Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Το ντοκιμαντέρ της οργής


Σειρά για τους Ρουμάνους μετανάστες στη Βρετανία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Μπόγκνταν Αουρέσκου απέστειλε επιστολή στον Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χάμοντ στην οποία εκφράζει διαμαρτυρία για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού Channel 4 με θέμα τους Ρουμάνους μετανάστες, στο οποίο κατά την άποψή του προωθούνται επιβλαβή στερεότυπα.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ για τη ρουμανική κοινότητα στη Βρετανία που προβλήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου δεν είναι αντιπροσωπευτικό για τη ρουμανική κοινότητα στη χώρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας.

«Μετά τη δημοσιοποίηση του trailer του ντοκιμαντέρ και με οδηγίες της ηγεσίας του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ρουμανίας στο Λονδίνο αμέσως έγραψε στην παραγωγό του τηλεοπτικού σταθμού, Katie Buchanan, εκφράζοντας έκπληξη και δυσαρέσκεια για το περιεχόμενο του προωθητικού βίντεο, το οποίο δεν αντικατοπτρίζει την ορθή εικόνα της ρουμανικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας είναι ταυτόχρονα και απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μπόγκνταν Ντιακόνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας στην επιστολή του προς το Φόρεϊν Όφις εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη σειρά που φέρει τον τίτλο «Οι Ρουμάνοι έρχονται».

«Λυπούμαστε βαθιά για την επανεμφάνιση λανθασμένων στερεότυπων για τη ρουμανική κοινότητα στη Βρετανία, με το ντοκιμαντέρ του Channel 4, στο οποίο παρουσιάζονται μόνον περιπτώσεις που δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικές» τονίζει ο κ. Αουρέσκου στην επιστολή προς τον Φίλιπ Χάμοντ.

«Τέτοια ντοκιμαντέρ μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και άδικα την εικόνα της ρουμανικής κοινότητας στη Βρετανία» επισήμανε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι στηρίζει τους Ρουμάνους που πραγματοποίησαν, χθες, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο, με αφορμή την τηλεοπτική σειρά.

Στη σιωπηλή διαμαρτυρία έξω από τα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού περίπου 200 άνθρωποι εξέφρασαν δυσαρέσκεια, τονίζοντας ότι οι Ρουμάνοι απεικονίζονται ως εγκληματίες.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τους διαδηλωτές και περίπου 4.000 πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούν να διακοπεί η προβολή της σειράς ή να μετατραπεί σε «δίκαιο και αμερόληπτο πρόγραμμα».

Το πρώτο επεισόδιο εστιάζει στον Άλεξ, Ρουμάνο μετανάστη που κοιμάται σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στον σταθμό της Βικτώρια και βοηθά τους νεοαφιχθέντες να εγκατασταθούν στο Λονδίνο.

Το επεισόδιο προβάλλει επίσης τη ζωή ενός Ρομά από τη Ρουμανία, του Σάντου, που αγωνίζεται να εγκατασταθεί στην πόλη Λίβερπουλ χωρίς να γνωρίζει αγγλικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας τόνισε ότι το πρώτο επεισόδιο απεικονίζει σπάνιο κομμάτι της κοινωνίας.

Τα προβλήματα της εικόνας των Ρουμάνων πολιτών στη Βρετανία συνεχώς παρακολουθούνται στο πλαίσιο διμερών επαφών με τη βρετανική πλευρά, ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο. Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, τον περασμένο μήνα, το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία κοινής δράσης για ορθή και ισορροπημένη παρουσίαση, χωρίς υπερβολές της εικόνας των Ρουμάνων πολιτών και της σημαντικής συμβολής τους στην κοινωνία της Βρετανίας. Ανέφερε, επίσης, ότι ο βαθμός κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρουμάνων στη χώρα φθάνει το 80%.

«Οι παραγωγοί της εκπομπής ενημέρωσαν ότι θα παρουσιαστούν και άλλες περιπτώσεις Ρουμάνων που έχουν ενσωματωθεί καλύτερα στη βρετανική κοινωνία. Επίσης, μετά τις ενέργειες της ρουμανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, οι παραγωγοί της εκπομπής άλλαξαν το trailer, εισάγοντας μία διευρυμένη παρουσίαση του περιεχομένου και υπογραμμίζοντας την ανθρώπινη πλευρά» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Ρουμάνος πρέσβης στο Λονδίνο ευχαρίστησε, με μήνυμά του, τη ρουμανική κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την υποδειγματική κινητοποίησή της. Μεταξύ των οργανώσεων που αντέδρασαν είναι η RoNUS - Ομοσπονδία Ρουμάνων Φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνδεδεμένη με τη Διεθνή Ένωση Φοιτητών και άλλοι σύλλογοι Ρουμάνων σπουδαστών στις πόλεις Έσεξ, Άμπερντιν, Κέμπριτζ, Οξφόρδη κ.ά.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας θεωρεί τέτοιες αντιδράσεις, στις οποίες συμμετέχουν Ρουμάνοι πολίτες ως πολύ ισχυρή απόδειξη του αισθήματος αλληλεγγύης που πρέπει μόνιμα να ενώνει τη ρουμανική κοινότητα, κυρίως σε περιόδους που γίνονται στόχος πιθανών εκστρατειών σπίλωσης σε ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία έχουν επιλέξει να εργάζονται ή να ζουν» σημειώνεται.

Στην ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης των δημοσιογράφων και ότι μέσω της πρεσβείας στο Λονδίνο θα παρακολουθεί τα επόμενα επεισόδια στα οποία προσδοκά να παρουσιάζεται η πραγματική εικόνα της ρουμανικής κοινότητας στη Βρετανία.

Η ρουμανική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί καμία κατάχρηση σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών της που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θέλουμε, η βρετανική κυβέρνηση να διευρύνει τη συνεργασία με τις ρουμανικές αρχές σε όλα τα ζητήματα, της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικής Προστασίας και Ηλικιωμένων, Κοντρίν Σκουτάρου.

«Πολλοί Ρουμάνοι εργάζονται στη Βρετανία, κερδίζουν τους μισθούς τους και πληρώνουν τους φόρους τους. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντί τους» τόνισε ο κ. Σκουτάρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Άρχισε εκ νέου η δίκη για το Sea Diamond


Άρχισε εκ νέου σήμερα στο τριμελές εφετείο Πειραιά, η δίκη για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη, καθώς το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο προσέφυγαν ο πλοίαρχος, ο ανθυποπλοίαρχος και ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων του στόλου της εταιρείας «core marine limited», που είχε τη διαχείριση του πλοίου, αναίρεσε εν μέρει την εφετειακή απόφαση για τους τρεις αυτούς κατηγορουμένους, οι οποίοι είναι οι μόνοι που είχαν κριθεί ένοχοι.



Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, τα τρία αυτά άτομα που καταδικάστηκαν για πλημμελήματα, παραπέμπονται να δικαστούν εκ νέου από το εφετείο Πειραιά, ως εξής:

Για το θέμα της ρύπανσης, ο Άρειος Πάγος αναφέρει, ότι ενώ το εφετείο έκρινε, πως είχε προκληθεί σοβαρή ρύπανση, δεν αιτιολόγησε την κρίση αυτή, σε σχέση με τις εκθέσεις του ΕΛΚΕΘΕ, που ανέφεραν, ότι δεν υπήρχαν επιπτώσεις από το ναυάγιο στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης.

Επίσης, δεν υπήρξε επαρκής αιτιολογία ως προς την κρίση για την πρόκληση ρύπανσης, συνεπεία εντολής που δόθηκε στην εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την αντιρρυπαντική προστασία να αποχωρήσει, τη στιγμή που η εταιρεία αυτή ουδέποτε τελικά αποχώρησε.

Να σημειωθεί, ότι το ΕΛΚΕΘΕ, βάση νομοθεσίας και σχετικής εντολής από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, συνεχίζει τις μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου με σχετικές εκθέσεις κάθε χρόνο. Το κόστος των μετρήσεων, επιβαρύνει την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Ο Άρειος Πάγος είχε επισημάνει εξάλλου, ότι στην εφετειακή απόφαση δεν υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την απόρριψη του πορίσματος των πραγματογνωμόνων που απέδιδε την πρόκληση του ναυαγίου αποκλειστικά στη μη αποτύπωση στον χάρτη του υφάλου στον οποίο προσέκρουσε το Sea Diamond.

Έχει κρίνει επίσης ανεπαρκή και την αιτιολογία, ότι το συμβάν δεν προκλήθηκε λόγω της εσφαλμένης χαρτογράφησης, επειδή μέχρι τότε δεν είχαν προσκρούσει στο συγκεκριμένο σημείο άλλα πλοία.

Σήμερα στο δικαστήριο κατέθεσαν οι τρεις πραγματογνώμονες που έχουν διοριστεί από το δημόσιο για το θέμα του ναυαγίου και οι οποίοι επιβεβαίωσαν εκ νέου, ότι η πρόσκρουση του πλοίου στον ύφαλο, οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο σε λάθος της χαρτογράφησης.

Επίσης κατέθεσε ένα λιμενικός κυβερνήτης πλωτού σκάφους που είχε φθάσει από τη Νάξο όταν έγινε η πρόσκρουση του πλοίου, ένας συνοδός γκρουπ Γάλλων τουριστών και ο πράκτορας του Sea Diamond.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Άγριος καυγάς σε σχολείο των ΗΠΑ


Τα κρούσματα bullying στα σχολεία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Πολλές φορές τα παιδιά που δέχονται την παρενόχληση των συμμαθητών τους καταλήγουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να δέχονται αδιαμαρτύρητα τις προσβολές των συνομήλικων τους.

Όχι όμως στην περίπτωση ενός αγοριού σε σχολείο των ΗΠΑ. Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου φαίνεται ένας μικρός μαθητής να παρενοχλείται από έναν μεγαλύτερο του. Όμως δεν το βάζει στα πόδια με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια και ο θύτης να μετατραπεί σε θύμα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O Στίβεν Χόκινγκ στέλνει μήνυμα στον Έντι Ρεντμέιν για την... ερμηνεία του


Συγχαρητήρια στον Έντι Ρεντμέιν, που κέρδισε το Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου υποδυόμενος τον Στίβεν Χόκινγκ, έστειλε και ο ίδιος ο Χόκινγκ.





«Πολύ καλή δουλειά, Έντι. Είμαι πολύ περήφανος για σένα», διεμήνυσε στον Βρετανό ηθοποιό μέσω Facebook.

Ο 33χρονος Ρεντμέιν από την πλευρά του, παραλαμβάνοντας το χρυσό αγαλματίδιο, δήλωσε «πολύ τυχερός» και αφιέρωσε το βραβείο σε όλους όσοι, όπως ο Χόκινγκ, ζουν με τη νόσο του Κινητικού Νευρώνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξουδετέρωσαν τη νάρκη στην Αγία Πελαγία


Σήμερα το πρωί, άνδρες του Λιμενικού Σώματος, πυροτεχνουργοί, άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και δύτες βρέθηκαν στη θάλασσα της Αγίας Πελαγίας του Ηρακλείου προκειμένου να εξουδετερώσουν τη νάρκη, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε γίνει αντιληπτή πριν από δύο μέρες όταν δύτες την ώρα της κατάδυσης βρέθηκαν μπροστά σε μία τεράστια μεταλλική μπάλα.

Βούτηξαν στα νερά, την εντόπισαν και παίρνοντας τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα προέβησαν στην ασφαλή εξουδετέρωσή της εντός της θάλασσας.

Παρόντες στην διαδικασία της εξουδετέρωσης ήταν ο πλωτάρχης του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Κουβίδης και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης.

«Ήρθε μία ομάδα ειδικών από το Πολεμικό Ναυτικό που εδρεύει στα Χανιά και με κατάλληλο εξοπλισμό βούτηξαν στην θάλασσα για να εξουδετερώσουν τη νάρκη», ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Κουβίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Μαμουλάκης δήλωσε: «Το Πολεμικό Ναυτικό έκανε σωστά τη δουλειά του και δεν είχαμε κανένα παρατράγουδο. Τώρα η θάλασσα της Αγίας Πελαγίας είναι καθαρή».

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτροπή για τον 20χρονο φοιτητή και τις καταγγελίες για ενδοσχολική βία


Τριμελής επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο Ανδρέα Αθανασόπουλο, έφτασε το μεσημέρι στα Ιωάννινα, προκειμένου να διερευνήσει εάν έχουν βάση και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για ενδοσχολική βία στη Γαλακτοκομική Σχολή, που διαδόθηκαν μετά την εξαφάνιση του 20χρονου φοιτητή της Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη.



«Συγκροτήθηκε επιτροπή για τον έλεγχο των καταγγελιών περί ενδοσχολικής βίας. Ο σκοπός είναι να πάρουμε καταθέσεις και από το προσωπικό και από όποιον άλλον χρειαστεί, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα πόρισμα. Θα εξετάσουμε τα πάντα και μέχρι την Παρασκευή εκτιμούμε ότι θα έχουμε μία πλήρη εικόνα» δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος, σημειώνοντας πως το πλήγμα για τη Σχολή, που έχει έναν αιώνα ζωής, είναι μεγάλο- γι' αυτό θα εξεταστούν προσεκτικά όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής Κώστας Μάντζαρης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες η Σχολή δέχεται «απειλές» από αγνώστους, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω ηλεκτρονικών σελίδων, γεγονός που κατήγγειλε το πρωί στον εισαγγελέα.

«Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί και πολλά γεγονότα έχουν διαστρεβλωθεί. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα καλό θα ήταν, όλοι να δείξουμε περισσότερη ψυχραιμία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μάντζαρης και επανέλαβε ότι στη διεύθυνση της Σχολής δεν υπήρξε καμία καταγγελία ή αναφορά για εκφοβισμό και βία σε βάρος του σπουδαστή.

«Για όσα γνωρίζαμε είχαν ενημερωθεί οι γονείς τού Βαγγέλη» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το γεγονός της εξαφάνισης του σπουδαστή έχει επηρεάσει όλους και πως εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρεθεί ο 20χρονος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τερματοφύλακας επιτέθηκε σε οπαδό αντίπαλης ομάδας


Σε μία πραγματική ανεξήγητη ενέργεια προχώρησε ο τερματοφύλακας της Kingstonian, Ρομπ Τόλφρεϊ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης με την Bognor, στο πλαίσιο του ερασιτεχνικού αγγλικού πρωταθλήματος.

Συγκεκριμένα ο τερματοφύλακας, όταν ο διαιτητής σφύριξε την λήξη του αγώνα, πήδηξε πάνω από τις διαφημιστικές πινακίδες και κατευθύνθηκε προς το μέρος ενός οπαδού για να του επιτεθεί.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άρχισε η εκκένωση του Κέντρου Κράτησης της Αμυγδαλέζας


Αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα ακόμα 30 πρώτοι αλλοδαποί.

Άρχισε από την περασμένη Παρασκευή η απομάκρυνση των παράνομων αλλοδαπών από το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας, με στόχο να κλείσει εντός περίπου 100 ημερών το κέντρο, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Την Παρασκευή αφέθηκαν ελεύθεροι οι πρώτοι 20 αλλοδαποί, ενώ σήμερα αφέθηκαν άλλοι 30. Ήδη από τους 1.080 κρατούμενους που υπήρχαν στην Αμυγδαλέζα έχουν απομείνει 980 και αυτό θα συνεχιστεί σε καθημερινή βάση.

Όπως διευκρινίστηκε από στέλεχος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης του κέντρου, σε πρώτη φάση αφήνονται ελεύθεροι οι αιτούντες άσυλο, αφού μελετούνται οι φάκελοι, ενώ θα ακολουθήσουν οι ανήλικοι και άλλες ευπαθείς ομάδες καθώς και οι έχοντες συμπληρώσει έξι μήνες κράτησης.

Το ζήτημα που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ είναι τι θα γίνει κυρίως με τους ανήλικους, οι οποίοι θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, γι' αυτό και γίνονται συνεννοήσεις με όλους τους φορείς, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση των κρατουμένων, εκτός αυτών που θα φιλοξενούνται σε ανοιχτές δομές, θα πρέπει να δηλώνουν τόπο κατοικίας, ενώ θα μπουν περιοριστικοί όροι, όπως το να εμφανίζονται δύο φορές το μήνα σε αστυνομικές υπηρεσίες και κυρίως στα τμήματα αλλοδαπών της περιοχής τους.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται για ποινικά αδικήματα και είναι υπό απέλαση.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο φως» για την αξιοποίηση του Ελληνικού


Οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πράσινο φως για την αξιοποίηση του Ελληνικού άναψε με ομόφωνη απόφαση του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η απόφαση της μείζονος σύνθεσης είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανένα ένδικο μέσο με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος «οριστικά και αμετάκλητα» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού με πλειοδότη την εταιρεία «Hellinikon Global Ι S.A.» και εγγυητή την «Lamda Development Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Ακινήτων».

Οι δικαστές απέρριψαν ως απαράδεκτη την αίτηση αναθεώρησης της Περιφέρειας Αττικής -και όσων είχαν παρέμβει υπέρ της- ζητώντας την αναίρεση της απόφασης που έκρινε νόμιμο τον επίμαχο διαγωνισμό.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η Περιφέρεια Αττικής «δεν θεμελιώνει άμεσα σπουδαίο έννομο συμφέρον» επισημαίνοντας ότι «εν όψει της υφιστάμενης κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ισχύ του νόμου 4062/2012 η παραδοχή της παρέμβασης της Περιφέρειας Αττικής, προς το σκοπό της μη υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών του Ελληνικού, δεν θα έχει οιαδήποτε έννομη συνέπεια» για την Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επισημαίνεται στην υπ΄ αριθμ. 1183/2015 απόφαση «η τυχόν ζημία» που θα υποστεί -όπως υποστηρίζει η Περιφέρεια Αττικής- από την μεταβίβαση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΟ Ελληνικού που έχει στην κατοχή της και λειτουργεί υπό την επίβλεψή της, «δεν θα είναι αποτέλεσμα της υπογραφής της επίμαχης σύμβασης» αλλά από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 του νόμου 4062/2012 που αφορά την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κ.λπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η πρόταση του ΔΣΑ για τη μηχανοργάνωση του Ειρηνοδικείου Αθηνών


Μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων.

Το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης μηχανοργάνωσης σε πολλούς τομείς και διαδικασίες του Ειρηνοδικείου Αθηνών, θέτει με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Ειρηνοδικείου κ. Μαρία Μπαμπάνη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας,Βασίλης Αλεξανδρής.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι προ δύο ετών, με πρωτοβουλία του ΔΣΑ και του Ειρηνοδικείου, διεξήχθη διαγωνισμός για την μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου, ο οποίος περατώθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε η διοίκηση του Δικαστηρίου. «Ωστόσο», συμπληρώνεται, «ουδέποτε έγινε ανάθεση του έργου με το πρόσχημα ότι θα ακολουθήσουν τα μεγάλα έργα της Δικαιοσύνης».

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται, ότι η δικαστική ύλη έχει αυξηθεί, ενώ δεκάδες χιλιάδες Δικηγόροι, πολίτες και δικαστικοί υπάλληλοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται καθημερινά από τα συνεχιζόμενα προβλήματα.

«Επανερχόμαστε λοιπόν και προτείνουμε να ανατεθεί άμεσα στην μειοδότρια του έργου η μηχανοργάνωση του Ειρηνοδικείου, με έξοδα του ΔΣΑ», υπογραμμίζεται στην επιστολή του Προέδρου του ΔΣΑ. Αναφέρεται δε χαρακτηριστικά ότι, η αποδοχή της πρότασης του ΔΣΑ πέραν των ωφελημάτων στην οργάνωση του Δικαστηρίου, στην διευκόλυνση υπηρεσιών και Δικαστών, θα παρέχει επίσης στους Δικηγόρους την δυνατότητα να ενημερώνονται μέσω sms για την πορεία των υποθέσεων τους και την έκδοση των αποφάσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ξενοφοβία, βία κατά μεταναστών και ρητορική μίσους»


Τι συστήνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Συστάσεις για την άμεση εφαρμογή αντιμετώπισης της ξενοφοβίας και βίας κατά μεταναστών προτείνει, στην 5η έκθεσή της για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα τα παραπάνω φαινόμενα κατά των μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, ενώ γίνεται λόγος και για πρακτικές διαχωρισμού σε βάρος παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι οι επισημάνσεις της Επιτροπής αποτελούν συμβολή στις Αρχές του κράτους δικαίου και αναγνώριση της συνεισφοράς του έργου της ανεξάρτητης Αρχής στο πεδίο της καταπολέμησης των διακρίσεων και του ρατσισμού.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, στις βασικές διαπιστώσεις τής εν λόγω Επιτροπής αποτιμώνται θετικά οι εξελίξεις που έχουν επέλθει σε νομοθετικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και συγκεκριμένα:

α) Η θέσπιση και λειτουργία ειδικών αστυνομικών μονάδων για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

β) Η ανάθεση σε ειδικό εισαγγελέα της δίωξης πράξεων ρατσιστικής βίας, τον Οκτώβριο του 2013.

γ) Η ψήφιση του νέου αντιρατσιστικού νόμου το 2014, αλλά και των τροποποιήσεων που επήλθαν σε ποινικές διατάξεις για την πάταξη του ρατσισμού.

Ωστόσο, διαπιστώνεται υστέρηση στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους που εκδηλώνεται στον δημόσιο και πολιτικό λόγο στην Ελλάδα και παρατηρείται εξακολούθηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Όπως σημειώνεται, οι δύο αυτοί παράγοντες συνεισφέρουν καθοριστικά στη δημιουργία κλίματος φυλετικού μίσους και φόβου, το οποίο η έκθεση συνδέει, επίσης, με τη δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και με την απροθυμία έγκαιρης και αποτελεσματικής δράσης από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, για την τεκμηρίωση του ρατσιστικού φαινομένου στην Ελλάδα αξιοποιείται και η ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία, στην οποία ήδη από το 2013 ο Συνήγορος είχε διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, τη σοβαρή αναντιστοιχία της επίσημης καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας από την αστυνομία με τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων περιστατικών που είχαν πράγματι λάβει χώρα, την αδράνεια ή ολιγωρία των αστυνομικών οργάνων και τις ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει, εξάλλου, ότι ενδεικτικό της υστέρησης που διαπιστώνει η Έκθεση της Επιτροπής στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και των επιπτώσεων που έχει η ρητορική µίσους στην Ελλάδα, είναι το περιεχόμενο των δύο συστάσεων άμεσης εφαρμογής που απευθύνει η Επιτροπή στην ελληνική πολιτεία:
  • Θέσπιση εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας από ομάδα δράσης (task force) που θα αποτελείται από όλες τις αρμόδιες Αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Συνηγόρου του Πολίτη, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ΜΚΟ.
  • Αποτελεσματική διερεύνηση του ρατσιστικού και οµο-τρανσφοβικού κινήτρου ήδη από τα αρχικά στάδια των αστυνομικών ερευνών και των δικαστικών διαδικασιών.

Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάταξη των ψηφιακών αποθετηρίων των πανεπιστημίων της Ελλάδας


Πρωτιά για το ψηφιακό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Ανακοινώθηκε η παγκόσμια κατάταξη των ψηφιακών αποθετηρίων σύμφωνα με τους δείκτες Ranking Web of Repositories και για ακόμη μια φορά το ιδρυματικό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πατρών Νημερτής καταλαμβάνει την 1η θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα αποθετήρια στην Ελλάδα, την 351η θέση μεταξύ των 2068 Ιδρυματικών αποθετηριών και την 373η στον κόσμο ανάμεσα στο σύνολο των αποθετηρίων, θεματικών και ιδρυματικών.

Η Νημερτής είναι η βάση δεδομένων που φιλοξενεί την πνευματική παραγωγή του Πανεπιστημίου Πατρών και λειτουργεί υπό τη φροντίδα της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου. Συλλέγει, φυλάσσει και διαθέτει στο ευρύ κοινό τις διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές και διπλωματικές εργασίες, τις τεχνικές αναφορές των ερευνητών του Πανεπιστημίου, τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων των μελών ΔΕΠ και τις δημοσιεύσεις του προσωπικού της Βιβλιοθήκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η το ψηφιακό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πάτρας κατέχει συνεπώς την 1η θέση από το 2010 όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Η μεθοδολογία της έρευνας, εξετάζει διάφορα κριτήρια, όπως την προβολή του αποθετηρίου (ή αλλιώς visibility) και τις ιδιότητες του περιεχομένου (μέγεθος, μορφές αρχείων, κάλυψη από το Google Scholar).

Στη 2η θέση κατατάσσεται το ψηφιακό αποθετήριο του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου που στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην θέση 486. Το Αποθετήριο ΗΛΙΟΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) καταλαμβάνει την 575 θέση στον κόσμο και την 3η στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη 10η και στη 12η θέση στην Ελλάδα κατατάσσονται τα ψηφιακά αποθετήρια των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1395η θέση παγκόσμια) και Δυτικής Μακεδονίας (1819η ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των ψηφιακών αποθετηρίων που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική έρευνα ανέρχονται σε 2154.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκτροχιασμός τραίνου με ένα νεκρό στις ΗΠΑ


Αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με φορτηγό.

Εκτροχιασμός τραίνου με τουλάχιστον ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες σημειώθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Προαστιακός σιδηρόδρομος που ταξίδευε από το Όξναρντ στο Λος Άντζελες συγκρούστηκε με φορτηγό με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερα βαγόνια να φύγουν από τις ράγες.

Το φορτηγό τυλίχτηκε στις φλόγες και ο οδηγός του σκοτώθηκε, σύμφωνα με το KTLA-TV. Τουλάχιστον 30 είναι οι τραυματίες.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατοντάδες σχολεία «έσβησαν» από το χάρτη


Αύξηση του μέσου όρου των μαθητών ανά σχολική μονάδα.

Μπορεί η σημερινή πολιτική ηγεσία να έχει δηλώσει στις προγραμματικές της δηλώσεις ότι τερματίζει την πολιτική των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων και στα πλαίσια αυτά να έχει προχωρήσει σε ανάκληση σχετικών εγκυκλίων, ωστόσο δε συνέβη το ίδιο με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδής, κατά τη διάρκεια της πενταετίας των μνημονίων 2010 έως 2014 έγιναν αθρόες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Συνολικά 2.437 σχολικές μονάδες συγχωνεύθηκαν σε 1.122.

Επίσης την ίδια πενταετία καταργήθηκαν 605 σχολεία. Συγκεκριμένα 277 Δημοτικά σχολεία, 264 Νηπιαγωγεία, 35 Γυμνάσια και 18 Λύκεια.

Αν ανατρέξουμε στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα διαπιστώσουμε ότι το σχολικό έτος 2009-10 υπήρχαν 1873 Γυμνάσια, 1265 Λύκεια, 389 ΕΠΑΛ ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το σχολικό έτος 2013-14 ήταν αρκετά μειωμένος όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί.

Μέσα τρία μόλις σχολικά έτη έσβησαν από το χάρτη 1.590 σχολεία, λόγω συγχωνεύσεων, καταργήσεων ενώ αν δούμε τον αριθμό μαθητών θα διαπιστώσουμε ότι αυτός διατηρείται στα ίδια επίπεδα το 2013-14 με το 2009-10.



ΤΥΠΟΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
2009-2010
2013-14
ΔΙΑΦΟΡΑ
ΓΥΜΝΑΣΙΑ
1.873
1.656
-217
ΛΥΚΕΙΑ
1.265
1.209
-56
ΕΠΑΛ
389
388
-1
ΔΗΜΟΤΙΚΑ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΑ)
5.098
4.331
-767
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ(ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΑ)
5700
5.151
-549
ΣΥΝΟΛΟ
14.325
12.735
-1.590


ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΤΥΠΟΣ
2009-2010
2013-14
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
587.383
589.967
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
146.250
154.783
ΓΥΜΝΑΣΙΑ
317.455
298.876
ΛΥΚΕΙΑ
232.043
230.719
ΕΠΑΛ
79.911
89.214
ΣΥΝΟΛΟ
1.363.042
1.363.559

Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις οδήγησαν σε αύξηση των μαθητών στις τάξεις με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 2.636 τάξεις (σε σύνολο 46.903) στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 5.966 (σε σύνολο 29.968) στη Δευτεροβάθμια, οι οποίες έχουν πάνω από 25 μαθητές, σύμφωνα με τον κ. Κορδή.

Άλλο ένα αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων ήταν και η γιγάντωση του μαθητικού πληθυσμού των σχολείων όπως διαπιστώνει κανείς από τα στοιχεία που παραθέτει το newsbeast.gr.

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ
2009-2010
2013-14
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
115,2
136,22
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
25,66
30,05
ΓΥΜΝΑΣΙΑ
169,5
180,48
ΛΥΚΕΙΑ
183,43
190,83
ΕΠΑΛ
205,42
229,93

Ο κ. Κορδής δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις χιλιάδες αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών και τις ελάχιστες προσλήψεις. Κατά την περίοδο 2009-2010 έγιναν 11.045 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και 16.205 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες λόγω των πολύ λίγων προσλήψεων έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες κενά.

Συγκεκριμένα σήμερα υπάρχουν 3.000 κενά σε όλη την εκπαίδευση!

Το 2010 υπηρετούσαν 168.782 μόνιμοι εκπαιδευτικοί (74.518 στην πρωτοβάθμια και 94.264 στη δευτεροβάθμια), ενώ τώρα υπηρετούν 136.926 εκπαιδευτικοί (68.235 στην πρωτοβάθμια και 68.691 στη δευτεροβάθμια).

«Οι εκπαιδευτικοί το επόμενο διάστημα, συσπειρωμένοι ακόμα περισσότερο στα σωματεία και την ομοσπονδία μας, πρέπει να αγωνιστούμε για να ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα ο δρόμος για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Για να γίνουν οι πολιτικές και της λιτότητας οριστικό παρελθόν», τονίζει ο αιρετός.


Διαβάστε περισσότερα...