Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Κύτταρα «φρενάρουν» την εξάπλωση του AIDS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Νέοι δρόμοι για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ένα νέο βιολογικό μηχανισμό ανακάλυψε μια διεθνής επιστημονική ομάδα, μέσω του οποίου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προσπαθούν να «φρενάρουν» την εξάπλωση στο σώμα του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS.

Η αξιοποίηση αυτού του κυτταρικού μηχανισμού ανοίγει πιθανούς νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς φαίνεται να μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξή της, αν και θα χρειαστούν νέες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο χρήσιμη μπορεί να αποβεί η νέα τεχνική από θεραπευτικής πλευράς.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Ν.Κορέα, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Ναθάνιελ Λαντάου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης εστίασαν την έρευνά τους στην πρωτεΐνη SAMHD1. Περσινές έρευνες είχαν δείξει πως τα δενδριτικά κύτταρα, τα οποία περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην μόλυνση από τον ιό HIV.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό, μέσω του οποίου η SAMHD1 προστατεύει τα κύτταρα και εμποδίζει τον ιό να εισάγει το δικό του γενετικό υλικό στο DNA του κυττάρου.

Στην ουσία, αυτή η πρωτεΐνη διασπά τους θεμελιώδεις λίθους του DNA και έτσι καταδικάζει τον ιό σε «λιμοκτονία», με συνέπεια ο HIV να εισέρχεται μεν στο κύτταρο, αλλά να αδυνατεί να το κατακτήσει. Ο ιός δεν βρίσκει διαθέσιμα γενετικά υλικά για να τα αλλοιώσει και μετά να αναπαραχθεί, κι έτσι το φυσιολογικό κύτταρο δεν καταστρέφεται.

Λόγω αυτού του βιολογικού εμποδίου, ο ιός έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να χειραγωγεί άλλα κύτταρα, που δεν περιέχουν την πρωτεΐνη SAMHD1 και μέσα στα οποία μπορεί να αναπαραχθεί ευκολότερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Λαντάου, φαίνεται πως ο HIV σκοπίμως αποφεύγει να μολύνει τα κύτταρα που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη, προκειμένου να μην προκαλέσει ευρύτερο «συναγερμό» στο ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιήσει άλλους αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον του.


Οι ερευνητές θα αναζητήσουν τώρα ένα τρόπο να αυξήσουν τεχνητά την ποσότητα της πρωτεΐνης SAMHD1 στα κύτταρα εκείνα όπου αυτή δεν υπάρχει.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.