Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Ψυχροπολεμικά ενσταντανέ που έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας


Ακραία, παράλογα και τρελά σκηνικά από μια πραγματικά ταραγμένη εποχή!

Σήμερα ξέρουμε με βεβαιότητα ότι ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων της μεταπολεμικής υφηλίου, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ δηλαδή, λίγο έλειψε να φέρει τον πυρηνικό όλεθρο στον κόσμο, καθώς ο ανταγωνισμός υπήρξε λυσσαλέος και το κλίμα τεταμένο.

Αναρίθμητα ζοφερά γεγονότα κόσμησαν τις σελίδες των ιστορικών πονημάτων της ψυχροπολεμικής περιόδου, καθώς οι τόσες δεκαετίες που μέτρησε το κρυφτοκυνηγητό Ρώσων και Αμερικάνων ήταν προφανώς επαρκής χρόνος για κάθε είδους τρέλα και παραλογισμό.

Πλάι στα μεγάλα και τρανά υπήρξαν όμως και μια σειρά από λιγότερο γνωστά γεγονότα, που δεν στερούνται φυσικά τίποτα από τα δημοφιλέστερα ξαδερφάκια τους σε όρους αχρειότητας και νευρωσικής καχυποψίας.

Ψυχροπολεμικά στιγμιότυπα δηλαδή όπως…


Η CIA πολέμησε τη σοβιετική επιρροή με αφηρημένη τέχνη



Η ερώτηση είναι όσο πιο γελοία παίρνει, αλλά θα την κάνουμε: μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη τέχνη ως όπλο κατά της ψυχροπολεμικής σοβιετικής προπαγάνδας; Αν είσαι η CIA της εποχής, μπορεί και παραμπορεί! Γι’ αυτό εξάλλου χρηματοδοτούσε αβέρτα αφηρημένους καλλιτέχνες για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Βλέπετε η CIA πίστεψε ότι το μοντερνιστικό κίνημα της αφηρημένης ζωγραφικής θα ήταν ένα έξοχο παράδειγμα ελεύθερης σκέψης και δυτικής πρωτοπορίας, σε αντίθεση με την ακαμψία και την υποταγή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που οι αμερικανοί κριτικοί τέχνης και το κοινό δεν εκτιμούσαν καθόλου την αφηρημένη τέχνη. Παρά ταύτα, η CIA ανέλαβε το ιερό καθήκον να εξαπλώσει τη μοντερνιστική τεχνοτροπία χρηματοδοτώντας ένα ευρύτατο δίκτυο γκαλερί και φιλανθρωπικών σωματείων στα μήκη και τα πλάτη της Γης για την εξάπλωση του αφηρημένου εξπρεσιονισμού! Αυτό, σε συνδυασμό με τα διακριτικά παρακάλια της CIA σε ζάμπλουτους συλλέκτες, συνέβαλαν καθοριστικά στην εγκαθίδρυση του νέου κινήματος, μετατρέποντας την πρακτόρικη υπηρεσία σε θεσμό τέχνης! Οι περισσότερες εκθέσεις αφηρημένου εξπρεσιονισμού της δεκαετίας του 1950 έφεραν τη σφραγίδα της CIA…

Οι ΗΠΑ δίνουν κατά λάθος στην ΕΣΣΔ τον πρώτο πύραυλο αέρος-αέρος



Η Αμερική έδωσε κάποια στιγμή κατά τραγικό λάθος έναν τεχνολογικά προωθημένο πύραυλο στους Σοβιετικούς και έκτοτε το φυσούσε και δεν κρύωνε! Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, τον έδωσε στους Κινέζους, οι οποίοι τον παρέδωσαν σε ρώσικα χέρια.

Ο περίφημος Sidewinder ήταν ο πρώτος αμερικανικός πύραυλος αέρος-αέρος που κατασκευάστηκε ποτέ. Σχεδιασμένος από το Ναυτικό για τα αεροπλανοφόρα του, μπήκε αμέσως στο στόχαστρο της Αεροπορίας, η οποία τον υιοθέτησε για τα μαχητικά της. Αν και έμελλε να δει για πρώτη φορά μάχη όχι με την αμερικανική Αεροπορία, αλλά με τις ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις επιχειρήσεις της κατά των κινέζων εθνικιστών στη Δεύτερη Κρίση της Ταϊβάν το 1958!

Οι ΗΠΑ εξόπλισαν τον κινέζικο στρατό με το καινοτόμο όπλο, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις περιπέτειες στις σχέσεις Κίνας και Σοβιετικής Ένωσης, αν και το πράγμα θα γυρνούσε μπούμερανγκ στους Αμερικανούς. Ένας από τους πυραύλους καρφώθηκε σε εχθρικό μαχητικό και δεν έσκασε, κι έτσι οι κινέζοι τον παρέδωσαν στους «κόκκινους» συμμάχους τους. Οι σοβιετικοί μηχανικοί έμαθαν τα μυστικά της νέας τεχνολογίας και οι Αμερικανοί έχασαν την πρωτοκαθεδρία στον αέρα, καθώς σύντομα η ΕΣΣΔ είχε στα χέρια της έναν ακόμα πιο προωθημένο πύραυλο αέρος-αέρος (τον AA-2). Ο εν λόγω «κόκκινος» πύραυλος θα προκαλούσε μεγάλους πονοκεφάλους στους Αμερικανούς στον Πόλεμο του Βιετνάμ…

Ο Νίξον προσποιείται πυρηνική επίθεση στην Ένωση



Ήταν Οκτώβριος του 1959 όταν βομβαρδιστικά εφοδιασμένα με πυρηνικά όπλα απογειώθηκαν από τις ΗΠΑ και έφτασαν αιφνιδιαστικά στον Βόρειο Πόλο, με την ριψοκίνδυνη επιχείρηση να μοιάζει με προσχεδιασμένη επίθεση στους κομμουνιστές! Δεν ήταν όμως, καθώς ήταν απλώς άλλος ένας τακτικισμός του Νίξον για να κρατήσει τους Σοβιετικούς μακριά από το Βιετνάμ. Η συλλογιστική του αμερικανού προέδρου ήταν απλή: αν κατάφερε να κάνει τους Ρώσους να πιστέψουν ότι ήταν παράτολμος και ακραία επιθετικός, τότε οι Σοβιετικοί θα έλεγαν στους Βορειοβιετναμέζους να κάνουν πίσω στον πόλεμο, μήπως και ο Νίξον κάνει κάτι βιαστικό και τρελό!

Η παράτολμη κίνηση του προέδρου ήταν μάλιστα τόσο μυστική που δεν τη γνώριζαν ούτε καν οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί επιτελείς του. Στο τέλος βέβαια, αν ο στόχος του Νίξον ήταν να προκαλέσει κάποιου είδους σοβιετική αντίδραση, η όλη επιχείρηση στέφθηκε από αποτυχία, μιας και οι Ρώσοι παρέμειναν ψύχραιμοι και δεν απάντησαν στις επιθετικές αμερικανικές ενέργειες…

Οι Σοβιετικοί δημιουργούν ηλεκτρονικό πρόγραμμα που προβλέπει τη Μέρα της Κρίσης



Όταν ανέβηκε ο Ρόναλντ Ρίγκαν στο τιμόνι των ΗΠΑ το 1980, με τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις σε νέο ιστορικό χαμηλό, η οσμή του πυρηνικού πολέμου αναδύθηκε και πάλι. Κι έτσι οι Σοβιετικοί θέλησαν τώρα να εξορθολογήσουν την απάντησή τους σε ενδεχόμενη αμερικανική απειλή δημιουργώντας ένα λογισμικό που θα έδινε ακριβείς εκτιμήσεις για την πιθανότητα ξεσπάσματος πυρηνικού πολέμου!

Το πρόγραμμα δεχόταν πολλές μεταβλητές και μέσω περίπλοκων αλγορίθμων έβγαζε τελικούς υπολογισμούς, οι οποίοι ήταν ωστόσο τρομακτικοί για τους Ρώσους. Κι αυτό γιατί το RYAN, όπως ονομάστηκε, υπαινισσόταν πως οι Ρώσοι θα έχαναν τελικά τον Ψυχρό Πόλεμο. Και ακόμα χειρότερα, είπε στους δημιουργούς του πως οι Αμερικανοί είχαν πολλές πιθανότητες να προβούν σε αιφνιδιαστική πυρηνική επίθεση εναντίον τους.

Την ίδια ώρα, η βασικότερη παραδοχή του προγράμματος ήταν πως αν οι ΗΠΑ γίνονταν σημαντικά δυνατότερες από την ΕΣΣΔ, τότε θα ορμούσαν στην Ένωση με ό,τι είχαν. Οι Ρώσοι κινητοποίησαν τις μυστικές τους υπηρεσίες για να εφοδιάσουν το RYAN με περισσότερα δεδομένα και πιο ασφαλείς εκτιμήσεις, αν και τα εξαγόμενα του λογισμικού ήταν ολοένα και χειρότερα για τους Σοβιετικούς.

Η σοβιετική παράνοια άγγιξε τον κολοφώνα της το 1983, όταν το ΝΑΤΟ έκανε μια τεράστια στρατιωτική άσκηση την ώρα που ο σοβιετικός ηγέτης Γιούρι Αντρόποφ έπεφτε βαριά άρρωστος. Το RYAN χτύπησε κόκκινο, θεωρώντας πως οι Αμερικανοί ήταν έτοιμοι να πλήξουν με πυρηνικά τη Ρωσία και λίγο έλειψε να χτυπήσουν πρώτοι και αιφνιδιαστικά οι Σοβιετικοί, αν και μετά το πέρας της νατοϊκής άσκησης η ένταση εκτονώθηκε.

Επειδή όμως ο πλανήτης έφτασε και πάλι κοντά στον πυρηνικό όλεθρο, ο Ρίγκαν αποφάσισε να ακολουθήσει μια πιο διαλλακτική στάση, ακυρώνοντας τελικά την προηγούμενη εντολή του για παραβιάσεις του ρωσικού εναέριου χώρου και επιθετικούς στρατιωτικούς τακτικισμούς…

ΗΠΑ και ΕΣΣΔ λίγο έλειψε να πάνε στο Φεγγάρι μαζί



Παρά το γεγονός ότι ο Κένεντι είχε κάνει το 1961 τη μεγαλόστομη ανακοίνωση ότι η Αμερική θα προσεδαφιζόταν στη Σελήνη πριν από το τέλος της δεκαετίας του 1960, η κατάσταση μόνο ελπιδοφόρα δεν φαινόταν το 1963. Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων περνούσαν μια σχετικά ακύμαντη φάση, ενώ στο εσωτερικό της Αμερικής οι πανάκριβες διαστημικές φιλοδοξίες του προέδρου δεν έμοιαζε να βρίσκουν κυβερνητικό έρεισμα.

Κανείς δεν ήθελε να ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για μια τέτοια τρέλα και ακριβώς στο πλαίσιο αυτό, ο Κένεντι πρότεινε στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη μια κοινή αποστολή Αμερικανών και Σοβιετικών στη Σελήνη! Οι Σοβιετικοί τήρησαν δημοσίως μια προσεκτικά επιφυλακτική στάση, αν και η αμερικανική πρόταση συζητήθηκε ευρέως και απορρίφθηκε τελικά από τον Νικίτα Χρουστσόφ. Λίγους μήνες αργότερα ωστόσο ο ηγέτης της Ένωσης φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκε, πιστεύοντας ότι μια κοινή αποστολή στο Φεγγάρι θα ήταν ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τη χώρα του, μιας και οι Σοβιετικοί θα αποκτούσαν γνώση της απόρρητης αμερικανικής τεχνολογίας.

Η φημολογούμενη μάλιστα επίσκεψη του Κένεντι στην ΕΣΣΔ το 1964 θα έκλεινε τη συμφωνία, αν και όπως ξέρουμε κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ, μιας και στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο αμερικανός πρόεδρος θα έπεφτε νεκρός. Ο Χρουστσόφ δεν εμπιστευόταν καθόλου τον διάδοχο του Κένεντι, κι έτσι η κοινή αποστολή θάφτηκε κάτω από τις αμοιβαίες υποψίες, γεννώντας παρόλα αυτά ένα τεράστιο ψυχροπολεμικό ερωτηματικό τι θα γινόταν αν το πλάνο είχε τελεσφορήσει. Ενδεχομένως, όλη η πορεία του Ψυχρού Πολέμου θα είχε πάρει άλλη τροπή…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας κόσμος που χάνεται


Αξιοθέατα και προορισμοί που εξαφανίστηκαν ή απειλούνται.

Θαύματα της φύσης ή δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, τα παρακάτω είναι μέρη που είναι πιθανό ο άνθρωπος να μην έχει για πολύ καιρό ακόμα την ευκαιρία να επισκεφθεί ή να έχει ήδη χάσει αυτή την ευκαιρία.

Από παγετώνα στη Βολιβία μέχρι λίμνη στην Καμπότζη, τον καταρράκτη φωτιάς στις ΗΠΑ αλλά και τη γειτονική Βενετία, ακολουθεί μια λίστα με αξιοθέατα ή εμπειρίες ζωής που είναι πιθανό σε λίγα χρόνια να βρίσκουμε μόνο στα βιβλία ιστορίας, λόγω δραματικών αλλαγών που προκαλούν άλλοτε ο άνθρωπος κι άλλοτε η φύση.

Τη λίστα με τίτλο «Disappearing World», συνέθεσε η εταιρεία Staysure.

Παγετώνας Chacaltaya



Σε ύψος 5300 μέτρων πάνω από τις Άνδεις στη Βολιβία, στις πλαγιές του Chacaltaya ήταν το παλαιότερο χιονοδρομικό κέντρο στον κόσμο.

Ο παγετώνας των 18.000 ετών δεν προσέλκυσε ποτέ ορδές τουριστών αλλά προσέφερε περιπέτεια στο χιόνι για εκείνους που έκαναν το μακρύ και συχνά δύσκολο ταξίδι ως εκεί.

Μεταξύ 1940 και 1982 συρρικνώθηκε από τα 222.967 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα 139.355. Το 1996 είχε φτάσει τα 79.990 μέχρι που το 2005 εξαφανίστηκε.



Λίμνη Boeung Kak

Στη μέση της πρωτεύουσας της Καμπότζης Πνομ Πενχ, η λίμνη Boeung Kak ήταν ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υγρότοπος της χώρας. Δημοφιλής προορισμός όπου οι επισκέπτες απολάμβαναν το ηλιοβασίλεμα και ψάρευαν.



Αλλά τον Φεβρουάριο του 2007, η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε συμφωνία ύψους 79 εκατ. δολαρίων με κατασκευαστική εταιρεία. Μέχρι το 2010 περισσότερο από 90% της λίμνης είχε «μπαζωθεί» με άμμο.



Γέφυρα Pont des Arts

Όλα τα ερωτευμένα ζευγάρια που επισκέπτονταν το Παρίσι έκαναν απαραιτήτως μια στάση στη γέφυρα Pont des Arts για να τοποθετήσουν το λουκετάκι τους και να δηλώσουν αιώνια αγάπη.

Η τάση αυτή γιγαντώθηκε μετά το 2008 με αποτέλεσμα το 2015 να υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο λουκέτα στη γέφυρα. Με βάρος 45 τόνων η κατασκευή άρχισε να δυσκολεύεται και όταν ένα κομμάτι κατέρρευσε υπό το βάρος των λουκέτων, οργανώθηκε επιχείρηση πλήρους αφαίρεσής τους.



Οι καταρράκτες Yosemite

Από το 1872 το θερινό τελετουργικό στην κορυφή του Glacier Point στο Yosemite National Park, στις ΗΠΑ, περιλάμβανε το προσωπικό του ομώνυμου ξενοδοχείου να ανάβει μεγάλες φωτιές και να τις αφήνει να κάψουν πριν ρίξει, σαν χόβολη, τα απομεινάρια τους στο γκρεμό.



Για εκείνους που έβλεπαν από κάτω, έμοιαζε σαν καταρράκτης φωτιάς.

Ωστόσο τον Ιανουάριο του 1968, η National Park Service έδωσε εντολή να σταματήσει αυτό το έθιμο.



Σκι πάνω από τη ζούγκλα

Μπορεί να μοιάζει ασυνήθιστος προορισμός για σκι αλλά σε ύψος 4.877 μέτρων, πάνω από ένα τροπικό δάσος, ο παγετώνας στην κορυφή του Pico Espejo στο όρος Humboldt στις Άνδεις στη Βενεζουέλα φιλοξενούσε τη δεκαετία του ’50 το εθνικό πρωτάθλημα σκι σλάλομ.



Στις αρχές του 1980 το σκι ήταν εφικτό μόνο σποραδικά στους χειμερινούς μήνες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα το χιόνι μετά βίας πέφτει μια μέρα το χρόνο στο Pico Espejo και για σκι ούτε λόγος.



Παλαιολιθικές τοιχογραφίες στο Grotte de Lascaux

Παρέμεναν κρυμμένες για 17.000 χρόνια και ανακαλύφθηκαν το 1940. Περισσότερα από 600 σχέδια που απεικονίζουν μεταξύ άλλων ζώα και κυνήγι.



Για να θαυμάσουν αυτή την τέχνη της παλαιολιθικής εποχής, οι επισκέπτες συνέρρεα στο σπήλαιο με αποτέλεσμα να μεταφέρουν ζέστη, υγρασία, διοξείδιο του άνθρακα και άλλες ουσίες που μετέβαλλαν την κλιματική ισορροπία του.

Βενετία, η πόλη που βυθίζεται

Με τα κανάλια και τις γέφυρές της, είναι ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς στον κόσμο. Ήταν ναυτική δύναμη τον 5ο αιώνα και προορισμός εκατομμυρίων τουριστών στο παρόν.

Ο πολιτισμός της, η ιστορία της στο θέατρο, τη μουσική και τον κινηματογράφο δεν μπορούν ωστόσο να σώσουν τη Βενετία από τα υγρά στηρίγματά της.

Παρά τις προσπάθειες να μείνει στη θέση της, η πόλη εξακολουθεί να βυθίζεται κατά 2 χιλιοστά το χρόνο.



Οι γραμμές Nazca

Με ηλικία ίσως και 2500 ετών, η τοποθεσία τους, στην έρημο Nazca στο Περού ίσως είναι αυτή που βοήθησε το μέρος αυτό να αντέξει στο χρόνο.

Τα αρχαία γεωγλυφικά παίρνουν σχήμα και μορφή μόνο αν τα δει κανείς από αέρος και παρότι είναι από το 1994 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, απειλούνται από τις υποδομές που κατασκευάζονται για τους επισκέπτες.



Το 2009 νερό που πλημμύρισε τον κοντινό Pan-American Highway ύστερα από σφοδρή βροχόπτωση «έσβησε» ένα από τα γεωγλυφικά αυτά. Άλλα καταστράφηκαν από την εξόρυξη μεταλλευμάτων ενώ δεν λείπουν και οι λεηλασίες.

Ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος

Στην ακτή της βορειοανατολικής Αυστραλίας, ο ύφαλος είναι συνώνυμο της ζωής, αποτελείται από περισσότερα από 600 είδη κοραλλιών που συνθέτουν 3000 μεμονωμένους υφάλους και 900 νησιά.

Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται περισσότεροι από 2 εκατ. τουρίστες.

Ωστόσο τα κοράλλια του μειώθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια- τα 2/3 από το 1998 και μετά.

Πιστεύεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή που προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας.

Παράλληλα δεν λείπουν οι «εισβολές» ψαριών που τρέφονται με κοράλια, ο πληθυσμός των οποίων μεγάλωσε λόγω της ρύπανσης από λιπάσματα και εντομοκτόνα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 18χρονη που δέχεται λεφτά και δώρα για να βγαίνει με μεγαλύτερους άνδρες


Η «καριέρα» της ως Sugar Baby - Δείτε φωτογραφίες.

Η 18χρονη Maya είναι Sugar Baby, δηλαδή δέχεται χρήματα, δώρα και προσκαλείται σε ακριβές εξόδους για να περνά χρόνο με μεγαλύτερους άνδρες.

«Αν ξεμείνω από μονάδες στο κινητό μου γράφω online δυο κουβέντες και εμφανίζονται 100 άτομα πρόθυμα να πληρώσουν γι’ αυτό», περιγράφει στη Daily Mail, «αυτή τη στιγμή είμαι σε μια BMW με ένα ραντεβού μου, θα με αφήσει στο σπίτι της μαμάς μου».



Η Maya άρχισε την «καριέρα» της ως Sugar Baby πριν λίγους μήνες και έχει ήδη προσφέρει τις «υπηρεσίες» της με αντάλλαγμα πολλά ακριβά δείπνα, ταξίδια εντός Αυστραλίας και βόλτες με ωραία αυτοκίνητα.

Οι άνδρες που θέλουν τη συντροφιά της μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της, να της πληρώσουν το εισιτήριο για να τους επισκεφθεί ή και να ταξιδέψουν εκείνοι στην πόλη της και να τη βγάλουν έξω.

«Πήγα τις προάλλες σε ένα εστιατόριο και παρήγγειλα το πιο ακριβό πιάτο στο μενού, δεν ήξερα καν τι ήταν. Τελικά ήρθε ένα πιάτο με όλα τα είδη των μανιταριών πάνω, τα έφαγα όλα και γύρισα σπίτι μου», περιγράφει το μικροσύμπαν της.

Το δείπνο της απέφερε, εκτός από τα μανιτάρα, 300 δολάρια. Την επομένη ένας άνδρας ταξίδεψε για να τη συναντήσει και να περάσει λίγες ώρες μαζί της στην παραλία. «Να κάθομαι τώρα με δύο χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων που το πρωί δεν είχα», ήταν η περιγραφή της μετά τη συνάντησή τους. «Δεν πίνω ποτέ μαζί τους ούτε κάνω ναρκωτικά. 
Είμαι εντελώς νηφάλια», προσθέτει.



Η Maya έμαθε για την ιστοσελίδα μέσω της οποίας βρίσκει πελάτες όταν ένας φίλος της την είδε στην εκπομπή της Oprah Winfrey και αστειεύτηκε πως θα έπρεπε να το κάνει κι εκείνη. Αρχικά η 18χρονη δεν τον πήρε στα σοβαρά αλλά ύστερα από σκέψη έκανε την εγγραφή της.

Όπως περιγράφει, οι Sugar Daddies είναι εμφανίσιμοι κι έχουν πάντα πολλά λεφτά. «Συνήθως είναι καλοί, πολύ ωραία ντυμένοι και αν περάσουν να με πάρουν θα είναι με κάποια BMW ή άλλα ωραία αυτοκίνητα», λέει, «κάποιοι είναι παντρεμένοι αλλά συνήθως όχι».



Η εμπειρία ωστόσο δεν είναι πάντα θετική καθώς τις περισσότερες φορές οι πελάτες της ζητούν κάτι περισσότερο από ένα απλό δείπνο.

«Ένας μου πρότεινε να ταξιδέψουμε στη Μελβούρνη για να κοιμηθώ μαζί του, αλλά εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα», ξεκαθαρίζει και συνεχίζει με την απρόσμενη εξήγηση: «αν κοιμόμουν μαζί τους (...) θα είχα Rolls Royce και διαμέρισμα σε ακριβή περιοχή του Σίδνεϊ κι ένα ωραίο σκυλί. Δελεάζομαι η αλήθεια είναι όταν δεν έχω μία», παραδέχεται.



Η μητέρα της Maya, πρώην Madame που εργαζόταν στο Σίδνεϊ τη δεκαετία του ’80 θεωρεί το χώρο αυτό «πολύ ωραίο» για να δουλεύεις και ξεκαθαρίζει πως και η ίδια δεν κοιμήθηκε ποτέ με κανέναν για τα λεφτά.

«Είχα τα ωραιότερα κορίτσια να δουλεύουν για μένα αλλά ήταν αχόρταγες, το έκαναν για τα λεφτά», λέει στη Daily Mail.

Η Maya φιλοδοξεί να μετακομίσει στη Μελβούρνη όπου τους επόμενους μήνες έχει μερικές συνεντεύξεις για δουλειά. Προς το παρόν ωστόσο απολαμβάνει τον ανέμελο τρόπο ζωής της.

«Το μόνο αρνητικό είναι πως δέχομαι σκληρή κριτική από τους φίλους μου», πιστεύει η 18χρονη, «αλλά είμαι χαρούμενη και αυτό μετρά, είμαι πλούσια και γελάω».



Στην Αυστραλία υπάρχουν 82.670 φοιτήτριες Sugar Babies στην Αυστραλία και το μέσο μηνιαίο εισόδημά τους κυμαίνεται στα 3000 δολάρια.

Το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ έχει τα «πρωτεία» με 300 φοιτήτριες να γράφονται στην ιστοσελίδα «Seeking Arrangement» στις αρχές του 2016.

«Η Αυστραλία πληρώνει το βάρος των φοιτητικών χρεών, πολλοί απόφοιτοι αντί να τα αποπληρώσουν φεύγουν σε άλλες χώρες», λέει ο Brandon Wade, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του SeekingArrangement.com. «Ένας Sugar Daddy είναι μια εξαιρετικά εναλλακτική συγκριτικά με τη συσσώρευση χρεών, επιτρέποντας στα Sugar Babies να αποφοιτήσουν χωρίς χρέη».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μυστικά της άγνωστης Γυάρου βγαίνουν στο φως


Η πλούσια αλλά «κρυφή» ζωή αυτού του πρώην τόπου εξορίας.

Τριάντα είδη πουλιών και τη μεγαλύτερη ίσως στην Ελλάδα αποικία ενός παγκοσμίως απειλούμενου θαλασσοπουλιού, του μύχου, φιλοξενεί η Γυάρος, όπως αποκαλύπτει η WWF Ελλάς. Η νέα αυτή ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί στην ήδη πλούσια αλλά «κρυφή» ζωή αυτού του πρώην τόπου εξορίας, καθώς η Γυάρος είναι επίσης το καταφύγιο του 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, ενώ ο βυθός της καλύπτεται κατά 50% από λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες.



«Μήπως η Γυάρος, εκτός από ένα ιστορικά «βαρύ» νησί των Κυκλάδων, αποτελεί έναν τόπο γεμάτο μυστικά ως προς το φυσικό της περιβάλλον; Μέσα από το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, η απάντηση γίνεται ολοένα και πιο σαφής, καθώς προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν την ιδιαίτερα σημαντική οικολογική αξία αυτού του πρώην τόπου εξορίας», τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.



Τα αποτελέσματα των ερευνών που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, με συντονιστή τη WWF Ελλάς, ως προς τη χλωρίδα, την πανίδα, τους οικοτόπους και την ορνιθοπανίδα της Γυάρου, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Ένα νησί «σταθμός» για τα πουλιά



Συνολικά καταγράφηκαν 30 είδη πουλιών που χρησιμοποιούν τη Γυάρο είτε ως απλοί επισκέπτες είτε ως χώρο φωλιάσματος ή μόνιμης κατοικίας. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν αρπακτικά, όπως ο σπιζαετός και ο μαυροπετρίτης, και χερσαία είδη, όπως η κουκουβάγια. Η σημαντικότερη όμως ανακάλυψη είναι αυτή που αφορούσε ένα παγκοσμίως απειλούμενο θαλασσοπούλι, τον μύχο. Σύμφωνα με την έρευνα, η αποικία του μύχου στη Γυάρο είναι ίσως η σημαντικότερη και μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Η ορνιθοπανίδα της Γυάρου, έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας σειράς αποστολών της ομάδας ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE της WWF Ελλάς μαζί με τον βιολόγο-ορνιθολόγο, ειδικό διαχείρισης και ερμηνείας περιβάλλοντος Δρ. Γιώργο Κατσαδωράκη αλλά και κοινών αποστολών με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρία συμβούλων NCC (Nature Conservation Consultants).


Τι συμβαίνει όμως στην ξηρά της Γυάρου;



Ένα φίδι «ιταλικής καταγωγής» που κατοικεί μόνο στη Γυάρο και πουθενά αλλού στην Ελλάδα, κοινώς γνωστό ως μαύρο φίδι της Γυάρου, ποτάμια με περιοδική ροή, αρκετά ελληνικά ενδημικά είδη κολεόπτερων, φρύγανα και διαπλάσεις κέδρων, συμπληρώνουν το χερσαίο μωσαϊκό ενός νησιού που κρατούσε μέχρι σήμερα ως επτασφράγιστο μυστικό τα οικολογικά του μυστικά. «Η δημοσιευμένη πρωτογενής γνώση για το νησί ήταν ελάχιστη», δήλωσε ο Δρ. Πέτρος Λυμπεράκης, υπεύθυνος συντονισμού μιας μεγάλης ομάδας ερευνητών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης που πραγματοποίησε την έρευνα που αφορούσε στη χλωρίδα, τους οικότοπους και την εδαφόβια πανίδα του νησιού.



«Πλέον έχουμε μια πλήρη εικόνα για το φυσικό περιβάλλον της Γυάρου», δήλωσε ο Δρ. Σπύρος Κοτομάτας, συντονιστής του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. «Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη για τη διαμόρφωση προτάσεων διαχείρισης του νησιού, για την προστασία ευαίσθητων οικοτόπων αλλά και σπάνιων ειδών. Άλλωστε στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους», κατέληξε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «πώς το τρίβουν το πιπέρι»


Η απειλή έρχεται από τη Βυζαντινή εποχή και τους καλόγερους.

Συνώνυμη της απειλής, έχει μείνει η φράση «τώρα θα μάθεις πώς το τρίβουν το πιπέρι».

Το πιπέρι χρησιμοποιούταν ιδιαίτερα από τους Βυζαντινούς. Οι έμποροι της εποχής εκείνης κουβαλούσαν με τα τσουβάλια το πιπέρι από τα βάθη της Ασίας και το πουλούσαν πανάκριβα.

Τα μοναστήρια όμως, που έκαναν εμπόριο, για τις ανάγκες τους, άρχισαν να παραγγέλνουν κι αυτά πιπέρι και να το πουλούν, όχι πια σε κόκκους - όπως γινόταν έως τότε - αλλά κοπανισμένο, σε σκόνη. Φυσικά, έτσι πουλιόταν πιο ακριβά.

Ωστόσο οι καλόγεροι δεν μπορούσαν να δουλέψουν εύκολα, επειδή το πιπέρι χωνόταν στη μύτη και στα μάτια τους.

Γι' αυτό αναγκάζονταν να προσλαμβάνουν καλογεροπαίδια και να τα στρώνουν στο γουδί. Κι αυτά όμως δεν κατάφερναν να μένουν στη θέση τους για πολύ. Έτσι, το κοπάνισμα του πιπεριού κατάντησε να γίνεται μόνο από τους τιμωρημένους καλόγερους.

Όταν κανείς απ' αυτούς έπεφτε σε παράπτωμα, του έλεγαν οι συνάδελφοί του: «Τώρα θα μάθεις πως το τρίβουν το πιπέρι».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδι στην παγωμένη λίμνη με τις φυσαλίδες…


Απόκοσμες εικόνες από τον Καναδά.

Η τεχνητή λίμνη Abraham είναι ένα μέρος του πλανήτη που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε πότε από κοντά αλλά αξίζει να μάθουμε γι’ αυτή έστω μέσα από φωτογραφίες.

Η εντυπωσιακή λίμνη δημιουργήθηκε το 1972, με την κατασκευή του φράγματος Bighorn και βρίσκεται στους πρόποδες της καναδικής οροσειράς Βραχώδη Όρη αποτελώντας αγαπημένο και δημοφιλή προορισμό όχι μόνο για απλούς τουρίστες αλλά και για τους φωτογράφους τοπίων.

Ο λόγος; Το μοναδικό θέαμα που προσφέρει με τις φυσαλίδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το σπάνιο θέαμα και ιδιαιτέρως εντυπωσιακό δημιουργείται καθώς φυσαλίδες αέρα εγκλωβίζονται στο νερό και παγώνουν σε θερμοκρασίες -30 βαθμούς Κελσίου.

Οι παγωμένες ή αλλιώς κατεψυγμένες φυσαλίδες δημιουργούν αυτή την μοναδική και απόκοσμη εικόνα. Ο φωτογράφος Fikret Onal έχει δηλώσει σχετικά με το φαινόμενο σύμφωνα με το mymodernmet «Τα φυτά που υπάρχουν στο βυθό της λίμνης απελευθερώνουν μεθάνιο, το οποίο παγώνει καθώς πλησιάζει στην επιφάνεια της λίμνης όπου το νερό είναι πιο παγωμένο.

Έτσι σχηματίζονται εντυπωσιακές στήλες πάγου που παραμένουν εκεί όλη τη χειμερινή περίοδο». Ο φωτογράφος επιπλέον αναφέρει ότι αν και η θέα και το τοπίο κόβει την ανάσα, ωστόσο θα πρέπει ο φωτογράφος που θα φτάσει στο σημείο για να την απαθανατίσει να έχει εξαιρετική φυσική κατάσταση. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει «Αν και έχω περπατήσει και σε άλλες παγωμένες λίμνες στο παρελθόν, η συγκεκριμένη λίμνη με έκανε να αισθάνομαι εντελώς άβολα δεδομένου ότι αυτή δεν ήταν καλυμμένη με χιόνι».

Επιπλέον οι ήχοι από τους πάγους που σπάνε στο εσωτερικό της είναι τρομακτικοί για όποιον προσπαθήσει να περπατήσει επάνω της.

Ακόμη και αν η παγωμένη επιφάνεια είναι αρκετών εκατοστών και πάλι είναι αρκετά τρομακτική σύμφωνα με τον φωτογράφο καθώς κανείς βλέπει κάτω στον πυθμένα όλες τις ρωγμές που δημιουργούνται. Όπως και να έχει οι εικόνες για εμάς που τις βλέπουμε χωρίς να περπατάμε πάνω σε αυτή είναι εντυπωσιακές και μας ταξιδεύουν.

Δείτε τις φωτογραφίες:
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «λύνει και δένει»


Πώς σχετίζεται με τον Ιησού και τη δύναμη της εκκλησίας.

Για κάποιον που έχει μεγάλη δύναμη και εξουσία, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα διά της πλαγίας οδού, λέμε πως αυτός ο άνθρωπος «λύνει και δένει».

Η φράση αυτή προήλθε από την εξουσία που έδωσε ο Χριστός στην Εκκλησία, να απαλλάσσει ή όχι από τις συνέπειες τους αμαρτωλούς.

Αυτή η εξουσία δόθηκε στους Αποστόλους από τον Ιησού: «Αμὴν λέγω ὑμῖν, ὅσα ἐὰν δήσητε ἐπὶ τῆς γῆς, ἔσται δεδεμένα ἐν τῷ οὐρανῷ, καὶ ὅσα ἐὰν λύσητε ἐπὶ τῆς γῆς, ἔσται λελυμένα ἐν τῷ οὐρανῷ». (Ματθαίος 18:19)

Απόδοση στη Νεοελληνική: «Αλήθεια σας λέω: όσα δέσετε πάνω στη γη θα είναι δεμένα στον ουρανό, και όσα λύσετε πάνω στη γη θα είναι λυμένα στον ουρανό».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H στιγμή της γέννας: 17 εικόνες αποτυπώνουν το ανθρώπινο θαύμα


Για 5 ολόκληρα χρόνια η φωτογράφος Leilani Rogers εστίαζε τον φακό της σε κάθε είδους γέννα. Στο νοσοκομείο, στο σπίτι, στο μπάνιο, στο νερό. Μέσα από το έργο της αποτύπωσε τις πιο ιδιαίτερες και προσωπικές στιγμές μιας γυναίκας, εκείνες που δεν πρόκειται να ξεχάσει σε ολόκληρη τη ζωή της. Ο ερχομός ενός παιδιού είναι ένα πραγματικό θαύμα οι μνήμες της γέννας μπορούν να δώσουν δύναμη σε μια γυναίκα σε κάθε στιγμή της ζωής της, να γιατρέψουν κάθε πληγή της. «Είναι περίεργο», αναφέρει η Rogers «που σε πολλές περιπτώσεις η γέννα είναι κάτι τόσο αυστηρά προσωπικό, ώστε να αγγίζει τα όρια του ταμπού. Υπάρχουν γυναίκες που αποκρύπτουν τις φωτογραφίες από τη γέννα τους, δε θέλουν κανείς άλλος να τις δει. Και όμως αυτές οι απεικονίσεις είναι κάτι που θα έπρεπε να το δείχνουμε ακόμα και στα παιδιά μας, να διδάσκουμε μέσα από αυτές, να γιορτάζουμε»



Αυτό το μωράκι ήρθε στη ζωή μέσα στον αμνιακό σάκο



H κόρη βοηθά τη μαμά στη γέννα. Το αδερφάκι έρχεται



Γέννα με καισαρική τομή



Σπάνιο, ξεχωριστό. Ένα μωράκι γεννιέται με 6 δάχτυλα



Γέννα μέσα στο νερό





Ο πλακούντας



Είναι η ανηψιά της φωτογράφου. Το βρέφος μόλις γεννήθηκε. Μοιάζει σαν να έπεσε από τον ουρανό, από τον παράδεισο συγκεκριμένα



Η συγκεκριμένη γυναίκα γέννησε σε διαφορετική στάση. Με τη βοήθεια του μπαμπά



Γέννα στο νερό με λουλούδια



Η στιγμή που ο μαυευτήρας δίνει το μωρό στη μαμά. Χαράσσεται βαθιά στη μνήμη της κάθε γυναίκας



Κάποιες γυναίκες προτιμούν να γεννούν στο μπάνιο τους



Το μωράκι που θα έρθει στον κόσμο θα έχει δυο μαμάδες



Το μωράκι κατά τύχη σχηματίζει με τα χεράκια του το σήμα της ειρήνης



Τι πιο συγκινητικό.... Ο μπαμπάς προσεύχεται να πάνε όλα καλά



Ο πλακούντας. Οι περισσότερες γυναίκες δε ξέρουν καν πώς μοιάζει



Ο πρώτος θηλασμός


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...