Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Δύο εκατομμύρια ευρώ… στοίχισαν οι φωτοτυπίες



Λόγω της φετινής καθυστέρησης στα σχολικά βιβλία.

Δύο εκατομμύρια ευρώ κατανεμήθηκαν στους δήμους για την κάλυψη της δαπάνης των φωτοτυπιών των σχολικών βιβλίων, όπως επιβεβαιώνεται από έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο υπουργός, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε όλους του δήμους της χώρας, προκειμένου να συνεργαστούν άμεσα με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, βάσει των οδηγιών τους, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη διανομή του απολύτως αναγκαίου εκπαιδευτικού υλικού σε όλα τα σχολεία.

«Κατόπιν αυτού και μετά την αποστολή των απαιτούμενων οικονομικών στοιχείων από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, το υπουργείο μας προέβη στην εφάπαξ κατανομή ποσού 2.000.000 ευρώ στους δικαιούχους δήμους», αναφέρει ο κ. Γιαννίτσης. Ενημερώνει, παράλληλα, ότι «το συγκεκριμένο ποσό εξασφαλίστηκε από μεταφορά πίστωσης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και από το υπουργείο Οικονομικών».

Το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών για την κάλυψη της δαπάνης των φωτοτυπιών των σχολικών βιβλίων, διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος.

Ο βουλευτής έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι «ξοδέψαμε για να φωτοτυπήσουμε τα πρώτα κεφάλαια των βιβλίων, όσα χρήματα πήραμε από την Κύπρο, στην οποία πουλήσαμε, φέτος, για πρώτη φορά, τα κανονικά βιβλία, σε ποσοστό 40%».

Ο βουλευτής της ΝΔ έχει απευθύνει την ίδια ερώτηση και στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλεί να διαβιβάσει στη Βουλή τα στοιχεία για «τα κεφάλαια της διδακτέας ύλης που καλύπτουν οι φωτοτυπίες», για το «πότε, επιτέλους, θα ολοκληρωθεί η διανομή των βιβλίων στα σχολεία» και «σε τι ποσοστό, πανελλαδικά, έχει γίνει η διανομή των σχολικών βιβλίων».


Διαβάστε περισσότερα...

Ερωτικές σχέσεις… μέσω διαδικτύου



Αναζητούν το άλλο τους μισό διαδικτυακά, ενώ δε λείπουν και οι απατεώνες.

Οι μισοί ενήλικες Αμερικανοί γνωρίζουν κάποιον που βρήκε τον έρωτα στο διαδίκτυο και όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα, ενώ το ίντερνετ παίζει πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με παλαιότερα στην εξεύρεση ερωτικής σχέσης, είναι επίσης ένας χώρος για απιστίες και ψέματα που τερματίζουν αυτή τη σχέση.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου σε δείγμα 1.000 ανθρώπων για λογαριασμό της εταιρίας συμβούλων μάρκετινγκ Euro RSCG Worldwide, διαπίστωσε ότι 1 στους 5 απάντησε ότι συνήψε μια ερωτική ή σεξουαλική σχέση μέσω Ίντερνετ, ενώ το 49% των ερωτηθέντων γνωρίζει κάποιον που το έκανε.

Ωστόσο, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων γνωρίζει κάποιον η σχέση του οποίου έληξε εξαιτίας κάποιας διαδικτυακής δραστηριότητάς του και τα τρία τέταρτα πιστεύουν ακράδαντα ότι η ερωτική επικοινωνία στο Διαδίκτυο που γίνεται εκτός σχέσης συνιστά απιστία.

Το διαδικτυακό φλερτ ξεκίνησε ως «κυβερνοσέξ» ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δεν είχαν καμία πρόθεση να συναντηθούν, μέσω των chat rooms.

«Αυτό που έκαναν οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο παρέμενε εκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις. Τώρα οι δύο αυτοί κόσμοι εμπλέκονται και οι άνθρωποι που συναντάμε στο Διαδίκτυο και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζει τη συμπεριφορά μας στο σπίτι ή στη δουλειά, καλή ή κακή» εξηγεί ο Νορμ Γιάστιν, πρόεδρος της εταιρίας Euro RSCG Chicago Group.

Η απάτη είναι ένας σταθερός διαδικτυακός κίνδυνος και όπως διαπίστωσαν δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές Επικοινωνίας στην έρευνά τους, το 80% από τα 78 προφίλ που εξέτασαν σε ιστοσελίδες για εξεύρεση συντρόφου απείχαν τουλάχιστον ως έναν βαθμό από την πραγματικότητα.

Οι καθηγητές εντόπισαν χρήσιμα στοιχεία ως προς το ποιος μπορεί να ψεύδεται: οι ψεύτες τείνουν να αποφεύγουν το πρώτο ενικό «εγώ» για να αποστασιοποιηθούν από τα ίδια τους τα ψέματα, συχνά χρησιμοποιούν άρνηση όπως «όχι βαρετό» αντί «εντυπωσιακό» και αναφέρονται με συντομία σε περιγραφές για τους ίδιους.

«Όσο λιγότερο γράφουν, τόσο λιγότερα πράγματα θα χρειαστεί να θυμηθούν και να στηρίξουν αργότερα» είπε η Καταλίνα Τόμα του πανεπιστημίου Wisconsin-Madison, που συνεργάστηκε με τον Τζέφρι Χάνκοκ του πανεπιστημίου Cornell.

Πιο συχνά είναι τα ψέματα για το βάρος με τις γυναίκες να κρύβουν κατά μέσο όρο 3,9 κιλά και τους άνδρες 1,5. Οι μισοί ψεύδονται για το ύψος τους και 1 στους 5 ψεύδεται για την ηλικία του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο στην Ελλάδα



Μεγάλη συμμετοχή στην εκστρατεία συλλογής τροφίμων και ρουχισμού.

Αθρόα είναι η ανταπόκριση των Κυπρίων στην εκστρατεία του ΡΙΚ και της Αρχιεπισκοπής Κύπρου για τη συλλογή τροφίμων και ρουχισμού με σκοπό την αποστολή βοήθειας σε απόρους και άλλους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση, στην Ελλάδα.

Η εκστρατεία του ΡΙΚ άρχισε σήμερα, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ραδιοφώνου, και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της βδομάδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, μιλώντας στο ΡΙΚ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κυπριακό Ελληνισμό για την αρωγή του.

Στην εκστρατεία για την συλλογή τροφίμων και ρουχισμού βοηθούν άνδρες της Εθνικής Φρουράς, πρόσκοποι και άλλοι εθελοντές. Η βοήθεια που θα συγκεντρωθεί θα αποσταλεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε Μητροπόλεις της Ελλάδος.7


Διαβάστε περισσότερα...

Προσέλαβε κι εσύ έναν Έλληνα στην επιχείρησή σου!



Online εκστρατεία ενίσχυσης της χώρας μας.

Ένα πρωτότυπο τρόπο ενίσχυσης της ελληνικής κοινωνίας υιοθετεί το ομογενειακό portal GreekReporter.com, το οπιο παροτρύνει επιχειρηματίες να βοηθήσουν τους Έλληνες, δίνοντάς τους δουλειά.

Όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα, η ενίσχυση μέσω χρημάτων είναι μια προσωρινή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, προτείνεται στους επιχειρηματίες να προσλάβουν στις δουλειές τους Έλληνες, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν από απόσταση.

«Οι Έλληνες είναι αρκετά ταλαντούχοι, αν και τελευταία η κοινή γνώμη έχει στραφεί εναντίον τους», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν γρήγορο τεστ για τον HIV



Σήμερα, από 21.30 έως 23.30, στο Μοναστηράκι.

«Κάντε έρωτα με ασφάλεια» συνιστούν οι ειδικοί, με αφορμή τη σημερινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Με κεντρικό σύνθημα «Πάρε φόρα και εξετάσου», η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Praksis» δίνει τη δυνατότητα για δωρεάν εξέταση για τον ιό του AIDS.

Κινητή μονάδα ενημέρωσης και εξέτασης θα βρίσκεται στο Μοναστηράκι (Αθηνάς και Βύσσης), από τις 21.30 έως τις 23.30 απόψε.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλονται σε γρήγορο τεστ (με σάλιο), δωρεάν και ανώνυμα, και να ενημερώνεται για τον HIV.


Διαβάστε περισσότερα...

Στον ΕΟΠΥΥ οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΟΠΑΔ



Πώς διαμορφώνεται ο τομέας υγείας των ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Στο διαχωρισμό των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των τομέων υγείας των ασφαλισμένων του Δημοσίου προχώρησε η κυβέρνηση.

Κοινή Υπουργική Απόφαση για το διαχωρισμό των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των Τομέων Υγείας Ασφαλισμένων του Δημοσίου και Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων εξέδωσαν οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας κ.κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση οι προβλεπόμενες υπέρ του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ποσοστού 7,65% επί των πάσης φύσεως αποδοχών, κατανέμονται από 1/1/2012 σε ποσοστό 7,15% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, για παροχές ασθένειας σε είδος, επιμεριζόμενο σε 2,30% για τον ασφαλισμένο και σε 4,85% για τον εργοδότη και σε ποσοστό 0,50% επί των πάσης φύσεως αποδοχών υπέρ του Τομέα Υγείας Ασφαλισμένων Δημοσίου, για παροχές ασθένειας σε χρήμα, επιμεριζόμενο σε 0,20% για τον ασφαλισμένο και σε 0,30% για τον εργοδότη.

Ακόμη, η προβλεπόμενη υπέρ ΟΠΑΔ εισφορά συνταξιούχων ποσοστού 2,55% (παλαιών ασφαλισμένων), το οποίο από 1-1-2012 αυξάνεται κατά 0,70 % και από 1-1-2013 κατά 0,75% με τελική διαμόρφωση 4% επί των καταβαλλομένων συντάξεων και ποσοστού 10% (για ασφαλισμένους μετά την 1-1-1993), από το οποίο 4% σε βάρος του συνταξιούχου και 6% σε βάρος του φορέα συνταξιοδότησης, αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ.

Οι προβλεπόμενες υπέρ του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ποσοστού 15,05% επί των πάσης φύσεως αποδοχών, κατανέμονται από 3/9/2011 σε ποσοστό 13,85% υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για παροχές ασθένειας σε είδος, επιμεριζόμενο σε 2,15% για τον ασφαλισμένο και σε 11,70% για τον εργοδότη και σε ποσοστό 1,20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών υπέρ του Τομέα Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων για παροχές ασθένειας σε χρήμα, επιμεριζόμενο σε 0,40% για τον ασφαλισμένο και σε 0,80% για τον εργοδότη.

Η προβλεπόμενη υπέρ του ΟΠΑΔ εισφορά συνταξιούχων ποσοστού 15,5% ή 16,5% (3% η οποία από 1-1-2012 διαμορφώνεται σε 4% σε βάρος των συνταξιούχων και 12,5% σε βάρος του φορέα συνταξιοδότησης) επί των καταβαλλομένων συντάξεων αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος και το ποσοστό εισφοράς 1% επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή των καταβαλλομένων συντάξεων για κάθε προστατευόμενο μέλος οικογένειας των ασφαλισμένων στον Τομέα Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων αποδίδεται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Με λένε Ελλάδα...



Το βίντεο που έχει κερδίσει τους πάντες στο Διαδίκτυο.

Μπορεί να ανέβηκε το Νοέμβριο στο Διαδίκτυο, όμως μετά τα χθεσινά γεγονότα όλο και περισσότεροι κοινοποιούν και δημοσιεύουν το βίντεο με τίτλο «Με λένε Ελλάδα» στους λογαριασμούς τους στο twitter και το facebook.

Μετρά πάνω από 50.000 επισκέψεις και μόνο θετικά σχόλια, ενώ φροντίζει να εξηγήσει και στους ξένους τι σημαίνει Ελλάδα σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Κομισιόν δε γνωρίζει πόσοι είναι οι άστεγοι στην ΕΕ



Μπαρνιέ: Δεν έχει ακόμη ακριβώς προσδιορισθεί ο όρος του αστέγου.

Καθώς -όπως καταγγέλλουν ευρωβουλευτές- ο αριθμός των αστέγων στην Ευρώπη πρέπει να έχει ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια, ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ομολόγησε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ότι «οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν καταγράψει τον αριθμό των αστέγων στην Ευρώπη, διότι δεν έχει ακόμη ακριβώς προσδιορισθεί ο όρος του αστέγου».

Σε μία άδεια σχεδόν αίθουσα, όπου είχαν παραμείνει μόνον οι καταγεγραμμένοι ομιλητές και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίστηκε ωστόσο ότι, η οικονομική κρίση που μαστίζει τις χώρες της ευρωζώνης και τα συνεχή μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται θα έχουν ως συνέπεια τόσο την αύξηση του αριθμού των νεόπτωχων όσων και του αριθμού των αστέγων στην Ευρώπη.

Οι εναπομείναντες ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, ο αριθμός των αστέγων στις 27 χώρες της Ένωσης πρέπει να έχει ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια και κάλεσαν την Κομισιόν να αναφέρει τι μέτρα πρόκειται να λάβει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, που δεν συνάδει με το κοινωνικό πρόσωπο που θέλει να λέει ότι έχει η Ευρώπη.

Μέσα σ' ένα κλίμα αδυναμίας και γενικότερης αδιαφορίας για τους αστέγους, πάνω από 600 άνθρωποι πέθαναν στους δρόμους εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τους τελευταίους δύο μήνες την Ευρώπη, τόνισαν ιδιαίτερα οι ευρωβουλευτές.

Ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ αναγνώρισε το πρόβλημα αλλά επισήμανε την αδυναμία της Κομισιόν να κάνει κάτι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ανακούφιση και την προστασία της ζωής αυτών των ανθρώπων.

Δυστυχώς, ομολόγησε ο Επίτροπος, οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν καταγράψει τον αριθμό των αστέγων στην Ευρώπη, διότι, όπως είπε, δεν έχει ακόμη ακριβώς προσδιορισθεί ο ορισμός του αστέγου.

Είμαστε υπέρ της βοήθειας σ' αυτούς τους ανθρώπους και υπέρ της ενίσχυσης της δράσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που έχουν αναλάβει το έργο της προστασίας τους, είπε ο Επίτροπος.

Έσπευσε, όμως, να διευκρινίσει ότι το κόστος και η μέριμνα της όποιας φροντίδας για τους αστέγους, αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών της Ένωσης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν παγκοσμίως οι... θεριακλήδες!



Η απαγόρευση του καπνίσματος δημόσια έφερε μείωση στο κάπνισμα στο σπίτι.

Οι νόμοι κατά του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όπως γραφεία, εστιατόρια και μπαρ, που έχουν υιοθετήσει διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν ωθήσει αρκετούς καπνιστές να περιορίσουν το τσιγάρο και στο σπίτι, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ούτε Μονς του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη μελέτησαν τις επιπτώσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε χιλιάδες καπνιστές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βρετανία). Διαπίστωσαν ότι αρκετοί καπνιστές επηρεάστηκαν θετικά, με αποτέλεσμα να σταματήσουν το κάπνισμα και στο σπίτι τους και όχι μόνο στους χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας.

Μετά την εφαρμογή των σχετικών νόμων σε κάθε χώρα, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των καπνιστών που σταμάτησε να καπνίζει στο σπίτι, αυξήθηκε κατά 17% στην Γαλλία, 25% στην Ιρλανδία, 28% στην Ολλανδία και 38% στη Γερμανία.

Ο συνολικός αριθμός τσιγάρων που ένα άτομο καπνίζει καθημερινά, είτε σε δημόσιο χώρο, είτε στο σπίτι του, μειώθηκε σημαντικά σε όλες τις παραπάνω χώρες, με εξαίρεση τη Γαλλία.

Η νέα μελέτη, όπως τόνισαν οι ερευνητές, αποδεικνύει το λάθος όσων υποστηρίζουν πως η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους απλώς θα οδηγήσει σε αύξηση του καπνίσματος στο σπίτι και τους άλλους ιδιωτικούς χώρους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο του παθητικού καπνίσματος για τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών.

Η έρευνα έδειξε ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία επηρεάζει ιδιαίτερα όσους καπνιστές ήδη προβληματίζονταν με τη συνήθειά τους και αναζητούσαν στήριγμα για να περιορίσουν το κάπνισμα ή να το κόψουν. Αυτή η κατηγορία καπνιστών είναι κυρίως που περιορίζει ή κόβει το τσιγάρο και στο σπίτι τους, ιδίως αν έχουν παιδί και δεν θέλουν να το αναγκάζουν να υφίσταται παθητικά τον καπνό του τσιγάρου.

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αποτελεί βασική αιτία για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων, ενώ επιβαρύνει γενικότερα την υγεία, ιδίως της καρδιάς. Σύμφωνα με το ΠΟΥ, το τσιγάρο σκότωσε περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς το 2011, μεταξύ των οποίων 600.000 παθητικούς καπνιστές. Οι θάνατοι από τον καπνό αναμένεται να φθάσουν τα 8 εκατ. ετησίως έως το 2030.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη στήριξη των αστέγων



Συνεργασία του ΟΠΑΠ με τη ΜΚΟ «Κλίμακα».

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη στήριξη των αστέγων υλοποιεί η ΟΠΑΠ ΑΕ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Κλίμακα». Όπως ανακοινώθηκε, από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, για τους επόμενους δυο μήνες, η ΟΠΑΠ ΑΕ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Κλίμακα», θα βρίσκεται κοντά στους άστεγους, σε μία προσπάθεια ελάχιστης συνδρομής στους ανθρώπους, που βιώνουν την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ειδικότερα, με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών εργαζομένων της ΟΠΑΠ, κάθε εβδομάδα, θα μοιράζονται μπουφάν και υπνόσακοι, καθώς, και μερίδες φαγητού σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, όπου διαβιούν άστεγοι (Σόλωνος, Μοναστηράκι, Πειραιώς, Σταδίου, Πειραιάς).

Επίσης, με απόφαση του ΔΣ της ΟΠΑΠ ΑΕ, εγκρίθηκε, προς το σκοπό αυτό, η δαπάνη για 200 γεύματα κάθε εβδομάδα, καθώς και η διανομή 500 μπουφάν και 500 υπνόσακων, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος (2 μήνες).

Όπως επισημαίνεται, η στήριξη των αστέγων εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΠΑΠ ΑΕ, το οποίο αναπτύσσεται συστηματικά, με στοχευμένες ενέργειες κάθε φορά, οι οποίες υπαγορεύονται και από τις ανάγκες, που διαμορφώνονται στην κοινωνία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχολογική υποστήριξη σε άνεργους



Προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που φέρνει η χρόνια ανεργία.

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβαν νέοι επιστήμονες στη Λάρισα, δημιουργώντας μια νέα ομάδα δωρεάν συμβουλευτικής υποστήριξης που απευθύνεται σε ανέργους.

Στόχος της ομάδας, η οποία έχει πιλοτικό και ερευνητικό χαρακτήρα, είναι η συμβουλευτική υποστήριξη και η κινητοποίηση, καθώς και η αντιμετώπιση ψυχικών δυσκολιών που συνοδεύουν τη μακροχρόνια ανεργία ή αποτελούν συνέπειές της, γράφει το e-volos.gr.

Η συμμετοχή στην ομάδα είναι δωρεάν, όσο παραμένει η κατάσταση της ανεργίας του κάθε μέλους και θα είναι ανοιχτής διάρκειας, ενώ θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Οι άνεργοι πρέπει να είναι ηλικίας 25-60 ετών, να έχουν κάρτα ανεργίας, χαμηλό εισόδημα και να βρίσκονται εκτός εργασίας για περισσότερο από 6 μήνες. Η επιλογή θα γίνει με συνέντευξη και εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια θα ληφθεί υπόψη η σειρά προτεραιότητας. Η ομάδα θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Πέμπτη 12.00μ.-1.30μμ.

Συντονιστές ομάδας: Γιώργος Γιαννούσης (Ψυχοθεραπευτής, οικογενειακός θεραπευτής), Όλγα Δημοπούλου (Ψυχολόγος, παιχνιοθεραπεύτρια)

Παράλληλα με την συμβουλευτική υποστήριξη θα υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης στην οργάνωση χρόνου του διαβάσματος των παιδιών των ανέργων από την κα Διονυσία Τριπολίτου (Κοινωνιολόγος – Συγγραφέας, Σύμβουλος Διαχείρισης Οικογενειακού Προγραμματισμού & Σύμβουλος διαχείρισης Ανθρώπινου δυναμικού)

Για πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος (ως τις 20 Φεβρουαρίου): 2410533737 (Δευτέρα με Παρασκευή 9.00 π.μ-2.00 μ.μ. και 6.00μ.μ.-8.00 μ.μ).


Διαβάστε περισσότερα...

Τράπεζα τροφίμων στα Μάλια



Δίπλα στους φτωχούς οι γυναίκες της Κρήτης.

Τράπεζα τροφίμων δημιουργεί ο Σύλλογος Γυναικών Μαλίων Κρήτης θέλοντας να προσφέρει ανακούφιση σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που υποφέρουν.

Ο Σύλλογος συγκεντρώνει γάλα, λάδι, ρύζι, όσπρια και κονσέρβες στα γραφεία του συλλόγου κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 17:00-19:00.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο



Τα κλειδιά της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Υπό τη σκιά των μέτρων που περιέχονται στο νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Κυριακής το οποίο περιλαμβάνει πολλά φορολογικά μέτρα, θα πρέπει να διαχειριστούμε τη φορολογική δήλωση των εισοδημάτων του 2011.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές που πέρασαν για τα εισοδήματα και πώς μπορούμε μειώσουμε τον φόρο. Δηλαδή στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλλουμε φέτος ποιές είναι οι κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε, πάντα στα πλαίσια του νόμου, για να πληρώσουμε λιγότερους φόρους.

Περισσότερες πληροφορίες για το ποιες δαπάνες προσφέρουν έκπτωση από το εισόδημα και πώς μπορούμε να ελαφρύνουμε το βάρος από τα τεκμήρια στο www.24h.gr.


Δείτε το βίντεο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι απαραίτητες τροφές για γυναίκες κάθε ηλικίας



Τα προϊόντα που πρέπει να υπάρχουν στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες αναφορικά με την πρόσληψη βιταμινών και άλλων απαραίτητων στοιχείων για την υγεία του οργανισμού.

Η διατροφή μιας γυναίκας καλό θα είναι να γίνεται με βάση τις ανάγκες που έχει ο κάθε οργανισμός. Οι τροφές που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν στην ευεξία, την πρόληψη ασθενειών.

1. Παρμεζάνα:
για γερά κόκαλα. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, ειδικά στη δεκαετία των 20, είναι απαραίτητη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το γάλα και το γιαούρτι βοηθάνε, αλλά ποιος θέλει να τα καταναλώνει 3 φορές την ημέρα;

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να εντάξετε την παρμεζάνα στη διατροφή σας. Περιέχει 340mg ασβεστίου ανά 30γρ. - σε σύγκριση με τα 200mg στο τυρί cheddar ή το ελβετικό τυρί. Αυτό θα σας βοηθήσει να φτάσετε πιο κοντά στον στόχο των 1.000mg ασβεστίου που απαιτούνται καθημερινά.

2. Μήλα:
για ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ένας λόγος για τον οποίο τα μήλα έχουν σημαντικά οφέλη, είναι το γεγονός ότι αποτελούν πλούσια πηγή κερκετίνης, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα εγκεφαλικά μας κύτταρα και ενισχύει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις διάφορες ασθένειες. Καταναλώστε τα μήλα με τη φλούδα καθώς εκεί συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα κερκετίνης.

3. Αβοκάντο:
για επίπεδη κοιλιά. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση του βάρους, συμπεριλαμβάνοντας και την περιφέρεια μέσης. Σε μία μελέτη, όσοι κατανάλωσαν τα περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά (περίπου 23% των ημερήσιων θερμίδων τους) είχαν περίπου 5 κιλά λιγότερο λίπος στην κοιλιά από όσους ακολούθησαν δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά.

4. Μαύρη σοκολάτα:
για έλεγχο του άγχους και την καταπολέμηση ασθενειών. Ευρωπαίοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που έτρωγαν 40γρ μαύρης σοκολάτας -200 θερμίδες περίπου- κάθε μέρα για δύο εβδομάδες παρήγαν λιγότερο από την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη και ανέφεραν λιγότερο αίσθημα κούρασης. Η κορτιζόλη προκαλεί προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σταθερά υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και άλλα.

5. Πατάτες:
για υγιεινούς υδατάνθρακες. Οι πατάτες περιέχουν μια ένωση κατά της αποθήκευσης λίπους που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο και το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο. Μια μέτρια πατάτα με τη φλούδα έχει μόνο 100 θερμίδες και περιέχει περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες. Επιπλέον, οι πατάτες βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών της καρδιάς, διατηρώντας χαμηλή την αρτηριακή πίεση.

6. Μπρόκολο:
για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Ένα φλιτζάνι μπρόκολο παρέχει το 100% της βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός. Αυτή είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο χαρίζει ελαστικότητα στο δέρμα. Είναι επίσης πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, η οποία και μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη αυτή βοηθάει στην αντικατάσταση των παλιών κυττάρων με φρέσκα, νέα κύτταρα.

7. Σαρδέλες:
για την καταπολέμηση καρδιοπαθειών. Τα μικρά αυτά πικάντικα ψάρια είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν φλεγμονές που μπορεί να οδηγήσουν σε φράξιμο των αρτηριών. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη δημιουργία θρόμβων του αίματος που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα 90γρ σαρδέλες έχουν περίπου 1,3 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

8. Πιπεριές:
για καλή όραση. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης είναι κύριες αιτίες απώλειας της όρασης, και τρόφιμα πλούσια σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, και βιταμίνη C, όπως πιπεριές, μπορεί να κρατήσουν τα μάτια υγιή. Ένα φλιτζάνι κομμένες σε φέτες κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά περιέχει σχεδόν το διπλάσιο της βιταμίνη C που χρειάζεστε καθημερινά, καθώς και 116 μικρογραμμάρια λουτεΐνη, και 562 μικρογραμμάρια ζεαξανθίνης.

9. Φακές:
για σίδηρο. Οι φακές «χτίζουν» τα αποθέματα που χρειαζόμαστε σε σίδηρο. Ένα φλιτζάνι φακές, παρέχει περίπου το 30% των καθημερινών αναγκών σε σίδηρο. Περίπου το 12% των νεαρών γυναικών έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου κάτι που σε ακραίες περιπτώσεις οδηγεί σε αναιμία. Όμως, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και γυναίκες που είχαν ανεπάρκεια σιδήρου (όχι αναιμία) είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ δεξιοτήτων από τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα.

Οι φακές αποτελούν μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, που είναι όμως μη αιμικός, άρα και πολύ λίγο απορροφήσιμος. Την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου αυξάνει η βιταμίνη C και οι ζωικές πρωτεΐνες που περιέχονται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Για να αυξήσουμε λοιπόν κατά πολύ την απορρόφηση του σιδήρου από τις φακές, καλό είναι να συμπεριλάβουμε στο γεύμα μας, λίγη ζωική πρωτεΐνη (πχ. ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρέας) καθώς και τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης C, όπως τα πορτοκάλια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια βρυξελλών, τις πράσινες πιπεριές, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τις φράουλες.

10. Σπανάκι:
συμπυκνωμένο με βασικά θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και επίσης περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο - ένας συνδυασμός που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της αποδόμησης των οστών που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε. Επιπλέον, περιέχει φυλλικό οξύ, που βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών. Περιέχει δε μόλις 7 θερμίδες ανά φλιτζάνι σε ωμή μορφή!

11. Μανιτάρια:
με αντιοξειδωτικά κατά του καρκίνου. Μια μελέτη έδειξε ότι γυναίκες που έτρωγαν μόλις το ένα τρίτο μιας μερίδας μανιταριών ημερησίως είχαν 64% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια μειώνουν τις επιπτώσεις της αρωματάσης, μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων - ένας σημαντικός παράγοντας για ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού.

12. Ζυμαρικά ολικής άλεσης:
για ενέργεια. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Και σε αντίθεση με τα μεταποιημένα προϊόντα σιτηρών που δεν έχουν φυτικές ίνες, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πιο χορταστικά από τα ραφιναρισμένα ισοδύναμα τους. Με άλλα λόγια, θα αισθάνεστε ικανοποιημένοι με λιγότερες θερμίδες.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερες θερμίδες για αποφυγή νοητικής βλάβης



Η ολιγοθερμιδική διατροφή σε μεγάλη ηλικία διατηρεί την οξύνοια.

Το πολύ φαγητό ενδέχεται να μεγαλώνει τον κίνδυνο διαταραχών μνήμης. Αμερικανοί ερευνητές της κλινικής Mayo κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι κατανάλωναν πάνω από 2100 θερμίδες την ημέρα ήταν πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν ήπια νοητική βλάβη σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1200 άτομα 70-89 ετών και πέρασαν κάποια τεστ μνήμης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 163 συμμετέχοντες είχαν παρουσιάσει προβλήματα μνήμης, ο δε κίνδυνος ήταν υπερδιπλάσιος για εκείνους που κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες.

Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονταν ημερησίως, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος για την νοητική λειτουργία. Η έρευνα κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: η ολιγοθερμιδική διατροφή σε μεγάλη ηλικία μπορεί να διατηρήσει την οξύνοια ίσως ακόμη και να προλάβει την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η έρευνα πρόκειται να παρουσιαστεί στο προσεχές ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Καιρός να σημάνει συναγερμός για τη βλεννόρροια»



Ανίατη μπορεί να γίνει η ασθένεια σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Μια ακόμη ασθένεια που με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούσε να αντιμετωπισθεί, φαίνεται πως τείνει να γίνει και πάλι ανίατη. Ο λόγος για τη γονόρροια, τα κρούσματα από την οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Όπως τονίζουν οι γιατροί στο εξειδικευμένο, αμερικανικό περιοδικό New England Journal of Medicine «είναι καιρός να σημάνει συναγερμός»!

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια το βακτηρίδιο που είναι υπεύθυνο για το σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, «έχει γίνει λιγότερο ευάλωτο στην τελευταία γραμμή αντιμικροβιακής άμυνας».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να απειλείται η ικανότητα να θεραπεύουμε τη βλεννόρροια και να προλαμβάνουμε τις σοβαρές συνέπειες της.

Η βλεννόρροια μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και μεταξύ των σοβαρότερων προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει, περιλαμβάνονται η στείρωση και οι ανωμαλίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πρόκειται για λοίμωξη του ουρογεννητικού συστήματος και κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ προσβάλει 600.000 άτομα, σύμφωνα με το περιοδικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από το άγχος



Μια εύκολη άσκηση «αντίδοτο» στο στρες.

Ό,τι χειρότερο για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το άγχος. Οι καθημερινές δυσκολίες, όμως που αντιμετωπίζουμε μας γεμίζουν στρες

Η άσκηση που ακολουθεί δεν είναι χρονοβόρα και μπορεί να μας βοηθήσει να διώξουμε το άγχος:

Αρχικά, καθόμαστε σε μια καρέκλα με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά. Στη συνέχεια, παίρνουμε μια μεγάλη εισπνοή. Αν μπορούμε, φροντίζουμε η αναπνοή να έρχεται όχι μόνο από το θώρακα αλλά την κοιλιά.

Σκύβουμε μπροστά, έχοντας τα χέρια απλωμένα χαλαρά προς τα κάτω και προσπαθούμε το κεφάλι να φτάσει ανάμεσα στα πόδια. Στη στάση αυτή παίρνουμε μερικές βαθιές αναπνοές.


Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές στην... υπηρεσία του έρωτα



Ποιές τροφές τονώνουν τη λίμπιντο.

Σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση «ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι». Η φράση αυτή έχει απασχολήσει πολλούς για το κατά πόσο τελικά το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ερωτική διάθεση των ανθρώπων. Ερευνητές αναφέρουν ότι η γεύση, το άρωμα, ακόμη και το μέγεθος ορισμένων φαγητών μπορούν να έχουν αφροδισιακή δράση, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόστρωμα για την βελτίωση της ερωτικής διάθεσης.

Επίσης υπάρχουν τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ουσίες που επιδρούν στην φυσιολογία του οργανισμού με διάφορους τρόπους όπως την μείωση των αναστολών και την έκκριση ορμονών που αυξάνουν την ψυχική διέγερση.

Φυσιολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την ερωτική διάθεση. Ο συνδυασμός των διαφόρων καταστάσεων που έχει βιώσει ο κάθε άνθρωπος, τον έχει οδηγήσει στο να συνδέσει ορισμένες γεύσεις και αρώματα τροφίμων με την αυξημένη ερωτική διάθεση.

Oι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην όλη τελετουργία του γεύματος, γι’ αυτό και αφιέρωναν αρκετό χρόνο στο φαγητό. Συμμετείχαν και με τις πέντε αισθήσεις τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αισθησιακό περιβάλλον. Tα εδέσματα ήταν προσεκτικά διαλεγμένα. Για να διεγείρουν την ερωτική διάθεση, συνήθιζαν να πιάνουν το φαγητό με τα χέρια, υποστηρίζοντας ότι το άγγιγμα προκαλεί ευχαρίστηση, ενώ πίστευαν πολύ στις έντονες μυρωδιές που διεγείρουν τις αισθήσεις. Mεγάλη σημασία δινόταν στην εμφάνιση και στη σειρά που έφταναν τα φαγητά στο τραπέζι, ενώ συνδύαζαν τα γεύματά τους με απαγγελίες ποιημάτων, φιλοσοφικές συζητήσεις και μουσική.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει ένα ρομαντικό δείπνο με καλό φαγητό, κρασί και σοκολάτα με την τόνωση της ερωτικής επιθυμίας και δεν έχουν άδικο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ερωτική μας διάθεση επηρεάζεται από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας και πως αν είμαστε υγιείς τότε η ερωτική μας διάθεση αυξάνεται. Επομένως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή είναι να προσέχετε τη διατροφή σας και να τρώτε σωστά.

Η ισορροπημένη διατροφή που παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό είναι το κλειδί για την υγεία του οργανισμού. Τα συχνά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά αποτελούν μια σωστή επιλογή επειδή είναι πιο εύπεπτα, χωρίς να απασχολείται μεγάλη ποσότητα αίματος στο πεπτικό σύστημα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σταθεροποιώντας παράλληλα τα επίπεδα γλυκόζης -κύρια καύσιμη ύλη του εγκεφάλου- στο αίμα.

Ο εγκέφαλος είναι ο ρυθμιστής όλων των σημάτων από και προς τα υπόλοιπα όργανα. Άρα η τελική σύνδεση οποιουδήποτε τροφίμου με αφροδισιακή δράση προγραμματίζεται από τον εγκέφαλο. H ερωτική διάθεση και η σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζονται κυρίως με την εγκεφαλική δραστηριότητα. Σημαντικοί για τη μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων θεωρούνται οι νευροδιαβιβαστές, οι χημικές δηλαδή ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Oι νευροδιαβιβαστές συμβάλλουν στην καλή μνήμη και προσοχή, αυξάνουν την καλή διάθεση και την ευφορία, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν τη σεξουαλική διάθεση.

Τροφές που φέρονται ότι τονώνουν τη... λίμπιντο

-H βιταμίνη E προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, ενώ έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και συμβάλλει στη διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων και συνδέεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία. Γνωστή και ως «αναπαραγωγική βιταμίνη», συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας. Bιταμίνη E περιέχουν κυρίως οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο. Η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη E είναι 15 mg, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1½ αβοκάντο ή 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 3 κουταλιές της σούπας καρύδια. Για να επιδράσει όμως στη γονιμότητα, είναι απαραίτητη πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης E, η οποία είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί μόνο μέσω της διατροφής.

-Tα θαλασσινά και ειδικά τα όστρακα (στρείδια, μύδια) και τα μαλάκια (χταπόδι) είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη. Ειδικότερα για τα στρείδια τελευταίες έρευνες το φέρνουν να περιέχει χημικές ουσίες ασπαρτικό οξύ και υποδοχείς NMDA (Ν-έθυλ-δ-ασπαρτικό οξύ), οι οποίες επιδρούν στον εγκέφαλο ενθαρρύνοντας την απελευθέρωση των σεξουαλικών ορμονών, οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Η έλλειψη του ψευδάργυρου είναι πολλές φορές η αιτία για την ανδρική ανικανότητα. Tα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης B3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος, προκαλώντας τη διαστολή τους και συμβάλλοντας στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Το σελήνιο που περιέχεται επίσης στα θαλασσινά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία.

-Oι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι κουκουναριού) βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία. Eπίσης, οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν ψευδάργυρο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το άρωμά τους δρα ερεθιστικά στις γυναίκες.

-Επίσης τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και δρουν ευεργετικά στη σεξουαλική λειτουργία. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα πολύτιμα στοιχεία είναι τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, και η τσιπούρα.

-Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε βιταμίνη B6, που συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Oι νευροδιαβιβαστές αυτοί επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Tο αβοκάντο αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης E, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει τα αγγεία του καρδιοαγγειακού συστήματος, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

-H βανίλια θεωρείται ότι, μέσω της μυρωδιάς της, προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας και επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση.

-Tο σέλινο, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, περιέχει επίσης και ανδρογόνα, ορμόνες που υπάρχουν στο ανδρικό σώμα και ερεθίζουν το γυναικείο φύλο.

-Tα φρούτα (η μπανάνα, ο ανανάς, το σύκο, τα μούρα, οι φράουλες και τα σταφύλια), καθώς και τα καρότα, τα σπαράγγια, τα φασόλια και ο αρακάς είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

-Oι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος, βοηθώντας την αιμάτωση και άρα την καλύτερη υγεία του οργανισμού.

-Tο τζίντζερ, το μέλι, η μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

-Tα πολύ καυτερά φαγητά (τσίλι, κάρι κλπ.) ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγούν σε υπεραιμία και εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος. Προσοχή όμως! H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το στομάχι (γαστρικές ευαισθησίες).

-Aρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, το γλυκάνισο, το πράσο και το μάραθο περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας.

-Tο κρασί (το αλκοόλ γενικότερα, κυρίως όμως η σαμπάνια) σε μικρή ποσότητα μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και τον κάνει πιο διαχυτικό. Eπίσης, το κόκκινο κρασί είναι καλή πηγή φλαβονοειδών, που δρουν αντιοξειδωτικά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

-Η σοκολάτα δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο των αφροδισιακών τροφών, αφού έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει. Κατά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Η υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ μπορεί να μειώσει την ερωτική διάθεση.

Γενικά μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει στον οργανισμό μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών διατηρεί την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου και συμβάλλει στην καλή σεξουαλική δραστηριότητα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προχωρά η τηλεφροντίδα ασθενών στην Κεντρική Ελλάδα



Παρακολούθηση εκατοντάδων ασθενών με χρόνιες παθήσεις μέχρι το 2013.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη των υπηρεσιών τηλεφροντίδας χρόνιων παθήσεων στην Κεντρική Ελλάδα με την παρακολούθηση δεκάδων ασθενών, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Renewing Health.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αυτό διαπιστώθηκε στη συνάντηση της επιστημονικής ομάδας και της οργανωτικής επιτροπής του ευρωπαϊκού προγράμματος Renewing Health, που πραγματοποιήθηκε, στο Treviso της Ιταλίας. Κατά την συνάντηση παρουσιάστηκε η πρόοδος του έργου και συζητήθηκαν οι επόμενες φάσεις υλοποίησης του προγράμματος.

Ήδη δεκάδες ασθενείς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχει προγραμματιστεί η παρακολούθηση εκατοντάδων ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας μέχρι την ολοκλήρωσή του το 2013.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2 από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ΄ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με την χρήση νέων τεχνολογιών.

Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.

Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετάσχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας. Ισπανίας, Γερμανίας, Αυστρίας και Ελλάδας. Ειδικότερα από την Ελλάδα εταίροι είναι ο δήμος Τρικκαίων, η 5η ΥΠΕ, η «e-Trikala AE» του δήμου Τρικκαίων και οι «Ψηφιακές Πόλεις AE - Cities NET S.A.» (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών).

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 32 μήνες και το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 7.000.000 ευρώ για τους 21 συνεργαζόμενους φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνολικά. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Φορείς υλοποίησης του εθνικού σκέλους για την Ελλάδα είναι η 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ψηφιακή Κοινότητα των 10 δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και την e-trikala AE του δήμου Τρικκαίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα διατηρήσετε τα χαμένα κιλά της δίαιτας



Τι πρέπει να κάνετε.

Για να διατηρήσετε τα χαμένα κιλά της δίαιτάς σας, όπως λένε οι διατροφολόγοι, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους βασικούς κανόνες. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς πρέπει να παρακολουθείτε με προσοχή την καθημερινή πρόσληψη τροφής, να μετράτε τις θερμίδες και τα γραμμάρια λίπους.

Να καταναλώνετε θερμίδες ίσες με αυτές που καταναλώνατε όταν κάνατε δίαιτα. Να περιορίσετε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται απ’ έξω, να περπατάτε μία ώρα την ημέρα ή να καίτε τις ίδιες θερμίδες με άλλες δραστηριότητες. Να ζυγίζεστε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόοδοι στη χρήση των βλαστοκυττάρων των δοντιών



Πολύτιμα λόγω της κοινής προέλευσης με το νευρικό σύστημα.

Τα νεογιλά δόντια αποτελούν χρονολογικά τη δεύτερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων, με πρώτη το αίμα του πλακούντα. Ο πολφός των νεογιλών δοντιών και των σωφρονιστήρων περιέχουν μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα, και ένα σημαντικό τύπο βλαστοκυττάρων που έχουν κοινή προέλευση με τον νευρικό ιστό.

Ο πληθυσμός αυτός αποτελεί το 5% του συνολικού αριθμού των βλαστοκυττάρων του πολφού. Αν και ο αριθμός των βλαστοκυττάρων ανά νεογιλό δόντι είναι μικρός, σε σύγκριση με άλλες πηγές, εν τούτοις η κοινή προέλευσή τους με το νευρικό σύστημα τα κάνει ιδιαίτερα πολύτιμα.

Η έντονη ικανότητα κυτταρικού πολλαπλασιασμού τους δίνει τα ίδια πλεονεκτήματα με ανάλογα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από άλλες πηγές στις περιπτώσεις που επιδιώκουμε κυτταρικές θεραπείες οργάνων μεσεγχυματικής προέλευσης.

Οι σωφρονιστήρες περιέχουν την ίδια ποιότητα βλαστοκυττάρων με τα νεογιλά δόντια και εάν είναι έγκλειστοι τα βλαστοκύτταρα θεωρούνται πλέον αρχέγονα. Η ύπαρξη τερηδόνας καθιστά το δόντι ακατάλληλο για λήψη βλαστοκυττάρων.

Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι τα βλαστοκύτταρα του δοντιού έχουν περισσότερες δυνατότητες από αντίστοιχα που προέρχονται από το μυελό των οστών.

Έτσι σήμερα σε κλινικό ή προκλινικό στάδιο χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση παθήσεων του σκελετού, όπως της νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου, των συγγενών οστικών ελλειμμάτων και των καταγμάτων. Η νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου συναντάται σε παιδιά και ενήλικες και καταλήγει σε χρόνια αναπηρία μετά από σειρά τραυματικών χειρουργικών επεμβάσεων. Η χορήγηση βλαστοκυττάρων του δοντιού στην κεφαλή του πάσχοντος μηριαίου οδηγεί σε ανάπλαση της κεφαλής και περιορισμό της οστικής βλάβης.

Η ενδοοστική χορήγηση βλαστοκυττάρων του δοντιού στις περιπτώσεις ελλειμμάτων ή μεγάλων καταγμάτων οδήγησε σε ταχύτερη και πληρέστερη αποκατάσταση.

Τα βλαστοκύτταρα του δοντιού χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με οστικά εμφυτεύματα για να βελτιώσουν τη στερεότητα των οστών της γνάθου και επίσης μπορούν να επαναφέρουν τη λειτουργικότητα του πολφού των απονευρωμένων δοντιών.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε βελτίωση της κλινικής εικόνας πειραματόζωων που έπασχαν από μυϊκή δυστροφία τύπου Duchenne με την ενδοφλέβια χορήγηση βλαστοκυττάρων του δοντιού.

Η βελτίωση της κινητικότητας των πειραματόζωων ήταν ανάλογη του αριθμού των βλαστοκυττάρων που χορηγήθηκαν και του αριθμού των χορηγήσεων. Η έγχυσή τους στην περιοχή του εμφράγματος του μυοκαρδίου βελτίωσε τη λειτουργία της καρδιάς στα πειραματόζωα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα χρήση των βλαστοκυττάρων του δοντιού είναι η χρήση τους στη θεραπεία τραυματισμών του κερατοειδούς. Μέχρι σήμερα η θεραπεία των τραυματισμών του κερατοειδούς γινόταν με τη χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού. Φαίνεται λοιπόν ότι ανάλογες ιδιότητες διαθέτουν και τα βλαστοκύτταρα του δοντιού.

Οι τραυματικές κακώσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού οδηγούν σε μόνιμες βαριές αναπηρίες. Κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας πειραματικές μελέτες με τη χρήση βλαστοκυττάρων εμβρυικού τύπου για την αποκατάσταση της παραπληγίας-τετραπληγίας, καμία όμως δεν προχώρησε τελικά σε εφαρμογή, επειδή τα κύτταρα αυτά δεν θεωρούνται ασφαλή.

Τα βλαστοκύτταρα του δοντιού αντίθετα πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς και αποτελεσματικής θεραπείας, αφ ενός μεν διότι δεν είναι εμβρυικού τύπου και αφ ετέρου επειδή περιέχουν τον ιδιαίτερο κυτταρικό πληθυσμό νευρικής προέλευσης.

Έτσι πειραματικές μελέτες στις κακώσεις του νωτιαίου μυελού στις οποίες τοπικά χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα του δοντιού έδειξαν μεγαλύτερης έκτασης διατήρηση της ιστολογικής του δομής και βελτίωση της κινητικότητας των άκρων. Τα αποτελέσματα αυτά αν και βρίσκονται σε αρχικά στάδια θεωρούνται ικανοποιητικά και επιδέχονται περαιτέρω βελτίωσης.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωνουν τη συσσωρευμένη ακτινοβολία με αντιβιοτικά



Στόχος η αντιμετώπιση παθήσεων και βακτηριδιακών μολύνσεων.

Ενα αντιβιοτικό για την αντιμετώπιση παθήσεων και βακτηριδιακών μολύνσεων που προκαλεί η βλαβερή ακτινοβολία δοκιμάζουν επιστήμονες στην Αμερική. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέπτυξαν μια θεραπευτική μέθοδο με τη χρήση αντιβιοτικών, η οποία μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί σε 1.200 εθελοντές, υγιείς και αρρώστους, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η θεραπεία βασίζεται σε δύο τύπους αντιβιοτικών, το φυσικό αντιβιοτικό BPI και μια ουσία που ανήκει στις φθοριοκινολόνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για τη θεραπεία της φυματίωσης. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Οφερ Λέβι, το BPI είναι μια ουσία με αντιβιοτική δράση που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα των μικροβίων, αποτρέποντας την εμφάνιση λοιμώξεων. Ωστόσο η έκθεση σε επικίνδυνη ακτινοβολία καταστρέφει τα αιμοσφαίρια που την περιέχουν, με αποτέλεσμα να πέφτει η άμυνα του οργανισμού.

Οι δύο ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στη συνδυαστική θεραπεία είναι ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι' αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα της έλλειψης σκευασμάτων για την αντιμετώπιση τέτοιων ασθενειών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ψωμί μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τους υπερτασικούς



Περιέχει μεγάλες ποσότητες αλατιού σύμφωνα με αμερικανικές ενώσεις.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα από ανθρώπους που πάσχουν από αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, η λήψη αλατιού δεν γίνεται μόνο από το μαγειρεμένο φαγητό, αλλά και από ήδη παρασκευασμένα τρόφιμα. Αυτό φυσικά κάνει πιο δύσκολο τον υπολογισμό της ημερήσιας πρόσληψης. Και αν οι περισσότεροι μπορούν να υποθέσουν μέσω της γεύσης, ότι τροφές όπως τα πατατάκια περιέχουν μεγάλες ποσότητες, αυτό δεν ισχύει για άλλα προϊόντα.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ενώσεις για τον έλεγχο και την πρόσληψη των ασθενειών, η τροφή που φέρει τη μεγαλύτερη «ευθύνη» για την κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων αλατιού από τους κατοίκους της χώρας, είναι το ψωμί! Όπως υποστηρίζουν, το 44% των συνολικών ποσοτήτων αλατιού που λαμβάνουν οι ενήλικοι Αμερικάνοι, προέρχεται από 10 τύπους τροφίμων.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας φιγουράρει το ψωμί, ενώ ακολουθείται από τα επεξεργασμένα κρέατα, τις πίτσες, τα πουλερικά και τις σούπες. Η δεκάδα συμπληρώνεται με τα σάντουιτς, το τυρί, τα ζυμαρικά και τα διάφορα είδη σνακ.

Μια και μόνο φέτα ψωμιού μπορεί να περιέχει μέχρι και 230 mg αλατιού τη στιγμή μάλιστα που η προτεινόμενη, σύμφωνα με τις ενώσεις, είναι περίπου 2.300 mg. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνει 3.266 mg αλατιού καθημερινά!


Διαβάστε περισσότερα...

Κύτταρα «φρενάρουν» την εξάπλωση του AIDS



Νέοι δρόμοι για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ένα νέο βιολογικό μηχανισμό ανακάλυψε μια διεθνής επιστημονική ομάδα, μέσω του οποίου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προσπαθούν να «φρενάρουν» την εξάπλωση στο σώμα του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS.

Η αξιοποίηση αυτού του κυτταρικού μηχανισμού ανοίγει πιθανούς νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς φαίνεται να μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξή της, αν και θα χρειαστούν νέες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο χρήσιμη μπορεί να αποβεί η νέα τεχνική από θεραπευτικής πλευράς.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Ν.Κορέα, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Ναθάνιελ Λαντάου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης εστίασαν την έρευνά τους στην πρωτεΐνη SAMHD1. Περσινές έρευνες είχαν δείξει πως τα δενδριτικά κύτταρα, τα οποία περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην μόλυνση από τον ιό HIV.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό, μέσω του οποίου η SAMHD1 προστατεύει τα κύτταρα και εμποδίζει τον ιό να εισάγει το δικό του γενετικό υλικό στο DNA του κυττάρου.

Στην ουσία, αυτή η πρωτεΐνη διασπά τους θεμελιώδεις λίθους του DNA και έτσι καταδικάζει τον ιό σε «λιμοκτονία», με συνέπεια ο HIV να εισέρχεται μεν στο κύτταρο, αλλά να αδυνατεί να το κατακτήσει. Ο ιός δεν βρίσκει διαθέσιμα γενετικά υλικά για να τα αλλοιώσει και μετά να αναπαραχθεί, κι έτσι το φυσιολογικό κύτταρο δεν καταστρέφεται.

Λόγω αυτού του βιολογικού εμποδίου, ο ιός έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να χειραγωγεί άλλα κύτταρα, που δεν περιέχουν την πρωτεΐνη SAMHD1 και μέσα στα οποία μπορεί να αναπαραχθεί ευκολότερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Λαντάου, φαίνεται πως ο HIV σκοπίμως αποφεύγει να μολύνει τα κύτταρα που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη, προκειμένου να μην προκαλέσει ευρύτερο «συναγερμό» στο ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιήσει άλλους αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον του.


Οι ερευνητές θα αναζητήσουν τώρα ένα τρόπο να αυξήσουν τεχνητά την ποσότητα της πρωτεΐνης SAMHD1 στα κύτταρα εκείνα όπου αυτή δεν υπάρχει.





Διαβάστε περισσότερα...

Το Αλτσχάιμερ χτυπά τους βαρήκοους



Νέα έρευνα σχετίζει τη νόσο με την έλλειψη ακοής.

Είναι γνωστό ότι οι βαρήκοοι ασθενείς σταδιακά απομονώνονται κάτι που σταδιακά θα τους οδηγήσει στην κατάθλιψη και ίσως σε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα η βαρηκοΐα μπορεί και να σχετίζεται με την νόσο Αλτσχάιμερ αφού ο εγκέφαλος στην προσπάθεια του να ερμηνεύσει τα μηνύματα που παίρνει αφήνει στην άκρη άλλες σημαντικές λειτουργίες που πρέπει να εκτελέσει.

Το εύρημα αυτό και μόνο είναι αρκετό για να παρακινηθούν περισσότεροι άνθρωποι να ελέγξουν την ακοή τους και, εάν διαπιστωθεί πως είναι βαρήκοοι, να προμηθευτούν το κατάλληλο ακουστικό που θα τους βοηθήσει να διατηρηθούν νοητικά υγιείς.

Η απώλεια της ακοής, ένα πρόβλημα που παραμένει δίχως θεραπεία στο 85% των περιπτώσεων αποτελεί πρόβλημα κρυφό, που συχνά δεν το παρατηρούν ούτε οι άλλοι, ούτε οι ίδιοι οι πάσχοντες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο διαβήτης είναι το τσουνάμι του 21ου αιώνα



Η «ρίζα» του κακού βρίσκεται στις διατροφικές συνήθειες.

Ο J.M.Mbanya, Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας για τον Διαβήτη (International Diabetes Federation) σε πρόσφατη συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι ο διαβήτης αποτελεί για την παγκόσμια υγεία το τσουνάμι του 21ου αιώνα.

Έχει υπολογισθεί ότι πάνω από 366 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως παρουσιάζουν διαβήτη και το σημαντικότερο είναι ότι η συχνότητά αυξάνεται ραγδαία και με γεωμετρικό ρυθμό ώστε να προδικάζεται ότι σε 20 χρόνια ο διαβήτης θα ταλαιπωρεί πάνω από 600 εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Το κόστος του διαβήτη μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το κυριότερο είναι ότι ο διαβήτης αποτελεί την αιτία θανάτου για κοντά σε 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας σε ετήσια βάση.

Στατιστικές μελέτες ανεβάζουν τον αριθμό των διαβητικών στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως φύλου κοντά στο 8%, οπότε ο διαβήτης στην χώρα μας φαίνεται να μειώνει το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα ζωής σε περίπου 1.000.000 άτομα.

Τα ποσοστά όμως του «προ-διαβήτη», μια κατάστασης που ακόμα δυνητικά είναι αναστρέψιμη τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμφανίζονται συντριπτικά υψηλά στη χώρα μας συγκριτικά με τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ¼ των ενηλίκων ανδρών σήμερα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν «επίσημο» διαβήτη μια που εμφανίζουν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο.

Η υιοθέτηση δυτικών προτύπων διατροφής και μείωση της φυσικής δραστηριότητας θεωρείται σήμερα η «ρίζα» του κακού. Βασικό χαρακτηριστικό του μεταβολικού συνδρόμου είναι η παρουσία παχυσαρκίας και μάλιστα της κοιλιακής (σωματότυπος ως μήλο και όχι σαν αχλάδι).

Αυτή η κεντρική εναπόθεση λίπους οδηγεί στην ανάπτυξη του φαινομένου της ινσουλινοαντίστασης που αργά πλην σταθερά θα εξαντλήσει όλες τις εφεδρείες του οργανισμού στο να αντιμετωπίζει τις αυξήσεις του σακχάρου αίματος. Το μέλλον για τη χώρα μας προβλέπεται αρκούντως ζοφερό, μια που είμαστε οι «πρωταθλητές» στην Ευρώπη στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και ήδη ο τύπος 2 διαβήτη, αυτός που παλιότερα αποκαλείτο «των ενηλίκων» με εμφάνιση μετά τα 40 έτη, διαγιγνώσκεται ήδη σε πολλούς εφήβους στη χώρα μας. Επομένως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του συνοδού της συνδρόμου της ινσουλινοαντίστασης αποτελεί το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της ελπίδας για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Τα γεύματα και ροφήματα με βάση τη σόγια αποτελούν μια παραδοσιακή ευρέως διαδομένη συνήθης διατροφή σε πολλούς ασιατικούς πληθυσμούς. Υπάρχουν σήμερα πολλές μελέτες που έχουν αποδείξει την μεγάλη συνεισφορά της διατροφής με σόγια σε μια σειρά παθολογικών καταστάσεων.

Παράλληλα οι πρωτεΐνες που λαμβάνονται σε αφθονία από την σόγια είναι σχεδόν ισοδύναμες, όσον αφορά τα απαραίτητα αμινοξέα, με εκείνες που προσλαμβάνονται από την βρώση κρέατος. Εκτός όμως του ότι η σόγια αποτελεί μια υψηλής βιολογικής αξίας πηγή πρωτεϊνών, παρουσιάζεται να διαθέτει στην ευεργετική της φαρέτρα τις ισοφλαβόνες που επίσης έχει δειχθεί να έχουν πολλές ευεργετικές βιολογικές δράσεις. Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν πλέον καταλήξει και αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η διατροφή με σόγια, οδηγεί στην απώλεια σωματικού βάρους αλλά και έχει μια ευνοϊκή επίδραση στην συχνά συνυπάρχουσα δυσλιπιδαιμία, μειώνοντας τις τιμές των αθηροματογόνων λιπιδίων.

Η δυσλιπιδαιμία αλλά και η παχυσαρκία αποτελούν όπως προαναφέρθηκε βασικό στοιχείο στην εμφάνιση της ινσουλινοαντίστασης και η μη φαρμακευτική αλλά με διατροφικά μέσα καταπολέμησή της πρέπει να αποτελεί μια ασφαλή πρώτη επιλογή. Έτσι για παράδειγμα η κατανάλωση 40 γραμμαρίων σόγιας την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά 5-10% περίπου τις τιμές των επιβλαβών καρδιαγγειακών παραγόντων όπως η LDL – χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αλλά και άλλων ενδοθηλιακών παραγόντων.

Συμπερασματικά, ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει αποδείξει τις ευεργετικές επιδράσεις του διαιτολογίου με σόγια στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Έχει δειχθεί ότι επιταχύνει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει το βάρος παχύσαρκων ατόμων.

Η μείωση του βάρους σε συνδυασμό με τη βελτίωση του φαινομένου της λιποτοξικότητας, με την μείωση των λιπιδίων, έχει ευεργετικές είσης δράσεις στην καταπολέμηση της ινσουλινοαντίστασης, του βασικού εκείνου παθοφυσιολογικού μηχανισμού στην εξελικτική πορεία στην επέλευση του κλινικού διαβήτη.

Παναγιώτης Γ.Χαλβατσιώτης
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας
Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο
Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»


Διαβάστε περισσότερα...