Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ο ντελιβεράς... τρελάθηκε


Το κίνημα της φθηνής πατάτας εξελίσσεται και φτάνει, πλέον, στην... πόρτα της νοικοκυράς. Το πρώτο ντελίβερι φθηνών αγροτικών προϊόντων είναι πραγματικότητα από τον Νοέμβριο. Με έδρα στον Κολωνό, η εταιρεία "Γενοβέζος" αγοράζει από τους αγρότες βασικά προϊόντα, όπως πατάτες, κρεμμύδια, λάδι, όσπρια και τα διανέμει κατ' οίκον σε τιμές χαμηλότερες από το σούπερ μάρκετ και τη λαχαναγορά.

Ο Ελληνοαμερικανός, Κώστας Γενοβέζος, επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα πριν από πέντε μήνες με στόχο να μείνει μόνιμα. Ψάχνοντας με τι θα ασχοληθεί επαγγελματικά, ένας φίλος το είπε να επενδύσει στα κινήματα φθηνών αγροτικών προϊόντων.

«Εστησα την εταιρεία και σε ένα δίμηνο, Νοέμβριος-Δεκέμβριος, η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Πούλησε 30 τόνους πατάτες» αναφέρει ο ίδιος.

Ενδεικτικά, πληρώνει στον παραγωγό πατάτας 0,20 ευρώ το κιλό και το πουλάει έναντι 0,40 ευρώ, την ώρα που στο σούπερ μάρκετ οι τιμές για ένα κιλό πατάτες κυμαίνονται από 0,80 ευρώ έως 1,20 ευρώ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίσεις υπέρ των δανειοληπτών


Το πάγωμα των δόσεων στεγαστικών δανείων για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα καταβάλλονται μόνο τόκοι, υπολογισμένοι μάλιστα με πολύ χαμηλό επιτόκιο (1,5%), προβλέπει η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών.

Η ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, αφού προηγουμένως αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα έχουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών από έναν εργοδότη ("μπλοκάκια") και αφού πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α. Εχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ,

β. Το εισόδημά τους έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 35% τη διετία 2010-2012,

γ. Εχουν δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας,

δ. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ,

ε. Το δάνειο θα πρέπει να εξυπηρετείται κανονικά έως την υπαγωγή στη ρύθμιση διευκόλυνσης.

Για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή για συντάξεις-μαϊμού


Ποινή φυλάκισης ενός έτους θα αντιμετωπίζουν στο εξής οι δημόσιοι υπάλληλοι αν συλληφθούν να χορηγούν παρανόμως συνταξιοδοτικές παροχές ζημιώνοντας τα Ταμεία, ενώ, όσοι υποπέσουν στο ίδιο αδίκημα από αμέλεια θα τίθενται σε υποχρεωτική παύση από την υπηρεσία τους για 12 μήνες.

Και στις δύο περιπτώσεις το κράτος θα ζητά τα ρέστα από τους υπαλλήλους που συνέβαλαν είτε από αμέλεια είτε επί σκοπό στην παρανομία.

Αντιμέτωποι με ποινές όμως θα βρίσκονται και οι πολίτες που καθυστερούν να δηλώσουν τις ληξιαρχικές μεταβολές στην οικογένειά τους, δηλαδή το γάμο, τη γέννηση, το διαζύγιο και το θάνατο, ή αυτοί που θα αποδειχθεί ότι εξακολουθούν να λαμβάνουν παροχές που δεν δικαιούνται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Θεσσαλονίκη το παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας


Μία από τις πλέον σημαντικές διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας του 2014, ανέλαβε να διοργανώσει η πόλη της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο της επόμενης χρονιάς.

Η τελική απόφαση για την ανάληψη της διοργάνωσης ελήφθη σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας (FISA), στην Κοπεγχάγη.

Οι διαδρομές των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος παράκτιας κωπηλασίας τοποθετούνται στο κεντρικό τμήμα του παραλιακού μετώπου της πόλης, γεγονός που θα το καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο για τους επισκέπτες όσο και τους κατοίκους της. Οι κωπηλάτες θα ξεκινούν από τον χώρο μπροστά από το νέο Δημαρχιακό κτίριο της πόλης και με ελικοειδείς διαδρομές θα φθάνουν ως το λιμάνι με επιστροφή.

Υπολογίζεται πως θα μετάσχουν περισσότεροι από 400 ξένοι αθλητές, οι οποίοι μαζί με τους συνοδούς και τεχνικούς θα φέρουν επισκέπτες στην πόλη, που θα γίνει για τον επόμενο χρόνο κέντρο του αθλήματος για όλο τον κόσμο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πεθαίνουν καρκινοπαθείς στα χέρια μας»


«Μας υποχρεώσατε να ελέγχουμε τις ασφάλειες των ασθενών για να συνταγογραφήσουμε ή να εξετάσουμε. Πού ζείτε; Τουλάχιστον το 30% των ασθενών είναι με ληγμένες ημερομηνίες και απλήρωτες ασφάλειες ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΓΑ» και «δεν μπορούν να πηγαινοέρχονται οι ανήμποροι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα κι έτσι μπορείτε να περηφανεύεστε για τη μείωση του φαρμακευτικού κόστους. "Φεύγουν" καρκινοπαθείς στα χέρια μας αλλά τουλάχιστον περήφανοι, διδάσκοντάς μας αξιοπρέπεια».

Τάδε έφη μία παθολόγος από τη Σκύρο η οποία απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και βουλευτές της Εύβοιας παρουσιάζοντας τη δική της τραγική πραγματικότητα.

Η κ. Ελένη Γεωργιάδου τιτλοφορεί την επιστολή της «φωνή απόγνωσης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από το φουρτουνιασμένο Αιγαίο» και ξεκινά δίνοντας βασικά στοιχεία για το νησί. «Πρόκειται για νησί 4.000 κατοίκων που το καλοκαίρι υποδέχεται πάνω από 30.000 ανθρώπους. Υπάρχει ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Το κλιμάκιο ιατρών της Πολεμικής Αεροπορίας από το 251 ΓΝΑ, που ερχόταν για μια εβδομάδα το χρόνο στο νησί, σταμάτησε προ διετίας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Mειώνουν τα χαράτσια - Αναλυτικοί πίνακες


Περίπου πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά που κατέχουν κατοικίες, λοιπά κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις στις περιουσίες τους να μειώνονται ή ακόμη και να μηδενίζονται με την κατάργηση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και την αντικατάστασή τους από τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, βάσει των σεναρίων εφαρμογής του νέου αυτού φόρου που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Το πλάνο προβλέπει:

1. Τη μη μεταβολή των αντικεμενικών αξιών που θα ληφθούν υπόψιν για τον υπολογισμό του νέου ενιαίου φόρου, ο οποίος θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1-1-2013.

2. Την εφαρμογή αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ, το οποίο θα αφαιρείται από τη συνολική φορολογητέα αντικειμενική αξία των κτισμάτων.

3. Το υπόλοιπο της φορολογητέας αντικειμενικής αξίας που θα απομένει, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου των 50.000 ευρώ, θα φορολογείται με κλίμακα συντελεστών που θα κυμαίνονται από 0,1% έως και 1,5%, χωρίς να αποκλείεται καιη εφαρμογή ανώτατου συντελεστή 2% για πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες.

4. Για τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου εξετάζεται ο διαχωρισμός τους σε αγροτικές και μη αγροτικές. Η φορολογική μεταχείριση των αγροτικών εκτάσεων θα είναι διαφορετική με κριτήριο το ένα ανήκουν ή όχι σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγρότες μοίρασαν προϊόντα σε οδηγούς


Αγροτικά προϊόντα στους διερχόμενους οδηγούς μοιράζουν οι αγρότες από το μπλόκο των Κερδυλλίων.



Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν και σε συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας οδού, μετά από συνεννόηση με την αστυνομία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται φοιτητικό επίδομα 1000€


Εως τα τέλη Μαρτίου μπορούν οι δικαιούχοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στις κατά τόπους εφορίες για να λάβουν το φοιτητικό επίδομα που ανέρχεται, για φέτος, στα 1000 ευρώ.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο φοιτητής να σπουδάζει εκτός του τόπου κατοικίας του (απόσταση μεγαλύτερη των 40 χλμ.) και το οικογενειακό εισόδημά του να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι ενδιαφερόμενοι ή οι γονείς τους θα πρέπει να επισκεφθούν την κοντινότερη ΔΟΥ, να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και να υποβάλουν πιστοποιητικό από τη σχολή τους, μισθωτήριο κατοικίας, το τελευταίο εκκαθαριστικό Εφορίας και αντίγραφο του εντύπου Ε9.

Ειδικότερα, το φοιτητικό επίδομα χορηγείται για όσα έτη διαρκεί η φοίτηση στους προπτυχιακούς φοιτητές όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που σπουδάζουν μακριά από την κύρια κατοικία τους. Σημειώνεται ότι δεν δικαιούνται φοιτητικό επίδομα όσοι σπουδάζουν για την απόκτηση μεταπτυχιακού, διδακτορικού ή δεύτερου πτυχίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Δεδικασμένο" για τους "Stage"


Ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση εργαζομένων με το πρόγραμμα Stage οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών.

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών δικαίωσε 11 εργαζόμενους με το πρόγραμμα Stage στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας οι οποίοι είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη το 2010.

Το δικαστήριο αναγνώρισε πως πρόκειται για εργαζόμενους με εξαρτημένες συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου γεγονός που συνιστά δικαίωση της διεκδίκησης των νομίμων δικαιωμάτων τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΔΕ για την τραγωδία στο ψυχιατρείο Τρίπολης


Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Τρίπολης, από το γεγονός ότι κάηκε ζωντανός και δεμένος στο κρεβάτι του ένας 34χρονος ασθενής με καταγωγή από την Καλαμάτα, σήμερα τα ξημερώματα στο ψυχιατρικό νοσοκομείο της πόλης, όταν εκδηλώθηκε φωτιά στο δωμάτιό του στον 4ο όροφο του κτιρίου.

Από την φωτιά αυτή και στην προσπάθειά του να σώσει τον άτυχο ψυχασθενή, τραυματίστηκε ελαφρά ένας νοσηλευτής του ιδρύματος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης και νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Παναγιώτης Ευσταθίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που είχαν βάρδια, κατέβαλαν προσπάθειες να σώσουν τον άτυχο άνδρα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν και πρόσθεσε ότι έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) από το ΕΚΕΠΥ, προκειμένου να διερευνηθούν, τόσο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η φωτιά, για τα αίτια της οποίας ενεργείται προανάκριση από την Πυροσβεστική υπηρεσία Τρίπολης, όσο και για τους ιατρικούς λόγους που υπαγόρευαν την καθήλωση του 34χρονου ψυχασθενούς από την Καλαμάτα.

Η διενέργεια της ΕΔΕ έχει ανατεθεί στον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος για το σκοπό αυτό κατευθύνεται από την Πάτρα στην Τρίπολη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λεφτά υπάρχουν για επίορκους στο Δημόσιο


Εισπράττουν από τη φυλακή τους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Μισθοδοτούνται κανονικά τα μέλη της συμμορίας που έκαναν τη μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας και βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας να δικαστούν.

Οι γυναίκες που χορηγούσαν παράνομα και με το αζημίωτο επιδόματα σε ανθρώπους που δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, καθώς δεν έχουν περάσει ακόμη από πειθαρχικό συμβούλιο, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία για την οριστική τους παύση. Κανονικά λαμβάνουν επίσης τη σύνταξή τους και οι δύο κατηγορούμενες που είχαν αποχωρήσει από την υπηρεσία.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η ζημιά που προκλήθηκε στο ΙΚΑ από τη δράση τους είναι σχεδόν τριπλάσια από ό,τι είχε υπολογιστεί πέρυσι τον Μάρτιο και αγγίζει τα 16 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα των επιθεωρητών του ιδρύματος.

Πάντως το ΙΚΑ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, στην περίπτωση που αυτοί κριθούν ένοχοι, έτσι ώστε να αποκατασταθεί μέρος της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσαν.

Η ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, αλλά στις αρχές Μαρτίου, όταν συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, θα συνεδριάσει αυτεπαγγέλτως το συμβούλιο πλημμελειοδικών για να αποφασίσει εάν θα αποφυλακιστούν με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση ή αν θα επεκταθεί η περίοδος της προσωρινής κράτησής τους για άλλους έξι μήνες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 400.000 γονείς που παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 50


Τα παράθυρα του ασφαλιστικού.

Διπλά κερδισμένοι με πλήρη σύνταξη και σε ηλικίες από 50 μέχρι 60 ετών, βγαίνουν οι γονείς που εργάζονται σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του ασφαλιστικού για συνταξιοδότηση με ανήλικα τέκνα ή με ενήλικα παιδιά, εφόσον είναι τρίτεκνοι και έχουν την πρώτη τους ασφάλιση μέχρι τις 31/12/1992.

Το κέρδος για τους γονείς είναι διπλό, αφενός γιατί μπορούν να κατοχυρώσουν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή αποχώρηση από τα 50 και αφετέρου να φύγουν με πλήρη σύνταξη, είτε με 5.500 «ένσημα» (ΙΚΑ) είτε με 17,5 έτη ασφάλισης (Δημόσιο) είτε με 25 έτη (ΔΕΚΟ) είτε με 20 έτη (τρίτεκνοι σε ΔΕΚΟ).

Στην κατηγορία αυτή ανήκει σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» σχεδόν το 30% των ασφαλισμένων στα ταμεία μισθωτών δηλαδή περίπου 400.000 γονείς οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις άμεσα ή με κατοχύρωση μέσω εξαγοράς πλασματικών.

Οι πατέρες

Οι διατάξεις για σύνταξη με ανήλικα τέκνα έχουν εφαρμογή και στους πατέρες εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ΔΕΚΟ, τραπεζών, ασφαλισμένοι σε ταμεία μισθωτών. Στην τελευταία περίπτωση μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις ανηλίκων, αν όμως είναι χήροι, λη διαζευγμένοι και έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των παιδιών τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή είτε είναι με ανήλικο παιδί ή με τρία ενήλικα τέκνα, μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο για να θεμελιώσουν δικαίωμα. Δεν μπορούν όμως να κάνουν εξαγορά πλασματικού χρόνου λόγω τέκνων.

Αδικίες για τις γυναίκες με ανήλικο τέκνο

Υπάρχουν όμως και αδικίες, όπως για παράδειγμα σε βάρος των γυναικών που ασφαλίστηκαν μετά το 1993. Μπορεί να προβλέπεται η διάταξη για συνταξιοδότηση τους με ανήλικο τέκνο, αλλά είναι όπως είναι διατυπωμένη είναι γράμμα κενό περιεχομένου, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει ταυτόχρονα να:

-έχουν 6.000 ένσημα, δηλαδή 20 έτη ασφάλισης
-να έχουν ανήλικο παιδί
-να είναι απαραίτητα στην ηλικία των 55 ετών ή των 50 για μειωμένη σύνταξη.

Στην ουσία όμως δεν έχει προβλεφθεί η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως συμβαίνει στις ασφαλισμένες έως το 1993. Δηλαδή ότι μία εργαζόμενη μπορεί να κλειδώσει τη συνταξιοδότηση στο μέλλον.

Τι ισχύει για το Δημόσιο

Στο δημόσιο, άνδρες και γυναίκες που έχουν 25 έτη συντάξιμη υπηρεσία ή 25ετη ασφάλιση κατά περίπτωση το 2011 και κατά τον κρίσιμο αυτό χρόνο έχουν ανήλικο παιδί, η καταβολή σύνταξης είναι δυνατή στα 52 έτη. Σε όσους συμπληρώνουν την 25ετια το 2012 η καταβολή σύνταξης γίνεται στα 55. Για τους υπόλοιπους σταματά η ευνοϊκή μεταχείριση, ανεξάρτητα με το αν έχουν ανήλικα παιδιά και η σύνταξη πάει στα 67 έτη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Το σχέδιο ''Αθηνά'' διορθώνει παθογένειες»


Ο υπουργός Παιδείας εξηγεί γιατί οι αλλαγές είναι αναγκαίες.

Το σχέδιο «Αθηνά» προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις παθογένειες και στρεβλώσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δηλώνει ο υπουργός Παιδείας κ Κ Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Ο υπουργός υπογραμμίζει πως ο διάλογος είναι ουσιαστικός και πως «όπου υπάρχει η αναγκαία και πλήρης τεκμηρίωση, στη βάση των αρχών του σχεδίου και όχι στη βάση εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων, οι προτάσεις αυτές θα γίνουν δεκτές».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημειώνει πως δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου και αναφέρει πως «οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν προέκυψαν λόγω κρίσης. Το μοντέλο αυτό που εφαρμόζαμε τόσα χρόνια οδήγησε στην κρίση». Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει πως δεν αλλάζει τίποτε στο σύστημα εισαγωγής φέτος και πως ισχύει η δέσμευσή του ότι δεν θα αλλάξει μέχρι το 2016. Εκτιμά πως οι βάσεις θα ανέβουν λόγω του σχεδίου και πως η μείωση που θα προκύψει στον αριθμό των εισακτέων δεν θα ξεπερνά το 4%.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική ετικέτα του παντζαριού


Ο χυμός του μπορεί να βελτιώσει την αντοχή μας.

Το παντζάρι (Beta vulgaris) ή αλλιώς κοκκινογούλι, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι και είναι βολβοειδές λαχανικό που αναπτύσσεται μέσα στο χώμα. Είναι φυτό της οικογένειας Αμαρανθοειδή, η οποία παλιότερα ήταν γνωστή ως Χηνοποδιοειδή. Είναι μονοετές ή διετές φυτό του οποίου η ρίζα είναι εδώδιμη. Υπάρχουν πολλές καλλιεργήσιμες ποικιλίες, όπως το σέσκουλο, μια φυλλώδης ποικιλία παντζαριού, και το ζαχαρότευτλο, της οποίας η ρίζα έχει υψηλή συγκέντρωση σε ζάχαρα.

Όλες οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες παντζαριού προέρχονται από το υποείδος B. v. vulgaris. Άλλα υποείδη του παντζαριού είναι τα B. v. maritima, το οποίο βρίσκεται στη Μεσόγειο, στις Ευρωπαϊκές ακτές του Ατλαντικού, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδία, και το B. v. adanensis, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια ανατολική Μεσόγειο. Η εξημέρωση του φυτού θεωρείται ότι έλαβε χώρα την 2η χιλιετία π.Χ. στην περιοχή της Μεσογείου.

Το φυτό φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Έχει μικρά ερμαφρόδιτα άνθη και η επικονίασή του γίνεται από τον αέρα. Το φυτό προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς και έχουν μήκος 5 με 20 εκατοστά.

Σύνθεση ανά 100 γρ. ωμού παντζαριού:

Θερμίδες 43 kcal
Λιπαρά 0,1 γρ.
Πρωτεΐνες 1,6 γρ.
Υδατάνθρακες 9,9 γρ.
Νάτριο 87,3 mg
Σίδηρος 0,7 mg
Ασβέστιο 16 mg
Φώσφορο 33 mg
Κάλιο 60 mg
Νερό 335 γρ.

Σύνθεση ανά 100 γρ. βρασμένο παντζάρι :

Θερμίδες 32 kcal
Λιπαρά 0,1 γρ.
Πρωτεΐνες 1,1 γρ.
Υδατάνθρακες 7,2 γρ.
Νερό 208 γρ.
Νάτριο 90,9 mg
Κάλιο 43 mg
Σίδηρος 0,5 mg
Ασβέστιο 14 mg
Φώσφορο 23 mg

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, Β2, Β6, Β5 (παντοθενικό οξύ), φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το β- καροτένιο. Το κόκκινο χρώμα του βολβού του παντζαριού οφείλεται σε χρωστικές που ονομάζονται βηταλαΐνες και παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.

Οι βηταλαΐνες είναι υδατοδιαλυτές φυτικές χρωστικές και διακρίνονται σε δύο τύπους : τις βήτα – κυανίνες και τις βήτα – ξανθίνες. Οι βήτα – κυανίνες είναι κόκκινες – βιολετί στο χρώμα. Η βητανίνη είναι η καλύτερα μελετημένη από τις βήτα – κυανίνες. Οι βήτα – ξανθίνες είναι κίτρινες. Μια καλά μελετημένη βήτα – ξανθίνη είναι η βουλγαξανθίνη. Τόσο η βητανίνη όσο και η βουλγαξανθίνη περιέχονται στα παντζάρια και παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Ειδικότερα οι βήτα – κυανίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν την περαιτέρω ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

Έρευνα του πανεπιστήμιου του Έξετερ έδειξε ότι, ο χυμός από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την αντοχή μας έτσι ώστε να γυμναζόμαστε κατά 16% περισσότερο. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.

Επίσης ο χυμός τους βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος (με το σάλιο) σε νιτρώδες άλας.

Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βεταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βεταΐνη είναι μια χολίνη η οποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας. Έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες της βεταΐνης, έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθάει και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου και έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Έρευνες πάνω στο καρκίνο του εντέρου, έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη κυττάρων, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα. Επίσης, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η βεταΐνη μειώνει την ανάπτυξη όγκων μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός πατζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.

Τα παντζάρια είναι πλούσια στο ένζυμο καταλάση, ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα το οποίο έχει την ιδιότητα να υπερασπίζεται τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, η δε ανεπάρκειά της (της καταλάσης), έχει σχετιστεί με τα άσπρα μαλλιά, την αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές νόσους του οργανισμού.

Η θαυματουργή τους ρίζα θεωρείται από αρχαιοτάτων χρόνων έξοχο αφροδισιακό. Λέγεται ότι η Θεά Αφροδίτη έτρωγε πολλά πατζάρια για να διατηρεί ανέπαφη την ομορφιά και την χάρη της.

Για την αιμοποιητική τους δράση (η οποία έχει αποδειχθεί), είχαν μιλήσει και ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός και ήταν ένας από τους λόγους που από πολύ παλιά, συνέστηναν σε όσους είχαν αναιμία (και δη στα παιδιά) να πίνουν χυμό παντζαριών και να τρώνε παντζάρια.

Για να διατηρήσετε τα παντζάρια μέχρι και δύο εβδομάδες, δεν έχετε παρά να κόψετε τα φύλλα 5 εκατοστά από το κοτσάνι και να βάλετε τους βολβούς στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα. Όταν αγοράζετε παντζάρια, προσέχετε να είναι λεία, στρογγυλά, με βαθύ κόκκινο χρώμα. Κάλλιστα το παντζάρι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λαχανικό του Φεβρουαρίου αφού η παραγωγή αυτό το διάστημα είναι στα καλύτερά της επίπεδα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, ντιπ, σούπες αλλά και ως συνοδευτικό κρεάτων.

Το παντζάρι τρώγεται τόσο ωμό, όσο και μαγειρεμένο, ολόκληρο. Η ρίζα του ωμή είναι σκληρή, ενώ μαγειρεμένη είναι πιο μαλακή. Χρησιμοποιείται στις σαλάτες. Η παντζαροσαλάτα είναι άρρηκτα δεμένη με το σκόρδο, ένας άκρως προστατευτικός συνδυασμός για την καρδιά και όχι μόνο. Αφαιρέστε προσεκτικά με ένα μαχαίρι τη σάρκα τους κι αφήστε να αποκαλυφθεί η κατακόκκινη ρίζα. Βράστε τα σε λίγο νερό και για λίγη ώρα, ώστε να μη χάσει τις πολύτιμες ουσίες του ή ακόμα καλύτερα βράστε τα στον ατμό. Όσο πιο φρέσκα είναι τα παντζάρια, τόσο πιο έντονο είναι το άρωμά τους και μαγειρεύονται πιο γρήγορα. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ζάχαρα, περίπου 16 – 20%, χρησιμοποιείται ως πηγή ζαχάρου στις περιοχές με εύκρατο κλίμα. Επίσης και τα φύλλα του είναι εδώδιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί το σπανακιού, όμως τα ωμά φύλλα μπορεί να αφήσουν πικρή γεύση στο στόμα. Δεν πετάμε ποτέ το ζουμί τους, το πίνουμε κατά προτίμηση το πρωί με την προσθήκη αν θέλουμε χυμό λεμονιού ή και χυμό καρότου.

Βέβαια το παντζάρι είναι ρίζα και όπως όλες οι ρίζες μεγαλώνει και αναπτύσσεται στο χώμα,έτσι απορροφά όλα του τα συστατικά, για αυτό μεγάλη προσοχή στα φυτοφάρμακα. Πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι από που προμηθευόμαστε τα παντζάρια μας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μαζί με τα παντζάρια να τρώμε και φυτοφάρμακα.

Όλα τα παραπάνω, καθιστούν τα παντζάρια ως ένα από τα πολυτιμότερα δώρα της φύσης, με έντονη προστατευτική αλλά και φυσική φαρμακευτική δράση.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προφύλαξη του πεπτικού από παρενέργειες αντιβιοτικών


Ιδιαίτερα ωφέλιμη κρίνεται η λήψη προβιοτικών.

Στις παρενέργειες που μπορεί να έχει η λήψη αντιβιοτικών στο πεπτικό σύστημα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων οι εξής:

- Ερεθισμός του οισοφάγου από δισκία ή κάψουλες που διαμένουν σε αυτόν.

- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατά την οποία χαλαρώνει ο μυς που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση των γαστρικών οξέων προς τον οισοφάγο.

- Ερεθισμός του στομάχου από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

- Καθυστερημένη κένωση του στομάχου.

- Δυσκοιλιότητα από αντιβιοτικά που επηρεάζουν τη δραστηριότητα των μυών του παχέος εντέρου.

- Διάρροια από αντιβιοτικά που επηρεάζουν τα βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο.

Η επίδραση των αντιβιοτικών στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου είναι η συχνότερη παρενέργεια των αντιβιοτικών, όμως αντιμετωπίζεται εύκολα.

Υπάρχουν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια καλά βακτήρια στο σώμα μας, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στη γενική υγεία μας και την ευημερία, ιδίως για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Πολλά από αυτά τα βακτήρια καταστρέφονται από θεραπείες με αντιβιοτικά και επομένως πρέπει να αναπληρώνονται ταχέως. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι με την κατανάλωση προβιοτικών, τα οποία περιέχουν ζωντανά βακτήρια που θα συμπληρώσουν εκ νέου το έντερο.

Η καλύτερη πρακτική είναι να αρχίσει η λήψη των προβιοτικών, ταυτόχρονα με τη λήψη των αντιβιοτικών. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον λίγες ώρες μετά τη δόση σας από τα αντιβιοτικά για να πάρετε μία δόση των προβιοτικών.

Τα προβιοτικά τρόφιμα και τα συμπληρώματα

Τα προβιοτικά υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα τροφίμων όπως το γιαούρτι και βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στο κεφίρ.

Υπάρχουν επίσης πολλά προβιοτικά συμπληρώματα στην αγορά σήμερα. Ωστόσο, το προβιοτικό πρέπει να ανήκει σε μία αξιόπιστη μάρκα. Μερικά από αυτά τα συμπληρώματα είναι άχρηστα καθώς δεν περιέχουν ζωντανά βακτήρια.

Πρέπει να ελεγχθεί η ετικέτα για τον αριθμό των ζωντανών καλλιεργειών, καθώς και πόσες από αυτές τις καλλιέργειες θα είναι ακόμα ζωντανές όταν φτάσει η ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Έρευνες για λειτουργικότητα των προβιοτικών

Στο αμερικανικό συνέδριο γαστρεντερολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον παρουσιάστηκαν δύο διαφορετικές έρευνες όπου εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών στη θεραπεία της διάρροιας που σχετίζεται με υπερανάπτυξη του βακτηρίου Clostridium difficile λόγω μακροχρόνιας λήψης αντιβιοτικών.

Ερευνητές από το ιατρικό κέντρο Maimonides στο Μπρούκλιν, σε μια μετα-ανάλυση που εξέτασαν 22 διαφορετικές μελέτες και περιελάμβανε 3.096 ασθενείς, βρήκαν ότι τα προβιοτικά μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά.

Ερευνητές από το Beth Israel Deaconess Medical Center στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσαν επίσης παρόμοια αποτελέσματα, όταν σε μια μετα-ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν 28 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που περιέλαβαν 3338 ασθενείς.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2011 στις θεραπευτικές εξελίξεις γαστρεντερολογίας, επίσης έδειξε ότι τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά έναντι της εμφάνισης διάρροιας, σχετιζόμενης με αντιβιοτικά.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα φυσικό προβιοτικό, το οποίο μπορεί να καταναλώνεται όταν αρχίσει η λήψη ενός αντιβιοτικού και μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή των μολύνσεων και των εντερικών διαταραχών.

Επιπλέον, το γιαούρτι είναι φυσικό καταπραϋντικό για το στομάχι, όταν παρατηρείται και ναυτία ως αποτέλεσμα των αντιβιοτικών.

Η περιεκτικότητά του σε «ζωντανά» βακτήρια συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου καθώς περιέχει και προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του.

Καταλήγοντας, ακολουθούμε πάντα τις συμβουλές του ιατρού και λαμβάνουμε τη κατάλληλη αντιβίωση, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, χωρίς να ξεχνάμε τη χρήση κάποιου προβιοτικού και τις οδηγίες ελαχιστοποίησης των συμπτωμάτων λόγω της λήψης αντιβίωσης.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η γυναίκα βγάζει πιο πολλά ο άντρας... παίρνει βιάγκρα


Ο μισθός της συζύγου επηρεάζει την απόδοση του στο κρεβάτι.

Ορισμένοι άντρες δεν αντέχουν την ιδέα η σύζυγός τους να βγάζει περισσότερα χρήματα από εκείνους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η σεξουαλική τους απόδοση.

Σύμφωνα με μια έρευνα μάλιστα αυτοί οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βιάγκρα ή παρόμοιες ουσίες που «εκτοξεύουν» τη λίμπιντο, συγκριτικά με εκείνους που παραμένουν οι κύριοι «χρηματοδότες» της οικογένειάς τους!

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμη για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, όμως εκτιμούν ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η περηφάνια τους, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να νιώθουν και θυμό και σύγχυση.

Δανοί και αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 200.000 παντρεμένα ζευγάρια και διαπίστωσαν ότι το βιάγκρα και άλλες ουσίες για την ανικανότητα ή τη στυτική δυσλειτουργία ήταν ιδιαίτερα «δημοφιλή» στα νοικοκυριά όπου η σύζυγος κέρδιζε περισσότερα χρήματα, ακόμη κι αν η διαφορά με το μισθό του άντρα ήταν πολύ μικρή.

«Ακόμη και πολύ μικρές διαφορές στο μισθό σχετίζονται με τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών για τη στυτική δυσλειτουργία» ανέφεραν οι ειδικοί, η έρευνα των οποίων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Personality and Social Psychology Bulletin.

Ωστόσο η κατάσταση ήταν διαφορετική, αν η γυναίκα ήταν εκείνη που κέρδιζε περισσότερα από την αρχή της σχέσης, με τους άντρες να μην καταφεύγουν σε ουσίες για να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο κρεβάτι.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φυσική αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου


Απαραίτητες οι αλλαγές στη διατροφή μας.

Στην έλλειψη σιδήρου αποδίδουν, σε μεγάλο βαθμό, αμερικανοί ερευνητές την κούραση και το αίσθημα αδυναμίας που νιώθουν οι γυναίκες.

Τα προβλήματα από την έλλειψη σιδήρου αφορούν, βεβαίως, και τα δύο φύλλα, εντούτοις οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες καθώς κατά τη διάρκεια της περιόδου η έλλειψη του σιδήρου είναι μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cornell επισημαίνουν ότι πέρα από συμπληρώματα, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να αντιμετωπισθεί κυρίως με αλλαγές στη διατροφή μας.

Κατ’ αρχήν, οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το σπανάκι, το κόκκινο κρέας και τα όσπρια πρέπει συχνά να βρίσκουν θέση στο τραπέζι μας.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C βοηθάει στη γρηγορότερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Έτσι η ιδανική διατροφική επιλογή, είναι ο συνδυασμός προϊόντων πλούσιων και σε βιταμίνη C, πέραν αυτών με σίδηρο.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι καρδιές των ερωτευμένων χτυπούν σαν… μία


Τα ζωτικά όργανα των ζευγαριών μιμούνται το ένα το άλλο.

Τα ερωτευμένα ζευγάρια συνήθως μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέρονται, τελειώνουν ο ένας τις φράσεις του άλλου και γελούν με τα ίδια αστεία.

Και όχι μόνο, καθώς σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι καρδιές των ερωτευμένων χτυπούν σαν… μία! Στον ίδιο ρυθμό!

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αναπνοή και οι χτύποι της καρδιάς ενός ζευγαριού μετά από λίγη ώρα αν κάθονται μαζί… βρίσκουν το «δρόμο» του συγχρονισμού.

Κι αυτό χωρίς καν να κρατιούνται από το χέρι ή να προσπαθούν να το καταφέρουν συζητώντας γι’ αυτό.
Το ίδιο δε συνέβαινε ωστόσο, όταν κάθονταν με κάποιον άγνωστο.

«Αυτή η μελέτη μας δείχνει ότι τα ζευγάρια μοιράζονται εμπειρίες, όχι μόνο σε συναισθηματικό επίπεδο αλλά και σε σωματικό» ανέφερε ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας Emilio Ferrer.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο της αμερικανικής ένωσης ψυχολόγων «Emotion».


Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις γυμναστικής για καρδιοπαθείς


Μπορεί να φανούν ιδιαίτερα ωφέλιμες.

Για άτομα που γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους, η άσκηση θα πρέπει να γίνεται πάντα μετά από καρδιολογική εκτίμηση. Θα χρειαστούν να υποβληθούν σε καρδιογράφημα, τρίπλεξ καρδιάς και πιθανότατα σε τεστ κοπώσεως.

Σε αυτά τα άτομα η άσκηση, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι ευεργετική και ίσως περισσότερο από μια προληπτική φαρμακευτική αγωγή.

Ο γιατρός μπορεί και είναι σε θέση να συνταγογραφήσει την άσκηση, δηλαδή να προτείνει τα όρια και τους στόχους στους εξειδικευμένους σε καρδιοπαθείς, γυμναστές.

Ένα ασφαλές πρόγραμμα άσκησης για αυτούς τους ασθενείς είναι το παρακάτω:

Ζέσταμα: Διατάσεις για 5-10 λεπτά.

Μυϊκή ενδυνάμωση: Με ασκήσεις αντίστασης, για όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, για διάρκεια 10-20 λεπτά, 2 φορές την εβδομάδα.

Καρδιοαναπνευστική άσκηση:

Συχνότητα: 1-2 φορές την ημέρα, για 5 ημέρες την εβδομάδα.

Διάρκεια: 30-45 λεπτά

Ένταση: 20 σφυγμούς/λεπτό πάνω από τις σφυγμούς/λεπτό σε ηρεμία.

Τύπος άσκησης: διάδρομος, ποδήλατο, εργόμετρο χειρός, σκαλοπάτ


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος


Νέο φάρμακο προσφέρει χρόνο ζωής στους ασθενείς.

Η ουσία nanoparticle albumin bound paclitaxel που άλλαξε τα δεδομένα για εκατομμύρια ασθενείς που πολεμούν τον καρκίνο του μαστού, έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του Παγκρέατος.

Η ουσία αυτή σε συνδυασμό με τη γεμσιταμπίνη προσφέρει υψηλή αποτελεσματικότητα και χρόνο ζωής στους ασθενείς με τη θανατηφόρα αυτή μορφή καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου ετήσιου συνεδρίου για τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος (ASCO GI), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στο San Francisco της California, παρουσιάστηκε η μελέτη MPACT, μία από τις μεγαλύτερες πολυκεντρικές παγκόσμιες μελέτες, σε πάνω από 800 ασθενείς, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι με τη χρήση της ουσίας nanoparticle albumin bound paclitaxel σε συνδυασμό με τη γεμσιταμπίνη, αυξήθηκε κατά 59% η επιβίωση των ασθενών στον 1 χρόνο και διπλασιάστηκε η επιβίωση των ασθενών που επιβίωσαν στα 2 χρόνια.

Ο καρκίνος του Παγκρέατος είναι ο 10ος πιο συχνός καρκίνος και ο 8ος σαν αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτό γιατί, πολύ συχνά διαγιγνώσκεται όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Για τους ασθενείς με προχωρημένο στάδιο Καρκίνου Παγκρέατος, η πρόγνωση είναι πολύ κακή και τα ποσοστά επιβίωσης πολύ χαμηλά. Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργείο (όταν είναι εφικτό), χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, ενώ είναι ελάχιστες οι εγκεκριμένες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος σε Ευρώπη και Αμερική.

Το αντινεοπλασματικό φάρμακο νέας γενιάς, η ουσία nanoparticle albumin bound paclitaxel, που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο στην Ελλάδα παρουσιάζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, σηματοδότησε τη μεγαλύτερη επιστημονική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Σήμερα η ουσία αυτή σε συνδυασμό με τη γεμσιταμπίνη αποτελεί τον πρώτο χημειοθεραπευτικό συνδυασμό που παρατείνει σημαντικά την επιβίωση στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο Παγκρέατος.

Το Abraxane (nanoparticle albumin bound paclitaxel) είναι το πρώτο προϊόν μιας νέας γενιάς αντινεοπλασματικών φαρμάκων που διαθέτουν ένα πρωτοποριακό μηχανισμό δράσης ενάντια στους όγκους. Χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τη βιολογία του ίδιου του όγκου εναντίον του και αξιοποιεί μια νέα τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM), ώστε να πετύχει καλύτερη στόχευση των καρκινικών κυττάρων και μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση.

Η τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM) σχεδιάστηκε για να μεταφέρει κυτταροτοξικούς παράγοντες στον όγκο αξιοποιώντας τις φυσικές ιδιότητες της αλβουμίνης, πρωτεΐνης που υπάρχει ήδη στον οργανισμό. Έτσι πετυχαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση της πακλιταξέλης μέσα στον όγκο και λιγότερο στους άλλους ιστούς, με αποτέλεσμα να βελτιώνει σημαντικά την αντικαρκινική δράση μέσα στον όγκο και ταυτόχρονα να μειώνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την καταστροφή των γύρω ιστών.

H εκτεταμένη και συνεχής έρευνα για τον καρκίνο του παγκρέατος με την υποστήριξη εκτεταμένων πολυκεντρικών, πολυετών κλινικών μελετών, και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού ασθενών δείχνουν ότι η συνδυαστική θεραπεία με την ουσία nanoparticle albumin bound paclitaxel και γεμσιταμπίνη, μπορεί να γίνει η ενδεδειγμένη αγωγή για το μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει αξιολογήσει αυτή την εξέλιξη ως μια εξαιρετικά σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο κρούσμα στελέχους του ιού SARS στη Μ. Βρετανία


Ο ασθενής νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μάντσεστερ.

Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε μετά την εμφάνιση ενός νέου κρούσματος νέου στελέχους ιού από την οικογένεια του SARS σε ασθενή στη Μεγάλη Βρετανία.

Το νέο στέλεχος του ιού ονομάζεται coronavirus, ενώ τα συνολικά κρούσματα αγγίζουν τα 10 παγκοσμίως από τα οποία τα μισά κατέληξαν σε θάνατο.

Το πρώτο κρούσμα του ιού βρέθηκε το περασμένο Σεπτέμβρη, σε έναν ταξιδιώτη από την Σαουδική Αραβία. Ο Βρετανός ασθενής, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο στο Μάντσεστερ, όπου του χορηγείται ειδική θεραπεία.

Ο νέος ιός έχει παρόμοια συμπτώματα με αυτά του ιού του SARS, ο οποίος είχε κοστίσει την ζωή σε 8.000 ανθρώπους, όπως πυρετός, αναπνευστικές δυσκολίες και έντονος βήχας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι πρόκειται για σποραδικά περιστατικά που δεν πρέπει να μας ανησυχήσουν για επιδημία, ωστόσο φαίνεται ότι ο ιός είναι ακόμα δραστήριος και ενεργός.

«Οι άνθρωποι με άγνωστα αίτια πνευμονίας, ή με έντονα συμπτώματα τα οποία δεν περνούν μετά την χορήγηση θεραπείας , θα πρέπει να θορυβούνται και ειδικά όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα στα Aραβικά Eμιράτα ή τις γύρω περιοχές», τόνισαν οι ειδικοί.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταρρίπτοντας το μύθο της «αμαρτωλής» σοκολάτας


Πώς να την καταναλώσουμε χωρίς να ανησυχούμε για περιττές θερμίδες
.
Αποτελεί λατρεμένη συνήθεια μικρών και μεγάλων, αλλά συχνά συγκαταλέγεται στη «μαύρη λίστα» των τροφίμων. Κι όμως, η γλυκιά αυτή «αμαρτία» μπορεί να αποτελέσει μία υγιεινή επιλογή. Αλήθεια, πώς θα μπορούσατε να εντάξετε την αγαπημένη σας σοκολάτα σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής;

Διαλέξτε «χωρίς ζάχαρη»

Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο να αποτελεί μέρος της ισορροπημένης διατροφής, πολύ συχνά ωστόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι είτε με καταστάσεις (όπως είναι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης) που επιβάλλουν τον περιορισμό των απλών σακχάρων στο σύνολο της διατροφής μας, είτε απλά θέλουμε να απολαύσουμε συχνότερα τη γλυκιά γεύση… με μέτρο.

Μία πιο υγιεινή εναλλακτική της σοκολάτας είναι αυτή στην οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες που προσδίδουν τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση στη σοκολάτα σας, αποδίδοντας όμως λιγότερες θερμίδες και χωρίς παράλληλα να αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν, εκτός από υποκατάστατα ζάχαρης, η σοκολάτα περιέχει και άλλα σημαντικά διατροφικά χαρακτηριστικά όπως φυτικές ίνες, εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα βοηθάει και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού, αποτρέποντάς σας έτσι από την υπερκατανάλωσή της.

«Αναβαθμίστε» τη θρεπτική της αξία

Αν καλοσκεφτείτε τι είναι αυτό που συνδέει τη σοκολάτα με την αμαρτία, η απάντηση είναι οι θερμίδες, η σύνδεσή της με την αύξηση του βάρους και τα λιπαρά της. Παρόλα αυτά ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στην διατροφική ετικέτα της σοκολάτας, εκτός από τις θερμίδες θα παρατηρήσουμε πως περιέχει κι άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, μικρή ποσότητα καλών λιπαρών, ενώ πλέον γνωρίζουμε πως η σοκολάτα ως προϊόν του κακάο περιέχει και καφεΐνη και αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας τη φέρνουν συχνά στο επιστημονικό προσκήνιο ως ένα από τα τρόφιμα που… «αγαπά» η καρδιά μας. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας ακόμη και κάθε ημέρα μπορεί να φανεί ευεργετική στην προστασία της υγείας της καρδιάς.

Για να απολαύσουμε λοιπόν τα οφέλη της σοκολάτας ακόμη και κάθε ημέρα αρκεί να ελέγξουμε την ποσότητά της και να κάνουμε ισορροπημένες επιλογές. Μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξτε σοκολάτες με φυτικές ίνες ή ακόμη να προτιμήσετε τη σοκολάτα σε μικρές ατομικές συσκευασίες (mini σοκολατάκια).

Μαύρη, λευκή, ή γάλακτος;

Η σύνδεση της σοκολάτας με την υγεία της καρδίας έχει να κάνει με τη περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά συστατικά και αναλυτικότερα των φλαβονοειδών.

Μάλιστα, όσο περισσότερο κακάο περιέχει τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σε φλαβονοειδή. Η λευκή σοκολάτα λοιπόν, που δεν περιέχει καθόλου κακάο και είναι η πλουσιότερη σε λιπαρά, καλό θα ήταν να αποτελεί την τελευταία σας επιλογή.

Η σοκολάτα γάλακτος, εκτός από φλαβονοειδή περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, ενώ το υψηλότερο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο έχει η μαύρη σοκολάτα. Εάν το υψηλό περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας σε αντιοξειδωτικά συνδυαστεί και με γλυκαντικές ύλες τότε την καθιστά μια από τις καλύτερες επιλογές για την ικανοποίηση του γλυκού.

Το «κλειδί» είναι το μέτρο και οι σωστές επιλογές

Παρά τα πιθανά της οφέλη, μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει πάντοτε να ακολουθεί την έννοια του μέτρου.

Φανείτε λοιπόν εγκρατείς και περιοριστείτε σε μία μικρή ποσότητα προκειμένου να πάρετε τη γλύκα της και να δείτε την.. ευεργετική της πλευρά, ακόμη και κάθε ημέρα αναζητώντας έξυπνες και ισορροπημένες θερμιδικά λύσεις στην επιλογή σας!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα στα χείλη δημιουργεί το κάπνισμα


Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του.

Η επιδερμίδα γύρω από τα χείλη είναι αρκετά ευαίσθητη. Η κακή συνήθεια του καπνίσματος εντείνει το πρόβλημα και δεν βοηθάει το δέρμα να διατηρήσει την ελαστικότητά του.

Πέρα από τις εσωτερικές συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό, η εμμονή με το τσιγάρο δημιουργεί με τα χρόνια τις χαρακτηριστικές γραμμές στην επιδερμίδα του άνω χείλους.

Η σωστή ενυδάτωση της περιοχής είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να παραλείπεται από το καθημερινό μας πρόγραμμα. Αποφεύγετε επίσης να σουρώνετε πολύ τα χείλη όταν καπνίζετε για να μειώνετε όσο το δυνατόν τις πιθανότητες εμφάνισης των μικρών ρυτίδων.

Η καλύτερη λύση φυσικά είναι να κόψετε ή τουλάχιστον να μειώσετε το τσιγάρο, αλλά, αν σας είναι δύσκολο, φροντίστε να περιορίζετε τις επιπτώσεις του στο ελάχιστο με πρόληψη.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 3,5 τόνοι ύποπτα γεύματα στην Ελλάδα


Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου. Το θέμα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συναρμόδιοι υπουργοί κρατών συσκέπτονται για να καταρτίσουν σχέδιο αντιμετώπισης.

Την πρωτοβουλία για την έναρξη της συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο πήρε η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ιρλανδία, η οποία κάλεσε εκτάκτως για την Τετάρτη τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών της Ένωσης, μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία, σε μια προσπάθεια να καταρτιστεί σχέδιο δράσης, που θα συζητηθεί στις 25 Φεβρουαρίου.

Η ανησυχία των καταναλωτών είναι διάχυτη, καθώς εντοπίζονται ελλείψεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου των τροφίμων. Επίσης, το δαιδαλώδες δίκτυο εφοδιασμού πρώτων υλών, με εμπλοκή πολυεθνικών εταιρειών, μεσαζόντων και σφαγείων δεν μπορεί να ελέγχει επαρκώς, ενώ εξετάζεται και η ενδεχόμενη εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος.

Από πλευράς του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Υγεία, Τόνιο Μποργκ υποβαθμίζεται το θέμα του κινδύνου της δημόσιας υγείας, με την επιμειξία του αλογίσιου κρέατος μέσα στο βοδινό.

Υπερτονίζεται, από την άλλη ότι αποτελεί θέμα ετικέτας που άπτεται της προέλευσης και της ποιότητας και του περιεχομένου του προϊόντος, αλλά αφορά και τη σύνθεση σε πρώτες ύλες.

Εξάλλου, αν δεν προκύψει επιβεβαιωμένος υγειονομικός κίνδυνος σε εθνικό επίπεδο, οι κοινοτικές Αρχές έχουν περιορισμένη δικαιοδοσία να παρέμβουν.

Η υπηρεσία ελέγχου τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας έσυρε πρώτη το χορό εντατικών ελέγχων σε προϊόντα κοτόπουλου και χοιρινού. Θα ελεγχθεί, λοιπόν, το φαγητό σε σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές και ένοπλες δυνάμεις.

Αντίστοιχα, οι Αρχές στην Ιρλανδία ζήτησαν από όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος να προχωρήσουν σε νέες εξετάσεις DNA, ώστε να καθησυχαστούν οι καταναλωτές.

Ως χώρα προέλευσης αλλοιωμένου κρέατος φωτογραφίζεται η Πολωνία, η οποία, ωστόσο, όπως και η Ρουμανία, αρνούνται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, περίπου 3,7 τόνοι ύποπτων γευμάτων που περιείχαν μοσχαρίσιο κρέας με DNA αλόγου κατέληξαν στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καινοτόμος χημειοθεραπεία για καρκίνο παχέος εντέρου


Νέο φάρμακο βελτιώνει το δείκτη επιβίωσης.

Νέες θεραπευτικές επιλογές προκύπτουν για τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, έπειτα από την έγκριση για άδεια κυκλοφορίας που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα καινούριο χημειοθεραπευτικό σχήμα. Όπως ανακοινώθηκε από τις εταιρείες Sanofi και η Regeneron Pharmaceuticals Inc, πρόκειται για το aflibercept 25mg/ml ενέσιμο διάλυμα για έγχυση σε συνδυασμό με το χημειοθεραπευτικό σχήμα FOLFIRI (5-φθοριοουρακίλη/ λευκοβορίνη/ιρινοτεκάνη) σε ενήλικες ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού (mCRC), των οποίων η νόσος είναι ανθεκτική ή έχει υποτροπιάσει μετά τη λήψη θεραπείας με βάση την οξαλιπλατίνη.

Η απόφαση βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης III VELOUR σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του συνδυασμού.

Βελτίωση του δείκτη επιβίωσης

«Το Aflibercept αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στο θεραπευτικό πεδίο του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου και βοηθά να καλυφθεί ένα κρίσιμο θεραπευτικό κενό», δήλωσε ο Eric Van Cutsem, M. D., Ph.D., University Hospitals Leuven, Βέλγιο και κύριος ερευνητής της μελέτης VELOUR. «Το Aflibercept είναι ο πρώτος και μοναδικός παράγοντας που παρουσιάζει στατιστικώς σημαντική βελτίωση της επιβίωσης, σε μια κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία με βάση την οξαλιπλατίνη και αντιμετωπίζονταν πλέον με το χημειοθεραπευτικό σχήμα FOLFIRI για τη μεταστατική τους νόσο».

Σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Στην Ευρώπη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες και η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Το 2008, διαγνώστηκαν 436.000 νέα περιστατικά και 212.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παγκοσμίως, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα διάγνωσης καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό και τον δεύτερο στο γυναικείο πληθυσμό, με πάνω από 1,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά να καταγράφονται το 2008. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού, μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου λόγω καρκίνου, μόνο το 2008 οδήγησε σε περισσότερους από 600.000 θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία (American Cancer Society), η διάγνωση περίπου του 60% των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού πραγματοποιείται σε τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο. Παρόλο που το ποσοστό επιβίωσης στο πρώιμο στάδιο της νόσου είναι σχετικά υψηλό, από τη στιγμή που ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάσει μετάσταση σε απομακρυσμένα όργανα, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης εκτιμάται στο 12%.

Θεραπεία για ασθενείς με υποτροπές ή ανθεκτικό καρκίνο παχέος εντέρου

Είμαστε κατενθουσιασμένοι που προσφέρουμε μια νέα θεραπεία που παρατείνει τη ζωή των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού και προσβλέπουμε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές ώστε να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών στο Aflibercept», δήλωσε ο Debasish Roychowdhury, M. D., Senior Vice President και Επικεφαλής του Τομέα Ογκολογίας της Sanofi.

Σχολιάζοντας τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας, ο George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D., Chief Scientific Officer της Regeneron και Πρόεδρος των Εργαστηρίων της Regeneron (Regeneron Laboratories), πρόσθεσε: «Η έγκριση του Aflibercept από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει μια νέα επιλογή για την αντιμετώπιση της ακάλυπτης ιατρικής ανάγκης σε αυτό τον πληθυσμό ασθενών. Συνεχίζει να υφίσταται ανάγκη για ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου, και η Regeneron και η Sanofi έχουν δεσμευτεί να ανακαλύπτουν καινοτόμες ερευνητικές θεραπευτικές αγωγές και θεραπευτικούς συνδυασμούς».

Το Aflibercept εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2012, μετά από διαδικασία αξιολόγησης κατά προτεραιότητα (Priority Review), ενώ αιτήσεις άδειας κυκλοφορίας για το Aflibercept βρίσκονται υπό αξιολόγηση και από άλλες ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο.

Σχετικά με τη Φάσης ΙΙΙ Μελέτη VELOUR

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η συνολική επιβίωση. Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία συμπεριλάμβαναν την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, τη συνολική ανταπόκριση στη θεραπεία και την ασφάλεια.

Η κλινική μελέτη VELOUR έδειξε ότι σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία με βάση την οξαλιπλατίνη, η προσθήκη του Aflibercept στο χημειοθεραπευτικό σχήμα FOLFIRI βελτίωσε στατιστικώς σημαντικά τη διάμεση επιβίωση από 12,06 μήνες σε 13,50 μήνες, μια μείωση του σχετικού κινδύνου θανάτου κατά 18%. Παρατηρήθηκε επίσης στατιστικώς σημαντική βελτίωση στην επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου από 4,67 μήνες σε 6,90 μήνες, μια μείωση σχετικού κινδύνου κατά 24%. Το ποσοστό συνολικής ανταπόκρισης στην ομάδα των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου που έλαβε Aflibercept σε συνδυασμό με FOLFIRI ανήλθε σε 19,8% έναντι 11,1% για την ομάδα που έλαβε θεραπεία μόνο με FOLFIRI.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί να μας προφυλάσσει από διαβήτη το H. pylori


Το βακτήριο έχει συνδεθεί με ποικίλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Το H. pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού) το βακτήριο που έχει συνδεθεί με ποικίλα γαστρεντερικά προβλήματα, μπορεί τελικά να μας προφυλάσσει από το διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα ανοσολόγων του Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Η γαστρίτιδα, το έλκος και ο καρκίνος του γαστρεντερικού πιστεύεται ότι συσχετίζονται με το H.pylori. Το εν λόγω βακτήριο όμως, σύμφωνα με τους ανοσολόγους, φαίνεται ότι έχει διπλό ρόλο, εξισορροπώντας το «οικοσύστημα» του στομάχου και συμβάλλοντας στον έλεγχο του βάρους και στην ανοχή στη γλυκόζη.

Οι ειδικοί έδειξαν για πρώτη φορά σε πειραματόζωα ότι η αποίκιση του γαστρεντερικού συστήματος με το H.pylori έχει ευεργετική δράση όσον αφορά την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί με το H.pylori έδειξαν μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη σε σχέση με τα μη μολυσμένα ποντίκια ή εκείνα που είχαν εκτεθεί σε ένα πιο ισχυρό στέλεχος του H.pylori, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στη PLoS One.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κατά πόσο η μόλυνση είναι επιβλαβής ή ευεργετική εξαρτάται από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη γενετική υποδομή του H.pylori και την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Ίσως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουμε τη δράση που έχει το H.pylori και κάποια άλλα μικρόβια στον οργανισμό μας και έτσι τελικά να επιδιώκουμε τη συνύπαρξη μαζί τους στο πλαίσιο της φροντίδας της υγείας μας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σειρά γέννησης επηρεάζει την υγεία


Μικρότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη έχουν τα πρωτότοκα παιδιά.

Τα πρωτότοκα παιδιά έχουν μικρότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και υψηλότερη πίεση σύμφωνα με νέα έρευνα. Το κατά πόσο η σειρά γέννησης επηρεάζει παραμέτρους της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους ειδικούς. Αυτή τη φορά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ενδοκρινικής Εταιρίας Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism φαίνεται ότι η σειρά γέννησης σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία ανέλυσαν το προφίλ λιπιδίων και ορμονών 85 υγιών παιδιών ηλικίας 4-11 ετών. Διαπίστωσαν ότι τα 32 πρωτότοκα παιδιά της έρευνας είχαν μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη κατά 21% και αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης κατά 4mmHg. «Αν και η σειρά γέννησης δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου ή καρδιαγγειακής νόσου, το να γεννιέται κανείς πρώτος ενδεχομένως να επηρεάζει τον συνολικό κίνδυνο για την υγεία του», είπε ο Δρ Γουέιν Κάτφιλντ εκ των ερευνητών.

Από την άλλη μεριά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρωτότοκα παιδιά συνήθως ήταν πιο ψηλά και πιο αδύνατα σε σχέση με τα αδέλφια τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η σειρά γέννησης επηρεάζει την υγεία.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιδράσεις της ινδικής κάνναβης στην υγεία


Τι δείχνουν δύο μελέτες για τη σχέση της με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Την επίδραση που έχει στην υγεία η χρήση ινδικής κάνναβης μελέτησαν 2 έρευνες για να καταλήξουν σε αντιφατικά αποτελέσματα. Η μία, του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία μελέτησε αν η χρήση ινδικής κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε νεαρές ηλικίες και η δεύτερη του Harvard Medical School αν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Τα αποτελέσματα;

Η ομάδα που μελέτησε το εγκεφαλικό υποστηρίζει ότι η ινδική κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η ομάδα που μελέτησε τον κίνδυνο εμφράγματος υποστηρίζει ότι οι χρήστες κάνναβης έχουν τις ίδιες πιθανότητες στο έμφραγμα με όσους δεν καπνίζουν κάνναβη.

Ας δούμε όμως τα στοιχεία των δύο μελετών.

Ινδική κάνναβη και εγκεφαλικό

Το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ μελέτησε 160 ασθενείς ηλικίας 18 με 55 ετών που υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και δέχθηκαν να γίνει έλεγχος για ινδική κάνναβη στα ούρα τους, εντός 72 ωρών. Η ομάδα ελέγχου ήταν 160 ασθενείς που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό και είχαν επισκεφθεί το νοσοκομείο για άλλους λόγους. Η ηλικία, το φύλο, τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακά προβλήματα.

Οι αναλύσεις ούρων των ασθενών έδειξαν ότι το 16% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν θετικοί στη χρήση ινδικής κάνναβης, συγκριτικά με το 8% της ομάδας ελέγχου. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες κάνναβης είχαν διπλάσιες πιθανότητες για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει τους απλούς καπνιστές από τους χρήστες ινδικής κάνναβης καθώς στις αναλύσεις ούρων εντοπίστηκε σε όλους πλην ενός και νικοτίνη.

«Η χρήση κάνναβης επιδρά στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας πιθανό τον συσχετισμό με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Για παράδειγμα, η χρήση ινδικής κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, η οποία με τη σειρά της μειώνει την αιματική ροή προς τον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης.

Ινδική κάνναβη και έμφραγμα

ινδική κάνναβη. τελικά τι μας προκαλεί; Η μελέτη για την ινδική κάνναβη και τον κίνδυνο εμφράγματος χρησιμοποίησε σχεδόν 4.000 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα για 18 χρόνια για να διερευνήσει αν συσχετίζεται η χρήση ινδικής κάνναβης και εμφράγματος.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες 109 είχαν κάνει χρήση ινδικής κάνναβης τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο που προηγήθηκε του επεισοδίου. Οι περισσότεροι ήταν ηλικίας γύρω στα 40 με 50+.

Κατά την διάρκεια της μελέτης 519 ασθενείς πέθαναν, ανάμεσά τους και 22 χρήστες ινδικής κάνναβης. Οι ερευνητές όμως θεωρούν ότι δεν αποτελεί στατιστική ένδειξη και μπορεί να είναι εντελώς τυχαίο.

Η μέλετη δεν κατάφερε να βρει συγκεκριμένη σχέση και αναφορικά με την ποσότητα της ινδικής κάνναβης που μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για έμφραγμα.

Παλιότερη μελέτη έχει εντοπίσει ένα ποσοστό κινδύνου 2 – 5% για έμφραγμα μετά την χρήση κάνναβης, όσο δηλαδή και μετά από μια ώρα σεξουαλικής δραστηριότητας.

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Η χρήση κάνναβης πάντως παραμένει παράνομη στη χώρα μας. Την ίδια ώρα πολλές πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στην αποποινικοποίησή της για ιατρική χρήση.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέση περιοδοντίτιδας με άλλα προβλήματα υγείας


Καταλυτική η επιρροή της στοματικής υγείας στον οργανισμό.

«Καθρέφτης» της υγείας μας, το στόμα μας φαίνεται πως μπορεί να υποκρύπτει σειρά παθολογικών καταστάσεων, που δεν περιορίζονται στη στοματική μας κοιλότητα.

Η καταλυτική επιρροή της στοματικής υγείας μας στα γενικότερα επίπεδα υγείας του οργανισμού μας, παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις με μία σειρά νέων επιστημονικών μελετών.

Στο μικροσκόπιο η περιοδοντίτιδα

Ο British Dental Health Foundation ρίχνει φως στη συσχέτιση περιοδοντίτιδας και καρκίνου του παγκρέατος. Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των ούλων που μπορεί να αφορά τον καθένα μας και να οφείλεται κυρίως στην αμέλεια της στοματικής υγιεινής και τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας και μικροβίων στα ούλα. Μπορεί να ποικίλλει σε βαρύτητα και ξεκινά ως μία απλή τυπική ουλίτιδα που αφήνεται να εξελιχθεί. Τα ούλα πρήζονται ή υποχωρούν, μπορεί να αιμορραγούν και δημιουργούνται θύλακοι γεμάτοι παθογόνα μικρόβια.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες βρέθηκε πως συγκεκριμένα παθογόνα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή των ούλων και την περιοδοντίτιδα συνδέονται με δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος. Μία άλλη μελέτη του 2007 είχε επίσης δείξει ότι άντρες με ιστορικό περιοδοντίτιδας είχαν κατά 64% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο παγκρέατος σε σχέση με όσους άντρες δεν είχαν περιοδοντίτιδα.

Μία άλλη μελέτη Τούρκων ερευνητών συσχέτισε περαιτέρω την περιοδοντίτιδα με σεξουαλικά προβλήματα των αντρών και στυτική δυσλειτουργία. Βρέθηκε πως το 53% των αντρών με προβλήματα στύσης είχε παράλληλα έντονη περιοδοντίτιδα σε ένα δείγμα μη καπνιστών αντρών χωρίς καρδιολογικά προβλήματα ηλικίας μεταξύ 30 και 40, ώστε να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες. Η συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και στυτικής δυσλειτουργίας παρέμεινε ισχυρή ακόμα και μετά την απομόνωση παραγόντων όπως ο δείκτης μάζας σώματος και άλλοι οικονομικοί και κοινωνικοί.

Η περιοδοντίτιδα έχει μπει στο επίκεντρο πολλών ακόμα ερευνών τα τελευταία χρόνια και κάποιες επιστημονικές ομάδες έχουν ξεκινήσει μία συζήτηση που ενοχοποιεί τις νόσους των ούλων και την περιοδοντίτιδα για πρόκληση στεφανιαίας νόσου και σακχαρώδη διαβήτη. Η αλήθεια είναι πως ακόμα κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μία τέτοια σχέση, όμως τα δεδομένα είναι αρκετά για να αναδείξουν την περιοδοντίτιδα σε σημαντικό παράγοντα κινδύνου που, όμως, είναι σχετικά εύκολο να ελεγχθεί.

Η σωστή στοματική υγιεινή

Οι νόσοι των ούλων είναι εύκολα διαγνώσιμες με ένα απλό οδοντιατρικό check-up. Η πρόληψή τους είναι φθηνή και ανώδυνη και συνίσταται αφενός στην επιμελή στοματική υγιεινή στο σπίτι (βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, χρήσης οδοντικού νήματος, μείωση ζάχαρης) και αφετέρου στον τακτικό ανά έξι μήνες οδοντιατρικό έλεγχο και καθαρισμό.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας, από την άλλη, μπορεί να γίνει είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου. Η χρονιότητα της νόσου απαιτεί τακτικούς επανελέγχους σε βάθος χρόνου. Αρνητικό αντίκτυπο στη θεραπεία μπορεί να έχουν παλιές ή κακοφτιαγμένες οδοντιατρικές προσθετικές εργασίες (όπως οι γέφυρες) αλλά και το κάπνισμα. Επίσης αρνητικά δρα και η μη συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες στοματικής υγιεινής στο σπίτι.

Εάν έχετε πρησμένα ούλα που αιμορραγούν συχνά, δύσοσμη αναπνοή, δόντια που κουνιούνται και παθαίνετε μικροαποστήματα των ούλων τότε πάσχετε από προχωρημένη περιοδοντίτιδα και θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον οδοντίατρό σας.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάλληλη διατροφή για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης


Οι απαραίτητες ουσίες που πρέπει να λαμβάνουν οι γυναίκες στην κλιμακτήριο.

Για κάθε γυναίκα η προκλημακτιριακή-κλημακτιριακή περίοδος φαντάζει εφιάλτης! Εξάψεις, αϋπνίες, πόνος στο σώμα αλλά και ένα άσχημο συναίσθημα που προκαλεί η μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας.

Τι είναι όμως η εμμηνόπαυση; Εμμηνόπαυση ορίζεται η διακοπή της μηνιαίας περιόδου γιατί οι ωοθήκες εξαντλούν τα ωάρια τους και δεν εκκρίνουν πια τις ορμόνες που προκαλούν την περίοδο. Οι ορμόνες αυτές είναι η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα.

Την κατάσταση αυτή θα την υποστούν όλες οι γυναίκες του πλανήτη. Άλλες πιο ώριμες, άλλες σε πιο νεαρή ηλικία, οι αδύνατες αλλά και οι πιο εύσωμες, οι δραστήριες αλλά και οι λιγότερο δραστήριες. Σε μεγάλο βαθμό έχει παρατηρηθεί ότι σημαντικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα. Επίσης στην κλιμακτήριο μπαίνουν νωρίτερα οι γυναίκες που υποσιτίζονται ή είναι χορτοφαγικές, γυναίκες που έκαναν μεγάλες καταχρήσεις στην ζωή τους ακόμα και από αλκοόλ ή κάπνισμα. Πρόωρα επίσης στη κλιμακτήριο μπορεί να μπει και μια γυναίκα μετά από ένα έντονο περιστατικό που συνέβη στην ζωή της και την επηρέασε αρνητικά όσο αναφορά στην ψυχολογία της.

Η κλιμακτήριος όμως συνήθως φέρνει μαζί της και άλλα προβλήματα υγείας ή τα προκαλεί η ίδια. Πολλές γυναίκες μετά την κλιμακτήριο εμφανίζουν οστεοπόρωση. Αυτό οφείλεται στο ότι η έλλειψη οιστρογόνων προκαλεί μείωση της οστικής πυκνότητας λόγω μειωμένης απορρόφησης του Ca από τα οστά. Για αυτό καλό είναι στην περίοδο αυτή να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε Ca καθώς και να παίρνουν κάποιο εξωγενές συμπλήρωμα Ca. Η έλλειψη οιστρογόνων προκαλεί λιπιδαιμικές διαταραχές αυξάνοντας την κακή χοληστερόλη φέρνοντας έτσι τις γυναίκες πιο κοντά σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ας επικεντρωθούμε στις αλλαγές που παρατηρούνται στο γυναικείο σώμα στην περίοδο αυτή, αν οι αλλαγές είναι μόνιμες και αν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Το κύριο που παρατηρείται στην κλιμακτήριο είναι οι μεταβολές στο σωματικό βάρος. Η έλλειψη οιστρογόνων επηρεάζουν αρνητικά την όρεξη με αποτέλεσμα οι γυναίκες στην κλιμακτήριο να πεινούν περισσότερο.

Έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνουν την ημερήσια πρόσληψη των θερμίδων καταναλώνοντας περισσότερο λίπος και ζάχαρη. Επίσης η έλλειψη οιστρογόνων αλλάζει το μεταβολικό ρυθμό (μειώνοντας το) γιατί παύει η δραστηριότητα κάποιων ενζύμων, αλλάζοντας την κατανομή του λίπους κυρίως από την μέση και κάτω όπου και παρατηρείται αύξηση βάρους.

Στην περίοδο αυτή πολλές γυναίκες εκδηλώνουν εξάψεις κυρίως νυχτερινές. Αυτό έχει αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές ύπνου που οδηγούν σε αϋπνίες. Υπάρχει άμεση συσχέτιση των αϋπνιών με το βάρος αφού είναι αποδεδειγμένο ότι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνίες αυξάνουν το βάρος τους γιατί καταφεύγουν στο σύμπτωμα της νυχτερινής υπερφαγίας.

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να μετριαστούν μέσω της διατροφής. Αρχικά προτείνεται σε καθημερινή βάση να καλύπτονται τα ποσοστά Ca που χρειάζεται ο οργανισμός. Χρησιμοποιήστε γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα σε Ca έως και 3 φορές ημερησίως και τροφές πλούσιες σε Ca όπως φασολιά, σόγια, σολομό, ψάρια, μύδια, στρείδια, πορτοκαλί, αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλα, σουσάμι, ταχίνι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Στην απορρόφηση Ca συμβάλει και η βιταμίνη D. Η βιταμίνη αυτή εισέρχεται στον οργανισμό κυρίως με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και εδώ στην Ελλάδα έχουμε άφθονο ήλιο, ωστόσο χρησιμοποιήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως σολομό, τόνο, ρέγγα, σαρδέλες, αυγά, τυριά, μοσχαρίσιο και βοδινό συκώτι, μανιτάρια, γάλα.

Θετική επίδραση δείχνει να έχει και η πρόσληψη φυτοοιστρογόνων και σε μορφή χαπιού αλλά θα ήταν προτιμότερο να εισέρχονται στον οργανισμό της γυναίκας μέσω της διατροφής. Τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα είναι η σόγια, ο λιναρόσπορος, τα λαχανικά και τα φρούτα. Καταναλώνετε δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, ενώ κάντε προσπάθεια να ελαττώσετε το αλάτι ενισχύοντας τα γεύματα με μπαχαρικά και λεμόνι.

Καλά είναι να προσέχετε την πρόσληψη των λιπαρών αφού υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης χοληστερίνης.

Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, τυριά χαμηλά σε λιπαρά, ψάρια και άσπρο κρέας. Στην κλιμακτήριο προκαλείται ξηροδερμία στο πρόσωπο. Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνεται το κολλαγόνο του δέρματος χάνοντας έτσι την ελαστικότητα το δέρμα και γίνεται πιο ξερό και λεπτό. Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο είναι ο σολομός, η ντομάτα, τα παντζάρια, το σπανάκι, τα καρότα, η σόγια και τα μούρα.

Για την αποφυγή αύξησης βάρους σημαντικό ρόλο παίζει και η καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Η συχνή άσκηση αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό διατηρώντας τη μυϊκή μάζα σε ένα πολύ καλό επίπεδο αφού παρατηρείται μείωση με την αύξηση της ηλικίας.

Τέλος ελαττώστε το κάπνισμα, κοιμηθείτε σωστά και να μην παραλείπετε πότε το χρόνιο και συστηματικό γυναικολογικό σας έλεγχο.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρειάζεται προσοχή η κατανάλωση βασιλικού πολτού


Προσφέρει πολλά οφέλη αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες, ως τροφή για τη μελλοντική βασίλισσα.

Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών και από αυτή την άποψη διαφέρει από το μέλι, αφού αυτό δεν εκκρίνεται από το σώμα των μελισσών. Είναι πλούσια πηγή νερού (60% έως 70), πρωτεϊνών (12% έως 15%), αμινοξέων, ζάχαρης (10% έως 16%), λιπιδίων (3% έως 6%), βιταμινών (2% έως 3%) και μεταλλικών στοιχείων.

Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι έχει κάποια ευεργετική επίδραση και στον άνθρωπο, αλλά από την άλλη είναι ευρέως αποδεκτό πως ο βασιλικός πολτός είναι δυνατόν να προκαλέσει αλλεργίες στον άνθρωπο, με συμπτώματα που κυμαίνονται από κνίδωση και άσθμα, μέχρι και θανατηφόρο αναφυλακτικό σόκ.

Ο βασιλικός πολτός έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει πολυάριθμες λειτουργικές ιδιότητες όπως, αντιβακτηριακή δραστικότητα, αντι-φλεγμονώδη δράση, αγγειοδιασταλτική και υποτασική δραστικότητα, απολυμαντική δράση, αντιοξειδωτική δραστικότητα, αντι-υπερχοληστεριναιμική και αντικαρκινική δράση.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή-τυφλή μελέτη, υγιείς εθελοντές εισήχθησαν και χωρίστηκαν σε μια ομάδα με βασιλικό πολτό και μια ομάδα ελέγχου. Προσλαμβάνονταν τρεις χιλιάδες mg του βασιλικού πολτού ή εικονικού φάρμακου σε 100 ml υγρών/ημέρα για 6 μήνες. Τα κύρια αποτελέσματα ήταν οι μεγαλύτερες μεταβολές σε ανθρωπομετρικές μετρήσεις και βιοχημικούς δείκτες στην ομάδα με τον βασιλικό πολτό, όπως των ερυθρών αιμοσφαιρίων, του αιματοκρίτη, της γλυκόζης νηστείας, του δείκτη τεστοστερόνης και της ψυχικής υγείας, από την έναρξη έως 6 μήνες μετά την χορήγηση.

Η βιολογική δράση του βασιλικού πολτού οφείλεται κατά κύριο λόγο στις φαινολικές ενώσεις που περιέχει, όπως τα φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχουν αναφερθεί ότι εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα βιολογικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αντιβακτηριδιακής, αντιικής, αντι-φλεγμονώδους, αντιαλλεργικής και αγγειοδιασταλτικής δράσης που αναφέρθηκε παραπάνω. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή αναστέλλουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων, τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, την διαπερατότητα και ευθραυστότητα των τριχοειδών, καθώς και τη δραστηριότητα των ενζυμικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κυκλο-οξυγενάσης και της λιποξυγενάσης.

Ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται για το άσθμα, την αλλεργική ρινίτιδα, την ηπατική νόσο, την παγκρεατίτιδα, τα προβλήματα αϋπνίας, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τα έλκη στομάχου, τη νεφρική νόσο, στα κατάγματα των οστών, στις διαταραχές του δέρματος, καθώς και στην υψηλή χοληστερόλη.

Επίσης, χρησιμοποιείται ως γενικό τονωτικό για την υγεία, για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης, και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικοί άνθρωποι εφαρμόζουν βασιλικό πολτό απευθείας στο δέρμα τους, ως τονωτικό ή στο τριχωτό της κεφαλής τους για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ωστόσο, είναι γνωστές οι αρνητικές επιδράσεις του βασιλικού πολτού σε κάποιο μέρος του πληθυσμού που το καταναλώνει, προκαλώντας συχνά δερματίτιδες, άσθμα και θανατηφόρο αναφυλακτικό σοκ.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε, είχε ως στόχο να προσδιορίσει τα κύρια αλλεργιογόνα του. Ο υψηλός επιπολασμός των θετικών δερματικών δοκιμασιών με βασιλικό πολτό αναφέρθηκε μεταξύ πληθυσμών, σε χώρες κατανάλωσής του. Εντοπίστηκαν θραύσματά του στις κυριότερες πρωτεΐνες του βασιλικού πολτού 1 και 2 (MRJ1) και (MRJ2). Εν κατακλείδι, τα κύρια αλλεργιογόνα του βασιλικού πολτού ήταν τα MRJ1 και MRJ2 στο πληθυσμό ασθενών.

Σε δοκιμές με δερματικά τσιμπήματα που έγιναν με εκχύλισμα βασιλικού πολτού, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, μόνο το ποτό του βασιλικού πολτού παρουσίασε θετική αντίδραση με μορφή αναφυλαξίας. Συνεπώς, ο βασιλικός πολτός θα πρέπει να θεωρείται ως αιτιολογικό αλλεργιογόνο τρόφιμο με επαγόμενη αναφυλαξία.

Τέλος, στόχος σε μια άλλη έρευνα ήταν να προσδιοριστεί αν το αντίσωμα IgE- μεσολαβεί για τις αντιδράσεις άσθματος και να εντοπιστούν τα αλλεργιογόνα συστατικά του βασιλικού πολτού. Έγιναν δοκιμές με τσιμπήματα του δέρματος, ανοσοδοκιμασίες για συγκεκριμένα αντισώματα IgE χρησιμοποιώντας ορούς ασθενών και αντι- IgE δεύτερα αντισώματα.

Το συμπέρασμα ήταν να εμφανίζονται συμπτώματα του άσθματος και αναφυλαξίας σε άτομα, μετά την κατάποση του βασιλικού πολτού. Επομένως, υπήρξαν αντιδράσεις υπερευαισθησίας στο μεσολαβούμενο IgE-. Η κλινική σημασία των αντισωμάτων που βρέθηκαν στους ορούς των υποκείμενων ελέγχων δεν είναι γνωστή, αλλά μπορεί να προκύψει σε απόκριση με κοινά εισπνεόμενα αλλεργιογόνα που δείχνουν διασταυρούμενη αντιδραστικότητα με βασιλικό πολτό.

Επομένως, στη κατανάλωση βασιλικού πολτού συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αφενός παρουσιάζεται θαυματουργός στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, αφετέρου προκύπτουν πολλές αλλεργικές αντιδράσεις, που πολλές φορές μπορεί να αποβούν μοιραίες, φέρνοντας ακόμη και το θάνατο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο κοντά στην εκτύπωση τρισδιάστατων ανθρώπινων οργάνων


Στην παραγωγή βλαστικών κυττάρων εργάζονται οι επιστήμονες.

Το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ανθρώπινων οργάνων, είναι η δυνατότητα εκτύπωσης τρισδιάστατων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

Μάλιστα, ήδη οι ερευνητές έχουν καταφέρει να εκτυπώσουν δισδιάστατες καλλιέργειες ζωντανών κυττάρων, όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας, ίσως τους φέρει πιο κοντά στη δημιουργία πραγματικού ιστού.

Τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα έχουν πολλές δυνατότητες, που σημαίνει πως είναι ικανά να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε τύπο ιστού, κάνοντάς τα το ιδανικό ξεκίνημα για όποιον θέλει τελικά να αναπτύξει ένα ανθρώπινο όργανο.

Βέβαια, όπως τονίζει και ο καθηγητής, Shu Wenmiao, στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η εκτύπωση βλαστικών κυττάρων δεν είναι εύκολη διαδικασία, αφού είναι πολύ ευαίσθητα και δημιουργούν δυσκολίες στο χειρισμό τους.

Η τεχνική που χρησιμοποιεί ο Shu είναι μέσω μίας ειδικής βαλβίδας να δημιουργεί τα κύτταρα σε σταγόνες, αντί σε ενιαία στρώματα. Μάλιστα, οι σταγόνες λόγω της σχετικής ακαμψίας που έχουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν «δομικά υλικά», όπως τονίζει ο καθηγητής.

«Είναι ένα ωραίο κομμάτι της εργασίας», λέει ο Brian Derby από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν βάλετε μια μάζα κυττάρων κάτω θα λιώσει σε μάζες, γεγονός που εξομοιώνει τη διαδικασία όπως είναι στο σώμα». Αλλά τονίζει πως θα ήθελε να δει περισσότερες αποδείξεις ότι τα κύτταρα διατηρούν τις ιδιότητές τους μετά την εκτύπωση.






Διαβάστε περισσότερα...

Αλλεργικό παιδί και σχολείο


Συμβουλές για την ασφάλεια του μαθητή.

Μήπως το παιδί σας παρουσιάζει πόνο στο στομάχι, φούσκωμα στα χείλη, ερυθρότητα στα μάτια, δύσπνοια, διάρροια, εμετό και άλλα συμπτώματα μετά την κατανάλωση είτε οστρακοειδών όπως γαρίδας, είτε ξηρών καρπών όπως φιστικιών, γάλακτος, ψαριού, αυγού ή σιτηρούχων προϊόντων;

Αν η απάντηση είναι θετική, τότε το ανοσοποιητικό του σύστημα, λανθασμένα, επιτίθεται σε κάποιο από αυτά τα τρόφιμα και προκαλεί διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις. Δυστυχώς, κατατάσσεται στο 6 με 8% των παιδιών που παρουσιάζουν κάποιας μορφής τροφική αλλεργία.

Το σημαντικότερο είναι να προληφθεί στα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας ο κίνδυνος τον αλλεργικών αντιδράσεων και κυρίως της αναφυλαξίας. Η αναφυλαξία αποτελεί την πιο επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο μοιραίο αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το σχολείο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά περιβάλλοντα όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα αλλεργικά παιδιά. Το παιδί περνά την μισή μέρα του εκεί, γι’ αυτό υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθούνται από το προσωπικό του, με απόλυτη πειθαρχία για την ασφάλεια του.

Σύμφωνα με το σύλλογο αλλεργιολόγων Ελλάδος, τα παιδιά και το προσωπικό του σχολείου πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένα για το πρόβλημα της αλλεργίας του παιδιού, ώστε να προλάβουν τις αρνητικές αλλεργικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση του αλλεργιογόνου συστατικού. Η εκπαίδευση του παιδιού μπορεί να περιλαμβάνει τη γνώση για το ποιες είναι ύποπτες και απαγορευμένες τροφές, το πώς μπορεί να αποφεύγει την έκθεσή του σε αλλεργιογόνα συστατικά, τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης και το πώς μπορεί να διαβάζει τις ετικέτες τροφίμων.

Το σχολείο πρέπει να είναι ενημερωμένο σχετικά με την αλλεργία του παιδιού, ώστε εάν υπάρξουν κλινικά σημεία και συμπτώματα δάσκαλοι και σχολικοί γιατροί να δράσουν αμέσως. Επίσης, το προσωπικό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με φάρμακα για τυχόν σοβαρή αλλεργική αντίδραση και να γνωρίζει τον τρόπο χορήγησής τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεχής εκπαίδευση όλου του προσωπικού κυρίως για το θέμα της αναφυλαξίας.

Το κυλικείο είναι καλό να παρέχει τρόφιμα κατάλληλα για αλλεργικούς, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται αυτά τα παιδιά κάτι να φάνε και στο σχολείο. Σε γενικές γραμμές, αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, αφού οι συνθήκες όπου φτιάχνονται τα διάφορα σνακ στο κυλικείο δεν είναι και οι καταλληλότερες για ένα παιδί που πάσχει από τροφική αλλεργία.

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να μην ανταλλάζουν τα σκεύη και τα δοχεία τους με τους συνομήλικους τους.
Η άσκηση, λόγω του υπεραερισμού των πνευμόνων, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στο παιδί. Οι γονείς και οι δάσκαλοι οφείλουν να χορηγούν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να μην επιβάλλουν εξαντλητική άσκηση στο παιδί.

Το σχολείο είναι υποχρεωμένο να έχει πάντα έναν ιατρικό φάκελο για κάθε μαθητή. Πρέπει να τον ελέγχει, ώστε να κατατάσσει διακριτικά σε ομάδα τα αλλεργικά παιδιά με εξειδικευμένο δάσκαλο, νοσοκόμα, υπεύθυνο τροφής και σύμβουλο. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση από ειδικούς αποτελεί μέγιστη ευθύνη για το σχολείο.

Πρέπει να υπάρχει στο σχολείο σχέδιο δράσης πριν συμβεί η αλλεργική αντίδραση, ώστε να προληφθεί το χειρότερο σενάριο.

Η συνεχής ετοιμότητα, εκπαίδευση και επίβλεψη γιατρού, δασκάλου, γονιών είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί σωστά το πρόγραμμα πρόληψης.

Τα σχολικά λεωφορεία πρέπει να μην περιέχουν τρόφιμα προς κατανάλωση. Όλοι οι οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν τις βασικές αρχές της αντιμετώπισης τυχόν αλλεργικής κρίσης ώστε να δράσουν άμεσα σε τυχόν συμβάν.

Η απομόνωση του παιδιού και η διάκρισή του του δεν συστήνονται. Επίσης, η απομάκρυνση όλων των τροφών που προκαλούν αλλεργία πάλι δεν αποτελεί καλή τακτική. Αυτό που είναι αναγκαίο, είναι η συνεχής επίβλεψη του παιδιού από ειδικούς και η προσπάθεια να γίνει ο ίδιος επιβλέπων του εαυτού του.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 50ρηδες απολαμβάνουν το σεξ


Δεν έχουν το άγχος της απόδοσης.

Οι σημερινοί 50ρηδες είναι πιο δραστήριοι στο σεξ απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η οποία αναφέρει ότι το ένα τρίτο αυτών απολαμβάνουν τον έρωτα πιο πολύ τώρα, απ’ ό,τι στα νιάτα τους!

Τέσσερις στους πέντε κάνουν σεξ σε τακτική βάση, με το ένα τέταρτο αυτών να συνευρίσκεται ερωτικά με το σύντροφό του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Το πάθος μάλιστα παραμένει… φουντωμένο ακόμη και για τους άνω των 75 (!) με τους μισούς να δηλώνουν ότι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις χαρές του έρωτα!

Ένας στους δέκα σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ κάνει σεξ μία φορά την εβδομάδα.

Η πλειοψηφία των 9.000 συμμετεχόντων άνω των 50 που συμμετείχαν στην έρευνα της Populus για λογαριασμό του περιοδικού Saga Magazine αναφορικά με την ερωτική τους ζωή ανέφεραν ότι νιώθουν ικανοποιημένοι από την υγεία, τη σχέση και τα οικονομικά τους.

Το 71% αυτών δήλωσε ότι έχει υγιή σεξουαλική ζωή. Σε προηγούμενη έρευνα του 2007 το ποσοστό αυτό ήταν 65%.

Κι ενώ παραδέχονται ότι μπορεί να έχουν μειωθεί αριθμητικά οι σεξουαλικές τους επαφές, το 25% αυτών ανέφερε ότι ήταν πιο ικανοποιητικές απ’ ό,τι όταν ήταν 20 ή 30 χρονών, κι αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν το άγχος της απόδοσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνουν τα χαράτσια για ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ


Ελαφρύνσεις για πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Περίπου πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά που κατέχουν κατοικίες, λοιπά κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις στις περιουσίες τους να μειώνονται ή ακόμα και να μηδενίζονται με την κατάργηση του Ειδικού Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και την αντικατάστασή τους από τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, βάσει των σεναρίων εφαρμογής του νέου αυτού φόρου που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το σχέδιο προβλέπει τη μη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών που θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του νέου ενιαίου φόρου, ο οποίος θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η-1-2013, οι περισσότερες από τις οποίες καθορίστηκαν το 2007.

Προβλέπει επίσης την εφαρμογή αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ, το οποίο θα αφαιρείται από τη συνολική φορολογητέα αντικειμενική αξία των κτισμάτων. Το υπόλοιπο της φορολογητέας αξίας που θα απομένει θα φορολογείται με κλίμακα συντελεστών που θα κυμαίνονται από 0,1% έως και 1,5%, χωρίς να αποκλείεται και η εφαρμογή ανώτατου συντελεστή 2% για πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες. Ο συντελεστής κάθε κλιμακίου θα εφαρμόζεται στο σύνολο της φορολογητέας αξίας που απομένει μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου των 50.000 ευρώ.

Για τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου εξετάζεται ο διαχωρισμός τους σε αγροτικές και μη αγροτικές. Οι μη αγροτικές θα φορολογούνται στο 100% της αντικειμενικής αξίας τους και με βάση την κλίμακα που θα ισχύει για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων.

Οι αγροτικές εκτάσεις που ανήκουν σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται στο 50% της αντικειμενικής αξίας τους και με βάση την κλίμακα που θα ισχύει για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων.

Οι αγροτικές εκτάσεις που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα φορολογούνται αυτοτελώς με ξεχωριστή κλίμακα, στην οποία ενδέχεται να υπάρχει αφορολόγητο όριο το οποίο θα διαμορφωθεί μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...