Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Το περπάτημα με παράλυση είναι τώρα πραγματικότητα


Η Amanda Boxtel είναι έτοιμη να σταθεί όρθια. ¨Ένα ατύχημα στο σκι 18 χρόνια πριν έκοψε μερικά τον νωτιαίο μυελό της και αφήνοντας την παράλυτη.
H Boxtel φοράει τώρα ένα νέο έξω-σκελετό που λέγεται eLEGS , που θα μπορεί σύντομα να βοηθά ανθρώπους με κακώσεις στην σπονδυλική στήλη να περπατήσουν πάλι.
Το eLegs προετοιμάζεται για κλινικές δοκιμές από την εταιρεία Berkeley Bionics στην Καλιφόρνια. Αντίθετα με άλλους παρόμοιους μηχανισμούς δεν προορίζεται για να δίνει σε στρατιώτες υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά είναι ειδικά σχεδιασμένο σαν μηχάνημα αποκατάστασης για να επαναφέρει την λειτουργία του βαδίσματος σε ανθρώπους με κακώσεις στον νωτιαίο μυελό, αλλά και για τους βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την λειτουργία της πέψης.
Το κοστούμι αποτελείται από έναν ελεγκτή στην πλάτη που συνδέεται με ρομποτικά πόδια. Οδηγείται από τέσσερις κινητήρες, έναν για κάθε μηρό και γόνατο. Η σύνδεση του αστραγάλου ελέγχεται από παθητικά ελατήρια που κρατούν το πόδι σε γωνία ώστε να τοποθετείται σωστά στο έδαφος, από την φτέρνα έως τα δάχτυλα, καθώς το πόδι βηματίζει. Αισθητήρες στα πόδια μεταφέρουν τις πληροφορίες θέσης στην μονάδα ελέγχου, που προσδιορίζει πώς να λυγίζει τις συνδέσεις και τελικά να περπατήσεις. Οι ενσωματωμένες μπαταρίες λιθίου-κοβαλτίου επιτρέπουν στο κοστούμι να λειτουργεί χωρίς σύνδεση σε πηγή τροφοδοσίας.
Η συσκευή μπορεί να υποστηρίξει το βάρος αυτού που την φοράει, αλλά η ισορροπία αφήνεται στον άνθρωπο που στηρίζεται σε πατερίτσες, που επίσης βοηθούν στον έλεγχο του συστήματος. Για να κάνει ένα βήμα, αυτός που το φοράει σπρώχνει μπροστά την πατερίτσα αντίθετα στο πόδι που θέλει να κινηθεί. Με παρόμοιες χειρονομίες , όπως σπρώχνοντας κάτω και τις τις δύο πατερίτσες , μπορεί να σηκωθεί στην όρθια θέση ή να στρίψει.
Η εταιρία υποστηρίζει ότι το eLEGS αντιγράφει καλύτερα την κίνηση του γόνατου από κάθε έξω-σκελετό, μια λειτουργία που προσφέρει πιο φυσική κίνηση από τους άλλους έξω-σκελετούς.
Και άλλες εταιρίες έχουν παρουσιάσει προϊόντα για παραπληγικούς , όπως το ReWalk από την Argo Medical Technologies στην Χάιφα, στο Ισραήλ, που χρησιμοποιεί παρόμοιο σχέδιο, και ήδη χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές στην Αμερική, και ελπίζει ότι θα πάρει την έγκριση να το βγάλει στην αγορά τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Οι ειδικοί λένε ότι συσκευές αποκατάστασης όπως το eLEGS και το ReWalk είναι ελπιδοφόρα. Η προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε τέτοιες συσκευές θα μπορούν να δίνουν ελευθερία κινήσεων χωρίς οι χρήστες να πέφτουν πάνω σε εμπόδια., γιατί οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να περπατούν μέσα από χώρους που ταιριάζουν στις ανθρώπινες διαστάσεις όπως στενοί διάδρομοι.
Ο υπεύθυνος μηχανικός της κατασκευάστριας εταιρίας λέει ότι εργάζονται ώστε να βρούν τρόπους να κάνουν το μηχάνημα λεπτότερο ,χρησιμοποιώντας μικρότερες μπαταρίες, με στόχο μία ημέρα να μπορεί να φορεθεί κάτω από τα ρούχα. Η εταιρία σχεδιάζει να αρχίσει κλινικές δοκιμές στις αρχές του 2011, και υπολογίζει ότι το κόστος στην αγορά θα είναι ίδια με αυτό μιας αναπηρικής καρέκλας υψηλής τεχνολογίας , γύρω στα 100.000 δολάρια.



Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_382.html
Διαβάστε περισσότερα...