχει αποτυπωθεί σε όσους ασχολούνται με την υπόθεση του ελέγχου.

Πέραν όμως του πολιτικού επιπέδου, που προφανώς ουδεμία σχέση έχει με το τελευταίο τρίμηνο του 2012 υπάρχει και το πρακτικό επίπεδο. Συνεπώς οι ελεγκτές όταν θα επιστρέψουν και θα αρχίσουν από αύριο τις συναντήσεις, θα πρέπει να βρουν στο τραπέζι απτά και λογικά πλάνα για το πως θα μαζευτούν τα λεφτά των φόρων στα ακίνητα και πως θα συρρικνωθεί το δημόσιο.

Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, τα στελέχη της Τρόικας είχαν επικοινωνία και στο μεσοδιάστημα, αλλά ως τώρα δεν έχει προκύψει κάτι ανακοινώσιμο. Ξεπεράστηκε δηλαδή εκ των πραγμάτων και η πρόβλεψη του υπουργού οικονομικών πως η δόση θα μπορούσε να εγκριθεί ακόμα και χωρίς την κάθοδο των ελεγκτών.

Στην πράξη αυτό δεν κατέστη δυνατό διότι μέχρι και σήμερα στα χέρια της ομάδας εργασίας του ευρώ EWG δεν υπάρχει κάποια θετική εισήγηση για την Ελλάδα, το EWG συνεδριάζει αύριο το πρωί και άνευ εισήγησης δεν θα μπορέσει να ενημερώσει ανάλογα τους υπουργούς οικονομικών που συνεδριάζουν στις 11, 12 και 13 Απριλίου στην Ιρλανδία.

Εκτός και αν τα πάντα λυθούν με κάποιο μαγικό τρόπο ως την επόμενη Τρίτη, το άτυπο Εurogroup δεν θα εγκρίνει ούτε τα 2,8 δισ. ευρώ της τρίτης υποδόσης, ούτε και τα 6 δισ. ευρώ της λεγόμενης 2ης δόσης του νέου προγράμματος. Ο επόμενος προγραμματισμός μιλάει για κάποια νέα συνάντηση του EWG ή στα τέλη του μήνα μόνο για τα 2,8 δισ. ευρώ (κάτι που μπορεί να εγκρίνει αν συνεδριάσει ταυτόχρονα και το ΔΣ του EFSF/ESM) ή παραπομπή όλων των ποσών για τις 13 Μαΐου και το τακτικό Εurogroup.

Ούτε η τρόικα, ούτε η Κομισιόν και οι εταίροι έχουν κανένα λόγο να βιάζονται. Θα κρίνουν ότι πρέπει να κρίνουν στα ενδεδειγμένα διαστήματα - βεβαίως η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα, διότι από τον Απρίλιο αρχίζουν και τρέχουν οι όροι για το νέο τρίμηνο που θα ελεγχθεί τον Ιούνιο.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει τον αξιόπιστο τρόπο με τον οποίο θα εντάξει 12.500 υπαλλήλους του δημοσίου στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα ως τον Ιούλιο και άλλους τόσους ως το τέλος του χρόνου. Αυτό είναι το βασικό ορόσημο και οτιδήποτε άλλο, όπου και αν καταλήγει δεν θα γίνει αποδεκτό.

Συγκεκριμένα, το φημολογούμενο και ως «σχέδιο Μανιτάκη», για μείωση του δημοσίου κατά 180.000 άτομα περιλαμβανομένων συνταξιοδοτήσεων και άλλων ήπιων δράσεων δεν θα κριθεί από το “headline figure” των 180.000 ατόμων, αλλά από το αν αποχωρούν 12.500 με διαθεσιμότητα ή κινητικότητα ως τον Ιούλιο.

Στις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι οι όροι αυτοί ήταν γνωστοί και αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα ίδια στελέχη της κυβέρνησης όταν παιζόταν ακόμα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο και ένα πρόγραμμα με ζωή 3 μηνών δεν μπορεί να τεθεί σε νέα διαπραγμάτευση.

Εξάλλου στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι τέτοιο σφάλμα δεν πρόκειται να κάνει η ελληνική πλευρά. Το μόνο που μένει είναι να πεισθούν οι κυβερνητικοί εταίροι και ο αρμόδιος υπουργός να κάνει αυτό που η χώρα έχει δεσμευθεί. Όσο για το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ, αυτό θα εισπραχθεί, υπολογίζει η τρόικα, όπως και το 2012 και για το καλό όλων, θα πρέπει να αποφέρει και τα σχεδιαζόμενα έσοδα. Διαφορετικά η βουλή έχει ψηφίσει τι θα πρέπει να αυτομάτως γίνει...


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 1500 εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής


Την άμεση εκπόνηση και υλοποίηση ετήσιου προγράμματος απασχόλησης, προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση της πρόσληψης 1.500 εργαζομένων ανακοίνωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Όπως είπε «οι ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι έως 29 ετών σε ειδικότητες και επαγγέλματα που πλήττονται από την κρίση και οι δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής».

Θα ακολουθηθούν τα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων επιχορήγησης επιχειρήσεων του ΟΑΕΔ με υποχρέωση του εργοδότη να διατηρεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του έτους για τουλάχιστον τρεις μήνες. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση της διαδικασίας από το Κράτος.

Το πλάνο δράσης της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας περιλαμβάνει επίσης συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς (όπως τα Επαγγελματικά, Βιοτεχνικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αθηνών και Πειραιώς) και εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς σε θέματα απασχόλησης (όπως η ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, πανεπιστημιακά ιδρύματα και κρατικοί φορείς όπως ο ΟΑΕΔ) προκειμένου το έκτακτο σχέδιο που θα διαμορφωθεί να ληφθεί υπόψη στον επικείμενο καταμερισμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και τις πιθανές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο.

Ακόμη, όπως τόνισε, η Περιφέρεια θα στηρίξει και θα προωθήσει όλα τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και τις επενδύσεις, με πρώτο απ' όλα τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων. «Τα εργοστάσια που τόσο πολεμούνται και αμαυρώνονται δεν θα λύσουν μόνο το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Αττικής. Αποτελούν μία μεγάλη επένδυση, θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και μάλιστα γίνονται υπό την επίβλεψη ενός δημόσιου φορέα» τόνισε ο κ. Σγουρός.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί ο περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στη θερμοκοιτίδα κοινωνικής επιχειρηματικότητας (όπου αναμένεται να απασχοληθούν 500 εργαζόμενοι), στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης για την Αττική (όπου αναμένεται να απασχοληθούν 5.000 άτομα) και στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007 - 2013» (που έχει ήδη δημιουργήσει 3.709 θέσεις εργασίας και αναμένεται να δημιουργήσει άλλες 30.000).

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας (έχουν εγκριθεί 10.580 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης) και υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών, ύψους 130 εκατ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...